Negyedik oldalra várva, avagy miként váltható le Orbán

2016 augusztus 30 10:10 de.32 hozzászólás

Bőven választási félidőben vagyunk, a kormány pofátlanabb, mint bármikor, az ellenzéke pedig bénább, mint bármikor. Ma mégis azt lehet érezni, hogy semmi sem fog változni 2018-ban annak ellenére sem, hogy Orbánékkal, teljesítményükkel az ország többsége kifejezetten elégedetlen az egymást érő botrányok miatt. A jelenlegi helyzet kilátástalanságát nem enyhíti a civilek mozgolódása sem. Az egészségügyiek és a pedagógusok is kifulladni látszanak, mások pedig nem lépnek a helyükre. A kispártok sem igazán tudnak sikereket felmutatni, a polgári radikálisnak tekinthető Együtt és a szociálisan elkötelezettebb Párbeszéd Magyarországért stabil két éves médiában való jelenlétet követően sem képesek mérhető támogatottsági szintet elérni. A stagnálás igaz arra az LMP-re is, amelynek egyetlen ismert politikusa, Schiffer András nemrég mondott le minden tisztségéről. A parlamenten kívüli baloldal pedig sajnos harmatgyenge. Thürmer továbbra is jobbról előzi a szélsőjobbot, a kisebb formációk, mint az Európai Baloldal – MMP2006 vagy a Balpárt pedig külön-külön nem találják az utat a szélesebb nyilvánossághoz egyébként vállalható és képviselhető programjukkal.

Halkan ugyan, de most is hallani összefogás sürgetését, de ezt igazából senki sem gondolja komolyan, mert az ellenzék még akkor sem lenne képes lenyomni Orbánt, ha támogatóik számát összeadnánk. Ebben a helyzetben be lehet állni az esélytelen nagyok mögé, de azzal mást nem lehet elérni, csak azt, hogy azok maradnak kizárólag ellenzéki pozícióban, akik garantálják Orbán hatalomban maradását.

Mi, radikális baloldaliak csak elveink feladásával csatlakozhatunk bármilyen összefogósdihoz. Ráadásul úgy várják el ezt tőlünk, hogy a politikai fordulatra esély sincs. Új utakat kell keresni, össze kell hozni a hasonlóan gondolkodó, de ma még külön-külön próbálkozó közösségeinket és egy olyan politikai formációt kell segítenünk, amelyben leginkább hinni tudunk. Nem az elvekről való lemondás, hanem épp ellenkezőleg, a kiállás ideje jön el mindenki számára. Egy egészséges verseny, amely valódi választási lehetőséget biztosít Magyarországon is. Ebben a helyzetben az alternatív, radikális baloldalnak képesnek kell lennie arra, hogy megmutassa magát. Önálló arculat, támogatható szociális és demokratikus megújulást mutató program és természetesen politikusi karakterek kellenek. Összefogásra azokkal van szükség, akik hozzánk hasonlóan látják a világot, azaz szociálisan igazságos társadalmi rendben gondolkodnak, illetve elutasítják a gyűlöletmozgalmakat, a szélsőjobboldal minden formáját. A 2018-as választásig bő másfél év van még vissza. Ennyi idő alatt meg kell találni a közös választási indulás formáját, a legalább negyven egyéni jelöltet és szinte a nulláról kell felépíteni egy jól beazonosítható, markáns politikai formációt. A mi feladatunk az, hogy a számtalan kudarc ellenére, ismét nekiszaladjunk annak a kísérletnek, hogy a hazai politikai viszonyokat felborító pártot hozzunk létre. A Nemzeti Együttműködés rendszerének egyik alapja az, hogy lényegében három oldal van. A szélsőjobb két formációja, a Fidesz és a Jobbik és mellettük az önmagát demokratikusnak nevező oldal, melybe az MSZP, a DK, az Együtt és a PM sorolható. Utóbbi csoport ebben a leosztásban képtelen arra, hogy többséget szerezzen Orbánnal és Vonával szemben. Változást csak az jelenthet, ha teret nyer egy negyedik oldal, a radikális baloldal is, amely felborítja a jelenlegi erőviszonyokat.

Miért a radikális baloldal? Részben azért, mert a jelenlegi súlyos szociális válságra csak ez az oldal tud valódi megoldási lehetőségeket kínálni, részben pedig azért, mert csak a radikális baloldal az, amelynek elvi alapjai kizárják a szélsőjobboldali és neoliberális megszorító politikák támogatását. Hogy mit kell képviselnie egy ilyen rendszerkritikus baloldali pártnak? Legtermészetesebb módon olyan jóléti, szociális ügyeket, amelyek ma az ország többségét jobban zavarják, mint Habony Árpád ügyei vagy a felcsúti kisvasút. Zászlóra kell tűzni jelentős bérnövekedést a munkások többsége számára, a feltétel nélkül járó szociális minimumjövedelmet a jelenlegi segélyek helyett. Már rövid távú célként meg kell határozni a munkások jogainak és jogosultságainak kérdését, el kell takarítani a munka világából az olyan torz, a munkásokon élősködő szervezeteket és formációkat, mint a munkáskölcsönzők vagy a közmunka. Az egészségügy és az oktatás válsága is megoldásra vár, miként a minimálnyugdíj és a nyugdíjkorhatár rendezése is kiemelkedő feladat.

Az említett feladatok sürgetőek egy súlyos szociális válság sújtotta országba, a radikális baloldal nem áll meg a romeltakarítás után, hanem antikapitalista, a szocializmus vízióját sem kizáró újjáépítésbe kezd. Gazdasági téren a magánérdek elé helyezi a közösségi érdekeket és tulajdonformákat.

Egy radikális baloldali párt ma Magyarországon legtöbb embert a bizonytalanok közül tudna megszólítani, nyilván venne el valamennyi szavazatot a magukat baloldalinak mondó pártoktól, de legkomolyabb veszteséget annak a Jobbiknak tudna okozni, amely több százezer dühös, a gyűlöletpolitikát egyébként elutasító választót tart maga mellett. A baloldali rendszerkritika felvállalása és képviselete már rövidtávon is tíz százalék alá nyomná vissza a szélsőjobbot Európa azon országaiban, ahol a radikális baloldal erős, a szélsőjobb marginális helyzetben van. Ha a negyedik oldal megerősödik, akkor felborul a Nemzeti Együttműködés Rendszere és Orbán nem csak a kétharmadot, hanem az egyszerű többséget is elfelejtheti, azaz még Vonával együtt sem lesz képes a hatalomban maradni.

Kalmár Szilárd
A szerző cikke eredetileg a Munkások Újságában jelent meg.

Kalmár Szilárd. Fotó: Balpárt / Facebook.

Kalmár Szilárd. Fotó: Balpárt / Facebook.

32 hozzászólás

  • Göllner András

    „Miért a radikális baloldal? Részben azért, mert a jelenlegi súlyos szociális válságra csak ez az oldal tud valódi megoldási lehetőségeket kínálni”

    Na ez tök jó. Ezt már 1917-18-ban is hallottuk. Nem lehetne egy korszerűbb diagnózissal, orvossággal előállni, mert ezt a megoldást eddig a világ minden táján csak erőszakkal lehetett lenyomni az emberek torkán. Ahol meg jóhiszeműleg lenyelték, egy rövid idő után kiokádták. Gesztus megoldásokkból sokaknak már nagyon tele a hócipőjük. Ez csak egy a sok közűl, mely ma újfent divatba jött Orbanisztánban. Kalmár Szilárd nem Szilárd, csak Kalmár !!!

    „Szeretem a rezsimet, mert csökkenti a rezsimet” ? Ez az utóbbi gesztusmegoldás Orbáné, az is csapnivaló, mint a többi.

    Magyarországnak egy működőképes demokratikus tömegpártra lenne szüksége, egy nyamvatt darabbra, kedves hölgyeim és uraim, amelynek vezetői nem gesztusokat gyártanának, hanem országos hálózatot müködtetnének, a hétköznapi emberek testközelébe, velük karöltve, az ő nyelvüket beszélve, az igazságosság, a fenntartható gazdasági fejlődés, a jogállamiság érdekében.

  • Az egyszerű igazság az, h a teljes vezérkar általános elhiteltelenedésben van.
    Ráadásul úgy, h már nem képes hiteles, megválasztatható arculatot gyártani magának.
    Régóta csinálják a legkülönfélébb figurákban, h gyertek, működjünk együtt, de csak az általam diktáltak szerint.
    Az emberek nagy többsége pedig már „szagról” felismeri, h ezek is „ugyanazok”.
    Közben pedig szép csendben épül az a szervezettség (a hagyományaink szerint) amelyben ahogy épül, úgy szépen létrejön a valódi rendszerváltás.
    Vizsgálható ez egymással konkuráló Mémek területek foglaló játékaként is.

  • Mondjuk ki úgy ahogy van, érintőlegesen felsorolja a cikk a problémák egy részét, de megoldásnak még látszólagos vázlata sincs.
    Az hogy meg kellene oldani, a kellene nem megoldás.
    A szocializmus víziója vízió. A szocializmus polgári szintje a KGST meglétének tudható be a múltban. Visszasírni lehet, de minek. A megoldásokat a jelenben és nem a múltban kell keresni.
    A redikális baloldal egyetlen dolgot nem vesz figyelembe, a realitásokat. Egy rendszerszintű változásnak nem csak társadalmi, hanem politikai, gazdasági vonzatai is vannak nem csak határon belül.
    Jó, majd testvériséget vállaltok Észak Koreával. Esetleg szóba jöhet Kuba, no itt elakadtam, mert Kína már csak nevében az. Hát, nem túl változatos a kilátás légvédelmi ágyú elé állni céltáblának, mint ami most történt arrafelé.

  • Tisztelt Kalmár Úr! Elolvastam az Alapnyilatkozatot és a Programtéziseket. Annyi vitám lenne, hogy terjedelemben felvenné a versenyt azokkal. Persze tény, hogy egy ilyen összefoglalóban nem lehet kitérni olyasmikre, hogy mit értenek pl. az alatt, hogy az ország vagyonát, értékeit az elitek szétrabolták? A Helyzetelemzés fejezetben például nincs más magyarázat az ország – főként szociális – helyzetének romlására, minthogy az „elit” rablásai miatt alakult így. Ennyire hülyék lennénk? Hogy kizárólag tolvaj gazembereket választunk bármely oldalról? Fájón hiányolom (a mai baloldali ellenzéktől is), annak objektív elemzését, hogy miért ment tönkre ebben a régióban az összes feudálszocialista rezsim? Kifejezetten aggaszt az államadósság újratárgyalásáról, illetve az Európai Egyesült Államok elutasításáról, vagy a devizahitelek „rendezéséről” szóló elképzelésük. Központi módon nem piszkálnám a fizetéseket, ennek igen kétélű következményei lehetnek (az MSZP-vel sem értek egyet). Viszont maximálisan támogatom a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését, de csak úgy, hogy mindenki – a milliárdos is – emberi jogán kapja. Csak így lehet megúszni a drága, hatástalan ellenőrzést. Meg azt, hogy az „osztó” zsarolásra alkalmas eszköze legyen. Az fna-t nem „adja” senki: az szolidaritási alapon jár minden embernek!
    Mivel én szabadgondolkodó (liberális) szocialista vagyok, minden olyan kezdeményezést rokonszenvvel fogadok, ami a társadalom 90%-ának gondjait tartja szem előtt. De öreg is vagyok, így már tudom: „Forradalmat a fejekben” csak nagyon hosszú idő alatt lehet elérni, picike lépésekkel. A legnagyobb bajom a NER-rel az, hogy ezeket az apró lépéseket igyekszik minden eszközzel visszatörni. Elnézést a terjedelemért, remélem, még találkozunk..

  • Bocsánta. Kalmár Úr! Olvassa el ezt az írást – nagyon gpndolatébresztő: http://hvg.hu/gazdasag/20160829_Valsag_szelsojobb_kiut

  • találom, ez egy kitűnő és igaz analízise volt a mai gazdaságnak.

  • A cikket és a hozzászólásokat elolvastam és azt szűrtem le abból, hogy vannak még otthon olyanok, akik a szociális gazdasági rendszerben nőttek fel és kicsit bajban vannak, hogyan lehet ezt a gondolkodást a kapitalizmussal összekeverni.
    Elárulom, NEM lehet!
    Viszont a cikk az kitűnő!

  • “Az említett feladatok sürgetőek egy súlyos szociális válság sújtotta országba, a radikális baloldal nem áll meg a romeltakarítás után, hanem antikapitalista, a szocializmus vízióját sem kizáró újjáépítésbe kezd. Gazdasági téren a magánérdek elé helyezi a közösségi érdekeket és tulajdonformákat.”
    Az Isten szerelmére könyörgöm, hogy jöjjünk már rá, hogy magasröptű filozófiai eszmefuttatásokból, fellengzős nagy beszédekből, felelőtlen álmokból, szabadjára eresztett érzelmekből manapság mindenkinek bőven elege van.
    Ezek ma már mind a múlté, tegyük félre mind ezeket mivel jól tudjuk, hogy a marxista / szocialista / kommunista ideológiák sehol a világon idáig nem működtek sikeresen, eredményesen – sőt pusztítást végeztek ahol ki lettek próbálva. Ennek egy nagyon egyszerű, kínos oka van – nem veszik figyelembe az emberi természetet !
    Pl.Ha megölöd a buzdítást, ha nincs kielégítő jutalmuk azoknak akik termelnek – megáll a termelés !
    Hogy hazánk érvényesülni tudjon ebben a tolakodó, vetélkedő ‘globalis’ világban, törekvő, vállalkozó szellemű szakemberekre van sürgősen szüksége, akik hisznek a korlátlan lehetőségekben – élénk üzletemberekre, akiknek szenvedélyük a kereskedelmi versengés – a nehézségek ügyes legyőzése – mindez az EU családba és a liberálizmus eszme szellemében !

  • Pityi Palkó ezt eltalálta!
    Hasonló a véleményem. A szocialista „terv gazdaságnak” a fő hibája ez volt, elfelejtették az egyéni emberi adottságokat!
    A szorgalmas, munkaszerető, tehetséges munkást, nem lehet egyformán megítélni, a lusta, munkakerülővel, ha a párt tagja! Természetesen, ugyan olyan fizetéssel.

  • Pityi Palkó! Nem a marxista/kommunista ideológiák nem működtek eredményesen – hanem az emberek. Az „ideológia” olyan állat, ami nem „működik”. Mégis fontos az embernek: egyfajta iránytű, ami egyrészt befolyásolja, másrészt indokolhatóvá teszi tetteinket.
    A Tőke nem cselekvési terv, hanem egy 170 évvel ezelőtti látlelet egy akkor működött társadalmi rendszerről. Úgy tűnik, a tőkés rend hívei megfogadták Marx intelmeit – pl. az internacionalizmusról – a proletárok meg nem.

  • Kedves Balpárt-beli elvtársak!

    Ez mind nagyon szép beszéd, amit itt olvashatunk, csak az már eleve – finoman szólva – komolytalan, ha egy torzított választási mandátum elosztási rendszer, az uralkodó párt kezében levő választási bizottságok és igazságszolgáltatás ( hatalmi ágak szétválasztásának felszámolása ) által meghatározott „választáson” akarják leváltani ezt az újfasiszta pártállami rezsimet. Amely idén már a totalitárius, statáriális önkényuralomra is patetikusan felhatalmazta magát ( ki lehetne tekinti a török, orosz stb. példákra is, amelyek az uralkodó rezsim nyílt szimpátiáját élvezik ) Esetleg kellenének a juttatások, amelyeket a polgári ideológiákat valló álellenzéki pártok kapnak az országházi díszletszerepért…??? Ez a szerep mennyivel jobb ha polgári ideológia helyett radikális baloldali ideológiába csomagolják…? A kérdés persze csak retorikus.

    Esetleg mit gondolnának a hasonló beállítottságú pártok ( pl. 4K, de ha a PM kivonulna a NER-ből, tulajdonképpen egészen baloldali lenne, az alapjövedelem javaslatával ) közötti együttműködésről, megcsinálni egy magyar Szirizát, Podemost…? Na és sztrájkok, polgári engedetlenség, tömegmozgalmak szervezése…? Ebbe nyilván túl kényelmetlen belevágni, még ha mentség is, hogy a társadalmi feltételek egyelőre még mindig nem érettek meg, még a burzsuj képviseleti demokráciához sem, nemhogy egy szocialisztikusabb berendezkedéshez…

  • talalom,

    szerintem azért a baloldal ( beleértve a radikális irányzatokat ) is meg van szervezve nemzetközi szinten, csak éppen a baloldal világtérképén nem komoly tényező, ősreakciós Magyarországról ez nem látszik túlzottan… Mostanság egyébként valóban a tőkés rend legreakciósabb neoliberális-konzervatív, és még jobboldalibb fasisztoid, etnosovén, vallási fundamentalista, rasszista stb. híveinek nagy az önbizalma szerte a világban. A tőke internacionalizációja pedig szintén nem újdonság.

  • Ismétlem,a kapitalizmust nem lehet a kommunizmus eszmével gyakorolni!
    Teljes ellenmondásban van!

  • na az helyzet,hogy Orbánt a mai baloldali ellenzék,(főleg a törpepártok) képtelenek elváltani,a némi tisztességgel rendelkező
    MSZP pedig erősődni fog,ha ezt az idióta,jellemtelen,hazaáruló csőcseléket levakarja magáról!!!

  • Orbánék támogatottsága mára közel nullára olvadt.
    A vezérkar pedig már az ÁLCIVIL koalícióval való arculat váltással is becsődölt.
    Hamarosan eljő a záróra. Valószínűleg egy ügyvezető kormánnyal.

  • Figyelő ” A szocialista “terv gazdaságnak” a fő hibája ez volt, elfelejtették az egyéni emberi adottságokat!”
    Egyetértünk.
    De hát éppen ez megy Magyarországon. Csak a Fideszhez (Orbánhoz) hű emberkék a tehetségesek. Csak ők kerülhetnek helyzetbe, ők kerülhetnek magas pozítcióba. Csak a lojalitás számít. Akkor mitől is működhet jól ez a rendszer, ha a szocializmusban nem működött? A főtitkár más elnevezésétől?

  • Llanfair

    Ne felejtse el, hogy Orbán is a kommunizmusban (szocializmusban) született és nőtt fel, más egészen a dolgokhoz a hozzáállása. De legalább nem balos.

  • Figyelő Kedves Figyelő Én nem felejtem el. És sajnos azt látom, hogy azt csinálja, amit a szocializmusban csináltak, csak maguknak sokkal többet vesznek ki. Tehát ha nem „balosnak” mondja magát, akkor minden rendben? Elég „jobbosnak és kereszténynek” hazudnia magát, és csinálhat mindent úgy, mint Kádárék? Ezt nem gondolod komolyan. Ha jobboldali tesz be hülye gyereket egy posztra, akkor az felnő a feladathoz, szemben a baloldali hülye gyerekkel? A hülye gyerek hülye marad, ha jobbos, ha balos. Egyébként egy férfinál a jobbos-balos egészen mást jelent. Kérdezd meg a szabókat. 🙂
    Te tényleg nem ismered a „jobbos” vezérek metamorfózisát, hogyan lettek „balosból, jobbosok”? Semmit nem változtak, csak elhitették..

  • T. Cikkíró!

    Nem vitás, hogy baloldali programot Marx kikerülésével teljes mértékben lehetetlen végrehajtani. Azonban, az is tény, hogy Hitler és Goebbels is külön súlyt fektetett a balról várható, illetve a kommunistáktól átpártoló munkás tömegekre is, és lámcsak, bejött[tek] nekik.
    Ezt arra a mondatára válaszul bátorkodnék megemlíteni, ahol „a Jobbiknak a több-százezer, dühös, a gyűlöletpolitikát egyébként elutasító választóját” említi, mint potenciális baloldali szavazókat.
    Ezek szerint Kalmár és Thürmer úr is úgy gondolja, hogy a hitleri elv a baloldal behálózásáról, jól működhetne a szélsőjobb bekebelezése útján is. Hiszen, ahogy anno a magukat kommunistáknak valló németek bele tudtak szokni, képesek voltak átnyergelni a Német Nemzeti Munkáspárt (Náci Párt) ideológiájába és szégyenletes szabályai közé, ugyanugy a mai nácik is megélhetnének egy hasonlóan fordított pólusváltást, vagyis most és itt, balról jobbra…

    És miféle hülye farkasvakságra, a jobbik lényegét tagadó, azt valló állítás az, hogy úgymond, a jobbikosok [értsd alatta a választóit is] „akik a gyűlöletpolitikát elutasítják”? Ne röhögtesse már ki magát !!! Ugyanis ezzel azt állítja, hogy ez a náci párt alapjában véve egy nem gyűlölködő, illetve egy konszolidált békés pártalakulat. Miért nem írt inkább cuki pártot, ahonnan könnyű lesz elszipkázni a náci tagokat és választókat is… Gratula Pacsi !

  • Kedves Chris !
    Kérem a 7,49-es nem végleges változatot sziveskedj törölni. KÖSZ

  • Figyelő !

    Maga hány éve kap nyugdíjat ?

    .

  • Pityipali !

    A marxizmus nem magasröptű fellengzős elmélet, hanem tudományos világnézet amely nagyon is földhözragadt kérdéseket vizsgál…
    Csak egy rövid példa:
    A kizsákmányolás egyszerűen matematika. Annak van képlete is, amely annak mértékét határozza meg. A kapitalizmus természete, ami a profitból indul ki, annak minden mozzanata ezen alapul. Amikor ti globalizmusról beszéltek, az nem más, mint ennek a két alaptényezőnek az egész világra kiterjesztett hatalma, amit Marx és Engels imperializmusként jellemzett. Most már csak az a kérdés, hogy mi felel meg az általad és figyelő szerint az emberi természettől idegen jelenségnek. Tény, hogy a tőke jobban és gyorsabban alkalmazkodik a körülményekhez…

    .

  • Llanfair
    2016 szeptember 5
    1:02 du.
    Ezt írja az ellenzék! Viszont az utolsó választáskor többséggel jött be a kormánya. Tehát a nép, a többség MÉGIS őt akarta!

  • DonGolo
    2016 szeptember 6
    9:42 de.
    Miért kérdezi?
    Nem hiszem, hogy ez a tény itt fontos lenne!
    Még, nem vagyok szenilis, ha erre akar kilyukadni!

  • DonGolo
    2016 szeptember 6
    10:09 de.
    Nem tudom mennyi idős, de amit a kizsákmányolásról írt, azt kézből kontrázom.
    Soha nem volt úgy a nép kizsákmányolva, mint a „népi demokráciában”, azaz a magyar kommunizmusban.
    Éltem abban is. Fillérekért dolgoztam egy gyárban egy pincében. Viszont kimentem abból, magam erejéből, azaz 3 évig jártam esti technikumba.
    Ha ezt nem teszem, még ma is ott lennék a darabbéres gyártó műhelyben!
    Ez az ami az embertől függ. Elfogadja e az adott helyzetét, vagy maga erejéből tesz érte valamit!

  • Figyelő A magyar népet nem az eszéért szeretjük.

  • Fgyelő !
    Dongolónak írott válaszában önellentmondásba keveredett, amikor azt írta, hogy „a saját erejéből” fogta magát és beiratkozott a dolgozók esti középiskolájába, illetve elvégezte azt.
    Nem jön rá, hogy amikor annak a rendszernek – nevezzük államkapitalizmusnak – a „kizsákmányolása” következtében járhatott maga esti-levelező tagozatra és nem, úgymond a saját erejéből… Ezek nem filléres kiadások voltak a maga által „kommunizmusnak” előléptetett (ilyen nem volt) rendszerben.
    Viszont akkoriban, sőt abban, annak 40 esztendejében talán a több-milliót is kitette azoknak a száma, akik ugyanígy, mint maga anno, munka mellett tettek szert az érettségire.
    Viszont akkor, az 1990-es rendszerváltáskor hirtelen vége szakadt ennek a művelődési kánaánnak. Mit gondol miért, azért mert a termelőeszközök magántulajdonán alapuló gazdaság – ez a magyar „szabadversenyes” kapitalizmus – már nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy a saját költségén taníttasson ki százezreket, milliókat aminek „haszna” közvetlenül mégcsak meg sem tapasztalható. A kiművelt emberfő nem hoz profitot egyetlen tőkésnek sem. Ő a munkás, a dolgozó megtermelte értéktöbbletét másra fordítja, nem Bencsics Klárák és más százezrek ingyenes oktatására…
    A maga kommunizmusnak becézett rendszeréről még elmondható, a művelődés egyéb formáit tekintve, a minden műfajban jobbnál jobb minőségű és mennyiségű könyvek, hanglemezek, színház és mozijegyek, hangversenybérletek, szakszervezeti és vállalati üdülők sokasága stb. szinte ingyenes juttatására, de az egészségügy kiterjedt hálózatára is – a rendes évi szabadságon felül, fizetett tanulmányi szabadság különböző formáiról már nem is beszélve [miközben persze mások „darabbérben” maga helyett a műhelyben dolgoztak] – hogy mindez ma már a régmúlt ködébe veszett emlék, ami mind-mind a maga említette „kizsákmányolt” üzemek, gyárak milliárdos értéktöbbletéből lett kitermelve, hogy maga tanulhasson. Csak az a kérdés, ki zsákmányolt ki kicsodát ?

  • Mondja kedves Figyelő,

    és amikor kiment Kanadába, ott mindjárt a „végzettségének” megfelelő munkakörben dolgozott, vagy saját vállalkozásba kezdett, avagy darabbéresként tengette az életét éveken át?

    .

  • Az eglsz diskurzus racionalista alapállásu.Népünk -speciális mentalitása miatt-nyelvünkhöz hasonloan egyedi,NEM raciolis felfogásu.Franciakulccsal nem lehez süteményt enni.

    Lehet egy uj mozgalom,de az egyérelmüen populista,spiritális,nacionalista,és szociális lehetne de az már „fasiszta” lenne,bárminekk is definiálá magát.
    A nép pedig kajolná,mert egybnecágna érzelmevilágával.

    üdv [email protected]

  • Jól megtanultunk túlélni és ez az elsődleges.
    Azt is mélyen belénk verték, h ha felemeljük a fejünket, akkor beverik.
    Egyet nem tudtak kiölni belőlünk, ez a SZABÁLY KRITIKUSSÁGUNK. Ezzel az alternatív lehetőségek keresésünk.
    Ezzel fogunk kimászni a szarból.
    SZÉP CSENDESEN.

  • „Az elmúlt évek tapasztalatából pontosan tudom, hogy a közélet minden lényegi helyére eljut blogom összes cikke, ám most biztosra megyek: a mai nap folyamán megkapják mindahányan a levelet. Aztán lássuk a reakciókat. Mert szép dolog a beszéd, de Diktatúrában elég csekély a hatékonysága: Agyarországon csak a tettek számítanak, vagy épp azok hiánya.”

    http://tuaregblog.blogspot.de/2016/09/nyilt-level-parlament-ellenzeki.html

  • Minden a szellemiség szintjéről manifesztálódik.
    A szavaknak szervo működtető hatásuk van. Ebből adódóan, erőt is lehet gyártani velük.
    Ezért nagyobb önmagában a média ipar, mint minden más gazdasági ágazat együttvéve.