Pártállami híradó és az ügyeletes robot

2017 június 6 8:40 de.9 hozzászólás

Belenéztem a pártállami híradóba. Ne kérdezzétek, hogy miért, ne mondjátok, hogy magamnak kerestem a bajt. Vannak ilyen napjaim, ritkán hálistennek, de hát én is emberből vagyok, hibázhatok néhanapján. Már nem bosszankodom, nem is röhögök ezeken a műsorokon, úgy nézem őket, mintha egy múzeumban soha nem volt, vagy régen kihalt állatokat látnék.

Borzonganék, ha lenne hozzá kedvem, hánynék, ha nem volna erős a gyomrom.

A rendszerváltozás után azt hittem, szerintem sokakkal együtt, hogy már soha nem lesz ilyen híradó. Hogy a pártállammal együtt kihalt ez is. De van, ráadásul a mi pénzünkön. Mi dobtuk rá össze a lóvét, hogy legyen miből hazudni a mi képünkbe.

Ez nem tájékoztatás, hanem propaganda. Azt a pártállami propagandát, amit most híradóként adnak a pártállami médiában, nem túl bonyolult összerakni. Ember sem nagyon kell hozzá, újságíró végképp nem. Utóbbi amúgy is idejétmúlt fogalom, vannak még elszórtan apróbb szigetek, ahol előfordul, de valójában nincs rá szükség.

propaganda-tv

Mindössze egy központ kell, ahol minden nap, a reggeli eligazításon megmondják, hogy aznap miről mit kell gondolnunk. A megfogalmazásra, képi megjelenítésre sem kell odafigyelni, mert a pártállami híradót már úgyis csak a totálisan lebutított agyúak nézik, nekik meg úgyis mindegy, hogy mit látnak, hallanak. A lebutított agyúaknak lényegtelen, hogy mit mondanak, és mit mutatnak nekik – a sörüket és a csipszüket úgy is el tudják fogyasztani.

Böfögni is tudnak a képernyő előtt, hír sem kell hozzá.

Elég néhány hívószó, mint például Brüsszel, Soros, migráns. Ezeket bele kell tenni egy szógenerátorba, majd ami kijön, azt az ügyeletes robot felolvassa. Időnként be lehet hívni egy politikusnak, vagy szakembernek kinevezett robotot, és úgy tenni, mintha kérdeznének tőle valamit.

De ez se fontos. Semmi sem fontos, kivéve az, hogy folyamatosan hazudjanak. Az sem baj, ha nem hihető a hazugság – ha sokszor mondják, mindig lesznek olyanok, akik elhiszik.

Azért a helyzet mégsem teljesen reménytelen. Az aljasságot is lehet jól csinálni, de ez a szerencsétlen papagájkommandó szerencsére ezt is rosszul csinálja.

Föld S. Péter

9 hozzászólás

 • Vigyázni kell, hová lép az ember, arra is, hogy merre nézzen. 🙂 De válogatni kell abban is, mit halljon meg, vagy olvasson az ember. Nem mindegy, honnan veszi az információit.

 • Persze a tagadhatatlan valosag az hogy a “media” barmi lehetne is neve,eredetet mogotte levo erok celja,de az mind es mindeg valakik erdekkeit szolgaljak.

  Az persze az emberi gyarlosag bizonyiteka.
  S “megbutitott”-aknak nevezni mind azokat akik talan csak az idojaras jelentes, vagy a legutobbi sport-esemenyek eredmneyeit ohajtanak erdekelni is minden masok kivul, is nem mas mint azok a propaganda celok amiket azok terjesztenek. Tehat mi a kulombseg Mr. Fold ?

  Nem ugyan azt a propagandat, amit talan nevezhetnenk “ellen-propagandanak” a maga muvet es celjat ?

  Az inkabb a ‘kutya harapasat a kutya szorevel’ valo eljarsat gyakotljak?!

 • Christopher Adam

  Bendeguz79,

  Talán észrevette, hogy időnként ki szoktam javítani hozzászólásait–az elütéseket és egyéb nyelvi hibákat–hogy valamivel érthetőbb legyen mondanivalója. De itt most én sem értem, hogy pontosan mit akart kifejteni…

 • Chris,

  az öreg azt akarja mondani, hogy a magyar “királyi” tévé mondja az igazat, és amiket írogat Föld S. Péter, az a (félrevezető)propaganda.

 • Turóczi Béla

  A relativitás miatt megnézem a kincstári TV(ket), majd mint Rákosi pajtás idején a Kossuth rádió után következett a Szabad Európa, a Deutsche Welle, a BBC, az Amerika hangja, stb. adások meghallgatása. Ez most kicsit lazábban megy (lightosabban, nem jön a fekete Volga és Virág elvtárs) és azt jelenti: az RTL-eket, az ATV-t, meg a “külföldi” sajtókat.
  Ha Kósa, Szíjjártó, Németh, a Szilárd, szerepel, akkor nem mindíg nézem végig. Lázár legalább jópofizik, bár ugyanúgy csúsztat, elhallgat kellemetlen kérdések, mint az előzőek.

 • Mr.Adam;

  Oszinten Mr.Adam, mi a kulombseg a maguk, vagy talan az “ellenzekuk” propagndaja kozott?

  Remelnem lenne ertheto ez Onnek ?!

 • Bendeguz79,
  kekeckedés helyett köszönd meg Chris jóindulatát.

 • DRIZARI es GYURIO10 soraira;

  Egyszerubben azt hoztam barki emlekeztetesere hogy a “propaganda” az propaganda, barki is terjeszti, barmi neven, de celjaik egyelnok ,eltekintve a szoveg kulombozosagetol.!
  Na azt tagdaja meg tenyekkel, nem csak egyeni velemnyeivel!

 • TUROCI BELA soarai reamutat a tenyekre !!!
  Az az igazi valosag !