Sajtóelhárítás Magyarországon

2017 január 4 10:24 de.24 hozzászólás

A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtósának elege lett a Hír Tv munkatársának kérdéseiből és elvette tőle a mikrofont. Az eset Tállai András adóügyi államtitkár, a mezőkövesdi focicsapat elnökének sajtótájékoztatóján történt. Az újságíró arra lett volna kíváncsi, hogy a mezőkövesdi sportszálló beruházása miért drágult az eredeti ár többszörösére.

Nem kellett volna ilyet kérdezni. Már Kósa Lajos is megmondta: úgy kell kérdezni, hogy a kérdezett tudjon válaszolni. Kósa Lajos nem csupán a Fidesz frakcióvezetője, de talán még Tállai Andrásnál is okosabb, ezért oda kell figyelni arra, amit mond.

Nem arról van szó tehát, amire elsőre gondolnánk. Vagyis, hogy Tállai András, aki a NAV elnöke és a mezőkövesdi csapatnak is a vezetője, ne tudna bármilyen kérdésre flottul válaszolni. Ott van az ő fejében minden, nem csak az, amit az adózásról és a mezőkövesdi futballról tudni kell. Köztudottan nagy tudású ember ő, majdhogynem polihisztor, elég ránézni, sőt, rá se kell nézni, anélkül is tudjuk.

Tállai András

Tállai András

Ezúttal mégis zavarba jöhetett Tállai András. A fentiek fényében azt kell gondolnunk, hogy nem a kérdés megválaszolásához szükséges ismeretei hiányoztak, nem Esterházy Péter egyik örökbecsű mondata járhatott a fejében, miszerint, „kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot.”

Tállai András ismeri az igazságot. Ha nem így lenne, nem lehetne a NAV elnöke, és nem élvezné a kormány, a Fidesz és személyesen Orbán Viktor bizalmát. Bár lehet, hogy még így sem élvezi a bizalmat, az elmúlt év decemberében ugyanis voltak olyan hangok, hogy Tállainak távoznia kell a posztjáról. Nem azért, mert túlságosan megerőltető lenne neki a mezőkövesdi focicsapat elnöki tiszte mellett még az adóhatóságot is vezetni. Ilyen feladatokkal egy hozzá hasonló kvalitás könnyedén elbír, ám ennek ellenére időről időre mégis felvetődött, hogy hősünk lapátra kerül.

Tállai azonban egyelőre maradt az adóügyi államtitkárság és a NAV élén, s az említett sajtótájékoztatón ebben a minőségében nézett kétségesetten maga elé. Egészen addig, míg segítőkész sajtósa meg nem szánta, és el nem vette a mikrofont az őt kérdező újságírótól.

Most nem szeretnénk azzal jönni, hogy bezzeg a kórházigazgatókat kérdezőktől nem veszik el a mikrofont. A kórházigazgatóktól ugyanis lehet kérdezni, csak nem érdemes, mert megtiltotta nekik a minisztérium, hogy válaszoljanak. Ha meg nincs válasz, a kérdés is a fölösleges, egyszerű ez, mint a faék, bárki beláthatja.

És azt sem gondolnánk, hogy ez mennyire nem demokratikus. Hogy az embereknek joguk lenne megtudni, mi történik a pénzükkel, és úgy általában: mit terveznek az ország vezetői Magyarországgal. A kérdező kezéből kivett mikrofon, a szájzárra kárhoztatott kórházigazgatók nem a diktatúra megnyilvánulásai, hanem egy új, minden korábbinál korszerűbb és hatékonyabb sajtóirányítás első lépései.

Ehhez képest Kövér László csupán nyeretlen kétéves, amikor egyes sajtóorgánumok képviselőit kitiltja a parlamentből. A házelnök akkor lenne hatékony, ha az egész országból kitilthatná a sajtómunkásokat, sőt, az Európai Unió területén is korlátozhatná a működésüket. Egyelőre erről még nincs szó, de amint Tállai esete mutatja, jó úton járunk.

Amúgy Linczmayer Szilviának hívják a sajtóst, aki kivette a Hír TV riporterének kezéből a mikrofont. Jegyezzük meg a nevét: még Havasi Bertalan is lehet belőle.

Föld S. Péter

24 hozzászólás

  • Tanult az esetből : többet nem tart sajtótájékoztatót.

  • Christopher Adam

    Mint ahogy Orbán Viktor is megtanulta: a 2006-os égés után nem ül le vitázni ellenfeleivel soha többé.

  • Hollósy Gerti

    Azt hittem „fontos hely” a NAV, de úgy tűnik annyira nem, mert még Vida Ildikót is lehet überelni.

  • Én azt hallottam, hogy megtagadta, hogy bajuszt növesszen és ezért jött szóba, hogy lehet, hogy mennie kell. A 80-as IQ nem akadály e tisztség betöltéséhez..

  • Úgy látszik, mikrofonnál is be kell vezetni, hogy „van másííík…”

  • Érdekes, hogy a „honvédő igazmagyariaknak” nincs semmi hozzáfűznivalójuk..

  • Falusi, a “honvédő igazmagyariaknak” nagyobb gondjuk például az, hogy amíg a Leumi Bank reklám-házaspárja (gyurcsány-dobrev) a Kanári-szigeteken süttetik magukat, – ahelyett, hogy bűneikért a Mecsekben termelnék az uránt -, addig Budaházy Gyuri a börtönben az etnikumok együttélésén gondolkozhat.
    Kit érdekel, hogy ennek a tsz-elnök klónnak a sajtótájékoztatóján nem a kiosztott kérdést olvasta fel a hírtévés. Diktatúra van, nem tudtad?

  • Nos ma van kormányinfó,ahol lehet kérdezni és felelnek is!
    Sajnos nem emlékszem,hogy Gyurcsány,Bajnai idejében is lett volna
    (előtte meg pláne nem..!)
    Azon,hogy a provokatív,tiszteletlen,hiteltelen újság írókat netán nem díjazzák nez sem igaz,amit kérdeznek sokan….
    charlie!

    Gyurcsányon,csak az csodálkozik ,aki nem ismeri,természetes,hogy
    nem itthon töltötte az ünnepeket a népes családjával,meg az anyós Piroskával (volt miből utazgatni..összelopta!)így nem a Blahán osztott ételt….annak ellenére,hogy a „szegényekért” roppant aggódik,egyben uszít ….!
    „szegények” miatt nagyon aggódik

  • Mindenestre, ijesztően buta képe van az illetőnek.

  • Néztem a híradót, benne ezt a sajtótájékoztatónak nevezett bohózatot, élén ezzel a vágási súlyát elért, bambán buta, és a feladatára totálisan alkalmatlan főemberrel – tényleg, hogy jutott eszébe megmagyarázni azt amit 1. nem lehet, 2. ő maga sem ért ?
    Aztán egyszer csak látom és hallom, hogy egy bárki számára érthető, de neki megválaszolhatatlan nehézségű kérdés hatására a tehetetlenül pislogó főúr segélykérőn odafordul a oldalt ácsingózó, nagyjából egy metró jegyellenőrre hajazó munkatársához (kb ilyen külsejű,öltözékű, frizurájú és intelligenciájú nők szoktak a mozgólépcső lejáratánál ácsingózni, és ezért elnézést kérek minden BKV ellenőrnőtől) szóval odalép a munkatársnő az éppen kérdező sajtóshoz, és ellentmondást nem tűrő módon nyúl a mikrofonért, egyértelműen ki akarja azt venni az újságíró kezéből… – mivel a főbácsi nem érti a kérdést
    (ha csak azt nem értené!) a legegyszerűbb módja hatástalanításnak, hogy beszüntetjük a kérdéseket, elvesszük a mikrofonokat!? Mi van? Nem gondolnám magam különösebben agresszív alkatnak, de a jelenet láttán olyan indulat fogott el, hogy ha én vagyok ott, nagy valószínűséggel akkorát vágok a lófarkas, államtitkár helyettes-asszony kaparászó kacsóira – mégpedig a mikrofonnal! – hogy aligha nyúlkál többet!

    Pedig hát nagy valószínűséggel nem ő a felelős, nem rajta múlik/múlt hisz ő pusztán belekerült egy áramkörbe, és hasonul, de hát végtére is mit képzel magáról ez az ostoba bugrisok gyülekezete, ez a sok senkiházi büdös-bogár akik egy feltalálót megszégyenítő módon nagy önérzetesen kiállnak a pulpitusra, szétteregetve maguk előtt az „anyagot”,(lehet, hogy egy szabásminta vagy egy play boy?) és prófétai ábrázattal jövendölnek, azaz sajtó-tájékoztatnak? Undorítóak ahogy hazudoznak, ahogy rá van írva az arcukra, hogy pontosan tudják, hogy baromságokat ragoznak, hogy átvernek, hogy semmire nem becsülik sem az előttük ácsingózó újságírókat, és rajtuk keresztül az állampolgárokat sem – de pontosan tudják, hogy megtehetik, mert a nép „az igazak álmát alussza”, ill. épp az elfásultság sokadik fázisába lavírozva magát! Semmi nem veri ki azt a bizonyos biztosítékot? A sajtósok közül pedig melyikük kockáztatja, hogy elküldi a legszebb helyre a csábos vigyorát megvillantó és szünet nélkül riszáló Lázárt, hogy köszönjük, ezt már nem! Ezt kerek perec visszautasítjuk! Vagy a totál idióta, ennélfogva mindenkit annak néző extra ostoba Kósa kupakoló Lalit, amint a harmadszorra feltett kérdésre is „humoránál van”, és egy imamalom kitartásával ismételgeti, hogy ő továbbra is Mick Jaggert szeretné az USA elnökének?
    Nem kevésbé volt felháborító amikor a vezérébe beleszédült Havasi B.(Brüsszelben) küldte el az érvényes akkreditációval rendelkező volt Népszabadságos újságírónőt, mondván, a lap már megszűnt, felesleges a munkatársnak jelen lennie a tájékoztatón! Hatásköre ez neki? Nem ! És? Érdekli ez őt? Nem! Teszi amire jogot vindikál magának, és neki áll vitatkozni, majd mikor a „főnöke” álságosan és leereszkedően kiáll az újságírónő mellett – jó alkalom volt egy „Sorosozásra”, kénytelen kellett belenyugodott! Az igazán szomorú azonban nem ennek a kis sehonnai gyökérnek a megnyilvánulása volt: nekem csalódást az újságírónő viselkedése okozott, ahogyan utólag ezt lereagálta! Amíg ez így történik, amíg a bűnbocsánatként utólag kapott tízperces kárpótlásokat megköszöni bármely riporter, műsorvezető, újságíró – mert ugye a túlélés stb, addig ez így is lesz ! Ameddig Rogán olyat és annyit hazudik a TV stúdióban, és a sajtótájékoztatón is amennyit és amilyet akar, és amíg szorongatott helyzetében rendre „kikéri magának” és perrel fenyegetőzik addig semmi nem változik. Megtehetik, mert mi történik? Semmi!
    A HÍR TV-ben közben épp most ragozza a hírolvasónő, hogy a miniszterelnök veje Tiborcz István hogyan és miképpen üzletel Offshore cégekkel, hogy és mit adott el per pillanat óriási haszonnal és hány milliárdos közbeszerzés ütötte megint a markát, de ezt az ország már úgy tűnik nem látja nem hallja, nem is fogja fel…
    Már rég nem érdekli, amikor meg mégis – már késő!

  • Figyelő!

    „Mindenestre, ijesztően buta képe van az illetőnek.”

    Valószínű azért, mert ijesztően buta az illető!
    De itthon ez kell – ő a Nemzeti Adóhivatal Elnöke !

  • charlie
    2017 január 4
    3:32 du.
    Tod, koma, töltöttem már Karácsony- Szilvesztert Hawaiiban, Le Cebaban. Rómában, Párizsban. Londonban. Pedig nem vagyok milliomos. Érdekes módon nem kérdezed, hogy Mászáros, Orbán, Rogán, Lázár, hol töltötték az ünnepeket. Merthogy az illetőúriemberek-vagyonukat tekintve- semmivel sincsenek hátrább, mint a Gyurcsány család. A cseppnyi különbség, hogy Gyurcsány a vagyonát üzleti tevékenységébvel szerezte, míg az említett urak politikusként, illetve stróómanként lopkodták össze.
    Butaházy törvényt sértett, börtönt kapott érte. Ha Gyurcsányt megtudják csípni valami bűntetten, őis börtönbe fog kerülni. (Már vagy tíz éve próbálkoznak jobbanték, de eleddig sikertelenül.)
    Budaházy, meg az etnikumok együttélése? 😀 Eddíg ez az év mondása.. 😀

  • Le a sajtószabadsággal!

    Éljen a totális diktatúra! Még csak a peremén egyensúlyozunk, de jó irányban haladunk!

  • Hollósy Gerti

    Nem értem miért érdekes, hogy ki hol pihen, akár télen, akár nyáron, (se gyurcsány, se Orbán, se bárki, nekik is jár a pihenés) ha annyim lenne, sőt akár kevesebb esetén is, mint felül sokaknak, bizony én is a számomra lehető legjobb helyeken nyaralgatnék és nem is csak pár napot.

  • Charli!

    Ez olyan piti és földhözragadt duma volt, hogy még tőled is meglepő! Bár, kitudja!
    Te Charli, szerintem ez már fóbia nálad, hogy közel 8 év nem kormányzás után még mindig azon agyaltok, hogy Gy. és családja hogy hogy saját elképzelésük szerint ünneplik meg a karácsonyt…? Ebbéli aggodalmatok okán aztán nem értek rá észrevenni az orrotok előtt zajló ordító jogsértést, és szabad rablást – miközben ti magatok is belefulladtok abba a hazugságtengerbe mely elönt mindannyiunkat – és aminek okán állítólag ezerrel készültök a kormányváltásra!!! Erről tudsz, vagy ez csak Vona és köreinek az igyekezete, te meg valahol Vecsés -Veszprém és a parlament között pendlizel? Baj lesz ebből Charli, én nem először szólok!
    Egyébként tudod hány magyar család töltötte a karácsonyt lakóhelyétől távol, valami szép és meleg napsütötte helyen? Számtalan! Köztük a legkülönbözőbb foglalkozású, anyagi helyzetű és ismertségű családok is, csakúgy mint a neve nincs átlagpolgárok! Miért éppen Magyarország volt miniszterelnöke – aki még a tetejében sikeres üzletember is volt mielőtt megakarta váltani a világot- ne utazhatna el néhány napra családostól?
    Sajnálatos, hogy itt van ez a rohadt savanyú szőlő, melyet sem lenyelni sem kiköpni nem tudtok, így aztán meg sem emészthetitek soha!
    Budaházy pedig valószínű nem a semmiért csücsül előzetesben, várjátok ki a végét !

  • Boda Marcsi
    2017 január 4
    4:11 du.

    „Azon,hogy a provokatív,tiszteletlen,hiteltelen újság írókat netán nem díjazzák nez sem igaz,amit kérdeznek sokan….”

    Nem tudom, hogy hol szocializálódott, csak sejtem. Az jó újságíró egyik ismérve, hogy provokatív. Azt, meg, hogy ki a hiteltelen, szerencsére nem Ön dönti el…
    A közszereplőnek tűrnie kell ennél rosszabbat is, azért közszereplő. Aki ezt nem bírja, az ne vállaljon ezzel járó hivatalt!

  • Besancon, az egypetéjű ikrek közül az Mszp elszámoltatása lenne ildomos, ami után lesz erkölcsi tartás a másik, – fidesz – elszámoltatásához, és visszatérni a rablóprivatizáció „vállalkozóihoz” is. Szerintem így lenne korrekt a társadalommal szemben.
    ……
    Kedves Gerti, kit érdekel, hogy ki hol nyaral? Hallottad már valakit kifogásolni, hogy Vitányi Iván vagy Gőgös Zoltán hol nyaral? Nem érdekel senkit, mert nem lopta magát degeszre közpénzből egyik sem, aztán meg kiselőadást sem tartanak a becsület és a munka fogalmáról.

  • Falusi :
    Gyuriferi barátod egészen másként szerezte vagyonát!!! Nézzél utána ! Csak először próbáld az eddigieket a fejedben elkülöníteni,hogy ne keveredjen össze!Majd ha ezeket tisztességesen tisztáztad magadban–azután támadd ezeket a fiukat! És mi van akkor pl. ha ők is üzletemberként szerezték vagyonukat?
    Egyébként egyik sem igazán érdekel -csak az igazságot mind két oldalon látni kell.
    Mert az életben az emberek úgy fogják fel : hogy mivel Ő nem tudott vagyont szerezni : a többi mind lopta!( de az én oldalamhoz tartozók nem , mindig csak a másik oldaléhoz tartozók )Így gondolkodnak az egyszerű emberek.
    üdvözlettel

  • Egy biztos : az nem sajtószabadság , hogy mindenféle újságíró azt ír le amit akar.Sok sok valótlant,anélkül,hogy dolgoknak utána néznének rendesen.A sajtó az szabad-az újságíró meg szabadságon van –ez az ideális állapot : ekkor nem születnek marhaságok amivel az emberek fejét hülyítik .Nagyon sok ..kavaró újságíró van akinek a cikkét el sem érdemes olvasni.
    Meg egyébként is : milyen alapon akarják ők mindenki feje felé helyezni önmagukat,mindenkinek megmondani az okosat és az abszolút igazságot.
    Ők a ” bánhatatlanok ” kasztja! mindenki mást lehet ütni-vágni.Ma ez a divat,ez a jó újságíró–aki ezt tudja csinálni!

  • tóth péter
    2017 január 5
    3:36 du.
    Gyurcsány nem a barátom, bár találkoztunk, demég levelet is váltottunk.
    Ettől még kiváncsi lennék, hogy mit kéne rendberaknom a fejemben, merthogyám általában kétszer-háromszor átgondolok dolgokat, mielőtt véleményt nyilvánítok róla. Tomén, hogy a Kurucinfón, vagy a Demokratánál ez nem divat, de nem tegnap kezdtem el odafigyelni a hazai politikára, megaztán nemigazán vagyok kétéves nyeretlen.
    Ha Gyurcsányon lehetett volba fogást találni, a jelenlegi rablóbanda már régen megtette volna.
    Gyurcsány és családja bizony vagyonos, gy az beírásod utolsó mondatait nemigazán tudom feldolgozni.
    Alap: Gyurcsány kilencventől nem foglalkozott politikával.
    Kettőezer kettőtől -Medgyesy- felkérte.
    Kétezerháromban az egész MSZP benne látta a Messiást. Ha nem tettek volna keresztbe a saját párttársai, TALÁN sikerült volna mghatározóvá válnia az ország felvirágoztatását illetően.
    Kövületek változást nemakartak, dolgozni nemakartak, reformokat nemakartak.
    Ennyi. Gyurcsány nyelt, aztán ágaskodott, ágált.
    Ez lett a veszte. A többi fikció, urban legend.

  • Nem ismerem Gyurcsányt, nem tudok jót mondani róla.
    Egyszer volt szerencsém „élvezni” hatalmát és aljasságát, mikor 2006-ban hazammentem többezer külföldivel együtt, megünnepelni az 50-éves évfordúlót.
    Akkor tapasztaltam, határtaln rossz indulatát a magyarokkal és a magyar múlttal szemben.
    Még a pesti villamosok, buszok sem járhattak, ezzel kezdődődött.

  • Megjegyzés 1.

    Apropó; lapát. [ti. hogy az írás szerint „a pasast lapátra tennék”]. Márpedig ennek kimondottan lapát-komplexusa van. Ugyanis anno Borsodból jórészt munkanélküliekből álló . é h s é g m e n e t . indult Budapestre, hogy a résztvevők demonstrálják Orbanisztán alapvetően antiszociális és antihumánus politikáját. A menetet, az Mezőkövesdre érve, már akkor is ez a lapátfejű alak (akkor polgármesteri rangban) fogadta és (hó)lapátokat osztogatva felszólította a tüntetőket, hogy „dolgozzanak és akkor majd kaphatnak enni is…”, mert úgymond, aki nem dolgozik, az ne is egyék!…

    Megjegyzés 2.

    Úgy írja a kitűnő Föld S., hogy ez a Linczmayer Sza. megszánva az újságírót visszavatte tőle a mikrofont, vagyis m i n t h a [Golyva Gizi hivatalnoknő] részéről ez egy ö n á l l ó . akció lett volna.
    Hát nem ! Ez egy nagy tévedés. Tessenek-szíves végignézni a felvételeket…
    Tudniillik, Tállai megelégelvén a Hírtévé újságírójának már többszöri „okvetetlenkedését”, mint véreb,ha szagot fog, oldalra fordította [értsd jobbfülével lefele szinte ráhasalva a pulpitusra] azt a kedves bivajforma fejét, és a tőle balra álló titkárnő felé, a fogai között, alig látható szájmozgással suttogva, kb. 5″ leforgása alatt, valamilyen szigorú ukázt adott ki neki, aki erre azonnal útnak indult a mikrofonért…

    .
    Sajtószabadság á’lá fidSS. 😀

  • ui.

    Golyva Gizi: a fontoskodó, bár rém unottképű és hozzáállású hivatalnoknő archetípusa -> Hofi-tól átvéve.

    .

  • Figyelő!
    jan.7.12:17

    „Nem ismerem Gyurcsányt, nem tudok jót mondani róla.”

    Ez egy mondaton belüli két állítás, egymásnak ellentmondó!
    Mert akit nem ismerünk, arról semmilyen tekintetben nem tudunk nyilatkozni – sem jót, sem rosszat!
    Ha meg mégis sikerül – de csak rosszat, akkor ne takarózzon azzal, hogy nem ismeri! Ön úgy ismeri, ahogyan ismerni akarja! Számtalanszor elmagyaráztam/tuk itt már többen és többször, hogy esett meg a dolog, de Ön kitartóan és eltökélten hajtogatja mindazt ami az Ön koncepciójába beleillik. Ilyenformán még tévedésnek sem nevezhető amit összehord, mert pontosan tudja az igazságot, mégsem akaródzik tudomásul venni azt!

    Pár napja valami olyasmit írt falusinak, hogy „ha valamit abszolút biztonsággal állítasz még nem biztos, hogy igaz is” – nos jó lenne, ha e bölcs tanácsát Ön is megfogadná!
    Továbbá feltette neki a kérdést „.. szeretném tudni mennyire vagy hivatalos ilyen kijelentésekre…”?

    Ön fogalmazta meg így – hát nosza válaszolja meg legalább saját magának, a szóbeszéden kívül van e valami biztos pont amire állítását alapozza azonkívül, hogy ez felelne meg leginkább az Ön beállítottságának, és belső igényeinek?