Nép-nemzeti focializmus

2017 június 22 3:34 de.24 hozzászólás

Sok szempontból lehetne a mai magyar kormányzatot bírálni, elítélni, egyet nem érteni az intézkedéseivel, ahogyan meg is teszik sokan, sokféleképpen. Ez is érthető: szerencsére, mi magyarok sem gondolkodunk egyformán, ennek hangot is adunk, ahol még lehet. Nincs ebben semmi különös, legalábbis normális körülmények között. Az is eléggé nyilvánvaló, hogy jómagam sosem értettem egyet a jelenleg uralkodó Párt (a néhai fiatal demokraták szövetsége) elképzeléseivel. Most mégsem ismételném a gyakori bírálatokat az ordító korrupcióról, a jogok, sőt a törvények gyakori áthágásáról, az egész
feudális szisztémáról, a szabadgondolkodás gyalázásáról.

De lenne egy kérdésem a Kanadában, vagy a világban másutt élő olvasóinkhoz. Mit szólnának ahhoz, ha országuk vezetőjének hobbija egyszer csak „stratégiai” ágazattá lépne elő? Már az sem volt túl ízléses, hogy a kormányfő a kertje végébe közpénzekből építtetett egy olyan futballstadiont, aminek a befogadóképessége háromszorosa a falu teljes lakosságának, futballcsapata 2010 előtt valahol a megyei bajnokságban szerepelt. Közpénzből alapította az akadémiát, Puskás Ferenc nevével jócskán visszaélve: pl. az összes, a tehetséges focistához kötődő relikvia elcsaklizásával. Holott Öcsi köztudottan a főváros XIX. kerületéhez, Kispesthez kötődött, ahol felnőtt, és focizni kezdett. Az elmúlt években mintegy 600 milliárd forint jutott a focira: minden vazallus települése kapott modern stadiont: más kérdés, hogy a 3000-15 ezer közötti nézőhelyeket meccsenként alig pár százan töltik meg.

Az azonban több mint vicces, hogy a foci immár bevallottan a jelenlegi kormány stratégiai ágazata. Pontosabban a sport, és azon belül kiemelten a futball. Még ezt is el lehetne fogadni: egye fene, sokan szeretik ezt a játékot, nemcsak játékot, hanem életcélt, igazodási pontot is jelent a számukra.
De akkor nézzük meg, mit ért el a kormány a stratégiai ágazatával? Jó, a válogatott évtizedek után kijutott az Európa Bajnokságra, bár ebben segítették az új szabályok, a jelentősen kibővített mezőny. Ráadásul nem is szerepeltek rosszul, majdnem bekerültek a legjobb nyolc közé, és játszottak néhány, akár élvezetesnek is mondható mérkőzést. De azóta?

Nem ismerem a foci világát, de a legutóbbi, az Andorra teljesen amatőr, hobbi focistáitól elszenvedett vereség minden fociértő szerint szégyenletes.

Azért még maradt egy kérdésem. Miféle kormány az, amelyik a saját maga által stratégiainak tekintett területen sem képes elérni számottevő eredményt?

24 hozzászólás

  • BrunszvikTeri

    A bevezető fotó alá:

    LUFT: gázzal teli főkormányos

  • „a kormányfő a kertje végébe közpénzekből építtetett egy olyan futballstadiont, aminek a befogadóképessége háromszorosa a falu teljes lakosságának” – szövegrész magyarázata, az évtizedek óta külföldön élő magyaroknak:

    A falu neve Felcsút, lakosainak száma gyerekekkel és öregekkel együtt 1800 fő, a közpénzekből fölépített és működtetett fodbalstadion befogadóképessége 3500 fő. A stadion közvetlenül Orbán Viktor háza mellé épült, csak át kell menni a közút túloldalára. Íme a látképe:

    https://img.444.hu/5_felcsut_pancho_arena_puska_akademia_orban_viktor_1.jpg

    Ezen kívül közpénzből fölépíttetett egy kisvasutat is, ami a közeli arborétum és a stadion között közlekedik havonta 15-20 utassal.

  • A diaszpórában élő magyaroknak további magyarázat: a miniszterelnök a szülőfalujában egy fodbal akadémiát is alapított, amiben 14-18 éves focistákat kollégiumi körülmények között tanítanak és fociztatnak. Ezért a stadion mellé további 6-8 fodbalpályát építettek ki. Itt egy légifelvétel a közpénzeken építtetett és közpénzekből fönntartott létesítményekről:

    https://img.444.hu/felcsut-ck-76.jpg

  • A kanadai miniszterelnök stratégiai területe a FŰEVÉS ! Kinek a pap (foci), kinek a papné (marihuana etc.)

  • Koszonom az oszinte es nem egyoldalu cikket !

    Par perccel elobb olvastam az „Economist” oldalan a Mr.Fekete fiatal ur alatal vezetett Momentum mukodeset.

    A cikk hivatkozott egy „444” video-jara is, ami mutatta hogy Orban PM szabadon egy orszaguti plakaton mifele nevekkel vadolva. De semmi ki-eles, vagy torvenyes vissza0-agas nem tortent.
    Tehat nehez azon esetben „dictator”-nak nevezni valakit.

    Ha a gazdsasagi orultsegek eseterol van szo, azt 100%-al megeggyezonek talalom. Nem csak, DE magam predikalom azt itten allandoan.

    S a „magyarok gazdasagi ertelmetlensegen” kivul, ugy szinten a politikai „ertetlensegeiket” is.
    Na mind azokert en csak ragalmakat , sot egyeni gyalazasokaban reszesulok tobbszor.

    Tehat valoban mondhatnam, kulonosen az elobbi tapasztalatim altal, hogy talan a magyarok megerdemlik amit kaptak.
    Legalabb is sokan. De teljes meggyozodesem hogy a tobbseg erdemelne, ill. erdemelhetne ,mint emberi lenyek,
    letukhoz hasonlokat, nem furcsa gondolkodasaikhoz hasonlokat.
    Remnykedhetnek abban ?

  • Kedves Margit, valami álnaívitást vélek felefedezni soraidban.
    Nyilván úgy ítélték meg, hogy mivel teljes kontrolt gyakorolhatnak a foci teljes vertikumában és talán ehhez még értenek is valamit, így tudják a legkönnyebben lehúzni a pénzt. Amennyire ismerem őket, bíztak benne, esetleg egy ekkora koncentrációval esetleg sikereket is érhetnek el, ami a magyar fociszerető nemzetünket elvakíthatja. Kár, hogy még ebben is teljes kontárok és esélyük sincs, hogy a fejlett nyugat-európai nemzetekkel felvegyék a szakmai versenyt, ugyanis ez ott egy komoly verseny terület, ahol mi nem rúgunk labdába:):) Így esett, hogy Rákosikékhoz képest sikerült és sikerül alulteljesíteni és hogy ekkora bakot lőnek, ez azért vissza-vissza kezd harapni.. Amikor olvasom, hogy egy NB III játékosnak, 1 millió forintnál kezdődik a havi fizetése, kicsit eltűnődöm… Az agy megáll…
    Itt kanadában is van egy kicsit túlzottnak mondható hoki láz, de azért ez igazi szakmai és üzleti alapon történik – tele kontrollal. Mondhatni – egészséges.

  • A magyarok a volt-foci-bajnokaibol a foci-szegyenletebe, lehetne a cikk cime !

  • Szerintem hülyeség Orbánnak tippeket adni,a közpénzek helyes elköltéséhez,mert úgy is annyira meglopják már az alulfizetett munkásságot,hogy több stadionra tényleg semmi szükség sincs.A Grouphama Aréna is ott áll tök üresen,pár száz nézővel a fedélzeten,és óriási kosz káosszal,pizza maradványokkal a VIP páholyban meccsek után ,és szotyola halmokkal megspékelve a szektorokon ,lelátókon .Tényleg nagyon szép a pálya,és és az egész épület,mert láttam ,takarítottam ott a CHELSI meccs ,nyitómérkőzésük után.De bűn ilyen koszt csinálni,mert nem egy hatodrangú ,falusi sportpálya,az a világszínvonalú építmény.

  • Válasz a kérdésre: Nem a kormány használja a labdát, hanem a focicsapat! Az idei eresztés nem a legjobb, sajnos!
    Viszont a „szocializmusban” nagy sikerei voltak a csapatnak! Ez a teljesítmény jót tett akkor a magyar lelkeknek. Mostani csapatban nincs talán elég győzni akarás?!

  • Maga onnan a partvonalról sok mindent nem ért meg, ami itt a magyar pályán zajlik és számunkra – sajnos – sokkal világosabb.

    Úgy veszem észre, Ön mégis igényli a tudományos magyarázatot mindenre. Javaslom rendelje meg Magyarországról, szerintem szívesen elküldik magának…

    Magyar Bálint*:

    A MAGYAR MAFFIAÁLLAM ANATÓMIÁJA

    című igényes munkáját 308 oldalon.

    Kiadta: Noranlibro 2015.
    ˙

    ˙
    * Magyar Bálint: Magyar Elek újságíró, író unokája, ill. id. Magyar Bálint színháztörténész, ill. vígszínházi rendező fia. volt Oktatási miniszter, egyetemi tanár.

  • BrunszvikTeri 4:36
    azt írja a fotóról, hogy „gázzal teli főkormányos”

    Nem inkább azt a kitűnő és ráillő, ősrégi – konzervatív – magyar kifejezést akarta írni. hogy FELFÚJT HÓLYAG ?

    Bocs’,de ez utóbbi hajszál pontosan passzol a kép alanyára – sőt, még a labdára is.

    ))) 😀 (((

    .

  • Egy rossz év után teljesen fölösleges temetni a magyar focit, persze lehet ez még rosszabb is.

    Van Nelson Mandeláról egy film, hogy a hatalomra jutása után a focival próbálta összehozni, kibékíteni a feketéket és fehéreket. Szóval a sportnak van egy ilyen oldala is, és nem tudhatjuk, hogy Orbán focimániája milyen hatással van az emberekre.

    Persze az feltűnő, hogy a befektetett pénz és az eredmény nem áll arányban egymással.

  • Miklos Bánfi

    Bálint, ennyire tellett? Szánalmas.. Másfél sorod megbélyegez!

  • Hazai! EGY rossz év???
    Egyébként kizárt, hogy ne legyen húsz ember Magyarországon, aki bele tud rúgni a labdába egy egyeneset, és végig tud futni másfél órát. Vajon ők merre vannak? Milyen szisztéma szerint áll össze a válogatott? Vagy egyáltalán az a párszáz ember, aki a fociakadémisták kiváltságos életét élheti?
    Az a gyanúm,hogy pont olyan szerint, ami alapján egy falusi gázszerelő a legzseniálisabb magyar vállalkozó.

  • Te csak edd a füvet Bánfi Kanadában, kissé feledteti a hontalanságodat. Amíg tart a hatása.

  • Hazai Lámpa 7,06-os kommentjéből megtudhatjuk, hogy

    1./ „Nem érdemes temetni a magyar focit.”
    – De ki mondta, hogy ez a cikk a magyar fociról szól??? Ő is tudja, hogy nem, csak megjátssza magát..
    2./ Aztán pedig kinyögi, hogy a Vezérnek ez a mániája tulajdonképpen egy szándékában jó és humánus, pozitíve nevelő célzatú „módszer”, s mint mondja is: „Szóval a focinak van egy ilyen [ti.: embertárs-boldogító és szerető ))) 😀 ((( ] hatása is”.
    – Pedig, aki csak látta a nyolcvanas években azt az Angol-Belga ősszecsapást, ahol a két tábor „szurkolói” végül már a lelátóból kiszedett vasdorongokkal verték egymást úgy, hogy még halottak is voltak, az biztosan nem osztja ezt a hamis, valójában pacifista modorú, Orbanista propaganda mítoszt sem.
    – De az se, aki látott már Ujpest-Fradi ún. „örök rangadót”, amely majdnem ugyanez tökben…
    – No aztánmeg, a Fradi B-közép mindenkori – de mindig szélsőjobboldali(!) – pláne éppen a közvetlenül Orbán-szervezte 2006-os utcai csürhe randalírozó fellépésekor látott politikai szerepjátékát véve alapul; teljesen hazug Lámpának ez a sandán hamiskás, bölcselkedő állítása is…

    Ugyanis pontosan az ellenkezője az igaz, hisz épp ez a vad, rivalizáló és durva tömegjáték hozza ki az emberből(szurkolóból és játékosből is) a pályán kívül csak a bennsőjükben rejtegetett legsovénabb és legbrutálisabb énjét.
    Ezért használják a focit Orbánok és más hasonló autokrata diktátorok, mint a mondern kor cirkuszát a saját önző céljaikra…

    .

  • Ui

    A profi, ill. „egyesületi” fociról fent tett megállapításaim természetesen nem vonatkoznak a „grundokon” valóban élvezetből focizók igazi sport-szeretetére. 🙂

    .

  • ˙

    Dél-Amerikában nem egy, államok közötti, úgymond futball-háború, fegyveres konfliktus is zajlott már le, ahol e gyönyörű és szeretetben fogannt, kedves játék okán már egész nemzetek estek egymásnak.
    Gyerekkoromban pedig egy Uruguay-Magyar (talán VB selejtező) mérkőzésre emlékszem, mint a sportbarátság és felebaráti szeretet focista megnyilvánulására, ahol a vesztes uruguay-i csapat focistái(!) a meccs után a mi Aranycsapatunkat támadták meg az öltözőjében, többek közt teli szódásüvegekkel… – na persze nem ám spriccelve őket, hanem le-le súlytva vele még a fejükre is… Valamelyik játékosunk – nem emlékszem melyik – súlyos koponyasérülést is szenvedett e jeles alkalomból…

    Biztos, hogy Orbanini nem csupán a szeretet jegyében nyomatja ezt a stadion, fociakadémia és football projektjét. Neki ezekkel komolyabb, politikai és stratégiai tervei vannak…

    A stadionok kettős funkciójának éppen dél-Amerikában van nagy hagyománya. Pl. a hetvenes évek Chiléjében, az amerikai ITT konszern és a CIA segedelmével támogatott puccsista tábornok, Augusto Pinocet autoriter „rendszere” igen-magas fokon művelte a stadionok „szabadtéri börtönökké” alakításának művészi alkalmazását…

    Namegaztán tényleg, mi van azzal a szerencsétlen jámbor jóember – szintén juhász* – Stadlerrel, aki évtizedekkel megelőzve a magyar Duce, Orbanini öteltét sőt, az őtőle lopta, hogy minden miniszterelnök építsen legalább a szülőfalujának egy-egy stadiont! Állítólag az idén már vissza is vásárolta azt az elkobzott beton-corpust, és újságírói kérdésére azt válaszolta, hogy „ha MA építetettem volna az akasztói stadiont, akkor megúszom a börtönt, és még kitüntetést is kapok”.

    – Úgy tűnik, a juhászok már jól ismerik az Orbanisztáni rendszert. 😀
    ˙

    ˙
    * A kondások vsz. utálják a juhászokat, hisz lásd: a felcsúti, néhai (ti. agyonvert) Várady András és Stadler József szinténjuhász szomorú esetét is…

    .

  • Cukihara, Morgan Freeman főszereplésével készült remek filmet ajánlottam, igaz ott amerikai focit játszanak. A cikk a sportmániáról szól, nem arról, hogy sikítsunk, mint a fába szorult féreg, ha meghalljuk Orbán nevét …

  • Találom, akik tudnak focizni, azok külföldön vannak.

  • Bálint 2017 június 24 4:37 du. Kommented korlátolt, gonosz és alaptalan. Bánfi Mikinek igaza van, szánalmas vagy. 🙁

  • Köszi Bálint az életviteli szakértői tanácsadásod! Már megint rájöttem, hogy olcsó húsnak híg a leve. Nyilván Te vagy az, aki még a papoknak is isten tiszteletet tanítasz:) Felmondok neked örökre:)

  • Banfi Miklos Nekem annyi gondom van, hogy ket fele ember van. Az egyik orommel jon el, megtartja magyar eletet is, igy ket orszagban is tud elni kedve szerint. Ezt hiaba gunyoljak (pl engem). A masik elkenyszerul, komoly lelki valsagai vannak, ezeknek kigunyolasa milyen mocskos lelkivilagot igenyel? Csak azert irni, hogy fajjon? Ember az ilyen? Koltoi kerdes, nem ember.

  • Miklos Bánfi

    Köszi barátom. Tudod, néha egy kicsit belegondolok a hozzászólások pszichológiai hátterébe. El tudod képzelni, hogy mi jön le??? Bizony a szánalom is már kevésnek tűnik…