Szilvay Gergely – Mandineres újságíró Kőrösi Csoma ösztöndíjasnak álcázva New York-ban

2016 december 7 9:50 de.58 hozzászólás

Levelet kaptam Szilvay Gergelytől, a Mandiner internetes portál 33 éves újságírójától, aki a Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasaként van itt az Egyesült Államokban. A New York-i Magyar Ház szponzoráltja, annak vezetője Nagy Ildikó, aki 8 évvel ezelőtt költözött New Yorkba amerikai jazz zenész férjével.

Szilvay urat arra kértem, hogy reflektáljon arra a cikkre amelyik a Kanadai Magyar Hírlapban jelent meg és amelyet Lovas György úrról írtam. (A cikk itt olvasható.)

Kedves György!

Gondolom, levelét Ön sem gondolta komolyan, esetleg kötözködésnek szánta.

Ennyit elég is volna válaszolnom, de azért kifejtem röviden: bizonyára tud róla, hogy az 1956-os forradalom háborús helyzet volt. Éppenséggel olyan alapon, ahogy ön gyilkossággal gyanúsítja Lovas urat, úgy az 1848-as forradalmárokat is gyilkossággal gyanúsíthatná.

Az amerikai hatóságok megérkezésétől fogva tisztában voltak Lovas úr szabadságharcos múltjával, hiszen emiatt fogadták be. Vélhetően tehát az amerikai hatóságok nem úgy vélekednek Lovas úr tetteiről, ahogy ön. Az okirat-hamisítás is a kommunista hadseregben elkövetett csíntett volt, ahogy az az ön által rosszul idézett cikkből ki is derül.

Feltéve, de nem megengedve a gyilkosság vádját: az rég elavult volna. Én büszke vagyok rá, hogy 1956-os hősökkel tudtam beszélgetni, és nagyon örülök neki, hogy a HIF támogatta a New York-i Magyar Ház ünnepi kiállítását.

Cikkéből úgy érzem, az ön és a mi felfogásunkban 1956-ot illetően áthidalhatatlan ellentétek vannak. Történészként is az 1956-os hősök mellett állok. Lovas úr és társainak hősi tetteit igyekszünk minél inkább bevinni a köztudatba és a tudományos diskurzusba. Sajnálom, hogy ön nem ért velünk egyet, de kötelességem tudatni önnel: komolytalan kifogásai nem hatnak meg.

Tisztelet a hősöknek, éljenek az 1956-os szabadságharcosok! Éljen az 1956-os szabadságharc!

Minden jót: SzG

**

Köszönöm a levelet. Jó dolog ha egy cikk nyomán vita alakul ki és megismerjük egymás gondolatait, álláspontját, de bevallom, meglep hogy Szilvay úr „az amerikai hatóságok” nevében is nyilatkozik és jogi véleményt formál. Nyilvánvalóan mi nem értünk egyet.

Nekem nem is Szilvay úr véleményével van bajom, hanem a tevékenysége zavar. Munkáját az Orbán-kormány támogatja, kb. 10 millió forintjába kerül a magyar államnak minden észak-amerikai ösztöndíjas. Szilvay az ugyancsak a Magyarországról érkezett Bánhalmi Norbert fotográfussal, és a már említett USA-ban élő Nagy Ildikóval 56-os magyar származású amerikaiakkal készít interjúsorozatot. Partnereik az Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság, a New York-i Magyar Főkonzulátus és a Hungary Initiatives Foundation.

Felkeresték például az 56-os Lipták Bélát, aki évek óta egy a magyar kormányt támogató lobbyszervezetet üzemeltet. Somogyi Balázst, aki szintén a magyar kormányt támogatja és az Orbán-kormány Diaszpóra Tanácsának tagja, vagy éppen Papp Lászlót, aki annak az Emlékmű Bizottságnak a vezetője, amelyik Szilvay úr akcióját támogatja.

Zárt világ ez. Csupán olyanokkal foglalkoznak akik támogatják Orbánék 56-os történelemértelmezését, sőt, Szilvay úr őszintén meg is írja ”Lovas úr és társainak hősi tetteit igyekszünk minél inkább bevinni a köztudatba és a tudományos diskurzusba.” Egyfajta történelmi propaganda misszióra érkezett, disszonáns hangokra nem kiváncsi, a „nemzeti szellemiségű” hősi propagandát terjeszti Nagy ildikóval, aki maga is tagja a Diaszpóra Tanácsnak.

Bánhalmi Norbert (a kép bal oldalán), Nagy Ildikó és Szilvay Gergely

Bánhalmi Norbert (a kép bal oldalán), Nagy Ildikó és Szilvay Gergely

Pedig sok amerikai magyar és a témával foglalkozó történész elutasítja 1956 ilyesfajta elferdítését. (Itt olvashatnak erről többet.) Miközben Szilvay úr újságíróként Amerikában ignorálja azokat akiknek felfogásával „áthidalhatatlan ellentéte” van, Budapesten arról nyilatkozik, hogy Amerikában cenzúra van, a „korrektség cenzorai” garázdálkodnak és a polkorrekt mentalitás annyira elburjánzott, hogy már vitatkozni sem lehet. (Szávay úr TV interjúja.) Tevékenységét pedig az a New York-i Magyar Ház szponzorálja amelyiket nemrég a Wiesenthal Központ arra kért, hogy ne tartsanak antiszemita rendezvényt ott. (A Wiesenthal Központ tiltakozása.)

A budapesti 56-os ünnepségeket pedig manapság Amerika ellenes kirohanások tarkítják. Például Boross Péter volt miniszterelnök beszédében elmondta, hogy „egy nagyhatalom külügyminisztériumának helyettes szóvivője pedig a sajtószabadságért aggódik Magyarországon”, majd hozzátette – „Nem kellene összeállítanunk egy-két kiragadott tételt az amerikai imperialisták gaztetteiről, és azt is bemutatni?” (Itt nézhető meg Boross úr 56-os beszéde.)

Sem az amerikai 56-osok, sem az Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság, sem a Hungary Initiatives Foundation nem itélte el az incidenst, pedig jó lenne megtudni, hogy miféle amerikai „gaztettekre” utalt Boross úr.

Szilvay úr és szponzorai trükköznek. Elfogadhatatlan (és illegális) az, hogy magyar nyelv és népdal tanítás ürügyén politikai propagandisták és jobboldali újságírók érkeznek „ösztöndíjasnak” álcázva Amerikába. Félreértés ne essék, propagandamunkára lehetősége van Szilvay úrnak ha betartja a FARA (Foreign Agents Registration Act) törvényt, és lobbistaként regisztráltatja magát. Akkor annak megfelelő vízummal léphet be az Egyesült Államokba, mert jó ha tudja, hogy az újságírókra nem vonatkozik az automatikus amerikai vízummentesség. Az Orbán-kormány regisztrált lobbistájaként legálisan fejtheti ki ugyanazt a tevékenységet, amelyet ma „ösztöndíjasnak” álcázva folytat.

Én remélem, hogy Szilvay úr a fizetett propaganda helyett a független tényfeltáró újságírást választja, és publikál egy cikksorozatot a Mandineren arról, hogy hogyan használ az Orbán kormány illegálisan Kőrösi Csoma ösztöndíjasokat politikai propaganda célokra Észak-Amerikában.

Azt a cikkét én is szivesen elolvasnám.

Lázár György

58 hozzászólás

  • Hát, az igazság az, hogy Amerika, mélyen csendben volt az 56-os forradalmunk alatt. Akkoriban, Eisenhower elnök volt az amerikai elnök. Ázt mondta, hogy ha az USA mellé áll a forardalomnak, kitörhet a III.,Világháború. Ezt sugallta, neki kedves neje is, aki koztudottan szovjet szimpatizáns volt.
    A politika sajnos már ilyen.
    Az emlitett úr, csak erre reagált, amit több amerikai magyar bevándorló nehezen emészt meg.
    A történelmi igazságokat NEM lehet eltörülni, vagy megszépíteni.
    Vannak, élnek még magyarok akik átélték a dicső magyar forradalmat és annak hatásait a világra.
    Többekközütt ilyen, Lipták Béla is.
    Elhiszem, hogy ez mind zavar egyeseket, akik sajnos, a „másik” oldalon vannak a magyar történelmi emlékek terén.

  • Bocs, Gyuri, de hol a bánatos vaginában tanulhatta volna meg a „független tényfeltáró újságírást ” ?

  • Vértlázító.. És még mindig mennyien védik a KCS programot és a többit. Kár minden szóért??
    Lassan kiküldhetnék ifjósági ösztöndíjjal Bayert is, már azt is elfogadná mindenki..
    Ahelyett, hogy kiküldenék a becstelenül utcára lökött Népszabadság profi újságíróit… Bár ösztöndíjra érdemes lenne pl. a Kolozsvári Szalonna stábja is, netán a Slejm??:):)

  • Sajnálatos, hogy egyesek nem értik meg, hogy a külföldön született magyar gyermekeket évtízedek óta ingyen tanították magyarra a helyi tanitók, a magyar iskolákban. Olvasni, írni magyarul. Én is elküldtem gyermekeimet és négyből három, ma is tud írni, olvasni magyarul. Bár itt jártak angol iskolákba, egyetemkre.
    Az én felfogásom az volt mindig, hogy jobb ha egy gyerek több nyelvet is ismer. Montrealban, az angolon kivűl, kötelező a francia nyelv is. Tavaly hazament fiam Budapestre feleségével. Az emberek teljesen elvoltak képedve és dicsérték, hogy milyen jól tud magyarul, annak ellenére, hogy kint született és járt iskolába.
    Az itt sokat szídott „Kőrösi Csoma Sándor” mozgalom, ebben probál segíteni a kinti tanitóknak, akik sokszor nem is hivatásos tanitók, csak önkéntes magyarok.

  • „If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it”

    Ismerős?
    Csak egyszer legyetek már annyira fasza gyerekek, ismerjétek be, az fáj, hogy nem a ti érdekcsoportotokat tömik pénzel, akár mi is legyen az a csoport…Miért jó ennyit hazudozni? Még ha nem itt élnék és nem találkoztam volna ezekkel az emberekkel akkor talán el hinném a „politikai okokat”, „lobbyzást”, „fidesz propagandát”, de itt élek és se én, se más itt ilyenről nem tud.

  • Nem értem, miért nem tett már valaki lépéseket az illetékes amerikai hatóságok felé, ha nyilvánvalóan jogszabályokba ütköző tevékenységet folytatnak ezek a nyomorgó Magyarország pénzén a poszt-bolsevik k@csög köpönyegforgatók rezsimje által tengerentúli kéjutazásra kiküldött fajturulok…

  • Eleftheria
    2016 december 7
    3:46 du.

    Azért nem kell lépéseket tenni mert az egész lent idézőjelben nem igaz.

    „Elfogadhatatlan (és illegális) az, hogy magyar nyelv és népdal tanítás ürügyén politikai propagandisták és jobboldali újságírók érkeznek „ösztöndíjasnak” álcázva Amerikába. Félreértés ne essék, propagandamunkára lehetősége van Szilvay úrnak ha betartja a FARA (Foreign Agents Registration Act) törvényt, és lobbistaként regisztráltatja magát. Akkor annak megfelelő vízummal léphet be az Egyesült Államokba, mert jó ha tudja, hogy az újságírókra nem vonatkozik az automatikus amerikai vízummentesség. Az Orbán-kormány regisztrált lobbistájaként legálisan fejtheti ki ugyanazt a tevékenységet, amelyet ma „ösztöndíjasnak” álcázva folytat.”

    Itt van az idevágó rész a FARA-ból:
    (o) The term ‘‘political activities’’ means any
    activity that the person engaging in believes
    will, or that the person intends to, in any way
    influence any agency or official of the Government of the United States or any section of the
    public within the United States with reference
    to formulating, adopting, or changing the domestic or foreign policies of the United States
    or with reference to the political or public interests, policies, or relations of a government of a
    foreign country or a foreign political party;
    (p) The term ‘‘political consultant’’ means any
    person who engages in informing or advising any
    other person with reference to the domestic or
    foreign policies of the United States or the political or public interest, policies, or relations of
    a foreign country or of a foreign political party.

    De itt a link az egészhez ha valakinek van ideje olvasgatni:
    https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/USCODE-2009-title22/pdf/USCODE-2009-title22-chap11-subchapII.pdf

    Tehát még egyszer: azért nincs mit lépni, mert tegyük fel, ha mégis igaz amit Lázár úr állít, akkor se nincs mit tenni mivel nem érinti az USA-t és állami szerveit semmiben, hogy a helyi magyarsággal foglalkozik a magyar kormány. Ha netán az USA-t érintő politikai vagy egyéb propaganda történne(pl. népirtásra való felhívás, gyűlölet beszéd-és ide nem tartozik bele kritizálni személyeket vagy bizonyos csoportot, teccik, hanem ), akkor már régen intézkedtek volna.
    Kanadában is kb. hasonló a hozzáállás, avval, hogy itten már az eltársak hoztak szájkosár törvényeket mert a kormány nem tartja tiszteletben az ország alkotmányát. Tehát nem csak MO-on van diktatúra….

  • Eleftheria
    2016 december 7
    3:46 du.
    Elolvasva ezt a beírását, felfedeztem abban egy emberi tulajdonságot: maga egyszerüen irigykedik, hogy nem mehet ki egy kicsit az USA-ba ingyen.
    Ha majd hajlandó lesz magyar kultúrát tanítani kanadai születésű magyar gyerekeknek, akkor majd szintén résztvehet ebben a programban.

  • Ja, még annyit: ha nem tudná, az USA-ban nem hoznak ilyen fajta törvényeket. Ha még afgán iskoláról lenne szó, akkor esetleg.

  • György Lázár

    Starchild figyelmébe.

    If you are coming from a country eligible for the Visa Waiver Program, you are still required to have a media (I) visa. The Visa Waiver Program does not apply to representatives of the foreign media applying for entry. When applying for a media (I) visa, you must have documentation to prove you are employed with the foreign media. To obtain additional information on a media (I) visa and to find what documents are acceptable for proof of employment, you should visit the Department of State Web site.

    https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/785/~/foreign-media-or-press–do-i-need-a-visa-to-enter-the-u.s.

  • György Lázár
    2016 december 7
    5:31 du.

    Hiába teszi ezt ide. Az, hogy ez az illető „álcázza” magát KCS ösztöndíjasként, ez az ön saját véleménye. Ha teszem azt azért jön mert a Mandiner küldte, tehát újságírói tevékenységet akar folytatni USA-ban akkor bizonyára kellene neki egy ilyen vízum. De már ne röhögtessen itt minket, csak azért mert otthon újságíró és a KCS keretein belül elküldték az USA-ba, hogy magyar közösségekben végezze a küldetését azért miért kellene neki ilyen vízum? Aztán ne már ön döntse el, hogy ki mit csinálhat.

  • Göllner András

    „Elfogadhatatlan (és illegális) az, hogy magyar nyelv és népdal tanítás ürügyén politikai propagandisták és jobboldali újságírók érkeznek „ösztöndíjasnak” álcázva Amerikába.”

    Az egészben a legsajnálatosabb az, hogy a magyar adófizetők elfogadják azt, hogy az ő pénzüket a Fidesz, párt-politikai célokra használja külföldön, miközben a közoktatás, az egészségügy, az ország versenyképessége, a hétköznapi emberek élete a béka feneke alatt stagnál.

  • Göllner András

    @ Starchild

    „Aztán ne már ön – Lázár György – döntse el, hogy ki mit csinálhat.”

    Mér, az jobb ha Orbán dönti el hogy ki mit csinálhat Magyarországon ? Az mér jobb ? Ha, mondjuk, Orbán eldöntötte, hogy Felcsút polgármestere milliárdos legyen, és hálából lecsurgasson a családjának egy pár milliárdot, az mér jó Magyarországnak? Szerintem a Lázár Gyuri e kérdésben sokkal jobb döntést hozott volna, sokkal jobb lett volna a magyar adófizetőknek, ha a Lázár Gyuri mondta volna meg a gázszerelőnek, hogy mit csinálhat.

  • Göllner András
    2016 december 7
    11:24 du.

    Kevesebbet kéne inni…szóval nem arról volt szó, hogy OV meg a maffiája hogyan cseszi el az adófizetők pénzét, mi helyes, mi nem, hanem arról, hogy a cikkíró úr olyat írt ami nem igaz v. nem állja a helyét. Csak annyi. Te jobban tudsz angolul és olvasd már el, hogy mi van abban a FARA-ba. Aztán vesd össze egy alapítványon kiküldött ösztöndíjas küldetése hogyan klappol össze az állítólagos vízum követelménnyel és rájössz, hogy mi a probléma. Nem a Mandiner küldte ki mint neki dolgozó újságírót hanem a KCS program küldte az USA-beli magyar közösséghez. Az esetleges pártpropaganda, fidesz akármi, orbánviktor mind csak feltevés, spekuláció, vélemény, stb. Eddig még semmi bizonyíték nem lett bemutatva csak duma. Ha még ezután se érted akkor lehet, hogy gond nálad van.
    ….és mégegyszer: kurvára nem érdekel ov, se fidesz és csapata, vagy egyáltalán valamelyik politikus. Nálunk is voltak már többször is KCS ösztöndíjasok, torontói konzul, stb. de még eddig soha semmi párt propagandát nem hallottam, sőt mástól se akit itt ismerek, tehát az egész egy lejárató hazugságkampány.

  • Érdekelne, hogy Lázár és Göllner urak fizetnek-e a magyar államnak adót ?

  • Göllner nem hiszem, mert Kanadában él.

  • Göllner András

    @ Figyelő

    Nagyszerű válasz az ötvenhatos kérdésére, kedves Figyelő. Szeretem amikor pontos.

    @ Starchild

    „kevesebbet kéne írni” Kinek ? Magának, vagy nekem ?
    Kérem tisztázza ezt nekünk. Mivel én rövidebben és kevesebbszer szoktam ide beírni, mire gondoljak ? Most csak arra vagyok kíváncsi, mért tépi magát ilyen módon. Én kevesebbet írok, tegye bátran ön is ezt. Jól fog esni magának.

  • HÁT EHHEZ NAGYON ÉRTETEK, ÚGY ÖSSZEZAVARJÁTOK AZ ELMÉT, HOGY AZT SE TUDJA FIÚ AVAGY LÁNY!
    TEGNAP HÍVTA FEL A FIGYELMEMET AZ ÉLŐADÁSBAN ELHANGZOTTAK IRÉNTŐL AMERIKÁBÓL ITT:
    http://www.kubinyitamas.hu/
    SZÓVAL CSAK RÖVIDEN – ÉN MÉG HALLGATTAM A SZABADEURÓPÁT, ÍGY SEGÍTENEK MEG ÚGY SEGÍTENEK – MA MÁR TUDOM HAZUG PROPAGANDA – CSAK HERGELÉS VOLT ÉS MA IS AZ – SOHA NEM SEGÍTETEK AZ AMERIKAI VEZETÉS A MAGYAROKAT – TRIANONBAN SEM!

    TEHÁT ITT AZ IDEJE, HOGY HELYRE HOZZA HIBÁIT! 100. ÉVHEZ KÖZELEDVE ADASSA VISSZA SZERETET HAZÁMAT MAGYARORSZÁGOT A MAGYAROKNAK – MERT AMIKOR A SZENTKORONÁT VISSZAKÜLDTE AHHOZ A TULAJDON IS HOZZÁ TARTOZIK – ÉRTHETŐ?
    TISZTELETTEL ID. KISS LÁSZLÓ

  • Göllner András

    @ Id Kiss László

    „TT AZ IDEJE, HOGY (AMERIKA) HELYRE HOZZA HIBÁIT! 100. ÉVHEZ KÖZELEDVE ADASSA VISSZA SZERETET HAZÁMAT MAGYARORSZÁGOT A MAGYAROKNAK.”

    Tyúk Apó, Orbán, a családja, haverjai és a Fidesz már 6 éve játszik a hazájával, mér nem vele beszéli meg ezt a problémáját ?

  • Kedves Lázár György,
    mint 1956 résztvevője, és a Köztársaság-téri ostrom és lincselés tanúja, nem tudok neked igazat adni.
    A Bastille védői, veterán invalídusok, 1789 július 14-én szabad elvonulás fejében megadták magukat.
    Azonnal felkoncolták őket, és fejüket lándzsára tűzve körülhordozták Párizsban.
    Mégis, minden év július 14-én nem erről emlékeznek meg a franciák, hanem az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáról.
    Minden forradalomnak voltak túlkapásai, 1956 viszonylag humánus, tiszta forradalom volt, a lincselések áldozatainak száma elenyésző a megtorlás áldozatainak számához képest.
    Ne próbáld elvenni tőlünk 1956-ot, történelmünknek nincs olyan sok dicső pillanata, hogy erről lemondhassunk.

  • Kedves András – azért mert uralma nincs csak bitorolt hatalma, USA vezetője most Trump úr – viszont uralommal rendelkezik, mint nagyhatalom!

  • id Kiss László
    2016 december 9
    12:54 de.
    Részben igaza van! Családom és én is állandóan hallgattuk a lehalkitott Amerika Hangját vagy Szabad Európát évtízedekig.
    Már a II. Világháborútól kezdve, végig, az 56.-os forradalmon kersztűl.

    Vagy lázították a magyarokat, vagy biztatták segítságükről, ami soha nem jött. És a magyarok többsége hitt is nekik, mert kellett valamibe kapaszkodni.,
    Undórító bagázs!
    Viszont, nem értem miért kéri tőlük VISSZA Magyarországot? Nem ők vették el !
    A magyarokban volt a hiba, hogy hittek nekik. Soha nem felejtem el az 56-os forradalom alatt, a diákság elhitte, hogy már „jön a felmentő sereg”! Olyan hír is volt, hogy már Svájcban vannak…
    Szerencsétlen diákok akik az életüket vesztették akkor, hiába hittek és haltak meg!

  • Figyelő
    2016 december 9
    12:13 du. azért mert minden a nagyhatalmak vezetőin múlik – régen is és most is, a megoldás, meg kell nyernünk jóindulatukat e téren, annak ellenére írom ezt, amikor tudom, hogy az orosz is az angol is és az usa is ártott nekünk, hisz amikor Amerika – Anglia bombázta a magyar városokat, élő tanúja vagyok – akkor amikor Oladon Szombathely mellett levő aranypatakból még gyerekként hátunkon cipeltük ki a szárnyas bombát és láttam sok bomba tölcsért is II.VH. után még! Az orosz tankokról és gyilkos civilek elleni sortüzekről már ne is beszéljek – meg stb. De még is kérni kell őket, talán megteszik!

  • Göllner András

    @ Figyelő és id Kiss László

    Ne a nagyhatalmakra mutogassanak. Nézzenek inkább a tükörbe !!! A magyar néppel, vezetőivel a gond, és mind azzal a politikai kulturálatlansággal amelyet korábban a nemesek, majd a Ruszkik, most meg a felcsúti bugris nevel ebbe a népbe, és itt, ebben a pincében, többek közt önöknek is köszönhetően, árad.

  • Göllner András
    2016 december 9
    9:56 du. mán ne haragudj, de nem érted mit írtam, okként többek között engem is okolsz amikor már mi csak okozat vagyunk és nem az ok! Az okot nem merted leírni, vagy buta vagy – vagy nagyon okos és taktikázol valakinek kiknek az érdekében – ezért most és itt én befejeztem a diskurzust – e témában – és hogy tudd orbán és holdudvarán kívül mindenki itt belső Magyarországon a pokolfenekére kívánja orbánt és maffiózó bűnöző bandáját!
    üdv. ig. Kiss lÁSZLÓ
    ui. én lemerem írni, de nem teszem, mert legutóbb is amikor megneveztem, – le antiszemitáztatok, holott soha nem lehetek az csak esetleg anti,magyar, mert nem vagyok szemita, magyar vagyok!

  • ….”a közoktatás, az egészségügy, az ország versenyképessége, a hétköznapi emberek élete a béka feneke alatt stagnál”….
    1945 után-tól minden kádárista,szocialista,komenista,liberalista ,keverékes magyar kormányok idején így volt , semmit nem változtattak rajta,miért akarod e néhány év alatt történteket számon kérni,amikor évtizedek alatt tettétek arra a szintre amin van.És Te mint nagyon művelt ember tudod,hogy egy ekkora szervezet átalakításához nem elég 10 év sem.Elmondanád,hogy a szuper kanadai egészségügy milyen magas szinten működik,elér-e minden embert? a szegényeket is? Kíváncsi lennék rá!!!

  • …”már 6 éve játszik a hazájával”….
    ‘945-1989 = 44 év teljes hatás ,plusz 1989-2016 = utóhatás a szocialista-liberalista rendszereknek ,az a hat év eltörpül annyi év mellett –és az ott elkövetett hibákat ennyi alatt nem lehet kijavítani–no persze a rosszakat sikerült eltanulni! Most ezek vannak bírálatotok alatt!
    Kedvesen megértő üdvözlettel.

  • ….”Starchild
    2016 december 8
    12:37 de.

    Göllner András
    2016 december 7
    11:24 du.

    Kevesebbet kéne inni…szóval”…
    Az inni szó nem ugyanaz mint az írni!!! Ez fogalom keverés ! Lehet,hogy érdemes lenne tisztázni!!!???
    Fogalom tisztázó üdvözlettel

  • id Kiss László
    2016 december 9
    12:54 de.

    „SOHA NEM SEGÍTETEK AZ AMERIKAI VEZETÉS A MAGYAROKAT – TRIANONBAN SEM!”
    Wilson és Lloyd George volt az, aki nem engedte a franciáknak, hogy a Dunántúlon szláv korridort csináljanak.

  • Göllner András
    2016 december 9
    9:56 du.

    „a politikai kulturálatlansággal amelyet korábban a nemesek, majd a Ruszkik, most meg a felcsúti bugris nevel ebbe a népbe,”

    Micsoda „véletlen”, az elmúlt húsz évet kihagytad a felsorolásból …

  • tóth péter
    2016 december 10
    12:30 du.

    Nincs mit tisztázni, azt írtam, hogy „inni”.

  • Mélységesen elkeserít, hogy egy Mandiner újságíró addig alacsonyodik, hogy résztvevője és haszonélvezője legyen a KCSP programnak.
    Persze havi $3000 dolláral már könnyen viccel, elég vonzó, hogy bármilyen munkát elvégezzen. A hangsúly a bármilyenen munkán van!
    Úgyanúgy, ahogy otthon a FIDESZ politikusok, kiszolgálják Orbánt, elvtelenűl, gondolkodás nélkül, ezért a megérdemelt jutalom természetesen nem marad el. Kritikának, megjegyzésnek helye nincs, mert akkor repül az illető.
    A Magyar kormány teljespályás letámadásba ment át és elfoglalta (értsd megvette) észak-amerika magyarságát!
    Tette ezt úgy, hogy emberei, kiszolgálói, a virust behurcolták közénk a primitiv, aljas, kirekesztő a demokráciát a legkisebb mértékben sem elfogadó orbáni szemlélettel.

    KCSP-ek!
    NEM KELLETEK NEKÜNK! NINCS RÁTOK SZÜKSÉGÜNK! MENJETEK HAZA!
    RUSZKIK HAZA!!

    Néhány itteni magyar ember, remegve vágyik arra, hogy mellére tűzzenek valamilyen otthoni kitüntetést. Ezért besugóvá válni, ezzel eladja önmagát és vele az itteni magyarságot. Természetesen ezek a kiválasztott „elvtársak” lesznek azok, akik majd képviselik a otthoni Diaszpóra Tanácsban és egyéb magyar szervezetekben is az amerikai és kanadai magyarokat.
    Szívesen utaznak Magyarországra, hisz a repülőjegy, szállás, pia, kaja és fénykép Orbánnal/Köverrel/Áderrel ingyen van, illetve dehogy ingyen, hiszen ettől kezdve már részesei a diktaturának.
    Hatalmas ár ez azért a tevékenységükért ami rajtunk csattan. Hatalmuk egyre erősebb itt, hiszen mögöttük ott áll a pénz, Orbán és hatalmi gépezetének korrupcióból nyert pénze.

    Vannak, akik vadászni viszik a „kis vezért”, aki felterjeszti az antiszemita, cigány gyűlölőt, mosdatlan szájút kitüntetésre. Mindenki tudja a vadásztatás után már plecsni jár, és a magyarságért végzett munka nem is kell, hiszen az álcázható saját üzleti tevékenységgel, amihez már KCSP-s is jár.
    Vannak akik meg azért kapnak plecsnit, mert ha a fővadásztató már megkapta, akkor nekik is JÁR. Ezt otthon is tudják, ezért meg is adják nekik plecsnit.
    Ami jár az jár! Eljön annak is az ideje, amikor majd szégyelni fogják mindezt.
    Szóval most itt vagyunk azokkal a szervezeti vezetőkkel, akiknek nem az itten a fontos, hanem az ottan. Nekik is jutalom jár, ingyen utaztatás, kaja, pija és kirándulás is.

    Persze vannak az „elvtársak” között olyanok is, akik nem itt laknak észak amerikában ezek közül. Vannak, akik már hazaköltöztek vagy ingáznak a két ország között és Magyarországról irányítják illetve hozzák-viszik a híreket.

    Ők az igazi lekötelezett, megélhetési magyarok. Terrorizálják az ittenieket vazallusaikon keresztűl. Van belőlük bőven.

    Természetesen a magyar diplomácia képviselői sem tétlenek. Maguk alá gyűrik a szervezeteket és indirekt módon irányítják őket. Persze van kiken keresztűl, hiszen ez úgy tünik, mintha a magyarságért végzett munka lenne.
    Pedig ez nem az, hanem az orbáni rendszer kiszolgálása!

    A média sem különb!
    Talán a Kanadai Hirlap az egyetlen, amelyben kritikus hangvétel is megjelenik. Kap is érte hideget-meleget.
    A további újságok, rádiók és TV-ék seggnyalásra vannak beállva, azokon egy szó kritika nem megy át.

    Úgy tünik minden csodálatos otthon és persze itt is.

    Megvett bennünket az orbán rezsim és ezért meg is vett minket.

    Szégyelhetjük magunkat!

    Azt kapjuk amit megérdemlünk!

  • Göllner András

    @ Hazai lámpa

    „Micsoda “véletlen”, az elmúlt húsz évet kihagytad a felsorolásból …”

    Bocs elfelejtettem, hogy Te akkor vagy boldog, ha mindenért kizárólag a liberális politikusokat rugdossák. Egye fene, ők is jöhetnek, bár azt már vagy százszor elmondtam ezeken az oldalakon is, hogy a magyar liberalizmus esélyeit nem Orbán, hanem a magyar liberális politikusok cseszték el. Most már boldog vagy ? Azért mert rosszul fociztak a fiúk, nem a focival a gond. Ezt nem vagy képes felfogni, szerencsétlenkém.

  • Göllner András

    @ id Kiss László

    „mindenki itt belső Magyarországon a pokolfenekére kívánja orbánt és maffiózó bűnöző bandáját!”

    Nem kívánni kell, hanem két lábbal le rugni, oda ahol a helye a zseb-diktátornak, és bűnöző társainak ! Sajnos, ehhez se töke, se gerince, se esze drága népemnek. Mindíg mástól várja a megoldást, mindíg másokra mutogat, és ha nagy ritkán hősködik ez a nép, ezt akkor találja csinálni, amikor semmi esélye a győzelemre. Szóljon már az ifjabb Kiss Lászlónak hogy segítsen magának. Talán közös erővel elérhetnek valamit, hisz ma már nem a Ruszkik hanem csak egy felcsúti bugris ül a nép nyakán.

  • Göllner András

    @ Tóth Peti

    Rád már nincs időm.

  • Göllner András
    2016 december 10
    9:42 du.
    Igazán örülök neki!
    Vagy inkább kár!
    Döntsd el!
    Eldöntő üdvözlettel.

  • Kedves Starchild!!! :::
    Starchild
    2016 december 10
    8:07 du.

    tóth péter
    2016 december 10
    12:30 du.

    Nincs mit tisztázni, azt írtam, hogy “inni”.
    ÉN IS EZT MONDTAM!
    ::::”””Göllner András
    2016 december 8
    1:21 du.

    @ Starchild

    “kevesebbet kéne írni” Kinek ? Magának, vagy nekem ?
    Kérem tisztázza ezt nekünk. Mivel én rövidebben és kevesebbszer szoktam ide beírni, mire gondoljak ?”””….
    De nem mindenki úgy olvasta!!!
    ….””””Starchild
    2016 december 8
    12:37 de.

    Kevesebbet kéne inni…szóval nem arról volt szó….””””
    Nem mindenki azt olvasta ami le van írva –Különösen nem az akinek szólt az írás.
    Én nem értettelek félre.
    Tisztázó üdvözlettel.

  • Nyílt uszítás??? ::::Nem kívánni kell, hanem két lábbal le rugni, oda ahol a helye a zseb-diktátornak, és bűnöző társainak ! :::”Göllner András
    2016 december 10
    9:40 du.”””…

  • Göllner András
    2016 december 10
    9:25 du.

    Nem kell visszamenni száz évet, nem kell másokra köpködni! A magyar rendszerváltást azok cseszték el, akik ott voltak a rendszerváltó Kerekasztalnál.

    Én soha nem mondtam, hogy csak az szdsz hibás mindenért, de mivel őket ismerem, ezért az ő hibáikra tudom fölhívni a figyelmet. Tanulni kéne a hibákból, nem személyeskedni!

  • Göllner András

    @ lámpa

    „Tanulni kéne a hibákból, nem személyeskedni!”

    Most ugye magadra gondoltál, vagy mond, mire ?

    Figyelj, Lámpa. Ha már egy ilyen hülye ál név alatt írsz ide, naponta tucatszámra, tanulj már meg lécci világítani is, mert eddíg csak ködosítetted a múltat, a jelent és a jövőt. Mit szeretnél ezért? Azt hogy kitüntetessen téged a KMH, mint Bayert az Áder Jancsi ? Azt szeretnéd, hogy dicsérjelek meg csapnivaló teljesítésedért ? Azt szeretnéd, hogy álljak le veled minden nap hosszasan vitatkozni? Sajnos egyiket se érdemled meg. Azt hogy kivel állok le vitatkozni, én döntöm el. Oké ? Fáj nagyon ? Tedd túl magad rajta. Van itt elég vitapartner, csevegj a Tóth Petivel, a Marcsival,az ötvenhatossal, a charlival, vagy a Figyelővel, ők szeretnek veled beszélgetni.

  • Göllner András

    @ Tóth Peti

    „Nyílt uszítás???”

    Igen. Kelents fel, pókhasú 🙂

  • Göllner András

    v Mike

    „Talán a Kanadai Hirlap az egyetlen, amelyben kritikus hangvétel is megjelenik. Kap is érte hideget-meleget.”

    Köszönöm munkatársaim nevében is, értelmes hozzászólását. Van amikor fején találjuk a szeget, van amikor mellécsapunk, de legalább csinálunk valamit.

  • Göllner András

    Peti, a kelents, jelents-t jelent. A pókhas, azt jelenti, hogy kedveskedem veled. Most már világos ?

  • Göllner András
    2016 december 10
    9:40 du. már ne haragudjon de, ekkora hülyeséget meg marhaságot , meg ostobaságot régen nagyon régen hallottam, az akkor u, értelmiségtől dr.proff, mérnökök stb. -ek akik a marxizmus-éeninizmus rejtelemibe vezettek be – én hülye meg hittem nekik, mert eszembe sem jutott én iskolázatlan, hogy hazudnak – ma már leszarom őket illetve fattyait kisztiti
    károkat orbán – gyurcsány – kövér, simicska – stb, és holdudvara – tehát ha nem meri kimondani ki az okozó azaz az ok gazda ne engem okítson mit kell tennem – én egyszer kimondtam egy versemben meg is kaptam az antiszemita jelzőt itten -tudom, hogy mit kel tennem és teszem is

  • Méghogy Trianon ??? =

    Egy rosszul megválasztott harctér jutalma.

    .

    Meg hogy megszálló ruszkik ??? =

    Amikor a megszálltakból megszállók lesznek…

    ˙

    Ez ilyen egyszerű – matematika + és – … 🙁

    Mi köze ehhez Amerikának ?

    ÉS! mi köze 56-nak Trianonhoz ? Mit keres a csizma az asztalon ??? Vagy mégiscsak volt abban valami revansizmus ???

  • Mike! 8:31

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  • tóth péter
    2016 december 11
    2:27 de.

    „Nem mindenki azt olvasta ami le van írva –Különösen nem az akinek szólt az írás.”

    Hát jelentkezzen az aki nem tud olvasni vagy mást értett. Magyarul volt írva, magyar szóval…probléma az, hogy pont ezek osztják az észt.

    Mike
    2016 december 10
    8:31 du.

    Nem tudom ki vagy de ennyi hülyeséget egy rakáson már régen olvastam. Még ha nem itt élnék akkor lehet, hogy gondolkoznák is rajta de mivel itt élek így nagyon nehéz találni valami valóság tartalmat a leírottakban…de az is lehet, hogy valamelyik más álnéven írta, hogy fenntartják az „széleskörű” érdeklődés látszatát…

  • Göllner András
    2016 december 11
    3:13 du.

    „Mit szeretnél ezért?”

    1. Ha nem tetszik, hogy válaszolnak neked, akkor ne írjál!
    2. Hagyd abba a személyeskedést!
    3. Írd le tételesen, hogy miben tévedtem a múltat, jelent, jövőt illetően, vagy ne vádolj „ködösítéssel”!

  • Starchild
    Valóban?
    Lehetne kicsit konkrétabban mi a probléma a leirtakkal?

  • voronyezs
    2016 december 12
    12:26 de.

    „Mi köze ehhez Amerikának ?”

    Wilson elnök „wilsoni békét” ígért Károlyinak, azt hogy az Osztrák-Magyar Monarchia megmarad és föderalisztikus államszövetségként alakítják át.

  • Mike
    2016 december 12
    7:13 de.

    „Lehetne kicsit konkrétabban mi a probléma a leirtakkal?”

    Igen, sok a valótlanság benne. De menjünk sorjában. Szóval onnan indult a vita, hogy már eleve a cikknek nincs valóságtartalma és aztán még erre jött a nagy orbánozás, pártpropaganda, stb…tipikus bolsi duma.

    „Persze havi $3000 dolláral már könnyen viccel, elég vonzó, hogy bármilyen munkát elvégezzen. A hangsúly a bármilyenen munkán van!”

    Bizonyára a magyar állam utána nézett annak, hogy hogyan tud észak-amerikába embereket küldeni alapítványon keresztül magyar közösségekbe. Tehát, ha az itteni magyar közösségek fizetnék őket akkor akármerről is nézzük munkavállalók lesznek ami mindjárt egy másik kategória. Viszont ők küldetésben jönnek nem pedig mint munkavállalók. Úgy az USA-ban mint Kanadában vannak minimum követelmények, hogy ezek az egyének teljesen önellátók legyenek nem pedig valakiknek a nyakán éljenek. Abból az állítólagos 3000-ből kell, fenntartják magukat az ittlétük alkalmával(élelem, szállás, utazás). Gondolom ez után még személyjövedelmi adót is kell nekik fizetni mint mindenki másnak. Az meg már legyen az ő szerencséjük ha befogadják őket családoknál és így csökkenek az ittléti költségeiket. Az, hogy bármilyen munkát elvállalnak az én tapasztalataim szerint nem igaz. Olyat már láttam, hogy rendezvényeken besegítettek de kérdés az, hogy ez tiltva van? Nem hiszem.

    „A Magyar kormány teljespályás letámadásba ment át és elfoglalta (értsd megvette) észak-amerika magyarságát!”

    Ez egy nettó baromság!Itt nem vettek meg senkit pedig sokan vagyunk.

    „KCSP-ek!
    NEM KELLETEK NEKÜNK! NINCS RÁTOK SZÜKSÉGÜNK! MENJETEK HAZA!
    RUSZKIK HAZA!!”

    Ez csak a te saját véleményed meg aztán mégis kik itt az oroszok?

    „Néhány itteni magyar ember, remegve vágyik arra, hogy mellére tűzzenek valamilyen otthoni kitüntetést. Ezért besugóvá válni, ezzel eladja önmagát és vele az itteni magyarságot. Természetesen ezek a kiválasztott “elvtársak” lesznek azok, akik majd képviselik a otthoni Diaszpóra Tanácsban és egyéb magyar szervezetekben is az amerikai és kanadai magyarokat.”

    Ezen csak nevetni lehet ugyanakkor elszomorító, hogy még mindig vannak ilyen emberek akik ilyen hülyeségeket összehordanak.

    „Talán a Kanadai Hirlap az egyetlen, amelyben kritikus hangvétel is megjelenik. Kap is érte hideget-meleget.”

    A kritika az nem egyenlő tév információkkal(olykor rágalom hadjárattal). Az utóbbi inkább jellemző mint az előbbi.
    Tehát még egyszer: semmi közöm az orbán rendszerhez, fideszhez meg egyáltalán a „magyar” politikához. Én csak az alapján írtam amit itt tapasztaltam meg tudok. Amiket pedig ti állíttok az elvtársaiddal meg ahogy viselkedtek az egy tipikus példája a coci rezsimből visszamarad csonka országi „magyaroknak” akik állandóan sírdogálnak, jajgatnak meg irigykednek viszont arra se vagytok képesek, hogy legalább egy kicsit utána nézzetek a dolgoknak.
    Nos, további jó irigykedést és kellemes jajgatást.

  • Mike
    Rosszul látja a magyar emigrációt .T.i. még ma is sokan élnek itt, akik azért élnek itt, mert nem kedvelték otthon a Kádár, Gyurcssány diktaturáját. Valószinű ezek a kormánypártot támogatják lélekben, nem az ellenzéket.
    Azért senki nem kap „plecsnyit” mert itt él.Sokszor igen nehéz körülmények között kezdte az emigrációs életet, nyelvtudás, állás hián.
    Természetesen vannak még olyanok, akik megélhetési, jobb állapotra vágytak és reméltek itt jobb jővőt. Mindenféle ideológia nélkül.

  • A Körösi Csoma Társaságról.

    Ha kint él Mike, akkor tudhatná, hogy a magyar nyelv és kultúra mennyire fontos a magyar szűlőnek gyermekeinek továbbitani. Ebben nyújt segítséget a Körösi Csoma társaság. Ahogy már írtam, mindig voltak áldozatos magyarok, akik tanítanak az itteni magyar iskolákban, de ezek önkéntesek nem tanitók valójában. A KCS-vel viszont szakemberek jönnek ide és ebben segítséget nyujtani.
    Miért fáj ez egyes magyaroknak, azt nehéz megérteni!

  • FURCSA – NAGYON FURCSÁVÁ VÁLT EZ A VILÁG SZÁMOMRA, AHOGY KÖZELEDEK A HALÁL KAPUJÁHOZ!
    De előtte , hogy tudd elmondom, hogy közeledik egy újabb HONVISSZATÉRÉS és nem honfoglalás, isten mentsen a fogalom kitalálóitól pláne a honfoglalóktól!
    Írtam egy Svájcban élő barátomnak, á nem írhatom, hogy barátom, mert nem tudom, csak hiszem, hogy ismerem őt nem jön haza, ide ahol született nyugdíjas éveire, mint írja, hogy valóban király lenne itt belső Magyarországon svájci nyugdíjából, de meztelen – szomorú vagyok, de egyben megértő is, aki így gondolkodik az ne is térjen vissza az anya országába! A jövőben leszűkül az élettér itt a Földön, ezt már sokszor leírtam és nem azért mert a jelenlegi hatalom bitorlók ezt sugalmazzák, , ha nem ez törvényszerű, mindig így volt és lesz is egy újabb mini jégkorszak – a túlélés helye pedig KÁRPÁT – MEDENCE, OKÁT IS LEÍRTAM MIÉRT!
    Szóval magyar ott kint az ismeretlen nagy idegenben – gyertek haza ide otthonodba szülőhazádba és közösen tegyünk azért amiért hívatottak vagyunk ! Ne cseszegessük már egymást többet, ha nem építsük újjá azt a világot ami megorrolt ránk!
    tisztelettel id. Kiss László

  • id Kiss László
    2016 december 13
    1:00 de.
    Kedves Kiss László, öszintén meghatótt „hazahivó” utolsó írása!
    Sajnos, a dolog nem olyan egyszerű, hazamenni!
    Aki 60 éve emigrációban élt, már nem tudna otthon éni, több okból.
    Az 1. hogy családja, kicsije és nagyja már itt szűletett és nehéz lenne itt hagyni őket.
    A 2. hogy hazalátogatásaink alkalmával, ma is, változatlanul éreztük, hogy ma is él a kölcsönös gyűlölet a két politikai felfogás között. A komcsik sajnos, más néven ma is azok, akik régen voltak, és a légkörben van egy ilyen levegő.

    A gyűlőlködés méreg és mindenki megkaphatja. Arról nem is beszélve, hogy egészségileg ártalmas.

  • Göllner András

    @ hazai lámpa

    Nem fogom megadni nekd azt amit szeretnél tőlem, mert nem érdemled meg. Figyelj ! Ezért meg kell dolgoznod. Én nem ugrálok a nokkedlieid után, mint a kis-kacsák a feneketlen tónál. Világos ?

  • Figyelő 11:02!

    „Miért fáj ez egyes magyaroknak?”

    Hát csak azért, mert Orbanisztán mindeme „nagyvonalúságát” nem a saját zsebéből, de annál inkább az adófizetők pénzéből gyakotrolja akkor, amikor Magyarországon 4-millióan élnek a létminimum határán, vagy az alatt. – Ez a szám a lakosságnak több, mint 40 %-át teszi ki !
    Ugyanilyen nagyvonalúsággal herdálják el Orbánék az Európai Unó „kohéziós alapjából” bejövő Euro milliárdokat a saját egyéni céljaikra (hobbyjukra), választási előmenetelükre és a saját meggazdagodásukra… Ebbe sorba tartozik ez a jeles KÖCSÖD is…

    .

    Ui:
    Amúgy meg, az eurós pénzek nélkül a magyar gazdaság már rég csődbe jutott volna.