Európa elrablása?

2016 július 22 8:59 de.32 hozzászólás

Margaret MacMillan oxfordi történész, az első világháború kutatója pár hónapja azt mondta egy konferencián, hogy Európa ma a szakadék szélén áll. Emlékeztetett arra, hogy 1914 tavaszán, fűtött teremben elegáns ruhában lehetett Mozartot hallgatni, és buzgó üzletemberek utaztak az Orient expresszen is, keresztülszelve a kontinenst. A nyugalom azonban csak látszat volt.

Ugyanebben az évben Ferenc József osztrák császár és magyar király kiáltványában úgy fogalmazott, hogy „Mindent megfontoltam, mindent meggondoltam.” A tragikus következmények ismertek. Most vajon minden megfontolt-e, és meggondolt-e Nagy Britannia, mielőtt a kilépésről döntött? A döntés ugyanis – a spekulációk ellenére – visszavonhatatlan. Mihez kezdünk most mi, akik (remélhetően) maradunk az Európai Unióban?

Egy realista utópia

A kontinens 1914-ben a technológia, a gazdaság, a filozófia és a művészetek addig sosem látott fejlődési pályáján állt, és senki sem gondolta volna, hogy pár hét múlva lángba borul és évtizedekre pokollá válik. Sötét gondolatok ezek ma, és valóban, nem kell rettegnünk. De jobb, ha még időben tanulunk a saját történelmünkből. A világháborúkat alapvetően az európai országok közötti hatalmas fejlődésbeli különbségek és egyenlőtlenségek motiválták. Az Európai Unió pedig azért jött létre, mert Európa vezetői harminc évnyi világégés után megértették ezt, és olyan intézményt hoztak létre, amely képes lehet a hatalmas különbségek csökkentésére. Amennyire utópisztikus, annyira realista projekt volt az Európai Unió a kezdetektől fogva.

Nagy-Britannia választása megrázta Európát. Az ország a csütörtöki népszavazás óta komoly társadalmi, politikai és gazdasági válságban van. A népszavazás mély megosztottságokat tett láthatóvá Nagy Britanniában. Egyelőre nincs politikai erő, amely tudná, hogy mit kell most tenni, ezért az ország hajója kormányos nélkül sodródik a politika vizein. Ez azonban előbb-utóbb meg fog oldódni. Az új brit politikai vezetésnek most össze kell tartania az országot, és meg kell válaszolnia azt a kérdést is, hogy milyen kapcsolatot szeretnének majd az Európai Unióval, amelynek a terheit az ország nagyobbik fele már nem akarja vállalni. Úgy látják, Dél- és Kelet-Európa terhei nélkülünk jobban és nagyobb biztonságban élnek majd. Ez volt ugyanis a kilépéspártiak alapvető megfontolása, és nem a múlt évi menekültválság a magyar kormány sulykolja.

Egyben tartani Európát

Mit tegyen most az Európai Unió? Az EU vezetőinek ebben a helyzetben az a dolga, hogy egybetartsák a kontinenst. Ez azonban nem egyszerű feladat. Európa országai tele vannak elégedetlenekkel. A nyugati területeken sokan úgy gondolkodnak, mint a kilépéspárti britek: megtettük már amit lehetett, most mindenki álljon a saját lábára.

Franciaországban, Hollandiában, Dániában a szélsőséges jobboldali pártok máris kilépésről szóló népszavazást követelnek. Kelet-Európában pedig a fejlődéssel elégedetlenek vagy éppen a nagyobb hatalmat akarók követelik a kilépést. Az unió vezetői, beleértve a magyar kormányfőt, rövidesen tárgyalásokat kezdenek majd a britekkel. Kulcskérdés, hogy sikerül-e egységes stratégiát kialakítani. A tagországok vezetői ugyanis sokféle belső politikai nyomásnak és különböző ambícióknak vannak kitéve, amely alááshatja a közös stratégia kialakítását.

Vannak, akik büntetnék a briteket, mások mielőbb visszaállítanák a szoros köteléket. Az euró válság, illetve a biztonsági- és menekültválságban kifeszített nemzeti érdekek mellett ma mindennél nehezebb konszenzust kialakítani. Vajon az előző évek konfliktusmegoldási válságai után képesek lesznek-e a tagországok egy az eddigieknél még súlyosabb válságot egységesen kezelni? Vagy mindenki úgy viselkedik majd, ahogy a magyar miniszterelnök tegnap javasolta, hogy a káoszban kikaparja magának a gesztenyét? Ebben rejlik ma az Európai Unió minden nehézsége és válsága.

Új vízió Európának

A harmadik kulcsfeladat, hogy most, a válság terhe alatt az Unió nekiálljon egy új vízió kialakításának. Az Unió jövőjéről azonban sokféle koncepció van. Marine le Pen és Geert Wilders vagy a Jobbik egyszerűen felrobbantanák az Uniót. Orbán Viktor és mások több hatalmat akarnak maguknak, politikai nyelven több szuverenitást követelnek. És vannak, akik le akarnak válni a túl nagyra nőtt Unióról, és ésszerűbb keretek mentén szorosabbra akarják fogni az együttműködést.

Mindez azért aggasztó, mert a valódi kihívások, amelyek az európai társadalmat feszítik, éppenséggel két alapvető elmozdulást követelnének. Egyfelől a külső biztonsági kihívások, mint például Oroszország növekvő befolyása, a közel-keleti háborúk vagy a migrációs nyomás, azt igénylik, hogy nagyobb harmónia legyen a külpolitikában, a honvédelemben, a menekült és migrációs politikában és az energiapolitikában. Másfelől arra van szükség, hogy a globális gazdaságban versenyképesebbé váljanak az európai országok. Csak a liberálisabb gazdaságpolitika és több kereskedés tudja növekedési pályára állítani Európát. Ehhez az is kell, hogy az európai országok fejlesszék a közoktatást, a szakképzést, a vállalkozói kultúrát és az innovációt. Ezek ma mind a tagországok saját feladatai körébe tartoznak, de lehet szorosabbá és gyümölcsözőbbé tenni őket, ha van rá politikai akarat.

Putyin nyert, mi veszítettünk

A britek távozásával Európa sokkal gyengébb lesz. Elvész a leghatározottabb liberális gazdasági képviselet, a verseny és szabad kereskedelem legfontosabb hangja. Az is gyengít bennünket, hogy a legnagyobb haderővel rendelkező uniós ország távozott. Az új globális biztonsági és külpolitikai stratégia, amelyet épp most tervezett elfogadni az Európai Tanács, jó eséllyel, nem fog megvalósulni. A vérveszteség számunkra hatalmas. És Vlagyimir Putyin is hangosan röhög a markába.

Amikor mi magyarok, tizenkét évvel ezelőtt az Európai Unió fedélzetére szálltunk, úgy gondoltuk, hogy tudjuk hová szeretnénk eljutni, és mi vár ott bennünket. Legrosszabb álmainkban sem gondoltuk, hogy bő egy évtizeddel később milyen válságos helyzetbe kerül a közös európai projekt. Ma még nem tudjuk, hogy ez a tekintélyes európai hajó csak viharba került vagy léket is kapott. Az, hogy ne süllyedjen el, történelmi felelőssége az Uniónak, és Magyarországnak is.

Magyarországnak Európa kell!

Magyarország jövője szorosan összefügg az EU sorsával.

Magyarország jövője szorosan összefügg az EU sorsával.

A délszláv háború, a 2001-es amerikai terrortámadás-sorozat, vagy a 2008-as gazdasági világválság számunkra is közvetlen következményekkel járt. A brit népszavazás eredménye ehhez hasonlóan fordulópont Magyarország számára. Ebben a kaotikus pillanatban könnyen rossz helyre sodródhatunk. A magyar kormány őszre tervezett népszavazása az Európai Unió szétforgácsolásához és Magyarország kiszorulásához járul hozzá.

Mégis mit kellene tennünk? Történelmi tapasztalataink és a józan ész arra buzdít minket, hogy minél szorosabb kötelékben legyünk az Európai Unióval. Magyarország biztonsága és jóléte Európában van, az uniós csatlakozással évszázados álom teljesült be. Az hogy az Unió nem elég jó és nem elég hatékony, arra kell, hogy buzdítson bennünket, hogy megerősítsük. Nincs magyar gazdasági fejlődés szoros gazdasági integráció nélkül. Sokkal többet kell befektetni a jövőorientált oktatásba és innovációba. Bővíteni kell az egységes piac mechanizmusait. Nem bezárkózásra, hanem még több nyitottságra van szükség.

Az Európai Unió a történelem egyik legambiciózusabb projektje, amely közel hetven éve békét és fellendülést hozott európaiak százmillióinak. Nincs ez másképp ma sem. Az országokon belüli és országok közötti különbségek növekedése az, ami szétfeszítheti ma az Uniót. Európa megújítását úgy kell elérni, hogy ezek a különbségek csökkenjenek. Ha ehhez nem lesz elég nyitottság a fejlettebb országokban, az Magyarország számára végzetes lenne. Az pedig még inkább, ha a magyar kormány az Unió szétesésére játszana. Ezért ma az utópisztikusnak tűnő, mégis nagyon is realista Európai Unió megőrzése és megerősítése a feladatunk.

Szelényi Zsuzsanna

*

Szelényi Zsuzsanna a Fidesz korábbi parlamenti képviselője (1990 és 1994 között), ma az Együtt Országgyűlési képviselője. A nemzetközi kapcsolatok szakértője. A karitatív szervezetek területén is aktív.

32 hozzászólás

  • Amíg az Unió, vagy a polgárai nem tudnak (vagy akarnak) hatékonyan fellépni a zsebdiktátorok ellen, addig a szétesés látszik a legvalószínűbb szcenáriónak!

  • Münchenben, 9 embert lelőttek egy shopping mallban.

  • Parács Péter Pál

    EURÓPA elrablása?

    Ezt valahogy nem értem. Ki, mikor és hogyan tudná illetve miért akarná megtenni?
    A Földgömb lenne „átrajzolva” vagy megint politikai és hatalmi „csörte” lenne esetleg területi illetve országhatárok megváltoztatásának motivációjával?

    Ettől függetlenül Európa az Európa, Európai Unió pedig uniós tagállamok közössége. Ezen Uniótól elvonatkoztatva is vannak európai országok.
    A „Vén Európa”, mint a Világ is sok borzalmakat élt át.

    Mi emberek! Mikor térünk már észhez!!? A Földünk forog, de ettől még nem kellene megszédülni.
    Természetesen vannak közöttünk eltérő:
    – szokások
    – kultúrák
    – nézetek
    – ideológiák stb.
    De! Éljünk a Világon bárhol embereknek valljuk magunkat, tehát tudnunk kellene, hogy különbözünk egymástól. Azt is tudnunk kellene, hogyan tudunk egymással békésen élni és nem háborúzni vagy viszálykodni.

    *Ez valójában van így is! Egymás:
    – szokásairól, kultúrájáról, stb. érdeklődünk szimpátiával illetve csodálattal. Többek között a turizmus is igazolja ezen feltevésemet.
    – Nemzetközi segély szervezetek segítenek Embereken határok nélkül.
    -stb.

    *És van máshogy, de hogy-miért!?
    -Kell nekünk, hogy ártatlan Emberek, GYEREKEK haljanak meg háborús övezetben vagy terrorista támadásban?
    -Kell nekünk, hogy gyerekeink ezt lássák és így fogják fel jövőjüket? Lehet nem véletlen, hogy egyes országokban tízenéves gyerekeknek nem újdonság a géppisztoly kezelése?

    SZÓVAL!

    Bízom a civilizációban és saját magunkban lévő Istenében, hogy sem „forró”, sem „hideg” háború nem lesz tovább.

    PPP

  • Európának sajnos nyerő pozícióból sikerült magát a széthullás szélére kormányoznia.

    Az ok: AZ ELVEK FELADÁSA !

    (Lehet hogy nem is voltak elvek, csak valamiféle hivatkozási alap a Hidegháború idejéből, amibe kissé belebonyolódtak propaganda szempontjából s most az egész építmény összedől? )

  • Hát persze hogy az EU széthullására játszik Egyetlenünk !

    El kell olvasni Bartus Laci tényfeltáró írásait az AN.-en !

  • Figyelő:
    Nem biztos még, de egyenlőre úgytűnik német neonácik voltak az elkövetők.

    Ráadásul PONTBAN öt évre a náci norvég Brevik tettére rá hajtották végre ezt a merényletet.

  • Sereském:
    Különösképpen nem izgat hogy a HUNT* miféle logikai bakugrásokkal tarkított gondolat-törmelékeket írogat hozzám, nem is nagyon reagálk rá.
    A semmire nem lehet mit mondani.
    De amikor itt elkezd hozzá-hazudozni a cikkekhez, hát engedtessék meg nekem hogy…

    *HUNT = Humortalan Náci Tóthpéter.

  • Parács Péter Pál

    U.i.:
    Lehet elvont gondolataimat írom.
    – A világon és országok között a zenei kultúra lehet többet ér, mint a diplomácia?

    * A világon több országban is komponáltak zenét a Békéről, többek között Magyarországon is:

    Pl.:- „Felejts el minden háborút”

    Szóval vannak akik ilyen „pártiak”

    PPP

  • Geyza
    2016 július 22
    7:31 du.

    Szerintem Bartus egyáltalán nem erről ír!

    Feltűnt neked, hogy Orbán március 15-én kvázi globális bacilushordozónak nevezte Petőfi Sándort, a magyar haladás és nemzeti kibontakozás hősét, az Unió …. pardon Monarchia ellenségét? Egyébiránt nem tudom, mit kell hisztizni azon, ha beleírják az Unió alkotmányába, hogy Európa keresztény gyökerű. Ha melléírják, hogy közben ateista, zsidó és pogány is, akkor lefedik az igazságot nagyjából.

  • Parács Péter Pál
    2016 július 22
    8:12 du.

    Van egy szíriai-magyar fotós, a Kádár-korban fotózott minden irodalmi hírességet. Valahogy úgy mondja, hogy az emberi érzelmek mindenhol közösek: a sírás és nevetés.

    Érdekességképp megjegyzem, hogy fiatal mérnökként négy ösztöndíj közül választhatott: olasz, francia, magyar, szovjet. A franciát azért nem választotta, mert a szírek utálták a francia elnyomókat, mint a cart …

  • Geyza
    2016 július 22
    7:28 du.

    Ha kisiklott az alapító atyák terve (Suchmann és Adenauer), akkor ki is adta föl az eredeti elveket? Nem éppen az, aki kihúzta a kereszténységet az alkotmányból? Túl keveset tudunk az Európai Szén és Acélközösség megalakulásáról ahhoz, hogy most ebben véleményt tudjunk mondani. Akkoriban mi a Nagy tesó ügyeit olvashattuk az újságokban.

    Már az Unió zászlaja is egy bibliai szimbólum, a Jelenések könyvéből van. Tizenkét csillag veszi körül a Napba öltözött asszonyt, ha jól emlékszem. De a mai helyzetet ismerve igaza van Szelényinek, pl. egy Orbán Viktor hátán lovagló Smitt Mária lehet, hogy jobban kifejezné a mostani EU-t …

  • Géyza, 7:44 du. Mégsem neonácik követték el a müncheni vérengzést, hanem egy iráni származású. De ha mégis egy német lett volna aki halomra lövi a migránsokat, akkor az sem változtatna semmin. Az ott halomra lőtt emberek gyilkosai is – átvitt értelemben – a Juncker meg a Merkel félék lennének. Az a csoda, hogy ez még nem következett be, hogy a félelemben élő németek (vagy franciák) nem estek nekik a migránsoknak. De ha ez valamikor is bekövetkezik, az is a liberálfasiszták bűne lesz.

  • Tropa:
    Én csak idéztem a tegnapi német NTV hírtévé adásából öreg.
    Egyébként meg amit ideokádtál az undorító szemét duma volt.
    Afféle szar náciduma.

  • Mondják hogy ez az iráni-német kettőállampolgár fószer, akiről pillanatnyilag úgy tudják hogy Németországban született , mentálisan sérült volt.

    Eléggé ellentmondóak a hírek, a neonáci vonalat sem zárnám ki teljesen.

    De majd minden kiderül erre akár mérget is lehet venni.

  • Van valami igazsága a cikknek, ha bele gondolunk.
    Az az Európa amit ismertünk és szerettünk eltűnt.
    Az európai kultúra ma már egész mást jelent, mind szüleink, nagyszüleink idejében jelentett.

  • Különben, én nagyra becsülöm Margaret MacMillan történészt, két könyve is megvan.

  • Már írják a történetet a liberális tollforgatók, szegény beteg, ideggyenge iráni fiúcska a gaz náci németek befogadó képtelensége miatt depresszióba esett, és a bőrbakancsos árják sugallatára egy étterembe hívta álnéven az áldozatait, ahol már nem tudván, hogy mit cselekszik, bereteszelte a kijáratot és harminc embert véletlenül, cserélt tárakkal halomra lőtt. Nyolcan meghaltak a többi sebesült.

  • Minden robbantó mentálisan sérült! A robbantók,vagy bármely formáját választók,ilyetén való elfogadása -mindenképpen a dolgoknak az el bagatellizálását jelentik, mintha akkor senki nem lenne hibás.Ez a felfogás előbb-utóbb kijelenti majd : az áldozatok a hibásak.
    Általában később kiderül : valamilyen szervezet mindig van a háttérben.!
    De ugye az is igaz,hogy nem „őslakosok” ” európai indiánok”
    csinálták az európai robbantásokat!?Ha így van akkor honnan is ered???
    Üdvözlettel.

  • Neocsárli:
    Hát valahogy így…

  • Géza, örülök, hogy egyet értesz Csárlival. Az őszinteséged meghatott, hogy végre beismerted, hogy a liberálfasizmus így működik. Hogy azon agyal egy liberális, hogy az igazságot egyáltalán nem érdekelve, hogyan lehet önmagából kifordítani a tényt, hogy a végeredménye a nácizni lehessen.

  • Géza, 2:31 du, az hogy lenácizol csak megköszönöm, mert manapság a náci szó egyet jelent a felelős, józan gondolkodással.

  • Shakespeare is megírta, h SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG.
    Ha színház, akkor érdemes kinézni (az írott) színdarab valóságból és megismerkedni a színház és a forgatókönyv írók valóságával, a forgatókönyv írókat vezérlő SZELLEMISÉGGEL és az ebből eredő CÉLIRÁNYOSSÁGGAL.
    Ma már meglehetősen köztudott, h egy háttér hatalom kiváló tudással, remekül mozgatva a szálakat, szinte korlátlan irányítóképességet épített ki magának.
    Vannak akik azt is látják, h ez az egész Földet lefedő irányítási piramis. Hogy az egymást korlátozó, egymással háborúzó megosztottságok csak a legfelső vezérkar által megtervezett, megírt forgatókönyvben, a SZÍNDARAB VALÓSÁGBAN létezik.
    Az imperializálási időszakban is sok a gyártottságot és a szemben álló felek vezérkarainak célirányos együttműködését mutató logikátlanság (ép ésszel felfoghatatlan dilettantizmusok) láthatók. De egészen a legutóbbi időkig jó erőegyensúlyokkal (a színdarab valóságban egymással opponálók között) stabilan megvolt az alattvalók kényszerirányítása.
    Aztán a virtuál ellenségképes (globális ökokatasztrófa helyzet és globál terrorizmus) rendszerre való átállás közben megbicsaklott valami.
    Innentől fogva egyre átlátszóvá kezdett válni minden azáltal is, h a(z álellenzéki) periféria médiák felől elkezdett sokminden az irányítási módszertanból is a központi médiafelületek felé kúszni. Persze úgy, h bizonyos színdarab valósági látszatokat szigorúan fenntartottak. A pluralitási látszatot és azt, h a titokzatos háttérhatalom tulajdon megalomániás őrültek gyülekezete (persze vannak szép számmal ilyenek is az alsóbb szinteken).
    A kérdés az, h kik rendelkeztek a világ imperializálásához és az ezt előkészítő megosztottságok gyártásához (céltömegek szétideologizálásához) elegendő hatalommal. Mi a valódi motivációjuk (és ez honnan származik), ami a céljaikat meghatározza. És persze, mi a valódi céljuk, mert ez határozza meg az emberiség valósága forgatókönyv jövőbeli alakulását.
    Én már elmondtam az én fikciómat.
    Ebből a Nimród birodalom működtetési rendjéhez való visszaközelítés adódik.
    Akár az únió működtetési rendjének átalakításával. Akár a szétesésével és valódi szövetségi hálóban való újra egyesülésével.
    Ehhez persze meg kell változtatni az irányítórendszerben jelenleg még uralkodó gondolkozási módot.

  • Terminus leírta az elején… Amíg az EU a renegátokat, opportunista kormányokat ajnározza, nem várható sok jó. Maga az únió szó is szarkasztikus, nem? A széthúzás egy nagyon veszélyes tendencia. Ha most rosszul fest – ennél sokkal rosszabb lesz, ha nem éled újjá…

  • Katona Zsombor

    Nagy Gyula
    2016 július 24
    11:05 de.
    Kössz, ez jó volt, de körülírás nélkül, tömören és rövidebben felfoghatóbb lett volna!

  • Mai hír, hogy Merkel szelfi-barátja, egy szír bevándorló, hagyományosan magánál tartott machetével szabdalta az embereket, egy meghalt, kettő megsérült. Aztán öntudatosan, a kirekesztettek magabiztosságával a náci rendfenntartókra támadt, akik elfogták, ahelyett, hogy pontot tettek volna a történet végére. Közben az ISIS gyalogosai a szerb határ felől támadnak országunkra, amiben segítőkészen részt vesznek a hazátlan jogvédőink kicsi, de annál hangosabb és kártékonyabb csoportjai.

  • Pontosítsunk egy kicsit.
    A Jézusi tanokat durván megszegő aljaskodókat. És a Sátáni hatalom bérenceit.
    A vezérkar pedig eltántoríthatatlanul telepíti át a Muszlimokat Európába.

  • Ez is új hír: egy szír migráns tgnap felrobbantotta magát egy bajor városban, 3 német életveszélyes állapotban van. A német liberálisok meg azon agyalnak, hogyan lehetne a migránsokból úszómestert képezni. Ezek a liberálfasiszták s Merkel mami vajon érzik a felelősségüket?

  • charlie
    2016 július 24
    2:02 du.

    A németek a két világháborúban legalább 10 millió veszteséget szenvedtek. Nem kéne bántani a Muttit, azért, mert pótolni akarja a veszteségeket! És teszi ezt a szír menekültekkel, akik

    1. közel állnak az európai kultúrkörhöz, de legalábbis közelebb, mint az afgánok, irániak,
    2. belátható időn belül nem lesz értelmes élet a hazájukban (talán soha).

    Inkább lézengjenek egy törökországi menekülttáborokban a jövendő orvosok, mérnökök, tanárok évekig, évtizedekig? Legalább hazazavarnák végre a sok jól képzett magyar fiatalt, akiknek a hiánya nagyon is meggyengítette az országunkat!!

    Ettől fosik Orbán, hogy hazatántorog félmillió emberünk?! A machetés gyilkolás inkább sajnálatos házon belüli veszekedésnek tűnik, mint terrorizmusnak.

  • Hazai lámpa, hogy Merkelnek miben van hiánya és hogy azt miként szeretné pótolni, az édes mindegy. Egy ilyen horderejű kérdésben a német nép véleménye a döntő, na itt a bibi, a „demokratákat” sosem érdekli a nép véleménye. A szír orvosokat, mérnököket az őket kitanító néptől elcsábítani egy gazdagabb ország által, a szememben megvetendő bűn. Lesz majd Szíriában is építeni, gyógyítani való.

  • Hurrá emberek, már Trump vezet Clintonné előtt a CNN szerint.
    A végén még kitör a világbéke a demokraták nagy bánatára.

  • Megfelelő áron (életszínvonalat biztosítóan) minden feladat elvégzésére van ember és az emberek többségében működik az élőhelyéhez való ragaszkodás ami miatt van egy határ ameddig nem megy el egy jobb megélhetési lehetőségért.
    az impériumi konstrukciókban KORLÁTOZÁSOKKAL (ROMGÁLÁSSAL) való tömegvezérlést alkalmaznak. Másodlagosan van a KECSEGTETÉS (mézes madzag és korbács).
    Sok évszázadra visszamenően látszik ez a módszer a nagyobb tömegek mozgásánál.
    Német ország (és Európa) ember hiányáról pedig annyit, h a kapitalista konstrukcióban (lássátok a matematikai modelljét) a (lepusztítások utáni újraépítési szakaszoktól eltekintve) permanens munkaerő felesleg van akkor, ha az adott területnek nincs meg a megtermelt értéktöbbletet felvevő FIZETŐKÉPES külpiaca.
    A mindenütt stabilan meglévő munkanélküliség mutatja, h (elegendő külpiac hiányában) a kapitalista működtetésű területek permanens túltermelési válság helyzetben vannak. A bajt csak tovább növeli a szintén értéktöbblet rátával (haszonra) dolgozó munkaerő behozása.
    Vagy úgy is mondhatom, h a kapitali működtetési renddel oly mértékben lefedték a Földet (imperializáláshoz kiváló volt), h mára fenntarthatatlanná vált.

  • charlie, ne örülj előre! Az amerikai nép, rendkivül ostoba!