Lotti néni

2017 április 17 7:51 de.104 hozzászólás

Emlékezzünk!

Emlékezünk.

Hetvenhárom esztendeje, 1944-ben ezen a napon vette kezdetét a budapesti holokauszt, ettől a naptól kezdve kellett zsidó származású honfitársainknak gettóba költözniük.

Négyéves voltam akkor.

Engem a szüleim megmentettek.

A családomból a holokausztnak egyetlen áldozata volt: Lotti nénit, a KERESZTANYÁM édesanyját lőtték a Dunába a nyilasok.

Jól emlékszem rá, a parketten játszottam, fölöttem a Singer varrógéppel varrta a kabátjára Lotti néni a sárga csillagot, olyat, amilyenekből több is volt a varródobozában.

Nekem tetszett.

És azt szerettem volna, ha nekem is felvarrna egyet.

Anyámnak mondtam, hogy kérje meg erre.

Összesen két pofont kaptam az anyámtól, ekkor kaptam az elsőt. Mintegy nyomatékul, hogy amit láttam, arról sohase beszéljek senkinek.

Lotti nénit akkor láttam utoljára.

Utóbb tudtam meg, hogy a gettóba költözött.

Aczél Gábor

holokauszt

104 hozzászólás

 • az en csillagom megvan meg………………..sose lehessen tudni hatha jon megint egy rendelet es………

 • “…hogy a gettoba koltozott.” ?

  NEM, senki NEM “KOLTOZOTT” a gettokba ! Kenyszerrel oda vittek oket.

 • Ne haragudjatok, de akárhogy is töröm az agyam, nekem ezzel a KERESzTANYÁS történettel valami nem stimmel.

 • Bendeguz79
  2017 április 17
  9:39 de.
  Annak idején, nekem, a gyereknek, ezt és így mondták a szüleim.

 • Orsós Elemér
  2017 április 17
  10:43 de.
  Nem haragszom.
  Ezt 14 éves koromig (amikor megtudtam, hogy mintegy háromnegyedrészt zsidó vagyok) én sem értettem. Engem a születésem után azonnal megkereszteltettek a szüleim. Felnőttként értettem meg, hogy miért. A keresztanyám zsidó szülők gyermeke volt, anyám bátyjának a felesége, de katolikus vallású, amiként anyakönyvileg én magam is az vagyok, hittanra is jártam, de jó ideje már sem a katolikus, sem a zsidó vallást nem gyakorlom, vallástalanul élek.

 • Orsós: Mi nem stimmel? Kikeresztelkedett zsidókat (ezek keresztszülők is lehettek) is megöltek, hát még azok szüleit.

 • @ Orsos Elemer 4/17-en. 10;43 am-kor irta;

  “..nekem ez a KERESZTANYAS tortenettel valami nem stimmel.”

  S csak miert nem ?

  Acel ur ketsegtelenul nem Izraslite, de keresztanyja meg az volt. Mi abban a lehetetlen ? hogy “..nem stimmel”-ne?

  Nekem aunt Nelli nem volt sem verbeli rokon sem keresztanyam, de szellemileg annal is kozelebbi.
  Nem volt gyermekuk, en kis iskolas fiu,mint kedvencce.
  Szegeny valoban volt ferjetol,velunk a ngyszuleim lakasaban elt. A legfinomabb matzo-ball-t keszitett, amit en rem szerettem. Szegeny edesanyam kivalloan sutott-fozott, de matzo-ball nem volt a kivallosaga.
  Orokke eszembe jon aunt Nelli, sokszor a matzo-ball nelkul is.
  44-octobereben ment a szolnoki birosagra a tartasdij ugyeben. Apam ismetelten elleneztve azt, mondva hogy mind ez orultsegeknek vege lessz hamar. Ami tortent is igen hamarosam. De a nemetek a Tiszanal fenntartottak az ukran hadosztaly csapatait, habar nem tobb mint 10-15 napig. De sajnos az eleg volt az orjongesekre.
  Aunt Nelli nem jott haza tobbe. Hogy valojaban mi tortent az csupan a feltetelezesekbol eredo valaosag.

  De a hasznalt cipok sorai nem a Dunaparti eseteteket abrazolja valoban, hanem hogy a gazkamrakbavonulas elott mindenkinek el kellet hagyni “cipoit” ,persze mas szemlyes dolgokat is. De a hasznalt labbelik tuladonossaik hianyaban a gaz-kamras kivegzesenek valt a jelkeppeve.
  Az vilagszeret gyaakorolva maig is, sot meg a zsinagogakban is a bejaratok elott mint emlekeztetesre.

 • 23 BARLEV. 4/17. 9;29 am irta;

  “…hatha jon megint…”

  Sajnalom hogy mind a vilagban tortenteket figyelmen kivul hagyta.

  Az tortent is tobszor mar. Sot tortenik ma is !

  Milliokat oltek meg mas urugyek alapjan pl. Kinaban Mao atya paranccsar, Eszk Koreaban, Laosban, stb. Sot meg ma is kozel vilagszeret.
  Talan mas vallasi, tarsadalmi, politikai kifogasok alatt, de a milliok gyilkolasa megy naponta vilagszeret.

  Probalta az artatlan aldozatok szamait osszegezni ?
  (S nem is emlitve a katonai oldokleseket az u.n. haboruk urugue alatt.)
  Talan On a az u.n. “tunnel vision” (alagut latas) aldozata?!

 • Orsós Elemér

  Aczél Gábor
  2017 április 17
  1:03 du.
  Őszintén köszönöm a tájékoztatást és laikus tudatlanságomért elnézést kérek, nem akartalak megbántani és vallástalanságodat is megértem. (Én mellesleg a római katolikus kereszténységemből ábrándultam ki már egész fiatalon a vallás elüzletesedése, más vallásokhoz való viszonyulása és erkölcsi devalválódása miatt.)

 • Bendeguz79
  2017 április 17
  2:43 du.
  Fentebb megírtam, hogy háromnegyedrészt zsidó vagyok (anyai nagyanyám volt az egyetlen nem zsidó a felmenőim közül, ő erdélyi nemes család sarja volt), csak éppen nem gyakoroltam zsidó vallást (amiképpen a katolikust sem, csak gyerekként és rövid ideig). de ez a kevésbé fontos pontosítás.
  Amiben nagyot téved, az a cipőemlékmű. Mert, bizony levetették áldozataikról a cipőt (meg a kabátot) a nyilasok, mielőtt a Dunába ölték volna őket. Valahogy úgy, mint a mellékelt kisfilmen:

 • Mindenki fent kozolt soraira;

  Beletjak hogy kinyitottak egy ujj kukacos dobozt?

  Kerzdeni itten pontosan amin Hitler kezdte “zsido-eelene”-segi elvet. Hogy “zsido”-nak lenni az faj/nemzetisef vagy vallas.

  De kerdesem, hogy ki a “zsido”? Az akinek elodei “zsidok” voltak, vagy az aki eli a “zsido” hitet ?

  Zsidok az atheista zsidok ?
  Zsido (Jewish) az aki megtagadja, vagy legalabb is semmibeveszi reg-elodei tett eskulet, elni-betartani a Torah torvenyeit?

  Az u.n. amerikai zsidi vallas, pl/ a “Reconstrationist-a egyhaz tagjai, akik alapelve hogy Isten es a Torah jelentektelenek. ?

  Sajat gyakorlatilag nyert velemenyem (;atod, itt irom tisztan hogy ‘velemenyem’) az atlag “zsido”-egyenek 3/4-e hasonloan veli, s eli eletet mint a Reconstructionists.
  Talan az hasonlo mind akik velik magukat “kerszteneyek” -nek, vagy hasonloan “keresztyenyek”-nek.

  P.S.
  Emlekezetem szerint (nincsen ebben bizonyitekom)ha nem tevedek az ev-szamban, Horthyista torveny altal, azok a magayrallampolgarok akik at-kereszkelodtek 1931- vagy 33 elott , azok nem szamitottak Zsidonak.

 • Szégyen és gyalázat ami a magyar zsidó honfitársainkkal történt hazánkban !

  http://www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=2&type=movie&chapter=7_2_2

  Mi egy aljas, megbocsáthatatlan bűnt követtünk el a magyar zsidó honfitársaink ellen – Lotti néni ellen – Magyarok, magyarok ellen !

  Egy óriási szégyenbélyeg lett örökre rápecsételve hazánkra – a szégyenletes cselekedeteinkért !

 • Pityi Palko;

  Sajnos a maygyar mindeg volt, es mindeg is a legnagyobb sajat ellensege. Na az am az igazi szegyen.
  Allitolag , meg Gingis Khan is azt a velemnyt alkotott a magyarokrol.
  (Arra nincsen kezzelfoghato adatom, csupan az irodalmi hagymanyok.)

 • Pityi Palkó

  Elnézést, de én 12 éves voltam akkor, így nem tehettem semmi bűnt ebben .Ne írjon többesszámban.

 • Pithy Palko’
  Ki irta hogy On bunos volt,vagy lenne. Talan altalanossagban valaki talan velheti.

  No de az ISIS s mas hatalomra vagyok Afrikaban tobb esetekben nagyon kedvelik, a 10-12 eveseket katonsdiba kenyszeriteni. Biztos tudd arrol.
  Sot letezok am meg fiataalabb gyilkosok is.
  De nem egyeskedjunk azon. Az emberi gyarlosagnak senki nem kivetelesse !

 • Pithy Palko’
  Bocs,FIGYELO cimwzte azt onnek.
  De a lenyeg az ugyan az.

 • Pithy Palko. 4/17-7;10 pm

  Vegye kerem figyelembe hogy senki nem felelos masok bun-tetteiert. Az a collective bunviselet teljesen valotlan, s a tenyek felremagyarazata, elterelni a tettek kovetoinek a feleloseget, a tomegekre. S az is bun am !

 • Bendegúz79! Több zsidótörvény is volt Magyarországon, az 1938-as második (emlékezetből írom) már a dédszülőkig visszamenőleg követelte meg a keresztséget.Tehát a “nyolcadvér” is zsidónak számított. Nem is értettem, mi a fenének kellett a szüleimnek 1941-es házasságkötésükhöz kazalnyi dokumentumot összegyűjteniük, még a dédszüleikről(nekem ükszüleim) is.
  Figyelő:boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa…

 • Pityi Palkó
  2017 április 17
  7:10 du.
  Amellett, hogy egyetértek önnel, köszönöm a mellékelt linket. A témáját természetesen ismerem, de
  1. nem tudtam, hogy egyáltalán létezik ez a tanórai felhasználásra szánt anyag (vajon felhasználták-e, erről nem tud valamit?)
  2. nem ismertem a hontalan zsidók magyarországi deportálásáról (napjaink elhíresült kifejezésével szólva, erről az “idegenrendészeti eljárásról”) készült, valamint az ukrajnai kisérésükről és kivégzésükröl a munkaszolgálatos magyar sofőr által titokban készített felvételeket.

 • Figyelö!
  ápr.17.9:37

  Mindannyian bűnösök vagyunk, én is aki még meg sem születtem, és Ön is, aki 12 éves volt akkor. Nem feltétlenül kell tevőlegesen is részt venni a zsidók elleni cselekményekben, mert ha egy nép oly mértékig kollaborál, szemet huny, “félrenéz” senkiért szót nem emel, a kisujját sem mozdította mint ahogyan azt tették magyarok ezrei, az sajnos az egész magyarságot mint olyat minősítette, és megbélyegezte! Nincs jelentősége, hogy szám szerint hányan vettek részt az üldöztetésben, hányan lőttek, vagy lakatolták le az Auschwitzba induló vagonokat, vagy csak segédkeztek, esetleg csak nézték tehetetlenül, részvéttel, netán közömbösen, mi történik körülöttük! Zsidók százezreivel történt ami történt, ehhez egy nép asszisztált, és ez még akkor is így van, ha tudjuk, hogy szép számmal voltak akik mentették- bújtatták, vagy szervezetten segítették a biztos halálra ítélt magyar zsidó embereket!
  De legfőképpen azért vagyunk bűnösök, mert soha be nem láttuk,el nem ismertük,és – noha ez már szinte közhelyszerűen hangzik – bármit vitatni vagyunk képesek a témában a magunk mentése okán(nem is úgy történt, nem is volt annyi az áldozat, mi/én nem is tehetünk róla, ezért, azért, akármiért, de mindenki más bűnös csak én/mi nem!
  Ezért igen, mi magyarok(is) bűnösök vagyunk sok más néppel egyetemben, de mindaddig, míg őszintén el nem ismerjük és bocsánatot nem kérünk, azok is maradunk!
  Felteszem mindezeket nem először olvassa,élete folyamán találkozott már a gondolattal, mert semmi új nincs benne!

 • ezt most mint hivo gyakorlo zsido mondom……
  “kereszt szulo” nem lehet zsido. a keresztseg mint fogalom vagy mint tett az izraelita vallasban nem letezik………………..(Senki se keverje a szimpla testi megtisztulast jelento ritualis mikvaoth bemeritkezest a keresztelessel!!)- es soha nem is letezett.
  egy kereszt szulo nem verszerinti hozzatartozo. es kulonben is az cask es kizarolag kereszteny felekezetu lehet.

 • ezert tehat a konkluzio.- a keresztszulonek semi koze a zsidosag-hoz.
  a 8-ik napo csecsemo a mohel altali metszese-nek meg semi koze a kereszteleshez. ott van ugyan ketoldalrol “tanusagtevo”,akik a keresztszuloi minosegben vannak jelen……………..de NEM mint keresztszulok.

 • TALALOM soraira;

  Voltak tobb zsido-ellenes torvenyek, nem zsido-torvenyek ami teljesen mas persze.

  De a peldat amire tudok hivatkozni az a Vermes Geza esete.
  Aki csak par evvel idosebb nallam. A harmincas evek elejen amint a fasizmus kesdett bajokat csak nemetorszagban, szulei “ki-kresztelkedtek”.

  Gezat megkereszteltettek. Sot katolikus iskolba jegyeztek be, ahol Geza tanult. Sot nem csak tanult de meg katolikus papikepzobe is ment, s app lett. S az os vallasi dolgokat tanulmanyozasat kovette
  .
  1948 mikor a Kumrami barlangban talalva lett az osi tekercsek,a “deadsea-scrols”, Geza azok tanulmanyozoja lett, mint katolikus adatkutato-tortenesz.
  Arra fotditotta eletet. S csak akkor ebredt fell lelkileg eredetere. Nem csak hogy visszatert Izraelita hitere, de mind a mai u.n. “deadsea-scroll-ok legkivallob angolnyevu forditasiat Geza vegezte.

  Tehat nem csak Geza de szulei is nem voltak serteve semmi modon mivel ok 1933 tol mar mint “keresztenyeknek szamitva.
  Tehat azon alapon valhato hogy a tomeggyilkolasok a vallsi alapon volt kovetve. Habar Hitler a zsdosagot mint egy fajt gyulolte.

 • Bendeguz79
  2017 április 18
  8:03 de.
  Voltak kivételek, az igaz! Én is ismertem idekint egy gyárost, aki ugyan kikeresztelkedett, de nem volt semmi baja, a Remix gyárnak volt a megalapítója otthon.
  Viszont, az nem számított , ha otthon élt , kikeresztelkedett ls a felesége keresztény volt, és a gyerekei.
  Azért, elvitték munkaszolgálatosnak. Pl. Radnótit is, de sajnos ő egy olyan csoportban volt, amit elvittek egészen német határi faluba, ahol a nácik kivégezték az egész századot.

 • Orsós Elemér

  Besancon
  2017 április 18
  6:16 de.
  Galambocskám, Te nagyon jó médiuma voltál a liberális agymosóknak! Gratulálok! Én és hasonló koru, háború után született túlélő kortársaim már ezerszer, nyilvánosan bocsánatot kértünk és busásan adóztunk az általunk fizikai okok miatt el sem követhetett bűnökért, a bűnösök már példásan megbűnhődtek vagy ha nem sikerült az összeset jogosan elbírálni, akkor is üldözve, állandó rettegés közepette kihaltak. Miből gondolod hogy, 72 évvel a Holokauszt után nem békében, hanem meghunyászkodó, kollektiv békétlenségben kell még mindig és még vagy ötszáz évig mea culpáznunk? Miből gondolod hogy, az a legjobb módszer a felejtetés helyett, hogy állandóan, évente 366-szor orrunk alá dörgölik, erőszakosan a szánkba rágják hogy genetikusan alattvaló, bűnös, antiszemita nép vagyunk, ami mellesleg egy oltári nagy hazugság. Ez az örökös és kollektíve indokolatlan meghunyászkodásra kényszerítés segiti szerinted a leghatékonyabban és leggyorsabban a zsidó-keresztény barátság rég óhajtott eljövetelét? Elárulom Neked hogy, ezzel az általad is professzionálisnak hitt és természetellenes módszerrel sohasem fogunk megbékélni! Vagy tán ez a valódi cél, a permanens acsarkodás? Mi célból?

 • Azoknak, akik a mai napig vitaznak rola-
  “ki volt a felelos”-
  lehetett volna- igy is

  http://mult-kor.hu/cikk.php?id=38610

 • A becsulet kedveert hozza kell tennem,
  hogy az altaluk megszallt teruleten elo
  zsidokert nem alltak ki-ugy mint a bolgar
  allampolgarokert-ezt kesobb elismertek-
  es bocsanatot kertek.
  De a kiraly,a parlament es az egyhaz-egyontetuen
  tagadta meg a bolgar zsidok kiadasat-es
  nem “takaroztak” a nemet megszallassal.

 • Orsós Elemér!

  Bocsi, a “Galambocskám”-ig jutottam, tovább nem is próbálkoztam, mert bizonyára nem nekem szól: én ugyanis nem vagyok a Galambocskád, és ha hozzám beszélsz, légyszíves tisztelj meg azzal, hogy már csak a téma komolyságára való tekintettel is komolyan veszel akár engem, vagy bárkit akinek válaszolnál!

 • IOzraeli

  Az elso csoportot kivittek es azok eletuket veszttet,kivegzesek altal. A tobbiek bistonsagban maradtak.
  Persze a nazi megszallocspatok sok problemakba jutottak a Balakok. A Yogoszlav es Bolgar partizanok. No de meg Gorogben is a nemet hadak sikeretlenek bizonyultak.
  Messze volt ,a hegyes videk, s partizanok, no de nagyobb szukseget forditvan a csapatoakat alakalmazva az Orosz fronton. Tobb dolgok osszesege ami volt legsegitobb akorulmanyek altal.

 • BARLEV

  OK, tehat a maga velemnye az. Megmagayrazta a mogotte levo okait.
  De amikor Acel ur irta hogy keresztanyuja egy zsido holgy volt, nem emlitette hogy vallasos -e vagy nem. Akinek az on velemnye talan jelentektelen lett volna.
  De ha Acel ur allitja hogy valaki kozeli csladi resztveto Hugenotta, vagy Zulu kafer volt, hat miert venni azt hihetetlennek ?
  Velem minden olvaso elfogadja maga sorainak tartalamat amit on hisz. s nem tagadna.

 • Aczél Gábor
  2017 április 18
  5:25 de.

  Kedves Aczél Gábor !

  Sajnos, amit kér, arról nincs több információm.
  Nagyon is itt az ideje, hogy a holokausztot mint tantárgyat, kötelezővé tegyék nemcsak katolikus egyetemeken, hanem Magyarország összes iskolájába ! Biztosíthatlak róla, lesz mit oktatni és alkalom a keresztény lélek vizsgálatára !
  Köszönjük a ‘Lotti néni’ cikkjét – nem ismerjük egymást, de kérem, fogadja őszinte együttérzésemet !

 • Israeli
  -en nem talalgatok semmit.
  en tudom kik vopltak a felelosok………….mert en lattam is hallottam is oket

 • BENDEGUZ79
  LATOM SEMMIT SEM ERTETT MEG ABBOL AMIT IRTAM VOLT.
  NO MEGEGYSZER………..
  KERESZTSZULO CSAK KERESZTENY LEHET…………..ZSIDO NEM.
  PONT.
  A KERESZTSZULO-BEN OTT A SZO KERESZT…………..AZ NALUNK NINCSEN

 • -Habar a gyengebbek kedveert hozzateszem hogy a romai kivegzo eszkoz nem az amit ma a templomokban latni.
  az igazi egy nagy “T”-t formazott es 3 reszbol allt.
  1.; a STIPE -/egy elore a foldbe asott colop/-
  2.; a PATIBULUM -/szo szerint keresztfa,ami a nagy T forma felso visszintes reszet jeloli. az elitelt ezt vitte a villain kereszben a kivegzes helyere/-
  3,; a TITULUS CRUCIS -/egy tabla amir tobb nyelven felirtak az okot amiert kivegzik/-
  az eliteltet elobb a csukloknal a patibulum-hoz szogeztek majd felemelve fel helyeztek a stipe-re.
  ezutan a bokakat -/es nem a labfejet./-ket oldalrol kisse behajlitott terdekkel a stipe-hez szogeztek.
  a test igy eloredolve csungott. a halal fulladas utjan allt be.

 • Pityi Palkó, köszönöm!
  A roma holokauszt oktatásáról készült tanulmány nyomtatott példányához hozzájutottam, tudtommal néhol felhasználták, mellékelem az anyagát, remélem érdekli.
  Egyébként kit tisztelhetek önben? A szép honkongi fotóból kellene következtetnem? Emilen is várom a válaszát!
  A tanulmány: http://www.hdke.hu/files/csatolmanyok/RomaHolokauszt.pdf

 • Orsós Elemér

  Besancon
  2017 április 18
  3:07 du.
  Az első kettő mondatomat szényenkezve teljesen visszavonom és bocsánatodat kérem a további szemtelen és bizalmaskodó hanghordozásért is, annak fejében hogy, a többi mondandómról saját, őszinte véleményedet kifejted, mert biztos hogy, van ellenvetésed, amit köszönettel -a továbbiakban normális vita reményében- elfogadok. Mert ha igazad van, akkor -Neked vagy bárkinek- képes vagyok -ezt már többször bizonyítottam- önkritikát gyakorolni, nem a vita kedvéért vitázom, hanem az igazságért. Lehet hogy, kissé túlteng bennem a patriotizmus és alacsony származásom miatti rátardiság, ezért kapom fel időnként a vizet amikor hazánkat és magyarságunkat kétes bizonyíthatóságu közhelyekkel próbálja valaki kompromitálni, de ezt nézzétek el neken, mert ez szerintem megbocsátható rossz szokás.

 • Orsós Elemér
  2017 április 18
  1:22 du.

  A szocializmusban valóban nem volt semmi szó a magyarok felelősségéről, mert mindent rákentek Horthyra meg a kormányra. Sok magyar sajnálgatta őket, hogy szegény zsidók, deportálta őket a kormányzat! Ezek a magyarok nem is sejtik, hogy micsoda gyűlölet van ellenük a saját polgártársaiktól, vagy az izraeli magyaroktól. Én is itt szembesültem ezzel a KMH-n.
  Sajnos az összefüggéseket a történelemben már “elfelejtették” ismertetni a botcsinálta marxista történészek. Az a furcsa, fordított helyzet állt elő, hogy ma egyre több a tudásunk a történtekről, de sajnos a leszármazottak iránt egyre kevesebb a megbecsülésünk … Tisztelet a kivételnek!

  Tehát a liberális agymosoda kitalálói és áldozatai egy skizofrén valóságban élnek. Egyszerre akarják a gyűlöletet növelni az elkövetők iránt, és a szánalmat az áldozatok iránt. Ez ideig-óráig sikeres, de mindig csúfos bukás a vége. Természetesen vannak valódi tényfeltáró vagy művészi alkotások, amik katarzist okoznak, és nem könnyű ezekkel szembesülni a valóban érdeklődő nem zsidóknak.

  Hozzátenném, hogy ezek a felvonulások megindítóak, és lelkileg biztos fontos a leszármazottaknak. De kérdem én, a magyarok hány zsinagógát robbantottak, hány műalkotást vettek el az eredeti tulajdonostól? Itt az élőknek is van helye, nem csak emlékművek a halottaknak. Ha már a magyarok felelősek a hatszázezer halottért, akkor a kétszázezer élőért ki a felelős? Tudjuk a rutin választ: az oroszok!

  József Attila: Hazám

  7

  S mégis, magyarnak számkivetve,
  lelkem sikoltva megriad –
  édes Hazám, fogadj szivedbe,
  hadd legyek hűséges fiad!
  Totyogjon, aki buksi medve
  láncon – nekem ezt nem szabad!
  Költő vagyok – szólj ügyészedre,
  ki ne tépje a tollamat!
  Adtál földmívest a tengernek,
  adj emberséget az embernek.
  Adj magyarságot a magyarnak,
  hogy mi ne legyünk német gyarmat.
  Hadd írjak szépet, jót – nekem
  add meg boldogabb énekem!
  1937. máj.

 • Besancon
  2017 április 18
  6:16 de.

  Ezt most könnyen leírod, hogy bűnös vagy, mert nincs semmi következménye! De ha teszem azt jönne valaki, és követelné, hogy add vissza a festményt, házat, pénzt stb, amit a te nagyapád kiigényelt, akkor is ezt mondanád?

  Olcsó válasz lenne azzal takarózni, hogy az én nagyapám semmit nem vett el (és valóban az én családomban nem is volt ilyen).

 • Orsós Elemér

  hazai lámpa
  2017 április 19
  3:52 du.
  Köszöntöm az enyémhez hasonló véleményedet. Sajnos az aktuális PC valóság a regnáló rendszerek és a hozzájuk tartozó ideológiák függvényében változik, annak ellenére hogy, a megközelíthetetlen igazság változatlan, főleg ha nem hagyják nyilvánosan kibeszélni, mert egyes részeit megkérdőjelezhetetlen és törvénnyel védett dogmákkal védik.

 • Orsós Elemér
  2017 április 19
  5:20 du.

  Nem tudom, hogy miben értünk egyet pontosan. Azt szeretném kihangsúlyozni, hogy az emlékezettel foglalkozó szakembereket nagyra becsülöm, úgymint történészek és más népség. Én attól rosszul vagyok, mikor valaki úgy kezdi a mondatot, hogy de én nem éltem akkor …

  Persze lehet, hogy azoknak van igaza, akik szerint el kéne felejteni az egészet.

 • Orsós Elemér

  hazai lámpa
  2017 április 19
  5:54 du.
  “Persze lehet, hogy azoknak van igaza, akik szerint el kéne felejteni az egészet.”

  Szerintem nem, nem kell elfelejteni az egészet, tisztességesen évente meg kell emlékezni róla, de ha nem fogadják el az eddigi több ezer bocsánat kérést a bűnbánó leszármazottaktól, akkor csak a 72 éve tartó jogos, folyamatos és bőséges kárpótlás határidejének minél továbbra való kitolására gyanakodhatunk, ami nem épen a békés együtt élés szándékát mutatja. Iyen alapon akkor a mongoloktól, a törököktöl, az osztrákoktól mi is követelhetnénk kárpótlást, ami a legcsekélyebb mértékben is elmaradt, amit az érintettek nagyon távoli leszármazottai az idők távlatára hivatkozva, valószínű nem tekintenének jogos követelésnek. Nem kell felejteni, de a békét kérő kezet is most már illene elfogadni és az elődeinkre aggatott bélyegeket legalább a gyermekeink és unokáink nyakáról levenni!

 • A holokauszt mintegy hatmillió zsidó ember szisztematikus uldozese es megsemmisitese volt. A faji alsobbrenduseg urugyen a ciganyokat, fogyatekosokat, kommunistakat, Jehova tanuit es a homoszexualisokat is irtottak. De hogy mar a haboru vegen miert volt szukseg a magyar holokausztra, az mar minden logikat meghalad.

  Milyen szerepe volt a szuleinknek es a nagyszuleinknek ebben? Miert van az hogy a magyar nep a mai napig nem nezett szembe az elodok a kollektiv bunevel es egymas utan emeli a haborus bunosok szobrait? Mert altalanos belegyezes nelkul nem lehetett volna uldozni es szegregalni a zsido polgartarsakat. Nincs olyan diktatura ami mukodhetne a kisember hozzajarulasa nelkul. Nem kellett ahoz semmi gonoszsagot elkovetni a nagymamanak es a nagypapanak hogy tarsbunosokke valjanak, csupan csak szemet kellett hunyniuk az atrocitasok felett.

  A kollektiv bun felelossege a kanadai nepet is foglalkoztatja. Azzal amit Kanada oslakossagaval szemben elkovettek. En mint kanadai allampolgar, es a feher elojogok elvezoje ugyanugy orokoltem, mintegy magamra oltottem az europai hoditok buneit. Ez alol csak a magyarok szeretnenek kibujni. Es amennyivel tobbet apellalnak a kollektiv felelosseg ellen, pontosan olyan aranyban novelik bunuket.

 • Zsuzsa
  2017 április 19
  11:29 du.

  “..altalanos belegyezes nelkul nem lehetett volna uldozni es szegregalni a zsido polgartarsakat. Nincs olyan diktatura ami mukodhetne a kisember hozzajarulasa nelkul…”

  Nézze meg és tanulmányozza a Kolumbusz előtti több milliós maja, azték, inka birodalmak leigázásának, kirablásának történetét a maroknyi spanyol konkvisztádor által. De lehet példa a már akkor is több százmilliós India, amit az angolok gyarmatosítottak. Sorolhatnám.
  A magyar nép nem egyezett bele sem a tatár sem a török dúlásba, sem a Habsburgok uralmába. A hatalommal szembeni ellenállás rendszerint harcot, vért jelentett. Azt felróhatja a magyaroknak, hogy nem szálltak szembe a náciknak, de az nem igaz, hogy kényszer nélkül “hozzájárultak” a zsidó lakoság anyagi, erkölcsi és fizikai megsemmisítéséhez.

 • Ja ! Ne feledkezzünk el az oroszok által elhurcolt több százezer rabszolgamunkára kényszerített magyarról sem. Őket is rójuk fel az itthon maradottaknak? Egyébként, ’44-ben a zsidók után a leventéket vitték el. Nyilasok jöttek értük és nem kérdezték meg a szüleiket.

 • szinte minden esetben egy-egy csendorsegi jelentessel kezdodott minden………………….ok tudtak ki zsido es ki nem meg a legeldugottabb tanyakon is.
  igy tudtak osszeszedni mindet.
  no meghat az addig “kedves, joszomszedok” buzgo jelentesei besugasai alapjan……………rengeteg videki,es varosi,budapesti csalad ma is az altaluk besugott elarult zsiok javaiban elt-es elnek most is. ezt kar tagadni……….
  -es hat igenis voltak rendeletek amik allamilag megfosztottak a zsidosagot a javaiktol.
  a zsidoknak nem lehetett kulonosen,;- radio.haszonallat,diszallat/madar pl/,disznoveny,kerekpar vagy motor,auto,stb-stb.
  -es hat a rendszertelen csendor razziak alatt barmalyikuk azt tett-tehett zsebre ami epp megtetszett.
  azok akik emiatt szotemeltek……………rendszerint agyonlove vegeztek.
  ezt is kar tagadni vagy szepiteni mertt szemelyesen lattam ilyet is

 • valamelyik itt felvetette mikent gondolnak milyen gyulolettel az izraeli magyar zsidok es az otthoniak jo resze a nemzsido magyarokra……….
  megis azok utan amit elszenvedtek miattatok,-( kollektive mert hat ugye azok cask zsidok azokat szabad sot allami torvenyek szerint kell is….)-artatlanul egesz nemzedekek csaladok??
  ugy nem egy csokor ibolyat vagy barati jellegu siros szipogos osszeboruilast vartatok az aldozatoktol ess a leszarmazottaiktol??
  mert az valahogy ugy jonne ki mintha egy birosagon -(akkoriban erre is volt precedens erteku eset)-az aldozatokat itelnek el es siras rivas kozepette osszeolelgetne a biro es az ugyesz a tomeg gyilkosukat.

 • a szalasi perben kizarolag mint tanu hallgathatta meg a nepbirosag -(a yenkik cask errre adtyak kolcson…)- Edmund Wesenmayer-t.
  a vallomasabol idezek szo szerint.-/nem volt semi erdeke szepiteni/-
  “mi akik leigaztuk egesz europat,sehol olyan aljas es gerinctelen neppel nem talatuk szembe magunkat mint itt magyarorszagon a magyarok.. a megszallas elso honapjaban tobb besugo levelet kapott a gestapo magyaroktol mint barhol masutt 3 honap alatt…”
  azert EZ sok-sokk mindenre ekesen ad valaszt.
  arra is amit ma oly nagy gezerecy csapva koromszakadtaig tagadnak.

 • aki most ervek helyett azzal jon -/jo magyar szokas szerint…nem eloszor/-hogy helyesiras…………….azt mar most elkuldom oda ahova en gondolom.

 • Azt gondolom, van egy félreértés (szándékos félremagyarázás?) ebben a “kollektív bűnösséggel való szembenézéssel”.

  A téma először is politikai, és a politika kíván holmi (álságos, felületes?) bocsánatkérést azoktól, akik nem csináltak semmit, sőt talán azt sem tudják pontosan, miről van szó. Mert a politika sokszor elkeni a lényeget.. Már persze csak akkor, ha éppen az a pillanatnyi érdeke.

  Másodszor viszont egy adott kultúra erkölcsének és gondolkodásának (szokásainak) a felülvizsgálata nagyon is időszerű, csakhogy ez nem arról szól, hogy én, vagy más utód bűnös, hanem arról, hogy a ránk hagyományozott észjárás HELYTELEN, EMBERTELEN, és meg kell változtatni. Nekünk, egyenként, akik ezt a kultúrát megörököltük a szüleinktől, nagyszüleinktől. A bűnt akkor követed el – te, itt és most – ha nem akarod, vagy nem tudod a gondolkodásodat megváltoztatni.

  Egy időben én is azt hittem, hogy “szembe kell nézni”, de hát a fenét. Egyre inkább azt látom, hogy Kádárnak ebben igaza volt. Ha nem beszélünk róla, nem újítjuk meg az agyunkban folytonosan az antiszemitizmust, hanem, mint valami illemszabályt megtartva nem beszélünk róla, akkor 50-60-100 év alatt kihal a társadalomból a rossz gondolkodás. Egyszerűen az új generációk elfelejtik.

  És végül is nem az a cél, hogy “jó szarnak, bűnösnek” érezzük magunkat. Ez csak bosszú, és inkább erősíti, mint gyengíti az antiszemitizmust, persze a politikus számára mindenképpen egy jó propagandaeszköz, hogy a lelkiismeretünknél fogva rángassanak, ha olyan kedvük támad. Hanem a cél az, hogy kihaljon belőlünk a rossz gondolkodás.

  A rendszerváltás előtt már a magánéletben is egyre kevesebb zsidózást hallottunk egymástól. Egyre kevésbé volt benne a köztudatban. De a rendszerváltás után egyes politikusok fokozatosan felelevenítették, aztán jött ellenoldalról a meaculpa, meg az össznépi lelkiismeretfurdalás – ezek is politikai célzattal. És most hol tartunk már megint?

  Mutatom a politikai eredményt a választások tükrében a nyiltan antiszemita pártok táborát:

  1990-ben elenyésző
  1994-ben 100ezer körül (MIÉP)
  1998-ban 250ezer (MIÉP)
  2002-ben 250ezer (MIÉP)
  2006-ban 120ezer (MIÉP, a többit már elhappolta a fidesz)
  2010-ben 800ezer (Jobbik)
  2014-ben 1 millió (Jobbik)

  Jól látszik a politikai cél: kezdetben elkülöníteni a szélsőségeseket a konzervatív jobboldaltól, majd növelni a számukat, később a fidesz újraszervezésében (Vona) megint egy elkülönítés, hogy a “világ előtt” a fidesz tiszta maradjon, de mégis szükség esetén a szélsőségeseket is betudhassa a maga szimpatizánsai közé.
  Mostanra pedig már a fidesz és a jobbik nyiltan vetélkednek a rasszisták kegyeiért, egyre növelve az antiszemita, rasszista tábort a szélsőséges propagandával.

 • Kedves barlev!

  Megértelek, mert rossz időben, rossz helyen, rossz bőrben voltál. Sok magyar zsidó szenvedését, halálát láttad, és többszázezer hasonlóról tudsz, és ez természetesen megváltoztatott. Tudom, nehéz ezen túllépni.

  De azért mégis:
  Mi közöm van nekem az egészhez, aki két éves voltam, és a családom (apám, anyám, testvéreik és a nagyszüleim) a vészkorszakban legalább öt zsidó embert bujtattak hamis papírokkal? (Bizony, nem is mindegyik bujtatott viselkedett korrekten, mert hát a zsidó se mind tökéletes, ugyebár, mégse hányom fel ezt faji vagy vallási alapon azoknak, akik személy szerint nem tehetnek róla…)

  Mi közöm van nekem és sok más, akkor nem élt magyar embernek ahhoz, hogy mit vallott Edmund Wesenmayer, akiről azt sem tudom, kicsoda?

  Persze, ahogy a zsidók, cigányok megbélyegzését nem helyeslem – gondolom, te sem – úgy a “magyar” megbélyegzését sem.

  Vagy pedig szerinted helyes dolog zsidózni, cigányozni, magyarozni, arabozni, keresztényezni, muszlimozni, örményezni, stb..? Mert ha igen, akkor te sem vagy különb, éppen csak a túlsó parton állsz.

  Mégis micsoda értelme van a tatároknak MA beolvasni azért, mert egyszer régen feldúlták az országomat? Törököket MA gyűlölni azért, mert 400 évvel ezelőtt hadseregekkel jöttek ránk, gyilkoltak és elfoglalták Budát? Osztrákoknak azért, mert 200 évvel ezelőtt gyarmatként tartottak? Katolikusoknak azért, mert a kálvinistákat valamikor megégették?

 • barlev

  Nekem nincsenek személyes élményeim erről a korszakról, de ajánlom magának is elolvasásra az alábbi linket, amit egy magyarországi zsidó történész írt. Remélem, átmegy.

  http://www.magyarpaxromana.hu/kiadvanyok/soa/karsai.htm

 • jani
  elolvastam……..
  cask ott a bibi hogy en eloben eltem at mindazt amirol abban az irasban szo esik.
  nem ugyan az az “elmeny”………
  mondok ra egy kituno peldat ………….ebbol konnyen megertheti itt mindenki.
  egeszzen mas megnezni egy -/meg ha eredeti is/-dokumentum jellegu filmet a lagerekrol………..mint ugyanazt ott eloben atelni.
  a fo kulombseg.;- a filmen keresztul nincs szaga…………mert volt neki ejjel-nappal iszonytatoan buzlo szaga

 • Almassy Urasszony
  egy szoval se mondtam hogy maga bunos…………….ha maskent lenne mutassa mar hol mikor.
  de…..
  es ez igen fontos ne magyarazzak nekem olyanok akik nem eltek at.

 • Maguk itt nagyon osszekeverik a dolgokat. Semmi koze a tatarjarasnak ahoz hogy az elodeink mit tettek vagy mit nem tettek a magyar zsidokkal es a tobbi kisebbsegekkel. Mas nepnek az inhumanizmusa nem mentesiti fol sajat nepem inhumanizmusat. Ami egy nep kollektiv bunosseget illeti, az addig all fonn amig az utodok nem kepesek levetni azokat az eloiteleteket es erzelmeket amik lehetove tettek az eredeti atrocitasokat. Mert nezzuk csak meg hogyan is all a magyar nep az antiszeminizmussal? Haborus bunosok szennyeset mosogatja, budos zsidozik uton utfelen meg bent a csaladban es allandoan masra akarja kenni a felelosseget. Meg ma is Trianont siratja de a Holokausztot mar elavult ugynek gondolja. Hallani sem akar a Lotti nenikrol de a Nagy Magyarorszagrol meg most is hullatja konnyet. Az egy ket zsidot akikert a csalad talan valamit tett emlegetik de hogy hany csaladapat, csaladanyat, aggastyant es karonulo gyermeket hagytak a nagyszuleik a vagohidra vinni azzal mar nem akarnak foglalkozni. Majd ha mar nem zsidoznak es nem keresik a zsido bunbakot akkor talan, talan tullephetnenek a Holokauszton is. De addig amig pinceruhaban masiroznak, parlamentjukben a vervadrol okoskodnak, zsido ertelmiseget aggastyan koraban eluldoznek, addig semmifele moralis, etikai felsobbrendusegrol nem almodozhatnak. A folytonos balek szerepe es a duhongo xenophobia valahogy nem jon ossze es mar kisse hanyingere van tole a vilagnak.

 • Amiről itt vita folyik, erről készült egy kitűnő és kimagasló értékű film:

 • Zsuzsa
  2017 április 19
  11:29 du.

  Sok kanadai őslakos abban halt meg, hogy járványos betegségeket kapott el a fehérektől. Az “szép” lesz, mikor a kanadai liberálisok könnyekig meghatódva bocsánatot kérnek, mert a kanadai hadsereg egy tisztje ráprüsszentett egy eszkimó/inuit törzsfőnökre.

  Popper Péter az ilyen viselkedésre mondta, hogy már-már bohózatba fordul ez a bocsánatkérési mizéria.

 • barlev
  2017 április 20
  10:46 de.

  Almassy Urasszony…

  ______________________________

  Nem vagyok úrasszony, sajna… 😀

  Most itt egy kicsit elszaladtak a lovak… Magyar vagyok, de nem tartom magam bűnösnek olyasmiben, amit nem követtem el, és amit sohasem helyeseltem. Úgy veszem észre, hogy már ez is irritál egyeseket.

  Minthogy pedig több mint 70 évet leéltem Budapesti (magyar-zsidó-kommunista környezetben), azt is pontosan tudom, hogy itt a fórumon már egyfajta mesterségesen gerjesztett, üres és hazug virtuális lincshangulat kezd kialakulni. Vélt és valós sérelmek miatti kéjes bosszú. Nekem mindegy, adjatok charlie kedvenceteknek okot arra, hogy azt hirdesse, amit…

  Kedves barlev, ha neked jólesik sajátmagadat kínozni, ám tedd.

  Most én ebből kimaradok…

 • barlev
  2017 április 20
  3:30 de.

  Ezeket senki nem tagadja ma Magyarországon, legalábbis hivatalosan senki. Az tény, hogy a magyar állam ezeket nem reklámozza, de nem is esnek cenzúra alá.

  Ott van az interneten, ha valakit érdekel, tele voltak ezzel az újságok a Holokauszt emlékévben (2014), pl. Menetrend blog.

  Te már 70 éve nem élsz Magyarországon, ne akarjad már jobban tudni, hogy manapság mi van itt! Fogalmad nincs, de múltkor is a Balaton vízminőségéről elmélkedtél, mert az “ismerősöd azt mondta”.

 • Almási Alma
  2017 április 20
  4:01 de.

  Abban nagyon egyetértek, hogy döntő a következő generáció gondolkodása, és nem lehetetlen megváltoztatni.

  De sajnos azt nem tudod elfogadni, hogy bizony nagyszüleink korában az volt a társadalmi közérzet, hogy zsidó túlsúly van, és nem véletlenül. 5% volt a lakosságban az arányuk, ehhez képest Budapest lakossága 20%-ban zsidó volt. Az orvosok, ügyvédek egynegyede zsidó volt.

  Ez bizony azt jelzi, hogy a kapitalizmusnak nyertesei voltak, míg a nem zsidó lakosság inkább vesztese. Ezért akart az úri középosztály “őrségváltást”, a zsidó pozíciók megszerzését kultúrában, üzleti életben, lsd. filmgyártás vagy az ipari vállalatok.

  Ha nincs a kommunizmus, ma Goldberger vagy a csepeli vasművek kinek a kezén vannak? Azt hiszed ma kevesebb vita és harc menne a javakért, ha történetesen Goldbergerék lennének a 100 leggazdagabb magyar?

  Ezért mondom, hogy a tőkének nincs vallása. Ugyanezek a problémák megvoltak Nyugaton is, csak ott nem “faji-vallási” ellentétként csapódott le.

 • Zsuzsa
  2017 április 20
  10:53 de.

  Kertész Ákost nem A magyarok üldözték el, és nem A zsidósága miatt. Politikai hiszti áldozata lett.

  Nm tudom, mi az a pinceruha, de itt senki nem helyesli ha abban masíroznak. Visszakereshetsz, pár hete volt a KMH-n hasonló cikk a budai neonáci felvonulásról.
  Az megvan, hogy egy kanadai gépre nem engedtek föl egy roma kinézetű nőt, mert nem volt meghívója? Egyes eseteket mi is ki tudnánk ragadni.

  Egyébként nem zavar a jogos kritika. Van idegenellenesség Magyarországon, de nem rosszabb a helyzet, mint más nyugati országokban. Pl. a kormány gyűlöletkampányát hétből 4 millióan elutasították, ez többet ér, mint egy ezerfős kérdőív.

 • “Sok kanadai őslakos abban halt meg, hogy járványos betegségeket kapott el a fehérektől. Az “szép” lesz, mikor a kanadai liberálisok könnyekig meghatódva bocsánatot kérnek, mert a kanadai hadsereg egy tisztje ráprüsszentett egy eszkimó/inuit törzsfőnökre.”

  hazai lámpa,

  Igen a cultural genocide egy nagy prusszentes volt. Az hogy a foldjuket elvettek, rezervacioba zartak oket, a gyermekeiket evekre elvettek es lakoiskolaba kenyszeritettek, megfelemlitettek oket, a nyelvukon nem beszelhettek es kulturajukat szisztematikusan kivertek beloluk az valoban egy nagy prusszentes volt. Ne szoljon olyanhoz amihez nem ert.

 • Zsuzsa
  2017 április 20
  2:19 du.

  Való igaz, hogy nem ismerem a “kulturális népirtás” kifejezést, de föntebb nem is erről írtál.

 • barlev
  2017 április 20
  3:30 de.

  “rengeteg videki,es varosi,budapesti csalad ma is az altaluk besugott elarult zsiok javaiban elt-es elnek most is. ezt kar tagadni……….”

  Ez volt a zsidó és keresztény középosztály harca, ehhez az alsóbb néposztálynak semmi köze nem volt. A kisembert a paplanlopásért lehet elítélni, de milyen alapon?

  Kerényi Imre művész úrról tudok, aki vállaltan egy elpusztult zsidó lakásában él, de nem hiszem, hogy ő jelentette fel.

  “A. zsidó orvost elvitték munkatáborba, ötéves gyermekét a gettó lakosaival együtt vagonban Lengyelországba, de a rendelő a helyén maradt. A. iskolatársam volt. Rendelőjét korszerűen rendezte be, röntgengéppel, elektrokardiogrammal. Mindez vidéken ritkaság. A rendelőért, a röntgengépért, felszerelésért ketten vetélkedtek: a helybeli tisztiorvos, s egy belgyógyász. A rablók nem tudtak megegyezni. A vitából lovagias ügy keletkezett, párbaj. Mert mi lovagias nép, úri emberek vagyunk, kérlekalássan” – írta naplójába 1944 nyarán Márai Sándor.

 • barlev
  2017 április 20
  3:46 de.

  Ezt a feljelentéses dolgot már rég megcáfolták a történészek. Ungváry Krisztián szerint nem volt több feljelentés, mint máshol. A magyar feljelentések a magyar hatóságokhoz tartoztak, és többségük a zsidó vagyon kiigénylésével kapcsolatos volt. Anna Frankéhoz hasonló esetek vélhetően voltak, de ezeket a kommunista időkben elhallgatták. A rendszerváltás után lehetett olvasni a Nők lapjában pl. a mártír szerzetesnő és védencei történetét, Salkaházi Sára.

 • H. Lámponette:
  Mindég mondom foglakozzon csak kiskegyed jelen HAZAI “világítási ” problémákhoz.Ban.Val.
  A többi promlémához lövése sincs kegyednek.
  Mér nem fogaggya meg a zokosabb tanácsát?
  Ha megtennéd maga , okosabbnak láccódhatna…
  (Még külföldi Lámpák előtt is.)

 • Való igaz, hogy nem ismerem a “kulturális népirtás” kifejezést, de föntebb nem is erről írtál.

  hazai lámpa,

  En ezt irtam:

  “A kollektiv bun felelossege a kanadai nepet is foglalkoztatja. Azzal amit Kanada oslakossagaval szemben elkovettek. En mint kanadai allampolgar, es a feher elojogok elvezoje ugyanugy orokoltem, mintegy magamra oltottem az europai hoditok buneit. Ez alol csak a magyarok szeretnenek kibujni. Es amennyivel tobbet apellalnak a kollektiv felelosseg ellen, pontosan olyan aranyban novelik bunuket.”

  Erre jott az on valasza:

  “Sok kanadai őslakos abban halt meg, hogy járványos betegségeket kapott el a fehérektől. Az “szép” lesz, mikor a kanadai liberálisok könnyekig meghatódva bocsánatot kérnek, mert a kanadai hadsereg egy tisztje ráprüsszentett egy eszkimó/inuit törzsfőnökre.”

  Azzal hogy csuri-csavarja es zatonyra visz minden eredeti gondolatot attol meg nem lesz igaza. Mert ugye erre megy a jatek, ez az on celja, hogy KMH-on osztogassa a sotetsegeit. Azt nem allithatom meg hogy ne szolitson, de vegye tudomasul hogy ez volt az utolso hulyesege amit elolvastam. Befejeztuk holgyem, folytassa a fallal.

 • Aczél Gábor!

  Szívből örülök,hogy maga és a családja megmenekült,mint tisztességes keresztény őszintén mondom!!!,Lotti nénit meg nagyon sajnálom!

 • Zsuzsa!
  ápr.20.10:53

  ” Ami egy nep kollektiv bunosseget illeti, az addig all fonn amig az utodok nem kepesek levetni azokat az eloiteleteket es erzelmeket amik lehetove tettek az eredeti atrocitasokat.”
  .
  .

  ” A folytonos balek szerepe es a duhongo xenophobia valahogy nem jon ossze es mar kisse hanyingere van tole a vilagnak.”

  Kedves Zsuzsa, minden szavával egyetértek – bár nem biztos,hogy sikerült volna ilyen tömören,lényegre törően, mégis érzékletesen leírni amit gondolok – kivált ezt a két gondolatot emelem ki, amit idézek, mert szerintem ez a dolgok esszenciája.
  Kertész Ákost pedig konkrétan a magyarok üldözték el, nyilván nem úgy, hogy mind a 9.5 millió állampolgár kergette, de a sokat vitatott publicisztikája után olyan sokan és sokat támadták a legkülönbözőbb stílusban, hogy nem tehetett mást. Egy ország “felelős döntéshozói” törték a fejüket miként lehetne megfosztani a kitüntetéseitől,és miután a “Budapest díszpolgára” címet sikerrel visszavonták, azon dolgoztak, hogy a Kossuth díját is visszavegyék. Erre azonban ha jól tudom, már nem került sor pedig Schmidt Pál akkori közt.e. minden követ megmozgatott a “jogászai által” ám azok nem találtak rá módot! Miután a közhangulat nem csitult, sőt a folyamatos fenyegetésen túl fizikai atrocitásnak is ki volt téve az író, végül is jobbnak látta 80 évesen elhagyni az országot. A zsidósága azonban úgy gondolom csak ráadás volt, a magyarok sértett hiúsága, mindent kiforgatása, meg nem értése és a semmivel szembe nem nézése nem igen engedte, hogy egy picit is utána gondoljanak mit akart mondani K.Á., mire akarta felhívni ennek a népnek a figyelmét, mert az biztos hogy nem a felesleges sértés, bántás, alázás volt a célja! Magyarságom ellenére egyetlen percig nem méltatlankodtam, azon törtem a fejem, hogy sikerült ezt így összehozni, hogy pontosan az van benne aminek lennie kell? Sokan gondolták és gondolják hasonlóan mint én – míg mások hazaárulónak minősítik a legdurvább jelzőkkel,hát nem vagyunk egyformák.
  De, felteszem mindezt tudta, nem mondtam sok újat, kazalnyi anyag elérhető a témában, pusztán azért írtam le, hogy pontosítsam: Kertész Ákost nem önszántából, “kalandvágyból” hagyta el az országot!

 • Geyza
  2017 április 20
  3:01 du.

  Nem vagyok az idomított majmod, te meg nem vagy itt a cirkuszi főigazgató, aki ugráltatja a személyzetet!

 • Zsuzsa
  2017 április 20
  3:30 du.

  Bár pontosan nem tudom, hogy min vitatkozunk, de szerintem téved az őslakossággal kapcsolatban. Meglehetősen sokat tudok a magyarok uráli (nyelv)rokonairól, akik egészen hasonló problémákkal küzdenek, mint az észak-amerikai őslakosok.

  Higgye el, az “orosz nyírfa”, vagyis az orosz gyarmatosítás lehetett akármilyen sanyarú, de mégsem ártott annyit a kis uráli népeknek, mint a kihalás. Legközelebbi rokonaink, a hantik és manysik egészen kis lélekszámú közössége veszélyeztetve van pl. a komik kétmilliós közösségéhez képest.

  Persze ha valaki szerint az a kulturális népirtás, hogy a csoport megkeresztelkedik, és leszokik pl. a vérbosszú szokásáról, akkor a kanadai eszkimókat sajnálni kell. De pl. a grönlandi eszkimókkal ugyanez történt, és az manapság a legnagyobb inuit közösség.
  Sikerüket a dán gyarmatosítóknak köszönhetik, és hogy találtak új gazdasági alapot a megélhetésükhöz. A kanadai eszkimók tragédiája az, hogy elvesztették a megélhetésük alapjait, és nem tudtak alkalmazkodni az új, megváltozott feltételekhez.

 • Besancon
  2017 április 20
  5:47 du.

  “a magyarok sértett hiúsága, mindent kiforgatása, meg nem értése és a semmivel szembe nem nézése nem igen engedte, hogy egy picit is utána gondoljanak mit akart mondani K.Á.”

  Politikai szekértáborokat akartál írni a “magyarok” helyett, gondolom. Ugyanis a magyarok többsége elítéli a hasonló politikai hisztiket, pl. Mancs: Rólunk szólva.

  “Kertész cikke azonban nem hisz semmilyen terápiában. Szavaiból nem a buzdítás és feddés szól, hanem a panasz. Ez magyarázza azt a mondatot is, mely szerint “a magyar” nem tud tanulni és dolgozni sem, ami csak azt jelentheti: a szándék mellett a képességei is hiányoznak hozzá, hogy bármit megértsen és létrehozzon, ezért bántja azokat, akik képesek rá. Kertész szövegének hátterében nehéz nem felismerni azt a zsidó félelmi reakciót, ami a környezet utálatát önvigasztalásként saját kivételességére vezeti vissza – ilyenkor szoktak előkerülni a zsidó írók, színészek, Nobel-díjasok. E félelmi reflexnek a terméke volt szegény, szavai nyomán emigrációba kényszerülő Landeszman rabbi agyoncitált ostobasága is arról, hogy a magyar kultúra a zsidók nélkül csak a bő gatyát és a fütyülős barackot tudta volna előállítani.”

  “közhangulat nem csitult,”
  Aha, ezen rágta le a körmét a fél ország, nem a Barátok köztön.

 • “De, felteszem mindezt tudta, nem mondtam sok újat, kazalnyi anyag elérhető a témában, pusztán azért írtam le, hogy pontosítsam: Kertész Ákost nem önszántából, “kalandvágyból” hagyta el az országot!”

  Tisztelt Besancon,

  Koszonom. Igen, a magyar iro meghurcoltatasat regota kovetem, es hihetetlenul sajnaltam amikor idegen foldre kenyszerult elmenekulni. A filozofusokat sajat hazajukban becsulik legkevesbe. Viszont orommel toltott el amikor Kanada idos korara valo tiszteletbol es humanitarianus megfontolasbol befogadta Kertesz Akost.

  Zsuzsa

 • @lámpa!
  Még egyszer utoljára!
  Azt írod nekem:
  “De sajnos azt nem tudod elfogadni, hogy bizony nagyszüleink korában az volt a társadalmi közérzet, hogy zsidó túlsúly van, és nem véletlenül. 5% volt a lakosságban az arányuk, ehhez képest Budapest lakossága 20%-ban zsidó volt. Az orvosok, ügyvédek egynegyede zsidó volt.”

  ÉS? A társadalmi közérzetről lehetséges, hogy többet is tudok, mint bárki, hiszen a családom abban a társadalmi közérzetben élt (Budapesten).

  Egyszerűen nem tudom felfogni, mi a baj abban, ha a lakosság 20%-a zsidó volt, vagy hogy az orvosok, ügyvédek között még többen voltak? Ki volt az, aki bebeszélte a szerencsétlen, ismeretekkel nem rendelkező magyaroknak, hogy ez akkora baj, hogy a zsidókat ki kell üldözni innen (megölni!)?

  A zsidók már vagy 100 évvel előbb rájöttek, hogy tanulniuk kell az érvényesüléshez. És vagy 400 évvel előbb, hogy “pénz beszél, kutya ugat”. Nemigen volt más választásuk, ha életben akartak maradni az üldöztetésük ellenére. És ezek a művelt, gazdagodó zsidók az ország javára tevékenykedtek, és megpróbáltak beilleszkedni, és becsületes magyar embernek lettek.

  Nem a “magyar nép”-et ekézem, ők csak félre lettek vezetve. Hanem igenis a vezetőket, és sajnos elsősorban Horthyt, merthogy az antiszemitizmus az I. Világháború előtt Magyarországon nem volt túl erős. A hatalom, az értelmiség, a budapesti polgárság kiállt mellettük, egyedül a vidékről Pestre jött falusiak (lásd még: HÁZMESTER), valamint a lecsúszott dzsentrik és hétszilvafás “nemesek” irigykedtek rájuk (olvass Mikszáthot!) És ezt az irigységet LOVAGOLTA MEG szeretett lovas ellentengernagyod. Nem gonoszságból persze, hanem politikából, hatalomféltésből.

 • Tisztelt Mindenki,

  “A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog, levelezőlista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét.

  Az a felhasználó, aki nem rendelkezik adminisztrátori jogokkal egy adott fórumon, csak egyet tehet a trollok ellen: nem „eteti” őket, azaz következetesen figyelmen kívül hagyja az adott személy hozzászólásait. Innen származik az angol Do not feed the trolls, azaz „ne etesd a trollokat” kifejezés.”

  Elpazarolt energia a trollokat etetni, akar logikaval vagy frappans retorttal. A legdurvabb azonnal kiugrik kozuluk, de ditto hogy egy-ket napon belul a tobbi is elokerul. Erdemes? Lehet hogy latszolag eletben tartjak a cikkeket, ergo forgalmat okoznak, de ugyanezzel az erovel sokkal tobb embert eluznek mintsem megtartananak. Nem mindenkinek van inyere a folytonos hecatura vagy a tomeny butasag szelloztetese. Akarmilyen jol lehet szorakozni az idonkenti dragakoveken, egy tragyalegy nem eleg ertelmes a diskurzusra. Nem a kulonfele velemenyekrol van itt szo, mert az minden tarsasagban megvan. De egy tragyalegybol nem lehet pacsirtat csinalni akarmennyit is dudolgatnanak neki.

  Zsuzsa

 • Mindent túléltem, a holokausztot is, a kommunizmust is.
  Mindegyik egy szörnyű diktatúra volt a maga nemében!
  Mindig együtt érzek a zsidókkal, akik keresztűl mentek az egyiken és családjukat gyászolják.
  De, nekem az is feltűnt, hogy a kommunizmus áldozatairól sokkal
  kevesebb szó esik az utókortól, mint az előbbi rémuralomról.
  Pedig, a világban a kommunizmus 100 milliót semmisített meg az idők folyamán. Miért van ez?

 • Jichak Perlmutter

  Bendegúz79 !

  Minden ellenkező híreszteléssel szemben kijelenthetem, hogy a “cipők a Dunaparton” szimbóluma . e l ő s z ö r . a Karinthy Ferenc azonos című regényéből kélszült Budapesti tavasz c. magyar film egyik drámai jelenete mutatta be művészi eszközökkel már 1 9 5 5 -ben, 10 évvel a felszabadulás után.
  E film bemutatásának az 50. évfordulóján, vagyis a felszabadulás után 60 évvel a magyar kormány állíttatta ezt a dunaparti emlékművet, azokon a köveken, amelyeken ez a szégyenletes mészárlás a valóságban lezajlott, melynek így kváderek a tanúi lettek, mint afféle “tanú kövek”.

  .

 • Jichak Perlmutter

  Gábor!

  Ez a kisfilm, különösen az utolsó jelenet megmutatja a mai magyar realitást.

  .

 • Jichak Perlmutter

  ˙

  .., azt, hogy a veszély nem múlt el.

 • Aki tudja tegye fel !

  A nyolcvanas években láttam egy dokumentumfilmet, A látogatás, az volt a címe.
  Bruck Edit költő volt a “főszereplője”, aki egy napon ellátogat gyermekkora falujába, ahonnan egész családjával együtt huszon-akárhány évvel korábban Auschwitzba deportálták.
  Rátett kézzel áll az omladozó vályogházuk maradványánál miközben az arra járó falusiak gyanakodva nézegetik, hogy ki az a síró szerzet … Aztán valaki odamegy és megkérdezi, de föl is ismeri… És akkor egyre többen jönnek gyerekkori társak, felnőtt ismerősök, és drámai jelenetek közepette bontakozik ki a nő tragédiája, aki a családjából egyedül maradt életben. Fantasztikus nagy filmnek tartom ma is.
  Az 1945.c filmről jutott ez eszembe. Jó lenne ide föltenni. [Én nem értek hozzá.]

 • Lámpócsa:
  Hát..ahogy itt pattogsz az kb. olyan mint ha egy bolhacirkuszból ugrottál volna ide..

 • Jichak Perlmutter
  2017 április 22
  6:12 de.
  7:45 de.
  7:46 de.
  Úgy van: a veszély nem múlt el.

 • Ellenben érdekes megfigyelést tettem most , hogy pár hónapig nem voltam itt.
  Momentán ” friss szemmel ” látom a helyzetet.
  Úgytűnik sokan elveszítették a humorukat és mintha a többség roppant ideges lenne.
  Vajon mi lehet az oka ?

 • Figyelő ! 2,58

  Válasz a kérdésére:

  Ú g y . l á t s z i k . az az 1˙000˙000 , amit a Horthy-éra 25 év alatt így, vagy úgy végülis kiizzadott magából a >Szegedi Gondolat< , azaz a Horthy rendszer terméke, ami mégiscsak . n a g y o b b . s ú l l y a l . n y o m j a . a magyar emlékezetet, mint a maga állítólagos százmilliója, amit talán mások éltek meg… Nem a magyarok.

  Ez a ""létszám"" nemcsak a zsidó áldozatokat érinti, de benne vannak a háborúban elesettek, hadifogságban vagy a munkaszolgálat nevű fogságban főbelőtt, vagy aknára futtatott magyar MUSZ-osok holttestei is sőt, még a háború vége felé, a harcokban elpusztult civil lakosok és a gettókban éhenhaltak is.
  Ellenben ehhez egyelőre még nincsenek hozzáadva a Szu-ban támadások során megölt védekező szovjet katonák, a "rendfenntartás" és partizánvadászat közben kivégzett [horthysta szóhasználatban: felkoncolt] szovjet áldozatok sem, amelyek emléke pedig ott él ma is a helyi lakosság, de a magyar tettesek bűnös hallgatásában, vagy családjaik emlékeiben is – egyszóval valahol a lakosság lelkében…

  🙁

 • Almási Alma
  2017 április 21
  4:21 de.

  “Egyszerűen nem tudom felfogni, mi a baj abban, ha a lakosság 20%-a zsidó volt, vagy hogy az orvosok, ügyvédek között még többen voltak?”

  Nekem nem baj. De gondolj bele, manapság egyesek még attól a migránstól is rettegnek, akit csak tévében láttak. Ha ott volt a városban a zsidó kereskedő, a nagyvállalkozó, akkor persze, hogy a propaganda könnyen összekapcsolja, hogy azért viszi el a bank a házadat, földedet, azért nem fizetnek meg a munkahelyeden, mert A zsidók miatt. Ennyiben az antiszemita politikusok hibásak, mert létező problémákat (kapitalizmus) demagóg módon a kisebbség nyakába varrtak.

  A középosztály más, az egy létező dolog volt, hogy a liberális polgárság jobban élt, mint az úri középosztály. Az előbbi dolgozott a bankokban, vállalatoknál, a gyárakban, modern ágazatokban. A másik az állami hivatalokban. Ezért akart az úri középosztály “őrségváltást”.
  Ezen a történészek közt is vita van, pl. Ungváry kritizálta múltkor R. Braham könyvét.
  Ugye lett volna még az a megoldás, hogy a nem zsidók is fogjanak vállalkozásokba, de hiányzott a tőke és a szakértelem.

 • Almási Alma
  2017 április 21
  4:21 de.

  A POLITIKAI antiszemitizmus az első világháború előtt jelent meg Magyarországon is, mint más országokban, pl. keresztényszocialista pártok.

  Olvass Prohászka Ottokárt, ha nekem nem hiszed!

  Mikszáthot nekem nem kell bemutatni, de te nem biztos, hogy jól olvastad. Nem csak a Szent Péter esernyőjét kéne olvasni, vannak neki realistább művei is.

 • Dubois
  2017 április 22
  1:26 du.

  “a Horthy rendszer terméke, ami mégiscsak . n a g y o b b . s ú l l y a l . n y o m j a . a magyar emlékezetet, mint a maga állítólagos százmilliója, amit talán mások éltek meg… Nem a magyarok.”

  Talán?!
  Nem kicsinyelném le a 2. világháború máig tartó hatását, de nyilvánvaló, hogy a kommunizmus bűnei élénkebben élnek a mai magyarok emlékezetében. Mert az időben közelebb van, és az többeket érint. Pl. a malenkij robotra elhurcoltaknak külön szervezete van.
  Szerintem a 2. világháborúból az maradt meg leginkább a népi emlékezetben, ami Magyarországon történt. Tehát inkább a zsidók kifosztása és deportálása, és nem a náci népirtás, ami SZU-ban, Lengyelországban, ausztriai-német munkatáborokban történt, és sokáig tabutéma volt.

  Nem mentegetni akarom Horthyt, de az ő személyét 40 év kommunista hazugságai se tudták teljesen befeketíteni. Nem valamiféle ájtatos tiszteletről van szó, hanem a reálpolitikus, a népszerű kormányzó személye, aki nem királyi módon élt a Várban. Nem hibáztatja a nép, ugyanúgy, ahogy Kádárt is sokan tisztelik. Orbánnak fele annyi tisztelete se lesz 100 év múlva, ha így folytatja.
  Az első világháborúban sokkal nagyobb mozgósítás volt, és szerte az országban sokkal több az első világháborús emlékmű. Az szerintem csak egy kommunista propaganda anyag volt, miszerint Horthyt hibáztatták volna az emberek a háború miatt.

 • Dubois
  2017 április 22
  1:26 du.
  Üsse be a böngészőbe a II. V.háború áldozatainak száma mennyi?
  Én ezt a számot kaptam.

 • Zsuzsa
  2017 április 21
  10:21 de.

  Nem védem a gyarmatosítást, mert én magam írtam itt máshol pl. az angolok ellen kitört indiai szipojlázadás okairól.

  Csak arra céloztam, hogy pl. Amerikában a kisebb-nagyobb törzsek egymás ellen is állandó harcban álltak az erőforrásokért, már a fehérek megjelenése előtt. Tehát a gyarmatosításnak lehet egy olyan oldala is, hogy összetartja a különböző törzseket, civilizációt visz oda, államiságot. Lsd. az afrikai országok összeomlását, amióta kivonultak az angolok, és a nagyvállalatok vették át a szerepüket, ellenőrizetlenül!
  Részben ilyen hippi hisztériák követelése nyomán!

  A te írásaidból ordít az általánosítás meg az egyoldalúság, pl. “fehér ember” ezért meg azért hibáztatható stb. És még te trollozol másokat!
  Az európai első világháborús spanyolnátha járványban több millió ember meghalt, ezt terjesztették pl. kanadai katonák. Na most akkor az is népirtás volt?

  Mondják, hogy az amerikai őslakók ellen tudatos népirtás folyt, de erről több vélemény is van. Te hasonlítottad a kanadai történéseket a holokauszthoz, aztán meg vagy sértődve, ha valaki válaszol.

 • Zsuzsa
  2017 április 20
  9:32 du.

  Nekem az tetszett legjobban, hogy Kertész Ákost sok egyszerű magyar azért védte meg, mert azt hitték róla, hogy ő Kertész Imre, a Nobel-díjas író.

  Ezt most így ebben a topikban előhozni olyan, mintha arra céloznál, hogy mi lett volna vele, ha itt marad … Újra mondom, ne keverd össze a szélsőjobbos politikai hecckampányt, amit a jobboldali kormányzat táplált és az utcai hangulatot! Nem igaz, hogy Magyarországon lincshangulat lenne az utcákon zsidó filozófusok ellen, amit te itt próbálsz elhitetni.

  Találtam egy érdekes cikket a ballibek által indított politikai hecckampányokról is: pl. Csoóri Sándor a fiatalabb korosztálynak már mint zsidógyűlölő fog megmaradni, köszönhetően a ballib médiumoknak. Írhatott akármennyi szép verset, és tehetett akármennyit a határontúli magyarokért.

  http://magyarnarancs.hu/nekrolog/elveszett-utak-100897

 • Figyelő
  2017 április 22
  5:45 du.

  Sok németet elhurcoltak malenkij robotra, aztán azt mondták nekik, hogy ezt a zsidók miatt kapják büntetésül. Pedig lehet, hogy nem is tudtak semmit a náci népirtásról. Erről a rendszerváltás előtt nem lehetett beszélni.
  Magyarokat is elvittek, én is ismerek olyat, akinek nem jött vissza a nagypapája.

  http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/nemetek/malenkij_robot/pages/006_A_tulelok_tapasztalatainak_tukreben.htm

 • @lámpa
  “Mikszáthot nekem nem kell bemutatni, de te nem biztos, hogy jól olvastad. Nem csak a Szent Péter esernyőjét kéne olvasni, vannak neki realistább művei is.”
  Nocsak! Megin’ kikacsintottál? 😀

 • Lámpócská örjöng…

 • Bendegúz79 áp.18/8:03

  1./ A tudós Vermes Géza történelmi jelentőségű, kitűnő munkái a kedvenc olvasmányaim közé tartoznak. Már több évtizede magyarul is megjelentek az Osiris könyvkiadó gondozásában:
  – A zsidó Jézus és
  – A qumrani közösség és a holt-tengeri tekercsek története
  címmel.

  .

  2./ Azt írja Ön az utsó. bek.-ben, hogy a “…tömeggyilkolások [csupán] vallási alapon lettek elkövetve…” aztán megjegyzi, hogy “habár Hitler a zsidóságot, mint fajt gyűlölte.”
  Hát ez nem egészen így van, ill. nem pont így volt:
  – Ugyanis a Horthy-világ hivatalos szóhasználatában már az első perctől kezdve [Hitler előtt már majdnem 10 évvel korábban !], a zsidó jelző, mint a megbélyegzés egy hatásos demagóg eszköze, legtöbbször a “faj” főnév társaságában [hivatalos iratokban, szónoklatokban, levelekben, stb.] fordult elő, ami ebben a kontextusban tudománytalan, tehát hazug és rossz-szándékú gyakorlatot igazol.
  – Így tehát az akkori “hivatalos magyar világban” a rasszista faj kifejezés már nemcsak szokás, de elvárás is volt, ami nemcsak, hogy Hitler Mein Kampfjának a megjelenése, de évtizedekkel korábban, már a német megszállás előtt is a mindennapi beszédnek afféle formalitásaként épült be a hétköznapok magyar világába és hamis szemléletébe, előkészítve vele a ’44-45-ös bűnös finálét…

  .

 • Hazai Lámpa 8’11

  Hallott maga Volksbundról, vagy a Waffen-SS-ről, stb? Ezek az ún. >népi németek< nacionalista háborús gyűjtő csapatai, voltak. Ők csupán lelkesedésből – és mert oda tartozónak érezték magukat – lettek több, mint Hitler aranytartalékai és "működtek együtt" a németekkel szövetséges országokban, vagy a megszállt területek kollaboráns lakosságával karöltve.
  Egyéni tragédiák persze mindig voltak, de ez esetben ne sajnálkozzék itt. Jelentősen nagyobb azoknak a száma, akik milliószám estek áldozatul a német felsőbbrendűség megszállott hitének, mint azoké, akik úgymond az árral sodortatva lettek "ártatlan" áldozatai annak az őrült fantazmagóriának.
  Azoknak tehát akik Hitlerhez csatlakoztak, akkor kellett volna meggondolniuk magukat, ill. szembeszállniuk a nácizmusal, amikor még nem volt késő. 10 ujjunkon számolhatók meg az ilyen hősök…
  Valamint azok a németek is ritkák voltak akik a háború nyilvánvaló elvesztése láttán fordultak szembe a legyőzhetetlen Führerrel…

  [Természetesen egy egészen más kategóriát képeznek azok a németek, akiket a német nagyszerűség már 33-tól átnevelő ill. koncentrációs táborokban nyírt ki, még mielőtt bármit is tehettek volna ellene a gyakorlatban. Ezek száma is több-százezerre tehető.]

  .

 • hazai lámpa ! 4:20

  Megvallom, az Ön eme megközelítése sokkal közelebb áll hozzám, mint azoké, akik [ld.figyelő] a náci népírtást százmilliós számok hajigálásával próbálják relativizálni, illetve semlegesíteni. Ráadásképp olyanokkal, amelyeknek az égvilágon semmi közük a zsidósághoz és annak tudatos, rasszista alapú, szándékolt és üzemszerűen megszervezett megsemmisítéséhez…
  ˙

  .
  És egy megjegyzést engedjen meg. Az első világháborús emlékművek a Horthy-rendszer erőszak és militárkultikus szelleme állította. Nem a részvét, az ágyútöltelék katonák iránt. Ezeknek aztán nagy szerep jutott a későbbi “revans-behajtás” során is.

 • Almási/Hazai!

  Almási Írja fentebb Lámpának, hogy “OLVASS MIKSZÁTHOT”…

  Szerintem ebből a szempontból ADY ENDRE prózai munkássága, publikációi még többet mondanak. (Az Interneten is könnyen megtalálhatók) Ez a >VÁTESZ< már azokban időkben is képes volt felismerni dzsentri rétegnek azt a semmittevő – ti. vállakozni képtelen – s ezért az irigységéből fakadó, másokat földig alázó lebecsülését és elsősorban retrográd, a mindent nekünk semmit nekik politizálását, amely végülis már a háborús történések révén, a mindezt hivatalos formába öntő Horthy-korszakba torkollott, tulajdonképpen '48. és '67.* egyenes tagadásaként.
  [irod.: Ady Endre összes prózai művei]
  ˙

  .
  * Senkit ne tévesszen meg a két háború közti Horthy-éra teljesen hamis 1848. kultusza, amely . k i z á r ó l a g . a . n e m z e t i . vonatkozásokra helyezte a hangsúlyt, tagadva annak polgári és alapvető emberi értkeit, miközben a Kiegyezés társadalmi vívmányait pedig egyszerűen semmisnek tekintette.

 • Kedves Dubois!
  Ady és Mikszáth… Mindkettő tisztán látja a problémát, ámde Ady kegyetlen, Mikszáth pedig tele van szeretettel. Ezért én mindig ez utóbbit ajánlgatom. Nekem jobban testhez áll.

 • hazai lámpa

  DonGolo
  2017 április 30
  1:49 de.

  Bocs, hogy későn válaszolok. Azt sajnálok, akit akarok! A hazai németek ártatlanul szenvedtek a malenkij robotban, mert a kollektív bűnösség elve alapján vitték el őket kényszermunkára. Elég volt, ha valakire rámondta a hatóság, hogy német, sőt német nevű zsidókat is elhurcoltak. Nem kevés magyart is összeszedtek az utcáról, hogy kilegyen a létszám! Ugyanez volt a hadifogoly listákkal is.

  Természetesen ugyanez a zsidókról is elmondható, hogy ártatlanul haltak meg a 2. világháború alatt.

  “>népi németek< nacionalista háborús gyűjtő csapatai, voltak. Ők csupán lelkesedésből –"
  Ennek pont az ellenkezője bizonyított, vagyis kényszersorozásokat hajtott végre a Waffen SS Magyarországon. Nem volt minden német Volksbund tag.
  A nemzeti szocialista eszméket a szervezet vallotta, az egyes németeknél ez változó volt. Nem feltétlen a rasszizmus fogta meg őket Hitler programjában, hanem a német birodalmi nagyság feltámasztása, az anyaországból érkező támogatás stb.

  Mi lesz a következő, majd azt állítod Lajcsiról, hogy azért lopta az áramot, mert "büdös német"?!

 • hazai lámpa

  Dubois
  2017 április 30
  2:15 de.

  Talán azért beszélek könnyebben az akkori történésekről, mert az én családomban nincs se katonatiszt, se hivatalnok, akik részt vettek volna a deportálások lebonyolításában. Így nem érzem magam érintve, mikor itt egyesek az unokákat fölszólítják, hogy tagadják meg nyilas, fasiszta felmenőiket.
  Sok ilyen család az emigrációban él 45 óta, tehát nincsenek a magyar közéletben. Mások közismert emberek, akikről tudott, hogy a rokonság szerepet vállalt abban az időben. De ugye erről nincs társadalmi párbeszéd, azon kívül hogy takarodjanak a közéletből az Antall rokonok, a Matolcsy rokonok stb. Mondjuk nem is csodálom, hogy nem teszi ki senki magát annak a boszorkányüldözésnek, amit itt egyes túlélők és leszármazottak folytatnak.

  Az első világháborús emlékműveket már 1917-ben felállították, mikor még Horthy nem volt az országos politikában. Később lehet, hogy volt kormányzati ráhatás a szobrok témájára, de a kormányban szintén voltak világháborús veteránok. Nem hiszem, hogy ők ne érezték volna ugyanazt, mint az elesettek hozzátartozói.
  Szerintem sok családban van első világháborús hősi halott, vagy aki eltűnt a szibériai hadifogoly táborokban. A naplók, tárgyi emlékek manapság az interneten összegyűjtve is láthatók, mert a 100 éves évforduló kapcsán vannak ilyen blogok.

  pl. A Nagy háború blog

 • hazai lámpa

  Dubois
  2017 április 30
  4:19 de.

  A dzsentri a vármegyei közigazgatásban foglalt el vezető posztokat, lsd. pl. a regénybeli Noszty család. Az első világháború idejére nyakig úsztak az adósságban. Ez lehetett a hozzá nem értésből is, de még inkább a vadkapitalizmus miatt.

  Magyarországon a 2. vháború előtt kb. ötszáz családnak és a Katolikus egyháznak a birtokain majd kétmillió ember élt és dolgozott (gyerekekkel együtt) a 8 milliós népességből. Az Esterházy, a Zichy, a Pallavicini, a Festetics, a Habsburg stb. családok kezében volt a földtulajdon egyharmada.
  Az ipari és a kereskedelmi nagytőke kb. 50 család kezében volt, iparmágnások, akiknek több, mint fele zsidó volt.
  Talán nekik kicsit több ráhatásuk volt az ország gazdasági helyzetére, csak ugye róluk nem készült annyi kritikus regény!

  Alapmű Móricztól a Rokonok és az Úri muri, de még inkább témába vág a méltatlanul nem reklámozott Kivilágos kivirradatig, 20. fejezet.
  “Egyik, nagy vezérpolitikusunk saját szájából hallottam a múltkor, a csapi állomáson voltunk, s a gróf arról beszélt, hogy ha ő Svájcban van, ott egy fiákerkocsissal éppen úgy el tud beszélgetni, mint egy városi tanácsossal, mert ott más levegő van, ott ő demokrata. S míg ezt meséli, a háta mögött ott állott hét ember, két lovász, két inas, a gyakornok, a titkár és a jószágigazgató s mind meredt vigyázz-állásban, még a szemük se mozdult. Az aztán persze még kellemetlenebb, ha egy zsidó bérlő követel effélét az alkalmazottaitól. De ez nem is követel, mert hiába követeli, nem kapja meg… Tudja mit, néha úgy tetszik, mintha a magyar élet olyan volna, mint egy gyertya és mind a két végén meg van gyújtva. Egyik vége a mágnásvilág, másik a zsidóság. S nem tudom, melyiknek a füstje kellemetlenebb.”

 • hazai lámpa

  hazai lámpa
  2017 május 3
  3:02 du.

  Természetesen a fent említett ötszáz család az ARISZTOKRÁCIÁT jelenti. Voltak nemesi nagybirtokosok is, grófi cím nélkül. Alattuk volt a dzsentri réteg, aminek a magját pár ezer család alkotta, alsó határ a 2-300 holdas földbirtok volt.

  Később dzsentrinek nevezték a lecsúszott birtokosok gyerekeit, belőlük alakult ki az úri középosztály (3), vagyis a birtokosok mellett a katonatisztek és állami hivatalnokok is ide tartoztak. A Horthy-korban önálló politikai erőként lépett föl ez az osztály, a nagybirtokosok (1) és a nagytőkések (2) mellé. A kormány párt szélső jobb oldalát alkották, szemben a Bethlen-körrel.

  A politikai hatalmuk alapját az jelentette, hogy 1. patriarchális kapcsolatban voltak a parasztsággal, 2. kezükben volt a gazdaság a hitelezés révén, 3. a vármegyék irányításában vezető hivatali pozíciókban voltak és a hadsereg tisztikarát ők adták.

  “Egy ilyen grófi puját pici korában méltóságos úrnak nevelnek. Mert ezek, és ez nagyon bámulatos, úgy tisztelik egymás rangját, kérem. A gróf tiszteli a feleségét mint grófnőt, a grófnő tiszteli a férjét, mint grófot, és mind a ketten tisztelik a saját gyermeküket mint a majorátus jövendő tulajdonosát. És a gyerek az apjában meg az anyjában már pici korában, mint a közlegény a generálist, megtanulja tisztelni a fölöttes hatóságot. És milyen ordenáré a társalgásuk maguk közt. Kérem, ne úgy vegye ezt a szót, hogy ordenáré, mintha illetlen kifejezéseket mondanának, vagy trágárságokat vagy más effélét, hanem úgy, hogy olyan műveletlen, a szó szoros értelmében, olyan suta kifejezéseket beszélnek, hogy azt egy magunkfajta, iskolát végzett ember nem is tudja utánuk csinálni. Ezt csak a szakácsnék tudják, meg a szobalányok meg olyan iparosfélék, akik semmit a világon nem tudnak. Szóval nincsen kultúrájuk, és nem is tisztelik a kultúrát. Ezek mingyárt megtanulnak egyszerre három-négy nyelvet és minden nyelven olvasnak, tehát persze arról nincsen fogalmuk, hogy ennek a kis magyar nyelvszigetnek mi a belső történelmi fejlődése. Hát ők az összes nyugati kultúrának a legmagasabb dolgaiba nézhetnek bele, de azért ne gondolja ám, hogy ezek Anatole France-t olvassák, vagy általában a nagy írókat, szó sincs róla, nem olvasnak mást, kizárólag csak cselédromantikát. De persze borzasztó nagyra vannak vele, hogy angolul olvassák. Pedig tudvalevő, hogy az angol irodalom a legutolsó az egész világon. Ott, kérem, olyan moralitás uralkodik a szépirodalomban, hogy az valóságos immoralitás. Persze ott is vannak jó írók, de míg egy igazi irodalmi munkát Londonban is csak két-háromezer példányban nyomtatnak ki, addig egy olyan szerencsétlen detektívregényt vagy még nem is azt, hanem limonádés, utálatos, szerelmi históriát, azt ötvenezer meg ötszázezer példányban is eladják. Azért van ott olyan sok nőíró, mert az angolnak nem kell az eredeti szellem. Az kérem, uralkodó faj, uralkodni pedig csak sablonok által lehet.”

 • cask 1942-ben a 3 nagy megsemmisito kozpontban -/Treblinka,chelmno,es sobi-bor/-megoltek 1275000 zsidot.
  es itt cask az 1942-es evroll van szo nincs adat 1941-rol es 43-rol….
  ebben nincs benne a birkenau-ban. auschwit 1 lagerban es monowitz ban leoltek szama ami megthaladja a 1650000-es szamot…
  es itt mewg nincsen szo emiltve,; mauthausen,buchenwald,majdanek,strutthof,bergen belsen,dachau,neuengamme,gross rosen,natzwiller,trzebinia,jasenovac,stb-stb llagerekrol.
  nincsen meg ebben szo az einsatzgruppe a,b,c, es d-rol.
  mindez a 60000000-os szamot vitatoknak szol

 • elirtam fentebb……………..a 6milliot firtatokra celoztam termeszetesen

 • Aczél Gábor

  Dubois
  2017 április 30
  2:15 de.

  4:19 de.

  Egyetértek.