Pápai audiencia…vagy pápai kézfogás?

2016 augusztus 29 1:40 du.38 hozzászólás

Orbán Viktort audiencián fogadta Ferenc pápa harsogják a magyar újságok fejcímei. Ezt maga a magyar miniszterelnök állítja Facebook oldalán.

Ferenc pápa programja nyílvános, ott nyoma sincs az audienciának.

Megnézem a Vatikán hivatalos hírcsatornáit.

A Catholic News Agency nem tud Orbán Viktorról. Az utóbbi napokban csupán egyetlen privát audienciát említenek. Facebook alapító Mark Zuckerberget és feleségét fogadta Ferenc papa. Erről fényképes riportot is közölnek. (Itt olvasható.)

Nincs hír Orbánról a L’Osservatore Romano-ban a Vatikán hivatalos lapjában sem.

A Vatican Radio nemzetközi híreiben sincsen szó Orbánról.

Nyugati hírügynökségek sem jelentettek a találkozóról és a Vatikán egyetlen hivatalos szócsöve sem erősítette meg Orbán audienciáját.

A pápai audienciáról szóló híreket kizárólag a magyar források terjesztik.

A Vatikáni Rádió magyar nyelvű hírében már szó sincs audienciáról. “A vasárnapi Úrangyala imádság után Ferenc pápa ‘magán állampolgárokként’ köszöntötte a vezető keresztény politikusokat. Rövid udvariassági látogatásról volt szó, melynek során nem érintettek mélységben specifikus témákat.” (Itt olvasható.)

A hírt a Sismografo egy “Vatikán közeli hírportál” tudósítása alapján közlik. A Sismografo egy magánblog, amelyet egy Luis Badilla nevű “hírgyáros” üzemeltet. Nem tekinthető hivatalos vatikáni forrásnak és meglep hogy a Vatikáni Rádió magyar nyelvű portálja egyáltalán idézi azt.

Lehetséges lenne, hogy Orbán Viktor három másodperces pápai kézfogásából hivatalos audienciát kreált a magyar kormánysajtó?

Orbán pápai kézfogása.

Orbán pápai kézfogása.

Nem ártana ha a Miniszterelnöki Sajtóiroda tisztázná, hogy valóban audiencián vett-e részt Orbán Viktor? Egy röpke, barátságos pápai kézfogást igencsak izléstelen dolog kormánypropaganda célokra felhasználni.

Lázár György

38 hozzászólás

  • Gondolom, nincs témája Lázár Györgynek.
    Mellesleg, a magyarok MINDIG audienciának hívták ha pápa fogadott bár kit. Mivel olvasom, hogy nemzetközi kiküldötteket fogadott, lehettek ott egy páran. Nem lehetett sok idő egy ember számára sem.
    Lényeg, hogy az ihlet csak jelentkezett, egy cikk erejéig.

  • Bayer kitüntetése után? Hogy nem sül le a bőr a képéről! Orbán szégyellje magát!
    Az egész úgy tűnik nem más, mint a kampány eredményességének a tesztelése a facebook-on.

  • Mondd Kedves FIgyelő, Te teljesen meghülyültél? Te védelmedbe veszed ezt a szemérmetlen hazudozást? Lázár Györgyöt szapulod, hogy enyhítsd a hazugság súlyát? És mindjáért azt is hazudod, hogy mit ”hívnak” Fogalmad sincs az audiencia szó jelentéséről, de azért tudálékoskodsz, semmi nem túl drága ha Orbánt kell ajnározni. Jaj! Szánalmas alak vagy.

  • Lázár ur, akkor lehet, hogy nem is Orbán Viktor van ott a kézfogós képen ? Ezt nagyon gyorsan tisztázni kellene, és Önt mielőbb értesíteni !

  • Kerekes, ismerős stílus!
    Milyen hazugság? oda van írva, hogy „nemzetközi keresztényeket ” fogadott. Semmi újról nincs szó. Ha egy csomó ember vár a kézfogásra, nem sok ideje lehet a pápának beszélgetni eggyel sem. Ha a pápa fogad valakit azt audienciának hívják.

  • Az audencia kihallgatása, meghallgatása a fejedelem vagy magas méltóságú személyek részéről a kérelmet, panaszt intéző, köszönetet, halát, hódolatot, üdvözletet tolmácsoló személyeknek, küldöttségeknek.
    Lázár Györgyöt személyesen ismerem. Legutóbb Szentendrére, az akkor még nem felállított Turul-szobor helyén, az Eleven Emlékmű elnevezésű csoport aktivistái által szervezett beszélgetésre, e csoport tagjaiként utaztunk együtt a HÉV-vel. Tapasztalatom szerint jobbára megfontoltan beszél, s ha megszólal, akkor annak oka van.
    Megtiszteltetés számomra – és bízom benne, hogy itt, Magyarországon mások számára is az -, hogy a magyar magyar sajtó által pápai audenciának hazudott eseményt témává tette. Mert valójában a pápa kis mosollyal az arcán csupán eltűrte, hogy az öt felkereső, magukat keresztény politikusoknak tartó állampolgárok egyike, a roppant szigorú tekintetű Orbán Viktor a szemébe nézzen, s két két kézzel, de csak egyetlen pillanatra, megszorítsa az ő kezét.
    Ha jól tudom, egy csoportos pápai audenciának magyar politikus, jelesül Balog Zoltán 2013-ban volt résztvevője, de ő akkor nem jutott a pápa közelébe:
    http://www.balogzoltan.hu/balog-zoltan-papai-audiencian-vett-reszt-romaban/

  • Lázár György (és felesége) a budapesti Szabadság-téren, A rezsim diaszpórája című „Eleven Beszélgetésen”. https://www.facebook.com/ElevenEmlekmu/photos/rpd.100000497238319/1035209549861206/?type=3&theater

  • Figyelő
    2016 augusztus 29
    10:05 du.

    Ez egy jó megállapítás volt kedves Figyelő, akkor ezt semmiképpen sem lehet audienciának hívni amiképpen az ön észrevételéből is érezhető a különbség, és ahogy Lázár György utal is az írásában. Kerekes Sándor pedig arra a hazudozásra gondol, hogy a magyar közmédia mégis audienciának hívta ezt a röpke kis – és egy a sok közül -kézfogást. Ön szerint akkor miért interpretálja (hazudja) a jobboldali és a közmédia mégis audienciának? Nem tűnik fel, hogy mindent így ferdítenek el? Lassan Észak-Korea fog tanulni a magyar kormány kommunikációstratégiájából, hogy miképpen manipuláljanak híreket a népnek, hülyítés gyanánt.

  • Közben a csak pofázásban hazafias kormány kézivezérlésű bírósága 13 évi fegyházra ítélte terrorizmusért Budaházy Györgyöt, sokunk szeretett példaképét.
    Ezért a gaztettért az eddig békés oldalunkat ismerő fidesz biztosan megfizet. Persze tudom, társadalmilag rendkívül káros egy nemzeti oldalon kirobbanó, és hosszan eszkalálódó konfliktus, de ez már az utolsó utáni csepp a pohárban.
    Meg se nyikkantunk, hogy az mszp-szdsz csaló nemzetellenes sleppjét börtönévek és vagyonelkobzás helyett kiváló állásokkal jutalmazzák, hogy a buzulást és más degenerált viselkedésmódot elfogadottnak minősíti a „kereszténydemokrata” kormány, hogy hagyja időseink kiszolgátatottságát, napi szintű kirablását, hogy engedi haveri körének a közpénzek pofátlan ellopását stb.
    Budaházy ügye ugyan jelentéktelennek tűnik a felsoroltakhoz képest, de hogy egy gyáva, páncélozott dzsippel menekülő, népét az összetűzésekben magára hagyó, kisebbrendűségi komplexusát megint kimutató Orbán egy lánglelkű, hazája felemelkedésért tettrekész hazafit elítéltessen koholt vádak alapján – hát ezt „elkúrta, nem kicsit, nagyon”.

  • Kedves HunCanada, ahogy írtam ez a szokás, hogy ha a pápa fogad valakit ezt a szót használják, elnézést! Mi másnak hívná magyarul ezt valaki? Kézfogásra hívták meg?
    Szerintem, az egész cikk egy kis piszkálodás volt, mert pillanatnyilag nem tudott az író más „rosszat” írni a kormányról!

  • Elnézést, de már valaki helyettem ide is írta a lényeget. Ám, hogy valójában kik is voltak azok a keresztény papok pátriárkák azt sehol sem tüntette fel a szerző. Pedig ez lett volna a lényeg. Ezek olyan keresztény közösségek képviselői voltak, akiknek a hívei közvetlen veszélynek vannak kitéve. A libanoni maroniták, az egyiptomban főleg Alexandriában élő keresztények. a jazidok és az ortodox keresztények képviselői talákoztak a pápa öszentségével. Hogy a pápa mivel küldte el őket arról sajnos sehol sem találtam infót, pedig erre kellett volna mondania pár szót. Legalább annyit, hogy a kölcsönös megértés vagy valami hasonló lenne fontos. De akárcsak annó Libanon esetében kívűlről várna segítséget.(a Vatikánnak már nincsen politikai hatalma mint amilyen volt a 16-17 században. csupán a pénz erejével rendelkezik) Izrael annó segítségükre volt Libanonban és hálából a világ Izraelt gyilkos mocskos népségnek tituálta szinte minden nemzetközi fórumon. Pedig ha akkor nem tartóztatja fel ezeket a hordákat sokkal több maronita esett volna áldazatul. A vatikán meg mint általában nagyokat hallgatott. Nyiltan nem mondhatta ki azt amit gondolt, hogy hálával tartoznánk a zsidóknak. A helyzet most is hasonló csupán annyi a különbbség, hogy tanulva Libanonból Izrael nem fog sehol sem beavatkozni. Hogy Orbánnak ehhez mi köze volt azt nem tudom. De, hogy semmiképpen sem kapott audenciát az biztos. Fogadta a pápa egy kézfogás erejéig és ennyi. Hogy a magyar közmédia ebből mit kerekített ki az máslapra tartozik. Ez cirka ugyan az amikor Strache és Hofer kint jártak Izraelben és azt néhány újság úgy állította be mint ha az hivatalos látogatás lett volna, holott mint magánemberek voltak ott.

  • A Kormányzati Tájékoztatási Hivatal szerint „audiencián fogadta”.

    Audiencia = kihallgatás

    (Ezzel szemben a kormánypropaganda nem kézfogást [parolenciát] közölt, ami a valóságban történt.) Tehát hazudtak, hazudnak.

    .

  • Figyelő !

    Most hirtelen mégsem szenilis őszentsége, mint azt maga pár hete róla állította ???

    Maga olyan katolikus, akinek számára Orbán, a Vezér fontosabb, mint egyháza felszentelt vezetője…

    .

  • ˙

    Akkor ez a „katolikus”, Figyelő szó szerint így írta:

    „Sajnos a pápa korai szenilitásban szenved…”

    Tipikus eset, hogy a politikai cél a magyar katolikusoknál mindig primátust élvez…

    .

  • Figyelő

    Kedves Figyelő. Túlbonyolítja, azt amit ön is pontosan jól fogalmazott meg. (Ez dicséret, mielőtt nekem rontana…) Tehát, ha nem audiencia volt, akkor nem kell annak hívni a kormány oldalain és a kormány lakájmédiájában.
    Egyszerű köszöntés és kézfogás volt, az Úrangyala imádság után. Mindösszesen ezt kellene írnia a lakájmédiának a hülyeségek helyet, és nem behazudni egy jóval fontosabb kihallgatási formulának (audienciának) a köszöntő kézfogást. A kettőnek közel sem távol nincs semmi köze egymáshoz, ahogy ön is pontosan és jól látja és fogalmazta meg.

  • Audiencia (fn): hivatalos: személyes meghallgatás és találkozó egy magas rangú politikai vagy egyházi személyiséggel, magas rangú vezetővel.

  • Nem tehetek róla, hogy helytelenül írta a magyar sajtó és arról itt egy cikket írtak! Én csak hozzászóltam, ennyi.
    A pápáról,meg őszinte véleményemet írtam meg , amit milliószor itt fejemhez vágnak. Nem csak nekem ez a véleményem az biztos. Csak nem vagyok képmutató!
    Pl. miért nem szólal fel a gyilkosságok ellen, amit a szíriaiak tesznek az ottani keresztényekkel?
    Miért akar „újítani” évszázados katolikus hagyományokat eltörüli?
    Ha itt, mindenki csak a politikai korrekt véleményeket írhatja, akkor nem érdemes ide írni!

  • Más, honnan szedik, hogy Orbán párti vagyok? fogalmam sincs. Azért mert Orbánnak sem tetszett a pápa nyilatkozata?
    Na bum, most az egyszer, egy véleményen vagyunk!

  • Figyelő!

    „…Más, honnan szedik, hogy Orbán párti vagyok? fogalmam sincs. Azért mert Orbánnak sem tetszett a pápa nyilatkozata?
    Na bum, most az egyszer, egy véleményen vagyunk!..”

    Kedves Figyelő! Jól dúcoltassa alá azt a plafont ahol tartózkodik, mert egyszer magára szakad az biztos!
    Én szótam!

  • Gondolom azért kell kreálni ilyet mert orbán-t már csak az oroszok meg az arabok és törökök fogadják. máshol leprásoknak kijáró távolságtartás érvényes rá

  • valamilany,
    tudja miért van ez? Mert külföldön a balos magyarok, mindenféle hazugságokat terjesztenek!

  • Besancon

    2016 augusztus 31
    5:57 de.

    Az otthoniak szerint, ha valaki nem baloldali az Orbán párti!
    Nagyon prímitív

  • Figyelő:
    ” pápáról,meg őszinte véleményemet írtam meg , amit milliószor itt fejemhez vágnak. Nem csak nekem ez a véleményem az biztos. Csak nem vagyok képmutató!
    Pl. miért nem szólal fel a gyilkosságok ellen, amit a szíriaiak tesznek az ottani keresztényekkel?
    Miért akar “újítani” évszázados katolikus hagyományokat eltörüli?”

    Egy vélemény helyes voltát nem az szabja meg, hányan gondolják ugyanazt.
    A pápa felszólalt MINDEN gyilkosság ellen. Függetlenül attól, milyen vallású volt az áldozat.
    A pápa nem évszázados katolikus hagyományokat képvisel, hanem Mestere, a Megváltó tanítását. Azt nem szabad sem relativizálni, sem módosítani.
    „„Egy ember Jeruzsálemből Jerikóba ment. Rablók kezébe került. Ezek kifosztották, véresre verték, és félholtan otthagyták. 31Történetesen egy pap tartott lefelé az úton. Észrevette, de elment mellette. Ugyanígy közeledett egy levita is. Látta, de továbbment. Végül egy szamariainak is arra vitt az útja. Amikor meglátta, megesett rajta a szíve. Odament hozzá, olajat és bort öntött a sebeire és bekötözte, magát az embert pedig felültette teherhordó állatára, elvitte egy fogadóba és ápolta. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak ezzel a kéréssel: Viseld gondját, és ha többet költenél, visszatérve megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt az igazi felebarátja annak, aki a rablók kezébe került?” „Aki irgalmas szívű volt iránta” – felelte. Jézus így folytatta: „Menj és tégy te is hasonlóképpen.”
    Évszázados katolikus hagyomány nem írhatja felül Jézust. Már, ha valaki kereszténynek vallja magát.

  • Figyelő
    2016 augusztus 31
    4:45 du.

    Kedves Figyelő! Felejtse már el ezt a marhaságot. Nem ártana csak úgy néha józanul gondolkodni, mielőtt butaságokat ír le, a szimpla balos gyűlölettől vezérelve. A balosoknak otthon sincs semmire potenciáljuk, harmatos gyengék, nem hogy még külföldi befolyásuk volna lejáratni. Ez az egyik. A másik, hogy nem kell segítség ahhoz, hogy a mai magyar kormány tagjait, és főleg a miniszterelnököt sehol se lássák szívesen a világban, tesznek róla maguk is. A külügyminiszternek még nem volt egy jó szava, csak ócsárolása mind az összes szomszéd ország vezetőihez, mind a nyugathoz. Egyedül Alijev Azerbajdzsánját, Putyin Oroszországát, Erdogan Törökországot illette szép szóval a magyar külügy szó szerint. Ezek mind illiberális, önkényuralmi rendszerek, de OV nem is titkolja, hogy errefelé menetel. Csak lássuk be, ez nem egy jó irány. Francot sem érdekelné, hogy ha ő és családja nyitna ezen államok fel, de a baj, hogy cipeli az országot is magával.
    Szóval ezt a balos hülyeséget, szerintem maga sem gondolja komolyan, csak dafke azért is csacsiságokat ír. Végülis viccnek jó!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    valamilany !

    Nem azért kell ilyet kreálni, hogy a nemzetközi elismertségét bizonyítsák – ez odkint nem számít – hanem egyszerűen azért, hogy a Vezér . b a m b a . k ö v e t ő i b e n . mégis fenntartsák egy „jókersztény vezető” látszatát, annak ellenére, hogy ennek a mindennapi cselekedetei, beszéde és minden megnyilvánulása homlokegyenest ellentmondanak.

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    valamilany!

    Egyébként, csak rá kell nézni az arcára ezen a képen.
    Ez egy bűnbánó keresztény tekintete ? Pfuj !
    Még ott, a fotón is hazudik a szentem – pávatáncot lejt… 😀

  • Tüske Zsófia

    Emlékeztetlek, hogy negyvennapos böjtje után Jézust a pusztában
    Szentírás (Torah) idézetekkel kísértette a Sátán. Pl. „Vesd le magad (a hegyről), mert meg van írva,..” stb. stb.

    Képzeld, mi lenne a világgal, ha pl. fogamzásgátlás tekintetében mindenhol követnék a Katolikus Egyház hivatalos álláspontját? Már rég túlnépesedtünk volna. De mondhatnám a házassági válás tilalmának katolikus értelmezését is, hogy vajon minden körülmények közt alkalmazható-e?

    Hasonló, a Pápa „migránsok” befogadásával kapcsolatos álláspontja is, amit csak ideális körülmények közt, ideális menekültekkel lehet értelmezni. 🙂

  • charlie
    2016 augusztus 30
    8:52 de.
    Char Lee.
    KEVÉS!!!
    (Amúgymeg, higgalom. Ez az ítélet elsősorban Vonának lett címezve,: halkabban csobogj, kispatak.. Másodfokon valzeg jóval enyhébbet kap, ami abból is látszik, hogy az eredeti vádpontokat alaposan átfésülgették, jóval „finomabbak”, mint előtte. Még azis lehet, hogy a végén ő is kap egy Lóvalag kitüntetést.. Most őgyis van egy félzsájnyi visszaküldött..)

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Jani!

    Oszt mi a helyzet István királyunk intelmeivel Szent Imre herceg számára, aki egy erre szánt külön részben hangsúlyozza ki, és elemzi „az idegenek” befogadását és kellő megbecsülését. Vajon ez az intelem összhangban áll e Ferenc pápa mai intelmeivel, avagy ennek megfelelően ő is csak – ti. Szt. István – egy korai szenilitásban szenvedő öregúr volt, ahogy Figyelő is jellemezte a szentatyjukat ?

    .

  • „thőgyeimsuraim”

    Biza, nem áll összhangban Ferenc Pápa és Sz.István királyunk idegenek befogadásával kapcsolatos álláspontja/intelmei. Sz. István királyunk nem egyszerű és írástudatlan telepesekről beszélt, hanem nemes bölcsekről, akiket tartsunk becsben, nehogy megsértődjenek és máshova menjenek.

    „…Azért gyarapodott ugyanis elsősorban a római birodalom, s azért voltak királyai felségesek és dicsőségesek, mert sok nemes és bölcs ember özönlött oda különböző vidékekről..”

    Egyébként, az ország akkori székhelyének számító Esztergomban a királyi udvar és a katolikus templom szomszédságában zsinagóga állt.

    Az elesettek gyámolítása – független, hogy honnan valók voltak – keresztényi kötelességnek számított.

  • jani
    2016 szeptember 1
    3:24 du.
    „egyszerű és írástudatlan telepesekről”

    Ez így általánosságban nem igaz a szírekre (sem), mint ahogy az sem, hogy mind terrorista. Tény az, hogy nagyon sok gyerek (családdal, vagy árván) is menekül, akik értelem szerűen nem rendelkeznek magasabb tanulmányokkal.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Köszönöm Jani !

    „Sok nemes és bölcs özönlött oda” – ti. a Római birodalomba…

    Hát az is előfordult, azonban inkább fordítva, Róma a bekebelezett provinciák lakosságából a ” Pax Romana” jegyében is magához vonta az ottani lakosság értelmes, tanult, számára értékesebb részét. Ez nem mindenűtt volt sikeres, különösen nem az identitásában túlságosan szuverén („nacionalista”) népesség esetén, ahol már kész ideológia várta a – számukra – betolakodónak számító hódítót.

    .

    .

  • jani, csak szólok, már rég túlnépesedtünk. fogamzásgátlásra leginkább csak a jómódú nőknek van módjuk, a világon a legtöbb nő örül, ha enni tud adni a családjának úgy, hogy maga sem marad éhen.
    de ez nem a fogamzásgátlásról szól, a kérdés ennél többről szól- és persze pszichológia is van benne. az, akit kinyújtott kézzel fogadnak és segítik szorult helyzetében, kisebb eséllyel fog az őt befogadónak robbanószerrel nekiesni. a legtöbb indulatot az elutasítás és az ok nélkül való támadás kelti. és aki már több hete menekül a pokolból, abban jócskán felgyülemlik az indulat. ha lecsillapítják segítőkészséggel, az esetek többségében együttműködik. lesz, aki nem, de a kereszténység az ellenség szeretetéről is egyenes parancsot ad
    🙂

  • T.Hö és U.! /3:41

    Éppen ez a szellemi ellenállás, zsidó szekták majd földalatti mozgalmak létrehozása útján, katalizálta a kereszténység létrejöttét.

    .

  • terminus

    Az is általánosítás (csak fordított), amikor a háborús menekülteket összemosod a gazdasági bevándorlókkal. Folytathatnám ezekkel a fordított általánosításokat, de nem erről volt szó.

    Arról volt szó, hogy Sz.István idegenekre vonatkozó intelmei nem irgalmassági cselekedetekre szólítanak fel, hanem – ha megvizsgálod – inkább emlékeztetnek a későbbi Hunyadi Mátyás vagy Zrínyi Miklós felvilágosult, humanista felfogására, akik maguk is több nyelven beszéltek és az akkori világ minden tájáról maguk köré gyűjtötték a legtehetségesebb és legnagyobb tudású művészeket, bölcseket, hadmérnököket, katonákat stb. Megjegyzendő -és talán nem mellékes – hogy Mátyásnak és Zrínyi Miklósnak is a mellékneve „törökverő” volt. Az is hasonlóság a két utóbbi közt, hogy rejtélyes körülmények közt haltak meg, ahogy Sz.Imre herceg is.

  • Tüske Zsófia

    Globálisan, szerintem is már túlnépesedtünk. Csak arra akartam utalni a Kat.Egyház fogamzásgátlás és a házassági elválás szemellenzős tiltásának példájával, hogy nem minden esetben hasznos a tekintélytisztelet. Ezzel és egyéb hibáival együtt is – még mindig – a katolikus vallást tartom a legjobbnak.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    “Sok nemes és bölcs özönlött oda”

    Előbbi hozzászólásomban elfelejtettem a fenti idézet mellé megjegyezni, hogy az eredeti, Sz. Imre hg-hez írt intelmekből vettem.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Jani 7,06 !

    Mátyásnak még 1 jelzője volt forgalomban, amit Kölcsey a Himnuszban így foglalt össze:

    „…s nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára.”

    Sajnos nagy a valószínűsége annak, hogy az ő halálát s e m . a . t ö r ö k, hanem – akárcsak Zrinyiét – a bécsi udvar idézte elő…

    .