Lánc, lánc, imalánc

2016 november 1 9:17 de.51 hozzászólás

2016. október 31-én lett hír a szlovákiai Új Szó oldalán, hogy Orbán Viktorért imaláncot indítottak északi szomszédainknál (is). Lehet, hogy tudnak valamit? A Közép-Európában is egyre többek által, ezen a napon megtartott Halloween ugyanis a kísértetek és démonok pogány ünnepének „jogutóda”. De ez az imalánc-ügy ennyire nem egyszerű.

Mert valakinek meg is kellett írnia a fohász szövegét. Azt hihetnénk, hogy ez valamelyik túlbuzgó hazai pap volt, de tévednénk. Az Új Szó szerint legalább is egy Rómában élő bencés szerzetes, Kühár Ede, írta azt a szöveget, amit napi öt percet kell mondogatniuk a híveknek. Akik akár sokan is lehetnének. Elvégre Kerényi annak idején, az orbanista ezoterika alapkövének lefektetésekor azt mondta, hogy mindenki spirituálisan Orbánnal van kapcsolatban. Ő biztos. Nem is igazán értem, hogy itt ez a pompás kis imalánc, és Kerényi még nem helyezte szolgálatba magát. Meg egyáltalán. Már nagyon régóta hallgat. Na mindegy. Túléljük valahogy! Addig is itt van nekünk egy kiváló római nyalnok, akarom mondani dalnok, aki megszerzé az elmondandó imát. Hogy miért? Hát miért ne? Például azért, mert az említett bencés szerzetes, mint arra az Új Szó hozzászólói is rámutatnak, jelenleg a függönyön túl van. Elhunyta előtt persze még írhatott volna imát. De az idézett szöveg vészesen hasonlít a Szent Patrikról elnevezett kódex egyik áldására is. Úgyhogy egy elhunyt szerzetes holta után elkövetett plágiumról is szó lehet.

Mint olvashatjuk az említett hírben, Szlovákiában György Ferenc ipolybalogi plébános indította a láncot. Egy másik, szintén ipolysági, úriember azt is elmondja miként terjesztik: „Vagy százötven ismerősömnek küldtem el az imát, ők is legalább ennyinek küldik tovább”. Akinek ismerős ez a megoldás, az nem téved nagyot. Tucatjával keringenek az olyan levelek, amelyekben egyrészt kiugró sikert ígérnek, ha továbbküldi valaki, másrészt minimum szemmel verést, ha nem küldi tovább. Az imalánc terjesztési módja tehát erős hasonlóságot mutat a többi lelki, vagy nem is annyira lelki, piramisjátékhoz. György Ferencet idézve különben ezt írják: „Már Szent Pál is megírta: tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért: a királyokért és minden feljebbvalóért, hogy békés és csendes életet élhessünk, telve istenfélelemmel és tisztességgel”. Amiben lehet valami. Mármint valóban írt ilyesmit. Ha nem is egészen ezt. Pál, a szeretet apostola, ugyanis nem általános intelemként, hanem fiához, Timótheushoz írt első levelében fogalmazott meg hasonlót:

1. Intelek azért mindenek előtt, hogy tartassanak könyörgések, imádságok, esedezések, hálaadások minden emberekért,

2. Királyokért és minden méltóságban levőkért, hogy csendes és nyugodalmas életet éljünk, teljes istenfélelemmel és tisztességgel.

1Tim 2

Amiből világosan látszik, hogy az aktus minden emberért, a könyörgés általános alanyaként értendő. Amiből ne vétessenek ki a királyok és méltóságban levők sem. Mely értelmezés elég konform azzal, hogy minden ember egyenlő, és mindenkit megillet a könyörület. Kivétel nélkül. Még az elöljárókat is. Tehát ne gyűlölködjön feléjük senki azzal, hogy ellenük imádkozik. Szeretetben és gyűlöletmentesen tehát csendes és nyugodalmas lehet az élet. Pál többi leveleihez, illetve Jézus tanításaihoz ez az értelmezés valószínűleg közelebb áll, mint amit a jó plébános úr kicsit torzított szövege takar. Amely sokkal inkább egyfajta hierarchikus igazodást sugall. Talán egyházi teljesítménykényszert tükrözve. De lehet, hogy Károli Gáspár egy másik Bibliát ismert, mint amit György Ferenc olvasott.

De ettől még persze nyugodtan imádkozhat valaki Orbán Viktorért. Egyéni, hitbeli magánügye. Tulajdonképpen nem is tudom, hogy akár az Új Szóhoz hogy kerülhetett el hírként. Mert Máté azt tanítja, hogy:

5. És mikor imádkozol, ne légy olyan, mint a képmutatók, a kik a gyülekezetekben és az utczák szegeletein fenállva szeretnek imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony mondom néktek: elvették jutalmukat.
6. Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.

7. És mikor imádkoztok, ne legyetek sok beszédűek, mint a pogányok, a kik azt gondolják, hogy az ő sok beszédükért hallgattatnak meg.
Mt 6: 11

Azonban még ettől függetlenül is nyugodtan lehet, akár hivalkodó, imalánc-leveleket is küldözgetni. Ám azt is csak módjával. Mert a ló túloldalán ott áll Mózes a kőtáblákkal (2 Moz 20: 3-4). De még Máté is adhat egy kokit annak, aki Jézus nevében gyűlölködik. S akkor mi lesz az imalánccal?

15. Őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, a kik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok.
16. Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon a tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? ”
Mt 7

 

3129128820_0efb07c357_z(Fotó: Doug Ellis)

 

51 hozzászólás

  • Sajnalom, nem tul kritikus akarnek lenni ismet, de nem ertem a cikkbol hogy a Szlovakiai katolikusok miert imadkoznanak Orban Viktorert ?
    Vagy talan hosszu bibliai tanitast celzott adni a cikk iroja ? Mert a szoveg tulresze az semmi mas mint bibliai oktatasok.
    Mi a kapcsolat az Orban-ert valo imak eseten ?
    Lenne talan Orban Victor oly nepszeru Szlovakiaban ?

  • Ez az imaláncos baromság már mindennek a teteje!!!
    Hogy lehet ilyen hülyeséget kitalálni????????!!!!
    Ilyen marhaság egyetlen országban sincs!!!

  • Annyira fog hatni az ima, amennyire konform a vallással, illetve a hittel. Nem az egyházzal, hanem a hittel…

  • Nem elég imádkozni, dolgozni is kell!
    Valamikor ez volt az iskolai füzetbe kötelező írás:
    „Imádkozzál és dolgozzál!

  • Bendeguz79 2016 november 1 9:57 de.

    Ha valaki az imára hivatkozik, akkor szerintem helye van annak, hogy bemutassák: az imalánc ebben a formában szembe megy a Bibliával, annak tanításaival, elvárásaival.

    Ráadásul egy állítólagos plébános úgy idézi Mátét, hogy torzítja az „eredeti” szöveget (enm az eredetit, de az elfogadott fordítást)

    Ráadásul egy olyan szerzetesre hivatkoznak aki már megghalt, és egy olyan szöveget tulajdonítanak neki, amit nyilvánvalóan nem ő írt.

    A többi maga a hitelesség…..

  • Stílusos ima Orbán Viktorért:
    „Védjen meg téged Selmeczi Gabriella!”

  • Ebből az imaláncos divatból csak a magyar liberálisok képesek hisztit csinálni!

    Érdekli is őket, hogy a Biblia tiltja-e az ilyesmit! Az a lényeg, hogy ha egy kisembernek olyanja van, hogy szereti az ország vezetőjét, akkor a felvilágosult liberálisok szerint csakis diktátorról és talpnyalóiról lehet szó.

    Most olvasom a mocskot, amit Kornis Mihály egy egész más irányultságú politikusra, Kádárra és az ő népére bírt önteni. Nem kis munka, ennyi tömény gyűlöletet összehozni, és húsz éve mérgezni vele a rendszerváltás utáni Magyarországot.

    „Kádár bunkó, de nagyon tanulékony, intelligens, mint egy csatornapatkány, rettentően ebbe a XX. századi börtönállamvilágba, latrinalétbe illő figura; mintha Jaroslav Hasek legnyomasztóbb kelet-közép-európai rémálma öltött volna alakot vele: a szimpatikus smasszer, aki az egész világot úgy becsapta, mint emse fingja az olajtót. Aki jó fiú, és ugyi, alapjában véve jót is akar, csak éppen úgy törölte ki népe emlékezetéből azon hősök neveit, akik életüket adták e nép szabadságáért, mint hóhér a seggéből a maradék szart egy álmos délután, szemérmes falvédőkkel kitapétázott reterátján… Kádár a legnagyobb varázsló; nem ismerek nála veszedelmesebb hatalombűvészt a magyar politikai panoptikumban; ilyen kevésből ily sokat senki se hozott ki!”

  • TE – Figyelj !
    [himnusz és jókívánság a Despotának*]
    ˙

    .
    Az Úr ítéljen meg a te igazmondásod szerint!
    Az Úr ítéljen meg, ahogy szegényekkel és rászorultakkal bánsz!
    Az Úr ítéljen meg, azokért,akik miattad már a Másvilágon vannak!
    Az Úr ítéljen meg, amiért az előbbieken nem segítettél!
    Az Úr ítéljen meg, amiért a pénzben bővelkedőket tömted!
    Az Úr ítéljen meg a Te embertelen kormányod miatt, amellyel már milliókat sordortál a szegénység és a nyomorúság felé…!
    ˙

    .

    [* Szerkesztve: Pittel Árpádnak, a szlovákiai UJSZÓ-ban X.31-én megjelent kommentje alapján] 🙂

  • Auróra Boreálisz

    ˙

    .
    A fotón pedig egy spirál-galaxis,
    közepén a Fid – SS nevű fekete-lyuk,
    mely mindent elnyel, nemcsak a fényeket,
    s honnan már nincs is kiút – benyeli a tényeket.

    .

  • Auróra Boreálisz

    Figyelő!
    Ez nagyon jó.
    Váczi Mihály örökbecsű sorai kissé átformálva:

    Nem elég imádkozni, de dolgozni is kell.
    Nem elég dolgozni, de enni, enni kell. 😀

    Ora et labora !

    AB

  • Kedves Figyelő!
    Remélem, lelkesen teljesíted a kötelességedet!
    Te ne magyarázz, és főleg ne keress kibúvót!
    Imádkozz!

    A többi Orbán és fideszhívő is, ha kérhetném… 😀 😀 😀

  • Mindentől függetlenül, még a rosszindulattól is, nem árt, a nép közösen imádkozik.
    Jézus mondta, „Ahol többen együtt imádkoznak, ott én is ott vagyok!”

  • Figyelő Jézus akkor még nem tudott Orbánról. Ha tudott volna, árnyaltabban fogalmaz.

  • Figyelő
    2016 november 2
    8:40 de.

    Jézus nem azt mondta, hogy Orbánért, hanem az Úrhoz.
    Apró különbség 🙂

  • Ez a Simay már az Ószövetséget is elfelejtette, s inkább az Újszövetségből brillirozik…
    Ima Simayért:
    „Áldjon meg Téged az Úr
    és őrizzen meg Tégedet!
    Világosítsa meg az Úr
    az Ő orcáját terajtad….!”

  • Kedves beírók, egy biztos, jobb a léleknek imádkozni, mint gyűlölködni!

  • Figyelő Kedves Figyelő Nem mindegy miért és kiért imádkozol. A skála szerencsére sokkal szélesebb, mint az általad említett két lehetőség 🙂 De ha komolyan írod, akkor életedet miért a baloldal gyűlöletével töltötted? 🙁

  • Llanfair, gyűlölet soha nem volt bennem.,
    Viszont én még emlékezem.
    Ahogy a holokauszt túlélői emlékeznek.
    Ti. én megszenvedtem azt a kort.

  • Figyelő Kedves Figyelő Más is megszenvedte azt a kort.
    Édesanyám is, akinek a jövőjét elvitte az első világégés, Trianon a szülőföldjét (Trencsén). A második elvitte a családját, és örülhetett, hogy mint árva leányt kiválasztották szövőnőnek. Dolgozhatott mint állat, börtönnel fenyegették a Békekölcsön miatt, 56-ban elvetélhetett a testvéremmel (talán ezért nem tudott elmenni, nem tudom), és elérte, hogy nyugdíjban is dolgozhasson, az ételért.
    Ő is megérdemelné a tisztességes nyugdíjat, de az a nyugdíj már semmit sem ér. Olyan könnyű munkákat végzett, mint szövőnő, betonöntő stb, nem napi 8 órában, egy szelet üres kenyérrel, amit a zsebéből evett meg. Engem szülni is a gép mellől vitték el. A nyolc általánost is munka és gyerekek mellett csinálta meg, nem tudom mikor aludt. Talán sosem. 🙁
    Ha József Attila lennék, megírnám.
    Sosem volt kommunista, nevelte egyedül a gyerekeit. Azt sikerült elérnie, hogy most már lassan 91 évesen rútul elpusztulna, ha én nem lépek le külföldre, és nem tudom segíteni. Ő sem tudott átlépni viszont bizonyos dolgokon, évtizedekig reménykedett bátyja hazatérésén, akit a román-orosz valamelyike kivégezte, mint hadifogolyt. Édesapám testvére pedig aki Rákosi testőrségében szolgált, fegyvertisztítás közben fejbe lőtte magát. Ismerős? A temetésére sem mehettek el, azt sem tudják hol nyugszik.
    Apámról is írhatnék, végigharcolta a háborút, hadifogság, utána a belügyi zaklatások, 56 stb. Hamar el is ment. Mégsem fordult ész nélkül a baloldal ellen édesanyám, tisztán látja a Fidesz és KDNP milyenségét, pedig vallásos. Mindig meglep, milyen tisztán és hidegen tud beszélni az életéről, ami úgy volt szar, ahogy van. A szép új világ pedig az öregkorát teszi tönkre. Azt is tisztán látja, hogy a mai baloldalnak SEMMI köze a „bolsikhoz”. Azt is tisztán látja, hogy a holokauszt milyen aljas volt, és ma sem érti, mire volt képes a magyar. És most Ő a kormány szemében a felesleges „nyugger”, hiszen átlát rajtuk.
    Ne haragudj, nem tudok meghatódni kemény múltadon. A Te életed az otthon maradottakhoz képest egy csodálatos élet volt, csak nehezen indult be. Te elmentél a jóba, Ők meg ott maradtak a szarban. Most is ott vannak, Te meg lándzsát törsz az ott maradásuk mellett. Közlöd, hogy amíg ezek élnek, Te nem mész haza.
    Azt mondod, nem gyűlölsz? Ha meghallod, hogy baloldali, az csak rongy ember lehet. Ez nem gyűlölet?

  • Llanfair,. megint igazságtalan vagy .

    Senki sem állította az ellenkezőjét, hogy az otthoniaknak nehéz az életük.
    Ja, és te is elmentél a „jóba”, tehát nekem ne prédikálj.

  • Még egy, az élettapasztalatom által az a véleményem, hogy „kutyából nem lesz szalonna!” Tehát aki balos, annak az az ideológia ami megfelel, nekem nem. Én a demokrácia híve vagyok, és a véleményem, hogy minden az embertől függ, az egész élete, akármilyen rendszerben él.
    Ez az amerikai felfogás tette az USA-t gazdaggá. Ezért emigrált a világ legtöbb feltalálója oda, mert ott érvényesülni tudott, minden ideológia nélkül.

  • Figyelő Kedves Figyelő Ne sértődj, nem bántó szándékból írtam. Ezek cáfolhatatlan tények.
    Igen eljöttem a jóba, de azért nem húznék párhuzamot. Te fiatalon eljöttél, építhettél egy új életet, családot alapítottál, és boldogan élhetsz a szabad világban a családoddal és a barátaiddal. Én lerobotoltam a kiszabott rabszolgaidőmet, a családom és barátaim ott maradtak, boldog lehetek, ha leányomat négy havonta megölelhetem. Van különbség szerintem, nem is kicsi.
    Persze, minek jöttem el? Mert nekünk volt lehetőségünk, hogy kihúzzuk a családunkat a nélkülözésből. Cserébe nem nagy fizetség ez a jólét, mikor öt embert tudunk anyagilag mentesíteni, élhető életet biztosítani (rajtunk kívül). Nekik jobb, Ők megmaradtak egymásnak, mi meg ketten vagyunk itt árván. Átélted, tudod nem egyszerű.
    Igen, (szerintetek gyalázom a magyarokat) szerintem próbálom felébreszteni a magyarokat, hogy nem jó, ami ott történik. Persze, mihez képest? A lehetőségekhez képest. Nagyon nem jó.
    A kivándorló magyarok nagy része sokkal rosszabb körülményekből jött el mint mi, sokkal rosszabb körülmények között éli „migráns” életét mint mi, mégis csinálja, mert otthon még rosszabb. Segítséget otthonról nem kap, de gyalázkodást igen. Emellett van már négymillió szegény. Mitől jó az Orbán kormány? De most komolyan? Azért imádkozni, hogy még több szegény legyen, még többen jöjjenek el az országból, és még több gazdagabb Fideszes legyen? Azért, hogy még több kisembert lehessen kizsákmányolni? Azért, hogy megöljék a kultúrát, mert a taknyát törölgető, köpködő sportoló az Isten? Tényleg olyan felemelő a stadionok országának a polgárának lenni? Igen eljöttem, mert úgy gondolom, hogy egy lerobotolt élet után megérdemlem a boldog öregkort (míg nem késő). De jártatom a számat, mert szerintem azok a honfitársaim is megérdemlik, akik dolgozzák és ledolgozták az életüket, de csak nélkülözés és kilátástalanság a jussuk. Hiszen senkik, mert semmijük sincs.
    Ha ez neked prédikáció, akkor sajnálom, nem az.

  • Llanfair, tudod, nem minden a pénz. Majd rájössz erre egyszer.
    Azt is tudom, hogy feleséged, mint orvos többet keres most, mint otthon. Ennek örülök, akkor megérte a család elhagyása is, lehet őket kintről segíteni.
    Az én estem, teljesen más a tiedtől, én az életemet mentettem, ami később kiderült.
    Családom MINDEN tagját kihozattam, és szüleim a kanadai nyugdíjból élték le utolsó éveiket.

  • Viszont, nagy különbséget látok abban, hogy valakit kényszerít a haza elhagyására valami, vagy az anyagi érdekek fontosabbak, mint az otthon.

  • Figyelő Jó, rendben. Látom, továbbra is a rosszindulat vezérel téged. Akkor beszéljünk úgy.
    Nem az életedet mentetted, ezt már többször leírtad itt. Mentél a fiúd után. Vagy benne voltál néhány lincselésben. Döntsd el végre, melyik az igaz.
    A pénz nem minden. Nagy és eredeti mondás. Mennyivel jobb lenne otthon lennem, ingyen dolgoznom, és látnom, hogy a családom nélkülöz. Nem várom el. hogy megértse bárki, szeretitek a nagy szavakat.
    Igen, az anyagi érdekek fontosak, mert nem óhajtom anyámat látni megfagyni és éhen pusztulni. Mint ahogy leányom is hiába dolgozik tisztességesen, egyről a kettőre nem fog jutni. És igen, anyósomat is segíteni kell. Testvérem pedig örül, hogy él a gerinctörésével, nem tud segíteni édesanyám eltartásában. A pénz nem fontos, mondja az, aminek nincs rá gondja. Most már nekünk sem fontos, hiszen nincs rá gondunk. De, Magyarországon a pénz a legfontosabb. Ott azután tényleg senki vagy, ha nincs pénzed. Mikor eljöttünk, anyám 86 éves volt. Elmondanád, hogy hozzak ki külföldre egy ilyen öreg asszonyt?
    Ne gyere nekem légyszíves ezzel a közhellyel a pénzről. Mióta kitalálták, az mozgatja a világot.
    De már azt is leírtam ezerszer, hogy nem csak a pénz miatt jöttünk el, hanem tele volt a f….nk imádott kormányod tevékenységével is. De mindegy, neked beszélhetek. Én megpróbáltam veled értelmesen beszélni, nem sikerült. Szép napot.

  • Figyelő
    2016 november 3
    11:46 de.
    Ládde, galambocskám, ez az, ami miatt sokan ekéznek..
    Az életedet mentetted.. Többszöris leírtad, hogy a vőlegényed unszolására.
    Hogy téged februárban két civilruhás keresett, az nemjáccik. Tudod miért nem? Mert mindenkinek utánanéztek, ha nem jelent meg hónapokig a munkahelyén, esetleg nem fizette a lakbért, villanyt, nem látták a házban, etc.
    Tod, ez a rohatt kanada képes volt, és nyugdíjat adott a szüleidnek, akik egy percig sem dolgoztak itt. Komenyista egy ország…

  • Figyelő
    2016 november 3
    10:32 de.
    Ha demokrata lennél, eszedbe sem jutna ilyesmit leírni..

  • Figyelő
    2016 november 3
    11:49 de.

    Onnan kintről ne prédikáljon már „az anyagi érdekek fontosabbak”-ról.
    Körülöttem az emberek hónapról hónapra élnek, nyűglődnek, küszködnek. Felemészti őket ez az élet, és mikor részben emiatt is megbetegszenek, már nincs pénzük az „ingyenes” orvosi ellátásra, vagy nincs idejük kivárni a várólistákat. Én, aki itt élek, nem köpöm le, hanem megértem azt, aki elmenekül ebből a nyomorból, amíg teheti.
    Nem hiszem el, hogy Ön, aki megélte a Rákosi rendszert, nem látja a párhuzamot Őrült Vezérünk rendszerével! Kik itt a „bolsik”? Nem mi, akik felemeljük gyönge szavunkat a hazaáruló kormányunkkal szemben!

  • Fantasztikus, milyen népszerű lettem!
    Már 7 lebarnító linket olvastam itt ellenem.
    Ez emlékeztet valamire ami 1951.ben történt, de nem mesélem el újra, mert falusi azt is fejemhez vágja.
    Uraim, csak így tovább!

    Ja, és Llanfair, én is segítettem az otthon maradtat, pl. apósomat.
    Nem is erről van szó. Arról van szó, hogy én valóban az orosz diktaturától jöttem el, mikor is, ha nem bólogatott nekik valaki, akkor az „ellenség” volt.
    Ma ez a helyzet nem áll fenn, és írhatsz amit akarsz, de tudom, hogy anyagi érdekek miatt jöttetek el. A feleséged orvos, azok ma is aránylag otthon jól élnek és a busz soffőrök is.

  • Llanfair
    2016 november 3
    12:27 du.
    Ahogy már írtam, kerestek néhány hónap után, tehát nem hazudtam azzal, hogy mertem az „életemet” menteni.
    Ki a rosszindulatú, a „a fiúm után mentem” ez igaz, és milyen jól tettem!
    Egy biztos, hogy mindig megbánom, ha magam életéről írok erre a lapra. Kiforgatják, rossz indulatúan állítják be stb. egyesek.

  • falusi, amiről nincs információd arról ne írj, ezt tudom javasolni.
    Rosszindulat ellen nem tudok semmit tenni.
    A házmesterünk jelentett fel, ha akarod tudni, már HARMADIK alkalommal. Egyszer sikerült is neki, ezért egy évet kaptam.

  • Ja, elfelejtettem arra reagálni, hogy „lincselésben vettem részt”. Tudod, 20 éves koromban nem voltam egészen 100 lbs, ma sem vagyok sokkal több. Elképzelhetetlen, hogy ilyen alkattal én valakit lincselni tudnék, mellesleg, mindig irtóztam a tetlegességtől.

  • Figyelő Ezt örömmel olvasom. De akkor alaptalan volt az életed féltése.

  • Figyelő
    2016 november 3
    3:31 du.
    Bocs.Nemtudtam, hogy az iskolatársnőd volt a házmesteretek….

  • Figyelő Tudom, hogy írhatok amit akarok, Te (Ti) mindent jobban tudsz, a tények sosem zavartak. Pedig már a saját életedre sem emlékszel, hiszen mindig mást írsz. Tudod, a hazug ember büntetése az, hogy nem hisz másoknak. Beleestél ebbe a verembe.
    Ha Te azt gondolod, hogy csak a pénzért jöttünk el, gondold azt. Számít szerinted, Te mit hiszel? Szerinted mennyit számít annak a véleménye, kinek fogalma sincs a magyar viszonyokról? Kinek fogalma sincs, mennyit keres egy diagnoszta, kik léphetnek előre, és mennyire nem számít a magyar orvostársaságban a tudás, mert csak az összeköttetés számít? Nem kell tudnod, de akkor ne tudjál már mindent jobban. Azt sem tudod, mennyit keres és mennyit dolgozik érte egy buszvezető. Azt sem tudod, hogy folyamatosan szervezik ki a haveroknak a járatokat, amit mindig fizetéscsökkentésre használnak fel? Azt sem tudod, hogy úgy játszanak a dolgozókkal, ahogy akarnak, semmibe veszik Őket, a munkakörülményeik már csak Romániában rosszabbak? De már az se biztos. Azt sem tudod, hogy zsebből fizetnek, nyugdíj abból nem lesz. De lehet jól járnak, kormányod éppen a nyugdíj megszüntetésén dolgozik, de attól most még törvénytelen. Egyáltalán fogalmad sincs semmiről csak mondod a bődületes hülyeségeidet annak, aki benne volt és van.
    Tudatlanságodnál már csak önteltséged nagyobb, mert Te jobban tudsz mindent annál, aki átélte. Tudod mit? Legyél boldog, igen azért hagytam ott a családomat, és azért hagytam ott a leányomat, mert itt több a pénz. De ha Te azt gondolod, hogy pénzért elhagytam volna a leányomat, akkor sokkal gonoszabb és butább vagy, mint gondoltam. Ezzel pedig nem mondtam keveset. És igen, véleményt mindenki mondhat, de ha ennyire gőze nincs semmiről, akkor nem kellene. Önként kéne visszafogni magadat. Téged olvasva már nem csodálkozom, hogy lehet Orbán hatalmon. Nem a józan ész segítette oda.

  • Llanfair
    2016 november 3
    11:00 de.

    Az elmúltnyolcévezőknél már csak az elmúlthatévezők a szánalmasabbak!

    Orbán még kisfiú volt a politikában, mikor a rendszerváltás lezajlott! Lehet, hogy f.sza alkotmányt írt a történész-jogász kormány és ellenzéke, de a gazdaságban a neoliberális közgazdászok fújták a passzátszelet. Ezeknek az volt a mániája, hogy a kormány vonuljon ki a munkahely teremtésből, valamint az oktatáson spóroljon az ország!

    Jellemző, hogy programjuk most sincs a fidesz leváltására, csak őrjöngenek, mint a sértődött primadonna. Te is csak hajtogatod a hülyeséget, hogy Orbán a patás ördög.

  • falusi,
    hál Isten, nem tudod ,hogyan működött akkoriban a „büntető” jog.
    A törvényszéki politikát nem ismered. Kimentek „környezettanulmányra” és kit interjúvoltak meg? A házmestert, aki azt állította, hogy én „MINDEN nap” templomba járok. Persze az egész vád nevetséges,. mert egy 16-17 éves lány NEM jár minden nap templomba. Viszont, ez a vád akkoriban, elég súlyos volt! Mit mondott az ítéletemnél a legfelsőbíró? „Ki kell engem ragadni a rossz, klerikális befolyás alól”! Ezért tettek be a fiatalkorúak fogházába egy évre, a kurvák k9zé.
    Tehát, eredetileg az osztálytársnőm jelentett fel, de a házmester is hozzájárult „büntetésemhez”!
    Nem tudsz „hazugságon” fogni, mert nem mindenki hazudik még!

  • Llanfair
    2016 november 4
    5:26 de.
    Mindenkinek megvan a saját élettapasztalata és képes az önvédelemre. Azaz, megmagyarázni a „bizonyítványát”.

  • Llanfair, még annyit, csak azt tudhatom Rólad, amit itt leírsz magadról, én ezt láttam a leírtakból.

  • hazai lámpa 1. Törvény adta jogom hülyeségeket írni. 2. Neked, törvény adta jogod nem elolvasni. 3. Azért mert szerinted hülyeség, még nem biztos, hogy az. Értem?

  • Figyelő Kedves Figyelő. Ez nem így van. Mindent leírtam magamról, de mivel ellenségnek számítok, így csak azt veszítek tudomásul, amit ellenem lehet fordítani, az se baj, ha ki kell előtte fordítani. De ugorjunk, leírtam már mindent (mindig ugyanazt), felesleges újra leírni. Csipetnyit sem számít, mit gondolunk egymásról. Nem így van? Te örülj Orbán hatalmának, én meg beszélek a falnak. Jól elvagyunk, nem?

  • Llanfair, Te nekem nem vagy ellenségem, ha az lennél, akkor nem írnék neked.
    Egyszerűen, más a felfogásod bizonyos dolgokról. Te szidod Orbánt , én nem.
    Mert nem is ismerem. meg sem született, mikor kijöttem hazámból. Tehát, nincs semmi véleményem róla. Az interneten olvasott beírások engem nem tévesztenek meg.
    A pártpolitikát, sajnos régről ismerem és az abból áll, hogy az ellenpárt vezetőjét illik szidni.
    Nekem nincs semmi pártom, amit otthon támogatnék, hiszen 6 ezer km.-re élek onnan.

  • Llanfair

    Én úgy tudom, hogy az ’56-os felkelők rendszerváltást akartak, nem pedig távozni Magyarországról. Tehát, itthon képzelték el a jövőjüket. Ezért – akár – az életüket is áldozták. A túlerővel szemben nem győzhettek, a nyugati segítség pedig elmaradt – ezért menekültek. Hogy hova? Nem válogathattak. Főleg nem anyagi szempontok alapján, ahogy te képzeled. Délre Jugoszláviába és nyugatra Ausztriába mehettek. Jugoszlávia a korábbi magyar irtások miatt nem volt kifejezetten népszerű. Tehát, maradt Ausztria.

    Teljesebb lenne a „humanizmusod”, ha az együttérzésed a sortüzek áldozataira is kiterjedne, nem pedig csak a feldühödött tömeg által meglincselt ÁVH-sokra. Előbbiek sokkal többen voltak. Egyébként, neked lehetőséged volt/van Észak-Koreába is menni. Hasonló a klíma, mint Írországban.

  • jani
    2016 november 4
    7:02 du.

    Az Andy Vajnával nem az a baj, hogy kiment, hanem hogy visszajött! Ez milyen erkölcs már, hogy fiatal lányok simogassák a vén kecskét az ágyban, mert akkor kapnak gyémántot? És ez a filmügyi kormánybiztos, persze nem az erkölcse miatt, hanem mert pertuba van fél Hollywood-dal.

    Aki manapság kimegy az Orbán miatt, az tulképp. cserben hagyja a hazáját, úgy van vele, hogy oldjuk meg nélküle! Nem vonatkozik ez arra, aki csak anyagi okokból, kalandvágyból megy ki, mert itthon tényleg nagyon nehéz a megélhetés, de ez nem Orbán miatt van csak.

  • Jani Butasagokat beszelsz most, vagy valakivel keversz. Egyetlen gyilkossagot sem helyeslek, egyik oldalon sem. A hosoket tisztelem, de azok altalaban halottak.
    A lincselo tomeg nem hosokbol allt. Azokat nem tudom tisztelni, aki a oreg korukra lettek hosok. En oda mentem ahova akartam. Miert mentem volna Eszak-Koreaba? Mi ez a marhasag? Megjeloltem, hogy szabadagot akartunk. Ne menj le Boda szintjere, nem szoktal. Nem hos vagyok, csak egy becsapott es kirabolt allampolgar. Igaz, nem is meselem, hogy hoskodtem. Eltem becsulettel, mint sok magyar. Csak en meguntam, hogy birkanak neznek. Ide hivtak, boldogan jottunk. En is szerettem volna rendszervaltast, de Ti nem akartok, mint tapasztalom. 🙂 Nektek eleg volt az uralkodovaltas. Nekem keves volt.

  • jani Még egy, mert kommented roppant sértő és provokatív volt. Egy halottnak nincs oldala, az csak egy halott, akit valakik gyászolnak. Itt szerintetek voltak a hősi halottak, és a mocskos disznó halottak. Szerintem ez nem ilyen egyszerű.
    A halálos ítélettel is csak akkor értek egyet, ha a vádlott köztörvényes bűnt követett el. Politikai „bűnökért” halálos ítéletet hozni szintén gyilkosság, persze ha az a politikai lépés vérengzésbe torkollik, akkor árnyaltabb a kép.
    Ízléstelen lépés volt engem 56 ellenségének beállítani, de nem meglepő (tőled igen).
    Nem vagyok ellensége, csak nagyon homályos. Nem értem miért akkor, miért úgy? Minél többet magyarázzák, annál homályosabb.
    Utólag nézve csak az oroszoknak volt jó. Mindenki volt fiatal, emlékeznie kell, hogy egy 15-18 éves fiatal nem sokat tud az életről. Ők nem hősök voltak, hanem vakmerő ifjak, akik vagy tudták mit csinálnak, vagy nem, vagy egyszerűen vitte Őket a tömeghisztéria. Én is beszéltem emberekkel, fogalmuk sem volt mi történt. Most utólag hősök lettek. Biztos volt is közöttük hős, de a többség csak sodródott az árral. Élő emberre molotov-koktélt dobni, talán sosem tudnék utána aludni. Azok az szovjet katonák is gyerekek voltak, akiket lelőnek, ha nem teljesítik a parancsot. Nem Ők voltak az ellenség, az hátul volt. Igen, azokat is meggyászolom Ezt egy gyerek nem tudja felmérni, mikor vaktában lövöldöz, nem véletlenül használnak a világban gyerekkatonákat. A végén még kiderül, nagyobb keresztény vagyok mint Ti, csak nekem nincs hozzá féltéglám.

  • Llanfair
    2016 november 5
    6:56 de.
    Nem, te nem vagy nagy keresztény, te a másik oldalon vagy.
    Nem azt mondom, hogy komcsi, mert az ő idejük lejárt.
    Ha, neked „nagyon homályos” mi volt az egész én felvilágosítalak. Már nem voltam 18, 24 éves voltam akkor.
    Idehozom Neked rövid cikkemet erről az eseményről.
    Minden így kezdődött.

  • Egy Nap Oktoberben…

    „A Duna-parton hittől égve, Nem félve járt a város népe
    S a fák hullaták lombukat.”
    (Kannás Alajos: Hazám, 1956)

    Az utcán sárga faleveleket kavar a szél, s én mint minden oktoberben, gyönyörködve csódálom a napsúgártól bearanyozott színes fákat és emlékezem! – Akkor is, 60 évvel ezelőtt, ragyogó napsűtés volt oktober 23-án

    Reggel kilenc óra lehetett, hogy leszálltam a Kálvin téren az autóbuszról. A Múzeum- körútra siettem, hogy aznapi bevásárlásomat elkezdjem a Keravill üzletben.
    Kezdő anyagbeszerző voltam a Radelkisz Hiradástechnikai Szövetkezetnél.Kitünő állás volt, mellette elvégezhettem az esti technikumot. . .
    Egyszóval, a Múzeum körúton mentem és gyönyörködtem az őszi színekben, mikor a fák törzsére ragasztva piros-fehér–zöld keretes plakátokra lettem figyelmes, s megdöbbenve olvastam; lehetséges lenne, a diákság követelései 16 pontban, itt az utcán? Hallottunk már az Irodalmi Újság forradalmi hangú cíkkeiről, a Műegyetemen tartott gyűlésről, de itt a pontok követeléseit olvasni , bizony megrázó élmény volt !
    Az üzletbe érve az eredeti vásárlásom mellett, kötöző, elektromos zsinórokat is kértem, piros, fehéz, zöldet., hogy kokárdát készítsek belőlük. Hiszen itt tudtam meg, hogy a Petőfi szobornál az egyetemisták tüntetést szerveznek és szavalni fog Sinkovits Imre! A Ferenciek terén felhívtam az udvarólomat, későbbi férjemet, hogy mi készül a városban. Ő lebeszélt arról, hogy odamanjek, ”ki tudja hová fajulhat” felkiáltással
    Visszatérve az iródába, azzal fogadtak, hogy a Bem szobornál is lesz tüntetés három órakor Mire ódaértünk, már hatalmas tömeg gyűlt üssze. Bessenyei Ferenc színművész szavalta a Nemzeti Dalt és a Szózatot. A szobor mögötti kaszárnya ablakaiból a katónák magyar zászlót lengettek ki, de már a lyukas zászlót.
    Akkor már sejtettem, hogy ez a tüntetés nem mindennapi lesz…
    Aztán a tömeg elindult a Margit hídon a Parlamenthez, addigra már a munkások is csatlakoztak a tüntetőkhöz. Száz és százezer ember ment a.hídon, köztük menve, a Himnuszt énekelve értettem meg, hogy egy történelmi pillanatnak vagyok a tanúja és ezért a pillanatért érdemes volt élni!
    Mire a parlamenthez értünk a tömeg még nagyobbra nőtt. Sok órás várakozás után, teljesen besőtédetett és valaki újságból fáklyát gyújtott, majd a többiek is követték . Száz és ezer fáklyás magyar állt a sötétben , és Nagy Imrét követelte, hogy megjelenjen.
    Végre Nagy Imre kijött a Parlament erkélyére, és így kezdte beszédét: Elvtársak! A tömegben hangos morgás volt rá a válasz!
    Majd beszédével csillapitani akarta az embereket (Menjenek haza békében stb.) de a kedélyeket ez nem nyugtatta meg. A tömeg két csoportra oszlott, : volt aki a Bródy Sándor utcába ment a Rádióhoz, mások a Hősök terére ledöntni a Sztálin szobrot.
    Mi udvarlommal, a Rádióhoz mentünk, már a Múzem körúton nagy tömeg fogadott. A végén, a Nemzeti Múzem kertjében álltunk meg és vártuk, hogy a diákoknak sikerül e bemondaniuk a rádióba a 16 pontot?
    Elmúlt már talán 10 óra is, mikor az első lővéseket meghallottuk, majd egy egész sorozatot. Egyre „melegebb „ lett a helyzet, a Múzeum kertben az embereken pánik tört ki, hiszen a fegyvertelen diákokra lőnek az ÁVÓ-sok.( Egy montreali ismerősömnek a feleségét is itt lőtték le.) A hazafias lelkesedésnek máris áldozatai voltak.
    Váratlanúl, a Múzeum körútra teherautókkal katonák érkeztek, mi úgy gondoltuk, fegyvereket hoztak a felkelőknek! Leírhatatlan volt a reakció, többen sírtak! „A katonaság mellettünk van, hihetetlen!” (Jóval később tudtuk meg, hogy az ÁVÓ-sok hívták ki a katonaságot, hogy segítsenek a Rádiót megvédeni, de a katonák, a felkelők mellé álltak.)
    A tűzharc erősödött és a tömeg szaladni kezdett a Múzeum-kert távoli sarkába..
    A nagy izgalomban, alig vettük észre, hogy átáztunk a hideg őszi esőben, mely már órák óta szemerkélt…Úgy döntöttünk, hogy a szembenlévő Múzeum kávéházba megyünk egy kávéra, mert egész nap alig ettünk és halálos fáradtak is voltunk. A kávéház zsufolva volt. Kávézás közben láttam Szabó Sándort színművészt szintén kávézni. Akkor láttam őt utoljára életemben..
    .A harcok, a fegyverek még harsogtak, de mi már nem tudtunk semmit tenni.
    A Rádió körül a harcok egész éjjel folytatódtak, de ahogy később megtudtuk, már reggelre a forradalmárok átvették a Kossuth rádió adását.
    A villamosok rég nem jártak már , ideje volt hazagyalogolni……
    Mégegyszer körülnéztem a feldúlt Múzem-körúton és valahogy úgy tűnt, hogy évek teltek el reggel óta, mikor az őszi színeket csodáltam!
    Azóta, minden oktoberben erre a napra emlékezem, mikor a természet újra felölti színes köntősét. Egy napra, ami megváltoztatta a magyar történelmet és mindannyiunk életét !

  • Történelmileg , így kezdődött a szabadságharc.
    A nép, főleg a fiatalság, megunta az oroszok és a kormány hatalmát, a diktatúrát.
    Eredetileg, senkinél nem volt fegyver, ma sem tudom biztosan, hogyan került a diákokhoz fegyver, talán a katonák adtak nekik..
    Csak zárójelben írom, hogy a forradalmaknál MINDIG volt és van gyilkosság. Én csak egy ÁVÓST láttam agyonverve.
    Ti. ilyenkor ,a végén csőcselék is előkerül, akikben a bosszú az erősebb.
    Mikor az orosz tankok megérkeztek a fővárosba, azok szétlőtték a házakat és akit az utcán találtak.
    De, ahogy a cikkben is írtam a magyar ÁVH alakulat is megtette a magáét, amit tudott.

  • Llanfair

    Régi szokásod, hogy olyan mondatokat adsz mások szájába, amiket azok sose mondtak, vagy olyan gondolatokat és szándékokat tulajdonítasz nekik, amelyek legfeljebb neked jutottak eszedbe. Aztán ebben a magad teremtette virtuális világban „jól megmondod a magadét.”

  • jani Hat igen. En ilyen gonosz vagyok. Megint lelepleztel.