Egy politikai korszak végéhez értünk?

2016 július 25 11:11 du.29 hozzászólás

Az LGBT közösség védelme, egyenlő fizetés az egyforma munkáért a férfiak és nők között, a lecsúszott munkásosztály felkarolása,  a szabadkereskedelem átgondolása, falak a „bűnöző” illegális bevándorlás megállítása érdekében és az iszlamista terrorizmussal való gyors és hatékony leszámolás–mindezt ígérték a Donald Trump nevével fémjelzett republikánus pártkongresszuson. A Trump-jelenség fejére állította a Ronald Reagan óta – tehát az elmúlt bő három évtized alatt – megszokott politikai diskurzust az Egyesült Államokban, különösen a szabadkereskedelem, illetve a NATO támogatása és az Európa felé mutatott szolidaritást illetően. A baloldal és jobboldal hagyományos határai elmosódtak, a sötét hangulat merőben eltér az eddig megszokott amerikai optimizmustól és egyre nagyobb szerepet kap a nacionalizmusra, illetve a befelé fordulásról szóló identitáspolitika.

Miközben a republikánus párt hivatalos platformja – a kanadai konzervatív párttól eltérően – ellenzi az azonos neműek házasságát, a négy napos republikánus pártkongresszus utolsó napján a felszólalok között volt az online fizetőszolgáltatás, a Paypal, alapítóje Peter Thiel, aki egyesek szerint történelmet írt. A nyiltan meleg Thiel elmondta sok ezer republikánus aktivista előtt, hogy büszke, amiatt, hogy homoszexuális. Ilyen még nem fordult elő eddig republikánus berkekben. A közönségből nem síri csend, és nem megvetés volt észlelhető, hanem tapsvihar, amikor kijelentette: „büszke vagyok azért mert meleg vagyok, azért mert republikánus vagyok, de leginkább azért, mert amerikai vagyok.” Aztán Trump is felhozta az LGBT közösséget pozitív fényben és meglepődve nyugtázta, hogy ezt megtapsolták az amerikai jobboldalon.

„Én nem vagyok politikus és Donald Trump sem az. Ő egy építő, és eljött az ideje annak, hogy újjáépítsük Amerikát”–tette hozzá Thiel, Trumpról beszélve.

Thiel-t követte Donald Trump lánya, Ivanka, akit már megismerhettünk az egy éve zajló előválasztási kampányból. Ivanka sem a „hagyományos”, jobboldali hangot ütötte meg. Elmondta, hogy ő nem tartja magát republikánusnak, se nem demokratának. De bízik abban, hogy édesapja faj, származás és nemtől függetlenül, minden bajban lévő, lecsúszott, de tehetséggel és potenciával rendelkező amerikai érdekében fog dolgozni…annak ellenére – természetesen – hogy édesapja eddigi kampánya éppenséggel a származási alapon történő megosztásra épült.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

De egy érdekes jelenséget észlelhetünk az Egyesült Államokban és szerintem ennek nyomait már Kanadában is megtalálhatjuk. A ma huszonéves és harmincvalahány éves fiatalabb generáció egyre inkább eltávolodik a politikai centrumtól és valamelyik markánsabb irány felé mozdul el. Ezt elsősorban Bernie Sanders korábbi demokrata elnökjelölt-aspiráns keményen baloldali, szocialista-jellegű kampányában láthattuk. De Ted Cruz, Donald Trump korábbi republikánus kihívója is azzal számolt, hogy a politikai középpártiságnak vége. A Cruz-kampány egykori kampánymenedzsere pusztán 6 százalékra tette azok arányát a republikánus jobboldalon, akik ma még mindig a középpártisággal szimpatizálnak.

És mi történt Kanadában az elmúlt időben politikailag? Láthattuk, hogy a 2015-ös választási kampányban, Justin Trudeau liberális pártja sok szempontból balról előzte meg az eddig karakteresen baloldali Új Demokrata Pártot, az NDP-t. A tavalyi kampányban az NDP az államháztartási hiány ellen kampányolt, szerinte nem szabad úgy elengedni a költekezést, hogy abból deficit keletkezzen. Ezzel szemben Trudeau liberálisai számára elfogadhatóvá vált egy tíz milliárd dolláros deficit, nem kezelték tabúként a hiány kérdést, amennyiben a plusz költekezés beindítja a gazdaság motorjait.

Tehát Kanadában balra fordult a liberális párt, míg az Egyesült Államokban Hillary Clinton – a Demokrata Párt elnök-jelöltje – szintán át vett számos karakteresen balos ötletet a Sanders-tábortól, annak érdekében, hogy megtartsa a lelkes, fiatal Sanders-rajongókat. Ilyen ötlet – például – egy amerikai Postabank létrehozása. Érdemes megemlíteni, hogy pont ezt szorgalmazzák sokan a kanadai baloldalon is, különösen a postai dolgozók szakszervezetében.

Mindeközben Trump fejére állította a Republikánus Pártot. Egyre inkább úgy tűnik, hogy egy hosszú, legalább három évtizede tartó korszak végéhez értünk a politikában.

29 hozzászólás

  • akkor maradjunk annyiban, hogy -még csak az első nap- a demokrata convention behozott a világba egy olyan friss szelet amit Budapesten a KDNP-s Rétvári Bencék próbáltak bezárni egy palackab akkor amikor kicipelték Karl Marx szobrát az egyetem aulájából, a demokraták az usa ban kiengedték ezt a szellemet és már ott lebeg a fejek felett mint egy dzsinn…hogy mindebből mennyi lesz valóság és hogyan az kérdés marad… magam részéről undorodok a trump nevével fémjelzett akármitől, mert legalább (mint a demokraták teszik) hallgatnia kellett volna arról, hogy az usa okozója a világban jelenleg folyó elnyomorodásnak és nem a nato gittegylet jellegét kiemelni meg annak költségességét ami sohasem térűlt meg: VAN EGY EKKORA HADIGÉPEZET AMI A GALAXIS LEG-JE ÉS 50000 SZARHÁZIT (AKIKNEK SZÜLETÉSÉRŐL ÉS MEGÉLHETÉSÉRŐL MOST NE BESZÉLJÜNK) NEM KÉPES SEPERC ALATT LENULLÁZNI az azt is jelenti, hogy nem is akarja és azt is hogy nem erre a célra lett létrehozva

    Michelle Obama, Elisabeth Warren, Bernie Sanders és az a fényesre suvickolt fejű szenátor mind olyasmiről beszéltek amit egy valós hatalom seperc alatt meg kellene hogy tudjon oldani és nem oldotta meg ehelyett volt a Paulson féle kivonulás és kármentés a 2008-as mesterségesen létrehozott világválságban aminek céljai voltak de azok szenvedtek tőle akik kitalálták és akkor kit börtönöztek be??? nem aPaulson t hanem azt a csalót aki milliomosok fölösleges pénzét gyűjtötte halomba és játszogatott vele senkinek sem hiányzott az a pénz mert lopott pénz volt és fölösleges… most valamit farag a börtönben ha még él

    szóval Marx nak lehet hogy igaza lesz és az usa ban tör ki a szocialista forradalom

    vagy Kanada a saját lábára áll és exportálni kezd persze nem homokkal hígított koszos olajat henem gyümölcsöt zöldséget és állati termékeket valamint a kanadai ipar remekeit és nem lesz kis fiók vállalata az usa tőkének amelyik úgy is kezeli…kiveszi belőle ami neki kell

    várom a további 3 napot
    és novembert meg a kanadai sikolyokat

  • kérek jelzést beírásról

  • Nagyon fontos a homoszexuálisok és más fogyatékkal élőkhöz való hozzáállás, de azért a Trump-beszédnek voltak sokkal izgalmasabb, lényegesebb vonulatai is, kár hogy szégyenlősen kimaradt a boncolgatásuk.
    ……
    Például, hogy 40 millió!! amerikai él élelmiszersegélyen. Hogy harmadik világot idézően lepusztult a közösségi infrastruktúra, miközben a demokraták alatt megduplázódott az államadósság, de ez az irdatlan összeg valahogy kézen-közön eltűnt.
    ……..
    Fontos mondat még az elnökaspiráns szájából az is, hogy a globális média- és pénzbirodalom (háttérhatalom) dönt Amerika sorsáról, aminek csupán kézivezérelt bábjai a demokraták. Hmm, érdekes.
    …….
    Megemlítődik a sosem látott demokrata korrupció, beszél Trump Clintonné végeláthatatlan hazudozásairól, az emberek százezreinek a demokraták általi értelmetlen elpusztításáról a nagyvilágban.
    Az amerikai társadalmat tudatosan mérgező demokrata bevándorláspolitika ostorozásán túl, kiderül, a bűnözés néhol 60%-al emelkedett Obama alatt, hogy a néger fiatalok hatvan százaléka nem dolgozik.
    Erre a nézőközönség skandálni kezdi, hogy „jú-esz-é”, mintha nálunk egy Jobbikos kongresszuson Ria, Ria, Hungária-t kiabálnának a küldöttek a cigánybűnözés megemlítésekor.
    Persze a hazai liberális média kussol a Trump beszéd igazi mondanivalójáról, kíváncsi leszek milyen pálfordulást hajtanak majd végre Trump elnökké választása után.

  • Szép.
    Csak nehogy háború keletkezzen ebből Európában.

  • Nálam is sokáig tartott ameddig az egyre szaporodó kérdések mellett megjelentek az egyre stabilabb felkiáltójelek.
    Ehhez el kellett kezdenem nagyon komolyan venni a modellezés alapszabályát. Azt, h ha ellentmondásokba ütközök akkor a modellen kell igazítani. Ha szükséges, akkor azokon az alap elképzeléseken is, amelyeken a modell áll.
    Nagyon komoly eredmény volt meglátni, h az a konstrukció amelyben élünk, HITETÉSEK alapú. És azt, h a mindenség egyben és a részeiben is tudati alapú. Ebből adódóan, a működése esszenciálisan CÉLIRÁNYOS.
    A hitetések célirányossága pedig mindig az, h HIDD ezt és a hited szerint célirányosan cselekedve tedd azt amit én akarok.
    Ezen felismerések után vált minden adatmorzsa egyre jobb értelmezéssel egyre értékesebb információvá a nagy téridő puzzle játékomban (valóság mozimban).
    Ebben a moziban a legnagyobb blődliknek is értelmük, hitetési, ezzel mozgatási céljuk van.
    Földanyánk az úgymond történelmi idők előtti időkből sok olyan tárgyi emléket is hordoz ami egyértelműen, hatalmas tudással is bíró értelem munkálkodásának az eredménye.
    Az ezek utáni vizsgálódásaim során egyre tarthatatlanabbá váltak a hivatalos történelmi mozi alapvetései is.
    Legelőször az újmaterialista filozófia bázisú köztudományosság vallásban létező lineáris fejlődéstan bukott (kőbaltával nem lehet terra formálást és monolit építészetet csinálni).
    Az eltűnt, elment nagy tudásúakról szóló legendák már jobbak. Az istenes és az ufókás verziók is. Ezek is ellentmondásosak, ebből adódóan, ezek is sántítanak (van bennük hamisság). Mindemellett a különféle hitekre manipuláltak számára gyártott különféle legendák összehasonlító elemzésével már jó eredményeket lehet kinyerni.
    Itt vannak még a hatalmas tudással legyártott világképek (most elsősorban az asztrálmítoszi keretrendszerre, ezek különféle verzióira gondolok) és a szintén hatalmas tudással legyártott különféle technológiák.
    Ezek közös jellemzője, h a jó használatukhoz nem szükséges a technológiákat létrehozni képes tudás. Ehhez elég a recept jó ismerete.
    Sok egy irányba mutató jel azt mutatja nekem, h a nagy tudásúak nem mentek el. Hogy a történelem során végig itt munkálkodtak.
    Illegalitásba vonultak, de a tevékenységük a felszínen is megmutatkozó végrehajtó hatalmi tevékenységeken keresztül egyértelműen látszik.

  • Senki sem ismeri Donáld Trumpot, szerintem.
    Fogalmunk sincs mit tenne veszélyes politikai helyzetekben. Mit tenne, a szörnyű rasszizmusról, ami Amerikában honol, évtízedek óta.
    Mit tenne, az USA javára?
    Szerintem, csak magára gondol, saját személye hatalmára. Egy szót sem hallottam a nép problémáiról tőle.
    Viszont Mrs. Clintont nagyjából ismeri a nép, tudja mit képvisel, mit várhatnak tőle.
    Természetesen Hilary kétkulacsos mivoltát,oportunista hajlamát többet látták már. Főleg, a hatalom éhségét is!
    Csak annak örülök, hogy nem élek az USA-ban, nem tudnék m ost ott szavazni.

  • Géza, Európában már háború van, a fene nagy multikultitok miatt. A szerencsétlen normandiai pap kivégzése is részben ennek a következménye. Az ok- okazati összefüggésekről Trump a clevelandi beszédében eléggé feltáróan beszélt.

    Trump beszédét nem csak hogy hiányosan elemzi a KMH ezen hasábja, hanem Orbán Viktor tusnádfürdőn tett előadása is elmaradt a Hírlap cikkeiből. Pedig az is igen velős volt. Bár a nyilvánvaló igazságra valóban igen nehéz lehet reagálni nektek.

    Figyelő, én meg most elsőnek sajnálom, hogy nem vagyok amerikai állampolgár, mert örömmel szavaznék Trumpra.

    Amúgy a Magyar ATV leadta az egész Trump beszédet, s abban – mely 50 percbe belefért – elég sok problémát felhozott. Elképedve hallgattam a 40 milliónyi élelmiszercsomagot.
    Érdekes, hogy erről itt a KMH kommentereiben sose olvastam felháborodott véleményeket. De hát ilyen a kettős mérce, melyet már megszoktunk a liberálfasisztáktól.

  • Én már vagy egy évtizede elmegyek a választási paródiára és ráírom (változó módokon) a szerződési blankettákra, h nem bízok meg senkit a képviseletemmel. Hogy magam képviselem az érdekeimet.
    Ez az egyetlen felelősségteljes döntés akkor, ha nincs a (cinkelt) listán olyan akit úgy ismerek, h nyugodtan rábízhatom önmagam és az embertársaim képviseletét, ezzel a sorsát.

  • Sandersről viszont köztudott szocialista, marxista álláspontja, hát ezért a kapitalista többségnél, nem hiszem, hogy befút.

  • Kedves tropa, lehet, hogy én nem értettem Trump beszédét?
    Lehet, hogy álmos voltam..
    Mindenestre, a két rossz közül ha szavaznom kéne, rá szavaznék.

  • Rodeo36 11.59

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  • EGY valódi (felső) vezetőség van.
    A politikai nagyszínház szereplői ennek az EGY vezérkarnak az alárendeltségében, az utasítások szerint cselekednek.
    A vezérkar gyakran úgy változtat a vonalvezetésen, h lecseréli a politikai nagyszínházban a font arculatát.
    Irritáló bénázással és populár demagógiával remekül be tudják állítani a választási paródia végeredményét.
    Egyértelmű (legalábbis számomra), h most a Trump arculatukat futtatják be.

  • Sajnálatos,hogy a 324.000.000 amerikaiból ennél a kettőnél nem találtak jobb kandidátusokat.Kicsi vagyok ahhoz,hogy kifejtsem a véleményemet egyikről vagy másikról.Minden esetre szimpátia vagy antipátia alapon sok fórt nem adhatnak egymásnak.K.b 1-2 év múlva jó lenne ha megváltozhatna a véleményem.

  • Közben gőzerővel feszülnek ellenfelüknek a „demokraták” itt egy kis jelzés mi várható a jövőben:
    http://forward.com/opinion/331449/that-time-donald-trump-retweeted-nazis/
    ……
    Közben izraeli zászlót égettek a tüntetők Clintonné gyűlése előtt, történt már ilyen Magyarországon is, de nem tudom az USA nagykövetet berendelték-e már tel-avivi rapportra, mert a mienk már másnap bocsánatért esedezett a szőnyeg szélére állítva.

  • Magas pozíciójú politikusokkal bejelenteték Európa kultúralapjának megváltoztatását (Muszlimizálását).
    Ez megmutatja IL-nek a LEGFELSŐ VEZÉRKAR ÁLTAL MEGHATÁROZOTT jövőjét is.
    Ne feledjétek, h a Muszlim betelepítést már a vendégmunkás akcióval lefedetten a múlt század közepétől elkezdték.
    A Törökországi puccskísérlet műsor arra szolgálz, h az ország politikai vonalvezetését vissza muszlimizálják.
    Ehhez kemény belső tisztogatást is csináltak.
    Az Európai terror (dzsihad) műsorokban pedig már egyre inkább a másod, harmad generációs betelepítettek szerepelnek.
    A legfelső vezérkar nem cicózik. Két lehetőség közül választhatunk.
    Ott ahol ehhez eléggé uszíthatók élnek, egy Iszlám típusú diktatúra.
    Ott ahol nem, visszaközelítés a Nimród birodalomban működtetett működésrendhez.
    Az Amerikai kontinensen területenként változóan, még szóba jöhetnek Hindi, Buddhista, Kínai, ősi helyi (keverék) konstrukciók.
    A Földön az impériumi működtetési rendet a Halak világhónapra vezették be. És minden jel arra mutat, h már elkezdték a lebontását.
    Trump az ehhez kijelölt front arc.

  • Jichak Perlmutter

    Bocsássanak meg, de nekem Trump beszéde alatt Hitlert jutott az eszembe.
    Társaságban is sokszor fölvetődik a kérdés, hogy „elképzelhető, vagy lehetséges lenne e, hogy ad abszurdum, az amerikaiak is választanának maguknak egy Hitlert?”
    Megvallom, nekem példaként még Reagan elnök és Scwarzenegger (kaliforniai kormányzó) művészurak is eszembe jutottak, mint megválasztott terminátorok…

    .

  • Nem kell aggodni, Mrs Clinton műkődését élvezhetitek.

  • A DEMAGÓG alapú konstrukciókban mindig az a kérdés, h milyen szándék rejlik a szavak mögött.
    Hitler is szépen beszélt, ezért tudott a nagy gazembeség megcsinálásához elegendő embert bebolondítani.
    Amúgy, a hasonlóság nem véletlen.
    A populárdemagógia KLISÉI a kezdetek óta ugyanazok.

  • charlie,
    egyre gyakrabban és világosabban zsidózgatsz.Igaz a mai divat szerint Izrael elleni „simogatással”.Egy másik helyen olvastam, hogy a Mazshisszel sem vagy pusziban,ami ugyan nem érdekel,de a te esetedben nehezen tudnám díjazni.Azon túlmenően,hogy szerintem az amerikai erőviszonyokat is magyarországi zsidófüggővé teszed. Feltétlen jó pontot érdemelsz cukiéktól.

  • Hitler, egyáltalán nem beszélt „szépen”!
    Hallottam eleget a rádióban. Orditott állandóan mint a sakál, és mindenkit ki akart „radirozni”! A hangja hihetetlen magas hang volt és hisztériás!

  • Gyuri10:
    Azé zsidózik mert náci.
    De EZ a csárl mintha megint egy újabb arc lenne a „paróka” alatt.
    Szépen megfigyelhető amint fordul a stílusa.
    Lehet lecserélték ?

  • Változnak az idők. És az idők változásával felülről is diktáltan, változik a közmentalitás.
    A közmentalitás pedig a körülményeink legnagyobb, hatalmas kényszerítő (asszimiláló) erővel is bíró tényezője.

  • Gyuri bácsi, mivel mindketten végletesen elfogultak vagyunk a közösségünk iránt -szerintem helyesen – ezért, mindig tényekkel, nem csak érzésekkel próbálom az igazamat alátámasztani.
    A Mazsihisz említése azért történt, mert német főnökünk, Merkel asszony legutóbbi, sietős magyarországi látogatásakor harminc percet szánt Orbánra, és a magyar politikára, mert sietnie kellett a dohányutcai zsinagógába, ahol a Mazsihisz vezetőivel négy órán át tárgyaltak a sorsunkról zárt környezetben. Ez – megérthetnéd – nemigen javítja a komfortérzetemet.
    ……
    Ahogy az sem, amikor zsidó műsorvezető a liberális rádióban az összes keresztény kiirtását tartaná kívánatosnak. Az erre spontán alakult tüntetésen izraeli zászlót égettek a tüntetők, tele is lett a világsajtó a magyarok nácizmusával. Az amerikai demokraták elleni tüntetésen szintén volt izraeli zászlóégetés – az indokát nem tudom – mégsem nácizza senki a jenkiket.
    ……
    Tehát a kettős mérce és a büszkeségünk tiprása ellen szólt a fenti beírásom.

  • Ez is azt mutatja, h a vezérkar direkt turbózza a szemitizmussal (mint rassz képző ideológiával) szembeni ellenérzést.
    Az is jól látszik, h egyre tessék lássékabb módon lépnek fel az antiszemitizmus ellen amikor egyáltalán fellépnek.
    Ez csupán egy jel azok közül amelyek azt mutatják, h a vezérkar megváltoztatja azt a hatalmi viszonyokat is meghatározó (vallási alapú) platformot amelyre a Halak világhónapra Európát (is) helyezték.
    Azt se feledjétek, h Angyalka Merkel a Muszlim betelepítés egyik fő üdvöskéje.

  • charlie,
    van egy olyan érzésem,hogy a kancellár asszony nem a Te komfort- érzeted pátyolgatása végett érkezett.Valószinüleg így felelt meg nekik az időbeosztás.Lásd én is Neked írok most sokkal többet, mint Pioker Ignác sztahanovista gyalusnak.Miért?Mert Veled akarok társalogni.Ja?…hogy ő magasabb rangban volt?”Régi dicsőségünk”.
    Az,hogy magyarországon a nácicsürhe izraeli zászlót égetett nem egy katasztrófa.Valószínüleg volt rá válasz,nem csak diplomáciai szinten.Amerikában pedig van egy pár neo-náci akik összefogva az ott könyör adományon élő arabokkal megtehették.A végeredményt találd ki.Ha eltalálod,sorsolás útján könyvjutalmat kaphatsz.

  • Hát, nem kell megijedni a zászlóégetéstől.
    Az USA-ban mindenféle emberek élnek, és eredeti náci unokák is!
    Tudvalévő, hogy Mrs. Clintont segítik a zsidók, pénzzel és média propagandával.
    Amerikában mindenféle ember él, volt náci ivadék, és volt komcsi ivadék is!

  • Figyelő, Amerikában nem az utódokkal van a baj.A rengeteg, tanulatlan,horpadt agyú csőcselék az igazi probléma.

  • A legalja még az esti mesén keresztül is jól kezelhető.
    Ezek a közel vegetatív szintre levittek az a kategória amelyben ameddig megvan az amivel leköthető a figyelmük és meg tudják etetni a pocakjukat, addig jól elvannak.