Gulyás Marci, Zagyva Gyula és a közös Magyarország

2017 június 6 3:16 du.27 hozzászólás

Úgy tűnik, hogy az elmúlt napokban a legnagyobb érdeklődést, vitát az a Gulyás Marciék ill. a Közös Ország Mozgalom által elkészített videó váltotta ki, amelyben baloldali és liberális demokraták mellett Jobbikos képviselők is megjelennek és elmondják, hogy ahhoz, hogy Magyarországon 2018-ban igazságos és fair választásokra kerüljön sor, amelyek kifejezik a választópolgárok akaratát, a jelenlegi választási rendszert meg kell változtatni.

Sokan úgy gondolják, hogy azáltal, hogy itt azonos cél érdekében ugyanabban a klipben jelennek meg demokraták és szélsőjobboldali politikusok, előbbiek legitimálják utóbbiakat is a demokratikus térben. Én ezzel nem értek egyet, pedig – amint ezt sokan tudják rólam -, elvi ellensége vagyok mindenféle olyan megmozdulásnak, amely lebontja a cordon sanitaire-t és szalonképessé teszi a rasszista, kirekesztő gondolatokat.

kavezagyvacsintigalvölgyi

De itt szerintem nem erről van szó! A klipben semmiféle tartalmi szövetségnek még az esélye sem sejlik fel, egyszerűen egy technikai együttműködésről van szó, egy olyan kérdésben, amely a Fideszen kívül minden más politikai oldal számára lehetetlenné teszi, hogy megnyerje a választásokat. Éppen úgy, ahogyan ez a harmincas években Magyarországon működött, és aminek eredményeként az Egységes Párt valódi ellenzék nélkül akadálytalanul vihette bele az országot egy nyilvánvalóan vesztes háborúba…Az, hogy ellenzéki pártok közösen lépnek fel egy új, igazságos és fair választási rendszer megvalósítása érdekében, amelynek mindannyian kárvallottjai, még semmiféle tartalmi egyetértés, együttműködés nem jön létre közöttük.

A legjobban az „tetszik”, hogy sokan olyanok is elmarasztalják most azokat, akik a nevüket adják ehhez a kínban született közös fellépéshez, akik egyébként mindenféle aggály nélkül ülnek le a különböző televíziókban mindenféle nevetséges álvitákra nyilvánvaló szélsőjobboldali figurákkal (Bencsik, Stefka stb.), jól lehet ezek a viták, szemben az itt javasolt közös fellépéssel, valóban legitimálják nemcsak ezeket az embereket, és azt a nézetrendszert is, amit képviselnek. És ezek az álviták mindemellett teljesen kontraproduktívak is, hiszen nyilvánvaló, hogy nem meggyőzni akarják egymást, hanem szélesebb nyilvánosságot akarnak teremteni nézeteiknek. És ebben segítenek nekik a demokraták. A választási rendszer igazságosabbá tevése érdekében történő fellépés ma Magyarországon a legfontosabb kérdés. Annak megteremtése, hogy a választásokon egyenlő esélyekkel induljak a különböző pártok és azok támogatói és a mandátumokat arányosan osszák el. Ez nem tartalmi, hanem kizárólag technikai kérdés, amelyben a szélsőjobboldali Jobbik egy demokratikus és igazságos rendszer kialakítását támogatja.

És ne feledkezzünk el a Jobbik egymillió támogatójáról, akár teszik ez nekünk akár nem, de nekik is joguk van ahhoz, hogy voksaik ugyanannyit érjenek, mint a mi szavazataink. És nekünk is szükségünk van arra, hogy ők is meg legyenek győződve arról, hogy választásokat nyerni csak egy igazságos, demokratikus választási rendszerben szabad és érdemes.

Vásárhelyi Mária

27 hozzászólás

  • Orsós Elemér

    ” A klipben semmiféle tartalmi szövetségnek még az esélye sem sejlik fel, egyszerűen egy technikai együttműködésről van szó, egy olyan kérdésben, amely a Fideszen kívül minden más politikai oldal számára lehetetlenné teszi, hogy megnyerje a választásokat.”

    Én nagyon naív hülye meg azt hittem hogy, feltámadt bennük a közös haza iránti szeretet és az ország érdekében elfelejtették előítéleteiket! Azt sem tudtam hogy, csak a szélsőbal demokrata, a szélsőjobb viszont nem. Azt sem tudtam hogy, az ország érdekében kiskoalícióban is lehet eredményesen kormányozni, mint mondjuk Ausztriában.

  • Édes jó Istenem, liberális Mária, a Magyarországon nulla támogatottságú eszmeiségével meg szeretné mondani, kiket lehet „legitimálni” és kiket nem. Valaki szólhatna neki, hogy lejárt az ideje.

  • Ebbe nem egyezik bele a Fidesz és a szatellitje. Nem azért dolgozták ki és nyomták át az országgyűlésen 2/3-os többséggel ezt a választási törvényt, hogy új törvényt alkotva lehetőséget teremtsenek a kormányváltáshoz.

    De, ha sikerülne is a kormányváltás, a közjogi méltóságok és az MNB elnök hivatali ideje túlnyúlik 2018-on, vagyis ekkor aktivizálná magát vétójával a fideszes köztársasági elnök. Az ország pénze is Fidesz kézben, Mészáros gázszerelő szintén vásárolt bankot, szóval, nem egy könnyű helyzetbe kerülne az az új kormány.

  • Gulyás Marci egy olcsó kis provokátor volt, és maradt. A videóval siekrült egy álvita mellett tematizálni, és alkalmasint megosztani azt a politikai közhangulatot, ami amúgy is megosztott volt.

    A helyzet hazonélvezzője olyan nyilvánvalóan a Fidesz, hogy valójában Gulyás Marcus fizetségének mértéke érdekesebb lenne, mint ez a video.

  • Jó Isten!
    Kik ezek az alakok? Ezek politizálnak?

  • Orsós Elemér

    Andy Mage
    2017 június 6
    4:45 du.
    Ezt a logikus feltevést elsőre elhiszem! Érdekes figura ez a Gulyás Jánusz, ezen el kéne gondolkodni a követőinek is!

  • A kormányzó Egységes Párt sok mindenben hibás, de speciel az országot a háborúba nem egyedül vitték!

    Volt egy szélsőjobb oldal, amelyik ott lihegett a nyakába Horthyéknak, és ugrásra készen várta, hogy választáson mikor válthatja le a konzervatív pártot (1938)! Illetve a környező országokban német bábkormány volt (Szlovákia, Horvátország), vagy németbarát kormány (Románia, Olaszország).

  • Azoknak figyelmébe, akik szerint Horthy volt a legrosszabb a harmincas években, és Orbán őt másolja.

    Horthy nem volt elkötelezett németbarát, fontosnak tartotta az angol kapcsolatokat is! A széljobb vitorlájából igyekezett kifogni a szelet, sajnos ez nem sikerült. Mindenki döntse el, hogy Orbán kire hasonlít, de szerintem nem Horthyra.

    http://hvg.hu/itthon/20170511_Europa_megmentoje

  • Megnéztem a videót. Egy megjegyzésem van: a mostani rendszer nem a „nép akaratát” – ami egyébként is sokféle – nem tükrözi, hanem a többség akaratát sem. Nem ideológia – egyszerű számtan. Az alapja az, hogy az egyéni képviselő-jelöltek közül csak az első helyezett jut be, míg a pártok közül mindazok, akik elérnek 5%-nyi szavazatot.
    Korábban is csak az egyéni jelöltek választásánál volt két forduló, a listáknál nem. Nézzünk egy példát, ami egyszerűsít ugyan (feltételezi, hogy a voksok egyenlő arányban oszlanak meg a jelöltek között), de talán érhető.
    Mondjuk, van 100 szavazó, és mindegyikük leadja a voksát. Korábban az lehetett képviselő, aki a szavazatok 50%+1db szavazatot elérte. Ha senki nem ért el ilyen eredményt, akkor következett a második forduló, amiben már csak a három első indulhatott, és nem az arány, hanem a legtöbb szavazat számított, ebben az esetben minimum 34 voks.
    A képviselő tehát 51/34 szavazótól kapott felhatalmazást, míg a többi szavazó képviselője a pártlistán juthatott be.
    Az egy forduló következménye, hogy most az induló jelöltek számától függően, akár 11 szavazattal is meg lehet szerzeni a 100-ból a „többséget”. Hiszen ha tízen indulnak a képviselői helyért, akkor azé a legtöbb, aki 11-et szerez – de azé a többség is? És a többi 89? (Erre kellettek a kamupártok.) Van még egyéb „finomság” is – pl.,hogy korábban csak az induló, de mandátumot nem nyert egyéniek voksait számították be az indító pártjának listájába, most meg a nyertesét is: vagyis a győztesre adott szavazat egynél többnek számít. De ez csak a kétharmad bebiztosítására szolgál.
    A Párt (a néhai fiatal demokraták szövetsége) jól számolt. Miután 2002 és 2008 között gondosan kiirtotta az összes konzervatív, jobboldali alakulatot (a Jobbik nem az), tudta: szabadelvű, szocialista, konzervatív, jobboldali demokrata hisz abban, hogy a több párt a nézetek, érdekek különbözőségét is jelenti, ezért nehezen tud majd egyetlen alternatívát álltani a totális hatalomban hívő ellenében.

  • „De itt szerintem nem erről van szó … egyszerűen egy technikai együttműködésről van szó…”

    Ne komolytalankodjon t. Vásárhelyi Mária!
    Egy hiteltelen és köpönyegforgató Csintalantól a zsidó újságírók (hetek.hu) előtt ostort pattogtató Zagyva Gyuláig (a „gyárilag” antiszemita Pörzse Sándorról nem beszélve) típusú koalíciónak az ötlete úgy baromság, hülyeség, pótcselekvés ahogy van.

    Az orbánizmus leváltásához, olyan hiteles és jobb politikai ajánlatokat kell tenni az „istenadta népnek” ami jobb mint Orbáné.

    Nem igazolható a jelenlegi ellenzék impotenciája az orbáni média fölény. Ezzel csupán az ellenzék saját magát áltatja mert az un. ellenzéki média súlya (rádió-, tv-, online-jelenlét) minimum egyensúlyban van a kormányéval.

    ps: Tudomásul kell venni, hogy a választó állampolgárok sokasága nem hülye, még ha sokan szeretnék is annak láttatni.

  • Kiss Ferenc: Természetesen ön nem „hülye”, attól, hogy nincs tisztában a „koalíció” és a választási rendszer szemétsége miatti alkukényszer közötti különbséggel. A „médiaegyensúlyról” már nem is beszélek. Nem lenne ennyire felborult, ha pl. a mindannyiunk pénzéből fizetett „közmédia” akárcsak egyszer is, legalább ellenzéki kommentálási lehetőséget adna 1-1 kormányintézkedés kapcsán. Vagy ha mégis, azt nem követné azonnal, viszontválasz lehetősége nélkül valami érv nélküli ledorongolás, vagy aljas kommentár. Ami egyébként 2010 előtt működött: pl. a vizitdíj kapcsán. Tán emlékszik: mennyi „népért síró” riport, életkép stb. született a „szegények pártján”. Tény. Nincs egyedül a korlátolt, szűkkeblű, kicsinyes (illiberális) táborban. Ennek a vircsaftnak az ellenzéke nem impotens – csak szeretnék annak látni mindenféle népboldogítók.

  • Kis Ferenc
    2017 június 7
    7:42 de.

    Van igazság abban, amit írsz. Hiába változik meg a választási rendszer, ha a választhatók semmilyen komoly programmal nem állnak elő a fidesz utáni időkre.

    Sokszor, sokan elmondták már, hogy ma Magyarországon értékválság van jobb és baloldalon egyaránt, és nem tudják, de nem is akarják ezt megváltoztatni a pártok és értelmiségi holdudvaruk. Hányan voltak „partizánok” az elmúlt években, akik kitaláltak valami jót, és az országos (ballib) médiumoknak még csak közelébe se kerülhetnek? Legutóbb az új Gémesi pártot tüntették el a süllyesztőben, mintha nem is léteznének.

    Szóval hiába változik a szavazás módja, ettől még kevesen szavaznak ezekre a hiteltelen ellenzékiekre, tisztelet egy-két kivételnek.

    Itt van pl. egy tanár, ő egy éve kezdett el gondolkodni azon, hogy a másik oldalnak is lehet igazsága.

    http://24.hu/belfold/2017/06/07/szomoru-hogy-az-iskola-zavarja-a-gyerekeket-a-tanulasban-interju-a-tanarblog-szerzoivel/

  • György Molnár

    „…..a különböző televíziókban mindenféle nevetséges álvitákra nyilvánvaló szélsőjobboldali figurákkal (Bencsik, Stefka stb.)….”

    Akkor miből „él meg” az ATV és a Hír TV ? Bencsik és Stefka két nagyon ellenszenves alak,(automatikusan át- vagy kikapcsol a készülékem az ő megjelenésükre) és nem csak szélsőjobboldaliak, hanem mindig olyan „oldaliak”, ahonnan a pénz jön, két tehetségtelen tahó…..

  • Nincs semmi baj a a jelenlegi választási rendszerrel,még több
    jelölt és képviselő pályázhat,meg párt is mint régen,törvényes
    ellenőrzött szavazással.
    A baj a szerencsétlen,szétforgácsolódott és egymást is irtó
    baloldallal,azon belül is az idétlen „törpékkel” van…

  • Ja meg a leszerepelt,megvásárolt ….zavaros Jobbikkal!

  • talalom
    2017 június 7
    3:47 de.

    „a mostani rendszer nem a “nép akaratát” – ami egyébként is sokféle – nem tükrözi, hanem a többség akaratát sem. Nem ideológia – egyszerű számtan. ”
    A mostani rendszer egy vérbeli bolsavik diktatúra csírája.

  • Nos,Boda nagysasasszony élő illusztrációja annak, miért bukott meg a Kádár rendszer. Ahol egy olyan valaki, aki számolni sem tud,”gazdasági vezető” lehetett, halálra van ítélve.

  • Boda Marcsi
    2017 június 7
    2:25 du.

    Szerintem az idétlen törpézés ostobaság. Főleg a baloldal felé. Egy olyan miniszterelnököt éltetve, akin végigpipálható a paranoid skizofrénia tüneteinek sora, és éppen az alacsony növése miatt van komplexusa.

  • talalom

    Fenntartom:
    Az ellenzék (a demokratikus- és nem a demokratikus-:) impotens aminek csak egy kis oka kereshető a média viszonyokban. Impotens, mert nincs hihető mondanivalójuk (programjuk) továbbá nincsenek hiteles személyiségeik. Ezért lehetséges, hogy gulyásmarcik próbálják megfogalmazni az ellenzék mondanivalóját a nevetséges Csintalannal, Zagyva Gyulával, stb.

    ps: Beszélgetésekben gyakran hallható: „Nem tetszik az orbáni politika, de nincs jobb”. (Analógia Hiller István mondata: „Nem tetszik a határ kerítés, de mondjon valaki jobbat”)

  • Kiss Ferenc. A jelenlegi kormánypártokat leszámítva mindegyik ellenzéki pártnak VAN programja,programajánlata, javaslata. Ön helyett nem tudjuk elolvasni. Ja,hogy nem ismertetik a nyolc(!) magyar közszolgálati tévékanálison – nem is beszélnek erről, csak arról, hogy nincs. Ugyan, hát a „médiaviszonyok csak kis ok”? Ugye?

  • talalom

    1) A jelenlegi kormánypártokat leszámítva mindegyik ellenzéki pártnak VAN programja,programajánlata, javaslata. Egy elfogadható és hihetőt tessék mondani
    2) Nem nézem a „nyolc(!) magyar közszolgálati tévékanálist” de Ön biztosan tájékozottam nálam, hogy mi látható ott.
    Viszont figyelem az ellenzéki elektronikus és tv-médiumokat de ott sincs elhihető és ajánlata.

    Fenntartom: Impotensek az ellenzéki pártok, továbbá hiteltelenek.

  • Nyuszika ( alias Eleftheria )

    talalom
    2017 június 7
    3:47 de.

    Azt hiszem ki lehet jelenti, hogy ez az épületes vita is ékes bizonyítéka annak, hogy a képviseleti demokrácia sehol nincs Hunniában… …miután hagyták hogy egy puccsista, közhatalmat magánhatalmmá változtató bűnbanda azt megdöntse és úgy tesznek mintha észre se vennnék ( a társadalmi és állampolgári ismeretek minimumával sem rendelkezőknek tényleg nem tűnik fel ). Az már megintcsak más kérdés vajon a Simicska karjaiban kikötött Jobbik nem ugyanezt csinálná e hatalmon… A kamuválasztáson indulni szándékozók közül megnézném kik gondolnák meg magukat lemondva a képviselői juttatásokról, párttámogatásról és a Kövér-házban való ücsörgésről. A lényeg : aki indul és legitimálja a törvénytelen hatalmat, maga is kollaboránssá, cinkossá lesz…

  • Nyuszika ( alias Eleftheria )

    Amúgy a kétfarkúak a legjobbak…

  • Hát ez szokatlanul érdekesen alakult.
    Nyilván eltekintek az inverz polihisztorainktól, de Andy Mage megdöbbentett a szokatlanul furcsa első véleményével. Amit írsz, nem hogy nem igaz, de az ellenkezője az.

    Először is a cikkről: VM-át régóta tisztelem, de úgy tűnik, hogy most hajtogatja a véleményét, pedig egyszerűen nem érti, hogy miről van szó. Már betámadott a bayerral való kávézás ellen, ami abszolút politikai vakság volt részéről és most itt ezt folytatja. Olyan szavakat ad Gulyás Marci szájába, ami nincs ott. Azért kíváncsi vagyok, hogy mi az ő alternatívája, a történelmi példája pedig egyszerűen irreleváns ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

    Drizari,Talalom és Nyuszika érti, hogy nagyjából miről is van szó.

    Média egyensúlyról beszélni? Magyarország 85%-a kizárólag a rákosista-kádárista kormánypropagandához van láncolva a köz pénzén.

    Nem fejtem ki részletesebben, de Gulyás Marci alaptétele az, ha nem változtatják meg a választási rendszert idén, akkor a fidesz 2/3-a szavatolt akár 2 milliónál jóval kevesebb szavazóval is. Hogy hogyan kell megváltoztatni? Egy nagy összefogással – ami abszolút lehetséges – a fideszt sarokba lehetne szorítani, hogy vagy megváltoztatják a választási rendszer egy teljes koncenzus alapján, vagy nincs választás – amit a Fidesz nem engedhet meg magának Európában, hacsak nem leszünk addigra Putyin tulajdon…

  • Kiss Ferenc: Az, hogy Önnek nem „elfogadható és hihető”, az csak annyit jelent,hogy Önnek nem tetszik. De VAN. Demokráciában nem kötelező az egyetértés: ezért van több párt, és ezért nem kötelező a választáson részt venni. Viszont törvényesen alapíthat pártot bárki, aki betartja az idevonatkozó törvényt (1989. évi III.)
    A demokrácia nem az, hogy „nekem van igazam”.
    Igen, tájékozottabb, de nem a tévéből – ahhoz a mocsok özönhöz, ami az egybites „legeslegmagyarabbak” kedvéért zajlik, nincs türelmem. A programok viszont elérhetők – kivéve a most uralgókét. Nekik nincs ilyesmi, legalábbis nyilvánosan.
    Speciel a Jobbiknak van programja: profi és részletes. Világosan mutatja, mire készülnek. A Párt(a néhai Fidesz) eltakarította az útjukból csaknem valamennyi demokratikus kontroll és ellensúly lehetőségét: ők nem lesznek szégyenlősek, élni fognak a hatalommal, ha másként nem megy, nyílt erőszakkal. És ne tévedjetek: az elsők között takarítják el, a Párt mostani, amortizálódott „élcsapatát”. De ettől nem lesznek sem konzervatívok, sem jobboldaliak.

  • Jelentéktelen, lényegtelen
    Két szép magyar szó.Ezt is megértjük!
    köszönettel üdvözletével.