Keresztények üzenik az Orbán kormánynak: Nem lehet valakit „kereszténnyé nevelni” — „jó keresztények” pedig nincsenek

2016 december 15 1:17 du.101 hozzászólás

Antók Péter magyar szociológus fogalmazott meg egy egyértelmű üzenetet, illetve egy petíciót, amelyet a hiteküket gyakorló magyar keresztények küldenek az Orbán kormánynak. Antók úr szavaiban a szociális igazságosság elve – amely Jézus tanításainak középpontjában áll és amely fontos irányelv a legtöbb kanadai római katolikus és „történelmi” protestáns közösségben – kerül hangsúlyba. Kereszténységünk nem ok arra, hogy magunkat jobb magyaroknak vagy jobb embereknek tartsuk másoknál–írja a szerző és hozzáteszi: nem fordíthatunk hátat a bajba jutott más vallású embereknek sem.

*

jezus-krisztus

(Timothy P. Schmalz alkotása.)

A közelmúltban Magyarország Miniszterelnökséget vezető minisztere, Lázár János Mezőtúron a következő gondolatokat fogalmazta meg:

„A mai magyar államnak az a meggyőződése, hogy a magyar oktatás legfontosabb szereplői […] az egyházi fönntartásban lévő oktatási intézmények. […] A legtöbb, amit ma, a XXI. században egy diáknak adhatunk Magyarországon, Európában és a világban, hogy ha jó keresztény, keresztyén embert nevelünk belőle, és ha jó magyar embert nevelünk belőle. Ami ezen túl van, az vitatható, megkérdőjelezhető, s nem tudjuk, hogy a következő évtized, évszázad próbáját kiállja-e. Csak azt tudjuk bizton – és nekünk magyaroknak a múlt ezért különösképpen is fontos – hogy az elmúlt ezer esztendő magyar sikerei azon múlottak, hogy a fiatal magyarok keresztények, keresztyének voltak-e és hogy mertek-e jó magyarokká válni. Ez volt a fő kérdés a mögöttünk hagyott időben, és nekünk, akikre a választópolgárok ma ennek az országnak a vezetését bízták, az a meggyőződésünk, hogy a magyar nevelésben, a magyar oktatásban ez a két legfontosabb tartópillér. Ehhez várunk szövetségest az egyházakban, ehhez remélünk szövetségest a történelmi egyházakban, és ennek rendeljük alá az új Nemzeti Alaptantervet, és ennek rendeljük alá a magyar oktatáspolitika megszervezését.”

Örvendetes, hogy a kormány elismeri a keresztény vallás fontosságát az ország múltjában, és hogy a jövőben is támogatni kívánja az egyházak társadalmi szerepvállalását. Miniszter úr szavai azonban nem csak erről szólnak. A beszéd elhangzása óta többen is kétségeiknek, felháborodásuknak adtak hangot, hívő és nem hívő magánszemélyek egyaránt. Nádori Gergely pedagógus rámutat arra, hogy a történelmi keresztény egyházak hitvallása szerint a hit Isten ingyenes ajándéka. Nem lehet valakit „kereszténnyé nevelni”. Körmendy Zsuzsanna újságíró szerint a kormánynak egyáltalán nem feladata, hogy nevelje Magyarország állampolgárait, „jó keresztények” pedig nincsenek. A Független Diákparlament az Alaptörvényre hivatkozva utasította vissza Lázár János kijelentéseit.

Mi, akik ezt a nyilatkozatot megfogalmaztuk, túlnyomórészt történelmi keresztény egyházak hívei vagyunk.

A kereszténység kulturális jelentősége országunk történelmében vitathatatlan. „Az elmúlt ezer esztendő magyar sikereit” azonban mi, keresztények mindig más vallású vagy nem vallásos honfitársainkkal együtt valósítottuk meg. Keresztényként valljuk, hogy Isten ugyanúgy a saját képmására teremtette, és szeretetében ugyanúgy részesíti őket, mint minket. Kereszténységünk nem ok arra, hogy magunkat jobb magyaroknak vagy jobb embereknek tartsuk másoknál.

Értékeljük, hogy a mai magyar kormány a keresztény egyházakban nem ellenséget, hanem szövetségest lát. Amennyiben azonban az ország vezetői olyan módon közelítenek a keresztény egyházakhoz, hogy közben hátat fordítanak mindazoknak, akik nem keresztények, meggyőződésünk, hogy vissza kell utasítanunk a felénk nyújtott kezet. Egyházaink jövője nem a mindenkori magyar kormány anyagi és erkölcsi támogatásától függ, hanem Isten kegyelmétől. Fő „szövetségesünk” nem az állam, hanem az Örökkévaló, aki szövetséget kötött az emberrel, amikor kinyilatkoztatta magát Mózesnek a Hóreb hegyén, és aki megújította ezt a szövetséget Jézus Krisztusban.

Lázár János beszéde alkalmat ad arra, hogy mi, Magyarország állampolgárai átgondoljuk és nyilvánosan megvitassuk, hogy mi az egyházak szerepe az oktatásban és a társadalmi élet más területein. Reméljük, hogy ebben a gondolkodásban papjaink, lelkészeink, püspökeink és a Szentlélek Úristen is segítségünkre lesznek.

Isten áldását kérjük országunk vezetőire, egyházaink vezetőire és minden jóakaratú honfitársunkra. A magyar oktatást és hazánk jövőjét Isten kezébe ajánljuk. Azért imádkozunk, hogy a mezőtúri beszéd nyomán kibontakozó vita ne a megosztottságot erősítse az országban, hanem a békesség, a kiengesztelődés és Isten szeretetének kiteljesedése felé vezessen.

Keresztény testvéreinket, papjainkat, lelkészeinket, püspökeinket arra kérjük, hogy imádkozzanak velünk együtt.

Antók Péter

101 hozzászólás

  • Göllner András

    „Reméljük, hogy a Szentlélek Úristen is segítségünkre lesz,
    Isten áldását kérjük országunk vezetőire. A magyar oktatást és hazánk jövőjét Isten kezébe ajánljuk.”

    Már csak ez hiányzott ennek az országnak.

    Én már csak azt szeretném megtudni, hogy mért annak a kezébe adjuk hazánk jövőjét akitől félünk, illetve azt, hogy mért félünk az Istentől ? Mért nem magunktól félünk, vagy attól, hogy most inkább a Donald Trump-al van elfoglalva az Isten, mint a magyar közoktatás állapotával ?

  • Göllner András

    És Kuala Lampúrra ki figyel, hisz ott meg nem a Krisztus édesapja az Úr ? A Kinaiakkal, a Japánokkal, a Hindukkal, a kis Tibetiekkel meg mi lesz ? És azzal a rengeteg Arabbal meg ki fog törődni? Azok meg kinek a kezébe adják a jövőjüket ? Ők kitől féljenek ? Orbán Viktortól ? Ugyan kérem.

  • A cikk témájáhos és a címéhez:
    A keresztény nevelés segít ahhoz hogy valaki jó keresztény legyen, Ez nem csak a keresztény vallásra vonatkozik, hanem a judaizmusra, és minden más vallásnál is ez történik.

    Megéltem, eddig minden időszakát a magyar szellemi életnek, a keresztényit, a vallástalant,az iIsten tagadó kort is.
    Általában, az „izmusok” nem engedik a vallásokat sem nevelésre, sem terjesztésre. Ez volt a nácizmusban és ez volt a kommunizmusban is!
    Úgy tűnik nekem, hogy a liberálizmusban is ezt követik.

  • Kereszténynek születni kell,vagy átkeresztelkedni(voltak idők amikor ez hasznos és életmentő volt,tehát nem vádaskodom alaptalanul…)
    Amúgy a kereszténységhez tartozik a megbocsájtás(van miért)…,tolerancia,segítőkészség,emberség stb.és ez bizony nem pártfüggő,csupán a vallásból adódó emberi dolog!
    Mind a jobboldali szavazók,mind a baloldaliak között vannak keresztények szép számmal,az előbbiek között persze többen(!),de ezen vitatkozni,a keresztény hívőket ócsárolni,szidni az bizony nagyfokú jellemtelenségre,”amnéziára” vall…..!
    Na ennyi!

  • Egyébként a keresztények nem üzentek Orbánnak,és nem kell senkinek sem erőlködni,hogy több jó keresztény legyen,legfeljebb másoknak,hogy méltók legyenek a keresztényi jóindulatra,segítségre!

  • Amúgy sem kormánynak,sem az ellenzéknek,de még Antók Péternek sem tartozik a kérdés eldöntése a kompetenciájába,legfeljebb az egyházéba,vagy az egyén becsületébe!!!

  • Kifelejtettem egy lényeges dolgot: amúgy …Göllnernek is el kellene gondolkoznia azon,hogy vajon milyen alapon osztja az észt,amikor ő ugye (több tény, a képe és egyéb…. ráérzés alapján)biztosan nem keresztény!!!!

  • Christopher Adam

    Boda Marcsi,

    ezt most tényleg komolyan gondolja? Ha Göllner András képére néz, akkor mégis milyen vallást lát? Az én képem alapján milyen vallású vagyok?

    Ahogy franciául mondjuk: franchement!

  • Katona Zsombor

    Göllner András
    2016 december 15
    3:14 du.
    „Már csak ez hiányzott ennek az országnak.

    Én már csak azt szeretném megtudni, hogy mért annak a kezébe adjuk hazánk jövőjét akitől félünk, illetve azt, hogy mért félünk az Istentől ?”

    Most már csak azt áruld el, hogy valójában melyik a te hazád, mert nekem úgy tűnik, amikor dicshimnuszokat kell zengeni akkor Kanada, amikor meg moslékot kell köpködni akkor magyarország! Ez elég érdekes tudathasadás!

  • Göllner András

    @ Katona Zsombor

    Úgy látod, hogy odafenn, „moslékot köpködtem” Magyaroországra, és dicshimnuszokat zengtem Kanadára ? Tényleg ? Ezt honnan veszed Zsombor ? Én visszaolvastam amit írtam és nem találtam ilyen sorokat. Nem lehet, hogy valakivel összetévesztettél ?

    Zsombi ! Szerintem Neked valóban okod van Istenfélőnek lenni. Ellentétben veled, én nem tartok a jó Istentől. Beszél hozzám minden nap, elmondja, hogy reméli az Orbán a saját kezébe veszi a közoktatást és nem Rá bízza. Minden este ezzel búcsúzik tőlem: „Ne félj fiam”.

  • Göllner András

    @ Boda Marcsi

    „Göllnernek is el kellene gondolkoznia azon,hogy vajon milyen alapon osztja az észt”

    Marcsi, elgondolkoztam rajta. Önkéntes alapon (pro bono) osztom az eszemet a kedves olvasókkal.

  • Göllner András

    @ Boda Marcsi

    Ha ön úgy érzi, hogy nem vagyok keresztény, akkor ön szerint mi vagyok? Esetleg Bibsinek érez ? Vagy talán Mohamedánnak, Hindunak ?

  • Aktuális!

    Most Magyarországon egy valódi keresztény pap hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy 11 menekültet fogadott be a parókiájára.
    A . k ö r m e n d i . katolikus plebános a saját bevallása szerint nem tudta tovább nézni hogy a helyi menekülttábor (sátraiban, időnként – 10C°-ban) gyerekek és szüleik földön fekve, koszban és mocsokban élvezik a magyar állam vendégváró szeretetét, keresztényi irgalmasságát(utóbbi tőlem). Ezen kívül Őt igenis meggyőzték a szent Atya és 10 parancsolat szavai is… Miközben Erdő Péter bíboros-érsek a sajtónak nyilatkozva törvénysértőnek minősíti az ilyen befogadást – tehát emberi törvényre hivatkozva – tagadja az a keresztényi irgalmasságnak ilyesfajta, szerinte törvénysértő gyakorlását.
    Ez esetben ellentétben Lázár János fidSS miniszterrel, le kalappal a bátor plébános úr előtt. Mert az írás is azt mondja, hogy „nem a szenteltvíztől, hanem csakis Istennek tetsző cselekedeteitek által válhattok igaz kereszténnyé”.

  • Antók úr mondatai pontosak és tiszták. A hit – legyen az egy vagy több teremtőben való, vagy az emberben – tisztelendő, de semmi köze ahhoz a világi államhatalomnak. De felhívnám a figyelmét: az imádkozás kevés. A keresztény vallásban is létezik: segíts ember magadon és az isten is megsegít.
    Nem tudom, hogy a mostani uralmi mindenes, Lázár János mennyire ismeri az oly vehemenciával ajánlott evangéliumi példázatokat. De hogy szegény Lázár esetét a gazdaggal nem ismeri, az biztos, különben nem mondott volna olyasmit, hogy „akinek semmije sincs, annyit is ér”. De Keresztelő János életéről sem lehet sok információja.
    Ezek alapján gyanítom, hogy a magyarról sincs túl részletes elképzelése. Kártékony kis agitpropos, nagy pofával, vastag bőrrel.

  • Boda 4:43 szerint a vallás az arcra van írva…

    Aztán föltenném néki a kérdést, uggggyan máááá a zsidó Jézusnak, Józsefnek, vagy mondjuk sz. Máriának milyen lehetett a képe? Megfelelt e a keresztényi elvárásoknak a hajuk és a szemük színe, avagy ‘stenments az orruk profilja ? Vagy a „keresztényi jellegek” csak jóval később alakultak ki a hit évszázadai hatására ? 😀

    Nevetséges – de inkább alattomos. – Egy antiszemita, rasszista boszorkány, mint a KMH törzs-kommentátora.

  • Hogy lehet egy “Isten“, ki engedi a háborúzást, az éhezést, a gyermekbántalmazást – például; ki mengengedi, hogy ártatlan gyerekek csontrák-ba szenvedjenek ?

    Ebben a világba, létezési életszínvonalunk, a biztonságérzetünk emelése érdekébe, a megoldásokat MAGUNKBA keressük és ne egy magunktól kívülálló filozófiai fogalomba amiről semmi kézzelfogható bizonyíték nincs !
    A világ jövőjének érdekébe szükségszerű az úgynevezett “egyházakat” messze távoltartani a fiatalok oktatásától. Legyen az oktatók elsőszámú feladata megmutatni, rávezetni a fiatalokat arra, hogy hogyan kell megtalálni az életük helyes irányát önmagukba.

    Templomok helyett építsünk kórházakat ! Többre megyünk !

  • Vögelein!

    ” Nevetséges – de inkább alattomos. – Egy antiszemita, rasszista boszorkány, mint a KMH törzs-kommentátora.”

    Kiegészíteném azzal, hogy mérhetetlenül tudatlan(is) ami önmagában még nem lenne akkora bűn, ha nem társulna hozzá a szokottnál is nagyobb rosszindulat és pöffeszkedő gőg! Mire is?
    Amikor a sötétség társul ostobasággal,és ekkora pofával- ott még az sem felmentő körülmény, ha esetleg marhára rá van szorulva az „elismerésre”!
    Talán nincs is itt más a trollok között, akinek soraiból ennyire süvítene a fideszes sorvezető!

  • Mondja Lázár János : az elmúlt ezer esztendő magyar sikerei azon múlottak, hogy a fiatal magyarok keresztények, keresztyének voltak-e és hogy mertek-e jó magyarokká válni
    Ennek a gondolatnak voltak tragikus következményei 1944 májusától.

  • „…amikor ő ugye (több tény, a képe és egyéb…. ráérzés alapján)biztosan nem keresztény!!!!”

    Jó ég!
    Te ránézésre – a képe alapján – és egyéb…ráérzésre (?) megmondod hogy ki a keresztény és ki nem (?)
    És miféle „több tény”-re hivatkozol?
    Mintha feljebb azt írtad volna, hogy „sem a kormány, sem az ellenzék, de még Antók Péter kompetenciájába sem tartozik annak eldöntése…stb ” de látom Boda elvtársnő egyéb megérzésébe igen?

  • Göllner András
    2016 december 15
    10:48 du.

    Mondhatsz amit akarsz!!
    Kínai vagy!!!

    :D:D:D

  • Katona Zsombor
    2016 december 15
    7:04 du.

    Kedves Zsombor. A képlet egyszerű. Amikor az embert moslékkal etetik, akkor ne csodálkozzék, hogy azt a moslékot ki is köpi. Ez nem ország függő, bár nagyon erre szeretné kihegyezni GA válaszát. Nem úgy van az, hogy csak úgy jön a semmiből a moslék, azt azért el tudja képzelni. Magyarországon persze sokan lenyelik a moslékot, mert jól álcázva és tejbepapiként adja a szájakba a magyar kormány nagyon sok esetben. Van aki lenyeli, van aki nem. Ha ön lenyeli, Egészségére!

  • Marcsi :))) Felírom a többi bődületes marhaságai közé, hogy ön arcról képes szelektálni. Had lássa majd az utókor, hogy éltek agy nélkül is emberek és szavaztak is, jót fognak majd hahotázni magán. A vészkorszakban még sárga csillag kellett ehhez a fajta megkülönböztetéshez, magának már arcról is megy. Őrület! :)))

  • Mondja Lázár János : az a meggyőződésünk, hogy a magyar nevelésben, a magyar oktatásban [jó keresztény és jó magyar]ez a két legfontosabb tartópillér.
    Ez a politikai irányvonal az országot vitte tragikus összeomlásba.

  • Göllner András

    @ Falusi

    Ezt el találtad 🙂 Ennek tiszteletére írtam egy verset

    A Pekingi kacsa

    Megyek az uccán,
    Tele a buxám,
    A babám buk rám.

  • Göllner András!

    Nem akartam személyeskedni,csak elragadott az indulat,és jogosan!
    Egyébként nem a vallásuk alapján tisztelem,vagy ítélem meg az embereket!

  • Bár nincs okom magyarázkodásra,de egyeseknek talán mégis….mert nem értik amit írtam!
    A zsidó emberek többségének vannak jellegzetes vonásai,amikből
    következtetni lehet a vallásukra(ez nem bűn,hanem tény)meg ugye
    egy keresztény nem gúnyolódik a saját hitével…sajnos a zsidók
    sokszor megteszik ezt másokkal(közben nagyon érzékenyek..)így
    ennek a következménye az antiszemitizmus terjedése sokaknál,amiről bizony ők tehetnek!!
    Na ennyi!

  • Boda Marcsi
    2016 december 16
    11:25 de.

    Akkor a hozzászólásában, vajon mire utalt azzal, hogy GA ne ossza az észt, mert nem keresztény..? Ugyan ebben a hozzászólásában ráadásul tetézte az ostobaságát, hogy képről fel is ismeri ön a nem keresztényt.

    Egyértelmű és elhiszem. Biztos, hogy nem akart személyeskedni, csak mivel nincs sütnivalója, így marad az ilyenkor szokásos egyetlen megnyilvánulási forma, és az indulatok ragadják el. Arra vigyázzon, nehogy a hév ragadja el, mert Boda-féle bődületes ostobaságok kiadásához még kell gyűjtenem gyöngyszemeket, eddig olyan 112 oldalnyi van, és legalább kétszáz oldalas kötetet szeretnék.

  • Christopher Adam

    Kibújt a szög a zsákból…

    Az segít ha azt mondom, hogy Göllner András nem zsidó? Szóval nem tudom, mit láthatott a képében…

  • A zsidó emberek többségének vannak jellegzetes vonásai,amikből következtetni lehet a vallásukra – ostoba, jujj de ostoba! És műveletlen is.

  • Christopher Adam

    Drizari,

    Pont azon töprengtem, hogy vajon az lenne az átlagos Fidesz-szavazó nívója amit itt látunk BM-től?

  • Drizari
    2016 december 16
    9:36 de.
    Válasz erre a beírására. ikor vitte eza keresztény szellem a magyaraokat 1944 májusában? Tudja mi vitte a magyarokat oda, a nűci német megszállás 1944-ben, és a német csizma, a kormányban, az utcán és mindenhol.
    A kereszténységnek semmi köze nem volt hozzájuk, mert a nácik vallástalanok voltak, éppen úgy mint a kommunista megszállók!

  • Valóban, Göllner András nem zsidó. Kedves szülei a montreali református egyház oszlopos tagjai voltak, Édesanyja viszont egyszer résztvett a katolikus nőszővetség lelkigyakorlatán, ahol megismertem.

  • Christopher Adam : nem, a többségük fölötte áll, gondolj az MTA és az MMA fizetett tagjaira. Ez a nívó inkább a szélsőjobbon dívik.

  • Figyelő, JAVITÁS:
    2016 december 16
    12:39 du.
    Drizari
    2016 december 16
    9:36 de.
    Válasz erre a beírására. Mikor vitte ez a keresztény szellem a magyarokat 1944 májusában? Tudja mi vitte a magyarokat oda, a náci német megszállás 1944-ben, és a német csizma, a kormányban, az utcán és mindenhol.
    A kereszténységnek semmi köze nem volt hozzájuk, mert a nácik vallástalanok voltak, éppen úgy mint a kommunista megszálló

  • Na azt hiszem túltárgyaltuk a dolgot….HunCanada meg megint „bölcselkedett” szokás szerint,de nem sikerült neki!
    Az,hogy Göllnert zsidónak néztem,ugye talán mégsem sértő,de ha keresztény lenne,akkor nem ágálna a saját hite ellen….
    Bár azt mondják,hogy a zsidók nagyon eszes és rafinált emberek,de ugye nem mindenki….és a keresztények között sem mindenki hülye,mint ahogy azt ők feltételezik!
    Némi logikával rá lehetett jönni,hogy nem hindu,mohamedán(sem kínai…buddhista..) stb,így
    csak tippeltem….ha az meg neki sértő,hogy netán zsidónak néztem, és valóban az akkor az ő szégyene…..!
    Érdekes,hogy a a zsidók,ateisták szabadon sértegethetik a keresztényeket….
    Egyébként Orbán,Lázárt lehet szeretni,utálni:ez politika…,az meg tény,hogy Magyarország alapvetően keresztény ország és a kisebbségeknek kellene alkalmazkodni,különösen akkor,ha minden jogos támogatást megkapnak a kormánytól,nincs elnyomás!
    Na akaratlanul is beletrafáltam egyesek „érzékeny lelkébe”,de ismétlem nem bántó szándékkal és nincs miért elnézést kérnem!
    Levontam a konzekvenciát(nem keveset!!!)és ejtem a témát,nyugodjanak le szépen,se antiszemita,se fasiszta nem vagyok,az acsarkodó kisebbség nem tud befolyásolni!

  • @Figyelő:

    Kedves Figyelő. A németek számszerűségében se voltak annyian, hogy saját maguk bírják elkövetni azokat a szörnyűségeket, ehhez kellett a magyar és keresztény hivatalok és a lakosság hathatós segítsége is.
    Például (klikk a fotóra):
    http://www.csillagoshazak.hu/sites/csillagoshazak.hu/files/sites/csillagoshazak.hu/files/images/kerelmek/HU_BFL_IV_1409_c_1944_IX_02783_00116.jpg#overlay-context=

    Vagy, itt egy másik példa, hogy milyen széleskörű volt:
    http://www.csillagoshazak.hu/sites/csillagoshazak.hu/files/styles/galleriffic_slide/public/images/galleries/fk165d2_0021.jpg?itok=qynmaqcW

    És akkor még nem beszéltünk azokról, akik a kötelezően beszolgáltatott kerékpárokat, rádiókat átvették és nyilvántartották, vagy a leltár-bizottsági tagokat, akik a kiköltöztetett zsidólakásokat vették lajstromba.

  • Figyelő!

    Örülök,hogy tájékoztattál,de Te biztosan érted (ha mások nem is..)
    hogy mit írtam!
    Tippeltem,tévedtem…de a véleményemet minden másban fenntartom!

  • Vögelein!

    Jézus valóban zsidónak született,képzelje a felvilágosítása nélkül is tudom….de ugye a zsidó Júdás árulta el,megkeresztelkedett és utána halt meg!stb.
    Senki ne izgassa fel magát feleslegesen,nem ér annyit a dolog….
    vitázzanak inkább a valóban ellenséges antiszemitákkal,meg esetleg
    győzzék meg a valóban kártékony uszító zsidókat,(sajnos vannak szép számmal)hogy állítsák le magukat a saját érdekükben!
    Csak megjegyzem,hogy hosszú évek óta felhőtlen barátságot ápolok
    zsidó származásu ismerőseimmel,barátaimmal….!!!!!!!!!!

  • És még találtam egy gyöngyszemet, amiben a háztulajdonos önszorgalomból kezdte meg a zsidótlanítást, és kérelmezi bérházának törlését a „csillagos házak” közül (katt a fotókra a nagyításhoz):

    1. oldal
    http://www.csillagoshazak.hu/sites/csillagoshazak.hu/files/sites/csillagoshazak.hu/files/images/kerelmek/HU_BFL_IV_1409_c_1944_IX_02784_00073.jpg#overlay-context=

    2. oldal
    http://www.csillagoshazak.hu/sites/csillagoshazak.hu/files/sites/csillagoshazak.hu/files/images/kerelmek/HU_BFL_IV_1409_c_1944_IX_02784_00074.jpg

  • Látja Boda! Bakot lőtt, már megint! Figyelőnek elhiheti, hogy GA nem zsidó. Hiába is olvassa ki a fotójáról, és látja a jellegzetességeket. OMG :)) Jézusom, miről kell eszmét cserélni a 21. században… :)) Vicc.
    Megjegyzem, ha zsidó, ha keresztény, ha arab, ha buddhista, ha kínai tök mindegy, mert maga vallástól függetlenül hozta a napi átlag formáját. Bődületes nagy hülyeségeket beszélt!

  • Drizari
    2016 december 16
    1:40 du.Kedves Drizari, én ott voltam és átéltem.
    A németek tették Szálasit a kormányra, és attól kezdve, valóban beálllt a zsidóüldőzés.. És a sárga cillag , meg a házak.
    Igaz az is, hogy voltak olyanok akik bedőltek nekik, és aljas tettekre voltak képesek. De ezt, hasonlóan, átéltem, a Rákosi korban is, ellenkező fordulatban. A mi házmesterünk nyilasként feljelentette a zsidó lakókat, de mikor Rákosi bejött, feljelentette a középosztályi lakósokat is!

  • HunCanada duguljon már be,sokszor írt már sértő,lekezelő,elfogult véleményt és soha nem látta be a tévedését….(nincs önkritikája és nem észlény…)!!!!Tévedni emberi dolog és intelligencia kérdése belátni,ami magára nem jellemző!
    Én beláttam a tévedésem EGY DOLOGBAN!!!a többit fenntartom és sem magának,sem másnak nem kívánok se magyarázkodni,sem bizonygatni,mert nem jegyzem és nincs is értelme!!!
    Na pá,jó filmet nézek!!!

  • Drizari
    2016 december 16
    1:40 du.
    Természetesen értem a panaszát, de felmerül a kérdés bennem,hogy maga érti e, az én panaszaimat, amit a kommunista rendszerben éltem át?

  • * Figyelő.

    Ennyire ostoba vagy, hogy panasznak olvastad soraimat? Nem, az nem panasz volt, hanem tényközlés. És a történelmi dokumentumokon olvasva a dátumokat rájöhetnél, hogy mindez 1944. október 15-ike előtti.
    És közlöm, hogy annyira vagyok zsidó, mint volt Esterházy Péter, az író. Így panaszra okom végképp nincs.

  • Hollósy Gerti

    Lázár János elhíresülő mondata az „oszd meg és uralkodj” mondással röviden magyarázható.

    Magyarországon az állam és az egyház szétválasztása a kiegyezés után megtörtént és hasznos dolog volt.

    A vallás, a hit szerintem magánügy, nem kell ebbe politikát, jelen esetben pl. az oktatáspolitikát belekeverni. (és persze máskor sem kellett volna, semmilyen szinten, a vallást erőltetni és tiltani egyaránt hülyeség)

    Mit számít az, hogy valaki keresztény, zsidó, vagy más vallású, vagy nem vallásos, egyetlen dolog számít, hogy EMBER legyen, ebben minden benne van.

  • Boda Marcsi
    2016 december 16
    11:58 de.

    Közkeletű tévedés, amit leír. Sok zsidó ismerősöm van, de szinte egyiket sem ismerné fel Ön zsidónak (esetleg, ha némelyikük felveszi a sábeszt, akkor talán, bár többségük keresztény, így, nem venné fel). http://fotelkalandor.blog.hu/2013/08/28/119_hogy_nez_ki_a_zsido
    Ezt írja: „Kereszténynek születni kell,vagy átkeresztelkedni”.
    Talán nem kell felvilágosítanom, hogy a kereszténység – ugyanúgy, mint az iszlám – hódító vallás. A kereszténység térít, és keresztel, a mai napig, szerte a világban.
    Magyarország lakosságának vallási megoszlását nagyon nehéz megmondani:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_n%C3%A9pess%C3%A9g%C3%A9nek_vall%C3%A1si_megoszl%C3%A1sa
    Az biztos, hogy sok a keresztény, de jelentős azok aránya, akik nem vallásosak. Azt állítani, hogy Magyarország keresztény ország, némiképp merész dolog. Az, hogy keresztény gyökerű, talán elfogadható, bár úton útfélen látva, a pics@nyi falvak neveit is rovásírással, én még ezt is megkérdőjelezném.
    Júdás ugyanúgy volt egyszerre zsidó és keresztény is, mint Jézus.
    Itt egy kicsit úgy érzem, hogy belezavarodott. A zsidó üldözések közép és újkori keresztény magyarázata nem Júdás árulása volt, hanem az, hogy a zsidók Jézus helyett inkább Barabást választották.

  • Göllner András

    @ Figyelő és a többiek akik származásom, hitem témájában érdekeltek

    „Valóban, Göllner András nem zsidó. Kedves szülei a montreali református egyház oszlopos tagjai voltak, Édesanyja viszont egyszer résztvett a katolikus nőszővetség lelkigyakorlatán, ahol megismertem.”

    Sajnos, rosszul teccik tudni a dolgokat. Édesanyám katolikus volt, apám református. Két nővéremet katolikusnak kereszteltek, engem reformátusnak. Évtizedeken át, amikor kisgyerek voltam, mi egyik héten a református templomba, a másik héten a katolikusba jártunk imádkozni. Első egyetemi diplomámat a Jezsutáktól szereztem a másik kettőt már világiaktól. Az első helyen tanultam a legtöbbet.

    Családom is én is nagyon közeli kapcsolatban álltunk a montreáli magyar egyházfőkkel, kivéve az után, hogy kiderűlt rólam, hogy nem vagyok Orbán Viktor híve. Azóta ki vagyok tiltva a katolikusok területéről, a reformátusokat önkéntesen otthagytam mert egyik másik presbiterjük petíciókat körözött ellenem mert nem voltam hajlandó lenyelni Orbán Viktor téziseit. Tették ezt abban a házban ahol Édesapám és én is évtizedeken át az Istent és felebarátainkat szolgáltuk. Ma már, a fenti okok miatt, nem járok a montreáli magyaqrok imaházaiba. Kapcsolatom a Teremtővel továbbra is nagyszerű, minden nap beszélgetünk, ezeket is megbeszéltem Vele. Azt mondta, hogy kóser amit csinálok. Bátorít és bíztat, de ezt nem egyedül teszi. Ugyan ezt tette ma délután Siddhartha is, amikor feléje fordultam.

    Ez úton is szeretnék nagyon kellemes ünnepeket kívánni a KMH kedves olvasóinak.

  • Katona Zsombor

    Göllner András
    2016 december 15
    10:18 du
    HunCanada
    2016 december 16
    9:28 de.

    Próbálkozzanak és ha még a huszadik olvasatra sem értik mit írtam, akkor Önöknek is PISA szövegértési problémái lehetnek.

  • Göllner András
    2016 december 16
    10:43 de.

    😀 😀 😀

  • Hény tüskésdróton másztam át,
    gázoltam mások hány tavát,
    kivetettek hányféle ólak,
    néztek görögnek és zsidónak,
    voltam schwaz-gelb és szlávos mélabú,
    száműzött hős és álnok kétlakú.
    Hányszor tekertek más szín pántlikába,
    hány nyelven küldtek más Galaktikára
    és hány kolompon kongó böjti péntek-
    ebédem volt a megszokott beléndek,
    nekem, ki már egy nyelvet sem beszélek
    és csak némán remélek, félek, élek.

    A Kogutowitz Manó nyomta térkép
    minek léptékét végképp rég letépték,
    nem ösztökél az égi, messze fenség
    rendje utáni szörnyű rendetlenség
    cserepeit, hogy össze én kaparnám,
    de szép lenne, ha egyszer még a falnál,
    hol a vándor ma holtan ugrik át,
    ha majd eléteszik a rubrikát,
    a kérdésre, hogy fajra, honra, mi?
    beírhatná csak így: európai

  • Szép levél, csak kár hogy a közvéleményben ismeretlen a szerző és nincsenek mögötte szervezetek.

  • Akkor jól emlékszemm, hogy ott volt a katolikus lelikgyakorlaton Édesanyja. NEM kérdeztem meg tőle, hogy mi a vallása. Viszont, mindenki tudja Montrealban, hogy a papa oszlopos tagja volt a református egyháznak.

  • Vögelein
    2016 december 16
    3:38 de.
    Maga mennyi menekültet fogadott be?
    T.i. könnyű kritizáli, de ha jobbat tud adni, inkább azzal segíthetne. A sátrak meg biztos, átmeneti lakásmegoldás lehetett.
    Hiszen, honnan szerezzenek remekül berendezett fútött lakásokat nekik a magyarok? Pláne váratlanul érkezőknek.
    Még ma sincs -10 fok Magyarorságon! Talán január, februrban annyi lesz.

  • Drizari
    2016 december 17
    11:16 de.
    Elnézést, de én is átéltem ezt a kort, és családom is megszenvedte!
    Lehet, hívni ostobának, de az igazi nagy bajok akkor álltak be, mikor Szálasi került a kormányra. Horthy lehet, hogy bevezette a numerus clausust a zsidó egyetemistáknak, de ez ha hiszi, ha nem Kanadában, a McGill egyetemen is bejött, 1920-ban.
    Nézzen utána!

  • *Figyelő

    Változatlanul játszod az ostobát. Horthy 1944 júliusában állította le a deportálásokat a Vatikán és más semleges országok diplomáciai nyomására. De a döntés csak augusztusra vált véglegessé, amikor a román átállás miatt már Horthy is elkezdett gondolkodni a kiugrás kivitelezéséről. Ez azonban nem maradt a németek előtt titokban, emiatt segítették hatalomra Szálasit. Azonban a nyilasok ámokfutó gyilkolászásáig már 437 ezer zsidót deportáltak haláltáborokba. Ebből következik az is, hogy Szálasiék nagyságrenddel kevesebb zsidót semmisítettek meg, mint Horthyék. A közelgő keleti-front miatt már nem maradt elég idejük a tömeges gyilkolásra.

  • Figyelő:
    „A németek tették Szálasit a kormányra, és attól kezdve, valóban beálllt a zsidóüldőzés.. És a sárga csillag , meg a házak.”

    Én nem mondom, hogy Ön ostoba, legföljebb azt, hogy Ön vagy elképesztően, megdöbbentően tudatlan, műveletlen; vagy nem az, de utóbbi esetben szándékosan állít valótlanságot. Minden esetre egy-két történelmi dátumról mepróbálom felvilágosítani:

    1.) Az első zsidótörvényt a független magyar parlament 1938.május 29-én, a másodikat 1939.május 5-én, a harmadikat 1941.augusztus 8-án fogadta el.

    2.) Szálasi 1938.július 6-tól a szegedi fegyházban töltötte hároméves börtönbüntetését, amelyből 1940 szeptemberében kormányzói amnesztia folytán szabadult.

    3.) A Wehrmacht egységei 1944. március 19-én vonultak be Magyarországra.

    4.) 1938.május 29. és az 1944.március 19.között a szuverén Magyar Királyság független parlamentje az említett három zsidótörvényen kívül még 18 darab zsidóellenes törvényt hozott. Ugyanebben az időszakban a magyar kir. kormány és a miniszterek majdnem 200 zsidóellenes rendeletet hoztak.

    3.) A zsidók első deportálása Magyarországról (Kamenyec-Podolszkij térségébe) 1941. júliusában kezdődött, melyet a m.kir.kormány a német szövetségese kérésére augusztusban leállítani kényszerült.

    4.) 1944.május 15-e és július 8-a között a magyar hatóságok deportálás céljából 437 ezer zsidót zártak gettóba, vagoníroztak be, szállítottak el, és a magyar határon átadtak a németeknek.

    5.) Szálasi 1944.október 15-16-án került hatalomra.

    Javasolom Önnek a fenti dátumok összevetését.

    Figyelő:
    „az igazi nagy bajok akkor álltak be, mikor Szálasi került a kormányra.”

    Tehát az Ön véleménye szerint 1944.október 15-16-a előtt Magyarországon nem volt zsidóüldözés, az igazi nagy bajok csak Szálasi kormányra kerülésével álltak be. Ami addig történt, pár százezer zsidó (és zsidónak minősített nem-zsidó) pusztulásba hurcolása Ön szerint tehát nem volt igazi nagy baj.

    Szerintem viszont az igazi nagy bajok (és nem kizárólag a zsidókat, vagy a törvényileg zsidónak minősített nem-zsidókat illetően) már jóval 1944.október 15-e előtt beálltak, sőt részben tetőződtek.

  • Figyelő!

    Be kell látnom, 3.38-as hsz-emben a -10C°-kal tévedtem: mea culpa, maxima mea culpa.

    No, de ennek ellenére sem tudnám elképzelni az unokámat még -2C° ban sem a szabadban sátrazni a nyugati határszélen, az ún. Alpokalján, Körmenden. És nem kívánom a világon senki fiának az ilyen elhagyatottságot. A tisztelendő Úr is így látja, jó keresztény módjára, ő ettől „tisztelendő”.

    .

  • 1944 júliusáig deportáltak Magyarországról – német nyilvántartások szerint – 437 ezer zsidót. A nyilasok gyilkos ámokfutása októbertől kezdődik, és akik a keleti-front rohamos előretörése miatt számszerűségében nagyságrendileg kevesebb zsidót bírtak kiirtani.

    Ennyit illene tudni Figyelőnek is.

    Mondja Lázár János : az a meggyőződésünk, hogy a magyar nevelésben, a magyar oktatásban [jó keresztény és jó magyar] ez a két legfontosabb tartópillér.
    Ez a politikai irányvonal vitte (egyszer már) az országot tragikus végű összeomlásba.

  • Hollósi Gerti! 2,31

    Már bocs’ de magácska nem lehet ennyire naiv nyuszi, mint amit itt előad nekünk, vagy csak úgy csinál…? (Egyébként kiváló cikkéhez mellékelt komment válaszaiból is ez az álnaívság süt ki.) Amúgy meg, ha tényleg ilyen, hát levontam a konzekvenciát…
    Nehogy már ma is ott tartson kiskegyed, ahol mi is mindannyian tartottunk még 26 évvel ez előtt, az úgynevezett rendszerváltás hajnalán, amikor elhittük, hogy mostantól már majd mindezek nem számítanak. Hát felvilágosítom, rá kellett jöjjünk, hogy az első pillanattól kezdve számított a vallás, sőt egyre inkább számít.
    Manapság Lázár mondatai is arra utalnak, hogy egyre inkább előtérbe tolják a vallás, a vallásosság kérdését. Az állami iskolák kiovonása a szekularizált oktatáspolitikából és átadása az egyháznak is ezt igazolja. Gondoljon csak bele, I.Orbanisztán népszámlálási (jogi) témát is csinált belőle ez előtt már 16 évvel(!).
    És akkor hadd tetézzem még azzal is ezt a problematikát, hogy a jobboldal nemcsak, hogy vallási. de újra faji kérdést is fabrikált ebből… [egyelőre még indirekt megközelítésben] A részleteknek nézzen utána magácska, arról is lenne mit írni. Minden esetre ha véletlenül csak a „sorosozásukat” hallja meg, az maga egy álcázott zsidózás… Egyelőre azonban, mint kezdő szíveskedjék elolvasni Boda kommentjét Göllner barátunk profilja témájában, ott az orig fidSS retorikával találhatja magát szembe. 🙁

    Üdvözlettel: Vögelin
    És ha másra nem is figyel oda, legalább a KMH szélsőjobb szekcióját tartsa mindig a szeme előtt – pl. Marcsa, Figyelő, Charlie – ők olyanok, mint az időjelző létrás béka a befőttes üvegben – mindig a fid SS alapfilozófiáját brekegik.

  • Figyelő!

    Ha nekem volna parókiám biztos, hogy én is befogadnék a harcok elől ide menekült emigránsokat…

    .

  • Lehet engem mindenfélének hívni, de egyes magyar származásuak, még mindig a 60-70 éves bajokon rágodnak! Érdekes, hogy a németek, ahonnan a nácizmus elindult, már régen ezt feldolgozták, úgyan még mindig van lelkiismeretfurdalásuk néha!
    Pl. Merkel is, politikai határozatait ebből az állapotból meriti, még ma is.

  • Viszont, ne kivánják, hogy Orbán vagy kormánya ezen rágodjon, hiszen még nem is élt abban az időben.

  • Figyelő
    Pedig éppen Orbán és kormánya az amelyik a múltban él, mivel MA még halvány elképzelésük sincs arról, hogy hogyan lesz HOLNAP ?
    Nem véletlen, hogy ma legalább annyi a nyomorgó, szegény ember mint Horthy idejében volt, – aki százezer számra küldte halálba zsidó honfitársait.
    Ma már persze ilyen világ nem lehet, csak a nyugdíjak 1,6 % és a közmunkabérek 3 %-os emelése, valamint Erzsébet utalvány.

    Szervusztok, jó estét !

  • Vögelein
    2016 december 18
    7:50 de.
    Ennek a beírásának nem értem a logikáját. Mi köze van ennek az előbbi témához, főleg a tisztelendőhöz?! Elnézést, valószínű gyenge a felfogásom. T.i. én is menekültem anno 24 évesen, 32 km. gyalogoltam az osztrák határhoz, és bizony november végén nem volt meleg nagyon, igaz, nem tudtuk megmérni hőmérővel a temeraturát, mert nem volt nálunk ilyen. Nem volt nálunk semmi csak eg szatyor kis élelemmel, ami hamar elfogyott.

  • Még annyit, amit nem fognak elhinni, a mai kanadai kormány sem tudja, miből és hogyan tud munkát adni a sok munaknélkülinek!

  • Göllner András

    @ Figyelő

    „Lehet engem mindenfélének hívni”

    Bencsics. Ez nem csak egy kedves hanem egy kifejezetten nagystílű gesztus magától. Élni fogok a felajánlott lehetőséggel még egy párszor, az év vége előtt, utána abbahagyom, jó. 🙂

  • Figyelő
    2016 december 17
    9:29 du.

    Csak egy mondat a ?fűtött lakásokat a sátrak helyett? témában:
    2015.12.16. – „Zárva” feliratú táblát helyeztek el szerdán a debreceni menekülttábor kapuján, ezzel hivatalosan és jelképesen is bezárták a menekültek helyi befogadóállomását, amely húsz éven át működött a városban.
    A Németek szembenéztek a múltjukkal, a magyarok mai napig nem! Ez a nagy különbség! Talán megérti!
    Minden tiszteletem, azért, hogy 1956. novemberében 24 évesen 32 km-t kellett gyalogolnia. – remélem, érzi az iróniát! A szíriai menekültek több száz, néha több ezer km-t gyalogoltak, gyerekek, öregek, várandós anyák, vagy anyák karon ülő gyermekekkel!

  • Figyelő
    2016 december 18
    10:20 de.

    A magyarok – tisztelet a kivételnek – lelkiismeret furdalás helyett egy hazug emlékművel álltak elő! https://hu.wikipedia.org/wiki/A_n%C3%A9met_megsz%C3%A1ll%C3%A1s_%C3%A1ldozatainak_eml%C3%A9km%C5%B1ve

  • Figyelő
    2016 december 18
    10:23 de.

    Nem kívánom, hogy a kormány ezen rágódjon, sőt, könyörögve kérem, és követelem is, ha kell, hogy Ne rágódjon már ezen, hanem végre kezdjenek már el kormányozni!

  • Figyelő
    2016 december 18
    12:32 du.
    És az osztrákok egy sátorban helyztek el benneteket, amit nem fűtöttek?
    Tod, ezek a menekültek nem 32 km-t, hanem ezreket gyalogoltak..
    Nektek akadt orvos, fedél, élelem, ruha..
    Nekik?

  • Vögelein
    2016 december 18
    9:32 de.
    Nem Gertin kéne számonkéni a visszaéléseket.
    Ráadásul igaza van.
    Nemszabadna, hogy vallási orientáción múljon az állampolgár megítélése..

  • Figyelő
    2016 december 18
    12:38 du.
    Némi információ, hogy képben legyél..
    A hét zázalék, az kb 2.2 millió lakos. Ennek fele egyedülálló anya/apa, rokkant, ősztől tavaszig leépített..
    Ugyanakkor munkaerőhiány van az egészségügyben, az építkezéseken, heggesztőkben, olajmunkásokban, szakmunkásokban, mint autószerelő, víz, vagy villanyszerelő, ács, állatgondozó..
    http://www.tradingeconomics.com/canada/unemployment-rate
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Canadian_provinces_by_unemployment_rate

  • Vögelein:
    „A . k ö r m e n d i . katolikus plebános a saját bevallása szerint nem tudta tovább nézni hogy a helyi menekülttábor (sátraiban, időnként – 10C°-ban) gyerekek és szüleik földön fekve, koszban és mocsokban élvezik a magyar állam vendégváró szeretetét, keresztényi irgalmasságát(utóbbi tőlem). Ezen kívül Őt igenis meggyőzték a szent Atya és 10 parancsolat szavai is… Miközben Erdő Péter bíboros-érsek a sajtónak nyilatkozva törvénysértőnek minősíti az ilyen befogadást”

    Erdő Péter bíboros-érseknek talán igaza van; lehetséges, hogy a mai körmendi r.k. plébános emberséges és tulajdonképpen elvárható cselekedetével éppúgy megsérti a mai állam szabályait, mint ahogy 1944-ben az üldözött zsidók részére hamis, antedatált keresztlevelet kiállító, őket bújtató, életben maradásukhoz segítséget nyújtó papok és lelkészek súlyosan megsértették az akkori magyar állam. jogszabályait.
    A körmendi r.k. plébános úr feltehetően keresztény. Erdő Péter bíboros-érseket annak idején feltehetően megkeresztelték.

  • A magyar menekültek az osztrákonak, testvéreik voltak. A szíriai arab nem hinném, hogy az lenne!
    Sem a magyaroknak, sem az osztrákonak, ez a különbség!

  • Hollósy Gerti

    Kösz Vögelein a remek kioktatást, a naiv nyuszi és az álnaiv címkéket, kifejezetten kitüntetésnek érzem, az ilyen nagy okosoktól.
    Kimerítő magyarázatával tökéletesen tisztában vagyok, amit írtam az csak a finoman fogalmazott véleményem arról az ócska marakodásról, ami itt folyik.

    „Mint kezdő” végigolvastam a kommenteket. Mint kezdő, évekkel ezelőtt írtam már ebben az újságban, nem egy cikket, nem kettőt és szinte egy rovatot, de nem számít. Pontosan a kommentelési stílus miatt hagytam itt ezt a helyet, azt hittem változott, de látom nem.

    Legyek inkább naiv nyuszi, mint acsarkodó kekeckedő, lehet, hogy naivitásnak tűnik, de bizony ócska dolog az embereket még mindig és újra vallásuk miatt megkülönböztetni és az pl. oktatásra ráhúzni, hogy jó csak keresztényként lehet. Lázár János pedig, sima szájú dörzsölt törtető, csak azt nem mond el, amit nem szégyell, de nem szégyell semmit.

    Nyugodtan vonja csak le a konzekvenciát, én is levontam.

  • Nem lehet 57-et összehasonlitani a mai sziriai helyzettel.

  • Hollósy Gerti

    Ja, az írásom naiv kommentjeiről meg csak annyit, hogy nem hagyom a szavaimat kiforgatni és utálom a mellébeszélést, a terelést, ha rosszindulatúan félrevisznek egy írást.

    Remélem elégedett magával, hogy kioktatással egybekötve nyilvánosan elemzett engem, holott egy írásnak a témája, nem a hozzászólók minősítése.

    Őszintén gratulálok.

  • Hollósy Gerti
    2016 december 17
    2:31 du.

    „Magyarországon az állam és az egyház szétválasztása a kiegyezés után megtörtént és hasznos dolog volt.”

    Szerintem ez a polgári házasság bevezetésével kezdődött a Wekerle-kormány alatt és 1948-ban fejezték be a kommunisták az egyházi vagyon államosításával.

    Ezért írtam a Lázár … ómagyar gyermek topikban, hogy a magyar emberek egy nosztalgikus egyház képet őriznek, és ezért nem ideges a legtöbb ember, ha ilyen híreket hall Lázártól.

    A vallás, a hit szerintem magánügy, nem kell ebbe politikát, jelen esetben pl. az oktatáspolitikát belekeverni. (és persze máskor sem kellett volna, semmilyen szinten, a vallást erőltetni és tiltani egyaránt hülyeség)

    Mit számít az, hogy valaki keresztény, zsidó, vagy más vallású, vagy nem vallásos, egyetlen dolog számít, hogy EMBER legyen, ebben minden benne van.

  • hazai lámpa
    2016 december 18
    6:21 du.

    Bocsánat, a második részre nem reagáltam.

    „A vallás, a hit szerintem magánügy, nem kell ebbe politikát, jelen esetben pl. az oktatáspolitikát belekeverni. (és persze máskor sem kellett volna, semmilyen szinten, a vallást erőltetni és tiltani egyaránt hülyeség)

    Mit számít az, hogy valaki keresztény, zsidó, vagy más vallású, vagy nem vallásos, egyetlen dolog számít, hogy EMBER legyen, ebben minden benne van.”
    Nyugati országokban is van hittan, vannak keresztény demokrata pártok. Magyarországon a ballib pártok pont olyan visszataszítóan vallástalanok, mint amilyen szentfazék a Tömjén koalíció.

  • Vögelein
    2016 december 18
    9:32 de.

    Ismerek olyat, aki például arra csodálkozott rá, hogy Somló Tamás temetésén énekel a rabbi vagy nem tudom kinek a tiszte. És nem azért, mert zavarja ez, csak sorban derül ki közismert, kommunizmusban sikeres művészekről, értelmiségiekről, hogy a rendszerváltás óta buzgón ápolja a zsidó vallását. A kommunizmusban féltek a nácizmustól, most nem?

    Illetve ezek közt sok volt a vallásellenes, materialista a rendszerváltás előtt, sokan az ő hatásukra hagyták ott a katolikus egyházat … Még az Aczél elvtársról is megjelent egy könyv, hogy a lányai fölfedezték a gyökereiket, milyen érdekes véletlenül ’89 után.

  • Vögelein
    2016 december 18
    9:32 de.

    „az úgynevezett rendszerváltás hajnalán, amikor elhittük hogy mostantól már majd mindezek nem számítanak”

    Reménykedtél a nagy zsidó-keresztény összeborulásban? Mindjárt elmorzsolok egy könnyet.

  • Hollósy Gerti

    hazai lámpa, ha a politikai hovatartozás szemüvege nélkül és nem mindenáron a soronkénti kijavítás és felülbíráslás okán olvasnák egymás írásait, akkor talán a valódi gondolat is átjönne.

    „Szerintem ez a polgári házasság bevezetésével kezdődött a Wekerle-kormány alatt és 1948-ban fejezték be a kommunisták az egyházi vagyon államosításával.”

    „Nyugati országokban is van hittan, vannak keresztény demokrata pártok. Magyarországon a ballib pártok pont olyan visszataszítóan vallástalanok, mint amilyen szentfazék a Tömjén koalíció.”

    Azt akartam volna mondani, hogy ha mindent lefosztunk a témáról és marad maga az ember, akkor bizonyára kiderülne, hogy minden ember hisz valamiben, csak mindenki másban és másképp, még az ateista is, ezért gondolom, hogy a hit és a vallás magánügy, mindenki magában alakítja ki és ápolja a hitét és amikor úgy érzi saját hitének megfelelő közösségben gyakorolja a vallását.

    Az egy másik kérdés, hogy a történelem folyamán szinte minden hatalom valamilyen formában használta a hitet, a vallást, mert szüksége volt rá a hatalma erősítésében és megtartásában.A vallás politikai célok támogatására történő bevetése mindig megosztó, e tekintetben nincs különbség a között, hogy egyik hatalom szorgalmazza, ezáltal eszközként használja, a másik meg tiltja, amit nem lehet és felesleges.

    Ez az én „naív nyuszika” véleményem, és e mellett egyáltalán nem zavar és nem is érdekel, hogy ki milyen vallású, nem a szerint ítélem meg az embereket.

    (Az írásomnál az utolsó kommentemnél nem volt szándékos, hogy pont az Ön szóhasználatát ragadtam ki, csak nem akartam még szaporítani a sort…)

  • „Mit számít az, hogy valaki keresztény, zsidó, vagy más vallású, vagy nem vallásos, egyetlen dolog számít, hogy EMBER legyen, ebben minden benne van.”

    Gertinek írom erre, hogy ez akkor számít, ha kultúrharc van a két vallás közt. Ormos Máriának van erről egy jó cikke, majd belinkelem, ha érdekel. Pl. írja, hogy ahol ma iszlám van, ott egykor oszmán uralom volt, kivétel Indonézia.

    Az a tiszta kultúrharc, ahol nem fűződik anyagi érdek a térítéshez, pl. a keresztény igehirdetők a Kr.u. első századokban.

  • Hollósy Gerti
    2016 december 19
    4:26 de.

    Én liberális vagyok, (bővebben népi-konzervatív zöld-liberális). Nem hiszem, hogy annyira távol állunk egymástól politikailag.

    A vallás témára föntebb reagáltam a kultúrharc címszó alatt.

  • Figyelő
    2016 december 18
    5:27 du.

    Szittya szívem mindjárt szétreped, ennek hallatán. A labancok, akik megszállva tartották őseim, most már testvéreim. Ej, ej figyelő, a végén még Brüsszel (ami nem mellesleg egy város!) is testvér lesz ebben az új keresztségben!

  • Hollósy Gerti

    hazai lámpa,így mindjárt más és lám így is lehet, ha a kommentek a témáról szólnak és nem a posztíró vagy a hozzászóló személyéről, akkor máris lehet eszmét cserélni. (akár még az egyet nem értőkkel is…számomra folyamatos személyeskedés mellett nincs értelme itt írni, azt hittem jobb a helyzet, mint korábban)

    A kultúrharc terén egyet értünk, de nekem azért a kr.u. első századok elég távol vannak ahhoz, hogy eszembe se jussanak a mai helyzeten gondolkozva.

  • Vögelein
    2016 december 16
    3:38 de.

    Szegény körmendi plébános, nem a menekültek befogadása lesz a veszte, hanem hogy a fröcsögő ballib médiumok védelmükbe veszik!

    Semmit nem nyilatkozott a plébános a menekültszállásról, mert mint mondta „a légy se mehet be oda”.
    Te honnan vetted az információidat a „gyerekek és szüleik földön fekve, koszban és mocsokban” állapotról?

    A plébánosnak egy szociális testvér ismerőse patronálta ezeket a fiatalokat a bicskei menekülttáborban, és nagy részük keresztény.

    http://www.magyarkurir.hu/hirek/menekulteket-fogadott-be-kormendi-plebanos

  • Belzebub
    2016 december 18
    5:03 du.

    Farizeusok mindenütt vannak. Vagy az Erdő-félék inkább szadduceusok?

    De tudtommal egy papot se ítéltek az egyházi hatóságok, amiért segítettek az üldözötteknek, menekülteknek, se most, se 1944-ben.

  • Figyelő:
    „A magyar menekültek az osztrákonak, testvéreik voltak. A szíriai arab nem hinném, hogy az lenne! Sem a magyaroknak, sem az osztrákoknak, ez a különbség!”

    Tényleg?! Valóban?! Ön itt többször is vallásos kereszténynek mondta magát. Hát, igazán rászánhatná már magát, hogy életében valószínűleg először, legalább egy kicsit egyszer belelapozgasson a keresztények Bibliájába.

  • Figyelő
    2016 december 18
    5:42 du.
    Téllegnem. Ötvenhatban tíz nap alatt vége volt a dolognak. Szíriában öt éve gyilkolásznak, bombáznak, lövöldöznek.

  • Ne tanitson engem kereszténységre.
    Az önvédelem amit Jézus is tanitótt anno, ahhoz nem kell vallás. Csak egyszerű common sense.

  • falusi, nincs igazad, a komcsi diktatura 1945 -ben kezdődött(11 évig tartott) és 1956.os forradalom után 10 hónapig szünetelt. A forradalom bukása után 1990-ig uralkodott a diktatura, igen a Kádár diktatura is. Ami 360 embert végezett ki és nem tudni hányy volt még évekig börtönban. Ja, és Nagy Imrét, a hithű kommunista miniszterelnököt is kivégezte, aljas módon!

  • A szíriai hasonlat nem a pillanatnyi helyzetről szólt, csak arról, hogy a nemzetközi hatalmak semmi segítsaéget nem nyujtottak az Allambói lakosságnak, hasonlóan a magyar 56-hoz. Ennyi

  • A szíriai hasonlat nem a pillanatnyi helyzetről szólt, csak arról, hogy a nemzetközi hatalmak semmi segítsaéget nem nyujtottak az Aleppoi lakosságnak, hasonlóan a magyar 56-hoz. Ennyi

  • Göllner András

    @ Hazai lámpa

    „Reménykedtél a nagy zsidó-keresztény összeborulásban? Mindjárt elmorzsolok egy könnyet.”

    Szeretsz a Vögelinnel fölényeskedni, mi, lámpás ? Én őt előléptettem, téged visszaküldtelek korepetálni, kérlek tanulj egy kis jó modort és szerénységet mutatni.

    Miért nem lehet bízni a zsidó-keresztény összeborulásban?? Talán azért, mert ezt nem tudjuk megvalósítani dicső ezeréves magyar kultúránknak köszönhetően ? Nem mondod ! Azt a kanócot se babráljuk, meg azt se amivel a sötétséget terjeszted, mi lámpás ?? Nekem kérlek sírjál. Ezzel nem tucc rám hatni. Én csak nevetségesnek tartalak. És azt hiszem a Vögelin kollega is, joggal.

  • Göllner András

    @ lámpa

    akartam mondani NE sírjál. De sírhacc ha akarsz. Most az ünnepek alatt még türelmesebb, elnézőbb vagyok az elesettekkel, mint általában. Zokogj nekem, ha jól esik. Csak arra kérlek, nehogy krokodil könnyek legyenek, mert azokért nem vagyok oda.

  • Na most, kedves mindenki! Mit tegyen az ember, ha látja, hogy a hatéves unokáját a kötelező hittanon egy FigyelőxBoda szellemi nívón álló antiszemita ööö… egyén okítja?

  • Göllner András
    2016 december 19
    11:18 du.

    Nézzél magadba! Már ha nincs odabent tök sötét…

    Aki mindig úgy kezdi a mondandóját, hogy „mindenért a magyarok hibásak”, arról feltételezhető, hogy nem a békés együttélés barátja.

  • talalom
    2016 december 20
    6:29 de.

    Pofon egyszerű, keres egy normális hitoktató papot, és oda járatja hittanra. A hittan amúgy sem kötelező.

  • találom, rosszúl látja, egy egyszerű földmunkásban is lehet hit és olvasni tudás ahhoz, hogy egy tankönnyvet magyarázzon. Különben is 6 éves korban még nem tanítanak katekizmust.
    Rosszindulata végtelen, valóban nehéz lesz a mennyországba jutnia.

  • Drizari
    2016 december 17
    11:16 de.
    Csak most találtam ezt a kedves beírását.

    Először is mióta tegezeződünk?
    Más, ostoba a maga térdkalácsa, mert vagyok olyan jól nevelt, hogy nem írom a rokonságát!