Új amerikai elnök, kanadai gyökerekkel

2016 november 8 11:48 de.6 hozzászólás

Akár Hillary Clinton, akár Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást kedd este, kanadai gyökerekkel rendelkező személy kerül a Fehér Házba. Kezdjük Hillary Clintonnal, akinek – a FiveThirtyEight című elemző oldal kedd reggeli elemzése szerint – 71 százalékos esélye van arra, hogy diadalmaskodjon republikánus vetélytársa felett. Anyai oldalon Clintonné kanadai francia származású. Anyai nagymamájának családja erős és mély kanadai francia gyökerekkel rendelkezik. Hillary Rodham Clinton távoli felmenője volt Jeanne Ducorps, az egyik úgynevezett „Filles du Roi.” A király lányai olyan fiatal nők voltak, akiket XIV. Lajos francia király küldött — gyakran akaratuk ellenére – Új Franciaországba. Összesen hétszázan voltak első körben–sokan közülük árvák voltak, illetve szegények és kis számban pedig prostituáltak. A király így akarta népesíteni Új-Franciaországot, ahol a tizenkilencedik században túlnyomó részben férfiak laktak. A körülbelül hétszáz nő néhány év alatt 4.459 gyermeket szült Új-Franciaországban.

Gail Moreau-Desharnais, a Michigan-i Kanadai Francia Örökség Társaság vezetője térképezte fel Hillary Clinton kanadai francia gyökereit. Jeanne Ducorps 1667-ben érkezett Új-Franciaországba, ahol házasságot kötött Martine Masse-vel, egy kováccsal. Összesen nyolc gyereket szültek a mai Québec tartomány területén. A család később a mai Windsor városán keresztül vándoroltak át Detroit területére. De Clinton felmenői közt még szerepelnek kanadai franciák, például Madeleine Niel, Madeleine Plouard és Catherine Paulo.

trump-clinton

Donald Trump is rendelkezik kanadai gyökerekkel. Trump német származású apai nagypapája 1885-ben emigrált Európából. Érkezése után a mai Yukon területére került. Friedrich Trump (eredetileg Drumpf) az Klondike Aranyláz egyik szereplője volt és feladta Seattle városában alapított két étkezdőjét, hogy Kanadába költözhessen 1897-ben. Trump három évig élt észak-Kanadában és két éttermet, illetve két szállodát nyitott ki, Arctic Restaurant and Hotel néven Whitehorse városában, illetve a Brit Columbia-i Bennett Lake környékén is. Gwenda Blair The Trumps: Three Generations that Built an Empire című könyve szerint Friedrich Trump szállodáiban fontos szerepet játszottak a prostituáltak, illetve az éttermek is jelentős bevételt termeltek. A vendégek nem csak készpénzben, hanem aranyban is fizethettek a szolgáltatásokért. Mint ahogy a Yukon Sun nevű lap kortárs szerzője írta: „Egyedülálló férfiak részére az Articban található a legjobb vendéglő. De nem ajánlom, hogy tisztességes hölgyek oda valaha is betegyék lábukat.”

Trump 1901-ben távozott Kanadából, miután a hatóságok felléptek a szerencsejáték, illetve a prostitució ellen.

6 hozzászólás