Hazát árulok

2017 január 30 8:13 de.76 hozzászólás

Aláírtam egy ívet.
Mostantól hazaáruló vagyok.
Ezeréves garancia, részletfizetés megoldható.
Erzsébet utalványt elfogadok.
Nem azért árulom a hazám,
mert nem szeretem.
Azért árulom, mert másképp szeretem,
mint azok, akik szerint nem szeretem
Azt szeretném, hogy a hazám
szebb és jobb hely legyen.
Hogy sokféle ember elférjen benne,
még azok is, akiket nem szeretek.
Nem lehet mindenkit szeretni.
Nem kell mindenkit szeretni.
Egyszer egy cikkemet azzal kezdtem, hogy
nem szeretem a melegeket és a bicikliseket.
Voltak, akik itt abbahagyták az olvasást.
Nem ezt várták tőlem.
Pedig, így folytattam: attól, hogy valaki meleg,
vagy biciklis, még nem kell őt szeretni.
A melegek és a biciklisek között
is vannak jók, és vannak gazemberek.
Erkölcsösök, és aljasok, okosak és buták.
Elmebetegek és zsenik, törtetők és tisztességesek.
A magyarok között is.
Bartók is magyar volt, Szálasi szintén.
Árulom a hazám. Komfortos, élhetőbb,
Magyarországra néző hazát beszámítok.


Föld S. Péter

76 hozzászólás

 • Hollósy Gerti

  Szomorú vagyok, hogy ennek így kell lennie, hogy ezt meg kellett írni.
  Igen nem kell mindenkit szeretni, és úgy is mondhatjuk, nem kell mindenkit gyűlölni.
  Sajnos már a szeretet és a gyűlölet is központi irányítással működik, van nemzeti szeretet és nemzeti gyűlölet, a többi meg nem számít.

 • Bartók sem volt”fajtiszta”,
  a salosián pedig örmény eredetű volt.
  Nem is szabadna egy oldalon e-két névre még célozni sem.

 • Eddig tudtam Leninről, hogy hivatásos forradalmár,- Mécs Imréről, hogy hivatásos halálraítélt,- most tudok FSP-ről, mint hivatásos hazát-árulóról. Rabbi, tu dixisti !

 • Ötvenhatos
  2017 január 30
  9:45 de.
  HÁt… ezt nemértetted..
  Van így..

 • Látom, kifogynak lassn témából az itteni beírók!
  Sajnálatos.

 • Ugyan miért nem volt “fajtiszta” Gyuri? Minél több vérkeveredés van annál jobb fajok és egyedek születhetnek. A spanyol királyi ház igyekezett fajtiszta maradni és a végén csupa dilis egyed született belőle. Ám ez nem idevaló téma. Sajnos az a nagy baj, ahogy sokan látják a nemezeti szeretet vagy nemzeti utálat irányított. Nem csak Magyarországra áll ez. Minden olyan rendszer ahol előakarják írni, hogy kit utáljunk és kit szeressünk az diktatúra. Persze nem muszály mindig azt cselekedni amit előírnak. Inkább süssék rám a bilogot, hogy lázadó anarchista. Persze könnyű beszélni amikor a fentálló rendszer minden idegszálával arra koncentrál hogy eltüntesse a lázadókat

 • Klárikám,
  hát akkor mondjál valami jót.Szeretettel üdv:Gyuri.

 • Irigylem a szerzőt, hogy meg tudta fogalmazni azt, amit én legbelül érzek. Köszönöm!

 • FIGYELŐ!!

  ezen a fórumon már régen kifogytak a témákból,amit az is bizonyít,hogy azonos dolgokban több cikket jelentetnek meg,persze
  tájékozatlanul,hiteltelenül,amit itthoni tényekkel rögtön meg is lehet cáfolni természetesen több forrásból és hitelt érdemlően!
  Tudod minden keresztény náci ,Orbán fasiszta stb….annak ellenére,hogy a holokauszt emléknapról országszerte megemlékeztek,meg január 22-én itthon keresztény (katolikus,református,evangélikus közös) istentiszteletet rendeztek
  sok itthoni templomban!

  Nálunk például Keresztény-Zsidó imaóra volt Erdő Péter bíboros
  és Frőlich Róbert országos főrabbi megnyitó beszédével,amin református ,evangélikus püspökök valamint Simon Ferenc bécsi katolikus főlelkész ,valamint a bécsi keresztény-zsidó párbeszédért felelős Szécsi József főtitkár is részt vett a Keresztény-Zsidó társaság részéről!!!!!
  Imaóra részvevői!!!:
  Fekete László főkántor,Dohányutcai zsinagóga és Szécsi Máté opera énekes!
  Hát ez az igazság!
  Nincs itthon zsidó gyűlölet,míg ezen a fórumon és a kinti hit nélküli politikai csőcselék részéről gyűlölet,és hazugságok!!!!

 • na el lehet dönteni,hogy ki is árulja a hazát…a kinti és itthoni
  hit,becsület nélküli haszonleső baloldali csőcselék…persze nem eladó!!!!

 • Föld.S.Péter meg kéne gondolni,hogy mit is ír alá….mert ez a cikk nem igazán” dicsőség” egy magyarnak,akárhol él is…!

 • Figyelő
  2017 január 30
  12:22 du.

  Korábban írta, hogy mindent az államtól várunk. Jelen esetben NEM várom az államtól, hogy Olimpiát rendezzen. Rendezze meg aki akarja, de a saját erejéből (pl. saját lábukon álló politikus csemeték), ha ez akkora nagy üzlet, mint ahogy a hatalom állítja, akkor keressenek is rajta, de ne a közpénzt kockáztassák!

 • Ezt a hozzászólásom a “Nemzetközi Holokauszt emléknap” című cikkhez is ajánlom elolvasásra!

 • Szükségtelen a sok patetikus szövegelés, sokaknak a tökük ki van tőle…

  https://nepszava.us/blogs/news/meg-nincs-dicsoseg-de-mar-osszevesztek-rajta?comment

 • Millió jó téma van……..emellett.

 • Avi,
  a fennálló rendszernek könnyű dolga van az olyan”lázadókkal”akik magukat tüntetik el és még büszkék is rá.Nem kell utálni senkit.A hazát azonban szeretni kell.Bartók azért nem volt”fajtiszta”,mert bár tiszta magyar nem létezik,de egy zsidók leszármazottja nem lehetett magyar Bartók idejében.Kún,hajdú,székely,rác,sváb,oláh, kabar,kazár stb.mindenki igen.Zsidó nem!Nos erről szól az egész magyar történelem.Ennek égisze alatt gyilkolták meg elődeinket és ha tehetnék…Európa többi népei sem”talit kátchélet”.Egyébként, szerinted az örmény nemzetvezető tényleg frissítette a magyar vért? Ha igen akkor elég leprás vért kaptak.

 • Vannak, akiknek az éppen “aktuális” Magyarország nem tetszik. Miért?

  Vajon Földesnek melyik Mo. tetszett/nem tetszett? A Rákosi-féle, a Kádár féle, a Horn/Szdsz-féle, a Medgyessy/Gyurcsány féle, az Orbán/Torgyán féle? Melyik?

 • A Földes-féléknek pillanatnyilag a (reményükbeli) Szigetvári Viktorka féle Magyarország tetszene, – ahol mindenki kedvére fujhatná a sipját meg a fütyülőjét. Előre várom (az ötvenhatos(!) apától származó) victoriai nyegle kommentelő ur holnaputáni kioktatását , Putyin kapcsán… -r.t-

 • Mellesleg, Bartók Béla NEM volt zsidó, csak a felesége! Ezért vándorolt ki Amerikába.

 • Kedves Boda Marcsi,
  túlzottan elég belőled itt is.Ne foglalkozz te a Holokauszttal. Elődeimnek,akiket a ti elődeitek gyilkoltak meg,még a sírjukban sem foroghatnak,mert sírjuk sincs csak a szétszállt füst.Hagyd békében legalább az emléküket.Ezen a napon Mi gyászolunk,ti pedig–ha nincs bűnötök legfeljebb nem kell meggyónnotok.Kollektív felmentést pedig nem fogtok kapni a jóvátehetetlen bűnötökre.

 • Boda Marcsi
  2017 január 30
  2:36 du.

  Ez igen szép megemlékezés az egyházak részéről.

  A második világháború idején sajnos nem voltak ilyen nyitottak egymás irányában a felekezetek, nem volt jellemző az ökumené. Reméljük ez a vallási egyetértés így marad a jövőben is!

 • Figyelő
  2017 január 31
  11:02 de.

  Nem mintha számítana a származása, de ha zsidó volt, akkor ez a magyar hatóságok érdeme, hogy kiengedték Nyugatra az akkor még nem híres zeneszerzőt! És máris megdől gyuri kedvenc elmélete, hogy a magyarok kollektíven mindenkit gázkamrába küldtek, aki kicsit is tehetségesebb volt köztük.

  Radnóti meg Szerb Antal érdekében számtalanszor közbenjártak a kollegák a német megszállás előtt. Főleg a nyilasuralom alatt kerültek veszélybe ezek a pesti hírességek, főként az országban uralkodó anarchia miatt. Az Eichmann parancsára nyugatra hajtott halálmeneteket senki nem ellenőrizte, a nyilasok és az SS olyan tömeges kivégzéseket is végrehajtottak, amire Horthy alatt nem volt példa.

  A vidéki zsidók sajnos már a nyilasuralom előtt is a deportálás áldozata voltak, főleg az idősek és gyerekek.

 • Seres Róbert

  Földeske, ezt az országot te hazaként nem tudod elárulni, (esetleg kiárúsítani), mert minden megnyilvánulásodból égbekiáltóan kitűnik hogy CSAK galutként kezeled, de ezt már szerencsémre sokan előttem is a szemedre hányták!

 • Mellesleg a zsigerből bolsizó kommentelőknek talán van egy kis értelmezési problémája. A cikk ugyanis nem erről szól. Olvassátok figyelmesebben.

 • Hát… gyönyörűen kikozmetikáztátok Horthyt. Olvastam a facebookon, hogy jótékonysági kozmetikai szolgáltatások lesznek.. várnak rátok, kell a szakember…

 • Tüske Zsófia

  hazai lámpa: tévedni tetszik: Bartók Béla összes jelentős műve készen volt már az 1940-ben történt amerikai kivándorlásakor. Nemzetközi hírneve is volt, már a huszas években koncertezett Angliában, Hollandiában és Németországban, később Prágában, Olaszországban és még a Szovjetunióban is. Előadásokat is tartott, szinte mindenütt a világon. 1936-tól az MTA tagja.
  Nem is értem, hogy ha már nyűvi a netet, miért nem néz utána, hogy ne téves dolgokat írjon.
  És figyelőnek: (nem, mintha számítana): Pásztory Ditta sem volt zsidó így biza nem a zsidóüldözés elől menekültek Amerikába. Van ám az úgy, hogy egy aljas és embertelen rendszer csípi bizonyos embernek nevezhető egyének szemét.

 • Hollósy Gerti

  Alma egyetértünk! 🙂

 • Tüske Zsófia és Alma,
  mint Gerti én is Veletek tartok,hazai lámpásék bosszúságára.Panaszt az UNO és UNESCO nevű sóhivataloknál írásban lehet beadni.

 • Tüske Zsófia
  2017 január 31
  5:33 du.

  “Bartók Béla összes jelentős műve készen volt már az 1940-ben történt amerikai kivándorlásakor.”

  Hú, de nagy érvet mondott most! Van Gogh összes jelentős műve készen volt 40 éves korára, mégis éhen halt és egy képét se tudta eladni Hollandiában. Amerikában meg csodálkoznék, ha számítana, hogy ki az MTA tagja, de javítson ki, ha tévedek.

  Bartók nem volt szegény vagy mellőzött, de nem is volt az a népszerű szerző, mint manapság. Kodály sokkal ismertebb volt már a háború előtt, a Háry János kedvelt színpadi mű volt.

 • Almási Alma
  2017 január 31
  2:57 du.

  “Hát… gyönyörűen kikozmetikáztátok Horthyt.”

  Rajtad a kozmetikus nem segítene, esetleg az agysebész …

  Ezt írtam: a pesti hírességek a nyilas uralom alatt voltak veszélyben, a vidéki zsidók már a nyilas uralom előtt a deportálás áldozataivá váltak, mikor Horthy volt a kormányzó. Ugye a szövegértés neked luxus meg a barátnőidnek, csak püfölitek a klaviatúrát, ahogy meglátjátok a nevemet.

 • Attól tartok, én nem neveztelek meg téged, mint kozmetikust (olvassunk minden nap!).

  Senkit sem neveztem meg, de úgy tűnik, magadra vetted. Nyilván okkal. Bár én igazából nem rád céloztam, de így is jó, legalább elszóltad magad… 😀

  (Tudod, lámpa, esküszöm, élvezetesebb veled, mint Marcsival.Mert ő következetesen mindig ugyanazt fújja. Te viszont változatos vagy és tele önellentmondással… De ezt majd még kipróbálom veled konkrétan is, légy résen! 😀 )

 • Tüske Zsófia

  hazai lámpa: nem népszerűséget említett, hanem azt mondta, Bartók Béla 1940-ben nem volt híres. Azt már elmulasztotta elolvasni, a világon hány országban koncertezett, hány helyen gyűjtött népzenét és tartott zenei tárgyú előadásokat. [csak, hogy a korabeli magyar hatóságok dicséretét zengje, amiért egyáltalán kiengedték az országból esetleges zsidó származása ellenére] Bartókot lehet szeretni és utálni is, ez ízlés dolga, de a hírnevét elkenni nem lehet.

 • @lámpa!
  Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy egy szándékos, módszeres, jól megtervezett tömeggyilkosság sorozatot egyáltalán milyen erkölcsi alapon lehet “árnyalni”?

 • Almási Alma
  2017 február 1
  2:51 de.

  Mindig is sejtettem, hogy sunyi vagy és rosszindulatú, de most már tudom is.

 • Ez az ország a Monarchia idején élte az aranykorát. Utána minden csak rosszabb lett. Az osztrákok ma megtagadnak minden közösködést. Nem csoda.

 • Almási Alma
  2017 február 1
  6:52 de.

  “egy szándékos, módszeres, jól megtervezett tömeggyilkosság sorozatot egyáltalán milyen erkölcsi alapon lehet “árnyalni”?”

  Mit árnyaltam és hol? Én arról írtam föntebb, hogy nem igaz, hogy a magyarok kollektívan irigykedők és egymás elnyomói lennének, valaki még a közismert viccet is beírta erről a minap. Példa rá azok a magyar zsenik, akik itthon fejtették ki a munkásságukat. Tegnap a Sznobjektívben pont erről beszéltek Puzsérék, hogy ilyenek is voltak, pl. Rubik Ernő, Weöres Sándor, Bródy, Szörényi stb. De jó példa Kodály és Bartók is, attól függetlenül, hogy Bartók disszidált. Soha nem tagadta meg a magyarságát, csak a politikai rendszerrel volt baja.

 • Igazi gyöngyszem (veszélyes kor az öregkor):

 • hazai lámpa
  2017 február 1
  7:35 de.
  Írod:

  “Almási Alma
  2017 február 1
  2:51 de.

  Mindig is sejtettem, hogy sunyi vagy és rosszindulatú, de most már tudom is.”

  Hogyne. Mások is mondták már. Mindenkor azok, akiket szembe szoktam állítani régebbi állításaikkal. Tudod, a sunyiság szerintetek azt jelenti, ha a tegnapelőtti mondásotokat, állításaitokat keresztbe teszem, vagy netán “lefordítom” logikára – persze megfelelő iróniával. Ettől valamennyi összevisszabeszélő fórumtárs teljesen ki szokott akadni. Na de micsinájjak, ha nem csak a legutolsó hozzászólásodra emlékszem… 😀

 • Orsós Elemér

  Nem kell ezt az országot félteni, legfeljebb az ilyen Föld S. féle “szatírikus” szatíroktól!

 • Orsós Elemér,
  az országot nem féltem,mert minek?Most már a Kertész Ákost sem féltem.Folytassam?!

 • Almási Alma
  2017 február 1
  9:36 de.

  Nem ez az első eset, hogy megfenyegetsz, és mindenféle képtelen váddal próbálsz hitelteleníteni.

  Tudom, a nagyon egyszerű gondolkozású embereknek minden fekete-fehér, ezért nehezen emészted meg, hogy én empatikusan írok a régmúlt időkről. Te még a gúnyolódáson, vádaskodáson kívül egy példát nem hoztál föl, hogy én hol kerültem ellentmondásba! Tudod, az is egy megoldás, hogy rákérdezel, hogy biztos jól érted, amit írok?

 • “Hazát árulok…”
  As usual.

 • Figyelő!

  Komplexusos olvtársam sajnálatos, hogy magának mindenről AZ jut az eszébe. Ez nem a korral járó szenilitás, ez szándékos amnézia.

  Egyetértve Tüske Zsófiával, hogy Bartókné Pásztory Ditta nem volt zsidó, de Magát még az sem zavarja, hogy 1940-ben, akkor, a távozásukkor még itt se voltak a – maga által is oly sokat hivatkozott bűnbak, mindenben hibás – németek, ergo még ez sem logikus, Klára!

  Bartók egyszerűen gyűlölte a Horthyt és főleg a rendszerét, annak művészetpolitikáját és azzal együtt minden ahhoz hasonló önkényuralmi, fasiszta náci rendszert is. Nem véletlen, hogy végrendeletben hagyta meg, hogy amig Hitlerekről, Horthykról, Mussolínikról, Gömbös Gyulákról …st. neveznek el utcákat tereket, és intézményeket, addig a műveit nem játszhatják Magyarországon.

  Ön pedig asszonyom úgy tesz mintha ez itt a KMH-n még nem kapott volna százszor is publicitást, és azzal próbálja százegyedszerre is bagatellizálni – az olvasókat elaltatni – a kor legnagyobb magyarjának a disszidálását Amerikába, hogy persze , mert >itt is zsidó van a háttérben<…

  Maga tehát mindig erre lyukad ki, mert nem tud megbékülni, megszabadulni a betegesen még önmagában is gyűlölt elemmel, azaz a saját zsidó génjeivel… Rossz lehet magának…

  Sajnálom – magát, de a szegény zsidó apját és rokonságát méginkább… Mert, nincs kártékonyabb az öngyűlölő zsidónál és annak környezetére gyakorolt hatásánál… Vetkezze le kérem, ha van még rá ideje, ezt a mániát!

  V

  Tanulság:

  R á a d á s u l . ez a csodás magyar zeneszerző és remek ember Bartók, Kodály Zoltánnal egyetemben, mint pechére a maga újságíró, Miklós bácsikája is, tagja volt a Magyar Tanácsköztársaság egyik legfelső Direktóriumának. Pedig ő nem is volt zsidó.

  Ugyanakkor, egy önhöz hasonlóan, részben zsidó származású horthysta vezér-gyűlölködő, Imrédy Béla miniszterelnök, mint háborús és emberiség elleni bűntettek főkolomposa, akasztófán végezte…

 • voronyezs
  2017 február 2
  8:44 de.
  Na, van oka, hogy belém kössön!
  Én csak itt hallottam Bartókról és kimeneküléséről.
  Semmi más “propagandát”nem ismertem, itt ezt tanitják, mondják! Jó lenne, ha személyemet békébe hagyná, keressen más célpontot gyűlőletének!

 • Orsós Elemér

  gyuri10
  2017 február 1
  4:34 du.
  Sokan nem bánnánk ha Földest sem sajnálnád, de neki is inkább Canadát ajánlanám, mert vele is csak eggyel többen lennétek, úgy mint a kreativ Dániel Péterrel vagy mint a friss várományos Szegedi Csanáddal.

 • Orsós Elemér,
  utálom a seggnyaló esetleg sajátjait is eladó”embereket”,mint pl. Seggedi 3.14csa-nád.De még mindig jobb,ha tudatlanságukat beismerve kissé elkésve is,de észhez térnek.Dániel Péter pedig a te sajnálatodat nem igényli.Tudod,Nekünk mindig ilyenünk van.A magyaroktól és senkitől nem kérünk a sajnálkozásból.Megelégszünk a feneketlen irigységből fakadó gyűlölettel.Ennél többre úgy sem vagytok alkalmasok.

 • Orsós Elemér Földes nagyon jól ír. Az országot azoktól kell félteni, akik nem értik meg. Mondjuk Tőled.

 • Tüske Zsófia Kedves Zsófia Bocsánat, egy pici kiegészítést tennék. Szinte minden jelentős műve volt készen Bartóknak, mert a XX. század zenei mérföldkövének számító Concertot 1943-ban publikálta.
  Ez volt Amerikában az első műve, három év hallgatás után, de nagyon nagyot szólt. Ezután még megírta a Szóló hegedűszonátáját Menuhinnak, és a III. zongoraversenyét a feleségének. Elég jelentős darabok. De a lényegen ez nem változtat.

 • Orsós Elemér

  gyuri10
  2017 február 3
  9:44 de.
  Mivel szándékosan félreértelmezted és félremagyaráztad egyértelműen jóindulattól csöpögő, irántatok való aggódódásomat, hadd válaszoljak szelid visszafodottsággal, naiv költői kérdésekkel:
  Miből gondolod hogy, ez a megtért bárányka (3.14csanád) a már egyszer jól bevállt módszer rutinszerű alkalmazásával Titeket nem ver át, mint szart a palánkon? Mégis milyen hasznát veszitek Ti Danikának, azon kívül hogy, Magyarországon sikerült neki a már eddig is hatalmasnak hazudott antiszemitizmust tovább gerjesztenie, majd mint aki jól végezte dolgát, hozzátok somfordált? Mikor mondtam hogy, sajnálom szegény rögeszmés rettegőt? Ki magyarázta be neked hogy, mi feneketlenül irigykedünk egy olyan nyugat-ázsiai kis országra, aki csak kizárólag halálos ellenségekkel körülvéve tud békében élni? Ha még ezekre az egyszerű kérdésekre sem tudsz egyenesen válaszolni, akkor hogyan tudod az általános alkalmatlanságunkat bizonyítani?

  Utóirat: most sem én kezdtem a szemtelenkedést, csak tapintatos udvariassággal felvettem a kesztyűt! 🙂

 • voronyezs
  2017 február 2
  8:44 de.
  Még annyit szeretnék a beírásához válaszolni, hogy engem nem kell bántani, és mindennek elmondani. Soha nem titkoltam semmit, hiszen csak rám kell nézni. Apámtól örökölt forradalmi hajlamom, viszont a kommunizmus alatt feléledt és én meg az akkori diktatura ellen harcoltam és szenvedtem.-
  A Legfelső Birót, nem zavarta származásom, elitélt a szabályok szerint, ez 1950-ben volt!
  A 40-es években semmi bajom nem volt, sem családomnak. Apám munkaszolgálata nem volt “embertelen” és minden baj nélkül hazatért. Kanadában halt meg, mint emigráns 98 éves korában!

 • Mellesleg semmi komplexusom nincs.
  Katolikusnak neveltek, ilyen iskolába jártam, férjem szintén az volt. Lányaimat is katolikus prívát iskolába járattam.
  Ja, és nincs bennem semmiféle gyülőlet érzés senki íránt, ami sajnos sok zsidóban megvan.

 • Orsós Elemér,
  az a bizonyos 3.14csanád annyi kárt tett a mi népünk ellen,hogy ha 20 évi kényszermunkára ítélnék, még mindig sáros maradna.Még nem hallottál zsidó származású nácikról?Én kettőről is hallottam mindkettőt jogosan fellengették.Az egyiket vitéz imrédy bélának hívták a másikat Dr.berend bélának,aki ráadásul Budapest főrabbija is volt és kiadta a zsidók névsorát,vagyoni állapotát a gestapónak. Pertu barátságban volt imrédyvel,gömbössel,bakyval,endre lászlóval. Egy percig sem gondolom,hogy ez a”megtért”patkány,gazdasági politikus bármit is érdemelne kötélen kívül.Remélem,hogy hozzánk nem fogja idetörni a nyavaja.Rohassza a levegőt a hazájában. Kanadában nem engedték leszállni a repülő gépről.Hazazavarták. Miből gondolod,hogy mi vagyunk a neonácik rehabilitációs paradicsoma?A Dániel Péter mesét hallottam,de úgy gondolom nem volt nagy szükség a vitéz nagybányai gyalogsági lovastengerész szobrának pirosra színezésére,hiszen az általa kiontott vértől kívül-belül anélkül is piros volt és az a bizonyos antizraelizmus nálatok “jogfolytonossági alapon”mitsem változtatott.Az hogy mi,a “kis”, ázsiai ország körül vagyunk véve halálos ellenségekkel,még mindig elfogadhatóbb,mint akikkel árvalányhajiában voltunk körülvéve.Nem elfelejtendő,hogy 2017 február 4.-ét írunk és nem 1944-et. Szerencsétlen”kishatalom”vagyunk,de”hatalom”.Gettósítás,MÁV és dunaparti vitézek uralma nélkül.Örülök,hogy ti csupa baráti országgal vagytok körülvéve.Ezért engedhetitek meg magatoknak,hogy mindenki gyűlölhet mindenkit.Az erre alkalmatlanságotokat kézből kontrázom.Azt azért ne hagyjuk ki,hogy egy kismadár a médián keresztül azt csiripelte,hogy az írek sem tapsolnak a magyar munkakérőkért.A német és az osztrák sógorok nem gyűlölnek, ellentétben a románokkal és a szerbekkel,de igencsak lenézik a emigránsaitokat. Ettől függetlenül nincs miért felvenned a kesztyűt,mert semmivel nem személyeskedtem ellened.Viszont,hogy a hozzád írt,de nem téged vádoló beírásomat szemtelenkedésnek minősíted az nem szemtelenkedés,hanem pimaszkodás.

 • Klárikám,
  itt nem akartak Téged bántani csak megmagyarázták,hogy a zsidó származású nem zsidó még sokkal erőteljesebben igyekszik igazolni az antiszemitizmus”jogosságát”.Lásd:vitéz imrédy béla,szegedi csanád, stb. Nem kell védekezned.Nem tartozol közéjük,és nem is mindegyiket rántják fel.

 • Orsós Elemér

  gyuri10
  2017 február 4
  12:44 du.
  Őszintén gratulálok, okos és logikus érveiddel teljes mértékben lehengereltél, azonban engedd meg hogy, a “tehetséges” politikai garnitúráink miatti nemzetközi sztereotípiákat a népre ne általánosítsuk, bár igaz hogy, őket is mi segítjük hatalomra örökké bizakodó jóhiszeműséggel a sorozatos átveréseik ellenére. A mi vezéreink sajnos minimum 4 évre bebetonozhatják magukat a bársonyszékbe, ha nálunk is lemondásra lehetne kényszeríteni a számunkra nem megfelelő vezetőket, azt gondolom nálunk sokkal több kormányválság keletkezne, mint mondjuk az olaszoknál vagy a belgáknál, viszont okulhatnának belőle!A nálunk uralkodó “jogfolytonos antiszemitizmust” viszont határozottan visszautasítom, mert Európa legnagyobb zsidó kisebbsége -a nyugatra nem jellemző módon- atrocitások nélkül, pozitiv diszkrinilizációk elhalmozásával nyugodtan élheti életét!

 • JichakPerlmutter

  Gyuri10 12:44

  “kiadta a zsidók névsorát a náciknak” írod.

  Apropó, gondolkozzunk csak el, hogy amikor I.Orbanisztán 98-ban hatalomra került, gyorsan “törvényes, és demokratikus” lehetőséget adtak, hogy “bárkinek joga legyen magát nemcsak nemzetiségnek vallani, de saját önkormányzatot is létrehozni” [névsor]. Aztán gyorsan nyélbe ütöttek egy népszámlálást [névsor], és a propagandájukban azt harsogták, hogy a zsidók is vallják meg zsidóságukat, hisz demokráciában ez kockázatmentes… Ez utóbbi álláspont legeklatánsabb képviselője, Köves Slómó a zsidóságot ténylegesen és legitim módon képviselő MAZSIHISZ ellenében Orbán részéről anyagilag is támogatott és dédelgetett “Egyesült Magyarországi Izraelita Hitközség” [már a szervezet neve is elárulja a valódi szándékot] szinte önjelölt “főrabbija” volt. Azóta már mindenki láthatja, hogy amit a fidSS művel az mennyire is demokrácia, és ez az egész nemzetiség komédia is, valójában mire akart kimenni…
  (Csak megjegyezném. hogy szegény cigányok, akik nagy tudatlanságukban és neves kollaboránsaik jóvoltából belementek ebbe a nemzetiségi önkormányzat [ld.OCÖ] játékba, tiszta jószándékból alaposan csőbe lettek húzva, most megnézhetik magukat…)

 • Orsós Elemér,
  köszönöm nagyon téma-szelektált válaszodat.Első felére annyit,hogy minden népnek olyan vezérei vannak amilyen maga a nép.Azt érdemli meg.Szerinted mikor volt-van-lesz olyan vezetése az országotoknak, akik nem vágnak át,nem töltik meg a saját zsebeiket és amikor bajba kerülnek nem kotorják elő az elterelő,antiszemita szöveget.Tudják, hogy nálatok ezt a horgot mindig bekapja az Isten adta.
  A magyarországon élő testvéreimről nem beszélek,mert én is ott éltem.Pontosan ismerem az indulatokat,atrocitásokat,a nyelv árnyalatait. Tudod,én csak olyanoknak ajánlom,hogy turistáskodjanak nálatok,akik nem tudják nyelvünk “finom”csúsztatásainak értelmét. Élvezzék az országot,a szép Budapestet,a fürdőket,kajákat.Ha valaki odamorog az orra alatt,hogy”már megint itt vannak a rohadt zsidók”,higgye azt,hogy Isten hozottat mondtak neki.Lehetőleg a nyelvet és árnyalatait nem kell megérteni.Így még tökéletes is lehet a kirándulás.Az atrocitások skáláját an-blokk már régen lejátszottátok.Az úgy nevezett pozitív diszkrimináció,ha népi szinten van,dicséretre méltó.Ne haragudj,de én egy hitetlen Tamás vagyok.
  Ügyesen és tehetségesen kikerülted válaszoddal a”kis szerencsétlen ázsiai országunkat”.Ezért külön köszönetem és reményem,hogy így is marad.

 • JichakPerlmutter

  Gyuri10! 3:30

  Nem is tudom, el vagyok ragadtatva e bejegyzésed szellemes stílusától. Töményen minden benne van, amit ez a voronyezsi partizán kifejt a mi javíthatatlan Klárikánknak. Szinte már kacajra fakaszt…

  .

  Ami pedig Szegedi Csanádot illeti, azért az ő lelkét szerencsére nem terheli vér, és ha Köves Slómó komolyan, a javulásába vetett hittel ölelte a kebelére, egyszer talán még a legkomolyabb, őszinte bűnbánat is erőt vehet rajta. Azonban a legnagyobb dillema mégiscsak az, hogy Szegedi önmagának meg tudja e bocsájtani a zsidó származását és tudna e nagyobb áldozatot is vállalni ennek érdekében ?
  Ő azért, minden esetre, a Jobbik által “faji összeférhetetlenség” okán ellene kezdeményezett tagsági fegyelmi – kizárási – kísérletét, az EU-ban betöltött jól fizető hivatala érdekében elutasította s így aztán a további munkás napjait – a Jobbik képviseletében – mégiscsak Bruxellesben tölti. Na, arra lennék én igazán kíváncsi, hogy hogyan is teszi mindezt, amire csak az ő vérnáci kolléganője Morvai Krisztina tudna őszinte választ adni, (akinek egykoron a zsidó férje volt*)… Erre a véleményre pedig jómagam bizony már nem lennék vevő.
  A kérdés tehát igazán az, náci múltból létezik e javulás ?

  .

  *Akárcsak a fid-SS Schmidt Mária nác-asszony, miniszterelnökifőfőfőfőtanácsadó, aki eredetileg a néhai zsidó férje örökölt vagyonán gazdagodott meg.

 • JichakPerlmutter

  Gyuri10! I.31/11.27

  IGEN! Anno, meg tán ma is, nem győzték hangoztatni a . s i d ó s á g , a zsidók általuk vélt bűneit. Addig – 12millió halottig – még volt kollektív bűnöség, azóta pedig – szerintük – már nem létezik.

  Másfelől megközelítve, ha Nándorfehérvár, vagy Buda visszavétele kollektív . d i c s ő s é g . lehetett, ezzel az erővel a . f e l e l ő s s é g . is kollektív.
  Amúgy Budán az összes (több-száz) zsidó civilt az ostromlók csak úgy á’lá collectíve kardélre hányták. Ez vajjon Savoyai Eugen felelőssége egy személyben, vagy kollektív, háborús bűn…

  .

 • JichakPerlmutter

  Orsós !

  “mert Európa legnagyobb zsidó kisebbsége a nyugatra nem jellemző módon atrocitások nélkül pozitív diszkriminációk elhalmozásával nyugodtan élheti az életét.”

  Irigyeljen csak, de nem kívánom, hogy ugyanez a sors jusson a gyerekeinek, szüleinek, nagyszüleinek…stb.

  Hát igen, ez a legnagyobb kisebbség jó tíszerese volt, míg Orsóstestvér ősei őket el nem gázosították, vagy be nem lőtték a Duna jegébe.

  Az én legközvetlenebb rokonságomból például 7 személyt ért el ez a még ma is ugyanúgy . a l j a . gondolkodásmód és lettek áldozatai a hasonlóaknak, mint Orsós testvér…

  ÉS akkor még éljük . n y u g o d t a n . az életünket.
  Hozzáteszem, hogy az én egyik rokonom egy nagy magyar író regényének kulcsszereplője. Az őseim már 2-300 éve kimutathatóan itt éltek, akkor jön ma egy nyilasffy és szinte kiutasít bennünket az országból… Bár ez az “orsós” név inkább egy másik “kisebbségre” enged következtetni, akik igaz, szintén évszázadok óta róják már a magyar utakat.

  .

  Amúgy, mi az ami nyugatra nem jellemző, ez nem világos.

 • Jichak Perlmutter

  Ezt írod: “..Másfelől megközelítve, ha Nándorfehérvár, vagy Buda visszavétele kollektív . d i c s ő s é g . lehetett, ezzel az erővel a . f e l e l ő s s é g . is kollektív…”

  Eddig higgadt és tárgyilagos voltál, de most nem. Más beíróktól is találkozom már a fenti hibás analóggal a “dicsőség” és a “felelősség” vonatkozásában. Tévedsz. A dicsőség analóg ellentétpárja nem a felelősség, hanem a szégyen. A felelősség az egész más.

  Ezt is írod: “..Amúgy Budán az összes (több-száz) zsidó civilt az ostromlók csak úgy á’lá collectíve kardélre hányták. Ez vajjon Savoyai Eugen felelőssége egy személyben, vagy kollektív, háborús bűn…”

  Ez is egy mítosz. Mikor Budához közeledtek a Szent Liga hadai, a budai zsidók egy része Székesfehérvár, egy másik része Bosznia felé távozott. Többségében csak a fegyverfogható zsidók maradtak a törökökkel a várban. A keresztények pedig ahogy a többi ostromlott várnak is, először szabad elvonulást ajánlottak fel. Tudok rá példát,ahol éltek is ezzel.(pl. Kanizsa, szülővárosom) ahol ma is élnek török leszármazottak, akik annak idején a megadás mellett döntöttek. Igaz, akik maradtak, át kellett térniük. De akik nem tették – szabadon elvonulhattak.

  Egyébként, a budai ostromot túlélő foglyul ejtett zsidókat sem ölték meg, hanem egy ausztriai gazdag zsidó váltságdíjért kiváltotta őket. Az ő szekérkaravánjukat támadták meg Pozsony mellett és mészárolták le. Hogy kik és miért, már elfelejtettem a részleteket, de ha kívánod – utána nézek.

  Az sem korrekt, hogy a Szent Liga seregeit magyarnak állítják be. Sajnos nem voltak magyarok, legfeljebb a tíz százaléka.

  .

 • Jichak Perlmutter

  Ja, nehogy azt gondold, hogy a Szent Liga oldalán nem harcoltak zsidók.

 • Jani,
  nem vagyok benne 100%ig biztos,hogy az úri utcában-e,de az biztos, hogy a Mátyás templom környékén van egy nagyon régi zsidó imaház, ahol márványtáblára van kiírva és a belső falra felerősítve az a tény,hogy a budai zsidóság a király védelme alatt állt.Ennek ellenére imádkozás közben rájuk gyújtották az imaházat.Minden imádkozó bent égett.A bevonuló szenthadaknak nem volt más gondjuk,mint a törökökkel egy füst alatt megszabadulni a zsidóktól is.Ha MOST bementek a ma is létező imaházba és széttöritek darabokra azt a bizonyos táblát,el tüntethetitek a már 1600-as évekből itt maradt dicső történelmetek egy részét.Azonban a falak még ma is füstösek az égés nyomán.Nekem pedig meg van az imaház belseje fényképekben megörökítve.A dicsőség ellenkezője a szégyen valóban,mert a ti felelősség vállalástok annyit ér,mint a varangyos béka becsületszava.

 • Jichak Perlmutter,
  ha nem lenne ilyen szomorú és jellemző,én is kacagnék Klárika “történelmi”múltján.Ha mondjuk egy protestáns vagy buddhista svédről lenne szó valóban kacagnék,mert sem magyar sem zsidó oldalról nem érintene.Tudod,egy újság cikk sem lenne érdekes,ha azt írnák,hogy “egy kutya megharapott egy embert.” Viszont szenzáció,hogy”egy ember megharapott egy kutyát”.
  A nyomorult szegedi csanád kezeihez még nem tapad vér?Lehet és remélem,hogy a múltbeli uszításai és tippjei nyomán nem is fog.
  A morvai hisztína az már egy másik tészta.Először is a Baló Gyuri előtt már elfogyasztott egy zsidó férjet,akitől a nagy lánya született.Pluszként még van egy kis szépség hiba.Édesanyja a Schwartz Klárából Fekete Klárává magyarosodot eladónő a budapesti Rothschild divatházban dolgozott.Nos ez még nem bizonyít sokat,hogy ott dolgozott,de az biztos,hogy Schwartzból Feketévé kizárólag csak zsidó”avanzsálhatott”.Ha nem lett volna zsidó,akkor saját nevére mondhatta volna,amit a volt miniszterelnök úr mondott:”Én Grosz vagyok,de nem AZ”.Szomorú az egészben,hogy a hazatérés jogán Krisztike teljes jogú állampolgárként bármikor alijázhat. Természetesen az aljas náci szövegeiért vállalnia kellene a szégyenteljes felelősséget.
  A kancsal nemzetes asszonnyal pedig foglalkozzon helyettem a Málche Móvesz.

 • gyuri10

  Nem kell ám mindent elhinni a történelem könyveknek sem. Nem igaz, hogy a törökök kiűzésekor Magyarországról a zsidókat is kiűzték vagy kiirtották. Meg kell nézni a korabeli katolikus anyakönyveket. Bár én nem vagyok szakértője a zsidó neveknek, de pl. a “Kon” vagy “Dávidovich” eredetileg biztos zsidó név. Nem tudom átmegy-e, de küldök több tucat Kon és Dávidovich nevű katolikusnak keresztelt anyakönyvet abból az időből. Elárulom, az én egyik ősöm is egy ilyen háromszáz éve áttért Dávidovich volt.

  https://familysearch.org/search/record/results?count=20&query=%2Bsurname%3AK%C3%B3n~%20%2Bbirth_year%3A1690-1780~%20%2Brecord_country%3AHungary

  https://familysearch.org/search/record/results?count=20&query=%2Bsurname%3AD%C3%A1vidovich~%20%2Bbirth_year%3A1690-1780~%20%2Brecord_country%3AHungary

 • Orsós Elemér

  JichakPerlmutter
  2017 február 5
  5:17 de.

  Orsós !

  “mert Európa legnagyobb zsidó kisebbsége a nyugatra nem jellemző módon atrocitások nélkül pozitív diszkriminációk elhalmozásával nyugodtan élheti az életét.”

  Tisztelt Jichak!
  Az írásjelek szándékos elhagyásával többféle képen lehet értelmezni a mondandómat, kinek-kinek a szájíze szerint, de én nem ezt írtam, ezért ha nem érti, szívesen elmagyarázom:
  1. Mitől lett Magyarországon Európa legnagyobb zsidó kisebbsége: attól hogy, az eddigi listavezetőtől, Franciaországtól súlyos fizikai atrocitások miatt tízezrével aliyáznak már évek óta, hasonló módon fogynak Hollandiából és Angliából is, hozzánk meg az ivrit nyelvű izraeli toborzások hatására, lakás és álláslehetőségek biztosításával még Izraelből is sokan ide települnek, lásd az erődszerű, bekamerázott, rejtélyes lakóparkokat!
  2. Aláírom itt is előfordul verbális atrocitás vice-versa, többnyire szándékos provokációk hatására, de abba nem lehet belehalni és még zsinagógák sem robbannak, sőt állami pénzen, legtöbbször felekezeti finanszírozás nélkül felújítódnak!
  3. Az itt élő zsidók olyan kiváltságokat élveznek, (irinyli a rosseb!) melyeket Magyarország 13 kisebbsége együtt nem kap meg, amiért nem kell hálálkodni, de azért hálátlannak és telhetetlennek sem kellene lenni!

  “Hát igen, ez a legnagyobb kisebbség jó tíszerese volt, míg Orsóstestvér ősei őket el nem gázosították, vagy be nem lőtték a Duna jegébe”.
  Erre csak azt tudom mondani hogy, amíg ragaszkodnak a hetedizigleni vérbosszú ószövetségi rögeszméjéhez a megbékélés nem a mi hibánkból fog meghiusulni!
  Ami meg az “orsós” nevet illeti, az legalább olyan fiktív mint a “perlmutter”, ezért kár birkózni vele!

 • jani,
  te büszke lehetsz az áttért ősödre.Én arra vagyok büszke,hogy Apám a legnehezebb munkaszolgálatban sem volt hajlandó smádolni magát.Az én őseim között 300 évre vissza menőleg sem tudok senkiről, aki elhagyta volna népünket.Tudod,ezért is van,hogy a gyerekeim, unokáim tisztelik elődeiket és szeretettel hallgatják a családunkról szóló történeteket.Elődeink közül senki nem hozott ránk szégyent.

 • jani, febr.5 3:01 du

  csak azért nem javítom ki a helyesírási hibádat,mert nem akarlak ingyen tudáshoz juttatni.

 • gyuri10
  2017 február 10
  3:21 du.

  Mit kérsz, hogy ne ingyen javítsd ki a helyesírási hibám?

  A Kon-t lehet hosszú “ó”-val és “h”-val is írni. A Dávidovich-ot pedig “ts”-el vagy “cs”-vel. Akkor még sokkal több ilyen nevű katolikus vagy református anyakönyv lesz.

  Engem inkább az zavar, hogy Buda visszavételéről és a budai zsidók sorsáról többféle változat kering.

 • Jani:
  “Engem inkább az zavar, hogy Buda visszavételéről és a budai zsidók sorsáról többféle változat kering.”

  És ezt miért érzi zavarónak?

  Annyi biztos, hogy nem én leszek, aki a többféle változat bármelyikét tudományosan hitelesíti. 🙂
  Még középiskolásként is csak egyetlen könyvet olvastam a szűkebben vett témában Schulhof Izsák: Budai Krónika-ját (Szakály Ferenc utószavával)
  http://doksi.hu/get.php?lid=4043

 • jani,
  a helyesírásnak a közepébe teletaláltál.A budai zsidókról azt tudom, ami a halász bástya környékén levő ősi imaház belső falán van “megörökítve”.A harci lendületben levő szittya fergeteg az imádkozó zsidókra rágyújtotta az imaházat.Annak ellenére,hogy a zsidók a Király írásban is kiadott”védelmét élvezték”.Mindenki bent égett.Persze ha azt a márvány táblát egy kalapáccsal szétverik, máris egy kicsit lesúrolnak a magyar történelem szégyenfoltjaiból. Na,azért marad még a raktáron.
  Nos..azért annyira nem,hogy le lehessen tagadni a horthy deportációk nagy eredményét:Az Óbudai zsidóktól Auschwitzba megszabadították a szenthazát.Köztük nekem is voltak rokonaim Filatorigáton.Akik vissza jöttek,azok már nem maradtak Krauszok vagy Epsteinek,de azért sem katolikus sem református,fehér karszalagos listára nem kerültek fel.Erre azért,jogom van büszkének lenni.

 • gyuri10
  2017 február 10
  3:21 du.

  Igazad van, gojnak még pénzért se tegyél szívességet!

 • Mucuska Mici,
  általában meg szoktam érteni a legvadabb szamárságokat is.A te beírásodhoz nincs megfelelő szótáram.Ha nem tudod mit jelent a szó, hogy gój,ne használd.A gój egy ivrit szó és a jelentése népet jelent.Bármelyik népet.A zsidót is.

 • JichakPerlmutter

  Jani írja nekem, hogy a dicsőség és a felelősség [ti. ezek kollektív változata] nem ellentétpár. Szerinte a dicsőség ellentéte, a szégyen.

  A dicsőség alapvetően egy lélektani jelenség, egy érzés. Ugyanezen az alapon tartozik a felelősség, illetve a . f e l e l ő s s é g é r z e t . is a lélektan tárgykörébe, tehát annak gyöke, a felelősség is.

  Ebből következik, hogy amennyiben egy embercsoport közösen követ el olyan tettet, amely gyökeres ellentétben áll az erkölcsileg, vagy jogilag is elvárható dicső tettel, és pl. a galád, az aljas és az embertelen jelzőknek tesz eleget, az a zsidó-keresztény [európai] erkölcsön nevelkedett erkölcsös(!) egyénből egyenként, de közösen is [kollektív] felelősségérzetet kell-hogy kiváltson.

  A >szégyen< a fent vitatott (genocidium) tettek körében, vagyis ebben az esetben, az értékét tekintve annyi, mint halottnak a csók…

  Csak a relativizálás mentes felelősségnek, illetve a permanens, közösen és nyilvánosan is megnyilvánuló bűnbánatnak van súlya és értéke.

  .

 • JichakPerlmutter

  Ezt írod: “A dicsőség alapvetően egy lélektani jelenség, egy érzés. Ugyanezen az alapon tartozik a felelősség, illetve a . f e l e l ő s s é g é r z e t . is a lélektan tárgykörébe, tehát annak gyöke, a felelősség is.”

  A szeretet, a gyűlölet, az önzetlenség és az irigység stb. is lélektani jelenség, mégsem szerencsés összemosni őket. Káin és Ábel is egyformán az első emberpár gyermekei voltak, de az egyik gyilkos volt, a másik nem. Felelősök azokért a dolgokért lehetünk, amit szóval vagy tettel hatalmunkban áll befolyásolni. Ilyen értelemben felelősek vagyunk nem csak a rokonainkért, hanem a szomszédainkért vagy akár a vonaton a velünk együtt utazó idegenért is. A keresztény etika szerint: “Akinek hatalmában van jó tenni, de nem cselekszi, bűne az annak.”

  Nyilván az bántja az igazságérzeted, hogy nem látod arányban az elkövetett bűnöket a bűnhődéssel. Ezzel nem csak te vagy így. Sok gazembert nem ért utol itt a földön az igazságszolgáltatás, nem kapta meg a méltó büntetését, sőt jólétben, ágyban párnák közt halt meg. De az is a zsidó-keresztény erkölcs része, hogy bíznunk kell az isteni igazságszolgáltatásban és magunk pedig nem lehetünk bosszúálló igazságtalanok. Sőt, arra kell törekednünk, hogy jobb világot teremtsünk. A csapásokat pedig úgy kell viselnünk, mint azt a tényt, hogy hova és minek születtünk, hány centivel és milyen fizimiskával.

  Sajnos, sose fogod elérni a kollektív bűnbánatot, mert ahhoz túl egyszerűek az emberek. De hidd el sokan ahhoz is tudatlanok, hogy ismerjék a nándorfehérvári diadalt vagy hogy ki találta fel a C-vitamint stb. Úgy, hogy helyesebb, ha nemzet helyett inkább “az írástudók felelősségében” gondolkodsz. Magadat is beleértve.

 • JichakPerlmutter

  Kedves Jani! feb.16. 8:29

  Nem lehetünk annyira naivak, hogy rábízzuk Istenre a főbenjáró – mit főbenjáró, égbekiáltó – bűnök és bűnöseik fölötti ítélkezést, ahogy ezt Te elintéznéd…
  Ezzel a gondolkodásmóddal mentettek ki katolikus jótevők a gyónási titokra is hivatkozva többek közt Barbye-kat, Mengeléket, és majdnem Eichmannokat [át Amerikába] és stb. is, hogy majd a jóisten… Mert az az ő dolga… Egy pravoszláv is akadt – Sztálin – amikor Horthyt mentette ki a Nürnbergi per gyötrelmei és ítélete alól.
  Mi pedig, akik csupán néhányan maradtunk itt szülők, nagyszülők, sőt sokan az ugyanúgy bestiálisan lemészárolt gyermekeink és testvéreink milliónyi emlékével… Nem.
  Ameddig a földi igazságszolgáltatás keze elér, addig a becsületes ember kötelessége az, hogy a bűnösöket egyelőre – s csak aztán bízva az Istenre – itt a Földön adja a kezére az ilyeneket. Ezen felül a kisbűnösök körében pedig fenn kell tartani az igazi bűnbánat és lelkiismeret intézményét is, ha másét már nem is, legalább, hogy többé meg ne ismédlődhessen ez a kollektív gyalázat.

  .

 • JichakPerlmutter
  2017 február 27
  7:31 de.

  Valamit félreértettél, mert én az utódok felelősségéről írtam. Ugyanis, amit most fejtegettél, azzal nem lehet nem egyetérteni. Igazad van.