Magyarország nem ország

2017 április 4 10:16 de.182 hozzászólás

Még talán élnek néhányan akik emlékeznek a két világháború közti korszak refrénjére, mások pedig talán tankönyvekben olvasták: csonka Magyarország nem ország, nagy Magyarország mennyország. Amiután kedd reggel – a magyar rektorok és a magyar tudományos szektor teljes mellőzésével – a parlament Fidesz többsége megszavazta a Lex CEU-t, Magyarország végképp lesüllyedt a primitív banánköztársaságok szintjére.

Komoly országban olyan nem fordul elő, hogy az érintett szektor és szakma teljes kizárásval alkotnak törvényt kevesebb mint egy hét leforgása alatt, ráadásul egyetlen intézmény ellen és azért, mert annak az intézménynek az alapítója persona non grata a kormány számára. Komoly országban olyan nem fordul elő, hogy egy 26 éve működő egyetem ellen úgy alkotnak törvényt, hogy annak feltételei bizonyosan nem teljesíthetők az adott időkereten belül és a későbbiekben sem. A Közép Európai Egyetem (a CEU) ugyanis 2018. január 1-től már nem fogadhat be új hallgatót, amennyiben ez év szeptemberéig nem köt egyezményt az Egyesült Államok szövetségi kormánya és New York állam a magyar kormánnyal, illetve amennyiben kevesebb mint 6 hónap alatt a CEU nem “dob össze” egy új campus-t az USA-ban. Az Orbán rezsim és a törvénygyárként dolgozó parlament számára nem számít, hogy az USA-ban a szövetségi kormánynak nincsen hatásköre ebben a kérdésben, így a törvény szabályai már ezért is teljesíthetetlenek.

Közben Bécs polgármester-helyettese és az osztrák rektori konferencia is felajánlotta, hogy a CEU költözzön Bécsbe, Grazba vagy Klagenfurtba. A törvény elfogadása után a CEU kanadai rektora – Michael Ignatieff – futólagosan felvetette azt, amit már sokan gondoltunk: reális az esélye annak, hogy a CEU negyedévszázad után kénytelen lesz elhagynia Magyarországot. De Ignatieff-nek volt egy másik bejelentése is: ha erre sor kerül, kártérítést követelhet a magyar államon. Így tehát a magyar adófizető duplán megszívja: egy, a Budapest lokális gazdasága számára, illetve a magyar költségvetés számára (amelybe több mint tíz milliárd forintot fizet be a CEU) fontos intézmény távozik, aztán ezen felül súlyos kártérítést követelhet a kivégzett egyetem.

Még most is alig hiszem el, hogy hová zuhant a Fidesz. Bevallom: 1998 és 2002 között, bár voltak aggályaim, de azért a dinamizmust, a jövőképet és fiatalságot mégis inkább a Fideszben láttam, mintsem az MSZP-ben vagy az SZDSZ-ben. A 2002-es Kossuth téri “két milliós” tüntetés és a 2002 és 2010 közötti ellenzékiség már sokkal kevésbé imponált. De beismerem, hogy sok-sok értelmes, a magyar politikában jártas, mérsékelt ismerősöm szavazott 2010-ben a Fideszre. Ezek a többnyire fiatal budapesti értelmiségiek mára teljesen eltávolodtak a kormánypártól. Igy a fiatal demokraták mára lényegében verekedő, köpködő, irigykedő és pillanatok alatt bárkit gyűlölő kisnyugdíjasok. Nekik mindegy, hogy van-e CEU, vagy nincs, hogy van-e jól felszerelt könyvtár a magyar kutatók számára, vagy nincs, hogy vannak-e külföldi diákok, akik Magyarországon költik el pénzüket. Erre a táborra épít a mai Fidesz. Nem kell ide jövőkép, ideológia, nemzetépítés. Ha 3 forint 60 fillér a kenyér és ha lehet egy népcsoport, egy ismeretlen intézmény vagy mesebeli szörnyeteg ellen fröcsögni, akkor minden rendben.

Ez Magyarország 2017-ben. Kár érte.

182 hozzászólás

 • A budapesti CEU bezárásának forgatókönyve szinte teljesen megegyezik a szentpétervári Európai Egyetem (European University at St. Petersburg, EUSP) bezárásának forgatókönyvével. Talán egyszer kiderül, Putyin mivel zsarolja Orbánt, hogy erre a szégyenletes lépésre szánja magát és belerángassa az országot is.

 • “Igy a fiatal demokraták mára lényegében verekedő, köpködő, irigykedő és pillanatok alatt bárkit gyűlölő kisnyugdíjasok.”

  Bizony, sok ilyen szavazója van a fidesznek, plusz a zsákfalusi közmunkások, ahogy a kvótanépszavazás idején készült riportfilmekben láthattuk. Mivel a felvilágosítással már harminc évet késett a magyar értelmiség, ezért az egyetlen megoldás várni, hogy a vérmes kisnyugdíjasok végleg kiöregedjenek. A közmunkás rétegnek Viktor meg Flóri az istene, tehát “csak” ennek a két személynek a kiöregedését kell várni.

  Azért ne temessük Magyarországot, és gondoljunk a sok kis gyerekre, akik most járnak az iskolákba-óvodákba!

  Sajnos a geopolitikáról se felejtkezhetünk el, ami ebben a kicsi országban föl tudja erősíteni a jó vagy a rossz tendenciákat. Most sajnos nem volt szerencsénk, mert egy hazai demagóg talált magának egy erős Nagy tesót.

 • Christopher Adam

  Hazai lámpa,

  A Fidesz idősebb szavazóit – gondolom sokaknak vannak gyerekeik és unókaik, talán akik éppen egyetemre járnak és akik vasárnap Pesten tüntettek – ennyire nem érdekli az a jövőbeli Magyarország, ahol utódaik feltehetően élni fognak és amelynek alapjait most rakják le, vagy helyesebben: szedik fel? Nehogy a végén az legyen a narratíva, hogy távozott a CEU, maradt egy nagy űr a belvárosban és a tudományos életben, a költségvetés is megérezte–lám, lám, megint cserben hagyta az országot a nyugat.

  Drizari,

  Attól tartok, hogy ha a jövőben úgy “védik” Orbán orosz kapcsolatait felfedő iratokat, mint ahogy “védik” az állambiztonsági iratokat, akkor sokáig várhatunk arra, hogy fény essen a rejtélyre.

 • hazai lámpa
  Rendben, Te a vérmes kisnyugdíjasok halálát várod, de gondolj arra, hogy gyermeked-unokád nem fog kies kis hazánkban öregségedben eltartani, mert elhúz innen mint vadlibák.
  Bár annak idején én is megtettem volna…
  Szervusztok, jó napot !

 • Christopher Adam
  2017 április 4
  10:55 de.

  Nem szabad mindenben csak a rosszat nézni! Az idős szavazók nem becsülik sokra az amerikai barátságot, ez tény, de ennek inkább a szavazat-maximáláshoz van köze. Teljesen más a közoktatás kérdése, ami mindenkit érint.

  Erről már sokat írtam itt, ha emlékszel. Az nagyon sokat segített a magyarok gondolkodásán, hogy a fidesz nekiment néhány marxista beidegződésnek. Neked ez lehet, hogy nem központi kérdés, de te vagy a szüleid nem éltek a Kádár-rendszerben! Hidd el, nagyon sok olyan dolog kiderült az elmúlt években, amit az eddigi kormányok felelőssége lett volna nyilvánosságra hozni vagy széles körben terjeszteni, pl. kommunizmus bűnei, német megszállás következményei.
  Az más kérdés, hogy Orbán ezt szívjóságból csinálta vagy inkább a népszerűség miatt?

 • Demokraták! Ma van a megatüntetés második fordulója, és már ezren! vannak a CEU épülete körül. Ne maradjatok otthon, mert ezzel csak Orbánt tartjátok hatalomban.

 • “Magyarorszag nem orszag” irta Mr.Adam.
  Csodalkozom, hogy akkor tanak minek veli azt ?

  A MPs szavaztak, a PM elerte celjat. Tehat az aggodalmalnak vege. Innen most mar az ugyvedek dolga a tovabbi. Hogy me fog lenni a vgeleges eredmeny arra csak vahat mindenki.

  Sajnos hogy mind ez csupan ploitikai ellenzek, ill. celokbol volt az indito oak.
  Persze ,legyen a tiltakozok oszintek, hogy Mr.Soros intezmenye NEM egy Academiai, ill tudomanyos celu intezmeny. Csupan egy politikai celokat, fokent a Globalista gazdasagi celokat szolgallo intezmeny.
  Ketsegtelenul az persze mas alany.

  Az idezesek hogy diakok ottan penzt koltenek, s az nagy jovedelm az orszagnak is teves cel. Nem hinnem hogy barki is ohajtana cselekedi mint Nero, annak idejen, hogy egesz Romat kupiva nyilvanitotta s meghivott minden ferfit fonni;))
  Egyeni meglatasok, hogy a kovetkezmenyek a jog-asztalanal lesznek dontve. Az ismet, hogy a dontes tuntetesektol mentes,sbefolyasolatlan.
  Torold konnyeitedet, s szorgalmaskodj inkabb valami jelentosebb dolgon.

 • Christopher Adam,

  ma olyan választóvonalat lépett át ezzel a törvénnyel a Fidesz, ami félreérthetetlenül a demokrácia teljes elutasítását jelzi. Azt a fajta demokráciáét, ami Magyarországon még soha nem teljesedhetett ki, mert mindig akadtak, akik ezt elfojtották.

  Csodálkozom az Európai Néppárton, hogy engedi Orbán tobzódását, aki már elvetette az Európai Unió jelenlegi formája felbomlásának magvait, és amik kikeltek. Nemkülönben csodálkozom az Európai Unión is, akik tűrik Orbánnak az európai értékektől való eltávolodását.

  Magyarország megérett az Uniós szankciókra.

 • mavtelep
  2017 április 4
  11:02 de.

  Nem várom senki halálát! De tény, hogy a fidesz mostani szavazóbázisa se valami örökkévaló dolog, kiöregszik vagy átpártol. Jelenleg a meggyőzésükre semmi esély!

  Észrevételeim. Ez megelőzhető lett volna, ha pl. a ballib pártok a demokratikus alapértékekre helyezik a hangsúlyt, a jobboldal rágalmazása és a kommunizmus bűnei tabusítása helyett! Ez a pénz és a nyugalmuk miatt volt. Az is súlyos hiba volt, hogy a neoliberálisok a piacgazdaságot istenítették, és elhanyagolták a szegényeket. Egyetlen adujuk a bizniszelő középosztály meggyőzése volt, akik nagyon csalódtak a gazdasági válság miatt!

  A fiatalok kivándorlásáról még nem tudjuk, hogy végleges-e? Illetve az nem csak a fidesz miatt van. A fidesz a bukott vadkapitalizmus helyett az ázsiai kistigrisekhez hasonló programot vázolt, ez sokaknak volt vonzó. Ebből a felső középosztály emelése és a közmunka megvalósult, de az alsó középosztály és a középfokú oktatás súlyos sebeket kapott. 2018-at esetleg még megnyerhetik, mert erős a bázis. De már jön föl az aktív jobboldali ellenzék, aki még jó pozíciókban van, bár már folyik a harc a kiszorításukra. Az őfelsége balos ellenzéke sajnos nem süllyed elég gyorsan, és sok köztük a fiatal, ami nagyobb szégyen, mintha valaki verekedő fideszes kisnyugdíjas!

  Persze a külföldi szövetségek még sok meglepetést okozhatnak. Pl. fogy az EU-s pénz. És Oroszország bármilyen erős, én nehezen hiszem, hogy reális ez a sok világvége forgatókönyv, ami az EU pusztulását hirdeti.

 • hazai lámpa
  2017 április 4
  12:12 du.

  Még annyit, hogy
  1. az alsó középosztály nyomorúsága azért nem látszik, mert nincs sajtójuk és érdekérvényesítő képességük, de azért léteznek!

  2. A középfokú oktatás szétverését még nem érzékeli a nagy többség, mert az csak a jövőben mutatja meg káros hatását.

  Szóval aki a legjobban szégyellje magát, az a kormány mellett a sok szakszervezet, balos mozgalmár és média, aki kussol, pl. mszp és Népszava!

 • charlie Tényleg fontos minden nap megerősítened, hogy egy seggfej vagy? Megnyugodhatsz, tudjuk. Elég lenne havonta megerősíteni. Nem gondolod?

 • Drizari
  2017 április 4
  11:39 de.

  Ki fojtogatta a CEU-t az első huszonöt évben? Talán nem a náci masírozást kellett volna a jogvédőknek “életüket kockáztatva” az irodából védeni.

  Az EU pont azzal tartja tiszteletben a demokráciát, hogy nem avatkozik a belpolitikába. Orbán kis pont ahhoz, hogy EU-t bomlassza, nagyobb érvágás volt a britek kilépése, gondolom.

 • charlie
  2017 április 4
  11:19 de.

  Csárli, ki és mikor mondta Önnek, hogy megatüntetés lesz? Miért ilyen cinikus, hogy csúsztat és fikázik, ahelyett hogy a kialakult problémáról érdemi diskurzust folytatna? Ennyire “fussa”?
  A CEU épületét élőlánccal körbezáró és a “lex CEU” törvény elfogadása ellen tiltakozó eseményt csupán tegnap találták ki és indították a facebookon útjára.

 • Drizari
  2017 április 4
  11:39 de.

  Még annyit ehhez, hogy szerintem a CEU kipaterolás semmilyen uniós törvénybe nem ütközik, és ha a hírek igazak, a bécsi szomszédoknál nyugodtan újraépülhet.

  Sok pénzbe lesz ez, de hát ilyen a politika, a ronda felcsúti stadion is sok pénzünkbe van, de van akinek tetszik.

 • …”Magyarország megérett az Uniós szankciókra.””…
  Lehet,hogy Magyarország megérett a megszűnésre?
  Most már csak ezt kell megkérdezni és be kell zárni az országot?
  Hova is gondoltok ti “demokraták”
  Demokratikus üdvözlettel.

 • mavtelep
  2017 április 4
  11:02 de.

  Még annyit, hogy a lengyelektől sokkal több fiatal ment ki Nyugatra! Több romániai fiatalt ismerek, aki napszámosként dolgozik Magyarországon. Egy szobában akár tízen laknak, némelyik lánynak úgy árulják a szexuális szolgáltatásait, hogy “ezer forintért bármit megtesz”.

  Szóval ez egész Közép-Európára jellemző, csak ott nem mutogatják a szegényeket, vagy a kormányuk nem szidja hangosan az EU-t. Persze Orbánnál csak retorika a Brüsszel utálat, amúgy az államadósságot a világért át nem lépné, inkább a magyar kórházakba ne legyen elég műszer.

 • hazai lámpa
  2017 április 4
  12:38 du.

  Ami számomra kérdéses, hogy a szomszédok vajon jobban használták-e föl az EU-s pénzeket? Vajon ott több a nagyvállalat, ami most hasít az EU támogatásból? Mert kamu építkezés biztos ott is van.

  Az offshore számlák is világméretű probléma, de talán az EU-nál van egy határ, ami alatt még elnézik a kajmán-szigeteki tobzódást.

 • A kisnyugdíjasok nevében kikérem magamnak, hogy fidesz drukkerek lennének. A fidesz nyugdíjasok főleg a rózsadombi “előkelő” öregasszonyok (legalább is itt, Budapesten), akik úgy képzelik, hogy “státuszuk” van a fidesz alatt.

 • Ahogy már írtam, nem ismerem a körülményeket. Ha a CEU Orbán ellenes légkört terjeszt, vagy liberális (balos) felfogású, én nem csodálkozom a bezáráson.
  Ez egy egyszerű önvédelem a mai kormánytól. Nem fog” kígyót melengetni a keblén”, szerintem, minden kormány ezt tenné, ha erre bizonyítéka van !

 • Mellesleg, különösnek tartom, a cikk címét, t.i. a jelek szerint vannak magyarok akik más véleményen is vannak.
  Tehát, az ország igen is van. Mint mindenhol a világon, ahol demokrácia létezik megtörténik, hogy mást akar az uralkodó kormány, és mást akar az ellenzék!

 • Nos röviden és velősen:

  Magyarország volt,van és létezni fog ezután is,(Trianon egy más és jogosan fájdalmas kérdés!)bárhogy is “kellemetlen”ez itt többeknek ( a kisebbségnek persze nem…!!!)
  Minden itthoni,de a tisztességes kint élők többsége is ezt szeretné és tesz is érte!

  Na ennyi,igyekszem kikapcsolódni,jó műsorokkal,olvasmányokkal
  lekötni magam a hazaellenes ,szánalmas,hiteltelen és vesztes kisebbséggel szemben!

 • Kalocsai Miklós

  hazai lámpa!

  ” Hidd el, nagyon sok olyan dolog kiderült az elmúlt években, amit az eddigi kormányok felelőssége lett volna nyilvánosságra hozni vagy széles körben terjeszteni, pl. kommunizmus bűnei, német megszállás következményei.”

  Hidd el, ez egy nagy butaság! Semmi olyan nem került nyilvánosságra az utóbbi években, ami ne lett volna közismert. Amit Orbánék hozzá tettek, az nem egyéb, mint silány történelem hamisítás. A nagy csinnadratta azért kellett, hogy a holokausztot relativizálják. De ha tényleg tudsz valamit, amit a korábbi kormányok elsumákoltak, oszd meg velem, hátha elkerülte a figyelmemet.

 • Kedves Chris!

  Kíváncsi lennék, hány kanadai egyetem ad ki kanadai és amerikai diplomát egyszerre?
  Esetleg valaki azt is elmondhatná, mi a véleménye az alábbi cikkről! https://ripost.hu/cikk-megkerestuk-a-ceu-new-york-i-kozpontjat-csunyan-meglepodtunk
  Az egyetem bezárásával én sem értek egyet, viszont felszólítanám a törvények betartására!
  Érdekes, hogy “… Budapest lokális gazdasága számára, illetve a magyar költségvetés számára (amelybe több mint tíz milliárd forintot fizet be a CEU)..”, ugyanakkor a többi egyetem csak viszi a pénzt!

 • “Igy a fiatal demokraták mára lényegében verekedő, köpködő, irigykedő és pillanatok alatt bárkit gyűlölő kisnyugdíjasok. ”

  No azért, rajtuk kívül van még egy a teljes népességhez viszonyítva szűk, de szignifikáns felső-középosztálybeli bázisuk, amely a kisnyugdíjasoknál egy hangyányit inkább haszonélvezője a jövedelem és adó politikájuknak; a “közbeszerzésekkel”, trafik-koncessziókkal, földadományokkal stb., a magyar nép nyakán ülő kitartott klientúráról nem beszélve… Ezek épp elegek egy olyan demokratikus hagyományokkal rendelkező országban, mint Magyarorsz., ahhoz, hogy egy törvénytelen, oligarchikus kör kisajátítsa a közhatalmat, amely az MNB-be vándorló közpénzhez hasonlóan elveszíti köz jellegét, egy törvénytelen, illegitim magánhatalommá válva…

 • Balkáni népnek tartják a magyart, nem való a kultúrnépek közé. Ha egy külföldi meghallja magyar, róluk a gulyás, a puszta és a betyár jut az eszébe. Puskást kezdik elfelejteni, hiszen 90 éve született. Aztán semmi. Csak a nagyon tájékozottaknak jut még eszébe magyarnak gondolni a Rubik-kockát. Mostantól a lex CEU-t is emlegetni fogják a magyarokkal kapcsolatban.

 • Kalocsai Miklós
  2017 április 4
  3:21 du.

  Pár hete került nyilvánosságra, hogy Hofinak a Komlós nevű ávós volt a védnöke.

  Amit széles körben nem ismertettek meg az előző kormányok, arra írtam példát fentebb. Kommunizmus bűnei közé tartozott pl. a kuláküldözés, erről csak a fidesz szervezett országos kampányt, ha jól tudom.
  Német megszállást a fidesz foglalta alaptörvénybe, szobor van róla stb. Előtte ez csak száraz tényként volt megemlítve a történelemkönyvekben, de nem volt a nemzeti emlékezet része, hogy a deportálások utána történtek.

  Tegyük hozzá, hogy sajnos a politikusok részéről nem mindig őszinte az emlékezés, pl. túlárazott szobrok, társadalmi viták figyelembe nem vétele.

 • Drizari
  2017 április 4
  4:06 du.

  “Balkáni népnek tartják a magyart,”

  Kik tartják annak, például te?

 • Drizari
  2017 április 4
  4:06 du.

  “Mostantól a lex CEU-t is emlegetni fogják a magyarokkal kapcsolatban.”
  Orbán olyan befolyásos, hogy először kizavarta a komcsikat, most meg az amcsikat?:) Ne röhögtess …

  Idézet: “Oroszországban, Ukrajnában, Grúziában tele vannak a különböző szakintézmények, netán kormányzati elemek olyan emberekkel, akik valamikor a CEU-n tanultak.”

  Ennyi.

 • Drizari
  2017 április 4
  4:06 du.

  “Ha egy külföldi meghallja magyar, róluk a gulyás, a puszta és a betyár jut az eszébe.”
  Ha meghallom, hogy amerikai, akkor a cowboy, préri meg a hamburger jut eszembe, meg sok más is.

 • “Charlie, miért ilyen cinikus, hogy csúsztat és fikázik,…”
  Huncanada, azért mert megérdemlitek. Amikor mi mentünk az utcára 2006-tól, akkor is és azóta is csak csőcselékezést meg nácizást kaptunk, kapunk. Pedig mi is a saját igazunkért próbáltunk kiállni. És nem egy maroknyi ember küzdött anno, mint most. És főleg nem idegen érdekekért.

 • Drizari
  2017 április 4
  4:06 du.

  “Csak a nagyon tájékozottaknak jut még eszébe magyarnak gondolni a Rubik-kockát.”
  Nem is a kocka magyar, hanem a FELTALÁLÓja!

  Ami a sportolókat illeti, azok nemzetiségtől függetlenül elfelejtődnek a következő generáció számára. A világhíres finn futóról pl. mindig vannak megemlékezések, hogy a fiatalok is megismerjék. Puskásról készült a Made in Hungária c. film.

  Apropó Rubik. Ő is ugyanazt mondja a KGST tervgazdaságról, amit nekünk nem hittél el a másik topikban.

  “Amikor először csak Magyarországon gyártották a kockát, szinte minden téesz-melléküzemág ezen dolgozott, de így sem győzték. Nálunk ugye a fröccsöntő kisiparos a kapitalizmus kezdeteinek egy karakteres figurája volt, de milliós nagyságrendben senki nem tudott gyártani, ahhoz komoly eszközállomány kell, és persze know-how. Így a gyártást is ki kellett egészíteni külföldről, de így sem tudták maradéktalanul ellátni a keresletet.
  A szocializmusban nem volt problémás elintézni a nyugati terjesztést?
  Az export mindig fontos eleme volt a tervgazdaságnak is – persze előre meghatározott keretek között, a Varsói Szerződésen belül kiosztva, hogy ki mit gyárt. Szabályozott piac volt, azt például apámtól tudom, hogy azért nem volt jelentős repülőgyárunk, mert az más országnak volt kiosztva. Részben emiatt volt eleinte nehéz a kocka értékesítése: Magyarországon nem nagyon értettek ahhoz, hogyan kell valamit eladni. A gazdasági terv keretében kiszámolták, miből mennyit vesz át a piac, és azt le kellett gyártani és át is kellett venni – ebben a képletben az eladás nem volt probléma.”

  index

 • Almási Alma
  2017 április 4
  1:29 du.

  Egymillióan laknak a Rózsadombon?

 • “<agyarorszag nem orszag". Az mai adatok mszerint talan szegeny Szechenyi mondas nem fog valova valni.

  A magyar statistikai hivatal adatai szerint, magyarorszag az megszunes utjan halad valojaban.

  Egyre tobben hagyjak el az orszagot.
  Emelkedik az elhallozasok szamai.
  Egyre csokken az ijszuletesek szama.

  Ha az nem valtozik a jovoben, magayrorszag egynapon majd megszunik, lakossag hianyaban.
  Persze mindeg van lehetoseg hogy majd Frau Merkel knyszeriti a Muzulmanok beengedeset. Tapsoltok ?

 • Okosodásra..Borza Endre

  A világban körülbelül 60 külföldi amerikai egyetem működik, többségük a CEU-hoz hasonlóan alapítványi formában, vagyis magánintézményként. A magyar kormány most rácsodálkozott arra, hogy a CEU mögött nem áll egy komplett otthoni, amerikai felsőoktatási intézmény, hanem tényleges tevékenységet csak Magyarországon végez. Ez azonban teljesen bevett gyakorlat, a külföldi amerikai egyetemek jelentős része hasonlóan működik.

  A külföldi amerikai egyetemek között olyan nagy múltú, tekintélyes tudományos intézmények vannak, mint a párizsi és a római amerikai egyetem, vagy athéni American College. Ezeket elsősorban azért hozták létre és tartják fenn, hogy a nemzetközi kulturális és szellemi életben Amerika zászlóshajói legyenek. Van azonban egy olyan köre az amerikai intézményeknek, amely sokkal barátságtalanabb közegben tevékenykedik és a jelentősége is nagyobb. Különösen fontosak geopolitikai szempontból a közel-keleti amerikai egyetemek (Kairó, Bejrút, Kabul, Kuvait, Dubaj, Abu Dhabi, Szulejmánijja) – ezek az intézmények garantálják azt, hogy a stratégiailag kiemelten fontos régióban legyen nagyobb számban Amerika iránt barátságos, a nyugati eszmékre fogékony értelmiség. Az amerikai intézmények legalább valamennyire ellensúlyozhatják a nagyon elterjedt népi Amerika-ellenességet.

  Hasonló szerepe van – ha kevésbé kiélezett körülmények között is – a Kínában, Közép-Ázsiában (Biskek), a Távol-Keleten és Közép-Amerikában létesült egyetemeknek.

  Ha innen nézünk rá a CEU-történetre – márpedig a washingtoni külügyminisztériumban valószínűleg innen nézik – kifejezetten veszélyes próbálkozás az, amit a magyar kormány csinál. Ha a CEU-t könnyen ki lehet ebrudalni egy kis közép-európai államból, a világon elég sok helyen regisztrálhatják a tényt, hogy Amerika nem védi meg a felsőoktatási hálózatát. Nehéz elképzelni olyan szuperhatalmat, ami ezt szó nélkül eltűrné, főleg akkor, ha az akció mögött esetleg orosz befolyásszerzési törekvéseket érzékelnek.

 • Drizari írja:

  “Csodálkozom az Európai Néppárton, hogy engedi…”

  “Megnyugtatlak”, nemcsak engedi, de támogatja is. Az ő segítségükkel, mint egy feneketlen zsákba, úgy önti az Unió Orbnisztánba az úgynevezett “kohéziós” pénzeket, abba puccskormányba, amely hatalma első percétől kezdve azt vette a fejébe, hogy csak addig maradunk az Unió tagjai amig ezt a propaganda-tápszert nyomatják felénk.
  Orbanini, az állam névadója még alig, hogy hatalomra került, szinte az első szava az volt, hogy “az Unión kívül is van élet”. Ugyanígy már a kezdetekben nyiltan hirdette azt is, hogy ellenzék nélkül is van parlament, stb-stb… E két példa is – a számtalan társa mellett – bizonyítja, hogy Orbán, Áder és Kövér, kollégiumi szobatársak – és ez nem vicc – nameg a többi fidSS svindler miként áll hozzá a . k o h é z i ó , az európai összefogás és ősszetartozás kérdéséhez, vagyis ahhoz, amely az ő rendszerüket nemcsak, hogy fenntartja, de nap-mintnap euromilliárdokkal is támogatja az unió-ellenes piszkos ellenpropagandájukat. Azok a pénzek pedig folyvást(!) érdemtelen zsebekbe vándorolnak át, plusz még ráadásképp ezzel, a végsősoron a magyar nép számára adagolt kábítószer injekcióval akár évtizedekre betonozták be önmaguk ellenségét, Orbánt a hatalomba.

  A legérthetetlenebbnek Merkel magatartása tűnik, akit ez a kettéfűrészelt óriás, a sötétképű Arturo Ui többször nyilvánosan is leköpött és meg is alázott. …De csak . t ű n i k , hisz világos, hogy nevezett “””nép”””-párti kancellárasszony mögött ott állnak a hazánkban ideiglenesen állomásozó világmárkás, német autó-összeszerelő üzemek, amelyek nyugati mércével mérve, fillérekért alkalmazzák az erre alkalmas, olcsó és betanított magyar munkaerőt, ezzel együtt magasan tartva a magyarországi foglalkoztatás látszatszámait is… A kedves modorú, szimpatikus Kazlerin, ha még szeretné is, nem teheti meg azt, hogy az óriás tőkés konszernek eme szuperbizniszét éppen most, amikor úgy megy az ő szekerük, >egy kis családi perpatvar< kedvéért csessze szét ezt a felemás kohéziót. Poont ezek a német nagyvállatok nem engednek meg neki, akiknek a kancellárságát köszönheti…

  Oszt ennek megfelelően tűr, hallgat – bunkó vezérünk bizalmas megszólítása szerint – Angela, és "fizetet, mint a katonatiszt"…

  🙁

 • hazai lámpa
  Tudtuk Komlósról., Berkesiről, hogy az AVO tagjai voltak.Mindkettő sikeres és népszerű szerző lett a 70-es, 80-as évekre.Ja, akkoriban nem az internet volt a kultúra…
  Szervusztok, jó reggelt!

 • “Egymillióan laknak a Rózsadombon?”

  Te, és Marcsi…?

  😀 😀 😀

 • Kalocsai Miklós

  hazai lámpa!

  Amiket voltál kedves felsorolni egytől egyig ismert, többszörösen feldolgozott témák, melyek csak a “hazai lámpák”-nak hathatott az újdonság erejével. Még a Komlós Hofi viszony is.

 • A tegnapi elsöprő erejű tüntetés után a résztvevők elhatározták, hogy ma Budapesten hidakat fognak lezárni reggel nyolctól, hogy a “FideSS faji alapú diktatúrája a történelem szemétdombjára” kerüljön. A Szabadság-híd után kétóránként egy-egy hidat vesznek blokád alá.
  …….
  És eljött a mai reggel.
  Négy rendőr, negyven újságíró és nyolc tüntető – ennyien gyűltek össze a Szabadság híd 8 órára tervezett lezárására. A főszervező szerint azért nem sikerült az akció, “mert a fiatalok nem szeretnek korán kelni, és a közben az eső is szemerkélt.”
  Ennyire röhejes, szánalmas és tehetetlen a társadalmi támogatást nélkülöző baloldal, akinek prominense, Kunhalmi Ágnes próbált rátelepedni a tiltakozásra, de még a kozmopolita tiltakozók sem kértek belőle.
  …….
  Remélem van még lejjebb.

 • Hazai L!
  Komlós Jánosról, a Mikroszkóp Színpad igazgatójáról (Hofi főnökéről) köztudott volt, hogy az Államvédelmi Hatóságnál szolgált korábban, ahogyan Kardos Györgyről, az egyik legnagyobb könyvkiadó (ha jól emlékszem a Magvető) igazgatójáról is. A hetvenes években jelent meg Szolzsenyicin Ivan Gyenyiszovics egy napja című műve, 84-85-ben a Doktor Zsivágó. A magyar vonatkozásokról a hetvenes évek elején írt Lengyel József, aki a moszkvai emigrációban történtekről mesélt, majd Déry Tibor 141 perc egy befejezetlen mondatból című művét a magyarországi kommunizmus eseményeiről 3 részes tévéfilmben is bemutatták, ugyancsak a hetvenes évek végén. Mészáros Márta filmtriológiája, a Napló gyermekeimnek, majd szüleimnek, szerelmeimnek első darabját szintén a hetvenes évek végén mutatták be. Hirtelen ennyi jutott eszembe: ezek moziban látható, könyvesboltban kapható művek voltak, nem szamizdatok.
  Akadjál már le arról, hogy a német megszállás volt az oka a deportálásoknak. Ha a kárpátalji magyar lakosság 20 ezres tömegének Kamenyec Podolszkban 1941-ben történt kiirtását nem is számoljuk, az 1936-38-ban hozott zsidótörvények megalapozták a 44-es deportálásokat. (Pont ugyanúgy, ahogy a mai CEU törvény megalapozza a későbbi utazási korlátozások bevezetését.)
  Chris: Sajnos már 1999-től látható volt a Párt(a néhai fiatal demokraták szövetégének) hová fajulása. Az “Európán kívül is van élet”,a “parlament ellenzék nélkül is működik” – mind 1998 és 2002 között hangzott el, megfejelve azzal a fenyegetéssel, hogy:”egyszer kell győznünk, de nagyon.”

 • Most látom, hogy méltatlanul kihagytam a Kossuth Kiadó Tények és tanúk sorozatának darabjait (igazgató Lendvai Ildikó), ahol olyanok jelentek meg(szintén a hetvenes-nyolcvanas években),mint Károlyi Mihály Hit illúziók nélkül, Kádár Gyula(a Horthy hadsereg magas rangú vezetője A Ludovikától Sopronkőhidáig, vagy a későbbi fidesz képviselő VK ezredes könyve – a nevének mindjárt utánanézek.

 • Szkeptikus vagyok a tekintetben, hogy Áder János aktivizálná magát CEU ügyben, és alkotmányjogi kifogást emelne a szabad felsőoktatást betiltó törvény ellen, amihez eddig csupán akkreditáció kellett.

  A magyar alaptörvény X. cikke első bekezdése a következőképpen szól:
  Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát, továbbá – a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében – a tanulás, valamint törvényben meghatározott keretek között a tanítás szabadságát.

  A CEU pont a legmagasabb szintű tudás megszerzését biztosította Budapesten, élve a tanítás szabadságával magánegyetemi képzés formájában, ami képzést a minősítő szerv hivatalosan elismerte. Ugyanezt a minősítést elvégezték az USA-ban is, így adhatott ki a CEU két országban azonnal érvényes diplomát.

  A szégyenteljes törvény elfogadásával ezt szüntette meg Magyarország április 4-én.

 • Boda Marcsi
  2017 április 4
  2:48 du.

  “Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog!”
  “Na pá, kezdődik a Szultána!”

 • charlie
  2017 április 5
  4:25 de.

  Kedves Károly fiam, híven Vezéredhez, Te is csúsztatsz. Nem a szervezők hirdették meg a hídfoglalást, hanem egy marginális csoport vezetője, aki véletlenül megafon közelébe jutott!
  Google a barátod!

 • talalom
  2017 április 5
  4:42 de.

  Köszönöm az ismeretterjesztést, csak éppen én nem erről írtam. Az én felvetésem arról szólt, hogy miért volt az, hogy a ballib sajtó Hofinak a szocialista rendszerben kifejtett munkásságát rendszerellenes értelmiségi tevékenységnek állította be?

  Nekrológok a halálakor: megfigyelték, a politika ellenében képviselte a kisemberek érdekeit stb.
  Most meg elismerték, hogy Komlós írta sokáig a poénjait, hát az nagy “rendszerkritika” lehetett …

  Ezek után mennyire hiteles a Horthy temetésről tartott poénkodása, ami klasszikus lett, és sokan politikai sorvezetőnek tekintették!?

 • Kalocsai Miklós
  2017 április 5
  3:42 de.

  “feldolgozott témák … újdonság”

  Akkor ez az újságíró elég “tudatlan” lehetett!

  ballib médiumban nekrológ Hofi halálakor:
  “Kemény politikai humor volt a övé, nem véletlen, hogy megfigyelték, jelentéseket írtak róla. Ettől függetlenül Kádár János (aki volt, hogy a helyszínen nézte meg előadását), megtűrte őt.”

  KEMÉNYen odamondott, és A RENDSZER MEGTŰRTE ŐT, nekem ez jön le a tudósításból, kis szépséghiba, hogy mindez nem igaz … Aki csak balos médiumokat olvas, az magára vessen? Vagy várjon 15 évet a helyreigazításra?

 • mavtelep
  2017 április 5
  3:25 de.

  Csakhogy Berkesit meg Komlóst nem vetették be a rendszerváltás után, mint a “demokratikus” ellenzék “nagyágyúját”.

  Hofi halálakor azt írta a 168 óra, hogy kvázi a politika “ölte meg”, mert a fidesz annyi idegeskedést okozott neki, hogy szívinfarktusa lett.
  Azokkal mi lesz, akiknek a halálát a szocializmus okozta, akár közvetve? Pl. romló egészségügy, alulfinanszírozott oktatás? Azokkal mi lesz, akik azért szavaztak az mszp-re 1994-ben, mert elhitték, hogy visszajönnek a horthysta csendőrök, földesurak?

 • “Azokkal mi lesz, akik azért szavaztak az mszp-re 1994-ben, mert elhitték, hogy visszajönnek a horthysta csendőrök, földesurak?”

  És a fidesszel nem jöttek vissza? 😮

 • Kedves Lámpa! Annyira akarsz valami olyasmit mondani, ami meglepő és lehengerlő… A lehengerlő ostobaság az néha valóban bejön. De vajon van-e valami egészen minimális fogalmad arról, hogy az MDF kormány 4 éve után miért Horn Gyula következett? És miért nem Orbán, az ifjúhős, aki “elkergette hazánk szent földjéről” az oroszokat? Van valami ötleted erre vonatkozólag?

 • Vagy más: Orbán után 2002-ben miért a nyámnyila Medgyessyt választották meg? Pedig szinte semmi propagandája nem volt…

  Lámpa, majd ha ezekről a dolgokról lesz valamilyen saját elképzelésed – és nem valami szabványkomcsizás, libsibolsizás, hülyeválasztózás, AKKOR talán érdemes lesz veled beszélgetni.

 • Kíváncsian várom, miket kell még végrehajtani Orbánnak. A civil szervezetek a soronkövetkező pórázon tartott társaság. Regisztráltatni kell magukat, ha a külföldi pénzügyi támogatásuk meghaladja az évi 7,2 millió forintot.

  Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy ne titkolják el, kik a külföldi támogatók. Mert hogy ilyen külföldi pénzekből működő szervezetek célja szétzilálni a magyar határvédelem rendszerét, és ezzel kikényszerítsék a migránsok szabad bejutását Magyarországra. – ha én így beszélnék szakorvos előtt, elrendelné ideggyógyászati kezelésemet.

 • hazai lámpa
  “Azokkal mi lesz…” már nem fogják sokáig húzni, a jelenlegi orvoshiány ezt garantálja.
  Még valami : Hofi a legjobb poénjait a Bimbó úti KISZ-vezető Képző Iskolában gyűjtötte be…)))

 • A DK népszavazási kérdést nyújtott be, aminek a szövege a következő:

  “Egyetért-e Ön azzal, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetről (OECD) szóló szerződésben részes állam által elismert felsőoktatási intézmény Magyarországon bejelentés alapján folytathasson külföldi oklevelet adó képzési tevékenységet?”

  Borítékolom, hogy a kérdés el lesz utasítva.

 • Christopher Adam

  Szerintem is lesz utasítva. Lehet, hogy arra hivatkoznak majd, hogy nemzetközi szerződésekről nem lehet népszavazást tartani.

 • Kalocsai Miklós

  Kedves lámpa! Fogalmad sincs arról, amiről okosakat akarsz mondani, ráadásul a szemünkbe próbálsz hazudni. Nem szép dolog.

 • terminus, oké, lehet hogy marginális csoport hirdette, de mi lett volna, ha a hídon ezrével hömpölyög az igazságát kereső pesti nép már reggel nyolckor? Akkor meg azt mondtad volna, hogy megelégelték a magyarok a diktatúrát? És miért marginális nálatok egy igazáért küzdő szervezet? Miért nem álltok mellé, miért nem mutattok erőt?
  Segítek, mert nulla elképzelés, nulla hit, várás a “sültgalambra”, várás a külföldi segítségre, ez jellemez benneteket. Lehet itt nyafognotok állandóan a sok pofon miatt, amit hét éve el kell viselnetek, de mit tesztek ellene?

 • terminus Még egy székházat sem gyújtottatok fel, még Budapestet sem vertétek szét, és még a Duna parti cipőkbe sem pisáltatok bele! Még egy nyamvadt EU zászlót sem gyaláztatok meg. Így nem fog charlie tisztelni Titeket, ne reménykedj. Igaz, ha odacsaptok akkor lenne igazi zaj az ellenzék durvaságai miatt, de hát egy jobbikos már csak ilyen.

 • charlie
  2017 április 4
  5:04 du.

  Csárli, mielőtt kivezetem Önt a sötét alagútból, had kérdezzek egyből vissza? Ki az a “TI?” . Mi az, hogy megérdemlitek? Én pl. mit és miért érdemlek meg? Ezt nem értem. Érthetetlen a gondolatmenetének már a kezdete is, tisztelt uram.

  Miközben kifelé vezetem a sötét alagútból, a fejébe is had hozzak egy kis világosságot. Nem tűnt fel még ugye Önnek, hogy nem a kormány ellen, hanem a CEU elleni törvény elfogadása miatt szerveződött a tiltakozás tegnap? Óriási a kettő közti különbség, és ebből mégis cinikusan “megatüntetés” megfogalmazni pedig vagy sötétség, vagy egyszerűen piszkos arcátlanság.

  Nem értem, hogy jön ide magának összehasonlítási alapként a 2006, amikor rendszerellenes és szervezett tüntetés volt??

  Továbbá ezt is írta fentebb ezzel kapcsolatban:
  “Amikor mi mentünk az utcára 2006-tól, akkor is és azóta is csak csőcselékezést meg nácizást kaptunk, kapunk. ”

  De miért csodálkozik azon Csárli, hogy ha csőcselék közé keveredik és az a massza szervezetten valamint tömegével huligánkodik abból a megbízásból, hogy az alkotmányos rendet megzavarják, akkor azokat le is csőcselékezik? Milyen furcsa, ugyan ezekből a kopasz huligánokból tavaly a választási irodához is sikerült megfélemlítésképpen Kubatovnak odarendelnie pár kigyúrt agyatlan tuskót.
  Látjuk tehát, hogy motivációban a 2006-os tüntetés az egész más inspirációból ered és rendszer ellenes volt, míg a mostani az csupán egy törvény elfogadása elleni tiltakozás volt, de a tüntetők összetételét azért össze lehet hasonlítani, ha már mindenáron referenciának hozta a 2006-ot. Azok akik a napokban a CEU ellenes törvény elfogadása ellen vonultak fel és kulturáltan demonstráltak (NEM dobáltak térköveket, nem zúzták szét a TV székházat nem gyújtogattak, NEM borogattak kukákat, és nem huligánkodtak) azokat engedje meg, hogy ne is nácizzák, csőcselékezzék le se, ÖN sem más.

  Charlie, mondja meg mitől lesz jobb Magyarországnak, ha elkergeti a CEUt? Milyen idegen érdekről hablatyol, amikor sok ezer magyar diák is tanul azon az egyetemen, akiknek nincs lehetősége amerikai földön, nívós amerikai egyetemre járnia, így helyben kapnak olyan tudást, amely világviszonylatban is nívós és elismert?
  Őszintén kíváncsi vagyok ezekre a gondolataira is, bár félek attól, hogy visszamegy a sötét alagútba, ahol csak konkrétumok nélküli tapogatózás a része.

 • Drizari
  2017 április 5
  10:57 de.

  Persze, hogy el lesz utasítva.

  Viszont a Momentum olyan népszavazási kérdést tett fel, amit már én is megfogalmaztam, mint ötletet a MINDENKORI hatalom bebetonozása ellen.

  Ez a kérdés megint nagyon sok aláírást hozna, ha átmegy a marionettként irányított Választási Bizottságon.

  A kérdés:

  „Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

 • Tüske Zsófia

  hazai lámpa, lassan már ugyanolyan jókat kuncogok a Kádár-korszakról adott magyarázataidban, mint Gyuri a Bodáén….
  🙂
  te azt többé-kevésbé anyukád elbeszéléseiből és egy igen szűk aspektusból ismered, mi éltünk benne. Mesélhetsz erről, ez adhat egy személyes fílinget, ami érdekes is lehet, mint minden kirakós darab a korszakhoz, de te ellentmondást nem tűrően (pedig még néha magadnak is ellentmondasz,főleg, ha valaki helyesel neked) közlöd, mi is volt az igazság.
  És erre jössz olyan – már a szociban is közismert ténnyel – hogy Komlós ávós volt és ez csak néhány hete derült ki…..
  pedig még a wiki is írta, bőséges hivatkozásokkal a végén.
  De értelmiségi körökben ez már a hatvanas évek végén köztudott volt, amikor a Magyar Nemzet kulturális rovatához került. Csak éppen a rendszerben szokásban lévő suttogó információközvetítés révén.

 • Llanfair, tőlünk ne lopkodjatok ötleteket, legyen sajátotok.
  Szerintetek “nincs sajtószabadság, választási csalással nyert a diktátor, eltűnt az alkotmányos rend, nincs bírói, ügyészi függetlenség” és még mindig csak a szócséplésig jutottatok?
  Meddig kell még “pofozni” benneteket, hogy kiálljatok a saját igazatokért? Már ha egyáltalán van ilyenetek.

 • Almási Alma
  2017 április 5
  9:48 de.

  És neked van arra ötleted, hogy a Mikroszkóp Színpadi kriptaszökevények miért tartották ezt most olyan fontosnak elmondani? Csak nem az jut eszébe az átlagpolgárnak, hogy Na hát, ennek a Viktornak tényleg milyen igaza volt, ez a baloldal mindig rárontott a nemzetére …

 • Almási Alma
  2017 április 5
  9:51 de.

  “2002-ben miért a nyámnyila Medgyessyt választották meg?”

  Mások nevében nem nyilatkozhatom, de én azért szavaztam a koalícióra, mert 1. a fidesz korrupciós ügye miatt, 2. a Szent Korona utaztatásáról folyamatosan félelmet keltett a ballib média, pl. ez már a horthyzmus (úri Magyarország, antiszemitizmus) előszobája.

  Ha te mások tapasztalatát nem hiszed, lenézed, az a te bajod.

 • mavtelep
  2017 április 5
  10:19 de.

  Akik meghaltak, azoknak már mindegy …

 • Kalocsai Miklós
  2017 április 5
  11:24 de.

  Melyik állításomat cáfolod?

 • Almási Alma
  2017 április 5
  9:36 de.

  “És a fidesszel nem jöttek vissza?”

  Nem az a kérdés, hogy a fidesszel mi jött vissza (amúgy az is kérdés), hanem hogy lehet-e hazugsággal kormányozni?

  Pl. Horthy-temetésről szóló paródia: büdös kacagány, ifjabb Horthyné alázása, mindez a választások előtti évben.

 • Tüske Zsófia
  2017 április 5
  2:10 du.

  Tökre nem Komlós beosztása volt a téma, de ne zavarjon!

  Anyukámról már megmondtam, hogy szálljál le, mert én se vettem a szájamra a te szüleidet!

  A kommunizmus bűnei akkor is bűnök, ha a puha diktatúra követte el, legfeljebb nem olyan véresek.

 • Tüske Zsófia
  2017 április 5
  2:10 du.

  “de te ellentmondást nem tűrően … közlöd, mi is volt az igazság.”

  Mit is közöltem fentebb? A mostani és korabeli újsághíreket összehasonlítottam a témában (index, 24. hu stb). Ezt mondod a könyvtárban is a kutatóknak, mikor átadod a forrásokat? Nehogy le merjék közölni, mert az úgysem mutatja be a kort …

  Saját magatoknak mondtok ellent, csak hogy az egyik kor bűneit bagatellizáljátok! Persze ha a másik korról megjelenik egy sajtpapír, az már perdöntő érv nektek a magyar ember indítékaira.

 • “És neked van arra ötleted, hogy a Mikroszkóp Színpadi kriptaszökevények miért tartották ezt most olyan fontosnak elmondani?”

  Lámpa, maga Hofi mesélte el még bőven a rendszerváltás előtt egy jelenetében (még élt Komlós), hogy Komlós kicsoda volt…

  Neked elhiszem, hogy új, ha egyszer újszülött vagy…

 • Nagyszerű cikk Christopher! (mint sok másik is) Köszönjük!

 • Tüske Zsófia

  lámpa: ezt írtad: “Pár hete került nyilvánosságra, hogy Hofinak a Komlós nevű ávós volt a védnöke.” már megint cáfolod saját magadat is.

  Anyukádra nem én szálltam rá, te mesélted róla, hogy a szoci diktatúrában részt kellett vennie a névadóünnepségeken.
  ez sima tényközlés volt a részedről és az enyémről is.

 • hazai lámpa!

  Sok dologban igazad van és jól látod dolgokat,ne add fel….írd meg ezután is a véleményed,hogy legyen min vitatkozni(főleg a bal liberális ,de hiteltelen ellenzékkel…!
  Sokan és többféleképpen látjuk a dolgokat,de a lényeg,hogy itthoni ügyekben kizárólag az itthon élők dönthetnek!!!Szerencsére!
  A kintiek meg csak szövegelhetnek feleslegesen(tisztelet a kivételnek,szerencsére azért vannak páran……!)

 • Huncanada – én továbbra is tegeződnék, a tisztelet megtartásával – amikor azt írom, hogy ti, akkor azokra a kettős mércével mérő, álszent baloldaliakra gondolok, akik mindent védenek, ami árthat egy jobboldali vezetésnek, és árt a nemzetnek.
  ….
  A MOL állami tulajdonlása, a bankok multik megadóztatása, a földtörvény, a vízművek, gázszolgáltatók visszaszerzése, az egy-kulcsos adózás, az IMF kipaterolása, a kettős állampolgárság, bevándorlás blokkolása, a közmunka-rendszer bevezetése, a rezsicsökkentés és még sorolhatnám, amit a kormány a nemzet érdekében megtett. A baloldal a külföldi média segítségével össztűz alá vette ezeket az intézkedéseket.
  …..
  A 2006-os események a legbékésebben kezdődtek, előzményei a gazdamegmozdulások, a Kossuth-tériek táborozása atrocitás mentes volt hetekig. A “magyar” köztévé arcátlansága volt robbanáspont, és ilyen pont lehet, hogy jobboldali kormány alatt is bekövetkezhet.
  A kettős mércére jellemző, hogy míg egy külföldi érdekeket szolgáló ukrán elnök (Janukovics) fegyveres, halottak százaival járó népi megmozdulását a baloldaliak valami haladó és szuper eseménynek gondolják, addig a magyarok 2006-os lázadása a kozmopolita, nemzetellenes kormány ellen, az ugye a csőcselék randalírozása.
  …….
  “Charlie, mondja milyen idegen érdekről hablatyol, amikor sok ezer magyar diák is tanul azon az egyetemen,”
  Aztán miről is tanulnak ott? Levezényelhető rendszerváltásokról, a nemzet, a család fogalmának meghaladásáról? Ez a liberális mozgalmár-képző nyugodtan bezárhat és a világunk egyből békésebb hely lesz.
  ……
  A “piszkos arcátlanság” és a “cinizmus” jelzőid találóak, de hát erre fanyalodik a magunkfajta, ha azt akarja, hogy a jószándékú baloldaliak végre észbe kapjanak és megpróbáljanak a nemzet hasznára válni.

 • Almási Alma
  2017 április 5
  3:45 du.

  Antal Imre is a párt engedélyével működött, de ő el tudott vonulni szépen, csendben a rendszerváltás után.

  Bárcsak Hofi megmaradt volna a hangutánzásnál, és a színészek, énekesek parodizálásánál! És ne adta volna el magát az ördögnek, vagyis a politikai humorba nagyon kár volt neki belekezdeni.

 • Tüske Zsófia
  2017 április 5
  4:04 du.

  Nem tudom, mit kell azon bagatellizálni, hogy valaki kényszerítve érezte magát a marxista ünnepen megjelenésre? Ha olyan k. jó volt a Kádár-rendszer, akkor mit kell ünnepelni az szdsz-en, hogy benne volt az Ellenzéki kerekasztalban?

  Hofiról annyit, hogy milyen ellenzékiség az, mikor Tarlós István csépeli Lázárt, mert megvan neki engedve? Vagy Fábri kritizálja Gyurcsányt, mert az a feladat, hogy le kell járatni?

  Hofi politikai humora pont ilyen volt, a rendszerváltás előtt, illetve után.

 • terminus
  2017 április 5
  4:21 du.

  “Végül azért nem Pozsonyban alapították meg a CEU-t, mert a korabeli új, nacionalista szlovák kormány részéről a projekt nem kapott kellő politikai támogatást, illetve a szlovák politikai elit képtelen volt Soros rendelkezésére bocsátani az egyetem elindításához egy megfelelő épületet.”

  Az Antall-kormány most akkor náci-fasiszta volt, vagy nem? Gondolom, ha Horthyt temeti, akkor az, ha CEU-t alapít, akkor nem az. Világos!?

 • @terminus

  https://atlatszo.hu/2017/03/31/igy-uldoztek-el-a-ceu-t-szlovakiabol-es-csehorszagbol-az-1990-es-evek-elejen/

  Nekem ez cikk arról szól, hogy egy magyar, akit a vállalkozó képességei és a szerencse a világ egyik leggazdagabb emberévé tettek, úgy gondolja – és mennyire ritka kincs egy ilyen gondolkodás! – hogy az általa megszerzett vagyonnal kötelessége támogatni azoknak a régióknak a politikai és kulturális fejlődését, amelyeknek a társadalmi szerkezete és lehetőségei a környezetükhöz képest aránytalanul le vannak maradva.

  Aztán ezt a nagyvonalú hozzáállást hogyan próbálják az adott térség pitiáner politikusai a saját zsebük és egyéni hatalmi ambícióik érdekében aprópénzre váltani.

 • Charlie 5:44. “A MOL állami tulajdonlása…”kezdetű bekezdésben sorolt VALAMENNYI intézkedés súlyosan ártott földrajzi névvé alázott hazámnak és nemzetemnek – még azon tagjainak is, akik ma sem képesek látni a következményeket. Egy hsz-ben hosszú lenne részletezni – de szívesen megteszem – hogy miért. Az összes többi törvény is mind-mind arra irányul, hogy egyetlen hatalom kizárólagosságát alapozza meg, ezért kell mindenfajta tőkét kisajátítani. A pénzt már sikerült, most a szellemi tőke szétbarmolása zajlik. Csakhogy, mivel a szellemi tőke amortizálása az egy a táboron belül eddig a leghatékonyabb, ez nagyon visszaüt a hatalomra. Már nemcsak az – egyébként minden oldalon létező szerencsétlen rezsiszilárdok villogása sajnálatra méltóan, nevetségesen bunkó, de imádott vezéretek is a pocsolya alján melegedik. A riposztjai már régóta nem szellemesek, egy jobb kocsmában már pofáncsapták volna egy szívlapáttal. Hiába no, a kontraszelekció már csak ilyen…

 • Kalocsai Miklós

  Kedves lámpa!

  Például ez is hazugság:
  “Pár hete került nyilvánosságra, hogy Hofinak a Komlós nevű ávós volt a védnöke.

  Amit széles körben nem ismertettek meg az előző kormányok, arra írtam példát fentebb. Kommunizmus bűnei közé tartozott pl. a kuláküldözés…”

  “,… de nem volt a nemzeti emlékezet része, hogy a deportálások utána történtek.”

 • “Hofiról annyit, hogy milyen ellenzékiség az, mikor Tarlós István csépeli Lázárt, mert megvan neki engedve? Vagy Fábri kritizálja Gyurcsányt, mert az a feladat, hogy le kell járatni?

  Hofi politikai humora pont ilyen volt, a rendszerváltás előtt, illetve után.”

  Hát asszem, a humort illetően is vannak hiányosságaid, kedves lámpa…

 • A mindenség jól mérhetően relatív (viszonylagosságonként mást és mást mutat) és ezen belül még szubjektív is.
  Ezt mutatja a megfigyelő esemény befolyásoló hatása tan. És mindig minden épp az számunkra aminek értelmezzük.
  Ebből adódóan ahhoz, h tudjuk miről és milyen értelemben beszél a beszélgető partnerünk, tudnunk kell, h milyen platformról beszél. Ez gyakran közel sem egyértelmű.
  Praktikus (lenne) megegyeznünk egy közös keretrendszerben (modellben) és ezen belül pár alap normatívában.
  Egyre több szó esik a Médiáról. A Médiából áradó INFORMÁCIÓS HATÁSRÓL. Az információs hatások tudat befolyásoló, tudat formáló hatásáról. Ezzel a valóságlátás formálásáról és a cselekedeteinken keresztül is, a valóság formáló hatásáról.
  Ha belenézünk az időbe akkor azt látjuk, h gyakran a gondolati szabadságra, ennek védelmére is hivatkozva, elvették a gondolati szabadságunkat és egyre jobban információs hatásokkal távirányíthatóvá tettek bennünket (kulcsinger-programozott válaszreakció működésmódba silányítás). Úgy is, h egyre inkább egymásnak adunk kulcsingereket és váltunk ki egymásból előre programozott reakciókat.
  Így működik a veszekedés is. Belénk programozottan rossznak, támadásnak értelmezzük a programozottságunkhoz képesti másságokat és erre programozottan (minden más megfontolás nélkül) támadunk. Gyakran nem a megnyilvánított másságot, hanem a másságot megnyilvánítót.
  Orbán jelenleg a szabadságharcos figurát játssza. Ennek keretében pedig keresztes háborút hirdetett a világunkat pusztulásba vivő neoliberalizmus ellen. Ezen belül a nolib szellemiséggel élő és a neoliberalizmust terjesztő Soros és Soros propaganda felületei ellen.
  Ha nem végzünk további szélesebb körű vizsgálatokat akkor személyes hitek kérdése, h véd-e bennünket, vagy elvéve valamit tőlünk, szorosabbra fonja a mentális béklyót körülöttünk. Vagy valami mást művel a manőverezéseivel.

 • Almási Alma
  2017 április 5
  8:23 du.

  Nem azzal van a gond, hogy valaki támogatja “azoknak a régióknak a politikai és kulturális fejlődését, amelyeknek a társadalmi szerkezete és lehetőségei a környezetükhöz képest aránytalanul le vannak maradva.”
  A gond a globalizáció és a Kalergi rémálom erőszakos terjesztésével van! Az a fajta Európa etnikai átalakítása, lesüllyesztése amit akarnak, józan ésszel nem helyeselhető! Az ENSZ 2025-ig 160 millió bevándorlót akar Európába telepíteni! Ki fogja ezeket eltartani? A több száz százalékos szaporodási rátájukkal 50 év múlva már a mai európaiaknak nyoma sem igen marad.
  Csak mellékesen, nem találod viccesnek, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosa egy jordániai herceg?

 • “A gond a globalizáció…”

  Most leírtál egy szót, amit a szánkba rágtak, hogy csúnya és kártékony dolog. Számodra konkrétan mit jelent ez a szó?

  Számomra azt jelenti, hogy a világ társadalmai (országai) egységes formát öltenek, főleg ami a termelést és az üzleti életet jelenti. Pontosan miért is baj ez?

  Mert például a fizika-tudomány – hogy csak a saját világomról beszéljek – már körülbelül 100 éve “globális”, és ebből csak jó származott.

 • Hofi elévülhetetlen érdemeket szerzett a munkás öntudat szétdestruálásában.
  Maga is nyíltan beszélt a felső politikai kapcsolatairól és a vörös (párt) könyvéről.

 • Azt írja az újság (a neten olvasható):

  “a vasárnapi tüntetés egyik magyar szervezőjénél, valamint egy külföldi résztvevő fővárosi lakásánál is megjelent egy rendőr – a különös látogatásról az érintett két CEU-s hallgató értesítette a Magyar Nemzetet. A külföldi diákot hétfő éjjel kereste meg egy rendőr a tartózkodási engedélye szerinti címen, és addig nem távozott, míg körül nem nézett a lakásban. A másik, egy magyar hallgató az egyik szomszédjával együtt észlelte, hogy egy rendőr egy kulcscsomóval a kezében bejutott a zárt körfolyosóra, ahol laknak. Amikor érdeklődött, miben segíthet, a rendőr olyan lakásszámot mondott, ami nincs a folyosón.”

  Mindezt cáfolja a BRFK : rendőreik ilyen intézkedést nem hajtottak végre, és ilyen intézkedésről nem tudnak.
  forrás:
  http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozrendvedelem/a-rendorseg-cafolja-a-magyar-nemzet

  Természetesen ilyen akciót kizárólag csak a TEK hajthat végre, ahol bírósági végzés nélkül is végrehajthatnak lehallgatásokat, és megfigyeléseket.

 • Kedves Gyula!
  Van összedestruálás is? 😀

 • Kedves Alma!
  Miénk a világ legcsodálatosabb nyelve.
  Ezzel minden létezik amit csak megálmodunk (sajna a rémálmaink is).

 • Hofi egy jó megfigyelő, jó zenei érzékkel rendelkező ember volt, aki a humor nyelvén tudta elmondani a véleményét. És természetesen nem a “rencert” szidta, hanem megmutatta, hogy mi, magyar emberek hogyan viszonyulunk hatalomhoz, egymáshoz, gazdasághoz, politikához. Soha nem hazudozta, hogy ellenzéki volna. De aki hallgatta, ráismerhetett a szomszédjára, főnökére, munkatársára. És, ha rendelkezett megfelelő önismerettel, akkor sajátmagára is.

  Az ő humora “befogadó” volt, vagyis, ha nevettünk az általa megmutatott figurán, megértettük – gyakran sajátmagát is kifigurázta – egyben legtöbbször meg is szerettük. Ezért volt jó humor.

  Fábrynak is jó meglátásai voltak, és jó humorérzéke. Csak ő mindig kirekesztett, nála mindig valakit kinevettünk. A többieket… Ez pedig rossz humor.

 • Nagy Gyula
  Te hol éltél az utóbbi 50 évben ?
  Szervusztok, jó napot !

 • “A gond a globalizáció…”

  Folytatás:
  Valaha minden kultúrának más-más elképzelése volt arról, hogy a természet hogyan működik, mik a valóságos világ igazságai, és hogyan kell azt megismerni..
  Az európai fizika Galilei tanítása óta jelentősen megváltozott, és soha nem tapasztalt eredményeket produkált a technika (a társadalmi felhasználás) területén. Ennek következtében más kultúrák – kínai, japán, indiai, közelkeleti – kultúrák is átvették a Galilei-féle módszereket, vagyis a fizika kutatása és felhasználása globalizált lett..

  A közgazdaság, ipar, mezőgazdaság, kereskedelem is valamikor kultúránként más és más szokások alapján működött. Az európai kultúra ezen a területen is jobb eredményeket (meggazdagodást, élelmiszer és iparcikk termelést, pénzgazdálkodást) alakított ki. Ezek pedig hatással vannak a világ valamennyi kultúrájára, ha akarjuk, ha nem. Nem volna-e helyesebb, ha más vidékeken is ugyanazokat az eszközöket ugyanúgy használnák, és így minden vidéken a gazdaság nem lenne kiszolgáltatva valamilyen külső “gyarmatosítónak”? De igen, sokkal jobb lenne. Ez a gazdasági élet globalizálása.

  Persze, ahogy a fizikában a különféle kuruzslók és mágusok vesztesei voltak a globalizációnak, így a helyi kis gazdasági potentátok is rosszul járnának, ha a gazdaságok globalizálódnának. Na, ezért a nagy globalizációellenesség.

  Fontoljátok meg!

 • mavtelep
  2017 április 6
  8:19 de.

  Az automatikus igazodás afelé alakít amit nyerő stratégiaként érzékelünk.
  A propagandisták ezt tudják és felhasználják.
  Hofi is remek szakember volt.

 • Kedves Alma!
  Volt idő amikor én is hittem ebben a mesében.
  A bioszféra a melynek a testiségünkben a részei vagyunk, a világon mindenütt a jóléti szabályaival egyformát tanító.
  Hatalmas teljesítmény volt ettől eltéríteni az emberiséget.

 • Kedves Nagy Gyula!
  El lennénk térítve a bioszférából?
  Én eddig nem vettem észre…

 • Komoly oka volt az elvárosiasításnak.
  A természet közelben élők közel sem hülyíthetős annyira, mint a mesterséges környezetben életettek.
  Emlékszel-e a bolsevik időkben nyomatott szlogenre, amely szerint leigázzuk a természetet?
  Hát jól le is igáztuk. Annyira, h bele is rokkant.

 • Kalocsai Miklós

  Nagy Gyula!

  “A bioszféra a melynek a testiségünkben a részei vagyunk, a világon mindenütt a jóléti szabályaival egyformát tanító.”

  A mondat első felét értem, de a második fele némi magyarázatra szorul. Bár az első részben is van amibe bele lehetne kötni.

 • HunCanada
  ápr.5.1:19

  “A kérdés:

  Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott? ”

  Logikus lenne a momentum kérdése – túl azon, hogy erősen indokolt is – de azt hiszem ez majdnem fából vaskarika!
  1. Kevés az esélye, hogy az OVB átengedi a kérdést, majd eljátsszák ugyanazt mint a boltbezárásal kapcsolatos kérdésekkel tették!
  2. Ha mégis, egykettőre kiderülne, hogy okafogyott a javaslat, miután a Fidesz minie.jelöltje nem is Orbán Viktor hanem Lázár János, vagy egy mondjuk egy sokkal súlytalanabb báb, akit aztán tetszőlegesen irányíthat – előzőnél ugyanis fenn áll a veszélye annak, hogy nevezett visszaélne a látszólagos elnöki státusszal, mert szerintem úgyis csak az alkalomra vár, amikor hátba szúrhatja a vezért!

  Nekem ez az elképzelés ezért túl naivnak tűnik, mert a Fidesz az Fidesz marad, akárki “miniszterelnökli” is – tartok tőle, hogy mindig Orbánhoz vezetnek majd a szálak! 2006-es választások előtt volt ha jól emlékszem, hogy az addig kezes Dávid I.az MDF élén nem óhajtott koalíciót kötni vele és Orbán ígért fűt- fát, már abba is belement volna, hogy Dávid legyen a minie.jelölt, aztán mikor az nem kért belőle, Bod Péter Ákost is megkörnyékezte e célból! Nagy valószínűséggel mindketten tudták, hogy csak falból ajánlgatja, valójában ő irányítana, míg ki nem vitelezi, hogy hivatalosan is ő legyen a maistro! Szerintem egy ilyesfajta népszavazás még jól is jönne neki, mert sikerülne sok, őt már gyanakvással kezelő “kiábrándult” embert ismét megtéveszteni azzal, hogy odaállítanak egy “tisztakezű jelöltet” aki valamelyest visszaszerezné az odalett bizalmat!

 • …lelszi…

  Szerintem nem annyira nehéz megjegyezni, hogy nem két diploma, hanem két országban érvényes diploma…

 • Tüske Zsófia

  charlie
  az egy dolog, hogy halvány segédfogalmad nincs a CEU-ban folyó képzésekről, de a net birtokában utánanézhetnél, ahelyett, hogy az elmehunyt brigádotok korlátolt elképzeléseit szajkózod itt, természetesen a saját igencsak korlátozott elképzeléseitek mentén.
  http://www.ceu.edu/hu/kee/magyar/mester
  ajánlom figyelmedbe az elkötelezett fidesz-szavazó tudományos klímakutató Ürge-Vorsatz Diána nyílt levelét.
  Talán nem csak a – szintén Soros-támogatással kiképzett Habony tacepaóiból kellene tudományos kérdések terén tájékozódni.
  És csak szólok, hogy ilyesmire még a komenyisták sem vetemedtek, hogy a nekik nem tetsző ideológiai alapon álló képzéseket egyszerűen kinyírják. Működött a Katolikus Hittudományi Főiskola és a többi felekezet teológiai képzése is.
  De legalább nyílt színt vallatok, ti meg az agresszív bandátok, akik az orwelli világot hoznátok el Magyarországra az alcsúti szaroscsizmással és a mocskos ruszki barátjával, Putyinnal egyetemben.

 • Tüske Zsófia

  hazai lámpa: nem először mondom, bárki is állítson bármi mást: a szocializmusban nem tartozott a megünneplendő marxista ünnepek közé a névadó ünnepség. Nem várták el azt, hogy ezen az érintettek kivételével bárki részt vegyen. Aki túlbuzgóságból és önként megtette ezt, azt úgy hívják, nyalonc kollaboráns.

 • “A MOL állami tulajdonlása…”kezdetű bekezdésben sorolt VALAMENNYI intézkedés súlyosan ártott földrajzi névvé alázott hazámnak és nemzetemnek…”
  Kedves talalom, a jelenlegi politikai kínálatból tudna olyan pártot mondani, amelyik VALAMENNYI intézkedést visszavonná, illetve a választások előtt ezzel kampányolna?

 • Almási Alma
  2017 április 6
  6:58 de.
  “A gond a globalizáció…”

  “Most leírtál egy szót, amit a szánkba rágtak, hogy csúnya és kártékony dolog. Számodra konkrétan mit jelent ez a szó?”

  Számomra azt jelenti, hogy egy delíriumos terv alapján nekilátok egy új, egységes emberi fajt kitenyészteni! Az európai kultúrát vegyíteni egy 1500 éves, azóta csak radikálisabb lett, bár ezt például a koptok biztos nem így látják! A liberális Európát ugyanúgy fogják lerombolni mint Palmyrát.

  “Számomra azt jelenti, hogy a világ társadalmai (országai) egységes formát öltenek, főleg ami a termelést és az üzleti életet jelenti. Pontosan miért is baj ez?”

  Ez amiről Te beszélsz egy szép liberális álom! Amerika miért exportálta a “demokráciát” az arab országokba? Miért képezte ki az ISIS vezetőit? Olajért! Országok romba döntése, halottak százezrei, menekülők milliói miként férnek bele a Te derűs “globalizmusodba”?
  Ha a termelési tapasztalatokat exportálták volna a fegyverek és a háború helyett, a fegyveriparnak gépeket kellene gyártaniuk, hol lenne az extra profitjuk? A migránsok többsége, német adatok szerint legalább 80-90% nem is akar beilleszkedni, inkább a maguk elképzelése szerintire akarják alakítani a befogadó lakosságokat.
  Az ENSZ miért nem a mérhetetlen túlszaporodás ellen küzd, miért nem a termelés modernizálását favorizálja az afrikai országokban? Miért akar rövid távon 160 millió bevándorlót behozni Európába? Nekem ezt jelenti a globalizáció káros oldala.
  Neked tisztességes üzleti modellnek tűnik TTIP?

 • Kalocsai Miklós
  2017 április 6
  10:55 de.

  Hosszútávon a jólétünk annak a jólététől függ aminek a részei vagyunk.
  Ha elszarjuk az élőhelyünket akkor a jövőbeli életlehetőségeinket szarjuk el.
  A közvetlenül a mezőgazdálkodásból élőknek gyorsan felkopik az álluk ha nagyokat hibáznak.
  Arról számtalan leírás van, h az “urak” hoztak rossz döntéseket és a népet kényszerítve keresztülvitték az akaratukat.
  Mára Földanyánk nagy területen elsivatagosodott.

 • Kedves Zsófia, nincs részem Orbán “hatalomra segítésében”, az ízlésvilágom csak a nemzetben gondolkozó pártokat részesítette előnyben.
  A CEU oktatáspolitikáját és oktatóit eddig is ismertem, de mond meg őszintén, melyik szak megszűnése okozna gondot a magyarságnak? Egy missziót teljesítenek, amit köszönjük nem kérünk. Majd jelezzük, ha már igényünk van ezekre a speciális tudományokra. Addig maradnánk a nekünk hasznosabbaknál.

 • Kalocsai Miklós

  lelszi!
  Ha a globalizációról beszélünk, először is meg kellene határozni mit értünk alatta. sokan leszűkítik egyik, vagy másik vetületére, ami félrevezető. A mai napig a legelfogadottabb
  ” Anthony Giddens meghatározása:
  „A globalizáció a világot átfogó társadalmi kapcsolatok intenzitásának növekedése, amely révén távoli helyek úgy kapcsolódnak össze egymással, hogy az egyik helyen bekövetkező eseményeket sok kilométernyi távolságban lejátszódó folyamatok befolyásolják, és viszont.”

  Ha belegondolsz a különböző technológiák rohamos fejlődésére, kétséged sem lehet a globalizáció térnyeréséről,megállíthatatlanságáról, vissza fordíthatatlanságáról. Aki ezt másként gondolja óriásit téved. Hogyan akar bárki is kimaradni belőle a tv-k, az internet, a közlekedés, a távvezérelt ipari robotok, stb, stb korában? A globalizáció ellen nem harcolni kell, hanem keresni a kapcsolódást, a kihasználható előnyöket, és azok alkalmazhatóságát. Aki harcol, az elveszett. Orbán és bandája, valamint az őket támogatók ezt a sorsot szánják Magyarországnak, függetlenül attól, hogy tisztában vannak vele, vagy sem.

 • Tüske Zsófia
  2017 április 6
  11:41 de.

  “túlbuzgóságból és önként megtette ezt, azt úgy hívják, nyalonc kollaboráns.”

  Gratulálok, most mondtad ki Hofi művész úrról, hogy MI volt! Örülök, hogy nem nekem kellett kimondanom!

  “a névadó ünnepség. Nem várták el azt, hogy ezen az érintettek kivételével bárki részt vegyen.”
  Mivel a fényképen éppen rugdalózóban vagyok, kopasz fejjel, talán elképzelhető, hogy anyám azért vett részt az ünnepségen, mert érintett volt? Kaptak egy emléklapot és egy kis pénzt is a szülők, de majd megkérdezem a kedvedért.

  Bepróbálkoztál azzal, hogy anyámat úgy állítsd be, mintha kedvtelésből járt volna ilyen ünnepségekre. Ezt senki nem hiszi el, aki ismerte azt a kort, bár május elsején nyilván örültek az emberek a jó időnek. A vitában, amire azóta is folyamatosan hivatkozol, az volt a kérdés, hogy helyes-e, ha az állam előír ünnepségeket az ideológia szerint?

 • Kalocsai Miklós

  Nagy Gyula!
  Jó, jó, értem én. Csak azt nem értem hogy mi köze van ehhez ennek a mondatnak?

  “A bioszféra a melynek a testiségünkben a részei vagyunk, a világon mindenütt a jóléti szabályaival egyformát tanító.”

  Tudomásom szerint a bioszférának természeti törvényei vannak, a jóléti szabályokat pedig emberek hozzák. Ha még hozzá tesszük az “…egyformán tanító”-t, hát érdekes!

 • Kalocsai Miklós
  2017 április 6
  3:28 de.

  Mi a hazugság? Az, hogy sokan azt hittük Hofiról, hogy a tiltott/tűrt kategóriába tartozott? Erre most kiderült, hogy nemcsak simán támogatott volt, hanem a rendszer saját gyermeke! Még csak nem is maga találta ki a figurát, azt is egy volt ávós írta neki!

  A német megszállásról meg annyit, hogy ha ez ilyen közismert volt, akkor miért ment a sárdobálás a német megszállási emlékmű ellen? Csak nem azért, mert ezután nem tudja a ballib oldal eladni, hogy mindenért a magyar a felelős?

 • Almási Alma
  2017 április 6
  8:19 de.

  “és természetesen nem a “rencert” szidta,”
  Hát nem is, mert csak visszamondta, amit a főnöke írt neki. Szerencsére nem csak ebből állt a pályája, mert parodizált énekeseket. De sajnos a rendszerváltás után visszatért a politikai humorhoz, feltűnően egy politikai oldal mellett.

  “magyar emberek hogyan viszonyulunk hatalomhoz, egymáshoz, gazdasághoz, politikához.”
  Nocsak, eddig az volt a ballib oldal magyarázata, hogy ő volt a szelep, amin a fáradt munkások kiengedték a felgyülemlett frusztrációt. Most már azt is elárulták a “barátai”, hogy a rendszer egyenesen erre a célra alkotta meg a művész úr imázsát! Semmit nem mondott a kisemberről meg a hatalomról, amit saját magától talált volna ki! Propagandaszöveget nyomatott, ráadásul a szövegírója előre értesülve volt a politikai fordulatokról!

  “De aki hallgatta, ráismerhetett a szomszédjára, főnökére, munkatársára. És, ha rendelkezett megfelelő önismerettel, akkor sajátmagára is.”
  Hát eléggé rossz társaságban mozoghattál, ha te vagy az ismerőseid olyan sudribunkók voltak, aminek Hofi beállította a kisembert, főleg a vidékieket!

  Csak ismételni tudom, kár hogy nem maradt meg a hangutánzásnál meg a dalolásnál, ma is ragyogna a neve!

 • terminus!Csak megjegyzem nem nézem a szultánát,meg egyéb sorozatokat sem….(tartalmas filmeket viszont igen!!),és nem vagyok leépült nyugdíjas sem csupán magyar vagyok és leszek is ha netán sikerül felfognod?…. (több hazaáruló senkivel szemben…)
  Se a balliberálisoknak ,de a “megzavarodott”Jobbiknak sincs semmi esélye!
  Megismétlem:Magyarország volt,van és lesz,ha neked ez nem tetszik
  az a te szégyened…..!
  na pá!

 • charlie

  Szó sincs megszüntetésről,csak az itthoni jogszabályok betartását
  kérték az egyetemektől,megint egy alaptalan lázadás,vádaskodás volt…mint nem előszőr!
  ma volt részletes kormányinfó a TV-ben egyenes adásban,ahol minden kiderült!!!!!!remélhetőleg láttad? én igen!!
  persze Soros “megéri” a pénzét…de ezt mind tudjuk és mellékes…!
  Ne dőlj be a valótlan uszításnak!

 • Almási Alma
  2017 április 6
  3:28 de.

  “Hát asszem, a humort illetően is vannak hiányosságaid, kedves lámpa…”

  Világos, aki nem ért egyet veled, az csak azért lehet, mert nem olyan okos, mint te …!

  Te például megszeretted Horthynét, Király. B. Izabellát a rendszerváltás után, mert őket is parodizálta Hofi?

  Azt meg, hogy Hofi ki mellett állt lélekben, a proletárok vagy a diktátorok mellett, nem tudhatjuk! Az életvitelét megismerve, azért lehetnek sejtéseink …
  Pl. a malacos viccben pofon vágják a bőrkabátosok a tsz-munkást, hogy mondja azt, hogy 14 lesz a szaporulat. Mintha így működött volna a központi tervutasításos gazdálkodás, hogy ahhoz a dolgozóknak bármi köze lett volna.

  De legalább kiderült megint, hogy a forradalom felfalja saját gyermekeit, a Hofi-nimbuszt azok rombolják, akik felépítették.

 • Almási Alma
  2017 április 5
  9:36 de.
  “Azokkal mi lesz, akik azért szavaztak az mszp-re 1994-ben, mert elhitték, hogy visszajönnek a horthysta csendőrök, földesurak?”

  És a fidesszel nem jöttek vissza? 😮

  Kedves Alma, erre szeretnék válaszolni.

  A magyarok még mindig nem értik a demokráciát, persze, ezen nem lehet csodálkozni, ilyen ott soha nem volt.
  A lényege a demokráciának:
  1, VAN választás! A választó nép szabadon választhat arra a politikusra aki neki tetszik. Antall kormány után, azaz a rendszerváltáskor, lehetővé lett ez a demokratikus szokás.
  Megválasztották Gyurcsányt, aki letöltött 4 éve után, a következőt elvesztette és Orbán jött be. Annak ideje lejárta után, még egyszer megválasztották Őt elég nagy többséggel.
  Eddig stimmel?
  Na már most, sem csendőröket, sem horthystákat azóta sem láttunk. Hogy lehet ez? Pedig ezzel fenyegettek.
  Az lehet, hogy a régi, és sokak által kedvelt úgynevezett “szocialisták” uralma lejárt és ez nem tetszik egyeseknek, mert azt hiszik, hogy az óra megállt, nincs további menés…
  Én Kanadában sok választást megéltem, s mivel közel van az USA azt is megfigyeltem, már Eisenhower óta.
  Errefelé, ha egy párt és annak kormánya elveszti a választását, elvonul, nyalogatja a sebeit, és vár a következő választásra, majd talán az sikerülni fog!
  De, ez nem így van a magyaroknál, a vesztes pártok és vezetők nem tudnak belenyugodni veszteségükbe és állandóan piszkítják, gyalázzák a győzteseket.
  Szerintem, ez beidegződött a magyarokba, mert soha nem volt azelőtt igazi választásuk! Nekik az kell, amit rájuk erőszakolnak idegen hatalmak.

 • Almási Alma
  2017 április 6
  8:40 de.

  “Az európai fizika Galilei tanítása óta jelentősen megváltozott,”
  Galilei korában azért nőtt a tudományos felfedezések száma, mert a nagy földrajzi felfedezések korában megnőtt a tapasztalat az Európán kívüli világról.

  Kína sokáig fejlettebb volt, mint Európa, de a trónharcok miatt nem tudtak foglalkozni a külpolitikával. Ormos Mária legújabb könyve ezzel foglalkozik, hogy a globalizáció azzal indult, hogy az európaiak fölfedezték és meghódították a Földet. Elindulhatott volna ezen az úton Kína vagy az Oszmán Birodalom is, mert megvolt hozzá a technikai fejlettségük.
  Európában nem a kultúra volt a hajtóerő, hanem hogy kerülőúton el akartak jutni Indiába.

 • Charlie! Elhiszem, hogy Nektek (Te beszélsz örökké királyi többesben) nem okozna gondot erőből mindent eltörölni, törvénytelenséget “törvénybe foglalni”, a demokratikus pártokban nem így gondolkodnak. Ráadásul sok, általad felvetett ügyben kétharmados többség kell, nem elég az egyszerű. A pártok programjában tehát csak úgy szerepelhet, hogy nem értek egyet ezzel meg azzal. Pl. a nem itt élők szavazati jogával van baj, nem a kettős állampolgársággal. Ez pl. kétharmados törvény.A gazdasági ügyek se egyszerűek. Pl. van párt, ami azonnal megszüntetné az egykulcsos adót, de vannak megfontolások amellett is, hogy maradjon. Ki kell számolni, mennyit hozna, mit vinne. Az a réteg, amelynek előnyös az egy kulcs, főként vidéken véleményformáló tétel: Mari néni nagyon sajnálná az orvosát, az iskola tanárát, hogy megnőtt az elvonásuk, nem gondolna bele, hogy ez mit jelent. Ezért lehet, hogy célszerűbb lenne általános vagyonadót kivetni – ezzel viszont az a baj, hogy a Te kocsidat, házadat el lehet kapni, de külföldre síbolt vagyonokat nem, vagy nagyon nehezen: a sok pénz sokkal mobilabb, mint egy 1-2-3 milliós megtakarítás. Na pl. ezért lenne jó, ha az EU-ban azonos lenne az adórendszer: szűkülne a nagy pénzek eltüntetésének lehetősége.
  Többeknek: a globalizáció nem kívánság kérdése. Itt van, és élni kellene vele. Hozta magával a technikai fejlődés, és nem most, hanem amióta ember él a Földön. Ha ma nem fogadnák el azt a globális tételt, hogy a Föld gömbölyű (majdnem) és a Nap körül forog, sose tudtunk volna a Holdra menni. De hétköznapibb példa: amikor a XIX. sz-ban az akkor legerősebb európai gazdaságok elfogadták a metrikus rendszert, az angolok (lévén világbirodalom)évtizedekig ellenálltak, de ma már ők sem inchben mérik a hosszúságot. Maradt még néhány mértékegység, amit használnak, pl. a mérföld, de a kereskedőik is méterre, kilóra adják meg az áru méreteit. Több mértékegység is tartja magát: nálunk pl. a csőméretezésben a coll (zoll), de már nem kérnél 3 coll szalagot a kislányod hajába. De éppen mostanában vált szokássá a hétköznapokban, hogy nem négyszögölben, hanem négyzetméterben adják meg a telek méretét. A globalizáció folyamat, ami hol megtorpan, hol meglendül – ilyen vagy olyan okok miatt. Az a társadalom veszi át a vezetést – és az ezzel járó előnyöket, amelyik képes ezt a folyamatot felismerni és felhasználni, ahogyan az USA tette a XIX. és XX. század folyamán, miközben a hatezer éves kultúrával rendelkező Kína ott van, ahol van. Nem mellékesen rendkívül zárt társadalma miatt: tudod, “megállították Brüsszelt”.

 • charlie
  2017 április 5
  5:44 du.

  “A baloldal a külföldi média segítségével össztűz alá vette ezeket az intézkedéseket.”
  Csárli, a forradalom felfalja saját gyermekeit, neked is mondom. Ha te őszintén a magyar nép érdekeit nézed, akkor vedd észre, hogy összenő az, ami összetartozik.

 • Nagy Gyula
  2017 április 6
  10:36 de.

  “Komoly oka volt az elvárosiasításnak.”
  Ez igaz. A középkori Európában a városok utak találkozásánál, folyók mellett, és síkság-hegység találkozásánál alakultak ki. A földműveléssel felhagyó kereskedők és kézművesek alapították. Előnyösebb volt nekik, ha egy összegben fizetik az adót a földesúrnak vagy kikerülnek a fennhatósága alól.

  A király sokszor szövetségesre talált az önálló városokban a nemesség ellen. A középkori városi kultúra nem jelentett elszakadást a földtől, mert a gazdag patríciusoknak voltak birtokai a városfalakon túl, amiket a plebejusokkal műveltettek napszámban.
  Amiről te beszélsz, az az ipari forradalom utáni városiasodás. A túlnépesedés miatt meg kellett oldani a csatornázást, a munkásnegyedek építését.
  A vidéket nemcsak az rombolja, hogy a népesség a városokban koncentrálódik. Az is rombolja, hogy gépesítették a mezőgazdaságot, ezért egyre kevesebb a munka. Európa ebben a tekintetben kivétel, mert itt inkább fizetnek a gazdának, csakhogy vidéken maradjon, fenntartsa a hagyományos európai kultúrtájat! Na persze nem a magyar kormányokról beszélek …

 • Boda Marcsi
  2017 április 5
  4:36 du.

  Köszönöm a támogatást. Annyit tennék hozzá, hogy nem tartozom egyetlen párthoz sem, csak a saját véleményemet mondom.

 • Tüske Zsófia

  charlie, senki sem kényszerít téged fegyverrel, sem az elvtársaidat arra, hogy a CEU-n tanulmányokat folytass.
  De talán a CEU – legalábbis száznál több amerikai tudós, ha nem tévedek, 21 nobel-díjas egyén és több nagynevű egyetem elismerését és támogatását bírja és ezzel a tudományt és az emberi tudást szolgálja. Tisztában vagyok vele, hogy nektek, jobbikosoknak fontosabb a ketrecharc és a nemzethy kiképzőtáborok, a Szávay-féle péniszpumpa-szakértelem közelebb áll, mint a gender-tanulmányok. A nemzeti politika a volt KGB-főnök Putyin és az oroszok lelkes szolgálata, de hát valamivel nektek is meg kell hálálni az eurázsiai unió majdani uraitól most kapott baksist. És ő aztán tényleg nem lesz liberális.

 • Figyelő
  2017 április 6
  4:59 du.

  Azt tegyük hozzá, hogy az Antall-kormány volt az első demokratikusan választott kormány! Az szdsz volt a legnagyobb ellenzéki párt, és a taxisblokád idején még kormányváltást is követeltek, ha jól emlékszem.

  Nagyot koppantak, mert a Nyugat legitimnek fogadta el az MDF kormányt. Azóta van ez a hideg polgárháborús állapot az országban. De már nem sokáig, mert lassan eltűnik az igaz ellenzék, marad az mszp egyedül.:)

 • Figyelő
  2017 április 6
  4:59 du.

  Kedves Figyelő, annak ellenére, hogy elég régóta él egy működő demokráciában, Ön nem érti a képviseleti demokráciát.
  Tekintsünk el attól, hogy a hozzászólása hemzseg a tartalmi tévedésektől (Már az Antal kormányt is demokratikus választásokon választották meg. Őket a Horn kormány követte, majd az 1. Orbán kormány, utána Medgyessy, két Gyurcsány kormány, Bajnai, és végül a 2. és a 3. Orbán kormány.), a választók egy demokratikus országban soha nem hatalmazzák fel a kormányt arra, hogy bontsa le a jogállamot, és lopja el a pénzüket. A fidesz programjában sehol nem szerepelt az az országdúlás, amit folyamatosan elkövetnek ellenünk. AMúgy, meg az ellenzék dolga pont az, hogy felhívja a figyelmet arra, amivel nem ért egyet. Csendőrök tényleg nincsenek, helyettük viszont vannak börtönviselt kopaszok. És most figyeljen ide, a legnagyobb befolyással bíró idegen hatalom ma Magyarországon nem Soros György, vagy “Brüsszel” (bármit is értenek ez alatt a város név alatt), hanem Vlagyimir Putyin!

 • Kedves hazai lámpa!
  Maradj te csak a komcsik és a Horthy korszak elemzésénél…
  A fizikatörténetbe (tudománytörténetbe) inkább ne kontárkodj bele… 😀

 • Tüske Zsófia

  hazai lámpa, három – kb veled egyidős gyerekem van, de egyiküknek sem volt névadó ünnepsége. nem akartam ilyet, és senki fel sem ajánlotta ezt a fajta “keresztséget” nemhogy elvárták volna.
  szép estét.
  Hofi egyébként ha jól emlékszem, Debrecenben kezdett színészként, Szendrő József igazgatása alatt, és nyalonc éppen nem volt a Komlós védelmében sem. Történetesen amiket mondott, abban benne volt az egész magyar valóság.
  Komlós ugyan egy ocsmány ávós vallatótiszt volt, de speciel esze és humora volt.

 • Almási Alma
  2017 április 5
  8:23 du.

  Így igaz.

 • talalom
  2017 április 6
  5:44 du.

  “a XIX. sz-ban az akkor legerősebb európai gazdaságok elfogadták a metrikus rendszert, ”
  Azóta is szidjuk a Bach-rendszert, hogy az mekkora elnyomás vót! Mert akkor vezették be a gimnáziumi érettségit, és az osztrák mértékegység rendszert is.

  Kína a gyarmatosítók elől zárta el magát az újkorban, de maga a kínai filozófia rendkívül nyitott, én úgy tudom. A 15. században elindult egy kínai flotta a világkörüli útra, csak vissza kellett fordulniuk. Ugyanis a mongolok letaszították a császárt a trónról, és maguk ültek a helyébe, és fontosabb volt ezután a hatalom megtartása, mint a tudományoskodás (Ormos).

 • terminus
  2017 április 6
  6:10 du.
  Felejtse el mindezeket, kitört a háború ma este , amit éreztem, hogy jön. Amerika rakétákat küldött Szíriába.

 • A demokráciát nép uralomnak is nevezik.
  Legtisztábban úgy fogható meg, h kik gyakorolják az INVESZTITÚRÁT. Kik tervezik meg, döntik el, h mi és hogyan legyen.
  Ez a népnél a hagyományainkban őrzött konstrukcióban van.
  Ez az élőhelyi autonómiák megegyezések szerint együttműködő szervezettsége.
  Áldemokratikus konstrukciókat az idők során csináltak jópárat.
  Jó alappal származtatják a demagógia szót a görögöktől.

 • Alma! Nem túl gyakori kincs, de terjed. Bill Gates és milliárdos társai az emberi jogon járó alapjövedelem intézményét próbálják Afrikában. Egy kenyai faluban havi 22 dolláros jövedelmet garantáltak a lakóknak, és figyelik mit kezdenek ezzel. Az egyik férfi büszkén mutatta: vett egy hálót, így a családját el tudja látni hallal. Megkérdezték, miért nem vett eddig hálót? Mert nem tudta összespórolni rá a pénzt – volt a válasz.Pedig nem valószínű,hogy Kenyában általánosan ismert a példázat a halról, meg a hálóról.
  HazaiL! Nem ismerem a kínai filozófiát, csak az ismert, közhelyszerű mondásokat.
  Polányi Károly magyar tudós, gazdaságtörténész érdekes teóriát állított föl az ázsiai gazdaságokat vizsgálva. Azt mondta: a valóságos és képletes Nagy Fal nemcsak a hódítóktól védte Kínát befelé, hanem a máshol létező kulturális,tudományos innovációtól is. Azt is megakadályozta, hogy a kínai kultúra, tudomány hatást gyakoroljon kifelé, így veszett el a sokezer éves előny Európával szemben. Ezt az elméletet szerintem igazolja a mai európai-amerikai viszony, de akár a Szovjetunió története is.

 • Külső forrásból jó az ingyen jövedelem.
  De a Föld egy zárt egység.
  A jövedelem elvásárolhatóságáért valakiknek meg kell dolgozniuk.

 • Tüske Zsófia
  2017 április 6
  6:12 du.

  “hazai lámpa, három – kb veled egyidős gyerekem van, de egyiküknek sem volt névadó ünnepsége.”
  Szocialista névadó ünnepségről beszélek, amit a munkahely szervezett. Láthatólag külön fényképészt is biztosítottak, más család is ül mellettünk, széksorok vannak. Az ilyet szerintem nem illett visszautasítani, akárcsak a Kiváló dolgozó kitüntetést. Nem fogom letagadni, mert ÉN nem játszom az ellenállót.

  Szóval az egyszerű szülők, akik próbáltak így-úgy alkalmazkodni, azok mind kollaboránsok vótak? Az értelmiségi “művész”, aki a hatalom seggéből lógott ki, sőt legitimálta a hatalmat, az nem volt kollaboráns, mert ő valami “művészit” csinált?
  Ezt hol olvastad, az szdsz-es kristálygömbben?

 • Almási Alma
  2017 április 6
  6:10 du.

  Kontárkodni nem én szoktam!

  “Az európai kultúra ezen a területen is jobb eredményeket … alakított ki.”
  Legközelebb mit olvashatunk tőled, a fehér embernek nagyobb az agytérfogata, vagy mi?

 • Tüske Zsófia 6:03, itt egy link miért kapnak hányingert a magyarok ettől a CEU-s fertőtől:
  http://spiler.blog.hu/2017/04/06/ime_10_veletlenszeruen_kivalasztott_ceu-s_diplomamunka
  ……
  Ezek diplomamunkák!! Erre van szüksége a “bőgatyás, maradi” magyarnak, hogy modern és trendi lehessen. És az itt végzettek lennének a jövő magyarságának értelmiségei? Az unokáimra gondolva, ezt nem támogathatom.

 • charlie
  2017 április 7
  4:42 du.

  Volt egy ismerősöm, annak a rokona az ELTE-n tanított, az ürgék szaporodása volt a szakterülete (biológia).

  A címek alapján nem hiszem, hogy el tudjuk dönteni a hasznosságot. Inkább a társadalmi hasznosítást nézd, pl. kik végeztek a CEU-n az ismert emberek közül, tudományos eredményeik stb.

 • charlie
  2017 április 7
  4:42 du.

  Kedves Károly!

  Ez alapján feltételezem, hogy nem írtál még szakdolgozatot/diplomamunkát. Bármelyik másik magyar egyetemről – véletlenszerüen – ki lehet választani értelmetlennek tűnő szakdolgozat címeket, sőt értelmetleneket is. És ez még csak nem is feltétlenül baj, mert ezekre nem ömlenek közpénzek milliói. És akkor még nem is beszéltünk az angol tudósok extrém kutatásairól.
  Ha csak egy icipici fogalmad lenne a tudományos életről, akkor nem írnál ilyen hozzászólást.

 • Megnéztem a programot a CEU-ban, hát nem tudom nevessek vagy sírjak rajta.
  De mérgelődni kár, annyit sem ér meg!

 • : Christopher Adam

  Látom Te véded ezt az “egyetemet”, láttad a program pontokat miből kaphatsz ott diplomát?
  Gondolom, a Te doktorátusodat azért kissé másért kaptad, egy értelmes erős munka után.

 • Tüske Zsófia

  charlie,
  nem először mondom, senki nem kényszeríti fegyverrel a bőgatyás magyarokat, téged és kedves leszármazottaidat, hogy 16 éves korukon túl bármilyen iskolába járjanak.
  Hányjatok kórusban, ha ez okoz örömet, csak lehetőleg ne közterületen. Habituális hányáskor szépen vigyetek magatokkal elegendő nylonzacskót.
  Tekintve, hogy a CEU nem államilag finanszírozott egyetem, nincs beleszólásod abba, hogy azon miféle képzések folynak. Maximum az unokádat küldöd a Lakitelki népfőiskolára, a Sámánképző főiskolára, vagy Villás Béla angyaltanfolyamára. Ezek nyilván jobban elnyerik a tetszéseteket.
  Egyébként is, a CEU-hoz középfokú angoltudás kell, ti meg az eddigi fílinged alapján nem rendelkezel ilyesmivel, és nyilván megakadályozhatod azt is, hogy színmagyar unokád eme dekadens nyelvet tanulja.
  Bár túl sok jóval a középfokú oktatás sem kecsegtet, ugyanis épp most tervezik a radikális változtatásokat a közoktatásban is: “Palkovics László egy csütörtöki rendezvényen beszélt arról, hogy terveik szerint – az új nemzeti alaptanterv bevezetésével párhuzamosan – 2019-től felmenő rendszerben kötelezővé tennék a középiskolai felvételit
  Az elképzelés szerint a rendszer hasonlóan működne mint a felsőoktatás esetében, tehát központilag megszabnák, hogy hány diák vehető fel egy évben gimnáziumba, mennyi szakgimnáziumba és mennyi szakközépiskolába” (forrás: Eduline)
  Tehát, ha ügyesen nem támogatod úgy általában véve az oktatást, akkor szépen elmosódik a különbség a síkhülye és a képezhető között, és nemhogy szakdolgozatot, hanem ábécét sem kell írnia az Igaz Magyar Nemzethez tartozó gyerekeknek.
  Viszont a pártod által fenntartott verőcei Magyar Sziget nevű náciképzőbe okvetlenül irassad be, hogy idejében elsajátíthassa a dicső múlt jelképeit és köszöntéseit. Ha olvasni nem tud, az nem baj, az ott közkedvelt Mein Kampfot és a Gede testvérek örökbecsűit meg legfeljebb hangoskönyvön nyomatjátok nekik a sikeresebb nevelés érdekében.

  A világért sem venném a lelkemre, hogy az unokád bárhol is tanuljon ezeken a hasznos helyeken kívül.

 • Tüske Zsófia

  nézd, lámpa, én nem találok semmi rosszat abban, ha valaki meggyőződésből a templomi keresztelő helyett névadó ünnepségen adott nevet a gyerekének.
  csak éppen akkor nem kell azon nyígni, hogy ja de mekkora diktatúra kényszere alatt cselekedtem ezt, és bezzeg a horthy rendszer volt az igazi értékrend és maga a paradicsom.
  nekem ez egy kicsit álszentnek tűnik, olyannak, mint amikor az MDF-es Kónya Imre, aki kiváló párttag volt a szociban, majd hirtelen elzöldült és jól megmagyarázta, hogy egyszer köpönyeget fordítani lehet.
  arról az igazán vonzó fordulatról már nem is beszélve, amit Torgyán József, a rózsadombi kisgazda volt képes megtenni – akinek az ötvenes évek elején írt szakdolgozatát volt szerencsém átolvasni – melyben igen hevesen bizonygatja, hogy Magyarországnak egyetlen útja van, a Szovjetuniót teljes erőből támogatni és vele mindenben együttműködni. Gondolom a későbbi tevékenységét nem kell itt bemutatni.

  Apropó, charlie – ezt a szakdoli még jó szolgálatot tehet a pártodnak is, forrásmunkának felhasználható, hogy még nagyobb érdemeket szerezzetek Putyinnál.
  Ez nem ám CEU-s színvonal, ettől nektek garantáltan nem lenne hányingeretek.

 • Tüske Zsófia

  talalom:

  itt egy cikk a mikrohitelezésről, amit én jobbnak tartok az ellenszolgáltatás nélküli alapjövedelemnél.
  ugyan 17 oldal, de beleolvasni mindenképpen érdemes

  http://www.bankszovetseg.hu/wp-content/uploads/2012/10/231-247.pdf

 • Tüske Zsófia
  2017 április 7
  5:45 du.

  Nem várhatom el, hogy ismerd a Lámpa-összest, de az “igazsághoz” annyi köze van a kommentednek, mint Finkelstein kampányainak!!

  “valaki meggyőződésből a templomi keresztelő helyett névadó ünnepségen adott nevet a gyerekének.”
  Sok átlagember kettős nevelést adott a gyerekének akkoriban, a szüleim is köztük voltak, ugyanis templomi keresztelőm is volt. Hittanra is jártam a nyolcvanas években. Én nem “nyígtam”, csupán megállapítottam, hogy ez bizony a totális diktatúrákra jellemző, hogy a magánéletet is szabályozni akarják,(természetesen Kádár esetében puha diktatúra). Ennek bizony vannak káros következményei!

  ” bezzeg a horthy rendszer volt az igazi értékrend és maga a paradicsom.”
  Hol írtam ilyet, idéznéd? Azt írtam több helyen is, hogy a Horthy-korban volt parlament, ellenzéki pártokkal, miközben a régióban több helyen már egypártrendszer volt! Az uralmi konszenzusból kirekesztették a munkásság-parasztság-kispolgárságot. Ugyanakkor az arisztokrata-burzsoá-dzsentri hármas klikk hatalmi egyensúlyt tartott fenn egymás között a Gömbös-kormányig.
  Az életszínvonal nőtt a korban, de nagyok voltak a jövedelmi különbségek.

  Ha az álszentség, hogy próbálom a történelmi hazugságokat tisztázni, hát akkor álszent vagyok, köpönyegforgató! A Horthy-korról túl sok a negatívum, a szocializmusról túl sok a pozitívum a köztudatban. Na most, a volt szdsz ezt úgy kezelte, hogy a Horthy-kort szarozták, a kommunizmust tabusították, láthatjuk az eredményt …

 • Tüske Zsófia
  2017 április 7
  5:45 du.

  Torgyánhoz semmi közöm, meg hogy miket firkált az ötvenes években. Mindenesetre az itt állomásozó szovjet hadsereg titulusa az “ideiglenes” volt.

  A nagyhatalmak Jaltában megtárgyalták az elfoglalandó területek sorsát, nyilvánvaló volt Churchillnek, hogy minket a szovjet hadsereg fog “fölszabadítani”. Magyarországon voltak kommunisták, és olyanok, akik jóhiszeműen elnézték a szovjet fennhatóságot, mert azt hitték, hogy marad valamennyi belpolitikai mozgástér. A totális diktatúrára ezek a naiv politikusok nem voltak felkészülve, pl. Kisgazdapárt.
  Mindszenty végig a kommunisták ellen volt. A katolikus egyházat koncepciós perekkel törték meg.

  Az egyszerű emberek között a teljes nincstelenek persze, hogy az új rendszerben látták a lehetőséget a felemelkedésre, ők azt hiszem, kevésbé vádolhatók a bekövetkező eseményekért.
  A középrétegek közül a parasztság állt ellen legtovább a szovjetizálásnak. A kultúra képviselőit könnyebb volt elhallgattatni, mert egyszerűen nem kaptak katedrát, megjelenést a nem marxista alkotók.

 • hazai lámpa
  2017 április 8
  8:02 de.

  folyt.köv.

  Mikor bekövetkezett az elkerülhetetlen, vagyis az 56-os forradalmat leverték, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy a szovjet rendszer tartós lesz.

  Ehhez különféleképpen alkalmazkodtak az emberek. Akit nem ért vagyoni károsodás, annak új lehetőségek nyíltak meg a munkába állásban, a városi életmód terjedésében. Akik az új rendszer vesztesei voltak, és nem mentek külföldre, azok felhagytak addigi életmódjukkal, pl. beálltak a tsz-be, a városba költöztek.
  Szóval soknak romlott az életszínvonala, másoknak emelkedett.

  Volt, aki a propaganda hatására, meggyőződésből vallotta a fenyőünnepet, a Télapót, választotta a tanácsi esküvőt, a társadalmi temetést. Volt, aki kötelességtudóan megtartotta az állami rítusokat, de a magánéletben a hagyományos értékrendet próbálta követni.
  Mit gondoljunk az olyan értelmiségiekről, akik a hatalmat kiszolgálták? Úgy gondolom, súlyos felelősség terheli az olyanokat, akik az elvárások fölött teljesítettek. Pl. a Hofi-kabaré, ahol állítólag a kisember panaszait mondták ki, csak arra volt jó, hogy megszeressék az új hatalmat indokolatlanul! Egy hamis levezető szelep volt, amit egy volt ávós talált ki.

  A valódi levezető szelep a szájhagyomány útján terjedő viccek, történetek voltak, és ezt a hatalom ideológusa gátlástalanul becsatornázta, mintha ő találta volna ki. Romániában egyértelmű volt a komcsik és a többiek szembenállása. Lengyelországban a Szolidaritást a hatalom építette fel, és ma hasonló problémákkal küszködnek, mint mi.
  Lengyeleknél az a különbség, hogy polgárháború előzte meg a komcsi hatalomátvételt, harmincezer halottal, és a mezőgazdaság elmaradottabb volt a tsz-időkben.

 • Nagy Gyula
  2017 április 7
  12:11 du.

  “Külső forrásból jó az ingyen jövedelem.
  De a Föld egy zárt egység.
  A jövedelem elvásárolhatóságáért valakiknek meg kell dolgozniuk.”
  _____________________________________
  És milyen érdekes: dacára, hogy a Föld sivatagosodik és “pusztul”, mi pedig egyre többen vagyunk, mégis: egyre kevesebb embernek kell dolgoznia, hogy az egész emberiség létfontosságú igényeit (élelem, ruházat, fedél) megtermelje. Globalista gazdasági elitünk nem győz újabb és újabb igényt feltámasztani (reklámokkal, naná!), hogy fenntarthassák a gazdasági pörgést…

 • Kedves Zsófia, ezt írod: “Tekintve, hogy a CEU nem államilag finanszírozott egyetem, nincs beleszólásod abba, hogy azon miféle képzések folynak.”
  Szomorúságodat fokozandó, van beleszólásom, hisz Magyarországon tevékenykedik.
  Húsz éve az osztrákok és a németek kamionszámra hordták hozzánk a szemetüket és ásták el a talajunkban, szerintük jogszerűen, hisz a terület tulajdonosa(?) megengedte. A CEU tevékenységét hasonlónak érzem, szellemi környezetszennyezést folytat. Persze, ha hatalomra kerültök, vegyétek vissza őket, meg lesz hozzá a többségi felhatalmazásotok.
  ……..
  “Viszont a pártod által fenntartott verőcei Magyar Sziget nevű náciképzőbe okvetlenül irassad be…”
  Nem a pártom tartja fenn, hanem a Hatvannégy Vármegye, nem “náciképző”, hanem kulturális műhely, nem kell a kis lurkókat “beíratni”, hanem csak hagyni kell őket, hogy a művészeket csodálhassák.
  Társadalomkritikából és gender-elméletből ilyen művészek készítették fel az enyéimet:

 • Almási Alma
  2017 április 8
  10:44 de.

  Ez sajna nem igaz.
  A használd-dobd el konstrukcióban hatalmas munkamennyiséget fordítunk a szemét gyártásra (és egyszer majd sokat kell dolgoznunk a bioszféra körforgásba való visszavitelre).
  Ennek a többletnek csak egy részét végzik el a gépek.
  Hatalmas munkamennyiséget fordítunk a pusztító technológiák káros mellékhatásainak nem is a felszámolására, hanem a probléma fenntartó probléma kezelésére.
  Valójában, jelenleg sokkal több az össz ledolgozott órák száma, mint a két világháború között volt.

 • Tüske Zsófia

  lámpa: a kettős nevelésnek, bevallhatjuk, igen komoly előnyei vannak. ha változik a széljárás, elővehetjük a másikat, és jól ki fogunk igazodni, bárhonnan is fúj a szél.
  DE: mindaz, amit mondtál hogy finoman fejezzem ki magam, tévedés.
  Lehet, hogy a totális diktatúrákra jellemző, hogy szabályozni akarják a magánéletet, (tapasztalhatjuk ezt most is) de mint mondottam volt, a névadó ünnepség nem volt kötelező, sőt, elvárt sem. Aki részt vett rajta (pénzért, pláne…) túlbuzgóságból tette azt. Lehet, hogy a diktatúra szabályozni akarta még a magánéletet is, de mindig voltak olyanok, akik ennek ellenálltak.
  Volt nekem egy csodálatos öreg kollégám, (RIP) aki a központi Szabó Ervin könyvtár olvasószolgálati osztályvezetője, majd az Egyetemi könyvtár igazgatóhelyettese volt. Évfolyamtársa volt Hankiss Elemérnek, de igazgatónak nem nevezték ki, mert (Hankissal ellentétben) nem lépett be a pártba. Próbálták beszervezni 3/3-asnak is, azt mondta, ő erre nem alkalmas. Békén hagyták, tehát volt választása. Gerinc vagy igazgatói állás….. választhatott. És ez az igazi kérdés. Ő Schmidt Pállal ellentétben sosem mondta azt, hogy üldözte a rendszer.
  Mondják, mindenkinek van ára. Kérdés, mennyire taksálja magát.

 • Tüske Zsófia
  2017 április 8
  1:47 du.

  Felhívom a figyelmedet az IS szócskára.
  Volt ahol, amikor, akiknél több, mint elvárás volt.
  Szerencsésnek mondhatják magukat azok akik nem szembesültek ezzel.

 • Tüske Zsófia
  2017 április 8
  1:47 du.

  “Békén hagyták, tehát volt választása. Gerinc vagy igazgatói állás….. ”
  Hofinak nem volt választása?! Mivel kényszerítették, hogy belépjen a Komlós-színházba? Vagy neki megvolt az ára, az országos hírnév? Tegyük hozzá, mert a kődobálásnak sem látom értelmét, hogy arról kevesen tudnának lemondani.
  De azért megkérdezném, hogy ha te az öreg könyvtárosodnak adsz igazat, akkor hogy védheted Hofi lépését?

  Úgy váltogatod a fogalmak jelentését, mint bukott szdsz-es rendszerváltó az identitását!

  “elővehetjük a másikat, és jól ki fogunk igazodni, bárhonnan is fúj a szél.”
  Ha valaki vérateista volt az előző rendszerben, most meg a legbuzgóbb templombajáró, arra mondják, hogy mindig az aktuális széljáráshoz igazodik, és kihasználja az adott rendszer előnyeit.
  A Kádár-korban a legtöbb vallásos ember számára nem járt anyagi, munkahelyi előnnyel, ha templomban esküdött, misére járt stb, sőt hátránya is lehetett ebből.

  “de mint mondottam volt, a névadó ünnepség nem volt kötelező, sőt, elvárt sem.”
  Nem tudom, miért pécézted ki pont a névadó ünnepet, nyilván azért, mert az nem volt a könyvtárban, és így eljátszhatod az ellenállót? Írhattam volna a Télapót meg a fenyőünnepet is, amin részt kellett venni az iskolában, hogy egyebet ne is említsek.
  A kádári jelszó, “aki nincs ellenünk, az velünk van”! A Kádár-rendszer, Rákosival ellentétben, lehetővé tette, hogy az emberek a magánéletben NE a Párt utasításait kövessék. Ha volt lehetőségük otthoni nevelésre, akkor ne adták volna meg a gyereküknek? Az lett volna túlbuzgóság, ha nem világosítják fel otthon a gyereket. De neked hiába magyarázom, mert majd ezt is kiforgatod.
  Az, hogy esetleg pénzzel, sörrel, virslivel kellett ösztönözni a dolgozókat, hogy részt vegyenek a rituálékon, az egy propagandaeszköz. Biztos volt, akit még ezzel se lehetett rávenni, és mégsem vitte el a fekete autó. Az ilyen megérdemli a megbecsülést, főleg ha nem dicsekszik a hőstettével.
  De nehogy már az egyszerű polgár legyen a hibás azért, hogy a diktatúrának ilyen a természete! Micsoda kifordított neoliberális gondolkodásmód ez?? Nem kell elítélni a puha diktatúrát, mert az emberek magukra vessenek, minek vettek benne részt?! Az ő esetükben a mindennapi kenyér megkereséséről volt szó, míg Hofi esetében az volt a rizikó, hogy esetleg nem lesz híres.

 • ….””””Balkáni népnek tartják a magyart”””…
  Sajnos a ballib sokat tesz ennek erősitésére.

 • ……””””Húsz éve az osztrákok és a németek kamionszámra hordták hozzánk a szemetüket és ásták el a talajunkban, szerintük jogszerűen, hisz a terület tulajdonosa(?) megengedte. A CEU tevékenységét hasonlónak érzem, szellemi környezetszennyezést folytat”””…..
  ezzel egyet lehet érteni.
  Úgy néz ki a cecu a soros elvtárs trójai falova

 • Tüske Zsófia

  kedves lámpa,
  nekem eszembe sem jut összevetni az idős könyvtáros kollégámat Hofival, bár neki is megvoltak a maga káder-történetei, amit sajnos nem írt le és nem vettek fel, hogy ma visszaidézhető lenne. Elítélheted Komlóst de akkor mit kezdesz Putyinnal? Bár mondják, ő is megtért és jó keresztény lett, és nagyon jót akar nekünk, de tudj’Isten nekem kétségeim vannak.
  Ahogy leírtam, én nem ítélem el azokat, akik belesimultak a kádár-rendszerbe, de azt állítom, hogy azokról az elvárásokról, amiről te beszélsz, nem mindenkinek eleget kellett tenni. A párttagoknak igen, de a pártba nem volt kötelező belépni, csak annak aki a karriert fontosabbnak ítélte, mint az esetleges meggyőződését.
  Ami az én könyvtári pályafutásomat illeti, tudod, a felsőoktatába én már csak néhány évvel a rendszerváltás után kerültem, előtte műszaki könyvtáros voltam, olyan gyárban, kutatóintézetben és egy vállalatnál, ami ma már nem létezik, mert bedarálta a rendkívül tudásbarát mdf kormány. [A legutolsóban még árbevételt termelni is kellett…] Ezeken a helyeken volt mindenféle, általad említett névadó, szocialista brigád, munkásőrség, KISZ, kommunista szombat, de nem kellett ilyesmiben részt venned, ha nem akartál. Talán az utolsón várták el, hogy részt vegyél, de ha nem tetted, sem volt következménye. Az járt templomba, aki akart, a kutya sem kérdezte. Lehet, hogy egy faluban nem ez volt a helyzet és egy idióta párttitkár vagy tanácselnök sokat ronthatott ezen, de a kádári diktatúra valóban puha volt. Nem kellett ellenállót JÁTSZANOM, egyáltalán nem kellett semmit ELJÁTSZANOM, ami nem én magam voltam. Nem voltam párttag soha, és nem is akartam az lenni és a családomat képező nővérem sem, aki vidéki orvosként egészen nyugodtan járt misére, a kutya sem bántotta emiatt. Később sem éreztem hogy bármelyik párthoz csatlakoznom kellene, amikor a hajdani párttagok néhány jellemesebb kivételével mind megtértek és ott feszítettek a városmajori templom első soraiban, csakis a Bolberitz miséjén és így építették át megtört karrierjüket az MDF-ben, de aki mára nem hullott ki, az ma mind a fidesz engedelmes tagságát gyarapítja.
  Ami pedig a kettős nevelést illeti: azt gondolom, aki ezt alkalmazta, az kétszínűvé tette a gyerekét… ezt tapasztalhatjuk ma, a mai politikus generációnál is, ahogy orbánnál sem az számít, amit mond, hanem az amit tesz.

 • Tüske Zsófia

  ó charlie, hát nálad és a pártodnál mindig kibújik a szög a zsákból…. a mindig, mindenkinek az útját kijelölni akarás, a gondolkozás általatok helyesnek gondolt, erőszakkal való terelése. Jól ismerjük ezt már a hittérítők áldott tevékenységéből (mert ha nem, jön az inkvizítor, nem számít az, miért gondolja a tudós, hogy a föld gömbölyű és nem lapos), valamint az előző évszázad Hitler-Sztálin-Rákosi féle tevékenységéből. Nálatok nincs véletlen, nincs másképp gondolkozás, mert jön a köztörvényes bűnöző verőlegény és kiveri az egyetemista lányból a másféle gondolkozást. Esetleg, ha csinos ez a lány, majd személyesen kezeli a péniszpumpás káderetek a szabad akaratát. És te, meg ők, majd megmondják a többinek a tutit, de ha ellenállnak, majd jönnek az átnevelőtáborok, amibe nemcsak a haszontalan cigányok, hanem a túl hasznos, nálatok okosabb magyarok is be fognak kerülni.
  Lesz újra vasfüggöny, tanuláskontroll, szabad mozgás korlátozása. De jó is lesz! A magyaroknak lesz finom közmunka az ügyes földbirtokosok földjein, lesz kötelező szaporodás, putyinszeretet. És a magyar név újra szép lesz, a zázriveczek, janiczakok, a hibbant oroszmihályzoltán és a túlképzett zagyvagyörggyula révén. a tóth(toroczkai) kommandó legfeljebb az egész országra kiterjeszti a határszolgálatot, innen egy légy nem repül se ki, de be sem.
  ti nem értitek a szabad választást, ti csak az erőszakot értitek, mint a sok hülye, aki bizonytalan abban, hogy másképpen le tudja győzni az okosokat.
  ami pedig a magyarszigetet illeti bizony náciképző az:

  https://www.youtube.com/watch?v=n0jwlo-PB30&feature=related&bpctr=1491728906

  http://www.blikk.hu/aktualis/europai-nacik-ozonlottek-el-a-magyar-szigetet/p13f9y5

  http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/nacik_a_magyar_szigeten_kirugtak_partjabol_a_sieg_heil_miatt/2233664/

  http://civishir.hu/szerintem/cs-bereczki-attila/magyar-sziget-naci-sziget/0805095921

  http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/hitler-polo_karlendites_magyar_sziget_europai_nacikkal/2233590/

  tudod, te azt elfelejted, hogy rajtatok kívül olyanok is vannak, akik szintén ebben az országban élnek és nem kérnek a ti orwelli szép új világotokból.

  úgyhogy látogassátok csak szorgalmasan Villás Béla angyalképzőjét és a náci táboraitokat, ahol semmi szerepe nincs az észnek, csak a fegyveres erőszaknak, kicsi Magyar Náci.

 • Tüske Zsófia

  Nagy Gyula: abban igazat adok neked, hogy voltak zsarolható emberek, akik áldozatul estek annak a rendszernek, és tényleg szerencsés volt az, aki ezzel nem kellett szembesüljön.

 • Már eltávolították az orosz kódot a kormány nemzeti konzultációs honlapjáról. Itt is lehet válaszolni a levélben kiküldött kérdésekre, miután a válaszoló megadja nevét, életkorát és e-mail címét.

  Ezek az adatok egy orosz szerverre kerültek annak ellenére, hogy a kormány hivatalos nemzeti konzultációs honlapjának az adatvédelmi tájékoztatójában olvasható: “A közölt személyes adatokat az adatkezelő nyilvánosságra nem hozza, külföldre és harmadik félnek nem továbbítja.”

  Hosszas hallgatás után megszólalt a kormányzati tájékoztatási központ, szerintük minden rendben volt és a törvényi előírásoknak megfelelően kezelik a személyes adatokat.

  (hazudnak minden reggel, éjjel meg este)

 • Tüske Zsófia
  2017 április 9
  4:12 de.

  Az ún. kommunista nómenklatúrába azok is beleértendők, akik nem voltak párttagok, de fontos posztokon álltak. A kommunista nálam nem szitokszó, csak ténymegállapítás, mint a náci.

  A Kádár-rendszer is egypártrendszer volt, szovjet mintára, az egyetlen elfogadott ideológia a marxizmus-leninizmus volt. A kommunizmus bűnei rájuk is vonatkoznak, az mellett, hogy elismerjük, hogy Kádár rendszere megengedőbb volt. Sőt, a puha diktatúra bizonyos esetben károsabb örökség, mint a kőkemény. Kádár javára leginkább a gulyáskommunizmust, a viszonylagos jólétet szokták írni a történészek. A “legvidámabb barakk” egy nagy hazugság volt, egy központilag táplált mítosz, ahogy a Hofi-botrány is mutatja.

  A puha diktatúra jellemzője továbbá, hogy nincs a legtöbb elvárás pontosan megfogalmazva, ezért az alsóbb szinteken sok a bizonytalanság, az egyéni akció. Hiába akarod itt rossz színben feltüntetni a dolgozókat, azt el kellene ismerned, hogy voltak alap dolgok, amiket nem lehetett megkérdőjelezni, pl. május elseje, alkotmány napja.

  Ehhez képest részletkérdés, hogy egyik munkahelyen volt névadó, máshol meg nem, és hogy hány személynek kellett részt vennie. Az nyilván egy utópia, hogy sokan otthon maradhattak volna, ha elég tökösek. A ki nem mondott kádári konszenzus lényege a nép és Kádár “apánk” közt éppen az volt, hogy nem okozunk neki kellemetlenséget az oroszok előtt, cserébe ő is megvéd minket.

  A kettős nevelésben nem a szülők a hibásak, hanem az állampárt, amelyik a gyerekek nevelését befolyásolta az intézményeken keresztül. A dicséret pont azokat illeti, akik megtehették volna, hogy sz.rnak az elvekre, mégis továbbvitték a vallást, ápolták a hagyományokat! És sokszor ütköztek az ilyenek akadályba, meg nem értésbe, tehát nem volt ez olyan könnyű dolog, ahogy te láttad kívülről akkoriban.
  Akiket kommunistának neveltek otthon is, sokszor azokból lett a legnagyobb liberális, pl. Orbán. Akik megmaradtak szocinak, balos érzelmű kisembernek, sokszor nem tudták elfogadni az elmúlt rendszer bűneit, sajnos egyre inkább kihalnak.

 • Kedves Zsófia, az erőszakra utaló belinkelteket végignéztem.
  Tehát ezekből leszűrhető, hogy egy brit politikus a karját lendíti. Ezt háromszor linkelted, gondolom az eset súlya miatt. 🙂
  Sőt, talált a fotóriporter egy oda nem illő polót is. Szörnyű, még jó hogy a NATO nem törölte el a Csattogó-völgyet.
  Van egy link, ahol “naiv” újságírók az ATV-től botrányt provokáltak. Magánterületen próbáltak demokráciásat játszani, pedig tudták, hogy ez nem fog menni. Én se próbálok az életmenetesekkel provokatív párbeszédet folytatni a palesztin jövőképről, vagy a foszforbombák hatásmechanizmusáról, ha már egyszer a tudtomra adják, hogy “kívül tágasabb”. Vagy a zsidó fesztiválokon lejárató képeket készíteni. Szerintem ez intelligencia, és a tulajdon tisztelésének kérdése, amiben nálatok messze jobban állunk.
  …..
  “tudod, te azt elfelejted, hogy rajtatok kívül olyanok is vannak, akik szintén ebben az országban élnek és nem kérnek a ti orwelli szép új világotokból.. Rendben Zsófia, ezt bizony érdemes tiszteletben tartanunk, és én a részemről meg is igérhetem, de megkérdezném, mi fog történni ha a többség mégis a szebb jövőt választja.
  Tisztelettel tudomásul veszitek, vagy keményebbre készüljünk, mint amit az Orbán-kormány kap?

 • Tüske Zsófia

  Drizari, tök jó, nem? Putyinnak nosztalgiája van a KGB iránt, hát rajtunk gyakorolja a korszerűsített tudományát, a kormány legteljesebb támogatásával.
  Arra gondolni sem merek, hogy az alcsúti már a jövőben felállítandó új ÁVH-hoz teszi meg az előkészületeket….

 • Tüske Zsófia
  2017 április 9
  4:12 de.

  Nem érzem fair-nek, hogy a nővéred esetéből vonsz le következtetéseket. Minket se bántott senki amiatt, hogy templomba jártunk, de nem is dicsekedett ezzel az ember az iskolában. Egy orvosnak nyilván nem szól be senki, de a közösségben hátrány, ha valaki “ósdi”, nem népszerű elveket vall. Ugye a nem párttagokról beszélünk, Kádár idejéről. Rákosi keményebb volt.

  Egyébként sok fiatal szülő is értékválságba kerülhetett, volt hogy a nagymamák vették kézbe az unokák vallásos nevelését. A szülőket a munkahely és az állami propaganda hatásosan szólította meg, míg az egyházak nem fejthették ki missziós tevékenységüket.
  Szóval nem volt ez olyan aranykor, aminek beállítod. De továbbra is tartom, hogy a szülőket legfeljebb NEM lehet elítélni, hogy jól-rosszul alkalmazkodtak a rendszerhez. A bűn azé, aki meg akarta szüntetni a többi ideológiát a magáén kívül.

  http://mult-kor.hu/20070816_templombol_a_kulturhazba?pIdx=3

 • Tüske Zsófia,

  ezt hívják hazaárulásnak. Hivatalos kormányoldal a kérdésekre gyanútlanul válaszolók személyes adatait külföldi (orosz) szervezethez továbbította.

 • Tüske Zsófia

  1) nem állítom be aranykornak csak éppen a sötét kép sem igaz
  2) én ugyan nem jártam az iskolai hittanra, (egy darabig a kápolnában tartottra mentem, ahova később a lányaim közül kettő is járt) de későbbi osztálytársam/barátnőm igen, méghozzá az ötvenes években, és hittanból kapott kitűnő jegyét beírták a bizonyítványába a többi kitűnő mellé. Közös osztálytársunk családjában hét gyerek volt, mind járt hittanra, retorziók nélkül. A szülőket sem rúgták ki emiatt az állásukból, a gyerekek továbbtanulása sem volt akadályozott. Úgyhogy nem csak a nővérem helyzetéből vontam le a következtetéseket.
  3) a vallás a tűrt kategóriába tartott a szociban mindaddig, amíg a papok nem kezdtek kiscsoportos foglalkozásokat tartani. de maga az egyház is éberen őrködött afelett, hogy a helyzetüket ne rontsák a kereszténységet eredeti értelemben terjesztő papok. Bulányi hosszú börtönbüntetése után még a katolikusok körében is renegát volt. És az állami egyházügyi hivatalnak megvoltak a maga beépített emberei az egyházakban is. Nevüket ma sem tudhatjuk….

 • Tüske Zsófia

  ugyan, charlie, nem kell bagatellizálnod és másra tolnod a felelősséget a Magyar Szigeten terjesztett ideológia miatt. Tietek az a javából, erőszakostól, agymosásostól.
  Amennyiben pedig ti a Szebb jövőt ennek a fényében képzelitek el, ajánlanám, hogy az a szebb múltat is kalkuláljátok be a hosszú távú következményekbe, ami az erőszakos vérengzéseket követte.
  Amúgy pedig, álmodj csak, királylány, szebb jövőről, de azt ne felejtsd ki az ébredésnél, hogy Putyin ritkán ad pusziért olyan komoly lóvét, amit a pártod kapott tőle. Ha egyszer benyújtja a számlát, akkor fuccs lesz ám a 64 vármegyének. Te már nem vagy fiatal, megúszhatod, de az unokádat inspirálhatnád arra, hogy tanulja az oroszt, már, ha akkor is itt akar maradni.

 • Tüske Zsófia
  2017 április 9
  11:05 de.

  “retorziók nélkül. A szülőket sem rúgták ki emiatt az állásukból,”

  Én nem mondtam ilyet, hogy elvesztette az állását az, aki misére járt. Én arról beszéltem, hogy ha nem lövetnek, akkor is vannak kényszerítő eszközök. A kényszerítés akkor is az, hogyha nem törik el a lábadat, csak hosszabb távon jön elő a káros hatása.

  1948-ban az állam elvett az egyházaktól több ezer általános iskolát, több mint száz tanítóképzőt és gimnáziumot. Szerintem az iskolai hitoktatás is meg kellett szűnjön ezután, hivatalosan nem lehetett a bizonyítványokban. A mi bizonyítványunkban biztos nem volt Hittan rubrika.

  Az (állam)egyházi ünnepeket lecserélték, és más módon is beavatkoztak a hitéletbe. Ez nem ugyanaz, mint a papok kiebrudalása az országgyűlés felsőházából.

 • Tüske Zsófia

  hát, ha te jobban tudod, mi volt Ibi bizonyítványában,mint én, aki láttam, az más. 🙂
  Hittan rubrika nem volt, viszont alul volt két darab üres, amire az volt írva: Rendkívüli tárgy.
  [ezt szeretem benned, lámpa, hogy azt is cáfolod, ami velünk történt, mert te jobban tudod]
  neked az már nyilván nem mond semmit, de az idősebbek érteni fogják:
  BUK-FENC-MIN-DENT TUD!!!!!!
  😀

 • Tüske Zsófia
  2017 április 9
  12:59 du.

  Ezt írtam:
  “hivatalosan nem lehetett a bizonyítványokban. A mi bizonyítványunkban biztos nem volt Hittan rubrika.”

  Szerintem ez azt jelenti, hogy leírtam a saját tapasztalatom. Előtte meg tettem egy FELTÉTELEZÉST, hogy az ismerősödnél valszeg nem volt előre belenyomtatva a tantárgy az állami iskolai okmányba.

 • Kalocsai Miklós

  Tüske Zsófia
  2017 április 9
  8:43 de.

  “Arra gondolni sem merek, hogy az alcsúti már a jövőben felállítandó új ÁVH-hoz teszi meg az előkészületeket….”

  Már van! Kettő is! Az egyiknek még a neve is csak egy ékezettel hibádzik: AVH, Alkotmány Védelmi Hatóság. A másik a TEK. Senkitől semilyen engedélyt nem kell kérnie, nyomozhat, lehallgathat, házkutathat, stb.

 • Kalocsai Miklós

  hazai lámpa
  2017 április 9
  12:11 du.

  “Én arról beszéltem, hogy ha nem lövetnek, akkor is vannak kényszerítő eszközök. A kényszerítés akkor is az, hogyha nem törik el a lábadat, csak hosszabb távon jön elő a káros hatása.”

  Már korábban is elismertem, hogy jó megfigyelő vagy. Az Ady idézet is profi munka volt, ezt is milyen kiválóan megfigyelted az orbáni diktatúrában. Mindég sejtettem, hogy te velünk vagy, csak álcázod magad.

 • Tüske Zsófia
  2017 április 9
  4:48 de.

  Én a központi program szerint lecserélendő értelmiségi rétegbe (családba) születtem.
  Ennyi elég volt ahhoz, h rajta legyen a csizma talpa a hátamon.
  A helyzet a módszerváltással sem változott.

 • Tüske Zsófia
  2017 április 9
  12:59 du.
  Persze, az én időmben meg az volt, hogy lehetett hittant választani, ha nem akart a szülő, vagy a gyerek, akkor nem vett. NEM volt kötelező.
  És már pap hitoktató sem volt, csak a tanárnő.-
  Az elemi és gimnázium elején még volt, a Rákosi korban már nem.

 • Tüske Zsófia

  lámpa: HIVATALOSAN volt benne. aláírták lepecsételték. de mivel nem volt a kötelező tanterv része, rubrika sem volt neki nyomtatva. Ha mindenáron villogni akarsz, fogalmazz pontosan. kedves BUK-FENC

 • Tüske Zsófia

  Nagy Gyula: én is.sem a nővérem, sem az unokabátyám nem tanulhatott tovább 58-ban, csak 62-ben lett erre módjuk. Ennek ellenére a nővéremből orvos lett, az unokabátyámból kutató biológus. Mire rám került a sor, a szüleim meghaltak, nekem maradt a munka melletti továbbtanulás.
  A helyzet a módszerváltással azért változott, ahogy most is: vissza-.

 • Tüske Zsófia

  Kalocsai Miklós, a TEK pont olyan gagyi, mint a feje, orbán testőre, Hajdú János.

 • Nem egészen értem ezt a vitát ,valaki megmagyarázhatná, hogy

  1. Miért probléma(vagy épp ellenkezőleg, dicsőség) az, ha valaki meggyőződése szerint nem kereszteltette, nem keresztelteti meg a gyerekét, nem járatta, nem járatja hittanra, s nem vett, nem vesz igénybe egyházi szolgáltatásokat?
  2. Miért probléma (vagy épp ellenkezőleg dicsőség) az, ha valaki hite, meggyőződése szerint megkereszteltette, megkeresztelteti a gyerekét, hittanra tanítatta, tanítatja, s igénybe vette, veszi az egyházi szolgáltatásokat?

 • Belzebub
  2017 április 10
  7:01 de.
  Miért lenne AZ dicsőség, hogy megkeresztelteti a gyerekét?

  Erről szó sincs. Egyszerűen, ha a gyereket megfossza egy ingyen adott lehetőségtől, hogy abban nőjön fel.
  Semmi dicsőséget nem mondott erről senki. Ad a szülő egy lehetőséget, majd a gyerek választ és eldönti, hogy keresztény akar e maradni, vagy ateista.
  Már találkoztam olyan fiatallal, hogy erről panaszkodott, és megismerve a kereszténységet, érdeklődött, hogy hogyan tud ezen változtatni,azaz megkeresztelkedni.

 • Figyelő
  2017 április 10
  12:17 du.

  Zsibbasztó a kitekert logikája, és irgalmatlanul fáraszt, de figyeljen:

  Miért lenne AZ dicsőség, hogy nem keresztelteti a gyerekét?

  Erről szó sincs. Egyszerűen, ha a gyereket megfossza egy ingyen adott lehetőségtől, hogy abban nőjön fel.
  Semmi dicsőséget nem mondott erről senki. Ad a szülő egy lehetőséget, majd a gyerek választ és eldönti, hogy ateista akar e maradni, vagy keresztény.
  Már találkoztam olyan fiatallal, hogy erről panaszkodott, és megismerve az ateizmust, érdeklődött, hogy hogyan tud ezen változtatni, azaz megválni a keresztségtől.

  Amúgy, a keresztelő nincs ingyen, ahogy a házasság, bérmálás, stb. sem.
  Vannak olyan keresztény felekezetek, melyek ragaszkodnak a felnőtt kori újra keresztelkedéshez.

 • Kalocsai Miklós

  Figyelő
  2017 április 10
  12:17 du.

  Már megint fordítva ülsz a lovon. Ami 1100 éve még bevált, nem biztos, hogy ma is célra vezető. Ha kiskorától vallásosnak neveled a gyermeket, nem esélyt adtál neki, hanem egy pályára kényszerítetted. Igaz, hogy később erről letérhet, de az esélyt nem te adtad, hiába is áltatod magadat, hogy milyen korszerű szülő vagy. Akkor adsz választási lehetőséget, ha egyformán megismerteted vele a kínálatot, és hagysz időt a döntésre, ami lehet évtizedek múlva is.

 • terminus
  2017 április 10
  3:17 du.
  Én Belzebubnak válaszoltam, ő mondta dicsőségnek.

 • Kalocsai Miklós
  2017 április 10
  3:43 du.

  Egy gyereket születése után keresztelik, általában. Akkor még nincs módja senkinek a gyerekének választékról beszélni.
  Az ember és főleg a család, a gyerekének, a legjobbat akarja, felolvas neki, majd könyveket vesz, iskolába járatja stb. Hogy a gyermek elinduljon a gondolkodó társadalomban.
  Egy szülő, csak azt tudja továbbadni,amiben ő is felnőtt és ismeri. Ha vallás, akkor abban, ha nem azt is. Nézd meg a zsidókat, ők már külön iskolába viszik kis korban fiaikat, hogy a zsidó vallást megismerjék és kövessék.
  13 éves korban van a Bár Mitcha, a zsidó hitbe való beavatás.
  Ez egy természetes szülői feladat náluk.

 • Figyelő:
  “Én Belzebubnak válaszoltam, ő mondta dicsőségnek.”

  Látom, mindeddig nem sikerült megtanulnia olvasni. Sajnálom, de nem tudok tanácsot adni, nem értek a felnöttkori dyslexia kezeléséhez.

 • Belzebub
  2017 április 10
  7:01 de.

  Fentit idéztem, azaz erre a beírására válaszoltam.
  Ha nem tud valakivel érdemben vitázni, akkor próbálja sértegetni?!
  Tipikus komcsi vitázó.
  Belzebub
  2017 április 11
  4:28 de.

 • Drizari
  2017 április 9
  6:24 de.

  (hazudnak minden reggel, éjjel meg este)
  Ezt mintha a gyuriferi mondta volna önmagukról!!!
  Nem értetted félre a dolgot?

 • Kalocsai Miklós

  tóth péter
  2017 április 12
  12:10 du.

  Egy elmondott, vagy leírt szöveg megértéséhez némi kognitív erőfeszítés szükségeltetik. Nem sok, már az iskolás gyerekek is eltudják sajátítani, de van aki élete során képtelen rá. Ezeknek az embereknek egy feszült helyzetben, egy szenvedélyes beszéd megértése megoldhatatlan problémát jelent. Nem kell rájuk haragudni, nem tehetnek róla.