Kerekes Sándor Nizzából: A megfelelő válasz

2016 július 16 12:05 de.61 hozzászólás

Kerekes Sándor, a Kanadai Magyar Hírlap szerzője Nizzában nyaralt, amikor csütörtökön újabb iszlamista terrortámadást hajtottak végre Franciaországban – a harmadik ilyen támadásról van szó 18 hónap alatt. Sándor, illetve kanadai felesége Janet biztonságban van és az alábbi írást küldte lapunknak.

*

'Je suis épuisé' -- Elegem van, belefáradtam.

‘Je suis épuisé’ — Elegem van, belefáradtam.

Hosszas beszélgetés után Janettel, a tegnap esti tömeggyilkosságról, és persze a tehetetlen düh hatása alatt is egyben, azt hiszem, hogy fel kell adnom a korábbi álláspontomat, amely többnyire a pacifizmus felé hajazott és habár ellenezve minden vallást, azért az ”élni és élni hagyni” alapján állott. Mára radikális lett belőlem és most elmondom, hogy hogyan tennék, ha a válaszadást rám bíznák.

Ehhez pesze nem árt tudni néhány alapvető dolgot.

Ha hinni lehet William L. Shirernek, (The Collapse of the Third Republic (1969)) márpedig ha van akinek hinni lehet, akkor az éppen ő, nos, a francia haderő néhány szerencsés, de véres első világháborús sikertől eltekintve kétszáz éve nemigen győzött csatában. Sőt, mint Shirer bőségesen dokumentálja a könyvében, a francia vezérkar részben gyávaságból, részben szándékos politikai célzatossággal hagyta veszni az országot 1940-ben a németeknek. Az utolsó nagy hadisikerei a franciáknak még Napoleon idejében történtek. Mindez annak ellenére, hogy a francia haderő nagyobb, modernebb és sokkal jobban felszerelt volt mint a németeké. A kettő között a különbséget és azzal együtt a győzelmet, a németek vakmerősége és a francia vezérkar gyávasága jelentette. Mindezt úgy, hogy a fiatal tehetséges francia őrnagy, De Gaulle, könyve a modern páncélos hadviselésről, (Vers l’Armée de Métier 1934) volt az a forrás ahonnan a németek alkalmasínt az eredeti ötletet merítették a maguk páncélos hadviselési technikájához és a nagysikerű ardenni rajtaütéshez. Eközben pedig Franciaországnak nagyobb, modernebb és gyakorlottabb hadereje volt páncélosokban, repülőgépekben és tengeri flottában, amelyeket harc nélkül átengedtek a németeknek. De már a háború elött megnyilvánult az alapvetően gyáva alapállása a francia vezérkarnak, amikor a Ruhrvidék kiürítésekor engedtek a blöffölő Hitlernek.

Franciaország most a korábbihoz hasonló helyzetben van, habár a nemzetközi kontext nagyon más. De a sok provokációt türelemmel és fájdalommal tűrte, eddig a humanizmus felülkerekedett a dühön és a bosszúvágyon. Ez azonban nem mehet így tovább!

Az iszlám minden egyes eltűrt provokáció után csak agresszívebb lesz és nem fog megállni a gyilkolásban addig, amíg valaki meg nem állítja őket.

Most ennek az ideje érkezett el Franciaország számára.

Többé már nem az számít, hogy milyen születésű volt a merénylő és hogy a szülei honnan települtek át, hanem, hogy honnan jött az inspiráció, a bátorítás a gyilkos hazugságok és persze a pénz, amely elvezetett a számos merénylethez, egyik borzasztóbb, mint a másik. Ez a tegnap esti nizzai gyalázat tehát az a katasztrófa, amelyben Franciaországnak fel kell ismernie az alkalmat arra, hogy ennek az iszlámista gyilkolásnak végetvessen. Többé már nincs értelme a haragos szavaknak, melyeket nem követnek tettek.

Mindenki, az egész világ látja és érti, hogy hol az eredete a gyilkolás eszméinek; ideje cselekedni.

Ugyanúgy mint az 1930-as években, Franciaországnak hatalmas hadereje van. Ezt a haderőt most ideje mozgósítani a gyilkosok ellen és valóban a béke védelmében. Ideje elküldeni a Mirage-okat és a hadihajókat Szíria partjaihoz, véget vetni az Iszlám Állam és a gyilkos Hafez al Assad létezésének. Ezt érdemlik a szírek, az európaiak és ezt érdemli a Világ. Ezzel mindenki jól fog járni. KIvéve a gyilkosokat, akiktől már régen meg kellett volna szabadulni, és kivéve a fanatikus iszlámistákat, akik ebből fogják megtanulni, hogy többé sehol nem tűrik meg őket. Bárhol tűnjön is fel, a radikális iszlámnak nincs helye tőbbé ezen a földön.

Igaz, lesz majd aki ellenzi ezt a hadjáratot. Lesznek, akik a vallás védelmére hivatkoznak és lesz aki Európa békéjét siratja majd el. De akik valóban békét és nyugalmat kívánnak, azoknak jó lesz támogatniuk ezt a hadjáratot, mert enélkül akár örökre is lemondhatnak a békéjükről amelynek a nevében húzódoznak. Ha Franciaország bátran rendet teremt végre Szíriában, amire egymagában is könnyen képes, de nemzetközi támogatást kíván hozzá, ám legyen, adja meg neki minden támogatását a NATO! Ha pedig a NATO erre nem hajlandó, akkor Franciaország végezze el egymaga ezt a keserves feladatot a világ békéje érdekében.

Kerekes Sándor

61 hozzászólás

  • Na vegre egy jo cikk.

  • Szivből örülök, hogy Sándor (és Janet) már biztonságban van (mint a többi egymillió Nizza-környéki). Azért elgondolkodtató , hogy az élenjáró francia biztonsági szolgálat egy fagylaltos/jégkrémes járgányt beenged – bemondásra(!) – a zsúfolt sétányra, bántatlanul 2 km-en keresztül…
    Sajnos a „Je suis…” -vel cimkézhető esetek vég nélkül folytathatók….:
    Je suis „afgán esküvői menet 65 halottja” !
    Je ne suis pas Breivik !
    Oroszországban is az utóbbi évtizedben legalább öt hasonló volt. De idesorolhatók a (NATO lelkén száradó)több szerbiai esemény is. Persze ezek a más kutya kölykei….!

  • Ennek a cikknek minden szava így igaz.A tanácsai pedig szóról-szóra követendőek.Könnyű volt Izrael ellenes jelszavakkal tündökölni az európai országoknak ameddig Izraelben robbantak az autóbuszok és zsidó gyerekeket mészároltak az arabok.Izrael minden elitélés ellenére megtalálta a módot 80%ban az önvédelemre Ha a normális világ többi országai is felébrednek még meg lehet menteni a kultúrált emberiséget az iszlám gyilkosok szennyáradatától. Kerekes Sándor,köszönöm ezt a nagyon jó és találó írást.Elnézést,hogy kikívánkozott belőlem ez a kiegészítés

  • Hónapok óta van a fél világ hadereje Szíriában, és még nem vertek le semmit, a civilek kórházain kívül …

    Különben De Gaulle parancsára egyszer kivégeztek ötvenvalahány algír tüntetőt a kies Szajna partján még a hatvanas években, csak sokáig eltussolták az ügyet …

  • Hazai Lámpa:
    Tévedsz.
    A Világ haderejének csak ici-pici töredéke van Szíriában és Irakban.

    A NATO azt várja a helyiektől hogy ők maguk álljanak ki a jogaikért és a szabadságukért, de valahogy a kurdokon kívül err nem képesek.

    Pedig minden technikai segítséget megkapnak.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Ha már így példálódzunk, ne feledkezzünk meg az úgynevezett csecsen kérdésről, ahol az iszlám éppenséggel nem palesztinnak, hanem csecsen nemzetiségnek álcázza magát annak érdekében, hogy a naiv világot legalább ideig óráig olyasféle szolidaritásra hívja fel… Aztán rövidesen kibújik a szög a zsákból, és véghez viszik a közismert legszörnyűbb terrorcselekményeiket…

    És amikor a naiv európai azt remélte, hogy na végre, legalább most van egy jó ürügy, hogy a NATO (USA) felajánlja közeledését Oroszországhoz eyg minden szempontból célszerű és előre-mutató iszlám-ellenes együttműködésre, akkor felébredt, hogy bilibe lóg a keze… Azóta már – az egész jelenség természeténél fogva – az ún. csecsenek az USA-ban is kimutatták hatalmas muszlim agyaraikat a békés Bostoni Maraton felrobbantásával, kb 30 halottal maguk mögött…

    És akkor most jön az USA (vagy a NATO, ahogy tetszik), és mondvacsinált ürügyekkel, már a lengyel Baltikumban csörgeti a kardot ismét csak Oroszország rovására. Hol itt az ésszerűség?

  • Megfelelő válasz lehet például a kvótanépszavazáson leadott NEM voks is, annak ellenére hogy, ezt sok agymosott balos Fidesz szimpátia gyűjtésnek hiszi.

  • "tisztelthöeimésuraim"

    Tisztelt …

    Hol itt az ésszerűség? Kérdezed.

    Hát a permanens ellenségkeresés gazdasági és politikai doktrínájában. Kell egy fix ellenség, egy ellenségkép, amely tartós indokot szolgáltat a stratégiai fegyverek és fegyverrendszerek gyártására, ezzel megfelelő gazdasági prosperitást biztosítva az egész gazdaság számára, amit helyi háborúk képtelenek biztosítani a maguk „kis volumenű” felszerelés és fegyver igényeivel… Ellenben egy szilárd, egy tartós ellenség az akkor is érdeke – sőt akkor csak igazán – a gazdaságnak, ha nem is kerekedik ki belőle háború. Ha közben elavulnak a fegyverrendszerek, az már direkt gazdaságos, sőt újabb és mégújabb befektetésekre ösztönző szisztéma. Ez aztán az igazi ésszerűség, még ha háborúval fenyeget is.

  • Lélfai Szilárd

    Kerekes Sándor

    -„…véget vetni az Iszlám Állam és a gyilkos Hafez al Assad létezésének.”
    – Lehet, hogy Assad kivégeztetett, vagy megöletett ellenzékieket, talán több százat is, de béke volt, virágzott a gazdaság! Azóta az ország romokban, a halottak száma százezrekben -, a földönfutók száma milliókban mérhető. Az „demokratikus ellenzék” az ISIS-el szövetkezik, ebből lesz a szép, új világ?
    – A francia hadsereg sikere, az angolokkal karöltve az „Arab Tavasz”-ban elvitathatatlan!
    – Kadhafi idejében,
    1. Líbiában mindenkinek állampolgári jogon járt az ingyenes elektromos áram, vagyis senki sem fizetett villanyszámlát.
    2. Líbiában a bank állami tulajdonban volt, és 0% kamatot számított fel a líbiai állampolgároknak adott kölcsönök után.
    3. A saját otthon alapvető emberi jog volt Líbiában.
    4. Minden újdonsült házaspár 60 ezer Dinárt (kb. 50.000 USD) kapott az államtól, hogy az első otthont megvehesse, és családot alapíthasson.
    5. Az oktatás és az egészségügyi ellátás teljesen ingyenes volt. Kadhafi hírhedt “rémuralma” előtt a líbiaiak 25%-a tudott írni-olvasni, a diktátor alatt ez az arány 83% lett!
    6. Ha egy líbiai állampolgár gazdálkodással akarta megkeresni a kenyerét, akkor az államtól kapott földterületet, házat, gazdasági épületeket, vetőmagot, illetve az induló állatállományt. Mindezt természetesen ingyen!
    7. Ha egy líbiai polgár nem talált az országon belül olyan oktatási intézményt, vagy egészségügyi ellátó helyet, amire szüksége volt, az állam fizette a külföldi tanulását vagy ellátását. Ezen kívül havonta 2300 USD ellátást biztosított lakhatásra és autókölcsönzésre.
    8. Ha egy líbiai autót vásárolt, az állam kifizette a vételár felét.
    9. Líbiában a benzin ára 0,14 USD volt literenként. Ez a mai magas USD/HUF árfolyammal számolva is csak 31 Ft.
    10. Líbiának nem volt külső adóssága, a háború nyomán a nemzetközi bankokban befagyasztott betéteinek összege hozzávetőleg 150 milliárd USD volt, amit az új líbiai demokrácia már sosem fog viszontlátni.
    11. Ha egy líbiai nem talált munkát a diplomája megszerzése után, az állam mindaddig fizette számára az adott ágazatra jellemző átlagbérrel megegyező bérpótló támogatást, míg nem talált munkát.
    12. A líbiai olajexportjából befolyó pénzek egy részét az állam közvetlenül a líbiai polgárok bankszámlájára utalta. Minden állampolgár részesedett tehát a nemzeti ásványkincsek értékesítéséből származó bevételekből.
    13. Minden anya aki gyermeknek adott életet, 5000 USD-nek megfelelő összeget kapott.
    14. Az élelmiszereket ártámogatással lehetett megvásárolni, 40 loave kenyér 0,15 USD, vagyis kb. 34 Forint volt. (Azt sajnos nem tudtam kideríteni, hogy hány kiló a 40 loave.)
    15. A líbiaiak 25%-a rendelkezik egyetemi diplomával
    16. Kadhafi öntözési projektjének köszönhetően a sivatagi ország gyakorlatilag egész területe ellátott ivóvízzel.

    A líbiai adórendszerről: Líbiában minden jövedelem adóköteles volt. Havi 1000 Dinár jövedelemhatárig (ez kb. 189.000 Ft) 5 azaz ÖT% az
    adókulcs, e fölött 10%. Mindenki fizetett ezenkívül jövedelemtől függően 1-3% úgynevezett Dzsihád adót,
    és 3,75% nyugdíj járulékot. Ezek önmagukban is barátságosnak tűntek, különösen, ha beszámítjuk,
    hogy nem volt villanyszámla, és évente mindenki kapott állami támogatást (ez az olajexportból származó juttatás volt), ami egyedülállóknak 1800 LD/év, házasoknak 2400 LD/év és még gyermekenként további 300
    LD/év.

    Csak egy megjegyzés:

    Kadhafival nem az volt a baj, hogy diktátor, hanem az, hogy az olajat nem volt hajlandó a fedezetlen USD-ért exportálni.
    Aranyat kért a dollár helyett.
    Ezért legyilkolták.
    Ennyit az amerikai demokráciáról.
    És ami számunkra még fontosabb: feltartotta Európa felé az afrikai menekültáradatot, írta Kelet Hangja Műhely (orientalista).

    -„Ha Franciaország bátran rendet teremt végre Szíriában” – ne teremtsen! Az Ő rendteremtésükből még jó nem született, se a gyarmatokon, sem Európában! Teremtsen rendet otthon és a többiek is először a saját portájukat rakják rendbe!

  • Szerintem, mióta a nagy diktárokat megőlték, azóta a nápek hőzöngenek.Addig csend volt, mert a diktátorok rendet tartottak.
    Még a szíriai diktátor hátra van, kiváncsi vagyok kinek sikerül majd kinyírni?.

  • Létfaikám:
    Hááát..aogy így olvasgatlak téged, világosan kitetszik hogy nekünk ide Európába dettó egy tökös KAdhafi kéne.
    Az mejd megcsinálná a VALÓDI jóléti társadalmat, hogy arról kódúnának a hülye kapitalisták.
    A szar Dollárért sem kéne itten lihegni mikor van piaszter is e Földön.

  • Kedves Figyelo!

    Nehez tudni, hogy mi lenne jo Sziriaban.

    Asszad (es az apukaja) legalabb rajott arra, hogy jobb ha nem csorteti a kardot es egy kis proxy-haborun, es a szokasos ENSZ-beli „fuj-fuj Izrael”-en kivul semmi rosszat nem csinalt Izrael ellen.

    Barki jon utana, szinte 100% hogy nem Baathista lesz, hanem valami vegozos agyu muzulman bekeaktivista. Abban az esetben pedig szinte mindegy Izraelnek, hogy siita, vagy szunni-e a lelkem, mert mind vadbarom.

    Tehat en amellett szavaznek, hogy hagyjuk meg az Asszad elvtarsat, ot legalabb mar ismerjuk. Arrol nem is beszelve, hogy ennyi szopatas utan valoszinu nem lenne kedve tesztelni a nagyhatalmakat egy jo darabig.

  • "tisztelthöeimésuraim"

    Moshe!

    Szerintem is.

  • Ebert Terézia

    Nem világos előttem, hogy a rendőrség miért nem ellenőrizte ezt a kamiont??? Tovább engedték, ahelyett, hogy megállították volna és alaposan belenéztek volna. Mióta szállít fagylaltot egy ilyen járgány? … Ha megállították volna, belenéztek volna, … az ellenőrzést végzők egyike a kerékbe lőtt volna, illetve a sofőrre célozhatott volna…. Mindez nem történt volna meg!!!!
    Egyébként a gyilkos pszichiátriai eset volt!

  • Figyelő:
    „Szerintem, mióta a nagy diktárokat megőlték, azóta a nápek hőzöngenek.Addig csend volt, mert a diktátorok rendet tartottak.”

    Éljen Sztálin!Éljen Rákosi!:-)

  • Lélfai Szilárd

    Geyza!

    Nem erről van szó, és ezt Te is tudod!
    – „Az iraki bíróság 2006 novemberében ítélte akasztás általi halálra Szaddám Huszeint az 1982-es, 148 halálos áldozatot követelő dudzsaili mészárlás miatt.” (volt sok más is) Mi van ma? A demokrácia export kísérlet nem sikerült, mégis jött az Arab Tavasz.
    – Csak az említett három nagyobb ország esetében, az erőltetett liberalizmusnak, demokráciának semmi esélye, viszont az országok romokban, a lakosság százezrei holtan, milliói nyomorban, földönfutóként, stb.
    – Kiknek jó ez? Valakiknek jó az olcsó olaj, valakiknek sosem látott hasznot hoz a fegyverbiznisz, ha esetleg valaha béke lesz az újjáépítéseknek is lesznek nyertesei!
    – A nagy világmegváltó szándék miért nem abban nyilvánul meg, hogy megértetem a magukat is ellátni képtelen emberekkel, ha csinálnak zsákszámra gyerekeket azokat sem tudják majd eltartani csak a nyomor lesz nagyobb!
    – Valóban szívszorító látni a csont és bőr gyerekeket, embereket, de az anyagi segélyezés eredménytelen, bár egyeseknek nagy hasznot hoz, csak újra termel egy önellátásra képtelen réteget, a gondolkodásmód megváltoztatása pedig lehetetlen!

    – „.. a VALÓDI jóléti társadalmat”- említed, mondj egy ilyet!

  • Moshe,
    azon kívűl,hogy igazat írsz,megnyugtatásodra írom,hogy 1973 a jom kipúri háború ota a kis és nagy aszad egyetlen kísérletet tett Izrael türelmére.Két vagy három évvel ezelőtt próbált felállítani egy atomreaktort.A csúnya cionisták 0 toleranciát tanusítottak. Azóta és reméljük még nagyon sok ideig nyugalom lesz a Golánon. Egyébként tiz-tizenöt évvel ezelőtt aszad apuka egy teljes lázadó falút irtott ki Szíriában.Húszezer szíriai fallahot.

  • Szíria prezidenciális köztársaság, amelyet egy ellentmondást nem tűrő, katonai rezsim irányít vagy negyven sziriai gengszter család szigorú ügyelete alatt. Bassár al-Aszad hadserege sorozatos kegyetlenkedéseket, mészárlásokat, tömeggyilkosságokat követ el a sziriai nép ellen – ezek a Szíriai véres mancsú gengszterek rettegnek – Oroszország, Irán, Fehéroroszország, Afrikai stb., diktátoraival együtt – a nyugati államok demokratikus elvek terjedésétől, mivel nagyon jól tudják, hogy az ők korlátlan hatalmuk, az államuk törvényeit figyelmen kívül hagyva, csakis az erőszakszervezeteikre van alapozva.
    Nagyon is itt az ideje, hogy Franciaország rendet teremt Szíriában a közelkeleti térség és a világbéke érdekében – NATO segítségével satuba fogják ezt a colos Bassár szadista barmot és úgy kupán vágják egy tomahawkkal, hogy még egy csepp faggyúpacni sem marad hátra ebből a degenerált baromból !

  • Na látjátok!

    Így következik be az embereknek az átalakulása,véleményének megváltozása,ahogy Sándornál történt.
    SAJÁT BŐRÉN ÉREZTE MEG A TERRORIZMUST !!!!
    Így fog nálatok is bekövetkezni a változás a MIGRÁCIÓ_val kapcsolatban!!! Csak saját bőrön kell megtapasztalni.De lehet,hogy az már késő lesz!!!! Jobb lenne előtte átgondolni az egész európai bevándorlással kapcsolatos véleményeteket és elfogadni a tényeket!!!!Azt amit az európaiak nagy része már meglátott! Ne zavarjon benneteket,hogy a magyarok a jó irányt már rég meghatározták,megmondták—csak minden baloldali ellentmondott,mert zsebből csak ezt lehet tenni!Köszönöm,hogy részt vesztek a tovább gondolkodásban!!!

  • Kerekes Sandor

    Kedves Tóth Péter, attól tartok, hogy teljesen elvesztetted a lábad alól a talajt. Migráció, mint olyan, nem létezik. Menekültek vannak csak, akik több-kevesebb okkal keresnek új megélhetézt az életük megóvásával. A menekültek sorsát a magyar közönség, velem együtt, tavaj magáévá tette, ezrek siettek segíteni amikor látták, hogy a kormány semmibeveszi a nemzetközi kötelezettségeit a menekültek iránt. Az a spontán segítőkészség, a sokszor emlegetett, de mára elfelejtett ”magyaros vendégszeretet,” volt a valódi reakció, a természetes válasz a menekültek sorsára. Amiről Te beszélsz itt az nem más mint a mesterségesen gerjesztett hisztéria és fogadok, hogy amikor ezek a hisztérikus bolondok szembesülnének a szerencsétlenekkel, akkor nem tudnák megállni, hogy egy-egy falat étellel, korty vízzel ne segítsenek. Európában ”bevándorlás” csak a tagországok között van. Ami a közelkeletről érkezik az a menekültáradat és azt hazudozással és hisztériakeltéssel nem lehet megállítani. Sőt, rossz hírem van számodra: nagy fallal sem lehet megállítani. Vegyél Te is részt a ”tovább gondolkodásban” és lásdd be, hogy Kínában is van nagy fal, de a valódi népvándorlással szemben teljesen hasznavehetetlennek bizonyult, a kínaiak százmilliói vándorolnak évről évre mindenütt.

  • Kerekes Sandor

    Kedves Seres Róbert, a javaslatodban rejlő fondorlatot nem érdemes tagadnod, a célja túl világos. Egyrészt a népszavazáson leadandó NEM szavazatnak az égvilágon semmi köze ahhoz amiről itt szó van. Másrészt, annak a népszavazásnak semmiféle tétje, vagy hatása nincsen, azon, a kimenetelétől teljesen függetlenül, a világon semmi nem múlik, annak befolyása semmire nincsen. A ”nem” szavazat egyetlen eredménye az lenne, hogy legitimálná a kormány kérdését, vagyis, azt mutatná, hogy a választók legalább a kérdést fontolóravették vették. Ennek nem szabad megtörténnie, már csak azért sem, mert a Fidesz visszaél majd a szavazók adataival, mint eddig is, és az érvénytelen népszavazás résztvevőit, a válaszuktól függetlenül, a késöbbi választásban taktikázásra használja majd fel. Ezért az egyetlen tisztességes válasz erre a népszavazásra a távolmaradás. Persze, én azt szeretném, ha a demokratikus ellenzék egy újabb Europa Pikniket tartana országszerte, amelyre többen mennének el a választók, mint szavazni.

  • Ebert Terázia:
    Nem a RENDŐRSÉG nem engedte tovább a francia állampolgárságú merénylőt, hanem a semmiresem jó szerencsétlen bérzsaruk, másszóval biztonsági őrök.
    Mint a hírekből hallható volt.

  • Milyen jóvolt ez a két nap Tóthtalanság.

    De sajnos már megint itt van a HUNT* és osztja az észt.

    *HUNT = Humortalanan Náci Tóthpéter.

  • Lélfai Szilárd

    „… a Fidesz visszaél majd a szavazók adataival, mint eddig is, és az érvénytelen népszavazás résztvevőit, a válaszuktól függetlenül, a késöbbi választásban taktikázásra használja majd fel.”

    Vátesz vagy Rémhír terjesztő?

  • Lélfai Szilárd

    Érdekes tények, bár gondolom ezekkel mindenki tisztában van!Azért érdemes elolvasni!

    http://felfedes.hu/2016/07/15/a-gyarmatoktol-a-charlie-hebdo-i-terrorig/

  • Lélfai Szilárd
    2016 július 17
    12:07 du.
    Erről beszélek mindig én is. De természetesen a belgák, a hollandok, spanyolok,az angolok is gyarmatositottak bőven.
    Valahogy, most a franciákra irányul minden boszú.
    Arról nem is beszélve, hogy a mai párizsi ember és gyerek nem valószinű, hogy része lett volna annak.

  • Kedves Szilárd, köszi a Líbiáról való összefoglalódat, Irakkal ugyanez volt a helyzet, a világ legbiztonságosabb és legtisztább fővárosa volt Bagdad a nyolcvanas években, azóta a demokrácia kiirtott mindent ott, ami nemes és szép.
    ……
    A belinkelt cikk alapján a franciák milyen jogon oktatgatnak minket emberi jogokról, a cigányok helyzetéről, a média egyoldalúságáról, vagy a bevándorlók helyes ellátásáról.
    És még minket hazudnak bűnös nemzetnek ezek az évszázadok óta tömeggyilkosok, megérdemlik a sorsukat, még ha a sok ártatlant áldozatot sajnálja az ember. A képmutatás csúcsa ez a „szabadság,egyenlőség, testvériség” szövegük is.

  • Seres Róbert

    Kerekes Sandor
    2016 július 17
    10:59 de.
    Kedves Sándor, aki most nem szarja le a Fidesz ravasz fondorlatait az jelen esetben minimum hazaáruló, de itt most messze nem a Fideszre, hanem az ország sorsára kell szavazni, hogy a Fidesz nyer vagy veszít rajta az tizedrangú kérdés! Mégis mit tudna nyerni rajta? A Fidesz meg hogyan tud visszaélni egy titkos népszavazáson a voksolók adataival, hogyan tudná kiválogatva megleckéztetni a neki nem megfelelően szavazókat? Mitől demokratikus az az ellenzék aki bojkottálja a demokrácia azon legfőbb vívmányát amiért évszázadokig harcolt, annál már az IGEN szavazat is demokratikusabb, mert joga van hozzá, a bojkotthoz viszont nincs! Mégha valóban nem lenne tétje a népszavazásnak, akkor is joga van a népnek a véleményét, sőt akaratát tudatni afelé az EU vízfej felé, aki az országra olyan diktátumot akar szabni ami neki nem kóser! Aki nem bízik a népben az nem demokrata csak annak tetteti magát! Mitől demokratikus az a figyelem és éberség elterelő sunyi Európai Piknik amely az ország jogos vélemény nyilvánításáról csábítaná el azokat a hiszékenyeket, akik bedőlnek az ingyen virsli és sör csábításának, ami kb annyit ér mint Vktoria Nuland süteményei a kijevi Majdanon?

  • Neocsárli:
    Kezdem azthinni kezd elmenni az eszed.

  • Kedves Seres Robert!

    Nem erted az o „liberalis” lelkivilagukat.

    Oket a termeszet is, (esetleg az Isten) arra teremtette, hogy uralkodjanak. Ok az elit. Mindenki mas idiota, muveletlen tuskok, akiket az orruknal fogva kell vezetni, kulonben meg beleharapnanak egy tolgyfaba.

    Ezert kell tobbek kozott hazudozni, elhitetni a „bunkokkal”, hogy a „liberalisok” tkp veluk vannak.
    De az korantsem igaz. Ezek senkire sem hallgatnak, senki velemenyet nem kerik ki – hiszen mindent jobban tudnak.
    Meg azt is jobban tudjak, hogy en mit szeretek, mit akarok es mitol erzem jol magam.

    Tehat nyilvanvalo, hogy pont ok, akik allitolag a demokracia bajnokai, agalnak a legjobban a nepszavazas ellen. Fel sem merul abban a hobortos kis agyukban, hogy a nepszavazas tkp. a demokracia. Amit ok akarnak az fasizmus.

    Csoro Svajcban, ami ugye a vilagranglista vegen kullog minden tekintetben, a lakossag 0,6%-anak alairasa eleg, hogy nepszavazast irjanak ki valamirol.
    Persze nyilvanvalo, hogy Magyarorszag, legalabbis a magyar „liberalisok” nem akarnak lesullyedni a svajci szintre, tehat ellenzik, bojkottaljak a nepszavazasokat.

  • Kedves Figyelo!

    A bekeaktivistak europai tevekenysegehez semmi koze nincs a multbeli, vagy jelenkori serelmeknek. Lehet, hogy 1-2 hulyet be lehet oltani vele, de ez semmi mas, csak a szokasos bekeharcos elorenyomulas.

    Mivel sertette meg Bizanc, Perzsia, Egyiptom, vagy India az igazhitueket ugy 1400-1000 evvel ezelott? Mit vetett egesz Eszak-Afrika es fel Del-Europa 1200 evvel ezelott az erzekenylelkuek ellen?
    (A szamok csak hozzavetolegesek.)

  • Kedves Moshe,
    szerintem a népszavazást azért ellenzi ma a magyar baloldal, mert a kormány javasolta. Különben ők is megszavazták volna.
    Ez olyan, mint a kanadai új kormány ellenzi a kanadai repülők felderitő működését, mert a Harper kormány inditó ezt el.

  • Moshe Akiva
    2016 július 17
    6:18 du.

    Ebben igazad lehet.

  • Jesszus -charlie! Rajtatok – mindenféle nációjú nacionalistákon kívül – nem „bűnös nemzet”-ezik senki. Ti tartjátok életben ezt a morbid baromságot, ahogyan az iszlámista horda gajdolja a maga elnyomatását.
    Annak meg, hogy egy marginális kis Pöts a saját pecsenyéjét akarja megsütni egy fenyegető tűzvész lepattanó zsarátnokán, sok köze nincs a terrorizmus elleni harchoz. Sőt, éppen ez a banda akarja megakadályozni, hogy egységesen lépjünk fel az eszetlen bigottság ellen.

  • Moshe Akiva
    2016 július 17
    6:04 du.

    Orbán jajgatott legjobban Tusnádfürdőn, hogy a nyugati liberális demokrácia halott, és szart sem érnek az intézményei, mert nem a népakaratot fejezik ki!

    Orbán népszavazása mitől demokratikusabb, mint a libsibolsiké? Mert ugye a fidesz szerint a liberálisok uralták a médiát, befolyásolták a közvéleményt, rákényszerítették az akaratukat az emberekre.

  • Figyelő
    2016 július 16
    4:47 du.

    Majd sajnálom a nagy diktátorokat, ha ráérek. A baj inkább az, hogy egy picsányi terrorállamot nem képesek a nagyhatalmak hónapok óta leverni. Persze, mert akkor véletlenül biztonság lenne a Közel-Keleten, és az kinek jó? Már úgy értem az ottlakókon és az európai polgárokon kívül kinek jó?

  • talalom
    2016 július 18
    2:43 de.

    Szerinted gyuri10 egy senki?

    Bocs, de ezt nem hagyhattam ki.

  • Hazai Lámpa:
    Az USA-nak jó lenne mert az USA eddigi tevékenységéből azt szűröm le , hogy azért igyekszik „rendet tartani” a Világban, mert a jó kereskedéshez nyugalom kell.

    Csakhát pl. az oroszok nem kereskedő-nemzet.

  • Geyza
    2016 július 18
    9:05 de.

    Én meg azt hallottam, hogy az USA-nak érdeke egy gyenge Európa, amit ugráltathat. No persze, annyira ne gyengüljön meg, hogy megszűnjön.

    Vicces, amit az oroszokról írsz, mert varég kereskedők alapították Oroszország anyácskát, vagy legalábbis a Kijevi Ruszt a helyi szláv lakosságból.

  • hazai lámpa,

    Sajnos nem értem, hogyan „ugráltatja” az USA Európát?! AZ EU 28 állam tagságából tevődik ki és elég nagy befolyása lenne, ha jó irányba használná.
    Nincs szüksége az USA-nak ugráló Európára.
    Mikor szoktok már le arról, hogy MINDIG mást hibáztattok és mindig kell egy „bűnbak”?!
    Az EU vezetősége egy NEM megválasztott bürokrácia, ami erősen baloldali tendenciát gyakorol.

  • Hazaikám..ÁÁááá…./Géza már csak legyint/

  • Figyelő
    2016 július 18
    10:43 de.

    Most még nem ugráltatja, de ha a TTIP szerződést aláírják, akkor meg kell vásárolnunk az olcsó génkezelt amerikai szennyélelmiszert például. Ez ellen kampányol a pucér szakács is Jamie Oliver.

  • Figyelő:
    Jókat írsz, azonban jelenleg az Európai Néppárt a vezető erő Brüsszelben.
    (Orbánék „pártcsdaládja”. Bár mostmár kezdik elhatárolni tőle magukat, mert ami sok az sok.)

  • Kisnyilas Tanzáni Nyerere benácizott nagyon kedves géza!

  • Geyza
    2016 július
    : Idiot.
    Nagyon szép amikor magadról beszélsz–igazán tetszik.Legalább bemutatod magadat.
    Üdvözlettel Tanzáni Nyerere Gázukának

  • Hazai Lámpa:
    Dehát nem kötelező aláírni minden szerződést !
    Ha az európai vezetők nem írnak alája annak a szabadkereskedelmi izének, akkor nem lessz neki álájaírva oszt csókolom.

  • Orsós Elemér

    Figyelő
    2016 július 18
    10:43 de.
    Ne haragudj, de az az érzésem Te nagyon nem vagy képben: „Nincs szüksége az USA-nak ugráló Európára”, nos pont ezért akar kierőszakolni belőle egy olyan főleg neki kedvező szerződést, ami lehetetlenné teszi az EU ugrálását.

  • hazai lámpa
    2016 július 18
    11:48 de.
    Mikor otthon jártam, NEM az USA szar ételéét vettem, hanem aspanyolt, a németet, a mittudom én mit?!
    Annál szarabbat még nem láttam.
    Ne félj semmit, de az USA NEM fog kaját küldeni Európába!
    Neki megvan a hyeli paiaca, ha nem más a kanadai.

  • javítás
    Neki megvan a helyi piaca

  • Kedves Hazai Lampa!

    Erdekes kerdest vetettel fel. En nem tudok rola, hogy Gyurcsany, vagy a tobbi „liberalis” vezeto kiirt volna nepszavazast Magyarorszagon. Volt ilyen?

    xxx

    Szerintem ezek a szabad cserekeskedelmi egyezmenyek mar eleve nem azok, aminek hazudjak oket, igy aztan Eszak-Amerika es az EU kozott letrehozott egyezmeny is csak az europai es eszak-amerikai milliardosoknak lesz jo.
    Mi pedig lesunk, hogy miert nincs munka, ha van is, miert csak minimum oraberert.

    Ezzel a globalizacioval csak azt erjuk el, hogy az egesz vilag egy nagy volt Szovjetuniova valik.

  • Már máshol többször írtam, hogy a minimum órabéres munkák megszüntek, mióta megszünt az országokban a hazai gyártás. Mindent, mindenki importál Kinából, Pakisztánból stb.
    A nagy tömeg, ami valaha munkás volt, minibál órabéren, az már senkinek sem kell.
    A nagy munkanélküliség mind Magyarországon, mind Európában ennek tudható be.

  • Kedves Sándor ! A talaj stabilan áll alattam,én meg rajta.Első válaszod mely nekem szólt már félrecsúszott!
    Üdvözlettel

  • hazai lámpa,
    kedvesen hangzik,hogy képtelen vagy kihagyni egy ziccert.Tudod a humor csak akkor humor,ha magamat gúnyolom ki,nem a mások kárára. Ezt még a Hunyadi téren tanultam.

  • Figyelő
    2016 július 18
    5:57 du.

    Orbánék nagyon GMO ellenesek, ezt még az alkotmányukba is beleírták. Nyilván a TTIP után ez megváltozna, nem lehetne tiltani a GMO-t.

    Ehhez képest szinte kuss van a magyar sajtóban a TTIP mizériáról. Talán Orbán tökeit még mindig szorongatják, mégha nincs is most ráküldve Jóbarát André. A ballib ellenzék meg érthető módon lapít a témában.

  • Moshe Akiva
    2016 július 18
    8:25 du.

    Gyurcsány a szociális népszavazásba bukott bele.

    Az USA és Mexikó közötti szabadkereskedelmi egyezmény úgy tudom, hogy tönkretette a mexikói mezőgazdaságot.

  • HUNT*
    Félre vagy te már csúszva gyárilag.
    Reklamálj talán a kedves papánál.Ha van egyáltalán.

    *HUNT = Humortalan Náci Tóthpéter

  • Lámpa:
    Egyetlenke tökeit akkor szorítja meg az USA amikor csak neki tetszik.
    És olyankor kussti van.

    Ez egy ilyen világ.
    Lehet itthon ordibálni, de mikor oda kell állni akkor csak a csempe kisgyerekes vigyor marad.

  • Géyza, Orbán addig marad békében, amig NEM Mrs Clinton az elnök az USA-ban. T.i. Neki igen rossz véleménye van Orbánról. Erről amerikai magyarok pl. Bartos is, tehetnek.

  • Te géza : én Anyádat nem szoktam emlegetni!
    Ilyet amit ti itt szoktál csinálni és mondani egy ilyen kisnyilas -náci Tanzáni Nyerere gejza tud írni,akire én nem mondom,hogy ” Bunkócska-Te drága”, mert ilyen szintre nem süllyedek.De most biztos a pincédben landoltál-ahol a vadkendert növeszted és beszippantottál belőle.

    Ne feledd : Amit Te itt leírsz azzal saját magadról állítod ki a bizonyítványt.De valószínű nincs más és ez így kell neked! Ennyi örömöd legyen az életben.
    Barátságos szülői üdvözlettel Tanzáni Nyerere kisnyilas-náci Géjzának!

  • Kedvelt Tanzáni Nyerere kisnyilas – náci gejza:
    Másik helyen írod : falábú vagy !
    Most már tudom — innen nőtt ki a Fafej! Mondhattad volna előbb is — nem csodálkoztam volna veled kapcsolatban ennyire!
    Falábas üdvözlettel Tanzáni Nyerere Gézának kisnyilas múltú nácista beidegződésű,falábú és fafejű barátomnak,aki alól kicsúszott a múlt és nem találja a jövőt.Bár erre a kis időre?Költözz a pincéből a padlásra–hátha ottan jobb lesz neked!!!

  • Kedves Hazai Lampa!

    A NAFTA (eszak-amerikai szabad cserekereskdelmi egyezmeny) Mexico, USA es Kanada kozott all.
    Hasonlo a dolog a volt Kozos Piachoz, kiveve, hogy nekunk vamot kell fizetnunk, ha az egyik orszagbol hazajovunk megpakolva.

    „Szabad kereskedelem” csak a gazdageknak letezik, az is ugy, hogy megegyeztek az urak melyik orszag mit gyarthat, vagy tenyeszthet es adhat el a masik ket orszagban. Tehat szakositottak bennunket is, aminek kovetkezteben valoban tobb kulonfele biznic tonkrement mind a harom orszagban.

    Ezzel megszuntetik lenyegeben a versenyt, monopolizaljak sajat maguknak az ipar, vagy mezogazdasagi agakat, amitol sok kis biznic bezar. De a legrosszabb ebben az, hogy a monopollal azt erik el, hogy nincs verseny, nincs fejlodes, nincs ertelme dolgozni, vagy gondolkodni hogyan lehetne jobbat, konnyebben gyartani.
    Ezert mondom, hogy amint sikerult ezt az egesz vilagra rakenyszeriteni, az egesz vilag egy szep nagy korabbi Szovjetunio lesz.