Hétfő reggel

2016 október 1 6:51 du.18 hozzászólás

“Az én fiatalkoromban úgy beszéltünk a «magyar glóbusról»,
mintha egészen külön darabja volna a világnak,
biztos elszigeteltségben, a monarchia védőburka mögött.
Rettenetesen megbűnhődtünk ezért.”

(Babits Mihály: A mai Vörösmarty- ünnepi beszéd, 1935)

Nem a bevándorlás, a migráció vagy az integráció összetett kérdéseihez szeretnék hozzászólni. Hanem ahhoz a „keresztény kártyához”, amit a kormány elővett és használt a kampány során.

Mindenekelőtt kifejezetten furcsa volt és a kereszténység nem éppen a leghitelesebb időszakait idézték azok a kijelentések, amikor az ország vezető politikusai vagy éppen az Országgyűlés elnöke Magyarország keresztény gyökereiért aggódtak.

Sokkal inkább itt lenne az ideje, hogy kimondjuk: a keresztyénségből a továbbiakban ne csináljon senki ideológiát. Ideológiákkal tele a padlás. Cselekvés kellene. Látható lépéseket tenni például a gyermekszegénység és a nők elnyomása ellen, emberhez méltó munkát és lakhatást biztosítani, emberként viselkedni roma embertársainkkal és még sorolhatnánk.

Ez persze kényelmetlenséggel és szembenézéssel járna, ahol bizony fény derülne gyávaságainkra, mulasztásainkra, sikertelenségeinkre. Éppen itt kezdődne el a lényeg, amit hitnek nevezünk és itt érne véget az ideológia, amit legyártottak nekünk.

Egészen megdöbbentő volt, ahogy a kereszténységet egyesek eszközként használták fel „Európa megvédésére” és saját politikájuk igazolására. A kereszténység nagy lehetősége és ajándéka éppen a változás. Hogy Istennel való kapcsolatunkon keresztül (újra és újra) megújul az életünk és végre pont azok akarunk lenni és azok leszünk, akik vagyunk: emberek. Se többek, se kevesebbek.

Megéljük, hogy a különbözőség nem fenyegetés, hanem lehetőség. És nem az számít, hogy ki honnan jött (hogy milyen a bőre vagy a nemzetisége, származása), hanem, hogy mit csinál az életében. Mire jutott és hogyan jutott el odáig. Onnantól már nem kell, hogy megmondják, hogy kiről mit kell gondolni.

Hiszen elég csak megnézni a Biblia főbb alakjainak a történetét, de Európa és benne Magyarország története is a folyamatos változások története. Ami nem változik, az nem él. Miért akarnánk egy népszavazással elhitetni magunkkal, hogy sikerült megállítani az időt, megvédtük az országot és igazságosan döntöttünk két tollvonással emberek sorsáról?

Ugyanis itt emberek sorsáról van szó. És hiába akarja mindenáron a „rábeszélőgép” a szánkba adni a legújabb szöveget: nekem ezek az emberek akkor is emberek maradnak és nem migránsok lesznek. Bajba jutottak, akik segítséget kérnek. És van köztük mindenféle: szomorú, reménykedő, gazember és becsületes is. Ahogy köztünk magyarok között is vannak szomorú, reménykedő, gazember és becsületes emberek.

Az iszlám világban igencsak meglepő dolgokat találnánk, ha elkezdenénk végre őszintén beszélni. Például kiderülne, hogy ilyen, hogy iszlám vagy kereszténység nem létezik. Iszlámok és kereszténységek vannak, különféle hagyományokkal, nézőpontokkal, értelmezésekkel, irányzatokkal és akkor még szót sem ejtetünk az egyes emberek egyéni meggyőződéseiről. Persze lelkészként megértem, hogy szeretnénk eligazodni a világban és ehhez kapaszkodók kellenek.

Kényelmes lenne, ha minden fekete vagy fehér lenne, könnyű lenne a döntés, ahogy ez a hazug népszavazás hazug kérdése sugallja. Ha őszinték vagyunk magunkhoz tudjuk: a világ nagyon bonyolult, összetett és változó.

Ezért maradok otthon és nem megyek el szavazni.

Az igazi választás azonban október 3-án hétfő reggel lesz. Amikor elcsendesülnek a reklámok és a Tudta?- plakátok mögül ismét egymás szemébe kell néznünk a buszon, vonaton, metrón és a járdán. Merünk-e majd egymás szemébe nézni vagy elfordítjuk a fejünket? Merünk-e majd válaszolni arra, hogy mit is tettek velünk és mivé is váltunk ez alatt a kampány alatt? Miért engedtük meg mindezt nekik és magunknak? Remélem lesznek válaszaink.

Ezekre a hétfő reggeli pillanatokra ajánlok egy régi történetet mindenkinek, szavazási magatartásra való tekintet nélkül. Legyen, ami összekössön minket. Egyszer egy bölcset megkért egy fiatal pár, hogy a jegygyűrűjükbe írjon valamit, ami önmérsékletre inti őket, mikor jól mennek dolgaik és reményt is ad, mikor nagyon rosszul. A bölcs csak egy szót írt a gyűrűjükbe: „Elmúlik.”

Szücs Balázs
református lelkész

Jézus Krisztus. A fotó Hamilton városában készült, Ontario tartományban.

Jézus Krisztus. A fotó Hamilton városában készült, Ontario tartományban.

18 hozzászólás

  • Szép volt. És igaz.

  • T.Szücs Balázs Lelkész Úr,
    nagyon jól és számomra szimpatikusan leírt cikkéhez szeretnék egy egész kevéssel hozzájárulni.Lehet,hogy jogtalan amit írok, mert a Teremtő kegyelméből életben maradtam és ma már nem élek Magyarországon.Nem tudom mit jelent a keresztényi szeretet. Egyrészt,mert nem vagyok keresztény másrészt soha értsd:soha nem találkoztam ilyesmivel 1944-től napjainkig.Ha mégis bizonyítani akarják létezését arra kérném, hogy első lépésként családonként családokhoz fogadják be a szegény embereket tekintet nélkül „fajra”,vallásra,származásra. Lehetnek azok lutheránus, katolikus,református homleszek vagy muzulmán „bevándorlók”.A helyet megcsinálták minimum 600.000 bevándorló részére már hetven évvel ezelőtt.Másrészt szívesen látnám,ha minden nagyhatalommal rendelkező államfő az Ön humanizmusától vezetve átvenne Izraeltől k.b.egy-másfél millió muzulmán keresztényi szeretetre szorulót és ezzel sok ember életét tudnák megmenteni a késelésektől,autóbusz robbantásoktól és sorozat lövő fegyverekkel meggyilkolásától.Remélhetőleg Önök szerencsésebbek lesznek ezeknek az embereknek megmagyarázni úgy,hogy meg is értsék,miszerint nem óhajtják elfogadni és bevezetni a megszálló „vendégek” sáríjjá törvényeit,melytől őket nem lehet idővel sem eltántorítani,nem akarják új keretek közé szorítani a nők jogait és nem lelkesednek asszonyaik,lányaik megerőszakolásáért sem.Ha mindezt sikerrel elérték akkor „mondhatjuk majd,hogy megállhatunk,mert itt van már a Kánaán”.

  • Avi Ben Giora

    Tisztelt lekész úr!
    Ne sértődjön meg de én is kédeznék valamit? Ismeri ön a magyar történelmet? Gondolom igen. Ha meg ismeri ugyan miért ez a nagy csodálkozás? Tudom egy réges rég lerágott csont, hogy mit is tettek a magyarok magyarokkal de itt az élő példa, hogy nem tanultunk a történelmünkből. Amig a magyar magyarnak vérét fogja venni és kiszívni addig nincs miről beszélni.Márpedig ez történt és ez megy a mai napig. Most nem a betolakodó zsidó és a cigány a fő probléma hanem a migráns a menedéket kérő. Kell mindig a magyarnak egy ellenségkép, hogy eltereljék az igazi gondokról a figyelmet, nehogy valaki kellemetlen kérdésekkel zaklassa az amúgy is igen elfoglalt honanyákat és honatyákat. Mert azzal sajnos még soha senki sem mert behatóan foglalkozni, hogy az adófizetők pénzéből hány és hány ilyen képviselő gazdagodott meg hihetetlen módon. Őn leírta a lényeget: minden nemzetben nációban van gazember és becsületes ember. Miért volna ezalól kivétel a magyar?

  • Tisztelt Lelkész úr!

    Ön szerint a Teremtő „rasszista” volt, mikor kiválasztotta a zsidó népet? Vagy Jézus „nőgyűlölő”, mikor egy nőt sem választott a 12 apostol közé? Ezt csak azért írom, mert a mi döntéseink mögött sem kell feltétlen ilyen-olyan rosszindulatot sejteni.

    Ön leragadt a befogadásnál, holott a probléma az együttéléssel van. Miért gondolja, hogy csak a mi hibánk – nem mintha a mi szabályaink mindig követni valók lennéne – ha nem tudunk együtt élni a szabályainkat nem tisztelő muzulmánokkal? Ön hallott már keresztény férfi és muzulmán hölgy házasságáról? Én még nem. Vagy arról hallott-e, hogy egy keresztény fiú udvarolt egy muzulmán kislánynak? Én hallottam. A lány rokonai agyonverték a fiút, de minimum megfenyegették. A muzulmán lány is az életével játszik, ha szóba áll más vallású fiúval. Mégis, mi vagyunk, akik „megkülönböztetünk”…

  • Ez a szobor nagyon jo!

  • Jani !

    Az, hogy Jézus nőgyűlölő lett volna, e kérdésre talán adjon választ Leonardo da Vinci Utolsó vacsorája, ahol bizony a szintén galileai születésű Maria Magdalena ott „mulat” a fiú tanítványok között, Jézus jobbján, ami pedig nem vall holmi nőgyűlöletre… Igaz persze, hogy eme alkotó élete – nálunk sem sokkal korábban – úgy másfél évezreddel később telt, mint az események sora… Ergo tanúként már őt se hívhatnánk meg egy képzeletbeli tárgyalásra sem… Annyi azonban mégiscsak ott szerepel az írásban, hogy Jézus, a nevezett hölgyet többször is szájon csókolta.., amit tanítványai – feltehetően „kollegális” – féltékenységből ugyancsak többször kifogásoltak. Mindez arra utal, hogy Magdalai Mária mindvégig velük – vagyis a csoporttal – tartott, ahol nemcsak megtűrték őt, de láthatólag még közéjük is tartozott.
    Más részről – ha jól emlékszem – egy alkalommal az egyik vendéglátója házában megmosta egy betérő női vendég lábát is, ami a korabeli zsidóknál tisztelet kifejezése volt. (De az is lehet, hogy ez az esemény, a láb megmosása, v. a szt.olajjal megkenése fordítva történt… S, ha jól tudom, a mai napig nem tisztázott, de különböző jelek, gesztusok és egyes kutatók szerint arra utalnak, hogy itt is a Magdala-beli Mirjam-ról van szó.

    .

  • Jani,

    A Horthy-érában szankciókkal, következményekkel terhelt törvények tiltották keresztényeknek, hogy zsidóval kössenek házasságot.
    Az ilyen viszonyt „tréfásan” úgy nevezték, hogy „árja-párja”… 🙁

  • gyuri10
    2016 október 2
    2:27 de.

    Nem gondolod, hogy ahol él, az legalább annyira a muzulmánok és keresztények (pl. palesztinok) földje is, nem csak a tiétek, zsidó bevándorlóké?
    Nagyon felháborít a Magyarországon felkorbácsolt zsidó gyűlölet, de nem kevésbé az is, ahogy Te a szentföldi nem zsidókról beszélsz!

  • Orsós Elemér

    Kedves lelkész úr!
    Ez egy nagyon PC megfelelési nyilatkozat volt, de vajon meg mernéd-e etetni a már hasznos tapasztalatokon átesett híveiddel is, mernéd-e jámbor híveidet muszlim országokba vezetni, ha mi is menekülésre kényszerülnénk és csak az az irány jöhetne számításba, mernéd-e a muszlim testvéreid könyörületére bízni a benned végsőkig bízó híveidet? Ezeket nem költői kérdéseknek szántam, de fogadni mernék hogy, nem akarózik rá válaszolnod!

  • terminus,
    ha lenne halvány lila hozzáhúzásod,hogy a MI SZENTFÖLDÜNK a zsidó rabbi kereszténnyé avatása után neveztetett ki általatok”szent földnek”számotokra.Ez a nisseai zsinattal kezdődött Kostantin császár véres terrorral kiküzdésével kezdődött.+-300 évvel Krisztus után.Nálunk a mai napon van az 5777-es év,újév napja.A muzulmánok valamint Mohamed cca. 600 évvel Krisztus után jelentek meg Mekkában és Medinában.Különben igazad van,mindenkinek joga van élni,ahol akar vagy ahol tud.A most honfoglaló arabokkal ti is éljetek boldogan.Mert boldog lehetsz, hogy szemtanúja vagy a legújabb kori honfoglalásnak.Mi magyarországi zsidók”megköszönjük”nektek hogy turulijából minket kivándoroltattatok-igaz,kissé brutálisan.Ezért megtalálva őseink több mint 5000 éves hazájába bevándorolva hazára találtunk.Itt most már csak egy kérdés tisztázatlan,de a közeljövő azt is eldönti:Ti hová,melyik ázsiai őshazába fogtok vissza vándorolni?Amihez már előre is sok sikert kívánok.

  • gyuri10
    2016 október 2
    3:54 du.

    Már ne is haragudj, de a ti-t furcsának tartom, mert én nem vagyok keresztény. Magyar vagyok, egy olyan nagyrészt indoeurópai nép tagja, ami valami csoda folytán egy uráli nyelvet beszél.
    Mellesleg a Te „5000 éves hazád” is megmosolyogtat. Biztos ismered Arthur Koestler: A tizenharmadik törzs című művét, amit ma már a genetikai vizsgálatok is igazolnak. A Kelet-Európai (askenázi) zsidóság nagy valószínűséggel kazár eredetű. Én még azt sem tartom kizártnak, hogy a honfoglaló „őseinkhez” csapódva (kabarok?) kazár zsidó törzsek is érkeztek a Kárpátmedencébe.

  • terminus,
    először is elnézésedet kérem amiért kereszténnyé sértettelek és nem degradáltalak azonnal magyarrá.Ügyesen kerülgeted a témát. Megnyugtatásodra írom,hogy a kazárok betérítésére cohaniták lettek kiküldve Erec Yisraelből.Én bizonyíthatóan a Cohen törzsből származom.Az viszont igaz,hogy a (kazár)zsidók nélkül a magyaroknak nem kellene visszamenni Ázsiába,mint Ady Endre is ajánlja,mert semmiféle államot nem tudtak volna alapítani a kárpátmedencében.Erről Koestlernél hitelesebben ír Finta Szilvia a „Hágár országa volt Hungária”című könyvében.A genetikai vizsgálatokkal is igazolhatom”fajtiszta”zsidóságomat.A Te „fajtiszta”magyarságodat tudod igazolni genetikai alapon? Milyen genetikával tudod igazolni,hogy a „fajtiszta”vérvonalad nem lett-e megtörve kabar,rác,bunyevác,kun,hajdú, sváb,török, tatár,mongol,szláv,moc,oláh,csángó,szász,székely,hun és a csak Koestlertől megkérdezhető még hányféle náció keveredésével. Bízok benne,hogy Te a magyarok Cohenjaihoz tartozol.Ezért jár Neked örökösödési jogon a jányi gusztávok és horthy miklósok szent hazája.Egészen addig,ameddig a megszállóitok nem fognak rákényszeríteni a galabijera,a konyharuha fejkendő és a sáríjjá élvezésére.

  • gyuri10
    2016 október 2
    5:35 du.

    🙂
    Magamat idézem:
    „Magyar vagyok, egy olyan nagyrészt indoeurópai nép tagja, ami valami csoda folytán egy uráli nyelvet beszél.”
    Vagy még szebben, József Attila szavaival:
    „Anyám kún volt, az apám félig székely,
    félig román, vagy tán egészen az.
    Anyám szájából édes volt az étel,
    apám szájából szép volt az igaz.
    Mikor mozdulok, ők ölelik egymást.
    Elszomorodom néha emiatt –
    ez az elmulás. Ebből vagyok.”

    (Volt egy József Attila szobor, melyet ez a vers ihlette, a parlament mellett. Már nincs ott, ahogy az a sok öreg fa sincs…)

  • terminus,
    szeretem és értékelem József Attilát.Örülök,hogy Te sem vagy iránta közömbös,ha nézeteid úgy igénylik.Alkalom adtán olvasd el a Smá Jiszróel című versét is.És hogy teljesen képbe legyél elküldöm Neked itt Ady összes prózáit.Mind aktuális napjainkig és ezért örökzöld művei közül ajánlom Neked a 2.kötet 183-as számú klasszikus mondásaival tűzdelt cikket is.
    Ady összes prózái: http://mek.oszk.hu/00500/00583/html/

  • gyuri10
    2016 október 3
    2:32 de.

    Naivan azt hittem, hogy csak Mikszáth Kálmán aktuális napjainkban is, köszönöm, hogy rávilágítottál, hogy Ady is!

  • terminus,
    ha kéred ugyanígy,aktualitás bizonyítására el tudom küldeni Neked Ady Endre összes verseit is.Bizonyítékként,hogy az Ő örökzöld művei nem mikszáthi szinten aktuálisak.

  • Érdekes és „humánus” cikk,de egy református lelkész, akinek illik ismerni a különböző vallásokat,kultúrákat vajon hogy tehet egyenlőségjelet az iszlám és a kereszténység között?…szép dolog a
    segítség nyújtás,szánalom,könyörület,de azért vannak határai,különösen,hogy népek,országok biztonságáról,jövőjéről van
    szó!talán nem az a megoldás,hogy földrésznyi beilleszkedésre alkalmatlan embereket fogadjunk be,hanem a saját országukban kéne
    az ARRA ÉRDEMES és valóban szenvedőknek segítséget nyújtani!!!

  • Boda Marcsi
    2016 október 3
    4:58 du.

    Isten előtt minden ember egyenlő. Ahogy olvasom a hozzászólásokat, a magyarok között is van éppen elég beilleszkedésre nézve problémás, gyűlölettel telt ember, de „ki vagyok én, hogy eldöntsem, ki az arra érdemes?”