Időszerű könyvajánló — A rasszizmus, ahogy a lányomnak elmagyaráztam

2016 szeptember 20 12:42 du.47 hozzászólás

Egy gyerek csöppet se gátlásos, amikor kérdez. És ha a második válasz is bonyolult, nem kérdez tovább. Az afrikai Marokkóban született Tahar Ben Jelloun a francia nyelven publikáló legismertebb arab írók közé tartozik, tíznél több kötetét negyedszáznál több nyelven forgalmazták, közülük a legvékonyabbat olvasták talán a legtöbben, s ezt a művét írta át a legtöbbször. A kötet címe A rasszizmus, ahogy a lányomnak elmagyaráztam. (Ulpius-ház Könyvkiadó Bt., 2003.)

Az első változatot az a párbeszéd alapozta meg, amelyben a szerző megkísérelte a lehető legegyszerűbben megválaszolni az 1997-ben vele együtt vonuló tízéves Mériém rázuduló kérdéseit. Miért tüntetnek? Mit jelentenek a hangoztatott jelszavak? Eléhető-e bármi is, ha itt vonulunk és hangoskodunk?

Csaknem két évtizeddel ezelőtt egy, a külföldiek franciaországi tartózkodását szabályozó, illetve az országba való belépésüket korlátozó törvény ellen tüntettek a párizsiak. Köztük az akkor 53 éves arab író az őt elkísérő a lányával. Békés tüntetés volt, elegendő időt adott a beszélgetésre.

Párbeszédük írásos változatát először azután írta át, hogy elolvastatta a lányával, másodszor, miután a lánya két barátnőjvel is, harmadszor… Nem tudom. Elég az hozzá, hogy a tizenötödik változatot jelentette meg. (TAHAR BEN JELLOUIN La racisme expiliqué á ma fille, Éditions du Seuil, 1998.)

A rasszizmus, ahogy a lányomnak elmagyaráztam

A rasszizmus, ahogy a lányomnak elmagyaráztam

A könyv át- meg átírását serkentő beszélgetések során a szerző tapasztalta, hogy a gyerekek mindenkinél nyitottabbak a rasszizmus megértésére. Minden további nékül elfogadják, magától értetődőnek tartják, hogy az ember nem rasszistának születik. Lényegre törő és sokszor zavarba ejtő kérdéseikre ez a könyv – a rabszolgaság korától. a keresztes hadjáratokon át, a legutóbbi balkáni tisztogatásokig felidézve a történelmi tényeket –, ha keresik. más szülőknek is segít megtalálni azokat a válaszokat, amelyek a rasszistává váló felnőttek számát csökkenthetik.

“– Akkor tehát van remény…
– Küzdeni kell a rasszizmus ellen, mert a rasszista egyszerre veszélyforrás és áldozat.
– Hogyan lehet mindkettő egyszerre?
– A rasszista veszélyes másokra, és közben önmaga áldozata. Tévedésben van, és nem is tudja, vagy nem akarja tudni. Nagy bátorság kell ahhoz, hogy az ember elismerje a hibáit. A rasszistában nincs meg ez a bátorság. Tény, hogy nem könnyű beismerni, hogy tévedtünk.
– Nem egészen világos, amit most mondtál.
– Igazad van. Pontosan kell fogalmazni. Tehát: könnyű azt mondani, hogy “tévedsz, nekem van igazam”, ám nehéz azt mondani, hogy “neked van igazad, én tévedtem”.
– Azon gondolkodom, vajon a rasszista tudja-e, hogy nincs igaza?
– Ha akarná, ha venné a fáradságot, hogy elgondolkodjon a dolgon, ha lenne bátorsága ahhoz, hogy feltegyen magának néhány kérdést, akkor tudhatná.
– És milyen kérdéseket kellene feltennie magának?
– Valóban felsőbbrendű, másoknál értékesebb vagyok? Igaz-e, hogy fesőbbrendű népcsoporthoz tartozom? Egyáltalán vannak alsóbbrendű népcsoportok? És ha feltesszük, hogy vannak ilyenek, akkor minek a nevében harcolunk ellenük? Vajon egy külső ismertetőjegy, egy testi tulajdonság valóban megmutatja, hogy valaki mennyire intelligens? Más szóval, okosabb vagyok másoknál, mert fehérbőrű vagyok?
– A gyenge emberek, a betegek, az öregek, a gyerekek vagy a mozgássérültek mind alsóbbrendűek?
– A gyávák szemében azok.
– A rasszisták tudják magukról, hogy gyávák?
– Nem, mert ahhoz is bátorság kell, hogy az ember elismerje a gyávaságát…
– Papa, ez körben forgó okoskodás…
– Igen, de ezzel azt akarom megmutatni neked, hogy a raszista a saját ellentmondásainak a rabja, és nem tud szabadulni ebből a gondolati börtönből.
– Akkor mégiscsak beteg!
– Igen, bizonyos értelemben az. Ha a rasszista kiszabadul ebből a szellemi börtönből, akkor elindulhat a szabadság felé. Csakhogy a rasszista nem szereti a szabadságot. Fél tőle. Mint ahogy a másságtól, a különbözőségtől is fél. Az egyetlen szabadság, amelyet szeret, a saját szabadsága, az, aminek nevében mindent megenged magának, megítél és megvet másokat pusztán azért, mert mások, mint ő.
– Papa, most csúnyát fogok mondani: a rasszista egy szemét alak!
– Még erősebb kifejezést is használhattál volna, kislányom, de ez is ponosan fedi a lényeget.“ (Takács M. József fordítása)

Azt mondja még el a szerző a lányának, hogy a rasszizmus elleni harc a nyelv megtisztításával kezdődik, hogy nem elég felháborodni a rasszísta beszéd hallatán, hanem nem szabad szó nélkül hagyni a rasszista megnyilvánulásokat, mert az utóbbi esteben a rasszizmus tovább erősödik, terjeszkedik, fertőz és arrogánsabbá válik. Tudnia kell a lányának, hogy vannak törvények, amelyek tiltják és büntetik a faji gyűlölködésre való uszítást. Tudnia kell továbbá, mekkora szerencse az emberiség számára, hogy az osztályában a gyerekek különböznek egymástól, hogy más tájakról érkezvén általa nem ismert dolgokra tehet szert általuk, meg ő is gazdagíthatja a maga ismereteivel az érkezőket, hogy a kultúrák keveredése jó tehát. Legvégül arra a csodára hívja fel a lánya figyelmét, hogy minden emberi arc egyedüli, mert nincs két egyforma köztük, szépségük vagy rútságuk megítélés kérdése, fontosabb, hogy mindegyik az élet szimbóluma, hogy mnden élet tiszteletet érdemel, az emberi méltósághoz pedig hozzátartozik, hogy egy másik embert megalázni senkinek sincs joga. Voltaképpen magunkat tiszteljük meg azzal, ha tisztelettel fordulunk mások felé.

Aczél Gábor

47 hozzászólás

  • Egy halom igazság, amelyről mindnyájan tudjuk, hogy szó szerint úgy van. Sőt még tovább lehetne hatványozni, mint romboló társadalmi jelenséget,vagy mint káros egyéni szublimációt. A probléma ott kezdődik,kígyózik, és fejeződik be, hogy az emberi fejlődés még nem érte el azt a fokot, hogy feltétel nélkül elfogadja, és alkalmazza saját életében. Tehát tovább mérgezi önmagát és és környezetét. Ezt a könyvet, és más hason tárgyúakat ajánlani kellene kötelező olvasmányként az iskolákban és egyébb felvilágosító szervek programmjában.

  • Egy majdnem ertelmes iras! Gratulalok.

    ” – A gyenge emberek, a betegek, az öregek, a gyerekek vagy a mozgássérültek mind alsóbbrendűek?
    – A gyávák szemében azok. ”

    Hirtelen a rasszistabol gyava lett, illetve gyava es rasszista. Hogyan mukodik ez „liberalis” fejekben?
    Mi koze van az igazi rasszizmusnak a gyavasaghoz, vagy a hosiesseghez? Egyik a masikat kizarja?

    Tulzottan nem varok ra valaszt, de azert annyit meg hozzatennek, hogy amikor manapsag jon a rasszista belyeg egy „liberalis” bolond lukbol, akkor ugy kb. 99%-ban biztosak lehetunk hogy a lerasszistazott szemely egyaltalan nem rasszista.
    Ti, megbizhato jo elvtarsak „teljesen oszinten es veletlenul” osszekeveritek a csodas elmeleteitek, vilagnezetetek kritikajat a rasszizmussal.
    Barki, akinek nem tetszik a cocjalizmus, komejnizmus, vagy ugyanaz „liberalista, progressziv” kontosbe bujtatva, azt azonnal lerasszistazzatok.
    Mintha a cocjalizmus, „liberalizmus”, nacizmus, iszlamizmus egy-egy emberi faj lenne.

    De amig ti legalabb elhiszitek sajat magatoknak ezt a hulyeseget, addig ugy erezhetitek magatokat, mintha magasabb erkolcsi es ertelmi szinten allnatok. Attol megnyugszik a beteg.

    Ti ezert nem tudjatok megerteni azt sem, hogy nem szuksegszeruen a muzulmannal van a baj, hanem az iszlammal. Az igaz, hogy az iszlamot a muzulman hozza be… de hat eppen ezt probalom mar miota szajba ragni.
    Ugyanugy, ahogy a nacikat nem hozzuk be ide millio szamra az ideologiajuk miatt…

  • Egy marokkói otthagyja Marokkót és elmegy Franciaországba, ahol rádöbben, hogy ott franciák is élnek, akik minő meglepetés, a saját fajtájukat jobban szeretik, mint a ismeretlen vándorlókat. Erre köszönetképp jön a tüntetés, meg egy könyv a gaz franciákról, ahelyett, hogy tovább vándorolna.

  • Kedves Charlie!

    Ma, vagy tegnap olvastam valahol, hogy ezrevel mennek vissza a hazaikba a „menekultek” Nemet, es Svedorszagbol. Borzalmasan veszelyes lehet otthon nekik a helyzet, ha egy kis kenyelmetlenseg miatt maris tuznek vissza.

    De ha megis veszelyes lenne nekik, meg mindig mehetnek Szaud Arabiaba, Iranba, Pakisztanba, Indoneziaba, csak hogy emlitsek nehany – a muzulman testveri szeretetrol hires – orszagot.

  • Kedves Moshe, a szíriaiak Németországból nyaralni mennek haza a rasszista németek által megtermelt és kifizetett segélyekből.
    http://migracio.mandiner.hu/cikk/20160911_die_welt_a_menekultek_visszamennek_nyaralni_oda_ahol_uldozik_oket

  • Én úgy tudtam, hogy e földkerekségen él az emberi faj(rassz) és az emberbőrbe bújt hüllő hibridek. Az emberi fajon belül annyi a különbség, hogy egy-egy embercsoport más nyelvet beszél, fizikai értelemben másképp néznek ki, van sajátos kultúrájuk/hagyományaik, stb. de alapjából mindegyik ugyanaz a faj képviselője amit úgy hívunk, hogy ember(van haja, szeme,szája, orra, stb.).
    A hüllő hibridekre az jellemző, hogy ugyan úgy jelen vannak az összes emberi jelenés formában csak éppen az ember nem számít nekik semmit se. Itt élősködnek az emberiségen sok ezer éve és addig teszik még van kin élősködni. Itt felejtették őket és nincsen senki se, hogy visszaküldje őket a picsába, onnan ahonnan jöttek.
    Tehát egy ember nem lehet rasszista csak túlzottan típus büszke öngyűlölő. A rasszizmus egy félremagyarázott fogalom.

  • Kedves Charlie!

    Igy meg szebb a historia! 🙂

    xxx

    Kedves Starchild!

    Egyetertek veled, korabban en is ezt irtam. De allitolag a rassz nem fajt, hanem alfajt jelent, igy lehet hasznalni az angol tribalism szo helyet, foleg, hogy magyarban nincs ilyen.

  • Moshe közben kuszálódik a kép, mivel minden országok legigazabbikában (USA, Észak-Karolina) aprítják a bűnözőknek nézett négereket a rendőrök. Erre most lincsel a beilleszkedett tömeg.
    Erre akár válaszul a svédeknél megjelent ez a vidám kis videó, amiből kiderül, ha a többség alkalmazkodik, akkor életben maradhat:

  • Kedves Charlie!

    Akiket „apritanak” az amerikai rendorok, azokat nem csak bunozoknek nezik, hanem azok is.
    A videot nem latom a reklamok miatt.

  • Moshe, a videót indítsd el, utána jobb egérgomb a képre és válaszd a teljes képernyőt.

  • Koszi Charlie. Az nem mukodott, de lehetett a linket masolni es egy masik window-ba bemasolni.
    Tenyleg borzalmas mennyire sikerult a bolsi sved medianak agymosnia a svedek tobbseget. Igaz a franciak sem sokkal ertelmesebbek.

    Ide vezet a „liberalis” politika, a csalad szandekos szetverese, a hazafiassag kriminalizalasa, a bunozok es egyeb lustak dedelgetese … stb.

    Csak azt nem ertem, miert pont a bekeharcos bevandorlok kellettek nekik? Miert nem az 1 milliard hindubol, vagy a kozel masfel millard kinaibol vittek be ugyanennyit? Csak nem az a baj, hogy azok tul bekesek?

  • Ha már ismét az USA kerül a pellengérre, akkor mint itt élő, meg kell jegyeznem a tények valóságának érdekében, hogy az ” aprítás ” mint olyan csak azoknak jut eszébe akik különben is rögtön késszek tücsköt békát és minden más szemetet oda szórni ahol Amerikát sejtik. A rendőrségnek bármilyen furcsa legyen, itt is rendfentartó szerepe van. Ennek a komplikált feladatnak több az árnyoldala, mint a ragyogó napsütéses. Az ilyenkor, esetenként erőszak alkalmazása senkinek sem okoz örömet legkevésbé azoknak akik ellenkeznek, a rendőri utasításnak amikor arra sor kerül. Ilyen esetben lehet valaki hupikék, vagy bármilyen egyébb szinű ha ellenáll, pláne fegyver birtokában, könnyen kiprovokálhatja, a rendőr fegyverhasználatát. Ha a statisztika azt mutatja, hogy a börtönök , fegyházak és egyébb büntető intézmények százalékaránya etnikus csoportok szerint változó, akkor feltehetően a rendfentartó erők által alkalmazott ” erős kéz ” ugyanolyan elosztásban lesz indokolt. Senkinek sincs érdekében szítást okozni egy olyan társadalomban amely több mint kétévszázada, elismerten a világ legnagyobb ” olvasztó tégelye.

  • Moshe Akiva
    2016 szeptember 21
    4:41 du.
    Békés és még ráadásul esetleg integrálható békeharcosokkal szerinted hogyan lehetne Európát erkölcsileg és főleg anyagilag leamortizálni, mert egyértelműen látszik hogy, ez a cél! Az interkontinentális kereskedelmi szerződések (TTIP, CETA) hátulütőit a nagy népnyomás hatására Európa megvásárolt vezérei már nem tudják lenyomni a torkunkon, már csak ezt a békeharc mizéria lényegét kellene valahogy a Művelt Nyugat díszpolgáraival megértetni! De remélem az utánunk következő kvótanépszavazások máshol is megborzoják a túl langyos kedélyeket.

  • Moshe Akiva:
    „Tenyleg borzalmas mennyire sikerult a bolsi sved medianak agymosnia a svedek tobbseget.”

    Lehet, de csak azok agyát lehet átmosni, akiknek van. Szerintem Önnek nincs mitől tartania.

  • Kedves Zsombor!

    Valoban ugy nez ki, hogy valakiknek nagyon utban van Europa.

    Ha viszont megnezed az ilyen bumbuskak hozzaszolasait, lathatod, hogy nem kell Svedorszagba, Nemetorszagba, Frankhonba, vagy Angliaba menni, hogy talalkozzunk agymosottakkal.
    Ezek meg akkor is bocsanatot fognak kerni a gyilkosaiktol azert hogy meg mertek szuletni, amikor a kes a torkukon lesz. Es meg lesznek gyozodve, hogy mindez az o hibajuk.

    Ez egy erdekes mentalitas. Jobban szereti az ellenseget, mint a testveret, vagy szovetsegeset.

  • Alex Sh., sajnos a kettős mérce miatt lett megemlítve az USA, mivel az ott honos rendvédelmi gyakorlatot mi is szeretnénk követni, csak nekünk nem szabad, mert akkor a jenki nagykövet az összes jogvédővel jajgatásba kezd, hogy ez már cigányüldözés, meg nácizmus. Most, hogy odaát a négereket próbálják az együttélés minimális normáival megismertetni, jogvédőink síri kussba vannak.
    Szeretnék ezen a honlapon is síró, aranyos fekete gyerekek fényképeivel ellátott, bűnözőket sajnáltató cikket olvasni, ahogy nálunk, amikor egyes cigányok bűnözése ellen fellép a rendőrség.

  • Belzebub, az eddig otthon népviseletet hímezgető svéd nemzetieket fokozatosan felébreszti hibernált állapotából a szociál-liberáltakból álló vezetés – mint mindenhol, ahol uralomra kerülnek – aztán meg jön majd a sírás, hogy sok itt a fasiszta. Jelenleg a radikális jobboldali Svéd Demokraták a harmadik legnagyobb politikai erővé váltak északon. Persze a polgárháborúban érdekeltek dörgölhetik a kezeiket, de engem nem töltenek el örömmel ezek a fejlemények, ahogy Moshéből is csak az aggódás szól.

  • Belzebub Liberális barátaimtól már évek óta szörnyű hírek jönnek Svédországból. Ők már régen tudják, hogy nem tud a két kultúra együtt élni. Az egyik fél akarata nagyon kevés ehhez. Ma is kaptam egy levelet, a kilátástalanság hangjával. Már alig van békés zúg Svédországban, ahol biztonságban lehetnének. Aratnak a lakatosok és a riasztósok, de ez nem hoz megoldást.

  • charlie, A rasszizmus, amely az emberiség egyik súlyos félreértése, vagy inkább agyréme szerintem,amely ha mélyebben vizsgáljuk, értelmetlen és még tudományosan sem alátámasztható, mégis pusztító hatású az egész társadalomra,és az egyén életére is. Mégis létezik, mérgező hatásaival együtt. Amerika harcol a jelenség ellen, mintahogy azt sok más ország is teszi. Azért, hogy ez a kérdés több oldalról megvilágítást kapjon, megosztom ezt a videót annak reményében, hogy bár angol nyelvű minnél tágasabb ismerettel szolgáljon :https://www.youtube.com/embed/QwCCj8Dx-gk

  • Llanfair9:53, veled meg mi történt? Hiszel a tényeknek?

  • Moshe Akiva
    2016 szeptember 21
    11:40 du.
    Kedves Moshe most egy olyan hírt fogok megosztani Veled, amit valószínű a canadai liberális médiákból a büdös életben nem fogsz megtalálni:
    ma hajnalban 4 órakor egy Calaisban levő kamionos pihenőben 4 békeharcos majdnem agyonvert egy magyar pihenő kamion sofőrt, mert galád módon nem engedte meg nekik hogy, a raktérbe költözzenek arra a kis időre amíg ők áruccannak Angliába. Csak azért úszta meg élve ezt a kis affért, mert egy francia sofőr kollégája észrevette mit művelnek barátkozás címszó alatt a béke jámbor hírdetői és kihívta a rendőröket!
    Az integrációs kisérletük eddigi leltárja:
    -egy db szerelővassal betört koponya,
    -egy db szerelővassal szilánkosra vert orr,
    -5-6 db szerelővassal kivert fog,
    -egy pár szerelővassal eltört borda,
    -pár hónap betegállomány jó nagy jövedelem kieséssel
    -egy újabb migránsgyűlölő család,
    -2 db ajtóüveg,
    -1 db szélvédő,
    -1 db zárplomba, stb
    – a fuvarozó cégnek egy kis haszom és presztizs veszteség.
    Valami nyelvi félreértés lehetett ez a bagatel kis intermezzo, ezért csak babusgassuk őket továbbra is liberális szeretettel!

  • Ha csak a hitgyüli, meg sereslászló-féle nácikollaboráns, félanalfabéta csúszómászók képviselnék a „nyugati civilizációt”, szinte kedvem lenne felvenni az iszlámot és elküldeni őket az összes fajvédővel együtt a jó búsbánatos…

    https://nepszava.us/blogs/news/bartus-laszlo-seres-es-a-nihilizmus

    https://nepszava.us/blogs/news/naciknak-kampanyol-az-atv

    https://nepszava.us/blogs/news/tiz-naplopo-allasat-jelenti-a-keresztenyvedelem

    Szégyenítsék csak meg a félanalfabéta fajvédő tetveket más kontinensekről való írástudók.

  • Koszonom Elemer. Ilyen hirek nem erkeznek el Kanadaig. Talan meg az sem, hogy par napja Calgaryban szurkalt, Grand Prairie-ben pedig lovoldozott egy-egy bekeaktivista (de lehet, hogy forditva). Csodalkoznek, ha a kanadai hircsatornan bemondtak.

    xxx

    Kedves Eleftheria!

    Nem olvasom a Bartus elvtars zoldsegeit, de abbol amit irsz arra kovetkeztetek, hogy a Bartusnak nem tetszik a Hitgyuli valamiert.
    Csak nem az az baja a Bartusnak, hogy annak idejen ot is hulyere vette a hazmesterbol lett profeta, es belepett a gittegyletukbe?

    Ne higgye senki, hogy nekem a Hitgyuli vallasi resze barhogy is tetszene, de legalabb Izrael mellett allnak, ezert aztan tolem akarmi masban is hihetnek, jo sracoknak tartom oket. (Na jo, kiveve azt a kis korrupciot egyik-masik ur eseteben.)

  • Moshe Akiva

    Egyetértek azzal, amit a HIT-gyüliről írsz.

  • Én a HIT-gyüli teológiáját sem tartom rossznak.

  • charlie Ha nem lennél elvakult irányomban, tudnád, hogy a tényeknek hiszek. Az előítélet káros.:) De ezeknek több irányból kell megerősítve lenni, mert minden politikai csoport céljainak megfelelően torzítja. Ha több csoport értékelése összevág, akkor el kell fogadnom, akkor lesz „tény”. Miután Calais számomra használhatatlan, hiszen saját szememmel láttam mi van ott, ostoba lennék, ha nem hinnék a tényeknek. Ezért kell hajóznom napokat, ami kicsit (nem kicsit) bosszant, még ha kicsinyesnek is tűnik.
    Párizsban, Londonban, Bécsben, Rotterdamban is láttam, ami szörnyű. Nem mehet el mellette egy liberális sem, mert a liberális nem hülyét jelent. De ennek megoldása nem a feneketlen gyűlölet. Attól csak rosszabb lesz.

  • Llanfair, nekem leckét adtatok anno az Ille nevű inkvizítorral, amikor hasonló, a Malmőben uralkodó áldatlan állapot volt a téma ezen az oldalon. Ille a beírásaimat kénye-kedve szerint törölte, te meg adtad alá a lovat, miszerint a nácikkal nincs pardon. Sem akkor, sem azóta nem „torzítok tényeket”, arról nem én tehetek, hogy sok őshonos nemzet életét tönkrevágták a nagy liberalizmussal.

  • charlie Sajnos felfogásod annyira közel van a nácizmushoz, hogy az már az. Te nem a migránsok ellen foglalsz állást, hanem szinte mindenki ellen, aki ahogy mondtad, nem a magad fajtád.
    Nem hiszem, hogy a malmői esetben én a zsidóság ellen foglaltam állást, mert nekem a zsidóság az egyik kedvenc népem. Nagyon tehetséges, nagyon okos nép. Persze nem tökéletesek, de hát rajtam kívül ki az? 🙂 A migránsok ellen sem lehet megoldás a nácik megoldása.
    A svéd helyzettel több mint tíz éve vagyok napra kész, és régen tudom azt a felháborító tényt, hogy az arabok Malmőben, hogy viselkedtek a zsidókkal (is). A Skandináv liberalizmusnak még nincs itt az ideje szerintem sem. Legjobb bizonyíték, hogy Goteborgban is volt lehetőségünk, utolsó lehetőségnek tettük el. Pedig nagyon szép ország.
    Te nem a migránsokat gyűlölöd, hanem a zsidókat, a homoszexuálisakat stb. Sok dolgunk lesz a kitakarítással. Ilyesmit írtál, nem? Minden ilyen megnyilvánulásod kétértelmű, hogy utána másképpen lehessen magyarázni. Nácinak neveztelek, de hülyének nem, nagyon jól tudod mit csinálsz.
    Amilyen gúnnyal írsz a halottakról és a túlélőkről nekem kinyílik a bicska a zsebemben, nem csodálom azt a sok szépet és jót amit kapsz érte.
    Továbbra is azt mondom, egy Schiff Andrásért adok tíz komplett „jobbikot”, és a világ vége ha a magyar gárda nevű csürhe hatalomra jut. Kutyával vagy anélkül.

  • Llanfair, a családom, a szűkebb baráti köröm, a szűkebb pátriám és utána a hazám. Ez a sorrend a szeretnivalók listáján nálam. Ha a felsoroltak érdekei nem sérülnek, jöhet a többi összetevő a nagyvilágból. Nincs itt semmi gyűlölet, a magunkfajta előnyei a legfontosabbak. Együtt élek bárkivel, ha az a fenti csoportoknak hasznos. Együtt élek azzal is, aki elfogadja az értékeimet, hagyományaimat, jogok és kötelességek, kölcsönös előnyök alapján tisztel, mint befogadót. Aki ezeknek nem tud megfelelni, kívül tágasabb.
    ….
    „..és a világ vége ha a magyar gárda nevű csürhe hatalomra jut” – elfelejtetted megírni, hogy kiknek lesz világvége.
    ….
    Én az ultraliberalizmust gyűlölöm, nem az én hibám, hogy zsidók és homoszexuálisok tömegei fertőződtek meg vele.

  • charlie „a családom, a szűkebb baráti köröm, a szűkebb pátriám”
    Akkor Te nagyon elégedett lehetsz az Orbánékkal. Pont ezt csinálják. Aki kívül van, pusztuljon. Ez jó a hazának?
    Elfogadni a hagyományaidat? Rendben. De miért kell úgy élnie? A törvényeket tartsa be, ne azt, amit Te értéknek gondolsz. És ha az Ő értékei tényleg értékek, a tieid csak talmik? Lehet inkább tanulni kellene Tőlük?
    Tudom, én semmit sem tudok Írországról, de itt állandóan kérdeznek a szokásainkról, mit miért csinálunk, és nem erőltetik a sajátjaikat. Nem kell dudálni tanulni és táncolnunk sem.
    Ti a szabadság örve alatt kerítést vontok magatok köré, és önként gettóba vonultok. Ezek azok az értékek?
    A homoszexuálisok kizárása a világból nem érték. Az sem, hogy minden zsidó „ultraliberális”. Ezt Te sem gondolhatod komolyan. Az Isten hitet se kellene erőltetni, vagy van, vagy nincs. Most el kellene dönteni, hogy a zsidóság ultraliberális, vagy gyilkolja szegény terrorista gyerekeket, vagy a bankokon keresztül kirabolja szegény magyarokat, vagy világuralomra törnek? Ezt mind egyszerre? Minden rossz eredete a zsidóság? Ez nem nácizmus? Az sem zavar, hogy a zsidók már legalább 1000 éve együtt élnek velünk, közös a hazánk? Nem, nem a Tied, a Mienk.
    Kinek lesz a világ vége? A gondolkodó embernek.
    Egy nyilas hordát könnyű rászabadítani a világra, de gátat szabni szinte lehetetlen, csak nagy véráldozatokkal lehet.
    Tudod, Csanád együtt szélhámoskodott a vezéreiddel, csaltak, loptak, hülyítették a népet. Mikor kiderült, hogy a f@szkalap náci zsidó, rögtön rájöttek, hogy egy csaló gazember. Persze csak ő. Elhatárolódtak tőle, alapítottak ugyan olyan cégeket nélküle, és megy tovább minden, nélküle. Ezek azok az értékek?

  • Llanfair, nem először kérlek meg rá, hogy csak olyan mondatokat adj a számba, amit tőlem olvastál. Ne költs, ne csúsztass, ne prejudikálj. „Aki kívül van, pusztuljon, homoszexuálisok kizárása a világból, meg minden rossz eredete a zsidóság” szövegek a te agyszüleményeid, ezeket ne testáld rám. Azokat a mondatokat vitasd, amiket leírtam.
    …..
    Közös hazáról veled nincs mit beszélni, te itt hagytál minket, máshol adózol, más közösséget segítesz.
    A „gettónkról” igazat írsz, csak sajnos alacsony a „kerítés”, jön be rajta boldog, boldogtalan, a kártékony ideákról nem is beszélve.

  • Kedves Llanfair!

    A kitelepites (deportalas) nem tipikus naci cselekmeny. Evezredekkel azelott, hogy az oreg Hitler szemeben kivanatos lett a Maria Schicklgruber, nagyvezirek – boldogok, boldogtalanok – eloszeretettel hasznaltak a deportalast mint megoldast az allando haboruskodasra.

    Ez teljesen termeszetes, manapsag is alkalmazni kene, elsosorban Europaban.
    Na jo, tudom, hogy a collective punishment tilos az ENSZ nevu gittegylet szerint, de az is csak akkor ervenyes, ha bekeharcosokrol van szo. Mas esetekben nem veszik eszre az urak es elvtarsak, vagy bekesen nezik a meszarlast.

  • ​charlie. Igen, ezt irtam. Ha szavaid egyik ertelmet veszem, Te azonnal eloveszed a masik lehetseges ertelmezest.
    Egyebkent ha a mondat vegen kerdojel van, az kerdes, nem allitas. Tehat kezdo mondatod ertekelhetetlen ez esetben.
    Ebben tevedsz. Tobb penzt kuldunk haza, mint amit otthon termeltünk. Igy kell lennie, mert ha nem igy van, tisztesseges fizetest kaptunk volna. Nem? Kozben a nyugdijamat is lenyulta a kormany, tehat az is gazdagitja az orszagot.
    Tehat egyertelmuen jol jart az orszag anyagilag, hogy eljottunk. Na jo,ket rabszolgaval kevesebb, ez minusz.
    Amig allampolgar vagyok, addig hivatalosan is a hazam. Majd ha hatalomra juttok, elvehetitek. De akkor már nem is kell. 🙁

  • Moshe Akiva Kedves Moshe A kis bajuszos elmebeteg nem volt eredeti ember. Amit „ők kitaláltak” az valamikor már létezett, és sajnos még mindig létezik.
    Engem nem kell meggyőzni, szerintem nagyon rossz, ami most történik.
    Nem tudom a migránskérdés megoldását, de azt tudom, hogy az a megoldás, amit olyan sokan szeretnének, békésen nem megoldható.

  • Itt valahol szó esett az amerikai fekete kérdésről. Hál Isten, nem élek ott , de szönyűlködve figyelem, milyen alja ott a fekete gyűlölet!
    Tegnap is megöltek egy fiatal feketét a rendőrök, fegyver nem volt nála, tehát nem volt veszélyben a rendőr.
    Minden héten van hasonló este, ami vérlázitó. Azt nem értem csak, hogy most az államoknak fekete az elnőke. a chicágói rendörfönök is fekete, mégis ilyen hetente fordul elő.

  • Kedves Llanfair!

    Lenyultak a te nyugdijadat is?

    Epp ma beszelgettem egy lengyel szarmazasu rokkantbusz soforjevel az o kanadai nyugdijarol. Azt mondta, hogy evtizedekkel ezelott lehetett valami szerzodesfelet alairni, es azt igertek akkor, hogy majd most kapni fog havi 2000 dollart (ami akkor nagy penznek szamitott).
    Aztan kozben kicsit megvaltoztattak a jatekszabalyokat, ezt a regi deal-t teljesen eltoroltek, ugyhogy most dolgoznia kell amig el, mert amit adnanak neki, abbol meg egy kemenypapir dobozban sem tudna megelni.

    Meg izgalmasabb lesz ez, amikor majd elkezdjuk torleszteni a tavaly es iden felvett 113 milliard dollar kolcsont. Szerintem se cocjalis segely, se munkanelkuli segely, se nyugdij nem lesz. No meg munka se.

  • Llanfair
    2016 szeptember 23
    6:26 du.
    „Nem tudom a migránskérdés megoldását, de azt tudom, hogy az a megoldás, amit olyan sokan szeretnének, békésen nem megoldható.”

    Még mindig megoldható lenne a migránskérdés békés módszerekkel, de a kreátoroknak az marha nagy anyagi és presztizs veszteségeket okozna.

  • Moshe Akiva Igen. Lenyúlták. Én is aláírtam egy szerződést, hogy 30 évig buszt vezetek Budapesten, és akkor 54 évesen nyugdíjba mehetek. Mikor majdnem eljött az idő (40 év), Gyurcsány közölte, húzzak még majd rá. Azután jött Orbán, és közölte, hogy sokkal többet húzzak rá. Ekkor 53 éves voltan, és egy év helyett kellett volna hatot dolgoznom, de úgy, hogy a cégnél lecsökkentették a fizetéseket, hogy kevesebbért dolgoztam volna pluszban, mint a nyugdíjam. Gyakorlatilag fizettem volna, hogy dolgozhassak.
    Itt a jobboldaliak szerint, ez teljesen jogos volt a kormánytól. Szerintünk nem, fogtuk a kalapunkat és eljöttünk. A Marcsi félék szerint ezért vagyok ingyenélő.

  • Katona Zsombor Már a mostanit sem nevezhetjük békésnek. Ha most összefogdosnák őket, nem hiszem, hogy békésen tűrnék. Nem olyan a neveltetésük.:(

  • Így jár figyelő aki nem figyel. https://www.youtube.com/embed/QwCCj8Dx-gk Ezt kell megnézni, és végighallgatni. egy kis okosodás végett, ezt már elöbb idehoztam,meglehett volna nézni, mert akkor felesleges lett volna az ameerikai ” fekete ” kérdéssel ismét előrukkolni. Igaz, hogy akkor szükségtelen lett volna ” szörnyülködni „. Dehát akkor nem lehetett volna mocskot szórni Amerikára, ami már egyébként alaposan lerágott gumicsont főleg az Árpádsávos lelkületűek részéről. Amit szivesen alá támasztok soraiból, hogy ” Hál Isten nem élek ott ” Bizony ez elégtételnek is jól hangzik.

  • charlie Nem akartam reagálni, de mégis. „Közös hazáról veled nincs mit beszélni, te itt hagytál minket, máshol adózol, más közösséget segítesz”. Ez is egy nézőpont, még ha elfogadhatatlan is.
    De azért mosolyt csalt az arcomra, mert éppen néhány éve veritek magatokat a „magyar” testvérekért, akiknek már a szülei sem Magyarországon születtek, soha nem tettek le az asztalra semmit, de most hirtelen magyarok akarnak lenni megint.
    Ezért kapnak nyugdíjat, TB-t és szavazati jogot és milliárdos támogatásokat. Szép dolog, az „önzetlen hazaszeretet”. De annak, aki végigdolgozta az életét Magyarországon, született magyar állampolgár, azzal nem lehet a hazáról beszélni, mert határon kívül él, olyan okokból, amit saját honfitársai okoztak. Usque 20 000 eurót küldünk (költünk) évente Magyarországra (on). Valamit mégis hozzáteszünk a gazdasághoz? Ne haragudj, de ez szánalmas erőlködés. Nem óhajtok erről beszélgetni, mert ha annyira kell a tudat, hogy csak a te hazád, legyen, Tied, nem változik tőle semmi. 🙂

  • Alex, láttam az idézetet már előbb.
    Soha nem voltam Amerika ellenes, sőt. Mellette élek és Kanada sokban hasonlít is rá.
    Viszont nincs semmiféle rasszizmus itt. Pedig itt is sok fekete és sok más színes él, pl. Vancouvert a kínaiak lepték el. Tegnap jöttem onnan haza. Lányom utcájában felvásároltak majdnem minden házat.
    A feketék viszont itt nem is hőzöngenek úgy, mint az USA-ban.
    Azt hiszem náluk kölcsönös a gyűlölet.

  • Figyelő
    2016 szeptember 25
    1:11 de.
    Kedves Figyelő, ha meg van győződve róla hogy, Önnek van igaza, akkor nem szabad mentegetőzni, mert arra is van megcáfolhatatlan elméletük.

  • Katona Zsombor,
    a véleményem az változatlanul, hogy a fekete és fehér kölcsönös gyűlölete a rabszolga korra megy vissza.
    Ami, emberileg érthető is. De eddig, nem volt olyan elnök ott, aki ezt lássa. Engem kissé elképeszt, hogy a mostani elnök, aki fekete, nem tudott ezen segíteni!

  • Figyelő Obama nem fekete. Mulatt.

  • Kedves Figyelo!

    Sas elvtars (Obama) nem hogy nem tudott rajta segiteni, de meg rosszabba tette a helyzetet. Elsosorban azzal, hogy a bunozo elemek mellett allt ki, ahelyett, hogy elitelte volna.

    De ugy latszik kellett neki egy Obamajugend, amit a Black Lives Matter „szemelyeben” sikerult is neki letrehoznia.