Sárosy Zoltán, a legidősebb kanadai 110 éves lett

2016 augusztus 25 6:50 de.4 hozzászólás

A 110 éves Sárosy Zoltánt köszöntötte a héten Kanadában a miniszterelnök, Ontario tartomány kormányfője, valamint Toronto polgármestere, hiszen ma Kanada legidősebb állampolgáraként tartják számon. Kevesen mondhatják ma már azt, hogy még emlékeznek az I. Világháborúra, de az idős torontói lakos – aki 1906-ban született Magyarországon – mindenképpen ehhez a rohamosan szűkülő csoporthoz tartozik.

Sárosy Zoltán egyik barátjával, Stacey Simon-nal, Torontóban. Fotó: Stacey Simon.

Sárosy Zoltán egyik barátjával, Stacey Simon filmkészítővel, Torontóban. Fotó: Stacey Simon.

Sárosy Zoltán Budapesten született és nevelkedett, de Bécsben végezte el egyetemi tanulmányait. Egész életét a sakkhoz fűzödő szenvedélye jellemezte. A harmincas években – még magyar állampolgárként – számos sakk bajnokságot nyert, 1943-ban pedig a sakkmesteri címet is megszerezte. Amiután az ötvenes évek elején Kanadába érkezett, a postán keresztül sakkozott kanadaiakkal és végül nemzeti levelezési sakkbajnok lett 1967-ben. Az internet adta lehetőségeket 95 évesen karolta fel–ekkor szállt be az online sakk versenyekbe.

„Vettem egy gépet, feiratkoztam két leckére, vásároltam hozzá pár könyvet, aztán elkezdtem játszani”–mondta Sárosy Zoltán a CTV televízió hálózatnak.

Amikor születésnapja alkalmából torontói újságírók megkérdezték az idős kanadai magyartól, hogy mi a hosszú élet titka, Sárosy Zoltán a következőt válaszolta: „Még dolgoznom kell a formulán. De ha feltalálom, akkor sem fogom azonnal elárulni, mert le szeretném előtte védeni!”

Stacey Simon filmkészítő éppen egy dokumentumfilmet készít Sárosy Zoltánnal. Elmondta, hogy az idős kanadai memóriája kiváló–ritka pontossággal és mesemondói tehetséggel tudja elmesélni életútját.

Boldog születésnapot kíván a Kanadai Magyar Hírlap Sárosy Zoltánnak és a továbbiakban is jó egészséget–meg természetesen sok sikert a legközelebbi sakkbajnokságon!

4 hozzászólás

  • Isten éltesse! Sok további sakk-győzelmet kívánok neki!

  • Boldog Születésnapot !

    Mind mindig, megint egy magyar fészekből Kárpát-medence szeretett drága hazámból kirepült madár – kíváncsi lennék életútjára, valószínű, hogy kész regény az élete!

    Tisztelettel: id. Kiss László
    ui. és az ajándékom:

  • Parács Péter Pál

    Mit mondhatnék?

    Csak így tovább fiatalosan, erőben-egészségben és boldogságban!!!
    Boldog szülinapot!
    PPP

  • Ihsan Haji Moustafa

    Boldog szuletesi napot kivanok…Syriai-Kurdistanbol