A rezsim diaszpórája – Egy szabad, sokszínű és Eleven Beszélgetés a téren

2016 augusztus 5 12:15 du.79 hozzászólás

Magyarországon egyre több civil mozgalom és csoport alakit helyi szinten olyan közösségeket, ahol az Orbán rezsim nyomasztó autoriter politikája és megfélemlítése nem érvényesül. A Szabadság téri Eleven Beszélgetés egy ilyen csoport és ami számomra a legszimpatikusabb a szervezetben – mondjuk a kitartásukon és a lelkesedésükön kívül! – az, hogy nem zárkóznak be egy szűk, mindenben egyetértő kis körbe. Immár másodszor tapasztalhattam személyesen, hogy az Eleven Beszélgetésen a demokrácia a gyakorlatban is érvényesül — meghallgatjuk az eltérő véleményeket és ötleteket, illetve tiszteletben tartjuk a másképpen gondolkodókat…

Eleven Beszélgetés - 2016. június 28-án. Christopher Adam és Garai-Édler Eszter. Fotó: Bassa László.

Eleven Beszélgetés – 2016. június 28-án. Christopher Adam és Garai-Édler Eszter. Fotó: Bassa László.

Abban a megtisztelő helyzetben voltam június 28-án, hogy Novák József, az Amerikai Magyar Baptista Gyülekezet lelkészével szerepeltem egy panelen. Garai-Édler Eszter, a Kanadai Magyar Hírlap szerzője és az Eleven Beszélgetés, illetve az Eleven Emlékmű aktivistája moderálta a beszélgetést. Arról szólt a fórum – amely a kormány csúf és még a kormánypárt számára is szinte vállalhatatlan Német megszállási emlékmű árnyékában került sor – hogy az Orbán rezsim miképpen használja fel a diaszpórát pártpolitikai célokra és hogy ez a diaszpóra mennyire volt felkészülve arra, hogy a kormány cinikus játszmájával szemben ellenállást tanúsítson. Nem titok, hogy Novák József inkább konzervatív hátterű, én pedig inkább liberális nézeteket vallok sok kérdésben. Ezen kívül több mint 4.000 kilométerre élünk egymástól–ő dél-Californiában én pedig Ontario tartományban.  Beszélgetőtársam egy magyar  protestáns hitközség vezetője, én pedig inkább szekuláris oldalról közelítem meg a diaszpóra kérdését. Mégis: rengeteg hasonló vonás van abban, amit láttunk és tapasztaltunk az évek folyamán az észak-amerikai diaszpórában.

Eleven Beszélgetés - 2016. június 28. Gerlóczy Ferenc és Novák József. Fotó: Bassa László.

Eleven Beszélgetés – 2016. június 28. Gerlóczy Ferenc és Novák József. Fotó: Bassa László.

Novák József bátor és szókimondó levélben tudatta Kálmán Lászlóval, az akkor távozó Los Angeles-i főkonzullal, hogy milyen károkat okoz a magyar kormányzat a diaszpórában. Garai-Édler Eszter vitte a térre a levelet és Novák József olvasta fel a beszélgetésen a szöveget, amelyben a következő szerepel:

„Ha mi is apróka ciklusokban értékelnénk az anyaországgal való kapcsolatunkat, illetve az amerikai magyarság helytállását a magyarság egészét érintõ kérdésekben, akkor az Ön által jelzett idõszak az 1989 óta eltelt idõ legsilányabbja lenne. A munkálkodása megosztó, a szélsõségeket erõsítõ, összességében jelentéktelen hatású lett. Én örömmel veszem tudomásul, hogy visszahívták végre. Remélem, talál egy munkakört, amit betöltve nem lesz módjában mégegyszer ennyit ártani a magyarság ügyének. A megbízói sem büszkélkedhetnek, mert a céljaikat nevetséges párt-katonaként képviselte; igyekszünk mihamar túltenni magunkat ittléte következményein.” 

Az Orbán reszsim diaszpórapolitikája hasonlóan káros Kanadában és én erre összpontosítottam. Például:

  • Kanadai magyar szervezetek csak úgy kaphatnak Kőrösi Csomás „ösztondíjast” a magyar kormánytól — akik papíron a szorványságban élő magyarság nemzeti identitását hivatottak erősíteni — hogy akaratuk ellenére belépnek egy pártpolitikai fiókszervezetbe, nevezetesen a Kanadai Magyarok Országos Szövetségébe (KMOSZ), vagy a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsba (KMKT). Többen jelezték, hogy ez bizonyos fokig a „régi” egypárt rendszert idézi fel, ahol az oly sok külön juttatás kikényszerített párttagsághoz volt kötve.
  • A KMOSZ és a KMKT évek óta kiélezett harcot folytat egymással–az a tét, hogy melyik szervezet lesz az Orbán rezsim favorizált partnere Kanadában. Éppen abból akadt konfliktus, hogy a kettőhez milyen arányban delegálnak Kőrösi Csomás ösztöndíjasokat, akiket aztán szétoszthatnak tagszervezeteiknek. Presztizs kérdés lett abból, hogy az Orbán kormány egy adott periódusban melyiket favorizálja. Amikor a korábbi Pordány László szélsőjobboldali nézeteket valló ottawai magyar nagykövet indítására megalakult a KMOSZ, ők voltak  favorizált helyzetben. Mára szonban a KMKT épített ki szorosabb kapcsolatokat az Orbán kormány külképviseleteivel, elsősorban Magyarország torontói főkonzulátusával.
  • A diaszpórapolitika és a papíron „kulturális” jellegű programok a Miniszterelnökség kézi vezérlése alatt futnak, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárának hivatalából. Ahelyett, hogy alapítványokon és államilag támogatott civil szervezeteken keresztül nyújtanának kulturális és erkölcsi támogatást a diaszpórának, pártpolitikai szinten kezelik ezt a dossziét.
  • A magyar adófizetőknek nincs tudomásuk arról, hogy milyen jelentős összegekbe kerül a Kőrösi Csoma program. Az „ösztöndíjasok” – akik gyakran nem kapnak érdemi és értelmes feladatokat és projekteket kanadai és amerikai magyar közösségekben – sokszor közösségi ebédeken pincérkednek, a bárból italt árulnak és takarítanak, vagy éppen kanadai magyar „mentoruk” magánvállalkozását segítik. Pedig fejenként  havi 650 ezer forintos fizetést vesznek fel külhoni munkájukért. A program évente több mint 500 millió forintba kerül a magyar államnak.
  • A magyar állam – példanélküli módon – 2015-ben összesen 600 ezer dollárt (125 millió forintot) nyújtott támogatásként a torontói Magyar Háznak. A Magyar Ház nem egy kultúrközpont, amely a magyar kulturát, vagy Magyarorság értékeit ismertetné a tágabb kanadai lakossággal. Tehát nem egy Goethe-Institut és nem egy Institut français. A torontói Magyar Ház egy társadalmi központ, ahol a helyi idős magyar közösség részére bálokat és szórakoztató programokat szerveznek. Egy külföldi szóraköztató-központ, amely egy nagyon szűk kört tud csak megszólítani – vett fel 600 ezer dollárt a magyar államtól, a magyar adófizetőktől.
Balról jobbra: Christopher Adam, Garai-Édler Eszter, Gerlóczy Ferenc és Novák József. Fotó: Bassa László.

Balról jobbra: Christopher Adam, Garai-Édler Eszter, Gerlóczy Ferenc és Novák József. Fotó: Bassa László.

A KMH részéről Garai-Édler Eszteren kívül még jelen volt és felszólalt Lázár György valamint Aczél Gábor. Lázár György Californiában él és gyakran számol be mind a KMH-ban, mind pedig angol testvérlapunkban  – a Hungarian Free Press-ben – az amerikai magyar közösség híreiről. Mindketten hangsúlyoztuk, hogy az észak-amerikai magyarok töredéke vesz részt a szervezett diaszpóra közösségi életében.

Fotó: Bassa László

Fotó: Bassa László

Kanadában 317 ezer magyar származású ember él (bár ez a több etnikai származást feltüntető kanadaiakat is magábafoglalja). Majdnem felük – 151 ezren – Ontario tartományban élnek. Így az Ontario-i lakosság 2011-ben 1,3 százalékban magyar származású volt. Ugyanakkor kevesebb mint 70 ezer kanadai jelölte meg a magyart mint anyanyelv a 2011-es népszámlásás idején.

Eleven Beszélgetés. A háttérben a csúf Német megszállási emlékmű. Fotó: Bassa László.

Olivia Finkelstein, az Eleven Beszélgetés egyik rendszeres résztvevője. aki a csoportról írja diplomáját. A háttérben a csúf Német megszállási emlékmű. Fotó: Bassa László. 

Nem kérdés, hogy minden magyar kormány egyik feladata, hogy kidolgozzon egy koherens diaszpórapolitikát, hiszen a külhoni magyar származású személyek és közösségek akár gazdaságilag, akár politikailag is hasznosak lehet a magyar állam számára. A baloldali kormányok egyik hibája az volt, hogy ezt nem ismerte fel és elhalasztotta a létező lehetőséget. Ezzel átengedte a Fidesznek a diaszpóra közösségeket. Szomorú, hogy mai napig ellenzéki oldalon egyedül a Lehet Más a Politika foglalkozott komolyan ezzel a kérdéssel, még 2012 őszén, az Ökopolisz Alapítványon keresztül.

Középen Homoki Andrea, az egyik szervező. Fotó: Bassa László.

Középen Homoki Andrea, az egyik szervező. Fotó: Bassa László.

A Horthy rendszer óta minden honi autoriter rezsim politikai eszközként kezeli a magyar diaszpóra közösségeket. Velük a külföldi befolyását kívánja növelni, egyszersmind kapcsolatait és a befogadó társadalomban lévő beágyazottságát igyekszik saját céljaira érvényesíteni. Természetesen más autoriter rendszerek részéről is bevett gyakorlat ez. Kanadában Horthy, Rákosi, Kádár és Orbán közvetlen politikai befolyást igyekeztek gyakorolni a diaszpórára. Az itt működő külképviseleteik a pártjuk politikáját képviselték, pártpropagandát és hírszerzést folytattak a helyi magyar közösségekben.

Céljaikhoz felhasználták a külhoniak magyar állampolgárságot és a patriotizmusát. Ösztönözték Kanadában a teljes lefedettségű, lobby tevékenységet végző politikai szervezetek létrehozását, a kultúra és magyar örökség megőrzése ürügyén.

Mára egy kiszolgáltatott, vezetőségileg kontraszelektált, fideszes politikával átitatott és kirekesztő közösséget hagyott maga után a budapesti rezsim diaszpórapolitikája.

Köszönet az Eleven Beszélgetés csoportnak, illetve Garai-Édler Eszternek és Gerlóczy Ferencnek, hogy egy tanulságos és demokratikus fórumbeszélgetést moderáltak, igencsak hatékonyan!

*

Az Eleven Beszélgetésen kívül – szintén június 28-án – a Szabadság Színpadtól is kaptam egy kedves és megtisztelő meghívást. Egy szintén lelkes civil körben beszélhettem a kanadai emlékezetpolitikáról. Ez különösen releváns téma abban a csoportban, melynek szívügye a Szabadság téren felállított alternatív Holokauszt emlékmű ápolása és fenntartása. Vajon mit lehet tanulni esetleg a kanadai gyakorlatból, illetve példából, ami egyébként korántsem problémamentes? Erről beszéltem és előadásom hanganyagát itt lehet elérni. 

79 hozzászólás

  • Az ilyesféle programoknak kéne nagyobb sajtóviszhangot generálni. legalább a maradék kormányfüggetlen médiát
    meg kéne hívni egy-egy ilyen beszélgetésre.

  • Eszter Garai-Édler

    Nyilvános minden programunk. A maradék kormányfüggetlen médiának
    kutya kötelessége lenne élénken követnie és figyelemmel kísérnie az ilyen jellegű beszélgetéseket, bármiről is szól. Sajnos ezzel kapcsolatban is komoly gondok vannak ebben az országban, csak arra ugranak, ahol kifejezetten akciót, botrányszagot éreznek.

  • Mit jelent pontosan a más vélemény tiszteletben tartása?

    Ha én azt mondanám, hogy szerintem súlyos tévedés a Horthy-rezsimet és Kádárét egy lapon említeni Rákosiéval és Orbánnal, akkor mi lenne? Betörik a fejem, mint itt egyesek szokták?

  • A fényképeken 13 egyformán gondolkodót látok. Ha az Eleven Beszélgetések Programjába beleférnek ötvenhatosok és POFOSZOSOK is, akkor szivesen odaszervezek pár jobb fejet,- csak az időpontokat kellene tudni/egyeztetni.

  • Orsós Elemér

    Eszter Garai-Édler
    2016 augusztus 5
    2:00 du.
    „komoly gondok vannak ebben az országban, csak arra ugranak, ahol kifejezetten akciót, botrányszagot éreznek.” Nos, ha ezt most magatokra értetted, akkor telitalálat volt!

    Kedves Eszter!
    Mondod ezt annak az országnak a fővárosának a legkultikusabb terén kívülállóként, amit ti folyamatosan a vélemény-, vallás- és szólásszabadság eltiprásának fellegváraként folyamatosan világgá kürtöltök, ahol szerintetek náci módszerekkel elnyomják az ellenvéleményeket, sárba tiporják a „demokráciát”, hatalmas antiszemitizmus és homofóbia dühöng kirekesztő náci kormány támogatással, aminek az élén egy diktátor pöffeszkedik! Ti
    tizenhárman vitatkoztok ott azonos érdekeltségi körből, miközben megfeletkeztek arról hogy, a vélemények demokratikus ütköztetéséhez az ellentáborból is meg kellett volna hívni egy-két vitapartnert a ti demokratikus nimbuszotok érzékeltetésére! És ha a rémhíreiteknek csak a harmada is igaz lenne Ti még az országhatárig sem jutottatok volna el, nem hogy a Szabadság tér közepéig! Nos, hogy ne tudjatok beteges Fidesz elfogultsággal lesajnálni vagy megvádolni, tudatom veletek hogy, jobbikos vagyok, de már kezd a kedvem tőlük is elmenni, mert egyre jobban majmolják a Fidesz módszereit, egyre kevésbé az országért, annál inkább a pártért és saját pecsenyéjükért politizálnak!

  • Azt hiszem, ritka kivételtől eltekintve maximum a második generáció legfeljebb ismeri nagyszülei nemzetiségét, de sokat nem jelent neki. Jó, ha a nyelvet ismeri valamennyire. Szerintem sincs értelme ennek a programnak azon kívül, hogy szerez egy csoport hívet a jelenlegi kormánynak. A baloldali, liberális kormányok szerintem nem találták meg a formát, mert a KCSP nem forma, hanem sima megvesztegetés. Értem, hogy a régóta egy másik országban élők képe nem teljes Magyarországról, hiszen én sem ismerem Kanadát. Az is érthető, hogy elsősorban az idősebbek vevők egy kis nosztalgiára a „vén budai hársfák” bűvöletében. Talán az lehet a baj, hogy a kommunikáció egyirányú, nem kölcsönös. Szerintem hatásosabb lenne, ha az ott élők jönnének ide. Tapasztalataim szerint a tengeren túliak nem túl sokat tudnak Európáról egyáltalán, Magyarországról meg még annyit se. Persze nem tudom, hogy egyáltalán van-e érdeklődés eziránt az aktív magyarok körében. Megtapasztalhatnák pl., hogy mit jelent a menekültek áradata, hogy mi a veszélye az autoriter rezsimeknek, mennyi ebben a „hagyomány”, és mennyi a közhelyes hazugságok hatása. Nekem van egy különbejáratú szobám, igaz nincs hozzá külön fürdőszoba, de egyedül élek, elég lenne az egy is. Elgardíroznák 2-3 fiút-lányt pár hétig: sajnos fontos, hogy ismerjék a nyelvet, mert én nem tudok angolul. (Esetleg megtaníthatnának.) Vannak fiatal barátaim, nem kéne matuzsálemekkel operettezniük, mehetne a buli a romkocsmákban. De az biztos: a politikától nem menekülhetnének, mert nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalok is beleszóljanak közügyeinkbe.

  • Orsós Elemér
    2016 augusztus 6
    4:33 de.

    Te ugyanolyan jogosan nevezed Orbán rendszerét demokráciának, mint a posztírók Horthyt, Kádárt diktátornak.

    Orbánról nyílt titok, hogy még az első számú vezérkara se mer még sz.rni sem nélküle, és aki mégis, annak marad egy pár szomorú hakni a g.ciző interjúval, de nem a zsíros állami beruházások. Annyiban igazad van, hogy a hatalmi ágak (formálisan) még szét vannak választva, a bíróság ellátja a feladatát, más kérdés, hogy ma Magyarországon kit mire kötelez egy bírósági ítélet, lsd. pl. Kishantos.

    Horthy idején a liberálisok meg tudták akadályozni pl., hogy a munkások munkanélküli segélyt kapjanak, tehát azt semmiképp nem lehet diktatúrának nevezni! Többpártrendszer volt, a parlamentarizmus egy sajátos változata. Az alsóbb rétegek ki voltak zárva a politikából.

    A Kádár-rendszerben elvileg képviselték a munkások érdekeit, és a gyakorlatban is jól ment nekik. Se előtte, se azóta nem éltek létbiztonságban az emberek Magyarországon.

    Rákosi idején kemény diktatúra volt, internálótáborok, valamint erőltetett iparosítás, alacsony szinten tartott fogyasztással.

  • Orsós Elemér
    2016 augusztus 6
    4:33 de.

    „az országnak a fővárosának a legkultikusabb terén”

    Én régebben írtam, hogy a Szabadság térről (muhahaha) csak azt állapítja meg a turista, hogy a németek voltak az ellenségeink, szovjetek a szövetségeseink, és Reagan kiűzte tőlünk az elnyomó komcsikat, akiknek már nyoma sincs az országban …

    Ugyanilyen a Parlament környéke, ahol évtizedenként kidobják, áthelyezik, újraállítják stb a szobrokat. Nevetséges, a szobrolókkal és ellenszobrolókkal egyetemben.

  • hazai lámpa
    2016 augusztus 6
    9:46 de.

    Kedves hazai lámpa,
    látom nem éltél az egyik korban sem, amit emlitesz.
    Horthy korban ugyan nem választotta be anép a kormányt, hiszen akkoriban, az egész világon, ez NEM igy műkődött!
    Kádárt az oroszok tették hatalomra az 56-os forradalom után, hogy rendet csináljon.
    Igazi nápi választás csak a rendszerválátás után jött Magyarországon.
    A nép választott, ahogy Orbánt is a nép vállasztotta, utoljára nagy többséggel!

  • Figyelő
    2016 augusztus 6
    12:53 du.

    Bethlen István rendszerében az arisztokraták, a nagypolgárok és a dzsentri gyakorolta a hatalmat. A parasztságnak és munkásságnak volt politikai érdekképviselete, de szinte semmit nem tudtak elérni.

    Kádár rendszerében nem volt nyomorgás, nem voltak internálótáborok, a kritikusoknak lehetővé tették, hogy külföldre távozzanak. Az egyszerű ember közelébe se került a hatalomnak, de nem kellett látványosan kinyilvánítani a párthoz a lojalitást.

    Orbán demokráciájáról legjobban a volt barátai tudnak mesélni, pl. Simicska. Volt szövetségesei is gyanúsan tűntek el a süllyesztőben, pl. MDF és a rendszerváltó jobboldali pártok.

  • Orbán rendszerben lecsuknak valakit, aki őt nem pártolja?
    A Kádár rendszerben kerestek engem is, csak már akkoriban Montrealban éltem!
    Köztudott, hogy a Kádár rendszerben hatalmas bosszú uralkodott , hiszen 36o fiatalt kivégeztek, akik résztvettek a forradalomban.
    Volt olyan, akkinél megvárták, hogy 18 éves legyen s csak akkor akasztották!
    Egyszóval nincs összehasonlitási alap.
    Már csak akkor tudtak kimenni az emberek normálisan, miután 200 ezer ember elment menekültként!
    Elég rossz fényt vetett ez külföldön a magyar honra!

  • AZ MDF megszünt, mert a legtöbben otthagyták és átmentek a Fideszbe. Természetesen, az utolsó vezetőjük sem volt egy zseni, itt járt látógatóban egyszer.

  • Figyelő
    2016 augusztus 6
    4:16 du.

    A válasz, igen. Volt már rá példa.

  • Hajrá Magyarország!!
    Megvan az első aranyérmünk az Olimpián!
    Megmutathatjuk a nagyvilágnak megint, hogyha egyenlők a feltételek, tiszták a körülmények mennyire tehetséges a magyar!

  • gharlie, gratulálok! Miből kaptuk az aranyérmet?

  • Katona Zsombor

    charlie
    2016 augusztus 6
    5:18 du.
    Ez türhetetlen nacionalizmus! Szégyeld magad, mit fog erre lépni megint Mr. Bartus Laci elvtárs és Dániel Péter elvtárs?
    Szász Emese a világ legszebb csaja!

  • Charlie! Nem „a magyar” tehetséges, hanem Szász Emese. Párbajtőrben lett aranyérmes. Hosszú is hozta az első aranyát 400-as vegyesen, világrekorddal.
    Egyébként. Legalább ne kelljen lelkesedni azért az aberrált cirkuszért, ami az erőszak, a pedofília, a droglaborok küzdelmévé vált, és a közpénzek lenyúlásának első osztályú bajnoksága, a parasztvakítás leghatásosabb eszköze. A jelenlegi magyar kormánytól függetlenül.

  • Már 2-0 a nacionalistáknak !!! (Demokraták ébresztő!!!)

  • Az egész magyarság büszke lehet kiválóságainkra, Szász Emese (párbajtőr) aranya után, Hosszú Katinka elképesztő világcsúccsal aranyérmes úszásban. Ilyen eredményeket produkálnak a magyarok, ha csak a becsületes munka kerül a mérlegre.
    Továbbra is hajrá magyarok Rióban, szerezzetek minél több boldog percet a nektek szurkolóknak.
    ….
    Zsombor, bartuslaci is had szurkoljon, van már a hontalanoknak is csapata az olimpián.

  • Ehhez csak egy dolgot lehet hozzátenni. Nevezetsen azt, hogy képtelenség egy malomban őrölni, értem ez alatt akik mai napig Budapesten illetve Magyarországon élnek illetve azok csoportja akik a határon kívűl. Ami nekünk „a szabad nyugaton élőknek” természetes, az az otthoni magyaroknak egy csoda. Szóval nem nézettkülönbbségek vannak, hanem életmód. Nem tudunk eléggé azonosulni azokkal akik ott havi 400-500 euróból próbálnak elélni ami nem kis mutatvány. És az árak azok mint a szabad nyugaton. Nos a diszpórás magyarokat sokszor arra használja a kormány hogy bemutatja őket mint követendőplédaképek. Na jó. De mit tesz annak érdekében a kormány hogy csak a közelébe is érjen az otthoni magyarság annak az életszinvonalnak? Tarhál a kinti magyaroktól (saha sem kerül oda a pénz ahova kéne, kivéve ha egyenesen oda és annak adják aki rászorul) és egyfajta politikai erőt akar belőlök kovácsolni, hogy magyrázzátok meg az ittélőknek hogy nincs kolbászból a kerítés és itthon Magyarországon kell élniük és berendezkedniük, a kormány meg akik nekik fuják a követ megad minden segítséget. Magyarán ha párkatonának állsz be akkor kaphatsz a tortából. Mi ez ha nem a régi egypárt rendszer rossz másolása? Ha ehhez a diaszpórás magyarság segítséget ad az sajnos egy óriási hiba.

  • Szabadka zsombor Noviszád,
    kis libapásztor lányka.Terelgetünk-terelgetünk?

  • Figyelő,
    Ti kanadaiak egyenlőre csak aranyeret kaptatok!

  • Figyelő
    2016 augusztus 6
    12:53 du.

    Kedves Figyelő. A csúsztatást kellene kiküszöbölni és akkor egész jó vitapartner lehetne lassan-lassan. (Megjegyzem dicséretként, hogy így is kellemesebb mint az átlag, csak a hazugságokat kellene még tompítania -vagy ideálisan elvárható esetben teljesen kizárnia- és akkor elfogadható alapot képezne érdemi diskurzusra, és a másfajta véleménye(k) is emészthetőbb, komolyabb és akár megfontolandóbbá is válhatna.)

    Mert, hogy az egyik hazugsága most és nem először ez a „nagy többséggel” jelző. Ha ezt használja akkor ez abban az esetben és kizárólag úgy igaz, ha odaírja, hogy a választási rendszer tekintetében és a mandátumokra átkonvertált eredmény szerint beszélhetünk csak és kizárólag parlamenti többségről.

    MERT: az ország 2,1 millió Fideszre szavazói sem a lakosság, sem pedig a választásra jogosult személyek tekintetében nem többség. (Előbbi közel 10 millió fő, de természetesen lényegesebb, hogy utóbbi is közel 8 millió fő – melyből látható, hogy egyik esetben sem beszélhetünk a magyar emberek támogató TÖBBSÉGÉRŐL. Márpedig a magyar emberek valós véleménye és akarata fontosabb, mint azok a szabályok, melyeket behatárolják a parlamenti mandátumok számát, így az új választási törvénnyel kreált Fidesz parlamenti többségét is. Az vitán felüli, hogy nem szabad legyinteni, vagy csúnyábban szólva leszarni a valóban többségi milliókat, akik nem szeretik a Fideszt, akik nem választották meg őket, függetlenül attól – vagy talán éppen – azért, mert szavazataik eloszlottak a többi párt között.)

    Ha pedig a ténylegesen választani el is ment személyek és a leadott szavazataikat tekintjük alapnak, akkor már majdnem megvan a legalább a fele, de még az is csak 44%-os támogatást jelentett 2014-ben a Fidesznek, de ez sem többség, ahogy ön állítja.

    A választási rendszer sajátosságából adódóan csak akkor van igaza és legitimitása annak, hogy „nagy többséget ír”, ha odaírja, hogy PARLAMENTI többség a magyar emberek többségi akarata helyett, akkor amikor „nagy többséget” ír. Ez így pontos és ami még fontosabb, hogy így volna korrekt, mert minden más esetben hazugság, vagy szándékos csúsztatást követ el a fogalmazásával, ha lehagyja, hogy „Parlamenti többség”. Mindig mondom, hogy legyünk objektívek, plíz!

  • huncanada, nem tudom hol él és szavaz, de Kanadában is a parlamenti t9bbség számit legjobban, s minden parlamentári vállasztásnál!
    T.i. a parlamentek hozzák a törvényi javasléatokat és határozatokat!

  • A parlamenti rendszerben, a parlamenti szavazatok számitank legjobban!
    Hiszen a képviselők hozzák a határozatokat!

  • Ja, és valóban Canada még nem kapott aranyérmet, tudomásom szerint.
    A magyaroknak csak gratulálni lehet, hiszen igen fontos számukra az érem, hiába kis ország vagyunk!
    Különben vívásban ősidők óta kitűntek a magyarok!

  • Hazánkkal a valódi vezérkar nagyon nagy bajban, megoldhatatlan hitelességi válságban van.
    Számtalan bukott próbálkozás van mögöttük amelyekben megpróbáltak olyan újabb arculatot gyártani amelyre képesek lecserélni a mára erkölcsileg teljesen devalválódott Orbán arculatot (már annyiféle szerepet játszattak el vele, h összességében nézve nem is lehet arculatnak nevezni).
    A lecserélhetetlenné vált Orbán pedig kínos keservesen, teljesen átlátszó demagógiával takarni próbáltan végzi a nagypolitika által megkövetelt dolgát.
    Ez a nemzetközi porondon a korábban méltatlanul legyalázott Magyarságkép megerősítése.
    Érdemes megnézni, h a felső vezérkar más vonalakat is felhasználva ezt csinálja.
    A vezérkar azért csinálta meg és tartja fönn a mai napig is a gladiátor játékokat, mert nagy média hatása van.
    Érdemes megnézni, hogyan használták fel a Magyarság kép javítására a foci EB-t.
    Borítékolható, h az olimpián (is) fényes sikerünk lesz. Mégpedig úgy, h közben keményen domborítják a Magyarság erényeket is.

  • Sajnos, nagyjából igaz a fenti irás, csak valamit elfelejt!
    Még pedig azt, hogy a mai kormány többsége a kommunizmusban nőtt fel, s ezt szívta be mindenki aki ma aránylag még fiatal.
    Például, a sport eredmények fontossága, még a Rákosi korból erednek. az orosznak, magyarnak és mindazoknak akik szovjet hatalom alatt voltak ez volt az egyetlen eredménye, amit külföldnek meg tudtak mutatni!
    A régi példa és nevelést nehéz lesz elfeledni és kinevelni a jövő generációból is!

  • Lélfai Szilárd

    Christopher Adam

    -„…ahol az Orbán rezsim nyomasztó autoriter politikája és megfélemlítése nem érvényesül.” Miért kellene egy nem létező valaminek érvényesülnie? Azért mert mi azt állítjuk, hogy létezik?

    Eszter Garai-Édler

    – „A maradék kormányfüggetlen médiának kutya kötelessége lenne élénken követnie és figyelemmel kísérnie az ilyen jellegű beszélgetéseket, bármiről is szól.” Ha a baráti körömmel az idei kavicstermés jelentőségét boncolgatjuk, akkor miért kutya kötelessége bárkinek is ezt figyelemmel kísérni?
    Amikor valaki rendszeresen valótlanságokon lovagol, úgy jár mint a kis pásztorfiú a farkasos mesében!

  • Lélfaikám a hülyeséged és mellébeszélésed SZILÁRDabb mint a gránitba vésett izé. Arról az asztalról.

  • Lélfai Szilárd!

    Visszakérdezve: azért mert Ön azt állítja hogy nem létezik az a létező valami, és ezért nem érvényesül – akkor az valóban nem létezik?

    Minden relatív, Ön állít valamit, mások meg mást állítanak, de előbb utóbb eldől!
    A farkasos mesén nem ártana elgondolkodniuk az érintetteknek, a „kancsalul festett egekbe nézés” eredménye nem feltétlen szokott jól elsülni!

  • Lélfai Szilárd
    2016 augusztus 7
    3:15 du.

    Ezzel egyetértek!

  • orsós elemér,
    azt,hogy jobbikos vagy nem”tudatni”kell,hanem szégyenkezve bevallani.

  • Nagy Gyula és mások!
    Van igazság a hozzászólásokban,de azért ne feledjük el,hogy a foci VB-én hosszú idő után igenis nagyon jól szerepeltünk ls ehhez megint felesleges a jelenlegi kormányt Orbánt egyáltalán a politikát emlegetni
    Minden magyar örült,történetesen a törvényesen megválasztott
    kormány is ami egy normális országban természetes!
    A sportban kiemelkedő tehetségek által elért eredmények függetlenek a pártszimpátiától,azt majd a fülkében….!bár a liberális jellemtelen szélsőbaloldal nem sok jóra számíthat,amit
    a saját „tehetségének” köszönhet(ha addig egyáltalán lesznek még…)

  • HunCanada!

    Lehet vádolni..,ragozni dolgokat,de a tények azok rények!

    Szabad választás volt (nem kötelező mint régen és csak egy pártra)
    aztán mind az összes népesség körében,mind a biztos (és leadott)szavazók körében nyert,egymás után több ciklusban!
    A népszerűségi % időnként változik(nő vagy csökken)de egy mostani
    választáson is biztosan nyernének!
    A baloldali pártocskák éppen egymást fúrják Gyurcsánnyal az élen, aki a saját volt pártját az MSZP-t is olyan mélyre taszította(elárulta)hogy nincs sok esélyük 2018-ban sem.
    A Jobbik a második nyerő,az összes baloldali párt együttes %-a is alig több mint az övék…..
    Na ennyit:osztódással szaporodnak a pártok,összességében meg zsugorodnak!és még jobban lejáratják magukat!Csak így tovább…

  • A lényeget kifelejtettem,de biztosan értik,a jelenlegi kormánypárt állásáról írtam!

  • Figyelő!!!!Ja és a választófülkében az emberek szavaztak és nem a „parlamenti többség”mint az HunCanada állítja!
    Egyébként a mai kormánynak is vannak hibái,írtam is kritikát,észrevételt több témában(válaszoltak is kulturáltan!!)
    és ennek ellenére szabadlábon vagyok…….
    A hibák,hiányosságok ellenére annyit nem vétettek ennek az országnak,mint a a szocik,de főleg a liberálisok!
    ha mással nem is,de a migráns politikájukkal(amit egyre több ország támogat)már eleve nyerők!!!
    Ez van egészen addig(2018-ig?….)amig nem alakul egy mindenki
    számára tökéletes párt(???)na ehhez bizony kevés az idő!
    Amit írtam,azt sok normális itthon élő és tárgyilagos baloldali is elismeri!!!!!

  • Sokan látják már, h a pártok egy cég különféle jelmezei (arculatai).
    Mára annyira elerodálódott magába a pártokráciába vetett hit, h ebben a konstrukcióban jó eséllyel már nem lehet mégegy választási paródiát sikeresen megrendezni.
    Az AE álcivil próbálkozás is csúfosan bebukott. Ezzel sem tudtak számottevő hitelesség látszatot gyártani.
    Nagyon úgy néz ki, a blöffölés ideje lejárt. A vezérkarbak hamarosan ki kell terítenie a lapjait.

  • Boda Marcsi,
    ha nem az ördög küldött vissza,akkor Isten hozott köreinkbe!

  • Lélfai Szilárd

    Besancon

    – Néhány ember szócséplése sok mindennek nevezhető, de nem sok vizet zavar, még ha egyesek figyelemre méltónak is érzik.
    – Csak mellékesen: ma Magyarországon kb. 80.000 civil szervezet van és egyik hasnosabb mint a másik!

  • Lélfai Szilárd

    Geyza

    – Egy FBI-CIA fan (ügynök) szidalmazásai, hozzászólásai minden jó érzésú ember számára dicséretnek számítanak! 🙂

  • Precíz diszkrimináló-protekcionalizáló rendszer gondoskodik arról, h a vezérkari akarat szerinti érvényesüljön.
    Ehhez, ennek elősegítésére tervezték és hozták létre a tömegkondicionáltságot, ennek a különféle célközönségeket mozgató verzióit.
    https://szabadgondolat.wordpress.com/2013/05/25/a-human-operacios-rendszer-hor-es-a-mustarmag/

  • Nekem tetszik ez a „szabadgondolat wordpress”!

  • Figyelő
    2016 augusztus 6
    4:16 du.

    Kicsit későn válaszolok. A Kádár-rendszerben az 56-os megtorlásokat kivéve, nem volt bebörtönzés! Inkább a rendőrök zaklatták a szamizdat terjesztőket vagy megverték a március 15-én megemlékezőket! Érdekes, a borostás huligánoknak a haja szála nem görbült március 15-én, az egyiket valami Viktornak hívták …

    De nem az a különbség a két rendszer között, hanem az hogy nem volt éhezés a Kádár-érában!

    Az MDF vezetői tényleg buták voltak. Okos ember nem kerül bíróság elé, ha a parlament elnöki székében is ülhet! Dávid Ibolya minden igyekezete ellenére nem tudott haladni a korral, bezzeg a szépségéről híres Lezsák mindig megtalálta a számítását. Ez a rendkívül férfias megjelenéséről ismert, napbarnított arcú, nyílt tekintetű pesti magyartanár a jég hátán is megél, főleg ha azt a jeget a magyar állampolgárok viszik a hátukon …

  • Kedves hazai lámpa,
    az lehet, hogy nem volt éhezés a Kádár korban, de miért?
    Mert hatalmas pénzősszeget kapott kölcsön Kádár, hogy NE legyen éhezés!
    A kölcsönt még most is fizeti a kormány,ha meg már kifizette, MINDEN tartalék kifogyott az államkasszából!

  • Ez egy máig élő hatalmas nagy hasbaakasztósdi HAZUGSÁG.
    Annak akinek göngyölt export aktívuma van, annek minden importja exporttal fedezett.
    A bolsevik időszakban is durván többet termeltünk, mint amennyi az önfogyasztásunk volt.

  • Kissé feledékenynek tűnik Nagy Gyula!
    Ma is fizeti visza a kormány a kölcsönöket!

  • Azoknak a kölcsönöknek a felvétele nem volt gazdasági, megélhetési kényszer.
    A kölcsönöket a nyugati impériumbirodalomhoz való átcsatolásunkhoz, annak előkészítő tevékenységeként vették fel a helyi imperátoraink.
    Amúgy, emlékszem arra is, h a hitel felvétel indoka technológia vásárlás volt azzal, h a „nyugat” csak ebben a konstrukcióban hajlandó enyhíteni a COCOM embargón.
    Azt is mondták, a hitelkonstrukció része, h termékben törlesztünk (a szerződés része a termék vásárlással való törlesztés).
    Így vettünk villanymotor gyártó üzemet. B&D gyártást. Három darab Crossbar telefonközpontot és gyártást. Farmer gyártást. És nem is tudom, h még mimindent.
    Ezzel kapcsolatban sem én élek tévhitben.
    A hivatalos módszerváltáskor az export aktívum mérlegen túl még volt Hazánknak akkora valuta tartaléka, h az arany tartalékunkhoz nyúlás nélkül is egy összegben ki tudtuk volna fizetni az összes hitelünket.

  • Már többször írtam, hogy meggyőződésem az, hogy a külföldön élő balos magyarok terjesztenek rólunk, azaz a mai kormányról elképeztó hazugságokat és rágalmakat! Van egy kaliforniai magyar pl. ak leveleke irt a mai kormányról fontos helyekre rágalmakat.
    A kormány imadzsa igen rossz idekint!

  • Itthon is, és egyre rosszabb.
    És nem csupán a kormányé, hanem a teljes politikai nagycirkuszé.
    Beleértve azokat az ÁLCIVIL konstrukciókat is amelyekkel a valódi vezérkar vezető pozícióba juttatható, ehhez elégséges hitelesség LÁTSZATTAL rendelkező arculatot próbál gyártani magának.

  • Figyelő!

    „… a kormány imadzsa igen rossz idekint…” – írja!
    És erről természetesen mindenki más tehet, kivéve magát a kormányt! Ja persze, van egy kaliforniai magyar aki..stb – mondja kedves Figyelő, maga tényleg úgy gondolja, hogy ez így működik? Van olyan naiv, tudatlan, vagy ostoba, hogy elhiggye, ha valaki rosszat akar a „mai kormánynak” és direkte leakarja járatni, elég az, hogy összevissza irkáljon ide is oda is rágalmazó, hazugságokkal teli leveleket, és már működik is a dolog, a „mai kormány” lejáratódott, anélkül hogy ők maguk bármi elítélendő vagy negatív dolgot tettek volna?!
    Feltételezi, hogy „idekint” nincs ennél hitelesebb, megbízhatóbb jelzőrendszer, mint hogy ki mit ír a „balosok” közül, ami természetesen csak hazugság lehet!?
    Az max. egy bérházban működik/het, hogy van egy
    rosszindulatú, a házmesterre (vagy közös képviselőre) valamiért haragvó, esetleg féltékeny lakó aki elkezd rágalmazó, hazug leveleket gyártani, és azt bedobálja valamennyi postaládába – de az is csak ideig óráig működik, egyszer csak a dolgok a visszájára fordulnak!
    Ez olyan gyermeteg elképzelés, hogy még Öntől is erős egy kissé – bár tény, hogy többször előadta már itt, de épp az óvodásszintű (bocsi ovisok)teóriája miatt nem igen reagált rá senki, mérvadó véleményalkotó!

    Egyébként Ön aki saját állítása szerint (ezt is többször írta) nem Fideszes, nem is ismeri Orbánt, a hazai viszonyokat pláne,hiszen „nem élek otthon” – vallotta számtalanszor, most mégis ilyen mondatot ír le, hogy „…a külföldön élő balos magyarok terjesztenek rólunk, azaz a mai kormányról…stb”? Rólunk? Ön azonosítja magát a mai magyar kormánnyal? Mert ugyebár a külföldön élő balos magyaroknak fogalmuk sincs semmiről, de a külföldön élő jobbos magyarok mint Ön is például, aki az elmúlt 60 év alatt 2-3 alkalommal járt Magyarhonban, ám 6 ezer km távolságból is pontosan tudja hogy mi a dörgés – noha nem védi a Fideszt, sem Orbánt stb stb!

    Sajnos, bármennyire is szeretné, a dolgok nem így működnek!

  • Figyelő
    2016 augusztus 14
    9:12 du
    Ki nem szarja le hogy a magyar kormány imázsa a kanadai agylugozott diszpórának a begyében van, majd Titeket is szeretettel visszafogadunk, ha úgy özönöltök vissza a békeharcosok elöl az agyon köpködött óhazába, mint a saját hazájukat már feladó németeket akik nem hajlandók a hazájukban a saria törvényeit elfogadni és azt hiszik hogy a megfutamodás az üdvözítő, szegény harcias és bátor őseik meg szégyenkezve forognak a sírjukban.

  • Besancon
    2016 augusztus 15
    6:05 de.
    Uram, ne meséljen hülyeségeket!, házmesterekről, meg bérházról.
    OLvastam azt a levelet, amit egy kaliforniai magyar írt az amerikai kormánynak, a mai magyar kormányról. Az illető magyar egy politikailag ismert személy.

  • A vezérkari gyalázatosságok hosszú sora lelóg a papirusz tekercsről.
    A vezérkar terv szerint rontotta le a hetvenes évek végén még dinamikusan épölő, erősödő Hazánkat.
    És nem csupán Hazánkat. Szinte az egész Földre kiterjedő pusztítást végeztek.
    Voltak olyan helyek ahol fegyveres háborúk gyártással. És voltak helyek ahol a gazdaság pusztító működésbe vitelével.
    Orbán cégérrel ültették seggre a kényszervállalkozások korának mondott időszakban az önszerveződésében újrainduló gazdaságot (az úniós jogharmonizálási kényszer fedőmesével lefedetten).
    De az épp aktuális cégér csupán érdektelen részletkérdés.
    Családok szinten most is ugyanazok IMPERÁLJÁK Hazánkat akik a Bolsevik időszakban a KB prominensei voltak.
    Minden kormányzat azt csinálta ami a nagy projektben épp soron következett.
    Ki ki azt kiabálja amit lát belőle és ami fáj neki.

  • Figyelő!

    Köszi a kitüntető minősítést, de ismételten megjegyzem, hogy a személyi számom még mindig kettessel kezdődik!
    Bár ennek a ténynek túl nagy jelentősége valóban nincs.

    Az pedig, hogy Ön nem érti a példát arról, hogy mely esetben van jelentősége a hamis állításokkal teli hazug leveleknek, és mely esetekben nincs – az talán nem az én hiányosságom!
    Egy adott ország kormányának megítélése szempontjából azt gondolom kevéssé fontos, hogy egy kaliforniai magyar mit ír, vagy milyen levelet küld bizonyos helyekre. Ezzel ugyanis nem kevesebbet állít, mint, hogy a hivatkozott kaliforniai magyar tevékenységének hiányában egészen más lenne a „mai magyar kormány” megítélése!?

    Szerintem pedig nem, ezért hívom fel a figyelmét újra hogy sajnálatára bár, de a dolgok nem egészen így működnek, mert ha mégis, akkor pl Ön is tollat ragadhatna és írogathatna megfelelő helyekre, ezzel a dolgokat máris a helyükre billenthetné!

    Vajon sikerülne? Nyilván nem, mert ahhoz, hogy „idekint” más legyen a kormány „imadzsa” – hiányozna még egy két dolog!

  • Besancon
    2016 augusztus 16
    5:41 de.
    Miért nem írok leveleket?
    Talán azért mert én NEM vagyok jelentgető tipus. Ebben eltér a természetem az átlag magyaroktól! T.i. sajnos, sok magyar szeret feljelentgetni, saját bőrőmön tapasztaltam. Először 14 éves koromban , majd 17 éves koromoban, mindkettő diáktárs volt.És lányok.
    Aztán a mmagyar házmesterek is megtették a magukét, mind a náci korban, mind a bolsik idején!
    Valószinű nem vagyok tiszta magyar, mert sok féle faji és nemzetiségi eredetű vér folyik az ereimmben!

  • Seres Róbert
    2016 augusztus 15
    5:26 du.
    Kedves Robert, kedves tőled, hogy „visszafogadnátok”, de sajnos elmúltak az évek! Már nem tudnék otthon élni. Nem tudnám megszokni még ma is a kölcsönönös gyúlölködést!Na meg,
    gyermekeim, unokáim itt születtek és nem tudnám őket végleg itthagyni!

    1956 november végén azért hagytam el hazámat, mert a komcsik győztek a szabadságharc felett. Nagyon jól tudtam, hogy k.b. mi következik ezután.
    Már feljebb írtam valahol, kerestek is engem 57-ben, csak tudnám miét? Mert nem harcoltam, soha nem volt fegyverem, így a forradalomnak csak csendes átélője voltam!

  • Seres Róbert
    2016 augusztus 15
    5:26 du.
    A legfontosabbat kihagytam: igen is fontos egy nemzetnek a külföldi imazse, mert üzletet, beruházást , eredményt csak így tud elérni! Ezért vagyok pipás a baloldalra, hogy ezt az image keltést igen elszúrták, hogy NE legyen a magyar kormánynak hitele, megbecsülése külföldön.! Az összes ehhez tartozó nehézség inne ered!

  • Klárika,
    vívásban a”magyarok”valóban mindig kiválóak voltak.Akkor is ha az ukrajnai fagyban a fára zavarták és addig kukorékoltatták meztelenül,amig megfagyva holtan esett le.De nem Petschauer Attila vollt az egyetlen nem szittya vívó bajnok.Gerevits Aladár, Elek Ilona,Elek Csibi is.Lehet,hogy voltak még olyanok,akikre nem emlékszem.Ha Te tudsz segítsél ki.Ki volt még világbajnok aki faj tiszta volt a Nagy Timeán kívül?

  • gyuri, én úgy tudom, hogy német nácik voltak.Egy filmet is csináltak erről a jeges halálról, nem magyar filmet persze. Igaz, hogy a vívók magyarok voltak!

  • Seres Róbert,
    a németek hősies bátorsággal kiirtottak 6.000.000 fegyvertelen békés zsidót és a világban még néhány millió asszony,gyerek és a háborúban meggyilkoltak életéért sárosak.Igaz kaptak mindenhol kolaboráns segítséget.P.l. turullandban az utolsó percig az Andrássy út 60 a”hűség-háza”volt.Vajjon kikhez?Ugyanis ez volt a nyilasház.A nyilasok kihez,mihez voltak „hűek”?A német nácikhoz és önmagukhoz.”Szegény,bátor,harcias”SS-ek és magyar csicskásaik. Nem érek rá,hogy kaddist mondjak utánuk.

  • Gyuri10!

    Ki ne felejtsd a „Nemzet Sportolója” címmel kitüntetett, az 1968-as és 1972-es olimpiai csapat bajnokát Schmitt Pál párbajtőrözőt, aki ugyan tartalékos volt(?)- de az érem neki éppúgy járt! Nem tudom valójában milyen vívó volt, de a csapat tagjaként érmes lett ő is! Bár, tény ha ma hallod a nevét nem feltétlenül ez jut eszedbe róla – már ha!

  • gyuri10
    2016 augusztus 17
    3:30 d
    Gyuri bácsi!
    Amint írtál az maximálisan igaz, de én nem a Te 71 évvel ezelőtti németeidről írtam, hanem az azóta már teljesen megváltozott, átnevelt és átmosott agyu mai 3. generációról, akik Berlinben Holokauszt emlékművet csináltak, összeszarják magukat ha külföldön rákérdeznek németségükre, akik minden évben egy-két Leopard harckocsival vagy Dolphin tengeralattjáróval kedveskednek Izraelnek, akiknél jól és hatékonyan működő zsidó vallási és kultúrális központok virulnak és akik ma behúzott farokkal meghunyászkodnak a náluk sokkal tanulatlanabb, lustább és méltatlanul követelődzőbb békeharcosoktól, mert már az elemi iskolákban a tulzott alázatot, az abszolut toleranciát és a liberális eszmék megfellebezhetetlenségét verik beléjük! A német ősök említésekor meg nem a nácikra, hanem a germánokra céloztam, ezt csak szándékosan lehetett félreérteni! Ha nem hiszel nekem kérdezd meg Konrád Györgyöt és társait mennyire üldözik Öket Berlinben büszke és leplezetlen zsidóságuk miatt!

  • Seres Róbert,
    elismerem,hogy némelykor megfeledkezek róla,hogy voltak germán ősök a nácik előtt.Egyébként úgy tudom,hogy a németek még ma is germánok.Félreértést elkerülendő,nevezzük nevén a gyereket.Egy úttal a gugliban kikeresheted,hogy az izraeli tankokat soha,értsd soha nem hívták leopárdoknak,de még tigrisnek sem.Az utóbbi 40 évben”merkava”a neve és fajtiszta kék fehér gyártmány.Azon túl menően,amit mi gyártunk a világpiac,nagyrészt Amerika megrendelésére,gondolhatod,hogy túltesz germánjaid tudásán,ha bármíly hihetetlennek tűnik is.Túl meleg platnira ültél.Vigyázz, hogy a rántottát tyúktojásból csináld!

  • Száz szónak is egy a vége.
    A legfelsőbb vezérkar az impériumi korszakhoz legyártotta imperializáláshoz és a konstrukció működtetéséhez többek között a most mondjuk úgy, zsidó vallást.
    Most pedig a korszakváltó átalakítás idején törli.
    Jól láthatóan, hasonló eszközöket is használva, mint amit a nácizmus diskriminálásáhiz alkalmaztak.
    Ennek meglátásához legbiztosabb a média műsor VÁLTOZÁSÁT megnézni. Egyszerűen azért, mert a legfelsőbb vezérkar információs hatások alapon tevékenykedik.
    Elég megnézned, h kit, mit mutatnak be agresszorként és kik, mik iránt gerjesztenek szimpátiát.
    Mindezt úgy, h a média most is azok kezében van akik évtizedekkel ezelőtt is működtették.

  • gyuri10
    2016 augusztus 18
    2:47 de.
    Igazad van, túl meleg platnira ültem, de Te meg a másik felére, mert a mondókám lényegtelen részét ugyan saját hülyeségem miatt ügyesen meg tudtad cáfolni, viszont a lényeget úgy kikerülted, mint macska a forró kását! A tojásaimat meg nem kell féltened, mert csak félig ültem a platnira, csak az ülepem kozmált oda!

  • Seres Róbert,
    annyiból igazad van,hogy a mai németek átestek a ló másik oldalára.Mindenáron bizonyítaniuk kell azt,hogy ők már mások és gyilkos multjukat igyekeznek”jóvá tenni”.Ezért hódolnak be a „békeharcos” megszállóknak,ezért tömik pénzzel egész Európa hordalék népeit.A múltjukat elfelejtetni nem lehet,de ők nem is próbálják smirglizni vagy másokra mutogatni.Pedig voltak rajtuk kívül mások akik sokkal előttük és a segítségük nélkül is tudtak rablógyilkos törvényeket hozni és azok bizony használják a dörzspapírt és még a saját bűneiket is a németekre szeretnék vetíteni.De tudod mit?Hagyjuk ezt a témát,mert nálunk okosabbak és hozzáértőbbek már régen megállapították azt amit mi még csak kapirgálunk.

  • gyuri10

    Fuchs Jenő zsidó származású kétszeres olimpiai bajnok vívó. Ami még érdekes, hogy munkaszolgálatosként II.osztályú német Vaskereszttel tüntették ki, ami miatt a háború után lecsukták.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Fuchs_Jen%C5%91

  • Bocsánat, helyesbítek. Fuchs Jenő négyszeres olimpiai bajnok.

  • Kedves gyuri10 és a Veled egy húron pendülők.
    Mondád, h Nálad sokkal okosabbak precízen feltárták és dokumentálták a múltat.
    Jabaslom Nektek is, h figyeljétek az MTA produkció változását ebben a durván változó történelmet is.
    Figyelmetekbe ajánlom azt is, h Pap Gábor nemrég kapott MTA pecsétes (állami) életműdíjat.
    Ezzel az Ő produkciója is bekerült az MTA változó múlt produkciójába.
    Egyre gyorsabban változik minden.
    Már a központi média felületeken is elkezdték pedzegetni a valóság gyártást és ezen belül a világháborúk gyártottságát is. Mégpedig úgy, h az EGY háttérhatalmi szervezet gyártmányai.

  • Figyelő
    2016 augusztus 12
    11:42 de.
    Már bocs, de honnét veszel ilyen szamárságokat? Milyen kölcsönök? Kitől? A hetvenes évek vége felé kaptunk először kölcsönt nyugatról. Tovább is adtuk, fél, meg egyszázalékkalmű magasabb kamattal, mert azonnal kellett a lóvé.

  • T.Nagy Gyula,
    mint írod a velem egyhúron pendülők,vagyis azok akik merő dacból csak azért is,életben mertek maradni a veled egyhúron pendülők bánatára,nem segítünk nektek sem a mosakodásban sem a sunyi csiszolgatásban.Nem fogjuk istápolni hazug léteteket. Történelmi mocskaitokat nagyobb vehemenciával kellene másokra mutogatva propagálni.Ez a ti gondotok legyen.Mi pedig majd csak boldogulunk valahogyan gyilkos elődeitek és mai utód hordáitok nélkül.Nagyon barátságos lépésnek tartom részedről,hogy a zsidó szó leírása nélkül próbálsz elődeidhez híven egy jó,ízeset, bár elég izléstelenül zsidózni.További jó kutató munkát kívánok a veled egyhúron pendülő hordád szennyesében.”Teljesíts jobban”és „a haza fényre derül”.

  • Nagy Gyula,
    még azt azért megkérdezném utólagos engedelmeddel,hogy annak idején az állampuccskor melyik háttérhatalom inspirálta Vajk szemkinyomását.Remélem,hogy az nem a német megszállás miatt történt.Merthogy azt hiszem az is egy szidolozott nemzeti ünneppé avanzsált a büszke szittya fergeteg javára.Ma este is könnyekig meghatódtam a szent jobbtól és a tüzijátéktól.

  • jani,
    köszönöm a linket.Nagyon értékes és sok tanulsággal teli leírások Egyedül soha nem találtam volna meg.A tartalomban vannak számomra elfogadhatatlan dolgok,dehát az élet útjai nem az én véleményemen alapszanak.Mégegyszer köszi!

  • Nem tudok róla, h Vajk-Istvánt megvakították volna.

  • Nagy Gyula,
    direkt vagy nem direkt a szent István-Vajk féle szemkinyomást te vagy az egyetlen magyar a világon,aki félre magyarázza. Történelem könyveitekben leírták vagy kiszidolozták nem tudom,de ha emlékezetem nem csal és annak idején a történelem tanárom sem hazudott a trón öröklését elkerülendő,Vazul(Vászoly)szemét nyomták ki.Szt.István parancsára vagy csak beleeggyezésével. Fiait is száműzték.Te…képzeld el,hogy nem a zsidó háttérhatalom és nem a német megszállók unszolására.Habár…már azt is hallottam egy idióta,fogatlan öregasszonytól,a kleti p.u. előtt üvöltözte, hogy Jézus Krisztus is magyar volt. Nos…nálatok minden megtörténhet.

  • Nagy Gyula csak egy Putyin-párti bajkeverő itt.

    Gyakorlatilag minden egyes „gondolata” végén az Európai Únió felszámolásának a vágya tűnik elő.

  • A Vajk féle szemkinyomás könnyen félreérthető.
    Vazul megvakítására is több verzió él egymással párhuzamosan.
    Az pedig számomra egyértelmű, h Eurázsia imperializálására (beleértve az előkészítésként való megosztottságok gyártást is (szétideologizálás)) csak a királyszkítáknak volt elég hatalmuk.
    Ügyesen csinálták. Általános közhitként él a mai napig is, h a fejük fölé nőtt egy másik hatalom.

  • falusi
    2016 augusztus 20
    4:00 du.
    Még mindig hiányos a memoriád!