Bűnözők, szélhámosok és elmebetegek is voltak 56-os magyar menekültek között

2016 október 4 1:01 du.203 hozzászólás

Tavaly megjelent egy rövid írásom az ÉS-ben „Sokfélék Voltak” címmel annak apropóján, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: „nem hasonlítható össze a Magyarországot 1956 után elhagyók helyzete a mostani népvándorlással.” Szijjártó a múlt héten nem mással mint Bayer Zsolttal beszélgetett, és megismételte tételét; az 56-os bevándorlók esetében nem beszélhetünk problémákról, azok mintabevándorlók voltak. (Itt nézhető meg a beszélgetés.)

Idén ünnepeljük az 1956-os Forradalom 60-ik évfordulóját és Szijjártó urat hallgatva az az érzésem támadt, hogy a magyar külügyminiszter valószínüleg nem hangsúlyozná az 56-osok morális felsőbbrendűségét, ha jobban ismerné történetüket.

Szijjártó szerint az 56-os magyarok békések voltak, együttműködtek a külföldi országok hatóságaival, tisztelték a törvényeket.

Az első 56-osok éppenséggel a rettegett kommunista ÁVH (Államvédelmi Hatóság) tagjai voltak, közülük sokan már a forradalom kitörésekor Ausztriába távoztak. Ott persze egycsapásra lelkes antikommunista menekültté vedlettek át.

Ausztriában az antiszemitizmus is mindjárt felütötte a fejét, sőt zavargások is voltak. Peter I. Hidas szerint, 1956 novemberében mintegy ezer magyar menekült tüntetett Bécsben, amikor elterjedt a hír, hogy a zsidó szervezeteknél regisztráló magyarok az USA-ba vándorolhatnak ki. Az osztrák rendőrséget is be kellett hívni a Saltzburg melletti Camp Roeder táborba hogy ott az antiszemitákat megfékezzék.

Az 56-osok közül sokan nem tartotta be a rájuk vonatkozó amerikai törvényeket sem. A New Jersey államban levő Camp Kilmer táborban a CIA mintegy 3 ezer személyt kihallgatott és a dokumentumokból az derül ki, hogy miután a magyarok elhagyhatták a tábort, gyakran változtatták lakhelyeiket és sokan megszegték bejelentési kötelezettségüket. A CIA jelentésekben az is olvasható, hogy a magyarok „jelentősen túlértékelték saját szakképesítésüket és hozzáértésüket,” vagyis lódítottak egy kicsit. Magyar betegség.

Számos 56-os börtönben végezte. Pándy András Belgiumban két volt feleségét és négy gyermekét gyilkolta meg. A sorozatgyilkos lelkész életfogytiglant kapott és 2013-ban börtönben halt meg. Kaliforniában legendás bűnözőként ismert John (János) Birges, aki 1980-ban saját tervezésű robbanószerkezettel zsarolta meg a Lake Tahoe melletti Harvey kaszinót. Életfogytiglant kapott és 1996-ban egy nevadai börtönben halt meg.

Birges

Birges

Pándy András

Pándy András

És ki ne emlékezne az elmezavarban szenvedő Tóth Lászlóra aki 1972-ben tizenöt kalapácsütést mért a világ egyik leghíresebb szobrára, a Pietára. A Rómában turistaként tartózkodó 34 éves ausztráliai magyar több mint száz darabot tört le a Szent Péter-bazilikában őrzött márványszoborból.

Tóth László

Tóth László

Nem vitatom hogy at 56-osok többsége jól beilleszkedett a fogadó országok társadalmaiba, de az is igaz, hogy szép számmal akadtak bűnözők, szélhámosok és elmebetegek is közöttük. És erről is illene már beszélni, mert ez is hozzátartozik az 56-os magyar emigráció valódi történetéhez.

Lázár György

203 hozzászólás

  • Aczél Gábor

    Ezt nagyon jó, hogy megírtad! Azonnal megosztom.

  • Göllner András

    A kanadai bevándorlásügyi miniszter, Jack Pickergill szerint, a Kanada által befogadott 38,000 56-os menekültből 600-at kellett bíróság elé állítani vagy kiutasítani különféle bűnügyek miatt. Ezen felűl még volt talán kétszer ennyi kis-bűnöző, akiket nem kaptak el a rendfenntartók. Át csúsztak a radár alatt. És most nembeszélek a több száz nyilas katonatisztről akik ide potztyantak németországból a második világháború végén. A magyar bevándorlók közt meghúzódszkodó „rothadt almák” aránya kb akkora, mint a muzulmán bevándorlók esetében látható manapság. A magyar nép-nemzeti, keresztény-kurzus, amelyet Bayer és Szíjjártó képvisel, mindíg is etnikai felsőbbrendűségi érzelmeiről volt ismert. E pofátlanságáról, Márai már régesrégen lehúzta a leplet. A kanadai benszülöttet primitívnek tartotta a magyar nép-nemzeti „polgár”, a prolit, a parasztot lenézte, a zsidót gyűlölte, Magyarország szomszédos népeit kifejezetten utálta. Renszeresen Prohászka féle drazsékat, Szíjjártókat, Bayereket, Orbánokat, Kövéreket potyogtat ki magából. Van amikor zsidót, vagy liberálist üldöz, van amikor muzulmánt, vagy csak egyszerűen szabadon gondolkozót. Egy szánalmas, megvetni való banda, amelyet, ha szembesítenek züllöttségével, a szembesítőt, lehazaárulózza, magyarellenessé lépteti, kiközösíti.

  • Kedves Lázár, tudja azt, hogy a magyar hősök mit tettek fel a győzelem elérésére, az életüket.
    Az orosz megszállás hasonló volt a német diktatúrára, s ebből elege volt a magyar fiatalságnak.
    Akiket ide hozott 3 ember nem reprezentálta azokat az egyetemistákat, akik a forradalmat kezdeményezték.
    A fent említett egyének, lehet, hogy kimentek külföldre 56-ban, de semmi közük nem volt a forradalomhoz. Miért nem ír Lipták Béláról, a sikeres amerikai mérnökről, akinek könyve is kapható a forradalomról?!
    Zsidótüntetésre nem emlékszem, pedig akkor már én is Bécsben voltam. Ja, mellesleg sok zsidó is csatlakozott a forradalomhoz, egyet sajnos fel is akasztott a büntető sereg. Sok zsidó menekült is volt már a forradalom bukása után.
    még írhatnék más, külföldön élő nagy nevű magyarokról, akiket a világ elismert?
    Pl. Most halt meg Montrealban, Noéh Anna festőművésznő, aki a kanadai eszkimókat festette le és haláláról megemlékezett a kanadai sajtó is.

  • Göllner András
    2016 október 4
    1:47 du.
    Göllner, ha ezeket írta volna Márai, nem lettem volna híve. Viszont NEM írt ilyesmit, esetleg a társadalmat kritizálta elfogult, elmaradott nézetéért. Kérem, senki ne idézze Márait, aki nem ismeri igazán az összes művét!

  • Göllner András
    2016 október 4
    1:47 du.
    Ez kimaradt:
    A fenti idézetében nincs sok igazság, de annál több gyűlölködés!

  • Figyelő
    2016 október 4
    2:18 du.
    Hiszed, nem, tudja. Viszont itt és most nem erről szól az írás. A bűnözőkről, a menekültstátusszal visszaélőkről megy a csevej. A hatvanas-hetvenes években krónikus magyar betegség lett a hát és gerincfájdalmakkal megejtett rokkantnyugdíjasság. Alig hiszem, hogy az egykori forradalmárok lettek gerincbetegek. Nem elfelejteni a börtönből kiengedett köztörvényeseket, a gyorsan kereket oldó kommunistákat, az antiszemitákat.

  • Klárika,
    ismered a forradalom egyik indulóját?
    „Forradalom nem lett volna,krombi kabát sem lett volna éljen éljen a nemzet.”Az oktogonon,az óra ékszer bolt betört kifosztott kirakatából nem krombi kabáttal erősítették a forradalom tisztaságát.Na persze a meglincselt,kiszúrt szemű és lámpavasra fejjel lefelé a kőrút és aradi utca sarkán felakasztott ember,akinek ÁVÓ-s mivoltát a sárgás barna félcipője „igazolta” szintén a forradalom tisztaságához tartozott.Ez a látvány annyira tetszett nekem is,hogy nagyban hozzájárult a szittya gyilkosok hazájának elhagyásához.Ismertem egy-két nem egészen egyetemista harcost,akik gyarapították a csőcselék létszámát,majd Németországba és Svájcba menekültek. Davaj gitárral grasszáltak az utcán és miattuk lőttek be az orosz tankkal a lakásunkkal szembeni kereskedelmi iskolába.A forradalomban kiszabadult köztörvényesek és a forradalom szülte egyéb bűnözők tevékenységéről- Olasz országban – regényt lehet írni.Az pedig,hogy sok zsidó is kimenekült a turul eldorádóból a forradalom közben és nem után az igaz,de nem bizonyíték a forradalom tisztaságára.A forradalom egyik „tiszta”jelszava,hogy „Icig nem viszünk Auschwitzig” sokban hozzájárult a zsidó fiatalok,(mint én is)szabad földre településéhez.Tehát a történelmet mérjük korrekt mércével ha nem esik nehezedre.

  • 56 hibaja eppen ez volt, hogy a koztorvenyeseket is kiengedte a bortonbol. Ezek az emberek nem voltak hosok, korant sem, de emigraltak es melluket veregetve dicsekedtek, vagy aldozatoknak adtak ki magukat. Kesobb, legtobbszor kiderult a befogado orszagban, hogy bunozok es rontottak a magyarok megiteleset. Ezek tenyek. Lehet a valosagot szepiteni, lehet homokba dugni a fejeket, ettol meg a tenyek makacsok, megmaradnak tenyeknek. Az eremnek nem egy oldala van…

  • Kedves Falusi, csak hogy tudjad:

    Márai Sándor:

    ÓDA A PESTI SRÁCHOZ

    Ó, hányszor mondtuk kéz legyintve

    Ezek a mai gyerekek

    Elfajult korcsok, silány utódok

    Üresek, léhák, jampecek.

    Ezeknek már semmi sem szent,

    Mit nekik hit, eszmény, haza.

    Ezeket csak a swing érdekli

    Ezeknek nincs egy jó szava.

    De aztán, aztán csodák jöttek

    Soha nem látott hős napok,

    Mit mi megtenni sohse mertünk,

    A jampec fegyvert ragadott.

    S, kinek nem jutott, puszta kézzel

    Rohamozott meg tankokat

    És friss erővel az égre írta:

    – Zsarnokok, ez a föld szabad!

    Könnyes szemekkel vallom mostan,

    Hősök vagytok, nem jampecek

    Ősz fejem lehajtom csendesen,

    – Bocsássatok meg gyerekek.

  • Nem eltem abban az idoben, de abbol amit olvastam, sertes az 56 os menekultekrol ilyet irni.
    Akkor hasonlitsuk ossze:
    1. Az 56 -os magyarok amikor megerkeztek Ausztriaba, mindenki kivarta a sorat, leeneroriztek, es mindenki ment ahova iranyitottak.
    Muzulman menekultek:
    1. hivatalos iratok nelkul, orvosi ellenorzest visszautasitva, hatarkeritest rongalva, hoborogve es kovetelozve a Keletinel, osszeszarva, osszemocskolva az allomast,tuntes,stb.

    2. Az 56 magyarok 95% integralodott a befogado orszag szokasaira, megtanultak a nyelvet, dolgoztak, megkoszontek a befogadast, gyerekeik 100% integralodtak

    Muzulman menekultek:
    NoGo zonakat alakitottak, nagyon keves integralodott, nyelvet meg 25 ev utan sem beszelik (nemet, sved, finn, stb), szakmai tudasuk nagyon soknak nincsen, terrorista cselekmenyeket kovetnek el.

    Folytassam ??????

  • Gyuri, ilyen hülyeségre, csak egy a válasz:
    NO Comment!

  • rokafi
    2016 október 4
    4:51 d
    Mikor azok kiszabadultak, már rég elveszett a forradalom.
    Ezeket a vádakat nagyon jól ismerem. Ki terjeszti? Aki a komcsik pártján van!
    Az orosz tankokkal legyőzött forradalomnak ellenségei, a komcsi érzelmű emberek.

    Úgy látszik még mindig sokan vannak!

  • falusi, voltam „menekült” táborokban, egy köztörvényessel sem találkoztam. Úgy a magyar határnál, mint Bécsben.

  • Jó írás,csak az az igazság,hogy nem csak Szijjártó, hanem a magyarok többsége ismeri az igazságot.
    Voltak a kommunista diktatúra ellen jogosan lázadó hazafiak,akik a forradalom leverése után menekültek a megtorlás elől,aztán voltak a kommunista bűnözők,akik a népharag elől menekültek,már előbb,voltak politikától független bűnözők,gyilkosok…..akik kint is lebuktak…szégyent hoztak az országra előbbieknek sikerült beilleszkedni,sőt a kommunistáknak is (többen sajnos ezen a fórumon is osztják az észt gusztustalanul kintről…)
    Mindannyian kimentek,ez a közös bennük!
    Bár nem a cikkhez tartozik,de a barbár,bűnöző,primitív bevándorlók,sajnos hozzánk igyekeznek a most már demokratikus és nem önkényuralmi,békés országba,amiből nem kérünk,mert őket
    sem az osztrákok,sem a németek,sem a franciák,belgák nem veszik át,nekik sem kellenek……
    Na Merkel,vagy netán Soros küldhetne értük külön repülőgépet és várják őket tárt karokkal!!!
    Soros ne pénzt küldjön nekik,amit az embercsempészek elvesznek tőlük,ezzel őket is becsapja,hanem fogadja be őket!

  • Bezzeg, mikor én írtam, hogy a nyugati hatalmak tárt karokkal fogadták a magyar menekülteket, kivéve azt, aki csak a hadseregbe és az idegenlégióba kellett, néma csönd volt a válasz.

    Nem volt fenékig tejfel az akkor kivándoroltak élete sem, főleg, aki nem rendelkezett szakképesítéssel. De hogy ezt pont a forradalomra emlékezve miért kell a magyarok szemére hányni, azt csak az tudja, aki a cikket írta …

  • gyuri10
    2016 október 4
    4:48 du.

    Te mikor söprögetsz már a magad háza táján? Kezdheted ott, hogy az egyiptomiak ékszereit elloptátok a kivonuláskor.

  • Hazai lámpa, hát a szakembereknek is meg kellet tanulnia az idegen nyelvet, hogy szakmájába tudjon dolgozni.

  • Marcsi, a németekhez 1 millió mostani „menekült” ment be. Szívják is a fogukat.

  • Mondjuk úgy a cikkel nem sok probléma lenne, mivel az emberek nagyon vegyesek. Vannak közöttük rosszak is. A cikk sugallata viszont, hogy a többség volt ilyen, ami szerintem nem valós.
    Ha így belemélyedünk, jó lenne egy statisztikai arány is, hogy hány százalék, vagy ezrelék az a szám, amiről beszélünk.
    Bűnözők voltak, lesznek minden nemzetben. Az arányuk viszont lényeges szempont.
    Az is igaz, hogy olyanok is voltak, akik túlértékelték önmagukat, de pont az amerikaiak lelkendeztek, hogy soha nem volt még előtte ennyire jó minőségű migráns áradat oda. Elment az értelmiség, és a szakmák krémje az országból ’56-ban. Ez is hozzátartozik a történethez.

  • pilács,
    a beírásod szintje +- arra hajaz,mint mikor azt mondják valakinek,hogy kurva a nővéred.Ezt sokan el is hiszik,mert ameddig be tudod bizonyítani,hogy nincs és soha nem is volt nővéred,bizony kurva nővéred lesz.

  • Klárika,
    szeretem amikor ilyen kimerítő no comment választ adsz.Ilyenkor látom,hogy a saját mondani valódhoz sincs halvány lila érkezésed. Nem baj mondjad csak a magad által is ismeretlen téma szövegét. Amíg írsz addig ha nem is több,de ön és közszórakoztatásra adsz anyagot.

  • Kerekes Sandor

    Ne feledkezzünk meg a ”Kacsa” becenevü gyilkosról sem, aki a nevezetes Demeter gyilkosság végrehajtója volt a Toronto melletti Mississaugaban. És aki megúszta a börtönt azzal, hogy hazatért a pere elől.

  • Hazai Lámpa:
    „Te mikor söprögetsz már a magad háza táján? Kezdheted ott, hogy az egyiptomiak ékszereit elloptátok a kivonuláskor.”

    Nem, Hazai Lámpa! Az ősbűnnél kell kezdeni, nevezetesen ott, hogy Ön rábeszélte Ádámot, hogy kóstolják meg azt a bizonyos gyümölcsöt. Magam vagyok a tanu, hogy Ön volt, személyen Ön, ne is tagadja. No jó, elismerem, némileg a kígyó ráhatására, de akkor is.(Ja, és miért hatott Önre annyira az a kígyó?) Az összes későbbi probléma csakis a maga hibájának a következménye.
    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
    Apropos, mi is volt az a bizonyos gyümölcs? Károli almának fordította, de tévesen. Én paradicsomnak fordítanám, de ez szamárság, a paradicsom már akkoriban se fán nőtt. No, mondja csak meg gyorsan, milyen gyümölcs volt, maga kóstolta (ha nem is látszik meg magán 🙂 ), nem én.

  • Belzebub
    2016 október 5
    6:46 de.

    Én most el vagyok foglalva az uráli erdei kunyhó söprögetésével. Biztos elkövettünk ott is valami szörnyűséget, nem adtuk oda a mókusbőrt a kereskedőknek, vagy mittudom én. Majd gyuri megmondja, hogy ott mit követtek el a magyarok.

  • Figyelő
    2016 október 4
    4:58 du.
    Lehet, meglep, de eléggé ismerem Márai írásait. A versnek semmi köze nincs a cikkhez.
    Kb olyan, mintha Nagy Lajost és Dobzse Lászlót hasonlítanád össze.

  • Figyelő
    2016 október 4
    5:14 du.
    Azt mondod, hogy nem hordtak táblát a nyakukban, hogy köztörvényes vagyok?
    Nohát…. Milyen aljasok..

  • akarki
    2016 október 4
    4:58 du.
    Sértés? Nü, akko’ nézzük..
    1. Mit ellenőriztek le, és hol? Ugyanis-hiszed, nem,- némi hidegháború este meg magát akkorság. Adat, vagy információcsere nemlévén, bemondás, illetve egy másik menekült tanúvallomása is elég volt az adatok hitalesítéséhez.
    Nem mindenki ment oda, ahová irányították. Rengetegen szökdöstek át németországba, olaszországba, a franciákhoz Ausztiából, de sokan eljutottak Dániába, vagy Svédországba is.
    Pontosan ez, a regisztráció, a karantén, és az adatok ellenőrzése lett volna a magyarok feladata 14-től kezdődően, mikor is elsőre nyolc, máodszorra hétmillió eurót kaptak ennek a megoldására.
    Mésik 1.Akinek ég a háza, (lebombázták, lövik, etc) az nem a sublótban tartott iratait keresgéli, hanem felkapja a gyerekét, oszt egyszál pendelyben indul bele a nagyvilágba. Még nem tudja meddíg, milyen messze kell futnia, de hajtja az életösztön.
    Nem az orvosi „ellenőrzést” tagadtják meg, hanem azt, hogy egy nőt (gyereklányt, teenagert) férfi orvos vizsgáljon meg, vagy fordítva, egy ffibőlvalót, egy női doki. Ha nem kerítést, hanem befogadó, ellenőrző táborokat építettek volna, akkor nincs kerítésmászás. Ha lettek volna tisztálkodási létesítmények, mint zuhanyzók, wc, illesmi, akkor nem sqartak volna szanaszét, amikor rájuk tört a szükség. (Gondolom, kempingeztél már erdőben. Te elástad az ürülékedet a bokrok között? Vittél lapátot, esetleg csákányt, ha sziklás a talaj, vagy teis otthagytad, mint eb a szaharát?)
    2. A mai napig élnek (pl) kanadában magyarok, akik vagy abszolut nem, vagy murvarosszúl beszélik az angolt, illetve csak hunglisht beszélnek. Ha megnézel egy statisztikát a kanadai viszonyokat illetően, alig találsz olyan muszlimot, amelyik segélyen él. Dolgoznak, üzleteik vannak, taxiznak, orvosok, mérnökök,- vagy takarítók, de dolgoznak. A második generáció -legalább is kanadában- kimondottan dolgos, adófizető, és önálló. (Van egy adat valahol az állami statisztikában, ahol identitásra, illetve földrajzi egységekre van lebontva az állami segélynyújtás. Igaz, ebben a már kanadai államolgárok nincsenek benne.) Ausztriában, németországban, spanyol, olasz és franciaországban is ismertem közelkeleti, illetve ázsiai bevándorlókat. (Ez utóbbi Afganisztán, Pakisztán, Irán.) Soha semmiféle gond nem volt velük. Nem állítom, hogy egy-egy személy nem lett elítélve lopásért, csalásért, betörésért, de ez minden nációban ott van. (Lásd még 56..)
    Integrálódás.. Tetszenek ezek a „no-gö zónák”.. Tudnál mondani néhányat? (Lehetőleg ne angliát mondjad, mert ott a BBC riporter rendesen megcáfolta Szijjártót, vagy Svédországot, ahol egyes városrészek teljesen egy-egy népcsoport általlakottak, de ettől még nem no-go zónák..) Vedd alapul Torontót. (Asszem, valahol ott élsz.) A Bathurst környéke harminc évvel ezelőtt kizárólag zsidókból, olaszokból és portugálokból állt. Nem volt no-gó zóna. Vancouver északi részét- a város leggazdagabb negyede..- szinte csak iráni, vagy arab származású, illetve keletindiai lakja. Burnaby kínai többségű. Forest Hill (Toronto) szinte csak zsidók által lakott. Nemértem, hogy mi a gondod ezzel. Énsem bánnám, ha egy magyar lenne a szomszédom, (a legközelebbi egy tömbnyire lakik) mégis egy FBI a szomszédom.. (Fucking Big Indian.)
    Érdekes, hogy az első Öböl háborúig szinte sehol a világon nem volt gond a közelkeleti, vagy muszlim bevándorlókkal. Viszontdemegám, az akkor gyerek, vagy teenager kölykök naponta érezték a bőrükön, találkoztak a helyi „whiteboy”-ok által hazulról hozott arab-muszlim ellenességgel, amit a média, tv, illesmik sugalmaztak.
    Ők azok a másod, harmadgenerációsok, akiket a legkönnyebben lehet befolyásolni. A fenntartásokból, bizalmatlanságból, ellenség-érzetből, másságból egyszerű gyűlöletet csiholni.
    Utoljára, ha ma felrúgsz egy hatéves arab gyereket a határon, ne csodálozz, ha tiznöt év múlva ott tesz keresztbe neked, ahol csak tud. Felgyújtja az autódat, megmérgezi a kutyádat, horogkeresztet rajzol a zsinagóga kapujára, és hatodmagával erőszakolja meg az unokádat.
    Pedig megelőzhető lett volna. Nem kell sokminden hozzá. Legtöbbször az empátia is elég..

  • Göllner András

    @ Figyelő

    „Göllner, ha ezeket írta volna Márai, nem lettem volna híve. Viszont NEM írt ilyesmit, esetleg a társadalmat kritizálta elfogult, elmaradott nézetéért. Kérem, senki ne idézze Márait, aki nem ismeri igazán az összes művét!”

    Na egye fene, segítek önnek. Tessék itt az idézet Márai naplójából. Legközelebb a kis unokákkal szórakozzon:

    „Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a “jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit, a tudatot, hogy ő, mint “keresztény magyar ember” előjogokkal élhet a világban, egyszerűen azért, mert “keresztény magyar úriember”, joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem “keresztény magyar” vagy “úriember”, tartani a markát, s a keresztény magyar markába baksist kérni az államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a jobboldaliság minden értelme. S ez a fajta nem tanul. Aki elmúlt 30 éves, és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen. Talán megalkuszik fogvicsorgatva, s mert önző és gyáva: bizonyára hajlong majd az új rend előtt, de szíve mélyén visszasírja a “jobboldali, keresztény, nemzeti” világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársakat legyilkolni, és aladárkodni a nagyvállalatokban képzettség és hozzáértés nélkül”.

    Bencsics Klára ! Remélem magára ismert. Ön itt már évek óta hozzáértés nélkül osztja az eszét, mint mind azok akikről Márai beszél. Pofátlansága, tudatlansága valóban határtalan, de ez ne zavartassa. Forduljon máskor is bátran felém, tanár emberként szívesen segítek, hogy észhez térjen, feltornássza magát egy magasabb szellemi színtre.

  • Akkor kezdjuk.

    Az 56 -os magyarok menekulese a kommunista diktatura elolrol, Nem ismerem, mivel akkor meg nem eltem. De gondolom Figyelo elmagyarazhatja, hogy mi is tortent Ausztriaban a menekulttaborokban.

    1. Es talan ez a legfontosabb. Amikor menekulsz, es segitseget kersz, a legfontosabb az ALAZATOSSAG !!!! Nem kovetelozol, nem tuntetsz, elfogadod es alkalmazkodol a kialakult helyzethez, es megprobalsz ugy viselkedni hogy szeretetremelto legyel.
    Ezek a tulajdonsagok kozul, hany jellemzo a mostani europaba erkezo migransokra ?
    2.Mar tobbszor irtam: Napi 10 ezer ember ellenorzese szerinted hany ezer embert kene alkalmazni hogy ellenorizni lehessen a hataron.Kanada 1 ev alatt valogatott ki 10 ezer embert, nem 1 nap alatt !!
    3. Anno amikor mi jottunk Kanada kertek orvosi vizsgalatot. Eleg komplex vizsgalat volt. Amikor megkatuk a permanent resident -t a kovetsegen, termeszetesen ellenoriztek az orvosi papirt is. Szerinted ha visszautasitom (mint ahogy a havereid visszautasitjak) kaptam volna permanent resident -et ???
    4. Olyan nincs, hogy nincsen semmilyen iratod. A legujabb iphone nem egett be a hazba, csak a szemelyi ? Ezt te se gondolod komolyan.
    5. Irod hogy amikor eg a haz felkapja a gyereket es nekiindul. A menekultek 80% egyedulallo ferfi.Kanadaba erkezo sziriai menekultek 80% csalados.
    6. Volt szerencsem jarni Marokkoba, hadd ne beszeljek a tisztasagrol !!! Ha budapestrol azt mondjak hogy koszos, akkor nezd meg Casablanca -t vagy Marakech-t . Ha gondolod kuldok 1-2 kepet, csak vigyazz nehogy elokadd magad, hogy nez ki ott a WC.
    7. Kanadaba a magyarok legtobbje nagyon jol beszeli a nyelvet. Persze hogy van akcentus, de mindenki elsajatitotta a nyelvet bizonyos szinten. Nemetorszagban generaciok nonek fel hogy nem beszelik, es ez a legrosszabb nem is akarjak beszelni a nemet nyelvet. Nemet allampolgar is lehetsz, hogy csak szavakat ismersz. Szerencsere Kanadaban ilyen nincs, mivel vizsga van, es ha nem keszulsz, biztos a bukas.
    8. Kanadaban egy kis statisztika:

    Labour force participants4 of Arab origin are much more likely to be unemployed than labour force participants in the general population. In 2001, 12.3% of labour force participants of Arab origin were unemployed, compared with 7.4% of those in the overall population.

    As in the overall population, young people of Arab origin are more likely to be unemployed than older adults. In 2001, 17% of male labour force participants of Arab origin aged 15 to 24 were unemployed, compared with 14% of all Canadian males in this category. At the same time, 15% of young female labour force participants of Arab origin were unemployed, compared with 13% of their counterparts in the general population.

    http://www.statcan.gc.ca/pub/89-621-x/89-621-x2007009-eng.htm

    9. Kanadaban nincsenek NOGo zonak, mivel valogatott migransok vannak. Viszont az UsA-ba tobb ilyen helyen jartam. East Harlem,South Bronx, Brookland Washington Dc -ben, es hany ilyen hely van meg. Detroit, Chicago, stb, stb.
    Amikor EU -ban jarok, nem igazan keresem a nogo zonat, mivel olyan van az Usa-ba is, veszelyes hely.
    Itt van egy par pelda a no go zonarol:

    https://en.wikipedia.org/wiki/No-go_area

    10. Dolgozok sok arab kollegaval, igy kicsit ismerem a mentalitasukat. Mint irtam, itt valogatva vannak Kanadaba, szerencsere. Volt olyan, hogy ramadan alatt megkert a kollega hogy menjek ki az irodabol ameddig o imatkozik 1-et. Nem zavart,mivel tolerans vagyok a mas kultura, vallas irant. De Magyarorszagon, nem biztos hogy ugyanez lenne a helyzet. Amit megertek. Ennyi.

  • Göllner és falusi.

    látom igen igyekeznek, hogy a forradalom 60.évfordulóját „magyar” módra megünnepeljék! A maguk ünneplése abból áll, hogy a világot rengető forradalmat piszkos vádakkal illetik.
    Egyikük sem élte át azokat a szép napokat.
    Halvány fogalmuk sincs az orosz diktatúráról és az egyetemisták bátorságáról!
    Maradjanak maguknak ebben a tudatlan állapotban. Vannak viszont még túlélők, akik emlékeznek rá és azoknak bizony fáj, hogy van magyar aki a másik oldalon van és így gondolkodik!
    Márai, NEM volt már otthon akkor régen San Diagoban élt, viszont van néhány szép írásra az eseményről.
    Amit a Horthy társadalmáról írt több helyen, az a képmutató, fenéknyaló társadalmat illette kritikával.
    Persze, Márai népszerűsége és gazdagsága különösképpen , legjobban, a Horthy korban virágzott M.O-on.

  • Véletlenül, Márai Sándor minden művét olvastam, (65) telefonon beszéltem vele, és 1989-ben halála után egy emlékestet rendeztem műveiből, amit a torontói Helicon társaság is átvett.
    Ismert színészek szerepletek az előadáson, pl. Bánffy György Budapestről, és Szörényi Éva, Los Angelesből!
    Gondolom, nem látták az előadást.

  • Göllner András
    2016 október 5
    1:15 du
    Most esett le a tantusz, bocsánat!
    Köszönöm az ajánlatot a tanításra, igen megtisztelő.
    De tudja én más sok iskolát kijártam .
    A budai St Margit gimnáziumtól a kecskeméti Fiatalkórúak fogházáig.
    Nem hinném, hogy rajtam lehet még „segíteni”!

  • Friss hírek!

    Szerencsére visszafordultak a migránsok Belgrádba,miután megtudták,semmi nem változott, továbbra sem engedjük be őket(no meg főleg Ausztria és Németország sem küldött „meghívót”,védik a határt!)

  • akarki
    2016 október 5
    3:30 du.
    Nincs szükségem Figyelő magyarázatára, megvannak a magam tapasztalatai.
    Hadd ne szedjem pontokba, hanem ahogy jön.
    Tod, 56-ban az osztrákok nem szögesdróttal, meg kutyákkal várták a menekülőket, hanem részvéttel, barátsággalm meleg étellel, ruhával. Ha máshol nem volt hely, akkor a pajtáikban, vagy az istállóban húzhatták meg magukat, amíg jött a teherautó, hogy egy központi táborba vigyék őket.
    Sokan és sokat írtak az akkor táborban élők közül. A külföldön kiadott magyarnyelvű újságokban, mások könyveket, életrajzokat. Kevés olyat találsz közöttük, ahol mindn mokkacikiság, egyetértés, segítőkészség egymás iránt. Nem véletlen az sem, hogy pl a kanadába, amerikába melakault Magyar közösségek már a második évtől klikkesedtek. Sok nagyhangú „szabaccságharcosról” derült ki, hogy mégcsak a környékén sem volt azoknak az eseményeknek, amikről melldöngetve nyilatkoztak. Mert sokan voltak olyanok is, akik valóban ott voltak a dolgok sűrűjében. Ők voltak- és legtöbbjük most is- keveset és ritkán beszél ezekről a dolgokról. Aki részt vett bármi ilyesmiben, az cseppet sem csodálkozik ezen. Az Iraqból, Afganisztánból hazatért veteránoktól nemigazán hallasz beszámolókat. Tod, ilyen helyeken megtanul az ember befelé élni. Eltart egy darabig, amíg a rémálmok megszünnek. Kérdezz akárhány hazai menekültet, hogy az első években hányszor álmodták, hogy hazakerültek, keresi őket a rendőrség, vagy elvesztették az útlevelüket, nemtudnak visszatérni a befogadó országba. A háborús zónákból érkezettek lelkivilága, egyensúlya semmivel nem összehasonlítható. Néha teljes paranoiához, máskor skizofréniához vezethet. Az alap mindenhol a megcsontosodott bizalmatlanság, az állandó halálfélelem. Jóval érzékenyebbek, sérülékenyebbek a többi halandónál. Tudod, akire rámosolyogsz, az visszamosolyog. Akire ráordítasz, az visszaordít. A megvetés, a nyílt kirekesztés agressziót szül. Alázatosság? Ez jól hangzik, de asszem kevés ember születik Teréz anyának, vagy Ferenc pápának. Keveseknek van „galamb epéje”, nem mindenkinek kötélből vannak az idegei, a cérnák szakadnak. Előbb, vagy utóbb. A menekülteket nem vegzálni, hanem lenyugtatni kéne. Megértetni velük, hogy nincsenek veszélyben, itt megértésre, barátokra, új élet lehetőségére találhatnak.
    Kanada nem tízezer, hanem huszonötezer bevándorlót fogadott, és kb nyolc hónap alatt választották ki őket. Ezért lett volna fontos a magyar határon a logisztika, a tolmácsok, a regisztrációs irodák, ellátás, orvosi vizsgálat, ilyesmik. Aki háborúból, vagy gyilkos diktatúrából menekül, az eleve tart az egyenruhától.
    Írod, IPhone. Lehet, meglep, de a közelkeleten alig vannak telefonközpontok, vonalas telefonok. Az indiai, kínai telefonokat fillérekért lehet megvenni,- ahogy itt is. A fiatalok ottis élni, és nem megélni akarnak. Lehet, a harcok kezdetén részt vettek valamiben vagy ők, vagy valaki a családból. A megtorlás elől pucolnak. Kérdezik, hogy miért nem harcolnak.. Azért, barátom, mert nincs mivel.. Szíriában a katonaság kiválóan van felszerelve. Hála az amerikaiaknak, az Assad ellenes felkelők, és az ISIS is. Ellenük nem lehet egy görbe késsek (jhris) vagy egy handzsárral harcolászni. Őket a családi összefogás indította útnak, valamiféle reménnyel, hogy talán egyszer, majd.. (Insallah..)
    Nyelv. Te nagyvárosban élhetsz-gondolom. Valóban, ott jóval kevesebb a nyelvet nemismerő magyar, mint a prériállamokban, vagy az északabbi területeken. Különösen a farmok környékén fordul elő nagy számban, hogy a család női tagjai alig tudnak pár szót angolul. Mert otthon maradtak a kis farmházban, főzni, mosni, gyerekeket nevelni. Meg kapáltak, állatokat etettek, befőttet, savanyúságot tettek el télire. Kitől tanultak volna angolul? A déli széál nem hoz tudást, vagy nyelvismeretet.. Az állampolgársági vuizsga alig harminc éve van. De egy ilyen vizsgán, ami minimum három év tartózkodás után kérhető, akinek munkahelye van, fizeti az adót, nemigazán gond, ha nemtudja felsorolni a provinciákat, vagy nem tudja, hogy hány meghatározó, nagy párt van, vagy éppenséggel ki a Zöldek, vagy az NDP vezetője. Mert jelentősége alig.
    A linkelt anyag jól hangzik, de mindíg fenntartással olvasok bármilyen statisztikát, ha az nem az állami hivataloktól származik.(Még ott is szűröm, mert három-öt százalékos hibák szinte mindenben találhatók.)
    Írod, Marocco. Többször jártam ott. Casablankában, Rabatban, Mogadorban, (Sevíra). Leszámítva az éjszakára bezáródó mecsetek környékét, semmivel sem piszkosabb, mint a negyven évvel ezelőtti Budapest, Róma, vagy Bécs.
    Járd egyszer gyalogosan végig a hazai lakótelepek környékét. Kutyaürülék, szemét ameddig a szem ellát. Nézz be a Margitszigetre a fesztivál után, vagy egy szabadtéri köncert helyére két-három nappal kézőbb. A falvak, városok végeiben szeméthegyek, a tavak, folyók medrében kigyakott háztartási eszközök, biciglik, hűtőszekrények, gáztűzhelyek mérgezik az állat és növényvilágot. Érdemes benézni a Parlamentbe is, egy-egy gyűlés után. Szeméthegyek, ételmaradék, eldobált újságok, papirfecnik, taknyos papírzsepik.
    A no-go zónák az államokban. Valóban. Viszont elárulhatnád, hogy azoknak mi a bánatos lócsöcs köze van a menekültekhez? Harminc évvel ezelőtt simán lesétáltunk Torontóban a Korona étteremből a tópartra. Nem kellett figyelni minden mozgásra. Húsz évvel ezelőtt már csak kocsival. Migráncsok? Egy sqart…
    Részemről is ennyi..

  • Figyelő Klárika,
    sajnos egyre szánalmasabb az erőlködésed.Egész menekült és magyar ügyi felkészültséged még akkor is egyenlő a 0-alattival,ha itt ott elolvasod Márai összes írását,mert mint láthatom azt sem érted meg.Nem tudom kiknek a védelme alatt álltál a bokorugrásod alkalmából,de úgy tűnik,hogy ott sem voltál.Én a való életet nem utólag íróasztal mellől olvasgatom unalmas téli estéken a kandalló mellett.Még csak egy tanácsot fogadj el tőlem aki bár nem vagyok az unokád mégis szeretném, hogy mindenki tiszteljen,ne csak az idejáró nyilas hulladékokból kipottyantak. Sokkal többet tudókkal,tapasztaltabbakkal ne szállj vitába,mert ahhoz fegyvertelen vagy!Elég ha azt írod,hogy NO COMMENT.

  • Gyuri, őszintén, fogalmam sincs mi bajod velem?! Én átéltem, amit írtam ,soha nem hazudok.
    Nem tudom, mit nem értek Márai írásán, te okosabb vagy, talán magyarázd el.
    Hogy falusi mit magyaráz, nem érdekel, szeret mesélni, azt tudjuk.
    Göllner és társai, a baloldalon állnak, még mindig.
    Soha nem érthetünk egyet az igaz.
    Engem a komcsik meghurcoltak, és most SZABAD országban élek, ahol szabadságom van és ha IDE nem írók, engem nem piszkál senki

  • Egy Nap Oktoberben…

    „A Duna-parton hittől égve,
    Nem félve járt a város népe
    S a fák hullaták lombukat.”
    (Kannás Alajos: Hazám, 1956)

    Az utcán sárga faleveleket kavar a szél, s én mint minden oktoberben, gyönyörködve csódálom a napsúgártól bearanyozott színes fákat és emlékezem! – Akkor is, 54 évvel ezelőtt, ragyogó napsűtés volt oktober 23-án

    Reggel kilenc óra lehetett, hogy leszálltam a Kálvin téren az autóbuszról. A Múzeum- körútra siettem, hogy aznapi bevásárlásomat elkezdjem a Keravill üzletben.
    Kezdő anyagbeszerző voltam a Radelkisz Hiradástechnikai Szövetkezetnél.Kitünő állás volt, mellette elvégezhettem az esti technikumot. . .
    Egyszóval, a Múzeum körúton mentem és gyönyörködtem az őszi színekben, mikor a fák törzsére ragasztva piros-fehér–zöld keretes plakátokra lettem figyelmes, s megdöbbenve olvastam; lehetséges lenne, a diákság követelései 16 pontban, itt az utcán? Hallottunk már az Irodalmi Újság forradalmi hangú cíkkeiről, a Műegyetemen tartott gyűlésről, de itt a pontok követeléseit olvasni , bizony megrázó élmény volt !
    Az üzletbe érve az eredeti vásárlásom mellett, kötöző, elektromos zsinórokat is kértem, piros, fehéz, zöldet., hogy kokárdát készítsek belőlük. Hiszen itt tudtam meg, hogy a Petőfi szobornál az egyetemisták tüntetést szerveznek és szavalni fog Sinkovits Imre! A Ferenciek terén felhívtam az udvarólomat, későbbi férjemet, hogy mi készül a városban. Ő lebeszélt arról, hogy odamanjek, ”ki tudja hová fajulhat” felkiáltással
    Visszatérve az iródába, azzal fogadtak, hogy a Bem szobornál is lesz tüntetés három órakor Mire ódaértünk, már hatalmas tömeg gyűlt üssze. Bessenyei Ferenc színművész szavalta a Nemzeti Dalt és a Szózatot. A szobor mögötti kaszárnya ablakaiból a katónák magyar zászlót lengettek ki, de már a lyukas zászlót.
    Akkor már sejtettem, hogy ez a tüntetés nem mindennapi lesz…
    Aztán a tömeg elindult a Margit hídon a Parlamenthez, addigra már a munkások is csatlakoztak a tüntetőkhöz. Száz és százezer ember ment a.hídon, köztük menve, a Himnuszt énekelve értettem meg, hogy egy történelmi pillanatnak vagyok a tanúja és ezért a pillanatért érdemes volt élni!
    Mire a parlamenthez értünk a tömeg még nagyobbra nőtt. Sok órás várakozás után, teljesen besőtédetett és valaki újságból fáklyát gyújtott, majd a többiek is követték . Száz és ezer fáklyás magyar állt a sötétben , és Nagy Imrét követelte, hogy megjelenjen.
    Végre Nagy Imre kijött a Parlament erkélyére, és így kezdte beszédét: Elvtársak! A tömegben hangos morgás volt rá a válasz!
    Majd beszédével csillapitani akarta az embereket (Menjenek haza békében stb.) de a kedélyeket ez nem nyugtatta meg. A tömeg két csoportra oszlott, : volt aki a Bródy Sándor utcába ment a Rádióhoz, mások a Hősök terére ledöntni a Sztálin szobrot.
    Mi udvarlommal, a Rádióhoz mentünk, már a Múzem körúton nagy tömeg fogadott. A végén, a Nemzeti Múzem kertjében álltunk meg és vártuk, hogy a diákoknak sikerül e bemondaniuk a rádióba a 16 pontot?
    Elmúlt már talán 10 óra is, mikor az első lővéseket meghallottuk, majd egy egész sorozatot. Egyre „melegebb „ lett a helyzet, a Múzeum kertben az embereken pánik tört ki, hiszen a fegyvertelen diákokra lőnek az ÁVÓ-sok.( Egy montreali ismerősömnek a feleségét is itt lőtték le.) A hazafias lelkesedésnek máris áldozatai voltak.
    Váratlanúl, a Múzeum körútra teherautókkal katonák érkeztek, mi úgy gondoltuk, fegyvereket hoztak a felkelőknek! Leírhatatlan volt a reakció, többen sírtak! „A katonaság mellettünk van, hihetetlen!” (Jóval később tudtuk meg, hogy az ÁVÓ-sok hívták ki a katonaságot, hogy segítsenek a Rádiót megvédeni, de a katonák, a felkelők mellé álltak.)
    A tűzharc erősödött és a tömeg szaladni kezdett a Múzeum-kert távoli sarkába..
    A nagy izgalomban, alig vettük észre, hogy átáztunk a hideg őszi esőben, mely már órák óta szemerkélt…Úgy döntöttünk, hogy a szembenlévő Múzeum kávéházba megyünk egy kávéra, mert egész nap alig ettünk és halálos fáradtak is voltunk. A kávéház zsufolva volt. Kávézás közben láttam Szabó Sándort színművészt szintén kávézni. Akkor láttam őt utoljára életemben..
    .A harcok, a fegyverek még harsogtak, de mi már nem tudtunk semmit tenni.
    A Rádió körül a harcok egész éjjel folytatódtak, de ahogy később megtudtuk, már reggelre a forradalmárok átvették a Kossuth rádió adását.
    A villamosok rég nem jártak már , ideje volt hazagyalogolni……
    Mégegyszer körülnéztem a feldúlt Múzem-körúton és valahogy úgy tűnt, hogy évek teltek el reggel óta, mikor az őszi színeket csodáltam!
    Azóta, minden oktoberben erre a napra emlékezem, mikor a természet újra felölti színes köntősét. Egy napra, ami megváltoztatta a magyar történelmet és mindannyiunk életét !

  • Ez a cikkem megjelent Kanadai és magyaroszági újságokba is

  • Göllner András

    @ Figyelő

    Ugye nem veszi rossz néven ha azt mondom, hogy mi már túltárgyaltuk a fenti cikkel kapcsolatos hülyeségeit ? Tessék csak továbbra is bátran irogatni, a pityi palkók, tóth petik, boda marcsik, meg a többi szerencsétlen eszement aki az ön színtjén száguldozik ezeken az oldalakon, bizonyára rá harap majd valamelyik megjegyzésére. Én kiszállok, de búcsúként szeretném megnyugtatni, hogy most véletlenül teljesen egyetértek Simicska Lajos tézisével: mindenkinek alkotmányos joga hülyét csinálni magából. Uccu neki. Folytassa szépen. Kezicsókolom.

  • Már bocsnánat, de ez egy eléggé gyenge cikk……. 200 000 magyar menekült között senki sem hiszi (kivéve maguk az 56os generáció) hogy mindenki „56os harcos” volt, vagy hogy nem volt köztük bünözö, elmeteg, szélhálmos és kém.

    Nem mondom hogy erröl nem szabad beszélni, söt….. de akkor már legyen valami mélyebben kutatott és részleteseb, komoly cikk. Ez egy eléggé egy bulvár lap szint (Pándy? Give me a break. Akkor ne menjen senki dél Ontárioban mert onnan származik Paul Bernardo és Karla Homolka? ) és nem utolsó sorban ez a cikk ugyanúgy hozza fel a „bünözök az 56os menekültek között” mint a jobboldal a „terroristák a menekültek/migránsok között”.

    Azért nem annyira fekete-fehér egyik téma se, és kikérem magamnak a dédszüleim, nagyszüleim, szüleim és a sok tiszteséges magyar emigránsok nevében, akik önkéntesen, idejükkel, tehetségükkel, tudásukkal vagy egyszerüen krumplipucolással felépitettek, gyarapitották a magyar közösségeket, hogy ezt egy egyszerü kézlegnyitéssel félre legyen söpörve: „Nem vitatom hogy at 56-osok többsége jól beilleszkedett a fogadó országok társadalmaiba, de az is igaz, hogy szép számmal akadtak bűnözők, szélhámosok és elmebetegek is közöttük.”-

    Az igaz, hogy sokan nem tanultak meg rendesen angolul, vagy egész éltetükbe akcentussal beszéltek (amit viszont nem lehet szemrehányni). De ez mind már nem érdekes, ök már 70, 80 évesek. A második generáció már más, kettösidentitású, beilleszekedett és a legtöbb többre vitte mint a szülei. (Pld hányan jöttek ki mint egyszerü gyári munkás, itt a gyeremek több diplomát szerzett?)

    Jobban teszenek Lázár György beszámolói a San Diego magyar kulturális eseményekröl, inkább hagyja a komolyabb témákat a történészeknek, mint Christopher

  • kanadai, hol van a cikkben, hogy mindenki harcos volt ,aki kijött? Ezt soha nem mondtam sem én, sem a társaim. Kijöttekről nem is írtam, csak a forradalom első napját írtam le, ahogy kezdődött!
    Nem gondolja és még itt egy páran, hogy CSAK a rosszindulat beszélt most magukból?
    Nekem úgy tűnik.
    Ez ugyanaz, mikor valaki azt állítja, hogy mondtam valami, amit, nem is igaz, hogy mondtam.
    Mindenestre, félreismertem a társaságot: azt hittem értelemes emberek, és a gyűlöletüknek van határa, de nincs.

  • kanadai, elnézést! Visszaolvastam, amit írt, de lehet, hogy a válasza, nem az én írásomnak szólt, hanem az eredeti cikknek.

  • gyuri10
    2016 október 5
    6:25 du.

    Az biztos, hogy csúsztatásban, félrevezetésben nincs itt nálad tapasztaltabb, képzettebb! 🙂

  • Don Ovuz
    2016 október 5
    1:21 de.

    Pl. Magyarország vezet az öngyilkossági statisztikákban is. Hozzátenném, hogy a rendszerváltás óta csökkent az öngyilkosságok száma!

    Ehhez a magánéleti problémákon kívül hozzájárulhatott a diktatúra is. Gondolok itt kiemelten a nemzeti önismeretre. 40 évig azt hallgatták (és ma is van, aki csak ezt hallja) a magyar fiatalok, hogy itt mindenki szar, szemét volt, aki 1945 előtt élt. Nem szívesen mondom ezt, de azt is hallgatnunk kell, hogy aki félzsidó volt és föltalált valamit, azt talán megtűrik a rendes emberek között, de csak ha megtagadja az őseit Árpádig visszamenőleg. De ahogy a két ideíró izraeli szellemóriástól megtudhattuk, már Levédia is a magyarok titkos, sötét múltjának része, pláne Etelköz!

    Nem csoda, hogy a magyar fiatalok közül sokan depressziósak, és miután a fideszben is csalódtak, tojnak a magyar politikára.

  • hazai lámpa 2016 október 5 1:21 de.
    Azért ezt a boncolgatást nem nagyon kellene terjesztened.
    Gondolom Te sem bírtad ki nevetés nélkül, mert ha komolyan gondolod, akkor nagy a baj.

  • Llanfair
    2016 október 6
    10:41 de.

    Én természetesen csak viccnek szántam, de gyuri kedvenc költője hány versben pocskondiázza a magyar nemeseket, hogy „Feleim, menjünk vissza Ázsiába”? (Ady)

  • hazai lámpa Nekem semmi bajom Ady-val. Egyik közeli rokonom grófnő volt a család szerint, ettől még nem lettek nemesek a magyar nemesek. (Elnézést a szójátékért). Nem sok jót csináltak az országnak nemeseink.

  • Figyelő
    2016 október 5
    4:53 du.
    Figyelmetlen vagy, Figyelő.
    Énis átéltem. Igaz, csak kilenc éves voltam. Nagybátyáméknál laktam a Dózsa György úton. Másnap kellett volna orvosi vizsgálatra mennem. Anyám dél körül jött értem, vitt vissza Győrbe. Apám benne volt a sűrűjében. Leis ülte érte a magáét.
    Lehet, meglep, de minden évben megünneplem a Forradalmat. Többnyire akkor, mikor már elhagyta az itteni emlékmű környékét az a tíz-tizenkét ember, aki elhelyezett ott egy nemzeyi szalagos virágcsokrot. (Hacsak el nem felejtették, mert olyan is volt.) Régebben még tellett koszorúra. Szal, én akkortájt megyek, mikor a népek már a Magyar Házban eszik a süteményeket, isszák a kávékat, üditőket. Ott már van vagy hetven ember.
    Érthető. Kellemesebb az idő, a szél sem fú, az esőről nemis beszélve.
    Ilyenkor szoktam vinni egy szál vörös rózsát, meg egy kisüveg cefrét. Lerakom a virágot, loccsantok néhány cseppet az emlékműre, és megiszom a többit. Lassan. Oluan másfél, két órákat szoktam ott eltölteni. Pár lépésre van a rendőrség épületétől. Még a legelején egyszer kijött két rendőr, hogy mit csinálok. Mondtam nekik. Kérdezték, vezetek? Mondtam, hogy gyalog vagyok. Azt mondták, akkor nemláttuk a flaskáját. Azóta csak intenek.
    Ennyit neked arról, hogy én hogyan ünneplem..
    Ja? Kétezer kettő óta kokárdát sem tűzök ki, viszont van egy régi Kossuthcímeres kitűzőm. Olyan otcentes nagyságú. Azt szoktam a gallérom alá kitűzni. Nem látszik, de én tudom, hogy ott van.

  • Llanfair
    2016 október 6
    12:07 du.

    Ady is nemes volt, azért írja, hogy „úri véreim”. Sajnálatos, hogy Adynál az ázsiai őshaza, mentalitás egyenlő a rosszal és hülyeséggel. Petőfi is halhatatlanná tette a ráérős, pipázgató nemes figuráját, csak nem úgy ahogy eredetileg akarta. Le akarta járatni, de a magyar emberek nagy része viccesnek, szimpatikusnak látja Pató Pált.

  • hazai lámpa
    A művészet veszélyes dolog, sokan félreértik, sokan félre is magyarázzák. Ez van.

    Hallottam egy mondást. Aki az őseivel büszkélkedik, olyan mint a krumpli. Ami számít, az a föld alatt van.
    Nem függ össze semmivel, de tetszik. 🙂

  • hazai lámpa,
    teljesen hiteltelen vagy,mert még egy Ady idézetet sem vagy képes hazugság nélkül leírni.Ady nem írta azt,hogy „Feleim, menjünk….”Azt írta,hogy „Úri véreim,menjünk vissza Ázsiába”.Ez magyar nyelvre lefordítva azt jelenti,hogy a bunkó parasztok,mint te is,nyugodtan maradhattok turuliában. Egyébként Ady nem az én költőm.Ő a magyarok egyik,-ha nem a legnagyobb-költője.Irodalmi, szellemi és EMBERI értéke nem a te színvonalad tartozéka.A te nívód inkább a nagy nyilas és náci”irodalmárokra”wassra,nyírőre hajaz.

  • falusi
    2016 október 6
    1:13 du.
    Igen, ismerem a történetedet Apádról, már régebben olvastam.
    Persze, nem tudom azért még mindig, hogy miben voltam „figyelmetlen”?!

  • gyuri10
    2016 október 6
    4:19 du.

    Te meg olvasni se tudsz, mert már föntebb javítottam. Mi bajod Ázsiával, te nem ott laksz?

  • gyuri10
    2016 október 6
    4:19 du.

    A náci Wasst 1934-ben kitüntették Baumgarten-díjjal egy csomó liberális meg balos között.

    „oly komoly törekvésű, akár a szépirodalmat, akár a tudományt művelő magyar írók” „minden vallási, faji és társadalmi előítélettől mentesek és csakis eszményi célokat szolgálnak és így személyes előnyök kedvéért megalkuvást nem ismervén, anyagiakban szükséget szenvednek.”

    Wass regényeiben tudtommal semmi nácizmus nincs, inkább az vele a baj, hogy a román népbíróság elítélte háborús bűnökért meg hogy a fidesz kurzusíróként erőlteti.

  • Ez az írás kifejezetten jó, mert rámutat, hogy a misztifikált 56 nem volt olyan tiszta, az emigránsok között is megjelentek a bűnözők.
    Nem is értem, hogy ezt miért tagadja az, aki nem volt bűnöző.
    56 attól válik hiteltelenné, ha letagadjuk a piszkos oldalát és ugyan így, ha az emigránsokat is úgy állítjuk be, mintha mind becsületes, makulátlan szuperemberek lettek volna.
    A nagyrészük valószínűleg, de az osztrák tábor arról volt híres, hogy magyar bandák is voltak ott, akiktől tartottak és a becsületes magyarok jóhírét is rontották.
    Ugyanakkor én is ismerek olyan ma már német állampolgárt, aki a francia légióban volt zsoldos évekig, és elképesztő, a hihetőség határát alulról súroló történeteket mesélt.
    És hallottam az USÁ-ban is hunglish-t sem elérő szűkös angol nyelvtudású szövegelést, amit Ausztráliában is, ahol divat volt az egymást kitüntetgető bőszmagyar kacogányos vitézi összejövetel, akiknél a magyarságot már csak ez jelentette.
    Ugyanakkor elképesztő számomra, hogy van olyan álinteligens, aki Márait emlegeti, idézgeti, miközben ordas, antidemokratikus öblengései fertőzve mocskolják be a monitoromat. De hát akkor ő nem is fogja fel Márai mondatait, hanem csak a betűit, esetleg a tőszavait.
    Ugyan ez van 56-tal. Orbánnak már terhes 56, és főleg Nagy Imre. (Csak ezt még szintén nem fogta fel minden orbánrajongó, mert annyira elvakultak).
    56 a diktatúra elleni leghatékonyabb megmozdulás jelképe, amely az azonosság miatt orbán rendszerét is fenyegeti.
    56.2.0. ma van! És ezt orbán tudja a legjobban.

  • Ja! És nem csak osztom az észt, hiszen a 4 műegyetemista közül 2-t ismerek, akik a pontokat írták. A 3-ról nincs hírem, a 4. az első pontok után a kedveséhez távozott. Viszont a két ismerősöm élete ellenkező irányba futott, és mind a mai napig nézeteik ellentétesek, bár azóta is – bő 65 éve – jóbarátok.
    Ahogy a hozzászólásokban is, óriási a különbség részükről is az 56-os események interpretálásában is. A részvétel az akkori folyamatokban egy tőről eredt, majd a helyzet kaotikussá, kontrollálatlanná és sokesetben deformálódottá vált, és akkor vált az ő motiváltságuk is különbözővé.
    Gondoltam már többször, h megírom a hiteles emlékiratokat, amely bemutatja mindkét irányt, és nem eltúlzott szóbeszédek és romantikus utcai séták alapján keletkezett szájízemhez igazított önigazolást nyújtanék, amint az a legtöbb esetben keletkezett a megjelent eddigi nyomtatásokban.
    „Az én 56-om” írások, a tapasztalatom szerint csak mások szubjektív majdnem megélt „virtuális tapasztalataiból” és a keringő városi legendákból születtek leginkább, olyanokéból, akik majdnem ottvoltak, vagy leginkább otthon kuporogtak, néha a függöny mögül kipillantva.
    Azokról, akik a köztörvényeseket kiengedték és a 5-8, 12 éves gyerekek kezébe fegyvereket adtak, az akkori gyermekkatonákat megteremtették, mindig is markáns véleményem volt.
    Itthonról elítéljük az afrikai gyermekkatonaságot, de vannak akik a magyart mégis istenítik. Skizofrén egy állapot.

    Sőt! A véleményük sauli pálforduláson menne át, ha orbán ellen ma ilyen gyerekkatonák harcolnának egyszer csak….

  • hazai lámpa
    2016 október 6
    5:13 du.
    Köszi, hazai lámpa! Ezt a véleményt sok külföldi magyar vallja.

  • Ma is van botrány fel nem vállalható téves kitüntetésekkel.

    Ld. Ákos, Szamóca, Pataki A, és az az erdélyi hálás havimetálos öregasszony (énektudás nélkül, de felfújva) és az a fasiszta – orbánista bemondó. Egyikőjük sem érdemelte meg a díjakat, hacsak nem seggnyalásért kapták, vagy plagizálásért.

    Gondolom emlékszik még mindenki a Depeche Mode-ra. Na! Ákos is azt próbálta magyarosítani saját termékként eladva. Abból élt, lett ismert, és él még ma is. Nélkülük ma is egy kis névtelen orbánista senki lenne.

  • A vasalbert féléket az élőhelye környékiek sem tartották, tartják sokra szellemi termésük révén, csak politikai okok miatt azok, akik a fasizmust és a nyilasokat istenítik vallásos imádattal.
    Ilyenek nyilván vannak a régi emigránsok között is, amint azt a másik – 56-os írás kapcsán már ki lett tárgyalva.

  • hazai lámpa,
    azt hittem,hogy történelem tanár nem leszel.Sajnálatodra földrajzból még kevésbé vagy elfogadható.Pedig ott még vita sem lehet.A térképek egy az egyben igazolják ügyetlen,minden lében kanál szószátyárkodásodat.

  • orbánvektor

    2016 október 7
    3:54 de.
    Néhány pontra szeretném felhívni a figyelmét.
    A nyilasok, ahogy ismerte az öreg magyar őket, rég meghaltak, vagy Argentínába mentek.
    A mai magyar jobboldal, ha annak lehet nevezni NEM nyilas, vagy náci. Az 70 éve volt, az egész mozgalom meghalt, kimúlt, elvérzett vagy elmenekült. Kikérem magamnak és minden jobboldalinak, hogy annak nevezzenek, mert a nácizmust én is és családom is megszenvedte!
    Viszont megszenvedte a kommunizmust is, aminek az unokája a mai baloldal.
    Tehát kicsit kellene informálódni, gyűlölködés helyett.
    Még annyit, WASS ALBERT így írta a nevét a gróf szót nem tette eléje.
    Erdélyi magyar író, aki sehol, egy könyvében sem gyűlölködött a zsidók ellen. A média terjesztette róla, hogy antiszemita és azok, akik egy könyvét sem olvasták el is hitték. Mert a legnagyobb MUMUS, ma is az antiszemitizmus sokaknál. Pedig sajnos, mindenhol van és mindig is volt!

  • Klárika,
    védőügyvédnek gyenge vagy mint a harmat. wass albertnek így írják a nevét:kis betűvel.Aki két zsidó lányt saját kezűleg lőtt le és többek között ezért is ítélték halálra háborús bűnösként,az csak a Te védelmedet érdemli meg.Nevének nagybetűvel írását a hóhértól kaphatta volna meg,ha nem menekült volna ki a kivégzés elől.Egyébként mi lesz nyírő józseffel?Őt nem véded meg?Pedig ő még nyilas parlamenti képviselő is volt az örmény nemzetvezető testvér parlamentjében 1944-ben és mint irodalmár ő is ott lehet a könyves polcodon.

  • gyuri10
    2016 október 7
    3:51 du.

    „két zsidó lányt saját kezűleg lőtt le”

    Gondolom a bizonyíték az, hogy te ezt is láttad hétévesen a pesti belvárosból!

  • hazai lámpa,
    én a belvárosból nem láttam semmit,mert angyalföldön születtem, nem a csiki havasokban.De te honnan kukkoltál,hogy bizonyítgatod, mi nem történt meg Transsylvaniában.Ja?Hogy a háború után azért ítélték halálra,mert nem jelentkezett lókórházi kedves nővérnek? A kun pátert is ugyan ezért végezték ki.Azt sem láttam!

  • hazai lámpa A logikád szerint hitler sem bűnös, mert Gyuri nem látta? Ez így logikus?

  • Llanfair
    2016 október 7
    5:59 du.

    Neked az a foglalkozásod, hogy a kákán is csomót keressél? Hitlerről vannak bizonyítékok, de Wassról a legvérmesebb román népbíró is „csak” azt állította, hogy ott volt a közelben, mikor az eset történt. Azt próbálták a románok bebizonyítani, hogy ő volt a felbujtó, ha jól emlékszem tanúvallomásokra alapozva.

  • gyuri10
    2016 október 7
    3:51 du.
    Gyurika, a baj az, hogy minden rémhírt elhisztek amit terjesztenek.
    Amikor az a bizonyos gyilkosság történt, éppen a fronton volt, ezt mondja az író.
    A románok mindent elkövettek, hogy kinyírják és megszerezzék a birtokukat.

  • Tudomásom szerint, a románok Washingtonig is elmentek Wass Albertet befeketíteni és követelték, hogy adják ki őt.
    Viszont erre USA nem volt hajlandó.

  • Ja, Nyírő Józsefet nem olvastam, engem untatott a stílusa.
    Nyírő azt hiszem idejében meghalt, vagy kiment, mielőtt a téma felmerült. Annyit tudok róla, hogy egyszer kormánytagnak választották a Horthy korban. Persze, még nem volt nyilas kormány, az csak Szálasi korában létesült.

  • Klárikám,
    ez a szokásos maszatolás.Helyette szava hihetőbben írhatnád,hogy NO COMMENT.

  • hazai lámpa Hm. Számtalan hobbim van, tartalmasan kitölti a napomat. De most, hogy mondod, lehet felveszem a csomókeresést is.
    Egyszerűen irritál rosszul titkolt antiszemitizmusod, irritál a mindenben belekötés, más vallásának szentségeinek gyalázása, gyilkosainak védelme, az áldozatok hibáztatása. Irritál, hogy minden témában tudsz zsidózni. Olyan tragédiákat átélő emberek b@sztatsz, akiknek tragédiáját felfogni sem lehet.
    Irritál, hogy minden cikket félreviszel határtalan zsidó gyűlöleteddel, ez kimeríti a trollkodás fogalmát. Nem érdekel óvódás érved, hogy más is azt csinálja. Állítólag okosabb vagy mindenkinél, lépd át.
    Neked kellene hobbit váltanod, mert ez gusztustalan. Nekem is van véleményem bizonyos vallásokról, mégsem ágálok ellenük a nap minden percében. Téged nagyon megbánthatott egy délceg zsidó fiú. Lépj tovább, és élvezd a házaséletet. Az emberből sok feszültséget, gyűlöletet és irigységet ki tud ölni egy jó házastársi kapcsolat, főleg ha megizzad közben. Hidd el, megéri. A szólásszabadság nem jelenti a nyakló nélküli b@szogatást, én úgy gondolom.

  • Figyelő
    2016 október 7
    10:05 du.

    Horthy bukása után lett a Szálasi parlament, és abban volt Nyírő, ha jól tudom. Nyírőnek és Wassnak a fidesz épített kultuszt, ezért van a sok szoborállítás meg a politikai cirkusz. A ballibek persze rárepültek a témára, és a politikai szerepvállalásuk miatt a sárga földig lehordták mindkét írót, a műveiket is belekeverve.

    Szerintem sokan a politikai vita kapcsán olvasták ezeket az írókat, előtte nem voltak széles körben ismertek.

  • gyuri10

    „..Hogy a háború után azért ítélték halálra,mert nem jelentkezett lókórházi kedves nővérnek?..”

    Raoul Wallenberg mit követett el, hogy a szovjetek elhurcolták, börtönbe zárták, aztán fogorvosi kezelésnek álcázott injekcióval kivégezték?

    De van még magyar író-politikus is, akiről soha nem beszélünk, nem emlékezünk meg, akit ’44. márc 21-én a németek letartóztattak és a zsidókkal együtt deportálták. Aztán, mikor csontsoványan hazatért, a kommunisták nem ismerték el antifasiszta érdemeit, hanem családját és őt is meghurcolták, amibe már belehalt.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Somogyv%C3%A1ry_Gyula

  • orbánvektor

    Te nyilván a dákó-román elméletet is elhiszed a románoknak.

  • orbánvektor

    Azt sem árt, ha tudod, hogy a magyar arisztokraták megvetették, utálták a nyilasokat.

  • Kedves Jani elolvastam Somogyvári Gyula életrajzát, amit idehoztál. Azt hiszem, olyan magyar volt, akit a nácik egyformán gyűlöltek a komcsikkal.
    Ilyen is volt sajnos. Mindig baj az, ha valaki nagyon nemzeti érzésű a diktatúrákban.

  • Jó író volt, olvastam verseit és könyveit fiatalkoromban.

  • Figyelő:
    „Nyírő Józsefet nem olvastam, engem untatott a stílusa.
    Nyírő azt hiszem idejében meghalt, vagy kiment, mielőtt a téma felmerült. Annyit tudok róla, hogy egyszer kormánytagnak választották a Horthy korban. Persze, még nem volt nyilas kormány, az csak Szálasi korában létesült.”

    Én olvastam Nyírőt, engem nem untatott a stílusa. Jó, nem volt egy világirodalmi óriás, de tisztes középszerű kismester igen, aki azért – eltérően pl. Wasstól vagy Tormaytól – tudott írni.
    Kormánytag soha nem volt. A második bécsi döntés után a magyar parlamentben ún. behívott erdélyi képviselő volt. Politikailag egyértelműen náci szimpatizáns, rendszeresen éltette a nácikt, Hitlert és Göbbelst. A Szálasi-puccsot követen is a nyilas parlament (az ún. Törvényhozók nemzeti Szövetsége) tagja maradt, Szálasiékkel együtt menekült Nyugatra. Előbb Németrszág nyugati megszállási övezetében élt, majd onnét Spanyolországba távozott, hol megtért a fiatalkori kereszténységéhez, szerzetes lett, egy spanyol kolostorban érte a halál.

  • Figyelő
    2016 október 6
    4:42 du.

    „Persze, nem tudom azért még mindig, hogy miben voltam “figyelmetlen”?!”

    Ebben:

    „Göllner és falusi.

    látom igen igyekeznek, hogy a forradalom 60.évfordulóját “magyar” módra megünnepeljék! A maguk ünneplése abból áll, hogy a világot rengető forradalmat piszkos vádakkal illetik.
    Egyikük sem élte át azokat a szép napokat.
    Halvány fogalmuk sincs az orosz diktatúráról és az egyetemisták bátorságáról!
    Maradjanak maguknak ebben a tudatlan állapotban. Vannak viszont még túlélők, akik emlékeznek rá és azoknak bizony fáj, hogy van magyar aki a másik oldalon van és így gondolkodik!”

  • Llanfair
    2016 október 8
    5:06 de.

    Nagyon szép monológot írtál ide, kár, hogy egy sora nem igaz. Köszönő viszonyban nincsenek a valósággal az érveid, de minden sorból süt a személyeskedés.

  • Klárika,
    tisztázd önmagaddal,hogy kinek a verseit olvastad.Somogyvárit vagy nyírőt. Mindkettő teljesen ismeretlen(betiltott)volt amikor Te-MI fiatalok voltunk. wassal,nyírővel,Somogyvárival kapcsolatban abszolút sötétségben botorkálsz.Ha pl. a náci nyírőt sem találod a Google-ban vagy nem is tudod hogyan kell keresni,akkor minimum, hogy figyelj oda azokra akik sokkal tájékozottabbak Nálad és minden állításukra nem az az egyetlen bizonyítékuk,hogy ŐK már koruknál fogva átélték és megszenvedték mindkét izmust.Számodra is elfogadható lenne,(ha félre tennéd alaptalan EGOdat)amit Belzebub beíró társunk egész pontosan ide rögzített hibátlanul.Ha viszont nem akarsz feleslegesen vitába keveredni,csak annyit írj,hogy NO COMMENT.S”a haza fényre derül”

  • hazai lámpa
    2016 október 8
    6:00 de.
    Tudom, hogy most kezdték el a Wass „kultuszt”, ami kicsit szeríntem, túl megy a célon. DE nem szabad elfejteni hogy tiltott volt 1945 óta kiadni.

  • Gyuri, miről írogatsz? Én nem ezt írtam, mint Belzebub?
    DE én is átéltem MINDKÉT kort, sajnos.
    Már azt is írtam, hogy mindkettőt megszenvedtem. Ellentétben Veled.

  • falusi, lehet, hogy rosszul láttam, de Göllner állitásai és véleménye teljesen balos, amivel nem értek egyet.

  • Tüske Zsófia

    [falusi: köszönöm a hosszú hozzászólásodat a menekülőkről. régóta nem olvastam empatikus irományt ebben a témában]

    jani: a magyar arisztokraták közül sem mindenki vetette meg a nyilasokat: Pálffy Fidélió Szálasi minisztere volt, 45-ben fel is akasztották.

  • Figyelő!

    okt.06.12:11

    Azt kérdezi kanadai nevű fórumtársától, „hol van a cikkben hogy mindenki harcos volt aki kijött? Ilyesmit nem mondtam én sem..”

    Nos,szerintem a következő sorok – melyet ugyan falusink írt – erősen arra utalnak:

    okt.04.5:14

    falusi, voltam “menekült” táborokban, egy köztörvényessel sem találkoztam. Úgy a magyar határnál, mint Bécsben.”

  • Bencsics Figyelő!

    Mondja kedves, maga járt e odahaza a rendszerváltás előtt, vagy addig kint dekkolt a felősségrevonás elől ?

    .

  • Auróra Borealisz

    Figyelő !
    Azt honnan tudja valakiről,tehát miről ismeri fel, akivel vélötlenül találkozik, hogy az illető köztörvényes, politikai, avagy netán (‘stenőrizz) gazdasági mönekült ?

    Oszt ez is:
    évtizedekig ott húzta meg magát pledául Torontóban az a Finta Imre csöndőrszázados, a szögedi gettóparancsnok úr is, és ott igen népszerű ember vótt az emigránsok körében. Ha jól emlékszem maga is ösmerte ezt a kellömes embört…

    Na, csak úgy mögkérdeném, hogy ő – Fimta – minek minősül a maga szemében, köztörvényesnek, vagy politikainak ?

  • Klárika,
    Auróra Borealisz feltett Neked egy érdekes kérdést,amire a válaszod engem is nagyon érdekelne.Talán még jobban,mint Őt.Ha lehet adjál rá tisztességes választ.A NO COMMENTET már olcsón elfecsérelted.Nem kielégítő.Különösen nem,mert egy kegyetlen gyilkosról szól a kérdés.ő biztos,hogy nem volt az orosz fronton, mint az irodalmár védenced.

  • Don Golo, persze, hogy voltam otthon. 2000, 2005, 2006-ban. Előbb nem voltam, kissé elfoglalt voltam 4 gyerek, plusz munka mellet, na meg pénzem sem volt.

    De utolsó látogatásomat már a legidősebb lányom fizette!

  • bocsi, még 2015 szeptemberben is voltam ,,,,,,
    2006 -s emlékeimről már itt többször írtam.

  • Auróra Borealisz
    2016 október 10
    7:15 de.
    Én nem ismertem Fintát, de olvastam róla a sajtóban. Én Montrealban élek NEM Torontóban! Elég nag itt a távolság légvonalban is, hát még autóval, pl.autóval 5-6 óra vezetés a két város között.
    Aki Kanadában él mint menekült, az nem feltétlenól bűnőző vagy nyilas, Sok magyar zsidó is él itt.

  • Figyelő Kedves Figyelő A „rendszerváltás” 1989-ben volt. Ezek a dátumok későbbiek. Tehát a válasz, NEM VOLT.

  • Klárika,
    élveztem a válaszodat.Pontosan úgy válaszoltál,mint a néhány évvel ezelőtti sport és kultusz miniszter Dávid Ibolya.(2010) A Ferencváros-MTK football meccsen a magyar név dicső zászlóvivői majd az egész mérkőzés ideje alatt azt énekelgették,hogy „megy a gőzös,megy a gőzös Auschwitzkába”.Mivel másnap a médiában megkérdezték a felelős miniszter asszonyt,hogy mit akar ez ellen tenni? Azt válaszolta,hogy”kérem én nem értek a footballhoz”. A kettőtök válasza nagyon hasonló.Akár Te is lehetnél magyar diplomata.Ma a mi legszentebb ünnepünk előestéjén nem akarok neked ennél többet írni.Beírásoddal vérig sértetted Magadat. Önerőből.

  • Auróra Borealisz
    2016 október 10
    7:15 de.

    Talán megbocsátható, ha Figyelő elfogult az 56-osokkal, de ő legalább elismeri a tévedését.

    De kvázi az 56-osokon számonkérni, hogy ki volt velük egy menekülő csoportban, és itt sértegetni, letámadni embereket, az a csőcselék szokása, ebben hozza a szintet a KMH szubkultúrája is.

    Sok ember volt akkoriban, akire ráfogták, hogy háborús bűnös, de azóta kiderült, hogy a fele sem volt igaz a vádaknak. Ide sorolnám azokat, akik a kommunista rendszer ellenségei voltak, és ezért esett keményebb megítélés alá a szerepük, pl. katonák, politikusok. Megjegyezném, hogy az Auschwitz-jegyzőkönyvet a világnak eljuttató titkos ügynököt a lengyel kommunisták végezték ki.

  • Hát, emberbe belekötni tudnak az olvtársak, az már biztos!
    Ennek ellenére, ha hibás dátumot is írók néha, azért megvan még a fejem.
    Kívánom, minden kritikusnak, hogy ha annyi idős lesz mint én, ilyen memóriája legyen!

  • Auróra Borealisz

    ˙

    Jani egy tipikus nácit, egy „fajvédőt”, vitéz Somogyvári Gyulát állítja itt az AN lapjain az olvasók elé, mint egy ártatlan bárányt, az ártatlanság netovábbját… Hát ne tovább !!! 🙁

    .

  • Bencsics Figyelő asszony!

    A Maga az én (6,53-as) kérdésemre adott (10,00-ás) válasza pontosan annak a beismerése, hogy Önnek volt, vagy voltak takargatni valói ’56 vészterhes napjaiból, mely bűnöket csak az Antall kormány nyilvánította semmisnek…

    .

  • Auróra Boreálisz

    halvány mécses!

    Ez esetben mindenképp egy véreskezű háborús bűnösről, Finta Imréről van szó, aki személyesen 9300 szegedi ember kirablását majd halálba küldését parancsnokolta le nagy szakszerűséggel. Ezt a hozzáértést Endre László belügyi államtitkár is visszaigazolta akkor, amikor ezt nyilatkozta: „Szeged a zsidókérdés megoldásában vezet a vidéki városok között”. –

    Tehát, nemcsak ráfogták, ahogy azt maga megpróbálja nekünk itt bemesélni, és a többi mondatával relativizálni, magyarul elmismásolni. Na, és ’45 után ez a Finta Imre, mint emigráns (úgymond politikai üldözött) bizony nagyon kellemesen ellubickolt ott abban a tengerentúli langyosvízben, mígnem a „polgári” Antall-kormány által kinevezett főkonzul meg nem tisztelte csendőr-pribékünket a 80. születésnapja alkalmából egy kedves felköszöntő levéllel.
    Ebből a feléje áradó hazai és kanadai szolidáris bájolgásból, jogosan az országra nézve is egy szégyenletes hazai és nemzetközi botrány kerekedett ki – még a konzult is kénytelenek voltak visszarendelni és lemondatni…

  • Klárikám,
    sajnos már nem emlékszel Auróra Borealisz kérdésére sem. Ergo: köszönöm,nem kérek a jókívánságaidból.Továbbra is várok tőled egy Hozzád méltó választ.Ne törődj vele,hogy a marcsa és a pilács óltársaid hogyan fognak vélekedni Rólad.

  • Auróra Boreálisz

    Figyelő !

    Az, hogy ki fasiszta, vagy náci, nem csak attól függ, hogy deklaratíve annak vallja e magát, hanem attól, hogy milyen nézeteket vall, hirdet, vagy véd a körme szakadtáig. Aki például a fasiszták, a nácik történelemből sajnos alaposan megismert gyakorlatát, az Endlösungot, a magyarországi úgynevezett zsidókérdést (azaz a magyar Endlösungot), egyszóval a holokausztot valamilyen ésszerű, racionális magyarázatokkal körbe bástyázva, ok és okzati összefüggésekben próbálja megmagyarázni sőt, védeni, az náci, ha ki mondja magáról, ha nem…

    .

  • Kedves figyelő !

    Ön itt már tényleg sokszor említette nekünk, hogy a kedves „családja is megszenvedte a nácizmust”.
    Most már csak arra lennénk – szerintem mások is – kiváncsiak, hogy ugyan hogyan és miben nyilvánult meg ez a szenvedés?
    Emlékszem rá – valóban azt is említette volt – hogy az Édesanyja bujtatott egy zsidó lányt ami maximális humanitásra vall egy olyan, erkölcseiben az elképzelhető legmélyebbre züllött társadalomban, mint amilyet a horthysta rendszer 44-re kitermelt magából… Ezért egyébkéntaz Édesanyjának még utólag, posthumus járhat a Jad Vasem kitüntetés. Helyes volna, ha utána nézne…
    Arról azonban – a többszöri megemlítés ellenére is – hogy hogyan, s miként történt, hogyan is és miért kellett a családjának szenvednie a náciktól, még sohasem beszélt részletesen. Pedig lehetséges, hogy e részletek birtokában egészen más megvilágítást kapnának, az Ön szavaival „a kommunizmus okozta” szenvedései és lelki sérülései is…
    Kérem hát, legalább pár szóval részletezze nekünk ezt a rejtélyt, hogy mi is történt akkor…

    .

  • hazai lámpa Igazad van kedve lámpa, hozza a szintet a csőcselék.
    De Chris valami liberális okokra hivatkozva nem tiltja ki a neveddel fémjelzett csőcseléket. Örülj neki.
    Lehet én értem félre a cikket (tudod, nem a Kiskegyeden edződtem), de én azt vettem le, hogy mint most a migránsok között, úgy az 56-os menekültek között is voltak bűnözők, mégsem vonták egy kalap alá a magyarokat. Ahol vágják a fát, hullik a forgács. Ezt sem én találtam ki.
    Figyelő kijelentette, hogy nem találkozott köztörvényesekkel a táborban. Jól emlékszem? Ez ugye marhaság, mert nem jártak bélyegzővel a homlokukon (az Káin volt), honnan tudta volna Figyelő, ki a bűnöző. Nem hiszem, hogy dicsekedtek vele.
    Igen, Figyelő már elismerte többször, hogy nem tud róla semmit, de azt jól tudja, elismeri, hogy emlékei bizony hézagosan erősen, amit korával magyaráz, ez idáig rendben. De akkor mitől is hiteles a leírása? Miért kell elhinni, hogy pont most jól emlékszik, mikor már annyi ellentmondást fedeztek fel mondandójában? Szó nélkül el kell fogadni, mert idős? Mikortól leszek olyan öreg, hogy megvédesz, ha hülyeséget írok?
    Látom, te nagyon liberális vagy a veled egyívásúakkal szemben, míg akit Te ellenségnek (csőcseléknek) gondolsz, annak kötelessége minimum tökéletesnek lenni. Ejnye, hova tűnt a tárgyilagosság féltéglája?
    Figyelőnél minden megbocsájtható, mert egy békés ország védelmét élvezi, Gyuri aki nagyságrendekkel több tragédiát élt át, legalább annyi idős mint Figyelő, most is folyamatos életveszélyben él, szerinted egy alja ember, akit nem átallsz állandóan baszogatni. No, ki is a csőcselék?

  • tisztelthölgyeimésuraim

    Figyelő / 2:11 !!

    Kérem, hagyja már abba ezt az „érvelését” miszerint azok a nyilas idők már rég elmúltak, mert hogy azok mindannyian kimentek Argentinába. [Miért is pont Argentinába, miért nem az USA-ba, vagy Kanadába, azt csak maga tudja…]
    Hamis érvrendszer az amely folyvást egy jelenségnek csak egy apró szegmensét emlegeti azt a tízezer nyilast, akiknek a Magyar Holokausztban jóval kisebb – „néhány százalék” – szerepük volt, mint annak az állam által jól megszervezett tömeges rablógyilkosságnak, amelyet szeret a jobboldal szemérmes hamissággal egyszerűen csak deportálásokként emlegetni, és ezzel igyekeznek eljelentékteleníteni – mint kegyed is – azt a hatszázötvenezer magyar emberáldozatot amely végsősoron épp a „nyugat által” 1919-ben hatalomra segített Horthy és rendszere végtermékeként csúcsosodott ki.

    Asszonyom, maga hogyan képzeli, amint azt másként, de kifejezte, hogy borítsunk fátylat az egészre? Vagyis erre a Hatszázötvenezer gyermek, szüleik és nagyszüleik hulláira, hogy tekintsük ezt az egész magyar gyalázatot meg nem történt ügynek ? Hogy képzeli ezt egy „tisztes nagymama”, aki többek közt mindig az életkorával dicsekszik, ill. él vissza ?

    Na! Éppen ez a demokraták baja a magyar jobboldallal, amit kegyed kikér magának, hogy újból és újból vissza-visszatér e szégyenletes genocidium relativizálására, vagy pedig azt erölteti, hogy úgymond, tekintsük meg nem történtnek, hisz annak már több, mint hetven éve… ! – Mohácsról, avagy Ötvenhatról miért is nem szól ily fellengzős könnyedséggel, nagysád ?
    Miközben Ön – nyilasok unokája, vagy gyermeke(?) – ezt teszi, százszor és ezerszer megkisérelve itt a Kanadai Magyar Hírlap hasábjain, közben félreveztve „zöldfülű” fiatal olvasókat is, akik néha még ide is el-ellátogatnak…

    .

  • Figyelő írja valahol fentebb már megint:

    „..Mert a legnagyobb mumus ma is az ANTISZEMITIZMUS sokaknál.”

    Igen hölgyem, mert ha nem tudná ebből a beteges, állati ösztönből fejlődött ki a holokauszt nevet kapott, őrültek gyilkos játékszere is, mely kontinensnyi játékpályán minden antiszemita kiélhette a gyűlöletének tárgya iránt érzett véres indulatát. Ha másban nem hát szavakban, amikor úgy vélte, igazolást lát benne az ő legalja ösztönének a magyarázatára, hogyaszongya:”NA UGYE! KÜLÖNBEN NEM CSINÁLNÁK MÉG OKOS EMBEREK IS…”

    Egyszóval az emberiségnek ez a minden alapot nélkülöző, „szellemi” mocska a történelem során már többször is megmutatta a véres karmait, de leginkább a XX.század negyveves éveiben. A fejlődés sora: ide fejlődött a konzervatív jobboldaliság.
    Tehát kétségtelenül igaza van figyelőnek, hogy ő legnagyobb „mumus”, amely korra, nemre és tettre való tekintet nélkül mindig képes gyilkolni.

    .

  • Auróra Boreálisz
    2016 október 11
    3:15 de.

    A 45-ben kint maradt katonatisztek Nyugaton estek fogságba, mert oda vezényelték a magyar hadsereget, de a háború után sokan hazajöttek. Kivéve, akiket vittek a Gulágra.

    A megtörténteket nem szabad letagadni, de ez a fanatikus náci vagy náci kollaboráns üldözés, amit itt egyesek a fotelból, 70 évvel az események után csinálnak, visszatetsző és kontaproduktív.

  • Llanfair
    2016 október 11
    6:32 de.

    Nagyon tévedsz, szokás szerint. Én a másik politikai oldallal vagyok elnézőbb, a saját oldalamtól sokkal többet várok. Veletek ellentétben, akik mindig a másik házánál söprögettek, miközben otthon a ganéban gázoltok.

  • hazai lámpa Tudod, Írország legtisztább városában lakunk, házunk tisztaságára, portánk virágosságára idáig csak dicséretet kaptunk. Igen, a szomszédok előtt is rendet teszek, mikor takarítom az utcánkról a szemetet. Nálunk így szokás. Életünkben nincsenek titkok, nincs mit szégyellnünk. Ha gané szagot érzel, nézzél magad körül, nálam hiába keresgélsz.
    Te itt csak provokálsz, és hízelegsz a jobboldalnak. Miután nem sikerül sokszor a provokációd, egyre durvább sértések jönnek ki a szádon. Néha eszedbe juthatna, hogy egy női szerű lény vagy.
    Csekély értelmű kis medvebocs lehetsz, hogy még mindig nem jegyezted meg, nekem nincs pártom Magyarországon. Engem sosem képviselt egyik párt sem. Mondjam hangosabban?
    Értéktelen dolgok között gázolok? Attól nem lesz valami értéktelen, mert te nem éred fel ésszel! Savanyú a szőlő szívem? Elégedj meg a Kiskegyeddel, elég az neked. Talán sok is?

  • Llanfair
    2016 október 11
    8:41 de.

    „nekem nincs pártom Magyarországon.”
    Az a te bajod, de akkor meg nem értem, hogy minek ez a nagy energia, amivel beleveted magad a hazai közéletbe? Ráadásul tele szájjal hirdeted, hogy az egyik oldal a hófehér, a másik fekete, és ezzel nincs sok közöd a valósághoz.
    Én mindig is szdsz szavazó voltam, amíg nem bojkottáltam az alacsony színvonalú teljesítményüket. Nem gondolom, hogy bármely politikai oldalnak ne lenne elszámolni valója, de nem másoktól követelem a szembenézést. Én hittem abban, amit a neoliberálisok hirdettek, hogy kapitalizmusban szorgalommal bármi elérhető, és bíztam abban, hogy a konzervatív liberálisok tisztelik a hagyományokat.

    Nálunk mindenki maga gereblyézi a levelet a porta körül, csak ha beteg vagy idős valaki, akkor segítünk egymásnak, nem kéretlenül.

  • Jichak Perlmutter

    Nagynéném, aki fiatal lányként Auscwitzból előbb Svédországba, majd onnan Torontóba „disszidált” – no, nem az oroszok elől – attól kezdve soha haza nem látogatott, annyira nem bízott a magyarokban.
    Ibi – mert így hívták – 56 után meg is írta anyámnak, hogy azok a magyarországi események is őt igazolták, még szerencse, hogy nem jött haza. Már az alatt a rövid egy-két hét alatt – mert ennyi volt az egész – is hallott antiszemita megnyilvánulásokról, kilengésekről, de az utcai lincselések, „felkoncolások” sem a szép emlékekre emlékeztették, de vágyat e haza iránt azt meg végképp nem keltettek…

  • Jichak !

    Aztán odakint Torontóban viszont újra megölelhette akár nyilas-náci, vagy deport-vonat kisérő csendőrtiszt, stb honfitársait is.

    – Már bocs’ !

    😀

  • tisztelthölgyeimésuraim 7:02, én „zöldfülű fiatal olvasó” lennék, tudásra éhesen érdeklődöm, hogy a 650 ezres szám hogy jön ki.
    Aztán vigyázva a válasszal, nehogy „félre legyek vezetve”.

  • Auróra Boreálisz

    Góg és Demagóg fia: sötét lámpuska ! 7.59

    Tudta azt maga, hogy a Szegedi Gettóban, amely több háztömböt foglalt magába, szakszerűen kikapcsolták a villanyt és elzárták a gázt és egy-egy lakásba négy öt családot tuszkoltak be arra a néhány hétre, míg el nem vitték őket ? [A lakásaikat meg odakint fosztogatta és/vagy elfoglalta a békés lakosság.] Lehet efölött napirendre térniük honfitársaknak, pláne tiszta véletlenül megmaradt rokonoknak … ?

    Mi köze volt ennek a Gulag-hoz ?

  • Auróra Boreálisz

    Arról is beszélhetnénk, hogy nemcsak a német, de a magyar tisztek is azért menekültek nyugat felé, mert amerikai fogságba akartak esni, mégpedig annak okán, hogy tudták, hogy az amerikai ellenőrző bizottságok olyan liberálisan ( vagy inkább lezseren) kezelték a háborús bűnösök felkutatását, hogy érdemes volt arra kereskedni…
    Az engedékenységük abból is fakadt, hogy az „amik” – pontosabban a saját hazai lakosságuk – nem szenvedett a nácizmustól, így a katonák is képtelenek voltak átérezni ennek az erkölcsi súlyát és felelősségét… Híradófelvételek tanúsága szerint, egész német egységek (a tisztek paroli nélkül;se fehérzászló, se feltartott kéz) vándorolnak hárafelé (sokan teherkocsikon), miközben az előre vonuló amerikai katonák meg sem állítják ezeket. Még arról is van felvétel, ahol inkább ők igazítanak útba egy nácikkal zsúfolt teher gépkocsit…

    Annál inkább volt gondjuk a megszerezhető német harci eszközökre és újfajta technológiáért felelős személyekre, mérnökökre, hogy kimentsék a maguk számára, mint Werner v.Braunt is, de a háborús bűnösöket sok esetben futni hagyták…

  • Christopher Adam

    Hazai lámpa,

    „Nálunk mindenki maga gereblyézi a levelet a porta körül, csak ha beteg vagy idős valaki, akkor segítünk egymásnak, nem kéretlenül.”

    Ez bizonyára így is van és ezért adok hálát az égnek, hogy Kanadában születtem és hogy itt élek. Más mentalitás, más társadalmi felfogás. Amikor apám hirtelen meghalt 12 évvel ezelőtt, természetesen senkit sem kértünk arra, hogy főt ételekkel és süteményekkel érkezzenek hozzánk. Mégis, emlékszem, hogy anyukámnak (és nekem is) mennyire jól esett amikor ezzel a gesztussal éltek szomszédjaink.

  • Dubois
    2016 október

    Kérdésére szívesen válaszolok, apámat is elvitték a nácik, 18 hónapig munkaszolgálatos volt.
    Ezért mosolygok, mikor engem nácinak hívnak itt egyesek.
    Mindenki katolikus a családomban, Édesapámat kihozattam és Kanadában élt 98 éves koráig. Anyám, viszont 106 éves koráig. Az Isten, megjutalmazta őket, részben a szenvedésükért, részben jóságukért.

  • Christ, a fenti esemény amiről írsz, emlékeztet engem arra, mikor a férjem meghalt itt. A szomszédok hozták az ennivalót nekem. Úgy látszik ez kanadai szokás, igen szép szokás!

  • Hazai lámpa, Olvasom Chris-től, Kanadában is úgy gondolkodnak mint itt nálunk. Ha kerti munkát végzünk, nem állunk meg szigorúan a határoknál. Kérés nélkül vigyáztak a házunkra mikor elutaztunk, gondozták virágainkat és madarainkat. ŐK kérték, hogy csinálhassák. Ilyen buta élhetetlen nép. Itt minden oda-vissza alapon megy, természetes módon, kérés nélkül. Ha szedem össze a szemetet a fiatalok után az úton, nem állok meg a portám határánál. Általában az ötödik szomszédig megyek el, kétoldalt. Pedig ezek nem kis telkek. Nem értem, mit nem értesz? Itt a városkában önkéntes brigádok vannak, akik szedik a szemetet kérés nélkül. Nem véletlenül nyertük a tisztasági versenyt tavaly. Tavaly mikor meghalt a szomszéd édesanyja, a virrasztásra nagyon sokan jöttek. Gondoltuk, nincs elég pohár a sok vendégnek. Vittünk át bort és új poharakat ajándékba, kérés nélkül. Mit mondjak, nagyon meghatódott. Miért várnám meg, hogy kéréssel hozza magát kellemetlen helyzetbe? Hülye vagyok, ha nem gondolok rá, hogy gondban van.
    Úgy sem érted meg, mindegy is.
    Nem mondsz igazat, mondhatnám hazudsz. Sosem mondtam az ellenzékről, hogy tiszta. Igen, a kormányt kritizálom. A mindenkori kormányt. Ezt sem érted? Mit értesz akkor meg? Most komolyan.
    Azzal meg ne foglalkozzál, hogy nincs ott pártom. Elég jól megéltem nélkülük. Nincs mivel szembe néznem. Egész életemben dolgoztam, és nem használtam ki másokat. Tiszta vagyok, sajnálom ha nem bírod elképzelni. Látod, ez meg a Te bajod.
    Most térjünk át a cikkre, nem akarok veled egyet érteni. Sajnálom, hogy csalódtál az SZDSZ-be, én sosem hittem nekik.
    Egyáltalán, egyik pártnak sem hittem, és idáig mindig igazam volt.

  • Dubois
    2016 október 11
    6:09 de.
    Továbbá szeretném arra emlékeztetni, hogy a diktatúra bár mi legyen, az kegyetlen és igazságtalan. A náci éppen úgy, mint a kommunista.
    Gimnázista koromban, mondtam egy mondatot Sztálinról, csak annyit, hogy ő nekem nem isten! Egy komcsi osztálytársnőm fel jelentett és ezért kicsaptak az ország összes iskolájából. Majd, ÁVH kihallgatásra idéztek be, minden hónapban, hogy mondjam meg barátaim nevét is.Erre nem voltam hajlandó.
    Aktáimat felterjesztették az ügyészségre , majd a legfelső bíró, Jankó Péter ítélt el „izgatás” bűntette miatt egy évre, amit a Fiatalkórúak fogházában töltöttem le.
    Itt erről soha nem írtam, de ideje volt ezt itt is közölni.

  • Kedves Figyelő!

    De igen, ezt a „Sztálinost” már jóval korábban, többször is megírta, ellenben az Édesapjáról közölt történet meglepett – sőt, megrendített… 10,37-11,06

    .

    🙂

  • Christopher Adam
    2016 október 11
    10:26 de.

    Belőled kinézem, hogy a feleségverő alkoholista helyett összeszeded a szemetét.

    Hogy a túróba olvastad ki azt a soraimból, hogy az elhunyt családtagjaira sz.rnak a magyarok? Arról volt szó, hogy ha valaki önhibájából esik bajba, akkor egy idő után az ember nem rohan megmenteni, mert akkor nem vállal felelősséget magáért. Persze hidd azt nyugodtan, hogy mi átlépünk a kertben részegen heverő szomszédon, és nem hívjuk ki a rendőrséget, ha éppen verik egymást, nem cáfolom meg, mert úgyse érdekel, amit mondok.

    A politika terén pont így verik a mellüket a ballibek, hogy ők a tökéletesek, csak a jobboldal a sz.r …

  • Auróra Boreálisz
    2016 október 11
    10:20 de.

    Képzelje, tudom, mi történt a gettókban, mert tanítják a magyar iskolákban, és az újságokban is hírt adnak a Wiesenthal-központ nyugdíjas célpontjairól.

    A háború befejezésekor kb. egymillió magyar volt Nyugaton, de ezekből elenyésző szám került amerikai hadifogságba. Nem tudom, mennyi emigrált, de sokan közülük hazatértek.

  • Llanfair
    2016 október 11
    10:55 de.

    Igaz, hogy én használtam a „kéretlenül” szót, de itt nem arra gondoltam, hogy minimum meg kell alázkodnia a szomszédnak, hogy segítsünk. Itt arra gondoltam, hogy nem rohanunk segíteni, mint egy idióta terézanyu, nem vezetjük át a vak embert az úttesten, ha nem is akar átmenni.

    Nekem gyanús ez a nagy „segítség”, ahogy ti itt állandóan a fideszes beírókat ostorozzátok, és próbáljátok jobb belátásra téríteni őket. Érdekes, a megtévelyedett ballibek sohasem kapnak tőletek hasonló segítséget.

  • Figyelő
    2016 október 11
    10:46 de.

    Itt inkább az a szokás, hogyha valahol nagy vendégség volt, akkor a szomszédoknak is adnak kóstolót a sütiből meg a disznótorosból vagy más ünnepi ételből.

    A halotti tor itt családi esemény, arra nem hivatalosak a szomszédok, ha csak nem régi barátai a családnak. Részvét nyilvánítás van a szomszédok részéről, de inkább a rokonok gondoskodnak a magára maradt családtagról.

  • Christopher Adam

    Hazai lámpa,

    nem tudom, miért vagy ilyen dühös.

    Egyáltalán nem a családtagokról beszeltem, hanem a szomszédokról, olyanokról is akiket alig ismerünk. Például Kanadában az is szokás, hogy amikor valaki beköltözik egy új házba, a még vadidegen szomszédok áthoznak valami süteményt, esetleg egy kis házi ételt, stb. Azt már megszoktam, hogy Magyarországon sok mindent gyanakvással fogadnak, ami itt nálunk természetes.

    Jó példa: nem régen, magyar barátok egy kiruccanásra mentek itt Ontarioban. Megálltak az út mentén egy tábla előtt, fotót készíteni. Az egyik kocsi az úton leállt, kiszállt a vezető és megkérte hogy nem akarják-e, hogy ő készítsen róluk csoportképet. Meg is tette, megköszönték, beült kocsijába és elvezetett.

    Ez Kanada. Más hozzáállás, más felfogás.

  • Christopher Adam
    2016 október 11
    1:11 du.

    A mi szomszédaink este megint verekedtek, a rendőrség vitte el a csajt. Miután bemászott az udvarunkra, és a hapsi kihívta rá a zsarukat.

    Egyébként olyan van, hogy a fűnyíróval besegítünk egymásnak a ház előtt, nem vonalzóval mérjük ki a mezsgyét. De a szomszéd példa inkább metafora volt a hazai politikai csoportok hozzáállásra.

  • ˙
    Kedves Figyelő !

    Amúgy meg, köszönöm a szíves válaszát !
    Csak még annyit kérdeznék, hogy ugye jól értem, ha azt gondolom, vagyis arra következtetek, hogy Őt a magyar nácik vitték el, nem a németek. Hisz „a munkaszolgálat”, magyar intézmény volt – a magyar parlament foglalta törvénybe – ahonnan egy érintett, ha élve megúszta, és nem lőtték főbe, mint pl. Radnóti Miklóst, vagy az én apámat, akkor is csak ’45-ben, a felszabadulás után térhetett haza, mely szabadulást, ezzel végülis az életét a szovjeteknek köszönhette…

    Lámcsak, egy ember életén belül is ilyen bonyolult a történelmi valóság… 🙂

    Üdv Đ

  • Kedves Christopher,
    engedd meg, hogy valamit tisztázzak!
    A magyaroknál a nácizmus és a kommunizmus diktatúrája alatt, számtalan embert feljelentettek a szomszédok, akik esetleg a másik oldalon álltak. MA is megvan ez a szellem, sajnos!
    Magyarország átesett egy masszív náci uralmon és egy 45 éves kommunista uralmon, ami meghagyta a bélyegét bizonyos emberek jellemében.
    Magyarországon divat volt a másikat feljelenteni. A mi házmesterünk feljelentette a zsidókat a házban, és mikor megfordult a kocka, feljelentette azt aki nem volt komcsi.!
    Én magyar érzelmű vagyok egyébként, de egyet észrevettem honfitársaimon, imádnak feljelenteni.
    Ahogy engem is egy osztálytársnőm feljelentett a hetedik gimnáziumban, aminek köszönhetően, megjártam az ÁVÓ-t, a börtönt.

  • Kanadát NEM lehet összehasonlítani Magyarországgal, ezt már máshol is írtam!
    Kanada soha nem volt kitéve két különböző gyilkos és korrupt eszmékkel, mint a náci és a kommunista eszmék.
    Aki itt született és élt, az nem tudja elképzelni, hogy a szomszéd haragudjon rá, vagy hogy féljen tőle.
    Természetes emberi gesztussal és jóneveléssel fogadja az itteni ember a szomszédját.
    Nem félve és gyanakodva, mint Europában, vagy a magyar honban.

  • Christopher Adam Magyarországon sok olyan emberi kapcsolat elképzelhetetlen, ami más országban természetes. A baj az, hogy nem is akarnak rajta változtatni. Egyébként hozzánk is átjött a szomszéd egy üveg borral, a másik pedig meghívott az előzetes karácsonyi összejövetelre. Sokat segített a beilleszkedéshez.

    Egy Angliában dolgozó magyar kommentjében trágárul kiakadt, hogy a sok hülye angol köszönget és beszélgetni akar az utcán. Ki a f@sz akar velük beszélgetni, miért nem hagynak békén? Nagyon sok magyar kommentjében kritizálja, hogy mosolyognak egymásra az emberek külföldön. Sokat kell még változni a magyar mentalitásnak, hogy élhető legyen az ország.

  • Christopher Adam

    Llanfair,

    ezt én is tapasztaltam magyarok részéről. Érdekes, hogy amikor 1991-ben Magyarországra költöztünk, mindig azt mondták, hogy kell legalább egy generáció mire a mentalitás változik. Ezek szerint nem volt elég ennyi idő. Bár azért azt is hozzá kell tennem, hogy legtöbbször az üzletekben, bankokban és mobilcégeknél udvariasak a vevőkhöz. Nekem legalábbis jó tapasztalataim voltak mindig az MKB Banknál. A MÁV és a BKV már más falat. 🙂

  • Christopher Adam
    2016 október 11
    1:11 du.

    Tény, hogy a magyar embert inkább a közérdekű dolgok hozzák össze, pl. a közvilágítás bevezetése az utcába, gázvezeték, csatornázás, inkább mint a magánéleti problémák. De hogy lehet ebből levonni, hogy jobb a kanadai mentalitás, mint a magyar?

  • Christopher Adam Igen, ahol kötelező, ott udvariasak. Sokszor érdekes lenne, ha hátul is lenne szemed. Az lenne jó, ha szívből mosolyognának és lennének udvariasak. Itt akárhol találkozok idegenekkel, köszönnek. Budapesten sokszor a szomszéd sem köszön.
    Egy humorista kigúnyolta a BKV járművezetőket, mert minden körben köszönnek egymásnak. Itt Írországban „KRESZ” szabály van arra, hogyan köszönjünk a szembe jövő autósnak. Négy féle jel van, a baráttól az idegenig. Nagyon elidegenedtek a magyarok egymástól, és sajnos egyre jobban természetessé válik ez számukra. Egyre több magyarnak tetszik a oroszos erőszak „kultúra”. Nem lesz ennek jó vége.
    A BKV kultúrájáról könyvet tudnék írni, hogy lett a politika miatt a buszvezető úrból büdös lábú paraszt, az utasok szemében az elmúlt negyven évben. Legkevesebbet erről a járművezetők tehetnek.

  • Llanfair
    2016 október 11
    1:43 du.

    Ez volt a sláger a kilencvenes években Farkasházy Teddynél, hogy a magyar emberek nem mosolyognak egymásra a metrón! A másik oldalon meg ment a kritika, hogy az amcsik tele szájjal vigyorognak, de közben meg eladnák az anyádat egy dollárért.

    Aminek itt változni kell, az nem a különböző mentalitás, pl. egy olasztól nem várom el, hogy olyan legyen, mint egy svéd. Itt a gyilkos politikai hozzáállásnak kéne változni, hogy megsemmisítem a másikat, ha véletlen másképp látja a világot, mint az én politikai oldalam.

  • Llanfair
    2016 október 11
    2:17 du.

    Az udvariasság szerintem korrekt bánásmódot, odafigyelést, normális hangnemet jelent. Honnan tudod, hogy nálatok minden mosoly őszinte?

    Orvos ismerősöm mesélte, hogy Amerikában például nem beszélnek lelki problémákról egymásnak még a jó barátok sem. Itt Magyarországon, ha kell, ha nem, meghallgathatod a vadidegen vakbélműtétjét, akár postai sorbanállásnál is.

  • hazai lámpa Bocsánat Chris, hogy belebeszélek. Tudod, volt szerencsém mind a két mentalitást megtapasztalni. Életérzésre nincs verseny a két életmód között.
    Az pedig tévedés, hogy itt nem hozzák a közügyek össze az embereket. itt hozzák igazán össze, mert itt egymásért is kiállnak, nem csak a saját csatornáért. Olyan csodákat tapasztaltunk, amit néha még most is hitetlenkedve fogadunk. Ezt csak akkor értheted meg, ha kipróbálod. Egyébként a magánéletbe nem szólnak bele, ahhoz komoly ismeretség kell, hogy szóba kerüljön. Persze én Smaragdszigetről beszélek, de ahogy olvasom, sok a hasonlóság.
    A családi gyász, vagy új szomszéd fogadása azért nem magánéleti probléma. Itt annyira közügy a halál, hogy a barátok ássák meg a sírt, végső ajándéknak az elhalálozottnak, és minden ismerős részt vállal a gyászban, amit virrasztáson lehet abszolválni.
    Magyarországra még mindig jellemző Bródy János verse, a négy szomorú szürke falról. Magyarázni kell, hogy ez rossz?

  • Figyelő
    2016 október 11
    1:33 du.

    Mostanában kezdenek el arról beszélni idehaza, hogy a szociopaták/pszichopaták képesek egy egész munkahelyet tönkretenni, és ezzel eddig Magyarországon nem sokat foglalkoztak.

    Ugyanez mehetett száz éve kis falvakban, közösségekben is, egy-egy igazán ártó szándékú Vörös Rébék egész családokat tehetett tönkre. Nyilván a különböző diktatórikus rendszereknek különösen jól jött az ilyen notórius feljelentő, és ezek a rendszerek Kanadában jórészt ismeretlenek.

  • Llanfair
    2016 október 11
    2:36 du.

    Itt teljesen szétváltak a társadalmi és politikai közügyek, nyilván nem kell magyarázni, hogy miért.

  • Figyelő
    2016 október 11
    1:41 du.

    Még azt is hozzávenném, hogy a tradicionális közösségeket is nehéz összehasonlítani a nagyvárosokkal vagy új településekkel, ahová mindenhonnan jönnek emberek.

    A Ne bántsátok a feketerigót! c. könyvben a város széli fehér család gyerekei hagyományosan nem járnak suliba, mosdatlanok és csúnya szájúak. Még a feketéknek is jobb a sorsuk, mert azoknak legalább megvan a külön közössége, de emezekről csak megvetéssel szólnak. Bár az apuka valszeg tett is érte, mert kb. olyan rendes ember, mint Huck Finn papája.

  • hazai lámpa. Ez is egy szomorú, hogy mindig azt keresitek, hol lehet a negatívumokat megtalálni. Ha nincs negatívum, akkor feltételezitek, hogy biztos van. Honnan tudom, hogy őszinte? Ez egy elkeseredett kérdés, hogy ne legyen igazam. Ha magától mosolyog az ember, miért alakoskodna, mikor semmi hasznot nem remélhet az alakoskodással? Miért állna le velem beszélgetni az utcán, erdőben vagy parkban, ha nincs kedve? Miért fényképezne le minket önként, ha utál minket? Minden vendégünk úgy ment el, hogy de jó itt a légkör. Ha megszokod a mosolygást, olyan természetes lesz, hogy nem is akarsz mást csinálni. A gyerekek a legjobb példák, miután csak mosolygó embereket látnak, nem is gondolnak más viselkedési formára, felnőnek és mosolyognak. A mosolygás nem ország kérdése. Mosolyogni minden népcsoport izomzata képes. A lelket kell rászoktatni. Érdemes.
    Falusinak igaza van, mosolyért mosolyt, kiabálásért kiabálást kapsz. Még egy. Ha rosszkedvem van, és nincs kedvem mosolyogni, akkor is rámosolygók a szembe jövőre, mert a rosszkedv ragályos, nem akkor bacilusgazda lenni. 😀

  • hazai lámpa Ez a legnagyobb baj. A magyarok már a politikusokkal kelnek és fekszenek. Már mindenhol ott vannak, és mindenbe beleszólnak. Itt ezredrésze politika nincs, de ha valami nem tetszik, feláll az ország. Például most a vízdíjjal, vissza is vonult a kormány. Itt a legkisebb korrupcióba belebukik egy miniszter is. A Tesco is belefulladt, hogy nem ír gazdáktól akart vásárolni. Másnap kint voltak az emberek az utcán. De senkiről nem tudjuk kire szavaz, nem kérdik tőlünk, és nem adnak kéretlen tanácsokat. A munkahelyen nem beszélnek politikáról vagy vallásról. Nem kérdeznek Írország egyesítéséről stb. Elképzelhetetlen ezért összeveszni kollégával vagy szomszéddal. A kocsmákban nem tudom. A magyarok nem is tudnak másról beszélni. Itt pedig nézd meg, marjuk egymást, hogy melyik lop többet Tőlünk. Egyszer régen írtam ide egy cikksorozatot a whiskyről. Direkt álnéven, teljesen politika mentesen. A hatodik komment után gyűlöletes sárdobálásba fulladt. Egy whiskyvel foglalkozó cikk után. Nem szörnyű? Még hazaáruló is volt az író. Még jó, hogy nem én írtam. 🙂 Bootolni kellene a magyar agyakat, és újratelepíteni. De előbb bővíteni a memóriájukat.

  • „Tele van a hócipóm” az írek remek életével.
    Volt ott nácizmus? Volt ott kommunizmus?

  • Figyelő Olvasgasd a történelmüket. Gyorsan vissza fogsz venni magadból. Nem remek az életük, hanem a lehetőséghez képest, nagyon jó kis országot csináltak. Tanulhatnak tőlük sokan. Tudom, Te Őket sem szereted, de ez hidegen hagyja az ír népet. Engem is.

  • Hazai !

    Vígasztalódj, Petőfi sem volt jobb, mint Ady:

    ” Nem írok, nem olvasok,
    Én magyar nemes vagyok !”

    .

  • Nekem semmi bajom at
    írekkel, csak elegem van a te dicshimnuszoddal és a magyarok lehúzásával.

  • Hazai lámpa 9’54

    Méghogy „a rendszerváltás óta csökkent az öngyilkosságok száma.” Ez egy hatalmas, bődületes hazugság, mert inkább egyre nő.
    Csak meg kell hallgatni a közlekedési és vasúti közlekedési híreket naponta… Amikor szpíker kurtán annyit mond, hogy gázolás miatt, mondjuk Piripócs állomáson „gázolás miatt” szünetel a forgalom, akkor senki sem hiheti el azt, hogy a magasított rámpán (peronon), a biztonsági sávon átrepülve valaki megbotlott és lepottyant a sinekre. Az esetek 95%-a öngyilkossági szándékkal ugrott be oda… Az ilyen, így kódolt híreket egyre sűrűbben, úgy . h e t e n t e . egyszer hallhatjuk, amelyek mindig öngyilkosságot takarnak. Persze a fidSS kormánypropaganda (értsd: a MÁV hírei) ezeket véletlen balesetként tálalja, ill. statisztikázza… 🙁

    .

  • hazailámpa

    Ugye csak hülyéskedik, amikor azt állítja, hogy a magyar emberek – mert, gondolja maga, hogy ők is olyan hülyék lennének, hogy Petőfi: A magyar nemes című versében szereplő Pató Pál-ját szimpatikusnak tartják… ))) 😀 (((

    .

  • orbánvektor 7.30!

    Helyettem is szólottál.

    Hozzászólásodban itt új és rendkívül értékes – történelmi súlyú – felvetésnek számít az úgynevezett „pesti srácok” mitoszát „gyermek-katonákként” való kiértékelése.
    Ezeket a kis „hősöket” – inkább áldozatokat – egykori katonatisztek oktatták ki többek közt arra, hogy a tankra hol kell felugrani, ill. ott hova kell bedobni a molotovkoktélt, hogy az felrobbnjon.
    Szellemes, ahol a gyerekkatonákkal kapcsolatban az Orbánrendszer összfüggésein filozofálsz el.

    🙂

  • Klárika,
    sok előző bejegyzésedből úgy tudtam meg,hogy a nácik csináltak mindenféle zsidó üldözést.Na már most a nácik 1944 március 19.-én vonultak be Magyarországra.Nekem valahogy nem jön ki a 18 hónap, mivel a háború végéig illetve Magyarország felszabadításáig már „csak”+-11 hónap volt hátra.Melyik nácik vitték el a KATOLIKUS édesapádat 18 hónapi olyan munkaszolgálatra ahova kizárólag fajtiszta idegenszívűeket vittek.Ezeknek a”katona könyvükre”is egy nagy „ZS” volt rányomtatva.18,sőt 48 havi munkaszolgálatról is hallottam és megtapasztaltam a rokonságomban.Ezek közül nagyon kevesen éltek 98 éves korig.Lehetséges,hogy Isten mentsen meg, mégsem vagy teljesen „FAJTISZTA”?
    A „komcsi rendszerbeni”szenvedésed is csípi a szemem.Régebben azt írtad,hogy Mindszenti bíboros Őméltósága elleni plakátokat tépegettél le az iskolában és ezért jelentett fel valamelyik novícia és ezért kitiltottak az ország összes vallási iskolájából.(amelyek1948tól már amúgy sem működhettek) Akkortájt írtam neked,hogy az én helyesírásom azért elfogadható szintű, mert én TANULNI jártam az iskolába,nem plakátokat szaggatni. Nekem sem volt Sztálin az Isten,de te hogyan jutottál erre a gondolatra?Gondolod,hogy akkor is a fiatal korúak börtönébe zártak volna,ha elárulod nekik,hogy Te csak a zsidó rabbit imádod?

  • hazai lámpa, okt. 11 2:40 du
    vedd már észre,hogy a KMH nem a”munkahelyed”!?

  • Llanfair
    2016 október 11
    4:09 du.

    „A Tesco is belefulladt, hogy nem ír gazdáktól akart vásárolni.”

    Mikor idehaza a magyar gazdák csináltak ilyet, akkor k. nagy nácizásba meg fideszezésbe fulladt az egész. Az igaz, hogy a fidesz rárepült a gazdák tüntetésére, de a neoliberálisok undorral a szájukon tudták mondani, hogy akinek nem tetszik a szabad piac, az magára vessen.

  • voronyezs
    2016 október 12
    1:04 de.

    Én ezt még a szoclib kormányok alatt hallottam a rádióban. Nyilván vannak statisztikák, amit én most nem tudok megnézni, de talán neked is a számokra kéne hivatkoznod!

    A mostani sajnálatos haláleseteket nem tudhatod, hogy mivel kösd össze, bármennyire is nem szereted az Orbán-rendszert. Lehet, hogy még a devizahitelek káros utóhatásai is benne vannak.

  • gyuri10
    2016 október 12
    3:09 de.

    Bajod?

    Mi van, félsz a konkurenciától? Téged nehéz megelőzni, aki itt kelsz, fekszel a KMH-n. 🙂

  • Llanfair
    2016 október 11
    3:06 du.

    Keep smiling, mondja az amerikai. Egy előadáson hallottam, hogy egy amerikai drámában még akkor is mosolyog a nő, mikor már halálos rákja van, és nagyon rosszul érzi magát.

    Szerintem ideológiát csinálsz ebből a mosoly-nem mosoly témából. Inkább el kéne fogadni, hogy itt mások a szokások. Te keresed a pozitívumot állítólag az emberekben. Normális kiszolgálást kapsz, az emberek udvariasan viselkednek az utcán, ebben mi a negatívum szerinted?

  • voronyezs
    2016 október 12
    1:49 de.

    A Szovjetuniónak is voltak gyermekkatonái, lsd. Timur és csapata.

  • Voronyezs és orbánvektor !

    Nagyon régen, olvastam egy regényt, amely pont e témáról, a csőbehúzott gyermek-harcosokról szólt, akiket egy nemzetiszín cukrosbácsi „betanít” a harcra úgy, hogy fegyvert nyom a kekezükbe – aztán, ahogy szorul a hurok, őmaga jó messzire eldobbantva magukra hagyja őket egy lakásban hadd csinálják a köjkök a világra szóló forradalmat addig, mígnem a lakás végzetes belövést nem szenved.
    Egy kisebb csoport három, puskákkal tankokat támadó >pesti srác< tragédiáját írta meg a PRÁTER UTCA című könyv… A szerzőjére sajnos nem emlékszem… – magam is pesti srác voltam.

    .

  • voronyezs
    2016 október 12
    1:18 de.

    Mi mindenesetre tudjuk, amit Petőfi nem feltétlen tudott, hogy Pató Pál, aki valóságos személy, később megállapodott, megnősült, gazdálkodott a birtokán. Mindenesetre nem felelős sokezer ember halálért, mint Petőfi, aki egyenesen jakobinusnak vallotta magát, és nagy példaképe volt a fidesznek – ellenzékben!

    Tudom, hogy fáj ma egyeseknek, ha a magyaroknak a falusi táblabíró a példaképe, nem az izgága forradalmár. De neked ezt meg kellene érteni, hisz állítólag aggódsz az ágyútöltelékké vált fiatalok sorsán. Vagy akkor elfogadható, ha az elvtársak viszik barikádra a tömegeket?

  • hazai lampa Csak a lenyeget nem erted.

  • Figyelő 11.06 Remélem, amit itt a diktatúrákról helyesen megállapít, azt Orbanisztánra is vonatkoztatja… (?)

  • Figyelő Kedves Figyelő Elmondom, én, hogy látom. Te (Ti) csináltatok egy forradalmat, amiben sikerült lerombolni a fővárost. Ezután fiatalon elinaltál, vitted a munkaerődet magaddal, a romokat itt hagytad nekem, hogy beleszülessek,
    majd a gazdag Kanada védőszárnyai alatt boldogan éltél, haza sem dugtad az orrodat. Én beleszülettem a romokba, majd felnőttként robotoltam negyven évig, a már sokszor vázolt módon. Mikor használhatatlan lettem a társadalomnak, nem adta ki a jussomat, én akkor vettem a kalapomat. Szerencsés vagyok, gazdagon és boldogan élhetek egy idegen országba, aki befogadott, mikor a hazámnak már nem kellettem. Te ülsz a biztonságban, és friss frizurával, kifestve, manikűrrel és szép kosztümben hirdeted, hogy jó Magyarországon a nyomorgó vagy kilátástalan tömegeknek. Panaszkodsz, mert miniszterelnököd elszívott néhány spanglit, de imádod a másét, azt aki egy egész országot döntött a kilátástalanságba, vagyonát pedig már maga sem tudja számon tartani. Én azt szeretném, ha felébrednének a mély altatásból, mert sokkal több van az életben, mint amit kapnak. Erkölcsileg melyikünk jobb?
    Tehát légyszíves, másszál le az elefántcsont toronyból, menjél haza, tarts meg a nyugdíjadból annyit, amennyit egy magyar egyetemi könyvtáros kap, költözzél be a szoba konyha komfortos „lakásába”, és élj ott öt évet (véletlenül ismerek egyet). Könnyített feladat, nem kell 21-24 órákat dolgoznod, nem kell a rendőrség, igazságügy és egyéb hivatalok packázását átélned stb. Élj egy kicsit úgy, hogy a társadalom felesleges tagja (nyugger) vagy, aki elszívja az életet a fiatalok elől, mikor a temetők üresek. Igen, ezek honfitársaid szavai. Garantálom, nem lesz fodrász, manikűr, kosztüm, de még rendes étel és fűtés sem. Ha ezt végig csinálod öt évig, akkor talán hiteles leszel. De addig nem legyen tele a hócipőd, mert NINCS HOZZÁ JOGOD! Remélem világosan fejtettem ki gondolataimat. Nincs harag?

  • hazai lámpa
    2016 október 11
    12:51 du.

    Lámpácska.. Nemvagyte rokona a Rózsamisinek? 😀 😀 😀

  • hazai lámpa,
    feküdnék bizony,de sajnos az undorom ráfja nem engedi. Hiába…én már ilyen válogatós vagyok.A külcsínről le lehet mondani,de nálad nincs belbecs sem.

  • Vögelein
    2016 október 12
    10:00 de.
    Kántor Zsuzsa az író.

  • Llanfair
    2016 október 12
    10:46 de.

    A tanároknak pl. most sokkal jobb a fizetése, mint 10-15 éve. Meg van ingyen tankönyv, kár hogy csak egyből lehet választani, és van, hogy azt is vissza kell adni év végén. Pl. az olvasókönyveket ún. tartós könyvnek hívják, mert négy kisiskolást is kiszolgál négy év alatt.

  • falusi
    2016 október 12
    12:44 du.

    Tudtommal nem, bár nem tudom, kiről van szó.

  • Figyelő
    2016 október 11
    5:07 du.
    Bele kéne nézned az írek történelmébe…

  • gyuri10
    2016 október 12
    2:49 de.
    Gyuri, kicsit túlliheged a dolgokat.
    Sajnos, én átéltem a nácikort, háborút , a „felszabadúlást” és a forradalmat is.
    Mindegyikről igen erős és alapos emlékeim vannak, így a te gúnyólódásaid hidegen hagynak!

  • falusi, köszi a tanácsot.
    Sajnos, emlékszem az írek polgárháborújára is, évekig más sem volt itt a hírekben. Észak és délírek gyűlölték egymást és évekig gyilkolták egymást, csak a vallás különbség miatt.
    Tudom, hogy az angolok mindig elnyomták őket stb.
    Ja, és sok jó filmet is láttam róluk, életükről.
    Különben, nem vettem magánórát az ő történelmük tanulmányozására, ez igaz! Te igen?

  • Llanfair
    2016 október 12
    10:46 de.
    Hát, engem kár izélgetni. Egy egészen más korból menekültem, és bizony, Kanadában az elején nem a manikűrős ujjamat figyeltem: takarítónő voltam jómódú családoknál, majd gyárimunkás, igen tiszta munka volt, csak kissé unalmas, keféket csomagoltam, de gyorsan, egy kefegyárban, darabbérre.
    Minden előbbre jutásomat, baráti segítségnek és magamnak köszönhetem. Nyugdíjba, már az Alcan Aluminum vállalattól jöttem el mint adminisztrátor.
    Otthon is alul kezdtem a kommunisták börtöne után, elvégeztem az esti 3 éves technikumot, így kerültem otthon ki a gyárimunkából, mert technikus lettem.

  • gyuri10
    2016 október 12
    2:49 de.
    Gyuri, kicsit túlliheged a dolgokat.
    Sajnos, én átéltem a nácikort, háborút , a „felszabadúlást” és a forradalmat is.
    Mindegyikről igen erős és alapos emlékeim vannak, így a te gúnyólódásaid hidegen hagynak!

    Már megint, nem fogad be a lap.

  • Figyelő
    2016 október 12
    4:41 du.
    Magánórát énsem vettem, csak követtem az eseményeket a világban.. Északi meg a délírek? 😀
    Bogárkám, ez (is) murvára mellément..

  • Llanfair
    2016 október 12
    10:46 de.
    Bocsi, ez lemaradt előbb!
    Az általad írt rosszindulatú beírásod a forradalomról , elképesztő!
    Valóban, nem vagy magyar érzelmű! Azt állitani, hogy a forradalomárok, (én?)lőttük szét Budapestet, ez egy szégyenteljes hazugság egy „magyartól”
    Az orosz tankok lőtték szét, ha eddig senki nem mondta neked. A diákságnak, ócska kidobott puskájuk volt csak,.

  • Figyelő Neked halványlila fogalmad sincs az ír konfliktusról.
    Ennyi zagyvaságot egy szuszra még tőled is meglepő.
    Nincsenek „délírek és észaírek”. Ezt a marhaságot honnan vetted?
    Írek vannak és egy ír sziget, ahol elhelyezkedik Írország (ROI), melynek hat megyéjét megszállva tartják az angolok, melynek neve NI. Ez addig tarthat, míg egy népszavazásnál ki nem söprik az angolokat.
    Szó sincs vallásháborúról, ez az ostobaság az eget ostromolja.
    Azért hívják „vallásháborúnak”, mert az írek katolikusok, a megszállók pedig protestánsok. Ha az angolok katolikusok lennének, akkor is megszállók volnának.
    Nem kell tanulmányoznod az ír történelmet, nyugodtan maradhatsz ebben a témában is tudatlan. De ha mindenhez ennyire értesz amiről nyilatkozol, akkor nagy a baj. Hithű katolikushoz képest látom nem nagyon zavar, hogy protestánsok gyilkolnak és elnyomnak katolikusokat. Annyira nincs két Írország, hogy minden NI ír, ír állampolgár is. A komoly tudást nem romantikus filmekből kell beszerezni. Nem igazán hitelesek. Szép, hogy hallottál valami angol elnyomásról. Az a valami 800 év. Olyan elnyomás, amihez a Habsburg elnyomás habkönnyű vígjáték.
    Mesélnék a Húsvéti szerződésről, melynek értelmében a Brexit törvénytelen, de gondolom teljesen hidegen hagyna.
    Az is, hogy az angolok egy 100 éves békefolyamatot rúgtak vele fel, de hát te az íreket akarod utálni, csak megzavarnálak a tényekkel.
    Falusinak igaza van, rád férne egy történelem könyv.

  • Klárika,
    én is átéltem egy két dolgot.Leírásaidból merítve a kettőnk átélése közötti differencia nem hasonlítható.Tebenned olyan hihetetlen,féktelen gyűlölet tombol minden és mindenki iránt aki nem jobber,hogy a tényektől sem zavartatod magad.Például kissé érthetetlen számomra,hogy a náci és nyilas hordák laposra verését miért idézőjelben nevezed”felszabadulásnak”.Nem volt az?Különös tekintettel a „Te megszenvedéseidre”a horthy fasizmus és a náci rezsim alatt.Egyébként még nem láttam válaszodat a finta imre szegedi gettó parancsnok rablógyilkosra feltett kérdésre. Ezt a kérdést annyira „alálihegted”mintha nem is lett volna. Pedig azt a kórt is átélted.(vidáman a budai várban)

  • Llanfair
    2016 október 12
    5:37 du.

    Mondjuk, ha egy angolt megkérdeznél az Osztrák-Magyar Monarchia nemzetiségi konfliktusairól, szerintem nézne rád, mint hal a szatyorban! A Habsburgokról hallottak valamit, de már Magyarországot nem tudják biztosan, hol van.

    Az itteni nemzetiségi ellentétek kutyafüle ahhoz képest, amit az angolok meg írek csináltak egymással.

  • Llanfair
    2016 október 12
    5:37 du.
    Sajnos, kicsit le vagy maradva, de én NENM hívlak ostobának! Talán, akkor még fiatal voltál, mikor az ír vallás háború volt, hatalmas vérengzéssel, úgy a 80-as években.
    Egymást ölték, a reformátusok és katolikusok.
    Hidd el, nem hazudok, nézz utána!

  • gyuri10
    2016 október 12
    6:25 du. Ne is haragudj, és felejts el engem!
    NEM ismertem Finta Imre szegedi működését, tehát NE?M szólhatok hozzá.
    Sok aljas nyilas működött akkoriban.
    Nekem nem volt az felszabaditás,, mert minden női tagot a családomban megerőszakoltak az orosz katonák, és ÚJRA diktatúra alá került az ország!

  • Llanfair
    2016 október 12
    5:37 du.
    Ha nem tudsz róla, ki az elmaradott? Én állandóan olvastam, hallottam erről a balhéról, évekig ment.

  • Falusi, biztos „mellé ment”, csak a hasamra ütöttem és kitaláltam, unalmamban.

  • Klárika,
    én boldogan elfelejtenélek,de sajnos egyre nehezebb.Nem hagyod. Ha kényelmetlen kérdést kapsz,mint pl. a munkaszolgálat,a fajtisztaság,a véleményed úgy általában egy tömeggyilkos gettó parancsnokról,a „felszabadulásról”-Nálad mindössze annyi választ generál,hogy az orosz katonák megerőszakolták a nagy nénédet.Mit akartál volna?Bármennyire is idős vagy ma,akkor még figyelembe vették,hogy gyereklány voltál.Látod,ez a differencia,ami ellen kapálódzol.A német és magyar pribékeknél Téged is nő számba véve megerőszakoltak volna és csak utána mehettetek volna a gázkamrába.Auschwitzban külön kupleráj blokkot csináltak a magyar-német legénység örömére.Szerintem a magyarok azok után amit Ukrajnában és egyéb megszállt Szovjet területeken műveltek minden nap hálaimával tartoznak az oroszoknak,amiért csak egy két,a várban élő,jó húsban levő úri hölgynek nyújtottak élvezetet,mert ugyebár a férjek már hosszú ideje szolgáltak vagy az orosz fronton vagy a nyilas egységekben.És úgy an-blokk egész Magyarországból nem csináltak egy Balassagyarmat méretű rezervátumot kupleráj blokkal biztosítva a bevételi forrást.

  • Klárika,
    tudom,hogy számodra megemészthetetlen igazságokat írtam le. Aljasul nem vettem figyelembe,hogy egy egész élet harca árán hová szeretnél tartozni.Minden leírt mondatomra beleegyezésként csak annyit kell írnod összesen,hogy NO COMMENT,mert tisztességes vitára alkalmatlan vagy.Meg se próbálj egy EMBERHEZ méltó választ összefabrikálni.Az úgysem lenne hihető az eddigiek után.

  • Nézd Gyuri, benned hatalmas gyűl9let van, bennem nincs.
    Ez köztünk a különbség! Meggyőződésem, hogy a gyűlölet rákot okoz! Én nem akarok rákbeteg lenni.

  • Mellesleg, nem kell forszírozni a levelezést, ha nem kívánod.

  • Göllner András

    Jé – már október 13. van ? És még áll a bál ?? Majnem 200 hozzászólás, majnem két héten át – ez teccik nekem. Jó hely ez a káemhá, jó ide járni. Valamit jól csinál ez a Chris Adam. Oda kellene adni neki a Népszabadságot. Nem ? Meg a Tótápi Árpi Attiláját. Kunst-halle. Ez nem tudom miről jutott most az eszembe. De szerintem jól hangzik.

  • Klárika,
    látom Te észre sem veszed,hogy miről beszélnek veled. Válaszod,pedig már majdnem feljön a mínuszról a 0 értékre.Ha lehet a köztünk levő levelezést úgy szeretném folytatni,hogy én írok,tulajdonképen nem is Neked szól,hanem a szava hihetetlen ferdítéseidnek.Te pedig ne válaszoljál,mert semmi ingerem nincs a különböző luftballonokkal játszadozni.Igaz,hogy én még nagyon fiatal vagyok,de már kinőttem a játékos korból.Ha nagyon haragudni fogsz valamelyik kritikámért,mert túl igaznak tartod, még azt sem kötelező írnod,hogy NO COMMENT. Pedig ez a két szó az ami Nálad az egyetlen ami cáfolhatatlan.

  • Klárika,
    merő véletlenségből elolvastam egy cikket a KMH 2013 as lapján,mely Wittner Mária hősi 56 os múltjáért kapott kitüntetését”méltatja”.Nos…a hozzászólásoddal már ott sem tagadtad meg magadat.Ott nem volt szó oroszok általi erőszakról, de igazi feminista jobberként ugyancsak védelmedbe veszel egy köztörvényes prostituáltat.Igaz,hogy az utóbbi időkben a fityeSS- nek feküdt le és a parlamenti cirkuszban lépett fel,mint képviselő,egészen nyugdíjazásáig 16%-os pótnyugdíjjal. Kérlek,ez is egy alkalom: írjad,hogy NO COMMENT.

  • hazai lámpa Egymással? Te egy 60 milliós nép elnyomását egy négymillióssal szemben „egymással”-nak – nevezed?
    Ha a szabadságharc nem magyar, akkor már elítélendő? Ez érdekes.

  • Figyelő Álljunk meg. Nem a forradalomról írtam, hanem rólatok, akik leléptetek az országból ott hagyva a zűrzavart. Ne torzíts légyszíves. A forradalomról egy rossz szót sem szóltam.
    Nem neveztelek téged ostobának, a „vallásháború” elnevezést neveztem ostobaságnak, mert az nem más, mint az ír szabadságharc az angol betolakodók ellen. Micsoda különbség!
    Olyan, mint 56, csak sokkal tovább tartott, egészen a Húsvéti szerződésig, amit most rúgnak fel az angolok. Hidd el, elég sokat tudok a dologról, miután éppen a Roi és az NI határán lakom, és hát érdekel új hazám történelme. Ajánlom a Derry múzeumot meglátogatásra, más lesz a véleményed az angolokról.
    Ír vallásháború nem volt, polgárháború volt 1921-ben, mert egy nagy csoport ellenezte az angolok jelenlétét a szigeten, a megegyezőkkel szemben. A megegyezők győztek, és ekkor az ír pártból (Sinn Féin) kiszakadt egy radikális csoport az IRA, aki folytatta a szabadságharcot. Először szigorúan angol katonai célpontok irányába, majd mikor az angolok betörtek egy gael focimeccsre és elkezdtek vaktában lövöldözni (Bloody Sunday), akkor változott a helyzet. Még 1968-ban is a fegyvertelen tömegbe lőttek Derryben a kedves angoljaid. Azért mert a világsajtó nagy része a gazdag Anglia mellé állt, attól még nem lesz jogos az elnyomás. Persze az, hogy Kanada mint Brit alattvaló az angolok igazát sulykolta belétek, azért nem meglepő. Az évente ismétlődő rendbontást is az angol Narancs rend provokatív felvonulása okozza, akik minden írott és íratlan szabályt felrúgnak.
    Az IRA az ír emberek nyomására abbahagyja a harcot, és belép a politikai életbe. Ma az NI miniszterelnök helyettese a volt IRA tagja, és Belfast városházán már nem lobog a Brit zászló.
    Rgyetlen párt, amely két országban is él, de az írek békevágyára jellemző, hogy a Roi-ba egyre kisebb a népszerűségük. Az írek békében akarnak élni, de a szigeten élő angol kisebbség másképpen gondolja.
    Hozzáállásod azért érdekes, mert tudomásom szerint az angolok Kanadában és az USA-ban is így viselkedtek az írekkel (katolikusokkal). Ha már felhoztad a filmeket, éppen a Murdoch Mysteries kanadai sorozat is taglalja ezt.

  • hazai lámpa Még egy apróság, arra utalva, mit tudnak az angolok Magyarországról.
    A magyarok hatalmas százaléka halvány fogalommal sem bír Írországról. Nem tud különbséget tenni Észak-Írország, és Írország között. Ha elmondom, hogy Írország északi részén élek, akkor aztán jön a rövidzárlat, és nem lehet elmagyarázni, hogy az nem Észak-Írország. Nem tudom, hányan tudják a különbséget Britannia, Nagy-Britannia és Anglia között. Az már hab a tortán, hogy Írországról nem tudják, hogy független, még a brit nemzetközösségből is kilépett, köze nincs az angolokhoz. Ne bántsd az angol tudatlanságot, nincsenek egyedül.
    Egyébként nagyon sok ír volt már Magyarországon, a kertészünk például idén, a banki összekötőnk pedig Budapesten kérte meg a felesége kezét. Mondjuk ez nem kunszt, én is. 🙂

  • Figyelő Még néhány gondolat a „vallásháborúról”.
    Kutyát nem érdekel, mi a vallásod itt. Az se, hogy vallásos vagy-e. Mi katolikus és protestáns házaspár vagyunk, senki nem kérdezte meg még. Teljes a vallásszabadság, a kórházakban állandó a papi felügyelet, a katolikus és az ír egyház állandóan ott van, de minden beteg megjelölheti, milyen vallású, és olyan papot hívnak hozzá, ha baj van. Minden vallás szerepel, a rabbi például Belfastból jön. Barátunk protestáns pap volt itt egy szomszéd faluban (sajnos áthelyezték Belfastba a múlt héten), sosem volt atrocitás ellenük, pedig tele volt a temploma. Az sem volt gond, hogy katolikus létemre protestáns Istentiszteleten vettem részt. Arról nem beszélve, hogy olyan megtiszteltetés ért engem, amit idáig csak a pécsi zsidó imaházban tapasztaltunk. A kedvemért kétnyelvű misét celebrált.
    Feleségemnek nincs rá szüksége, tökéletes az angolság.
    Ha van, az a Narancsrend ellen van, akik a békétlenkedést szítják. Nagyon sajnálatos, hogy keresztény emberek torzítják el ezt a viszályt, vallásháború szintjére, bár így egyszerűbb, könnyebb a világnak félrenézni.
    Tudomásom szerint egy komoly atrocitás volt, angolok behatoltak Derry székesegyházába, és szétromboltak mindent, még az orgonát is. Godnolom ez is az írek hibája volt?

  • Klárika,
    a sok levelezés közepette rájöttem,hogy az én gyűlöletemmel kapcsolatban semmi igazad nincs.Ennek pont az ellenkezője igaz. Nem csak szeretem,de szerelmes halálosan szerelmes vagyok az összes általad védett náci-fasiszta-jobber-féregbe.Olyannyira, hogy boldogan,össze ölelkezve minimum ezerrel meghalnék egy nagy robbantástól.Tudod,ezt már arab módiból ismerem.Akik ,pedig a Te gyűlöleted tárgyai,ne varrd a nyakamba,mert én Őket nem gyűlölöm. Ellenkezőleg.Kivéve a Péter Gábort és társulatát,akik rosszul végezték munkájukat és nekem e-miatt kellett itt szerelmet vallanom.

  • hazai lámpa-figyelő. Jut eszembe, A Letterkenny St Euan és St Columba székesegyházban énekelt a Belfasti egyetem kórusa.
    A katolikus plébános hordta ki a kottát, a protestáns osztotta a műsorfüzeteket. A katolikus ír, a protestáns pedig skót-angol keverék. Közben nem hiszem, hogy annyira utálták volna egymást. 🙂

  • Llanfair

    Ezt írtad:

    „…Elmondom, én, hogy látom. Te (Ti) csináltatok egy forradalmat, amiben sikerült lerombolni a fővárost. Ezután fiatalon elinaltál, vitted a munkaerődet magaddal, a romokat itt hagytad nekem, hogy beleszülessek…stb.”

    Szóval, szerinted ’56-ban Figyelő „elvitte a munkaerejét”? ahelyett, hogy hagyta volna, hogy a forradalom eltiprói megsemmisíthessék. Gratulálok. Ezt egyedül találtad ki vagy segítséggel?

    Gratulálok az ír történelemben való jártasságodhoz is. De úgy korrekt, ha Figyelőtől sem vársz el több ismerteket annál, mint amelyekkel te rendelkeztél, mielőtt felmerült feleséged írországi munkavállalása. Gondolom, előtte annyit tudtál róla, mint most Moldováról vagy Azerbajdzsánról.

  • jani Tévedsz, mert engem már gyermekkoromban is érdekelt, miért van háború Írországban. Sokkal többet foglalkoztam Európával, mint ami elvárható egy gyerektől. Nem véletlenül vagyunk itt. Sajnálom.
    Az USA történelmét is tudom, pedig nem szeretnék odaköltözni.
    Nem várom el senkitől, hogy ismerje Írország történelmét, apró kis ország, kevés embernek fontos. De azt elvárhatom szerintem, hogy ne hangoztasson elfogult és buta véleményt olyanról, amiről fogalma sincs. Ha valaki semmit nem tud valamiről, ne mondjon róla véleményt. Akkor kérdezzen. Nem gondolod?

    Az első részre válaszolva, egyedül találtam ki. Mit szólsz? Az egészet kellene értelmezni, nem kiragadni egy apró részt. Egyébként sajnos még mindig nem állt elő bizonyíték, hogy megakarta valaki is semmisíteni Figyelőt. Félek, erősen túldimenzionálja saját szerepét. Szívesen vállaltam volna azt az egy évet amit ült, mert engem a határról visszahoztak, és szemben az Ő egy évével, én 31-et „ültem”.

  • Llanfair

    Szegény Figyelő! Hol azzal bántják, hogy biztos lincselt ’56-ban és azért menekült, hol pedig azzal(Llanfair), hogy „túldimenzionálja saját szerepét”, és nem is volt oka menekülni.

  • jani Ha figyelmesen olvastad volna, Figyelő már elismerte, hogy nem menekült, hanem ment valakivel. Persze, lehet ez sem igaz. De miután Figyelő azt is leírta, hogy lesz@rja mindenki véleményét, nem hiszem azt, hogy megviseli az, hogy nem tartom hősnek. Túl fogja tenni magát ezen, őszintén remélem. Szánalmad biztos segít neki ebben.

  • Tüske Zsófia

    Vögelein: a Práter utca c. könyvet Kántor Zsuzsa írta és 1960-ban jelent meg.

  • Tüske Zsófia

    … bocsánat, most látom csak, falusi már megírta a szerzőt.

  • Llanfair

    Képzeld, én is emlékszem, hogy a vőlegényével(későbbi férjével) együtt menekültek, és nem sokkal azután, hogy távoztak, hivatalosnak látszó civil ruhások keresték. Nekem volt olyan idősebb ismerősöm, akit azért zártak be és vallattak, mert valaki látta, hogy felvett egy röpcédulát és eltette.

    Egyébként, látható, hogy csak kötekedsz. Te magad írtad, hogy itthon te is börtönben érezted magad és te is próbálkoztál szökéssel. Holott te már a jóval lájtosabb kádári időkben éltél.

  • Llanfair
    2016 október 14
    3:03 de.

    Legutóbb a Bocskai felkelésről mutatták ki a magyar történészek, hogy a vezetője a magyar szabadságért harcolt, amit az oszmánoknak adott tovább egy drágaköves koronáért …

    Az íreknél se lehet mindig tudni, hogy valóban az elnyomás ellen harcoltak, vagy csak olyanok, mint az egyszeri angol, aki a Brexitre szavaz, mégha nem is tudja, milyen következményekkel jár.

  • gyuri10
    2016 október 13
    4:37 de.

    Az oroszok valószínű azért nem rendeznek irtó hadjáratot az európaiak ellen, mert tudnak számolni. Tudják, hogy a bolsevik hatalomátvétel meg hogy Sztálin kiirtotta a fél tábornoki kart ugyanannyi, ha nem több orosz emberéletet követelt, mint a 2. vh.

    Különben a szovjet erőszakoló katonák nem tettek különbséget a gyereklányok javára, ezt nyilván nem láttad a pesti belvárosból 7 évesen. A magyar katonák tettei pedig a kommunizmus ideje alatt volt tabutéma. Ma már szabadon lehet erről tanítani, Boros Hóbagoly Péter nagy fájdalmára.

  • hazai lámpa,
    7 évesen valóban nem láthattam és nem is érdekelt,hogy az orosz katonák kiket és hogyan nyomnak meg.A részletekért fordulj tisztelettel a Figyelőhöz.Hacsak már lehet ,hogy te is abban a korban voltál,hogy nem kérsz felvilágosítást.Arról még tarthatsz beszámolót,hogy jól esett vagy rá is szoktál a szláv kultúra előnyeire,hátrányaira.