Kihátrálna a liberális kormány legfontosabb ígéretéből

2016 december 2 2:21 du.18 hozzászólás

A demokratikus reformért felelős liberális miniszter példanélküli hevességgel ment neki annak a többpárti parlamenti bizottságnak, amelyet éppen ő állított fel, hogy egy új, arányosabb választási rendszert javasoljon Kanada számára. A sokan bírált first-past-the-post egyéni választókerületekre és a relatív többségre épülő rendszert váltaná le Justin Trudeau liberális kormányfő–legalábbis ezt ígérte a 2015-ös választási kampány idején. Ezzel szemben Maryam Monsef miniszternek nem csak, hogy nem tetszik a parlamenti bizottság által készített 333 oldalas tanulmány és javaslat–amely az ellenzék és a kormány képviselőinek számára is többnyire elfogadható volt–de szerinte a bizottság hanyagul, hiányosan végezte el a feladott munkát. Elemzők szerint Trudeau liberálisai keresik annak lehetőségét, hogy mihamarabb kihátráljanak az általuk ígért választási reformból, hiszen egy arányos rendszer nem feltétlenül szolgálja a kormányzó párt érdekeit. A liberálisokat egy, a választók által rangsorolt jelöltekre épülő szisztéma tartaná hatalmon hosszú távon.

„Nem végezte el a bizottság azt a kemény munkát, amit elvártunk tőle”–mondta Monsef, aztán hozzátette, a javaslatra utalva: „ez egy teljesen értelmezhetetlen formula.” A javaslat lényege az arányosságra épülő rendszer, amely nem zárja ki egyből a kisebb pártokat–sőt nekik kedvez inkább. Az arányosságot elsősorban az ellenzéki zöldek és az Új Demokrata Párt (NDP) támogatta. Egy ügydöntő népszavazást is tartanának a reformról–ez pedig az ellenzéki konzervatív párt követelése volt. Monsef szerint a bizottság feladata az volt, hogy egy konkrét, egyhangú javaslatot tegyen egy új rendszerről. Ezzel szemben, egy javaslattal ugyan előálltak, de inkább egy tanulmányt készítettek a különböző opciókról, hiszen nincsen mindenki egyhangú állásponton. Monsef szerint lehetetlen erről népszavazást tartani, mivel a kanadai lakosság még a feltett kérdést sem értené meg.

question-period-20160512

 (Fotó: Maryam Monsef)

Rona Ambrose, a konzervatívok ideiglenes vezetője szégyennek nevezte Monsef szavait. Szerinte nem csak a bizottság munkáját vette semmibe, hanem megsértette a kanadai népet lenéző szavaival.

Elizabeth May, a zöldek vezetője bocsánatkérésre szólította fel Monsef minisztert. „A lehető legsértőbb módon bánt a parlamenti bizottsággal. Ha tényleg úgy gondolja a dolgokat, ahogyan azt előadta, akkor az egyszerűen rettenetes”–mondta May.

Az NDP képviselője – Nathan Cullen – a demokratikus reformért felelős miniszternek adott egy új, gúnyos titulust: „a demokratikus reform aláásásáért felelős miniszter.”

Egy nappal a viharos parlamenti ülés után, Monsef bocsánatot kért a Tisztelt Háztól.

„Tegnap olyan szavakat használtam, amelyeket mélységesen megbántam. Bocsánatot kérek a Háztól, a kanadai néptől és a parlamenti bizottságtól”–mondta Monsef.

A kormány egy nemzeti konzultációt indít a választási rendszer reformjáról. De az idő sürget, hiszen ha betartják ígéretüket, akkor már bőven 2019 előtt fel kell állnia az új rendszernek.

18 hozzászólás

  • magánvélemény: azt látom (és hallom) naponta több órán át (az a szerencsétlen kopasz a 24/7-en is) amiről nem akarok hallani ez mind csak gumicsont, a lényeges dolgokat hivatottak eltakarni: #1.: a klímaváltozás halálos okozatai, #2.: az erdők kiírtása a segg kanadai építési szabványok miatt amelyek lehetővé teszik „azolcsóde pótolhatatlan soft lumber használatát és nem tiltják) az ilyen és hasonló szabványok amelyek lehetővé teszik azt, hogy egymás seggébe nézzenek a nagyon drágán eladott „detached” (mitől is van detacholva???) home ami semmi más mint egy ócska kaszárnya stílusú városkép, egy egyszerű légifelvétel bemutatja, hogy ha egyik házban odaég a rántotta az egész házsor le fog égni mert 2 láb távolság van a két ház között ami egy kövpérebb macskának is szűk!!!! a townhouse nevű átverésben lépcsőket árúlnak lakótér áron és nincs lakótér benne ha este kávét akarok inni a 3. emeleten akkor le kell másznom a borzalmas rosszúl tervezett azaz életveszélyes lépcsőkön a földszintre ahol egy tenyérnyi konyha adja a kávé lehetőségét és ezt a szart aranyáron vesztegetik és mivel eszi nem eszi nem kap mást alapon, ha nem akar az utcán lakni ugyanannyiért akkor megveszi ezeket a szarokat… a tömegközlekedés csődje, hogy a felhasználó, mint a TTC (barom állatok!!!!) minden 45 évben akar új járművekete venni de nincs honnan mert senki sem olyan állat, hogy a TTC re várva (na nem Godo) fenntartsa gyártó kapacitását anélkűl, hogy el tudbna adni bármit is ezért azután hiányzik a folyamatos termékfejlesztés a termelésfejlesztés és a gyártókapacitás elmegy másik földrészre… ahol évente rendelnek tőle új járműveket és nem használnak 40 éves gsguzzler eket pazarolva az üzemanyagot és nem használva az új technológia előnyeit kőkorszaki termékeket üzemeltetve…bitument árúlnak nem tudom ki az a marha aki megveszi és hogy mit csinál belőle? kanada am kőkorszakban és a parlament (provinciális és szövetségi egyaránt) rágja rágógumirt meg a píszít és a sok semmit ahelyett, hogy dolgoznának

    mindet el kellene zavarani a halál f—ra,

  • Igen rodeo, sok igazság van abban, amit írtál.
    Utolsó mondatodra: Tudom, hogy naív és idealista, de ezt nem mondhatná el minden ország magáról? Szemétre az összes politikussal, a jogászok nagyrészével és mindjárt boldog lenne mindenki?:)
    A kanadai építészet és real estate? Hát vannak az adottságok, a lobbik, a gazdasági tényezők és az emberek igényszintje, ami azért elég relatív.
    Olvastam, hogy az egy főre jutó lakott felület négyzetméterben Kanadában a legnagyobb a világon, több, mint tízszerese a magyarnak. Talán nincs is alapja, hogy várfalból épüljenek a házak, amikor az emberi népsűrűség ennyire gyér. Itt a környékünkön sorra épülnek a 6-800 négyzetméteres monster home-ok 3-4 millió dollárért 1-2-3 ember számára.. Elgondolkoztató..

  • Miklos Banfi
    2016 december 2
    11:35 du.

    ídézlek: „A kanadai építészet és real estate? Hát vannak az adottságok, a lobbik, a gazdasági tényezők és az emberek igényszintje, ami azért elég relatív.”

    kibelezendő: lobby-k, nem tudom, te hogy vagy vele, de ezek a tákolmányok: magyar építész barátom mikor látta és tapasztalta azt mondta: ennél sokkal jobb ólban laknak a disznaim és ez egy hotel a gipsz falakkal 150 dollárért éjszakára, de akkor nem látta (az általam mexüntetésre szánt) „basement” apartment -eket ablak és normális szellőzés nélkűl, rothadó szőnyegpadlóval ez meg a gazdasági tényezők közé sorolandó… az emberek ígényszintje…hát a jövedelemmel be van határolva… a hőszigetelés nulla körüli ezekkel a borzalmas tákolmány 2by4-okkal, a belmagasságot a 2by4 nyomásra, azaz kihajlásra bebiztosított rövidsége szabja meg és nem a természetes belső szellőzési szüxéglet…még vasbetonból összegányolt super luxus condo-k belmagassága is 250-270 cm azaz az imperial skálán 8-9 láb… ehhez a belmagassághoz kötelező a mesterséges szellőzés azaz folyamatos és fölösleges kiadás életreszólóan, mert ha a minimum belmagasság 360-450 cm lenne és megfelelő ablakokkal nem ezekkel a börtönablakokkal amiket bebiggyesztenek, akkor szinte null kiadással a legforróbb nyárban is lakható és télen is könnyebben fűthető (HVAC szintén olyan mértékű energiapazarlás, hogy pusztán az arra elvesztegetett energia árából meg lehetne oldani sok minden más problémát)

    valami agyament csinálta a szabványokat… és senki sem mer hozzányúlni, pedig pusztán új szabványok bevezetésével milliárdokat lehetne megtakarítani

    persze jól összezsúfolják a „developer”-ek, hogy egységnyi telekre minél több kulipintyót tudjanak eladni és ezeket -pofátlanul- detached nak merik nevezni, a felhőkarcolók (hogy mennyire útálom őket el nem képzeled) belmagasságai is arra jók, hogy majd az áldozat fizeti a rablógazdálkodással az energiát és egy adott magasságba belezsúfolnak töméntelen drága és értéktelen lakásokat

    ezek a monster mansion ok szvsz 25 évre készűlnek, azalatt szétrohadnak a csicsá külső megett a kezeletlen fa a szögektl is rothadni kezd, az üveggyapot „hőszigetelés” összeomlik és semmit sem szigetel de gyűjti magába a párát és facsarni lehet belőle a vizet ami télen hideg nyáron meleg és az HVAC meg pazarolja az áramot és nyáron légkondi ha ki tudja fizetni a csillagászati útszéli rablók módjára kialakított elektromos áram árakat

    mindennek semmi köze sem piachoz, sem igényhez kizárólag a developer és a bankok híznak degeszre, az előleggel a költségeik megtérűlnek és a további részletek gazdaggá teszik őket és egyre rosszabb minőséget egyre drágábban adják…a világ röheje ahogy a Hot Property ben előadják a rablómesét, hogy az árak már megint felmásztak a CN tower tetejéig az áldozat meg ha nem akar sátorban akkor nyögi, de nem mindenki építtet mansion -okat örűl ha 800 négyzetláb(!!!!!!!!!!!!! nem méter) kulipintyót a Buckingham palace áráért meg tud venni, nyögi élete végéig de ha hosszú életű kirohad alóla a kulipintyó…én a magam részéről CANADIAN BARAKK nak nevezem a „stílust” ha macskát tart a macska nem tud megfordúlni az „előkertben” mert kilóg a farka az utcára…szóval nagyon szeretem amikor mindenkit hülyének néznek és még ők a jó emberek akik építenek annak a sok hülyének akinek nincs más választása errefelé nem dívik az, hogy kalákában egymást segítve építkeznének és a kertben meg lehetne ter5melni a család szükségleteinek java részét de a hátsó kertet vagy lebetonozzák vagy teszneke bele egy medencét esetleg egy hintát a gyereknek és azzal már tele is van…

  • Hát –ez a hölgy nagyon aranyos!!!
    Biztos vagyok benne ,hogy a bocsánatkérést követően ugyanazon nézetek megmaradtak benne amit előző nap felszínre hozott,ennek mentén fog dolgozni,ez lesz a meghatározó véleménye— ha kell akkor csak a háttérben!
    Ez tipikus politikusi hozzáállás! Beígérni valamit– hogy előnyt nyerjen , majd visszavonni,aztán a kettő katyvasza mentén tovább politizálni—- hogy az emberek végül ne tudják miről is van itt szó!! Elterelés?Hazugság? Ez egyszerűen az emberek elküldése a politikától : ne foglalkozzatok velünk–majd mi megcsináljuk amit akarunk— rátok csak addig van szükség amíg beszavaztatok az adott parlamentbe!
    Ez a tett szép politikai üzenet volt az emberek felé!!
    Mintha a hölgy az építkezésekről nem szólt volna!
    Ez nemcsak kanadai hozzáállás!
    ” a politika őszinte ” üdvözletével.

  • Milyen a rendszer? Hasonló az amerikai elektori-hoz? Csak be ne ugorjatok a „visszahívhatóságnak” – ez Lenin egyik találmánya, de nem ezért nem jó. Magyarországon 1948 és ’90 között visszahívhatók voltak a képviselők. Alig valaki tudott róla. De a nagyobbik baj, hogy szétveri az irányítás lehetőségét. Csak olyan döntést lehet hozni, ami mindenkinek tetszik. Olyan meg nincs.
    Sose értettem ezt az óriásház mániát – aztán deszkából szögezik őket össze. (Jó, tudom, nem egészen…) Kaliforniában még hagyján – de Kanadában? Vagy az USA-beli Montanában? Aztán fűtitek az erdőt?
    Mi a fenét csinál egy család 2000 négyzetméteren? Kifutópályát? És ki mossa fel mindennap? Én a 96 nm-mel kínlódok, elég lenne magamnak a fele – legalább kidobnám a sok felesleges vacakot, amit évek alatt összegyűjtöttem.

  • talalom
    2016 december 3
    3:57 de.
    a szög egy év alatt megrozsdásodik azaz rohasztja a fát tehát a szögelés 1 év után olyan mintha sohasem lett volna
    ugye láttál már felvételeket hurrikánok után? na ennyi (azaz semmi) sem marad a nagy kalyibából európában a fáskamrák jobban vannak összeácsolva és nem összegányolva egy normális ácsot nem találsz az építkezéseken kivéva ha rendelsz magadnak egy rönk házat azt ácsolják és meg lehet parancsolni, hogy egyetlen szög sem lehet benne kizárólag anyáscsavarok de azok is minimálisan…ezek olyan kalyibák amit gyermekkoromban az udvar végében gányoltam magamnak össze az orgonabokor alatt

    az ilyen nagyméretű izékbe lengyel és chilei esetleg német bejárónők járnak akik takarítanak és kimosnak, elmosogatnak

  • Rodeo, talalom, sőt Petike:) Ezekkel nincs mit vitatkoznom..
    A politika mindenhol rohadt, persze azért óriási különbségek vannak. Kanadában egy ilyen kiszólás is már megbotránkozást okoz, a Magyar Parlamentben 5 nagyságrenddel nagyobb kihágásokra is alig észlelhető ellenállás van. Bocsánatkérés?? Hahaha:)

  • Kedves Miklós! Nem a politika rohadt: az csak egy ártatlan fogalom, ami magyarra fordítva kb. a közügyek irányításának módjára tett ajánlatot jelenti.
    Annak, hogy az ajánlatok közül gyakran választja a nagyobb számú személy a keveseknek előnyöset, annak sok oka van. Például az is, hogy jobb híján akkor a politikusokat tartjuk rohadtnak.
    Ahelyett, hogy felelősséggel végiggondolnánk, hogy egy-egy ajánlatnak mik az előnyei és a hátrányai az egész közösségre, annak jövőjére. Mert olyan nincs, hogy csak előnyei vagy csak hátrányai vannak.

  • talalom, nem hiszem, hogy én azoknak a körébe tartoznék, akiknek az alapfogalmakat el kellene magyarázni:) De amit azon túl írtál az bizony így van, és akkor megint feljön a kérdés, amiről mostanában sokan vitatkoznak, amit többek között Széchenyi is mondott, hogy minden ország megérdemli azt a kormányt, amit ő választott?

  • Miklos Banfi
    2016 december 3
    11:54 de.
    kösz… de ez a bocsánatkérés és körülötte zajló csobogás is vihar a biliben, minden fontos nekik ami mellékes, a felső ablak kilincséről jelent az ombudsmanus, és az auditor general (5csillagos mint az Ararat konyak) meg a papírzsebkendők túlfogyasztásáról tart érdemi beszámolókat közben az északi tenger melegebb lesz mint a Carib tenger…a jegesmacik leveszik a bundájukat és dundas young squere en foglyák árúlni némi maradék lazacért és az óccódenagyonfáj softwood lumber termelés kiírtya az őserdőket és Vancouverben nádfedeles saletliket fognak a pálmafák alá tenni hogy ihassák a Cuba Libre-t

    és azok az olajvezetékek amelyek egyetlen árva munkahelyet sem teremtenek csak anyagi hasznot az adófizetők támogatásával ugye a 19 milliárdos állami támogatás a canadai olajlobby nak az már több mint pofátlan és egy két zsebbe vándorol akik Floridában laknak és sohasem érkeznek meg az adófizetési aktusokra…de a truedrogos pajti benyal nekik csak nem tudom ki és mikor élvez

    ekkora gittegylet mint az összes gazdasági guru meg a kormányzat az ellenzéket is beleértve, felrakni a TitanicII-re és gyorsan elsűllyeszteni

  • Olvasgatom a kanadai viszonyokat, az ügyeskedéseket, a parlamenti inzultusokat, a fűevést, a zabi-gyerekes vádaskodásokat, a Gyurcsány-féle huzásokat… lassan rájövök, hogy nem is kivánkozok (még egyszer eljutni) Kanadába… Magyarországnál kevés normálisabb hely van a normális emberek számára !

  • Igazad van rodeo, egyetértek, de ettől még semmi nem lesz más.
    Ha az a konklúzió, amit 56-os levon, akkor már jól jártunk, mert ő inkább marad akkor a normális Magyarországon…
    Remélem sikerült egy kicsit kivezetni magadból frusztráltságodat. Hidd el, ismerjük az érzésed, ami teljesen normális egy nyílt, érdeklődő, értelmes ember számára, aki még nem esett teljes apátiába emiatt, mint az egész magyar társadalom.

  • Miklos Banfi
    2016 december 4
    10:34 de.
    nem sok kommentelni valóm van Elisabeth May szavaival és még a többi egyetértve, küldöm: TALÁN VAN REMÉNY? ÉS MEGBUKIK A HAZUG DISZNÓ?

    http://www.ctvnews.ca/politics/jim-carr-s-comments-senseless-clumsy-b-c-leader-says-1.3187619

  • Persze ha a liberálisnak nincs igaza , akkor általánosítani kell és belekeverni mindenkit a dolgokba,hogy róla terelődjön a probléma.Hát ilyen ez a politika!

  • rodeo, nem is tudtam, hogy te kanadai indián vagy!

  • Figyelő
    2016 december 5
    11:14 de.

    mivel te semmit sem tudsz, beszólásaidnak nincs értéke…qacique…ha ez mond neked valamit az összes tollakkal és baltával

  • rodeó, én csak kérdeztem tőled valamit!
    A te „bszólásod”, válaszod, szerinted intelligens volt?
    Majd akkor itélkezz másokról, ha tE intelligensen tudsz gondolkodni és írni.
    Adddig, jobb, ha hallgatsz!