Vissza a vallásháborúk korába?

2017 április 30 10:24 de.38 hozzászólás

A sokat szenvedett szíriai Aleppó az ostrom és a harcok és csillapultával sem élhet még békében: épp e varosnál történt a legutóbbi hetek legvéresebb öngyilkos merénylete. E sorok írásakor úgy tudjuk, 126 halottja volt a húsvétot közvetlenül megelőző terrorcselekménynek. A halottak száma még nem végleges.

Holttestek az autók roncsai közelében a terrortámadás után (Aleppó, 2017. április 15). Fotó: Getty Image.

Holttestek az autók roncsai közelében a terrortámadás után (Aleppó, 2017. április 15). Fotó: Getty Image.

Gyalázatos tett volt! – jelentette ki Ferenc pápa erről az akcióról, amelynek célpontja nem is valami harci alakulat vagy katonai támaszpont volt, hanem egy autóbusz-konvoj. Ez a terrorcselekmény zárta le a legutóbbi 15–20 nap merénylet-sorozatát (ha lezárásról egyáltalán szó lehet):

Egyiptom, Szomália, Svédország, Norvégia, Szentpétervár, Nigéria, Németország és most Szíria – ezek az állomásai az akciók sorának, amely akciók ugyan földrajzilag is többé-kevésbé távol történtek egymástól és amelyeket nem valami központi szerv vezényelt le, de amelyek mégis azonos szellemiségből, ugyanabból az eszeveszett, dühödt gyűlöletből fakadtak.

A pápa – nem először – elítélte ezt a szellemet és ezeket a tetteket, de megszólaltak-e és mit mondtak azok a lelki-szellemi vezetők, akiknek a mohamedán világban tekintélyük és döntő szavuk lehet?

Amennyire tudhatjuk, meg sem szólaltak. A mohamedán tömegek – és ezeken belül azok a száz- meg százezrek, akiknek már elegük van a folytonos terrorakciókból, a vallási-politikai bosszú tombolásból – nem képesek rábírni legfőbb szellemi-vallási vezetőiket arra, hogy megbékélésre szólítsák fel híveiket. Amennyire tudható, ezek a vezetők (ajatollahok, mardzsák, főmuftik és imámok) inkább szítják, semmint csitítják a vallási fanatizmust, amely egyes mohamedán országokban – persze – egyben politikai fanatizmus, a hatalmi harc fegyvere is.

Európa, a nyugati világ idestova 350 éve maga mögött hagyta a vallásháborúk korát, ezzel szemben a mohamedán világ – habár sem etnikailag, sem kulturálisan, sem pedig történelmileg nem egységes – olyan vallásháborúk színtere, amelyekben a középkorias fanatizmus a legmodernebb katonai fegyverekkel a kezében támad és gyilkol.

Aleppó közelében történt buszkonvoj-robbantás (2017. ápr. 15-én)

Aleppó közelében történt buszkonvoj-robbantás (2017. ápr. 15-én)

Egy kitűnő és szerfölött bátor magyar újságíró, Jászberényi Sándor mutatott rá a minap a Hetek című budapesti hetilapban közölt és helyszíni tapasztalatok alapján írt cikkében; az iszlám két fő irányzata – vagyis a síiták és a szunniták tábora – nemcsak Mohamed tanításainak értelmezésében áll egymással szemben, hanem ebből fakadóan a politikai küzdelmek és hatalmi ambíciók tekintetében is.

A síita vallási vezetők (az ajatollahok, mardzsák) tekintélye és „fatvája” (ez amolyan pásztorlevél-féle) megkérdőjelezhetetlen és kötelező minden síita számára, Khomeini iráni ajatollah fatvája a síiták vallási kötelességévé tette például Salman Rushdie meggyilkolását (mert az író főpap szerint sértően írt a Prófétáról). A szunniták körében viszont egy-egy vallási vezető szava könnyedén figyelmen kívül hagyható, ám ebből nem az következik, hogy a szunnita hívők a politikai és társadalmi küzdelmeket a nyugaton kialakult formák és módszerek szerint folytatják. Éppen nem: a szunniták között sok az önjelölt sejk, akik – mint Jászberényi fogalmaz – „simán buzdítanak terrormerényletekre” míg a síiták mindig egységesnek tűnnek, ugyanakkor azokban az iszlám országokban, ahol nincsenek többségben (így Jemenben, Szaúd-Arábiában, Libanonban és Szíriában) síita szekták tucatjai működnek.

A Közel-kelet két nagy állama (egyben két nagy vallási központja) Irán és Szaúd-Arábia hatalmi harcában, a hegemóniáért folytatott küzdelmében a vallási tényező és ezáltal a teokratikus államhatalmak befolyása oly nagy, hogy ez a nyugati ember és a nyugati politika szempontjából szinte már fel sem fogható. Hogyne, hiszen történelmileg kialakult piacgazdaságunk, parlamentáris rendszerünk, és nemzetállamaink évszázadokkal megelőzték a Közel-Keletet. Ahol egyébként – mind-emellett – az etnikai ellentétek és a globálissá vált világgazdaságból eredő nehézségek is hatnak.

A helyzet roppantul bonyolult, ez azonban nem ok arra, hogy a kairói Al-Azhar vagy a jeruzsálemi Al-Aksza nagymecset főpapjainak tekintélyes írástudóinak meg legyen a képességük és akaratuk a fanatizmus mérséklésére, és fölemeljék szavukat az iszlámon belüli megbékélés érdekében. Hogy ne is szóljunk már. a „hitetlen nyugat”, a „Nagy Sátán” elleni harc abbahagyásáról.
Ellenkezőleg: mind az iszlám belső (testvér-) háborúinak, mind a nyugat elleni „szent háborúknak” épp ezek az ajatollahok, mardzsák, imámok és írástudók a zászlóvivői.

Az iszlám migránstömegek beáramlása, beengedése Európába és általában a nyugati civilizáció világába egyet jelent azzal, hogy országainkat az iszlám belső küzdelmeinek, vallási és etnikai harcainak, a nyugati életforma és értékrend elleni – korántsem parlamentáris – küzdelmének a hadszínterévé engedjük válni. Lehetőséget kínálunk arra, hogy visszajöjjön országainkba a vallásháborúk régen túlhaladott kora, de a hajdaninál sokkal rosszabb és kegyetlenebb formában.

Ferenc pápa felebaráti szeretettből áthatott szava épp oly kevéssé hatja meg az iszlám világ hatalmasait és fő politikai-vallási szereplőit, mint a galamb turbékolása sem téríti el a héját attól, hogy lecsapjon a galambra.

Gadó György

38 hozzászólás

  • A Musulman vilag pelda lehet arra hogy mi fog lenni a vilagosszeseg jovoje?
    Azt a korulmenyek lapjan velve persze.

    A Musulman vilag, mindenek elott tul-nepesedett.
    Muslim nok gyermekekt szulnek egyams utan amint csak teherbe eshetnek, S az mregszakitas mentesen mgy.
    Last a pusztitastol menekuloket mint pl. Allepobol.
    A varos a haboru hatodik evet tombolja, s masznak ki romok alol fiatal csladok nem kevesebb mint 4-5-6 gyerekkel, meg szaporodnak es szulnek a harcok romjai kozott is.

    Masodik, hogy evezredeken at foldteruleteik oriasian kizsakmanyolva. Alig lathato a video jelentesekben termeszetes zoldet, mint fu vagy fak, vagy barmi noveny.

    A muslim vilag koz-nevelese fokent vallasi. A vaalsi dogmatizmus az elso cel, s eredmeny is. Masszoval elmeradottak, szellemileg.

    Az egesz muslim vilag gazdasaganak nincsen celja a gazdasagi elolendules. Eleg nekeik ami csupan egynaprol a masikra letuket tartja.
    A ko-olaj kincseiken kivul, ami pedig nyersanyag, vagy csak termeszeti kincs, csupan egy maroknyi uralmonlevok tulakdona ,s a tomegek mint eltartott alamizsnakon tengodnek.
    A ko-olajon kivul a Muslim vilag gazdasai termelese alig eri el Spain koz-gazdasagat.
    Hasonloan a gazdasagi exportjaik, ismet az olaj kivetelevel, alig eri el a kis Finnorszag exportalasat.

    A muslim elemei uralkodas csupan a Quoran, de fokent a Sharia-torveny kegyetlen es szelsoseges celjauval, ami persze mind a hatalom vagyak is osszefogasban alnak.

    De a kerdesem volt, hogy a mai muzlim vilag problemai lesznek talan majd az egesz emberiseg problemai is a jovokben ?

    Az egyszeru eseten feltetelezve, hogy a vilag osz-lakossaga rohamosan szaporodik, hasonloan a muslim vilagghoz hasonloan.
    Mikor en fiatal srac voltam, a vilag lakossaga a 2 milliard kuszoben alt. Ma a 7 es fel milliard fole all.
    Megduplazodik 40- evmulva. S mi lessz majd mondjuk 2100-ra? Ami nem tul sokka a jovoben. S a szaakertok allitjak hogy a tiz (10) milliard leheto osszeseg amit ez a Fold kepes fenntartani.
    S mit for az emebriseg tenni mind azt megelozni ?
    Nemely nemzetek le-lassultak szaporodasikban, de a tobbi rohamosabban novekszik.

    S az oriasi sokszorosodassal ugyan azon korulmenyeket fogunk letrehozni mind amiket ma talalunk a Muslim vilagban. A termeszet , ecologia, klima mar is sulyos karokat mutat.
    Hasonloan, a tulszaporodas agresszivizmust kelt, szegenyseg tovabbi elosegitoje annak.
    A termeszet pusztitasai adakozik mind ahoz. S a gazdasagi hanyatlasok mindeg a kovetkezmenyek a megelegedetlenseg, agresszivizmusnak, akik az eroszakot velik egyedulli megoldasnak.

    Tehat kerdezem, latja a mai esetek terjedeset a nem muslim vilagban is?
    Ma a vallasi szelsosegessek helyet a politikai szelsosegek szaporodnak a nyugati vilagban.
    Tehat csupan a nevek valtoznak, s nem a korulmanyek.
    ( mondhatnank ismet a Jack Webb reg ismert szvait ebben is ) Csuapn a nevek valtoznak, a bunosoket vedeni !

  • Érdekes milyen alapon érzik egyesek magukat felhatalmazva egész nép és vallási csoportoknak tulajdonítani egyesek cselekedeteit vagy tulajdonságait, azaz kollektíve megbélyegezni. Arról nem is beszélve, hogy ha az iszlámon belüli megbékélés a probléma, akkor finoman szólva nem biztos hogy mondjuk a kairói Al-Azhar imámjának van befolyása mondjuk olyan ( a legtöbb moszlim által is annak tartott ) közönséges bűnöző, söpredékekre mint az ISIS torokmetszői. Valószínűleg a nem nekik gazsuláló imámnak is szó szerint a fejét vennék… Tehát a „vallásháború” pontosabb definíciója, a vallási köntösbe burkolt kőkemény hatalmi és anyagi érdekekért folyó harc. Amelyből aljadékok húznak hasznot mind közel-keleti, mind a „felsőbbrendű” európai oldalról. Aleppó szabadságért és a legelemibb emberi méltóságért folyó küzdelmét pedig Ásszád háborús bűnös fasiszta rendszere fojtotta vérbe. Amúgy egy szír vagy éppen kurd ellenálló kiállását, karakterét milliószor többre tartom mint sok elkényeztetett, világéletében konformista, az európai viszonylatban legreakciósabb, legrepresszívebb magyarországi társadalmi viszonyok előnyeit élvező középosztálybeli észosztók okoskodását.

  • Orsós Elemér

    Gyuri bácsi!
    Szerintem nagyon jó a meglátása, de hadd toldjam meg egy szerény kiegészítéssel:
    már rég összebékült volna a siiták és szuniták elvi ellentéte a gyaurok elleni térítő és világhódító szent harc érdekében, ha nem lenne mindig valami rejtélyes, előre gondolkozó, szarkavarónak vádolt jótevő, aki kihasználva a muszlimok acsarkodó szűklátókörüségét és VIII. századbam megrekedt gondolkodásmódját, eredményesen tudja gerjeszteni a muszlim házon belüli békétlenséget, akit akár nevezhetnénk megmentőnek is, mert az ellenséges muszlim irányzatok összemelegedése már nagy világtragédiákat eredményezhetett volna!

  • Na itt az élő példa,hogy miért is nem akarunk „EZREKET”,milliókat
    ebből a „népségből”,szinte minden nap egy merénylet Európában!
    Mi legalább nyíltan visszautasítjuk a bevándorlásukat ,jelenlétüket,persze más európai országok is,ha nyíltan nem is szállnak szembe az EU-val,a gyakorlatban nem engedik be őket!!!

  • Ami Ferenc pápát illeti ő egy nagyon humánus,de bizony nagyon jóhiszemű és naiv ember is……ami pedig az európai országokat illeti,hát normális esetben…megelőzik az ilyen durva,kegyetlen és szélsőséges eseményeket!!!!
    Mi ezen vagyunk!!!

  • Orsós Elemér

    Eleftheria
    2017 április 30
    1:44 du.
    Hú basszus, Neked is mennyire igazad van! Megjegyzem, az sem biztos hogy, az ISIS fajtiszta muszlim tákolmány,(sőt) az általad sejthető közel-keleti és „felsőbbrendű” európai kitenyésztők és fenntartók patái mintha időnként kilátszanának a ruha alol, de az általuk lefölözött hasznot leszámítva, ez a kapzsiságuk most hasznos, mert megosztják a világhatalomra törők akaratát és erejét!

  • Almási Alma

    Attól tartok, a muszlim világ forrongása és fenyegetése egyáltalán nem síita-szunnita ügy. Ezt a kérdést ők egészen jól lerendezték egymás közt a múlt század közepéig. Hanem – ha már – sokkal inkább olajkérdés (esetleg kábítószer?). Afganisztánban, Pakisztánban nyomorognak, az olajsejkek országaiban pedig alapjövedelem jár minden férfinak. Ez már önmagában nagy konfliktus, ehhez jön a „fehérember” kavarása, és Izrael létezése.

    Milyen érdekes például: Még tíz évvel ezelőtt Törökországnak női miniszterelnöke volt, mindenáron csatlakozni szerettek volna az EU-hoz (ami elsősorban kulturális kérdés, nem anyagi), ma meg a lakosság erővel vissza akarna süllyedni a középkori diktatúrákba? Nem igazán hihető…

  • Sokminden jelent meg az írásban és a kommentekben is.
    Az egyszerű igazság pedig az, h kevesek csak úgy tudnak uralmat gyakorolni sokak felett ha egymás ellenébe való mozgatásra alkalmas hitekbe manipulálva megosztottságokat gyártanak és egy utasítások hierarchikusan működtetett irányítórendszer alkalmazásával egy kézből sakkoznak a megosztottságokba manipuláltakkal.
    Igy alakították ki a vallási megosztottságokat és ezeken belül a felekezeti megosztottságokat is.
    Ne legyenek kétségeitek, a megosztottságok gyártást az egész Földön végrehajtották és nem csupán vallási alapon.
    Ha a vallási kereteken beül maradunk, akkor is érdemes figyelni a hasonlóságokra. A megnevezés és a filozófiai hasonlóságokra is.
    A teljesség igénye nélkül: A Buddhizmusban a két fő irányzat a Sinto és a Zen. A Muszlimban a Síta és a szunita.
    Az Eonokat számon tartó rendszerekben most a Síva, Séth, (szolgálóia a semiták), Sátán, az indián rendszerben a Káli júga (a szellemi sötétség) korszakának végidejében járunk.
    Aki nem hiszi járjon utána, vagy maradjon meg a hitében.

  • Avi Ben Giora

    Sajnos évszázados tapasztalat sem volt elegendő arra, hogy az iszlám egyfajta hajlandóságot mutatna más vallások tiszteletére elviselésére. noha a Koránnak van egy olyan szurája amely a nem igazhitüek felé egyfajta türelmet és „megbocsájtást” hirdett. Annyira ne vagyok járatos az iszlámban, hogy ez békés úton menjen avagy az általuk hirdetett pusztitó erőszakos térítéssel „dzsihád” útján. A nem igazhitüek mai napig képtelenek megérteni egy dolgot: nevezetesen ha egy iszlám hítű egyezséget vagy „üzletet” köt egy nem igazhitüvel, akkor a szerződésben foglaltak az igazhitüre nézve nem kötelezőek. Azok betartása vagy nem betartása rá van bízva. Más a helyzet ha a megegyező felek mindegyike igazhitű muszlim. Ilyenkor jöhet az aljatollah aki eldönti hogy a szerződés számára előnyös e avagy előnytelen és betartsa e a vállalt kötelezettséget avagy sem. Ez természetesen kemény hatalmi harc. Főleg az olyan területeken ahol mai napig törzsi ellentétek és maguk által kinevezett sejkek hadurak irányítanak. Ilyen emberekkel még maga a Pápa öszentsége sem képes egyességre jutni, semhogy mások. Egyiptomban ahol némi fejlődés is volt az elmúlt években valamivel másabb a helyzet. Ott van némi hatása egy Pápai felszólításnak de pusztán csak az adott határok közt. Mert már sokszor nyert bizonyítást a fentebb közöltek, hogy nem minden csoport tartja magára kötelezőnek nézve, ha az imán vagy vallási vezető felszólítja a hiveit a megbékélésre. Hiába van vallási rangjuk is tisztelet övezheti ha jön egy fanatikus aki azt mondja el kell vágni a nyakát áruló gazember. Ilyenkor mi is történik? Egyiptomban a katonai kormányzat letud csapni a fanatikusokra és eltudja ítélni őket. Még sokszor a halálbüntetést is alkalmazzák. Nem véletlen hogy mai napig Egyiptom mint ellenséges állam szerepel több arab ország külkapcsolataiban. Még is mi volna a megoldás? Sajnos a nyugat és a kelet egy olyan hangyabolyba tenyerelt bele ami meghaladja tudását és erejét. Ha visszalehetne pörgetni az időt akkor biztosan hagyták volna a törzsi és vallási háboruskodást nem avatkoztak volna bele. Intézzék el maguk egymásközt. Ma már egy olyan tólhaladott állapot uralkodik, ami sajnos előbb utóbb azt fogja eredményezni, hogya nyugat kénytelen lesz meghajolni(még ennél sokkal jobban) az erőszakos iszlám terjesztői előtt. Ők lesznek többségben. Amig egy évben mondjuk félmilló fehér születik addoig ez a szám a nem fehérek esetében milliós nagyságrend. Már most is számbeli fölényben vannak. Mi lesz akkor ha még több „igazhitű” települ át Európába? Jobb bele nem gondolni.

  • Avi Ben Giora
    2017 május 1
    6:41 de.

    Történelmi tény, h a Muszlim területeken a pogrom időszakoktól eltekintve tömbökben és szórványban is jól megéltek a más hittel élők. Emellett igaz, h a Muszlim területeken nincsenek populáció szintű elöregedési és kihalási problémák.
    Az is történelmi tény, h ott ahol a más többségi hittel élők hagyták őket, közösségekben és kis szórványokban is jól elvoltak, elvannak a Muszlimok.
    Vannak akik kényszer keresztényesített Muszlimoknak tartják magukat (példul a Bosnyákok). Sokmindent megtartottak a Muszlim szokásrendből és a vallás által diktált magas erkölcsiségből.

  • Mind a mai haboruk es pusztitasok NEM avallasi-haboruk, mert a vallasnak semmi resze ezekben a harcokban.
    Minden haboruk ottan csupan a hatalom elnyereseknek az okai.

    Sziriaban a harcok az Assad politikai dictature ellen kezdodott. A Saudi, s nyugati hatalmak reg ohajtottak Assadok uralmat eltorolni.
    S vannak a masik oldalon az Orosz es Iran alatl tamogatott erok,mind akik csupan politikai elonyokert avatkoztak be.

    Hasonlo az eset Somali, es Yeemen eseten is.
    Iran es a Saudi kiralysag novelni igyekeznek befolyasaikat terjeszteni.

    A kegyetlensegek ami letezik az a Sharia torveny. Melyet minden eggyes Muslim orszag gyakorol valami formakban.

    A mai haboruk az Muslim vilhaban nem mas mint volt parevtezede del-kelet azsiaban. Amit a Franciak gyarmat-vissza-szeraesi erdekek robbantoota ki.

    Csodallom hogy mind a mai magyarok, kulonosen a tobbsegeben levo Bolshevistak nem emlekeznenek Leni tanitasaira ?
    Mint Leni mutata ki, a kuzdelmek a hatalomert mindeg a vilag „ujra-felosztas” a cel.
    A papa, a torta szeletelesehez hasonlitotta.

    Csaupan a nevek valtoztak, a modszer es a celok nem !!!

  • Nagy Gyula soraira;

    A „progrom”-ok az Orosz czari uralom allt volt, fokent a zsidisag ellen.

    Sziria, igaz szekular allam az Assadok uralma latt, de rem Szoviet stilusu dictatura volt a kezdettol. Azert a forradalom az Assadok ellen.

    Boszniaban is a harc a hatalomert volt, az Orthodox szerbek akaik nem voltak kepesek elfogadni regi celjaikat hogy Bosznianat Szerbiahoz csatolni. Az igen az Orthodox es Muzlimok kozottive valt.

    De minden esetekben a harcok,gyilkolasok csupan az URALOM lenyereseert mindenutt. A vallas, s minde mas is csak kihasznalva.

  • ALMASI ALMA;

    Ma a torokorszagi problemak mestersegesen teremtve politikai celokkal.
    Ami az hogy Szultan Erdogan Szulejman hatalmat ke[pzeli el megismetelni.
    lattad mar a hirekben beszedeit ? A podiuman a Szueljman jelvenye van a kamerak elott. Csupan a lo-farkas zaszlokat nem lobogtatja.
    No de az bizonyos fokig ertheto is. Hanyszol olvasva itten akik hivatkoznak Vajk, illetve „Szent Istravn kiralyra”.

    AQz emeberi onzoseg az egyeloen letezik minden emberisegekben !

  • Almási Alma

    Ilyen a politika…

  • GADO GYORGY cikkere;

    Fisatal ember; A mai kozelkeleten tombolo tomeggyilkossagok (haboruk) nem vallasi haboruk, hanem proxy-haboruk.

    Nagyhatalmak, vagy nagyhatalmaknak igyekszo hatalmak versenyeznek celjaikat terjeszteni s azt elerni.

    De mint kedesem volt a legelso hozzaszolasonban, leheto e az, ill. fog e az lenni mas tarsdalmak jovoje?
    Minden korulmenyek amik ma a kolekeleten letezik ( a muzulman vilagban) kozeliti az egeysz vilg eseteit.

  • hazai lámpa

    Eleftheria
    2017 április 30
    1:44 du.

    A terrorizmusnak bármilyen vallású a célpontja, a rivális vallási irányzatok követői meg „csak” a másik párthoz tartozót üldözik.

    A migránsinvázió érdekessége, hogy amióta Orbán felhúzta a gyodát, azóta javult a sajtója. Ti. előtte náci-fasiszta volt a ballib sajtóban. Azóta csak „falusi vajda” a legrosszabb jelzője.
    Szerintem meg már 89-ben is sunyi volt, ugye ezen nem változtat az én szememben, hogy van-e kerítés, vagy özönlenek a migránsok …

  • hazai lámpa

    Avi Ben Giora
    2017 május 1
    6:41 de.

    „Sajnos évszázados tapasztalat sem volt elegendő arra, hogy az iszlám egyfajta hajlandóságot mutatna más vallások tiszteletére elviselésére. ”
    Magyarországon 150 évig voltak törökök, és vegyes a tapasztalat. Nem térítettek, mert ugye a haradzs adót (harácsot) csak a hitetlenektől tudták beszedni. A katolikus egyház birtokait és templomait persze elvették, és saját használatba vették. A kolduló rendek és a protestánsok háborítatlanul működhettek a hódoltság területén.

    A Balkánon mohamedán uralkodó osztály volt a keresztény parasztok felett, ott kipusztult a nemesség az évszázadok során. A Magyar Királyságból megmaradt egy keskeny rész, oda menekültek a nemesek, akik igényt tartottak a török uralom alatt élő jobbágyaik adójára.

  • hazai lámpa

    Almási Alma
    2017 május 1
    3:19 de.

    Törökország egy szekularizált, modern ország, amit Kemál Atatürk teremtett meg az Oszmán Birodalom romjain. Gondolj bele, a hagyományokhoz ragaszkodó tömeg mennyire értette meg azokat a modern célkitűzéseket, amit a szultán elűzése után egy vékony katonatiszti réteg képviselt?

    Manapság sokan visszavágynak a dicsőséges múltba, lsd. Szulejmán sorozat népszerűsége. Lehetséges, hogy a középkorban nem is volt olyan erős a szembenállás az iszlám irányzatai között, mert a szultán volt a kalifa is egyben.

  • hazai lámpa

    Nagy Gyula
    2017 május 1
    7:59 de.

    „Emellett igaz, h a Muszlim területeken nincsenek populáció szintű elöregedési és kihalási problémák.”

    Ez nem csak az iszlámra jellemző, szerintem más vallásos közegben is több gyerek születik, pl. katolikusoknál.

  • hazai lámpa
    2017 május 2
    2:28 du.

    A belföldi sajtója az tényleg javult, minthogy a magyarországi média lassan 100%-ban a kezében van…
    Az utolsó mondat a sunyiságról pedig nagyon igaz.

  • tóth péter

    Idézet :::::
    …”””””Az iszlám migránstömegek beáramlása, beengedése Európába és általában a nyugati civilizáció világába egyet jelent azzal, hogy országainkat az iszlám belső küzdelmeinek, vallási és etnikai harcainak, a nyugati életforma és értékrend elleni – korántsem parlamentáris – küzdelmének a hadszínterévé engedjük válni. Lehetőséget kínálunk arra, hogy visszajöjjön országainkba a vallásháborúk régen túlhaladott kora, de a hajdaninál sokkal rosszabb és kegyetlenebb formában”””””…..
    Nos kedves elvtársak,urak,barátok,bajtársak -mindazok akik támadják a magyarok hozzáállását a migrációhoz a Gyuri Bácsi által az idézetben leírtakat kellene elolvasni és megérteni : ezt nem akarják a magyarok!!!!! Egy kicsit ők előre látnak — a bírálók nem is néznek
    előre,hogy nehogy meglássák az egészet!!!!! Csak az Orbán ellenességen keresztül látnak mindent,mindegy mi az igazság.
    Vajon ezen országokban történt eseményekről—meg amit még Gyuri Bácsi nem említett- tudnak -e ezek a bírálók,hajlandók ezeket elismerni,felfogni—vagy csak annyi van , hogy ez nem számít,mert ha ezt figyelembe veszik–legalább némileg a Zorbánnak –igazat kellene adni! DE EZT NEM LEHET !!! MINDEN ÁRON:::::::::::::”””””””””Egyiptom, Szomália, Svédország, Norvégia, Szentpétervár, Nigéria, Németország és most Szíria – ezek az állomásai az akciók sorának, amely akciók ugyan földrajzilag is többé-kevésbé távol történtek egymástól és amelyeket nem valami központi szerv vezényelt le, de amelyek mégis azonos szellemiségből, ugyanabból az eszeveszett, dühödt gyűlöletből fakadtak.”””””””
    Hallottatok már egyáltalán arról,hogy Olaszországban is felismerték,hogy SOROS elvtárs-úrnak mi a szerepe a migrációban —és a „”civil szervezeteinek””
    Pedig azokat az Urakat nem a Zorbán kényszerítette ezek mondására!!! (Vagy talán mégis! lehet ez?)
    Ezeket a hozzáállásokat azért én sem értem meg üdvözletével!!!

  • hazai lámpa
    2017 május 2
    3:18 du.
    Mew kell cáfoljalak, sem USA-ban , sem Európában nincs szaporodás a katolikusoknál sem. Ők is használják a pill -t, azaz a pirulát terhesség ellen.
    Majd ezen csodálkozni fognak, ha majd többségbe lesznek a muszlimok, mint a katolikusok.

  • Javaslom mindenkinek klokeljek a Muslim Brotherhood a Wi9kipedian.
    Ott olvashato amit a CIA nyujtott a US Congeszusanak ertelmezni hogy mi paranxsot adtaki az imigralo musumanoknak.
    Az a CIA alatal volt a MB vezetoseg sorabil a kriplogosuk altal nyerve.

  • FIGYELO

    Allitasaban pedig teves, hogy a katolikusok nem novekednek szamaikban.
    Az illegalisak 99%-a romai katolikusok. Minda Mexicoiak,meg a tobbi delrol be-szokok szmai. nem kevesebb mint 12 miiliok.

  • Európa helyzetéről volt szó.
    Arról az életfilozófiáról amelyet a judeokrisztianizmus tetejébe ültetett materializmus eredményezett.
    Legutoljára megfejelve az USA típusú fogyasztóbirkásítással.

  • Bendeguz79
    2017 május 4
    11:57 de.
    Amit megcáfolt az nem egészen úgy van, ahogy írta. Én az általános európai kereszténységről írtam, ami valaha volt.
    Én sehol nem említettem a szíriaiakat vagy a többi bevándorlót, csak a régi, európai értékeket.

  • Erről jut eszembe, hogy már régóta megfigyeltem, hogy a II. Világháború óta, NINCS világhírű zeneszerzője, írója, festője Európának. Nem érdekes?

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2017 május 5
    1:48 du.

    Egyik nagymamámnak hét testvére volt, ők a húgával ketten az első világháború után születtek. Azt mesélte, hogy soha nem érezte, hogy sokan vannak, igaz 50 holdat bérelt a nagypapa. Több testvére a városba költözött a harmincas években, az egyik lány varrónő lett, a fiú meg talán hivatalsegéd, vagy ilyesmi.

    A másik nagymamámnak három testvére volt, de igen sokat küzdöttek a megélhetésért, mert a család 5 holdon gazdálkodott. Ő és a kisebbik nővére kamaszkorúak voltak a 2. vháború alatt.

    A szocializmusban a kettő lett az átlagos gyerekszám, manapság inkább a három.
    Nyugaton a jóléti társadalom miatt lehet, hogy még a katolikusok is csak egy-két gyereket vállalnak. Mert ugye magasak az elvárások, nem járhat akármilyen cipőben, ruhában a gyerek, sok a különóra stb.

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2017 május 5
    1:52 du.

    Mondjuk a modern magas művészetet nem is érdekli a nagyközönség a 2 v.háború óta, hanem egy szűk értelmiség kiváltsága.
    Már ha valaki kiváltságnak érzi, hogy a ronda szobrokat és festményeket csodálhatja, ahol van néhány kriksz-kraksz, meg aranyba foglalt kaka, ez utóbbi szó szerint. Az építészetben meg minden új üvegpalotára rámondják, hogy milyen egyedi ötlet, pl. kavics alakja van, aztán ugyanúgy néz ki mindegyik.

  • hazai lámpa
    2017 május 6
    7:45 de.
    Éppen erről van szó. A ronda festményeket, szobrokat, csak néhány bolond, modernizálónak tetszik, de nem azoknak igaziból, akik értenek is a művészethez.
    Egyben biztos lehetsz, hogy ezek a művek, nem maradnak fenn az utókornak, mint Munkácsy , vagy más nagy művész alkotásai.-

  • Almási Alma

    Lám, lámpa nem csak történész, hanem esztéta is… 😀

  • Alma, egyik sem vagyok.
    De lehet azért véleményem mindenről!
    Mondtam már máshol, a gúny nem hat rám egyáltalán, sőt!

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2017 május 6
    11:46 de.

    Itt van egy érdekes cikk a Zeneakadémia vezetőjével. A Városligetről is beszél, de nem a fakivágások kapcsán.

    http://www.origo.hu/kultura/20170505-batta.html

  • hazai lámpa

    Almási Alma
    2017 május 6
    1:01 du.

    Tudod, vannak olyanok, akik a nagyközönségnek készítik a műveiket, de közben mégis magas művészetet hoznak létre!

  • Almási Alma

    @lámpa
    Tudod, az már régen rossz a művészetnek, ha célzatosan valakinek készíti a művet… Sajátmagának alkosson!

  • Almási Alma

    kedves Figyelő! Ne is hagyd, hogy a valódi véleményedet befolyásoljuk!

  • hazai lámpa

    Almási Alma
    2017 május 7
    4:30 de.

    Szerintem csak akkor van értelme a művészetnek, ha közösségi cselekmény.