Meghalt Leonard Cohen, hazánk egyik kimagasló költője és zeneszerzője

2016 november 10 10:20 du.13 hozzászólás

Nyolcvankét évesen elhunyt Leonard Cohen montreáli születésű kanadai zeneszerző, énekes és költő, akinek a nevézhez fűződnek olyan világszerte ismert és kedvelt számok, mint a Hallelujah (1984), a Suzanne (1966), vagy éppen az Everybody Knows (1988). Cohen valóban költőként kezdte és művei általában a vallás, a szexualitás és a spiritualizmus összefonódását vizsgálta. Ez talán leginkább a Hallelujah, illetve a Suzanne című dalszámaiban érzékelhető. Az előbbi a bibliai Dávid király történetére épül, míg Suzanne montreáli gyökereit idézi fel.

leonard_cohen_concert_of_the_2008_tour

A Suzanne 1966-ban íródott, amikor Cohen New Yorkba készült költözni. A dal részben egy montreáli Suzanne nevű nővel ápolt közeli, de plátói kapcsolatáról szól. Cohen gyakran felment Suzanne lakására, amely a város kikötőjének környékén volt. Együtt teáztak, aztán a montreáli óvárost sétálták be ketten, minden alkalommal amikor találkoztak. Különösen fontos szerepet játszik a tenger a dalban, hiszen a Notre-Dame-de-Bon-Secours templomnál szoktak megállni, ahol a tengeri út előtt álló tengerészeket áldották meg a papok.

A dalban Jézus is szerepel, szintén mint tengerész. Mint ahogy a dalszövegben szerepel:

“Jézus is tengerész volt és a vizen sétált / És hosszú ideig nézte a tengert magányos fatornyából / És biztosan tudta, hogy csak a fuldokló emberek látják / És elmondta: ‘akkor minden ember tengerész lesz, amíg a tenger fel nem szabadítja őket’ / De ő is megtört ember volt / Mielőtt az egek kinyiltak / Elhagyott és majdnem ember / Ő elsüllyedt a Te bölcsességed alatt mint egy kő. És vele akarsz menni / Vakon akarod követni / És azt gondolod, hogy talán bízol benne / Mert megérintette tökéletes testedet elméjével”.

Denis Coderre, Montreál polgármestere bejelentette, hogy gyászolja Cohent az egész város, péntektől pedig félárbócon lesznek a zászlók Kanada második legnépesebb városában. “Ma este elvesztettük egyik legnagyobb követünket és ikonunkat. Gondolatban és imában Leonard Cohen családjával vagyok”–mondta Coderre.

Ma este Leonard Cohen kezdte meg nagy útját a tengeren. Béke poraira.

13 hozzászólás

 • Nyugodjon békében!

 • En ugyan az o “zenejet” sem kedveltem, de ettol fuggetlenul: baruch dajan haemet.

 • baruh dayan h’emet….

 • Kedves CHRIS, megint megszerettetted sokakkal a KMH-ot !!!
  Ne haragudj, de idegépelem a Hallelujah-ot is :
  https://www.youtube.watch?v=YrLk4vdY28Q
  Köszönet, -r.t-

 • Szukits Rezső

  Ilyenkor érzi az ember, hogy van, aki örökké él.

 • Lehet még egyszer? Kelly atya énekel.

 • LLANFAIR, Te tényleg egy jó fej vagy ! (Mondd, mi a francnak kell politizálniok az embereknek….)

 • Ötvenhatos Nem tudom. Minden rosszat a politika hoz az emberekre.
  Pedig hozhatna jót is, de az uralkodni vágyó emberek nem szoktak jó emberek lenni. Látod, itt is milyen jól megfér egy zsidó dala egy katolikus templomban. A papnak meg arcátlanul jó hangja van.
  De érdekes, itt Írországban sosem téma a politika. Talán ezért boldogabbak? Magyarországon két perc után átcsap a beszélgetés politikába, majd veszekedésbe, sajnos.
  Egyébként lecsaptak Kelly atyára, és megjelent a cd-je. Persze megvettem, és nem bántam meg.

 • Nyugodjon nagy-nagy békében!

 • Kitűnő hangja volt a papnak.
  Valószínű, az ifjú pár kérte fel erre a dalra. Általában, az esküvőknél a házasandók mondják meg a programot.

 • Nagy büszkesége volt Cohen Montrealnak, hiányozni fog.-

 • Figyelo. Nem, ez most meglepetes volt. A par sem tudott rola. A pap maganakcioaja volt. Bejott, orok emlek marad minden resztvevonek.