Ki tud többet Orbán Viktorról?

2017 január 16 12:23 du.70 hozzászólás

A kormány nem akarja eltakarítani a civil szervezeteket, de a magyar embereknek minden közéleti szereplőről joguk van tudni, hogy kicsoda, és honnan kapja a pénzét. Ezt mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Biztosan van olyan, aki azt gondolja, hogy a magyar embereknek ez a legnagyobb problémájuk, és kórusban követelik, hogy tessék már minket felvilágosítani a civil szervezetek pénzéről.

Ha a miniszterelnök is ezt hiszi, akkor biztosan így van. Legyen világosság, terítsük ki a lapjainkat!

A magyar embereknek jogukban áll tudni, hogy kicsoda Habony Árpád. Akiről annyit tudunk, hogy évekkel ezelőtt megvert egy idős házaspárt, nem szerepel a miniszterelnökség fizetési listáján, ezzel szemben luxus életvitelt folytat, bejáratos Tarlós István főpolgármesterhez, drága festményeket kölcsönöz kedvezményes áron a Szépművészeti Múzeumból, Ibizán egy bár reklámfilmjében kokainfogyasztó tengerimalacként mozgatja az orrát, idehaza pedig együtt ebédel Mészáros Lőrinccel és Andy Vajnával.

A magyar emberek bizonyára azt is tudni szeretnék, hogy kicsoda Rogán Antal. Utolsó hitelt érdemlő információnk azt volt róla, hogy – nyilván az elmúlt átkos üldözöttjeként – középiskolai KISZ-titkárként bomlasztotta belülről a rendszert, mára azonban bizonyos jelek arra utalnak, hogy még belvárosi polgármesterként ingatlanokkal üzletelt, miniszterként a letelepedési kötvények körül molyolt, helikopterrel jár lakodalomba, drága és ízléstelen ruhákban, valamint táskával mutatkozik, vagyis, életvitele köszönőviszonyban sincs a hivatalosan ismert jövedelmével.

A magyar embereknek azt is jogukban áll tudni, hogy kicsoda Mészáros Lőrinc. Túl azon persze, hogy eredeti foglalkozására nézvést gázszerelő. A magyar emberek ugyanis úgy sejtik, hogy Mészáros Lőrinc már régóta nem szerel gázt, sőt, az sem biztos, hogy annyira gazdag, mint ahogyan látszik. Vannak olyan magyarok, akik úgy gondolják, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor strómanja. Ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy nem magának vásárol nyakra, főre újságokat, televíziós csatornát, földet, hotelt, futballcsapatot, jachtot, hanem a miniszterelnök megbízásából.

A magyar embereknek joguk van ahhoz, hogy megtudják, kicsoda Andy Vajna. Ami ismert és biztosnak látszik, az annyi, hogy Amerikában filmmel és parókakészítéssel foglalkozott, mindemellett állítólag adóügyi kellemetlenségei is adódtak. Magyarországon ez utóbbi veszély nem fenyegeti, mert senki hivatalosság nem kérdezi meg tőle, hogy miből vásárolt televíziót, kaszinókat, éttermet, fiatal feleségének szépségversenyt és fánkozót.

A magyar embereknek jogukban állna tudni, hogy kicsoda Orbán Viktor.

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Utolsó információnk az volt róla, hogy egy nehéz anyagi körülmények közé született, ám onnan kiemelkedő, Soros György pénzén kupálódott liberális és antiklerikális politikus. Ám Orbán Viktor mostanában másmilyennek látszik: teljesen úgy néz ki, mint egy korrupt, antidemokratikus államot építő diktátor. Egy frusztrált focista, kinek nem teljesült nagy álma, hogy jegyzett futballista legyen, és akinek emiatt be kellett érnie azzal, hogy miniszterelnöke lehet Magyarországnak. Egy nagyon középkorú, korpulens férfi, aki azt teszi Magyarországgal és Európával, amit az egyszeri hülyegyerek a szülinapjára kapott játékával: ha nem érti, elrontja.

Föld S. Péter

70 hozzászólás

  • -” ki tud tobbet orban viktrrol?”
    a KGB

  • Na, előttem ellőtték a kézenfekvő választ.

  • Orsós Elemér

    Eszedbe ne jusson aliyázni, mert ott harmad ennyiért is megköveznének! Amúgy igazad van!

  • „A magyar embereknek joguk van ahhoz, hogy megtudják, kicsoda Andy Vajna.”
    Ezt nevezi a véleményhatalom kishazánkban „kódolt zsidózásnak”.
    Amúgy meg mindegy, hogy Fürst Györgyről vagy Andy Vajnáról tudjuk meg, hogy kicsodák. Egypetéjű ikrek, csak a születési évük más.

  • Ilyen buták vagytok?!
    Hát nem tudjátok ki Orbán Viktor? Hát ő Magyarország örökös miniszterelnöke! Legalább is ezt tartatja magáról.
    Andy Vajna? Hát őt pedig elítélték az USA-ban adócsalásért, szökésben volt, majd vádalkut kötött, és egy húzós összeg befizetésével elsikálták az ügyet.
    Ja! És az Anti? AZt úgy csinálta, h alacsony bérletidíjjal párhónapig béreltek a haverok egy kinézett ingatlant, ami jogán kedvezményesen megvásárolható lett részére – mint bérlő részére. Készítettek ezután egy erősen alullőtt értékbecslést, aminek (ha jól emlékszem) 70%-áért tudták végül megvenni. Ezt a jogosultságot a fiktív bérleti szerződésre hivatkozva érték el, jogszabályra hivatkozva.
    Még szerencse, hogy ez könnyen nyomon követhető, hiszen a szerződések meg kell hogy legyenek. Minden ilyen bérleti-szerződés után pár hónappal későbbi vásárlásnál csak meg kell nézni , hogy a vételár, ill. az értékbecslés piacszerű volt-e, vagy sem. Ki végezte az értékbecslést. Talán véletlenül ugyan az minden korrupció-gyanus esetben! Ja! És hol a korrupció? A lényeget nem írtam, vissza kell fizetni a meghatározott embernek 10-20%-ot, a körülmények, az ár, és a haverság szintje szerint!
    A többiekről is írjak konkrétumokat?
    (Nem merek, mert a Nagytestvér már figyel!)

  • Én emlékszem, mikor egész fiatalon kijött Montrealba és beszédet tartott a Magyar Házban. Nem látszott miniszterelnöknek, még nem is volt. Egyszerüen, a baloldal ellen beszélt igen világosan, amiben a helyi magyyarok egyetértettek vele. Végsőfokon , azért jött , hogy a helyi magyar üzletemebereket lelkesitse a magyar üzleti lehetőségekről.
    Nekem tetszett a beszéde és gratuláltam neki!

  • Orbán, ritka okos ember, meg kéne becsülnötök!

  • Figyelő
    2017 január 16
    6:32 du.

    A 90-es években volt Montreálban Orbán, aki már rég nem ugyan az mint a mai miniszterelnök. Akkor még lelkes demokrata volt és valóban építeni kívánta a hazát, tök jól látja ezt Figyelő. Örvendetes, hogy Így beszél arról a politikáról amit akkor Orbán képviselt. Ha ma is olyan volna és az egykori elvei mentén létezne, akkor az ég világon szó sem érné őt. Ön hogy nem vette észre a pálfordulását, tán átaludta az elmúlt évtizedeket?

  • Figyelő
    2017 január 16
    6:32 du.

    Folytatván az előzőt. Most már azért mindent értek, hogy miért vannak ilyen súlyos tévképzetei. Jézusom, Önben még az az Orbán él kizárólag, aki Montreálban volt sok-sok évvel ezelőtt, ahogy fentebb írta. Így minden világos. Az tényleg egy kedvelhető és nagyreményű fiatalember volt akkoriban.

  • Na kibújt végre a szög a zsákból:) Klárika kimászott a gardrobszekrényből:) Pedig eddig hogy tagadott?

    Még mielőtt az írásról bárki írná, hogy túlzás, én kicsit kiábrándítóan visszafogottnak tartom.. Kapargatja a felszínt, igaz, hogy ennyi ebből is elég, mert ez ma már egy végtelenített lista lenne..

  • Figyelő/Hun Canada!

    Orbán akkor Montreálban a sajátmaga koreografálta pávatánc szabályai szerint éppen a lelkes demokratát alakította. Kétségtelen, hogy jó színész volt… Ma már nem alakít, ma már magát adja, úgy ahogy a fenti karcolatban olvasható.

    Mondja Klárika, és azóta, hogy gratulált ennek a setét alaknak, azóta kezet is mosott ? 😀

  • Fotó:

    Az ifjú demokrata és az ő háttere.

    .

  • Miklós!

    Figyelő Klára eddig határozottan állította, hogy nem ismeri a juntavezért…

    .

  • Na Figyelő!

    Duzzogva, de odaadjuk orbántot! Vigye haza! Akassza maga mellé a garderobe-szekrénybe! Hizlalja maga!Elégítse ki minden vágyát! (Ennek tudatában örömmel, fellélegezve jelzem, hogy eddig egy ország cumiztatása sem elégítette ki!)
    Önkéntes felajánlásához elismeréssel gratulálok a sikere érdekében! Néha azért kérem tájékoztasson arról, hogy hogy haladnak, hogy hízik a házikedvenc! Apropó! A háziállatokról jut eszembe, ott hogy alakul a disznóknál a vágásérettségi súlyhatár? (Nagyüzemi és háztáji) Madárinfluenzakor ott is kiirtják az érintett állományt? Magyarországon nagy a Palimadarak állománya. Mivel többnyire adósrabszolga sorba lettek kényszerítve, ezért veszélyeztetett faj lett!
    Na meg világszerte egyedülállóan magas a szürkemarha állományunk. Ugyan így veszélyeztetett kergemarhakór esetében a megsemmisítendő állomány. Na és a szintén egyedülálló rackaállományunk? A birkáink hiába bégetnek, a hungarikum Hunniorbán Lecter már kéjsóváran vár a mészárszéken! De lassan majd a bárányok elhallgatnak….

  • HunCanada
    jan.16.6:57

    „Folytatván az előzőt. Most már azért mindent értek, hogy miért vannak ilyen súlyos tévképzetei.” – írod Figyelőnek

    Figyelő gyakran leírta, hogy nem él itt itthon, nem ismer senkit, nem ismeri a hazai viszonyokat – sőt nem egyszer azt is hogy „nem ismerem Orbán Viktort (igaz Gy.F. sem) egyik pártot sem védem stb stb” de ez nem akadályozza meg a folyamatos, egyoldalú vélemény nyilvánításában- miközben tényleg nem tud az az ég világon semmit!
    Dehát van ez így!

  • Azt gondolom, én már éppen eleget tudok Orbán Viktorról… Itt volna az idő lecserélni olyan valakire, aki még izgalmasan titokzatos a számomra… 😀

  • Figyelő
    2017 január 16
    6:33 du.
    Orbán, ritka okos ember, meg kéne becsülnötök! – Akkor vigye magával és „becsülje” meg ……hány kiló!!!!
    Magyarországon egy „pár” ember úgy gondolja, hogy nincs mit becsülni benne!!!! A szociopatákat akik érzéketlenek más ember gondjával-bajával szemben nincs miért becsülni!!! Ráadásul nagyon sok ember gondját-baját ő okozta!!!

  • Remek cikk!
    Én azt is szeretném tudni, hogy Magyarország miniszterelnöke milyen betegségben szenved és az milyen hatással van az un. munkájára!!!!!

  • Orsos Elemer
    en mar alyaztam 45-ben fiam……………..mellelottel azzzal

  • Orsós Elemér

    barlev
    2017 január 17
    6:54 de.

    Orsos Elemer
    en mar alyaztam 45-ben fiam……………..mellelottel azzzal

    Tudtam, hogyne tudtam volna róla, amikor már többszázszor, jogos büszkeséggel utaltál rá, ezért bocsásd meg hogy, nem Neked szántam szívből jövő atyai tanácsomat, hanem a galutban kényszerszenvedő aranytollú Földessy Petyának! Neked jó egészséget és további boldog éveket kívánok! (Mellesled meg fiad csak akkor lehetnék, ha már 13 évesen nem csak zsinagóga, hanem fogamzás képes is lettél volna.)

  • Itt újra megismétlem: a magyaroknak soha nem jó aki van, ha Jézus Krisztus lenne a kormányon, az sem tetszene.
    Sajnos, ez a magyar átok, és ezért vagytok ott ahol vagytok!

  • Figyelő!

    Elsírom magam! Az emberek túlnyomó részének bárki jobb lenne , mint orbán! Ennyi. Százával lehetne sorolni a gazdasági és politikai életből is az embereket, akik hatékonyak és jók lehetnének. Miért kell nekünk a selejtembereket a nyakunkon elviselni? Temiattad?

    A felnőttek túlnyomó többsége jobb miniszterelnök lenne, mint orbán! Én még annak is örülnék, ha vakon kijelölnénk bárkit, akkor is jobban járnánk!

  • Cukihara!

    „Figyelő Klára eddig határozottan állította, hogy nem ismeri a juntavezér”

    Most is állítja – bármely cikk bármelyik hozzászólása kapcsán képes erre, ám ez nem akadályozza meg abban, hogy minimum ostobaságokat írogasson, és teljes mellszélességgel álljon a „juntavezér” mellé – Figyelő a boldog tudatlanság állapotában él, semmiről semmit nem tud, de azt nagyon jól!

  • Orbánnak igaza van (és N.Szilárdnak is!)nem a civil szervezeteket kell eltakarítani,hanem az „álcivil szervezeteket,akik nem civilek hanem nagyon is országellenes politikai pártok,csoportok (Sorost is beleértve…)aki ugyan régen még normális és becsületes volt(alapítványa támogatását Orbán is élvezte,de ugye csak egy évig és saját erőből diplomázott!!)de mára Európa és Magyarország érdekei ellen dolgozik gőzerővel…..politikai és anyagi haszon reményében!
    Figyelő!!!!
    magyarok többségének igenis jó,na ezért nem véletlenül több cikluson keresztül Ő a miniszterelnök!(a hibái ellenére is)Kíváncsi lennék,hogy az ütődött ellenzék ugyan kit tartana alkalmasnak és ugye ki választaná meg itthon……a jelenlegi állás szerint semmi esély egy kétes leszerepelt baloldali elnök
    győzelmének,na ezért őrjöngenek!!!!

  • Sorost egyébként több ország nem kívánatos személynek tartja és az itthoni normális baloldaliak sem díjazzák……nem véletlenül!
    Na ennyi!!!

  • Amúgy Vak Ond nem kell „százával sorolni” a jelölteket,csak egy párat mondjon,akit az itthoniak többsége érdemesnek tartana és nincs
    „dicső” múltja…na meg szavazna is rá?…!

  • Azért azon is érdemes lenne elgondolkozni,hogy a „régi” és a „mostani” Orbán is a demokráciát támogatta,támogatja,ami természetesen nem egyenlő a mai balliberálisok által „elképzelt”
    demokráciával(ami az ő idejükben ugye nem létezett,az elődeikében meg pláne nem…!), na ÓRIÁSI a különbség,különösen,hogy manapság itthon és kint is minden szennyes állítását közölheti,méghozzá kedve szerint és büntetlenül…..!de ugye ezzel csak lejáratják magukat….mert az örökös provokálás,hazugságok ellenére sincs megtorlás mint anno,meg sehol egy szemkilövés….!

  • Én se komálom Sorost egy nagy hibája miatt: Ezeket a szemeteket ő szabadította az országra.
    Ez az ország mindig is mostohán bánt a nagy tehetségeivel és a filantróp hajlamuakkal.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Miklós! 6,30

    ))))))))))))))))) 😀 ((((((((((((((((((((((

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    kicsiroli!

    Skizofrénia.

    irod: Amerikai Magyar Hírlap 2012.09.03.
    Orbánt alkalmatlanná teszi a betegsége c, cikk. stb.

  • Miklos Banfi
    2017 január 18
    6:30 de.
    Ahogy a klasszikus mondotta volt,: ” A hála nem politikai kategória.”

  • Nemtom ki, hogy, de ami engem illet, én murvára kiváncsi lennék Boda olvtársnö (aka: otthonkás, copy right by Göllner)kinek csápolt a rendszerváltáskor.
    Madöf? Szadesz? Maszop? KDNP? Vagy csak ült az iskola izolált irodájában, és várta, hogy valaki szójjon már, hogy mi széljárás…
    Egy házban laktam egy végtelenül intelligens és sokminent megét zsidó szomszéddal.
    Szombantonként kiült aház elé,és ha arraá érkezél közölet:
    „Piac után okos a paraszt..”
    Ez van…..

  • Falusi!

    Hát már megint nagyon szánalmas,se elvtársnő nem vagyok(már rájöhetett volna ennyi idő után,ha lenne esze……),otthonkás meg pláne nem,senkinek nem csápolok,a tapasztalataim,elveim alapján
    döntök,nem a „politika”…fizetett és most sem …..!
    na megint „próbált” szellemes lenni,nem sikerült!

  • Amúgy Orbán egész jól van,úgy tudom(kivéve, ha netán beszed valami bacit…vagy elrontja a gyomrát” valakikkel”,de az nem vészes)inkább itt kellene többeket alaposan megvizsgálni,de a rángatódzó Fletóról se feledkezzenek meg!

  • Figyelő
    2017 január 16
    6:33 du.

    Becsülje meg a Selmeczi Gabriella!

  • Marcsi!
    Miért érzem úgy, hogy Ön az első sorban menetelt a Békemenetekben?

  • Vak Ond
    2017 január 17
    1:30 du.
    Biztos igaza van!
    De akkor miért választották ÚJRA nagy többséggel?
    Megmondom, mert nincs jobb!

  • ….”””” Figyelő
    2017 január 17
    10:48 de…………..”
    Az itteni bejegyzés Magyarországról nézve is SZÓ SZERINT IGAZ!
    Üdvözlettel.

  • „”Figyelő
    2017 január 18
    4:16 du…..””
    Ez is így igaz.
    üdvözlettel.

  • Figyelő
    2017 január 18
    4:16 du.

    Egyrészről igaza van, mert hatalomtechnikai oldalról nézve tényleg Orbán Viktor a legjobb. Jó példája a történelemben, hogy milyen az, mikor csak egy valami számít, a hatalom. Profi módon ragadta meg, és profi módon (minden hibájuk ellenére) építette ki a rendszerét. Másrészt viszont, szinte bárki jobb lenne nála, akinek minimális erkölcsi érzéke van legalább, mert neki az bizony már nincs.

  • Terminus!
    Jan.18.3:42

    „Marcsi!
    Miért érzem úgy, hogy Ön az első sorban menetelt a Békemenetekben?” – írod!

    Szerintem nem az elsősorban – ott a vastag,kormányzati exponálásra vágyó nyaloncok tolják maguk előtt a viaszosvásznat! Ezek a magukat befolyásosnak tartó (gondoló)személyek nagy valószínűséggel nem tűrnék meg maguk között a hétköznapi lihegőket, az ő helyük hátul a menetvégi sleppben van, azaz képezik a tömeget!

  • terminus!

    Én sehol sem menetelte,,rosszul érzi,soha nem szerettem,nem bírtam a tömeget….általában a TV egyenes adásait nézem,újságokat(többet!)olvasok és a „menetelő” ismerőseimtől informálódom (akár baloldali,akár jobboldali menetelők…)

  • Figyelő
    2017 január 18
    4:16 du.
    „De akkor miért választották ÚJRA nagy többséggel?”

    Már többen, többször elmagyarázták neked, citálva számokat, statisztikákat, hogy Orbánra mindössze a szavazásra jogosultak, -akik elmentek szavazni- 27%-a szavazott.
    Hol „nagy többség” ez?
    Melyik kifejezéssel van gondod, ami miatt nemérted?

  • Boda Marcsi
    2017 január 18
    3:35 du.
    T. Hölgy!
    Figyelmesebben olvasni. Stop.
    Olvtársnőt írtam. Stop.
    A kántorunk érdeklődik maga iránt. Stop.
    Mit mongyak neki? Stop.

  • falusi
    2017 január 19
    4:09 du.

    Ezt a „nagy többséget” egyszerűen nem tudja sem Figyelő, sem Marcsika értelmezni, hogy az bizony egy nagy kisebbség amely megválasztotta a Fideszt. ’14-ben pedig átszabva a választási törvényt, az eddigi legkevesebb szavazattal is abszolút többséget tudott kreálni magának a Fidesz a Parlamentben. Így megy ez. Ha nincs elég szavazó, akkor nem szavazókat gyűjtünk programmal (folytatjuk.. ez az egy szó volt a program), hanem a törvényt szabjuk rá, hogy biztosan jó legyen nekünk Fideszes elvtársaknak még 20 évig.

  • falusi, ne aggódj, ha kimagasló boda nem is értékel, én még mindig itt vagyok Neked. Halálra röhögöm magam rajtad. Az hogy ezek a patkányok nem értik a nyelved, ne zavarjon. Vagyunk itt, akik igen.
    6. hete vagyok Pesten. 22 ember közé voltam meghívva Szilveszterre. Társasjátékoztunk – orvosok, jogászok, informatikusok és művészek. Éjfélig egy szó nem esett politikáról, ami már igen nagy szó errefelé.. Aztán éjfélkor hímnusz. Aztán jött Áder az Újévi köszöntővel… Nagy meglepetésemre 22-ből 22 hátatfordított, legyintett, éppen hogy nem köpött, de kérte, hogy kapcsolják ki a TV-t. Kérdeztem, hogy mi ez a nagy kormány ellenszenv? Röhögve mondták, hogy Te csodálkozol, hogy 80% fölött hánynak már az Orbán maffiától az országban? Azért mert félnek és nem mutatják ki, attól még így van.. A többi az mind propaganda.. Az ország jobban teljesít a média 100%-ában, mert nincs ellenzéki média. Még az ellenzékinek hazudott HírTV és ATV is MTI/kormány és gyógyszer maffia reklámokból él..

  • Sajnos, a magyar választási rendszer úgy lett kialakítva, hogy lehetséges egy pártnak akár másfél milliós szavazattal is elnyerni a 2/3-os többséget.

    Ehhez elég a jelenlegi állapot, ami szerint a magyar választásra jogosultak túlnyomó többsége utálja a Fidesz-kormányt, de nincs velük szemben állítható és elfogadható jelölt.

    Most és itt jelzem : Botka személye nem megfelelő egy kormányváltáshoz.

    Talán ez a fiatalokból álló Momentum Mozgalom … de a legújabb hír szerint máris megrendült a beléjük helyezett bizalom.

  • Miklos Banfi
    2017 január 19
    5:56 du.

    Tegyük hozzá, hogy ballibektől 90 % hány (kb. 10 százalékon vannak a ballib pártok).

    Orbánt a meggazdagodása miatt utálják (kb. 70% hány tőle), és hogy ezt próbálja letagadni.

  • falusi
    2017 január 19
    4:09 du.
    Kanadáűban élsz te is, itt is kevesen mennek el szavazni, de a választásokat aszerint határozzák meg, amt a szavazó cédula mutat. Az jön be aki a legtöbbs szavazatot kapja, akár hányan szavaznak.

    A te vitád, idejét múlt, ezen a téren.

  • Figyelő!

    „De akkor miért választották ÚJRA nagy többséggel?”

    Miért teszi fel újra és újra a kérdést, ha a választól függetlenül rögeszmésen hajtogatja a tévedéseit? Az objektív igazság nem érdekli, ám ismét tanúságot tesz arról, hogy a minimumot sem képes megérteni – vagy nem is akarja, majdnem mindegy !
    A választási rendszerek láthatóan nem egyformák, ha folyamatosan vitatja, legalább azokét az államokét tanulmányozza egy kicsit, amelyikkel rendre visszatérően tuti biztos kinyilatkoztatásokat tesz.

    Ne menjünk messzire, csak a legutóbbi példát nézzük: az USA
    2016-os választása esetében H. Clinton 2.800.000 szavazattal kapott többet ellenfelénél – és? Ő lett az elnök? Nem, mert az USA választási rendszerének sajátossága az elektori szavazás, mely másként működik tehát nem a jelöltre közvetlenül leadott szavazatok számítanak!

    A magyar választási rendszer sajátossága nyugodtan nevezhető „Fidesz sajátosságnak.” A 2010 utáni hatalom átvételük után az első dolguk volt ugyanis a választási törvény átszabása, természetesen saját szájuk íze szerint, hogy többé ne fordulhasson elő, hogy a már biztosnak hitt választási győzelmet elvesztik! 2012-jan.1-től él a az új v.rendszer mely egyfordulós,(addig 2 fordulós volt) vegyes rendszer, melyben a 199 képviselőből 106 egyéni induló közvetlenül, relatív többséggel kerül megválasztásra, a maradék 93 pedig párt, ill. nemzetiségi listán kerül a parlamentbe arányos rendszerben – kiegészítve a szavazatszámot a töredékszavazatokkal.
    Többek között ez utóbbi adja a visszaélési lehetőséget a Fidesznek, azaz az új módi szerint nem ugyanannyit érnek a töredék szavazatok egy egy párt esetében – bekapcsolták a győztes effektet(ilyen a világon sehol nincs tudomásom szerint)így a győztes jelöltekre leadott töredék szavazatok többet érnek! Miért is? Plusz, átírták a választási körzeteket – csakis úgy, hogy feléjük lejtsen – és ehhez jött még a külföldről beérkező szavazatokkal való „elszámolás”, mely az ellenzék számára nem ellenőrizhető, tehát bőven benne van a visszaélés lehetősége. Továbbá nevetségesen naiv megoldás a határon kívüliek regisztrációja, melyet nem kell esetenként megújítani, elég egyszer regisztrálni az ugyanis 9 évig érvényes! Hogy hányan hunytak el közben, és hányat nem jelentenek ill. későn jelentenek, és mire az átfut a rendszeren, bőven megtörténik a szavazás! Ám miután a közben elhunyt papának vagy nagynéninek is „kiment a levél” – a határon kívüliek ugyanis levélben szavazhatnak – egyik a másikét nyugodtan postára viheti, ill leadhatja, hát elképzelhető ebben mennyi visszaélési lehetőség van, akár tudatlanságból akár tudatosan ! Egy tisztességére valamit is adó kormány az ilyen kiskapukat kiküszöbölni igyekszik, hogy még a gyanú sem merülhessen fel.

    Az pedig már lefutott téma itt is, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok, akik ideiglenesen vagy hosszabb időre ( munka stb ) külföldön tartózkodnak, pl nem szavazhatnak levélben pedig nekik is jóval egyszerűbb lenne, mint több száz kilométert utazni – nem ?
    Azt előszeretettel mondogatják, hogy „ugyan, mi függ a határon kívüliek szavazatától, max 1-2 mandátum – de ha nem tévedek, legutóbb egy mandátumon múlt a 2/3!
    Ezért mondják a választási szakértők, ill. a reálisabban gondolkodó politikai elemzők hogy a jelenlegi választási rendszerben – demokratikus módon – a Fidesz nem leváltható. Túl sok a kiskapu, melyet az összválasztói létszámhoz viszonyított 27%-os „győzelmi párt” a jelek szerint alaposan ki is használt.

    Tehát kedves Figyelő, lehet vitatni dolgokat, de nincs sok értelme a tények ismeretében!
    Ezek a változások, melyeket itt sorba raktam, mind Fidesz újítások – Ön szerint az egyenlő esélyek lehetőségének biztosítása okán találták ki? De, tulajdonképpen nem csodálkozom a „tamáskodásán” – Ön 60 éve egy működő demokráciában él, ahol mindennek még a felvetése is elképzelhetetlen lenne, nagy valószínűség szerint fordított esetben én sem hinném el, pedig ez van !

  • Besancon ismertetőjét kiegészítve ez az egyoldalú választási törvény lehetővé teszi, hogy a szavazáson megjelentek maguk között döntsék el a hogyan továbbot.

    Ad abszurdum esetet véve, ha mindössze csak 100 ezren mennek el szavazni a 8 millióból, akkor az a párt nyer és alakít kormányt, amelyik ettől a 100 ezertől kapja a legtöbb szavazatot.

    Ez a Fidesz módosította legújabb választási törvény.

    (sajnos sokan pont azért nem mennek el szavazni, mert nem látnak Orbánnal szemben és ellenében nekik megfelelő személyt és pártot)

  • Drizari!
    jan.21.9:14

    „(sajnos sokan pont azért nem mennek el szavazni, mert nem látnak Orbánnal szemben és ellenében nekik megfelelő személyt és pártot)”

    Ez sajnos így van ahogy írod, de tudniuk kell/lene, hogy ezzel végül is Orbánékat tartják a hatalomban, és per pillanat az a helyzet – én legalábbis alapos végiggondolás után is úgy látom – hogy jelen helyzetben bárki és bármi jobb lenne!
    Ezért (is) kellene nagyon alaposan végig gondolni valamennyi pártnak aki komolyan változást akar, Haraszti Miklós javaslatát!

  • Besancon,

    nem ilyen egyszerű a helyzet, sok az átfedés. Pl. egy a sok közül: az is vesz állampapírt, aki utálja az Orbán-kormányt.
    Hihetetlennek tűnhet, de sokkal nagyobb a kereslet az állampapírokra, mint a magyar tőzsdére. (mondjuk nem csoda, hisz nincsen csak egy-két világ-piacképes magyar cég) Egy-egy állampapír kibocsátásakor viszont sokszoros a túljegyzés. Ebből és ettől működik az állam az EU-támogatásokon felül. Ezt veszik a külföldi befektetők is, de nagy a keletje a magyar lakosság körében is. Vagyis, állampapírok vételével működtetik az Orbán-rezsimet. (persze van még sok más is)

    Megjegyzem, személy szerint engem sem ér semmi hátrány az Orbán-rezsimtől, csak akkor, ha tartósan összeomlik az államháztartás.

    Ami meg Haraszti Miklós javaslatát illeti, nos, az a választási matematika szerint nyerő megoldás, de nem veszi be a választók gyomra. El nem tudnám képzelni azt, hogy például Charli a választókörzetében egy baloldali politikusra szavazzon, csak mert így szólna az egyezség. Őszinte leszek, én sem szavaznék egy Jobbikosra.

  • Drizari!

    Én nem egészen erre gondoltam Haraszti javaslatának felvetésekor! Mellékelem a cikket, melyben erről nyilatkozik: egy alkalommal már májusban is előadta elképzeléseit, de akkor nem igazán volt volt rá reakció – jött a nyár! Most viszont kb 2 hete az ATV egyik esti műsorában megint beszélt a kikényszerítés lehetőségéről.

    http://www.atv.hu/belfold/20160528-haraszti-egyutt-kell-mukodnie-a-baloldalnak-a-jobbikkal

    Egyébként én sem szavaznék Jobbikosra , ez nem is kérdés!

  • Besancon,

    aha, félreértettem Haraszti javaslatát, aki tehát a parlamentben szeretné elérni a választási szabályok megváltoztatását, s ha ez nem sikerülne, akkor szerinte az összes ellenzéki párt bojkottálhatná a szavazást.

    Na, ez utóbbi biztosan nem sikerülne, hiszen a választási kampányhoz alapítanának egy rakás kamupártot, akik közül néhány még föl is kerülhetne a választási jegyzékre a jelenlegi parlamenti pártok távolléte miatt.

  • Igen, Haraszti ezt már többször is elővezette.
    Én bevallom gyengélkedek a választás jogi és közigazgatási ismereteivel, de ezt megértettem. Ugyanakkor hallottam némi odzkodást is ettől, azt is, amit itt Drizari említ, viszont azt egyből el is utasították. Konkrétan nem tudom, de végülis az egész Haraszti elméletnek az az alapja, hogy az EU felé egy demokratikus szavazás látszatát kell mutatni, mert különben automatikusan kizárják Mo-t az Unióból. Na most egy ujonnan alapított Nyúlfark párt nyíilván nem elég ennek a látszatnak a fenntartására..
    Besancon, talán hatásosabb, ha ilyen hsz-okat írsz, mint hogy a nem létező macskámnak tartanál hosszú kioktatást:)
    A mai pesti közbeszédben egyre inkább azt hallom, hogy 18-ban nem lesznek parlamenti demokratikus választások… Én is erre fogadnék..

  • Miklós Banfi:
    „A mai pesti közbeszédben egyre inkább azt hallom, hogy 18-ban nem lesznek parlamenti demokratikus választások… Én is erre fogadnék.

    Szerintem lesznek (hogy demokratikusak vagy kevéssé demokratikusak, az más kérdés). Sőt, valószínűnek tartom, hogy 2022-ben, 2026-ban is lesznek. Haa mai „ellenzéki” (ti. „szavazz ránk, hogy állásunk legyen!”) pártok addigra már teljesen szétesnének, nem probléma, az Orbán és tsai. kft. igazán minden nehézség nélkül tud a választásokra tíz „ellenzéki” pártot is gründolni.

    Egyébként mire alapozza azt a véleményét, hogy az Orbán-rezsimben választásoknak ma már – azon túl, hogy pár rokonszenves vagy kevésbé rokonszenves ellenzékinek vagy ál-ellenzékinek négy évre állást szerezhetünk – bármi jelentősége lenne?

    Szerintem (no, most fognak a kommentelők meglincselni!), felesleges az Orbán és tsai. céget szidni. Ők csak kisebb részben tehetnek az egészről. Semmi sem tart örökké, az Orbán-rezsim sem fog örökké tartani. Amikor majd véget ér, 10-20 évnyi többé-kevésbé valamennyire tűrhető átmeneti időszak után találunk majd magunknak egy másik orbánt. Jobboldalit? Baloldalit? Fene sem tudja. Mindenesetre, egy új orbánt. Magyarország – vagy az egész régió? – talán csak erre képes, nem többre.
    http://mek.oszk.hu/05500/05552/html/av0092.html

  • Nem, Belzebúb, nekem nincs túl nagy bajom írásoddal. Addig, amíg nem teszel egyenlőség jelet az összes kormány közé. Minden kormány rossz volt eddig, ez vitathatatlan, de mitől lett volna jó? Ezt a múltunk jó előre determinálta, hogy nem is lehet jó. Ahhoz nagyon-nagyon sok év kell, hogy egy ország megérjen egy igazi demokráciára és egy jó kormányra.. Mi ettől még nagyon messze vagyunk. De az eddigi kormányaink közül az Orbán azért az egyetlen, aki egyértelműen néprontó diktatúra.

  • Belzebub
    2017 január 21
    9:27 du.

    Az utolsó bekezdésben leírtakhoz hasonló gondolatok már bennem is megfogalmazódtak (a magyar nemzet életképtelen polgári demokráciában). Azt az Ady verset nem ismertem, s aszerint úgy tűnik, ez az alapgondolat évszázados (a turáni átok legendája korábbi keletű).

  • Belzebub, ez nem jó érvrendszer, mert passzivitásra ösztökél, hiszen „úgy is mindegy”.
    Csakhogy nem mindegy. Az első két kormány (Antall,Horn), és a Medgyessy,Gyurcsány kormány – akármilyen hülyék voltak, vagy loptak – NEM bontotta le a demokratikus intézményeket.

    És ez bizony nagyon nagy szó, és nagyon fontos pozitívum volt.

  • Drizari 11:32, nyugodtan képzeld csak el, szavaznék nemzeti érzelmű baloldali jelöltre. Ha Schiffer vagy Deutsch Tamás között választhatnék, lelkesen bátorítanám a barátaimat is Schiffer mellett, de mit tennél te, ha Rogán Antal és Apáti István között kéne választanod? Vagy Kubatov Gábor és Dúró Dóra között? A DK jelöltjei lennének talán az egyedül elutasítottak.
    …..
    Sokan háborognak a Fidesz választási rendszere ellen, szerintem tévesen. Ha a Fidesz az „egyszerű többségi”, egyéni választókerületekre alapozott, és demokratikusnak elismert angol-szász rendszert vezette volna be 2010-ben, 90% felett lenne az ereje a parlamentben.
    ……
    Ha rajtam múlna, – persze ehhez a stratégiához a Jobbik erős második pozíciója kellene – be is vezetném 2022-re, ami egyből kétpólusúvá változtatná a pártpolitikát, a baloldalt örökre megsemmisítve.

  • charlie
    2017 január 22
    5:56 de.

    A felsorolt személyek olyan pártok tagjai, amik közül egyikre se voksolnék, de a fel nem sorolt további kettőre sem.

    Most a Momentum Mozgalom fiataljaira figyelek, a jövő a fiataloké. A jelenlegi parlamenti pártok ideje lekettyent.

  • Drizari!

    Részben jogos a felvetés,hogy kamu pártok alakításával legitimálná Orbán a választásokat – erre Haraszti is kitért.
    De nem olyan egyszerű ez, mint azt gondolnánk- erre a mellékelt cikkben is utal, a múltkori beszélgetésben pedig elég hosszan taglalta!
    Mert ha teszem azt kivételesen ebben az egyben valamennyi ellenzéki párt egyetértve kikényszerítené Orbánnál,hogy leüljön velük tárgyalni az arányos, egyenlő esélyeket biztosító választási rendszer visszaállításáról, és Ő erre nem lenne hajlandó, abban az esetben egyértelműen elállnának a választáson való részvételtől – teljes bojkott – és egyidejűleg uniós és nemzetközi szinten is nyilvánvalóvá teszik (fenti okok alapján)
    a döntésüket! Itt nem pusztán bojkottról, hanem az előzetes feltételek meg nem valósulása esetén bekövetkező bojkottról van /lenne szó!

    Elég nyilvánvaló ha például – mint azt Miklós barátom is írta – sorra alakulnának a Nyúlfark, Töhötöm és stb néven a fantázia pártok, akik sem jelöltet nem tudnának állítani a 106 körzetben, sem számottevő szavazatot begyűjteni,országos listáról már nem is beszélve, így maradnának a nullaegész akárhány százalékon – hisz őszintén ki a fene szavazna rájuk önmagukon és szoros családtagjaikon, esetleg a néhány beavatotton kívül?

    Kétségtelenül jó üzlet, hisz a 2014-es választásokon is elindult néhány nyilvánvaló kamupárt (Orbánék tartottak egy esetleges bojkottól, plusz biztosították, hogy szóródjanak a szavazatok ) akik megkapták a horribilis összegű támogatást ehhez, ám mind a mai napig nem számoltak el vele, pedig ezt is mi fizettük, költségvetési pénz volt. Egy darabig téma volt, ma már a kutya se feszegeti, vajon miért nem? Hol akadt el az ügy, miért is aludt ki?
    Az induláshoz szükséges valamennyi, általuk leadott aláírási ív fénymásolt volt, azonos adatokat tartalmazott(adták vették egymásnak a neve nincs társaságok) tehát jog és törvény szerint érvénytelenek voltak! Hát honnan a fenéből szednének össze annyi
    támogatót és aláírást amennyi a választáson való induláshoz szükséges lenne? Pálfi Ilona Az NVI elnöke nevetséges kifogásokkal utasította el a panaszt, anélkül hogy érdemben kivizsgálták volna (nincs kapacitása a tételes ellenőrzéshez – a választások megtörténtek, anélkül hogy a részvételhez szükséges darabszámot nyilvánvalóan csalással megszerző „társaságokat” azonnali hatállyal kizárták volna!
    Akkor azonban ellenzéki pártok is indultak – közöttük elment az a néhány kreált társaság,8összesen értek el valami 1.5 százalékot)
    Ezzel persze számolni kell de már van némi tapasztalat, és 2018-ban más helyzet állna elő – adott esetben csak a nagy hirtelen alakult kis pártocskák állnának a Fidesszel szemben, a tényleges ellenzék nélkül !
    Orbán hatalommániás, de nem hülye – pontosan tudja mit jelentene számára, ha az ellenzék követelését az arányos választási rendszer visszaállításra elutasítaná, és ezzel megteremtené a totális bojkott alapját, az mit jelentene neki úgy az Unióban, mint nemzetközileg!
    Teljesen ellehetetlenülne!

  • Drizari, a fiatalokat mi is nagyon figyeljük, és a pártok nem fognak eltűnni szerintem.
    …..
    Tehát akkor, ha a felsoroltak közül lehetne csak választani, akkor te otthon maradnál?

  • Besancon,

    hogy Orbán meddig mer elmenni, az később derül ki. Még előtte áll benyalni Putyinnak és Trumpnak.

    charlie,

    ha nem lesznek a fiatalok, ott lesznek a választáson a kétfarkúak. Akkor azokra szavazok.

  • Besancon
    2017 január 22
    9:04 de.

    Szerintem nem számolsz azzal, hogy Orbán az utolsó mondatodban foglaltakkal is számol. Nem véletlenül fogja Magyarország 2018-ig az összes Uniós pályázati forrást (ráérne 2020-ig!) lehívni, és lehetőleg elkölteni. Már jó ideje csak az Uniós pénzek miatt vagyunk EU tagok. A NATO tagságnak pedig nem feltétele a demokratikus berendezkedés (Trump kapóra jön Orbánnak.

  • Almási Alma
    2017 január 22
    5:45 de.

    Nem tudom megítélni, hogy a vörös-kék koalíció, vagy a narancs lopott-e többet. Csak annyit tudok, hogy az előbbiek szemérmesebbek voltak, és nem szabták magukra a jogrendszert, de ettől még tolvaj, mihaszna banda mindegyik! Nincs kisebb rossz, véleményem szerint. Csak jó van (ami nincs), és rossz!

  • Almási Alma:
    „Az első két kormány (Antall,Horn), és a Medgyessy, Gyurcsány kormány – akármilyen hülyék voltak, vagy loptak – NEM bontotta le a demokratikus intézményeket.”

    Részben értünk egyet, részben nem.

    Igaz, hogy az Ön által említettek nem bontották le (illetve amennyiben igen, csak mérsékelten) a polgári demokratikus intézményrendszert (vö.: Anatole France idevágó egykori megállapításával), míg a jelenlegi mutáns fasiszta rezsim igen. Ám én egy árva szóvel sem említettem az 1990-2010 közöt időket és kormányokat, kizárólag a jelenről és a (szerintem) várható jövőről írtam.
    Bizonyos alternatívák szerintem 2010-ben lezárultak. A megelőző 20 esztendőről szerintem inkább „csak” tanulmányi célból, van értelme írni.
    Ma nemigen látok alternatívát. (Ezért, és biztosíthatom, nem anyagi megfontolásból vagyok emigráns.)
    Később, valamikor majd nyilván újabb, ma még (legalábbis az korlátozott képességeimmel) be nem látható alternatívák nyílnak… Ha Ön, Bánfi Mikós vagy más szerint a korábbi alternatívák 2010-ben nem szüntek meg, vagy velem ellentétben már most látják a bíztató új alternatívákat,
    kíváncsian fogom – lehetőségemhez, időmhöz képest – olvasni érveiket.
    Egyelőre legszívesebben addig is Caprira mennék sakkozni, és a bázeli könyvtárba olvasgatni. 🙂 🙂 🙂 (Érti, aki érti…)

    Közbevetőleg (de erről nincs időm és kedvem most vitázni) a mai völkisch államideológiát Antall kezdte bevezetni, míg a szegénység elleni kűzdelmet Gyurcsány kezdte a szegények elleni mai háborúvá alakítani. Nemzetünk jelenlegi nagy és bölcs vezére, Putyin és Erdogán legjobb magyar tanítványa e vonatkozásokban „csak” radikálisan folytatja Antall és Gyurcsány kezdeményezéseit.

  • Almási Alma:
    „Belzebub, ez nem jó érvrendszer, mert passzivitásra ösztökél, hiszen “úgy is mindegy”.”

    Radnóti Sándornak egy, a HVG-ben nem rég megjelent kis irása jut az eszembe:

    http://hvg.hu/itthon/20170109_radnoti_sandor_csata_elott_megfujt_takarodo_majtenyi_ellenzek_valasztas

    Elgondolkodtam; majdnem mindennel egyetértek a cikkben írtakkal, s mégis, Majtényi László helyében én határozottan visszautasítottam volna a jelölésemet.
    Vajon miért? Ennyire lusta vagyok? Az vagyok, de nem ennyire. Vagy ennyire gyáva? Hát … aligha.
    Ám valószínűleg kevés bennem a hajlam, hogy némely ókori keresztényhez hasonlóan szántszándékkal szinte kierőszakoljam magamnak a fölösleges (hangsúlyozom, fölösleges!) mártíromságot. Nem szeretnék fölösleges mártír lenni, politikai bohóc pedig még sokkal kevésbé.

  • Kedves Belzebub!
    Írod:
    „Közbevetőleg (de erről nincs időm és kedvem most vitázni) a mai völkisch államideológiát Antall kezdte bevezetni, míg a szegénység elleni kűzdelmet Gyurcsány kezdte a szegények elleni mai háborúvá alakítani. ”

    Ha nincs kedved erről vitázni, az a te dolgod. Nagy kedvem nekem sincs, – mert ízibe jönnek az együgyű fórumtársak, és mindkettőnket minősítenek – de a fentiekben egyáltalán nem értek veled egyet. Antall képviselt egy nemzeti vonalat, ami azonban egyáltalán nem volt túlzó, és ha az együgyű hívek nem hajtják túl, még helyénvaló is lett volna. Antall vetette fel ugyan a „mi gazdasági támogató elitünk” kérdését is először a jobboldalról, de csak igen mérsékelten támogatta a sajátjai meggazdagodását a gyakorlatban. Gyurcsány pedig kényszerhelyzetben volt a gazdasági válság miatt, ráadásul az MSZP is, meg az SZDSZ is jó ütemben kilépett mögüle, és igyekeztek eljátszani az ártatlan, utolsó leheletig Gyurcsánynak ellenálló hőst… Az orbáni karaktergyilkosság már csak hab a tortán, úgyhogy őt szerintem valós okok nélkül ástuk el, de kétségtelen, hogy már el van ásva.