Gondolatban és imában a tragikus magyar buszbaleset érintetteivel vagyunk

2017 január 21 9:47 de.16 hozzászólás

Legalább 16 magyar állampolgár halt meg az olaszországi Verona környékén, amikor péntek este a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító autóbusz beleütközött egy oszlopba és kigyulladt. A halálos áldozatokon kívül összesen 39-en szenvedtek sérüléseket és 12-en súlyos állapotban vannak egy helyi kórházban. Ez a legsúlyosabb magyar autóbusz baleset 1999 óta–akkor Ausztriában halt meg 18 magyar állampolgár hasonló szerencsétlenségben.

Szombat reggel a 444.hu című lap tudósított arról, hogy a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt gyűltek össze a gyászolók–mécseseket gyújtottak és virágokat helyeztek el. Az iskola egyik képviselője pedig felolvasta a megmenekült diákok és utasok névsorát. Kiderült, hogy az iskola tornatanára több alkalommal visszament a lángoló buszba, hogy onnan kimenekítsen diákokat–így számos életet mentett. Sajnos a tanár súlyosan megégett és jelenleg is kórházban ápolják–saját két gyereke és felesége, akik a buszon voltak pedig nem szerepeltek a szombat reggel felolvasott élők listáján.

Illusztráció: Cheri Wollenberg

Illusztráció: Cheri Wollenberg

A tragédiáról a kanadai közszogálati televízió – a CBC – honlapján is beszámoltak. Az Associated Press-től érkező tudósítában beszámoltak arról, hogy nem találtak féknyomokat a baleset helyszinén. A szerencsétlenség idején a helyszínen lévő szlovén sofőr szerint a busz egyik kerekével észlelt problémát és probálta figyelmezteti az előtte haladó magyar buszvezetőt, de már sajnos túl késő volt.

Szombaton 12 megmenekült magyar diákot szállásoltak el egy veronai hotelben, ahol jelenleg pszichológiai szolgáltatásokban részesülnek. A sérült, illetve elhunyt gyerekek szüleinek utazási költségeit a magyar állam fedezi, oda-vissza Olaszországból és szintén az állami szervezi az elhunytak földi maradványainak hazaszállítását.

Gondolatba és imába foglaljuk az áldozatok hozzátartozóit, a gyászoló családokat és teljes felépülést kívánunk a sérülteknek.

16 hozzászólás

  • Sajnos az ausztriai busztragédiánál egyik barátom gyereke is életét vesztette. A balesetet sajnos múszaki hiba akozta. Most is nagy valószinűséggel ilyesmi okozhatta a katasztrófát. Az ausztriai eset után az EU országokban mindenütt szigorították a személyszállító eszközök műszakiállapotának ellenörzését. Szúrópróba szerüen állítanak meg buszokat vagy kamionokat és ha nem felelnek meg a szigorú előrásoknak azonnal intézkednek és kivonják a forgalomból. Az üzemeltetőt pedig büntetik. Esetenként még börtönbüntetést is kiszabnak. Ez persze édes-keveset használ a 16 áldozaton. Csupán egy nagy figyelmeztetés ismét, hogy nem elég az ellenörzések gyakorisága és kellene egy olyan felsőbb szerv amely minden olyan cég eszközeit ellenörizné rendszerességgel aki emberek és főleg iskolások szállításával foglalkoznak

  • Borzasztó tragédia!
    Nyugodjanak békében az áldozatok.
    Azért öreg buszt nem kéne használni már, ellenőrzésről nem is beszélve!

  • Szörnyű baleset,tragédia!Félóránként tudósítanak a TV.ben,itthon nemzeti gyásznapot rendeltek el. Úgy tudjuk 16 halott,öt súlyos,életveszélyes sérült van,több mint húsz könnyebb sérült és van aki karcolás nélkül megúszta!
    A kórházakban mindent megtesznek a sérültekért,az állam gondoskodik a hazautazásáról,meg halottak hazaszállításáról…..
    a műszaki hiba mellett állítólag a sofőr elaludt (vagy rosszul lett?)még folynak a vizsgálatok!
    A halott fiatalokon kívül felnőtt áldozat tanár is van aki segített a mentésben!
    Nyugodjanak békében!!!

  • Tragikus !

    Előttük volt még az egész élet.
    Sok szép fiatal…

    .

  • "tieztelthölgyeimésuraim"

    Itt van az iskola a közelünkben. Még arra menni is fájdalmas

  • A magánfuvaroztató olyan távolsági buszt (Setra S317 GT-HD típusút) üzemeltetett, amit a németek már 14 éve nem gyártanak. A balesetet szenvedett busz biztonságtechnikailag – eltúlozva – egy Skoda MB1000-es személygépkocsival volt egyenlő.

    Nem helyénvaló, de itt kívánkozik ki belőlem: a magyar személyszállító magánvállalkozók zöme lehasznált öreg járműveket vásárolnak a kedvező alacsony ár miatt. Ha rajtam múlna, nem engednék közlekedni magyar távolsági buszokat sávelhagyás érzékelő berendezés és ráfutásos ütközést kivédő automatikus fékrendszer nélkül.

  • Drizari Ennél a Setránál Magyarországon elavultabb buszok is futnak. A Setra a buszok királya, technikailag mindig a legjobbat nyújtják. Egy típus lecserélése nem azt jelenti, hogy mindent lecserélnek benne. Ne tudd meg, milyen állapotban vannak a magyar tömegközlekedési járművek. Ez a Setra még jónak minősült közöttük (ha jól volt karbantartva). Látatlanban lefogadom, van olyan jó, mint egy „modern” kínai King Long.
    A sávelhagyási és ráfutásos fékrendszer futómű vagy kerékmeghibásodásnál nem ér semmit, de sokkal gazdagabb országok sem engedhetik meg maguknak, hogy csak ilyen modern buszokat használjanak. Ez utópia.
    Sokkal egyszerűbb megoldást tudok. Távolsági utazásoknál, a buszvezető mellé kell ülni, és ébren tartani. Ennyi utas között mindig van olyan, aki szeret beszélni. A műszaki meghibásodás pedig sajnos bármikor megtörténhet. Még egy ultramodern autónál is.

  • Llanfair,

    alapkövetelménynek kellene lenni (ma már az Érdi emelkedőn se 70-80 km/h sebességgel hajtanak fölfelé az autók) :

  • Drizari Jó lenne. De Te is tisztában vagy Magyarország lehetőségeivel. De újra mondom, Európa gazdagabb országai sem tudják ezt teljesíteni. Minden autóban jó lenne ha lenne, nem csak a buszokban. De ez egy nagyon távoli jövő, mikor még téli gumit sem tudnak venni az emberek.
    Kösz a bejátszást, 45 éve foglalkozom autóbuszokkal, javítottam és vezettem. Ezért nem vesz „charlie” emberszámba :). Ráadásul még van egy mérnök barátom a Volvonál Goteborgban is, ezért a Volvóból napra kész vagyok, mert imádja a munkáját (vezettem is Volvo buszt évekig). Az én személyautóm tele van mindenféle technikával, de ennek nagyon komoly anyagi vonzatai vannak. Nem lehet úgy kötelezővé tenni, hogy alig van aki megtudja fizetni. Én is nyugodtabb lennék, ha a mögöttem közlekedő rendelkezne ilyennel.

  • Llanfair, ezt írod:..”45 éve foglalkozom autóbuszokkal, javítottam és vezettem. Ezért nem vesz “charlie” emberszámba”
    Nem igaz, nem a munkaköröddel volt soha gondom, hanem hogy folyamatosan a szád íze szerint másítod a valóságot.

  • Llanfair,

    az autópályákon ma már nem 80 km/h sebességgel közlekednek, mint valamikor közlekedtek motorkímélés miatt a Zsigulikkal, ezzel tolva ki minél későbbre a motorgenerált.
    Új személygépkocsikban ma már alapfelszereltség a keréknyomás-ellenőrző, a menetfény, az ABS, az EPS, még a Suzukikban is, mivel hatósági előírás. Rövidesen bővülni fognak a kötelező biztonsági berendezések száma.
    A téli gumi hiányáért szigorúan büntetnék, mivel a nyári gumik alkalmatlanok biztonságos közlekedésre télen.

    Aki nem bír venni téli gumikat, ne vegyen autót se. Aki személyszállító vállalkozónak nincs beszerelve a távolsági buszába AEBS, az a jármű ne kaphasson műszaki engedélyt. 2018-tól Európában kötelező lesz a vészfék-asszisztens használata a haszongépjárműveknél.

  • charlie Nem, nem igaz. Leírtad, hogy azóta nem tudsz komolyan venni, mióta kiderült, hogy buszvezető voltam, és csak elkísértem a feleségemet a kongresszusokra. Bár ezt én sosem titkoltam, whisky-s cikkemben hajdanánt ezzel kezdtem. Sosem szégyelltem, hogy kétkezi munkával telt az életem, annál több jutott a művelődésre és a kedvteléseimre. Sosem a munkáért éltem, azért dolgoztam, hogy élhessek.
    Ne szégyelld, ez a magyar általános felfogás, a buszvezetők mind hülyék. Hallottam eleget, mindenféle himi-humi iskolát elvégzőktől.
    Sosem másítottam a valóságot. Fő érvetek a jobboldalon, hogy folyamatosan hazugsággal vádoltok mindenkit, de velem szemben még sosem tudtátok bizonyítani. Semmi mást nem tudsz felhozni vétkemül, mit a személyes ellenérzésedet. Ezt azért nem nevezhetem objektív látásmódnak. Azzal vádolhatsz, hogy az én helyemről másképpen látszanak a történtek, mint a tiedből. De szerintem te állsz rossz helyen. Sajnálom. De demokrata vagyok, azért utálsz amiért akarsz, ne keressél rá magyarázatot. 😀

  • Drizari Miután egyetértettem veled, hiába fokozod. De a szabályoktól nem lesz pénz. Ne vegyen autót akinek nincs rá pénze? Már régóta mondom, de nem valósítható meg, a törvényhozók nem merik meghúzni. Sok munkahely menne a levesbe.
    (Bár a téli gumi hasznosságáról is érdemes lenne beszélni, lenne mit).
    Tőlem még fekete dobozt is tehetnek az autóba, aminek tervétől most nagy a felháborodás.
    De legyen, és állítsák le a tömegközlekedést Magyarország nagy részén, és csak akkor induljon újra, ha TÉNYLEGESEN megfelelnek a követelményeknek. Lásd buszok és Metro. Ne csak az egyéni vállalkozóknak legyen kötelező, hanem mindenkinek.
    Jó lenne, de pénz nélkül nem megy. Az EU is hozhat szabályokat amit nem lehet betartani, de minek. A diesel botrány is az elhamarkodott és erőltetett szabályozás miatt történhetett. Mindennek megvan az ideje. Szerintem.

  • Én is az iskolától nem messze lakom,ismerem a helyet….
    A polgármester asszony személyesen is kiment Veronába…!
    nagyon rendes,biztosan segít a kerületi hozzátartozóknak,a Teréz kőrúti balesetnél is felkereste az itt szolgálatot teljesítő két
    súlyosan sérült rendőrt és anyagi támogatást is adott!

  • Llanfair,

    tudom, nem illik ilyen helyzetben ezt mondani/írni, de azért szorítok, hogy a vizsgálat jusson arra az eredményre, hogy a buszvezető hirtelen rosszulléte miatt következett be a baleset, és ne műszaki hiba miatt, vagy ne a pilóta figyelmetlensége miatt.

  • Drizari Én is ezt szeretném. Ez lenne a legjobb mindenkinek.