Még mindig a szegénységről…

2017 január 6 9:01 de.57 hozzászólás

Ezt az írásomat először 2014-ben, szegényeinek hosszú sorát látva tettem fel az akkori blogomra. Idén karácsonykor is szomorú képsorokat láthattunk a Blaha Lujza téri nagy ételosztásról. A sor most még sokkal sokkal hosszabb volt, mint a korábbi években bármikor. Azért teszem fel újra ezt az írást, mert éveken át semmi sem változik, sőt egyre rosszabb lesz a helyzet és nyomon követhetők a sajnos negatív változások. A kormány tagjai látni sem akarják a szegénységet és tudomásul pláne nem veszik a létezését.

2015-ben egyre tovább foszladozott a képzeletbeli szociális háló, fokozatosan megszüntették a a segélyeket és minden munkanélküliből közmunkást akartak csinálni. Ez a mai napig azt vonja maga után, hogy majd lassan minden munkát kis bérért közmunkások fognak végezni, a statisztika javulni fog ugyan, némi ügyes kozmetikával, de a családok élete tovább romlik és csak nőni fog a szegénység. Nem csak a munkanélküli vagy a hajléktalan szegény, hanem szegény az is, aki nem tudja eltartani a családját. Ilyenek pedig nagyon sokan vannak, és egyre növekszik a számuk.

Bármi is történik semmi sem változik.(kivéve persze a Civilek és egyes egyházak segítségét) A helyzetet “kezelésében” nagy segítségére van a Fidesznek a mélyen keresztény koalíciós partnere a KDNP, élén kiemelten Harrach Péterrel, aki szerint a gyermekéhezés pusztán “életforma kérdése”. 2015. december 9-én az állami tévében Rétvári Bence arról beszélt, hogy 600 ezerrel csökkentették a szegények számát, miközben minden kutatás szerint drasztikusan nő a szegénységben élők száma Magyarországon. A fideszes Kovács József pedig azzal hárította el a Népjóléti bizottságban az ehetetlen menzakoszt országgyűlésbe való bevezetését, hogy felnőtt emberként ő igenis el tudja dönteni, mit hajlandó megenni és mit nem. Ezek a nyilatkozatok azt mutatják, hogy a Fidesz-KDNP-nek fogalma sincs, hogyan élnek ma az emberek.

Hiába a demagógiánál nincs meggyőzőbb fegyver. Nem szégyellnek meghamísított statisztikákkal előhozakodni és képtelenségeket nyilatkozni.

Azóta már tudjuk, hogy van még lejjebb is, 2016. december 28.-a újabb történelmi pillanatot hozott a szociális helyzetről szóló nyilatkozatok sorában, íme egy tanult politikai elemző aranyköpése:

„Megszokott dolog, hogy a liberálisok kiszolgáltatott emberek szívfacsaró képeivel akarják a felső 1 százalék érdekét eladni. Sajnos még mindig van, akit sikerül ezzel beetetni” – írta a Mozgástér blogon Kiszelly Zoltán. – (Népszava)

***

Illusztráció: Rafiq Siddique

Illusztráció: Rafiq Siddique

A szegénység nem szégyen, hanem állapot. – elég sokszor hallottam ezt a mondást is. Állapot, de milyen állapot? Kétségbe ejtő állapot! Aki még soha nem volt szegény, annak fogalma sincs, hogy milyen. Annak a hosszú sornak nyilván minden tagja azért állt be abba a végtelennek tűnő sorba a Blaha Lujza térnél, hogy ürügyet szolgáltasson a liberálisoknak holmi politikai szándék alátámasztására. Ugye nem azért, mert éhes volt és mert örült egy tányér ízletes meleg ételnek? Csak gratulálni tudok a neves politológus úrnak.

A szegénység elleni küzdelemnek már világnapja is van. 1992-ben, október 17.-ét az ENSZ a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította.

Szegénység sajnos mindig volt, teljesen felszámolni, a világ minden táján szinte lehetetlen. Hazánkban is a munkanélküliség következtében hosszú évek óta nő az elszegényedő családok száma. Ezt a tényt soha nem szabad elfelejteni és igyekezni kell szegénységben élő embertársainknak segíteni.

Móricz Zsigmond, a XX. századi neves realista regényírónk szívhez szólóan ír a szegénységről a Hét krajcár című novellájában. Egy anya és kisfia történetét beszéli el, akik közösen sírva, nevetve keresik a házban még megbújó utolsó krajcárokat.

„Jól rendelték azt az istenek, hogy a szegény ember is tudjon kacagni.

„Az első három krajcárt még maga meglelte az anyám. Azt hitte, többet is talál a gépfiában, mert pénzért szokott varrni, s amit fizettek, mindig odarakta. Nekem a gépfia kifogyhatatlan kincses bánya volt, amelybe csak bele kell nyúlni s mindjárt van terülj asztalkám.

El is bámultam nagyon, mikor az édesanyám kutat, kutat benne, tűt, gyűszűt, ollót, szalagdarabokat, zsinórt, gombot, mindent szétkotor s egyszerre csak azt mondja nagy bámulva:

– Elbújtak.

– Micsodák?

– A pénzecskék – szólt felkacagva az anyám.

Kihúzta a fiókot:

– Gyere csak kis fiam, azér is keressük meg a gonoszakat. Huncut, huncut krajcárkák.

Leguggolt a földre s olyanformán tette le a fiókot, mintha attól félt volna, hogy kirepülnek, úgy is borította le egyszerre, mint mikor kalappal lepkét fog az ember.

Nem lehetett azon nem kacagni.

– Itt vannak, benne vannak – nevetgélt s nem sietett felemelni -, ha csak egy is van, itt kell neki lenni.

Leguggoltam a földre, úgy lestem, nem búvik-é ki valahol egy fényes pénzecske? Nem mozgott ott semmi. Tulajdonképp nem is nagyon hittük, hogy van benne valami.

Összenéztünk és nevettünk a gyerekes tréfán.

Hozzányúltam a fenekével felfordult fiókhoz.

– Pszt! – ijesztett rám az anyám – csendesen, még kiszökik. Te még nem tudod, milyen fürge állat a krajcár. Az nagyon sebesen szalad, csak úgy gurul. De még hogy gurul…

Jobbra-balra dőltünk. Sokat tapasztaltuk már, hogy igen könnyen gurul a krajcár.

Mikor felocsúdtunk, én megint kinyújtottam a kezem, hogy felbillentsem a fiókot.

– Jaj! – kiáltott rám újra az anyám s én megijedtem, úgy kaptam vissza az ujjom, mintha a sparherthez ért volna.

– Vigyázz te kis tékozló. Hogy sietne már kiadni az útját. Addig a miénk, míg itt van alatta. Csak hadd legyen ott még egy kis ideig. „ (részlet a Hét krajcárból)

/Móricz Zsigmond 1879-ben született Tiszacsécsén. Édesapja Móricz Bálint földműves, építési vállalkozó volt, aki egy ideig módos parasztgazdának számított, édesanyja Pallagi Erzsébet, egy református lelkész lánya volt.

Az író már kisgyermekkorában megismerte a nyomort, mert édesapja vállalkozásai sorra tönkre mentek, felrobbant a cséplőgép, a jégzajlás megrongálta a vízimalmot. A család Istvándiba, majd később Prügyre költözött. Melléképületben, nyomorúságos körülmények között telt a továbbiakban a Móricz család élete. Ennek ellenére minden gyermeküket taníttatták./

Gyermek és ifjúkorát tekintve nem véletlen, hogy Móricz hitelesen írt a szegénységről, ebben az írásában kicsit saját gyermekkorának nehézségeire is emlékezik. Ezért aztán az se véletlen, hogy 2014. szegényeinek hosszú sorát nézve, akkor is éppen Móricznak ez a meghatóan szép novellája jutott eszembe.

Hollósy Gert

57 hozzászólás

  • Kedves Hollósy Gerti!

    „A sor most még sokkal sokkal hosszabb volt, mint a korábbi években bármikor.” Ezzel a mondatával nem vitatkozom!
    A következő mondatával, hogy semmi sem változik már nem értek egyet, igenis változik! Egyre több a jól öltözött ingyen halásászlére, töltött káposztára váró. Ha megkérdezi Őket elárulják, hogy szeretik a halászlét, stb. de egyedül-, másodmagával él, egy,- két tál ételt nem érdemes főzni, itt meg szívesen adják és a nagy mennyiségben főzött étel finomabb is!
    Tudom ez nem illik a koncepcióba, de ez az élet.
    Egyes sorban állók több tízezer forintos bakancsáról a szociális segélyért luxus autóval érkező „jogosult” jutott eszembe, nem Móricz Zsigmond.

  • Valamit világosan kellene látni, amire utaltam Spät Judit írása hozzászólásában is. Nevezetesen azt, hogy ma a szegénység kérdése egyben urbanizációs téma is.

    Foglalkozások és mesterségek sora tűnt el a falvakból, ahol ma a közmunkások és a szegény családok zöme lakik. Történelmi idővel mérve nem is oly régen egy faluban a földművesekkel élt együtt a csizmadia, a takács, a kovács, a nyerges, az asztalos, a szabó, a kádár, a kötélgyártó, a gyertyaöntő, a varga, a hentes és mészáros, a pék, és még azok a mesterek, akik most hirtelen eszembe se jutottak.

    Ma sok faluban már kocsma se üzemel, háziorvos sincs, a posta is bezárt, a környező termőföldek néhány nagygazda kezén, amit komputer-vezérelt mezőgazdasági erőgépekkel művel néhány ember.

    A lakosok zöme már nem tart tehenet, kecskét és juhot, csak néhányan hizlalnak disznót és tartanak baromfit, de csak hobbiból. Nem éri meg velük a vesződni, a „háztájiból” kiöregedtek, a tanult fiatalok meg költöznek városokba és külföldre.

    Akik maradnak, azok tanulásra koruknál fogva már képtelenek, közel járnak nyugdíjazásukhoz, vagy éppen azok. Az új generáció egy része, pontosan nem tudni mi okból, elhanyagolja a tanulást, ezzel újratermelve a munkaerőpiacon a hasznavehetetlenek tömegét.

    Móricz Zsigmond korában még működött az önellátó magyar falu, sok-sok embernek adva helyben munkát.
    Mára ez megszűnt, és ne is számítsanak a falvak hozzájuk települő vállalkozókra. A magyar falvak népessége csökkenőben, az elnéptelenedés felé tartva. Falvakban maradnak a nyugdíjasok, és a tehetségtelen akaratgyenge emberek. (leszámítva azt a néhány családot, akik ilyen körülmények között is megtalálják élhetőségük forrását)

  • Hollósy Gerti

    lelszi, ilyen szemmel nem nézegettem a sort (nem nézegettem sem lábbelit, sem öltözéket)…de amúgy ez a tényen nem változtat, hogy sok a szegény

    a – semmi sem változik- kifejezéssel nem erre gondoltam, de ez nem gond…

    az egészben nem az a lényeg, hogy az oda nem illők is beállnak a sorba, hanem az, hogy a tényleg rászoruló egy tál ételhez jusson…

    az írásomban pedig koncepció nincs, csak egyszerűen nem jó dolog a szegénység és a sok szegény, én pedig így írtam erről…

  • Gertike ! Az oroszlánkönnyek mellett lehetne pl. kiegészitésként ingyenes szociális munkát is végezi! Magam is bejárok az egyik ujbudai hajléknélküli otthonba hetente kétszer besegiteni,- a 9. évtizedemben. Még nem esett le az arany-gyürü az ujjamról…

  • Hollósy Gerti

    Drizari, sok mindenben, főleg a városok és falvak közötti különbségben, a körülményekbeli különbségekben…

    „Akik maradnak, azok tanulásra koruknál fogva már képtelenek,” – nos itt kezdődik az egyet nem értésem, nem kell általánosítani, az, hogy tanulásra ki képtelen és ki nem egyéni ambíció és képesség kérdése, nem kell leírni a nyugdíj előtt álló korosztályt…

    Újabb általánosítás: „Az új generáció egy része, pontosan nem tudni mi okból, elhanyagolja a tanulást, ezzel újratermelve a munkaerőpiacon a hasznavehetetlenek tömegét.” Ezzel vitatkoznék, de ha így érzi úgy sincs értelme, nagyon sokan szeretnek tanulni, mások meg nem, aztán itt még rengeteg dolgot lehetne említeni…csak egyet, azt, hogy miért szállították le már a tankötelezettség korhatárát is…ez csak elősegíti, hogy könnyebben elkallódjanak a nehezebben tanulók…a válasz is meg van rá, a „lebutított sokaság” alkalmasabb a demagógia elfogadására.

    Kiemelkedni bármikor, bármilyen körülmények között, bárhol egyedül tanulással lehet, de ma nem feltétlenül ez a szlogen.

    A Móricz idézetet egyáltalán nem a korabeli és a jelenkori helyzet összehasonlítására szántam.

  • Hollósy Gerti

    kimaradt a hozzászólásom első mondatából az egyetértek, bocsi..

  • T.lelszi,
    csak remélem és feltételezem, hogy a jóhiszeműség íratta Önnel a „márkás bakancs”-ban, autóval érkező – hamis – sorban állókról a véleményét, és még nem is mondom, hogy talán egy-kettő magányos, „élhetetlen alak” esetében igaz is lehet, bár kétlem… Magam már évek óta részese vagyok egy segítői körnek, ahol a rászorulóknak tudnak emberhez méltó, meleg és tiszta ruhát biztosítani, és képzelje, gyakran van benne bizony márkás! bakancs, márkás ruha, kabát… sőt, egy közeli ismerősöm több pár márkás kiscipőt vett egy karitatív szervezet kis árváinak…könnyű elhamarkodott következtetést levonni… az ilyen ételosztásoknál, például a Krisnatudatúak által osztott étel egészen biztosan nem halászlé és nem töltött káposzta, mert vegások; és valószínűleg a többi szervezet is inkább bablevest, vagy gulyást osztott, semmint a tradicionális ünnepi ebédet, ha jutott is mellé egy-két szem cukor, és bejgli. Tudja, az idén, már 80 -nál is többen fagytak meg, és nem mind az utcán. Ez csak egy kiragadott kicsi szelete a hétköznapoknak. Ki szeret részvétet érezni, ki szereti hinni a hihetetlent? Pedig szükség volna rá…

  • Hollósy Gerti

    ötvenhatoska, én nem ejtettem könnyeket és megsúgom az ötvenhatos fülébe, képzelje, szoktam segíteni,

    remélem, hogy a gúnyolódástól sem esik le az aranygyűrű…sajnálnám

  • Drizari
    2017 január 6
    10:02 de.

    Falvakat írtam, de nem teljesen erre gondoltam. Településtípus szerint mondandómban a falu, a kisfalvak, az aprófalvak és a törpefalvak szerepelnek. Lélekszám szerint megkülönböztetve. Ezekből a legtöbb a Dunántúlon található, kivétel Fejér és Veszprém megye. E kettőben nagyságrendileg kevesebb, mint a többiben. Íme:

    http://www.terport.hu/webfm_send/3154

    Ezeket a településeket ma már nem lehet gazdasági jellegükben megkülönböztetni egymástól, mivel a lakosaik zöme már nem tud megélni – munkahely hiányában – a mezőgazdaságból, vagy iparból, esetleg a vendéglátásból. Csak lakják. Lakják, mint nyugdíjasok, lakják, mint improduktív gyerekek, és mint közmunkások, valamint segélyezettek. Nem számítom közéjük azt a néhány lakost, akik tulajdonosai, bérlői a környező mezőgazdasági területeknek, vagy eljárnak dolgozni a közeli kisvárosba (ami 5000-20000 fő közötti).

    Mindegyik ilyen településben az a közös, hogy az átvett és bevezetett modern munkavégzési technológiákkal, gépekkel, megszűnt a helyi munkalehetőség. Ezekben a településekben egyre kevesebben laknak, átalakulnak „alvó falvakká”, ahol helyben szinte senki nem dolgozik (mert nincs mit), csak alszanak.

    A kimozdulni nem akaró, vagy nem tudó munkaképes korú (15-74 év közötti) munkaerő-állományon kívüli helyi lakosokon csak a közmunka segít, vagy a segély.

    Az okokat írtam le, ami kiváltotta az urbanizációs folyamat magyarországi felgyorsulását. Ezért nem állok le azon győzködni és vitatkozni, hogy a lakosok közül mennyien képesek magasabb szinten képezni magukat, vagy mennyi fiatal lusta kijárni a nyolc általánost, vagy képtelen kitanulni egy szakmát … az érettségit meg sem említem.

  • Hollósy Gerti

    Drizari, eszem ágában sincs vitatkozni, teljesen érthető és igaz, amit írtál a szegénységről és a szegénység okairól, kialakulásáról, ezt magam is tapasztalom.

    Az írásom nem erről szól, vagyis mégis a szegénységről, de nem a kialakulásáról és az okairól, arról szól, hogy mennyire fogadjuk el a szegénységet, és főleg arról, hogy kormányzati szinten és érthetetlen módon a hathatós segítség helyett inkább tagadni próbálják, és még politikai célokra is használják.

  • Aczél Gábor

    lelszi
    2017 január 6
    9:39 de.
    Önnel nem vitatkozni, hanem önön segíteni nem lehet. Komplett őrültségre vall azt állítani, hogy az ingyenkajára várók sorának hosszát a tízezer forintos bakancsban állók növelik.

  • Kedves Gerti!

    Hát megoszlanak a vélemények,ugyanis szegény és szegény között óriási különbségek vannak…
    Van aki önhibáján kívül,családi okok,devizahitel stb.szegényedett el,de próbál kilábalni….Aztán van aki soha nem szeretett dolgozni,csak siránkozni,koldulni,na meg inni…
    ismertem és támogattam egy nagyon rendes (önhibáján kívül,aki ráafásul súlyos beteg is volt)hajléktalan fiatalembert,aki mára már talált munkát(hajléktalan szállón lakik,ingyen és ételt is kapott!!!)így most fizetni is tud a szállásáért,és már nem kell koldulnia(persze régen sem ivott…)
    Aztán ismerek,látok olyanokat akik nem is akarnak dolgozni,csak koldulni és amit kapnak elinni….mocskosak,trágárak…..
    (Ilyen pld.a templomunk előtt kolduló,jó súlyban lévő cigány férfi
    és egy nő,akik a mise előtt és után molesztálják a híveket,vagy az utcánkban fekvő részeg alakok….)
    Szegények régen is voltak a szocik alatt,de azóta ma több melegedőt,szállást nyitottak és bizony ,akik tényleg rászorulnak segélyt is kapnak ,élelmiszer csomagot,mint nálunk a nem hajléktalan,de rászoruló kerületi lakosok,főleg beteg idős nyugdíjasok….
    Aztán ,aki valóban szegény és képes rá az vállaljon közmunkát és ne élősködjön!!!
    Ételosztást a karitatív szervezeteken kívül állami,önkormányzati, szervek sőt keresztény (a mi katolikus templomunk is)gyakran szervez!!!
    Na ilyen egyszerű a dolog,bár sokan nem látják tárgyilagosan a helyzetet,vagy nem is „ereszkednek le”..ilyen mélységekbe….!

  • Most pár perce mondták a hírekben 2.300 önkormányzat osztott ételt,3.900 új melegedőhelyet létesítettek és a kormány kéri, aki rászoruló,fagyoskodó hajléktalant lát értesítse az illetékes szerveket.!!!!!
    Amúgy a lakással rendelkező,tehát nem hajléktalan rászorulók a havi segélyen,rendszeres élelmiszercsomagon kívül,ha indokolt szintén rendszeres lakás(rezsi) illetőleg fűtéstámogatást kapnak!!!
    Hát ez a valódi helyzet itthon!!!

  • lelszi!

    Amúgy nagyon igazad van…a Blahán valóban jól szituált emberek is
    sorban álltak a kajáért,ami nagy pofátlanság részükről,na ezért is lett nagyobb a sor…..az más kérdés,hogy ezt sokan nem látják(TV
    közvetítette…)vagy nem akarják látni,így bizony kissé hamis az állítás!

  • Ötvenhatos!

    Egyébként teljesen igazad van,bizony több ismert és ismeretlen,de jól szituált ember is végez karitatív munkát teljesen önzetlenül,ami
    nagyon szép és dicséretes,persze erről „valószínűleg” nem fogsz olvasni ezen az elfogult balliberális fórumon…..

  • Hollósy Gerti

    Kedved Boda Marcsi! Valóban van igazság abban, amit írt, de mindez a tényen nem változtat.

    Valóban sok helyről jön segítség és sokan segítenek, de mégis túl sok a szegény és ez akár tetszik, akár nem szomorú, de így van.

    Még annál is szomorúbb tény, hogy a szegénység megítélésében is csak „politikai kasztok” emlegetésével lehet megszólalni. Nem bírta volna ki Ön se egy kis ballibsi nélkül a legvégén.

    Igen, voltak szegények, ahogy Ön mondja a „szocik” idején is, sőt bármikor a történelem folyamán is, mondom én, de a szegénységben nem a szegénységet látni, hanem az eltorzított híreket figyelni, az már lelki szegénység és szegénységi bizonyítvány, az általánosítás pedig súlyos hiba.

  • Boda Marcsi kedves, Ön, mint segítő, karitatív katolikus méltatlan módon ítéli meg a nélkülözők helyzetét… ember nincs, aki a hidegben beáll egy tányér ételért, és kilométeres sort áll végig, olykor gyermekkel, ha nincs rá szükség…Az Ön nyilatkozata, hívő ember létére, bántóbb, mint a közönyösöké… Ha olyan egyszerű lenne a helyzet, mint Ön vázolja, akkor sokaknak nem kéne dönteni, hogy eszik, vagy fűt… Ne ítélkezzünk, hogy meg ne ítéltessünk, ugye kedves hívő ember, aki egy mondaton belül cigányozik, ítélkezik és csak a steril, Önnek is tetsző, gusztusos nyomort fogadja el, azt nem, mikor már a méltatlan élet ivásra, koldulásra készteti embertársait… 🙁

  • kedves Gerti és evalajos8!
    Tényleg nehéz kibírni,hogy ne ítéljem el a baloldal mostani és folyamatos hiteltelen (kétségbesett..)uszítását,különösen, nem most
    lettek szegény emberek….meg ugye a devizahitel a szocik felelőssége…..
    Aztán tényleg van különbség szegény és szegény között…men vagyok rasszista,de a szegény cigányok többsége elmenne a munka temetésére…aztán ha valaki néz TV-t az nem áll oda vitatkozni azon,hogy sok ételre nem szoruló is potyázott…meg azon se vitatkozik,hogy a jelenlegi kormány és az önkormányzatok több szállót,melegedőt,sőt krízisközpontot
    ,kórházi részleget nyitott,mint a szoci elődök,akik alatt sokkal több ember fagyott meg (meghalt).
    Ha egyszer is egy kicsit tárgyilagosabbak lennének,nem lennének kevesebbek.
    Egyébként én nyugdíjasként jelenleg is több rendes,tiszta és józan
    hajléktalant támogatok a lehetőségeim szerint,pénzzel,vagy étellel,vagy ruhával,így nincs lelkiismeret furdalásom azokkal szemben akik csak uszítani tudnak,segíteni nem…akkor is ha megtehetnék!

  • Ja és kedves evalajos8!
    nehogy már azt mondja,hogy egy részeg,mocskos,követelődző hajléktalant támogatni
    kellene bárkinek is(?)(piára adjak pénzt a nyugdíjamból?)sok embernek van problémája,ha mindenki inna és randalírozna,akkor még rosszabb lenne a helyzet.
    Egyébként a kormány még az ilyeneket is beszállítja a kórházakba,próbálja megmenteni…..aztán folytatják tovább!
    Ha nem tud különbséget tenni,akkor inkább hallgasson!

  • Egyébként több jóléti államban foglalkoznak az alanyi jogon járo havi rendszeres juttatással,de ugye nem sok helyen vezették be?…
    pld.sem Amerikában,sem Kanadában…..ha jól tudom?…
    Nálunk meg nagyon igazságtalan lenne a kisnyugdíjasokkal szemben,akik egy életet ledolgoztak,vagy azokkal szemben,akik a szegénységből netán” munkával”,akarattal akarnak kitörni…..!

  • Hollósy Gerti

    Boda Marcsi, nem kedves

    Ön sajnos, amint látom nem tud különbséget tenni „szezon és fazon” között, ha ez az írás Önnek uszítás, akkor ám legyen, én bizopny szorgalmasan fogok „uszítani”.
    Az viszont dicséretes, hogy a „maga sem tudja milyen véleménye” ellenére Ön is segít a nehéz sorsúakon.

    Megint egy szekérderéknyi általánosítást lapátolt össze, remélem megfelelő sikere van a sajátjai között.( a cigányok többsége elmenne a munka temetésére, a hajléktalonok isznak, mocskosak, a heztők sorában potyázók állnak) Remélem azt is, hogy még képes akár tovább is fejlődni önnön tisztánlátása terén. 😀

  • Hollósy Gerti

    az éhezők sorában…

  • Boda Marcsi Kedves Marcsi. Igen, a lerobbant alkoholista csövesnek kell a segítség a legjobban, mert neki van rá a legnagyobb szüksége.
    Italra költi? Na és? Ha neki az a segítség, akkor arra költi. Nem kötöm ki neki, mire költse amit tőlem kap. Te is arra költöd a pénzed, amire akarod. Ő is.
    A kormány senkit nem szállít kórházba, nyugodj meg, a szemük elé sem kerülhet ilyen nyomorult lélek. Az ilyen szerencsétleneket önfeláldozó mentősök viszik kórházba, ahol önfeláldozó EÜ dolgozók gyógyítják, az adózók pénzéből. A kormánytól éhen dögölhetnek.
    Tudod, inkább adok a szerencsétlen sorsúnak, mint rászoruljak az adományokra. Örülj, hogy Te nem szorulsz rá, és ne sajnáld Tőlük azt a pár forintot.

  • A végtelenségig lehet vitatkozni a szegény sorsúakon, de rövid időn belül nem lehet azoknak a helyzetén javítani, akik kistelepüléseken, vagyis törpefaluban (200 fő alatti), vagy aprófaluban (201-500 fő lakos) élnek.

    Föntebb beszúrtam egy magyarországi ábrát, amin látható a kistelepülések elhelyezkedése. Az itt élők zöme egyben foglya is élőhelyének, mert ha bírnak, már rég beköltöznek kisvárosba-városba, ahol megfelelő képesítéssel munkahelyhez juthatnak.
    Ma Magyarországon a 100 fő(!) alatti törpetelepülések száma közel 150, zömük Zala, Vas, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találhatók.

    Ki kell mondani: a kistelepülések többségében alacsony társadalmi státusú népesség él, ezen belül jelentős számarányban képviselteti magát a cigányság. Megélhetésük egyetlen forrása a szociális támogatás, azaz a közmunka és a segélyezés, valamint a családi pótlék.

    A munkahelyek hiánya sújtja az 1000-2000 fős lakosú falvakat is, fejlődésük megrekedt. Néhány földbérlőn és földtulajdonoson kívül nagyon kevesen járnak el dolgozni a közeli városokban, a lakosok nagy része nyugdíjas és munkanélküli közfoglalkoztatott/segélyezett.

    Úgy gondolom, hogy a Blahán ételért sorállók között látható néhány jobban öltözött (ruháit kaphatta adományból), vagy az alkoholista hajléktalanok emlegetése sem fedheti el a több 100 ezres nagyságrendben élő szegények kilátástalan és reménytelen helyzetét.

    (életkörülményük javítására ötletem nincs, de nem is a feladatom az ötletelés)

  • Hollósy Gerti

    Drizari, köszönöm, legalább valaki még átérzi, hogy valóban semmi sem fedi el a szegénységet, bármennyire is igyekszenek takargatni, akiknek az úgy tetszik.
    A kis falvakban sem teljesen egyértelmű a szegénység kezelése, a falu sokszor jobban gondozza a szegényeit, mindenki mindenkit ismer és olykor akad egy kis ház melletti munka, cserébe meleg tea vagy egy tányér leves.

  • Hollósy Gerti

    Llanfair, köszi, hogy elmondtad helyettem, hogy ha adunk, akkor aki kapott, az használhassa már arra, amire neki van szüksége. A hajléktalan alkoholisták meg nyilván fáznak és az italból merítik az erőt, meg aztán ki tudja milyen sors rejlik az alkoholizmus mögött.

  • Hollósy Gerti
    2017 január 7
    12:45 du.

    Vagy talán azért nem segítenek, mert jól ismerik egymást:

    http://24.hu/belfold/2017/01/07/napok-ota-nem-evett-futeni-sem-tudott-a-tiszavidi-asszony-akit-a-rendorok-mentettek-meg/

  • Hollósy Gerti Volt egy csöves, a 7-es buszon élt. Egyik alkalommal félreálltam szerelőre várni, Ő a buszon volt. Hideg tél volt, nem szállítottam le. Odaadtam az ebédemet és beszélgettünk. Nyolc éve lakott az utcán. Pesten volt sofőr, a család vidéken. Természetesen megromlott a házassága, elváltak, lakás a családé. Munkásszálló, ami a „nagyfordulatnál” megszűnt, kitették az utcára. Munkája megszűnt, lakhely nélkül nem alkalmazták. Mindig „bestokizott” hátizsákban majdnem tisztán járt. Mesélte, a László kórházban fürdött hetente egyszer (már megszűnt ez a lehetőség), a sarkon fiatal kis patkányok vártak rájuk, hogy szarral és húggyal leöntsék Őket. Egyik reggel a Huszár utcánál leszállt, és vért hányt. Soha többet nem láttam.
    A mentőknél kihívtak minket az újpesti piachoz. Három csöves, az egyik „földön fekszik”. Rövid vizsgálat, majd összenézünk. Vége.
    Az a fájdalom, ami a két csöves arcára kiült, az valami szörnyű volt. Elment a társuk. AKI fontos volt valakinek.
    Még egyet és abbahagyom. Munkásszálló. Aki volt munkásszállón az tudja, hogy egy olyan börtön, ahol van kijárás.
    Reggel hívás. A fürdőcsarnokban feküdt a halott. Lefutottuk a kötelező vizsgálatot, mikor mellettem az egyik lakó megkérdezte. Meghalt? Igen. Itt, így? Mondtam, mind meghalunk. Körülnézett a kilátástalan sivár mosdócsarnokban. Ilyen körülmények között?
    Ma már bűn szociálisan érzékenynek lenni. Szerintem aki nem érzékeny szociálisan, nem érdemli meg az ember nevet. Ez nem a gyilkosokat simogató „libsi” szöveg, hanem az embert emberszámba vevő liberális szövege.
    Itt is megy a szöveg, hogy az állam gondoskodik a csövesekről. A csövesek nagy része beteg, alkoholista. Ha iszik, nem engedik be a szállóra. De az Istenért, beteg, alkoholista, innia KELL. Tehát a nagy része ki van zárva ebből a csodából, amit menedéknek hívnak.
    Aki volt ilyen helyen, az tudja, a Gulágon nem volt rosszabb az elhelyezés. Reggel viszont ha megtalálta a holmiját, akkor örülhetett, mert nagyon sokat megloptak. Télen ellopják a cipőjét, de nappal távozni kell a szállóról. Jó, nem? De tudom, megérdemlik. 🙁
    Olyan keresztényi, mikor valaki eldönti, ki jogosult a segítségre, és ki nem.

  • Gerti!

    Ha figyelmesen olvasta volna a hozzászólásom,akkor bizony rájöhetett volna,hogy igenis tudom ,milyen alapon teszek különbséget a szegények között,mint hozzám hasonlóan sokan mások!
    Már megint jönnek egyesek a kereszténységgel való kötözködéssel,miért nem kérdezik meg hány zsidó megy el a valóban rászorultak előtt segítségnyújtás nélkül!!!!!!Itthon sok!
    maradjunk annyiban,hogy ez nem elsősorban vallási kérdés,hanem emberség dolga,……meg ugye a részeg kéregetőket nem csak a katolikus templomba,hanem a zsinagógákba sem szokták beengedni…
    A többi kötözködő hozzászóló meg nem érdekel!

  • Hollósy Gerti

    Drizari, természetesen ilyen is előfordul, de talán nem általános

    pár éve, mikor szintén hó volt, egy este mi is találtunk részeget feküdni a hóban, ismertük, jó nagy testes ember volt, de ketten becipeltük a házába, rácibáltuk valahogy az ágyára és betakartuk, még él, ha ott hagyjuk…

    Llanfair, vannak hasonló történeteim még közvetlen a rendszerváltás után jártam riportot készíteni hajléktalan szállóra…írtam egy tényfeltáró riportot egy feltörekvő szállólakó életéről, de nem engedték sehol megjelenni, mert volt benne pár akkor nagy név, akik kerékkötőként szerepeltek… az ember száma, akiről a történet szólt, a mai napig benne van a telefonomban.

  • Llanfair!

    Talán jobban tudom,hogy itthon mi van leírtam,próbáld elolvasni értelmezni,igazat,számokat írtam és nap mint nap találkozom az utcán
    intézkedő segítőkkel,nem csak rendőrökkel,meg talán azt is jobban tudom,hogy a mi kerületünkben az önkormányzat mennyit segít a rászorulókon.
    Aztán engedd már meg,hogy józan ésszel eldöntsem,hogy (az amúgy jó nyugdíjamból is!)hogy kit is támogatok(ha kaját adok szitkozódnak a piások..)tudom te egy”hátrányos helyzetű”magyar nyugdíjas vagy,nem telik rá…amit igazán sajnálok…!
    Tényleg túlragoztuk a témát,de szívesen olvasnám,hogy az itteniek
    közül ki és mennyivel támogat szegényeket?
    Megjegyzem az utóbbi időben egy témában több hasonló cikk jelenik
    meg…..talán változatosabbnak kellene lennie a fórumnak(?)….!

  • Hollósy Gerti

    Boda Marcsi, valami olyasmit címzett nekem, amit én le nem írtam a billentyűimen, egyik kommentemben sem, nem beszéltem sem keresztényekről, sem zsidókról, semmilyen vallásról…semmilyen templomról se katolikusról, se zsinagógáról…szóval tévedés van valahol, homok került a gépezetbe

    igen, valóban, ezt jól írja, minden emberség kérdése, erről beszélek én is…de hol emberségesek a politológus úr és a KDNP-s képviselő úr mondatai, mert erről beszéltem…

    és hol emberséges azt gondolni, hogy az éhesek között „szimulánsok”, gazdag, drága bakancsúak vannak, hol emberséges az, hogy helyettük nem az éheseket veszik észre…?

  • Hollósy Gerti

    aha, uncsi a szegénység…

    itt a fórum bárkinek, lehet írni, bármiről, a sok sok hozzászólásból összejönne egy írás, Boda Marcsi, várnék valami változatosat…csak bátran

  • Boda Marcsi Kedves Marcsi. Tudom, hogy szegények vagyunk mint a templom egere, miért kell ezt mindig az arcomba tolni? Nagyon szeretnénk annyi pénzből gazdálkodni mint Te gazdálkodhatsz magas beosztásod miatt megérdemelt nagy nyugdíjadból, de hát mi nem érdemeltük meg ezt a sorstól. De hogy még gúnyolódjál is e miatt, az nem szép. Bizony nem (fejcsóválás).

  • BrunszvikTeri

    Drizari!

    Ami az urbanizációs problémákra visszavezetett okokat firtatja, azokat megoldhatta volna a falu rendszerváltásakor elkövetett jobboldali bűnök azaz a TSZ-ek szétverése h e l y e t t, azok részvénytársaságokká alakításával. Ez megmenthette volna a falvak lakosságát az
    ellhetetlenedéstől és alkalmassá tette volna őket a korhoz méltó életre: az . o tt h o n u k b a n .

    Bővebben a „Van akinek jut…” c cikkhez adott 10’09-es kommentem. 🙂

  • Llanfaír!
    Én nem gúnyolódtam,igazat írtam,ha netán ezzel az érzékeny lelkedet megsértettem,bocsi!
    Én tényleg megdolgoztam a jó nyugdíjamért,és a körülményeimhez képest valóban támogatok több igazi!!! rászorulót.
    Úgy tudtam,hogy nem a „kritikusan alacsony magyar nyugdíjadból”élsz,netán a nejed is visz haza valamit…
    Ezt a témát már régebben tisztáztuk…ne ismételgessünk,de ha netán te is a szegény nélkülözőkhöz tartozol,szólj és küldök egy kis pénzt….van szívem!

  • BrunszvikTeri

    Llanfair 11:42

    100 % : 🙂 és köszönöm, mert helyettem szólott.

  • Gerti!

    Én tényeket számokat,véleményt írtam,nincs kedvem újból…..aki nem
    csak alaptalan politikai acsarkodást akar másik hasonló témájú cikkhez is hozzászóltam!
    Egyébként 11.000 férőhely van a szállásokon,3 minisztérium foglalkozik a témával,krízisközpont,telefonszám működik stb.
    Én mondhatnám,hogy az egyoldalú vádakon kívül esetleg Kanadából is küldhetnének számokat,tényeket,de ugye enélkül is megvagyok…nem egy magyar nyugdíjas dolga megváltani a világot,pláne a „jóléti
    államok”!!!! eltitkolt problémáit megoldani!

    ériu

  • BrunszvikTeri

    Boda!

    …Hogy ki mennyit, és hogyan ad a szegényeknek, azt rá kell bízni az adakozóra ! Bízzál bennünk !

    Ezt parancsolatként is megtalálhatja, Jézus Hegyibeszédnek nevezett intelem gyűjteményében is… Mt.7.

    🙂

  • BrunszvikTeri

    Boda végletes cinizmusa valami belső konfliktust kompenzál… Sajnos.

  • Gerti!

    Azt meg külön nehezményezem,hogy a több uszító kint élő cikkíróval ellentétben itthon él és nem tájékozódik megfelelően (számok,tények
    személyes tapasztalat az utcán…)holott lenne rá módja!
    Ha valaki csak politikai hangulatkeltésre használja az írását,hát az
    bizony nem szép dolog!

    B.Terike!
    Senkinek nem mondtam mit tegyen,mennyit adjon a rászorulóknak,ez emberség,tisztesség kérdése,ebben nincs lelkiismeret furdalásom,csak piszkosul utálom,ha egyes gazdagok adakozás helyett,csak alaptalan kritizálásra,észosztásra képesek,mindezt politikai uszításként !!!!

  • Egyébként konfliktusom csak ezen a fórumon szokott lenni egyesekkel,de túlélem ……!!!nem központi kérdés!

  • Kedves Marcsa!

    „”JÓLSZITUÁLT SZEGÉNYSÉG”” ???

    Na ne hülyéskedjen már !

    Maga tipikus esete a „nagysasszonynak”, amúgy annak a piaci kofának, aki csak a külsőségekre építi véleményét és imád mások felett ismeretlenül is ítéletet mondani, és még nagyképű is… 🙁

    ui: jellemző magára az is, hogy „értekezéseit” buta jelzős előítéletekkel tűzi tele. Teszi ezt, a véletlen olvasója szubjektív, érzelmi zsarolása érdekében, tudniillik ama olvasó, aki még nem ismeri, s ezért nem löki rögtön félre a maga förmedvényeit…

    .

  • Boda Marcsi Kedves a felajánlásod, de abból amit a feleségem hazahoz, egész jól elboldogulunk. De amit nekem szántál küldeni, add oda légyszíves egy lerobbant alkoholistának, neki jobban kell.

    Beszélgettünk az EÜ fizetésemelésekről, emlékszel? Képzeld, itt is van. Hat év alatt 46000 euró emelést adnak a konzultánsoknak,
    a felét már meg is kapták. Látod, Ők is utánozzák a magyar kormányt, meg akarják tartani az orvosokat. Lehet nekik sikerül?

  • Llanfair!

    Köszi a válaszod,(egy kis csipkelődős humorból,azért nem lesz harag?)
    Egyébként ,ami az orvosokat illeti mai újságban jelent meg egy terjedelmes riport a kanadai Qébecben uralkodó (kb.8 milliós lakos)
    orvoshiányról,elvándorlásról,egészségügyi állapotokról,minimális háziorvos állományról(40 %-nak van háziorvosa és azok sem mennek ki lakásra, ha baj van)szakrendelésre csak az kap beutalót akinek van háziorvos…,sokakat a mentő visz be….és az áplónök döntik el milyen ellátást kapnak…egészségügyi ellátásról,a fogorvosi ellátás horror árairól.stb.Ez 10 éve van!!!!
    Vagyis Philippe Couillard „monnyon le”!(?)
    Mindezt egy kint élő vezető állásból nyugdíjba menő magyar ember nyilatkozta,aki gyakran haza is látogat,talán Justin Trudeau is kicsit „hunyó” az ügyben…!
    Kórgázi fertőzések ott is vannak(talán jutna pénz fertőtlenítésre..?)
    Itthon vannak rendes,tisztességes orvosok és kórházak,meg az ellentéte is.Ebben a témában is fontos az emberség,tisztesség,na meg az orvosi hivatástudat,hozzáállás!
    Egyébként itthon csak 1 millióval vagyunk többen,és jelentős emelést kaptak az orvosok,meg anyagi támogatást a kórházak!A gazdag Kanadában nem telik többre?……
    Kint is úgy üvöltözik a szélsőbal mint itthon…?
    Na ez is megérne egy cikket….
    Most csak tőmondatokat írtam,mert más programon van,jó TV.műsor
    Csak javasoltam egy témát,hogy ne csak ismételgetés legyen,különböző szerzőktől

  • Llanfair!

    Amúgy a jó nyugdíjam nem annyi(mint sok volt volt fejesnek,pártállástól függetlenül!!!),hogy menthetetlen részeg hajléktalanokat pátyolgassak,mert van mire költenem 5x műtött rákos
    beteg voltam….orvosi műhibaper van folyamatban az első kórház ellen(3 műtét…)míg a másodikban próbáltak helyrehozni,az első műtét után plusz egy életmentő is volt….és se fertőzés,se hálapénz,csak emberség….de gyógyszer,a homeopátiás szerek sokba kerülnek meg enni is kell,meg nekem is van rezsim,tehát van mire
    költenem (nem italra!).
    Egyébként ha egy alkoholistát támogatsz,hozzásegíted a fagyhalálhoz!

  • voronyezs!
    ha a maga sértegető buta szövegét elolvassák,akkor legyen nyugodt az enyémet is,ami nagyképűség nélkül állítom sokkal értelmesebb,(már aki képes megérteni…)tárgyilagosabb,amúgy meg a buta nagyképűség nem rám jellemző.. és mellesleg többen vannak, akik hasonlóan gondolkoznak,és hozzá is szólnak!
    Mindezt a reklám alatt….

  • Boda Marcsi Nem vagyok ma sértődős hangulatban. Nem írtam, hogy adjál bárkinek is. Azt írtam, hogy ha mégis adsz, akkor nincs igazad a súlyozásban. Az alkoholistát nem lehet úgy meggyógyítani, hogy megvonod az alkoholt. Van egy divatos baleseti belgyógyász Magyarországon, ért hozzá, érdemes hinni neki, ha celebet is csinálnak belőle. Nem egyezik veled a véleményem a velük való viselkedésben.
    A kanadai egészségügyről sok rosszat hallottam, főleg a montrealiról. Az orvoshiányról is, éppen ezért emelik itt drasztikusan a fizetéseket, mert nagy a vonzása Észak-Amerikának és Ausztráliának. Nem véletlen, hogy Írországban és Britanniában keresnek legjobban a konzultánsok Európában, mégis tovább állnak.
    Jött már olyan álomajánlat Ausztráliából, hogy a szánk nyitva maradt. A fogorvos drága itt nálunk is, nem véletlenül gazdagodnak a magyar fogorvosok. Kórházi fertőzés mindig lesz, mert a kórokozók egyre ellenállóbbak, főleg igaz ez a kórházban edződött kis bestiákra. De nem mindegy a fertőzés száma, illetve az, hogy megelőzhető lett volna e egyszerű fertőtlenítéssel. Az EÜ-t itt is szidják, pedig hatalmas pénzt jut rá az adóból. Nincs tökéletes EÜ, ez sajnos tény. De azért itt kórházakat építenek nem stadionokat, és annyi pénzt fordítanak rá, amennyi Magyarországon a mesében sincs.
    Amit Te jelentős emelésnek mondsz Magyarországon, az alig több a semminél. Tudod mennyi egy modern CT, MR vagy műtőasztal?
    Előbb elvonnak a kevésből, majd valamit visszaadnak. Ez így jó?
    Az emberi tisztesség szép és jó dolog. A „világ legnagyobb moralistája” mondta az erkölcsről, hogy nincs abban a helyzetben, hogy erkölcsös legyen. Pygmalion (My Fair Lady). Ez nehéz ügy.
    Tudod az a baj, hogy az eltávozó orvosok nagy része az erkölcsös orvosok közül való, hiszen becsületes munkáért becsületes bért szeretne, hálapénz nélkül. Az pedig tény, hogy az orvos a gyógyításra esküszik fel, nem a magyar ember gyógyítására.

  • Llanfair!

    Örülök,hogy tárgyilagosan válaszoltál!
    Az tény,hogy itthon jóval kevesebbet tudnak fordítani az egészségügyre,de az ország lehetőségeihez mérten nem kis összeget,aztán itt is épül több kórház(tervezik egy szuper kórház létesítését is…..)
    Egyébként a már meglévő kórházak is jelentős összeget kapnak eszközfejlesztésre,de sajnos ez sem elég,tudom!Hosszú várólisták vannak fontos vizsgálatokra és a magánrendelőt nem mindenki tudja kifizetni…
    Hát ez van!Sajnos mindenhol vannak gondok és egyre több beteg!

  • Hollósy Gerti

    Akkor BODA MARCSI

    nem biztos, hogy sikerül mindenre válaszolnom, de nagyjából…

    Először sértegeti Illanfairt, aztán kicsit észbekap és csipkelődésnek nevezi, pedig amit ír és nem csak neki, másoknak is sokszor vitriolos sértegetés, szerencsére nem vagyunk sértődősek.

    idézem:”Aztán engedd már meg,hogy józan ésszel eldöntsem,hogy (az amúgy jó nyugdíjamból is!)hogy kit is támogatok(ha kaját adok szitkozódnak a piások..)tudom te egy”hátrányos helyzetű”magyar nyugdíjas vagy,nem telik rá…amit igazán sajnálok…!”
    aztán még ismétlés: Úgy tudtam,hogy nem a “kritikusan alacsony magyar nyugdíjadból”élsz,netán a nejed is visz haza valamit…

    másokkal ugyanezt teszi kedves Marcsi, aztán később kicsit visszavesz…

    —————————————————————

    nekem ezt írta:

    „Gerti!

    Azt meg külön nehezményezem,hogy a több uszító kint élő cikkíróval ellentétben itthon él és nem tájékozódik megfelelően (számok,tények
    személyes tapasztalat az utcán…)holott lenne rá módja!
    Ha valaki csak politikai hangulatkeltésre használja az írását,hát az
    bizony nem szép dolog!”

    Önnél tájékozatlanabb lény nem létezik, ha úgy gondolja, hogy a szegénységről írni politikai hangulatkeltés és uszítás. Szegénység volt van és lesz, de empátia csak volt, néha van, de ha így folytatjuk, nem lesz.
    Arra meg nyugodtan mérget vehet, akár azonnal is, hogy mennyit forogtam szegények között és mennyire és hol tájékozódtam a témában, mert biztos sokkal többet, mint ön a fotelból.

    Az, hogy segít másokon, nagyon szép dolog, bármennyit is sikerül, nagyon szép, de az, amit itt művel, hát bizony kedves Marcsi, az a politikai hangulatkeltés.

    A számok és adatok, amiket említ, nyilván rendben vannak, de erre hivatkozva nem kicsinyelhet le másokat.
    Azon kívül én nem azt írtam, hogy bizonyos szerevek tevékenysége nem segítség és hogy egyáltalán nincs segítség, az állam részéről, hanem arra óhajtottam utalni, hogy KEVÉS, itt már olyan mély szegénységben él az ország lakosságának jelentős része, hogy BÁRMENNYI SEGÍTSÉG KEVÉS.

    EZEN KÍVÜL, ÉS MOST JÓL FIGYELJEN, ITT A KMH-n EGYETLEN SZAVAM SE, SE ÍRÁSOM SE, HOZZÁSZÓLÁSOM SE, NEM SZÓL TÖBBÉ ÖNHÖZ.

  • Hollósy Gerti

    BrunszvikTeri, köszönöm, meglátásai tökéletesek, reagálása rövid, velős és lényeglátó. Üdvözlet!

    🙂

  • AuróraBoreálisz

    József Attila
    AKI SZEGÉNY AZ A LEGSZEGÉNYEBB

    Ha az Isten íródiák volna
    S éjjel nappal mozogna a tolla,
    Úgy se győzné, ő se, följegyezni
    Mennyit kell a szegénynek szenvedni.

    Aki szegény, az a legszegényebb,
    Fázósságát odadja a télnek,
    Melegét meg odadja a nyárnak,
    Üres kedvét a puszta határnak.

    Köznapokon ott van a dologba,
    Várt szombatját száz gond nyomorítja,
    S ha vasárnap kedvét megfordítja,
    Akkor máris hétfő szomorítja.

    Pedig benne laknak a galambok,
    Csillagtollú éneklő galambok,
    De így végül griffmadarak lesznek,
    Hollónépen igaz törvényt tesznek.

    1924.november

  • AuróraBoreálisz

    4;29

    Megjegyzés:

    És ezt József Attila olyan szegényekről írta akiknek (akkor még) volt munkájuk, lakásuk… Nem alkoholistának bélyegzett munka és fedél nélküliekről…

    .

  • Mindig voltak mosónők otthon. Ma más nincs. József Attila édesanyja az volt és bizony szegénységben éltek..
    Viszont egy hihetetlen nagy magyar költő született a mosónőnek, aki lehet hogy mosott, de egy nagy kincset hagyott a magyarokra!
    Ezért ellemzem ma is az abortuszt! Soha nem lehet tudni, milyen tehetség, vagy kincs vész el ezzel.

  • Kedves Gerti!
    Llanfairrel tisztáztam a dolgot,Ő értette,írt… és ez a mi ügyünk!!!
    Nem tehetek róla,hogy nem részletezte a szegényekkel kapcsolatos „jótékonysági” tevékenységét,és némi tájékozatlanság tapasztalható az írásában,így csak a cikkben írottakra tudtam reagálni természetesen.!Gondolatolvasó nem vagyok,de alaptalanul rágalmazó sem!!!
    Nincs okom mentegetődzni sem Önnek,sem másoknak…..
    Reagálni gondolom van jogom és amit írtam azt továbbra is fenntartom! Sok dolog,tény kimaradt a cikkből,amit én kiegészítettem,ha akarta volna….leírhatta volna….de nem tette!
    Hát ennyi!

  • szeretnek hozzaszolni en is

  • Marossy Csaba

    eva
    2017 január 13
    1:16 du.

    Ügyes vagy, sikerült!