Egy millió dollárba kerül az átlag családi ház Toronto külvárosaiban

2016 november 4 12:16 du.42 hozzászólás

Októberben 29 százalékkal növekedtek az ingatlan árak nagy-Torontóban a tavalyi statisztikákhoz képest. Ma már nem csak Torontóban alig találni egy millió dollárnál olcsóbb eladó családi házat, de még a távoli külvárosokban sem biztatóbb a helyzet. A Toronto Real Estate Board adatai szerint 948 ezer dollárba kerül egy átlagos különálló családi ház az elővárosokban, míg Torontóban ugyanez átlagosan 1,3 millió dollárba kerül.  Kanadai olvasóink tudhatják, hogy az átlagos 55 ezer dolláros kanadai éves fizetés mellett mennyire nehéz ilyen áron házat venni, illetve hitelt törleszteni Kanada legnagyobb metropoliszában, valamint annak szerteágazó külvárosaiban.

Brian Johnston, aki a Mattamy Homes-nak dolgozik ingatlanügynökként elmondta: korábban a viszonylag gazdaságosabb Hamiltonban kerestek a torontóiak olcsóbb családi házakat. De ma már egészen a Niagara vizesésig mennek, ami 128 km található Torontótól és innen járnak be dolgozni mindennap.

suburbs-toronto

Pont az ellenkező narratíva bontakozik ki Vancouverben, ahol Torontóhoz hasonlóan magas ingatlanárak voltak és vannak. Miután a British Columbia-i tartományi kormány egy 15 százalékos különadót vetett ki azokra a külföldi állampolgárokra akik befektetőként vesznek ingatlan Vancouverben, de nem laknak életvitelszerűen házaikban és lakásaikban, az árak 39 százalékkal estek a tavalyi értékekhez képest. Ennek ellenére, még mindig 1,5 millió dollár egy átlagos különálló családi ház a városban.

42 hozzászólás

  • No es mivel az 55 000-es atlagfizetesbe beleszamlaltattak az orvosok, legmenobb mernokok, ugyvedek, allami dolgozok fizetese is (ez utobbiak atlaga 100 000 dollar korul van) akkor ugye ott van a 25-30 000-ert dolgozok hatalmas serege, akik lassan mar berelni sem tudnak lakast.

    Akik pedig cocjalis segelyen elnek kenytelenek vagy kabitoszert, vagy a testuket (vagy mindkettot) arulni.

    De a lenyeg az, hogy a vilag legjobb orszagaban elunk.

  • Sorry Moshe, de én még mindig örülök, hogy itt élek és hálás vagyok Kanadának, hogy befogadott!
    Ma nov.4 -én, viszont emlékezem, hogy mi is volt ezen a napon 60 éve, Magyarországon!

  • Kedves Figyelo!

    Hogy befogadott, az rendben van, mert visszamenni nem sok kedvem lett volna.

    Amikor en ideerkeztem mar erosen erzodott a hulyeseg. Voltak itt olyan magyarok, akik a szovjet zaszlot lengettek mondvan, hogy „ez tiszta Szovjetunio”. Azota csak rosszabb lett a helyzet minden teren.

    Ha lenne penzem, vagy legalabb egeszsegem es joval fiatalabb lennek, megszoknek most innen is. Sot, mar evekkel ezelott megszoktem volna.
    Valahogy 1992-ben jott az az otletem, hogy Alijazni kene, mert mar akkor undorral viseltem el a dolgokat a „vilag legjobb orszagaban”.

  • Egyesek szerint készülődik az újabb – 2008-ashoz hasonló – lufipukkanás. Akkor is az ingatlanárak elszaladása és az ezekhez kapcsolt mértéktelen – és óvatlan – hitelezés volt a bajok kirobbantója. (Csődbe mész, ha az ingatlanod ára annyira csökken, hogy magasabb rajta a jelzálog.)
    Budapesten érdekes tendencia látszik: a lakásárak mértéktelenül elszaladtak, a házak enyhén drágulnak, a lakások ára a csillagok között. Hasonló a tendencia: egy átlagos magyar jövedelmet, évi 2 millió forintot 20 évig kéne félretenni teljes egészében, hogy a pesti Belvárosban kapj egy 50 nm körüli lakást – egy közepesen lerobbant házban. Ennyiért a pesti oldal jobb helyein (Mátyásföld, Zugló) kaphatsz elég jó állapotban lévő önálló házat.
    Úgy látom, az egész globális ingatlanpiac egy óriási hullámvasútra hajaz, aminek visítozó utasai vagyunk.
    Jöhet Nagy Gyula a „vezérkarával”…:)))

  • Lakás probléma Magyarországon, helyesebben Budapesten, már 60 éve megvan. A forradalom alatt is szétlőttek egy halom lakást Pesten és Budán, amit soha nem hoztak rendbe.
    2005-ben mikor hazamentem látógatóba egy özvegyasszony adta ki budai lakását nekünk, ebből próbált a nyugdíjhoz kis pénzt beszedni. A lépcsőházban még mindig látni lehetett egy táblát” Lejárat az Óvóhelyre” !
    A város környékén emelt új bérházaknak olyan rossz hírük van, hogy csak végsőesetbe vesznek ott emberek lakást.

    Nem tudni honnan, de viszont soknak van pénze, hiszen a Sashegyen hihetetlen mennyi új villa épült, az elmúlt években.

    Szerintem megint a középosztály issza meg mindennek a levét, hiszen havi fizetéséből nem tud milliókat félretenni lakásra.

  • 1. A „város környékén” nem emeltek bérházakat. Békásmegyer (III. kerület), Újpalota (XV. kerület) Újpest, Kispest, Kőbánya, Józsefváros, Káposztásmegyer, Kaszásdűlő mind mind a főváros kerületei – még ha budai „úrasszonyok” fintorognak is emiatt.
    2. Ma már szinte egyik sem bérház, a budapesti lakások 95%-a magántulajdonban van. (Elég baj ez.)
    3. A lakótelepi lakások árai is felmentek. Jobb helyen (Kőbánya, Örs vezér tér környéke, Mátyásföld Jókai u-i lakótelep), 18-20 millió forint egy 50-60 nm-es panellakás, 10 évi átlagkereset. A hitel életveszély – az 50 ezer forintos rezsi mellett kizárólag két keresetből lehet fizetni. Ha egy átlagos, két gyermeket nevelő család egyik tagja elveszti a munkáját, hónapok alatt elporlik a lakás.
    A Sashegyen laknak néhány ezren. A fővárosi lakótelepeken kb. 800 ezren. Ebből is látható, melyik társadalmi csoportnak kedvez a jelenlegi hatalom.

  • Ja, konkrétumok. A panelprogramot – ennek keretében a szigetelés, fűtés korszerűsítés árának harmadát fizette a központi költségvetés, harmadát az önkormányzat, harmadát a tulajdonos-lakó – leállították.
    Most kaphat 10 millió vissza nem térítendő támogatást, akár 300 nm-es(!) villához, aki építkezik! Naná, különben hogy lenne a Mészáros féle cégeknek jól felülárazott munkájuk???

  • találom, van egy hírem, Kanadában sem lehet házat venni, átlag egy fizetésből. Itt is ketten kell dolgozniuk, ha jól akarnak élni.

  • Figyelő. Nem házat, hanem panellakást NEM lehet venni egy fizetésből… Mert hitelt nem szabad felvenni egy fizetésre,

  • találom, értem.
    De végsőfokon, ez ugyanazt jelenti.

  • Kedves Talalom!

    ” A lakótelepi lakások árai is felmentek. … 18-20 millió forint egy 50-60 nm-es panellakás, 10 évi átlagkereset. A hitel életveszély – az 50 ezer forintos rezsi mellett kizárólag két keresetből lehet fizetni. Ha egy átlagos, két gyermeket nevelő család egyik tagja elveszti a munkáját, hónapok alatt elporlik a lakás. ”

    Na latod! Ezert kellenek a kulfoldiek a millio dollarjaikkal. Nekik meg ez is olcso, aztan fizethetitek a lakbert a muzulman hazibacsiaitoknak, akik raadasul nem is Magyarorszagon laknak, tehat a penzt is mashol koltik el.

    Ez Londonban is baromi jol bevalt!

  • Szerintem itt egy nagyon ízléstelen manipuláció megy a háttérben. Torontó egy lakhatatlan állatkert ahol megmozdulni se lehet, nem beszélve ki-be járni a városba. Azt se értem, hogy miféle lófasz munkát kell csinálni ahhoz, hogy ilyen drága házakat meg lehessen venni, mert ugye azt is tudni kell, hogy az ingatlan adók is igen brutálisak országszerte. (számomra az is misztérium, hogy mi alapján kell fizetni ingatlan adót egy olyan országban amely szétpukkad a büszkeségtől, hogy micsoda szabadság van errefelé). Az is nagy kérdés, hogy ezek a túlspilázott csirke ólak miért kerülnek ennyire sok pénzbe? Ennyi pénzért rendes tégla, beton, kőházat lehet építeni ami megmarad néhány száz évig nem pedig lécekből összeszart gipszfalas csirkeólat. Szóval itt arról van szó, hogy minden generációt megnyúznak anyagilag és ami garantált, az a tönkremenés. Ez az ország csak annak való aki magának él és nem érdekli, hogy mi lesz az utódaival mert itt tesznek róla, hogy ha nem is a másod generáció, viszont a harmadik már biztos be lesz darálva…

  • Kedves Starchild!

    Az ingatlanadot is a kanadaiak akartak, mi tobb koveteltek, mint a „szenadot” is jelenleg – a True-dope szerint.

    A sok adoztatas (ami termeszetesen csak a kozep es a szegenyebb osztalyt erinti) kovetkezteben eljutottunk oda, hogy mindenki csal, mikozben sorban zarnak be a biznicek.
    Ma mar szinte csak az illegalis biznic eri meg Kanadaban, a legalist hamarosan tonkrevagjak az elvtarsak.
    Aztan csodalkozunk, hogy nincs senki, aki adozna es aki tud menekul az orszagbol.

  • Moshe Akiva
    2016 november 7
    12:01 de.

    Moshe,
    Nem tudom, hogy a többi tartományban mi az arány a közalkalmazottak és magánszektor közt de itt Oltárijóban kb. 40% állami vagy ahhoz direkt köthető munkahelyek vannak. Namármost azt is tudni kell, hogy elég jól ki vannak fizetve és ez mellet mindenféle járulékokkal el vannak látva(pl. teljes betegbiztosítás, fogászostól szemorvosig minden). Tehát ez a 40% és „szimpatizánsaik” már bőven elég arra, hogy egy olyan kormányt tartsanak hatalmon ami kizárólag saját magával foglalkozik. Ezeknek nem számít semmi mert mindent a magánszektor fizet ennél fogva mindegy, hogy milyen adókat találnak ki, azt mind mi fizetjük nekik. Arra még nem jöttem rá, hogy mi célt szolgál majd a jövőben az a sok békeharcos (meg minden más ami nem fehér) amit ide behoznak, meg akarnak behozni? Semmi normális hosszútávú munka nincs, sőt, pár hete arról beszéltek a rádióban, hogy a fiatalok jobb lesz ha hozzászoknak ahhoz a tényhez, hogy egyre több lesz a rövidlejáratú szerződéses munka, idénymunka és a bérek se lesznek kecsegtetők. Nem tudom erre miféle jövőt lehet építeni? Az adópolitika tarthatatlan, a magán vállalkozás egyre értelmetlenebb, szóval elég furcsa helyzet állt elő.

  • Christopher Adam Segítséget kérnék. Mit jelent egy átlagos családi ház Kanadában? Miből van, mekkora, meddig tart 50-200 év? Mennyibe kerül egy új építése, ha nem számítjuk a telekárakat? Ha tényleg olyan silány házak, mennyi többletköltség lenne egy „rendes” ház építése? A kép nem tudom, csak illusztráció, vagy egy átlagos külváros Kanadában? Garázs van, de kert az a falatnyi? Sajnos még nem voltam Kanadában, bár készülök.

  • Kedves Starchild!

    En sem tudom pontosan mennyi az allami es az allam altal fizetett magam-szektor dolgozok szama. De szerintem boven meghaladja a 40%-ot. Lehet ugy 60-70% kozott, legalabbis nalunk.

    Ugyanis nem csak a federalis, provincialis, „jarasi” es varosi kormanynak kozvetlen dolgozok hadseregerol van szo, hanem minden olyan maszek cegnek „dolgozo”, egesz nap lapatot tamaszto emberkerol is, akiknek a fizetesuket vegulis az allam adja adobol, illetve kolcsonokbol.
    Az osszes utepites, karbantartas, szemet elhordas, telen a ho eltakaritasa …stb… mind az allam altal fizetett meg akkor is, ha maszek ceg kapta a szerzodest a munka elvegeztetesehez.
    No es mivel mindenhova 3-szor annyi embert vesznek fel mint amennyi szukseges, persze hogy lassan mar a levegovetelert is adozni fogunk.

    Az orszag feltoltese bevandorlokkal elvileg nem lenne rossz otlet es tett, de nem ugy, hogy kozben az urak es az elvtarsak eladjak a talpunk alol az orszagot jo elore.
    Minel tobben vagyunk annal tobb etel, haz, auto …stb… kell, tehat ez elvileg adna munkat – ha lenne kanadai biznic, amiben kanadaiak dolgoznak. De nincs.
    Ami biznic is van, sorban zar le. Az „uj” albertai NDP kormany pl. sikeresen elerte, hogy szinte naponta adjak be a kulcsot az albertai farmerek, elsosorban a hus es tejtermelok. Az egyik legnagyobb teheneszet is jelenleg adja el a teheneit es amint elfogytak a tehenek lezarnak.

    Ez az igazi marxi settenkedes, az orszag es a rendsszer belso bomlasztasa, tonkretetele. Odaig mar nem jut el az agyuk a gondolkodas teren, hogy mit esznek majd azutan, hogy minden farmert eluztek a (berelt) foldjeikrol.
    Persze ugyanez all minden mas kis es kozep biznicre is, amit megfojtanak az elvtarsak.

    A „diversity” pedig lehet jo lesz majd egy kis veres polgarhaborura, lehet ez a celjuk vele az elvtarsaknak.
    Tudod, a feher ember eleve elrendelten gonosz es bunos es megerett a kipusztitasra.

  • Kedves Llanfair!

    ” An estimate is just that: ‘an estimate;’ until a clearer picture of what is being built, by whom, and where, is finalized. Generally, we find the ‘price per square foot’ rate to be around: $110-$130 per square foot to build a house your own (self build) $160 – $200 per square foot to hire a custom home builder. ”

    Tehat egy haz negyzetmetere 350-400 dollarba kerul, ha magad epited. Ebben nincs benne a telekar, es valoszinu az epitoanyagok nagykereskedelmi arat szamitja.

    Ha akarod utananezhetsz jobban itt:

    https://www.google.ca/?gfe_rd=cr&ei=KGc2Vo_IN6vE8geVvY-oCg&gws_rd=ssl#q=the+cost+of+building+a+house+in+canada

  • Llanfair
    2016 november 7
    9:21 de.

    Itt Oltárijóban úgy működik, hogy az építészek adják el a házat telekkel. Lehet venni városon kívül telket is de az inkább csak gazdagéknak adatik meg. Nem azért mert a telek meg a házépítés drága hanem inkább a kint lakás a bozótokban. Minden teleknek kell, hogy legyen szigetelt emésztője és saját kútja. A fűtés az lehet vagy áram, vagy propán, esetleg tüzelős. Ez mind k..drága fenntartani meg hát egy egész más életstílus. Azt már nagyon jól kitalálták itt az elvtársak, hogy még véletlenül se tudjál önfenntartó élethelyet létrehozni ugyanis a napelemeket, szélmalmot csakis úgy lehet beszerelni, hogy egy külön villanyórán megy ki a teáltalad megtermelt áram és a normális villanyórán keresztül kapod ami neked kell.A szerelést csakis külső cég viheti végbe kb. 3-4x drágábban mint amit ér az egész. Ha termeltél extra áramot azért kapsz egy kis pénzt, viszont az már jövedelemnek számít és lenyúlják az adót belőle. Arról nem beszélve, hogy az ilyen házaknak jóval magasabb az adójuk is. Tehát ennyit itt az állam általi hazudozásról ami a környezetvédelmet illeti. Ilyen jellegű korrupció nem hiszem, hogy van még valahol ezen a Földön.
    A kérdésedre válaszolva…itt egy átlagos családi ház várostól, városon belül lokációtól függően 350K-650K(GTA-azaz Torontó nélkül) kerülnek a házak telkestül. A telkeket a legtöbb város már leméretezte 10-12m x 25-30m-re, amire felhúznak átlagban egy 180m2-es házat. Ha ettől nagyobb porta kell vagy ház akkor azok már inkább luxusnegyedekben találhatók. Ez mellet rengeteg sorházat húznak fel ami nem sokkal olcsóbb és külön kell fizetni a közösért. A házakat picsányi kb. 15-20cm vastag beton alapokra húzzák fel, avval, hogy a pince is használható. Erre az „alapra” már deszkákból csinálnak kereteket amire felhányják a gipszfalat és ha szerencséd van akkor lesz valamennyire szigetelés is. Kívül a tégla vagy kő csak egy 10cm-es dísz. A fűtés/hűtés az kényszerbefúvós és földgázzal fűtenek. A házak olyan „jól” vannak összedobálva, hogy már 10 év múlva lehet renoválni és cserélgetni nagyobb dolgokat. Ezek a házak elvannak akár 150 évig is viszont állandóan költeni kell rájuk. Itt nincs divatban, hogy az öregek átadják a házat a fiataloknak mert van olyan is, hogy örökösödési adó ami szintén nem kevés. De a legtöbb időset kihajtja a kormány a saját házából mert nyugdíjból egy családi ház nem fenntartható, az ingatlan adó és manapság már villanyszámla miatt is. Itt csak annak van jó nyugdíja aki az államnak dolgozott. Az egész társadalom fogyasztásra van tervezve, beleértve a polgárokat is. Azért kell annyira bevándorlás mert a meglévő lakosság képtelen növekedést produkálni. Magyarul bedarálnak mindenkit.

  • Llanfair
    2016 november 7
    9:21 de.

    Egy kanadai ház felépítése valahol százötven és háromszázezer dollár között mozog. Nagyságtól, egyéb luxustól függően. Kész házak árait befolyásolja , hogy hol van, milyen környéken, ngyvárosban, vagy kisvárosban, esetleg alig néhányszáz házas faluban.
    Nem ritka a másfél, kétmilliós ház sem, de kisebbeket, nemigazán „menő” környéken, már két-háromszázezerért is lehet venni. Menél északabbra mész, annál olcsóbbak a házak. Townházakat, condomíniumokat hasonlóan. Egy egyszobás condó kisvárosban, vagy nemigazán jó környéken, esetleg öreg épületben, lepusztultan, már százötvenezerért is lehet. Egy háromszobás, néhány éves, vagy új condó kb négyszázezernél kezdősik.
    A townhouse-k kertjei cseppnyiek, a condóknak legtöbbjéhez kert nincs, viszont van mélygarázs, vagy sima parkoló. Méretes telekkel-min. egy-két acre- számolhatsz extra százezret az árakra.
    Itt Victoriában a tengerparton ritka az a ház, amelyik millió alatt van.

  • Köszönöm a válaszokat. A családi kupaktanács úgy döntött, maradunk. Hatszobás, garázsos, különálló házunk, 0.8 acre telekkel 148 000 euró. Egy új építésű, egyedül álló, emeletes, három hálószobás, pici kertes, garázsos ház lakóparkban, most itt vidéken 198 000-től. A fűtés kazán kerozinnal (ez nem olcsó), naponta 4-12 liter, de a meleg vizet is ez biztosítja. Gond esetére van villanybojler. (Egy liter kerozin most 55 eurócent, de volt már 1 euró is), de vannak kandallók is, ha baj van. Az házadó évi 170 euró, a villany max 100 euró havonta. Persze az itteni időjárás hozzátok képest Afrika, ha jól tévedek. A hó és fagy nagyon ritka vendég nálunk. Nem is hiányzik.
    Derítő van, a vízdíjat visszaszívták. De az internet gyenge és esik az eső, legyen miért panaszkodni.
    Persze Dublinban a csillagos ég, a mi házunk millió fölött lenne. Már az albérletek is nagyon drágák, és referenciát kérnek hozzá. De ez mindenhol így van a világon, a nagyvárost meg kell fizetni. A zsúfoltság a büdös pénzbe kerül.
    Az átlagkereset 30 000 euró körül van, ez itt sem sok ez kb 44 000 CAD.

  • Llanfair
    2016 november 7
    4:26 du.

    Szerintem nagyon jó dolgod van ott ahol vagy. Ha idejönnél házat venni akkor csak maga a házadó lenne 3500-7000 évente, sőt….A fűtésed se lenne olcsóbb, esetleg kényelmeseb, azonkívül sokkal többet kellene autózni. Az ami ott esőben esik le az itt errefelé hóban. Négy évszak van Kanadában: majdnem tél,tél, még mindig tél és útjavítás. Az életmódot meg nem is lehet egy napon emlegetni az európaival. A kereseti lehetőség nem nagyon jelent semmit mert többet keresel, többet költesz, plusz ez mellet az állambácsi tesz is róla, hogy neked ne nagyon maradjon mert kell hizlalni a bankokat és a biztosítókat. Itt minden erről szól. Apropó, az autó biztosítástól kapnál egyből hülyét…aztán meg jönne a többi. Az internet az elég gyors viszont a mobil szolgáltatás a legdrágább az egész világon az mellet nem adnak semmit se nagyon. Akármi legyen a szakmád vagy hivatásod, itt meg fognak szopatni rendesen mire valamire vergődnél vele, de a legtöbbje nem sokat ér itt mert nem ismerik el(orvos,állatorvos, gyógyszerész, vegyész, ügyvéd, tanár, villanyszerelő, stb. egyenlő 0-val). A művészekre egyenesen nincs igény mert hiányzik hozzá a műveltség és az igény. Két dolog kell ide: munkásruha és pizsama. Régen még lehetett valamire vergődni de manapság ez már csak egy álom.

  • Starchild Köszi, tudom, hogy jól választottunk. De Kanadáról egészen más kép alakult ki Európában, mint amit itt leírtok, és ez független a pártállásotoktól. Nagy csalódással olvasom, mert mindig Kanada volt a szabadság és jólét mintaállama, Magyarországon. Persze úgy, hogy semmit sem tudtunk róla.

    A fűtéssel nincs baj, teljesen automata. Semmi dolgunk vele. 🙂
    A kandallókat csak dísznek használjuk.
    Egyébként az autók biztosítása itt is drága, nagy a lázongás ellene, a parlament foglalkozik már vele, olyan nagy a zaj. Az írek pedig nem szokták csak úgy abbahagyni a lázadást (lásd vízdíj).
    A két autóra 1400 euró a biztosítás (személyre szól, nem autóra), az útadó még 390 és 190 euró. Persze ezek évi összegek, de ez itt nagyon soknak számít.
    Az eső nem zavar, sőt. Imádok esőben csavarogni, olyankor még szebb a természet. A havat utálom, szerencsére itt még téli gumi sem kell.

    A fizetéssel itt nincs baj, a feleségem szakmáját nagyon jól fizetik és sokra becsülik. Az enyémért a negyedét fizetnék, és megbecsülés sem jár érte :(. Most már nem játszik Kanada, mikor tárgyaltunk a „hova”, akkor került szóba. De túl messze volt. Írország volt a favorit, és szerencsénk volt, innen jött a legjobb állásajánlat.

  • Christopher Adam

    Kicsit azért árnyalni szeretném ezt a képet. Ottawa belvárosától 3 km-re lakom–itt vettem egy townhouse stílusú házat 4 évvel ezelőtt összesen 200 ezerért. Ez annyit jelent, hogy a földszinten van egy nappali, ebédlő és konyha, fönt az emeleten két hálószoba, a basement-ben pedig egy iroda és egy nagy méretű den. Összesen 1.400 négyzetláb. Szerencsére én pusztán 3,5 km-re vagyok munkahelyemtől, tehát kocsiban – országút nélkül – munkába érek tíz perc alatt, szinte bármelyik nap.

    Ami pedig az adókat illeti: esetemben évi 2.600 dollár, ami azért tűrhető összeg. Erre még jön a condo fee (mivel condo stílusú townhouse-ban élek), ami havi 255 dollár. Az egy panaszom a valóban kegyetlen tél, bár Ottawa azért mégsem olyan szörnyű mint a prairie tartományok. De ezen kívül kényelmes, kiszámító életet tudok itt élni.

  • Starchild
    2016 november 7
    4:57 du.
    A házadó nemegészen. Ha 55 feletti vagy, és a házban élsz, tehát nem kiadod, akkor kb felére redukálódik. Az én properti tax-em az legutóbbi házamban 34OO lett volnam de csak 18OO lett, mivel mindketten „korosak” voltunk. A mostani condómérty évi nyolcszázat fizetek.

  • Christopher Adam Azért 2600 dollár adó, mert van egy házad, amiben laksz, nagyon sok.
    Tulajdonképpen a jó kereset csak látszat, ha adókkal visszaveszik.
    Gondolom a condo fee az a közös költség (?), azt nem számítanám, azt külön álló háznál is rákölt az ember a házára. Hol többet, hol kevesebbet.
    A télben igazad van. Nálunk már nyíltak a kertben a virágok, Te még félméteres hóról raktál ki fényképeket. Brrr. A hideg kiráz, ha visszagondolok rá.

  • Starchild
    2016 november 7
    4:57 du.
    Te Ontarióban gondolkodsz. Itt Victoriában, de Vancouverben is, a tél öt-tíz fok meleg, eső végig.

  • Llanfair
    2016 november 7
    5:55 du.
    Nekem hetven dollár a biztosításom a kocsimra havonta.A fiatalok lehetőségei is inkább a fiatalokon múlnak, ahogy szinte mindenhol a világban. Három ittélő csemetém közül az idősebbik jány a filmszakmában dolgozik, a kisebbik fotográfus, a legkisebbik fiam music producer. Igaz, költöznek állandóan, ahova a szerződésük rendeli.
    Úgy gondolom, minden embernek mágának kell eldöntenie, hogy mit akar. Mármint melózni. Természetes, hogy egy frissdiplomást nem várnak évi hatvanezres fizetéssel, kocsi és telefonhasználattal, lakással. Viszont tíz év alatt el lehet jutni odáig.

  • Llanfair
    2016 november 7
    5:55 du.

    Kanada nem volt ennyire pocsék húsz évvel ezelőtt, sőt még a hetvenes években még jobb volt. Az elmúlt tíz éve ment ilyen mély merülésbe és azóta nem látni a végét. Még annyi, hogy igazi szabadság régen se volt viszont volt jólét és senkit se érdekelt a szabadság mert az itt születettek nem is tudják mi az. Csak akkor csodálkoznak rá ha elmennek Európába és éppen nem részegek vagy nincsenek befüvezve.

    Christopher Adam
    2016 november 7
    6:04 du.

    Ottawát nem tudom. Én itt vagyok KW környékén. Mondjuk ami neked van az nem igazán családi ház és ha azt veszed 255X12=3060+másik 2600=5660. Valójában majdnem annyi mint egy házadó. Nekem közel nincs ekkora költségem egy évre a fűnyírásra, hótúrásra és egyéb javításra pedig elég nagy a portánk meg a ház kb. 185m2(2000sqft). No, de laktam én is ilyen házban és tudom mivel jár. Végül mindegy mert mindenféleképp lenyúlják a pénzt.

    falusi
    2016 november 7
    6:31 du. és 6:46

    Megengedem. BC-ben nem tudom mi, hogy van. Itt Oltárijóban le nem szarják, hogy nyugdíjas vagy és épp úgy fizetsz mint a többi. Ha nem bírod akkor too bad. Nem tudok másban gondolkozni ha itt élek.

  • falust Havi 70 dollar egy autora, az 840 egy evben. Nekunk a kettu 1400 euro. Nincs messze egymastol.
    A kovacsolasban ( hogy mindenki sajat sorsa kovacsa) igazad van, de annak is meg kellene elni, aki a ket kezevel dolgozik. Nelkuluk nem menne, valakinek azt is kell.

  • Dicséret minden hozzászólónak, príma összefoglaló lett a kanadai viszonyokról, amiről itthon halvány fogalmunk sincs.
    Érdemes lenne tovább vinni a témát más közérdekű és összehasonlítható szeletével az életnek. Mondjuk az állami oktatás vagy az egészségügy helyzete, a tömegközlekedés vagy a kisbirtokos gazdálkodás.

  • charlie
    2016 november 8
    7:55 de.

    Bizonyára egy kimeríthetetlen téma lenne avval a különbséggel, hogy minden országot csakis a maga lehetőségeihez lehet igazán mérlegelni. Kanadával jelenleg az a legnagyobb gond, hogy a kormányok kiszipolyozzák a magánszektort olyan mértékben, hogy már ott tartunk a 60-70%-os adószintnél. Én itt beleértek mindent amit kötelezően vagy önkéntesen muszájból kell fizetni és sajnos ennek a harácsolásnak nincs vége. Csak úgy röviden:
    -személyi jövedelmi adó 25-42% attól függően, hogy melyik keretbe esik bele az ember
    -forgalmi adó 13% (Oltárijóban) szinte mindenre
    -ingatlan adó kb. 1-1.5%-a az ingatlanak ami minden évben megy fel 2-5%-ot, magyarán a mi környékünkön 4000-6500 közt évente, de lehet úgy is venni, hogy egy másik 10% a jövedelemre. Nagyobb kereset-nagyobb ház=több adó
    -kőtelező autóbiztosítás, kezdőknek kb.3500/év/autó aztán nagyon sokára lemegy 800-1000 közé.Azért drága mert visszaélnek vele és ha javítják a járgányt akkor csakis arra kijelölt szervizekben lehet javíttatni a normálistól többszörös áron. Ja, meg általában az első 800-1000-et a tulaj fizeti. Azután jön a megtorlás és önkényesen felemelik a prémiumokat ahogy éppen tetszik nekik.
    -ház biztosítás nem kötelező viszont nem érdemes kihagyni, az egy másik 1000-1200 egy évre
    -életbiztosítás se kötelező viszont volt már példa, hogy az egyik társ meghalt és a bank vitt mindent
    Erre még jön a többi sok apróság, hogy még véletlenül se legyen nyugodt az ember élete. Mindez a sok adó után továbbra is szar utaink vannak. Szemorvos, fogász 100% fizetős, szinte minden orvosság hacsak nincs a munkaadónál valami kis biztosítás. Az oktatásban kizárólag a tanárok jogai és jóléte van biztosítva a diákok valahol huszadrendű prioritást „élveznek”. Jó nekik mert még 5.-ben is a szorzótáblánál tartanak amit fele diák még akkor se tud. De ez se fontos mert így legalább nem tudják kiszámolni, hogy mennyi pénzel fogja őket az állam és a bank átbaszni mikor nagyok lesznek. Nyelvtudásra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy biztos ne értsék meg azt sok szart amit aláíratnak majd velük amikor kölcsönöket vesznek fel. Persze az állam nagy hangsúlyt fektet az áttekinthetőségre. A jó hír az, hogy egy bazi nagy ország ahol mindent szabad amit törvény megenged.

  • Kedves Charlie!

    Kicsit hosszu, igy 3 reszletben:

    ” az állami oktatás vagy az egészségügy helyzete, a tömegközlekedés vagy a kisbirtokos gazdálkodás. ”

    A Starchild mar valaszolt a kerdesek tobbsegere, es ugy is van, ahogy irja.

    Amit az adokrol irt kiegeszitenem meg annyival, hogy amig van egy federalis „AFA” (GST itt) addig a legtobb provinciaban van PST is, ami a GST provincialis valtozata. Ez egy meghatarozott (pl. 5%-os ado minden vasarolt termekre, vagy szolgaltasra) de ezen kivul vannak termekek, amiket ennel sokkal nagyobb mertekben adoztatnak, mint pl. a benzin, dohanytermekek, alkohol.
    Fel merem tetelezni, hogy egy doboz cigi aranak ugy kb 70%-a ado. (A federalis es a provincialis allam is adoztatja azt.)
    Az atlag kanadai a lathato es a bujtatott adokat egybeveve kb. az evi jovedelmenek 55%-at adja oda az Allam Bacsinak (federalis, provincialis es varosi). De ez fugg a jovedelemtol es hogy ki mennyit iszik, cigarettazik, van-e kocsija ..stb.

    Az autobiztositas – ha jol tudom – Albertaban egyedul nem allami, hanem maszek. Ennek megfeleloen olcsobb es hatekonyabb is. Amikor BC-ben laktam nem akartam hinni a szememnek; a legeldugottabb kis koszos faluban is epitenek egy gyonyoru, nagy modern epuletet a BC auto-biztositonak, ahol mindenki allami alkalmazott, tehat a bereik a csillagos egben, amig kapjak a jarulekokat is (fogorvos …stb…) es van „SZTK-juk” is, ami egy kozonseges, minimum oraberert dolgozo kanadainak nincs. Ha beteg, hat dolgozzon betegen, vagy dogoljon meg. (Csak a munkahelyi balesetek utan kap valaki „tappenzt” de az is olyan hogy barmikor minden elozetes figyelmeztetes nelkul levaghatnak rola, aztan mehetsz reklamalni a hid ala.)

  • Az allami „oktatas” siralmas. Itt 6.-ig tart az altalanos iskola. Tankonyv nincs, a tanar azt tanit, amit akar. Hazi feladat sincs. A gyerekek a kis uzsonnazo dobozkaikkal jonnek-mennek, lofaszt sem tanulnak, kiveve a pop-„zenet” es a rangatozast, amit tancnak csufolnak. Talan van nekik sex es kabitoszer-oktatas is.
    A Starchild kicsit ugyan teved, mert nem a fele nem ismeri a szorzotablat, hanem ugy kb. a 90%-uk. 6.-ig matekbol csak a negy alapmuveletet „tanuljak”. Aztan jon a „junior high” (7., 8. es 9.), ami kb. a regi kadar-rendszerbeli elso 4 osztaly szintjen van, de sokuknak ez is tul megterhelo. Jelentos reszuk mar a 9. osztalyban kimarad. De meg a kozepiskolat elvegzettek nagy resze sem tud rendesen irni es olvasni.
    (Annak idejen ezert kuldtem Magyarorszagra 2 evre az idosebb fiamat. Iskolaba.)
    A maganiskolak erezhetoen jobbak, az en gyerekeim is egy felig-meddig maganiskolaba, a Talmud-Torah-ba jartak azutan, hogy visszakoltoztunk Edmontonba.
    Az egyetemek mar szinte kizarolag a marxizmus es az iszlam csodairol regelnek, ahol tornaora helyett rendszeresen vernek zsidokat, de legalabbis megprobaljak oket megfelemliteni. A fantaziadra bizom, hogy kik.
    Az egyetem szintjet is le kellett vinni a kulonfele „beltenyesztesu” bevandorlok szintjere, hogy ok is kaphassanak egyetemi diplomat.
    Persze ma mar hala a jo Marxnak van „social justice warrior” (SJW) szak is, ami azoknak van akik annyira butak, hogy orvosnak, mernoknek, tudosnak, tortenesznek, irodalmarnak …stb nem valnak be, de azer’ szeretnenek egy egyetemi diplomat. Ez az SJW szak megegyezik kb. a kadarista partfoiskolaval, azaz bunkokepzovel.
    Es ha erdekelne mit csinal a diplomaosztas utan a frissen vegzett: Ha tul buta, elmegy hivatasos tuntetonek, ha kicsit tobb esze van veletlenul, Soros elvtars felveszi ot a szamos hivatalai kozul az egyikbe szervezni a spontan bolsi tunteteseket.

    Az egeszsegugy nem tul rossz, de sokaig kell varni bizonyos operaciokra es rengetegbe kerul nekunk ez az “ingyenes” egeszsegugy.
    Van egy magyarul is beszelo zsido doki baratom itt, szerinte rendkivul nagy penzpazarlas megy vegbe a korhazakban (is) de nem reszletezte, tehat nem tudom mi az. A kanadai milliomosok es politikusok szinte egytol-egyig Amerikaba mennek ha operalni kell oket, mert az itteni varakozo-listak mellett konnyen fel is fordulhat az illeto.

  • A tomegkozlekedesrol nem sokat tudok. Csak az edmontoni helyzetet ismerem. Regebben Lethbridge-ben egyszer rakenyszerultem a varosi busz hasznalatara. Nem tudtam sirjak-e vagy nevessek: Korjaratok vannak. Ha a forditott iranyba akarsz menni nehany utcanyit, eloszor korbe kell utazzad az egesz varost. Ehhez kepest az edmontoni baromi jo.
    Valahogy ugy megy itt, hogy minden 3.-4. varosreszhez csinalnak egy-egy nagyobb “kozponti” buszmegallot, ahova befut 10-40 kulonfele busz. Van olyan, ahonnan 4-5 kulonbozo busz is kiindul ugyanabba a vegallomasba, de mind kulon utvonalon. Egyik delre indul ki, a masik keletre …stb… es kormonfontan korbejarja a varos egy nagyobb reszet. Minden masodik sarkon van megallo, de ha nem jelzel hogy le akarsz szallni, vagy nincs a buszmegalloban senki, a busz siman elviharzik a megallo elott. Emiatt a buszok soxor 5-6 perccel is korabban megerkeznek 1-1 megallohoz. Ezt csak azert mondom el igy reszletesen, mert varosunk bolcsei epp par hete hogy elkoltottek 18 millio dollart egy uj rendszerre, ami “segiteni” fogja az edmontoni transit-ot hasznalo polgarokat. Eddig az a rendszer mukodott, hogy ha elkuldtel a 31000 szamra egy text message-et kizarolag a buszmegallo szamaval (pl. 5258) akkor nehany masodperc utan visszajott az automatikus text message azzal, hogy legkozelebb mikor kell ott lenniuk a buszoknak. Viszont ez nem mondja meg neked, hogy ha egy perccel a menetrendszerinti erkezes elott erkeztel, hogy elment-e mar a buszod, es acsorognod kell meg egy masik 30-35 percet a – 40 fokban, vagy mindjart ott lesz? Ez az uj rendszer, amit most vett a varos mar sokkal jobb: GPS-el koveti az osszes buszt, ha tehat elment mar a buszod, akkor jon majd az uzenet, hogy: “Hehehe, most jol meg fogsz fagyni te idiota!”
    Persze a sok hulye, kakan is csomot kereso polgar azon csodalkozik, hogy ha mar epitettek a legtobb buszmegallohoz egy kis bodegat, amiben van aram, hogy a hirdetotablat ki tudjak vilagitani, akkor miert lettek azok a bodegak szellel beleltek, es miert nincs ajtaja es elektromos futes benne? Mert ugye lehetett volna ezt a 18 milliot a bodegak futhetosegere is kolteni. Amugy a tomegkozlekedes eleg szar itt, tobbnyire lassu, komplikalt es draga. A havi berlet jelenleg 92 dollar es ez a varos transit-ra koltott penzenek negyedet sem hozza be.
    A Prairie Metrorol mar irtam. Nem csak meg jobban elcsufitja az amugy is elegge ronda varost, de kozlekedesi dugokat, baleseteket is okoz, es a kutya sem hasznalja oket. De azert epitik oket az elvtarsak.
    A tavolsagi buszok mind maszek tulajdonban vannak.

    A kisbirtokos gazdalkodas ugy mukodik, hogy meg az 1000 holdon gazdalkodok tobbsege is kolcsonokbol el. Viszont vannak kisebb-nagyobb kereszteny szektak, akik onallatoak amennyire ez lehetseges, es ok eleg jol elnek. Mivel mar a tehenfingra is van ado, sorban zarnak le nalunk a farmok.
    Sajnos a mezogazdasaggal foglalkozo miniszternek halvany goze nincs a mezogazdasagrol, igy aztan azt hiszi az is olyan mint az ipar es annak megfeleloen adoztatjak azt is, minden negativ tenyezot figyelmen kivul hagyva. (Pl. aszaly, arviz…)
    Ha egy csalad szeretne onellato lenni, foleg bio-gazdasagban, az egyszeruen lehetetlen. A mutragyazott, permetezett, vagy hormonokkal taplalt termekek felvasarlasi ara annyira alacsony, hogy egy csalad egyszeruen nem tudna ellatni annyi csirket, vagy disznot, vagy tehenet, amibol el tudna annyit adni, hogy a kulonfele mas szuksegleteit potolni tudja. Persze ha van nehany milliod a bankban es kedveled a paraszti eletet, akkor ez is lehetseges.
    Manapsag mar a nagy gazdasagok is zarnak be, nemhogy a kicsik.

  • Fiúk, a legmélyebb köszönetem a kimerítő válaszokért, régen röhögtem ilyen jókat, pedig szomorú minden mondatotok.
    ……
    A magyar viszonyok akkor tényleg jobbak, én egységes (városonként eltérő, de hasonló nagyságrendű)ingatlanadót fizetek (65 év felett nincs) 150m2-es kertes házra – 6000ft/év – az autó biztosítása 12000ft/év, útadó 10000ft/év, a villany havi tízezer, a fűtés gázzal télen havi ötvenezer, fával a fele. Én használom mindkettőt. Víz, csatorna havi 10000ft. Egy 360m2-es üzlet után fizetek még helyi adót, ami százezer forint évente. Budapest melletti kisvárosban élek, félóránként megy a vonat, óránként busz a fővárosba, a járművek tiszták, GPS-en követhetők, egy odaút 600ft. Helyi járat is van, gyerekeket, öregeket hordja az iskolába, vagy a rendelőbe, ez kétóránként jár, helyieknek ingyenes.
    ……
    Mivel ez kisváros, az oktatás kiváló, van középiskolánk is, ahonnan a minősége miatt könnyebb felvételizni egyetemre. Itt a szülők nem engednének olyan igazgatót, amelyik a liberális nyomásnak engedve, megengedné a drogot, vagy a többi agytompító hülyeséget. Majdnem meglincselték nemrég, mert hatodik osztályba engedett volna egy tizenötéves, többször bukott, családostól felénk tévedt legényt. Itt a kislányos apukák elég veszélyesek és rendkívül összetartóak, ha a szemük fényéről van szó. Szerencsére még vannak konzervatív szellemű férfitanáraink is, akik nem félnek a fegyelmet megkövetelni.
    ……
    Állattartás alig van a környékünkön, de kertészetben kimagaslóak az itteni gazdák. 10-50 hektáron termelnek, de csak pár dolgot, itt a krumpli, zeller, káposzta a termelt zöldség. Biztosan megéri, mert egyre többen és nívósabban termelnek.
    Öntözőautomaták, John Deer traktorok már nem is számítanak csodának, új hűtőházak is épülnek a városszélen.
    ………
    Van egy viszonylag modern egészségházunk, három házi orvos, két fogorvos dolgozik benne, ha van minimális társadalombiztosításod (7000ft) akkor ingyenes. Hajléktalanunk nincs egy sem, mert egy kb. hatvan helyes szeretetotthon befogadja az öregeket, vagy szenvedély-betegeket.
    ……
    A közbiztonságról annyit, hogy komolyabb erőszakos bűncselekmény nincs, pár betörés évente, pár terménylopás a földeken. A három helyi rendőrünk már elunja az életét.
    …….
    Nem tudok elképzelni szebb és élhetőbb környezetet (egy természeti park kezdődik a városhatárnál), ugyan biztos vannak gazdagabb helyek a világban, de a helyi közösségünk minősége fantasztikus.

  • charlie
    2016 november 8
    4:54 du.

    Jókomám, Chár Lee. A dolog jóval árnyaltabb, semmint azt Mossejó és Sárgyerek nemzettezsvírek előadják..
    Mradjunk a te példádnál, összehasonlítva mondjuk a legutóbbi házam költségeivel.
    Victoria ennek a provinciának a fővárosa, de nem igazán nagy. Maga a szószerint vett főváros, alig 15O ezer lakost számlál, a hozzácsapott területekkel ez a szám kb háromszázezer. Van két egyetem, három főiskola, hősznál is több középiskola, számtalan általános suli.
    A házam ért hatszázezret, fizettem érte 18OO dollárt évente. Olajjal fűtöttünk az első három évben, ez évi kb kétezer dollárból megvolt, villany és vízdíj, szemétszállítás, csatorna, 😯 dollár volt havonta. Asszonypajtás új kocsijára kilencven, az én öregebb caravánomra negyven dollárt fizettünk havonta. (Asszonypajtásnak hárommiliós biztosítása volt a kocsin,az enyémen csak a minimum kétszázezres. az új kocsimon nekem is hárommillás van, így fizetek nyolcvanat havonta.)
    Hogy az öregek a nyugdíjukból nemtudják fenntartani a házaikat, az marhaság. A nyugdíjasok többsége, már tíz-tizenöt évvel a nyugdíj előtt kifizette háát, ráadásul a házárak egegkbeszökkenése a kilencvenes évek elején kezdődött. Akik a hatvanas, hetvenes években vettek házat, ük még húsz- százezer között vásárolhatták, ami legkésőbb ezen évsázad elején lejárt. A házak értéke egyre nő, így aki magára marad, az általában eladja, és vesz egy condót, egyharmadáért az eladási árnak. A kanadai nyugdíjak átlaga kb 15OO-2OOO havonta, és ez nem az állami alkalmazottak átlaga, az övék magasabb.

    Egészségügyi kártyája mindenkinek van. . Általában jövedelemtől függően fizet utána a nép,- vagy nem, ha alacsony a jövedelme. A nyugdíjasok legtöbbjének van valamiféle eü biztosítáa, ami havi öt dollártól felmehet hatvanig, viszont takarja az orvosi ellátást, fogorvost, szemészt, kórházi ellátást. ( Blue Cross, Life Healt, etc.) Míg a népek dolgoznak, általában van valamiféle saving accountjuk.Olyasmi, mint a magánnyugdíj. Van, ahol a cég is belerak, és annak az összegét a munka beszüntetésével kiveheted, vagy leosztva hozzácsapathatod a nyugdíjadhoz. Munkaviszony hosszától függően, nyugdíjazásodkor kapsz egy X összeget. Kevés adózott munkaviszonnyal édeskevest, de mondjuk harminc év heggesztői munkaviszony után akár százezer is lehet az összege.
    Részemről két helyről kapom a nyugdíjamat. Az Államoktól, és a kanadai kormánytól. E másodikhoz hozzácapattam a magánnyugdíjmegtakarításomat is.
    Suba-subaru, ha valaki a saját kifizetett házában, apartmentjében él, és valami miatt csak a minimumot kapja (15OO)akkoris simán megél belőle és még utazásra, extrákra is jut.

  • Kedves Falusi!

    Kelownaban es szinte az egesz Okanagan volgyben valoban sok olyan nyugdijas el, akik eladtak a hazukat Oltarilyoban, vagy Quebecben, es tudtak ott harmad aron venni egy szep kis hazat. (Epp ezert pumpaltak fel a hazarakat arrafele a 90-es evekben, nem akartak, hogy a nyugdijasoknak tul sok penzuk maradjon.)

    Victoriaban nem tudom mi megy.

    Itt viszont nem minden nyugdijas dozsol a penzben. Sokan elvesztettek a hazaikat meg mielott ki tudtak volna fizetni, munkajuk is csak heben-hoban volt, vagy olyan amibol alig lehetett megelni, a nyugdijuk is ennek megfelelo.
    A legtobb nyugdijasnak eleg nehez errefele egy olyan oregek otthonat talalni, aminek eleg az o nyugdija. Itt ugyanis elszedik a kisoregektol az osszes penzuket, aztan adnak nekik egy lukat, es naponta 4-szer enni. Igaz, van egy noverke is a szallason es naponta takaritanak.

  • Kedves Charlie!

    Ami a kozbiztonsagot illeti, kisvaroskakban itt is ritka a gyilkossag. Viszont munkalehetoseg hianyaban eleg sokan termesztik a marihonaljat es csinaljak a kisustit feketen.

    Nagyvarosokban mar mas a helyzet. Ha jol tudom jelenleg valahogy 40-50 kozott van Edmontonban a meggyilkoltak szama ebben az evben. Ez nem is olyan tul rossz regebbi statisztikakhoz viszonyitva.
    Asszem Toronto es Vancouver ebben sokkal rosszabb, de nem vagyok benne biztos.

  • Falusi, köszönöm a képet árnyaló beírásodat, valahol azt olvastam, hogy Kanada a világon az ötödik legélhetőbb hely a világon, és bizonyára nem véletlenül. Beírásod olvasásának élményét az is fokozta, hogy elhagytad a népies műhalandzsádat, amit külön köszönök.

  • falusi
    2016 november 8
    6:12 du.

    Nem tudom, hogy pontosan mi-hogy van BC-be de amiket leírtál nem nagyon stimmel. Ha a házad 600k-t ért akkor nem stimmel az 1800 property tax, hacsak a ház nem valami isten háta mögötti sziklatömbön van egy elhagyatott tó közepén. Az autó biztosításod is csak úgy stimmel, hogyha esetleg már nyugdíjas vagy és nem hajtod az autót szinte sehová. Ám legyen, lehet, hogy a te eseted igaz és akkor sok pénzt megtakarítottál.
    Amiről én írtam az itt van Oltáriankibaszottjóban, KW környékén van és az általam leírt számok elég reálisak. Toronytó és környéke még ettől is brutálisabb. Nyilvánvalóan vannak relatív nagy különbségek mert az függ a lokációtól is. Nálunk is fenn északon ahol több a medve meg a coyote mint az ember, bizonyára sokkal olcsóbb minden, de abban biztos lehetsz, hogy itt nyugdíjasan nem fogsz megélni havi 1500-ból, még ha csak egy apró, saját kifizetett lakásban is élsz. Azt se részletezted, hogy az az 1500 adó előtt vagy adó után, mert nem mindegy. Szerintem Moshe is elég reális számokat írt le Albertából úgyhogy te valamit elsumákolsz…

  • Kedves Falusi!

    Koszi! Kulonosen a 3. cikk erdekes, aminek tablzatabol kiderul, hogy meg az atlagnyugdij sem eleg ahhoz, hogy valaki bekoltozzon egy oregek otthonaba, ahol teljes ellatas van.

    A masodik cikk „elerheto otthonokrol” ir, amiket most akarnak epiteni Albertaban, es ami azt jelenti, hogy az utolso centig elveszik a nyugdijadat, hogy etessenek.

    Az elso cikk viszont jo vicc. Sajnos nem tudok belole masolni, de mintha azt irta volna, hogy Kanadaban az atlagnyugdij 40 000 dollaron felul van. Talan a politikusok atlagnyugdija, de nem az ocska fizetesert dolgozoke.

    Tobb mint husz eve sokat beszelgettem egy idos zsido bacsival, akinek az USA-bol is volt nyugdija (65 evesen jott Kanadaba, ahol 85 eves koraban ment nyugdijba). A ket nyugdij alig volt neki eleg ahhoz, hogy kifizesse az oregek otthonat.
    O tanar volt az USA-ban es itt is. Tehat nem a legocskabb nyugdijat kapta.
    Ismertem tobb 56-os magyart, akik a halaluk pillanataig szobat bereltek, mert nem volt mas valasztasuk.

    De a statisztikak mindig rozsasak, foleg ha partunk es kormanyunk kesziti azokat. 🙂