A sajtószabadság függetlensége – A Fidesz emlékezetessé teszi az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját

2016 október 10 8:39 de.62 hozzászólás

Úgy tűnik, a jelenlegi magyar kormány tényleg emlékezetessé akarja tenni az 1956-os magyar forradalom hatvanadik évfordulóját. Ezúttal azzal, hogy az akkor történtek egy, akár szimbolikusnak is mondható, mindenesetre a következő évtizedek kommunikációját erőteljesen meghatározó fórumát hagyja elsüllyedni.

A szlovák Denník N című napilap hétfői címlapja...

A szlovák Denník N című napilap hétfői címlapja…

Az ugyanis, hogy a Szabad Nép a Népszabadság-ot választotta címéül, jelezte: azon az októberi 14 napon keresztül folyamatosan és erőteljesen jelen voltak a nép szabadságát óhajtók. Azok, akik nem az arisztokrácia, a dölyfös földesurak, gőgös főpapok világát kívánták vissza, hanem egy emberibb, demokratikusabb társadalmat az addigi egyetlen Párt és személy uralma helyett. Ez nem sikerülhetett az akkori nemzetközi erőviszonyok mellett, de a következő évtizedek mégis hoztak némi könnyebbséget a magyar társadalom életében.

A Népszabadság meg ott maradt a Szabad Nép épületében, abban a Sajtóházban, ami a háború után épült, és egészen a kilencvenes évek elejéig otthont adott az MSZMP tulajdonában volt Hírlapkiadó Vállalatnak – amely több mint 100 újságot adott ki –, valamint a Szikra Lapnyomdának.

A Népszabadságnak voltak jobb és rosszabb korszakai: egy biztos. A nyolcvanas évekre – nem függetlenül szinte korlátlan anyagi lehetőségeitől – az ország mértékadó napilapjává vált. És bár a 800 ezres példányszámban benne voltak a kötelező intézményi előfizetések, azért, ha valaki azt mondta: „azt írta az újság” – az többnyire a Népszabit jelentette.

Ez a kényelmes helyzet akkor is véget ért volna, ha nem robban be az internet, hiszen 1989-ben már kilenc(!) napilap volt kapható a korábbi öt helyett.

Az elmúlt húsz évben erőteljesen hullámzott a napilapok piaca: ki emlékszik már a valahai Mai Napra, a Pesti Hírlapra, vagy a Kurír-ra, amit éppen a jelenleg regnáló hatalom első érájának idején hagytak bedőlni. Vagy az első – és eddig egyetlen – vidéki (szolnoki) központban készülő országos terjesztésű lapra, a 24 órára?

A Horn Gyula vezette szocialista, szabaddemokrata kormány ugyan mentőövet adott az MDF-hez közelálló Új Magyarországnak –, de a valaha nagy többséggel bíró nyugodt erő pártjával együtt elsüllyedt.

Próbálkozott persze a magántőke is. De ahogy korábban írtam, a tőke nem képes tartósan veszteséges terméket finanszírozni, mert elfogy, megszűnik. Ha nincs bevétel, nem lehet miből megvenni a következő számhoz szükséges papírt, kiadni a fizetéseket, megfizetni a nyomdászt, a szállítót. És persze az újságírót.

A Népszabadság szerkesztőségében mindig is dolgoztak kiváló tollú publicisták, kíváncsi és kitartó riporterek, empatikus interjúzók – meg persze lovagkeresztre áhítozó slapajok is. Ismét megszűnik egy sajtóműhely – amely a legutóbbi években már nem is volt klasszikus értelemben vett „műhely”, inkább csak olyan „összeszerelő csarnok”.

Magam is a sajtóban, illetve a környékén dolgoztam évtizedekig, a Népszabi néhány munkatársát személyesen is ismerem, többeket csak az aláírásukból. Becsülöm mindannyiuk munkáját – akkor is, ha nem mindig értettem egyet egyikkel-másikkal.

Mégis azt mondom: a sajtószabadság nem a sajtó munkatársai számára fontos elsősorban. Sőt, nem is csak a különböző vélemények szabad megnyilvánulását jelenti. Hanem a különböző eseményekről szóló híradást, fontos információk nyilvánosságát. Ez pedig annak a polgárnak fontos, aki a döntéseit meghozza, amikor szavaz. Mondok példát: a Duna TV – ami nemzeti főadóvá lépett elő, jelentsen ez bármit is – egyik déli híradójában a külpolitikai hírrészben szerepelt egy árvíz, egy baleset, egy lövöldözés – mindhárom az amerikai földrészen esett meg. Egyetlen szó nem hangzott el az előző napi magyar népszavazás nemzetközi, vagy legalább európai visszhangjáról. De mind a nyolc(!) állami kezelésben lévő tévéprogram, plusz a három rádióadás hírei között feltűnően kevés szó esik az Európai Unióról – hacsak épp nem szidni kell valakit, aki nem a kellő áhítattal beszél a jelenlegi magyar kormányfő teljesítményéről. Nem mellékesen ezekre az orgánumokra 70 milliárd forintot költünk évente – mi mindannyian.

A helyzet az, hogy amíg a magyar társadalom nem fogja föl, hogy a sajtó szabadságát – ami inkább sokszínűséget jelentene – semmiféle kormány, párt nem fogja garantálni, csakis a közönség.

A „függetlenségét” se. Valamikor ’89 táján mondtam, a nagy fellelkesülés idején: Független sajtó egyfajta létezik: a tényektől független. Akkor nagyon cinikusnak ítéltek sokan. Pedig… Már akkor függök sokmindentől, amikor a híráradatból kiválasztom, hogy mit említek meg. A Duna híre is bizonnyal valós volt: annak az amerikainak, akinek elvitte a házát az ár, meg fontos is. De biztos, hogy efféle hírekre kell pazarolni a perceket, a figyelmet Magyarországon? Nem lenne jobb, ha mindenki felvállalná, hogyan, milyen szempontok szerint válogat hír és hír között? De más sajtóműfajokra is igaz. Szakmabeli meg tud írni úgy egy interjút ugyanarról a témáról, ugyanazzal az emberrel, hogy az interjúalany zseniális jótevőnek tűnjön föl, meg úgy is, hogy egy szánalmas kretént lásson az olvasó. Jó, ha a közönség tisztában van ezzel – és akkor képes a tisztánlátásra, ha sokféle szempontból láthatja ugyanazt az eseményt, embert. A sokféle nézőpont támogatása pedig egyetlen hatalmon lévőnek sem érdeke.

Lehet hát petíciót írni, háborogni – de a leghatásosabb eszköz mégiscsak az lenne, ha elég sokan előfizetnének a még létező lapokra. Jönnek az év végi ünnepek. Ajándékozzunk előfizetést!

És még egy dolog. Akik abban reménykednek, hogy az internet majd pótolja a kiesett információforrásokat, ne tegye. Néhány blogot leszámítva többnyire véleményeket írunk itt. Az információ megszerzése, ellenőrzése ugyanis drága dolog. Nem lehet ingyen művelni. A legügyesebb magyar gázszerelőről sem készülhetett volna véletlenül fotó, amint az Adrián milliárdos jachton tölti az idejét. Annak idején a Népszabadság is azért válhatott mértékadó hírforrássá, mert például országos és nemzetközi tudósítói hálózata volt, akik naponta szállították a híreket. Ez bizony pénzbe kerül. Londonban, Moszkvában, Párizsban vagy Belgrádban nem lehet megélni 500 dollárból.

Adjunk lehetőséget az erre hajlandó sajtótermékeknek a sokszínű tájékoztatásra!

Ja, és ne várjuk, hogy cserébe kizárólag a mi szempontjainkat mantrázza. Önálló polgár maga alakítja a véleményét – de ehhez elengedhetetlenül szüksége van a sokféle információra. Tőlem akár mondhatjuk sajtószabadságnak is.

Rátesi Margit

62 hozzászólás

  • Georgina Bojana

    Kedves Rátesi Margit!
    Megköszönöm az írásod. A néhai Hirlapkiadó Vállalatnál, a Blaha Lujza téren dolgoztam, az épületnek minden zegét-zugát ismertem. Írtam is erről anno’ egy rövidke sorozatot. Valóban, ott és akkor, abban a házban csupa „menő” lap volt. A Népszabadság amelyet nagyon sokan előfizettek, a Nők Lapja (mint egyedüli női újság), az Esti Hirlap (amit szétkapkodtak a József köruti kis boltban, megjelenés után szinte azonnal). S, a majd minden vidéki otthonban, minden héten beköszöntő Szabad Föld. Beosztásom, munkám során többször megfordultam a néhai Szikra Nyomdában, láttam a szedők munkáját, lejártam az expedicióba, ahol nagyon sokan kötegelték az újságokat és amelyeket csúszdán küldtek le az ott álló autókba melyeken vitték az újságokat a vonathoz stb.
    Többször és egy asztalnál ültem a legfelső emeleten lévő étteremben, az ebédnél és mondhatom nagyon értékes, jó tollú újságírókkal.
    Köszönöm, hogy megemlítetted a Mai Nap-ot, onnan ment át a Népszabadságba Nagy N. Péter, aki mindig is korrekt ember volt, jó tollú író, ragyogós szerkesztő. Valóban a Mai Nap is letűnt, ráadásul kétszer is temették. Pedig nagy reményekkel indultunk, egyik alapító tagja voltam, a kezdettől dolgoztam ott. Az elsői főszerkesztőnk Horváth István volt, aki az Esti Hirlaptól vált ki. Annak a lapnak is megvolt saját, szomorú története.
    De ez, hogy egy Népszabadságot csak úgy – ha ideiglenesen is (?) – felfüggesszenek? A NOL-nak nagy volt az olvasottsága, jó erők dolgoztak ott.

    Ha felélesztik, akkor sejtem, hogy csupa olyan újságíró lesz ott alkalmazásban, akik már eleve bólogatónak születtek, vagy bólogatásra ítéltettek. A saját vélemény, nuku. Azért az jár, amit MOST megkaptak a nyakuk közé, egyetlen újságíró sem kozkáztat ezek után, csak bólogat. Mert erre ítéltetett. Mi volt a fő bűnük a kollegáknak? Túl sokat foglalkoztak a jelenlegi kormánytagok anyagi- kapcsolati és egyéb dolgaival.

    Ha újra indul a lap, ismételem: bólogatók serege „ottan lesz”, a többieknek pedig a lapát.

  • Bojána! Én csak a nyomdába jártam a Blaha Lujza térre, meg a munkakönyvem volt ott vagy 14 évig. Üzemi lapnál voltam, azok a szerkesztőségek meg a lapgazda gyárakban voltak. De nem bánom. Az első szerkesztőm mindig azt mondta, ha a szerkesztőségben üldögéltünk: Mi van, nem dolgoztok? Jól mondta: egy újságíró ne az íróasztalánál ülve találja ki a „témát”.

  • Erre szokták azt mondani, hogy „független párton kívűli lap”. Mert sokszor ez a fejlécen díszelgő szöveg volt olvasható az újság első oldalán. Valahol minden lap egy kicsit pártközeli legyen az jobb vagy baloldal. Emélkül manapság elképzelhetetlen egy újság. Szó se róla, hogy egy újságnak főleg a tájékoztatás a fő feladata és nem a „félretájékoztatás”. Ám sajnos a magyar sajtó sok sok éven át a félretájékoztatás eszköze volt. Amit annó az átkosban megírtak azt a kedves olvasó kénytelen volt „átértékelni”. Ám ez akkor természetesnek számított és igaz volt a mondás is, hogy azt írta az újság. Valahogy ezt akarják megkövesíteni, hogy ne gondolkozzon a polgár, ne tömjék a fejít sok „kellemetlen” híranyaggal. Egyfajta olyan sajtót akarnak létrehozni, ami már nem olyan mint annó a „Pravda” volt amire mindig hivatkoztak ugye, hanem egy mindenkihez szóló de főleg az uralkodó kormányrendszer szócsöveként alkalmazható propaganda lap legyen. Ez nem jelenti azt, hogy szabadon minden megkötés nélkül bármitől bármit lhessen írni. Hogy ezáltal csorbul a demokrácia és a szólás szabadság az ugyan kit fog érdekelni? Akiket igen azok nem fognak újságot venni. Beszerzik az információikat más forrásokból, mert hála a mai technikának, nem kötelezőcsak a helyi sajtótermékekre szorítkozni. Kevesebb lesz a kiadás és nem hetvenmilliárd fog elmenni erre. Jóval kevesebb? Talán, de nem biztos.

  • Válasz a cikk címére.

    Nem értem, mi köze az újság beszüntetése és a forradalom 60 éves évfordulója között?!
    Részletesen le van írva MIÉRT szűnt meg a Népszabadság.
    Ahogy itt olvastam anyagi és olvasottság hiánya miatt szűnt meg.

  • Figyelő
    2016 október 10
    12:00 du.

    Ez már vér ciki, még a hatalom számára is. Ön ennél többre is képes! Erőltesse meg már magát! Legalább egy komcsizás, vagy Gyúrcsányozás még belefért volna!

  • Figyelő
    2016 október 10
    12:00 du.

    Kedves Figyelő!
    Régi közös fórumozó emlékeinkre kérdezlek:
    Tényleg muszáj neked mindenféle „kormánymentő” csacskaságot azonnal beírnod? Miért nem hagyod ezt a nálad sokkal butább, vagy rosszszándékúbb hozzászólókra?

  • Annál is inkább, mert Gyurcsányék (mind a négyen) kivonultak a parlamentből, hallgatván erre a sok agyasra, akik a bojkottot tartják megoldásnak…)))
    Szervusztok, jó estét !

  • György Molnár

    Hitler ’33 januárjában vette át a hatalmat („die Machtergreifung”) és 6 év múlva , ’39-ben már működött néhány „KZ”-koncentrációs tábor. Orbán 2010-ben jutott hatalomra és 6 év múlva most 2016-ban még nincsenek felépítve a táborok, igaz már épül a vasfüggöny körbe-körbe, és lassan jönnek a táborok is, hacsak nem Pinochet módjára az üresen tátongó stadionokba hurcolják el az ellenzékieket majd ássák el őket valahol…….

  • Gyurcsányék elbuktak, ezért vonultak ki.

    Válasz, Almási Almának, ez már a véremben van! Igaz, fiatalkoromban, meg is szenvedtem érte.
    DE szeretem az igazságot..

  • mavtelep
    2016 október 10
    1:41 du.

    Mintha a parlamenti ellenzék azon versengene, hogy ki tud nagyobb bohócot csinálni magából.
    http://hvg.hu/itthon/20161010_TGM_allapotok_mediapuccs_utan_nepszabadsag_ellenzek_dk
    Október 3-án az LMP-nek sikerült porig aláznia önmagát többek között az ad hoc frakcióvezető helyettesi poszt bedobásával.
    http://index.hu/belfold/2016/10/03/parlament_a_kvotanepszavazas_utan/zavar_az_lmp-ben/

  • mavtelep
    2016 október 10
    1:41 du.

    Én magam nem nagyon értettem egyet eddig semmiféle bojkottal, ha már 40 év „kuss” után olyan rendszer jött, amelynek be lehet szólni. Ámde kénytelen vagyok elismerni, hogy „ezeknek” már beszólni is felesleges. Aki úgy hazudik a szemembe nyíltan, mosolyogva, hogy pontosan tudja, hogy én tudom az igazat, annak már minimális orcája sincs. Én már öreg vagyok, de az biztos, a megoldás már nem a „beszólásban” van. Ha értitek, mit írok…

  • György Molnár
    2016 október 10
    1:42 du.

    „*************
    Hitler ’33 januárjában vette át a hatalmat (“die Machtergreifung”) és 6 év múlva , ’39-ben már működött néhány “KZ”-koncentrációs tábor. Orbán 2010-ben jutott hatalomra és 6 év múlva most 2016-ban még nincsenek felépítve a táborok, igaz már épül a vasfüggöny körbe-körbe, és lassan jönnek a táborok is, hacsak nem Pinochet módjára az üresen tátongó stadionokba hurcolják el az ellenzékieket majd ássák el őket valahol…….
    **************”
    Szégyellem a butamagyar népemet.
    Elég kellemetlen érzés.

  • Almási Ata
    Én most sem értek egyet a bojkottal, mert nem vezet sehova, ráadásul sztem ez Gyurcsányék részéről egy teszt : mi lesz a visszhang ?
    Minél hamarabb vissza kellene menniök, ha másért nem, akkor információért, hogy képben legyenek.
    Ki kéne használni ezt a zűrzavart és bevinni egy-két balegyenest a Fidesznek. láthatóan pánikban oltják a tüzet, egyre többet hibáznak.(A minelnök nem mer bemenni a parlamentbe, Lettországban néz meccset ?!?!)

  • terminus
    Az LMp-re aztán igazán illett Schiffer idejében a „kebelbeli ellenzék” titulus, az ügyvéd úr sosem tagadta meg szolgálatait Orbántól….)))

  • Katona Zsombor

    mavtelep
    2016 október 10
    2:35 du.
    Szerintem az SZDSZ 2.0-ra rákenni hogy, „kebelbeli ellenzék” egy kissé kancsal látásmód, csak azért, mert néha próbáltak -az elődeiktől szokatlan módon- párt elfogultság nélkül nemzetben gondolkodni.

  • Figyelő
    2016 október 10
    1:53 du.
    Az ön véleményének semmi köze sem a fiatalságához, sem a múltjához. Szimplán szélsőjobbos eszmékkel szimpatizáló agymosott fideszbirka. Próbálják még a régi ismerősök páyolgatni, meg némi harmatgyenge magyarázkodással mosakszik itt, de már régen oda sorakozott közéjük.
    Legalább vállalja fel, amit mind látunk már évek óta.

  • Avi! Valamit félreértettél a hetven milliárddal. A magyar sajtóstruktúra elég sajátságosan alakult az utóbbi hat évben. Van egy MTVA nevű holding. Ehhez tartoznak a tévéprogramok, rádiócsatornák: az M1, az M2, az M3, az M4, a Duna Tv, a Duna Worlds (ezek ma az állami tévékanálisok), a rádiók (Kossuth, Petőfi, Bartók), valamint a Magyar Távirati Iroda. (Ezeken kívül vannak a magánkézben lévő, kormányközeli orgánumok: pl. TV2, 888.hu, index.hu stb.) Az MTVA adja a pénzt a felsorolt tévéknek, rádióknak és a hírügynökségnek, valamint nemcsak a vezetőit nevezi ki, hanem a legutolsó gyakornok kinevezésébe is beleszólása van. Ez kerül 70 milliárdba a költségvetésből. (Hír TV Simicska érdekeltsége, az ATV a Hit Gyülekezetének tulajdona.)
    Az írott lapoknak piaci alapon kellene megélniük: a kormányközelieket állami nagyvállalatok hirdetéseivel vagy kormányplakátokkal tartják életben.

  • T. Katona Úr! A probléma az, hogy nincs olyan, hogy „nemzetben gondolkodás”. A nemzet tagja a legügyesebb magyar gázszerelő, aki az évi milliárdos osztalékából gazdálkodik, meg a nemzet tagja az az ápolónő-közrendőr házaspár is, aki két gyermeket nevel, és gondot okoz a gyerekeknek megvenni a téli cipőt. Direkt nem a nyomorgókat említettem, akik jó része cigány. Bár lehet, hogy az említett házaspár egyik tagja is az. A „nemzetben gondolkodás” annak a sajátja, akinek lövése nincs arról, mi történik a hazájában, arról meg végképp, hogy miért, és hogyan lehetne másképp. De Önök is a nemzet tagjai, bár ismerethiányaik miatt nagyon könnyen rávehetők minden disznóságra.

  • Elnézést, kénytelen vagyok pontosítani Avit. A Népszabadság fejlécében sose szerepelt a „független párton kívüli lap”. Annál azért jobban értettek a szakmához az ottaniak, minthogy ilyen hülyeséget még a fejlécre is tegyenek. Az MSZMP „központi napilapja”-t a „szocialista napilap” követte, majd „politikai napilap”-pá vált, ez szerepel ma is a fejlécen.

  • Almási Alma
    2016 október 10
    1:35 du.

    Annyiban igaza van Figyelőnek, hogy a Népszabit már régen lélegeztetőgépen tartották, mert csak az előfizetésekből nem tudott volna megélni.

    Ha a fidesz továbbra is fönntartja az önmagát túlélt pártlapot mondjuk az mszp-nek juttatott támogatásokkal, akkor jófejek? Az az igazság, hogy csak olyan társaságokat tud a fidesz megsemmisíteni, ahol amúgy sem volt rendben minden a ház körül.

    Pl. a most elhunyt Bolye Ferenc egy nagyon jószándékú, példaértékű ember volt, de nem voltak fölkészülve az oligarchák aljas földszerzési módszereire, és ez nagy hiba volt részükről.

  • hazai lámpa
    2016 október 11
    7:42 de.

    1. Felejtsük el az MSZP-t. A Népszabó nem az ő lapjuk – főleg ideológiailag nem. (Lehet, hogy van benne részvényük, ezt nem tudom, de nem is érdekes.) Ja, és a Szabad Nép-et pláne felejtsük el. Ezek a hülyék érvei…

    2. Hogy mitől vesztességes egy lap, azt nem tudom, de akkor sem korrekt olyan puccs-jelleggel megszüntetni, mint a Népszabót. Már ez önmagáért beszél.

  • Almási Alma, nem szüntette meg senki a Népszavát, ő adta fel.
    Lehet, hogy nem támogatta a kormány anyagilag, (majd bolond lenne azt támogatni, ami ellene kiabál!)
    A szabad kapitalizmusban, az tud működni, aminek anyagi alapja van.

  • Figyelő
    2016 október 11
    1:14 du.
    Népszava? Olvasd már el, hogy miról beszél itt a nép.. 😀

  • hazai lámpa
    2016 október 11
    7:42 de.
    Lámpácska.. A Népszabó 14 óta nyereséges.. Tavaly 134 milló adózás utáni nyereséggel zárt….

  • Figyelő
    2016 október 10
    12:00 du.
    Tényleg nemérted?
    Mond neked valamit az, hogy szabad sajtó?

  • mavtelep
    2016 október 10
    1:41 du.
    Tod, ha mindegyik ellenzéki párt kivonulna, lehetne valamit kezdeni a dologgal.. Lehetne mondani esmeg, hogy ” a Parlament ellenzék nélkül is működik”, de a nemzetközi közvélemény, a világpolitika, nem lépne át rajta könnyedén..

  • Elnézést, elírtam, valóban Népszabadságot akartam írni.
    Kedves falusi, a szabadsajtót ismerem.
    Az ha valaki tönkremegy és nem tudja finanszírozni , azt is megértem.
    Tehát, a jelekből, az utóbbival van a baj.
    Eddig is megjelent a lap, és társai.
    Viszont, nem hinném pl. hogy a kanadai kormány finanszírozna egy olyan lapot ami ellene kiabál.

  • Figyelő
    2016 október 11
    2:40 du.
    Tod, galambocskám, volt egyszer egy Horn Gyula nevő („pufajkás”) miniszterelnök, aki a Magyar Nemzet csődközeli stagnálásakor államilag megtámogatta a lapot.. Azt mondta, hogy ” ahol az ellenzéknek nincs hangja, ott nincs demokrácia”..
    Ps. A Népszabó az elmúlt két évben már nyereséges volt. A svájci tulajdonos, és a társtulajdonos MSZP még 2O13-ban eladta a részvényeit az osztrák befektetőnek..

  • Almási Alma
    2016 október 11
    11:16 de.

    Az mszp rövid története alatt nem egy liberális dolgot támogatott – a saját kárára akár!

  • falusi
    2016 október 11
    2:16 du.

    Az lehet, hogy a Népszabónál másképp mentek a dolgok, mint a Népszavánál, de nem hiszem. Az biztos, hogy én már évek óta nem vettem, nem olvastam, mert nem tetszett.

  • falusi
    2016 október 11
    3:02 du.

    Érdekes, itt olvastam éppen az ellenkőjét.

  • Elégedett „jobbosok” és asszisztáló kételkedők, kérlek soroljátok az előfizetésekből élő magyarországi politikai lapokat: 1, 2, 3, stb.

    Köszönöm!

  • hazai lámpa
    2016 október 11
    3:14 du

    Én úgy gondolom, az MSZP egy nagyon logikus irányba fejlődött már a 80-as évek közepétől kezdve, egészen a 2006-os választásokig. Olyan, hogy „liberális” meg „komcsi” csak a ti fejetekben létezik. Egy ideig (Orbán első uralomra kerüléséig) gyakorlatilag azt csinálták, ami az ország fejlődése szempontjából feltétlenül szükséges volt. Persze közben kinőttek bizonyos vadhajtások, amelyek Viktor első regnálása alatt túlságosan megerősödtek, és amelyeket aztán az újbóli uralomra kerülésükkor 2002-ben már nem bírtak visszanyesni. Pontosan erről szólt a Gyurcsány beszéd is.

    A Népszabó pedig 2002-ig gyakorlatilag együtt változott az MSZP-vel, de – mint mondtam – nem a pártpolitika, hanem az ország érdekei mentén. Onnan kezdve a párt és a lap kezdett lassan elválni. (A lap maradt a helyesebb úton.)

    Ti meg csak fujjátok itt a begyakorolt üres propaganda szlogeneket. 🙁

    Nem lehetne kicsit objektívebben?

  • Almási Alma
    2016 október 12
    7:17 de.

    Azon kívül, hogy nekem más a véleményem az mszp-ről, van valami bajod?

    Cáfold meg, amit írtam, vagy hagyjál békén ezzel a személyeskedéssel!

  • mkati,7:14
    Barikád.
    Szívesen.

  • mkati
    2016 október 12
    7:14 de.

    Én a könyvtárban szoktam lapokat olvasni, de inkább magazinokat, mert a hazai politikai újságírás egy f.s.

  • Nos, a „csuti bolond” nem először rondít bele az 56-os évfordulóba.

    Már 2006-ban (50. évforduló), egy elvetélt puccs-kísérlettel rondított bele, „Vekker Viki” álnéven.

    Mindig meglep, hogy senki sem vette észre, hogy akkor volt a FIDESz-SA szervezetének az első komolyabb fellépése (kapcsolat felelős, fő „terelgetőjük”, Kubatov et.).

    Folytatva az eredeti szervezet működési modelljét, ahol a Pártnak „gondja” támad, védelemre van szüksége, a Párt SA szervezete ott terem, rendet tesz, és gyorsan eltűnik.
    (lásd még a pogácsával fogadott „garázdák” Párt Székház elleni „támadását”, a savazó bácsikával, a gyilkossággal vádolt „védelmezővel”, de, hatásosan léptek fel a Nemzeti választási Irodánál is, hogy csak a legemlékezetesebbeket említsem.)

    És ha már 2006-nál tartunk, nem tudom elfelejteni a TV2 erőlködését, hogy kellő hangsúllyal előre tájékoztasson, hol vannak a kameráik. (Gyengébbek kedvéért, hol kell a komolyabb zavargásokat „produkálni”, hogy adásba, felvételre, netán nemzetközi érdeklődésre számíthassanak).
    A FIDESZ-SA szervezetét az sem zavarta, sőt célzatosan igyekezett valóban gyanútlan nézelődőket, érdeklődőket, az eseményekkel sodródókat is belekeverni az eseményekbe, hogy a „fényes tekintetű nagyvezírnek”, a fagyott mosolyú Mariska néninek, és társaiknak, legyen majd mi miatt háborogni.

    De, a „csuti bolondot” sohasem érdekelte igazán 56.

    Ő Horthy-t próbálja másolni. No nem valami ideológiai alapon, az sohasem volt neki, hanem Horthy „találmánya”, a KIRÁLY NÉLKÜLI KIRÁLYSÁG berendezkedése, az igen, az tetszene neki, nem véletlenül igyekszik a várba „veszettül”…

  • charlie
    2016 október 12
    8:44 de.

    A választ köszönöm.
    Ha úgy van, hogy a Barikádot az előfizetők tartják el, akkor mire fizet évente tízmilliókat a Jobbik alapítványa a Magyar Híreknek?

  • hazai lámpa
    2016 október 12
    10:06 de.

    Értem, nem vagy előfizető.

  • mkati
    2016 október 12
    12:37 du.

    És jobboldali sem. Én kételkedő vagyok, de nem asszisztálok a sajtószab. halálához, mert olyan itt már rég nincs.

  • mkati, passz, ennyire még én sem vagyok jól informált. De azt azért elismerheted, hogy mind a papíralapú, mind a netes médiában jól teljesítettünk már akkor is, amikor semmilyen közpénzhez nem juthattunk. Mi pl. a haverokkal írtuk, finanszíroztuk a „Feketén-fehéren” kisvárosi kiadványunkat, nem vártunk a Strabagra, meg a Szerencsejáték RT-re. Ezzel a termékkel országos lefedettségünk volt!

  • Figyelő
    2016 október 11
    1:14 du.

    Eltekintve attól, hogy nincs igaza („majd bolond lenne azt támogatni, ami ellene kiabál!”), a Népszabadság megszüntetése munkajogi szempontból is aggályos (és az első feljelentések már meg is születtek).
    Hogy miért nincs igaza?
    A NER tökéletesen példázza, hogy miért vezet katasztrofális végeredményhez az, ha elfolytja egy rendszer a kritikát. A rendszer egyre merevebb, változásra, megújulásra egyre kevésbé képes, mint általában a diktatúrák. A természetben azok a fajok (és nem egyedek!) tudnak gyorsan fejlődni, melyeken nagy szelekciós nyomás van (annál kisebb, hogy kipusztuljanak, de nem sokkal).

  • hazai lámpa
    2016 október 12
    12:56 du.

    Nem kérdeztem az „oldaladat”, nem is érdekel. Te azt mondod kételkedő vagy. Én meg a szorgosan kívülállókat katasztrófaturistáknak tartom.

  • charlie
    2016 október 12
    1:31 du.

    Nincs mit elismernem valamin, amiről nem tudok semmit.
    A lényeg, hogy a kérdésem nem volt véletlen. Nincs olyan újság, amit az előfizetői tartanak el. Csak azért, mert most ez lett a divatos „érv”.

  • mkati
    2016 október 12
    5:29 du.

    Annak tartasz, aminek akarsz. Én kérek elnézést, hogy hozzád mertem szólni.

    A Titanicra azért ne vegyél jegyet, bármennyire is szeretsz előfizetni!

  • Le5I1eL
    2016 október 12
    12:13 du.
    Persze, ez a szövege nem igaz.
    Én ott voltam 2006-ban az Asztoriánál, ahol a beszédet mondta Orbán, a nagy tömegnek a megemlékezésről.

  • Figyelő!

    Okt.11.1:14

    Miközben folyamatosan a demokráciára hivatkozik, no meg a szólásszabadságra,pl nem egyszer kifejtette, hogy „..a magyarok nem ismerik még eléggé a demokráciát, hát hogy is ismernék, nem is volt még igazi demokráciában részük..” stb eközben ordít magáról az a fajta „komcsi,bolsi” szellem amelyet hazájából való menekülésének okaként emleget, ám úgy látszik magával vitte azokat a zsebében, mert óriási mértékben elhatalmasodott Önön !
    Tényleg nem értem, hogy a Kanadában töltött 60 évnyi demokratikus és szabad levegő ennyire nem hagyott nyomot Önben?
    Már önmagában az is megmosolyogtató, hogy megfellebbezhetetlen véleményt mond egy ellenzéki hangvételű újság megszűnéséről, miközben semmit nem tud a körülményekről, és gyér ismereteit is innen a hsz.-ből merítette, ezért aztán rendre téveszt is, és melléfog!

    Tudja, amikor valaki azt leírja, de mellé még komolyan is gondolja a piszok nagy demokráciában melyben él, hogy „.. majd bolond lesz azt támogatni aki ellene kiabál…” – már mint a kormány – akkor nem esik le magának, hogy épp azt gondolom és írom ami ellen állítólag magam is küzdöttem, és ami miatt elhagytam a hazámat?
    Vagy a diktatúra csak akkor ciki, ha az az ön bőrőre megy – és a demokráciának pedig kizárólag Ön legyen a haszonélvezője?

    Tényleg nem látja nem érzékeli, hogy ez a tempó ahogyan ezt a lapot megszüntették, több mint diktatúra-szagú, hisz olyan nincs, hogy a veszteség okán (ha még oly nagy lenne is, de nem az) máról holnapra minden előzetes egyeztetés és értesítés nélkül nem engedik be a munkatársakat a munkahelyükre,a kapu lezárva, a reggel munkába igyekvők kizárva és a hideg utcán tanakodtak, hogy mi van – a lap megszűnt ??? Saját személyes holmijukat nem vihették ki a munkatársak, gépeiket lefoglalták és „időpontot kaptak” amikor egyesével, kíséret mellett bemehettek a bedobozolt holmijaikért, melyet előzetesen átnéztek! Ez idő alatt a saját használatú számítógépeiken a személyes adataikban, munka anyagaikban turkáltak, a saját email fiókjakba nem léphettek be!
    Gondolom mindezt nem tudta – de már osztja az észt, hogy a kormánynak igaza van, hogy csak az őt dicsérőket támogatja az adófizetők pénzéből, mely adóban egyébként az „ellenzéki” azaz a vele elégedetlen adózók pénze is benne van !
    Még hogy Ön szereti az igazságot, és „fiatalkorában is megszenvedte azt” – milyen igazságot szeret, hisz nem is ismeri azt,hisz sosem hagyott magának elég időt, hogy valamit értelmesen végig gondoljon, hogy meg is értse azt!
    Nem kéne azonmód csuklóból nyilatkoznia, mielőtt alaposabban nem tájékozódik!

  • Besancon, Ön miért nem hiszi el Figyelőnek, hogy ő szereti az igazságot. Én elhiszem. Vannak egyoldalú, reménytelen szerelmek.

  • Besancon //6:06
    Remek karcolat, ez már nekem is sokszor megfordult a fejemben. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Bírom, amikor valaki az ő igazságérzetével dicskszik, de ez csak az ő igazsága lehet.

  • Figyelő 10:49

    LE5… szövege betűről betűre maga a színtiszta igazság.

    Sőt, még az is hozzá tehető, hogy ott a Lendvay utcai fidSA székháznak a Gyilkos Szőke Feri – Cerberus, a stílszerű őrszemélyzet – által őrzött nyitott kapu mellett a kis udvarán provokatív célzattal elő volt készítve egy halom kiseljtezett számítógép, monitor, stb.., hogy a tüntetők majd ezzel dobálják az épületet, ha megérkeznek, minthogy valkik előre ezt hirdették, mint akciót… – Ugyan ki tehette oda.

    Mi van az igazsággal ? Nénikérem ? Attól, hogy valaki ott van testben valahol, még nem biztos, hogy képes felfogni is a történések tartalmi vonatkozásait…

    .

  • Van olyan, hogy történelmi igazság is! Persze, ahhoz évszázad is kell, hogy az kitisztuljon és kor megváltozzon. Majd ha kihalt a mai jobb és baloldal, talán az unokák, dédunokák másképp értelmezik a múltat!

  • Figyelő
    2016 október 15
    10:07 de.

    Van olyan, hogy „történelmi igazság”, de mivel a történelmet a győztesek írják, ezért sokszor igen sok nemzedéknek el kell múlnia, hogy a felszínre kerüljön.

  • terminus, maga szerint a magyar győztes? Nem hinném.

  • voronyezs
    2016 október 15
    10:00 de.
    Már többször írtam, hogy EGY forradalomban, mindig vannak túlkapások. Arról nem is beszélve, ha „balhéról” van szó, akkor a nép alja is részt vesz. Olvasni kéne egy keveset, pl. mi történt a francia forradalomkor!?
    De, NEM lehet letagadni, megmásítani a forradalom eredeti motívumát!

  • ja, még annyit voronyes:
    Nénikéje a rokona, de nem én!

  • Figyelő!

    Az nem forradalom, amely visszahozza, vagy szándékában áll visszahozni a régi rendet…

    Mellesleg – ebben biztos vagyok – hogy többet tanultam forradalmakról, azok természetéről, mint maga.

    Történetesen a francia – polgári – forradalom az arisztokrácia csúnya – emrthogy csúnya volt, az kétségtelen – lenyakazásával a rendi társadalom gyökerét irtotta ki és így teremtette meg a polgárok „polgári” társadalmát, a burzsoázia uralmát, megszüntetve az addigi feudál-klerikális rendiség államát, a földbirtokos arisztrokrácia és az egyház egyeduralmát.

    Legalább kiolvasta már a Háború és békét, vagy a Nyomorultakat drága nagysasszony ??? Nekem magukról mindig a Thérnardierék lumpenproli család jutnak az eszembe…

  • Voronyezs!
    Tényleg így van. A Nagy Francia Forradalom gyökeresen változtatta meg a társadalmi viszonyokat – amit fel is sorolt. ’56 egy rossz, félreértelmezett rendszer ürügyén a Horthysta viszonyokat állította volna helyre, ha hagyják…
    Mi bizonyítja ezt ? Többek közt az, hogy az 56-os forradalmat magáénak vindikáló Orbanisztán nyíltan kiáll a Horthysta ellenforradalom reastaurációja mellett. Először nosztalgikus korona-ünnepségekkel [sz.korona mozgatása, úsztatása, egyelőre csak említése törvényekben] városépítési projektekkel, emlékmű állításokkal és bontásokkal, aztán magát a horthyzmust próbálja szerecsenmozsdatással megvédeni a kétségtelen, tényszerű igazságtól. Külön „tudományos” apologetikus intézmények sorozatos létrehozásával. S végül a vezetőit, minisztériumait és intézményeit a . p a r l a m e n t n e k . nevezett . b á b s z í n h á z . profán segedelmével szép lassan fölvonultatja majd a Budai Várba, amely folyamat alighanem egy új . t r ó n f o g l a l á s b a n . kulminálódik majd.
    Utóbbi persze nem a királyi trón, hanem nagy-nagy valószínűséggel a . V e z é r . – mint 1956. örököse° – személyében egy új . k o r m á n y z ó . úr ő főméltóságaként biztosítja majd a ’19-es ellenforradalom ismételt „jogfolytonosságát” a legújabbkori Antant-Magyarországon…
    Hát ez a fülkeforradalomnak is nevezett, ma zajló ellenforradalom nagyvonalú forgatókönyve, melynek mintája a Nagy Francia Forradalom eltorzulásában is megfigyelhető napoleoni elfajulás mai változata. Amely modernnak nem mondható, pláne nem forradalminak, hisz már annyira avitt, hogy a belőle áradó díszmagyar naftalin szag sem képes elnyomni a benne tenyésző penész folytóan penetráns szagát …
    Egy biztos, hogy Orbán már nem veheti ki a mai pápa kezéből a szentkoronát, hogy a saját fejébe húzza°°, mert remélhetőleg ez a pápa már nem lenne partnere ebben. – Ám valószínű, hogy nála Erdő Péter bíboros-érsek is megteszi majd… Ha ló nincs…
    °56 eme dicső örököse és az ő mai rendszere nem röstellte az ország Kossuth Lajosról elnevezett főteréről kipaterolni még az esztétikus 1956-os [örökláng] feketemárvány emlékművet se. Az 56-os bizottság egy hulladéktelepen kidobva talált rá erre is… [Figyelő külön figyelmébe ajánlva!]
    °°Különben is OVI ezt egyszer már megtette, amikor mint Orbanisztán első minisztere a MNM-ból kihozatta az ereklyét és Habony nevű koronaőr segedelmével a fejébe húzhatta a varázsos koronát. Bizony,azóta ennek az apródnak már mindent, de mindent megenged őfelsége…
    😀

  • Figyelő
    2016 október 15
    12:48 du.

    Akár hiszi, akár nem, győztesek vagyunk. Bár sokszorosan keveredve, és megváltozva, de fennmaradtunk. Ez, ha visszanéz a népvándorlás népeire, akkor elég nagy szó.
    Túl kellene már lépni a múlton való nyöszörgésen, nyivákoláson!

  • voronyezs
    2016 október 16
    4:04 de.
    A francia forradalmat egész más miatt hoztam szóba, ha visszaolvasna.
    Úgy van győzött is. Nem taposta el egy idegen hatalom, mint a magyart, a baloldal még ma is abból éldegél.

  • terminus, a fenti magának is szólt!

  • cukihara
    2016 október 16
    6:21 de.
    Tudja, hol sántít a szövege nagyon?
    Ott, hogy idehozza a mai kormányt a 60 éve történt eseményhez.
    Lehet, hogy Orbán erre hivatkozik és példázik, de az AKKORI eseményeken ez nem változtat! Ismétlem, egy magyar forradalmár sem akarta Horthy kort vissza, egyszerűen az oroszokat akarta az országon kívül látni.
    Mellesleg, azt sem hiszem el, hogy Orbán vágyik a Horthy korra, csak egy új rágalom ellene. Szerintem, ennél sokkal okosabb.