Momentum és Botka: Valami végre beindult a magyar ellenzéki oldalon?

2017 január 19 8:21 de.92 hozzászólás

A héten mutattam be a Momentum Mozgalom nevű ellenzéki szervezetet angol nyelvű olvasóimnak. Két okból is figyelemreméltó ellenzéki kezdeményezésről van szó, amely a napokban robbant be a magyar sajtóba és köztudatba NOlimpia nevű kampányukkal. Elsőként: a húszonévesekből és harmincévesekből álló szervezet nem azzal kezdte pályafutását, hogy kivel nem hajlandó együttműködni, hanem azzal a bejelentéssel, hogy mindenkit szívesen várnak–aktivistaként, illetve támogatóként–és köszönettel fogadják el a segítséget az ellenzéki pártoktól a budapesti 2024-es olimpiapályázat-ellen indított népszavazási aláírásgyűjtésben. Eddig az Együtt, a Párbeszéd, a Két Farkú Kutya Párt és a Lehet Más a Politika jelezte, hogy aktív segítéget nyújtanak a Momentum Mozgalomnak annak érdekében, hogy elérjék igencsak nagy kihívást jelentő céljukat: összesen 138 ezer aláírást kell összegyűjteniük Budapesten harminc nap alatt, hogy népszavazás lehessen a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról. Konkrét stratégiájuk is van: 25 frekventált budapesti csomópontnál van ma reggeltől jelen a Momentum kb. 150-fős tagsága és még plusz 500 szimpatizáns aktivistával együtt igyekszenek összegyűjteni egy hónap alatt a szükséges aláírásokat. Eddig mikroadományokból sikerült összegyűjteniük 2 millió forintot kampányukhoz.

Egy budapesti olimpia megrendezése súlyos válságba taszítaná a magyar gazdaságot és még inkább lerombolná az egészségügyet, a közoktatást és az ország szociális programjait, illetve negatívan érintené Budapest arculát, urbanisztikáját és környezetét is. Az olimpia megrendezésre minimum 1,5 ezer millárd forintba kerülne, ami a magyar GDP 9 százalékával egyenlő. Pont ekkora teher volt Görögország számára a 2004-es athéni olimpia, amely jelentősen hozzájárult az ország gazdasági összeomlásához pusztán négy évvel később. Ráadásul vannak olvasóink közül még olyanok, akik elhiszik, hogy a ma deklarált olimpiai büdzsé tartható és, hogy nem lenne túlköltekezés?

Merem remélni, hogy a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció is nyújt segítséget a Momentumnak, hiszen itt nem pusztán az olimpiáról van szó. A második figyelemreméltó oldala a mostani kezdeményezésnek az, hogy a 27 éves Fekete-Győr András és a szintén 27 éves Orosz Anna által vezetett szervezet nem olyan civikekből áll, akik elhatárolódnak a pártpolitikától, vagy akik pusztán egy szűk területen hajlandóak álláspontjukkal kiállni a nyilvánosság elé és azért harcolni. A Momentum Mozgalom deklarált célja az Orbán rendszer lebontása, annak ellenére, hogy Fekete-Győr András a hvg.hu-nak adott interjújában elmondta: ő 2010-ben a Fideszre szavazott.

„Ennek a rendszernek egyszer vége lesz, ez biztos. Abban bízunk, hogy ezt a Momentum hozza el. Ránk ugyanis nem érvényes a centrális erőtér logikája. Van több millió elégedetlen ember, akiket ha mozgósítani tudunk, akkor vége, megtörténik a rendszerváltás. A pártalapítás az eszköz ahhoz, hogy egy európai és modern Magyarországot építsünk a jelenlegi avítt, begyepesedett és megbénult rendszer helyett”–mondta a jogászként dolgozó Fekete-Győr András. Eddigi programjuk alapvetően a közoktatásra, az egészségügyre és a lakhatóságra fókuszál.

Érdemes lesz figyelemmel kísérni a Momentum alakulását az elkövetkező hónapokban. Bízom benne, hogy nem jutnak a Szolidaritás, a Milla vagy akár a tanári tüntetések sorsára és hogy ezekből a korábbi kísérletekből, azok kudarcaiból is tanultak.

Illusztráció: Malawi Delights.

Illusztráció: Malawi Delights.

Egy másik figyelmet érdemlő esemény is történt a héten Magyarországon, az ellenzéki oldalon. Szerdán az MSZP elnöksége egyhangúlag megszavazta, hogy Botka László, Szeged népszerű szocialista polgármester lesz a párt miniszterelnök-jelöltje 2018-ban–és remélhetőleg az egységesen induló balközép ellenzék jelöltje is. Néhány pozitívumot emelnék ki Botka hozzállásával kapcsolatban.

  • Botka László már bizonyított. 2002 óta Szeged polgármestere, 2014-ben pedig 22 százalékkal verte meg fideszes ellenfelét. Stratégiája Szegeden az volt, hogy a körzetekben tartott lakossági fórumokon és a helyi lakossággal rendszeresen érintkező politikusokkal és jelöltekkel vette körül magát, velük együtt indult és vezette az önkormányzatot. Tehát számára a politikai tevékenység nem pusztán ATV-s interjúkból áll, hanem alulról történő építkezésből. Felmérte, hogy a társadalmi bázist helyben kell felépíteni–fórumokon, lakótelepeken, lakásokba bekopogva, utcákat járva. Jelölt pedig csak az legyen, aki helyi szinten ismert, kedvelt és hiteles.
  • Botka László egy markánsan baloldali programmal szándékozik előállni, ami természetesen többről fog szólni mint pusztán arról, hogy Orbán Viktornak mennie kell. Visszatérő szó Botkánál az igazságosság–ezt én szociális igazságosságként értelmezem és valószínű arról van szó, hogy angolul mondván bread and butter ügyekkel (tehát a mindennapokat érintő kérdésekkel) fog elsősorban kampányolni. Ez minden bizonnyal a közoktatás, az egészségügy, az igazságos progresszív adózás és a lakhatóság lesz–természetesen más témák mellett is.
  • Botka az új baloldali politika szükségességéről beszél és egyben szakít a 2010 előtti MSZP-SZDSZ korszakkal, amely felelőtlenül átengedte a Fidesznek a baloldal retorikáját. „Azokkal, akikkel a rossz emlékű, 2010 előtti kormányzást azonosítja a választó, nem lehet nyerni”–mondta Botka nemrég a 168 Órának, aztán hozzátette: „Magyarország legnagyobb baja a létbizonytalanság, a lakosság negyven százaléka a létminimum alatt él. Orbán aprópénzzel, Erzsébet-utalványokkal, a minimálbér minimális emelésével, királyi kegyként próbálja az éhhaláltól megmenteni őket. Az a hiteles baloldali politika, amelyik a társadalom szétszakadását akarja megfékezni (…) Az emberek többsége nem tekintette igazságosnak, baloldalinak és szocialistának sem” a korábbi MSZP-SZDSZ koalíciót.

Január második felében az az érzés támad, hogy talán valami végre megmozdult az ellenzéki oldalon. Talán a baloldal megtalálja a hangját, érintkezik a negyven százaléknyi szegénységben élő magyarral és nyújt nekik is valami konkrétat. Ők jelentik a baloldal bázisát nem csak Magyarországon, de a világon mindenütt. És talán a baloldali identitás felélesztése azzal is párosul, hogy a friss, új és sokszor fiatal civilek nem tartják többé elkerülendőnek a pártpolitikát, hanem tevékenységükkel azt kiegészítik és színesítik–emlékeztetve a politikusokat arra a bázisra, amelyet szolgálni hivatottak.

Sok a teendő, sok az eddig elbukott kísérlet és kevés az idő. Mégis: vannak olyan jelek, hogy egy kicsit elmozdult az ellenzék a holtpontról.

92 hozzászólás

  • Valahogy kimaradt Európát és hazánkat e fentieknél jobban érintő esemény:
    Az Európai Parlament ugyanis új elnököt választott Antonio Tajani néppárti politikus személyében. A politikus a 2006-os véres budapesti események után – egyetlen európai uniós politikusként – eljött Magyarországra, és kifejezte szolidaritását a szemkilövések során megsérült, összevert emberekkel.
    …….
    Az meg külön érdekes, hogy lehet egy „faji alapúnak” lehordott diktatúrában ilyen ellenséges tevékenységet háborítatlanul folytatni, mint ahogy ezt a Momentum nevű gittegylet teszi?

  • Szimpatikus a Momentum Mozgalom színre lépése, legnagyobb erényük a fiatalságuk. Figyelem a működésüket sok-sok változást akaró honfitársaimmal együtt.

    Botka? Nem lesz befutó, ha másért nem is, mert sokan akarnának visszakapaszkodni a hátán a hatalomba olyanok, akik egyszer már lejáratták magukat.

  • Ennyire forró a téma, hogy keveseknek akaródzik megszólalni? Pedig vannak kérdőjelek szép számmal.

    Például az egyik: lesz közel 140 ezer érvényes aláírás? Vagy félnek már a pestiek, és nem merik adni a személyes adataikat, nehogy pórul járjanak?

  • Nos a 2024-es olimpia ellen lehet tiltakozni,de ugye minek?
    Minden ilyen nagyszabású dolog tényleg sok pénzbe kerül,de a verseny
    alatt sok bevétele is lenne az országnak!!!!!
    Arról meg nem érdemes beszélni,hogy milyen „nagy kaliberű” népszerű pártok tiltakoznak…..nincs súlyuk!!!
    Aztán az,hogy valaki polgármesterként hosszú ideje népszerű és sikeres nem jelenti azt,hogy miniszterelnökként is megfelelne,képes lenne normálisan elvégezni a dolgát (tudás,diplomácia,befolyásolhatóság)és az is nagyon igaz (előző hozzászólás…)hogy több olyan ember visszakapaszkodna politikába,pozíciókba,hatalomba akik már leszerepeltek,többeknek botrányos múltjuk van,esetleg szabadlábon lévő bűnözök(sajna ilyen is van…)
    A Momentum Mozgalom tagjai kehet,hogy ambiciózus fiatalok,de többségük nem tájékozott az ellenzék múltjában,nem tapasztalt(a „szép” időkben még nem is éltek…)csupán a fanatikus baloldali őseiktől,meg barátaiktól kaptak információt,ami ugye nem biztos,hogy hiteles,pártatlan….
    Jobban járna az ellenzék egy pártoktól független,tanult,jellemes,hiteles,vezetői képességekkel rendelkező embert jelölne,de azt is csak akkor,ha összeállna egy a többségnek(országnak!) megfelelő program!
    Hát egyenlőre nincs ilyen!tervezgetni,álmodozni könnyű,de a sikerért meg kell dolgozni……!

  • Amúgy a 140 ezres aláírás begyűjtése is gondot fog jelenteni….ami persze a jelöléshez lehet,hogy elegendő,de a győzelemhez bizony ennél sokkal több érv,kivitelezhető népszerű program és szavahihetőség is szükséges,no meg hívő…szavazók!

  • Boda Marcsi,

    Szép, hogy vérengző fideszesként ad jó tanácsokat az ellenzéknek, de szerintem a momentumos fiúk és lányok köszönik szépen, e nélkül is megvannak! A másik pedig az, talán elfelejtette: az istenadta nép három alkalommal is a szocikra szavazott. Volt már 2002-ben is keserű meglepetés nálatok, hajtépés, hiszti, stb…

  • Boda Marcsi
    2017 január 19
    1:10 du.

    Téved. Az olimpia sokba kerül nekünk adófizető állampolgároknak, és „a verseny alatt sok bevétele is” lesz, sőt már az előkészületek alatt is (sőt, már most az elő-előkészületek alatt is) a csókosoknak! Amúgy a 140 ezer aláírás begyűjtése Budapesten nem fog gondot okozni.

  • A magyar gazdaság nincs olyan állapotban, hogy kitudja termelni egy olimpia megrendezésének költségét. Ehhez társulnának a magas arányú sikkasztások és korrupciós visszaélések száma, végül teljes ráfizetéssel zárulna az olimpia mérlege.

    Nem vitatom, hogy néhányan piszkosul meggazdagodnának ezen a projekten, de ennek biztosan kárát látja majd a közegészségügy, vagy a szociális háló, de legnagyobb eséllyel mindkettő.
    (az ez évi úszó VB megrendezése is tetemes összeggel haladja meg a tervezettet, és még nincs befejezve!)

  • szocdem, ” Volt már 2002-ben is keserű meglepetés nálatok, hajtépés, hiszti, stb…”
    Ne félj, többet ilyen nem lesz. Tanult a jobboldal az akkori engedékenységéből.

  • Olvasva az eddigi beírásokat, én ezért nem írok véleményt a cikkhez.

  • Antimagyarok: „Merjünk kicsik lenni!”
    Ha momentán így folytatják, lesznek még kisebbek is…

  • Christopher Adam

    Ötvenhatos,

    Romba dönteni a magyar gazdaságot egy olimpiával, amit a legtöbb nyugati város ma már semmiképpen nem akarna megrendezni, az miért minősül hazafias cselekedetnek? Aligha állnak sorba a komoly városok és jelöltek, hogy olimpiát rendezhessenek manapság.

    Ami pedig a Momentumot illeti: csak jelzem, hogy a Moszkva téren, illetve a Szent István körúton is sorban álltak ma, hogy aláírják az íveket. Ezen felül pedig a Magyar Két Farkú Kutya Párt 1 millió forintnyi adományt gyűjtött egy óra leforgása alatt, amit olimpia-ellenes óriásplakátokra fordítanak.

  • szocdem(?…) miből gondolja,hogy „vérengzős” lennék?……Röhej!
    Elvakult fideszes sem vagyok(párttag sem!),de ha választani lehet,akkor nem a régi( valóban vérengzős…) komcsikra,vagy szocikra szavazok,amit a történelem már igazolt,a mostani fiatalok
    lelkesedése sem lenne ekkora,ha az igazi múltat ismernék…..
    Egyébként eddig a dicsőség mellett minden rendező ország profitált
    az olimpiából….. és nem ezen a fórumon és nem a kétes,jelentéktelen pártokon múlik a dolog,na meg ugye nem megyünk csődbe sem,mint Gyurcsány idején…..
    Na erről ennyit,ez a véleményem!
    Pá!

  • ötvenhatos!

    Igazad van a kicsik is lehetnek még kisebbek…..hát nagyon igyekeznek….!sikerülni fog!

  • Christopher Adam

    Boda Marcsi,

    Ön ezt írta: „Egyébként eddig a dicsőség mellett minden rendező ország profitált.”

    Olyan magabiztosan tesz ilyen kijelentéseket, miközben a tényeket nem ismeri. Azt tudta, hogy a montreáli 1976-os olimpia 1.5 milliárd dolláros tartozást eredményezett, amelyet montreáli adófizetők harminc éven keresztül – 2006-ig – fizettek?

    Ha nekem nem hiszi el, kérdezze meg a Figyelőt, vagy olvassa el az alábbi cikket:

    http://www.cbc.ca/news/canada/montreal/quebec-s-big-owe-stadium-debt-is-over-1.602530

  • A mindenhez értő Boda, megmondja, hogy micsoda bevételt hoz az Olimpia. 😀 Esetleg azt már számolta, vagy megvizsgálta, hogy mennyi terhet ró az Országra? Tudja, hogy mikor volt utoljára rentábilis egy ilyen sportesemény és nem csak száraz számokban mérve, hanem a turisztikai hasznot is beleértve természetesen? Ne válaszoljon mert lefogadom előre, hogy csak terelni fogja tudni a témát, fogalma sincs semmiről! Csak az idei évre tervezett olimpia népszerűsítéséből lehetne fizetéseket emelni egész évre, mondjuk a tanároknak, orvosoknak. Ehelyett a népszerűsítést végző fideszes cégek zsebébe mennek a milliárdos közpénzek! És akkor még nem beszéltem magáról a pályázat költségeiről, és magáról az olimpia költségeiről.

    A Figyelő lakhelye, Montreál épp tudna mesélni egy Olimpia rendezéséről és vesztességeiről, pedig ott még csak nem is volt olyan mértékű korrupció mint Magyarországon, de így is több mint 20 évig nyőgte a város az elbaltázott Olimpia költségeit.

    Bizonyára azt sem gondolja, hogy ebben a kérdésben aztán tényleg jó lenne egy nemzeti konzultáció, egy igazi, hogy megkérdezzék a magyar embereket. De még csak levélben megkérdezés sincs most, nem hogy még népszavazás. A szokásos álságos nemzeti konzultációra sem méltatja a magyar embereket a kormány sem a Paks2, sem pedig az Olimpia tekintetében, amelyek olyan mértékű beruházások, hogy külön-külön is legalább félszáz esztendőre meghatározzák gazdaságilag még az utódaink Magyarországát is. Á, minek megkérdezni a magyar embereket, legalább ebben a két fajsúlyos kérdésben, nem igaz? Ezt odafent is eltudják dönteni, hisz Boda is képes mérlegelni: sok hasznot hoz oszt’ jónapot! Majd mindenféle szirszar kérdésről, arról továbbra is lesz nemzeti konzultáció, addig pedig ebből is el lehet lopni milliárdokat.

  • Chris, egyre gondoltunk Montréal kapcsán:)

  • Ch.Adam!

    Per pillanat – úgy tudom – 3 milliónál tartanak. Azonkívül a Móricz Zs. körtéren is kb negyedórát kellett várakozni, mert 10-15 ember állt a fiamék előtt is este 6 körül.

  • charlie
    2017 január 19
    9:12 de.
    Char Lee.
    Aszondod,: „kifejezte szolidaritását a szemkilövések során megsérült, összevert emberekkel.”
    Millen szemkilüvetísek, meg főleg „soránn”..
    Eggyvót. Ha nemhajul a zuccakűér, még mostisvan kétszeme. (Moscsak eggy van.) Sajnállatos, de balesett.
    Kurácinfó mástirt?
    Nohááát..
    Plébánosur aszongya, nefejcsde meggyónni ha hazudol.. !!

  • Ötvenhatos
    2017 január 19
    2:55 du.

    Ezek szerint Toronto, Boston, Hamburg, Róma is kicsi mert lenni, mert visszaléptek? Pedig mindegyik jóval gazdagabb város, mint Budapest, és gazdagabb országok mint Magyarország, mégis a városvezetés, illetve az emberek úgy döntöttek, hogy nem kívánnak Olimpiát.

    Nem szerencsés ezt a semmitmondó frázist mindenre alkalmazni, hogy „merjünk kicsik/nagyok” lenni. Persze gondolkodás hiányában, elhiszem, hogy csak ez van a repertoárban és jónak tűnik ezzel dobálózni, de azt mondom se kicsik, se nagyok, hanem inkább OPTIMÁLISAK legyünk!

  • Olyan, mint Boda Marcsi, él ebben az országban valamivel több, mint másfél millió. Sajnos ennyi szavazat elég lesz jövőre a Fidesznek, hogy folytassa tovább az ámokfutását.
    Hacsak … hacsak ezek a fiatalok – Momentum – nem mutatnak be valamilyen tömegeket megszólító kunsztot.

    Egyedül Kína vállalhatta a tetemes ráfizetését az olimpia megrendezésére. De náluk 15 nap (360 óra) alatt kulcsrakész állapotra építenek föl egy 30 emeletes szállodát. Ha valakit rajtakapnak sikkasztáson vagy korrupción, azt agyonlövik:

  • 1976 óta azért volt pár sikeres olimpia a világban….
    Aztán 2024 még odébb van…ez a jelenlegi ellenzék addigra(már 2018-ra sem…)nem lesz sehol,meg ugye manapság itthon vannak előzetes számítások..,a gazdasági pénzügyi helyzet felmérése (ami jelenleg nagyon jó)alapján döntenek,az éppen kormányzó pártok!
    Egyébként Figyelő egy szóval sem írta,hogy ellenezné az olimpia itthoni rendezését,más okokból direkt nem írt véleményt!
    Na nem kell izgulni ennyire előre……

  • Boda Marcsi
    2017 január 19
    3:30 du.

    Nem bírom ki nevetés nélkül:))) Aszondja a polihisztor BodaMarccsa, hogy: „…Egyébként eddig a dicsőség mellett minden rendező ország profitált az olimpiából..”

    Naná! 😀
    A modern olimpiák 120 éves történetében összesen egyetlen nyereséges játék volt Los Angelesben 1984-ben (bizonyos számítások szerint egyébként az sem), és közvetve valószínűleg Barcelona és Salt Lake City sem járt rosszul a rendezéssel, de mindhárom esetben a városok sajátosságai és más, nehezen reprodukálható külső körülmények vezettek kedvező eredményre.

    Összesen HÁROM olimpia a télieket is beleszámolva Marcsa!

    Hát akkora budapesti nyilván meg fogja érni (a politikusoknak), ilyen mértékű korrupcióval és sógorkomasággal biztosan! 🙂

  • György Lázár

    Igen, Botka polgármesteri múltja és teljesítménye nagyon fontos… innen messziről is úgy tűnik, hogy a magyar választóknak lassan de biztosan elege van az üres populizmusból.. érkezzen az bármelyik oldalról…

  • szocdem!
    Én soha nem téptem a hajam……tűrtünk,dolgoztunk nem a politikából éltünk mint sokan!(Na azok téphetik a hajukat!!)
    Egyébként a baloldal utoljára 2006-ban győzött és olimpia nélkül is csődbe vitte az országot,2010-ben,2014ben is a jobboldal került hatalomra a többség szavazata alapján és nagy esélye van a 2018-as
    választások megnyerésére is,pláne,ha a jelenlegi baloldal „állapotát” nézzük!
    Hát se rajtad,se rajtam,de ezen a fórumocskán…sem fog múlni a dolog,ebbe bele kéne nyugodnod,én nem izgulok….!

  • Christopher Adam

    HunCanada, ez az igazi telepátia. 🙂 Amúgy vicces, mert amikor írtam a kommentet éppen gondoltam hogy ezt HunCanada nem fogja kihagyni. 🙂

    Jajj, de remélem hogy nem az jellemzõ a magyar társadalomra amit olvashattunk néhány beírótól!

  • Drizari!
    Nagy tévedés kicsit többen vannak akik hasonlóan gondolkoznak, mint
    másfél millió(ami egyébként nem lenne elég a jobboldali győzelemhez,ha tud számolni?) és nem véletlenül,de ez majd 2018-ban kiderül,na addig még történhetnek „csodák”,de ahhoz hiteles,kulturált,programmal,érvekkel rendelkező és főleg összetartó(????)ellenzékre lenne szükség…egyenlőre nincs ilyen..!

  • Boda Marcsi
    2017 január 19
    4:11 du.

    Nincs az a gazdaság, ami kibírna egy ilyen mértékű túlköltekezést:
    A vizes vb kb. 10-szer annyiba fog kerülni, mint amennyire tervezték:
    https://atlatszo.hu/2016/05/17/90-milliard-forintba-fog-kerulni-a-2017-es-vizes-vb-kiszamoltuk-a-kormany-helyett/
    Egy olimpia ilyen arányokkal a teljes évi GDP-t elviheti!

  • Christopher Adam
    2017 január 19
    4:31 du.

    Épp erre jártam, és komédiába ütköztem Bodát olvasva.:) De tényleg szinte pont egyszerre írtuk Montreált, mint helyi példát. Szerintem hiába, mert Marcsi továbbra is minden olimpiát természetesen nyereséges és sikeresnek lát 😀 Hát akkor a budapesti mi más is lehetne? 😀

  • Christopher Adam,

    ne legyenek kétségeid: Mintegy 167 milliárd forintos károkozást tárt fel a 4-es metró beruházása során jelentésében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), és az Európai Bizottság 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezheti Magyarországot – közölte hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

    Csepreghy Nándor a metróberuházást Magyarország 13 éves európai uniós története legnagyobb fejlesztésének és legnagyobb korrupciós ügyének nevezte.

    Közölte, az OLAF szerint a korrupcióval és szabálytalansággal érintett szerződések összege 272 milliárd 823 millió 488 ezer 215 forint.

    Brüsszel azt állítja, hogy 167 milliárd forintot elloptak vagy elcsaltak, ezért ezt a pénzt az európai hatóságoknak és a magyar kormánynak vissza kell követelnie – tette hozzá.

    Az olimpia megrendezésére készülve, még nagyobb mértékű lesz a lopás.

  • Falusi, tisztelettel megkértelek már egy párszor, hogy ettől a műparaszt halandzsától kímélj meg, mert piszok nehéz kibogozni, mit is szeretnél mondani (amúgy hova lett a „jókomám” megszólítás?).
    Annyit azért sikerült, hogy lehazugoztál. Nem örülök.
    ……..
    „A korabeli kórházi jelentésekből tudjuk, hogy tizennégy civil szenvedett szemsérülést 2006. október 23-án, közülük négyen a gumilövedékek miatt maradandóan. Három részlegesen megvakított ember (Nagy László, Csorba Attila és Kenéz Károly) neve több médiumban megjelent.”
    http://mno.hu/velemeny/szemkiloves-tagadok-1360669
    ……..
    Egy elnézést elég lesz. 🙂

  • Boda Marcsi
    2017 január 19
    4:25 du.

    Milyen csődről beszél Marcsi? Görögországban él, hogy csődbe ment az Országa? 😀 Hallott a 2008-as világválságról? Üsse be a googliba, hogyha a Holdról jött, vagy a Szíriuszról. De elmondom Magának, hogy valamennyi Ország államadóssága megnőtt ebben az időszakban és gazdasága nehéz helyzetbe került. Tudja: Vi-lág-vál-ság. A többi országban nem hiszem, hogy az MSZP, a baloldal és gyurcsánybajnai volt hatalmon! Ön sem gondolja ezt, igaz? Akkor más országokban ugyan ebben az időszakban mivel magyarázza a mélyrepüléseket? (Megsúgom, hogy ne rombolja tovább a maradék agysejtjeit, hogy a választ ebben a hozzászólásban is megtalálja)

  • Christopher Adam

    Drizari,

    hát igen…a kanadai társadalom ennek a tizedét nem tűrné el. Nálunk pár éve hónapokig címlapsztori és nemzeti botrány volt, amikor egy szenátor kb. 90 ezer kanadai dollárnyi támogatást vett fel jogtalanul belföldi utazásokra és lakhatási költségek fedezésére. Ez az eset volt a mi négyes metrónk, a mi Mészáros Lőrincünk, a mi Rogán Antalunk…

  • HunCanada, egy kis segítség a vesztes és nyertes országokhoz, ha már kioktatásba kezdtél a „valamennyi országot” sújtó válságról:
    http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/01/magyarorszag_a_valsag_legnagyobb_vesztese/
    Köszönjük a lista legalját a sok „szakértő” balliberálisnak.

  • Charlie, értelmezési képességeit otthon hagyta megint? A válságról beszéltem 2008-ról, nézze meg bármely országot csak 10 éves intervallumban 2008-as bázissal. Szinte minden ország mutatója lefelé ment. Amit ÖN ide belinkel az már a válságból való kijutást taglalja 2011-ben. Hát igen, valóban nagy vesztese MO.- mert a Fidesz tovább mélyítette pl. az államadósságot. Köszi az alátámasztást.

  • Ch. Adam!

    Boldog emberek.. – talán ezért nem igyekszik „haza” Figyelő!
    Bár sűrűn mondogatja, hogy kint Kanadában is sok a munkanélküli, sok a szegény és az utcán élő stb, de ezek szerint a „kábítószertől elbódult szépfiú” mégiscsak másként kezeli a dolgokat. Bizonyára ott sem tökéletes minden, de most én mondom amit Figyelő ajánlgat nekünk Orbánnal kapcsolatban ” becsüljétek meg” (bár a teljes mondat így hangzik: Orbán rendkívül okos ember, becsüljétek meg!)

  • HunCanada, tehát a „valamennyi ország” már finomítva lett „szinte minden országra”, amit komoly sikernek érzek ezen a szinten.
    A 10 éves lefelé menetről egy grafika, csak ne felejtsd el fejre állítani a monitorodat:
    https://www.google.hu/search?q=mal%C3%A1jzia+gdp&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=iDmBWPrRAsLi8AfS7quYAQ#q=malajzia+egy+f%C5%91re+jut%C3%B3+gdp&stick=H4sIAAAAAAAAAOPgUeLUz9U3sCzIzS7TMstOttLPyU9OLMnMz9MvLgHSxSWZyYk58UWp6UAhq_SUgvi8_NzMPKBQQWpRfHJiQWZJIgAtptc6RQAAAA

  • Chris, elnézést, de volt egy tavalyi ígéreted egy cikkre, amely a liberális kormány újjáépítési munkáiról szólt volna a nagy tűzeset után. Arra még várjak türelemmel?

  • Charlie jó mókamester Maga! 😀 Jó hogy nem Dubai-t rajzolta ide! Esetleg Európai Uniót amely szövetséghez tartozunk, vagy annak átlagát? Örülök h elvicceli Távol-kelettel, Hozza Szingapúrt is, meg Bruneit 😀 Istenem..

  • charlie
    2017 január 19
    4:43 du.
    Nincselnézés. Jókomám sincs, amikor hazudsz. MNO 2OO6-ban Fidesz szócső, ahogy a RÉMHÍR tévé is az volt.
    Egyetlen ember szeme lett oda. Baleset. Ettől még nem lett „szemkilövetés”.
    Az ugyanis parancsra történik.
    Hogy hogyan, és miképpen írok, az egyrészt a magánügyem, másrészt nem csavargatom a kezed, hogy olvasd.

  • Jelentés Pestről:
    Délután az ellenzékinek hazudott HírTV állítólag ellenzékiekből álló kerekasztal beszélgetésén: Konok P., Csizmadia, Puzsér R. stb. azt mondták, hogy esélytelen összeszedni a 138 ezer szavazatot.. Utána én is, úgy mint Besancon barátom este 6-kor a M.Zs. körtéren leadtam a Nolimpia voksomat és megkérdeztem őket, hogy mi az esély? Ma, az első nap csak ezen a helyen több, mint 2000 ember aláírásánál tartanak már.
    Aztán még elbeszélgettem velük arról, hogy bizony az emberek nem nagyon értik és érzik, hogy ez az olimpia fejenként 1,5 millió forintba kerül minden magyar állampolgárnak…. Lehet, hogy meg kellene kérdezni, hogy pont erre fordítanák azt a potom összeget, nem? És én igazán egy sport örült voltam már 4 éves korom óta… Sportriporternek készültem gyerekkoromban…

    Innen elmentem egy ellenzéki fórumra, ahol a volt Népszabi újságírók tartottak előadást és kérdezz-feleleket a Trump beiktatásáról szóló külpolitikai fórumon a Nagymező utcában. 60 személyre tervezték, először nem jutottam be, mert már 120-an zsúfolódtak a teremben. Mint mondták 1500-en iratkoztak fel.. Végülis bekerültem némi asszertiv fellépéssel. Leesett az állam az újságírók félelmetes felkészültségétől. Hangsúlyozom, csak 10% belpolitika volt, de a külpolitiusok, a kérdésekre rendkívül mély lexikai és tárgybeli tudással válaszoltak. Utána odamentem az egyik fiatalabb újságíró hölgyhöz és kérdeztem, hogy hogy lett ennyire tájékozott az amerikai bel- és külpolitikában. 4 évig ösztöndíjjal mást se tanultunk kint – válaszolta… Lenyűgöző volt… Ja?? Ezt már a Momentum rendezte…. Megmozdult valami végre… Ezek hirtelen futótűzként terjednek és elsöprik ezt a mocskot innen.

    A Botkáról már nem lennék ennyire optimista…

  • Orsós Elemér

    Christopher Adam
    2017 január 19
    3:26 du.
    Tökéletesen igazad van, ezt a petíciót még akkor is aláírnám, ha -ne adj Isten- fidesznyik lennék! 🙂

  • Charlie még mindig mosolygok magán! Olyan kis aranyos. Mielőtt példálózik, azért Nézzen először annak utána, hogy a 2008-as Világválságot mely területekre, országokra értjük egyetemesen. Pontosan ezért használtam a „valamennyi” és a másikban a „szinte mindegyik” ország kifejezést. Malajziát nem érintette a válság, csaxxxxólok.
    Aztán pedig nyilvánvalóan, -bár önnek úgy tűnik mégse – a saját szövetségi rendszerünk országaira gondol az ember, ha összehasonlít valamit valamivel. Én hoztam Almát, maga meg hozott egy dobókockát összehasonlítási alapnak. Azt hiszem direkt nem akarja érteni, tisztességgel válaszolni megőrizvén komolyságát, és csak emiatt terel Malajzia felé, ami ebben a relevációban egy vicc. Ha nem ezért, akkor a képességeit vagyok kénytelen megkérdőjelezni, akkor amikor ilyen példákat citál ide. :O

  • Falusi, ok, linkelek egy hitelesebbet:
    „Az emlékezetes őszön néhány nap alatt (szeptember 19-én és 20-án éjszaka, valamint október 23-án) több száz embernek okoztak a rendőrök komoly sérülést. Egyebek mellett tizennégy embert lőttek szemen, teljes vagy részleges megvakulásukat okozva. Volt, akinek a nyakára adtak le közelről célzott lövést, az élete néhány milliméteren múlott, jelenleg is orvosi kezelés alatt áll. Volt, akinek az ujjait kellett amputálni, nem egy és nem két ember életre szólóan munkaképtelenné vált. Akik műtétre szorultak az elszenvedett sérüléseik miatt, az operációt követő napokat és éjszakákat a baleseti sebészeti kórházi ágyukhoz bilincselve töltötték.”

    http://alfahir.hu:8081/node/16503
    ……
    Természetesen minden, a véleményedet – „csak egy szemsérülés volt” – alátámasztó linket örömmel fogadok, és lehet az akár az elfogulatlan Népszava is.
    Igazad esetén elnézést kérek majd, és tűzre vetem a Martens bakancsom.

  • HunCanada, Marcsival szembeni fölényes „közgazdasági” magabiztosságán (4:44) próbáltam pár kisebb repedést okozni, amúgy összefoglalva, a válságot a remek nemzeti diktatúrák elkerülték, a kiszolgáltatott, kozmopolita gazdaságokkal meg kifizettették.

  • Ch.Adam 4:50

    Bizonyára hallottál, ill olvastál az adóellenőr Horváth András ügyéről. Ő volt az, aki szakszerű, hatalmas iratanyaggal alátámasztott feljelentést tett az adóhivatali nagyfőnökök ellen, hogy hatalmas, sok-sok-sok milliárdos – részrehajló – adócsalásokban vétkesek… Pestiesen szólva a feljelentést az ügyészség elkente és bűncselekmény hiányában visszautasította… A nyomok feltétlenül a fidSS kormánykörökhöz vezettek.

    Tegnap Horváthot beidézték és meggyanúsították (tételében 2 év börtönnel is fenyegető) az adóhivatali gépi adatokba való illetéktelen behatolás „bűntettének” vádjával.

    Ma reggel nyilatkozott, hogy tételesen képes bizonyítani, hogy azon cégek adatai, amelyeket ő megtekintett, nála munkaköri kötelesség-számba ment ezek ellenőrzése. Természetesen a gyanúsítást fenntartva, vádindítványt terjesztenek elő ellene…

    Ez a „magyar demokrácia”, vagy inkább diktatúra, amikor a följelentőt nem védi semmi, sőt előbb lehetetlenné teszik, aztán emberileg ki is végzik. Fékek és ellensúlyok már sehol. Az ügyészség meg, kormányszerv, párt intézmény. Nem egy ilyen eset volt már.
    Ha meg is ússza, mire vége az ügynek [vannak 7 már éves koncepciós ügyek is], ki tudja, neki is vége.

    Megérne egy cikket n á l a d !

    Üdv!

  • Vögelein 5.06

    Jól fogalmazol, ez is diktatúra, méghozzá a javából.
    A diktatúrák külsőségeiket tekintve olyasfajta evolúción mennek keresztül, ahol a tökéletesen a maguk arcára, érdekeikre igazított törvényeken keresztül gyakorolják az erőszakot. Nem kell ahhoz feltétlen elüttetni egy osztrák Mercedes autóval, vagy egy gázcsővel agyonütni, hogy az illető bekampecoljon, mint a felcsúti(!) juhászt, hanem az illető emberileg is tökéletesen tönkretehető, csupán egy néhány „lentről jövő” képviselői indítvány, törvény előterjesztés kétharmados vitamentes (a vita értelmetlenné tételével) parlamenti megszavazása szükséges hozzá. Ha jól tudom, 2010. óta a rendszer mintegy 4000 új törvényt és rendeletet hozott.
    Visszatérve a NER evolúciójára, ezt dr Ungvári Rudolf elméleti közszereplő évekkel ez előtt egy beszédében úgy fogalmazta meg, hogy

    „az Orbánrendszer, a fasizmus mutáns változata”.

    .

  • Kiegészítés:

    Lehet, hogy nem „mutáns változatot” mondott, hanem így fogalmazott: „a fasizmus mutációja”…

  • Rossz hír : Balliberális politikusokkal kapcsolatba hozható emberek állhatnak a Momentum Mozgalom mögött, amely olimpiaellenes aláírásgyűjtésbe kezdett. A mozgalomból egy tag már ki is lépett, mivel szerinte így már hiteltelen a szervezet. Szerinte ugyanis nem lehet az elmúlt 27 év politikája ellen úgy küzdeni, hogy „közben a baloldal levitézlett emberei adnak tanácsokat”.

    Sajnálatos, hogy az aláírások összegyűjtésében segítséget adó MSZP-t közelebb engedték magukhoz ezek a fiatalok.

    Még kijavítható a helyzet, ha azonnal elhatárolódnak az MSZP-től, és nem engedik a körükben mutatkozni a régi baloldali és liberális vezetőket.

  • Drizari
    2017 január 20
    6:06 de.

    Aki közel engedi magához a bukott ballib társaságot, azt lerántják magukhoz a mocsárba!

    Jószándékú balos és liberális embereknek is tartózkodni ajánlatos a saját politikai oldaluktól.

  • Drizari
    2017 január 20
    6:06 de.
    Nem kell bedölni a kormánypropagandának (most sem)!

    http://444.hu/2017/01/20/egy-nap-se-kellett-es-teljes-fegyverzetben-indult-harcba-a-kormanyzati-propaganda-az-olimpiaellenes-mozgalom-ellen

    Én is támogatom őket, és vállaltan baloldali vagyok, és a szó nemesebbik értelmében liberális. Az igazság az, hogy éltem már a rendszerváltás utáni piros-kék kormányok alatt is, akkor innentől a momentum ballipsi?

  • Falusi!
    Az alaptalan fölényeskedése mellett,talán a memóriájával is baj van (vagy nem itthon él?..)nem egy szemkilövés volt,de jó pár brutális és törvénytelen intézkedés,és per….
    HunCanada!
    Próbálja megjegyezni a nevemet:MARCSI vagyok,nem Marcsa,akkor is ha
    netán a maga bunkó módján sértegetni akar(??tud??) szokás szerint(itt minél bunkóbb valaki annál nagyobb a sikere…Ez a szint…)
    Charlie!
    Sok dologban igazad van,amit bizony az itteni „mindent tudók”nehezen viselnek el…..

    na ne emésszék magukat,mert még belebetegszenek egyesek…!

  • HunCanada kisasszony ! Bízom benne, hogy 2024-ben már rég nem fogok élni, s nem látom majd a szégyentől pironkodó arcocskáját, amikor Hazámban 12-edszer hangzik fel a magyar Himnusz….! (Amire én büszke vagyok! Csak azt ne hamukázza, hogy maga is…)

  • Chuck, Karcsi !
    Ha már a Kétfarku kutyusékkal kell büszkélkedni, az már maga a kész nyomor… Az aláírósdi igazi célja a magyar esélyek rontása, aláásása. Ha netán Bukarest pályázott volna, s azt pár román furkálgatta volna, (talán egy ha akadt volna…), másnap a háza helyét már vastag só réteg fedi be…!
    Őszintén csodálkozom Chris-en, hogy egy ilyen témát felvállalt.

  • Ötvenhatos Kedves 56-os. Úgy könnyű büszkének lenni, ha az utódok fizetik a számlát. Az a 12 himnusz, xxx városban nem hangzik szépen?

  • Christopher Adam

    Ötvenhatos, szerintem nem kell csodálkozni. Montreálban teljes káoszt és kis hiján csõdött okozott az Olimpia. Harminc évig szivtuk ennek a levét. Jövõ héten hozza le az Élet és Irodalom hosszabb cikkemet a montreáli Olimpia témájában.

  • Chris, elnézést, de volt egy tavalyi ígéreted egy cikkre, amely a kanadai liberális kormány újjáépítési munkáiról szólt volna a nagy tűzeset után. Arra még várjak türelemmel?

  • Christopher Adam

    Charlie, lesz még egy follow-up cikk erről a témáról, de azért azt itt pontosítanám, hogy Kanada egy szövetségi alapon működő ország. Elsősorban a tartományi kormány – jelen esetben Alberta baloldali Új Demokrata Párt kormánya – felel az ilyen ügyekért…természetesen némi szövetségi anyagi támogatással.

  • Ok, köszönöm.

  • Lehet,hogy nem ismerek részletes számokat az eddig megrendezett
    olimpiákról,de szerintem itt szintén sokan nem!
    Ez pusztán értelmetlen politikai acsarkodás,majd az akkori kormány
    eldönti,(valószínűleg jobboldali!!!) hogy van e rá fedezet,kb.mennyi a haszon,van legalább annyi
    értelmes szakember, mint a baloldalon,akik olimpia nélkül is csődbe vitték az országot…(Fletó)
    na a sok okos próbáljon meg nem aggódni,ma láttam az utcán,hogy aláírást „próbáltak” gyűjteni,ma nem tolongtak az emberek……

  • Csak azt nem értem akik nem itthon élnek (meg azok is akik itthon…)honnan látják,hogy hol mennyien állnak sorba?…..
    meg aki nem itt él,az miért aggódik ennyire,akkor nem aggódott amikor minden eredmény nélkül (dicsőségről ne is beszéljünk…)
    csődbe vitték az elődök az országot.
    Szocdem hozzászólásából(nálatok…!)kiderül,hogy nem itthon él,(szerencsére!)csak csatlakozott a gyűlölködő „okosok” táborához.
    Egyébként csak figyelmébe ajánlom,hogy az az idő végleg lejárt, amikor az ellenzék egymás után győzött,a jelenlegi helyzetüket ismerve végleg vesztes,esetleg meg is szűnik…míg a jobboldal 2010-ben,2014-ben győzött
    és jelenleg is magasan vezet……

  • Christopher Adam

    Boda Marcsi,

    ennyi év után miért nem veszi észre, hogy ezeken az oldalakon szerzőink (és ellenzéki hozzászólóink is) rendre bírálják az ellenzéki oldal, a baloldal, a liberális oldal szerencsétlenkedéseit, elhibázott stratégiáját, a stratégia hiányát, stb.? Ezzen szemben Ön még egyetlen alkalommal sem nyilatkozott árnyalt módon az Ön által kedvelt kormánypártról. Gondolkodó ember képes „saját” oldalát is kritikus szemekkel nézni és kritikáját meg is tudja fogalmazni.

  • Boda Marcsi jobban átgondolhatná közlendőit, mert így egy rendkívül ostoba ember benyomását kelti.

  • C.Á!

    Bizony többször bíráltam a jobboldalt,sőt ezt a kormányt is,senki sem tökéletes,írtam is nekik észrevételt,kritikát,amire többször reagáltak is,de kulturáltan!!!
    Azt is észreveszem,ha Ti kritizáljátok a baloldalt,de ugye ez nagyon ritkán fordult elő,csak mostanában amikor már ők sem tagadják,hogy
    nem tudtak összefogni és több hibájukat kénytelenek bevallani….

    Drizari!
    Át szoktam gondolni a közlendőimet és több itteni fanatikus „észosztóval”szemben nincsenek komplexusaim,én belátom ha tévedek,nem terjesztek alaptalan rémhíreket…!

  • Ja csak figyelmesebben kellett volna a régebbi többszöri kifogásaimat,kritikáimat elolvasni,rögtön rájöhettek volna,hogy nem vagyok elfogult „pártkatona”…mint itt többen a baloldalon!

  • Ötvenhatos!

    Jan.20.11:31-12:28

    Kissé hökkenten olvastam a két hsz-át. Nem értem ugyanis, hogy HunCanada miért is ne lehetne büszke a 12 alkalommal felhangzó magyar Himnuszra – talán azért mert ellenzi,hogy Magyarország olimpiát rendezzen? Nem kételkedem a jóindulatában, de higgye el, nem kell ahhoz „antimagyarnak” lenni, hogy józanul gondolkodjunk!
    Volt jó néhány olimpia eddig is, ahol a magyarok szép számmal hozták az aranyakat – rájuk talán nem voltunk büszkék, pedig egyik sem Magyarországon történt, és gondolom nem ezért nem rendeztünk eddig olimpiát, mert nem jutott eszünkbe!
    Én is ellenzem Magyarország 2024-es olimpia rendezését olyannyira, hogy ha lehetne két kézzel népszavaznék ez ügyben, de nem a sport szeretete vagy a versenyzők teljesítményének elismerése hiányzik nálam (se) – csak egy cseppet reálisan próbálok gondolkodni,és mivel én magam(sem) vagyok egy közgazdasági zseni, hát megfontolom azoknak a szakembereknek a véleményét, akik szigorúan intenek minden ilyen irányú lelkesedés ellen, a józan ész alapján. Mert egy dolog totál elszántan nekimenni a falnak, és megint más betört fejjel kóvályogni utána – már ha rá nem megyünk egészen!

    „Ha netán Bukarest pályázott volna,….” -írja Ön! De nem pályázott, vajon miért nem ? Nem szeretnének büszkék lenni, nem szeretik a dicsőséget? Biztos nem ezért, mint ahogy oka van annak is, hogy sok jelentkező visszalépett. Megállapítása az egy szem román „tettének következményeire” valószínű csak akkor lenne ellenőrizhető ha a románok tényleg pályáztak volna, akkor elképzelhető, bár nem tudom – én nem ismerem ennyire a románokat, enélkül meg bocsásson meg, egy kissé populistán csöpög a dolog!

    Nem akarok átmenni Bodába, ezért nem feszegetem, hogy Ön hol él – mert majdnem mindegy, véleménye pedig lehet bárkinek. De pl az a szerencsétlen polgár aki három kamasz gyerekével lakik a másfél-szobás panelben biztosan tudja, hogy egy 4-5 szobás családi ház, nagy verandával és kerttel mennyivel jobban állna nekik, de komolyan nem is gondol rá, mert egyszersmind azt is tudja, hogy akkora hitel kellene hozzá, melyet garantáltan nem tudna fizetni, előbb utóbb utcára kerülnének, és a hátralévő életüknek annyi – jó esetben az utódok azaz a három gyerek és az ő gyerekeik is ezt nyögnék! Így aztán a jó oldalát próbálják megkeresni a jelenlegi életüknek úgy mint ” végül is tető van a fejünk felett, van fűtés legalább nem fázunk, folyik a víz stb – hát mi kell még ”
    Bizonyára érti a párhuzamokat!?

  • Boda Marcsi,

    ha átgondoltad az eddigi beírkálásaid, akkor még nagyobb a baj veled, mint azt gondoltam.

  • Christopher Adam
    2017 január 22
    6:25 du.

    Én is emlékszem, hogy Karácsony előtt bírálta Marcsi a fideszt, a nyugdíjasok miatt. Olyan témákról kell írni, ami érinti az emberek mindennapjait, akkor a legérdekesebbek a kommentek.

    De pl. az elméleti kötélhúzás az NGO-król sehova nem vezet, mert mindkét oldal csak a saját politikusainak a szólamait hangoztatja.

  • HunCanada!

    Na ne ossza az eszét az olyan akinek nincs……Gyurcsány óriási hitelt vett fel,vastag bőr volt a képén nem akart lemondani…aztán Bajnai sem vállalta a miniszterelnökséget,csak a ciklus végéig!!!
    Igenis majdnem csődbe juttatták az országot,a nagy adósságot a jelenlegi kormány nyögte hosszú évekig….
    Az,hogy nem itthon él nem mentség és,hogy jól az nem dicsőség,biztosan eljutottak az „agyáig”az itthoni hírek….
    Na jó,hogy nem itthon rontja a levegőt többedmagával!

  • ja és úgy adósodott el az ország,hogy drága volt a rezsi,a megélhetés,meg ugye volt devizahitel…meg sok egyéb…,de nincs se kedvem ,sem időm az ilyen bölcs volt „hazafiakat” tájékoztatni……
    Meg ugye ki is HunCanada?miért ment el?itthon mi és ki volt?Na nem muszáj válaszolni,sejthető!….
    Na pá!Jó film van!

  • Köszönöm hazai lámpa!!!
    nem egyszer,hanem többször írtam nekik,és a mostani nyugdíjemeléstől sem vagyok(vagyunk)elájulva…különösen,hogy több ágazatban(pedagógusok,orvosok stb)sokkal magasabb emelést kaptak,olyanok is akik nem dolgoznak meg érte,nem érdemlik meg..persze sokan vannak akik hivatásuknak tekintik a munkájukat és
    a kormány az elvándorlást is szeretné megakadályozni,ami helyes.
    Összetett a dolog,de mindig igyekeztem tárgyilagosan véleményt nyilvánítani.
    Az adócsökkentésről,rezsicsökkentésről,családtámogatásról nem beszéltem,azzal tökéletesen egyetértek,csak aaz arányokkal van bajom
    amit meg is írtam!
    Jó,hogy vannak tárgyilagos és főleg olvasni értelmezni tudó emberek is ezen az oldalon!!!

  • Drizari!

    Ne miattam,hanem magad miatt aggódj,meg a hozzád hasonlók miatt …
    Én tárgyilagos,hiteles, gyűlöletmentes vagyok és főleg képben is vagyok,ami ezen az oldalon nem mindenkiről mondható el!

  • Boda „Na pá!Jó film van!” Marcsi!
    Ön súlytalan. Aki egyetért Önnel, az „tárgyilagos és főleg olvasni értelmezni tudó ember”, aki nem, az „Na jó, hogy nem itthon rontja a levegőt többedmagával!”, vagy baloldali “pártkatona”, vagy még rosszabb.
    Ön súlytalan, elfújja a szél…

  • terminus!

    Vége a filmnek,most kilépek,de lehetőleg ne „gügyögjön”össze- vissza
    főleg értelmetlenül,mert csak lejáratja magát!
    Na pihi van lefekszem…pá!

  • Becsuktam az ablakot,így nem fújt el a szél……meg nem vagyok annyira „könnyű”…mit itt páran!
    csak figyelje,hogy kiket is fúl el a szél(?)!

  • Boda Marcsi
    2017 január 23
    4:48 du.

    Ezzel a megnyilvánulásoddal elnyerted a Kanadai Magyar Hírlap idiótája címet. Gratulálok.

  • Boda Marcsi
    2017 január 23
    4:48 du.

    Kihagyta a szerénységét! 🙂 🙂 🙂

  • Boda Marcsi
    2017 január 23
    4:03 du.

    Kérem, tisztelettel!
    Azt hiszem, ez a kormány se tökéletes még. Akkor lenne tökéletes, ha hozna egy törvényt, hogy minden magyar állampolgár, akinek a KMH oldalain a nickje B-vel kezdődik, és „odamarcsi” a vége, 200 %-os nyugdíj és munkabér emelést kapna.

  • Drizari,terminus!

    nem bírják ki,hogy az utolsó szó (szidalmazás…)ne e az övék legyen…a harag,düh megbetegít…..le kéne nyugodni,pláne,ha butaságokat írnak…!
    Almási Alma legalább megpróbál szellemes,vicces lenni…részben sikerült,van humorérzékem!

  • Egyébként Momentum másfél éve alakult,eddig senki nem hallott róluk,most a balliberálisok „dublőrjeként” léptek színre….
    Nem velük van a baj,(koruknál fogva nem emlékezhetnek a baloldal múltjára)hanem azokkal akik félrevezetik,felhasználják őket….!!!!!
    Aztán Kovács László (szoci politikus)mondásával szemben „merjünk kicsik lenni”(bejött!!!!)van egy másik is”Nincsenek kis nemzetek,csak kishitűek.Nincsenek kis emberek,csak kicsinyhitűek.
    Merjünk magyarok lenni! mielőtt a sok „okos” törné a fejét,az utóbbit gróf.Teleki Pál mondta,van némi különbség……..
    Aztán a jelenlegi ellenzéknek saját miatt kellene aggódnia(régóta..)
    és nem a 2024-es olimpia miatt…..
    Addig két választás is lesz 2018-ban és 2022-ben,jelenleg nem úgy néz ki,hogy döntési helyzetbe kerülnének……
    Egyébként az ország helyzete stabil,jó és ha marad a jelenlegi felelősségteljes kormány, akkor talán az akkori gazdaság,költségvetés helyzete alapján ha kell még mindíg visszaléphet,de valószínűleg erre nem lesz szükség!
    Amúgy a 2016-os közvélemény kutatás szerint (a 2015-tel szemben)
    májusban 50,3 % valószínűleg képesnek,l9.2 % valószínűleg nem képesnek,míg csupán 10,7 % biztosan képtelennek minősítette a rendezést,
    ez az arány decemberre 52.4,15.7 illetőleg 7.5 %ra változott,persze vannak akik nm válaszoltak,nem tudják…!
    A legnagyobb baja a baloldalnak az,hogy ha mégis lesz és sikeres,az nem az ő dicsőségük lesz….hanem a gyűlölt Orbán kormányé,meg úgy mellesleg Magyarországé….na ez nagy szégyen!!!!
    Hát olimpia nélkül is sikerült hosszú éveken keresztül eladósítani
    az országot,leszerepelni „nem kicsit,hanem nagyon”!
    Ebből a helyzetből a jelenlegi „gárdával”bizony lehetetlen kiemelkedni!

  • Amúgy nem jobboldali újságból,más forrásból vannak az infók!!!!!

  • Különben már a népszavazásra felhívó szöveg is uszító és nagyon buta(öngól)138 ezernek kéne összejönni….
    Friss kiegészítés más forrásból:már 63 % támogatja a megrendezést!
    Nagy blama lenne visszamondani,de erre persze valószínűleg csak baloldali kormányzás esetén kerülne sor…..(ők sosem terveztek,számoltak,csak felelőtlenül költöttek,ígérgettek a győzelem érdekében…pechjükre kiderült Gyurcsány idejénem!)

  • Helyesbítés: Gyurcsány idejében!

  • Na ezen a fórumon a szellemi csökkent(és erre még büszkék is),hiteltelen,önkritika nélküli és főleg „tájékozott,szerény és kulturált,jó modorú”emberek maguk
    között vetélkedőt rendezhetnének….sokan osztoznának az 1.helyezésben……a többi kívülálló és normális ember meg szavazhatna,hogy ki az ütődöttebb…..
    Szerencsére itthon azért vannak ennél színvonalasabb versenyek,amik
    szórakoztatóak és tanulni is lehet belőlük …..de nem hülyeséget,gyűlöletet!

  • Boda Marcsi
    2017 január 26
    1:29 du.

    Nos, gyűlöletet Öntől is tanulhatnánk. Nem fogok!

  • Boda Marcsi
    2017 január 26
    1:29 du.
    T. Hölgy.
    Tisztelettel érdeklődöm, ön hol nyert szellemi vetélkedőt?

  • Nem én gyűlölködöm….csak észrevételt,kritikát teszek tényeket írok itthonról,nem hazugságokat terjesztek…….

    Aztán falusi régebben nyertem már vetélkedőt,versenyt, persze nem szerepelek a TV-ben,de sok itteni hozzászóló ezen a fórumon vagy a diliházban bizony nyerhetne,az első helyezésért „holtversenyben”többen győznének….

  • Nos,ha a Momentum eléri,hogy legyen népszavazás az olimpia rendezéséről,az eredménynek nem biztos,hogy örülni fognak,ha a többség a megrendezésre szavaz(jelenleg 63 % körül vannak)ha ez marad égés lesz…
    Persze a mai kormány nem hülye,hogy erőn felül rendezzen olimpiát és abba belebukjon (a szocik emélkül is megbuktak!),csak akkor ha erre van,vagy lesz is fedezet!
    Aztán Botka népszerű és jó polgármester,nem véletlenül régóta,meg
    jól látja,hogy a régi leszerelt politikusokkal,gárdával esélytelen a baloldal győzelme……igaza van,de hol vannak az új,hiteles politikusok és hol van egy elfogadható program????na egyenlőre sehol és az idő ugye kevés…..!

  • leszerepelt politikusokra gondoltam,elírás volt,de az igaz,hogy többen nem „szereltek”le hadban állnak….,még mindig bíznak magukban,meg a csodákban….
    és az emberek hiszékenységében……ezen a szinten vannak!

  • Boda Marcsi
    2017 január 29
    11:42 de.
    Roppant erős mezőny lehtett.. 😀

  • Boda Marcsi
    2017 január 29
    11:42 de.

    „Nem én gyűlölködöm” kontra „sok itteni hozzászóló ezen a fórumon vagy a diliházban bizony nyerhetne,az első helyezésért “holtversenyben”többen győznének….”

    Boda Marcsi
    2017 január 30
    9:04 de.

    A legtöbb politikus bízik az emberek hiszékenységében, és joggal. Enélkül a populistáknak esélye se lenne!

  • Falusi!

    Ne erőlködjön feleslegesen…..
    Amúgy magának és különösen FIGYELŐNEK,meg a NORMÁLIS többségnek írom
    a következőket:

    Orbán ma Szegeden járt (több más város után!!!)és tárgyalt Botkával,sajtótájékoztató is volt élő egyenes adásban!!
    Egyben elismerte azt,hogy Szeged régóta sikeres és fontos város az országban meg azt is,hogy ez főleg Botka érdeme is aki 2002 óta a város polgármestere!!!!megérdemli!
    Amúgy Orbán 50 milliárdos támogatást ígért fejlesztésre,bérlakás támogatásra …stb.ami nem semmi!
    Ezek után lehet a kormányt kritizálni,szidni,de ugye minek?ugyanis több esze és ereje van,mint a leszerepelt ,szánalmas baloldalnak együttvéve!!!!!!!!!
    (amit eddig is tudtunk…..)
    Botka a KEVÉS !!!értelmes,hasznos baloldaliak közé tartozik,sikeres polgármester hosszú ideje,így felméri,hogy nem éri meg neki ezt
    elveszíteni egy teljesen valószínűtlen, baloldali miniszterelnöki
    győzelem miatt…..!
    Lehet Orbánt ismét szidni,de észben,erőben és hitelességben ugye nincs esély?…….
    Talán több ész,erő és hitelesség kellene a fórumon,meg a fanatikusoknál(ami ugye nincs!!!).
    Na jót derültem ismét a balfék…erőlködőkön!
    Egyébként falusi mezőnyében nem kívánok versenyezni,mert az nem dicsőség,hanem szégyen lenne…..remélhetőleg felfogják ?
    Pá kedveseim,ne izgassák fel magukat feleslegesen!!!!!