Christopher Adam levele Vona Gábor Jobbik-elnöknek Hanuka kapcsán

2016 december 29 11:47 de.158 hozzászólás

Tisztelt Elnök Úr!

Ha valaki azt kérdezte volna tőlem akár pár éve, hogy hány évig tart, míg a Jobbik elnöke – akinek szájából és tollából nem kevés antiszemita megjegyzés érkezett és aki egyszer Izraelbe küldte az őt kérdező Betlen János riportert – gesztust tesz a zsidóság felé, akkor angolul azt válaszoltam volna, hogy „don’t hold your breath.” (Ne tartsa vissza a lélegzetét.) Ez most mégis megtörtént, amikor Ön Köves Slomó rabbinak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjének küldte jókívánságait.

„Hanuka alkalmából engedje meg, hogy tisztelettel köszöntsük Önt és a hívő közösség minden kedves tagjának”–írta Ön a rabbinak Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvívővel együtt. Aztán kívánta neki, hogy Hanuka–a fények ünnepe, „árasszon valódi világosságot, amely képes utat mutatni.”

Köves Slomó rabbi viszont levélben azt válaszolta Önnek, hogy sorai meglepték és zavarba hozták.

„Meglehet, egyfajta gesztusnak szánták hanukai jókívánságukat, de hatékonyabbnak tartanám, ha azokon a fórumokon adnának hangot gesztusaiknak, ahol eddig a gyűlölet, gyalázat és nem utolsó sorban a sötétség nyert teret, nem a fény”–tette hozzá a rabbi és elmondta, hogy eddig a Jobbik nem tartotta a zsidókat „a magyar nemzet egyenlő elbírálást érdemlő tagjainak.”

Az Ön jókívánságait a rabbi – aki elsősorban a Fidesszel ápol szoros kapcsolatot – lényegében elutasította, de minimum nem autentikusnak tartotta őket. Ön pedig némileg megsértődve reagált válaszlevelében.

„Azt hiszem, hogy Ön végigaludta az elmúlt három évet. A Jobbik néppártosodása során számtalanszor nyilvánosan elmondtam, és többször bizonyítottam is, hogy a politikai közösségünk kilépett a felelőtlen és sokszor tékozló kamaszkorból, és átlépett a felelős és építkező felnőttkorba. (…) Sajnos a XX. század a mi közös történelmünk szempontjából az egyre mélyebb és mélyebb lövészárkokról szólt. A keresztény magyarság és a zsidó magyarság számtalan sebet okozott egymásnak. A XIX. század biztató indulása után a XX. század a falak, az árkok és a pusztítás évszázada volt. Ha megnézzük a nagy történelmi fordulópontokat – Tanácsköztársaság, Horthy-kor, II. világháború és Holokauszt, ÁVH, 1956 stb. –, akkor azt látjuk, hogy ezekben a pillanatokban a magyar-zsidó együttélés és közös hazaépítés eszményétől mind távolabb és távolabb kerültünk.”–írja Ön és még hozzáteszi: ” Mint alapvetően konzervatív, keresztény indíttatású ember, belekerültem egy szellemi-kulturális erőtérbe, ahol az egyik oldal a magyarokat folyamatosan nácizta, a másik oldal pedig a zsidóságot folyamatosan hazaárulózta. Én pedig tettem, amit a saját oldalam mintái alapján helyesnek hittem. Ez nem felmentés, csupán magyarázat.”

Egy fontos fordulatot jelezhet az Ön levele: két külön alkalommal zsidó magyarságról beszél. Tehát zsidó ember is lehet magyar ember és a magyarság nem kötődik kizárólag a keresztény gyökerekhez. Ennél összetettebb nemzetről van szó. Aztán közös hazaépítésről beszél, melyet a zsidó és nem zsidó magyarok együtt kellett volna, hogy meglépjenek–bár jegyzi, hogy ez gyakran nem sikerült.

Bár figyelemre métló az Ön gesztusa, a szöveg egy-egy részében a „régi” Vona Gábor cseng vissza. Nem tudom – például – hogyan értékeljük azt, hogy a zsidó magyarság mint olyan „számtalan sebet” okozott a keresztény magyaroknak. Nyilván voltak zsidó származású magyarok akik a XX. század történelme alatt kegyetlenül bántak el honfitársaikkal. De ezt nem azért tették, mert ők zsidók voltak és mert áldozataik keresztények lettek volna. Ezzel szemben viszont a Holokausztban – és a Horthy korszak alatt is – nem zsidó magyarok faji és vallási alapon rekesztették ki, aztán kegyetlen buzgósággal számolták föl a magyar zsidóságot.

Úgy látom, hogy Elnök Úr még egy jelentős félreértésben szenvedhet. Szép, hogy egy politikus megbánni látszik korábbi megnyilvánulásait és egy szimbolikus gesztus keretében – egy röpke levélben – kezet nyújt annak a demográfiai csoportnak, amelyet eddig szidalmazott ő és pártja. Csakhogy az az érzés támad, hogy ezt kízárólag azért teszi, mert most éppen ezt kívánja a Jobbik néppártosodás politikája. Egy érett állampolgár nem hisz el mindent a politikai vezetőknek, egészséges szkepticizmust alkalmaz és angolul mondván „I’ll believe it when I see it” alapon közelíti meg a politikusok állítólagos megtéréseit. Ha pusztán arról van szó, hogy Önt rossz útra terelte az a jobboldali csoport, amelybe belekerült amikor közéleti szereplővé vált (válaszlevele ezt sugalja), azt megelőzően azonban nem volt antiszemita, akkor egy hosszabb sorozatnyi konkrét lépéssel és nyilatkozatokkal, az Ön pártjában helyi szinten még bőségesen szerepet vállaló antiszemiták elutasításával és az idő múlásával bizonyára hitelesebbé válhat ideológiai megtérése. De irreális elvárni, hogy egy magányos hanukai üdvözlet az egykori Magyar Gárda és a mai napig működő és szövetséges Betyársereg árnyékát, Gyöngyösi Márton zsidó listáit, az Ön korábbi izraelezéseit, Novák Előd örökségét egy pillanat alatt eltüntetné és jóvátenné.

Az lehet, hogy Ön úgy döntött, elindul egy bizonyos úton a fény felé. De azt ne várja el, hogy gyorsvonat szállítsa Önt a világosságba. És azt se gondolja, hogy pártja által éveken keresztül meggyalázott magyarok virágszirmokkal kövezik ki Ön előtt ezt az ösvényt, vagy hogy már mindjárt a kezdetén elhiszik, hogy nem fordul majd vissza. Útiolvasmányként ajánlom Önnek John Bunyan A zarándok útja című könyvét.

Üdvözlettel:

Christopher Adam
a Kanadai Magyar Hírlap főszerkesztője

15541895_10157872524290123_7359220701510864443_n

158 hozzászólás

  • Latikszik, hogy Budapest es Becs kozel vannak egymashoz. Vona pontosan leutanozta nagy peldakepet H,C, Strachet. Csakhogy Strachenak van egy egeszen masfajta stilusa mert az a regi mar unalmas meg a regi parttagoknak is. Es az sem utolso szempont hogy valasztasok voltak amit pontosan azert buktak el, mert ossze vissza hazudoztak. Itt mar senki sem vevo a hazugsagokra. Kar, hogy a szomszedban meg mindig eladhato a hanta.

  • Az alábbi szószerinti idézezet szoktam a cukisodó nácik szíves figyelmébe ajánlani :

    Kis Csaba rugókovács,trikó árus (és filozófus)
    ..balmazújvárosi egykori országgyűlési képviselő jelölt véleménye, amelynek elhangzásakor maga Vona Gábor és nagyeszű fegyverhordozója Pörzse Sándor is rezzenéstelen arccal, megjegyzés nélkül hallgatta:

    „Nacionalistaként indultam az úton. Végignézve a világot, a társadalmi berendezkedéseket, a II. világháború győzteseinek mocskát, Európa jövőjét, a kor kihívásaihoz igazított nemzetiszocializmusban látom”.

    Azt hiszem ezek után nem büntethető az aki lenácizza a JOBBIKOT..

  • A Jobbik a homofóbok, a rasszisták, az antiszemiták és az irredenták gyűjtőpártja. Hozzájuk csapódtak a radikális, félkatonai szélsőjobboldali szervezetek is, közülük sokan „hagyományőrzőnek” titulálják magukat.

    A Jobbik vecsési Facebook oldalán olvasható:
    „A vecsési JOBBIK NEM üdvözli a zsidóságot a hanuka
    (vagy mi a f sz) alkalmából!
    Ha valakinek mégis ilyen eszement ötlete támadna,attól szervezetünk elhatárolódik!”

    Vona Gábor etikai vizsgálatot akar emiatt indítani, és a pártból való kizárást sem tartja lehetetlennek.

    A vecsési Jobbik mai napi Facebookos válasza:
    „Nyugodt szívvel állunk az etikai vizsgálat elé. Mi identitásunkban és lojalitásunkban a párt és vezetése felé a régiek vagyunk. Mert nem értünk egyet azzal, hogy Vona Gábor századszorra is békejobbot nyújt a zsidóságnak, amire rendre arcul köpés a válasz. Egy igazi harcos csak egyszer nyújt békejobbot.”

  • Hááát igen, a Jobbiknak még tanulnia kell a Strachéktól, Trumpoktól vagy akár a felcsúti g@ciéktől a kettős beszéd tökélyre fejlesztését illetően… Amúgy a fasizmusnak, fajgyűlöletnek nem szükségszerű a zsidóságot célba vennie, csak éppen Hunniában mindig úgy „alakult”, hogy a zsidóság kitüntetett céltábla volt.

  • Arról már nem is beszélve, hogy NEM CSAK a zsidóságnak, hanem a cigányságnak, a homoszexuálisoknak és még ki tudja miféle eddig konkrétan meg nem nevezett, de kirekesztett népcsoportnak is békejobbot kéne nyújtani…

  • Christopher Adam

    Almási Anna,

    Abszolút igazad. A Roma közösséggel durvábban bánt a Jobbik mint a zsidósággal. Hosszú utat kell még bejárnia…

  • Tényleg, amúgy a tisztelt szerző szerint az már jó lenne, ha a Jobbik ál-filoszemita, pro-Izrael retorikával marketingelné az arabozó, niggerező, cigányozó, buzizó stb. reakciós, haladásellenes, tőke-barát politikáját, a megújult szélsőjobbos, fasisztoid pártokhoz hasonlóan ( Trumpok, Le Penek, GeertWildersk, Strachék stb. )…?

  • Christopher Adam

    Nem, egyáltalán nem lenne jó.

  • Christopher Adam
    2016 december 29
    1:27 du.

    Még nem látni és nem érzékelni, hogy milyen útra lépett a Jobbik. De az tény, hogy Vona Gábor tavaly a kongresszusi beszédében a küldöttek előtt egy teljesen új utat jelölt ki, idézem:
    „Aki náci romantikára vágyik, aki pogromokra vágyik, vulgáris erőszakos politikára, annak nincs helye ebben a pártban. Az eltévesztette a házszámot. Az nem a Jobbikot képviseli, az valami mást képvisel.”

    Talán a láthatatlan és szavazóbázis nélküli KDNP helyét szeretné elfoglalni. Tény, hogy jelenleg a Jobbik lehetséges szavazótábora kicsivel nagyobb vagy azonos, mint az MSZP-re szavazóké. Kérdés az is, ehhez hogyan viszonyul a Fidesz. Az viszont biztos, hogy ez a két párt együtt elsöprő 2/3-ot jelentene 2018-ban.

    (talán erre készülve változtatott Vona a párt arculatán … egyeztetve Orbánnal?)

  • No, hát akkor – reflektálva Almási Anna észrevételére is – ha egy valamirevaló szélsőjobboldali párttól elvárnánk, hogy kövessen meg mindenkit aki ellen uszított, akkor tulajdonképpen azt várjuk el tőlük hogy adják fel azt a politikai irányzatot amelyet képviselnek… Sajnos mostanság olyan idők járnak, hogy a tőkés rendszer uralkodó osztályai nemcsak a baloldalt csinálnák ki ( amelyet nagyjából a nyolcvanas évekre már rég kicsináltak ), hanem a konzervatív/liberális politikailag korrekt polgári erőkre sincs szükségük ( sőt inkább zavaró tényezők ) a maga nyerseségében, álarcok nélkül megmutatkozó korlátlan kapitalizmusban ( azaz a korlátlan kizsákmányolásban )… Ennek a szélsőségesen tőke-barát politikának a sikeréhez a minél agresszívebb, közönségesebb demagógiára, néphülyítésre, valamint a kultúra, a gondolat , lényegében az emberi civilizáció pusztítására van szükségük. http://hvg.hu/velemeny/20161226_merenyletek_es_nepszavazasok_tgm

  • Ja, nem. A Jobbik nem akar a Fidesz-el együtt lenni, éppen hogy őket akarja leváltani.

    Jobbikos ogy. képviselő nyilatkozata:
    „A Jobbik egyedül fogja megnyerni a 2018-as választást, mi leszünk az egyetlen hiteles alternatíva azok számára, akik szemben állnak Orbán Viktor pártállamával”

    Akkor emiatt változtatott Vona Gábor. Ha valóban ők lesznek a kormányváltók, a kérdés már most az: mi lesz az országgal, ha nem volt komoly és végleges a változtatás?

  • Nos nem kell izgulni,Vona ugyanúgy nem fog győzni(nagyon optimista)
    2018-ban ,mint a szétesett,hiteltelen lecsúszott baloldal…!
    Ezek még az ördöggel is cimborálnának a győzelem,a hatalom érdekében,undorítóak,szánalmasak!!!
    Vona vagy régen hazudott,vagy most(ekkora változás nem létezik!)
    szerintem most….
    Egyébként Köves Slomónak teljesen igaza van a válaszában,a véleményében,meg persze a többi zsidó vallási vezetők is átlátnak
    rajta,egy ilyen párt, ha hajlandó is némi változtatásra nem lehet népszerű, megbízható ,meg választást sem nyerhet!
    Se a szélsőjobbnak,se a nem véletlenül lecsúszott szélsőbalnak,az
    „áldemokrata” leszerepelt liberálisoknak nincsenek esélyei,különösen,hogy nap mint nap civakodnak,hazudnak,összefogni képtelenek,még jobban jobban lejáratják magukat!

  • Egyébként a Fidesz átlát rajtuk,(a népszavazáskor is leszerepeltek),egy ilyen párttal szövetkezni nagy hiba,hitelrontás lenne,meg egyébként sincs szükségük a Jobbikra a 2018-as győzelemhez!Sőt…

  • Kutyából nem lesz szalonna…
    A baloldal valamilyen formában a kizsákmányolt, kihasznált emberek érdekeit képviseli fajra, vallásra, nemre és nemzetségre való tekintet nélkül, országokon átnyúlóan.
    A szélsőbal ebben odáig elmegy, hogy az elittel, a gazdagokkal szemben erőszakosan, diktatórikusan lép fel, hogy a szükséges anyagi és erkölcsi alapokat megteremtse.

    A jobboldal a középrétegek érdekeit képviseli, de elsősorban vallási vagy nemzeti alapon. A jobboldali szélsőség ezt a más vallásúak, más nemzetiségűek kirekesztésével kombinálja, tőlük szerzi meg az anyagi és erkölcsi fedezetet a működéséhez.

    A fentiekből egyértelmű, hogy bármennyire is szeretnék egyesek, a két szélsőség NEM ÉR ÖSSZE, és nem is fog, még ha a gyakorlati eszközeik (a diktatórikus fellépés) hasonló is. Az elvek és a célszemélyek ugyanis merőben mások.

  • christopher ahogy elnézlek ezen az új képen önmagamra emlékeztetsz néhány évvel korábbról, nem szabad ennyire jónak lenni, nem fizetődik ki és a világ igazándiból nem is értékeli, majd még mások is hozzászólnak

  • Almási Alma!

    Nagyon téved!

    A baloldal átverte a magyarokat,hazudott,csalt (Gyurcsány be is vallotta,persze az övéinek,csak kiderült!…)meg is buktak és ugye több cikluson keresztül…maga Gyurcsány „kúrta” szét őket,be is vallotta…..most meg szopja,meg fogja is…..
    Aztán jobb ha tőlem tudja,hogy a normális emberek (hívő és nem hívő
    keresztények, mind elítélik a náci nézeteket,de a komcsik és leszármazottaik bűneit, hazugságait is)semmilyen szélsőséggel nem azonosulnak!
    A nácizmus és a kommunizmus is régen volt,de az „utódokkal” sem
    szimpatizál a többség,se a zsidók,se a keresztények,és okkal,nem felejtenek!
    Na ilyen egyszerű a dolog,és ezért fog Fidesz 2018-ban is győzni a hibái ellenére is( a sok pozitív, a többséget érintő intézkedései miatt,adócsökkentés,nagy béremelések több ágazatban,családtámogatás,rezsicsökkentés,Áfa csökkentés,nyugdíjemelés-bár lehetne több is-stb)különösen,hogy addig valószínűleg nem születik egy „csodapárt”????
    Na csak tárgyilagosan,nem vádaskodva!
    Ilyen egyszerű a dolog,mindezt pártfüggőség,lekötelezettség,érdek nélkül írom!

  • Nem szívesen mondom, de a zsidó asszimiláció sikere is erősen el van túlozva a ballib közbeszédben.

    Nem beszélhetünk sikertörténetről ott, ahol az érintettek maguk is számon tartják a származásukat (Ungváry). A magyar zsidók egy alternatív valóságban élnek a mai napig, úgy vannak nevelve, hogy ők a kis zsenik, akik nem értik, hogy miért veszi őket körül gyűlölet, elutasítás.

    A zsidók és nem zsidók másképp élték át a 20. század sorsfordító eseményeit, Trianont, a Tanácsköztársaságot, a kommunizmust, még ha nem lett volna holokauszt, akkor is. A zsidóság egyáltalán nincs tisztában a körülötte élő emberek motivációival, gondolkodásával, tapasztalataival, tisztelet a kivételnek.

  • Helyesbités!
    A hibák ,hiányosságok ellensúlyozására soroltam fel a pozitív intézkedéseket!
    Kicsit kapkodtam,mert jó műsort nézek,de gondolom így is érthető a
    lényeg!
    Egyébként C.Á.nak jó,hogy közölte Köves Slomó válaszát,amivel egyetértek!

  • Pedig nagyon úgy néz ki, hogy Vona tavalytól irányt váltott, amit a tavalyi kongresszusuk küldöttei elfogadtak. Ez azt jelenti, hogy magukról leválasztják azokat, akik nem az új irányvonalat képviselve nyilvánulnak meg. A néppártosodást nagyon komolyan gondolta, amit a vezérkara is elfogadott. Néhány tántoríthatatlant már eltávolított, erre a sorsra jutott Novák Előd. Nos, itt a tavalyi kongresszusi beszédének részlete, annak is általam rövidített változata. Aki az elejétől szeretné meghallgatni, meghallgathatja.

    https://youtu.be/Gz6vdsSDlTU?t=4m18s

  • Sajnos, a videó lerövidítését a kommentablak nem fogadta be.
    A lényeg 4:18-tól következik.

  • Vona és a Jobbik párt körül gyülekeznek a fajgyűlölők az iskolázatlan, buta, lusta, tenyeres talpas prolik !
    Figyelj ide Vona, te szélhámos, sunyi kis újnyilasjóska ! Próbálj józanul gondolkodni és ne mindig a félrevezető, náci stratégia alapokon tervezett, fertöző, hazug propagandáid terjesztésén küszködj !
    Álmodozzál csak a hatalom, fekete egyenruha, fényes bakancsok, zsidó vagyon után – neked soha sem volt és sohasem lesz semmid !

    Érted barom – soha ! Buta, undorító, kocsmatöltelék prolik vagytok és azok is maradtok örökre mivel ti nem tudtok józanul gondolkodni – hátrányos helyzetben szenvedtek mert abban a sorvadt koponyátokban csupán fél deci hígított lóhugy lötyög.

    Jobbikosok ! Adjon az Isten szebb jövőt hazánknak – NÉLKÜLETEK !

  • Van logika abban amit Vona csinál, a választási rendszer miatt ugyanis csak egy tömörülés győzhet. Ha néppártosodás -magyarul a baloldaliaknak is szépeket mondás – kell ahhoz, hogy kormányra kerülve egy nemzeti program megvalósulhasson, akkor meg kell tenni.
    Orbán ugyanezt tette, amikor egy másik nagy csoportot, a vallásos emberek tömegét vette célba 98-tól, addig azt hitte – tévesen -, hogy az ateisták és liberálisok csoportjai a mérvadók a hatalomhoz.
    Mindenfajta baloldaliakkal való koalíció a Jobbik végét jelentené, a tagság inkább elvisel egy nem hibátlan Fidesz hatalmat, mint egy kozmopolita, liberális visszaszivárgást a hatalomba.

  • hazai lámpa!

    Azt mondja, hogy „a zsidó asszimiláció sikere is el van túlozva a ballib közbeszédben”.

    Azt is mondja, hogy „zsidók és nem zsidók másképp élték meg a 20.századot”… Ez tényleg igaz,és ez a dolog lényege, amit kegyed alja mód félremagyaráz. Tudniillik látható, hogy a zsidóság teljes mellbedobással adta át magát már a XIX.században is (’48 és ’67.) az asszimililációnak nem kímélve a saját hagyományait és anyagi erejét sem. Utóbbit, a ki tudja hány évtizedes párnacihák és a matracok rejtekéből előteremtve fordította végsősoron a nemzet felemelkedésére, mely beruházásoknak ma is láthatók a nagyszerű eredménye és haszna(!). Szellemi téren is magyar tudósok, irodalmárok és más értelmiségi posztokon mutatták meg magyarságukat a hazának és a világnak.[Itt most mellőzöm a sokezer névre tehető kiváló, de legalábbis élenjáró szellemek listáját.] Hogy kissé túl szaladtak a célon? Az kétségtelen. Hisz’ ennek a népnek még az 1990-es években is szinte az első szava volt hozzájuk Tiszaeszlár és Trianon, amely vádak mind a mai napig bizonyítottan hamisak, akárcsak hazai lámpa már nem is álcázott náci ihletésű zsidózásai.

  • Ideje volna elgondolkodni a „baloldali” és a „liberális” szavak valódi jelentésén azon kívül, hogy ezeknek a szavaknak a hangoztatói egyfajta címkézést és valamiféle megvetendőt szeretnének a használatukkal elhitetni.

    Gondolatindítónak röviden e két szó általános tartalmáról csak annyit, hogy a baloldal a közösség szerepvállalását jelenti a kiszolgáltatottak boldogulásában, és fontosnak tekinti a társadalmi szolidaritást.
    (megjegyzem: Magyarországon szolidaritási alapon működik a közegészségügy és a nyugdíjrendszer)

    A másik, a kormányzat és híveik ma bélyegként előszeretettel használt szava a liberális elsősorban és nagy általánosságában az egyén szabadságát helyezi előtérbe az állammal való viszonyában.
    (megjegyzem: Magyarországon az állampolgárokat az államigazgatás „ügyfélként” kezeli, mintegy alattvalóként)

    Ez utóbbi szóhoz tartozik a Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad; a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak. híressé vált mondat, ami alapját képezi sok ország alkotmányának, többek között az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának is.

  • [10:36 folytatása]
    A Kiegyezés által felszabadult(!) zsidóság előtt reménytelten ott állott a XX. század, ahol már hősies harcával, nem kevés áldozattal(akárcsak ’48-ban) az I. VH-ban is bizonyította az e nemzethez tartozását. Aztán a Horthy ellenforradalom vad, nem csak véres szájú és véres kezű, de őket már a létükben korlátozó törvények útján szabadította meg attól, hogy legalább még egy kicsit is magyarok lehessenek. A zsidókat konkrétan érintő jogszabályok sokaságával rontott rá a korábban a nemzetet már látványában is európai nemzetté emelő népcsoportra mindenféle szemenszedett sötét váddal, kizárva őket a további pozitív, illetve asszimilációs törekvés erőteréből, ezzel – nem lévén más kiút – végleg belehajszolván őket a forradalmi, a baloldali, illetve a munkásmozgalmak karjaiba, hogy aztán azt mondhassák rájuk;
    „no lám, ugye megmondtuk, hogy ezek képtelenek asszimilálódni.”
    Többek között ez a csinált, művi(!) helyzet szülte >a megbízhatatlanságuk< mitoszát is, amely a Horthy éra szülte háborúba vitt nemzetből kizárva őket, munkaszolgálatára degradált (Aranyon,Batsányin, Vörösmartyn,Petőfin,Adyn többdiplomás tudósokat, különféle művészeket, értelmiségieket és így aztán természetesen a diploma (a Numerus Clausus miatt) híján munkássá lett, jóravaló fizikai dolgozók százezreit is…
    Itt, és most a magyar állam által gyakorlatban is támogatott, Holokausztnak nevezett emberi húsdarálót szándékosan hagytam ki, hogy a mégis rokonukat vesztett életbenmaradottak helyzetével indokoljam a fentiekből valahogy mégis megmaradt (mutatóba meghagyott) mai, XXI.sz.-i zsidók asszimilációs hajlamát, NER-es kedvét és lehetőségeit. 🙁 🙁

  • Vögelein, „…nemzetet már látványában is európai nemzetté emelő népcsoportra..”
    Ez valami vicc?

  • [11:25 folytatása]

    „A zsidóság egyáltalán nincs tisztában a körülötte élő emberek motivációjával…” Írja szintén „nedves pilács”

    Erre csak egyetlen példát hoznék fel:

    Amikor Hitler ajándékaként „visszatértek” a Trianon előtti magyar területek, az ismét csak mások által megágyazott „készbe” – akárcsak 19-ben – seregei élén bevonult az immár vagy 18 éve kormányzói rangot viselő admirális, óriási szervezéssel, óriási tömegek várták ezekben a városokban, magyar és horgkeresztes(!) zászlók ezreivel kidekorálva.

    A FORTEPAN internetes fotósorozatban látható egy felvétel az erdélyi Kézdivásárhelyről*, amint a várakozó tömegben egy idősebb, nyilván asszimilálódott, szakállas rabbi széken állva szintén mosollyal az arcán, vágyakozva tekint a közeledő kormányzói gépkocsi konvoj felé. Már csak azt kéne megtudni, hogy ezt a szegény naiv párát, egy-két év múlva miképp zárták gettóba, és hanyadik transzporttal szállították Auschwitzba az éljenző, „körülötte élők” ?!

    A feltett kérdésre tehát a válasz:
    Kedves Faterländer pilács, ebben igaza van, valóban: ez a rabbi – de a Kézdivásárhelyi hitközség többi tagja sem volt tisztában a körülötte lévők, szép szóval szólva, úgynevezett „motivációjával”.

    🙁

    .

    * A visszatérést a horthysta hadügy katonai fényképészei fotózták.

  • Acsarli!

    Nem vicc, a városok látványképére gondoltam, nem a csűrdüngölősökre, meg a nádfedeles vályogkunyhókra, amelyek tényleg csak a hatvanas években csökkentek le a lakások kis százalék hányadára.

    .

  • (kieg:)

    „Aranyon Batsányin…stb” n e v e l k e d e t t…

  • A pillanatnyi szűklátókörűségben szenvedők (sokan életük végéig képtelenek ebből kilábalni) nem veszik észre, hogy a kiegyezést (1867) követően az első világháború végéig a zsidók nagyon jelentős gazdasági befolyással bírtak Magyarország fejlődésében és épülésében. Ha megnézzük a főváros korabeli gyárainak tulajdonosait, építési és szállítási vállalkozóit, kereskedőit, zömük asszimilálódott zsidó. Ez a sikeresség szülte az első világháború után a folyamatában egyre erősödő zsidóellenességet, ami végül népirtáshoz vezetett.

    A holokausztot túlélő zsidóság anyagilag teljesen kifosztva, régi gazdasági súlyát elveszítve nézett szembe magyarországi jövőjével. Sorsuk jobbrafordulását várva szavaztak kezdetben a KMP-re, majd hatalmas pofont kaptak Rákositól, 1948-tól az államosításokkal, a kisajátításokkal, amikor már a sarki fűszer-csemegés is Közért lett.

    A magyar zsidók megpróbáltatásai Izrael megalakulásával fokozódtak, mivel az új állam nem állt Sztálin mellé, aki emiatt letiltatta a zsidóság elvándorlását Közép-Kelet-Európából. A szigorító intézkedések mellett a zsidóság félelmei csak tovább erősödtek, amikor Izraelt a politikai vezetés hivatalosan is az „ellenséges tábor” országai közé sorolta. Senkinek nem lehetett kétsége afelől, hogy Rákosi maradéktalanul végrehajtja a Kremlből kapott utasításokat, sőt legjobb tanítványhoz méltóan, még túl is teljesíti. Ezek után gyakorlatilag egyik zsidó család sem érezhette magát száz százalékig biztonságban, hiszen majdnem mindenkinek éltek hozzátartozói Izraelben, így bárkit azonnal letartóztathattak imperialista összeesküvés vádjával.

    Mindezt a pillanatnyi szűklátókörűségben szenvedőknek írtam.

  • Vögelein, oké, tehát a vidéken terményeket a magyar parasztoktól felvásárló zsidó búzakereskedő a vagyonából pesti bérházakat építtet tót kőművesekkel és kiadja a kispénzű magyaroknak. Ezzel Ő „európai nemzetté emelte” a magyarokat.
    Na most ha ebből az „egyenletből” kivesszük a vidéket, a magyar parasztot, a magyar búzát, Pestet, a tót kőműveseket, és a kispénzű bérlőket, akkor megmarad az éhenhalt zsidó, aki nem emel semmit semmivé.
    ….
    Amúgy Hazai lámpa helyes mondata valahogy kimaradt az elemzésedből:
    “a zsidó asszimiláció sikere is el van túlozva a ballib közbeszédben”.

  • Vögelein, az „erdélyi mosolygó zsidónak” megírta a történetét Fiala Ferenc az „Erdélyi levelekben”.
    Ha érdekel, linkelem.

  • Aki nem tudná:

    A Vörösmarty téri Vörösmarty Mihály emlékművet két zsidó művész készítette, Kallós Ede és Telcs Ede.

    A városligeti Anonymus szobor szintén zsidó szobrász, Ligeti Miklós alkotása.

    Ki hinné, a Budai Várban látható turulszobort a zsidó Donáth Gyula készítette.

    Ez nem lehet igaz, a Gresham-palota és a Belügyminisztérium épületét egy zsidó tervezte, ráadásul Quittner Zsigmond még a Magyar Építőművészek Szövetségének az elnöke is volt.

    A Várban volt Pénzügyminisztérium épületét szintén zsidó Fellner Sándor tervezte.

    Jajj-jajj, a Budapesti Műszaki Főiskola Tavaszmező utcai épületét a zsidó Wellisch Alfréd tervezte.

    Na, ez már végképp pofátlanság: a Batthyány-emlékmécses a pályázatot elnyerő zsidó Pogány Móric alkotása.

    (charlie, jó ostobának lenned?)

  • Mai friss hírek ITTHON!

    Medgyessy Péter volt (III/III-as miniszterelnök)azt tanácsolta,hogy
    a baloldaliak csak fogjanak össze a cél(győzelem) érdekében a Jobbikkal…..míg a DK,Együtt,PM törpepártok ez ellen tiltakoztak.
    A komolytalan ellenzéki Kunhalmi Ágnes képtelen volt a TV adásban
    normálisan nyilatkozni(valami miatt röhögőgörcsöt kapott…)aztán „összeszedte magát” tiltakozott a szélsőjobbal kötendő szövetség ellen,majd rá 2 percre …..közölte,lehetséges,hogy jó lenne….
    Na egyedül ha nem is magas,de valamilyen szinten álló MSZP helyeselt..
    Nem kell hozzá nagy ész,hogy tudjuk,a Jobbikból ugye nem lesz zsidó szerető párt…..(legfeljebb az új „nézetei” miatt sok szavazót veszít és a párton belül is konfliktusok lesznek…)
    míg az MSZP ha szövetségre lép velük,megtagadja önmagát és a sok
    zsidó származású szimpatizánsát is elveszíti…..
    Mind a jobb,mind a baloldali ellenzék saját magát nyírja ki,se jellem,se ész…..már most megágyaznak a Fidesz 2018-as folyamatos
    győzelmének!
    FIGYELŐ nek is!!!!
    Aztán Havas Szófia(Horn Gyula testvérének a lánya október 23-án
    az orosz TV-ben azt nyilatkozta,hogy 1956 a CIA által vezényelt
    ellenforradalom volt,ahol a nácik jártak házról házra és irtották
    a kommunistákat,meg a zsidókat…..
    Feljelentették ,először ejtették a vádat,majd most mégis eljárás indul ellene….!Ez nagyon helyes,mert ha a holokauszt tagadás bűncselekmény (Gyurcsány vezette be…!!!!)akkor a kommunisták és
    az 56-os zsidó bűnözök vérengzése is ugyanúgy elítélendő,büntetendő!!
    Na itt tartunk most itthon,a jelenlegi kormánynak a kisujját sem kell mozdítania a 2018-as győzelemhez (azon kívül,hogy minden társadalmi rétegnek pozitív változást hozott a kormányzása alatt,sajnos a nyugdíjasoknak kevesebbet,de nem vettel el semmit!!!)
    Hát ennyi!
    Ilyen szánalmas ellenzékkel nem érdemes foglalkozni!

  • Vögelein
    2016 december 30
    10:36 de.

    Az asszimiláció tömeges beolvadást jelent, ez az első világháború előtt nem valósult meg a zsidóság részéről, és ez független a magyarok hozzáállásától (1867-es egyenjogúsítás) meg az 1920 utáni időszaktól.

    Magyar ajkú a zsidóság több, mint 70 %-a az 1. vh. előestéjén, viszont a kereszteltek száma nem éri el az 1 %-ot. Kevés a vegyes házasság, a kevert család, az is inkább az értelmiség köreiben, az arisztokratáknál.
    Ez nekem inkább sikeres integrációnak tűnik, mint beolvadásnak.

    forrás: Holokauszt Magyarországon

  • Drizari
    2016 december 30
    2:15 du.

    Egy topikban régebben itt a fejünkhöz vágták, hogy még Bartók Béla is félzsidó volt, és nem a széljobbos beírók.

    Nekem ezzel semmi bajom nincs, inkább az a furcsa, hogy ilyenkor fontos a származás, de mikor a zsidóüldözésről megy a vita, akkor rögtön színmagyarok lesznek a híres feltalálókból meg Nobel-díjasokból. Így nem lehet vitázni.

    Pl. a svábok nem mondják, hogy őket magyarként telepítették ki, de persze fáj nekik, hogy el kellett hagyni a hazájukat.

  • Ostobáknak:

    „A 19. század végén erőteljessé vált a magyarországi nemzetiségi származásúak önkéntes magyarrá válása. Különösen a felemelkedő zsidó és német kisebbségek tagjai választották a magyarsághoz való asszimilálódást. Más európai országokban nem zajlott le a zsidóságnak ilyen tömeges méretű összeolvadása a többségi keresztény társadalommal.

    A 19. század végének liberális légkörében a magyarországi zsidóság körében igen sokan valóban magyarrá váltak, a nemzethez tartozónak érezték magukat. Világviszonylatban is egyedülálló jelenségként megszületett a neológ zsidó vallás. A neológ zsinagógákban magyar nyelven tartották az istentiszteleteket. A zsidóság 1895-től törvény szerint is a magyar nemzeten belüli egyik vallási felekezet lett, tehát valaki éppúgy lehetett izraelita vallású magyar, mint katolikus vagy református vallású magyar. A magyarországi, főleg városi zsidóságnak csak kisebb része tartott ki a hagyományos zsidó vallás mellett (ortodox, illetve statusquoante irányzat), megőrizve nemzetiségi, etnikai elkülönülését. A döntő többség a neológ felekezethez csatlakozott, a fővárosi zsidóságnak például közel a háromnegyede. A századfordulótól sokan magyar vagy – szintén a magyarrá válás útját járó – német (sváb) házastársat választottak, gyermekeiket megkeresztelték. A 20. századra az izraelita vallású magyarság így olyan mértékben keveredett a keresztény vallásúakkal és olyan építő részévé vált a magyar társadalomnak és kultúrának, hogy nem lehetett többé attól elválasztani.”

  • Drizari
    2016 december 30
    12:45 du.

    Az 1867-es egyenjogúsítást ki szavazta meg, nem a magyarok? Deák, Eötvös meg más liberálisok. Különben meg a sikeresség sokszor szül irigységet, ezen nem tudom, mit kell csodálkozni tágra zárt szemekkel. Ez nem menti az üldözést, de a megjátszott naivság nem tesz senkit szimpatikusabbá.

    Rákosiék 1953-ban látványos antiszemita perekre készültek, de Sztálin halála áthúzta a számításaikat. 1948-tól 1957-ig Izraelbe és Nyugat felé (Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Kanada) kb. 60 ezer magyar zsidó hagyta el az országot.

    forrás: Holokauszt Magyarországon

  • Vögelein
    2016 december 30
    12:17 du.

    Te már Haydn mögött is ott álltál a gyertyával, mikor Mária Terézia operát hallgatott Eszterházán? Már lassan a kerék feltalálását is a zsidó kereskedőknek köszönhetik a magyarok, ahogy egy másik topikban írtam ugyanez vita kapcsán …

    Elmondanám, hogy a magyar családi házak (sátortetős) a 60-as években is vályogtéglából épültek, persze normálisan szigetelve, megalapozva. Ma is állnak, semmi baj nincs velük, főleg ha szakszerűen voltak elkészítve (sátoros cigányok és magyar családok által, esetleg egy-egy ács, kőműves közreműködésével).

  • Milyen igazad van hazai lámpa,lám Rákosiék antiszemita perekre készültek…
    Aztán kifelejtettem Medgyessy azt mondta a Jobbikkal kapcsolatos
    szövetségre,hogy „nem kell finnyáskodni”….nem semmi!
    Egyébként a zsidó bűnözök alatt Péter Gábort az ÁVH-s verőlegényeket
    értettem,nem a tisztességes zsidókat……
    Na azt hiszem mindent tisztáztam és mindenki érti?…..

  • Drizari
    2016 december 30
    3:39 du.

    Nem tudom honnan való az idézet, de tele van ködösítéssel. Számokat nem ismeri a szerző? „Fővárosi zsidóság” „sokan” „döntő többség” „olyan mértékben”, ez trükközés a szavakkal, lehetőleg konkrét adatok nélkül …

    Különben meg írja, hogy „nemzetiségi, etnikai elkülönülés”, most akkor melyik? Mert kézzel-lábal tiltakozott a zsidóság a nemzetiségi státusz ellen (Ungváry). Biztos volt valamennyi, aki beolvadt volna tökéletesen, de ezt a sajátjai sem hagyták, mert számon tartották, mint zsidót.

  • hazai lámpa
    2016 december 30
    3:49 du.

    Fals forrásanyagot olvasol, előfordul ilyen.

    „1949-re gyakorlatilag nem maradt más lehetőség az ország elhagyására, mint az illegális kivándorlás. A politikai rendőrség 300 cionista kivándorlását akadályozta meg 1948 végén, szabadságukért cserébe I. G. Jacobson – az AJDC elnöke – egymillió dollár értékben gépeket vásárolt az államnak. Stöckler Lajos (a Pesti Izraelita Hitközség vezetője) a feszültségek enyhítésére azt javasolta, hogy a kivándorlást korlátozzák, de ne állítsák le teljesen. A választ Szirmai István, az MDP (Magyar Dolgozók Pártja) Szervező Bizottság titkárságának vezetője öt pontban foglalta össze. Javasolta az MCSZ (Magyar Cionista Szövetség) feloszlatását, a silachok kiutasítását, a kivándorlási korhatár 50 év fölé emelését, a kivihető értékek 5000 Ft-ban történő maximalizálását, továbbá az ideológiai harc megindítását a cionizmus ellen.
    Rákosi a kivándorlást elviekben támogatta, de az izraeliek által 1949 januárjában kért 50 ezer főt erősen túlzónak találta.
    A magyar vezetők hajthatatlanságát jól példázza az 1949. október 20-án létrejött szerződés, amelynek értelmében mindössze 3 ezer zsidónak engedélyezték a kivándorlást Magyarországról.
    Az első csoport 1950 áprilisában indult útnak, majd egészen szeptemberig újabbak követték 2-300 fős csoportokra bontva. A diplomáciai kapcsolatok megromlása miatt az egyezményt – 13 főt leszámítva – csak 1953 novemberében teljesítette a magyar kormány.

    Kétségtelen, a témakör kutatásának Achilles-sarkát a kivándorlók számának pontos meghatározása jelenti. A kérdés kutatásánál szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy a hivatalos statisztikai kimutatások gyakorta hiányosak, vagy egyáltalán nem is készültek. Ám ha minden lehetséges hibaforrás ellenére megpróbáljuk összeadni a kivándorlók létszámát 1945–1955 között, akkor körülbelül 35-45 ezer fő közötti értékkel kalkulálhatunk.”

    A következő illegális zsidó kivándorlási hullám 1956. október 23. után indult, s ha ezt hozzáadjuk a témakutatók becsléséhez, akkor 1957-ig akár 75 ezer zsidó hagyhatta el Magyarországot.

  • Boda Marcsi, már végre kihalhatnának a rossz komcsik, akik mindent összehazudnak.
    Mi 56-ban azt sem tudtuk, hogy van CIA valahol!
    Ott voltam elejétől végig, egy „nácival” sem találkoztam!
    Senki sem járt „házról házra” egy diák tüntetésnek volt a következménye, amit a magyar nép magáévá tett. 11 év elég volt a komcsi uralomból, és szabad választást akartak, és hogy a ruszkik kimenjenek. Ez volt a 16 pontban is, amt a diákok szerkeztettek–
    Megírta ezt egy könyvben Lipták Béla is, aki egy ilyen egyetemista volt. Nem árulják otthon ezt a könyvet? Senki sem propagálja, vagy beszél ott erről?

  • Vögelein
    2016 december 30
    12:09 du.

    Trianon talán nem volt a legjobb példa, mert ott igaz, hogy a magyarsághoz húztak a zsidók, nem az utódállamokhoz.

    De a többi stimmel, mert a zsidó értelmiség a polgári radikalizmust vagy a szociáldemokráciát erőltette, a zsidó nagypolgárság meg a vadkapitalizmust. Utóbbi távol állt a magyar társadalom többségének érdekeitől, az előbbi viszont törpe kisebbség volt a politikában.

    Amire a mai zsidók olyan büszkék, az mind kudarc a magyar történelemben. Amihez hozzáfogtak jószándékkal, azt is totális kudarcba vitték. Megbukott a szociáldemokrácia, a liberalizmus, a polgárosodás a kezükön, mert alkalmatlanok voltak, nagyképűek és túl sokat képzeltek-képzelnek magukról, a jószándékú magyarokat lenézik, kiutálják a közéletből. Tisztelet a kivételnek.

    (Csak abban voltak sikeresek egyes képviselőik, mikor az ókonzervatívokkal össze lehet fogni, aztán együtt uralkodni a népen. Esetleg a Kádár-korban, de annak az eredményeit meg hagyták lerombolni a rendszerváltáskor, persze a hátrányokat ma is nyögjük.)

  • Drizari
    2016 december 30
    3:39 du.Így igaz, ahogy megírták. Tudok olyan zsidót, aki az első Világháboróban harcolt, mert mind elment akkor 18 éves korukban. Némyelyik zsidó nagyobb magyar volt, mint egy nem zsidó.

  • Ja, és ismertem olyan zsidót is, aki már 1948.ban Izrael megalakulás után, kimnet családostul.

  • A szlogen átirata: Náci kutyából sem lesz demokratikus szalonna!

    Vona pálfordulása (hanukázása, néppártosodása, hehehe-:) kizárólag a kassza-tulajdonos Simicska g. Lajos „szellemi terméke” – őszintétlen.

  • Drizari
    2016 december 30
    4:18 du.

    Ugyanazt írja a te forrásod, mint az enyém, plusz-mínusz pár ezer fő.

    Az 1948-53-ig tartó Rákosi-kori megpróbáltatások nem ugyanolyan mértékben érintették a zsidóság egyes rétegeit. Nyilván a KMP-re nem a gyárosok szavaztak meg a boltosok, hanem a munkások, értelmiségiek. Lehet, hogy nem vándorolhattak ki legálisan, de mások még a vasfüggönyt se léphették át, ha a földjükön ment keresztül, akkor sem.

    Az antiszemita perek a volt Zsidó tanács tagjait érintették vagy más befolyásos zsidókat, nem bárkit.

  • hazai lámpa
    2016 december 30
    4:06 du.

    Már látom, te ebben a témában inkább maradsz az életük végéig ostobák táborában. Képes vagy témakutatók szövegezését is kétségbe vonni.
    Semmi gond vele, ma már mindenki szabad akaratából lehet ostoba. Nyugtasson meg az a tény, hogy a hülyéknél jobb helyzetűek az egy-egy téma ostobái.

  • Drizari
    2016 december 30
    11:22 de.

    A „ballib” a mai magyar nyelvben az mszp-szdsz koalíciót jelenti (1994).

  • Figyelő
    2016 december 30
    4:24 du.

    Mi abban a hősiesség, hogy valaki teljesíti állampolgári kötelességeit (Monarchia hadseregében)? Ez az alap szerintem. Az én dédapám is elment harcolni, mégse verem a mellem, hogy mekkora hazafi. Amire büszke vagyok, hogy a családjának átadta az erről való tudását, és mi megőriztük a cselekedetének az emlékeit, ez a hazafiság.

  • Drizari 2:15
    A felsoroltak nem tudom mit bizonyítanak, segíts már. Ezek zsíros megbízások voltak anno, vagy a hitközség önzetlen felajánlásai a magyarság felé?
    …….
    Szerintem addig meg ne „ostobázzál” senkit, amíg két önálló és saját gondolatot, mondatot nem tudsz megfogalmazni, helyette szorgalmasan másolgatod ide a Wikipédiát. Ezen ez a fórum már évekkel ezelőtt túllépett.

  • Figyelő!

    A komcsik régen és most is hazudnak,56-ról meg manapság nem beszélnek róla(legfeljebb ködösítenek),ami a könyvet illeti nem tudom,hogy árulják-e,de senki nem
    propagálja!
    Azt hiszem sok dologban hasonlóan gondolkodunk,nem gyűlölködünk és
    tárgyilagosak vagyunk!
    Köszönöm,hogy válaszoltál,talán szerencse…,hogy nem itthon élsz,mert nagyon undorító lett a politika,mind a szélsőbal,mind a szélsőjobb részéről…de szerencsére az idősebb korosztály és a többség nem velük szimpatizál,se a nácik,se a komcsik nem nyerők!

  • Hazai Lámpa:
    „Magyar ajkú a zsidóság több, mint 70 %-a az 1. vh. előestéjén, viszont a kereszteltek száma nem éri el az 1 %-ot. Kevés a vegyes házasság, a kevert család, az is inkább az értelmiség köreiben, az arisztokratáknál.”

    Így volt.

    „Ez nekem inkább sikeres integrációnak tűnik, mint beolvadásnak.”

    Igen Lámpa, Önnek igaza lehet, hiszen ezt én is így hallottam annak idején Gheorghe Funar polgármester úrtól; igaz, ő nem a zsidókra mondta, hisz Kolozsvárott akkor már nemigen voltak zsidók.

  • Belzebub
    2016 december 30
    5:56 du.

    „én is így hallottam annak idején Gheorghe Funar polgármester úrtól; igaz, ő nem a zsidókra mondta, hisz Kolozsvárott akkor már nemigen voltak zsidók.”

    Bubika, a romániai magyarok mikor verték a mellüket, hogy ők színtiszta románok? Válaszod nem várom, de azért írd le.

  • Drizari
    2016 december 30
    4:42 du.

    Forrásodat mikor adod meg? Vagy magadtól idézel?

  • Drizari
    2016 december 30
    4:42 du.

    Hát attól nem is fogok hasraesni, hogy te megfenyegettél minket a „a témakutatók szövegezésével”!

    Itt van még egy konkrét cikk, névvel, elérhetőséggel.

    http://konyves.blog.hu/2016/12/18/ungvary_krisztian_horthy_nem_volt_egy_szellemi_sasmadar

  • charlie
    2016 december 30
    5:17 du.

    Én a Baumgarten-díjról tudok, ami egy magánvagyonból alapított kitüntetés volt a magyar irodalmárok szakmai és pénzbeli támogatására. Illetve a Hatvany-Deutsch vagyonból támogatta az egyik örökös a Nyugatot, ami megújította a magyar irodalmat, Nem a profitra ment, bár az irodalom lehet a kultúrharc eszköze is.

    A köztéri alkotások valóban nem jó példa, mert azok állami megbízásból készültek.

  • Jichak Perlmutter

    Drizari 4:18!

    Utolsó bekezdésedben említed, hogy az „ötvenhatos” zsidó kivándorlási (alija) hullám számában magasabb volt, vagyis a ’45 és’53 közötti 35-45-ezerrel szemben, akkor már 75-ezren dobbantottak el Magyarországról…

    Ez a . j e l e n t ő s . k ü l ö n b s é g – majdnem 200 % – abban leledzik, hogy a zsidóság a „sajnálatos ’56-os októberi események” csupán két hete(!) alatt is megtapasztalhatta, ill. megérezhette a feltámadott antiszemitizmus és irredenta nacionalizmus pontosan 12 évvel korábbi szellemét… Tudod, annak a diktatúrának a kibontakozó hangjait, mely rendszer ellen bizony akkor nem tört ki „forradalom”.

  • Lazai Csámpa! 4:24
    (ez utóbbi N° egy mindent lerohanó gőzmozdony típusa)

    „Megbukott a szociáldemokrácia”? Na ne hülyéskedj már!

    Tudtommal Ausztriában épp a legutóbb választottak meg egy szociáldemokrata államfőt. ( Na nem úgy mint az az „illiberális” Orbanisztánban szokás.) És, tudtommal nem zsidó az illető.

    …De Németországban is – főleg annak nyugati felén – erős szocdem párt működik.

    Te, Blöffmester Trolli Bus!

  • Drizari!

    Valóban sok zsidó származású magyar szobrászművészünk (természet tudósunk, színészünk, jogászunk, orvosunk általánosan: értelmiségünk) volt.
    Az ilyen szociológiai értékeléseknél azt is figyelembe kell venni: ahhoz, hogy valakiből képzett tudós, színész, orvos, jogász, szobrász stb. legyen alapvető(!) feltétel, hogy képzett ill. tanult legyen. Ki az aki tanulni tud/tudott? Akinek van/volt elegendő családi vagyona, pénze. Ilyen egyszerű.

    Dialektikai tétel az ok-okozati összefüggés. Jellemzően melyik társadalmi csoportnak/rétegnek/entitásnak volt elegendően nagy vagyona Magyarországon a gyermekei taníttatására?

  • Hazay Lampa 3,27!

    Asszimiláció, vagy integráció? teszi föl a nagy kérdést.

    Először is, ha maga egy demokrata – mert itt úgy adja elő magát – akkor nem kívánhatja, hogy egy vallás tagjai adják föl hitük alapköveit csak azért, mert maga szerint ez rontja az adott társadalom ön által megszokott szövetét.
    Ti. maga e bejegyzésében azt várja el zsidó vallású magyar emberektől, hogy térjenek át a katolikus, de minimum egyik keresztény vallásra. Hová tűnt hát az ön megjátszott demokratikus nézeteiből a lelkiismereti szabadság, amely a köztársasági eszme egyik sarokköve ?!

    Másrészt: Egy nemzet akkor erős, ha befogadó is. Ezt már Szent Királyunk is megírta Imre hercegnek fogalmazott intelmeiben, pedig ha valaki, hát Ő aztán egy igazi, megrögzött „konzervatív” volt, talán még magánál is vallásosabb keresztény…
    … De érdekes mód, még természetben is ez a törvényszerűség győzedelmeskedik, legyen szó az az élő szervezetek, vagy a Föld evolúcicójának évmillióiról… A kristályok világában például – de az ötvözet-tan is erről tanúskodik, hogy a kristályrácsba be >integrálódott< önmagát, "identitását" nem feladó – egyéb elem, már igenkis %-a is csak erősíti, sőt széppé teszi adott ásvány, vagy egy ötvözet egyéb jó tulajdonságait, esetleg még a látványát is.

    Tehát asszimiláció, vagy integráció kérdése nem tehető úgy fel, hogy csak az asszimiláció – az önfeladás – lenne üdvözítő a befogadó számára. Mert hát az a különbség a kettő között, hogy míg az asszimilációt erőszakkal – pl. kötelező, vagy kizsarolt "térítéssel" éri el a többségnek nevezett hányad, addig az integráns elem beépülése szükségszerű folyamat eredménye is lehet.

    Annó, még a monarchiás időkben alapított népiskolai hálózat is a fokozatosságra, illetve az azt követő integrációs folyamatra épített, amikor a zsidóságot egyfelől meghagyta hitében, azt engedte legálisan gyakorolni, miközben hagyta a nemzet fölemelkedéséért dolgozni, sőt harcolni is érte…

    Ostobasággal párosuló rosszindulat kell kifogásolni tehát azt, és ezzel további gyűlöletet szíttani, hogy aki nem asszimilálódik az ártalmas a társadalom megszokott textúrájára nézve, és fölveti a kérdést akkor, ezek után hova fogja sorolni például az ateistákat, akik a maga vallási nézeteitől még a zsidóktól is jóval messzebb állnak. Nem akarom mondani; jóval előrébb…

    .

  • Belzebub 5:56 ! )))))))))))))))) 😀 ((((((((((((((((((

  • Csárli! 1,02

    „Namost”, amikor te meg ebből az „egyenletből” szánt szándékkal kihagytad a a kort is meghatározó kutyabőrös nagybirtokos, nomeg az arról éppen lerohadóban lévő dzsentri osztályt, valójában épp a te egyenleted vesztette az értelmét.

    [Az meg egy régi értelmetlen vita, hogy vajh a megtermelt árut értékesítő kereskedelem szükségszerű tartozéka e egy nemzetgazdaságnak, avagy csupán egy mellőzhető elem. Az pedig, hogy akkoriban kik gyakorolták, az mezgazd. területen bizony attól függött, hogy kiknek lehetett földjük és kiknek nem. A zsidóknak nem, így kénytelenek voltak abból élni, amit a „sors” és a törvény megadott nekik.]

    Azok az elemek amiket pedig mégiscsak felsorolsz, azok is csak azt erősítik meg, hogy Magyarország, mint az Osztrák-Magyar Monarchia szerves része, akárcsak a birodalom nagy egésze, ugyanúgy nemzetiségi és nem úgymond’ tiszta magyar összetételű lakossággal bírt. Még ma is, az annyi és annyi magyarosítás ellenére, a neveink között még mindig rengeteg a szlovák, a német, a szerb és a román név. A Drizari említette neológ többségű zsidó réteg pedig magát véletlenül sem nemzetiségnek, hanem egyértelműen magyarnak vallotta, ami a Drizari által sorolt pozitív cselekedeteikben is megnyilvánult. Vagyis az, amit jómagam is merészeltem állítani – itt ebben a KMH-nak becézett farkasodúban.

    .

  • charlie
    2016 december 30
    1:02 du.
    Érdekesen látod a dolgokat..
    Mondjad, mit kezdett volna a magyar paraszt a búzájával a felvásárlók nélkül? Volt rá logisztika, szállítási készség, vásárló?
    Tod, 1867 után a hazai zsidóság úgy gondolta, egyenlő értékű állampolgárok lettek. A nemességnk zsenánt volt gyárosnak, ügyvédnek, orvosnak tanulni, viszont az ipari forradalom után ezek a dolgokra még magyarországon is igény támadt. Ezt a likat töltötték fel a zsidók, a svábok, a németek. Ettől lett magyarországon ipar, kereskedelem, fejlődés. Tod, a dzsentrik alkalmatlanok voltak bármire, ami nem katonaság, kártya, vagy ivászat. Amikor az utolsó ötven holdjukat is elbukták a zsugán, akkor mentek a zsidó bankárhoz kölcsönért, -aki természetesen biztosítékot akart,- és kaucióként lerakták a maradékot, ami lehetett egy kastély, egy ház, egy budapesti ingatlan.. Mikor nemtudta fizetni a részleteket, akkor elkezdte utálni a zsidókat..
    Hogy kik építették fel a zsidók által építtetett házakat, huszadrangó. Az is, hogy „tótok” (sic) cigányok, vagy akárkik. Reklamálod, hogy bérlakásokat építtettek, amikből szintén hasznot húztak. Ezt hívják úgy itt falun, hogy okosan fektetteék be a pénzüket. A nemesség ugyanúgy bérbeadta a földjeit, amiből megélt és hereverézhetett. A zsidók megdolgoztak a pénzükért, ráadásul egy gyárat felépíteni, beruházni, eredményessé tenni, mindíg lutri. Ahogy mais az.
    Suba-subaru, a hazai zsidóság-swábság pénze, esze, és fejlesztése nélkül Magyarország nem lett volna ugyanaz a huszadik században.

  • jobb lenne fejünket a homokba dugni ha még azt is nem lopták el az elvtársak…nem kellene ekkora ügyet csinálni a zsidókból, hagyni őket hátha normálisak lesznek és nem ájvékolnak állandóan mint a fábaszorúlt beléndek, ugyanolyan szénalapú vegyületek mint az öszes többi kék meg sárga és zöld és lila, fel van ez fújva mondta a bohóc a Fővárosi Nagycirkuszban aki bűvészt karikírozott

  • Elnézést, de az unokák megérkeztek hozzám, – és azok kényeztetése és okosítása is a feladatköröm – így nem tudok most bővebb és összeszedett választ írni nektek.
    Mindenkinek harmóniában eltölthető, boldog új évet kívánok.

  • Most, véletlenül falusi véleményével értek egyet. Volt egyszer egy nagyszerű könyv a 80 as években, a „Csárdás” című. Sajnos írója most nem jut eszembe, nem is írt több könyvet.
    A regény egy magyar földesúr lánya és egy zsidó fiú házasságáról szólt, de kitünő korképet nyujtott az akkori magyar társadalomról.

  • Kis Ferenc
    2016 december 31
    2:47 de.
    „Dialektikai tétel az ok-okozati összefüggés. Jellemzően melyik társadalmi csoportnak/rétegnek/entitásnak volt elegendően nagy vagyona Magyarországon a gyermekei taníttatására?”

    1945-től 1990-ig gyakorlatilag MINDENKI tanulhatott, hogy kedve, energiája, és tehetsége engedte.

    Ezek az emberek ma 25-70 év közöttiek. Akkor most miről is beszélünk?

  • hazai lámpa
    2016 december 30
    4:53 du.
    Válaszom erre: nem írtam hősiességről, csak arról, hogy akkor a zsidók magyarnak érezték magukat és életüket is áldozták érte a háboróban.

  • Gondolná ma valaki? Olvasom egy napló 1902 (igen, ezerkilencszázkettő!) évi bejegyzésében az írójától: Eljött az évvégi vizsga, én tiszta jeles bizonyítványt és 8 korona ösztöndíjat kaptam. Boldogan rohantam vele haza, és szó nélkül borultam Édesanyám ölébe.

    A tehetséges tanulókat pénzzel is támogatták, ami támogatást egyformán kapta a szegény és a tehetős család gyereke. Így a tehetségesek akkor is továbbtanulhattak, ha szegénysorból származtak.

  • Igy igaz! És nem kellett ezért párttagnak lenni, vagy a papának párt titkárnak!

  • Hazai Lámpa!

    „Bubika,”

    Hej, te bunkócska, te… Lámpa

    „a romániai magyarok mikor verték a mellüket, hogy ők színtiszta románok?”

    Be kell ismernem, nem tudom, hogy kifélék-mifélék volnának az Ön (és atyamestere Funar ex-polgármester úr) által emlegetett „színtiszta” románok, mint ahogy arról sincs fogalmam, kik volnának „színtiszta” magyarok. Errefelé ugyanis, úgy Romániában, mint Magyarországon – erről biztosíthatom – csak a kutyák egy részének van (legföljebb pár nemzedékre visszautaló) pedigréje, de rendszerint az is legalább részben hamis, kitalált.

    Ki beszélt itt romániai magyarokról? Én csak azt írtam, hogy Önnek valószínűleg igaza lehet, hiszen én a maga elvárásait annak idején Kolozsvárott már szó szerint hallottam az Ön szellemi atyja és példaképe, a Gheorghe Funar polgármester úr szájából, habár ő nem a zsidókkal – akik az idő táján már nemigen éltek arrafelé -, hanem általában minden, Romániában élő emberrel szemben. És ha két ilyen tiszteletre méltó ember mint Ön és az ex-polgármester úr ugyanazt mondja abban biztos van valami…

    „Válaszod nem várom, de azért írd le.”

    Valóban nincs értelme Önnel szót váltani, nem csak azért nem, mert Ön akkora bunkó, hogy még a nick nevén se képes valakit megszólítani – ez lenne a legkevesebb – hanem azért sem, mert Ön is ismeri az egykori Magyar Szentkorona Országainak nemzetiségi összetételét, akárcsak én; épp úgy tudja azt is, hogy a magyar nyelvűek aránya még 1910-ben is csak kb. 5,1 %-nyi zsidóval együtt érte el a lakosság relatív, 48,4%-os többségét. De (talán nem minden szándék nélkül) úgy tesz, mintha nem tudná…

  • ˙

    Hazai lámpa egyik fentebbi fejtegetése arról, hogy a haza iránt teljesített I.VH-ús (front-)szolgálat úgymond >nem volt hősiesség, csupán kötelesség< , tulajdonképpen a saját érvrendszerével megy homlokegyenest szembe. Hiszen ő és a hozzá hasonlók bezzeg, amikor a II.VH-ról esik szó nem győzik a magyar katonaság hősiességét eléggé hangsúlyozni…
    Azért még feltevődik a kérdés, hogy ugyan már, a Doberdónál harcoltak miért is nem voltak egyenértékű harcosok a Donnál harcolókkal, amikor még Horthy is az akkor és ott elesett hősök emlékműveivel árasztotta el az országot ?
    Igaz, a zsidó hősök ezreit ebből a pengőmilliárdos építési akcióból már kihagyta, kihagyták… Azt hiszem, éppen innen eredeztethető "hazai lámpa" szelektív emlékezete.

    .

  • Falusi 7:20

    Köszönöm, hogy itt részletezve fejtetted ki előző hozzászólásom lényegi tartalmát. Pontosan erre és így gondoltam. Így lett kerek a válaszunk csárli testvérnek. 🙂

    .

  • Kis Ferenc!

    Az igaz, hogy az tudja taníttatni, azonban ez még így nem dialektikus, csak egy . e l e m i . összefüggés. Dialektikus csak úgy lesz, ha azt is kifejti, hogy a zsidó család – mert maga erre célzott – hosszú évtizedeken át kuporgatta – föld híján – a polgári tevékenységéből kitermelt krajcárjait, vagy ha épp nem jött közbe egy-egy pogrom, akkor aranyban koncentrálta, mint azt korábban én is kifejtettem a Kiegyezést követő felszabadulásra vonatkoztatva: „párnacihában és matracban”.
    Ez a spórolás persze és természetesen nem vajmi öncélt szolgált. Egyfelől a biztonságot (pl. menekülés esetére). Másrészt, amikor eljött ’48. vagy később háború nélkül a Kiegyezés, és ez a tőke, ezek a tőkék végre szabadon áramolhatott akár a gazdaság bármely szegletébe.
    …És, hogy még teljesebb legyen kibontakozás, ezek a kitaníttatott ifjak, hölgyek és urak gondoskodtak a szellemi tőke szabadabb áramlásáról is…

    Ha tényleg dialektikusan akarjuk megközelíteni a kérdést, a fentebb már (Falusi és jómagam által) ismertetett, biza nem hagyható ki az évezredes röghözkötöttségéből jóformán még föl sem ocsúdott parasztság sem, ahol tehetetlenségi nyomatékként a kötöttségek társadalmi, illetve tudati szinten változatlanul mélyen hatottak. E visszatartó hatást döntően épp a termőföld legnagyobb részével rendelkező nagybirtok, szellemileg pedig az egyház visszaható ereje határozta meg. Nem a zsidóság.
    Summa summarum, a parasztság minden 48. és 67. által kivívott engedmény dacára még mindig, azaz továbbra is a alárendeltségének a súlyos igájában leledzett, ami csak annyi szabadságot (pl.taníttatásban) hagyott meg nekik, amennyi ilyen emberre a falujának éppen szüksége támadt. Ezzel szemben a kibontakozást a legszegényebbek számára épp az iparosítás, a vasútépítés, illetve a folyószabályozások hozták meg. A városba felszármazottak általában munkássá váltak, méghozzá egy új osztály részeivé. A kubikosok pedig nemcsak pénzzel, de értékes tapasztalatokkal is tértek vissza a falujukba…

    .

  • Ui:

    A zsidó hagyományban a gyermek tanítása vallási kötelezettség.

    .

  • SchumackerLady

    A mellőzött rétegek sorsa

    Megfigyelhetjük korábbi történelmi korokban azokat a néprétegeket, akiket a társadalmi előítélet (a rasszizmus, vagy a vallási sovinizmus) kivet – kiszort – magából, lehetetlenné teszi az előrehaladásukat a többi megélhetési formákban. Ezek igen jellemzően zenészi ambíciókat táplálnak magukban és, nem lévén más lehetőségük meg is valósítják azt. Nagyon sokan kiváló mestereivé váltak zenei műfajuknak.
    Például a XIX.században ilyenek voltak a klezmer zenészek, akikből sokszor kiváló magyar zeneszerzők is kiemelkedtek. De jó példa még erre egyes cigány muzsikusok magyar karrierje is, akiket az ebben is előítéletes utókor zseniálisnak kiált ki, ám hozzáteszi, hogy persze „ezek csak arra képesek, de dolgozni, azt persze nem…”. Szalonzenéjüket szokás magyar-nótának, de a cigányzene pozitív értelemben ugyanazt jelenti a halló ember számára. (Nem összetévesztendő a cigány népzenével.)
    Az afroamerikai lakossággal, mely náluk ugyancsak a lakosság kb 10 %-át képezi, dettó ugyanez a helyzet a jazz és a középkorias előítélet világában…

    Más megközelítésben, de ide tartozik „a zsidók jó érzéke a pénzhez” m í t o s z a . is, amely a rosszindulaton túl onnan ered, hogy a középkorban a pénzváltást – tekintettel a vallás által már eleve tiltott kamat bűnös jellegére – a zsidókkal végeztették. Az évszázadok során, föld híján, mert azt is tiltották nekik, ebben szert tehettek némi gyakorlatra. Arról persze már hallgat a fáma, hogy a firenzei Medicik katolikus létükre hogyhogy pénzváltókként kezdhették ama későbbi üdvös pályafutásukat… Biztos nem kértek kamatot a munkájukért. 🙂

  • SchumackerLady

    Almási Alma 11:27!

    Remek okfejtés és ráadásul tökéletesen igaz is:

    Aki 45 és 90 között akart, az állami anyagi segítséggel tanulhatott.

  • málnaszőr
    2016 december 31
    2:50 de.

    „Asszimiláció, vagy integráció? teszi föl a nagy kérdést.”

    Nem ez volt a kérdésem. Az én kérdésem az, hogy minek erőlteti az asszimilációt az, aki saját maga is számon tartja a származását?

    Semmi baj nincs az integrációval sem, évszázadokig egymás mellett lehet élni egy hazában. De az ugrálás ide-oda, az egy skizofrén helyzet, ezt mondja Ungváry történész is.

  • voronyezs
    2016 december 31
    1:15 de.

    „Tudtommal Ausztriában épp a legutóbb választottak meg egy szociáldemokrata államfőt. … És, tudtommal nem zsidó az illető.”

    Én Magyarországról beszéltem. Itt a szocdem egy sikertelen, béna társaság, pl. Szakasits segíti hatalomba a komcsikat.

    Meg lehet nézni, minden jószándékú kezdeményezést elrontanak a tehetségtelen, nagyszájú értelmiségiek, mikor előtérbe tolják magukat, lsd. bukott rendszerváltás.
    A zsidók akkor hoztak létre valami tartósan hasznosat, mikor nem tolták háttérbe a magyarokat, nem okoskodtak bele mindenbe, nem akartak erővel reformálni, lsd. Nyugat c. folyóirat, amit fentebb említettem.

  • SchumackerLady

    Christopher Adam!

    Legalább az ilyen [mindenhonnan letiltott] könyveket népszerűsítő ->náci tsárlit<- zárja ki innen. Tudniillik nevezett személy Vögelein nevű kommentelő társunknak ajánlotta Fiala Ferenc nyilas szemét erdélyi leveleit olvasásra, azaz hogy megadott címre megküldi.

    .

  • Belzebub
    2016 december 31
    8:27 du.

    Most bunkóztad le azokat, akik az én nicknevemet állandóan elferdítve írják le.

    Nyafika, te itt állandóan szamarazod a jónépet, de magadból kikelve tombolsz, ha valaki egy kis csipkelődést megenged irányodban.

    Különben ha én bunkó vagyok, akkor Ungváry is az. Ezt mondja:
    „Mert egyrészt az asszimilált zsidók többnyire nem vették jó néven, ha a másságukra rámutattak. Másrészt ezt a másságot maguk is őrizték és számon tartották. …

    Azért olyan nehéz minderről beszélni, mert a zsidóság asszimilációját nagyon sokan – elsősorban maguk az érintettek – sikeresebbnek és mélyebbnek akarják hinni és láttatni, mint amilyen volt.”

  • falusi
    2016 december 31
    7:20 de.

    „Tod, a dzsentrik alkalmatlanok voltak bármire, ami nem katonaság, kártya, vagy ivászat.”

    Ezt a témát a Rajk László topikban már elkezdtük, de ott is érdektelenségbe fulladt.

    A magyar nemességben 1848-ban megvolt az akarat, hogy kapitalista vállalkozóvá, angol értelemben vett dzsentrivé váljon. A kapitalizálódást viszont akadályozta, hogy az állam részben nem fizette ki a kötelező örökváltságban elvesztett földeket (Ormos), amit megkaptak a parasztok. Valami sorsolásfélén nyertek a szerencsések kárpótlást, valamilyen plusz állami adókból, ha jól emlékszem. Ez volt a tőke, ebből kellett volna korszerűsíteni.

    „Mondjad, mit kezdett volna a magyar paraszt a búzájával a felvásárlók nélkül?”

    Mária Terézia korában a zsidó kereskedők egy maroknyi és anyagilag jelentéktelen társaság a vidéki nagybirtokosok birtokán meghúzódva. Cseh és Morvaországból vándoroltak ide, miután ott kitiltották őket. Olyan megbízásokat vállaltak el, amiért a dúsgazdag német, görög kereskedők le sem hajoltak, és a szerb sertéskereskedők sem. II. József engedélyezte a városba költözésüket.

    És itt jött a véletlen, a napóleoni háborúk Ferenc császár alatt. Hirtelen volt szüksége az államnak nagy mennyiségű gabonára, és ezt gyorsan csak azok a zsidó kereskedők tudták lebonyolítani, akik a legeldugottabb nemesi birtokot is ismerték. A reformkorban ezek a családok a megszerzett tőkét befektették a vasút, híd és malomépítésbe, pl. Hatvani-Deutsch család.

  • Vögelein
    2017 január 1
    2:19 de.

    Ez körülbelül egyes alá lenne egy történelem érettségin.

    A magyar nincstelen zsellérek pont azért olyan nyomorultak a jobbágyfölszabadítás után ill. a dualizmus korában, mert nincs akkora ipar, amelyik fölszívja őket ipari munkásként!!

    Ha nem tengődnek summásként meg cselédként a birtokon, akkor éhen is halhatnának a gyárosok miatt. A kubikusok hirtelen munka nélkül találták magukat, miután véget értek a nagy folyószabályozások.

  • hazai !

    Ne ködösíts, attól még, hogy én tényleg ott álltam Haydn mögött a gyertyát tartva, még járhattam a házigazda birtokain is…
    A megfelelően előkezelt vályog és döngöltfal „reneszánsza” nagyon új még ahhoz képest, hogy előtte ezer évig a parasztnak ezzel a módszerrel épített falak között, döngölt, azaz agyag ,padlós házikókban kellett laknia tüdőbajtól és egyéb kórságoktól veszélyeztetve. Családi vonatkozásban, egy jónevű dunántúli városka peremén kívülről igen romantikus – mondhatni szép – házban, efféle komfortban laktak a feleségem szülei. Felmosni nem lehetett, a nedves söprű volt a takarító eszköz, a többiről nem is beszélve… A villanyt a 60-as években vezették be hozzájuk, addig a petróleumlámpa, meg a gyertya volt a fényforrás. Nagy különbség ahhoz, hogy valaha ez is Esterházy birtok volt…

  • Dubois
    2017 január 1
    1:12 de.

    „ő és a hozzá hasonlók bezzeg, amikor a II.VH-ról esik szó nem győzik a magyar katonaság hősiességét eléggé hangsúlyozni…”

    Soha nem hangsúlyoztam ilyet. Én arról írtam, hogy katonailag közepesen jól voltak felszerelve és tovább tartottak ki a Donnál a szovjet áttörés alatt, mint a románok meg olaszok.

    „a Doberdónál harcoltak miért is nem voltak egyenértékű harcosok a Donnál harcolókkal, ”

    Az én dédapám Szibériában volt fogságban, és Kínán keresztül jött haza, a férjem dédapja meghalt az orosz fronton vagy a hadifogságban. Apósom nagymamája a 2. háborúban a szovjet katonákon kérte számon a férjét.
    Ez és a Przemysl erőd, valamint az orosz fogságban elhunytak a magyar emlékezetpolitikában szinte sötét terület (pl. Móra Ferenc), és csak Doberdóról esik szó, az ottani sajnálatos véres események miatt. Gondolom kínos, hogy sok vöröskatona tért haza az orosz frontról.

  • Figyelő
    2016 december 31
    11:30 de.

    „Válaszom erre: nem írtam hősiességről, csak arról, hogy akkor a zsidók magyarnak érezték magukat és életüket is áldozták érte a háboróban.”

    Nem rád értettem, hanem a zsidó leszármazottakra, akik mindig ezt az 1. világháborús érvet vágják a fejünkhöz meg 1848-at.

    lsd. pl. Vögelein
    2016 december 30
    11:25 de.
    [10:36 folytatása]
    „A Kiegyezés által felszabadult(!) zsidóság előtt reménytelten ott állott a XX. század, ahol már hősies harcával, nem kevés áldozattal(akárcsak ’48-ban) az I. VH-ban is bizonyította az e nemzethez tartozását. ”

    A hősiesség az szerintem, mikor valaki reménytelen helyzetben is erőn felül próbál cselekedni.
    Az I. világháborúba bevonuláskor azt hitték a városiak, hogy mire „lehullnak a levelek”, itthon lesznek a katonák.
    Azok az asszonyok, akik itthon dolgoztak, inkább hősök.

  • Figyelő!

    „. Volt egyszer egy nagyszerű könyv a 80 as években, a “Csárdás” című. Sajnos írója most nem jut eszembe, nem is írt több könyvet.
    A regény egy magyar földesúr lánya és egy zsidó fiú házasságáról szólt, de kitünő korképet nyujtott az akkori magyar társadalomról.”

    A hivatkozott regényt Diane Pearson angol írónő írta (szül:1931)- nem ez volt az egyetlen műve,jó néhány könyvet írt még. Bővebben is olvashat róla a neten (pl Wikipedia)

  • Vögelein!
    Majdnem mindenben egyetértek Önnel. Továbbá Ady Endrével és Móricz Zsigmonddal (stb) is a kor társadalmi kritikáit illetően.
    Lényeges: Ady és Móricz (stb) „értünk” aggódtak és nem ellenünk – ha érthető vagyok.

    ps: A fél lábamat adnám oda-:), ha vissza térhetne Magyarország a 19. szd. végi, 20. sz. eleji (1919-el bezárólag) ahhoz az kvázi idilli közállapotokhoz, amikor a magyarság, a zsidóság (románság, szlovákság, svábság, stb) viszonylagos társadalmi békében éltek együtt.
    Talán ez elérhető lenne, ha nincs egy lényeges gát a zsidóság vonatkozásában amit Jankovics Marcell fogalmazott meg így: „Ezerszer kinyújtottuk a kezünket feléjük és ezerszer elütötték”. Továbbá Kornis Mihály: „…mi még sokkal jobban: gyűlölünk titeket mint ti minket”

  • Vögelein
    2017 január 1
    6:27 de.

    „Ne ködösíts, attól még, hogy én tényleg ott álltam Haydn mögött a gyertyát tartva, még járhattam a házigazda birtokain is…”
    És láthattad, ha nem volt a fejedben ködgép, hogy a parasztházak földbe ásott kunyhó helyett átalakultak pitvaros vályogházzá.

    „A megfelelően előkezelt vályog és döngöltfal”
    Bocsi, de én a hatvanas években épült sátortetős kockaházakról beszélek, nézz körül az országban, mennyi van ebből. Ennek köze nincs a döngölt falhoz, mert ez tégla, de vályogból. Tudom, mert nagyszüleim háza is így épült kalákában.

    „A villanyt a 60-as években vezették be hozzájuk, addig a petróleumlámpa, meg a gyertya volt a fényforrás.”
    Akkor miről is beszélünk, hogy itt micsoda fény meg gazdagság volt a 2. világháború előttig, amit a zsidók hoztak? Ne fáradj, gondolom a szokásos válasz az, hogy a földesurak mindent elsikkasztottak, azért nem volt a parasztnak villany …

    A smucig nagypolgárság hibáiról érdekes soha nem esik szó.

  • SchumackerLady
    2017 január 1
    3:46 de.

    „a középkorban a pénzváltást – tekintettel a vallás által már eleve tiltott kamat bűnös jellegére – a zsidókkal végeztették.”

    Én úgy tudtam, hogy kereskedéssel foglalkoztak. Pl. előre, egy összegben kifizették a királynak a sóbányák bevételét, majd beszedték a nyereséget. II. András így szerzett pénzt a hadjárataihoz.
    De ez a réteg a török időkben eltűnt Magyarországról.

    A bankárok katolikusok voltak, németek, olaszok, esetleg néhány kikeresztelkedett zsidó, de ezek persze nem Magyarországon, hanem Nyugat-Európában működtek.

  • Kis Ferenc
    2017 január 1
    8:12 de.

    ” amikor a magyarság, a zsidóság (románság, szlovákság, svábság, stb) viszonylagos társadalmi békében éltek együtt.”

    Azt tudod, hogy a szlovákoknál a csornai sortűz napját nemzeti emléknappá nevezte ki Fico, és hogy a szerbeknél Gavrilo Princip mai napig nemzeti hős? Kusturica leplezte le a szobrát 2014-ben a wiki szerint.

  • Kis Ferenc
    2017 január 1
    8:12 de.

    „egy lényeges gát a zsidóság vonatkozásában amit Jankovics Marcell fogalmazott meg így: “Ezerszer kinyújtottuk a kezünket feléjük és ezerszer elütötték”

    Szerintem ez a gát csak egy ürügy. Az igazi baj, ha kultúrharc folyik a nemzet vezetésének a megszerzéséért, más néven hideg polgárháború.

  • Besancon
    2017 január 1
    7:30 de.
    Hálás köszönet az informáciért!

  • Ami tény : nem a zsidók követtek el népirtást Európában a 20. században. Ehhez politikai akarat, törvények és rendeletek, ezek végrehajtásához közreműködő állam- és közigazgatás volt szükséges. Magyarország eljutott a zsidó állampolgárai országhatáron kívüli megsemmisítőtáborokba szállításáig.

  • Drizari
    2017 január 2
    4:22 de.

    „Ami tény : nem a zsidók követtek el népirtást Európában a 20. században.”

    A népirtást a nácik követték el, ami egy politikai csoport. A németek vagy magyarok és mások a faji alapú megkülönböztetésben marasztalhatók el, a vallási/faji alapon hozott jogfosztó törvényekben, intézkedésekben. Valamint a megszállt államok bizonyos közszolgáit, politikusait nácikkal való kollaborációval lehet vádolni.

  • Drizari
    2017 január 2
    4:22 de.
    „Ami tény : nem a zsidók követtek el népirtást Európában a 20. században. Ehhez politikai akarat, törvények és rendeletek, ezek végrehajtásához közreműködő állam- és közigazgatás volt szükséges. Magyarország eljutott a zsidó állampolgárai országhatáron kívüli megsemmisítőtáborokba szállításáig.”

    Ami szintén tény: Hitleréket a Wall Street pénzelte. Úgyszintén a vörös forradalmat. A kommunizmusnak 100 millió áldozata volt. Az ÁVÓ/ÁVH hány embert is küldött az örök vadászmezőkre?
    https://www.youtube.com/watch?v=9q6gwZs4Zi8

    Attól, hogy valaki nem vesz részt személyesen valamiben csak a háttérből pénzel és/vagy befolyásol eseményeket nem bűnös?

  • Starchild
    2017 január 2
    3:02 du.

    Zsidó áldozatai is voltak a kommunizmusnak, pl. a vörös terror áldozatai, a koncepciós perek elítéltjei közt.

  • "álnaiv nyuszika"

    A Jobbik néppártosodása és Vona bármilyen megnyilvánulása csak a cukiságkampány fokozása.
    Sajnos a demagógia alkalmas arra, hogy valaki ez esetben Vona G.a szegény, az elégedetlen, a végsőkig elkeseredett rétegeket, ameddig szükséges a maga oldalára állítsa. Nagy-nagy csalódás lesz 2018-ban ha a Jobbikkal való összefogás fog választási győzelmet jelenteni.
    Hirdet az a néppártosodó párt elnöke pártja nevében bármilyen kézzel fogható, elképzelhető, megvalósítható programot?

    Valóban kutyából nem lesz szalonna.

  • hazai lámpa
    2017 január 2
    4:20 du.

    Úgy látszik, hogy nem fogod a lényeget. Nem írtam sehol se, hogy nem voltak zsidó áldozatok hanem arról van szó, hogy a zsidók se ártatlanok. A dúsgazdagjaik anyagi hasznot húztak le mások tragédiájából, azok pedig akik kormányokban voltak pozícióban bizony éltek jócskán a lehetőséggel, hogy hulljon a nép. Zsidó is küldött halálba zsidót úgy ahogy magyar a magyart.

  • hazai lámpa 12,34

    Ezt a „hideg polgárháborút” éppen ilyen Jankovics Marcellek és, hogy úgy mondjam pont TI – a jobboldal – gerjesztitek. Pl. itt is, amikor mindig a zsidó kérdésre lukadtok ki, mindegy, legyen a téma bármi is.

    .

  • Starchild 5,21

    „Zsidó is küldött halálba zsidót, ugyanúgy ahogy magyr is magyart.”

    Ez mondatod a nagytőkéről szól, amelyet bizony csak a profit motivál. Ott már nem számít a származás.

    .

  • Jankovics Marcell ?

    Amúgy rajzolónak remek, de ez a mondata, hogy
    „ezerszer kinyújtottuk feléjük a kezünket, de mindannyiszor elütötték.” – Ez a világ egyik legnagyobb, s egyben a legsandább legaljasabb mélységesen antiszemita hazugsága…

    🙁

  • Mert ahogy fenti vitából is kitűnik:

    . é p p e n . f o r d í t v a . i g a z .

  • ˙

    És a történelem is az ellenkezőjét bizonyítja

    .

  • Azt írja Starhild, hogy „azért a zsidók se ártatlanok”.

    Ebből a logikából következik, hogy Srachild olvtársunk szűkös koponyájában mégiscsak ott dolgozik az a náci logikaia görcs, miszerint ők maguk is tehetnek a milliókat kitevő hullahegyeik létrejöttéről – ti. így leírva, hogy a . z s i d ó k , ebben értendők a csecsemő és az aggastyán bűnösök is, a kis Móricka, de a 80 éves szomszéd, a Deutsch bácsi is…

    Förtelem !!! Mi jár ennek még ma is az agyában.

  • A tőke és a profit, az aztán tényleg nem fajta-függő, aminek itt egyesek megpróbálják beállítani. (ld. fentebb: USA tőkék a Hitleráj működtetésében.)

    Az persze megint egy más kérdés, hogy milyen cafat ember az olyan, aki a mammon szolgálatában akár a sajátjait is képes megtagadni. Azonban erről bűn azt és úgy szólni, hogy „a zsidók”, mert ez a formula, már eleve az egyén figyelmen kívül hagyásával, közülük mindenkit megvádol és megbélyegez.

  • "álnaiv nyuszika"

    Vona a Hír TV-ben: „Számtalanszor elmondtam már, és ez a jövőben is így marad, hogy a Jobbik a huszadik századi pártokkal nem kíván szövetségre lépni. Tehát sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel, sem a DK-val, sem a baloldali pártok bármelyikével. A baloldali pártok részéről egyre több ilyen megnyilatkozás hangzik el, hogy össze kell fogni a Jobbikkal, én örömmel figyelem, hogy ők úgy érzik, hogy ők ránk szorulnak, de mi nem szorulunk rájuk. Mi a baloldali embereknek az érdekeit szívesen képviseljük, mint ahogy a jobboldali emberekét is, hiszen egy néppárt vagyunk, de pártokkal nem fogunk egyezkedni, mi az embereket szeretnénk megnyerni” – szögezte le a pártelnök.

    Remek mézesmadzag, csak úgy csöpög a méz, a zemberek, mintha ismerős lenne…

  • álnaív nyuszika!

    „Hirdet az a néppártosodó párt elnöke pártja nevében bármilyen kézzel fogható, elképzelhető, megvalósítható programot?” – kérded!

    Nem ez a célja – programot persze lehat írni, hirdetni is – de megvalósítani nem muszáj!
    Elhangzott annak idején az a bölcs gondolat, hogy más a kampány, és más a kormányzás ! Kvázi ígérni bármit lehet, aztán hatalmon csinálunk amit akarunk, illetve amit igazából sosem titkoltuk, ha átmenetileg be is borítottuk cukisággal, és átkötöttük azt mézesmadzaggal!
    Ha a sok megvezetett ezt megeszi, be is jön nekik, mert azt a közmondást hogy „kutyából nem lesz szalonna” utoljára a gyermekkori olvasókönyvükben látták, ám azóta elfelejtették…

    Gerti, a gondolkodás itt nagy luxus!

  • Vögelein
    2017 január 3
    5:48 de.

    „hogy úgy mondjam pont TI – a jobboldal gerjesztitek.”

    Én nem vagyok jobboldali, többször leírtam már, hogy liberális vagyok.

    Akármilyen polgárháborúból a népnek csak kára származik. Tudod a tanító néni se szokta elfogadni azt az érvet, hogy a Kovács piszkált, én csak visszaütöttem, tanárnő kérem!

    Jóember, ha ebben a posztban ez OFF téma, akkor vegyél új szemüveget, azt olvasd újra Chris levelét!

  • Starchild
    2017 január 2
    5:21 du.

    „a zsidók se ártatlanok.”

    Itt és most a zsidó-magyar együttélésről van szó, nem az ún. nemzetközi zsidóságról. Számtalan hibát föl lehetne sorolni a magyar zsidók 20. századi tevékenységéből, de nem pont olyanokat kéne, aminek zsidó áldozatai is voltak.

    Én kiemelném azt, hogy halvány lila gőze nincs itt egyik nagyszájú álszentnek se, hogy mégis mi várt volna a magyar társadalomra a modern ágazatok zsidó túlsúlya miatt (Ormos)? Amíg erre nem adnak választ, addig boszorkányüldözés minden, amit itt ránk kiabálnak.

    Hangsúlyozom, a népirtás se nem logikus, se nem elfogadható válasz a problémákra!!, de hogy volt probléma, azt szerintem el kellene ismerni. A politikai hatalom akkor legitim, ha széles néptömegekre tud támaszkodni. Ha maroknyi zsidó gyáros meg újságíró kezében vannak a legfontosabb ágazatok, akkor a kormányzat kire támaszkodjon? Na erre válaszoljon a sok nagyokos farizeus …

  • Kár erőlködni : Magyarországon a zsidóellenes törvényeket és rendeleteket nem a zsidók alkották, nem a zsidók szedték el a zsidók rádióit, bicikliit, autóit, nem a zsidók költöztették be magukat gettókba és csillagos házakba, és nem a zsidók terelték be magukat marhavagonokba, hogy aztán önként bemasírozzanak a gézkamrákba. Sőt, a Dunába se a zsidók lőtték bele magukat!

  • Kedves hazai lámpa!
    Írod:
    „Én kiemelném azt, hogy halvány lila gőze nincs itt egyik nagyszájú álszentnek se, hogy mégis mi várt volna a magyar társadalomra a modern ágazatok zsidó túlsúlya miatt (Ormos)?”

    Mégis MI?

    Tudod, én virtigli keresztény létemre ugyancsak keveredtem mindig is a zsidósággal. Barátaim, szomszédaim, sőt családunkba házasodott nagynénéim is voltak szép számmal a keresztények mellett. Tegnap hamarjában végigondoltam, hogy életemben kik segítettek nekem, amikor kisebb-nagyobb bajban voltam? Hát bizony, csak a zsidók…

  • Mit akartam ezzel mondani? Azt, hogy a zsidóság magyarnak érzi magát, vagyis inkább: magyarnak érezte magát a rendszerváltásig. Azóta megújult a kirekesztési folyamat, és persze nem tudjuk, ez hová fog vezetni. Ugyanez a helyzet a muszlimokkal is. Ha elfogadod, akkor beilleszkedik és nincs vele gond. Ha kirekeszted, sértegeted, akkor persze más a helyzet…

  • A vicc az, hogy Krisztus (a keresztények nagy példaképe) éppen erről beszél: ne rekeszd ki, és nem lesz az ellenséged… De nekünk speciális keresztényeink vannak, akik máshogy gondolják…

  • Drizari
    2017 január 3
    8:56 de.

    Erőlködni legfeljebb te szoktál, a vécén.

    A zsidótörvények nyilvánosak voltak, a wannsee-i konferencia forgatókönyve nem. Ettől még a magyaroknak kell viselni a zsidóüldözés ódiumát, de a népirtást konkrétan a nácik és a nácikkal kollaborálók vitték végbe, nem népek.

    Ormos: „45 után … sokan igyekeztek megúszni a felelősségre vonást, és meg is úszták, mert gyorsan “átöltöztek”. De olyanok is voltak, akik tényleg hittek abban, hogy nem tehettek semmit, csak parancsot teljesítettek. Az egyik osztálytársam apja csendőr volt. Nála jámborabb, maflább embert nehéz lett volna elképzelni. Feltételezem mégis, ha azt a parancsot kapta, hogy valakiket “össze kell szedni”, megtette. A hozzá hasonló kis egzisztenciák nehezen viselték, hogy egyik napról a másikra bűnösként tekintenek rájuk. A német megszállás és a nyilasuralom a deportálásokkal, az éhezéssel, a fölrobbantott dunai hidakkal a lakosság nagy része számára valóban rémálom volt.”

  • Almási Alma
    2017 január 3
    9:25 de.

    „Ugyanez a helyzet a muszlimokkal is. Ha elfogadod, akkor beilleszkedik és nincs vele gond.”

    Kérdezz meg erről egy francia szociológust! Könyvtárakat írnak evvel tele,, hogy mi lesz a migráció kifutása, de nem ilyen hülye önfeladással, hogy csak azért nem tudnak beilleszkedni, mert mi, franciák csúnyák és gonoszak vagyunk …

  • Almási Alma
    2017 január 3
    9:21 de.

    „Mégis MI?”

    Mondjuk a politikát az alakítja, ami a nagytőkések érdekének megfelel, míg a birtokosok kussoljanak.

  • Almási Alma
    2017 január 3
    9:27 de.

    Ez a mutogatás sehova nem vezet! Ha most kivonod magad a kibeszélés alól, akkor az a te felelősséged, és nem mutogathatsz a keresztényekre, hogy azok a hibásak mindenért.

    Bita: „– Bár egy diktatúrát mindig nehéz megérteni, de vajon a Rákosi-rezsim miért hallgatta el ezeket a sérelmeket? Miért nem engedte például, hogy polgárai beszéljenek a holokausztról?”

    Ormos:
    „– A mai napig sem sikerült megfejteni Sztálin antiszemitizmusának gyökerét, terjedelmét és gondolatvilágát. Nem tudjuk azt sem, titkon helyeselte-e a zsidók kiirtását. Egy biztos: bár a németek a Szovjetunió területén is tízezerszámra lőttek árokba izraelitákat, majd százezreket hajtottak el haláltáborokba, erről a Szovjetunióban sokáig egy szót sem lehetett hallani. A csönd csak jóval Sztálin halála után kezdett megtörni. Az uralkodó álláspont azonban mindvégig az volt: a holokauszt zsidó ügy, nem a mi ügyünk.

    Lényegében ezt az álláspontot terjesztették ki a csatlós országokra is, bár Magyarországon Ember Mária és Száraz György könyvei, Kovács András Hideg napokja megalapozták a holokausztkibeszélés kultúráját. A fő tendenciára azonban jellemző volt, hogy miközben a német állam igyekezett kárpótolni a túlélőket, illetve a leszármazottakat, a szocialista országok erre nem tartottak igényt. Emlékszem, a pécsi egyetemen a nyolcvanas évek derekán szerveztek először holokausztkonferenciát, és akkor sem ment könynyen. A társadalom sérelmei azonban a “vészkorszakkal” távolról sem zárultak le. Hátra volt a Rákosi-korszak üldözési mániája, amely kiterjedt az eltűnt rendszer túlélőin kívül széles paraszti rétegekre, a szociáldemokrata párt kádereire és tagságának nem kis részére, sőt az uralkodó párt vezető garnitúrájának egy részére is.”

  • Az már evidens, hogy a szókiforgatásban és félrebeszélésben szinte mindenki mester. Bármiről is legyen szó mindig ugyanaz a probléma körül forog minden, tehát nem történik semmi előrelépés. Ajánlom mindenkinek, hogy egy kicsit nézzen már utána, hogy honnan volt pénz a II. VH-ra és arra adjon nekem magyarázatot, hogy az hogyan történhetett meg amikor még csírájában elfojthatták volna az egészet (bizonyára nem az volt a cél ezek szerint). Cáfolják meg ha nem így volt és ne engemet piszkáljanak az össze-vissza hazudozásokkal. Follow the money.
    A másik dolog meg, hogy állandóan csak a zsidó áldozatokról van szó másokról meg semmi.

    Drizari
    2017 január 3
    8:56 de.

    Bizony hoztak magyar ellenes törvényeket is amelyekből még mindig életben van pl. a Benes dekrétum. A Délvidéki kollektív bűnösségről szóló törvényt csak két éve törölték el, de csak a jövőre tekintve. MO-on a II. VH után hány ember küldtek el munkatáborokba ahonnan sokan vissza se jöttek? Andrási út 60., Recsk, Szibéria, Gulág? stb. Délvidéken feltehetően 40 000 magyart és svábot gyilkoltak le és még mai napig nem lett kutatva az ügy kellőképpen, nem beszélve, hogy a rendes kártérítés se volt. Mennyi embert kényszer telepítettek ki szlovákiából? Mi a helyzet még mái napig romániában? Semmibe veszik a magyarságot és nem jár nekik autonómia amit még a trianoni szerződés írt elő? És ismételten, a kommunizmusnak 100 millió áldozata volt.

    Az ami több mint hetven éve történt már rég a múlté és mindenkinek vannak sérelmei. Avval, hogy egymás orra alá dörgölünk dolgokat nem old meg semmit. Ami a nagyszüleink idejében történt azért én se meg más se nem felelős viszont az egy kicsit felháborító, hogy míg egyes eseményeket kiemelünk addig a másikról még csak említés se nincs.

  • Almási Alma
    2017 január 3
    9:25 de.

    „Mit akartam ezzel mondani? Azt, hogy a zsidóság magyarnak érzi magát, vagyis inkább: magyarnak érezte magát a rendszerváltásig.”

    Kicsit távoli példával indítva, anyámnak volt egy nagynénje, akinek az anyja cselédként szolgált a városban, mikor a nagynéni megszületett. A nagynéninek is született egy kislánya, annak az apja „a félegyházi fiákkeres” volt, persze nem hivatalosan.
    Ismertem olyat, akinek az anyja zsidó üzletembernél szolgált, én körülbelül ennyit tudok „a zsidókkal való keveredésről”.

    Azt akarom erről mondani, hogy akik a közéletben vannak, szerintem kettős identitásúak. A rendszerváltás abban volt vízválasztó, hogy sokan addig gyökértelenek voltak, azóta meg szaladgálnak Izraelbe, mint Aczél elvtárs lányai (forrás: Aczél történetek c. könyv). A zsidó vallási élet alig ment a kommunista időkben, de azóta mind hanukát tartanak, sok közismert kommunista …

  • "álnaiv nyuszika"

    Besancon

    „Gerti, a gondolkodás itt nagy luxus!”

    Igazad van, de azért néha nem árt rá figyelmeztetni. „Ha a sok megvezetett ezt megeszi” – hát éppen ezért, hogy ne egye…

  • hazai lámpa

    Az, hogy rendszerváltással felerősödött a különböző etnikummal, vallással, nemi identitással stb.-vel kapcsolatos kölcsönös vádaskodás – az szerintem javarészt a többpárti demokrácia sajnálatos mellékterméke. Az egymással rivalizáló pártok igyekeznek egymást lejáratni, démonizálni és maguk is gerjesztik ezeket az ellentéteket. Úgy látom, ez így megy Nyugaton is. Moshe Akiva sokat bosszankodott emiatt. De nem szerencsés az sem, hogy nálunk még nem lett kibeszélve, történelmileg helyretéve a holokauszt sem.

  • hazai lámpa
    2017 január 3
    9:36 de.

    A teljes magyar államapparátus kollaboráns volt a nácikkal, és lelkes segítői a házmesterek. (jó ostobának lenned?)

  • Starchild
    2017 január 3
    10:03 de.

    „Délvidéken feltehetően 40 000 magyart és svábot gyilkoltak le és még mai napig nem lett kutatva az ügy kellőképpen, nem beszélve, hogy a rendes kártérítés se volt. Mennyi embert kényszer telepítettek ki szlovákiából?”

    A Szlovákiából kitelepített magyarok a Dunántúlról kitelepített svábok helyére költöztek. Délvidéken a magyar hadsereg is kivégzett háromezer szerbet meg zsidót a bevonulás után (1941).

    Ugyanazt a hibát elköveted, mint amit másoknak a szemére vetsz (egyoldalúság).

  • hazai lámpa
    2017 január 3
    10:32 de.

    „A zsidó vallási élet alig ment a kommunista időkben, de azóta mind hanukát tartanak, sok közismert kommunista …”

    Aztán a volt kommunista hanukázók csépelik a volt kommunista ostyázókat, visszataszító mindkettő …

  • Starchild
    2017 január 3
    10:03 de.

    Még azt akarom mondani, hogy az általad fölsorolt magyar sérelmekről a kommunizmus alatt nem lehetett beszélni, mert baráti csatlós országok voltunk a szomszédokkal együtt, és a SZU tiltotta a sérelmek fölemlegetését.

    A ballib politikusokat ez vagy nem érdekelte a rendszerváltás után vagy féltek a szavazóik és/vagy amerikai támogatóik elvesztésétől, ha megszellőztetik a nemzeti ügyeket. Nyugat-Európában ez nem divat, hogy a balosok ennyire nemzetietlenek legyenek, és az MDF kormány ellen semmi kifogás nem volt Nyugaton. Ezt csak a hazai balfék ellenzék terjesztette, hogy Antallék nem demokraták. Hol van már a Demokratikus Charta? A süllyesztőben, a kitalálóival együtt …

    A fidesz azért tarol, mert az ellenzéke még most se szokott le a hazudozásról, és csodálkoznak, hogy csak a fanatikusok szavaznak rájuk.

  • jani
    2017 január 3
    11:01 de.

    Azt nem tudom, hogy Nyugaton hogy van a zsidó-nem zsidó együttélés. Kelet-Európában nálunk meg Romániában maradt a legnagyobb zsidó közösség, de a románoktól kivándoroltak a 70-es években.

    Szóval ennek ilyen prózai oka van. Lengyeleket, szlovákokat senki nem vádolja rasszizmussal, pedig egy fokkal nem különbek nálunk ezen a téren.

  • Drizari
    2017 január 3
    11:06 de.

    Ostobenkó, a házmester annyit tudott, mint a vonatokra felhajtott zsidók, akik úgy tudták, hogy „dolgozni fogunk egy kicsit”.

  • jani
    2017 január 3
    11:01 de.

    „Úgy látom, ez így megy Nyugaton is.”

    Szerintem Amerikában megy így, de Nyugat-Európa különb ebből a szempontból. Pl. a svédeknek nem kell állandóan azt hallgatnia, hogy a nácikkal kollaboráltak, pedig hol lett volna a német hadsereg a svéd acél nélkül? Persze, ha a csóró magyar vitte a gabonát Németországba, soha nem mossa le magáról, hogy aljas náci szándékból látta el a németeket napraforgóval …

  • hazai lámpa
    2017 január 3
    11:17 de.

    Már egy kicsit unalmas vagy a szerbjeiddel. Nekem egy kicsit jóval több tapasztalatom van velük és el tudom mondani, hogy nekik minden szerb terrorista és tömeg gyilkos hős(Gavrilo Princip, Draza Mihajlovic és minden csetnik vajda, Ratko Maldic, Radovan Karadzic, Seselj, stb.). Nézz utána, hogy Srebrenicán is mit csináltak a mostani balkáni háború idején. A buzi holland békecsapatok meg nem tettek az ég világon semmit pedig ott voltak. Több mint 8000 ember mészároltak le egy hétvége alatt…https://hu.wikipedia.org/wiki/Srebrenicai_mészárlás
    Tele van a történelmük mészárlással. Az 1948/49-es forradalom után is végig gyilkolászták délvidéket, csak hát nem emlegetik sehol se mert a magyarokat ért atrocitások nem számítanak semmit.
    A délvidéki hideg napoknak meg nézz egy kicsit utána, hogy valójában mi volt. Csak dióhéjban annyit, hogy azért szedték össze azokat az embereket mert a partizánok nem voltak hajlandók abbahagyni a terrorizálást. Akkoriban magyar törvények voltak hatályban és a partizánok terroristának voltak titulálva és nem csak szerbeket meg zsidókat szedtek össze hanem magyar komcsikat is. Viszont a kivégzésükre nem volt engedélyük, ez csak az akkori helyi parancsnokság döntése volt. Ezek történelmi tények. Bizonyára nem volt helyes viszont az se volt helyes amit a partizánok tettek mint állítólagos felszabadítók a fasizmus alól és a testvériség-egység elkötelezett hívei. Simán csak azért mészároltak le embereket a legkegyetlenebb módon mert magyarok voltak vagy svábok. Sőt még azokat a szerbeket is kivégezték akik kiálltak a szomszédjaikért.
    Miért van az, hogy a magyarok mindenért bűnösebbek? 3000 vs. 40000? Több mint tízszeres tömeg gyilkosság simán bosszúból? Azok részéről akik állítólag ellene harcoltak? Te bolond vagy?

  • hazai lámpa
    2017 január 3
    11:36 de.

    „Még azt akarom mondani, hogy az általad fölsorolt magyar sérelmekről a kommunizmus alatt nem lehetett beszélni, mert baráti csatlós országok voltunk a szomszédokkal együtt, és a SZU tiltotta a sérelmek fölemlegetését.”

    Nem, ti még azt se tudtátok, hogy mi vagyunk a határon túl. Később amikor már lehetett egy kicsit mozogni akkor meg lejúgóztatok minket és irigyek voltatok ránk(mondjuk nemtom mire). Amikor meg kitört a polgárháború akkor meg nagy csöndben elvoltatok mialatt minket vittek a frontra golyófogónak, hogy az általad szeretett szerb „hősök” körberabolják a szétbombázott helységeket mert olyan bátrak voltak. Aztán 2004-ben meg megtagadtatok minket, népszavazáson, hogy nehogy véletlen ráfizessetek.

    Még csak annyit, hogy marjátok egymást még lehet mert még ti a magyar-zsidó viszállyal elvagytok addig szépen kilopják alólatok az országot és a nyakatokba telepítenek egy halom békeharcost.

  • Starchild
    2017 január 3
    1:30 du.

    Valóban nem soroltam föl a szerb bűnöket mert nem az volt a kérdés.

    A szerbekről annyit, hogy én magam említettem itt föntebb, hogy Gavrilo Principnek szobra van náluk, ami elég megdöbbentő. (jan. 1. 12:29) Gyengébbeknek lehet, hogy nem jött át a célzás arra, hogy nem csak a magyarok gátjai a megbékélésnek …

  • Starchild
    2017 január 3
    1:48 du.

    Én speciel bojkottáltam a népszavazást, mert szerintem politikai játszma volt.

    Arról nem lehetett beszélni, hogy milyen sérelmek érik a határon túliakat, de az nem igaz, hogy nem tudtak rólatok. Pl. irodalomtanárunk kedvenc témája a határon túli költők, írók voltak, pl. Áprily és Gion Nándor munkássága.

    A háború alatt úgy tudom, százezer magyar menekültet fogadott be Magyarország, nekem is volt a gimnáziumban egy vajdasági osztálytársam a 90-es években. Ő mesélte, hogy ők az általános iskolában még március 15-éről se tanulhattak!

  • hazai lámpa
    2017 január 3
    2:25 du.

    Igen, ennek a terroristának szobra van és úgy ünneplik mint hőst. Nekünk is történelemből azt tanították csak számomra nem volt hős. A megbékélés az probléma Délvidéken is és nem a magyarokkal van baj hanem a szerbekkel, azoknak is csak egy részével.

    hazai lámpa
    2017 január 3
    2:32 du.

    „Én speciel bojkottáltam a népszavazást, mert szerintem politikai játszma volt.”

    Ezért hálás és büszke vagyok rád.

    „A háború alatt úgy tudom, százezer magyar menekültet fogadott be Magyarország, nekem is volt a gimnáziumban egy vajdasági osztálytársam a 90-es években. Ő mesélte, hogy ők az általános iskolában még március 15-éről se tanulhattak!”

    Igen, sokan elmenekültek, sőt még szerbek is…mai napig. Még szerb óvoda is van MO-on meg oktatás…pedig ezek a gaz magyarok mindenkit gyűlölnek…állítólag…
    Mi tanultunk a szabadság harcról meg valamennyit a honfoglalásról érintőlegesen. Az iskola évről ítélve úgy néz ki, hogy néhány évvel fiatalabb lehetsz tehát az osztálytársad már lehet, hogy egy újabb oktatási program alatt futott. Azt tudom, hogy nekünk nyomták a II VH-t, főleg a partizánokat meg a kommunistákat. Én igyekeztem semmit se megtanulni mert 1. nem érdekelt az egész kommunista bagázs partizánostul, 2. a többi se volt igaz úgy ahogy tanították. Ettől függetlenül egy nagyon jó tanárnőnk volt és az ő kedvéért megtanultam amennyit kellet, hogy meg legyen a 4-5-ös.

  • Starchild
    2017 január 3
    4:04 du.

    1997-ben érettségiztem. Egészen pontosan azt mondta az osztálytársam, hogy a március 15-ei eseményeket ő nem nagyon ismeri, mert nem tanulták.

    A szerbek 1848-as szerepe elég negatív volt a magyarok szempontjából, akárcsak a románoké és horvátoké. A Határőrvidéken katonáskodásból és kereskedelemből éltek akkoriban, a jobbágyfelszabadítás nem nagyon érintette őket. Szerbiából sok önkéntes szivárgott be a Határőrvidékre, és Bécs mellé álltak a magyarok ellen. Véres összecsapások voltak a magyarokkal, de civileket is gyilkoltak, pl. Fehértó német falu.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Drizari ! 8,56 és 11,06

    Az a „kár erőlködni” kezdetű mondatod Nobel díjat érdemel.
    Gratuálok !!!

    🙂

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Jani! 11,01

    Egy országosan is frekventált helyen felépített sokak által nap mint nap látható emlékmű is megtenné…
    A holokauszt, és a magyar nép abban viselt szerepe is már történelmi tény.

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    hazai láp ma!

    A zsidó törvények konkrétan tiltották a vegyes házasságot.

    Ha mégis olyanról esett szó, aki még a törvény hatályba lépése előtt köttetett ilyen házassága, azt egyszerűen így foglalta össze a közbeszéd, hogy „á r j a . p á r j a” .

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    StarcHilda!

    „Még szerb óvoda is van, pedig ezek a gaz magyarok mindenkit gyűlölnek… állítólag.”

    Tévedés! Azok a gazmagyarok mindössze azokat a szerbeket gyűlölték, akiket Újvidéken 1942-ben a jég alá lőttek. És annak is . c s a k . felét, mert azok meg zsidók voltak…

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Strhilde azzal és így dicsekszik:

    „én igyekeztem semmit se megtanulni”.

    Na, ez meg is látszik többek közt az itteni primitív munkásságán is.

    🙁

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Herr oder Frau Starc Hilde Hausmeister ! 11:45

    Imígyen szóla Ő, a kis naiv:
    „Ostobenkó, az a hásmester csak annyit tudott, mint [maguk] a deportált zsidók, hogy dolgozni megyünk egy kicsit…”

    Igen. Tehát ez a jó ämber csak azzal értett egyet, és ezért szolgálta azt az ügyet, miszerint hadd vegyék el tőlük a vagyonukat, a lakásukat, s végül a hazájukat is, hadd szállítsák őket – köztük a csecsemőket és az aggastyánokat is – ismeretlen helyre . d o l g o z n i …

    Na erre a fajta dumára mondja azt egy nem naiv, hogy ez a tipikus [neo] náci beszéd.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Bocsánat! De az 11:45-ös idézet nem Frau Starchildétől, hanem Frau Hasailampe Hausmeisterin-től származik, úgy, hogy az előbbi kommentem neki szólott…

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2017 január 4
    4:50 de.

    „Strhilde azzal és így dicsekszik:

    “én igyekeztem semmit se megtanulni”.

    Na, ez meg is látszik többek közt az itteni primitív munkásságán is.”

    És mégis mi a lófaszra mentem volna a partizánok dicső hőstetteivel, tito és a kommunista párt munkásságával, marx és engels marxista ideológiákkal? Gondolom ez kurvára fontos tudni…

    „Igen. Tehát ez a jó ämber csak azzal értett egyet, és ezért szolgálta azt az ügyet, miszerint hadd vegyék el tőlük a vagyonukat, a lakásukat, s végül a hazájukat is, hadd szállítsák őket – köztük a csecsemőket és az aggastyánokat is – ismeretlen helyre . d o l g o z n i …

    Na erre a fajta dumára mondja azt egy nem naiv, hogy ez a tipikus [neo] náci beszéd.”

    A II VH után is pont ugyanezt csinálták csak nem nyugatra hanem északra ment a vonat de mondjuk Délvidéken nem ment sehova, se Romániában….és sajnos még mái napig is szabadlábon élvezik luxusnyugdíjukat a még meglévő nemzetietlen-cocjalista eltársak…azt a nyavalyás Biszku se sikerült felelőségre vonni pedig elég sok vér száradt a lelkén…már ha volt neki egyáltalán. A többiről meg ne is beszéljek.
    A náci beszéd az részedről van mert még az egyiket elismered viszont a másikat meg figyelembe se veszed. Ha figyelmesen olvastál volna akkor valószínű meg is értetted volna, hogy nem teszek különbséget a népirtások közt, de lehet, hogy neked pont ez fáj…

  • hazai lámpa
    2017 január 3
    7:56 du.
    Starchild
    2017 január 3
    4:04 du.

    „1997-ben érettségiztem. Egészen pontosan azt mondta az osztálytársam, hogy a március 15-ei eseményeket ő nem nagyon ismeri, mert nem tanulták.”

    Az évjáratból ítélve hét évvel lehetsz fiatalabb. Lehetséges, hogy az akkori tantervből kivették a magyar történelmet mivel 91′-ben szétesett az ország és közvetlen utána felerősödött jócskán a szerb nacionalizmus(vagy inkább sovinizmus). Viszont a nemzeti ünnepről minden évben volt szó a magyar sajtóban, sőt, a magyar tv-t is tudtuk nézni. Inkább a barátodat nem érdekelhette a dolog és azért nem is tudott róla.
    Mellesleg Mária Terézia telepítette be a szerbeket Délvidék határaira mivel jó katonák voltak és a török amúgy is ellenség volt.

  • Starchild
    2017 január 4
    9:33 de.

    Lehet, hogy nem magyar környezetben élt. De ha valamit tudott is az osztálytársam március 15-ről, akkor is neki nagyon furcsa volt, mikor az iskolában ünnepeltük. Műsorral, szavalattal, nemzeti színű zászlókkal. Nem tudta pontosan az eseményeket, mi meg kívülről fújtuk.

    A Habsburgok abba buktak bele, hogy túlzásba vitték az Oszd meg és uralkodj!-elvet. Addig „dédelgették” a szerbeket (kijátszották őket a magyarok ellen), amíg azok eljutottak a Monarchia szétveréséig, és nem riadtak vissza a Habsburg-trónörökös meggyilkolásától sem.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2017 január 4
    5:11 de.

    Annyira érdekel, hogy te kit minek tartasz, mint a por, amit lerázok a cipőmről. Különben meg ezt írtam, te konferansziéba oltott elfuserált erkölcsrendész.

    hazai lámpa
    2017 január 2
    12:11 du.
    Drizari
    2017 január 2
    4:22 de.

    “Ami tény : nem a zsidók követtek el népirtást Európában a 20. században.”

    A népirtást a nácik követték el, ami egy politikai csoport. A németek vagy magyarok és mások a faji alapú megkülönböztetésben marasztalhatók el, a vallási/faji alapon hozott jogfosztó törvényekben, intézkedésekben. Valamint a megszállt államok bizonyos közszolgáit, politikusait nácikkal való kollaborációval lehet vádolni.

    hazai lámpa
    2017 január 3
    9:36 de.
    Drizari
    2017 január 3
    8:56 de.

    Erőlködni legfeljebb te szoktál, a vécén.

    A zsidótörvények nyilvánosak voltak, a wannsee-i konferencia forgatókönyve nem. Ettől még a magyaroknak kell viselni a zsidóüldözés ódiumát, de a népirtást konkrétan a nácik és a nácikkal kollaborálók vitték végbe, nem népek.

  • Starchild
    2017 január 4
    9:22 de.

    „a partizánok dicső hőstetteivel, tito és a kommunista párt munkásságával, marx és engels marxista ideológiákkal?”

    A szerbeknél a partizánkodás a dicső múlt része, ha jól tudom, a csetnik (szerb gerilla), illetve a komitácsi (szerb szabadcsapat) már volt a kommunisták előtt is. A török időkben ugye kipusztult náluk a nemesség meg a király, és a parasztok sertéstartásból éltek a nagy erdőségekben. Ezek a szabadcsapatok űzték el az oszmánokat az 1800-as évek elején (Karagyorgyevics), és megalakították a Szerb Fejedelemséget (Obrenovics).

    A városokból elűzték a muszlim lakosságot, és a balkáni háborúk idején (1900-as évek eleje) rendkívül kegyetlenül gyilkolták a civil lakosságot Macedóniában és Bulgáriában a komitácsik, még a szerb kormány se tudott nekik parancsolni, nem is nagyon akart ….

    Ez a szerbeknél nemzeti hagyomány, hogy a hivatásos hadsereg mellett van egy másik is. Amíg nem volt náluk modern ipar meg kultúra, akkor nem is igen volt más életcéljuk, csak Nagy-Szerbia megteremtése, a kormányzat ezért borzasztó nacionalista kellett legyen, ha nem akart megbukni.

    Christopher Clark: Alvajárók, Szerb kísértetek c. fejezet

  • hazai lámpa
    2017 január 4
    7:55 du.

    H.L.
    Nagyon ügyes vagy utána nézni dolgoknak de tisztázunk le néhány dolgot. Szerbia kb. 700 évig volt török gyarmat. Ezek ennyi időn keresztül mást se láttak mint mészárlást meg erőszakot. Nekem már több szerb is mondta már, hogy ők egy genetikailag elcseszett nép. Az pedig azért van mert a török uralom alatt rendre elvitték a szerb fiúkat kiképezni janicsárnak aztán vissza vitték őket helytartóknak. Arról ne is beszéljünk, hogy hány esetben volt, hogy tudatán kívül a húgát vagy közeli nő rokonát vette el feleségül. Érted. Hogy mik azok a „komitácsik” fingom nincs, ilyenről nem hallottam. A csetnikek az I VH előtt alakultak mint szerb elit egység, arra kiképezve, hogy mészároljanak a szó szoros értelemben(tehát késsel elvágni az ellenség torkát). Pl. a magyar hadseregnek soha nem voltak ilyen alakulatai. A nyilasok is csak amolyan amatőrök voltak ezekhez képest(persze itt majd egyesek ájvékolnak, hogy nem is úgy van). Namármost, azt is tudni kell, hogy a partizánokhoz is álltak át csetnikek, sőt volt olyan, hogy együtt harcoltak a németek ellen. De teljesen mindegy mert a kegyetlenkedés a vérükben van. A helyzet ma se sokkal különb. A szerbek Koszovón is kegyetlenkedtek meg utána Horvátországban és Boszniában is. A mai nacionalista szerbek továbbra is egy nemzetileg homogén Szerbiát tudnak csak elképzelni és hidd el, ha hagynák őket, akkor elűznék a maradék kisebbséget is az ország területéről. Ez egy beteg, nép persze tisztelet e kivételeknek mert sokuk elhagyták az országot ez miatt.
    Az osztálytársad meg továbbra is egy furcsa eset lehetett mert Délvidéken ahol még van magyar lakosság ott tudják mi a már.15. úgy, hogy fogalmam sincs, hogy melyik vidékről származhat.

  • Hollósy Gerti

    Az 1848 – 49-es szabadságharc – de még más is azon kívül – többek között az akkori nemzetiségi politikán bukott meg…ezt is nyugodtan figyelembe lehet venni…a nacionalizmus sem a szerbeké, sem a magyaroké, sem másoké sosem vezetett jóra…

  • Nagyon régen, volt egy ismerős szerblány Magyarországon, igen temprametumus volt!
    Sokat mesélt a szerbekről és életéről. Nekem az volt akkor a benyomásom a szerbekről, hogy a bicska, mindig a zsebőbükbe van, majdnem nyitva! Ezt megerősitette bennem azt az emléket, hmikor egy diékszervezettel szerb lakzin vettem részt. Hát a lakzi gyilkossággal ért végett.

    Kiderült, hogy valami nem stimmel.A völegény leszúrt egy fiatalembert, mert felkérte a mennyasszonyt téncolni!

  • Starchild
    2017 január 6
    11:01 de.

    Te azt hiszed, hogy én dicséretből írtam a partizánbandákról? Azért írtam le, mert kíváncsi voltam a véleményedre, sajnálom, ha ez nem jött át.

    A 19. században nyilván teljesen mást jelentett partizánkodni, mikor összefogtak a törökök ellen a parasztok, bár már akkor se csak a katonai és hivatali megszállókat üldözték, hanem a civileket is. Az 1900-as években azonban egy katonatiszti csoport meggyőződése volt, hogy a polgári kormányok elkorcsosítják a szerb népet, és erőszakosan kell eltávolítani az ilyen vezetőket. Innen ered a Fekete Kéz, ami beépült az államba a legmagasabb szintekig.

  • Figyelő
    2017 január 6
    1:39 du.

    „Nekem az volt akkor a benyomásom a szerbekről, hogy a bicska, mindig a zsebőbükbe van, majdnem nyitva! ”

    Ezek soha nem voltak bicskások viszont az a szokás járja náluk és Montenegróban, hogy amikor a fiú gyerek betölti a 18-t akkor kap egy pisztolyt…bicskája a magyar gyereknek van, az is azért, hogy legyen mivel enni ha terepen van.

    hazai lámpa
    2017 január 6
    6:00 du.

    „Te azt hiszed, hogy én dicséretből írtam a partizánbandákról? Azért írtam le, mert kíváncsi voltam a véleményedre, sajnálom, ha ez nem jött át.”

    Sok minden átjött de még így visszaolvasva se találtam utalást arra, hogy a véleményemre lettél volna kíváncsi. A partizánokról is csak egy általad ismert verziót írtál le. Mondjuk nem tudom milyen forrás alapján, de nem is érdekes mert ahogy már fentebb írtam, semmi se fogja megváltoztatni az én véleményemet róluk. A Délvidéki mészárlással bebizonyították, hogy egy egy bosszúvággyal fűtött mészáros banda voltak.
    Úgy látom a hetes házadban levő Merkúr, valamilyen Mars fényszöggel maghatározó tényező lehet nálad mert nagyon szeretsz vitatkozni. De nem rossz szándékból írtam csak egy kicsit ugratás képpen. Vitatkozni jó és kell… 🙂 🙂 🙂

  • Starchild
    2017 január 7
    11:42 de.

    Az Alvajárók c. könyv az 1. vh.-hoz vezető diplomáciai csatározásokat írja le, angol szerző tollából. Kanadában nemtom hogy van, de nálunk sok könyv megjelenik a 100. évforduló kapcsán.

    A szerbekről szóló fejezet eléggé szókimondó, de persze az ítéletet az olvasónak kell meghoznia. A szerb királyi pár megölésével indít. Akkor tűnt fel a szerb katonatiszt, aki később a Fekete Kéz szervezetet vezette, és Ápisznak hívták a társai, mert az egyiptomi bikaistenre hasonlított tagbaszakadt alakjával. Sok összeesküvőt szinte hipnotizált, jobb meggyőződésük ellenére. A koponyás-méregfiolás titkos társaság esküjét egy szabadkőműves fogalmazta, és egy kámzsás alak előtt tették le a tagok.

    Nagyon undi, amit most írok: (Alexandar király és felesége meggyilkolásában részt vevő egyik merénylő arról vált hírhedtté, hogy Draga királyné melléből egy levágott darabot a tárcájában hordott.) Ugyanis ezek nem kerültek börtönbe, mert nagyon népszerűtlen volt a királyi pár, mivel osztrák pártiak voltak.

    Külön fejezet Princip, aki egy nacionalista diák volt, ideális terrorista alapanyag.

  • hazai lámpa
    2017 január 7
    6:37 du.

    Kössz!
    Ha nem haragszol nem fogom elolvasni a könyvet. Igazából nem érdekelnek a szerbek. Különben is egy angol egész másképp áll hozzá ha egy nem angol népről ír könyvet. Már csak azért is mert alapból felsőbbrendűnek érzik magukat (kanadai tapasztalat). Még nagyon jól értem és beszélem a szerb nyelvet, értem a mentalitásukat. Ennek köszönve szoktam néha belenézni vitaműsorokba ahonnan pontosan értesülök mindenről, hogy milyen felfogással és hozzáállással működnek a mai napig. A szerb nacionalizmus az a mai napig arról szól, hogy csakis egy homogén szerb társadalom lehetséges (és az ultrák szerint mindenkit le kéne mészárolni vagy elzavarni, mint pl. a magyar őslakosságot). Ami természetesen egy abszolút baromság mert Szerbiában a mai napig vagy húsz különböző kisebbség él és lehetetlenség ezt velük megértetni.

  • Starchild
    2017 január 8
    10:29 de.

    Lehet, hogy úgy van vele az angol, hogy ne szólj szám, nem fáj fejem!

    A rendszerváltás után évekig borzolta a kedélyeket Magyarországon a kilencvenes években, hogy bizonyos délszláv „partizánok” kivégeztek egy komplett cukrászcsaládot egy határ menti magyar nagyvárosban. Ha nem volna a tényleges életfogytiglan, az egyik pár év múlva szabadulhatna elvileg a szegedi Csillagból.