Catherine Horel: HORTHY — könyvbemutató

2017 március 7 12:21 de.80 hozzászólás

Ma délután különleges esemény volt az  MTA Könyvtár és Információs KözpontbanItt mutatták be Catherine Horel HORTHY c. könyvét a Kossuth Kiadó gondozásában. Az eseményen részt vett a szerző és Ferch Magda, a könyv fordítója. A vendégeket Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója köszöntötte. A könyvet Romsics Ignác és Pók Attila történész mutatta be. A bemutatót moderálta László Ágnes a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője.

” A neves francia történész a hazai elfogultságoktól és történelmi „emlékezetzavaroktól” mentesen, tárgyilagos távolságtartással ad teljes képet Horthy személyes, katonai és politikusi életútjáról. Eddig sem magyarul, sem más nyelveken nem született korszerű szemléletű, tudományos igényű monográfia a XX. századi Magyarország tragikus negyedszázadának meghatározó alakjáról. Catherine Horel terjedelmes kötete objektíven elemzi Horthy személyiségének ellentmondásait, történelmi szerepét és felelősségét. A forrásmunkákat illetően Horel dolgozta fel először a vatikáni levéltár anyagait, és a korábbiaknál mélyebben tárgyalja Horthy portugáliai emigrációjának időszakát is. A szerzőt Horthy életpályájának feldolgozásában mindenekelőtt az a folyamat érdekelte, hogyan változott meg a XX. század történelmi viharaiban ez a dualizmus korában szocializálódott, XIX. századi értékrendet valló katonaember, és hogyan nem volt képes mégsem alkalmazkodni azokhoz a politikai kihívásokhoz, amelyekkel szembesült.”

(forrás: sajtóanyag)

Fotók: Gergely Bea

Catherine Horel HORTHY c. könyv bemutatója 072

Catherine Horel HORTHY c. könyv bemutatója 038

Catherine Horel HORTHY c. könyv bemutatója 034

Catherine Horel HORTHY c. könyv bemutatója 095

Catherine Horel HORTHY c. könyv bemutatója 083

 

80 hozzászólás

  • Ezt a francia írónőt legalább nem lehet azzal vádolni, hogy „háborús bűnösöket” véd. Neki az a munkája, hogy pro és kontra megítéljen történelmi személyiségeket.

  • Interjú Turbucz D. történésszel a Horthy-kultusz majd ellenkultusz kialakításáról.

    https://mno.hu/nagyinterju_magazinban/kormanyos-a-hajofeneken-1328455

  • Az osi romaiaknak teljesen igazuk volt a mondasukkal, hogy a „gyozteseknek mindeg igazuk van, de a vesztesek mindeg a bunosek”.
    Voltak, s vannak ma is akik egyszeruen elismertek, s elismerik hogy Horthy volt Magyaroszag allamfoje. S azok is akik mindennel vadoljak, minden reszletek vizsgalasa es elismerese szerint.
    Barmi is lenne az olvaso egyeni velemenye, szeretnem csak a legegyszerubben tenni a kerdest mindenki ele. Kepzeld el hogy Te vagy magyarorszag allamfoje 1939-ben. Emlekezz kulonosen az akkori Europai korulmenyekre. Tehat mit tettel volna Horthy helyeben ? Na oszinten ! S ne gondolj Horthira !

  • H.Lámpa 6:29

    Azt írja, „Ezt a francia írónőt legalább nem lehet azzal vádolni, hogy háborús bűnöst véd…”

    Oszt’ Sztálin genalisszimuszt, őt már lehet?
    Ugyanis a hadvezér Horthyt a hozzá utóljára intézett „udvarias”, vagy inkább rendkívül alázatos neki címzett levelének köszönhetően a védelmébe vette, azaz kivonta őt a nürnbergi szovjet ügyész hatásköréből is, mely lépése tulképp. nemcsak az igazság de a történelem-tudomány, a jövő nemzedékek tekintetét homályosította el, hisz’ ez a helyzet azt a látszatot keltette, és kelti ma is, hogy őfőméltósága az 1millió hullát termett 25 éves uralkodása a háborús bűnösség tekintetében ártatlanság állapotában leledzett… Az, hogy Nürnbergben többször is CSAK tanúként meghallgatták meg, még ma is azt a látszatot kelti – és imádói élnek is ezzel a lehetőséggel – hogy úgymond, ha Horthy bűnös lett volna, akkor ott helyben le is tartóztatták volna, ami [hiszen tudjuk] csak azért történhetett meg, mert ő lényegében éppen a szovjet katonai ügyész személyi védelme alatt állott, s így, ilyen körülmények között, ill. a Nürnbergi Bíróság szabályzata szerint más [pl. az amerikai ügyész] nem is emelhetett volna vádat ellene… A notórius konzervatívokat és fasiszta érzelműeket leszámítva, ez a buta – v. ravasz – intézkedés tartja fenn a hamis látszatot és élteti tovább egy tényszerűen tömeggyilkos vezér kultuszát néha még jószándékú emberek körében is… 🙁

    .

  • Hollósy Gerti

    Málnaszőr, ez így van és ezért kell néha leírni, hogy lássák a megtévesztettek.

  • málnaszőr
    2017 március 8
    6:17 de.

    Kizárt dolognak tartom, hogy a francia írónő „tényszerűen tömeggyilkos vezér”-ként ír Horthyról a könyvben.

    Ha érdekli Christ, erről a könyvről szívesen írnék ismertetőt, persze csak miután könyvtárban is elérhető.

  • málnaszőr
    2017 március 8
    6:17 de.

    De szerinted bizonyára a francia történésznő is szerencsétlen megtévesztett, mert te jobban tudod a történelmet! Attól, hogy nem nácizunk le bárkit, még nem csinál az ember kultuszt.

    „a buta – v. ravasz – intézkedés tartja fenn a hamis látszatot és élteti tovább egy tényszerűen tömeggyilkos vezér kultuszát néha még jószándékú emberek körében is…”

    És ezt a negatív propagandát neked muszáj szajkóznod, hogy Horthy a két lábon járó negatívum, ami csak létezik a jobboldalon? Horthy a főgonosz az ultrabalosoknak, miközben az ország egyáltalán nem volt annyira elmaradott és diktatórikus, ahogy a marxista propaganda beállítja.

    Elhiszem, hogy a kilencvenes évek elején valaki félt attól, hogy visszajönnek az oroszok, és nem mert az igazat mondani. De majd harminc évvel a rendszerváltás után miért kell szócsövön ordítani a hazugságokat?

  • abcug a horthy mosdatassal………….alavalo fereg volt tomeg gyilkos tetu

  • Horthy egyáltalán nem „kétlábon járó negatívum”. Horthy a maga posztján többszázezer magyar állampolgár halálát idézte elő. Pedig éppen ezeknek az embereknek – meg a többi magyar állampolgárnak – az életéért lett volna felelős, azért volt „Kormányzó”.

    Természetesen voltak jó miniszterei is. És, hogy még valami jót mondjunk a személyéről: Jó étvágya is volt.

    De félretéve a sarkos fogalmazást: egyes esetekben talán fogalma sem volt arról, hogyan járhatna el helyesen. Talán volt lelkiismeretfurdalása is néha. És bizonyára voltak jó intézkedései is. Mindez azonban eltörpül a tényleges kötelességszegése mögött.

  • h.l. ! Nemzetközi Nőnap, 6:18

    Horthyval kapcsolatban kérem, törekedjék inkább objektív tényekre támaszkodni, de ne úgy, mint itt a „málnaszőrnek” adott tök’ szubjektív replikájában.

  • Almasi Alma
    ezt mond a leventeket sirato szuloknek is akik gyaszolljak a Horthy altal halalba kuldott gyerekeiket

  • hazai lámpa,9:19, sokat persze nem számít, de én támogatom az ötletet. Golyóálló mellényt azért nem árt beszerezned. 🙂
    Ha meg tudom szerezni e-könyvben, jelzem.

  • T. hazailámpa!

    Nagy Ferenc miniszterelnök, az első Szovjetunióba utazott magyar kormányküldöttség vezetője könyvben is kiadott naplójában ez szerepel:

    „Az esti vacsora után Sztálin Horthyra terelte a szót:

    – Mi van Horthy kormányzóval ?

    – Nem tudunk róla többet, mint amennyi beszivárog róla Magyarországra, feleltem.

    – Kérem ne ítéljék el Horthyt, mondta Sztálin, a társaság általános elképedése közben.

    – Először is Horthy öregember már, aztán pedig nem szabad neki elfelejteni, hogy mégiscsak fegyverszüneti ajánlatot tett 1944. őszén…

    A társaságban ülő néhány magyar kommunista elvörösödve hallgatta Sztálin nagylelkű kijelentését Horthyról…

    .

    Álljon itt ama Sztálin által is érintett ominózus és Horthy egyéni sorsát illetően aztán mégiscsak eldöntő . l e v é l . záró sora, amely így hangzik, vagy inkább, amely alázatosságával így esdekel kegyelemért a főméltóságú úr tolla alól a győztes lábai előtt.

    „… Megragadom az alkalmat, hogy kifejezzem Önnek, Sztálin Tábornagy úr, a legmélyebb tiszteletemet.

    Őszinte híve:
    Horthy ”

    .

    A legfőbb hadúrnak . e z . a levele, elsősorban annak az egyszerű sorból feltört Sztálin ország és hadvezért egekbe emelő hangvétele . h a t o t t . a győztes generalisszimuszra, amiért az hálából nemcsak egy meghosszabbított élettel, de egy visszakapott hamis becsület flepnivel is megajándékozta kékvérű magyar . k o l l é g á j á t…

    .

  • KEDVES ALMA!

    Nemcsak a hatszázezer deportáltról, de az elesett katonákról és a háborús civil áldozatokról is szól a történet, ergo nem „csak” százezrekről, de együttvéve legalább milliós áldozatról. És akkor, még a megtámadott országok katonáit és civil lakosságát még nem számoltam…
    ˙

    .
    Ui: hát az a „de jó étvágya is volt” : 😀

    Sőt, mi több, szerette a lovakat.

  • UI.:

    >> Kíváncsi lennék, hogy a Horthy-fanok ugyan, hogyan értékelik Breivik norvég tömeggyilkos személyét, aki szemben Horthy-rengszerrel, mindössze 77 áldozatot küldött a halálba, és abból is csupán 33 fő volt 18 éven aluli ? <<

    .

    Áldozatait ő sem tartotta ártatlannak.

  • Tisztelt Almási Alma!

    Egy államfő, egy legfelső hadúr szintjén már nem beszélhetünk „kötelességszegésről”, mint egy karbantartást elmúlasztó sofőrnél, vagy egy leckéjét elhanyagoló kisiskolásnál…

    Ő nem kötelességet szegett, mint ahogy azt kegyed méltóztatik – talán humorból – finomítani, hanem tudatosan egy olyan renszert vezetett be Magyarországon, melynek a működése alapján, egybevetve azt a történelmi események sorával, szinte előre megjósolhatók voltak az egyes tragédiák, de már magában hordozta a végső katasztrófát is. Az erre mutató, már korai jelek sem nevezhetők csupán részletkérdéseknek. És ezt ő nem holmi külső nyomásra alakította ki – bár őt fizkailag is a nyugat ültette a trónra – hanem a saját és a háború és Trianonban levitézlett többi arisztokrata „évezredes” hatalmának és birtokaik visszaszerzése és megszilárdítása érdekében, minden más látszólagosság is csak ezt követte…

    Ő korántsem volt az az út szélén tanácstalanul toporgó vak ember, aki nem mer elindulni… A maga választotta sötét tanácsadók hadával vette magát körül, akikkel 25 évan át közösen alakították a róla elnevezett Horthymagyarország politikáját. Jó szándékról szó sem volt. Első pillanattól a revánspolitika és a bűnbak-keresés tudata mozgatta a legapróbb lépéseit is.

    Ha valamit mégis enyhíteni kívánt a nyomáson, azt is csak azért tette, hogy megfeleljen az őt fehérlóra ültető külföldi katona-bajtársak, ill. azok megbízói látszat elvárásainak. – Hogy közvetlen alattvalóinak egy-egy rosszul sikerült akciója neogy még az ő hatalmába kerülhessen… Csak és főleg ez motiválta „a budapesti zsidóság megmentése” címen köztudatba ültetett, ill. az így neki tulajdonított jó-útra térését is, miután már a rendszer törvényei alapján 450ezer(!) nem budapestit már hagyott odaveszejteni…

    .

  • barlev
    2017 március 8
    12:20 du.

    Horthy próbálta a zsidókat megmenteni, nemcsak rajta múlott, hogy ez nem sikerült neki.

    Persze ez nem vigasz az áldozatoknak, de nem adta át önként a zsidókat. Pedig voltak a kormányának olyan tagjai, akik ezt levélben követelték tőle, pl. Hóman Bálint.

  • FORTIMBRAS
    2017 március 9
    6:15 de.

    Akkoriban mindenki revíziót akart, még Babits Mihály meg Juhász Gyula is! Szívszorító verseket írtak Trianonról, amiket persze a szocializmusban nem tanítottak.

    Az valószínű, hogy Károlyi és a Tanácsköztársaság nélkül is hasonló lett volna az antant békediktátuma. Tehát az ellenforradalmi bosszúhadjárat a kommunisták ellen nem volt indokolt ebből a szempontból.

  • málnaszőr
    2017 március 9
    4:43 de.

    A generalisszimuszt nem nagyon érintette meg az elgázosított zsidók sorsa, ahogy olvasom …

  • Almási Alma
    2017 március 8
    12:25 du.

    Nem ő idézte elő a halálukat, hanem aki a végső megoldást kitalálta. De az tény, hogy Horthy nem próbálta meg a lehetetlent, megállítani Hitlert.

    Nem tudom, hogy lehet egyenlő mércével mérni azt, aki önként deportált, és azt, aki parancsra. De még az előzőekről se lehet mondani, hogy kizárólag gonoszok lettek volna, inkább bekajálták a pszichopata végső megoldás ötletét.

  • Horthy nem vezetett be semmilyen rendszert. Gubernátor volt. Királyt helyettesítő, mint volt Hunyadi János, vagy Kossuth Lajos.

    Mivel a király lemondott (IV. Károly), ezért a nemzetgyűlés 1920 elején megszavazta kormányzónak, amíg nem választanak új királyt.

    Tehát Horthy a királyt helyettesítő főfőméltóság volt, akinek a jogai nem estek egybe a király jogaival, attól szűkebb volt, ugyanis nem mint a király személyét helyettesítette, hanem a királyi intézményt helyettesítette. Betöltetlen trón esetén ez a forma volt a gyakorlat, mivel a kormányzói intézmény csak átmeneti ideiglenes jellegű, tehát Horthy idején ezért volt az államforma változatlanul királyság.

    Néhány korlátozás:
    – A kormányzónak nincs törvényszentesítési joga, hanem csak törvény-kiállítási joga és törvény-kihirdetési joga.
    – Nemességet nem adományozhat, de címeket, kitüntetéseket, rendjeleket alapíthat és adományozhat.
    – A kormányzó csak az országgyűlés hozzájárulásával kezdeményezhet háborút és köthet békét.
    – A honvédséget az ország határain kívül csak az országgyűlés hozzájárulásával alkalmazhatja.
    – A kormányzó személye sérthetetlen, és ugyanolyan büntetőjogi oltalomban részesül, mint a király, azonban a szentség és felségiség minősége nem illeti meg.
    – A kormányzónak nincs udvartartása. Részére az országgyűlés tiszteletdíjat állapít meg. A kormányzó mellett a hivatali tennivalókat a kormányzói kabinetiroda látja el, amely szervezetileg megegyezik a király kabinetirodájával.

    Személyes jogállására a kormányzó lényegesen különbözik a királytól, mert nem alkotóeleme az államnak, hanem ő is állampolgár, aki magánminőségben az államhatalomnak van alávetve.

    Szóval koránt sem volt akkora hatalma, mint amekkorát ma sokan tulajdonítanak neki. Nem mondanám, hogy egy kirakatbábu volt, de személyével több szerepet kapott a reprezentáció, a külsőség, mint az ország közvetlen irányítása. Talán emiatt nem ítélték el háborús és emberiség elleni bűntettekért.

  • Kedves barlev, málnaszőr, FORTIMBRAS, és mindazok, akik túlságosan elnézőnek tartották az itteni Horthy portrémat!

    Természetesen igazatok van, magam is úgy gondolom, Horthy tettei megbocsáthatatlanok. Az indító okairól nem szeretnék vitatkozni, mert egy ember portréján – a legszörnyűbb tömeggyilkoson is – közelről nézve mindig található néhány szánnivaló, vagy együttérzésre okot adó vonás, és én nem szeretnék a bennem meglévő empatikus tulajdonságaim rabságába esni. Ezért az ilyen embereket inkább hidegen és távoltartóan szoktam elemezni.

    Azóta annyi idő eltelt, hogy bízvást elfelejtkezhetünk a szörnyű emlékekről, amelyeknek az újra átélése bennünk fájdalmat és gyűlöletet okoz, miközben néhány kárörvendő, ostoba bámészkodó a mi megrendülésünket kifejezetten élvezi és provokálja (mi másért piszkálgatnák a képet, ami teljesen egyértelmű?).

    Tudni kell felejteni – ami még nem megbocsátás – de ha kell, tudni kell viselkedni és emlékeztetni, hogy még egyszer ne jöhessen el az az idő.

    Engem erre tanított a családom, amely átélte az akkori időket. (Én csak 1943-ban születtem).

  • Szóval, Horthy volt az az egyetlen személy, akit nem lehetett büntetlenül elküldeni a p*csába, vagy büntetlenül lehülyézni. Személye sérthetetlen volt, ezért alkalmasnak találták nevét úton-útfélen fölhasználni.

    Kereszteltek Horthy Miklósra gerendahidat éppúgy, mint kilátót, sportcsarnokot, lakótelepet, utcát, kórházat, és ma már ki tudja még mit, mert lehetett tartani névadó ünnepséget, aminek megadták a módját-körítését, és többnyire jelen volt a névadó is a feleségével.

    Purgly Magdolnának, Horthy feleségének szintén szerepe volt a kirakatpolitikában. Őt lánykorától kezdve a társasági életre nevelték, így a kormányzóné állandó szereplője volt adományozásoknak, jótékonysági akciók szervezésének, gyűjtőakciók kezdeményezésének.

    Szóval Horthy volt az a személy, akinek a jelenlétében fékezte mindenki a nyelvét. Egyben személye egy túlhaladott társadalmi berendezkedést, a királyságot jelentette.

    (szerintem ma Orbán Viktornak nagyobb a befolyása az országgyűlésre, mint volt Horthynak a nemzetgyűlésre)

  • Családomnak volt egy jó barátja, festőművész volt igazából, Nemes József. Néhány festménye is van nekem. Gyerekkoromban többször meglátogatott minket. Mint hivatalos katonatiszt, az volt a karrierje akkor, őrnagyi rangban volt Horthy idejében. Őt bízta meg Horthy egy levéllel, amit Moszkvába kellett volna átadnia a magyarok KILÉPÉSÉ -ről ,azaz békejavaslata a háborúról.-Nemes J. kilenc nyelven beszélt, oroszul is.
    Később írt egy könyvet erről. Ma is kapható magyar könyvüzletben, én is ott vettem.-Írója: Haranglábi NEMES JÓZSEF:
    „Küldetésben Horthy Futáraként” a könyv címe.

  • Kedves Alma, minimum 11 évvel később születtél, mint én!
    A helyzet az, hogy SENKI sem olyan egészen, ahogy a mindenkori politika lefesti. Mindenhol túlzások vannak, az összes korban, a megfelelő érzelmek szerint. Ki és miért érezte azt a kort rossznak, vagy jónak. Persze, a poltikai agymosások is közrejátszottak, mindenkor.

  • Kedves Figyelő, valószínűleg el sem hiszed, hogy én még a hirhedt politikusok személyiségéről, egyéni problémáiról is el szoktam gondolkodni. Ez azonban nemigen változtat azon, hogy ha egy politikus regnálása alatt – lettlégyen akármilyen jó ember – százezrek pusztulnak el a rendeletei miatt, vagy milliók lelkét nyomorítja meg a méltatlan politikai retorika akkor azért őt el kell ítélni. A politikusnak ez a kockázata.

    Másutt már kifejtettem, hogy én – európai kultúra ide-vagy oda – elvárom, hogy a migránsokkal a kormány humánusan bánjon, hiszen az én nevemben cselekszik. De azt is elvárom, hogy olyan tettekre is készen legyen, ami az ország megvédéséhez szükséges. Ez olykor ellentmondásban van egymással, de ez NEM AZ ÉN PROBLÉMÁM. És még ha szükséges lenne is legéppuskázni a migránsokat a határon, AKKOR SEM MENTEM FEL a politikust, aki a parancsot kiadta. Mert az a politikus kockázata, ha kegyetlenkednie kell – és ezért ne hárítsa rám a felelősséget!!!

    Tudom, hogy ezt sokan egyszerűen nem értik meg, de nem baj. Egyszer majd mindenki megvilágosodik…

  • Almási Alma
    2017 március 9
    9:24 de.

    „az újra átélése bennünk fájdalmat és gyűlöletet okoz,”

    Mondjuk jellemző, hogy értelmes végiggondolást, megbékélést véletlen sem érzel. Tudod, a gyásznak van olyan fokozata is, amikor az ember megbékél a múlttal, miközben soha nem felejti el.

    Az állandó hibáztatás, a gyűlölködés nem gyógyítja be a sebeket, inkább föltépi, és ezt te szinte élvezed … Ha valaki nem beszél a holokausztról, akkor közömbös, ha beszél róla, akkor meg hazudik szerinted.

  • Almási Alma
    2017 március 9
    1:20 du.

    ” Ez olykor ellentmondásban van egymással, de ez NEM AZ ÉN PROBLÉMÁM. ”

    Legalább már tudjuk, hogy miért hárítod olyan könnyen a kommunizmus bűneit! Mindenért a párt első titkára a felelős, az értelmiség az csak mossa kezeit?

    Rákosi a hibás mindenért, azok akik kiszolgálták, tök ártatlanok? Nem tehet róla a kommunista értelmiség, hogy embereket kellett megkínozni az ávó pincéjében, mert hát ezt kívánta az államérdek … ?

  • Drizari
    2017 március 9
    11:35 de.

    Akkor a britek, sőt a kanadaiak is egy túlhaladott államformában élnek, mert ott ma is királyság van!:)

    Sőt a spanyolok, hollandok, norvégok, dánok stb.

  • Egy könyvismertetető a könyv francia kiadásáról. Forrás: Háromszék honlap

    „Catherine Horel történelemtanár Párizs (Paris I Panthéon Sorbonne) központi egyetemén 2014 szeptemberében kiadott könyve (L’amiral Horthy, Régent de Hongrie) …A neves párizsi Perrin Kiadónál

    Források
    Catherine Horel könyvéről beszámolt mind a két jelentősebb francia napilap: a Le Figaro és a Le Monde. A szerző több közép-európai nyelven ért, magyarul is. Könyve mintegy 200 művet idéz, angol, német, francia, magyar nyelvű forrásokat. Azok szerzői többek között: Ormos Mária, Ungváry Krisztián, Romsics Ignác, Kállay Miklós s maga Horthy Miklós. Francia nyelven (többek között): a francia külügyminisztérium irattára, Ullein-Reviczky Antal magyar diplomata, a magyar külügyminisztérium sajtóosztályának Teleki Pál által kinevezett osztályvezetője. Német nyelven: Goebbels (naplója), a német külügyminisztérium irattára, stb., angol nyelven: John F. Montgomery, az akkori budapesti amerikai nagykövet.”

  • „Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2014. október 9., csütörtök (MTI) – Nagy érdeklődés mellett mutatták be szerda este Catherine Horel francia történész, Közép-Európa szakértő L’Amiral Horthy (Horthy admirális) című életrajzi munkáját a Párizsi Magyar Intézetben.”

    http://www.haon.hu/megjelent-az-elso-francia-nyelvu-monografia-horthy-miklosrol/2671715

  • hazai lampa
    ocska alavalo hazugsag amit irt………….
    amig az usa nem fenyegettte meg terrorbombazassal Budapest felett addig Horthy hagyta hogy a teljes videki zsidosagot /437000 fot/ deportaljanak.-es azt a magyarok csinaltak nem a nemetek. a 41-4-es karpataljai deportalasokat es a 42-es kameniec podilskij-i kidasaokat /27000 appatrid zsidot a nemeteknek anelkul hogy azok cask egyszer kertek is volna/-szinten a magyarok csinaltak vegig. az 1942-es ujvideki meszarlast is magyarok kovettek el

  • hazai…stb
    kimaradt az elozo vegerol……………MINDEZEN MAGYAR BUNOKET HORTHY JOPVAHAGYOLAG ALAIRTA MINDENFELE /BARMINEMU/ NEMET NYOMAS NELKUL

  • lámpa, rád is igaz Karinthy verse Szabolcska Mihályról… 😀

    „volt valami Sándor
    – nem lehet azt bírni –
    Nem olvastam, ‘sz nem is tudok
    olvasni, csak írni…”

  • hazai lámpa ! 5:02

    Drizari-nak „a túlhaladott társadalmi berendezkedésen” volt a hangsúlya és nem a királyságon.
    Ugyanis a társadalmi berendezkedés az, amely a valóságos viszonyokat tükrözi, és nem a csupán a csúcsra ültetett élő jelkép. Utóbbi jelentősége ugyanis csak abban áll, és csak akkor jelentőségteljes, ha a hatalom az ő, mint uralkodónak, avagy a >legfőbb hadúrnak*< a kezében fut össze, tehát ha ő a hatalom igazi és döntő birtokosa. A feudális, avagy hűbéri társadalmi berendezkedés lényege ez a ['48 és a Kiegyezés ellenében létrehozott, azokat restauráló] újra a földtulajdonon alapuló piramis szerű, abszolútista hatalmi rend, ami pontosan a horthyzmusra jellemző hatalmi rendet teszi túlhaladottá és nem a Lámpa által említett államok – f o r m á l i s – alkotmányos monarchiáit.

    * A . l e g f ő b b . h a d ú r .
    cím birtokosa már az 1867./XII.tc. értelmében is a véderő vezérletére, vezényletére és belszervezetére vonatkozó királyi hatalmat testesíti meg. Ergo a Horthy néha formálisnak és csupán reprezentatívnak tűnő címei mellett ez egy konrét, r á r u h á z o t t, tettekre is feljogosító, nagysúlyú jogcím, a . h a t a l m á n a k . a . k u l c s a . amely mondhatni, az ő egész rendszerének működését mobilizálja és tartja fenn… Ezért alapvetően tévesek Drizari 9:06 alatti végső konklúziói is Horthy úgymond "gyenge Jogállásáról".

    .

  • hazai lámpa ! 7:20

    „A genelralisszimuszt nem nagyon érintette meg az elgázosított zsidók sorsa, ahogy olvasom…”

    1. Mit keres a csizma az asztalon ? Ez a téma az adott kommentemben – 4:43 – nem is szerepel Nagy Ferenc moszkvai menűjében…

    2. Lehetséges, hogy ott éppen nem, azonban Auschwitzot mégiscsak ő, ők szabadították fel. És, hogy témába vágó legyek, miközben Horthy csak „anyaggal” látta el a gázkamrákat…

    3. A Budapesti Gettót is ő, Ők szabadították fel. Az első szovjet tank amely behatolt, épp a fentebb többször is megemlített hullahegy – a Hősök Kertje – tőszomszédságában törte át a szabvány téglafalat…

    4. Lehet, hogy emögött akkor – a front hevében – a náci, ill. nyilas pergőtűzben épp nem volt elvi megfontolás, de Ők dicső mód, az életük kockáztatásával mégis hősiesen megtették.

    .

  • BrunszvikTeri
    2017 március 10
    4:04 de.

    A Bethlen-rendszerben (Horthy-korban) három klikk uralta a politikát: keresztény arisztokrácia, zsidó nagypolgárság és az úri középosztály. Egyik se bírt a másikkal, egyformán szavuk volt az ország irányításában. A parasztságot, munkásokat és a kispolgárokat egyik se engedte döntési helyzetbe.

    Bethlen volt az agy, Horthy inkább reprezentált, és közvetetten képes volt befolyásolni a magyar politikát, pl. a miniszterelnökök kinevezésével.

  • málnaszőr
    2017 március 10
    4:36 de.

    Az a baj, hogy a magyarok hibáit felnagyítod, a többiekét meg bagatellizálod. Lehet, hogy ha Sztálin akarta volna, fölakaszthatta volna Horthyt, de tudod holló hollónak nem vájja ki a szemét. (Itt most a zsidóüldözésre gondolok, nem a politikai rendszerüket hasonlítom össze).

    Ormos Mária
    ” A mai napig sem sikerült megfejteni Sztálin antiszemitizmusának gyökerét, terjedelmét és gondolatvilágát. Nem tudjuk azt sem, titkon helyeselte-e a zsidók kiirtását. Egy biztos: bár a németek a Szovjetunió területén is tízezerszámra lőttek árokba izraelitákat, majd százezreket hajtottak el haláltáborokba, erről a Szovjetunióban sokáig egy szót sem lehetett hallani. A csönd csak jóval Sztálin halála után kezdett megtörni. „

  • málnaszőr
    2017 március 10
    4:36 de.
    Az említett haláltábort azért az oroszok szabadították fel, mert ők voltak Lengyelországban a harcvonalban. Az amerikai a németeknél, csak az egyik oldalon tudott „felszabadítani”, mert az amerikaiknak CSAK ez jutott mint szövetséges haderő földrajzilag. Budapestet tudjuk, hogy orosz „szabaditotta” fel, sajnos, átéltem ezt az időt is otthon.

  • hazai lampa
    az hogy a nemetek mit hol hogyan tetttek orosz foldon vagy masutt NEM AD SEMMINEMU FOLMENTEST A MAGYAROKNAK AZ ALTALUK ELKOVETETT GAZSAGOKRA!!!!!!
    -azt irtad itt fontebb valakinek…..”te folnagyitod az amit a magyarok….
    NEM NAGYITUNK SEMMIT………………A SZARAZ TENYEKET KOZOLJUK CSUPAN.

  • A lagerek szabaditoi mikor eloszor meglattak egy olyan lagert nem igazan tudtak mitevok legyenek mert nem tudtak mi az valojaban, se az amerikai es angol oldalon se az orosz oldalon.
    nem volt vilagga kurtolve hogy letezik olyan megsemisito kozpont mint Auschwitz .
    a szovetseges errok fonokei semmit se tudtak arrol hogy az utjukba is eshet 1-1 ilyen lager.
    Buchenwald-ban lattunk remegve siro katonakat amikor mgtudtak mi is igazabol az hogy konzentrationslager.

  • amikor bejottek a szovetsegesek………mindenfele hevertek az oszlasnak indult hullak tizezrei.fortelmes emelyito buz volt mindenutt a lagerban. mi meg elok a hullak kozt tenferegtunk fekudtunk……………mmar belfasulva megszktuk a szagot.
    a lager kozepen az appel platz mellett volt egy 7 meter magas hullahegy. a gazkamra mogott halmokba rakv a gazositott hullak de bent a karma is teli volt eg.
    a krema meg mukodott mikor bejottek a szovtsegesek. omlott az emelyiton buzlo nehez zsiros fust…
    ez volt a konzentrationslager Buchenwald

  • es ti itt mereszelitek lehazudni tagadni azt amit en eloben ott lattam szagoltam ateltem??
    gyalazatos fergek vagytok,semmivel se kulombek mint a naci tomeg gyilkosok….

  • 9:08

    Liebe Beobachter !

    Már megint mellébeszél…

    Egyik kommentemben sem állítottam szembe a KZ-lagerek felszabadítóit egymással. Akkor Ők még egy nagyon is pozitív – azidőtájt még progresszívnak mondható – szövetségbe tartoztak.

    Inkább azt szoktam hangsúlyozni, hogyha ők – ti. a szovjetek – nem „időben” érkeznek Budapestre – sőt, mi több, a város széléről a szívébe – akkor a budapesti zsidóságnak totál „annyi”, s végül, már egy két héten belül mindneki feljut az auschwitzi gyorsra, vagy a kék Duna hullámaiba…
    Mi több, a munkaszogálatos édesapja után, még maguk is, kedves Bencsics Klára. Illetve lehet, hogy csak maga, mert a mamában magácska szerint nem volt, ahogy akkor mondták, beütés. De biztos vagyok benne, hogy ő elkísérte volna magát odáig… Igaz, sok esetben az ilyen, „árja párja” típusú házassági viszonyokat is automatice deportálással – irány Auschwitz – jutalmazta . a Horthy-r e n d s z e r .
    A veszély akkora volt, hogy törvényi(!) hivatkozással, illetve parlamenti felhatalmazással október 15. után azonnal fel is újították a deportálásokat, legyen az intézkedések alanya 1/2, de már 1/4 arányban is – Horthyék nyelvhasználatában – „zsidófajú”. Ez márcsak ilyen „józan, tudományos alapon” funkcionált már 1920-tól kezdve Magyarországon… ÉS akkor 12 év múlva a kiskegyed személyét „a reváns forradalom” is kénytelen lett volna nélkülözni, s a mi mai derűs beszélgetésünk is elmarad eme kedves oldalon…

    .

  • Ui.

    Történelmi léptékkel ez már csak percek kérdése lett volna.

    .

  • Málnaszőr/Barlev

    Ha jól belegondolunk, ez a „deportáltak” [otthonuktól megfosztottak] kifejezés is túl . e n y h e . a valósághoz képest, hiszen igaz, hogy mielőtt családostól, porig alázva elvitték őket, először a vagyonuktól – külön paragrafus rendelkezett arról például, hogy még a rádiójuktól és a biciklijüktől is – megfosztották, kirabolták őket, hogy a „de-portálás” majd csak ezt követhesse, amikor ideiglenesen gettóba csukhassák őket azért, hogy kicsit később pedig simán még könnyebben bevagonírozhatók és az életüktől legyenek megfoszthatók legyenek.

    .

  • barlev
    2017 március 12
    5:13 de.

    Ha nem volt világgá kürtölve Auschwitz, akkor a magyarok hogyan tudtak róla szerinted?

    Én nem tagadtam le semmit a haláltáborokból, inkább a kommunizmusban nem lehetett róla beszélni, amíg Sztálin élt. A Kádár-korban a 80-as években rendezték az első holokauszt konferenciát. Azóta sokat föltártak a múltból Magyarországon is, múzeumok vannak, megemlékezések.

  • barlev,5:23, ne beszélj már hülyeségeket, ki merne itt bármit „lehazudni, vagy letagadni”, a magyarországi gondolatrendőrség már a nyakán is lenne az illetőnek és két év börtönnel jutalmazná.
    Persze Istent „lehazudni vagy letagadni” az erény, rögtön megdicsérik, jutalmazzák is a modern, „őszinte” világunkban.

  • Na, csak hogy ellenmondjak… Nagykamasz voltam (az pedig 1960 körül, vagy előtte volt), amikor bemutatták nálunk azt a dokomentumfilmet, amit a koncentrációs táborok felszabadításakor készült amatőr felvételekből állítottak össze. Olyan borzalmas élmény volt a számomra, hogy napokig nem tértem magamhoz. Pedig én dédszüleimig visszamenőleg, sőt egyes esetekben még messzebbre is a Horthy rendszer által kiállított anyakönyvi kivonatok szerint sem voltam zsidó. Igaz, hogy a mi családunkba sokan voltak hozzánk beházasodva, többeket bújtattak is a szüleim, nagyszüleim, akik később családi barátaink lettek, és akiknek más rokonaik odavesztek a „vészkorszakban” – ők így hívták maguk között azt az időszakot… Vagyis pontosan tudtam, hogy mi volt.

  • Szóval beszéltünk mindig mindenről, a szegény komcsi Sztálinnak ehhez semmi köze sincs. Ne fogjuk még a holokausztot is rá, van őneki elég vaj a fején enélkül is…

  • Almási Alma
    2017 március 12
    9:16 de.

    Akkor valszeg már nem élt Sztálin, amiről te beszélsz. Pl. 1956 előttről nekem megvan az összes Thury Zsuzsa könyv, és egy halvány említés van csak a zsidódeportálásokról. A Tűzpiros üveggömbben Rozi megjegyzi, hogy a két ismerős lánynak a nyilas fiúik hozzák a csinos ruhákat a pártközpontból, amit a zsidóktól elvettek. Illetve a nyilas pincében megvernek valakit, aki a Schneider Fánit énekli.

    De azt alaposan kimeríti a könyv, hogy a munkaszolgálatban mit szenvedtek a kommunista párttagok, pl. Sárik Misi.

  • málnaszőr
    2017 március 12
    6:20 de.

    Bocs, hogy beleszólok. Mikor a pesti gettót kijelölték, akkor Auschwitzban már nem működtek a gázkamrák (1944 november). Az áldozatoknak sajnos nem vigasz, de inkább a kis gettó lakóit vitték a Duna partra, mert ők voltak a gazdagabbak.

    Október 14. után Horthy fogságban volt, és a nyilas bábkormány volt hatalmon. A deportálásokat Eichmann követelte, Szálasi először ellenezte, majd jóváhagyta.

  • hazai lampa
    a valodi mibenleterol nem volt fogalma cask igen keveseknek a magyarok kozul is. ferenczy Laszlo csendoralezredes eicmann osszekotoje zsido ugyekben tudta.

  • málnaszőr
    2017 március 12
    6:20 de.
    Ha tetszik, ha nem nekem mások az átélt emlékeim erről a korról. Pl. Budapesten a magyar zsidók rengeteg „menlevelet” vásároltak sok, sok pénzért, amit a svéd és más kűlföldi követségek adtak ki. Ezek a menlevelek biztosították nekik, a „csillagos” házakban a túlélést!

  • Figyelő
    2017 március 12
    2:42 du.
    Bizony, valóban, például annál a bizonyos zsidómentő Wallenberg úrnál is 15 kg aranyat találtak a szovjet nácik amikor volt merszük ezt a derék embert pofátlanul letartóztatni. Később mindkettő nyomtalanul eltünt, az arany egyből, Wallenberg úr később.

  • Figyelo
    na ne ajuljon el magatol………….mert a nyilasok le se szartak a menleveleket es a legtobb dunaba lott zsido bizony a csillagos hazakbol let kihurcolva.
    a gettot ugyanis rendorok csendorok oriztek…….44 vegen mar ss-ek is

  • Orok Tamas
    te nyomorult senki…………..undoritoan hazudsz

  • Örök Tamás
    2017 március 12
    6:49 du.

    Wallenberg a náci hivatalnokok, katonatisztek, rendőrök és egyszerű „házmesterek” stb. megvesztegetésére tartott magánál értékeket. Sok zsidót mentett meg így (is).

  • barlev
    2017 március 16
    4:50 de.
    Majd ha megcáfolsz, akkor örömmel leszek nyomorult senki………..undorítóan hazudozó! Tajt mesüge!

  • jani
    2017 március 16
    9:08 de.
    Hát persze,persze! 🙂 És persze a svéd nagykövetség felajánlott arany étkészletét használta megvesztegetési célra! 🙂

  • Ez a topic egyszerűen hányinger…
    „Ember. Milyen büszkén cseng e szó.”
    (Gorkij, Éjjeli menedékhely.)

  • Falusi, sajnos az IGAZSÁGNAK és az EMBERNEK sokféle arca van.
    Azért jó öregnek lenni, mert van alkalma az embernek a többséget megismerni.
    Igen., a Dunába lőttek bizony sok zsidót, én is tudom, akkoriban a pesti ember tudott sok mindent.De voltak sokan főleg a pestiek, akik megmenekültek a fenti módon. Volt svéd menlevél és voltak csillagos házak.
    Kis iskolás voltam, mikor elképedve láttam az úton hajtani, a zsidókat, öregembert, gyereket, nőt, férfit sárga csillaggal.
    Borzalmas hatással volt rám, már akkor is.

  • Figyelő
    2017 március 16
    2:51 du.
    Pontosan ezért hányinger ez a topic.
    Olyanok okoskodnak, akik semnem részesei, semnem szenvedői nem voltak annak a korszaknak. De verik a nyálukat, hogy nem úgy volt.
    Tod, egy házban laktam egy öreg zsidóval, Simon Mózesnek hívták. Halgatag, megtört öregember volt már a hatvanas évek elején is. Néha hajlandó volt néhányunkal beszélgetni. Anyácskámtól tudtam, hogy megjárta a koncentrációs táborokat ő is, a lánya is túlélte, a feleségét elgázosították. Már jó tizenvalahány éves lehettem, amikor vettem a bátorságot és rákérdeztem. Mivel látta, hogy valóban érdekel amit mond, többször is odaintett, és részlteket mondott. Mindíg csak néhány percben, mert elsírta magát.
    Nekem az öreg Mózes bá többet tanított a náci történelemről, az emberi kegyetlenségról, a közönyról, a belenyugvásról, mint akárhány történész, filozófus, pisológus.
    Aki más sebeiben ilyen kéjjel vájkál mint néhányan itt, az valóban nemigazán lehet büszke arra, hogy ő is ember..
    Ember?

  • Örök Tamás
    2017 március 16
    10:53 de.

    Játszod itt a jól informáltat. Pedig, ha valóban az lennél, tudnál róla, hogy annak idején a svédek számlát vezettek a megvesztegetésre szánt pénzekről. Wallenberg nem karddal és pisztollyal mentette az embereket, hanem kapcsolatokkal és pénzzel.Sok pénzzel.

    http://mult-kor.hu/cikk.php?id=5843

    Idézet a cikkből: …”Szólt arról: „a Wallenberg-akció során sok pénzzel kellett operálni.” A bankból kivett pénzt a házban tartották, a nyugtákat és az elszámolásokat pedig a pincében helyezték el. A svéd külügyminisztérium archívumában megtalálható, hogy Raoul Wallenberg és munkatársai a vesztegetésre szánt pénzt „külső”-ként tartották nyilván – jegyezte meg…”

  • orok tamas………../direct a csupa kisbetu/
    a Jani fontebb megcafolt helyettem is……………..megicsak egy nyomorult genetikai hulladek vagy.

  • orok tamas
    te agyilag zokni…………egy csomo csendort es meg /oh istenkeeem nyilast is/ meg lehetett vesztegetni ha kello mennyisegu aranyat kapott valamiert cserebe………

  • Kedves barlev!
    Nem vagy humorodnál, pedig annyi idő után már lehetnétek…

    Ezt a viccet kislány koromban hallottam egy zsidó rokonomtól, aki megúszta…

    Jönnek az öreg zsidóért a csendőrök, gyerünk! Az öreg engedelmesen nyúl a bőröndért, de a csendőr azonnal éberen rárivall: Csak te! A córesz marad!

  • falusi
    2017 március 16
    10:58 de.

    Ha nem beszélnénk a vészkorszakról, akkor meg azon háborognál, hogy milyen közömbösek az emberek!

  • Na de hol volt itt „vész”? Tudjuk, Horthy apánk kiterjesztett karjaival végső lehelletéig megmentette a zsidóságot…

  • Figyelőnek szép emlékei vannak azokból az időkből, talán az alábbi fotó középen éppen ő látható, vagy ha nem is ő, de hasonló módon élhette át azokat az éveket:

    http://fortepan.hu/_photo/download/fortepan_8047.jpg

    Arra nem emlékezhet, hogy bizony már csak zsemlyét kaphatott (más péksüteményt tilos volt készíteni), és a fogyasztását rendelettel korlátozták, elrendelték a közvilágítás 25 százalékos csökkentését, a benzint 20 % arányban szesszel (etil-alkohol) elegyítették, ennek neve volt a motalkó, és már forgalomban volt a „fogyasztók vásárlási könyve”, amibe a kereskedő bejegyezte a közszükségleti cikkek vásárolt mennyiségét. Szabályozták a zsír és a cukor vehető mennyiségét, bevezették a cukorjegyet, meghatározták a „hústalan napokat”, így hétfőn-kedden-pénteken tilos volt „húst és húsneműt, nyers, elkészített vagy bármely módon tartósított állapotban a fogyasztók részére árusítani vagy forgalomba hozni” … és még csak 1941-et írtunk, mint amikor az a fenti fotó készült.

  • Almasi Alma
    hazugsag.
    akkor hol a magyar zsidosag jo 3/4-e?
    hol a 473000 teljes videki zsidosag?horthy alairta a deportalasukat magyar kiralyi allamvasutak waggonokban kifizetettve a viteldijat Budapest-Auschwitz vonalra egy utra a zsido tanaccsal.

  • Kedves barlev, persze hogy hazugság. Én csak kedves hazai lámpánkat világosítottam meg a fonákján az ő saját mondanivalójával.

    (Már Figyelő is lépre ment, úgy látom, itt szmájli nélkül senki nem ért meg a sorok között semmit…) 🙁

  • Almasi Alma
    teved a humoromnal vaggyok…………
    jo pelda erre,-
    purimkor szokas jelmezt folvenni nalunk zsidoknal.
    egyik ilyen alkalommal megjelenik a kohn teljesen puceron a fejen egy dioval.
    megkerdezik mit jelentsen ez?
    hogy-hopgy mit -/igy kohn vigyorogva/-en vagyok a dios metelt.

  • Hazai Lámpa! 11:36

    Nem mindegy az magának, hogy a Pesti Gettó-fal felhúzásakor a krematóriumok még működtek e, vagy nem ? Maga nagyon jól tudja, hogy ez a fal történelmi súlyát illetően már csak részletkérdés, ezért ennek az ügy, de még a téma szempontjából szempontjából sincs semmi jeletősége…

    Sajnos az Auschwitz főnév mára már szimbólikus jelentőségűvé vált, hisz minden felület kicsi ahhoz, hogy a kooperációban elkövetett népirtás összes helyét itt egyenként soroljuk fel… Nem is egy irodalmi mű viseli ilyen értelemben a hirhedt halálgyár nevét. Erről szól az a költői mondat is, miszerint:

    A u s c h w i t z . u t á n . m e g h a l t . a . p o é z i s …

    .

  • Drizari! 11:53

    Szellemes megoldás kontraszként ezt a szép Nagymező-utcai fotót föltenni a szép Bencsics Klárika hamis illúzióinak az illusztrálása végett, ahonnan a felsoroltakon kívül még kimaradt az is, hogy az édesapját a származása miatt ugyanakkor kényszermunkára (MUSZ) ítélték…

    .

  • hazai lámpa
    2017 március 17
    8:43 de.
    Nem a beszéddel van baj, Kispisla, hanem a mondanivalóval.

  • Nem gondolom, hogy bármikor megvenném és elolvasnám Catherine Horel könyvét, mert Horthy személyét szubjektíven kirakatbábunak tartom, függetlenül attól, hogy jogilag milyen szerepköre lehetett.

    Számomra egyetlen történelmi tény a mérvadó: Horthy regnálása alatt a magyar nemzet máig megdönthetetlen szervezési világrekordot ért el transzportok indításában, 5 hét alatt 400 ezer magyar zsidót volt képes marhavagonokba terelni és elszállítani megsemmisítésre haláltáborokba.

    Hozzávetőleg naponta(!) 11500 (férfit, nőt, gyereket) gyűjtöttek össze, zártak marhavagonokba és indult velük a vonat országhatáron kívülre.

    Gondolj bele, nem semmi teljesítmény, s mindez a kiadott kormányrendeletek alapján végrehajtva egyik napról a másikra, lelkes házmesterek beküldött névsora alapján.

    Eichmann eközben lógázhatta a lábát, vagy járhatott a Gellért szálloda hullámfürdőjébe.

  • Nem semmi ám ez a világcsúcs! Olajozottan kellett működni mindennek.

  • Drizari ! 5,37

    Na erről van szó. 🙁

  • ˙

    Horthy és”a megmentett pesti zsidók” esete kísérteties hasonlóságot mutat a teherkocsival 30 gyalogos közé hajtó merénylő sofőr humanizmusával, aki az utolsó gyerekes anyuka előtt azért még lefékez…

    .