Legendaképző ereje volt

2016 augusztus 27 8:32 de.57 hozzászólás

Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.

Papp László

Papp László

Az ünnepség aktualitását az adta, hogy Papp László az első olimpiai aranyérmét Londonban, 1948 augusztusában szerezte, és ebben az évben emlékezünk születésének. 90. évfordulójára is. A világon az első ökölvívó volt, aki egymást követően háromszor nyerte el az olimpiai aranyérmet: 1948-ban Londonban, 1952-ben Helsinkiben, 1956-ban Melbournben. Összesen 95 alkalommal képviselte Magyarországot nemzetközi versenyeken. Az ellenfeleit többségében kiütéssel, vagy nagy fölénnyel verte. Ő volt az első magyar profi ökölvívó is, huszonkilenc így vívott mérkőzésből huszonhetet megnyert, csak kettő végződött döntetlennel. Profiként sem győzték le soha! 1964 után edző lett, majd 1992-ben boksziskolát nyitott. 2003. október 16-án hunyt el Budapesten. Az ünnepség az életpálya csúcspontjait felelevenítő film részleteivel kezdődött, majd a kerület polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Papp László

Papp László

Most, amikor szobrot állítunk Papp Lászlónak, érdemes végiggondolni, hogy a gyermek- és az ifjúkor mily meghatározó az ember életében – hangsúlyozta dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere. Sokan gondolják, hogy ismertsége miatt elegendő csak a nevét kiejteni, mindenki tisztában van a dicsőséggel, amit ő a hazának szerzett. Mi mégis azt mondjuk, a köszönetet, elismerést nem lehet elégszer kifejezni! Ha lehet valakit győzelemközpontú személyiségnek nevezni – Papp László azt volt. Arról sem lehet sok vita, hogy ő mindenestől közénk, angyalföldiekhez tartozott. Még ha az egész ország magáénak is vallja.

dr. Tóth József

dr. Tóth József

 

Amikor szülei összeházasodtak, a Visegrádi utcában laktak, 1932-ben költöztek a Fóti út, ma Kassák Lajos utca 48-ba, ahol ifjúságát töltötte. Itt járt templomba, iskolába. A Fóti út nem az ájtatos lelkek vidéke volt, a verekedések nem voltak ritkák, de itt szívta magába a szolidaritás eszméjét is, ami végigkísérte életét. Az egyszerű emberek példaképet láttak benne. Azt, hogy a melós is képes felemelkedni!

Papp László

Papp László

Papp László úgy emlékezett, hogy a Fóti úton, ahol szüleinkkel éltünk, szegények voltunk, de sosem éheztünk. A szülők viszont ismerték a nyomort ezért mindent megtettek, hogy fiúk többre vigye. Három utat láttak előtte: sikeres zenész, futballista vagy bokszoló legyen. Lacit a foci érdekelte jobban. Hegedülni is taníttatták és ott is tehetségesnek bizonyult. Az ökölvívást hamar kizárták a lehetőségek közül, mert tízévesen egy balesetben eltört a csuklója. Amikor édesapja 1937-ben tüdőgyulladásban meghalt, az ígéretes zenei karriernek és vége szakadt. A boksztól is hamar elvették a kedvét. Akkor úgy gondolták: ha jön a gyerek, először el kell verni. Ha visszajön, lehet belőle bokszoló, ha nem, nem kár érte. Papp Laci nem ment vissza, maradt a foci. Viszont 17 évesen, 1943-ban besorozták leventének, vonatra rakták, küldték a fontra. Még édesanyjától sem tudott elbúcsúzni. Alig úszta meg a vonatot telibe találó bombát! Fogságba esett, megszökött. Hazatérve vagonrakodóként alkalmi munkás lett. Ekkor hívták a Vasutas Sportegyesületbe bokszolni. Édesanyja persze tiltotta. Ám jött – 1945. október 6-án – a nevezetes csepeli Bicsák Gyula elleni mérkőzés. Egy pillanat alatt sztár lett.

Papp László

Papp László

Karrierje során a kétszáz amatőr mérkőzésből 191-et nyert meg, de soha nem hordta fenn az orrát. Ami mondanivalója volt a világnak, azt sportteljesítményével üzente meg. Edzőjével Adler Zsigmonddal sokat gondolkodtak azon, hogy profiként is érdemes megmutatni képességeit. De azt el sem tudták képzelni, hogy ezt ne magyar állampolgárként tegye. Visszautasított minden ajánlatot 1956-ban. A képmutatás, a kicsinyes egyéni bosszú és a politika játszmák együttese okozta, hogy nem lehetett profi világbajnok – és ezt soha nem tudta feldolgozni. A profi világszövetség 65. születésnapján mégis egy világbajnoki övvel ajándékozta meg! Ellenfelei is becsülték sportszerűségéért, ő az ökölvívó világ legnagyobb úriembere – mondták róla. No persze még azt is, hogy „Az ilyen pap áldást osztó kezétől ments meg uram minket!”

Papp László fia

Papp László fia

Az emberi irigység, rosszindulat mégis kikezdte. A Hofi Géza által évekkel ezelőtt kifigurázott helyzet sajnos igaz, erősítette meg a bajnok fia, ifj. Papp László. Mivel nem volt meg az előírt iskolai végzettsége, a „Hivatal” korlátolt képviselői nem akartak neki edzői engedélyt adni. Ő viszont nem volt hajlandó beülni az iskolapadba, megtanulni a gumiszőnyeg kémiai összetételét és a kötelező ideológiai tárgyakat. Hofi mondta el egy műsorában, hogy a papírt szerzett, de komolyan vehető sporttevékenységet felmutatni nem tudó edző jelölteket sorba kell állítani. Papp Laci elmegy előttük és mindegyiknél üt egyet. Aki lefekszik – az halott. Aki állva marad – az edző! A képtelen helyezet – talán épp a humor mindent megoldó hatására végül rendeződött, megadták neki a mesteredzői címet, nevelhette a fiatalokat – egészen az olimpiai aranyéremig!

Lelkes Márk alkotása

Lelkes Márk alkotása

A most felavatott szobor – Lelkes Márk szobrászművész alkotása – a bajnok számára otthonos helyre, de az ő színvonalához méltó környezetbe került. A Kassák Lajos utca és a Huba utca találkozásánál a tér sokáig csak egy parkoló volt. A helyén kialakított 650 m 2 új intenzív zöldterület a XIII. Kerületi Önkormányzat mintegy százmillió forintos beruházásának köszönhetően reprezentatív pihenőtérré vált. Az Idősek Klubja előtt, a Karmelita templom mellett, ahová egykor a hívő Papp László is gyakran járt, részben szakrális tér alakult ki, melyet vízfelület és növények sora gazdagít. A területen 12 padot helyeztek ki és megújult a közvilágítás, 6 platánfát, 1482 talajtakaró cserjét és 1405 évelő növényt ültettek. A zöldfelület és a gyepszőnyeg önözéséről automata öntözőhálózat gondoskodik. A helyszínen két vízarchitektúra létesült. Az egyik csiszolt gránit, melyen a lefolyó vízfilm alkot csobogó és csillogó felületet. A másikban mészkő kockákon áttörő párafelület díszíti és hűsíti a teret. A szoboravató ünnepség végén Papp János színművész, Petőfi Sándor: Ha férfi vagy, légy férfi című versét mondta el, mely ismerve az életpályát különösen jól illett a legendás bajnokról szóló megemlékezéshez.

Révay András

57 hozzászólás

  • Ez egy a Papp Laci emlékéhez méltó megemlékezés.Óriás volt életében és halála után is őrizze áldott emlékét az utókor.

  • Csodálatos EMBER volt, csupa nagybetűvel!!! Isten nyugtassa békében!
    Nagyon szép a szobor, gratulálok a művésznek!

  • Mit lehet hozzátenni? Megérdemli.

  • gyuri10
    2016 augusztus 27
    9:06 de.

    Semmi „mocskos magyar náci”? Tán tesó volt a Laci bácsi? Még a leventézésről is kiderülhet, hogy inkább munkaszolgálat volt az …

    Nehezen tudom elképzelni, hogy 1943-ban leventéket vittek volna az orosz frontra! Egy 17 éves nem tudom mit keresett volna a Don-kanyarban fegyverrel a kezében, mikor nem is volt még katonakorú?

  • hazai lámpa,
    azt hittem,hogy egy szerencsétlen hülye vagy.Tévedtem!Te egy mintakép vagy arra,hogy milyen egy evoluciós hulladék.
    Te állat!A Papp Laci nem volt zsidó,de az Ádler Zsiga Bácsi igen Nekem is edzőm volt.Szennyes gondolataiddal olyanná tetted magad, mint aki az oltárra szarik.A legszentebbeket próbáltad fikázni. Tényleg néped legaljához tartozol!

  • hazai lámpa
    2016 augusztus 27
    3:31 du.
    Nem tud őszintén gratulálni egy csodálatos teljesítményhez???? Csak mocskolódni tud?
    Borzasztóóóóóóóóóóóóóó!

  • Végre egy olyannak állítottak szobrot aki meg is érdemelte. Volt szerencsém ismerni Laci bácsit mert a fiával egy általánosba jártam. Nálánál szerényebb ember nem létezett abban az időben Magyarországon. A hatvanas években megfordult a fejiben, hogy disszidál és profi ökölvívó lesz, de nem tette. Ha valaki a XII,-kerületben nőtt fel az bizonyára emlékszik a Rigó Jancsira. Ő és felesége üzemeltették sokáig a cukrászdát és pressot. Híres süteménye volt a Rákoczi túrós és a ház „asszonyának” a sajtos pogácsája. A fiának Lacinak sajnos a rendszer nagyon alávágott. Apja a Piarista gimnáziumba iratta be. Jó tanuló volt és szinte minden nyári szünetben elment a János kórházba betegszállítóként dolgozni. Ennek ellenére nem vették fel az orvosi egyetemre hatszor is próbálkozott. Maszek butikos lett, volt a tévében is sport riporter de soha sem lehetett azzá aki szeretett volna lenni. Mégvalami. Pap László soha sem szégyelte cigány származását és azt sem, hogy egy zsidó boxedző Ádler Zsiga nevelte naggyá. Hiába kapott az Óra utcában egy villát attól ő még a bunós egyszerű cigánysrác volt aki reggeli edzésként fát vágott.
    Lámpás olyan sötét vagy mint Afrika. Pap László leventésként kikerült az orosz frontra. Volt orosz fogságban és csupán a bátorságának köszönhette, hogy életben maradt. Megszökött és ez az „új rendszer” szemiben sokáig egy nagy szálfa volt, hogy nem lett belőle szovjet nevelt komcsi. Talán ez is közrejátszhatott abban hogy sohasem engedték azt csinálni amit éppen szeretett volna.

  • Ha egy magyar legendáról értekezünk, a minimum, hogy legalább a nevét helyesen írjuk le : Papp László.(3 p-vel!)
    Semmiféle „orosz front” nem volt, mint leventét nyugatra vitték, ott is esett fogságba, amerikai hadifogságba. (Szerencséje volt! Az ugyancsak 1926-os születésű nagybátyám leventeként Drezdában halt meg egy angolszász légitámadásban. Elégett ott, mint sok védtelen tízezer…)
    Papp Laci édesapja volt cigányszármazású, dolgos munkás ember, – édesanyja pedig székely.

  • hazai lámpa

    2016 augusztus 27
    3:31 du.

    Sajnos, bizony elvitték a 17 éves fiúkat. A szomszéd néni egyetlen fiát is elvitték, bár neki alá kellett írni az engedélyt. A fiút Németországba vitték és ott halt meg.

  • Két fajta világhiressége van a magyaroknak a sportban: Papp László és az „Arany csapat!”

  • Figyelő,
    nagyon szép az állásfoglalásod,de meséld el mely sportokat ismerted vagy űzted életedben Magyar országon?Csak példának hoznám fel,hogy hallottál valaha is az ötvenes évek sokszoros világ,Európa és olimpiai Kajak bajnokairól.Na figyelj,de jól. Urányi-Fábián kajak kettős aranyérmes olimpiai és világbajnokok. Hatlacky(Barack)kajak egyesben hosszú és rövid távon olimpiai aranyérmes.Mészáros testvérek európai aranyérmesek hosszú és rövid távon.Parti a kenuban aranyérmes világ és Európa bajnok. Ebben a mezőnyben boldog lehettem,hogy másodosztájú kajakozó lehettem,miután Kajak-kettősben ifibajnokságot nyertem 1956 októberében hosszú és rövid távon.Az érmet már nem kaphattuk meg,mert elfújta a forradalom ugyanúgy,mint minket is.
    Ne menjünk túl messzire az edzőnk Száraz János(Sztrimi)10 évig lett Kanada állami edzője.Az egyik eredetileg versenytársam és barátom Csukor Laci 10 évig volt Kanada bajnoka és 5 évvel
    ezelőtt 74 éves korában segnior világbajnok rövid távon.A többi sportágakat nem ennyire ismerem,de nem voltak szégyelni valók még:Temes Judit,Szőke Kató,Keleti Ági,Korondi Margit,Németh Imre,Gervits Aladár,Elek Ilona,a sokszoros aranyémes vizilabda válogatott és még folytathatnám ki tudja meddig,ha utána néznék. Ennyit csak úgy fejből és hirtelen. Természetesen Papp Laci és az Aranycsapat a magyar sport zászló vivői,de azért nem hiszem,hogy van rá joga bárkinek,hogy a magyarsport kiválóságait akiket még én is tisztelek és becsülök, egy mondatban, félkézről lefitymálja.Klárikám ne vedd rossz néven,de ez csípte a szemem.

  • Gyuri, sehol sem írtam, hogy más nem volt! Sajnos, én nem vagyok „művelt” a sport terén, de köszönöm a felvilágositást!

  • Egyszerűen hihetetlen, hogy még egy ilyen jó, és pozitív híren is képesek vagyunk acsarkodni..
    Tényleg egy hányinger nép vagyunk.. 🙁

  • Én nem olvastam itt, semmi „acsarkodást”!
    Mindenkinek jogában van saját véleményét megírni a témához. Ha nincs véleménye, akkor hallgat, vagy kritizálja a többit.

  • falusi,
    én itt nem észleltem semmiféle acsarkodást a hazai lámpáén kívül ettől még nem az egész nép hányinger,de a hazai lámpa félék igen, valóban okádékok.

  • Bocsánat! Itt ,most csupán csak egyvalaki „acsarkodott”! Nevezetesen a hazi lámpicsa.(már bocsánat)
    Gyuri lama ata lo amarta mi kódem se ata hajíta sportáj lifné ha mapéha bö1956. Na nem azért hogy dicsekedj. De ezt azért nem ártana tudni másoknak is. Nem próbáltad folytatni? Kár!

  • Avi,
    egész életemet a sport és a munka kísérte végig.Nálunk a kajaksport Kalganov megjelenésével kezdődött kifejlődni.Én már „öregnek” számítottam.A fiamat edzettem és bajnokot neveltem belőle,de csak egy évre.Azután mindnégyen a karate szerelmesei lettünk a három gyerekemmel.A magam részéről 12 évig a leg intenzívebben.Ma már ez is csak emlék,de nagyon kellemes.Ezek közül a sportolók közül van a legtöbb barátom a mai napig is.A mozgásom még jó,de gondolhatod,hogy a 20-30 éveseknek már nem lehetek partner ellenfél még kevésbbé. Én már nemsokára 80-at kopogtatok a kalendáriumon.

  • Avi Ben Giora
    2016 augusztus 29
    12:16 du.

    Neked és a hasonló észlényeknek. Bárkit kérdezz meg ma Magyarországon, hogy mi volt Papp Laci foglalkozása eredetileg?

    – Melós.
    – Milyen melós?
    – ?

    A melós az olyan, mint pl. a nagynéném, aki 16 évesen a Zsákraktárban dolgozott 1960-ban. Anyuka fűszerüzletében kifutófiúskodni is munka, de nem „meló”. Főleg ha hegedül meg zongorázik mellette …

    Az, hogy a gyárban a szünetekben bokszolt, egy jól hangzó kommunista propaganda is lehet, mert akkoriban a sportolóknak is kellett munkahely (papíron).

  • Figyelő
    2016 augusztus 28
    1:01 du.

    Az életrajz fiatalkori része szerintem tele van lyukakkal, és nem csak itt. Ennek a mondatnak mi értelme? :”Viszont 17 évesen, 1943-ban besorozták leventének, vonatra rakták, küldték a fontra. Még édesanyjától sem tudott elbúcsúzni. Alig úszta meg a vonatot telibe találó bombát! Fogságba esett, megszökött.”

    Ha az én nagyapám lett volna levente vagy katona, egyesek itt vernék magukat a földhöz, hogy csúnya magyar náci, miért nem állt ellen? Mikor a leventeoktatás kötelező volt, sorkatonai kiképzés helyett kapták a fiatalok 14 és 21 év között.

    1943-ban hova is vitték volna, valahova Ukrajnába, Erdélybe? Az orosz fronton épp akkor omlott össze a magyar hadsereg.

  • falusi
    2016 augusztus 29
    10:18 de.

    Abban mi a pozitív szerinted, hogy kommunista propaganda szólamokat kell olvasni 2016-ban?

    Semmi bajom az Öreggel meg a teljesítményével, nem is írtam ilyet, de a cikk ott tűnik hitelesnek, ahol a tér berendezéséről ír. Gyuri lefetyelése meg a magyargyűlölő kirohanásai után tök nevetséges.

  • Ötvenhatos
    2016 augusztus 28
    10:51 de.

    Anyám nagybátyja Olaszországból jutott haza, hasonló korú volt. A nyilasok voltak akkor hatalmon, és közeledtek az oroszok. A magyar hadsereg Nyugatra vonult, itthon meg „felkoncolással” fenyegettek mindenkit, hogy induljon el otthonról, vigyék a jószágokat is.

  • haza(becsmérlö) pilács,
    már írtam,hogy az egyetlen ami nálatok szent lehet,a sport. Megint az oltárra szartál!Ennyit érsz te!Az egyetlen vagy ezen a cikken aki a mocskolódáson kívül saját undorító,aljas érzelmeidet elégíted ki.Jó lenne,ha ez lenne az utolsó orgazmusod te utolsó a végelgyengülés előtt.

  • pilács,
    ismertem egy ilyen mocskos,nyilas vicinét.Ő takarította a lépcsőházat,de legalább takarított.Te pedig csak beleszarni tudsz a legszentebbe is.Néped,ha van olyanod,legaljább szégyene vagy.

  • Hazai Lámpának itt újra kijött a KMH-ban már többször is megtapasztalt fóbiája, a cigányellenesség.
    Hiába! Nem tud szabadulni ettől az érzéstől. Megint azt . b i z o n y g a t j a, hogy gyűlölete tárgya nem dolgozott, nem is akart, és amit csinált – mindegy, hogy hogyan – azt sem lehet munkának (melónak) nevezni. Minden áron tagadni igyekszik annak II.világháborús élményeit… Ugyan miért is ? Azért, hogy megtagadja tőle a magyarságát. Mint rasszistáknál általában, az ő felfogásában még az az „50% is hamis vér”… – Papp Laci tehát szerinte márcsak ennél fogva sem lehetett levente, de pláne nem katona. Micsoda sunyi és aljas gondolkodásmód ez !
    ˙

    .
    ui.: Ezek után, azért azt mégiscsak ha’llám, hogy Ha’Lámpa miként is értékeli a . s v á b . Puskás Öcsi és Grosics Gyula személyét, akik szintén csak sport-sztárok voltak, és szintén „csak edzettek” – nem melóztak… [Grosics még a Waffen-SS-ben is szolgálta a német hazát.]

  • Mécses !

    Ha Puskásnak kijár a szobor, uygan már Pappnak miért ne járna, aki a maga sportágában lergalább akkora klasszis volt, mint a középcsatár és ő is sok dicsóséget, világhírt szerzett a magyar névnek ?

    .

  • Hát, bizony a nácik idején, nem volt mese leventének kellett menni már a gimnáziumból!
    Egy 17 évesnek fogalma sem volt a lényegről.
    Az új generációnak viszont, fogalma sincs az akkori időkről.

  • Klárika,
    mint írtad nincs”sport műveltséged”.Papp Laci nem a levente meg a nácizmus témáját kell,hogy idézze gondolatainkba.Ne vedd a lapot a szemét rasszista hazátlan lámpától.Aki a legszentebbekbe is csak belepiszkítani tud.Tőled több empátiát várok el ifjuságunk példaképei iránt.

  • voronyezs,
    minden igaz és tisztességes amit itt leírsz egyetlen javítani valót találtam:Puskás Öcsi 10-es számmal volt balösszekötő.

  • Avi ben Giora
    2016 augusztus 28
    6:50 de.

    Kedves Avi, nem hiszem hogy, Papp Laci cigány származású lett volna, de ha mégis akkor az csak az emberi nagyságát növeli és sajnálatos hogy, fajtársai miért nem vállalják be Őt követendő példaképnek!

  • voronyezs
    2016 szeptember 2
    5:37 de.

    Bocs, kicsit későn írok, mert sok a meló a paprikaföldön mostanság. Én sehol nem látom leírva, hogy Papp Laci az utcán tanult meg bokszolni, és a szalag mellől emelte volna ki valami tehetséggondozó.

    Ez nem von le semmit az érdemeiből, de amíg nem bizonyítod be az ellenkezőjét, addig a szememben Papp egy erősen középosztálybeli származású fiatal marad, aki mindent megkapott a környezetétől, hogy kibontakoztassa a képességeit. Puskás hasonló, a fociedző apjával. Beszéljünk viszont a sok vidéki magyar fiatalról, aki elkallódik, alkoholista lesz, mert nincs tehetséggondozás!

    A rasszistázós dumád meg nem érdekel, de idézd nyugodtan, hogy hol írtam ilyet!

  • Figyelő
    2016 szeptember 2
    10:57 de.

    A leventeoktatás nem a „nácik idején” kezdődött, hanem a trianoni békediktátumban tiltották meg, hogy Magyarországon általános hadkötelezettség legyen. 1927-ig vezérkar sem volt.

    Ennek ellensúlyozására alkották meg a leventeintézményt a 12–21 év közötti, rendszerint iskolából kimaradt fiúk számára. A testnevelés mellett jelentős hangsúlyt fektettek a fegyelemre és a valláserkölcsi nevelésre.

    Az 1944-es nyilas hatalomátvételt követően a leventéket is behívták. Közülük sokan meghaltak, a szovjet csapatok Magyarországról a Gulag táboraiba hurcolták vagy a nyugatra vonuló magyar hadsereggel Nyugat-Európában kerültek amerikai hadifogságba. A leventeszervezeteket 1945-ben rendelettel feloszlatták, országos parancsnokát, Béldy Alajos vezérezredest halálra ítélték, majd 1994-ben felmentették az ellene emelt vádak alól.

    forrás Wikipédia

  • Tenyleg nem mindegy, cigany volt vagy feher vagy piros? Nem mindegy, hogy munkas, paraszt, vagy grof volt? Az is mindegy, hogy volt e parttag. Haromszoros olimpiai bajnok, amit akkor meg nem lehetett megvenni. Jar a szobor es kesz. Ennyi, mint kommentelo tarsunk mondana.
    Kis tortenet, beteget vittunk mentovel. Papp Laci alldogalt az ut szelen. A halodo beteg eletre kellt, felrerantotta az ablakot, es kiuvoltott. Tiszteletem Laci batyam. Ismeri, kerdeztem. Nem, de O a PappLaci. 🙂

  • Tenyleg nem mindegy, cigany volt vagy feher vagy piros? Nem mindegy, hogy munkas, paraszt, vagy grof volt? Az is mindegy, hogy volt e parttag. Haromszoros olimpiai bajnok, amit akkor meg nem lehetett megvenni. Jar a szobor es kesz. Ennyi, mint kommentelo tarsunk mondana.
    Kis tortenet, beteget vittunk mentovel. Papp Laci alldogalt az ut szelen. A halodo beteg eletre kelt, felrerantotta az ablakot, es kiuvoltott. Tiszteletem Laci batyam. Ismeri, kerdeztem. Nem, de O a Papp Laci. 🙂

  • Llanfair
    2016 szeptember 9
    10:27 de.

    Ha nem mindegy a származása, akkor miért titkolják? Volt itt már olyan szoborállítás, hogy a ballib ellenzék hisztériázva verte magát a földhöz, hogy „történelemhamisítás”!

    Bezzeg mikor kedvükre való a szobor, akkor azt is leírhatják, hogy Kovács Gézáné pesti kisnyugdíjas nagyanyja a Holdról származik, és ez nem zavarja a hangadókat.

  • hazai lámpa
    2016 szeptember 9
    1:08 du.

    bocs, jav.: ha mindegy a származása

  • hazai lámpa Nem tudom, titkolják vagy nem. Papp László nem történeti alak, csak sporttörténeti.
    Nem érdekel a „ballib” és nem érdekel a jobboldal, és a szélsőjobboldal véleménye sem.
    Még a bokszot is utálom, azt a „sportot”, mikor két ember véresre veri egymást, és több ezer ember élvezkedik rajta.
    De Papp László háromszoros olimpiai bajnok, nem sajnálom Tőle a szobrot. Az, hogy ki mit kavar körülötte, az hidegen hagy, és méltatlan a halott emlékéhez amit csinálsz, csak azért, hogy a „ballib” iránti ellenérzésednek hangot adj. Értelek, de nem értelek. Annyi másban gyalázhatod őket miért pont Papp Lacit kell lehúznod a sárba?

  • hazai lámpa
    2016 augusztus 30
    1:49 du.
    Lámpácska.
    Üvegcsiszolónak tanult.

  • hazai lámpa
    2016 szeptember 9
    1:08 du.
    Milyen titokról beszélsz Papplacival kapcsolatban?

  • Llanfair
    2016 szeptember 9
    2:42 du.

    Te nyilván a Holdról jöttél egyenesen, ha nem veszed észre, hogy a magyar közéletet évek óta a szobrok uralják. Ha Orbán olyan szobrot ad a magyaroknak, ami a liberális közéleti személyiségek kényes ízlésének megfelel, akkor nagy kuss van, ünneplés, trallala.

    Ha meghalt prófétának állít szobrot az állam, az rendben van? Felejtsük el, hogy a kis focisták milliárdos fociakadémiákon vannak kiemelve, a többi fiatal meg menjen segédmunkásnak? Hányinger a ballib oldal, és ezt én teljes joggal mondhatom. Majd ha oda jutunk, hogy a jobbosok ugyanilyen kritikával merik illetni a saját politikai oldalukat, akkor lesz ebben az országban valami változás! Tisztelet annak a kevés kivételnek, aki jobbos, de nem fideszes és nem orbánista!

    Papp és Puskás addig méltók a tiszteletre, amíg nem használja őket aljas célra egyik politikai oldal sem! Ha a család képviselteti magát ilyen rendezvényeken, akkor viseljék a kritikát is!

  • falusi
    2016 szeptember 9
    4:40 du.

    Nem egy tipikus alsó osztálybeli szakma.

    De ha igaz a roma származás, akkor meg elgondolkodtató, hogy egy szegény cigányemberből a sokat szidott Horthy-korban fővárosi sofőr lesz? Szemüvegcsiszolónak adja a fiát, és hegedülni, focizni taníttatja?

  • falusi
    2016 szeptember 9
    4:55 du.

    Ha gyuri nem veri itt magát a földhöz, hogy egy csúnya, náci magyar volt a Papp Laci bácsi, akkor az feltűnő. 🙂

    Vagy nála a sportolónak, sportimádónak minden meg van bocsátva? Lophat, csalhat, hazudhat, lehet levente vagy miniszterelnök, ha elég érmet hoz vagy sokat nyal a sportolóknak?

  • hazai lámpa Én is látom a szoborállítási mániát. De ezt nem Orbán állította tudomásom szerint, hanem egy kerület, a híres fiának. Orbán biztos nem adott egy fillért sem a pénzéből.
    Papp Laci lopott, csalt, hazudott? Sosem hallottam, csak most Tőled. Pontosítanál? Azt mondod, nem érdemel tiszteletet egy ember, mert halála után felhasználják a nevét rossz célokra? Ezt nem gondoltad át.
    Jézust sem tiszteled? Amennyi mocskot csináltak a nevébe, az hihetetlen. Tehet róla egy halott? Marx sem tehet róla, hogy eltorzították tanait. Holtan nem szólhat bele.
    Ezt a leventézést nem értem, édesanyám és a bátyja is volt levente, nem kérdezték Tőlük, akarják e. Nagybátyámat meg is gyilkolták az oroszok. Gyilkolták, nem harcban esett el.
    Nem tisztelem a sportolókat jobban, mint érdemes, de nem fogom megvetni sem csak azért, mert sportoló.
    Nekem nem hős egy sportoló, csak egy olyan ember, aki jól csinálja a munkáját. Inkább hős az, aki minden nap felkel, és keményen dolgozik, akár pocsék körülmények között is.
    Hánysz a „ballib” oldaltól? Ezen nem segíthetek, a dedalon esetleg használ. De ha elmondanád, melyik párt balliberális Magyarországon, sokat segítene, mert én nem tudok ilyet. A liberalizmus és a baloldal nem fér össze. Igazi baloldali pártot Európában már csak nagyítóval találni, a dolgozó embereket nagyjából mindenki leszarja. Nálunk itt a Holdon például nincs is baloldali párt. Most egy jobboldali, kereszténydemokrata, liberális párt van hatalmon, akik bírják a bizalmamat. Nem hasonlítható Orbánékhoz.
    A család azt csinál amit akar, halott családtagjuk ezért nem felel. Papp Laci olyat csinált, ami párját ritkítja, miért fáj az a szobor? Henry is kapott szobrot az Arsenaltól, és még az írek sem kérdőjelezték meg, pedig ellenük nagy disznóságot csinált. Nem értem, miért pont Papp Lacinál borultál ki? Van itt az oldalon olyan náci, aki már fenyegetődzik is, mi lesz ha hatalomra kerülnek. Én inkább tőle hányok, nem a nemlétező „ballib” oldaltól.

  • pilács,
    te szerencsétlen birka.Azt sem tudod kit miért és mikor kell vagy nem kell támadni.Nekem nem Laci bácsi,hanem Papp Laci,mert jól ismertem,sporttársam és példaképem volt.Ha kéznél lennél megadnám neked azt amit Ő is jóváhagyna,undorító pofázásaid és egyáltalán léted miatt.Az ilyen söpredékek,mint te nem szabadna hogy itt labdába rúgjanak.Azt pedig,hogy ki itt a nácitetű nem én mondom meg.A beírásaid alapján mindenki tudja.

  • Llanfair
    2016 szeptember 10
    1:28 du.

    Idéznéd, hol becsméreltem Papp Lacit?

    A körülötte való felhajtásról megvan a véleményem, mint a Puskás-hisztiről!

  • Llanfair
    2016 szeptember 10
    1:28 du.

    Te se látod a fényt a fasor végén, mert vakon botorkálsz. Háromsoros kommentemből annyi csúsztatást, félreolvasást hoztál össze, hogy féloldal kitelt belőle.

    Ha te nem tudod, hogy ma Magyarországon mit hívnak ballibnek, akkor miért vitatkozol a magyar politikáról?
    A másik topikban elolvashatod mit gondolnak egyesek a magyarok 2. vh-s szerepéről, ebben benne vannak a leventék is.
    Azt írod, nem Orbán adta a szobrot, hogy legyen már végre egy olyan is, amin nincs vita. Ezt csak a nagyon naiv emberek hiszik el, hogy itt nincs egy szobornak politikai jelentősége.

  • Llanfair
    2016 szeptember 10
    1:28 du.

    Pappot nem gyanúsítottam semmivel, de feltűnő, hogy gyuri nem tartja „náci tetűnek” a múltja miatt, míg más magyarokra folyamatosan gyűlölködik, uszít, magyarokat rágalmaz, amit már rég figyelmeztetéssel kellett volna szerintem honorálni!

    Illetve, ha valaki szerint a sportolók és sportimádók szentek, akkor Snitt és Orbán a legnagyobb erkölcsi óriások ebben az országban?

  • hazai lampa Vakon botorkalok? Ha te mondod. Vitatkozik a rosebb. Eszrevetelt teszek, ti meg lehulyeztek. Vita sosincs.
    Eleg sokat hallottam a leventekrol. Azt sohasem, hogy kerdeztek volva akarnak e menni.
    Ha te ezt a cirkuszt Papp Laci melto megemlekezesere csinalod, akkor jo, nem ugy tunt.
    Tudom kit hivtok ballibnek. Aki ellent mond a jobboldalnak. De sajnos meg igy is marhasagnak tartom a szohasznalatot. Ilyen allat szerintem nincs. Haragszol?
    Tudom, nem ertekesek ostoba kommentjeim, de ha leereszkedtel volna hozzam, tudnad a velemenyemet a versenysportrol.
    De. Papp Laci es Puskasek tudtak valamit, amit a vilagon kevesen. Ezt tisztelem. Azt nem tudtam, hogy gyanus az, ha valakit gyuri 10 tisztel, majd jobban figyelek. Politikai jelentese annak van, amiben latni akarom. En csak egy olimpiai bajnok szobrat akarom latni, tehat azt latom. Latod, jo vaknak lenni. Amit ti moge magyaraztok, legyen a ti bajotok.
    Azert meg valaszolnek hol becsmerelted Papp Lacit. Az osszes kommented ezt a hatast erositette. A hatast nehez idezni, de ezt te is tudod, ezert szolitottal fel a lehetetlentre. Ha en ertettelek felre, akkor is te vagy a hibas, mert tudnod kell, hogy fenyedet nem mindenki latja, konnyen felreertik langelmedet. Lattod, en is, a sotetben botorkalo :). Viccet felre teve, nagyon nem jott le a tiszteleted a kommentjeidbol. Sajnalom.

  • hazai lampa. Elmeselek valamit. Hiszed, nem, velunk tortent ket hete.
    Egy vintage car kiallitason voltunk. Rengeteg auto, meg tobb traktor.
    A buszke tulajok ott allnak, ulnek mellettuk, es beszelgetni lehet es kell! Itt ez a divat. Jol oltozott hazaspar, a mindig elhangzo kerdest tettek fel. Honnan szarmaznak? Magyarorszagrol. Boldogok itt? Igen. Jaj de jo. Bucsuzaskor a ferfi igy szolt. Koszonjuk szepen, hogy Puskasek 54-ben helyre raktak a pofatlan, ontelt angolokat. Nagy oromot szereztek ezzel az ir nepnek. Gondoltad volna? Nem temettem volna a Bazilikaba, Kispesten lenne a helye. De valamit tudtak. 🙂

  • Llanfair
    2016 szeptember 13
    12:55 du.

    Ha már így szóba jött, azért leírnám, hogy Puskást nem nagyon szerették azok, akik nem látták élőben a játékát. Az egyszerű népnek megvolt arról a véleménye, hogy disszidált, itthagyta a magyarokat. Ma már tudjuk, hogy Franco diktatúrájáért meg egy befuccsolt kolbászgyárért tette ezt, mondjuk legalább nem látta az elkényeztetett magyar focisták vergődéseit …

    Papp Laci nem disszidált, de a rendszerváltás után telehaknizott mindent, meg főleg az őt sztároló újságírók, hogy őt a kommunisták tönkretették … Három olimpiai arany után szerintem akkor is sporttörténeti csoda lesz akárkiből, ha nem kap profi övet ráadásul. Egyszer is kiállt a nép elé, hogy ő félig cigány származású? Többeket kérdeztem most erről, egy sem hallotta, hogy az öreg Papp roma szervezetek alakításában részt vett volna, ahogy az interneten néhány találat állítja.

  • Llanfair
    2016 szeptember 13
    12:36 du.

    Ballibnek az mszp+szdsz összefogást nevezik, ami akkor keletkezett, mikor kinevezték magukat demokratikus oldalnak (Demokratikus Charta). Tették mindezt a neonáci veszélyre hivatkozva (Csurka).

    Azóta hideg polgárháború folyik az országban, a jobboldal és baloldal anakronisztikus csatákat vív, a másik hibáinak kipellengérezésével, a saját hibáik kussolásával. A liberálisok gyűlölik mindkettőt, de színleg az mszp-sek seggét nyalják. Azért mondom, hogy színleg, mert valójában Orbán sok intézkedésével egyetértenek, de őt meg a nemzeti pántlika miatt gyűlölik.

  • Llanfair
    2016 szeptember 13
    12:36 du.

    Még egyszer, nekem nem a szoborállítás, nem Papp, hanem gyuri hozzászólása csípte a szememet.

    Ettől még a többi kritikámat se vonom vissza, de az indulatot nem a szarkavaró politikusok és a sunyi sportolók váltották ki belőlem, hanem a magyargyűlölő kommentelő hirtelen pálfordulása. De nem veszekedést értek az indulat alatt, hanem követ akartam dobni az állóvízbe. Sikerült. 🙂

  • Llanfair
    2016 szeptember 10
    1:28 du.

    Szerintem Jézust meg Marxot kissé túlzás összehasonlítani, de értem a célzást. Valóban félreérthetően írtam, hogy Papp személyét meddig védi a tisztelet. A körülötte való felhajtást szerintem nem tiszteletlenség kritizálni, főleg a hazug legendákat.

    Azért nem volt szent Papp, erről leírtam a véleményem, de nem ez volt a kommentjeim célja, hogy őt mocskoljam, szerintem ezt te se hiszed komolyan. Szuper tehetséges sportoló volt, nem ártott senkinek vélhetőleg, de ezt az angyalföldi melós legendát én nem hiszem el. Szerintem megtalálta ő a számítását minden rendszerben, nem kell sajnálni.

    Ami Jézust illeti, én leírtam a véleményem katolikusként a katolikus vallásról többször is itt a blogon, ha szóba került. Én még a Jézust szidalmazó barlevnek is csak annyit írtam, hogy engedje már meg, hogy mi Jézust szeressük, de tőlem azt ír róla, amit akar.

  • hazai lampa. Ez a cigány származás kényes téma ma is. Ha jól tudom ma is van egy fontos elvtárs, aki tiltakozik ellene. Nem az a baj, hogy esetleg cigány származású, hanem, hogy maszatolnak.

    Minden emberi nagyságot meglovagolnak olyanok, akiknek semmi közük hozzá, miért pont Papp Laci esetében lenne ez másképpen?
    Szerintem túlzó az elvárásod Papp Lacinál. Tette a dolgát, csinálta amihez értett, és élni akart. Nem dicsekedett esetleges cigány származásával? Miért, dicsőség? Megélt mindig? Nem ez az ember első számú ösztöne? Akinek családja van, nincs joga hősködni, annak pénzt kell keresni. Igaza is van, tényleg megszívatta a hatalom. Engedte, ameddig neki tetszik, kantáron tartották. Az, hogy mit állítanak most róla, nem az Ő hibája.
    Szinte mindenki így járt, minden tehetség sokkal többre vitte volna nyugaton. Mi is.
    Értelek Téged, már jeleztem. De nem a célodat éred el, hanem egy halottat rántasz le a sárba.

    Tudom, senki vagyok, de nem küzdök itt a magyarok dicsőségéért, nem bontok nemzeti lobogót, nem alakítok csoportokat. Éljük tisztességesen az életünket, ezzel öregbítve a magyarok hírét. Ráfér. Nem mindenki születik vezérnek, és nincs azzal semmi dicsekedni való, hogy magyarnak születtem. Mostanság inkább kellemetlen, mint jó. De ez van. Igaz tagadni sem tagadjuk.
    Alakítsak csoportot, hogy tisztelet a magyaroknak? Kinevetnének. Viselkedj emberhez méltóan, tisztelni fognak.
    Nem tudod elképzelni, a kijövő magyarok mennyi szégyent okoznak hazájukra. Papp Laci az érmeivel küzdött az elismerésért.
    A cigányságot is tisztelni fogják, ha úgy viselkednek. Ha nem, alakíthatnak ezer csoportot is, Papp Lacival vagy nélküle.

    Jézus és Marx nem is áll egymástól olyan távol. Mindkettő zsidó, mindkettő nagyon okos, és hát Marx édesapja által elég közel került Istenhez. Az egyik a szeretetben nyomult, a másik a gazdaságban. Hrabal szerint, az emberiség három zseniális zsidón keresztül fejlődik, Jézus, Einstein, és Marx.

    Puskásék disszidálását megértem. Akkor, mint katonatiszt, én sem jöttem volna haza a bizonytalanba. Ő nem elhagyta az országot, hanem nem jött vissza. Nekem nem ugyan az. Olcsó volt akkor az emberélet. Nem hiszem, hogy Franco hiányzott neki, inkább a lehetőség a focira. A spanyoloknál pedig adva volt.
    Ő ehhez értett. Persze sokan haragudtak, mert nem lettünk világbajnokok 58-ban. Ha hazajön, és kivégzik (félreteszik), lett volna még egy, akire emlékezhetünk. Lehet, neki más volt az életcélja.
    Azt kellene megérteni, hogy a legtöbb ember nem harcolni akar, nem az elvekért meghalni, családot tönkretenni, hanem élni szeretné az életét. Ahogy egy „hős” nem tud focizni, tervezni, gyógyítani, addig a „hősök” az előbb említetteket nem tudják. De mindre igény van. Nem állhat a világ hősökből és vezérekből.
    Számtalan példa volt rá, hogy valaki „nagy nevet” rábírtak, álljon valami élére. Általában befuccsol, mert nem erre született. Akkor lejáratja magát, és a magánélete is tönkre megy. Megy a szemétbe, jobb esetben elfelejtik, rosszabb esetben erkölcsileg elpusztítják. Falus Ferenc a jó példa, aki jó ember, de politikusnak borzasztó rossz, lejáratta magát feleslegesen. De sorolhatnám. Jobb ha egy jó ember nem ártja bele magát ezekbe a harcokba, csak tönkre megy bele, haszon nélkül.

    Igen, van itt néhány idős zsidó kommentelő, akik sokszor nyomdafestéket nem tűrő hangon nyilatkoznak meg a magyarokról.
    Sajnos, ha leveszed a szóhasználatot, sokban igazuk van. Azt is megemlíteném, hogy itt azért állandóan jelen van egy cinikus, mocskos társaság, akik szándékosan teszik aljas és nemtelen megjegyzéseiket. Nekem az sokkal rosszabb, szégyenletesebb. Az az ember, aki egybe mossa a áldozat és a gyilkos emlékét, az nem ember. Mindig jön a szöveg, nem lehetett másképpen. Van jó néhány példa, hogy lehetett.
    Mikor a gyilkosok leszármazottja gúnyolja az áldozatot vagy utódait, nálam csak undort képez.

    Már Flavius megírta, hogy a zsidó gyász „eltúlzott”, ellenérzést vált ki. Mihez képest? Ők így gyászolnak. Nekem a nővérem fél évesen távozott. Nem is ismertem, mégis, lassan hatvan felé is könnybe lábad a szemem, ha rágondolok, é elfog a vágy, hogy lássam. Akkor mit érezhet az, akinek szinte az egész népét elpusztították, és még van pofájuk a gyilkosoknak gúnyolódni, és szeretnék újra megtenni. Azt a patkányt, amelyik belepiszkított a cipőbe a Duna parton, a farkánál kellett volna felakasztani. Bár az ilyen férgeknek nincs, ha lenne, nem ilyenekkel legénykedne. Helyette mi történt? Azt hiszem, „gyuri 10”-nek minden oka megvan a stílusára. Szerintem.

    Már én is kaptam Szűz Máriáért és Jézusért, pedig nem is hiszek az egyházakban. De átérzem minden szülő fájdalmát, gyermeke haláláért. Ezért megállók minden Szűz Mária szobor előtt pár pillanatra, mert nekem ezt a fájdalmat jelképezi. Kaptam is érte, hogy bálványimádó f@sz vagyok. Túléltem. 🙂
    De azért valljuk be, Jézus akkoriban nagy bajkeverő volt.

    Nekem az ír gyász is furcsa volt (wake). Mikor az elsőn részt vettem, teljesen megértettem, és már nem is volt olyan furcsa.
    Jó, „szerencsém” volt, láttam már sok halottat.
    Nem megérteni kellene inkább a másikat, mint legyilkolni vagy gúnyolni? A lelket szavakkal is meg lehet ölni, a „náci-nyilas” söpredék nagyon ért hozzá. Ilyen a világ, az én szemüvegemen keresztül.
    Bocsánat, hosszú voltam.

  • Llanfair
    2016 szeptember 14
    9:00 de.

    Ne vicceljünk már, Papp magából csinált mártírt! Volt olyan sportoló, akit még olimpiára se engedtek, de azért Papp volt elnyomva, mert nem játszhatott pénzért … És ezzel még tele is haknizta a médiát, hogy sajnálják azok, akik Bécsbe se utazhattak, akkor is csak gorenje hűtőért.

    Szerintem nem gúnyolódnak az itteni jobbosok, vagy nem annyira, mint itt néhány magyargyűlölő. A gyűlölködést még megértem, de miért kell elhallgatni dolgokat? Gyuri szokta írni, hogy őket egy német tábornok mentette meg a pesti gettóban. Azt soha nem teszi hozzá, hogy a német tábornokot egy magyar nyilas kereste föl Wallenberg közreműködésével. Tegyük hozzá, hogy Schmidhuber meghalt pár nap múlva a budai vár ostrománál, a svéd a SZU-ban, míg Szalait a kommunisták perbe fogták, de halálra ítélni nem tudták. Volt néhány túlélő, aki tanúskodott mellette.

  • Llanfair,
    köszönöm a korrekt leírásodat.Ezzel a nyilasivadékkal én nem állok szóba.Ha Te élvezed az a Te dolgod.Ez a dugult agyú úgy sem érti meg,hogy én nem gyűlölök senkit.Még az olyan senkiket sem mint ő.Ezen túlmenően 20 éves koromig sportoló,magyar sportoló VOLTAM.1956-ban kajak kettesben(sváb származású barátommal és sportársammal)ifjusági bajnokságot nyertünk hosszú és rövid távon.16,17 évesen pedig az Ádler Zsiga bácsi tanítványa voltam. 10,12 évesen az újpest kölyökben fociztam.40 től 60 éves koromig a karate töltötte ki sport igényeimet.Ez már itthon,Izraelben. Természetesen a családom eltartásáért mindig dolgoztam is a szakmámban. Megértesz,hogy egy ilyen senkihez nem süllyedek le?

  • gyuri10 Kedves Gyuri. Először is szívesen. Komolyan gondoltam.
    Ki kit tud elviselni, annak sok oka van. Szerintem a Te „kedvenc” ellenfeled itt a leggonoszabb. Te nem így látod. Nem élvezem, illetve ritkán az itteni beszélgetéseket. Ritkán építő jellegűek.
    Ha mindig olyannal beszélgetünk, akit szeretünk és egy a gondolkodás módunk, semmire sem jutunk.

  • hazai lámpa Csak hangosan gondolkodom. Jó?
    Úgy tudom, hogy a profi és az amatőr boksz között nem a pénz a nagy különbség. Azt megkaphatta az amatőr is.
    Az amatőr három menetet, a profi 15 menetet bokszol. Egészen más taktikát és erőnlétet kíván. Tudomásom szerint, a kesztyű is más, a profi kisebb, sokkal nagyobbat lehet ütni, ezáltal kapni.
    Az, hogy valaki profi boksz szintjén is megtudja állni a helyét, azt elméletben nem lehet megtudni, így Papp Laci, nem tudott a világ legjobbja lenni. Ez szerintem szívatás. De tényleg nem értek a bokszhoz, tehát tévedhetek.
    Egyetlen meccset néztem végig, az Ali-Fraziert. Nekem elég volt.
    A gúnyolódás relatív, ami téged nem bánt, engem sérthet, és fordítva.