Kanada 300 ezer bevándorlót fogad be évente – Ennyi magyar állampolgár telepedett le Kanadában (új statisztikák)…

2016 október 31 5:08 du.13 hozzászólás

John McCallum szövetségi bevándorlási miniszter a parlamentben bejelentette: ezentúl évente 300 ezer bevándorlót fogad be Kanada. Ez ugyan megegyezik a kimagaslóan magas 2016-os szinttel, de jelentős emelkedést jelent a 2011 és 2015 között befogadott 260 ezer „újkanadáshoz” képest. Mégis: a kabinet nem fogadta el azt a szakmai javaslatot, amely 450 ezerre emelte volna az éves szintet öt év alatt. A liberális kormány hangsúlyozta: ha nem lenne bevándorlás, akkor népességcsökkenést tapasztalna Manitoba tartomány és még számos régió.

A kormány által bemutatott tanulmány szerint, 2016-ban a bevándorlók több mint fele (160 ezer külföldi) szakmai tudással, szakmunkás-háttérrel, vagy tapasztalt üzletemberként, illetve befektetőként érkezett Kanadába. Ezen felül 80 ezren érkeztek családegyesítési eljárás alatt, csaknem 56 ezren pedig menekültként. Ezen felül még 3.600 külföldi állampolgár humanitárius alapon telepedhetett le Kanadában.

canadian-flag

Tom Kmiec konzervatív parlamenti képviselő hangsúlyozta: a jobboldal nem ellenzi a bevándorlást, de van olyan tartomány, amely szerinte nem tud a jelenlegi helyzetben, a magas munkanélküliségi ráta miatt új bevándorlókat integrálni. Kmiec említette, hogy miközben érthető ha a kétnyelvű New Brunswick a bevándorláson keresztül szeretné megerősíteni a tartomány francia kisebbségét (tehát francia anyanyelvű bevándorlókkal), Alberta tartományban viszony olyan kevés állás van, hogy az újbevándorlók a már meglévő kanadai munkaerővel kéne, hogy pályázzanak a meghirdetett pozíciókért.

Az viszont kiderült, hogy a liberális kormány a magasan képzett, szakmai tudással vagy üzleti háttérrel rendelkező potenciális bevándorlókat részesíti előnyben.

*

A KMH olvasóit nyilván kiemelten érdekli, hogy vajon hány magyar állampolgár kapta meg a permanent residency-t, vagyis a letelepedési engedélyt. A bevándorlási és állampolgársági minisztérium adatai szerint:

  • 2015-ben összesen 770 magyar állampolgár kapott letelepedési engedélyt a kanadai hatóságoktól
  • 2016 első felében 319 magyar állampolgár kapott letelepedési engedélyt a kanadai hatóságoktól

A Fülöp-szigetek adta 2015-ben a legtöbb letelepedett bevándorlót (50.846). Második helyen India (39.530), harmadik helyen pedig Kína (19.533) található. A legtöbb európai bevándorló Franciaországból érkezik Kanadába (5.807), utána pedig az Egyesült Királyságból (5.451).

13 hozzászólás

  • ” … ha nem lenne bevándorlás, akkor népességcsökkenést tapasztalna Manitoba tartomány és még számos régió. ”

    Az csak a hiba ebben az ervelesben, hogy Manitobabol es 100 Kacsa Van tartomanybol mar evtizedek ota menekulnek el az emberek a munkanelkuliseg es a hideg elol. Nem csak az oda szuletettek, hanem az oda bevittek is.

    ’85-ben, amikor Albertaba kerultem, az ide jott magyarok ugy kb. 90%-a lelecelt Oltarilyoba, vagy B.C.-be. Akkor se volt munka itt, csak hideg.
    2003-tol volt itt egy olaj-boom, ami tartott nehany evig. Most jon a 30 ev sovany esztendo, ahogy az lenni szokott.
    Annyi a kulonbseg jelenleg, hogy Oltarilyoban sincs jol fizetett munka. Vancouver-ben jelenleg ugy-ahogy van munka az epitkezesben a kinai befektetesnek koszonhetoen, de az is csak atmeneti munka.

    Jo szerencset a sok hulyenek, aki azert jon ide, hogy dolgozzon es jol megeljen belole!
    Az viszont igaz a negyfeleseges es 30 gyerekes csaladosok szamara, hogy cocjalissegely-paradicsom vagyunk, amig adnak a bankok kolcsont ra.

  • Kanada -negatívan-megkülönbözteti a magyarokat a többi bevándorlóval szemben.

    „Súlyos hibákat véthetett a magyar romákkal szemben a kanadai menekültügyi rendszer”

    INDEX INDEX INDEX 2015.04.03. 07:29
    Egyetemi kutatók úgy látják, a kanadai kormányzat veszélyes precedenst teremtett: a menekültügyi rendszer visszásságait a magyar romákon verték le, akiket sokkal kisebb arányban fogadtak be, mint a más országból érkezőket. Sokszor sablonválaszokkal küldték haza a magyarokat, meg sem vizsgálva az egyéni eseteket. A menedékkérők jogi képviseletét ellátó közpénzből fizetett kanadai ügyvédek között visszaélések gyanúja is felmerülhet.

    A Kanadába menedékkérelemmel érkezett magyar romák „méltánytalan elbánásban” részesültek jogászok, politikusok és állami tisztségviselők részéről. Ezen kívül még a kanadai menekültügyi rendszer is „intézményes előítélettel” kezelte őket – erre jutott egy kanadai menekültügyi szakértők által készített jelentés, amelyet az MTI szemlézett.

    2008 és 2012 között Kanadában 11 ezer magyar kért kérelmet, 85 százalékuk roma származású volt. A kérelmek 18 százaléka ment át a rostán, más országok esetén ez az arány 47 százalék.
    …..” a C-31-es törvény alapján az állampolgársági és bevándorlásügyi minisztérium listát állított össze a biztonságosnak tekinthető demokratikus országokról, ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat. A felsorolásban Magyarország is szerepel „…..
    Hogy ne kelljen innen embereket befogadni ezen az alapon.
    Dicséretes Kanada nagylelkűsége egyébként! Hajójáratot kellene indítani a közel-kelet és
    Kanada között,így hamarosan nem lenne Európának migráns problémája.Ezt nagyon megköszönnék neki!!!.
    Bevándorlós üdvözlettel.

  • A 2015-ös 770 magyar permanent resident is jóval felülmúlja a 2000 előtti értékeket, pedig akkor még nem volt szabad angliai, stb, munkavállalás. A (2008-2011-es) 11 ezerből 18 százaléknyi (?) sikerrel járt (döntően roma) menekültnek meg kellett jelennie a permanent resident statisztikában. Ezt korábban is gyarapítottak az első vízummentes időszakban (94-01) odaérkezett, menekült statust kérelmezők közül a később pozitívan elbíráltak. A „nem-menekült” magyar kivándorlási szándék Kanadába így csekélynek tűnik.

  • A legelso kerdes lenne; van Kanadanak szuksege mind azon „bevandorlokra”? Nem lenne senki Kanadaban aki kepes es hajlando lenne a munkaszuksegletek betoltesere ?

    Volt odoszak amikor a „bevandorlok szuksegesek ” voltak, benepesetinei az orszagot. A kerdes ma; a „bevandorlas orokke valo ? Az az orokke leheto lenne.
    A vilag elso problemaja a vilagszerti ulnepesedes.
    Tegyem ezt maskent. Mikor en fiatal srac voltam, a vilag nepszama a ket billio kuszoben alt. Ma, het es fel billio. Duplazodik minden 40 evben. 2100-re lessz 20-25-30 billio. Amig a „szakertok” allitjak hogy 10 billio a maximum emberi leny amit a Fold kepes fenntartani.
    A vilag emberisegenek fele a szegenyseg, nyomor, verontasok, haboruk, kegyetlensegek, stb.stb. ben van resze. Ami allandoan naprol napra novekszik.
    Minden emberi-leny naponta egy kilo CO2-t produkal, csupan lete altal, nem is szamitva az ipari/ mesterseges legfertozeseket. A Fold ecologiai, termeszeti lehetosegei percerol percre csokkenoben, men csak az olaj, arany, stb. de meg a letezo Oxygen molekulak is napi csokkenoben, mivel a Fold legkore allando Oxygen reducing athmosferera. Csupan az emberiseg szama novekvo allandoan.
    Mi lehetne az elso cel ? az allando szaporodas/movekves, vagy a let-lehetosegek megorzese?
    Sajnos a politikusok nincsennek engedve azt velni. csak az azonnali profit lehetosegek erdekeit vannak kenyszeritve szolgalni az nayagi (penz) tamogatoik altal.
    Akik egy percre sem gondolnanak a letezo emberiseg jovobeli let-lehetosegeire.

  • Magyarországon,az elmúlt hat évben több mint 850 ezren éltek a honosítás lehetőségével vagy kaptak magyar állampolgárságot
    Ennek keretében több mint 780 ezren tettek magyar állampolgársági esküt és 70 ezren kaptak a diaszpórában állampolgársági megállapítás! – 23 ezer kérelmet utasítottak el, ami jól mutatja a szigorú államigazgatási figyelmet.

  • Seres Róbert

    Nagyon megtévesztő és falsul relativizáló ez a 300000 magyar bevándorlóval való példálózás, ha nem tesszük hozzá, hogy 1849-óta, azaz 167 év alatt történt mindez és nem évente mint ahogy most tervezik! Ja, és miből lesz fedezet ennyi nem egyből, automatikusan aktiv munkavállaló eltartására, lakhatásának biztosítására és hogy legalább alapfokon ismerjék valamelyik kanadai nyelvet, mert minimum jó esetben fél év kell hogy munkába állhassanak, ha akarnak persze? Van rá félretett pénz vagy megkecsegtetett nagyon kedvező IMF hitelből esetleg a volt szocialista államokban már jól bevált béke kölcsönökből vagy a nagy teherbírásu kanadaiak adójának megemeléséből legénykednek? Reális jövőkép-e hatalmas hiteletet felvenni egy bizonytalan végkimenetelü perspektívára?

  • Seres Róbert

    És miből gondolja Canada, hogy Germoney tűrni fogja az ő szemfülesen kiszemelt munkavállalóinak szemtelen elcsábítását?

  • A bevándorlással nincs semmi baj. Nagy ország Kanada, sok hely van itt! A baj csak az, hogy tudomásom szerint senki sem akar kis, vagy elhagyott helyre menni, a legtöbb bevándorló ellepi a nagyobb városokat. Ha a torontói metrón utazol jóformán nem látni fehér embert.
    Így a városok tele vannak munkanélküli bevándorlókkal.
    Akik állami segélyen élnek. Erre a problémára mit tanácsol a cikk írója?

  • Kedves Figyelo!

    Igazad vagyon, de a kisebb varosokban meg nehezebb munkat talalni, mint a nagyvarosokban. Kis telepuleseken az emberek jobban osszetartanak, egy oda esetleg bevandorlo ember nem talal munkat, meg ha kanadai szuletesu se. Csaladi biznicek vannak.

    Nekem is furcsa, hogy ennyi embert hoznak be evente. Ennyi nem szokik meg az USA-ba.
    Annyi latszik csak ertelmesnek az egeszben, hogy tobbseguk hoz magaval eleg sok penzt is.

  • Tudod Moshe az a baj, hogy demokrácia van. Mindenki oda megy ahová akar.
    Ti. Ha a kormány az új bevándorlókat egyből olyan területre tenné, ahol kicsit meg kéne fogni a munkát
    pl. északra vagy farmokra, hogy ott dolgozzon. Akkor Kanadának segítene fejlődni is.

  • Kedves Figyelo!

    A farm munkaval kapcsolatban talan igazad van, de a 31 evem alatt itt Kanadaban jo ha 3-szor lattam farm munkat hirdetni. Arra is ott vannak a helyiek, akik gyerekei kozul szinten sokan szoknek meg a nagyvarosokba.

    Az eszakon levo munkakra pedig eleg nehez bekerulni, mert azok a legjobban fizetettek. Igaz, sok kanadai mar eleve disqualified mert alkohol es kabitoszer teszten kell atesniuk a jelentkezoknek. Ha kiderul, hogy nem birnak azok nelkul elni, fel sem veszik oket. Erre jo a bevandorlo, ha olyan orszagbol jon, ahol meg nem jarvanyszeru az alkoholizmus es a drug fogyasztas.

    A swazilandi elettarsam szerint az eszak-albertai meg egyelore mukodo camp-ek egy muszlim maffia kezeben vannak.

    De van tobb is: Nemregiben egy Kassabol jott szlovak hapsi vitt munkaba a rokkantbusszal.
    Rovidre fogom: Az edmontoni rokkantbusz van-jeit kiadtak maszekbe a soforoknek, azaz „darabberben” dolgoznak.
    Aztan valamikor felvettek egy Pakibol jott illetot valami nacsalnyiknak oda, azota a soforok 3/4 resze vagy Pakibol van, vagy mas muzulman orszagbol es a regebbi soforok, mint o is alig kapnak fuvart. O „paki maffianak” nevezte ezt.

    Lehetne sorolni, hogy meg miben jarnak elen a bekeaktivistak.

    Nem kell izgulni, azok kozuluk, akik akarnak dolgozni talalnak munkat, jobban es konnyebben, mint en, vagy az itt szuletett gyerekeim. Oket kicsit jobban varjak, mint minket vartak annak idejen.

  • Kedves Charlie!

    Tudok ezekrol is. Vannak szep szammal Kanadaban is.

    De aztan vannak olyanok is, akik kihasznaljak a kulonfele „maffiak” altal adott lehetosegeket.
    Pl. a kis elettarsam szerint a legjobban fizetett allasokban mar szinte csak muzulmanok vannak az eszak-albertai munkataborokban. (Ez nem a naci-fele munkatabor.)

    Rajtuk kivul vannak meg azok, akik kulonfele kisebb-nagyobb bizniceket nyitnak, mert eleve ugy jottek, hogy volt eleg penzuk. Ha olyan az a biznic hogy allami szerzodest igenyel, a szerzodes is biztositott nekik.

    Tehat vannak, akik dolgoznak, az csak a kerdes, hogy mennyire jon jol ez a szegregacio Kanadanak es a feher/indian lakossagnak. (Nem csak muzulman „maffiak” leteznek errefele.)