Lázár: vess keresztet, ómagyar gyermek

2016 november 28 9:42 de.83 hozzászólás

A rejtett tanterv mindig és mindenkor létezett. Legfeljebb nem beszéltek róla. Mára, Lázár János jóvoltából kinyilvánítottá vált, hogy Orbánia egész oktatásügyére nézve létezett ilyen rejtett tanterv. Amiről egyébként beszéltek is. Csak valamiért nem vitte át az ingerküszöböt.

Az, amit 2013-ban már látszott: az oktatást álszekularizált rendszerben képzeli a hatalom. Ha pedig valaki azt hiszi, hogy a Fidesz klerikális lobbi-platformjából delegált Hoffmann Rózsánál emiatt élénken tiltakoztak, az olvassa vissza az akkori híreket. Valamint az az azóta történteket. Volt némi felületi karcolgatás az erkölcs, a hittan, az etika oktatása kapcsán, de nem rémlik országos tiltakozó akció. Alkalmasint ez az országos tiltakozások kibontakozásakor sem volt téma. Érthetően: nem akarták megbántani a vallásos embereket. No meg persze ezzel elveszteni a vasárnapi istenhívők, decibelben is mérhető, támogatását. De ez valószínűleg egy egészen másik, sokkal inkább a kommunikációs képességeket, illetve a napi kommunikációt érintő szándékok, és célok halmazát érintő történet.

A mindennapi kommunikáció természetesen nem független Lázár mondandójától sem. Ugyanakkor az oktatáspolitika, normális esetben, egy generációkra túlmutató, illetve ható, törekvés-együttes. Jól tudták azok is, akik annak idején iskolákat létesítettek a missziókon, és a gyermekek oktatását vették át a pogányoknak kinevezett embercsoportoknál. Ennek fényében azonban az is érthető, hogy a gyarmatosításnak miért volt igen komoly tartópillére volt a szellemi befolyásolás, az ideológiai gyarmatosítás. Lázár János ugyancsak tartópillérnek nevezte meg az egyházi oktatást Mezőtúron. Olyan általános, a református iskola avatásán igencsak túlmutató, a kormány oktatáspolitikáját jellemző kijelentéssel, hogy: „A kormány meggyőződése szerint a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle”. Ami alapjaiban egy igencsak demagóg, és nem kis részben véres emlékeket idéző kijelentés.

Az természetesen lehet egy gusztustalan demagógia, hogy a kormány mit gondol. A kormány ugyanis egy absztrakció. A hatalmat gyakorló, demokráciában a népet képviselő, és a nevükben a közhatalmat gyakorló embereket összefoglaló absztrakció. Az egyes tagjai gondolhatnak egy, s mást. A gondolataikért nem, de a gondolataik alapján tett dolgaikért felelősséggel tartozva. A kormány gondolataira hivatkozni a felelősség elkenése. Ellenkező esetben, és akkor nem demagógia, hanem beismerés, a demokrácia halála, ha a „kormány gondol” bármit is. Azt jelenti ugyanis, hogy egyszemélyi vezetés van. A miniszterelnök gondol valami, és a kormánytagok kesztyűsbábként végrehajtják. Sűrű bólogatások közepette. Ez a konstrukció azonban már nem nevezhető demokráciának.

De azt el lehet fogadni, hogy ebben a konstrukcióban a legtöbb, amit a kormány nyújtani hajlandó, az a keresztet felmutató néhány, a kormányt hazánkban kiszolgáló egyház hatalmának biztosítása a gyermekek lelke felett. Az ugyanis baromság, hogy a diáknak ez lenne a legjobb, amit nyújtani lehet. A diáknak a jövőkép az, amit nyújtani kell tudnia az iskolának, ha a jövőkép az, hogy „járj templomba, és a papok mindenek előtt”, az analóg az egykori gyarmatosítók hatalombiztosítási gyakorlatától. Valójában a gyermek gondolkodásának beszűkítését és nem kitágítását szolgálja. Cserébe azt sem lehet mondani, hogy ettől jobb ember lesz. A szó humanista értelmében. A beszűkült gondolkodású fanatikusoknál sokkal emberibb embereket is ismerünk a történelemből. Még ezt sem vitatva, hogy a vallás segíthet embernek abban, hogy Ember legyen. Különösen az a fajta vallási felfogás, amit II. János Pál, illetve most Ferenc pápa képvisel. S amitől a kormány, valamint Erdő Péter is fényévekre eltávolodott. Márpedig akkor, ha az iskolákban az utóbbiak szemléletében faragnak embert a diákokból, akkor az olyan ajándék, ami kívül csillog, de belül rothadt.

Ellenben kiválóan kiteljesíthetik azt a szemléletet, amit Lázár üzen: csak a kereszt szolgái lehetnek jó magyarok. Ami természetesen szintén nem igaz. A „jó magyar”, ha végignézzük a történelmet, akkor szintén egy igencsak plasztikus fogalom. Az aradi vértanúkról nehéz lenne azt mondani, hogy nem szolgálták a magyarok ügyét. Nemzetiségüktől és vallási gondolataiktól függetlenül. A keretlegényekről ez aligha mondható el. Noha keresztény jó magyarnak titulálták valamennyit. Miközben a regnáló hatalom érdekeit szolgálták. Az a hatalmi szemlélet, amely szerint a „jó magyar” elsősorban a kereszt papsága által esztergált szellemiségű pillér-tégla az utóbbihoz áll közelebb.

Bruno Amadio

Bruno Amadio

83 hozzászólás

  • Lehet, hogy egyeseknek nem tetszik, de Magyarország Szt. István király óta beletartozik az európai keresztény országok soraiba.
    Ez ellen, még Símay úr sem tud semmit tenni!

  • Figyelő
    2016 november 28
    10:37 de.
    És ennek mi köze van ahhoz, amit Lázár mondott?
    Mitszólnál, ha az onokádnak matek, meg fizika helyett bálnavadászatot tanítanának?

  • Tudom azt is, azóta volt „szocializmus” is nálunk, ami igyekezett nagy erővel az Isten hitet kiírtani honfitársaimból.
    Ennek a műkődése során : volt Mindszenty hercegprimás kálváriája, meghurcolása, és szintén sok más egyyházi embernek is. Sőt, a kis emberek is megszenvedték ezt a kort, hitük megvallása miatt.
    A történelem már sokszor megmutatta, a történelem folyamán, hogy akcióknak vannak reakciói.
    A fenti eset is erre mutat.

  • falusi, kicsit túllicitálod a képet. Itt csak a vallásoktatásról van szó. Mindenkinek hasznos, sőt ajánlatos a tanulmányaihoz vallás oktatás is ez is hozzátartozik az általános műveltséghez. T.i. majd ha felnő a gyerek tud miben választani: ateista lesz, vagy keresztény hívő.
    Különben, minden SZABAD országban van vallásoktatás is, éppen ezért.

  • Matek és fizika MELLETT tanultunk hittant és annak a kornak emberei között is bizony, sok magyar tudományos feltalálója létezett. Az egyik nem zárja ki a másikat, ennyit már te is tudhatnál.

  • Figyelő
    2016 november 28
    11:03 de.
    Mondom, a lényeget nem érted.. A továbbtanuláshoz, -egyetem, főiskola, vagy akárcsak középiskola-nemelég ismerni négyszáz sort az Énekek Énekéből. Semmi gondom a hittannall, ha az fakultatív. Ahogy a zene, a sport. De gyakdmeg, nehogymár rovásírást, meg lóhátról visszafelé nyilazást tanítsanak ott, ahol a ntelvtant, matematikát, irodalmat, fizikát,kémiát, történelmet kéne!!!!

  • Hol van ilyenkor a Magyar Bálint meg az ellenzék?

    Amíg a „demokratikus” ellenzék Hiller Pityuval az élen önfeledten nyomogatja a gombokat Orbán parlamentjében, addig ne tessék nekünk sírni a vallásos magyar emberek állítólagos fanatizmusáról!

  • Figyelő
    2016 november 28
    10:57 de.

    Ha elmennél Hódmezővásárhelyre, bárki megmondja neked, hogy Lázár mit csinált abban a bizonyos londoni hotelszobában és kivel! Nem pókerozni járnak ilyen helyekre a miniszoknyás titkárnőjükkel. És az ilyen osztja az eszet a keresztény erkölcsökről, akiknek egy fokkal nem különb az erkölcse a ballib politikusokétól!

    Amúgy nem volna baj a vallásosság előretörésével, de ugye a volt kommunisták kölykei pápábbak a pápánál, sokkal erőszakosabban terjesztik a hitet, mint aki végig hithű katolikus maradt a kommunizmus idején is!!

  • Simay ur, az egyházi iskolák mindig a csucsot jelentették. Ugy tudom, hogy Ön is felekezeti iskolába járt a Lauderbe. Lakótelepünkön a második szomszéd idősebbik fia is odajár, s kenterbe veri angolságával a többieket. (Sok roma osztálytársa ugyan nincs, egyszer rákérdeztem, de ez most nem ide tartozik.)

  • Ötvenhatos
    2016 november 28
    11:57 de.

    „az egyházi iskolák mindig a csucsot jelentették”

    De csak akkor, ha volt köztük egészséges verseny, és nemcsak egy felekezet kezében voltak! És ez inkább a középiskolákra igaz. Az elemi iskolai oktatás azután javult föl, hogy az állam elrendelte a kötelező iskolába járást meg a központi tanterveket (Mária Terézia).

  • Ötvenhatos, igazad van ismét!
    A legjobb tanárok odamentek, ha tudtak.

    hazai lámpa, „nem csak egy felekezet” kezében volt. Ha megnézed a nagy magyar feltalálók áletrajzát, többsége pl. a budai Református iskolában végzett.

  • hazai lámpa
    2016 november 28
    11:56 de.
    Mivel én végig éltem a kommunisták iskolai nevelését IS, mindig állitottam, hogy a kommunizmus a modern világban egy vallást jelent. Vagy hisz benne valaki, vagy nem! Vallás-szerűsége sok mindenben megnyilvánult Marx óta.
    Anno mikor internacionalizmussal fenyegették a népet, hogy majd annyira elterjed a világon, az nem sikerült. Viszont a vallástalanság világ viszonylatban elterjedt.

  • Ötvenhatos
    2016 november 28
    11:57 de.
    „Simay ur, az egyházi iskolák mindig a csucsot jelentették.”
    Főleg akkor, amikor csak egyházi iskolák léteztek. Konkurrencia és alternatíva nélkül.
    Volt idő amikor a törzsi sámán jelentette a gyógyítás csúcsát.

  • Figyelő
    2016 november 28
    10:37 de.

    Szerintem valahol eltévedtél a betűk között. Az egyházvezérelte deszekularizált oktatás jelenének semmi köze a honfoglalást követő néhány száz év hatalmi torzsalkodásához. Közte eltelt pár évszázad, ha nem tünt volna fel.

  • Andy, egyházi iskolák voltak, de voltak állami iskolák is, pl. a férjem az Árpád gimnáziumban végzett Óbudán, ami NEM volt egyházi, hanem állami. Ez csak egy példa a sok közül.
    Sehol sem írtam, hogy a honfogalálás után bejöttek az egyházi iskolák, persze a papokkal bejöttek később. Na és?
    A legjobb iskolák voltak, a fiúkat, ha zsidó származású is volt oda adták be, mert ahogy írtam, a legjobb tanárok ott voltak.
    Egy szerzetes, aki a tanításra és tanulásra áldozta életét, volt a legnagyobb tudású tanár, ha tetszik, ha nem.
    Sajnos, nem ismerem azt a szót, hogy deszekularizált, tehát ez nem érdekel.

  • Figyelő,

    Ott ahol a tanítást hajlandók az utódnemzedékbe fektetett költségnek, és nem csak a nemzeti agyeszterga eszközének tekinteni, ott a világi iskolák is jók. Magyarországon a hatvanas-70-es véekben a világi iskolákból is egész jó koponyák kerültek ki. Aztán a 80-as évektől tömegessé, maradványelvű váűlt a tanárképzés, és generációkra rontottak el mindent. Kialakult egy rohadt és kontraszelektált rendszer. Az egyházi iskolákban is. S amelyik iskola felmondási oknak kezeli a tanárnál, hogy nem elég lelkes arccal kántál, az nem jó iskola. Márpedig az is egyházi iskola volt, ahol ez megtörtént.
    Ám Lázár nem is a tanítás minőségéről szólt, hanem azt fektette le, hogy csak az egyházi iskola alkalmas jó magyar ember nevelésére. Ez meg baromság.

    Egy gyermeket elsősorban neveljenek jó embernek. Illetve elsősorban neveljék Embernek. Mert jó magyar ember nem lehet az, aki rossz ember. Az Embert azonban nem a vallása, illetve a nemzetisége teszi azzá, hanem a cselekedetei. Torquemada vagy Mengele hominidia bimorf volt akkor is, ha magukat kereszténynek képzelték. A fasiszták is, és ÁVH-sok is. És elég sokan. Vallástól, nemzetiségtől, és akár nemtől függetlenül.

    Lázár legfeljebb a szemellenzős idiótáknak tetsző szólammal hátalt. A neofasiszta, újnyilas ideológiák határán.

  • Andy, egy dolgot még itt megemitenék, éltem a nyilas időkben is.
    A nyilasok vallástalanok voltak. Azaz ateisták, hasonlóan a húséges kommunistákhoz. Vallásos ember nem deportált ezreket és ölt meg. A papok, apácák sok zsidót bújtattak. Na meg igazi keresztények is, mint jó anyám is, aki megmentett egy zsidó lányt, nálunk lakott 45–ig.

  • Andy, muszáj fasisztázni? Tudod kik voltak a fasiszták? az olaszok. A többi szélső jobbos, náci volt. Csak, hogy tudjad. Persze, igen nevetséges, fasisztának nevezni azt, aki a felekezeti iskolákat dicséri. Tiszta agymenés…..

  • Kedves Figyelő, ez a te témád! Látom, elemedben vagy! 😀

  • Én úgy tudom, hogy szabad iskolaválasztás van. Nem kötelező egyházi (közép)iskolába menni. Sőt, fel sem vesznek bárkit. Az pedig statisztikai tény, hogy az egyházi iskolákból magasabb a felsőfokú tanintézetekbe felvettek aránya.

  • Almási Alma
    2016 november 28
    8:38 du.
    Igen, ez az én témám. Nevetségesnek tartom azokat, akik fasisztáznak, és azt sem tudják, hogy a szó mit jelent.
    Sajnos, kevés inntelligens ember ír ide, ha néha akad ilyen, azt kitiltják.

  • „…Sajnos, kevés inntelligens ember ír ide, ha néha akad ilyen, azt kitiltják…”

    Mivel Ön nincs kitiltva, mi következik ebből? Na mi ?

  • Besancon
    Aki kitiltotta Mohset, az tudni fogja.

    Én meg szerény vagyok, de tudom az értékeimet, kedves Besancon!

  • Ehhez a legutolsó bejegyzést ajánlom kommentként!
    2010-ben már látni lehetett– annak aki akkor is gondolkodott előre –, hogy mi történik majd!
    http://gondolatok-ideak.blogspot.hu/2010/09/mi-varhato.html

  • Figyelő
    2016 november 28
    1:04 du.

    Ezért mondom, hogy akik a kommunista alomból jöttek, azok közül most sokból lett „nagy” keresztény! Ezek ugye erőszakosabbak, a frissen áttértek, hogy feledtessék a múltukat, és másokat is rögtön meg akarnak téríteni. Azokról most nem is beszélek, akik csak a politikai haszonért csinálják.

    Jobb lett volna, ha Lázár arról beszél, hogy a kormány oktatáspolitikája a vallásoktatást előtérbe helyezi. De ez a dollárpapa mit is adott a gyermekének a nyolcvanmilliós lakáson meg mások kioktatásán kívül? Legközelebb már ő tartja a vasárnapi prédikációt a krisztusi alázatról meg szegénységről? Tudod, az ilyen politikusra mondják, hogy kevesebb több lett volna …

    Persze a fárasztó ballib locsogás se hiányzik senkinek a vallás kigúnyolásáról. Azért csinálják ezt, mert nem akarják elárulni, hogy nekik mit jelent a szekularizált oktatás, de lehet, hogy nem is tudják ők maguk sem …

  • jani
    2016 november 29
    5:59 de.

    Van válogatás persze: cigány ne menjen gimnáziumba (csak egy-két díszcigány)!

    Különben meg akinek esze van, az oda íratja a gyerekét, ahol jobb a képzés. Hármat találhatsz, hogy az EU-s támogatásokból melyik iskolák nyernek többet, persze szigorúan „szakmai” alapon … ? A csóró állami gimikben még krétára se ad pénzt a KLIK, a lépcsőházban tornáznak a diákok, miközben omlik a vakolat. Mit gondolsz, miért az állami gimis oktatók vezették a tanárlázadást?

    Ha az egyházi középiskolák emelkednek a rangsorban, az ezért lesz, meg mert a jó tanárok odamennek, nem a tanmenetük miatt. Különben az egyházi főiskolák fasorba sincsenek ma az ELTE mögött, pl. a Pázmányon is sok a büfészak.

  • Figyelő
    2016 november 28
    12:48 du.

    „nem csak egy felekezet” kezében volt. … pl. a budai Református iskolában végzett.”

    Rémlik, hogy a reformátusokat sem cvikipuszival fogadta a katolikus egyház annak idején? A reformáció közvetlen kiváltó oka volt, hogy X. Leó pápa elengedte a böjtöt és imádkozást, ha valaki pénzt adott a római Szent Péter-bazilika építésére.

    Amit Orbán ma csinál, az olyan mint ha az ellenreformáció nem a megújhodással válaszolt volna Luthernak, hanem még több búcsúcédulával, felesleges gigaberuházással, és inkvizícióval, ókonzervatív tudománnyal.

    Orbán nem azzal csábítja a híveket, hogy ha rám szavaztok, akkor minden iskolából jól felszerelt egyházi iskolát csinálok. Ő azt üzeni a csicskáin át, hogy ha nem szavaztok rám, akkor belőletek is olyan üldözött nyomortanya lesz, mint a Teleki Blanka gimnáziumból meg az Igazgyöngy alapítványból. Sajnos, hogy ezt a hazai ellenzék és az EU elnézi neki …

  • Kedves hazai lámpa,
    Tudod, hogy nem élek otthon, és ezért nem tudom biztosan miről beszélsz. Azt is tudom, hogy Orbán NEM volt fiatalkorában vallásos keresztény, hanem felesége hatására tért meg.
    Itt nem tudom eldönteni mi az amit mondott a témáról, mi az ami nem.
    Viszont egyet tudok, hogy a magyarok többsége nagyitóval figyeli minden lépését és minde szavát, mit mond, mit tesz rosszúl.
    Erről szól aaz a cikk is, hogyan eszik Orbán, például.
    Én inkább annak örűlnék, hogy nem egy istentelen komcsi van most a kormány élén, amilyen sok volt a közel múltban.

  • Figyelő
    2016 november 30
    5:05 du.

    Kedves Figyelő,
    Én személy szerint örülök, hogy végre nem csak arról szól a közbeszéd, hogy a valóságshow villában a lányok csókolóznak, a fiúk meg meztelenül pörgetik a farkukat … Tényleg nagy volt már az erkölcstelenség a ballib pártok működése nyomán, mert semmi pozitív összetartó erő nem volt a magyar társadalomban.

    A ballib közvélemény formálók tényleg nagyon rosszindulatúak Orbánnal szemben, vagyis inkább Orbán szavazóival szemben. Ahelyett, hogy arról vitatkoznának, hogy a kommunizmus után hogyan lehetne visszatérni a keresztény-nemzeti értékekhez úgy, hogy ne sértse az ateisták érzékenységét sem, csak a lenézést, a gúnyt lehet tőlük hallani a hagyományok iránt.

    De. Az iskolai vallásos meg hazafias nevelésről semmit nem lehet tudni, hogy ki írja a tanmenetet, milyen metodika alapján? Az oké, hogy Orbán nem figyel a leszerepelt ballib pártok nyavalygásaira, mert azoknak konstruktív javaslata úgy sincs. De sajnos volt már rá példa, hogy Orbán értelmes javaslatokat is lesöpört az asztalról, mert ugye az neki presztízs veszteség lenne.

    Ezért mondtam, hogy Orbán minisztere, a Lázár inkább ne prédikáljon, mert ők sajnos nem mutatnak jó példát. Szerintem elég lett volna, ha annyit mond, hogy a kormány fontosnak tartja az egyházi iskolákat. Tudod, pap ne politizáljon, politikus ne papoljon!

  • Figyelő
    2016 november 30
    5:05 du.

    Mikor a ballib pártok voltak hatalmon, akkor elvileg a liberális demokrácia volt az alapelv, de még ezt se tanították meg a gyerekeknek rendesen. Elvileg egyenlőség volt a gyerekek között, de a valóságban voltak elitiskolák és szegregált cigányiskolák. Orbánon azt kéri számon az ellenzék, amit sajnos ők se tudtak megoldani, de Orbán nyíltan ki is mondja, hogy kevesebb diplomást akar! Ez sok szülőnek tetszik, főleg akik maguk is szakmunkások, az értelmiség meg talán örül, hogy az ő gyerekének ezáltal kevesebb a konkurencia. Van, aki nem is érti ezt a témát, vagy nem látja át, hogy ez az ő gyerekének is hatással van az életére. A kilencvenes években például megfeszült sok szülő, hogy tovább taníthassa a gyerekét, de manapság sokkal kevesebb a lehetőség a továbbtanulásra.

    Most Orbán a keresztény-nemzeti értékeket vallja, ami sokaknak fontos, de azt azért senki nem szeretné, hogy egy bigott fanatikust neveljenek a gyerekéből, vagy valami hajbókoló jobbágy-szolgát. Sajnos nincs társadalmi vita a kérdésről, de vannak nyugtalanító jelek. A szülők viszont a gyerekeik jövőjét védik, ez azt hiszem érthető.

  • Kedves hazai lámpa,

    Ahogy, gondolom már tudod, hogy én mindkettő eszmének tantervében, jártam iskoláikba.
    Merem állitani, hogy az erős hazaszeretetet és vallásosságot anyámtól kaptam. Nem az iskolákban.
    Valóban, lehet gyerekeket nevelni erre is, meg arra is, de a lényeget, főleg a példamutatást azt otthonról kapja az ember.
    Igaz, ezért én ellenállója voltam a kommunista rendszernek, de megmaradtam kerszténynek idős koromig.

  • Ismét meg kell mondanom, hogy „tele van a hócipőm” Orbán kritizálásával. Ha majd feltűnik egy megfelelő személy aki őt megveri, akkor lehet őrülni. Addig, jobb ha hallgatnak azok, akik mindenkit és mindent CSAK kritizálni tudnak.
    Senki sem születik olyannak aki mindenki szeret, más, mindenkinek vannak hibái, nekünk is. Mi lenne, ha ezt belátná a sok aggitáló?

  • Hazai lampa Soha nem volt olyan erkolcstelen a Valo vilag, mint most a kereszteny uralom alatt. Mirol beszelsz?
    Miert nem tiltottak be? Mar nem fogok egy magyar adot sem, csak a szemet megy, a politika es a vallas. Inkabb atallitottam a Mezzora, csak azt erdemes nezni (hallgatnil. A misere kitalaltak a templomot, tessek odafaradni, nem szotyit ragcsalva nezni.

  • Lalnfair. én nem veszem észre ezt a „keresztény uralmat”, megmutatnád, hogy ez hol jelentkezik?
    Sem a médiában, TV adásokban,sem sehol a társadalomban, szó sincs keresztény hitről, keresztény erkölcsről stb..

  • Figyelő
    2016 december 1
    12:52 du.

    „én mindkettő eszmének tantervében, jártam iskoláikba.”

    Manapság vannak olyan problémák, amikre az egyház nincs felkészülve, csak a jól képzett pedagógusok, akik világi, urambocsá’ liberális szellemű képzésben részesültek. Pl. vannak egyházi iskolák falun, amibe most tömik a pénzt, de az ottani pap meg hitoktató NINCS fölkészülve arra, hogy a színtiszta cigány lakossággal szót értsen. Vannak alapítványok világi pedagógusokkal, akik 20-30 éve lecsúszott cigány családokkal foglalkoznak, de ők nem jók a kormánynak, mert nem vallásosak …

    Sok szülőt nem érdekel, hogy mit mond Lázár, ez inkább a szemfüles -ahogy mondod- agitátorok, és a pedagógiát figyelő szülőknek, aggódó embereknek üti meg a fülét. Ebből arra következtetek, hogy sokaknak tetszik a keresztény-nemzeti nevelés. De azt sok szülő nem látja, hogy tapasztalatlan hitoktatók, pénzzel kitömött, semmilyen szakmai múlttal nem rendelkező egyházi iskolák kezébe vannak adva a gyerekek. Ez most lehet, hogy nem okoz problémát, de ha majd jönnek a kamaszkori problémák, a szülők megélhetési gondjai, akkor hogyan fogják a rendet fönntartani ezekben az egyházi iskolákban?

  • Figyelő
    2016 december 1
    12:52 du.

    „én mindkettő eszmének tantervében, jártam iskoláikba.”

    A kettőből ugye a Horthy-rendszerről mondható, hogy támogatta az állami és egyházi iskolákat is, pl. az általad is említett Árpád Gimnáziumot. Klebersberg Kunó több ezer tanyasi iskolát alapított, amikről azért említsük meg, hogy manapság legritkább esetben használják iskolai célokra, mivel a kisiskolák ideje lejárt, központi iskolákba vonják össze a gyerekeket.

    Az elemi iskolai tanítás híres volt arról, hogy olvasni, számolni jól megtanultak a gyerekek, mert a tanítók nem siettették őket, nagyban gyakorolták a betűket, és volt golyós számoló minden osztályteremben. Nagymamám idős korában is könyv nélkül tudta a Megfagyott gyermeket meg A rab gólyát. Sajnos magasabb iskolai képzést nem lehetett a hat elemiből megpályázni, amivel jobb állásokat lehetett volna célozni.

    A mai nyolc osztály ehhez képest egy nyomorképző, nyomor újratermelő, a gyerekek nem tudnak olvasni, szöveget értelmezni, nem mozognak eleget, a telefont nyomkodják stb. Ma a szülőn múlik, hogy a gyereke jól tanul-e, megtanul-e figyelni, a tananyagból a fontos részeket megkülönböztetni. Persze, hogy az értelmiségiek gyerekei járnak jobban ebben a rendszerben, akármelyik politikai oldalról beszélünk. (Bár hogy JÓL járnak-e vajon ezek a trenírozott gyerekek emberileg hosszabb távon, az is kérdés, de a többi gyereknek esélye sincs a legjobb iskolákra, legjobb állásokra később.)

  • Figyelő
    2016 december 1
    12:52 du.

    „én mindkettő eszmének tantervében, jártam iskoláikba.”

    A kommunista iskolarendszerben jellemzően az működött jól, amit nem akartak mindenáron megreformálni. Pl. a falusi iskolák addig voltak jók, amíg nem modernizálták őket.

    A kommunista vezetésnek nem sikerült a hagyományos keresztény ünnepeket marxizálni, bár sok mindent elterjesztettek. Pl. a Karácsony megmaradt a kis Jézus születésének, bár ismert volt, mint a Szeretet ünnepe. Az ajándékokat a kis Jézus hozta, és nem a „fenyőtündér”, amivel az óvónénik agitálták a szülőket, nyilván felsőbb parancsra.

    A Télapó kiszorította a Mikulást elnevezésben, de azért nem lett belőle valami jóságos orosz bácsi, ahogy néhány mesekönyv sugallta. És így tovább a többi ünnepről is lehetne írni …

    Szakmailag vegyes a kép, van ahol az elemi ismereteket se tanulták meg rendesen, és van ahol magas szintű volt a képzés.

    Én úgy látom, a fidesz oktatás politika egyesíti a két rendszert, mindkettőből a legrosszabbat! Központosít, mint a komcsik, de távol tartja az „oda nem illő elemeket” a magasabb iskolákból, mint Hóman Bálint. Az olyan politika, ami kirekeszti az állami iskolákat a fejlesztésből, az színvonal romlással fog járni. A társadalmi csoportok elkülönülését csak csendőrökkel lehet majd fenntartani. Az olyan nevelés, ami hazaárulónak tartja a kisebbséget, az előbb-utóbb valamilyen háborúhoz is vezethet.

    Ami a fidesz javára írható, hogy kiállnak a saját értékeik mellett, osztogatják a Nemzeti Hitvallást, van erkölcsképzés, propagálják a szakmunkásképzést, emelték a tanári fizetéseket (mégha az intézkedések tartalmával nem is értek mindig egyet), és a határozottság jobb, mint a ballibek se hús-se hal politikája.

  • hazai lámpa
    2016 december 2
    8:13 de.

    Ez a rész a rendszerváltozás utáni iskolákra értendő, ballibre-fideszre egyaránt.

    „A mai nyolc osztály ehhez képest egy nyomorképző, nyomor újratermelő, … ”

    Ennek oktatáspolitikai okai vannak leginkább, ugyanis Bokrosék a maradék elv alapján finanszírozták az iskolákat, nem úgy, mint a finnek.

  • Llanfair
    2016 december 1
    2:07 du.

    Inkább erkölcsi züllést kellett volna írnom, amibe beleértendő a depresszió, az alkoholizmus, az elmezavarok, a szenvedélybetegségek, a prostitúció, a szekták stb. Pl. rendszerváltás óta terjed a babona, pl. jóslás, rontáslevétel, vagy amíg nem tiltotta törvény, ismerek olyat, aki a fizetésnapon az összes fizetését (!) belerakta papírpénzben a játékgépbe.

    Manapság sokaknak ad hobbit, célt, hogy Orbán felmelegítette a magyar nemzet múltját, főleg a sikereket. Én ennek a számlájára írom hogy több az elégedett, céltudatos ember manapság, pl. focisikerek-focidrukkerek. A történelmi egyházak sokat modernizálódtak nyugati mintára, ez hozzájárul a szekták visszaszorulásához.

  • Figyelő
    2016 december 1
    1:06 du.

    „jobb ha hallgatnak azok, akik mindenkit és mindent CSAK kritizálni tudnak.”

    Te is csak kritizálod a kommunista rendszert, nem?

  • Hazai lámpa, még hozzá is teheted, hogy „megbukott rendszert”!
    Hát sajnos, emiatt kellett elhagynom hazámat, tehát nem mondhatok szépeket róla.

  • Én „Télapó” ünnepre emlékszem, karácsony helyett.
    Bizony, a magyar kultúra alakulásán megfigyelhető, hogy az istentelen, vallástalan ideológia, mennyire NEM volt alkalmas erre a propagandára és ennyi év után is fennmaradtak a nemzeti, és keresztény nagy ünnepek megtartása.

  • Hogy mindenféle szekta meg bolodndság ütött tanyát egyes helyeken, azt annak tudom be, hogy minden más ami nem a kommunizmus eszméjét vallotta az tiltott volt, itt van ennek is a reakcja.
    Minden akciónak vannak reakciói, néha egészen ferde, de vannak.

  • Figyelő
    2016 december 2
    11:03 de.

    Halottakról jót vagy semmit!

    Én a halott komcsi rendszerről igazságos ítéletet próbálok adni, nem boszorkányüldözést.

  • hazai lámpa, Igazságos kommunista rendszer!?
    Te akarod azt meghatározni?
    Sok szerencsét.

  • Figyelő!

    „Én a halott komcsi rendszerről igazságos ítéletet próbálok adni,….” – h.lámpa írta

    „hazai lámpa, Igazságos kommunista rendszer!?…” – ön kérdezte!

    Kedves Figyelő,a kettő ugyanaz ?
    Nézze csak meg a két mondatot, melyik miről szól!

  • Figyelő
    Nagyon szomorú, hogy csak a Télapó ünnepre emlékszel, a „komcsi” időkben nem jártál éjféli misére ?!
    Szervusztok, jó estét !

  • Besancon
    2016 december 2
    12:16 du.

    Kösz. Örülök, hogy érted, amit írtam.

  • Figyelő
    2016 december 2
    11:11 de.

    Én úgy emlékszem, hogy karácsonykor fenyőünnep volt, és ezekről a mai gyerekek már nem nagyon hallanak. Valami retró múzeum örülne a témának, pl. munkahelyi Télapó ünnepségek.

    Manapság a Szent Márton-nap a legújabb iskolai ünnep, és a Betlehem-építés meg adventi koszorú a városok főterén kiegészíti a fenyőt (plusz jobbikos fakereszt).

    Én nem örülök ennek, mert szerintem sokszínűség kéne, nem átesni a ló egyik oldaláról a másikra. Mikor volt párttitkárok gyújtják áhítatos arccal az adventi gyertyát, az embert elkapja a röhögőgörcs.

  • mávtelep, de jártam misére, viszont volt olyan is, aki NEM MERT templomba menni, poziciója miatt!
    Nem szabad a múltat elfeledni.

  • hazai lámpa
    2016 december 2
    8:39 de.
    Ismétlem, mindenki számára,
    nem a rendszerek nevelik csak a gyerekeket, hanem a család is, a példamutatással, ahogy feljebb is írtam.

  • hazai lámpa
    2016 december 2
    1:40 du.

    „Sokszínűség”: ez alatt azt értem, hogy a nem vallásos gyerekek is találjanak örömet, azonosulást a hagyományos ünnepségeken! De azért a vallásos családokról is elmondanám, hogy a gyerekek sehol nem szeretik a szemforgató szenteskedést.

    Hozzátenném, hogy az egyházi iskolák nem tartoznak a KLIK fennhatósága alá, és az utóbbi években megduplázódott a számuk. Az ide járó gyerekektől megkövetelhetik a világnézeti azonosulást, viszont van olyan település, ahol nem választhat a gyerek állami iskolát, mert az nincs. Ha az állami iskolákat tovább rohasztja a KLIK, akkor jósolható, hogy hány tantestület fogja választani az egyházi fenntartást …

    Lázár nem véletlen mondta, amit mondott …

  • Figyelő
    2016 december 2
    11:54 de.

    A boszorkányperekben volt jellemző, hogy a szerencsétlen vádlottnak kellett felelni az aszályért vagy a szomszéd tehene betegségéért is.

    Nem a komcsi rendszer tehet arról, hogy szegénység van a világon meg erkölcstelenség. A fidesz hajlamos a komcsi veszéllyel riogatni, mintha ma lennének még komcsik …

  • Figyelő
    2016 december 2
    2:05 du.

    „nem a rendszerek nevelik csak a gyerekeket, hanem a család is”

    Nálunk a hitoktató néni nagyon kedves, de unokahúgom szerint a hittan elég unalmas, mert állandóan imádkozás meg színezés van. A néptánc tanár sokat kiabál a gyerekekkel, nem szeretik őt, aki a magyar hagyományokra tanítja az osztályt.

    Ez egy állami iskola, de ez is kénytelen követni a kormány elvárásait.
    Ha már megint oda jutunk vissza, hogy kettős nevelés van, otthon és az iskolában, akkor minek váltottunk rendszert?

  • hazai lámpa,
    Itt ellenmondásba estél.
    A komcsi rendszer bizony lerombolja a szabad kereskedelmet , ami a gazdaságnak főalapja.
    Tehát van valami igazság abban.
    A kommunizmus ott tévedett a gazdasági rendszerével, hogy nem vette figyelembe az egyéni tehetséget, szorgalmat és tudást.
    A kapitalizmusban, aki nem dolgozik, az koldul mástól, főleg az államtól.Aki tehetséges, szorgalmas és életre való, az lesz jobb modú, szabadabb és sikeresebb.

  • A tanárok, bizony sok tanár van (volt) aki nem tud jól tanítani, aki nem szimpatikus a gyerekeknek stb.
    Azt észrevettem, hogy a gyerek jobban kedveli a szigorú tanárt, mint az engedékenyt.
    Ami a hitoktatást illeti, engem csak pap tanított anno, nem tanárnő hittanra. Szerintem, ez a jobbik eset, ad a tanárnak bizonyos tiszteletet is. Bár nekem volt egyszer egy hitoktatóm,, akit gyakran megtréfáltunk, szegény ilyen pap is van, volt..
    Mégegy, ha a gyerek nem szokott templomba járni, imádkozni stb. akkor a hittan számára értelmetlen és unalmas, ezt is meg lehet érteni.Ismétlem, minden hazulról származik.

  • Figyelő
    2016 december 2
    2:00 du.

    „Nem szabad a múltat elfeledni.”

    De nemcsak a komcsi időkből áll a múlt.

    Lázár azt mondja: ami ezer éven át megtartotta az országot, az a következő évtizedekben, évszázadokban is megtartja. Ami ezen túl van, az „vitatható, megkérdőjelezhető”, és nem tudni, kiállja-e a következő évszázadok próbáját.

    Lázár minek adott át református ókönyvtárat? Az csak ötszáz éves maximum.

    Az elmúlt kétszáz évben is mintha változott volna az egyház. Pl. a keresztény szocializmust az 1800-as években teremtették meg jószándékú papok, akik látták, hogy az ipari városokban magukra maradnak a fiatalok. A keresztény demokrata pártok a 20. század második felében a vezetők közt vannak.

    Nem tudom, hogy volt az eredeti beszéd, de ne csodálkozzon Lázár, ha ezek után ballibek a sötét középkorral riogatnak.

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2016 december 2
    3:51 du.
    „Ha már megint oda jutunk vissza, hogy kettős nevelés van, otthon és az iskolában, akkor minek váltottunk rendszert?”

    Nem rendszert, csak gatyaszíjat váltottunk! Madzagra!
    Mellesleg az „átkosban” is volt nagyon magas szintű egyházi oktatás, mert a nomenklatúra igényesebb rétegének ivadékai csak onnan juthattak az elit nyugati egyetemekre, hogy aztán majd az átvedlett ateista párt titkárok gyermekei jó és vallásos kapitalisták lehessenek.

  • Figyelő
    2016 december 2
    2:00 du.

    Föntebb írtad:
    „Magyarország Szt. István király óta beletartozik az európai keresztény országok soraiba.”

    Ezer éve kapta a koronát a római pápa kezéből a király, a német császár ajánlására, (feudális állam alapító), hittérítés kezdődött.
    500 éve a reformációt vettük át.
    100 éve a szociális gondolatot vette át az egyház.
    50 éve a demokráciát.

    Ebből mi az, ami Lázár szerint vitatható, megkérdőjelezhető? Tudom, hogy ő a demokráciára célzott meg a felvilágosodásra, de ezek nélkül modern egyház se lenne! Jó dolog, ha Lázár a hagyományokat akarja védeni, de ne menjünk már vissza a jobbágyság korába! Illetve ő mehet, de mi inkább ittmaradnánk.

  • Figyelő
    2016 december 2
    5:28 du.

    Mi értelme van unalmas hittanórát rákényszeríteni a gyerekekre? Ismétlem, ez manapság kötelező, és az erkölcstanórát se lehet helyette választani, legalábbis nem mindenhol.

    Azért elsős-másodikos gyereknél nem biztos, hogy imádkoztatni kéne! Bibliai történeteket szeretik a gyerekek, sokféle képes Biblia van.

  • Figyelő
    2016 december 2
    5:19 du.

    Én nem védem a komcsi rendszert, mert sok szörnyűséget elkövettek annak a nevében is.

    De a vadkapitalizmus ellen a katolikus egyház is harcol, pl. ilyen volt Adolf Kolping, aki a munkanélküli fiatalokat nevelte.

  • Figyelő
    2016 november 28
    10:57 de.

    Itt nem csak a vallásoktatásról van szó!

    Itt nagyon gyanús, hogy Lázárék elitiskolán ügyködnek, nevezzük földesúrképzőnek, a többi gyerek meg örüljön, ha jobbágyképzést kap, nevezzük így. Persze sarkítok, de nekem ez kultúrharcnak látszik, és ebből jobb lenne kimaradni. Értem én, hogy félnek, hogy visszajön a bukott ballib oldal, de szerintem nem kéne kidobni ezért a liberális demokráciát.

    „egy egyházi iskola tud pályázatokon indulni, tud olyasmire is költeni, ami nem kötelező, tud fejleszteni stb. Az elmúlt évek fejlesztésre kiírt pályázatait többnyire egyházi intézmények nyerték, mert a KLIK egyrészt nem tudott önrészt biztosítani, másrészt a túlközpontosított rendszerében egyszerűen lehetetlen megvalósítani egy pályázat megírását, végig vitelét. De ha mindez sikerülne is, a nyertes iskolának nem utalhatnák el a megítélt összeget, hiszen annak nincs önálló gazdálkodása. Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni a problémát, mondhatnánk, hogy az állami iskola azért nem pályázhat, mert nem is létezik.”

    http://tizperciskola.blog.hu/2016/09/15/klik_vs_egyhazak_hol_jobb_tanulni_hol_jobb_dolgozni

  • hazai lámpa, az egész „beszélgetéshez” az lenne még az utolsó megjegyzésem, hogy valószinű Lázár tudja, mennyire káros , romboló volt a vallástalan nevelés anno, hosszú évekig, sőt üldözték is otthon azt aki az volt, a másik oldalt nyomja erősen, hogy az új generáció, már ne abban nőjjőn fel!

  • Figyelő
    2016 december 3
    10:32 de.

    Félreértések elkerülése végett azt hozzátenném, hogy az iskolai hittanóra sokban különbözik attól, amit az egyházak szerveznek! Az iskolában együtt vannak a hittanórán a megkeresztelt és a kereszteletlen gyerekek. Az egyház saját hittanosaitól elvárja, hogy minden vasárnap és nagyobb ünnepkor misére, istentiszteletre menjenek, az iskolai tanórán meg olyan gyerek is van, aki még belülről nem látott templomot (a mise látogatás nem kötelező!).

    Mikor három éve a fidesz bevezette az iskolai hittant, akkor sok szülő azt hitte szerintem, hogy itt valamilyen játékos vallás ismertetésről lesz szó (keresztény vallások), mesélős bibliai történetekkel és templom látogatással. Ehelyett nettó felekezeti hittan van, amiből jegyet kapnak a gyerekek.

    Lehet, hogy ez jelentéktelen témának tűnik, de sok szülő nem látja át, hogy ez a gyereke életére hosszú távon hatással lehet.

  • Figyelő
    2016 december 3
    10:32 de.

    „Lázár tudja, mennyire káros , romboló volt a vallástalan nevelés anno”
    Van, akinek megfelel a vallástalan nevelés, de az szerintem is káros volt, hogy a kommunisták ezt előírták. A ballib kormányok az egyházi iskolákat fejlesztették, de az állami iskolákban nem volt sikeres a keresztény-nemzeti hagyományok beépítése a tananyagba.

    „a másik oldalt nyomja erősen, hogy az új generáció, már ne abban nőjjőn fel!”
    Azzal nincs baj, hogy a fidesz lehetővé teszi a családoknak, hogy iskolai keretek között közelebb kerüljenek a keresztény kultúrához, én ennek személy szerint örülök. De ha ez valami középkori vallásos babonába megy át, az nem tesz jót a jövő generációknak. A fidesz hajlamos a történelemből csipegetni, és ez összezavarhatja a szavazóit. Sokaknak a fejében keveredik a kapitalizmus árnyoldala a feudalizmus „aranykorával”. Ha a politizáló, dúsgazdag egyház képe kerül ki a fidesz politikai boszorkánykonyhájából, akkor sokan elhiszik majd, hogy a demokrácia meg a szociális gondolat egy káros forradalmi találmány.
    Ezért fontos elmondani szerintem, hogy a keresztény szocializmus és keresztény demokrácia megújította a történelmi egyházakat, legalábbis Nyugaton, pl. Rerum Novarum kezdetű pápai enciklika 1891-ben, pl. kerdem. néppártok a 2. világháború után.

  • Figyelő!
    dec. 3.10:32

    Látom kitartóan ragaszkodik a vallástalan nevelés elvéhez anno, „sőt üldözték is otthon azt aki az volt,…” -írja.

    Ez több mint tévedés! Az tény, hogy állami ill. párt vonalon valóban elvárt volt egyfajta politikai szemléleten alapuló ateizmus – de nem folyt semmiféle vallásüldözés, még akkor sem ha bizonyos egyének állásuk, funkciójuk „biztosítása” érdekében tartózkodtak a templomok ill. misék látogatásától (épp a fentiek miatt) és tudok én is „jó elvtársról” aki gyermeke keresztelőjét nem a lakóhelyén, hanem a nagyszülők falujában rendezte, miután a cégénél „függetlenített pártállása” volt, ennél fogva jobbnak látta így eleget tenni a felesége követelésének, aki ragaszkodott a keresztelőhöz! De nem gondolnám, hogy emiatt őt bárki is üldözte volna, ha kiderül, bár biztosan „elbeszélgettek volna vele az illetékesek. Azt pl konkrétan tudom, hogy az 50-es évek második felében ill. a 60-as évek első felében (én ekkor voltam kisiskolás) a hittanórák – mely szabadon választhatóak voltak – egyenesen az iskolai tantermekben kerültek megtartásra, az igazgató engedélyével, azért aztán Dr.Keszthelyi Ferenc, a későbbi váci püspök, aki akkor még fiatal kerületi plébános volt, szorgalmasan eljárt a Kossuth Lajos utcai ált.isk.-ba hetente hittanórát tartani! Azt, hogy a meggyőződéses ateista szülők, és a pedagógusok egyébként mit gondoltak, nem igen foglalkoztatta a szüleimet, nem éreztük az ellenszenvet vagy a „megbotránkozást”, egyébként meg voltunk jó néhányan hittanosok, akik különböző osztályosak voltunk! Éjféli misékre rendre jártunk – sosem vizslattuk, hogy ki jött még rajtunk kívül – és hozzánk természetesen a Jézuska jött, a Télapót meg ott hagytuk a vállalati ünnepség után a ruhatárban! – :)))) Mi gyerekek ezt prímán eltudtuk különíteni, és a Mennyből az angyal is természetes volt szent este! Igaz, sok közünk nem volt a párthoz, ezért aztán senki sem „üldözött” Sőt a mezei párttagokat sem nagyon vegzálták, ha egyházi esküvőt tartottak, és amikor két testvéremnek – mindkettő pedagógus volt! – 1975-ben templomi esküvője volt, a nővérem igazgatónője aki elsősorban egy végtelenül tisztességes ember volt, másodsorban meggyőződéses párttag(a kettő nem feltétlenül következik egymásból, de nála igen) a polgári esketésre maga is eljött sok más kollégával együtt, majd elköszönt miután a templomin értelemszerűen nem vett részt, de este a vacsorán ismét jelen volt!
    Persze ettől még lehettek „esetek” amit üldözésként élt meg az érintett, de hogy nem ez volt a jellemző az biztos! Egyik félnek sem volt érdeke ugyanis a nyílt konfliktusok élezése, a magas párt-funkcik pontosan tudták mivel tartoznak az „ideológiának” a kisebb de valamiért a párthoz saját, jól felfogott érdekükből ezerrel tapadó tagok pedig a remélt és gyakran kapott előnyök érdekében szintén „hasonultak” !
    Épp Ön említett a napokban egy példát arra, mi mindenre volt jó a párttagság – kivált ha magasabb tisztséget töltött be valaki!
    De természetesen működött az élet enélkül is, mint az látható is volt több millió magyar állampolgár életét tekintve !
    Lázár azonban aki a rendszerváltáskor 15 éves volt (1975-ben született) vajmi keveset tudhatott és tudhat a „vallástalan nevelés romboló hatásáról” ezért aztán ő tök mindegy hogy mit és melyik oldalt nyomja – nyilván politikai elképzeléseiknek és megrendeléseknek eleget téve!
    Alkotmányos alapjogunk a szabad vallásgyakorlás – miként a vallás teljes mellőzése is, – igaz, azt hogy mi tekinthető vallásnak és mi nem azt újabban már kormányzati szinten mondják meg, de hogy mely szülő miként neveli a gyermekét emberré, vallással vagy anélkül, ahhoz egyenlőre Lázárnak kevés köze van! Ő max. a saját gyermekei életútját egyengetheti kedve szerint.

    Ha a teljes vallástalanság károsnak bizonyul, ugyanolyan káros az erőltetett, „mindenáron vallásosnak kell lennetek” nevelés is, mert nem ettől lesz valaki jó ember!

  • Besancon
    2016 december 3
    3:20 du.

    Szerintem nem ilyen szép a kép a Kádár-kori valláspolitikáról. Nem nyílt erőszakkal, de mégis tudatos vallástalanítás folyt, mert a szocializmus távlati célja a vallás megszüntetése. Voltak családi konfliktusok a vallás elhagyása miatt.

    De az valószínű, hogy ha nincs a kommunizmus, akkor is lett volna szekularizáció, pl. a hitoktatás területén.

  • hazai lámpa
    2016 december 3
    12:59 du.
    Az én időmben, amig nem volt az abszolut diktatura, az vett részt a hittanórákon, aki akart, vagy a szülei akarták. Aki nem akart az kiment akkor az osztályból és más efoglaltságot kapott.
    Egywet nem értek, azt. hogy milyen fajta iskolűról írsz, egyháziról, vagy államiról.
    Az állami iskolákban eddig senki sem várta el, hogy a diák templomba menjen, csak az egyházi iskolákban volt szokás.
    Még hozzáfúzném, hogy SOHA ne legyen nagyobb nehézsége egy diáknak hittant tanulni, vagy templomba menni.
    Csakis , gazadabbá lesz a lelki életet.

  • Besancon
    2016 december 3
    3:20 du.
    Az 50-es évek elejéről írtam, 56-ig.A többiről nincs képem, mert akkor eljöttem. Az én tapasztalataim az 50-es évek elejéről szóltak, arról a korról, amikor a legnagyobb diktatura volt.. Ennyi.

  • Figyelő
    2016 december 3
    5:28 du.

    Állami iskoláról írok. Kötelező a hittanóra vagy az erkölcstanóra, de legtöbben a hittant választották. Ezt a fidesz vezette be három éve. Az egyházak küldik a hitoktatót, de az órarendhez természetesen alkalmazkodniuk kell.

    Sokan örülnek ennek a lehetőségnek, de úgy látom, hogy az egyházaknak és a szülőknek nagyon más az elképzelése erről a foglalkozásról. A szülők ide nem azért íratják be a gyereküket, hogy elsőáldozók legyenek vagy konfirmáljanak, pl. van gyerek, aki meg sincs keresztelve. Ez egy kötelező óra, ami bekerül a bizonyítványba.

    Tudtommal a templomba járást nem követelik meg, de így meg nem értik a gyerekek, hogy minek az a sok imádkozás.

    Most találtam, hogy ez a teológus is azt mondja, amit én:

    https://heidlgyorgy.com/2013/09/24/az-iskolai-hitoktatas-onellentmondas/

  • Besancon
    2016 december 3
    3:20 du.

    Még annyit a Lázárról írtakhoz, hogy szerintem Magyarországon ma senki nem tudja, milyennek kéne lenni a szabad vallásgyakorlásnak, ahogy írod.

    1945-ig egy szinte feudális katolikus egyház volt itt, a papok politizáltak. De ez nem a Horthy-rendszer sajátossága volt, hanem a Habsburg-korból örökölték. Igaz, hogy jött a komcsi rendszer, de az nem hagyott mély nyomot az emberek gondolkodásán. Szerintem sokan nem is értik, hogy itt min vitázunk.

    Lázár ugye nosztalgiákra épít, pl. akkor volt a jó világ, mikor a papok voltak az urak stb. Amúgy az ellenzék a legsunyibb megint, mert rá nem kérdezne, hogy Lázár minek képzeli magát, egy új szent Gellértnek, újra akarja téríteni az országot, vagy mi?

  • hazai lámpa,
    Ahogy a fenti beírásokat olvasom, a komcsi hatás ami sszerinted nincs, meglátszik.
    még azokban is, akik lehet, hogy nem baloldaliak, de abban nőttek fel.
    Akár ki mit mond, nem értem, miért KÁROS egy gyereknek a vallást megtanulni, kicsit később, az összes vallást megismerni.
    Európa és Magyarország kereszténynek volt kikiáltva minimum ezer éve.
    Példát vehetnének a keresztények a zsidóktól akik gyermekeiket már korán vallásukra nevelik és fiúk a Bár Mitca (lehet, hogy rosszúl írom) „beavatást”, már 13 évesen megteszik fiaikkal.

  • Megvan, a rendes szó, google segített:
    Bar micva és bat micva
    Az első a 13 éves fiúnak jár, a második beavatás, a bat micva a 12 éves lányoknak jár.

  • hazai lámpa és Figyelő!

    Nem kéne ezt a vallás kérdést ennyire nyomatni kedves Figyelő, higgye el, senki jobbat nem tehet mint, hogy az egyénre bízza, a vallást mennyire tartja alapkérdésnek az életében, és mennyire nem!
    Attól, hogy „Magyarország kereszténynek volt kikiáltva minimum ezer éve” ahogy Ön írta, az még messze nem jelenti, hogy az égvilágon mindenkinek kötelezően vallásosnak kell lennie minden körülmények között, egy erőltetett előírás – elvárás alapján! Mindig is voltak Istenhívő és nem hívő emberek, és ettől még bármelyikük lehetett becsületes jóember, miként annak az ellenkezője is! Azt hiszem, hogy a kereszténységnek(is) többféle arca van, elvileg jól megférnének egymással, ám egyre gyakoribb az álságos szemforgatás „keresztény oldalon” és gyakori a vallás nevében történő visszaélés! Nem véletlen, hogy mind többen gondoljuk, és érezzük azt, hogy elég volt -a keresztény, katolikus egyházból!
    Az én családom ( szüleim)vallásos alapokon nyugvó nevelésben részesített minket a tesóimmal, mint azt már fentebb is írtam, nem ismétlem önmagam, de sosem vittük túlzásba a vallást, az ” Istenfélést”! Gyermekként míg hittanra jártunk persze elmentünk a vasárnapi diákmisére, de a későbbiekben megmaradtunk ünnepi templomba járóknak(apám kivételével) és ez jól is van így! Meggyőződésem, hogy én a Jó Istent elérem bárhol, bármikor, akár a hokedlin ülve is, mikor egyedül vagyok, és erősen rágondolok, nem feltétlenül kellenek nekem ehhez papok és templomok – bár különös vonzalmat érzek a szép régi templomok iránt, és bármerre járok, itthon, vagy külföldön, szinte nincs eset, hogy ha tehetem és főleg nyitva van ne menjek be megnézni, ne gyújtsak gyertyát, és ne üljek le pár percig a csendben!
    Hát vannak ilyen elbitangolt keresztények is, mint én vagyok, de bőven eltudom fogadni, ha valaki másféleképp fogja fel az életét, világlátását, és akármi oknál fogva, de nem kér belőle!
    Én azt gondolom, a legtöbb és a legjobb talán amit a szülő tehet gyermeke érdekében, ha biztosít bizonyos alapokat, hogy aztán később ha felnő maga dönthessen miként kívánja leélni az életét vallással vagy anélkül, ám eldönteni is csak akkor tud valamit ha megismeri a „kínálatot”. Ezért úgy gondoltuk, mikor a fiunk elérte azt a kort, hogy nekünk kötelességünk megismertetni a széles nagyvilággal, az összes „benne foglaltakkal” így hittanra járt, ami bizonyos fokig magába hordta a templom látogatási kötelezettségeket is, és hagytuk kibontakozni!
    Ma nagyjából ugyanott tart mint én! Nem utasítja el a vallást egyértelműen, de nem is mániákus, a templomokban inkább gyönyörködni szokott ő is, meg orgonát hallgatni – a Jóistenhez való viszonyát pedig sosem kérdeztem, mindig rábíztam – most felnőtt korára épp úgy látom, hogy nem egy elveszett ember!
    Ám a férjem családja (anyja, nagyanyja, nagynénje és az összes nőrokona stb) már már bigott katolikusok voltak, a párom hosszú éveken keresztül ministrált, még betegen sem „menekülhetett”, mert mit szól az akármilyen atya, és ma annyi maradt meg mindebből, hogy max. az éjféli misére, és a húsvéti körmenetre hajlandó elkísérni! Bár a templomokat szereti ő is megnézni de inkább építészeti és díszítési megoldások na meg a történelmi előéletük miatt érdeklik!

    Nos van értelme tehát hogy az állam, ill. a mindenkori kormányok politikai elgondolások alapján próbálják „Istenfélő” jó polgárokká neveltetni a gyerekeinket?
    Semmi! Az állam takarodjon ki az emberek lelki és magánszférájából egyaránt, és fogja fel: egyetlen kötelezettsége van e téren(is) – a körülmények, a lehetőségek megteremtése, és biztosítása, annak koordinálása esetleg felügyelete ! Ha ez megvan, minden mást bízzon a nagykorú polgáraira, ki mennyire és milyen módon kíván élni vele! Ehhez persze az kell, hogy ne jó atyuska módjára csökkent értelmű medvebocsként kezelje az ország felnőtt lakosságát, mert akihez gyakran gügyögve, buksi simogatva no pláne hazug szavakkal szólnak, az előbb utóbb maga is hasonul, azaz elfelejt beszélni, gondolkodni, maga is gügyögni fog, és visszahazudik!
    Lehet, hogy ezzel az erőszakos „keresztényi igyekezettel” ez lenne a cél?

  • Besancon
    2016 december 4
    5:24 du.
    Sokban egyetértek amit írt, én is hasonlóan neveltem a gyermekeimet.
    Kanadában nincs vallásos kényszere senkinek, már azért is mert annyi féle vallás van itt.
    Az én gyermekeim felnőtt korban nem járnak rendszeresen templomba, sőt van olyan is aki a saját gyerekét meg sem keresztelte!
    Soha, felnőtt korukban nem emlitek nekik semmit a vallásról és a család a legnagyobb együttélésben él.
    Természets, hogy sok mindennek nem örülök, de ez csak az én bajom. Nem vagyok hittéritő és fontosabbnak találom a családi békét.

  • Figyelő
    2016 december 4
    1:50 du.

    „a komcsi hatás ami sszerinted nincs, meglátszik.”

    A magyar emberek többsége inkább a pozitív az egyházakkal szemben, és sok szülő örült az iskolai hittannak. Én azt látom, hogy mostanában keseredett meg a szülők szájaíze, mert vegzálják őket, hogy nyilatkozzanak a gyerekük keresztelőjéről meg elsőáldozásáról (katolikusoknál), vagy járjanak templomba. Illetve az iskolai hittanon nincs semmi ökümené, mindenki csak a saját felekezeti hittanját kapja.

    A fidesz azt fogja elérni ezzel, hogy megutáltatja a gyerekekkel a hittant, mert sok szülő inkább elküldi a gyereket misére meg elsőáldozni, inkább mint ezt a szekatúrát hallgassa. Pláne ha van egy-két szentfazék szülő az osztályban, aki megszólja a templomba nem járó hittanosokat.

  • Besancon
    2016 december 4
    5:24 du.

    Nem Figyelő nyomatja a valláskérdést, hanem Lázár, erről szól a fenti cikk. Én elég szomorúnak érzem, hogy harminc-negyven ember helyett három-négyet mozgat meg itt ez a kérdés. Ez jelzi a ballib érdektelenséget a témában.

    Van egy szűk ballib kör, amelyik az iskolai vallásoktatás bármely formáján torkaszakadtából sikítana, hogy elnyomás.

    Különben nem minden pap ért egyet a kormány valláspolitikájával, lsd ezt a felmérést.

    http://www.tani-tani.info/javithato_e_az_erkolcstan

  • Figyelő
    2016 december 4
    1:50 du.

    „Európa és Magyarország kereszténynek volt kikiáltva minimum ezer éve.”
    Ez tény, de a politikai rendszer ezer éve teljesen más volt. Régen az egyház megkapta a tizedet a jobbágyok minden terméséből, de abban az időben csak katolikus egyház volt, és mindenki a tagja volt. Cserében a papság tanítása alátámasztotta a társadalmi rendszert. Azt tanították, hogy minden hatalom Istené, őt szolgálják az imádkozók, harcolók és dolgozók, vagyis a papság, nemesség és jobbágyság.

    A középkor a népegyház, a népi vallásosság kora. Nem a megtérést kérték számon, hanem az adó megfizetését, az ünnepek betartását, az imádságok ismeretét.

    Ezzel nekem semmi bajom nincs, mert a katolikusok védték Európát a töröktől, annak a kornak ez megfelelt. De manapság azért nem ez az emberek vallásos ideálja, bár lehet hogy a fidesz már új Nándorfehérvárt vizionál, keresztes hadakkal?

  • Figyelő
    2016 december 4
    1:50 du.

    „Akár ki mit mond, nem értem, miért KÁROS egy gyereknek a vallást megtanulni, kicsit később, az összes vallást megismerni.”

    Szerintem nem káros, és a legtöbb magyar szülő egyetért ezzel, még a balosok is. Azt csak néhány liberális mondja, hogy takarodjanak a papok az állami iskolából, de ők aztán hangosan, mint pl. a fenti cikkíró.

    Arról már erősen megoszlanak a vélemények, hogy kell-e felekezeti hitoktatás az állami iskolába KÖTELEZŐEN. A fidesz-KDNP szerint igen, és a kormánynak hatalma is van, hogy az álláspontját nyomassa. Még akkor is, ha az egyházaknak ez esetleg nem tetszik. A szülőknek a morgás joga marad.

  • Hadd morogjanak!

  • Figyelő
    2016 december 5
    11:49 de.

    Én inkább szomorúan írtam, hogy a szülőknek nem maradt más joga, mint a morgás. A vallással nincs bajuk, de az iskolában hiába szólnak, mert ott a kormány parancsol. Volt ez a kockásinges mozgalom, amit a szülők és diákok csináltak a tanárok mellett, azóta még rosszabb a helyzet.

    A tanárok csak úgy adhatnak interjút, ha a KLIK engedélyt ad rá az újságírónak.
    http://kettosmerce.blog.hu/2016/12/04/tudja_meg_valaki_mi_folyik_az_iskolakban

  • kedves hazai lámpa, szerintem az általad belinklet cikk, egy balos propganda, amit nem kell elhinni. Ne dőlj be minden nyomtatott szövegnek.

  • Figyelő
    2016 december 5
    9:37 du.

    Nem hiszek el mindent, amit megír az újság, de az iskolákról a kormány ugyanolyan propagandát nyomat, mint a balosok. Csak a kormány szerint minden szuper, a balosok szerint minden ócska. A kettőből tudja az ember összerakni, meg a saját tapasztalataiból.

    Amit a KLIK-ről ír az újságíró, az nagyrészt igaz. Ha nem tanítja le a tananyagot a tanár, akkor megbüntetik. De így meg kevesebb idő jut a lassabb tanulókra, és akik nem tudnak magántanárhoz járni, azok lemaradnak.