Blaszfémia-törvény annulálva. Dániában. Általában…

2017 június 4 8:18 de.26 hozzászólás

Dániában, ahol a skandináv országok közül egyedül élt törvény az istenkáromlás, a blaszfémia büntetésére, visszavonták az említett törvényt. Egy 334 éves törvényt helyezve így hatályon kívül. Miközben talán érdemes elgondolkodni azon is, hogy legutóbb egy, a Facebook-ra kitett, Korán-égetést bemutató videó kapcsán jártak el a törvény nevében.

Azért érdemes elgondolkodni ezen, mert nyilvánvalóvá teszi: általában érvényes törvényről beszélünk. Nem ez, vagy az a vallás istenének gyalázása ellen alkalmazható törvényről, hanem általában a hit megtestesítőjéről. Még akkor is, ha a törvény keletkezésekor, a XVII. században nyilvánvalóan a keresztények istenét védte eredetileg. Csak azóta a világ továbbfejlődött. Úgy általában. A jelek szerint még Európában is. Úgy általában. Még akkor is, ha vannak, akik szívük szerint Hippói Szent Ágoston egyházi antiszemitizmusának jegyében járnának el. Lehetőleg Tomás de Torquemada eszköztárával. A keresztény humanizmus jegyében. Gondolom. Úgy általában. Ha a tüzes vasat ők tartanák, és nem rajtuk hűtenék le. De leginkább akkor, ha mindezt szóban el lehetne intézni. Mert a szájukkal annyian hisznek a keresztények Istenében, hogy csak úgy dől a hangzavar a fejükből. Hazánkban mindenképpen. De talán másutt is.

Miközben vannak, akik hisznek valamilyen istenben. Míg mások a tudományos könyvespolcban hisznek. De legalább is abban, hogy van olyan ember, aki képes lehet levezetni az alternatív univerzumok kvantumegyenleteit. Ha vannak ilyenek. Úgy általában. Mert a többség erre éppen úgy nem képes, ahogy a többség vízen sem jár. Hacsak nem tudják, hol vannak a cölöpök. De ettől még tiszteletben lehet tartani egymás hitvilágát. S talán erre jöttek rá azok, akik minden isten gyalázását egy kalap alá vették. Demokratikussá téve a panteont, és szavazásra bocsátva a szférák bérleményeinek feltöltését. Az említett törvény visszavonás tehát alapvetően egyfajta társadalmi bizalmat jelent. Azt a bizalmat, hogy a társadalom megérett arra, hogy a tagjai tiszteljék egymást. Legalább annyira, hogy ne akarják megszabni a másiknak, hogy mivel kapcsolatban milyen hitvilágot dédelgessen. Dániában. Legalább ott.

Mert itt hallani vélem a kirohanásokat arról, hogy a dánok lefeküdtek a muszlimoknak, és maholnap iszlamista lesz mindahány. Megerőszakolva még a tenger halait is talán. De nekik azért a figyelmükbe szeretném ajánlani: csak az istenkáromlást nem bünteti a törvény ezután. A bűncselekményeket, köztük a nemi erőszakot is, továbbra sem jutalmazzák kormány-kitüntetéssel. Ami szintén egyfajta társadalmi bizalmat feltételez. Azt a bizalmat, ami kizárja, hogy a származása, illetve a vallása miatt tekintsenek eleve bűnösnek bárkit is. Ellenben lecsukva a bűnöst a származásától és vallásától is függetlenül. De azért, és csak azért, amit elkövetett. Aminek megértése, illetve elfogadása valószínűleg hatalmas előrelépés lenne sokaknak. Magyarországon is. Például, az előítéletektől vezetett státuszhívő decibelkeresztényeknek is. Úgy általában.

26 hozzászólás

  • Jééé, nem tudtam, hogy Dániában eddig bűntett volt az Isten-káromlás.

    Nézőpont kérdése : Istent védték (rá volt szorulva az emberi védelemre?), vagy pedig a hívek érzületét?

    A magyar káromkodásból vajon kihalóban van Isten emlegetése?

  • No igen. A világ lassan továbblép. S sajnálkozva néz vissza a lemaradó Pannóniára.

  • Orsós Elemér

    Andy Mage
    2017 június 4
    3:30 du.
    No igen. A világ lassan továbblép, de vajon jó iránban-e? Az majd később fog kiderülni hogy, Pannóniát kell-e a világnak sajnálni vagy a túlélő Pannónia fogja sajnálni az ő példáját elvetőket! Én Pannónia túlélését tartom valószínűbbnek az életszerűbb túlélési ösztöneinek megtapasztalása alapján!

  • Orsós Elemér
    2017 június 4
    4:26 du.

    Pannóniában jelenleg a humanista Jézusra hivatkozva rugják fel az emebereket. Ha külföldiek, ha szegények, ha nem tetszik a hatalomnak a létük.
    Fennhéjázó hatalmak sokszor estek ilyen hibába.
    De hol van ma Hitler, Néró, és a többiek? S hol a fennhéjázó birodalma a fáraóknak, Cézárnak, és a többieknek.
    Nézz körül. Sehol.
    Orbán hatalma elmegy a levesbe. S Pannónia ugyanúgy megsinyli, ahogy századokkal vetette vissza egy-egy beképzelt hólyag a történelem során.
    Golkozz el azon, hogy a Mohácsi vész vagy Amerika felfedezése volt-e előbb?
    Itt még dzsentrik büszkélkedtek a rég elkártyázott hét szilvafájuk emlékének rajzaival, amikor másutt már ipari forradalomról fecsegtek.
    Magyarország hamarosan ismét akkora hátrányban lesz, mint a XIX. században. Röpke két évszázaddal lemaradva. Technikailag, tudományosan, és emberségben is.
    A kínkeservvel behozott, és talán 20-30 évnyi handikep-re fogyatkozott hátrány ma folyamatosan növekszik. S ehhez a sokan még lelkesen tapsikálnak is.

  • Örök Tamás

    Orsós Elemér
    2017 június 4
    4:26 du.
    Balfaszka, szerinted életszerű túlélési ösztön az, hogy hagyjuk magunkat sorozatosan megosztani és egymás ellen fordítani, ahelyett hogy előbb alaposan megfontolnánk a provokációkra adott helyes válaszokat?

  • Andy Mage
    2017 június 4
    7:58 du.
    Mit is csináltak a különféle „baloldali” pártok 1918-ban ,1945-a rendszerátváltozásig,majd hornék,gyuriferiék,bajnaiék,medgyesiék mint „baloldali cégek képviselői hatalmuk ideje alatt?
    Annyira szépet és jót tettek az emberekkel,hogy kirúgták őket többször,elment hatalmuk a levesbe.!
    Ezen időszakok alatt nemigen vitték nagyon előre az országot,mert akkor nem itt járnánk ahol vagyunk!!!
    És hány beképzelt hólyag volt a balos liberes oldalon : meg kell számolni!Az a bizonyos ” behozott hátrány” nem volt : az csak a ti fejetekben volt megtalálható : azt hittétek ” behoztatok ” valamit–a nagy harci hevületetekben nem vettétek észre,hogy semmi nem történt!
    Csak az történt , hogy nem hogy nem más volt a hatalomban csak ti.És azt hittétek ez így jó! —másnak is —ugyanúgy az alsó rétegeknek nem volt jó semmi,mint ahogy most ti emlegetitek!
    Az az egy fáj nektek,hogy nem ti mondjátok meg a tutit–pedig hozzászoktatok,megszerettétek!-de az nem számított,hogy az másnak nem volt jó , a ti szemetekben elég volt ha az ő helyükben ti jónak láttátok a dolgokat.!
    Állandóan a „szegényeket” emlegetitek : időtökben minden szegényt ott hagytatok ahol voltak ! a mélységben !mert nem tudtátok megoldani az általános gazdagodást –csak szavakban s lent ugyanúgy szegénység volt , csak ez nem jutott el a magasságotokba.
    Hogy mi növekszik vagy mi nem ? 5 -10 év múlva visszanézve látszani fog!

  • Andy Mage
    2017 június 4
    7:58 du.
    :::””””” Ha külföldiek, … nem tetszik a hatalomnak a létük”””””……..
    Ezért szeretitek a „külföldieket”,ezt akarjátok itthon is látni,óhajtjátok ? Biztosan : mert akkor ezért is lehetne a Zorbánékat szidni,hogy nem tesznek semmit!
    Na nekünk ez nem kell!!!!
    Idézet egy cikkből a manchesteri után bekövetkezett újabb londoni események után:::::::::::::

    ……..””””””Üvegekkel és székekkel próbálták megállítani a merénylőket

    Üvegeket, poharakat, székeket és asztalokat dobáltak a merénylőkre az emberek. Így próbálták megállítani a késsel támadó terroristákat Londonban – erről számoltak be a szemtanúk a Buzzfeed internetes oldalon.

    Az egyik rémült szemtanú azt mondta, hogy a támadók véletlenszerűen, élvezettel szurkálták az embereket szombat éjjel a forgalmas londoni bárban.

    Egy másik férfi, Gerard azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy megpróbált megakadályozni egy fiatal lány elleni támadást, aki segítségért kiáltozott, mert megragadta őt egy késelő merénylő. Hozzátette: minden merénylő kiabálta az “ezt Allahért” mondatot, közben késekkel szúrták le az embereket, a megragadott lány is többek között 10-15 késszúrást kapott.

    Egy Ben neveztű szemtanú, aki a feleségével volt a helyszínen elmondta, a szeme láttára szúrt le egy embert az egyik merénylő egy hatalmas késsel, üvegeket és székeket dobálva próbálta megfékezni, sikertelenül.

    Legalább hat embert ölt meg három merénylő szombat éjjel London belvárosában. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka vasárnap reggel bejelentette, hogy a rendőrség fegyveres egységei a támadás kezdete után nyolc perccel végeztek a három merénylővel.”

  • Íme az újabb bizonyíték a kétes és elvetemült migránsok ellen……
    Amúgy Soros persze kussol, az teljesen érthető,hogy a
    az Istennek sem kell,…..de hogy Lucifernek sem,az magáért beszél….még az ördögnek is sok és megvetendő!!
    Minden nap egy újabb ártatlanok ellen elkövetett bűncselekmény….
    Na fel kéne végre ébredni, tisztességes véleményt nyilvánítani és a haza(meg mellékesen….Európa) mellett kiállni,főleg aki magyarnak tartja magát!

  • Minden nap egy szörnyű merénylet,ami „sajnos Sorosnak” köszönhető!!
    Na erről ennyit!!!
    És ezek tények,minden TV,csatorna és újság szerint(pártállástól függetlenül)!!!

  • tóth péter!
    Az elterelő süket szöveggel semmit sem érnek el,tökéletesen igazad van……amit a továbbiakban is igazol majd a normális többség és remélhetőleg eredménye és következménye is lesz!!!!

  • tóth péter,

    Téged ezért fizetnek, vagy magadtól vagy ilyen, hhmmmm alulművelt?
    Tudod, van egy pont, ahol azért nem érdemes hülyékkel vitázni, mert lesülyed az ember a szintjükre, ahol nekik nagyobb a rutinjuk.
    Így Véled befejezem a vitát. A sakkozó galamb esete hozzád képest Nobel-díjra jelölhető lenne.

  • Christopher Adam

    Boda Marcsi, ha maga itt most tényleg azt állítja, hogy a londoni és előtte a manchesteri terrortámadás „sajnos Sorosnak köszönhető,” maga egy beteg ember lehet. Először leírja, hogy Soros halálát kívánja, ráadásul ciánnal. Most meg tényként leírja, hogy a szörnyű, sok halálos áldozatot követelő terrortámadások Sorosnak köszönhetőek. Tényeket, bizonyítékot, érveket nem mutat fel egyetlen kommentjében sem, és természetesen ez itt sem történik.

    Az én engedékenységem miatt írhat egyáltalán itt hozzászólást, bár bevallom, hogy a ciános kommentjében olyan mélyre süllyedt, hogy nyugodtan le lehetett volna Önt innen tiltani. De részben azért is engedtem, hogy továbbra is hozzászólján, mert amit Ön itt művelt, az ékes bizonyítéka annak, hogy milyen károkat okoz a kormánypárti propaganda és gyűlöletkampány az egyszerű állampolgárok fejében.

    De most már bőven láttunk bizonyítékot erre. Innentől kezdve két lehetőség közül választhat:

    1. Elhatárolódik mai kommentjétől, valamint a ciános hozzászólásától
    2. Többé nem ír kommentet a KMH-ba.

  • Boda!
    jún.5.4:28

    „És ezek tények,minden TV,csatorna és újság szerint(pártállástól függetlenül)!!!”

    Hol melyik Tv csatorna vagy újság mondta, hogy ezek „tények”?
    Ez így nettó hazugság, és te nem először követed el, hogy általad hallott kétes „felvetéseket”, eseményeket, személyeket pártod és kormányod szája Íze szerint – és így már a sajátod szerint is – összekombinálsz anélkül, hogy annak a legcsekélyebb bizonyított alapja is lenne, majd tényként tálalod! Tudod a butaság, és a primitívségen alapuló lojalitás nem mentesít minden alól! Ha az önálló gondolkodás fárasztó, ugyan tedd már meg, hogy felütöd az értelmező szótárt- vagy akár a google-ban is rákereshetsz – mit is jelent az, hogy TÉNY! Nem olyan nehéz felfogni, és akkor láthatod magad is fehéren feketén, mi az amitől ennyire hiteltelen és érdemtelen minden idevakarásod, mely az ostoba és mocskos szájú hörgéseiden kívül mást nem tartalmaz, és amelyet jó érzésű és gondolkodó kommentelők egy idő után kapásból átugranak. Ezt a három mondatos baromságodat kivételesen azért olvastam el, mert az érdekelt, mire reagált Christopher ezzel az ultimátummal!

  • Christopher Adam
    2017 június 5
    6:30 du.

    Én támogatom azt, hogy szigorú vagy, de igazságos.

    Kormánypropagandáról még egyszer leírnám, hogy azt gyerekek is nézték félóránként a Vajna-tévében. Persze, nem muszáj nézni a Nagy duettet a kicsiknek, de minden műsortól nem szeretné őket eltiltani a szülő. A gyerekek megzavarására alkalmas volt a sok Állítsuk meg Brüsszelt hirdetés, még akkor is, ha nyomokban lett volna benne igazság!
    Manapság szerencsére csak a Magyarország erős ország felirat engedélyezett azokon a bizonyos kék plakátokon.

  • C.Á!
    Most olvastam a mai „hivatkozását”…mert ugye nem csak a hírlapot olvasom,közben más tartalmasabb szórakozást is (pld.Jó film,újság, könyv olvasás!) is igénybe veszek!
    A Sorossal kapcsolatos (többségi!!!)véleményem továbbra is fenntartom (nem én akarom megmérgezni,de nem kapnék sírógörcsöt miatta bármilyen attrocitás is érné!!!)
    ha nem írhatok többé hozzászólást,az nem engem
    ,hanem a fórumot minősítené,meg magát mint „magyar” embert….de túlélem és igyekszem továbbítani másoknak a hozzáállását…!

  • Megismétlem itt is:

    Chris,

    felesleges tovább foglalkozni Bodával, nem fog elhatárolódni a Sorosozó és ciánozó megnyilvánulásától.

  • Christopher Adam

    Boda Marcsi:

    „A Sorossal kapcsolatos (többségi!!!)véleményem továbbra is fenntartom (nem én akarom megmérgezni,de nem kapnék sírógörcsöt miatta bármilyen attrocitás is érné!!!)

    És pontosan itt van az óriási probléma, amely oly sok mindent megmagyaráz a magyar történelemből.

    Emlékszem, hogy amikor először felnőtt fejjel láttam a Ceausescu házaspár szörnyű kivégzését, véres holttesteiket, azt ahogyan Elenát megkötözték, miközben üvöltözött, elképesztően rossz érzésem volt és emberileg alapvetően sajnáltam is őket–függetlenül attól, hogy két bűnös, embertelen és korrupt diktátorról volt szó. Normális, etikus és ráadásul magát kereszténynek valló ember olyat nem ír le vagy nem gondolhat komolyan bárikről, hogy „nem kapnék sírógörcsöt miatta, bármilyen attrocitás is érné”…

    Ezt a szellemiséget itt nem fogja tovább képviselni és elvárom, hogy határolódjon el tőle.

  • Marcsi, mi az hogy” Többségi vélemény” 😀 Folytassunk érdemi diskurzust MArcsa, a többségi véleményét akkor tehát mire alapozza?! Megtudja fogalmazni, hogy tartalma is legyen ennek, hogy „többségi vélemény”? Ahh, hagyjuk inkább, ne fáradjon Marcsi.

    Chris, hagyd Bodát, szerintem már senki nem olvassa el, hogy mit ír, mert egyetlen egy érvet sem tud soha semmiről mondani, ami egy érdemi vita alapja lehetne. Az nem érv, hogy „többségi!!! vélemény” bármennyi felkiáltójelet ír BodaMarcsa nyomatékosítva a butaságát. Én még mást nem láttam Bodától – és most itt a földsötétségeit és a gyűlölködő álkeresztényi hozzászólásait nem is idézem – csak azt, hogy így a többség, meg úgy a többség. Meg persze, hogy jobb dolga is van, pl filmet nézni, mert ugye nézi a bugyuta brazil, argentin, venezuelai és török szappanopáerákat.

  • Chris,
    ezt nem teheted meg velem!A csinn bumm cirkuszt bukfenccel és istállómester bácsival a magyar rádió már nem adja.A fővárosi Nagy Cirkusz Stefi bohóca már meghalt.Ha most elveszed tőlünk Bodát is akkor milyen kabaréműsort ajánlasz?

  • C.Á!
    A probléma az,Soros nagyon sok embert tönkretett és zsidó származása ellenére (az mellékes,hogy nem hívő)a zsidóknak is ártott (Izrael is évek óta át akarja világítani,mivel az ügyleteivel nekik is pénzügyi veszteséget okozott)
    Amúgy interneten és több újságban (nem jobboldali!!!) is leírták,hogy nem izgatta sem a zsidóüldözés(holokauszt)sem a vagyonuk elkobzása,az apja 1944-ben megvesztegetett egy kormány tisztviselőt,hogy fogadja keresztfiának Sorost….külföldi roirt készült vele 1998-ban!!!!!
    Több tisztességes és zsidó barátomnak meg van a véleménye róla….és joggal,meg több országba be sem teheti a lábát!

    Egy ilyen embert védeni nem nagy „dicsőség”,a hazaszeretetéről ,káros tevékenységéről már ne is beszéljünk!

  • HunCanada,Gyuri10!

    Nagyon tévednek,sokan olvasnak (már ha nem „moderálnak”…..ok nélkül,és mások helyett!)
    Egyébként több más cikkhez történő hozzászólásomra újabb emberek
    reagáltak,igazat adtak!
    Az a nagy probléma itt,hogy nem tudják elviselni,ha valakinek ,más a véleménye és azt tényekkel alá is tudja támasztani
    Üdvös lenne ha több hiteles forrásból tájékozódnának,nem csak a
    KMH ” elfogult liberális „nagy tehetségű” és hiteles …cikkíróitól,ami a többségi véleményt illeti nem csak a közvetlen ismeretségi,baráti körömre gondolok,hanem az egymás után többször megválasztott jelenlegi kormány támogatottságára,
    ami jelenleg is magasan vezet a baloldallal szemben!
    Egyébként az előző hozzászólásomban írtak is igazak,több hiteles forrás,csak még „gondolkozik”a moderátor,hogy megjelenhet-e a sokak által kellemetlen… ismert igazság!
    Hát majd eldől,hogy mennyire is demokratikus a fórum…..meg.C.Á(?).

  • C.Á!

    Köszönöm,most most tévedtem a fórum bírálatában!

  • Andy Mage
    2017 június 5
    6:15 du.
    Kedves A.M. : Megnyilatkozásod önmagad dicséri.Igazolja azt amit már sokan megírtak itt,hogy amikor már nem tudtok vitatkozni–kevés ismeret miatt— akkor elkezditek becsmérelni,lekicsinyíteni a másikakat.Szíved joga.–De akkor ismerd fel saját képességedet is! A mélyről jövő élettapasztalatnak nemigen vagy bővében , az újságokból , iskolából szerzett életismeret nem elég.Ezért vagy azon a szinten ahol találtad magad.Tovább–ahogy írod — nemigen tudsz süllyedni–sajnálom,hogy már e szintet elérted.Emberileg megértettelek.
    Aki pedig ilyen durván szokott válaszolni én a következőket szoktam ajánlani ::: Mindenkinek annyit amit ő nekem,mind abban a pillanatban amikor kis fejében megfogalmazódik lealázónak szánt gondolata.Így abban a pillanatban saját tulajdonába került az illetőnek mások leböcsmérlése ,lesajnálása,lefikázása,semmibe vétele stb. Javaslom ezt megfontolni és édes szavait csak akkor megfogalmazni,ha önmagára is ugyanazt el tudja fogadni.
    Nagyon szerető és mindent megértő üdvözlettel.
    Kedves hozzászólásait —megjegyzése ellenére–mindig el fogom olvasni!Tanulni lehet belőle :::: hogy hova nem szabad.

  • tóth péter,
    hát már te is megirigyelted a csinn bumm cirkusz örököseit? Azt hiszem te lehetsz az istállómester bácsi,Marcsika mellett aki az istállómester néni. Csinn bumm gyerekek-bru-ha-ha-ha-ha.

  • gyuri10
    2017 június 7
    4:39 du.
    Kedves gyuri10 !
    Én nem minősítlek Téged!Nem is voltál itt képben!Bátor viselkedésed mindenesetre köszönöm.
    Szerető üdvözlettel.

  • Jé…
    a tévedhetetlen istállómester néni megbotlott,mint a ló amelynek négy lába van?