Ki figyel oda? Ausztria választása hatással lesz egész Európára

2016 november 7 9:52 de.6 hozzászólás

A világ figyelme soha sem olyan eseményekre irányúl, amik jelentőségüknél fogva, csak egy bizonyos terület érdeklődésére tarthatnak számot. Anno nagy vihart kavart és a tudósítások vezető helyein szerepelt az ausztriai bundesprezident (államelnök) választás. Az államelnöknek tényleges politikai hatalma nincsen. Pusztán reprezentációs feladatai vannak. Külföldi látogatások során ő az aki képviseli az országot. Bizonyos kérdésekben beleszólhat dolgokba, mint új választások kiírása, vagy egy törvénymodósítás javaslat elutasítása illetve megszavazása. A választás több fordulós. A megszokottól eltérően idén kissé operettszerüvé alacsonyodott. Az első körben több résztvevő indul és nevez. Az első forduló végeztével a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut tovább. A „selejtezők” során sem a szociáldemokrata (SPÖ), sem pedig a néppárti (ÖVP) jelölt nem jutott tovább.

Meglepetésre az alig ismert Norbert Hofer a szabadság párt (FPÖ a néhai Jorg Haider pártja) jelöltje és a Zöldek egykori vezetője Alexander van der Bellen kapták a legtöbb szavazatot. Már ebben a fordulóban is érezhető volt, hogy valami nem „úgy alakul” ahogy azt bizonyos körök eltervezték. A szavazatszámlálás során egy párton kívüli képviselő Ingmard Griss is úgy tűnt, hogy esetleg beleszólhat a küzdelmekbe, ám nem sikerült. A választások másnapján derült ki, hogy Van der Bellen „csupán” cirka harmincezer szavazattal kapott többet mint Norbert Hofer.

Az FPÖ választási csalással vádolta meg a Zöldeket. Az alkotmánybírósághoz fordultak és az alkotmánybíróság döntése alapján meg kell ismételni a választásokat. Még juliusban egy közvéleménykutatás olyan eredményt hozott, hogy ha augusztusban tartanák a választást, azt cirka négy százalékos fölénnyel Van der Bellen nyerné. Sokáig kérdéses volt az új időpont. Egyesek szeptembert javasolták, majd októbert, míg végül december negyedikére tűzték ki az időpontot.

A nyár folyamán a szélsőjobboldali Heinz-Christian Strache és az FPÖ nagyszabású kampányba kezdett. Plakátokat ragasztottak ki szerte az országban ahol Hofer mellett agitáltak. Strache és Hofer még egy izraeli „kirándulást” is beszerveztek melynek keretében ellátogattak a Jad Va Sémbe. (később sok ellentétes egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot erről a látogatásról. Például, hogy hivatalos és nem magánlátogatás volt. Ausztria megcáfolta az állítást akárcsak Izrael, hogy a látogatásnak bármilyen hivatalos jellege lett volna.)

Nem volna ennyire érdekes a dolog, ha a választások kimenetele nem fenyegetné az osztrák belpolitikai küzdelmeket is. Strache és az FPÖ már nagyon régóta tervezgette, hogy valami úton módon kiharcolják az új választásokat. Elképzelésük szerint a régi, Wolfgang Schüssel neve alatt jegyzett koalíciós kormányt kéne visszaállítani, ám úgy, hogy az FPÖ legyen az irányító, és az ÖVP pusztán csak a „másodhegedűs” szerepét kapná.

Győzelemre állhat a szélsőjobboldali Norbert Hofer Ausztriában. Fotó: Reuters.

Győzelemre állhat a szélsőjobboldali Norbert Hofer Ausztriában. Fotó: Reuters.

A régi SPÖ-ÖVP koalíció már akkor is ingatag volt. Az államelnök posztjára kiírt választások során egyaránt „leszerepeltek” a jelöltjeik. Együttesen nem kaptak annyi szavazatot mint Hofer, az FPÖ jelöltje. Az SPÖ azonnal elmozdította Werner Feimannt a kancellári székből. Vele együtt menesztették Rudolf Hundstorfert, aki még a szakszervezet vezetője is volt. A kancellári székbe Christian Kernt tették, aki előzőleg az osztrák államvasutak igazgatója volt. Kern első lépésként gyors változtatásokat hajtott végre a kormányban. Minisztereket váltott, és újakat nevezett ki. Strache és a pártja arra „blazirozott”, hogy ha Hofer lesz az államelnök, kitudják íratni az új választásokat.

Ám ez a terv kudarcot vallott. Közben, hogy „melegen tartsák” az eddig kisütött gesztenyét, egy új fordulatot eszeltek ki. Strache egy nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy a rossz bevándorlási politika, az újfasiszták megerősödéséhez vezethet. Ausztria történelme során már egyszer emiatt nagy veszteséget szenvedett, nem megengedhető, hogy esetleg ismét megismétlődjön a történelem.

Közben a belügyminiszter elrendelte Adolf Hitler brunaui szülőházának porig bontását. Az indok az volt, hogy mielőbb meg kell szüntetni ez újnácik által favorizált „zarándokhelyet”. Több kormány is már elrendelte ezt (főleg Franz Vranitzky kanclersága idején) ám a megvalósítás mindig elakadt valahol. Ám most úgy néz ki, hogy mégis sikerül ledózerolni a házat.

Ennek hatására vagy más miatt Linz városában szélsőjobbos kongresszust hívtak össze. A dolog pikantériája, hogy a tartomány „landeshauptmannja” (tartományi vezető) Josef Pühringer engedélyezte. Ami még szintén egy érdekesség, hogy a sajtó teljes kizárást kérték. A konferencia idejére rendőri védelmet kellett biztosítani, mert több mint tízezres tömeg ment ki tüntetni. A kongresszust a tervezetnél előbb be kellett fejezni. Hogy az FPÖ képviseltette magát e vagy sem, ott volt-e, arról nem adtak ki jelentést. Az idei függetlenségi napon ami október 26-án volt, először történt meg, hogy nem az államelnök köszöntötte az egybegyülteket, hanem a Doris Bures, a National Presidentin (nemzeti elnök), mivel hivatalosan beiktatott államelnöke nem volt Ausztriának. Ezzel szemben Hofer igyekezett úgy szerepelni a megjelentek előtt, mintha ő volna az államelnök.

Hogy mi lesz a választások eredménye, azt senki sem tudja, de nagy a tétje! Egy biztos: nem mindegy, ki kapja majd meg a széket. Egyfelől Ausztria belpolitikájára is hatással lesz, másfelől Európára és talán a világra is.

Avi ben Giora

6 hozzászólás

  • Nagyon vártam egy elemzést Ausztriáról, de ez most nem tetszett. Nem lehet megtudni mi a különbség a vezető pártok politikájában, mennyire van hatással rájuk az FPÖ megerősödése, meg van e a felelőse az elcsalt választásnak, mennyire illúzió a V4-ekhez való csatlakozás stb.
    Ehelyett Hitler háza, szélsőjobbozás, meg Jad Vasem.
    Engem inkább az osztrák emberek világa érdekelne.

  • Orsós Elemér

    charlie
    2016 november 7
    4:01 du.
    „Engem inkább az osztrák emberek világa érdekelne.”

    Engem meg a lelkivilága: hogyan tudtak az osztrákok még nálunk is jobban bégető birkává vállni?

  • Avi Ben Giora

    Charly!
    Gondoltam, hogy ezzel fogsz majd jönni. Ami azt illeti ez most egyelőre még nagyon nem világos. Éppen ezért nem írtam róla. A néppárt által képviselt pénzügyminiszter Schelling potom nyolcszáz millio eurót osztott szét a bundeslandoknak. Igen ám de valahonnét el kellett venni a pénzt(sajnos nem a befolyó adókból)Megnyírbálták újra az egészségügyi kiadásokat és persze beakarnak vezetni egy új rendszert. Nevezetesen arról van szó, hogy az úgynevevezett mindestsicherungot(magyarul minimum bér vagy minimum biztonság) szeretnék módosítani. Eddig a két emberre jutó minimál pénz 1520 euró volt. Ez talán maradna de csak azoknak akik igazolni tudnak minimum öt év osztrák munkaviszonyt. Akik úgynevevezett menekültek nem kaphatnák meg ezt az összeget. Családonként 520 euró, plusz gyereksegély ami gyerekenként 120 euró. Valahol teljesen érthető a dolog de sok az ellenző hogy ez „rasszista”. (csak tudnám miért? Ha elmegyek egy másik országba mint menekült mondjuk, minő jogon követelek pénzt ha egy árva napot nem dolgoztam? Ez csak itt meg Németországban van) Szeretnék módosítani a bevándorlási törvényt (ilyen is van? Eddig senki sem tudott róla) Eszerint megnézik hogy honnét jött az illető, beszél e nyelvet, milyen az iskolai végzettsége, mi a szakmája mennyi jártassága van benne stb, na és persze hány éves. Egy ilyen mérce alapján kezdenék szortírozni a népeket és akik nem érik el a minimum pontot azokat zsuppolnák vissza vagy oda ahonnét az EU-ba tette először a lábát. Hogy ez bevezethető lesz e az összes EU országban az nagy kérdés. Most egyenlőre az angol kilépés(ki nem lépés mert most már próbálnak viszakozni, hogy még sem úgy van az csak némi átalakítást kívánnak persze előnyökkel Anglia számára) Majd ha ez elsimul és kiderül ki ki lesz az USA új elnöke akkor lehet mozgolódni. Minden esetre a ma megkezdődő amerikai választás kissé hajadzik az ittenire ami majd december negyedikén fog lezajlani. Lesz még bőven esemény az áv végéig

  • Kedves Avi Ben Giora, minden sort köszönök a „sógorokkal” kapcsolatban, híradások tömkelegét átfutva sem lehet találni érdemleges elemzést nálunk, maximum arról, hogy medvebocs született a bécsi állatkertben.

  • Senki sem mer belemenni találgatásokba. Sok fog függeni a mai amerikai választási eredményektől.Ahogy németül mondják alles ist möglich minden lehetséges

  • A vezérkar (a migrációra hivatkozva) bejelentette az Európa működtetési rendjét is meghatározó filozófiai alap megváltozását. Ez nem csupán Európára lesz igaz.
    Azok amiket látunk, a megváltoztatás folyamata, manőverezései.
    A vezérkar ehhez gyárt új vezetőségi arculatokat is.
    Érdemes figyelni a média műsort, ennek változásait is.
    Amiket stabilan, nagy erővel nyomatnak, azok előbb utóbb megjelennek a vezérkari intézkedésekben is.
    Úgy is, h a nép tiltakozására és úgy is, mint a nép akaratából.