A kanadai konzervatív napilap szerkesztősége szerint a Fidesz is szélsőjobboldali párt

2016 december 5 2:14 du.27 hozzászólás

A konzervatív beállítottságú National Post című napilap szerkesztősége lényegében leszélsőjobboldalizta a Fideszt. Igaz, a szerkesztőség jelezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pártja a Jobbikhoz képest még mindig „kevésbé szélsőjobboldali,” ugyanakkor árulkodó, hogy a kanadai jobbközép sajtó egyre inkább helyén kezeli a magyar kormánypártot és nem mérsékelt konzervatívnak vagy jobboldalinak tartják számon őket.

A szerkesztőségi álláspont a nyomtatott lap A8-as oldalán jelent meg és elsősorban arról szó, amiről pár napja írtunk a KMH-ban: a liberális kormánypárt kihátrálni látszik az arányosságra törekvő választójogi törvény reformjából. A National Post azzal érvelt, hogy az arányosságra épülő választási rendszer (a kanadai first-past-the-post-tal szemben) pont a baloldal által elutasított szélsőjobboldali pártokat segítené be a parlamentbe. Ezért a baloldal hálás lehet azért, hogy a liberálisok valószínű mégsem tartják be ezirányú választási ígéretüket.

Példákkal is szolgálnak. Először megemlítik a náci karlendítést használó, bevándorlók elleni támadásokat elkövető görög Arany Hajnalt. Mindjárt utánuk pedig szóbakerül a Jobbik és a Fidesz. Ezt írja a kanadai konzervatív lap:

„Magyarország Jobbik pártja–ami a mára betiltott, a romák lakta környékek megfélemlítésére szakosodó félkatonai szárnyáról volt ismert–húsz százalékot szerzett két évvel ezelőtt a választásokon–amely lehetővé tette azt, hogy a kevésbé szélsőjobboldal kormánypárt reformjait gátolja.”

national-post-logo

A National Post a kanadai választási reform ellen érvel, mondván hogy az egyéni választókerületekben szerzett egyszerű többségre épülő rendszer a mérsékelt nagy pártokat segíti és kizárja a politika fősodrásából az antiszemita, iszlámofób és rasszista törpepártokat.

A lap hozzáteszi: a választási reform „pont azoknak a szélsőjobboldali nézeteknek adna hangot és hatalmat, amelyeket annyira utál a baloldal.”

A napilap jelzi: „A győztes mindent visz stílusú rendszereket használó országokban–ilyen az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kanada–a szélsőségesség a kivétel volt, nem pedig a szabály az évtizedek és az évszázadok alatt.”

27 hozzászólás

  • Ha a kanadai konzervatív lap megírta, akkor a Fidesz tényleg egy szélsőjobboldali párt !

  • A választási szisztémából önmagában nem lehet általános következtetéseket levonni… Hunniában éppenséggel a szélsőjobbos, fasisztoid pártállam kialakulását segítette az egyéni választókerületek nagyobb súlya felé való elmozdulás ( természetesen az állampárt tudatos törekvéseinek részeként ), Hiszen híján a független hatalmi ágak létének, az egyéni választókerületes szisztéma szinte gyerekjátékká teszi a választási visszaéléseket. Pláne ha még mindezeken felül egy állampárti túlsúlyú térségben mondjuk húszezer választópolgárra jut egy képviselői mandátum , egy rebellis érzelmű térségben pedig mondjuk hatvanezerre… Amúgy persze a poszt-bolsi köpönyegforgató fasinácik majd a kanadai sajtónak is megszabnák mi jelenhet meg. Legszívesebben valami gázszerelő cégével felvásároltatnák a National Post-ot is ( persze csak miután pár albertai vagy yukoni bánya, és british columbiai erdőség, vagy a préri vidékén fekvő jó minőségű termőföld megszerzésével hozzájárultak az ország gazdasági felvirágoztatásához… )

  • Lélfai Szilárd

    Érdekes a kevésbé szélső jobboldali meghatározás! Miért nem egy tizfokozatú skálát használnak?

  • Olvasva marxista barátnőnk hozzá szólásat, akkor Angliában „fasi-nácista” választási rendszer van,- már több mint száz éve….!

  • Barátnő a te jóédes had ne mondjam kicsodád…

  • Christopher írta a cikket.
    A National Post, egy aránylag jó újság,hogy honnan kapja értesüléseit, az már egy másik dolog.

  • Göllner András

    @ Figyelő

    „A National Post, egy aránylag jó újság,hogy honnan kapja értesüléseit, az már egy másik dolog.”

    Tőlem. Mér,baj ?

  • Mi ezt a dolgot itt már régen tudjuk.
    Mi, akiknek ez nem tetszik, éppen EZÉRT nem vagyunk fidesz szimpatizánsok.
    A többiek, akik fidesz szimpatizánsok, éppen EMIATT azok…

  • Göllner, nem baj, tudjuk ! Csak így tovább.
    A mai magyar kormány, maga és a National Post nélkül is él és virul.
    Inkább legyen ez mint a letűnt komcsik hatalma Magyaroszágon. Persze, tudjuk, hogy vannak kint olyanok akik, külföldön alá akarják ásni a kormány munkáját, a megbukott, nem kedvelt balosok, a volt kommunisták.

  • Kedves Figyelő!
    Mi, letűnt komenisták és balosok, aláásunk!
    Ez már csak így van…
    Olvasom, Mészáros Lőrinc mennyi földet vásárolt idén. De persze azér’ nem ás…
    Mer’ nem szeret dolgozni…
    😀

  • Figyelő
    2016 december 7
    10:46 de.
    „Göllner, nem baj, tudjuk ! Csak így tovább.
    A mai magyar kormány, maga és a National Post nélkül is él és virul. Inkább legyen ez mint a letűnt komcsik hatalma Magyaroszágon. Persze, tudjuk, hogy vannak kint olyanok akik, külföldön alá akarják ásni a kormány munkáját, a megbukott, nem kedvelt balosok, a volt kommunisták. ”

    A letűnt komcsik ( bolsik ) ha köpönyeget váltottak és beléptek az új állampártba ( FideSS ), akkor már nem is számít hogy letűnt komcsik…

  • Eleftheria
    2016 december 7
    3:46 du.
    Ismerem ezt a véleményt is. Szerintem, fiatalon, lehetett valaki komcsi, hiszen semmi tapasztalata nem volt gyakorlatban hogyan működikL. Viszont, később, ha megtapasztalja gyakrolatban ezt az ideológiát, megváltozik a véleménye. A régi időkben sok ilyen embert ismertem. Volt egy mérnők, aki hazament külföldről , mikor Rákosiék kerültek hatalomra, egy kis idő múlva kiábrándult abból és sajnálta, hogy hazament.

  • Göllner András

    @ Figyelő

    „Volt egy mérnők, aki hazament külföldről , mikor Rákosiék kerültek hatalomra, egy kis idő múlva kiábrándult abból és sajnálta, hogy hazament.”

    Én nem sajnálom hogy ez a mérnök hazament. Egyel kevesebb hülye maradt itt. Maga is haza mehetne. Azt se sajnálnám. De sajnos maga nem akar haza menni. Nem tudom mér nem, hisz olyan hasznos lenne a szeretet és összefogás oldalán. Somorjai Ággival olyan jól mutatnának Kövér laci mellett a parlamentben. Próbálja meg.

  • Göllner , ki írta, hogy innen menet haza?
    Én Rákosi időben még javában ortthon voltam, és kollegám volt az illető.
    Magának, mindenbe bele kell dumálnia, ha tudja miről van szó, ha nem!?

  • Göllner András

    @ Figyelő

    „Göllner , ki írta, hogy innen menet haza?”

    Csak azt nem mondja nekem, hogy Márai…

  • Márai nem írta, de még én sem!
    Ahogy írtam , az régen volt, és még otthon dolgoztam a javában.

  • Göllner András

    @ Figyelő

    Köszönöm szívélyes tájékoztatását. Én is most otthon dolgozom, javában, főleg ha nagyon hideg van, és nincs kedvem kimenni az uccára (sicc).

    Szabad megkérdeznem, ön most otthonkájában dolgozik, javában, mint a Boda Marcsi ? Ha netán ön is szeretné tudni hogy van e mackóm, a válasz egyszerű: nincs. Az összes mackómat a gyerekeimnek, a kis mókuskáimnak, adományoztam.

  • Nem tudom mit csinál Boda Marcsi, nem ismerem.
    Igen hideg van, de sűt a nap és az is valami! Én igen örülök, hogy eddig elkerült minket a szokásos hóvihar, ami már a novemberben megjelent a múltban.

  • Göllner András

    @ Figyelő

    Még szerencs, hogy az Isten nem bottal ver bennünket. Én téli gumit használok. Kellemes hétvégét, kezicsókolom.

  • …..”””kanadai ÁL- konzervatív napilap”””….
    Valószínű az igazság ez!!!!
    Tudjátok ::: Amikor a baloldal beférkőzik a jobboldaliak soraiba és úgy bírálja a jobboldalt mintha azt a jobboldal tenné!!!
    Ez a beférkőző forradalmi gondolat nem mai keletű!!!
    Így a kívülről jött bírálat belülről jön!!!
    Két oldali támadás!!!
    Vagy pedig megfélemlítés alatt teszik -néha-dolgaikat???
    Kérdező üdvözlettel:

  • Göllner András

    @ Tóth Peti

    Tényleg olvasod a konzervatív National Post nevezetű torontói napi lapot ? De jó !!!! És hol olvasod, hogy ilyen markáns véleményed van róla, Peti ? A vécén ? Almásfizitőn? a restiben?

  • Göllner András

    Barátaim ! Szerintetek, érdemes nekem írni a National Post-ban ?

  • Valaki itt föntebb azt írja, nagy gyanakodva, hogyasszongya: az olyan konzervatív lap, amely megírja az igazat biztosan >álkonzervatív< . Butaság.
    A konzervativizmus – különösen, ha nacionalizmussal párosul – már eleve magában hordozza azt az ellentmondást, hogy a saját "nációja" szájíze szerinti retorikát hirdeti… Így tehát, már eleve egy fából vaskarika azt képzelni, hogy például "világ nacionalistái egyesüljetek", vagy hogy pl. két szomszéd nép nacionalista (ultrakozervatív) pártja közös érdeket képviseljen, mert ami az enyém az nem lehet a tiéd is…

  • Tóth Péter! 2:59

    A forradalmiság, mint politikai mozgalmat minősítő kategória időszak függő, történelmi állapotot kifejező jelző.
    A polgár, a burzsoá a hatalma kivívásakor, főleg 200 évvel ez előtt igen, még forradalmi. Sőt, meg merem itt kockáztatni a számodra láthatólag bűnösnek hangzó szót, hogy akkor még liberális és demokrata volt. Ám, amikor már jachtjaival, személyi Boeing 737-eseivel, és felhőkarcolójával, földbirtokaival, és stb-stb. hivalkodik, akkor már egy, az érdekénél fogva is retrográd és konzervatív, kutyabőr nélkül is egy . ú j . a r i s z t o k r á c i á v á . degradálódott társadalmi osztály tagja, a felső tízezer szoros, betonkötésű szövetségének az egyik pillére… Az ő társadalmi helyzetében tehát már kizárt, hogy forradalmi és liberális legyen, legföljebb álliberális.
    Ő kéremszépen az igazi konzervatív… Ahogy a bölcs szólás mondja: érdekétől bűzlik a hal.

    . 😀

  • Voronyezs!
    Assszem’ jól fogtad meg a kérdést.
    Aki nem a személyes érdekénél fogva konzervatív, és mégis azzal dicsekszik, hogy ő az, az az álkonzervatív.

  • Dubois
    2016 december 15
    6:03 de.
    Téved!
    Ismerek fiatal embereket és elég korosokat is, akik konzervatívok. Ez a filozófiájuk!
    Semmi személyes érdekük nincs hozzá..