Horthy, mint példakép — Ki mint veti meg…

2017 június 23 1:52 de.292 hozzászólás

Orbán Viktor, illetve választási tanácsadói valószínűleg felmérték, hogy a középre törekvő Jobbik mögött ott maradt egy elég széles szélsőjobboldali, antiszemita, rasszista, szavazójoggal bíró polgára a magyar államnak. Akik jó része ugyanakkor könnyen radikalizálható. Nekik márpedig vezér kell. Orbán pedig bejelentkezett erre a szerepre. Nem most. Ellenben most már egyértelműen.

Egyértelműen világossá téve az említett aspirációt azok után, hogy már korábban is tett jó néhány szalonantiszemita gesztust. Valamint azok után, hogy a szegényeket egyértelműen lefitymáló Lázárt, annak idején, nem vágta ki úgy a kormány közeléből, hogy Föld körüli pályára álljon. S természetesen emlékezhetünk arra, hogy amikor Horthy-bálványt avatott egy egyházi figura, akkor sem volt egyetlen érdemi szava sem a miniszterelnöknek. Igaz, az egyházak képviselői sem tolongtak egy ellendemonstráción. Így egy kis értetlenséggel olvasom azokat az írásokat, amelyek azt sugallják: szerzőik most kapták fel a fejüket meglepetésükben. Most, hogy Orbán Viktor kiállt, és éppen csak szentnek nem kiáltotta ki a tenger nélküli tengernagyot.

horthy-miklos-hitlerrel

Akkor, amikor a miniszterelnök kijelentette: „Horthy Miklós kivételes államférfi volt”. Amiben különben lehet igazság. Elvégre az átlagtól való eltérés akkor is lehet kivételes, ha az eltérés a negatív tartományokat ostromolja. Majd kemény ostrom után beveszi azokat. Horthy esetében akár onnan indulva, amikor az Antant támogatását bírva elindult Budapest fele. Szeged felől a „legrövidebb” úton, Siófokot is érintve, érkezve a fővárosba. A Duna nyugati partjáról. Nehogy véletlenül találkozzon a megszálló, illetve a fővárost éppen hogy elhagyó román csapatokkal. Amelyek, alkalmasint, tisztára söpörték előtte a terepet. Kivételes bátorságról téve tanúbizonyságot. Bevonulva Budapestre, majd a híres, vagy inkább hírhedt fehérlovas színielőadást megtartva a fővárosban. Kétségtelenül utat mutatva a jelenkori, szintén felelősségpánikos kormányfőnek. Bátorságból. Annak az Orbán Viktornak, aki már Nagy Imre temetésén is csak azért mert pofázni, mert tudható volt: a szovjet csapatok kivonása már de facto zajlik. Ebből a szempontból szinte tükörkép a két helyzet. Az egyik a már kivonult ellenséges csapatok nyomán érkezve tünteti fel magát hősnek, míg a másik egy már zajló folyamatot követel nagy hanggal. Majd mítoszt teremtve magának a semmiből.

Miközben a két államférfi annyiban is közös vonásokat mutat, hogy egyaránt az ellenségképek gyártásával próbálják legitimálni a saját hatalmi pozíciójukat. Olyan erőkre támaszkodva, amelyek túlmutatnak a reguláris gyökereken. Még akkor is, ha elég sok gyökeret magukba olvasztanak. S akkor is, ha később a spontán szerveződő, tömegben bátor verőcsürhe reguláris színezetet kap. Márpedig ebből a szempontból Horthy is rá volt szorulva a mérsékelten morális talajon ténykedő bandájára, és a jelenleg regnáló kormány sem igazán a gárdaszerű paramilitáns, illetve a „kopaszok” néven ismert, itt ott, olykor a választási bizottságnál is feltűnő társaságok elleni hathatós fellépéséről híres. Érthető okokból. Amennyiben a szélsőségesekre, a velük parolázó választási retorikára, az antiszemitizmus, illetve rasszizmus meglovagolására akar támaszkodni, akkor a szemléletükben ezzel rokonítható decibelgazdag bandákkal érthetően nem akar újat húzni. Már csak azért sem, mert ha a választások eredményét illetően kétségek merülnének fel, akkor kellhetnek azok az önkéntesek, akik hidat foglalnak, köztereken hugyoznak, ha kell.

De mindez aligha újdonság. Megannyi jele volt eddig is. Kínossá legfeljebb akkor válhat a dolog, ha beigazolódik: a Jobbik csak taktikai leválást hajtott végre, és igényt tart ugyanezekre a szélsőségesekre. Akár ugyanazon célból. Igaz, valószínűleg van az a hatalomvágy, amitől félreteszik majd az „urak” a jelenlegi látszatellentéteket. Kialakítva a Fidesz és a szélsőjobboldal koalícióját. Mely esetben Horthy mégis csak lehet egy kicsit kevésbé szemét, mint Orbán. Mert százezrek haláláért tehető felelőssé, aki érdemi ellenvetés nélkül asszisztált a zsidók deportálásához, majd kiirtásához, számolatlanul küldte halálba az embereket a keleti frontra, gyakorlatilag puskalövés nélkül adta át az országot a németeknek, majd Szálasinak. Azonban legalább koalíciós kormányt nem hozott létre a nyilasokkal. De Orbánnak még akár ez, a szélsőjobboldali erőkkel való, kormányzati összefogás is összejöhet. Méltán bekerülve a kultúrális altalajba. Vagy inkább a szemétbe.

Azt követően a nagy példakép emlékének adózva azért elmehetne Orbán a keleti határhoz. Ott belekarolva egy Horthy-szoborba megvárhatná a Don-kanyarból hazatérőket. Hátha nekik adnak igazat. Addig azonban… Nem. Gyűlölni nem kell, de nem is szabad Orbánt. Az ugyanis érzelmi és nem morális gesztus. Orbán nem gyűlöletre, hanem megvetésre érdemes. Legfeljebb.

292 hozzászólás

  • Anita Szászy

    Jó kis történelmi gyökerű cikk.Horty talán még kevésbé volt aljas,mint Orbánék.Az az eltúlzott hatalom vágy ami őket fűti példátlan a magyar és a világtörténelemben is talán .

    A JOBBIK mint párt ugyanazt tekinti fontosnak ,mint a FIDESZ,kiszorítani a köreikből,munkából,hatalomból azokat akik nem őket támogatják elviekben .A magyar vidéken már ez a helyzet,polgármesteri hivatalok szintjén is,ahol a polgármester,és baráti köre FIDESZ párti.Már a szószéken is bújtogat az ellenzékiek ellene,amihez nincs is jogalapja.

    Végezetül egy viccel zárnám ezt a kis kommentemet.Egyik nap takarítottam a kis papagájunk kalitkáját és aláterítettem egy pár HAZAI PÁLYA című újságot,ami köztudottan a JOBBIK hetilapja.A kis madár jól elintézte őket a fekáliával,rápottyantott Orbán és Vona fotójára ,telibe találta a fejüket párszor.Én csak nevettem ezen ,a hőzöngők jól megkapták a róla elnevezett papagájkórus névvel illetett közszereplőikről elnevezett állattól a vélemény nyilvánítást .

  • Mar regota mondom a jobboldal vadjaira, hogy nem gyulolok, hanem megvetek. De nem fogjak fel a kulonbseget. Lehet hogy nem veletlen?

  • Horthy egy gyalazatos antiszemita patkany volt

  • ” Orbán nem gyűlöletre, hanem megvetésre érdemes.”
    No igen. Egy túlkompenzált kisebbrendűségi komplexusgyűjtemény a figura. A hatalom uborkafájára felkapaszkodott senki. Egy senki, akinek hatalmat adtak. Egy varázslóinas, aki legfeljebb seprűk feletti uralomra termet. Horthy rendszerében lehetett volna jászoltakarító, istállófiú, és ha feljut a ranglétrán még a teknővájóig is elvihette volna a sorsa. Bár ahhoz türelem, és szakértelem kellett annak idején. Úgyhogy valószínűleg megmaradt volna trágyafelügyeleti szakmenedzser.

  • Llanfair
    2017 június 23
    2:59 de

    Valakinek, aki csak a gyülöletben, és a gyülöletért él, illetve az egész életét ez a vezérlve, báziskoordináta szabja meg, hiába mondod, hogy nem gyűlölsz senkit. azt sem tudja miről beszélsz. Mert neki olyan nincs.
    Nézd meg Boda, Lámpa, és párok kommentjeit.Vagy szereted, vagy gyűlölöd. Morális alapállásból véleményt mondani … Na ezt már értelmezni sem tudják sokan.

  • A dolog igazi pikantériája – függetlenül attól, hogy ki hogyan ítéli meg az,t amit Őfőméltósága tett és/vagy nem tett -, hogy aki csak egy kicsit is ismeri a az ő és a családja történetét, egy biztos nagyon kikérné magának, hogy ezek a műveletlen paraszt-suttyók rá hivatkozva randalírozzanak! =))
    Ahogy mondani szoktam kicsi a valószínűsége, hogy bármelyiküknek megengedné, hogy a csizmáját lehúzza!

  • Kovács Zoltán CEU-n diplomázott kormányszóvivő überelte a főnökét: Horthy Miklós érdemeinek elsöprése relativizálás, és pályájának utolsó 4 éve nem karakterizálhat egy egész életművet. A kormánynak fontos, hogy az 50 év kommunizmusa alatt beégetett torz, marxista felfogást kiirtsák a témával kapcsolatban – mindezeket találta mondani minap az ATV beszélgetős műsorában.

    Ezt a logikát követve, ha leszámítjuk Hitler pályájának utolsó 6 évét, múlhatatlan érdemeket szerzett Németország világgazdasági válságból való kivezetéséből és a gazdaság felvirágoztatásában. Munkát, autópályákat, stadionokat adott a népnek, az építő útról letévedteknek néhány átnevelő munkatábort, de ezeket is csak a baráti szovjet vezető, Sztálin gyakorlati példájából merítve. Végül is jó ember volt Hitler, mint ahogyan Horthy is – ha néhány apróságot nem veszünk náluk figyelembe.

  • KÉT NUMERUS CLAUSUS

    Többen is akadnak az itt rendszeresen posztolók közül, akik Horthy ártatlanul finom, úri antiszemitizmusa védelmében, már többször kifejtették, hogy nagy minőségi különbség van a Numerus Clausus – mint úgymond szükséges rossz- és az ún Zsidó Törvény-ek között.

    Hát most ezeket „”megnyugtatom””:
    A fővezér, a legfőbb hadúr, avagy a kormányzóúrőfőméltósága a II.Világháború utáni visszaemlékezésében, ill. irataiban nem is egyszer e nevezett jogszabályokkal kapcsolatban nem tesz különbséget, sőt ő
    „I. és II.[!] Numerus Clausust” emleget.

    Ergo, ez a furcsa egyenlőségjel az ő számára, de a mi számunkra, olvasók számára is ez a rasszista alapú tökéletes kirekesztés így, mint egy „polgárjogot” nyert jogszabály szerez értelmet a róla elnevezett Horthy-rendszer egén.

    .

  • Andy Mage 3:24-4:19 🙂

    Gratula !!!!!!!!!!!!!!! Szó szerint így igaz!!!

  • RonaGyuri
    2017 június 23
    5:06 de.

    Horthy a maga dzsentrinosztalgiájával az első közt hessentette volna el ezeket. Ebben alighanem igazad van.

    De abba ezek a szerencsétlenek bele se mernek gondolni, hogy belőlük mi lett volna Horthy rendszerében.

    Lázár is valószínűleg hangos „jó reggelt naccságos úr” kiáltással köszönthetné az intézőt. Majd akár négykézláb állva adna lépcsőt a homokfutóba szálláshoz. Büszkén, hogy szerepe van a világban.

  • Andy Mage
    2017 június 23
    4:19 de.

    Ennyire figyeled a kommentjeimet?

  • Andy Mage
    2017 június 23
    3:24 de.

    Akkor minek kérték föl a vezető liberálisok a Nagy Imre temetésen beszélni? Ha ennyire semmi és senki volt Orbán?

  • barlev
    2017 június 23
    3:21 de.

    Antiszemita volt, de nem volt náci, ahogy a fenti kép sugallja.

  • Drizari
    2017 június 23
    5:23 de.

    És Hitler démonizálása mennyire volt tartható álláspont?

    Ez olyan hidegháborús szokás, hogy démonizálják a másik oldal vezetőit, és úgy látszik a magyar liberálisok még 70 évvel a háború után is örömmel harcolnak. Mint elfeledett japán katona a Csendes-óceáni szigeten, szívből jövő gyűlölettel.

    Horthy különben se jó példa arra, amire fölhoztad. Horthy nem volt teljhatalmú szélsőséges diktátor vagy egyeduralkodó, ahogy a kommunista propaganda terjesztette. És az itteni ballib nyugdíjasok még ma is itt nyomják ezt a propagandát ezerrel, és ezzel alá is támasztják a fideszes véleményt!!

  • Voronyezs és Drizari figyelmébe

    Az orbáni Arspoetica

    Orbán lassan, fokról fokra építetette, építi a Horthy-rendszer szerű építményét. Úgy dolgozik, hogy kis lépésekkel próbálgatja a demokratikus ellenzék és nép türelmét. Még vissza is lép, ha kell. Így volt ez az internet-adó, az emlékmű , stb…. . ügyekben is.
    Most éppen – volt hozzá pofája – a Francia Köztársaság elnökéről tett kétértelmű kijelentéseket úgy, hogy közben zsebében volt a keze. Egyre magabiztosabban játssza a császárt, miközben szívvel lélekkel készül felvonulni a Budai Várba, mint Horthy utódja.
    Ez a Horthy-s kijelentés az ő életpályájának egyik stádiuma, mert most először kelt védelmére a később akár 1 millió halottal dicskedő Horthy és rendszerének, annak a bagázsnak, Klebersbergek, Telekyk, és Gömbösök főszereplésével, akik már több, mint jó tíz évvel korábban ama Numerus Claususukkal nácizmusban alaposan megelőzték a számukra akkor még teljesen ismeretlen, későbbi szövetségesük, Adolf Hitler rendszerét.
    Ezek a mai Vezérünk szerint „kiváló politikusok” már akkor nácik voltak, amikor „der Führer” még hosszú, tömött és pörött bajszot hordott, amiért akár magyarnak is gondolhatták volna a kortársak… Ugyanis a mi Vezérünk szerint politikusnak lenni, egyenlő és azonos fokról fokra és mindenáron feljutni nemcsak a Budai Vár, de a hatalom legfelső, legmagasabb csúcsára, s ezt bármi áron véghezvinni, miről álmodhat a halandó…

    .

  • A cikkben én az apropót is megemlíteném: valamilyen avatáson mondta ezt Orbán, ahol Klebersberg Kunóra emlékeztek!

    Klebersberg-ről elnevezett utcák még a szocializmusban is voltak az iskolaépítő tevékenysége miatt, bár nem irigylem az ott lakókat ezért a nyelvtörőért. Mivel a trianoni békediktátum megtiltotta a hadügy fejlesztését, ezért az iskolákra sokat költött az akkori kormány. A tanyasi egytantermes iskolákból még híres emberek is kikerültek, mert jó volt az alapképzés. Az akkori gyerekek idős korukig jól tudtak/tudnak olvasni, számolni, fogalmazni.
    A számolást fagolyókon tanulták, a betűírást pl. hanggal kísérték a kisdiákok, és más érdekes módszerek.

    A szocializmusban „tudományos” alapon képezték az olvasászavaros, számolási nehézségekkel küzdő, nem egy esetben személyiség zavarral küzdő gyerekeket.

  • hazai lámpa
    2017 június 23
    7:17 de.

    Ugye a fidesz kormány oktatásügye melyik előző korszakhoz hasonlít?

    2010-ben a tanárok nagy része fideszes volt, aztán pedig jött egy nagy felháborodás a vízfej KLIK miatt. Azóta ez úgy tudom változott, mert a KLIK-et többfelé osztották, hogy aztán a pénz ugyanolyan kevés maradt-e, nem tudni, de valószínű.

    Aki a demokratikus, urambocsá’ a liberális nevelés híve, annak elviselhetetlen a tekintélyelvű nevelés. Ők nagyon nehezen alkalmazkodnak a liberális minisztériumok után a fidesz kormány elvárásaihoz, és nem tudják a gyerekeket pl. a politikusok tiszteletére nevelni. Én nem mondom, hogy akiknek tetszik ez a rendszer, az mind alattomos, látens alattvaló képző.
    A szülők nagy részét nem érintette az előző nevelési forma sem, meg a mostani sem, mondhatni ez régóta nem volt divatos téma a magyar közbeszédben (gratula idióta ballib médiumok …)

    De aki nem konzervatív típus, az jobb, ha elhagyja most egy időre ezt a pályát.
    Ugyanis a lázadással a maga és a gyerekek pályáját is tönkreteszi, és amíg ez a sunyi, töketlen ellenzék van, addig lázadni öngyilkosság, lsd. pl. tanártüntetések. Ha meg elfojtja a természetét, azzal csak megbetegíti magát.

  • Anita Szászy
    2017 június 23
    2:46 de.

    Bár nem vagyok jobboldali, de szerintem is érdemes összehasonlítani a kettőt.

    Horthy ugye az 1920-as években épített maga köré egy kultuszt, amit a mai vagy az akkori nyugati demokratikus mérce szerint megítélni tévedés, vagy szándékos félrevezetés. Mai világban anakronisztikus a nemzetmegmentő haza atyja szerep, szerintem inkább színpadias, mint gyűlöletkeltő.

    Ami viszont tény: Horthy egy népszerű közbirtokos volt, nem lopta magát dagadtra. Volt katonai pályája, mielőtt politikusira lépett. A fia elvégezte a mérnöki képzést magyar egyetemen, és értett a repülőgépekhez. A felesége és menye konkrét, jól ismert jótékonysági akciókban vett részt.

    Ugye ideírhatnám Orbán ezirányú jellemzőit, de egy mondatban annyit: mindenben az ellentettje.

  • Pesthidegkúton újították fel a néhai kultuszminiszter romos kastélyát, olcsóbban, mint egy stadion ára! A helyiek és a jobboldaliak szép számmal képviseltették magukat a kerti partin, a ballibeket nem hívták gondolom, de úgysem mentek volna.
    Orbán a beszédében arra célzott, hogy Horthy alapozta meg a minisztere és a miniszterelnöke (Bethlen) jó hírét, ez a valóságban úgy tudom, inkább fordítva volt.

    https://ripost.hu/cikk-ujjaszuletett-a-pesthidegkuti-klebelsberg-kastely

    Én cáfolnám, hogy Magyarország talpra állt volna a trianoni traumából. Illetve a talpraállást tönkretette a Nagy gazdasági világválság, és az agresszor náci Német Birodalom megjelenése a térségben. Viszont ezért a magyar kormányt hibáztatni, elég idióta ballib szokás. Ők mit csináltak volna a hatalmon, vagy az akkori szocdemek, törpe radikális pártok mit tudtak volna csinálni? Ott volt az esély a hatalom megragadására Károlyi és a polgári radikálisok kezében, miért nem éltek vele?

    Azért mert 100 éve is elég bénák voltak, bár a maiak szintjére még Jászi Oszkárék sem süllyedtek le!
    Ebben az eltorzult társadalmi szerkezetben, ami a dualizmusban csak tovább mélyült, senki nem tudott volna semmi okosat csinálni, de azért jó gyűlölködést, akinek ehhez van kedve!

  • Horthy érdeme az volt, hogy hagyta Bethlen Istvánt kormányozni.
    Karsai László történész (Hír TV, 2017. június 22.)

  • Bevallom, nem vagyok gyakorlatos a magyar nyelv napi hasznalataval, de a Mr.Simay cikkevel bajaim vannak az ertelmeit kibogozni.
    Kedveli a hosszu,tobb sosors mondatokat, s ugyan akkor ir eleggyakran csak az egy-szvu mondatait is. Kulonosen mint amikor az egyertelmet megszakitsa a VAGY szoval, de a VAGY az kovewtkewzo mondatanak a kezdete.

  • Orsós Elemér

    Bandika, remélem sokáig vonyít ez a fájdalmasan epeszagu nosztalgia Belőletek az elherdált 12 évetek visszahozhatatlansága miatt! A Te kedvenc lovastengerészed soha nem került volna egy nagy ívű pályamódosítással politikai pályára, ismeretlen középnemesként az ország élére, ha az 1867-es liberalizáció óta a hozzád hasonló hálás felforgatók nem viszik bele az országot világháborúba, politikai gyilkosságba, nem protezsálnak ugródeszkaként cezaromániást pár napra köztársasági elnöki székbe, nem konspirálnak össze egyszerre az Antanttal és a szovjetekkel, nem csalják be a románokat Budapestig, nem akarnak proletár világdiktatúrát maguknak és nem akarják a befogadó magyarokat hálából cseléddé tenni! Bizony, bizony ez volt a kiváltó oka a lovas tengerész színre lépésének, az hogy néha igazságos bosszút állt, csak az okozat volt! Bezony!

  • Legelso vadam a Horthy politikaja ellen ,hogy csatlossa tette az orszagot a nemet birodalomnak.

    Sajnos a sok evszazados Habsbutg gyarmati allapot azt magdnem authomatikussa tette azt.
    Eleteben a nemet volt a hivatalos nyelve az orszagnak. Nemet nyelvu iskolab tanult.
    Nemet nyelvu hadtengereszetnek lett tisztje, stb.stb.
    Mind az remesen befolyasolta.
    Sot meg magyar anya-nyelvet is nemetes kiejtessel beszelte.
    De volt az az sajat bune, vagy a korulmenyeknek aldozata?

    De legnagyobb magyarorszag elleni vetke volt hogy a nemzet semlegesseget nem vette figyelembe, mint az egyedulli lehetoseg a mult vetkeitol megmenekulni.

    Sajnos annak az atkairt maig is fizeti a bunhodes arat a magyar nemzet.
    Sot, a semlegesseg otlete meg maig is ellenezve meg az itten hozzaszollok altal is.
    tehat hogyan vadolhatnank Horthyt hogy azt soha nem vette figyelembe?
    Tehat mind azok akik azt ma ellenzik, csupan Horthy evszazaddal elotti elmeit kovetik ma.

    S ma, az orszag ismet a nemet befolyasolt nyugat-europai nagyhatalom es a NATO szovetsegesse.
    Tehat ismeteli a multat.

  • Hogy Mr. Simay teljesen valotlansagot irt ,amikor az 1919-ben az gyoztes nyugati szovetsegesek altal rendelt Roman es Cheh csapatok bevonultak magyarorszag teruletere, hogy Horthy erdekeben tortent volna az.

    Mr. Simay, s mind abaloldaliak pillanatly emlekezes-hianyt szeretnek mutatni, de a valosag volt azok az idegen csapatok
    a szuksegesseg erdekeben voltak rendelve a gyoztes nagyhatalmak altal.
    S miert? Mert azt Austro-Hungarian birodalom semmive valt.
    Megszunt, nem volt mukodo kormany, sot nem volt allamhatalom a legalapvetobb kozfegyelem es rend fentartasara.
    A Kallay kormany szetszeledtette a volt hadsereg hatramaradtjait is.
    Maosz es verontasok volt a napi rend magyarorszagon.
    Hasonloan ma, az ENSz, kuld kek-sisakos csapatokat tobb hasonlo esetekben barhol is az ma tortenik. S van ma arra is sok pelda.

  • DonGolo
    2017 június 23
    7:10 de.

    Klebersberg náci volt a numerus clausus miatt, így is lehet mondani, csak épp nem igaz.

    Zsidótörvényekről annyit, hogy mai demokrata szemmel ez elképzelhetetlen csorbítás az állampolgárok jogegyenlőségén, de abban a korban ez nem csak náci szokás volt. Lehet azzal érvelni, hogy az 1. világháború után Magyarországon volt ilyen törvény, Németországban pedig nem. De Németországban 1% alatt volt a zsidók aránya, nálunk pedig majdnem 10%, közel egymillió fő a nyolcmilliós népességből.
    USA-ban ebben az időben a feketék még a buszon se ülhettek akárhová.

    Abban a korban semmi politikai korrektség nem volt, a legrasszistább szövegek jelenhettek meg nyugati demokráciákban is, azokat semmiféle törvény vagy jóízlés nem tiltotta! Ilyen alapon az angolok sokkal inkább rasszisták voltak, csak ugye ők pont nem irtottak ki senkit (Európában).

    Az sem igaz, ami a cikkben van, hogy Horthy a zsidókat úgy használta volna, mint magyar miniszterelnök a migránsokat, vagyis gyűlöletkeltésre.

    1. külpolitika: Bethlen politikája a békés! optimális revízió volt, ez nem mondható gyűlöletkeltésnek.

    2. A nemzeti csoport őrségváltást akart a gazdaságban, a zsidó nagytőke kiszorítását, közelebbről meg nem nevezett módszerekkel, de nem népirtással. Ez ugye tévedésnek bizonyult, de ugyebár államosításról szó nem lehetett a magyar nagytőkések és nagybirtokosok országában! Az államosítás, munkavállalói jogok, szociális szavaktól a magyar liberálisok kapnak először sikítófrászt, úgyhogy ezt a megoldást minden magyar politikus felejtse el, ha itthon karriert akar!

    3. A munkásokat és parasztokat a dualizmusban távol tartották a hatalomból, mint a nemzetiségieket. Ez ugye nem volt tartható, de munkaalkalommal, földdel nem tudott szolgálni a Horthy-kormány, ezért a nyilas, fasiszta pártokkal szimpatizált sok egyszerű ember.

    Szóval ez inkább egy feloldhatatlan ellentétektől gyötört, szánandó hatalom volt (Ormos), mint egy gyűlöletes (ballibek), vagy mint egy dicsőséges (fidesz).

  • Mr.Simay vada, hogy Horthy egy puskaloves nelkul adta at az orszagot a nemet cspatoknak.

    Ketsegtelenul Mr.Simay tortenelmi tudata hianyossagokat szenved, mert Horthy maga szemelyesen, s anemet katonai eroszak latal volt tartva, s nem engedtek Horthyt visszaterni Magyarorszagra a Hitlerrel valo talalkozoja utan Austriabol, amig a nemet hadsereg „Operation Panzerfaust” nem lett teljesmertekben vegrehajtva.
    S katonai ellenallas, meg ha barmi lehetoseg is leheto lett volna, csupan magyar-ver folyasat tette volna, nem a Wermacht katonainak a veret aldozni.

  • hazai lámpa
    2017 június 23
    9:08 de.

    Hogy mit kellett volna csinálni, azt akkor tudom megmondani, ha valaki megmondja, hogyan kell több tízezer holdas nagybirtokot szétosztani kommunizmus nélkül!

  • Mr. Simay hasonloan valotlansagot irt amikor vadolta Horthyt a Nyilas-keresztesek segitkezeseert.
    Szalasy es tarsai, a Nyilaskeresztes vezetoi bortonozve voltak Horthy hatarozata altal meg a 20-as evek idejetol.

    Horthy letartoztatasa utan szedte ki a bortonbol Szalasit es tarsait oberfuhrer Eischman. Egyetlen fia meg Dachauba lett toloncolva.
    Eichman Szalasit tette az orszag korlatlan uralmara.Akkor kezdodott a verontas, s a zsidosag tomeggyilkolasai.
    Horthy nemet katonai fogsagbol lett szabaditva Gen.Patton csapatai altal 1945-ben.
    Horthy mint tanu jelent meg a Nuhrenberg-i targyalasokon.

    Csupan Tito, vadolta Horthy-t, de Sztalin aki azt ellenezte, s azert nem lett Horthy vadolva haborus0bunokkel.

  • RonaGyuri
    2017 június 23
    5:06 de.

    Horthy nem nézte le a parasztokat, legalábbis nem tudok róla. Magyarországon viszont sokan lenézik a parasztokat, főleg a balliberálisok.

    Illetve Horthyt mélységesen lenézte az arisztokrácia, akik fölkapaszkodott bugrisnak tartották. Ezért nem kell Horthyt sajnálni, viszont sokat elmond a hazai nagybirtokos arisztokrácia elkülönüléséről, az Esterházy, Zichy, Pallavicini, Habsburg családokról. Ez a tény egy kicsit sem szúrja itt a kényes ízlésű ballibek szemét, pedig talán több hatása van a magyar történelemre, mint a dzsentrinek.

    Persze azért nem írnak róla, mert a marxista propagandát nyomatják még a 168 órás újságírók is, mert azt tanulták, és nekik ez jó. Csak a buta és elmaradott Móricz Zsigmond bírálta a grófokat és a vadkapitalistákat, de hát nem emelkedhet mindenki a balliberális szellemi magasságokba ..

  • hazai lampa
    nekem untig eleg ebbol az ujraelesztett dogszagu Horthy kultuszbol.
    untig eleg az is hogy antiszzemita patkany volt

  • Tevedesem, ill. typo hiba, mert Horthy bortonoztette Szalasyt es tarsait a kesobbi 30-as evekben. Nem a 20-as evekben.
    Emlekszem a US kovet adataibol amikor a Nyilasok tuntettek az 1930-as evekben a Szalasy szabadonbocsajtasaeret.
    A Marcuis 15-i unnepsegen az Operahazban, az oreg Horthy maga a foldre tiposrt nehany nyilas tuntetot, s fojtogatta azokat, kiabalva reajuk „Haza-arulok”.
    Tehat az oreg tengeresz nem igen volt szimpatikus a nemzeti szocializmus eszmeihez. Sot, ismert volt Hitler es nemt elleni ellenszenve.

    Horthy nyiltan kifejezte „antisemita” erzelmet. De kerdese volt hogy talan azzal csak Hitlert probalta visszatartani?! Ki tufna azt.
    Horthy ellenezte a „szgeny-zsidoakat” mert a volt kommunista vezetoseg fokent zsido volt.
    De szemelyes baratai, kartyajatszo partnerei mind gazdag zsidok voltak. Mint pl. Leo Goldberger.
    Sot nehany gazdag zsidok tartottak el a Horthy csaladot halalaig.
    Horthy ujra-temetesen Kenderesen a „Halas-zsidosag” neveben megjelent zsidok helyeztek koszorut sirjara.

    de mint mindennek a vilagon, van ket oldala !
    Horthy sem lett volna kivetel abban. Melyiket itelni?

  • hazai………..stb
    en azt az agyonajnarozott Horthy kort szemelyesen ateltem……………en tudom mmirol mit mondok ez ugyben

  • „Horthy mint peldakep” , nem peldakep senkinek, csupan Simay es Marixsta tarsainak, mert van lehetoseguk a gyulolet terjesztesere manapsag azzakl.
    Semmi mas !!!

  • Brüsszelben nyilatkozott újságírói kérdésre a nemzetvezető vezér:

  • barlev
    2017 június 23
    9:34 de.
    Ha történetesen nem vagy zsidó, az ő koráben te is antiszemita lettél volna, mert minden befogadó népet képesek vagytok pillanatok alatt elárulni, de amit Magyarországon műveltetek azt az összes többivel együttvéve sem tudjátok túlszárnyalni!

  • Tobb hozzaszollo tett megjegyzest a „zsido-ellenes-trovenyek”-re.

    Igen volt tobb Zsidosag ellen iranyult torveny a magyar parlament latal.

    Egyikkere igazan emlekszem.
    Mivel magyarorszag zsido-lakossag 5%-a volt a az ossz-lakossainak. Ugy bizonyos vonalokon a zsidosag reszvetele korlatozva lett azon szazalek alapjan.

    Miert emlekszem jol azon torvenyek eggyikere? Mert Nagyapam es apamnak volt egy bankjuk videken, mezogazdasagi erdekeket szolgalva.
    S apam (meg amikor nagyapam elt) hivatkoztak gyakran arra a torvenyre. S mivel az a torveny csupan az 5 eves hatarido utan lett volna torvenyes, gyanusitva tettek a kerdest hogy a Parlament tagjai hogyan tudhattak volna hogy Hitler akorra mar nem letezo lehet.
    S valoban Hitler nem letezett azon 5 ev elmulta utan.
    Mert az a torveny 1940-beli volt.

    Horthy szemet hunyt a 1945 Juliusi deportalasokra.
    Kesobb tett nehany tettet mint a csendorseg szetkuldetesere, s egy deportalokat szallito vonat vissza-iranyitasara.
    Hasonloan a csendorseg eggyuttmukodott Wallenberh baro par-ezer „hamis” vizumokkal valo segitkezesein.
    Volt (belso informaciom) hogy a csendorok vedetek magukat abban angol-fontok es US doolarokkal teve Wallenberg zsebeibe.
    Ha a Echman emberi fogtak volna el Wallenburgot, az mentte volna kozremukodo csendoroket.
    Eichman azt nem tette. Mert tisztaban volt a kozeli kovetkezmenyekkel.
    Sot Eichman kozremukodott gazdag zsidokkal ertekeiket menteni az oroszoktol.
    Az u.n. „magyar arany-vonat” esete tisztazta azt.

    Sajnos Wallenberg a Brezsnyev tabornok emberi kezebe esett, az angol Fontok es US doolarok Wallenbeget a NDKV szemben tahadhatatlan MI6 es OSI ugynoknek bizonyitotta.
    Csaupan aert tunt el szegeny Wallenburg a Szoviet paradicsomban.
    A Csendorseg

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2017 június 23
    10:36 de.
    Nagyon jól rátapintott a lényegre!

  • A cikk szerzoje bemutatva a KMH altal a kovetkezo sorokkal kezdoen;

    „Author; Endre Istvan Simay”;

    „Az irasok, gondolatok, nem elfogulatlanok, mert rajta a szerzo arnyeka…”

    Azt a meglatast mar parszor bizonyitotta a szerzo cikkeivel.

    Nem „elfogulatlanok”, inkabb erosen elfogultak !

    Talan az nevezheto a mai itteni magyar journalistic ethic-nek. Hm???

  • barlev
    2017 június 23
    9:35 de.

    Más is átélte azt a kort, és lehet, hogy ő meg úgy emlékszik, hogy a zsidók nyomták el.

    Vagy a grófok.

    Speciel az én anyai nagypapámék a félegyházi zsidó boltos szőlőjében dolgoztak, mint napszámosok, és ez nem okozott náluk semmiféle törést. De a középosztályban vérre menő harc folyt a megélhetésért, az úriak és a polgáriak között.

  • barlev
    2017 június 23
    9:34 de.

    Ilyen alapon nálad mindenki patkány, aki közömbösen, esetleg sajnálattal nézte a zsidók bevagonírozását.

    Ugyebár a nagyszüleim korosztályáról beszélsz, tehát ne várd, hogy kommentáljam a gyűlölködésed.

  • Bendeguz79
    2017 június 23
    9:34 de.

    Nem a zsidó iparmágnások tartották el Horthyt az emigrációban! Magyar arisztokraták rendeztek gyűjtést neki, ezt egy francia történésznő írta meg nemrégiben.

    A nyilasokat utálta Horthy, de a fasisztákkal kezdetben szimpatizált, pl. Gömbös Gyula. Viszont Horthy nem oszlatta fel a parlamentet, és többpártrendszer volt Magyarországon, míg a fasiszta rendszerekre jellemző az egypárt rendszer és a nemzetvezető.

  • Bendeguz79
    2017 június 23
    9:13 de.

    „S katonai ellenallas, meg ha barmi lehetoseg is leheto lett volna, csupan magyar-ver folyasat tette volna, ”

    Ugyebár sokan hiányolják ezt, ti. hogy nem folyt magyar vér a zsidók védelmében. Nem mintha meg lehetett volna akadályozni a zsidók deportálását, de százezer hősi halott sokat javítana a magyarok nemzetközi hírnevén.

  • Mellesleg
    Numerus Clausus itt is volt a McGill egyetemen a 20-as években!

  • Nos Horthy Magyarország kormányzója volt, és sokat tett az országért.
    Abban az időben ugye nem voltunk függetlenek,tombolt a nácizmus,de aki ismeri a történelmet,tényeket az nem ítéli el a
    kormányzót,aki a lehetőségeihez mérten igyekezett menteni a helyzetet,Budapesten és több helyen megszüntette,korlátozta a csendőrséget,igyekezett az adott kiszolgáltatott helyzetben menteni is kibúvót találni,bár a deportálásokat nem tudta megakadályozni,ami nem az ő hibája.
    Aki ezzel kapcsolatban Orbánt támadja,és főleg nácizza az nem komplett és nem ismeri az akkori eseményeket.
    Megint egy felesleges,alaptalan és acsarkodó cikk….de minek?kinek?

  • Csak az egyedulli dolgot talalok furcsanak a cikben hogy a szerzo nem emlitette a kozdatos dolgot hogy ugy a Magyar Nemzeti Szocialista Munkas Part, mint a Nyilaskersztes part
    Nemet-ellenesek voltak.
    Azert volt Horthy kepes Szalasit es tarsait bortonben tartani.
    Hitler nem segitette oket.
    S Eichman is csak a Szalasiekat engedte ki a bortonbol az uralmat atvenni Horthy letartoztatasa utan.

  • HAZAI LAMPA , 2017,June 23 soraira, ahol irta;

    ” Hogy mit kellett volna csinalni, azt akkor tudom
    megmondani…”

    Ha Horthy hajlando es kepes lett volna Magyarorszaggot a Varsalesi beke-kotes idejetol a semlegesseg meggyozodese alapjan kovetnie, amit vlehetunk hogy a gyoztes hatalmak ,mind a nyugati es Szlav nemzetek boldog elismereseik altal
    nagyon leheto lett volna hogy Magyarorszag meguszhatta volna mind az evek, a haboru ,sot az utanna kovetkezo evek, ill. evtizedek esemenyeit. Ill. veres pusztitasait.

    Az persze csak kovetkeztetesek. De mindenkorulmenyek kozott is a semlegesseg celja es erdeke nem eggyeztetheto a tortent mult idok esemnyeivel.
    Sajnos, a tobbseg azt meg ma is ellenzi.
    De vajon miert?
    Egy ezer-eves haboruskodasok alatt a magyar mindeg a vesztesseget es sznvedeseket nyerte.
    Az nem okos dolog am azt kovetni tovabba is.

  • A témához van néhány gondolatom. Először is, nem volt okos, Orbánnak Horthyt dicsérni. A magyarok között még mindig vannak sokan akik élnek abból a korból. Arról, nem is beszélve, hogy az múlt rendszerekben sokan csak szidást és hamis képet kaptak róla.
    Ja, és itt ezen a lapon, NEM az első cikk már a kormányzóról.
    Én éltem abban a korban, és tanúja vagyok kormányzása utolsó éveinek.! Ráadására, már erről is írtam, családi jó barátunk volt: Nemes József festőművész is. Az ő emlékkönyve erről a korról megjelent Budapesten,2012-ben
    A könyv címe:
    „Küldetésben Horthy Futáraként” , Pesten meg lehet kapni a könyvet, 1800 FT.-ért.
    Érdekes könyv. Leírás arról a kis történelmi eseményről, hogy Nemes József leírta emlékeit, mikor Horthy megbízta egy levéllel, amit Moszkvába akart küldeni a háború alatt, hogy M.O. kilép a háborúból. Nemes J. őrnagyi rangban volt akkor,. mert eredetileg ő egy hivatásos katonatiszt volt, viszont kifogástalanul beszélt oroszul , (9 nyelvet tudott)

  • Bendeguz , jól emlékszik az akkori történelemre, jobban, mint a mai politikusok. Sajnos, nem olvasta Orbán a fenti könyvet sem.
    Emlékeim Horthyról, annyi, hogy valóban a náciknak NEM volt elég, hogy behozta Horthy, a zsidó törvényeket, nem üldőzte őket. Sok zsidó barátja volt és NEM volt zsidó gyűlölő! Ausztriban élő zsidó család írta nekem egyszer.hogy Horthy második temetésére
    is elmentek.

  • HAZAI LAMPA , 2017,June 23, 12;46 pm. soraira;

    Tudja kerem hogy kb. 50 ezer magyar zsido-munkaszolgalatosak voltak elpusztitva a dicso Voros Hadsereg alatal a harcokban a keleti fronton?

    Az elso Vilag Haboruban mindossze 10 ezer zsido katona halt hosi halalt.

    Horthy besorozta a zsido-ferfiakat is mint masokat is.
    A naci ill. nemet hadi foparancsnoksag alatt szolgalva nem voltak fegyverviselonek nyilbanitva.
    A cel volt hogy amodon nem toloncolhatta a nemetek oket a gaz-kamrakba.
    No de dicsi Voros hadseregnek az nem szamitott semmit, hogy azok voltak zsido munkaszolgalatosak, vagy fegyverzett katonak. S miert nem ?

  • Tüske Zsófia

    hazai lámpa neked felesleges volt ideszórni Horthy és Orbán védelmében tizenvalahány hozzászólást

    „És Hitler démonizálása mennyire volt tartható álláspont? ”

    ez az egy is pont elég, hogy képet kapjunk – rólad.

    „Speciel az én anyai nagypapámék a félegyházi zsidó boltos szőlőjében dolgoztak, mint napszámosok, és ez nem okozott náluk semmiféle törést.”

    szóval ezt kompenzálod ezerrel.

  • hazai lámpa
    2017 június 23
    6:44 de.

    1. Igen, és túl sokszor esel abba a hibába, hogy aki nem ért egyet a Vezérrel, az gyülöl. Hol orbánt, hol a magyarokat, hol csak úgy.

    2. A Fidesz akkortájt maga definiálta magát liberálisnak. Gyakorlatilag az SZDSZ ifjúsági tagozataként szerepelt a köztudatban. Alkalmasint akkor volt csak igazán egy senki, egy névtelen nulla, egy sértett majdnem-kiszkb-tag. Egy igazi második vonalbeli pótkáder. Valószínűleg pont ezért engedték mikrofonközelbe. Nem számított ellenfélnek, és jól mutatott a borostás fijjuka.
    Azt valószínűleg nem tudhatták, hogy egy történelemhamisító mitoszt gründol maga köré az esetből, és a komlexusai eluralkodnak rajta. Pl. az, hogy mindig a második vonalban volt csak hangnyúl.

  • Bendeguz79
    2017 június 23
    1:18 du.

    A vélemények sosem elfogulatlanok. A gravitáció törvényei nagyjából azok. Olvass fizika-tankönyveket, és akkor majd jó lesz 🙂

    „Mr.Simay vada, hogy Horthy egy puskaloves nelkul adta at az orszagot a nemet cspatoknak.”
    Gratulálok. Már csak annak a parancsnak a keltét kellene megmondanod, amelyben Horthy elrendelte az ország megvédését a német megszállással szemben. A történészek nem tudnak ilyenről. De majd Te megmondod 🙂

    Alkalmasint ami a vér folyását illeti: Horthy-t egy percig nem zavarta a zsidók kiirtása, de a DON-kanyarba sem a tudtán kívül mentek a halálba a katonák. Idegen földön, idegen érdekekért. Nem érzed ellentmondásnak, hogy a doni holtak felett elsiklasz, de a német megszállás ügyében mentegeted a tenger nélkül agyhalottat.

  • Bendeguz79
    2017 június 23
    9:22 de.
    Írod:
    „Mr. Simay hasonloan valotlansagot irt amikor vadolta Horthyt a Nyilas-keresztesek segitkezeseert.”

    Ezzel szemben:
    Horthy Miklós 1944. október 16-án lemondott és egyidejűleg megbízta Szálasi Ferencet a kormányának megalakításával.

    Úgyhogy Horthy mégiscsak Szálasit segítette a hatalomba.

    Ja, és nem tartóztatták le Horthy-t, hanem a fiát rabolták el, és nem Eichman. De mindenre Te sem emlékezhetsz ezek szerint.

  • Horthy Miklós védelmében…

    Hazánk 1920 ba térdein volt, megtépázva, megcsonkítva, polgárháború káoszában – köszönettel csupán a maga javát, érdekeit tekintő Habsburg-háznak.
    1920 tól 1945 ig Magyarország gazdasága, társadalma, tudománya, művészete stb. nagynehezen újból feltápászkodott, megindult újra az élet és dacára a sok nehézségek ellenére, viharos ídőkre, az akkori bonyolult hazai és nemzetközi helyzetben felbírkózta magát Európa szinvonalára.
    Fellendűlt a bányászat, a textil-, bőr-, papír ipar, felépűlt az első alumíniumkohó, az Egyesült Izzó exportálta az izzólámpákat, a Magyar Optikai Művek, a Gamma műszerek világhirûvé emelkedése – a gépgyártás, a Hofner-Mávag traktorai, a Ganz motorvonatok, a Csepeli Weiss Manfred Művek, a Zalai olajmezők felnyitása, a vegyipari Péti Nitrogén Művek, a Ruggyanta Műanyag és Gumigyár, a gyógyszeri Richter Gedeon Művek, kiemelkedő sikert ért el a konzervipar, új iskolák, egészségügyi ellátás, vagy 150 új kórház épitése, villamos energia termelés, falvak villamosítása, mezőgazdasági fejlődések, stb., stb., stb.
    Ezek az elérések mögött nagyrészt a MAGYAR zsidó HONFITÁRSAINK üzleti hozzáértése volt, azok a MAGYAR zsídó ipari bárók stb., MAGYAR HONFITÁRSAINK ! – kik ehez értettek és ők tették a kenyeret a magyar munkásság százezreinek az asztalára az 1920 – 1945 súlyos világválság éveiben!

  • GODOLKODJUNK mielőtt itélkezünk…

    A korai 1920-as évek magyar átlagembere nagyon nehéz körülmények között élt. Általános volt az éhingség, százezrek éltek iszonyatos körülmények között – rongyokban, mezítláb, lakás nélkül. Miközben Bethlen István Egységes Párt-ja a magyar társadalom és gazdaság talpraállításán fáradozott a különböző baloldali és jobboldali pártok, parlamentári visszaélésekkel görcsösen akadályozták iparkodó előretörését.
    A megélénkült baloldali – jobboldali radikális csoportok tevékenységei ellen a redőrség határozottan fellépett. Őrizetbe lett véve a politikai puccskíséretle készülő Ébredő Magyarok Egyesületének több tagja és hasonló sorsra jutott a fegyveres puccskísérletre készülő Fajvédő Párt tagjai is. A Fajvédő Párt nem tudott társadalmi támogatottságra szert tenni, s nem tudták elnyerni az általuk rajongva tisztelt Horthy Miklós rokonszenvét sem, aki egyértelműen Bethlen István Egységes Pártja mellé állt, kijelentve, hogy a jobboldali bajkeverőkbe éppúgy bele fog lövetni, mint a baloldaliakba !

    Sok herce-hurca után, a parlament megszabadult a radikális fajvédőktől, a sok különféle helyezkedő hasonlesőktől – az Egységes Párt megszerezte a képviselői helyek több mint 69%-át és a kereszténypárti képviselők támogatásával az 1920-as évek második fele a kiegyensúlyozott politikai és a gazdasági gyarapodás jegyében telt.

  • Bendeguz79,

    „Legelso vadam a Horthy politikaja ellen ,hogy csatlossa tette az orszagot a nemet birodalomnak.
    Sajnos a sok evszazados Habsbutg gyarmati allapot azt magdnem authomatikussa tette azt.”

    Abszolut nem ertunk egyet. Horthynak (vagy ha nem o lett volna, valaki masnak) szint kellett vallnia amikor mar Hitler kozel volt a haboruhoz. Fel merem tetelezni, hogy a magyar hirszerzes is tudta nagyon jol mi keszul. Tudtak, ha a romanok es a szlovakok csatlakoznak Hitlerhez, Magyarorszag el fog tunni a terkeprol – ha Magyarorszag nem csatlakozik.

    Azon lehetne talan vitatkozni, hogy lehetett-e volna Magyarorszag semleges, es hogy a szlovakok es a romanok (esetleg a horvatok) ezt vajon tiszteletben is tartottak volna? Nem is beszelve Hitlerrol, akinek minden bizonnyal kellett volna Magyarorszag tobb celbol is.

    Tehat, hogy Horthy lavirozni probalt, amennyire ez lehetseges volt, egyaltalan nem a hibaja. Nem nagyon volt mas valasztasa.

    Horthy legnagyobb hibaja szerintem a zsidogyulolete volt, amit aranylag jol leplezett, amig szuksege volt a zsidokra. Ugyan a koraban mindenhol szokasos zsidozas es rasszimus nem tette ot rosszabba, mint amilyen a tobbi volt. Hogy ez mentseg-e vagy sem, azt dontse el mas.

    Az, hogy sikerult neki ugy-ahogy talpraallitani az orszagot valoban az erdeme, bar ebben sem volt egyedul.

    Orban valoszinu csak azert dobta be most ezt a „kiveteles allamferfi” marhasagot, hogy bosszantsa Sorost es a Soros osszes magyar(orszagi) tanyernyalojat. Mert annyit azert tudhat Orban is, hogy ez egy darazsfeszek.

  • Bende-gaz 9,34

    Kibújt a szög a zsákból.

    Igen, lehet így meg úgy forgatni a szavakat. Igaz, hogy mint minden bűnözönek például nehéz volt a gyermekkora. Az mindig enyhítő körülmény…

    Ám azok az átkozott >corpus delictiknyíltan neohorthysta korszak< megnyitásáról, amely pár év múlva már a Budai Várban, az akkorra bevezetett díszes horthysta parádékban és dísszemlékben, valaimnt egy új vidéki nagybirtok rendszerben kulminálhat – amelyek persze a külföld számára [nekik az EU is az] természetesen csak mint túrista látványosságokat képviselnek… Orbán – most képzeljük el abban a kinőtt zakójában – a maga 150 centiméterével, majd ott a 180 cm-t megközelítő Horthyt jelképezve fogadja a dísszázad kétméteres szittya vitézeit. – Szép lesz.

    – Vitézek! Csak szépen és apránként előre az új, s még újabb
    . m u t á c i ó k . felé !!!**
    ˙

    .

    ˙
    *A Horthy politikáját rehabilitálni törekvő ún. megszállási emlékmű mellett, és más már az I.Orbanisztán idején is jelentkező nevetségesen "urizáló" pózai és lépései, de főleg az a feltűnő . h a l l g a t á s a . [azaz, hogy ő soha se határolódott el a magyar nácik horthysta törekvéseitől, inkább némán hallgatott] árulta el az ő tagadhatatlan horthysta irányultságát, azaz a Vezér ilyetén terveit…

    ** Ungváry Rudolf, az 1988-ban alapított '56-os(!) Történelmi Emlékbizottság egyik alapító taja nevezte Orbán rendszerét rendkívül találóan: . m u t á n s . f a s i z m u s n a k.

  • Bende-gaz 9,34

    Kibújt a szög a zsákból.

    Igen, lehet így meg úgy forgatni a szavakat. Igaz, hogy mint minden bűnözönek például nehéz volt a gyermekkora. Az mindig enyhítő körülmény…

    Ám azok az átkozott corpus delictik – ez esetben az ő hatalma, hivatala alatt valahogy mégis előállt mintegy 1milliós különböző minőségű halott egy tekintélyes méretű hullaheggyé – amelyek mégis mindig ott éktelenkednek a legelegánsabb admirilási jelmezen is…

    Az pedig, hogy Horthy árulónak nevezete volna [Erről ha van, hivatkozást kérnék] a nyilasokat és az, hogy ellentét volt köztük, az is csak egyfajta módszer, illetve felfogásbeli különbséget takar, amely csak a nemzetközi nyomás kezelésének módját igyekezett mimikrizi. [Hasonlóan orbán önmaga is megvallotta pávatáncához, amelyet rendszeresen hol otthon, hol meg az Eu-ban lejt, helyszíntől függően más-más dalammal és más-más piruetteket lejtve…]

    Tudniillik a fővezérben (ami az ő igazi, büszkén vállalt ellenforradalmi rangja volt) még éltek és Damoklesz kardjaként a feje fölött lebegtek az őt, nyugati kapcsolatai révén, jobbhíján trónra ültető ANTANT, valamint a magyarországi radikális mozgalmakra valahogy mégiscsak odafigyelő Népszövetség fenyegető intelmei az ő hatalmát illetően. Természetes, hogy a saját hatalmát féltve ebből a csávából mindig igyekezett ügyesen kilavíroznia . m a g á t .., s hogy ez akkor, illetve időnként látszólag egybevágott az ország érdekeivel, ezek a látszatok csak a kurta „szerencse” dolgai voltak, de hosszútávon nem is szerencse, mint sokkal inkább szerencsétlenség…

    Őfőméltósága és rendszere annyira kínosan ügyelt a mimikrire, hogy pééldául évente közölték a Népszövetséggel, amennyiben a Numerus Clausus ellenére, attól esetleg eltérően erre, vagy arra szakra 1,0 avagy 0,5 %-kal több zsidó diákot vettek föl…

    Anno a minőségében a nyilasterrorral felérő fehérterrort is csak ebből a hataloméltető aspektusból szűntette be – tudniillik a népszövetség erre őt többször is figyelmeztette, sőt fel is szólította…

    Az ő ellentéte a nyilasokkal és más hungarista-söpredék -szövetségekkel kizárólag erre az álcázásra irányult.

    Egyszóval ha mai analógiát kell vonni – leszámítva a két kor egyes történelmi specialitásait, egyes események részletkérdéseit – n i n c s . k ü l ö n b s é g . az ő és a nyilasmozgalom, valamint az . O r b á n – J o b b i k . között húzódó feszültség vonatkozásában…

    Ami pedig az önkényesen magukat „a hálás zsidóságnak” kikiáltó, tulajdonképp árulók esetét illeti, akik még meg is koszorúzták azokat a kenderesi pudvás csontokat, ezek az említett gazdag , ám szolgalelkű kártyapartnerek, és a fővezér portugáliai ( a nettó legalább 450˙000 halott árulója) eltartóinak az illetéktelen leszármazottai voltak, mely társaság egyáltalán nem bizonyít semmit az ellentengernagy ártatlanságából sőt, éppen ők azok „a kivétel, amely erősíti a szabályt”. Mert a szerecsent nem sikerült megmozsdatniuk.

    Horthyt „de jure” Nürnbergben is csak, egyedül és kizárólag
    S z t á l i n . generalisszimusz effektív beavatkozása ” t e t t e . á r t a t l a n n á”, illetve húzta ki a neki úgylátszik, s tán nem is véletlenül szimpatikus generális fejét a biztos hurokból. – Ugyanis Sztálin, bár ellenkező előjellel, ám Horthyval nagyjából egyidőben, ugyancsak választás nélkül, csupán „de facto” ült fel a maga országa „trónusára”…

    E sztálini lépés úgy igazán ma nyert jelentőséget azzal, hogy Orbán Kormányzónk az ő nagy példaképe emlékét a hosszútávú* . t e r v e i n e k . m e g f e l e l ő e n . érzése szerint végre most, ha nem is teljesen kibontva, de paraszti énje már nyíltan is kimondhatta a Horthy – és ellenforradalmi sleppje, miniszterei – iránti mélyen táplált nagyrabecsülését, ami igazából egy hálás lábtörlő ódája a sáros bakancs felé…

    Ezzel végre jelt adhatott a szélsőjobb híveinek is egy új, >nyíltan neohorthysta korszak< megnyitásáról, amely pár év múlva már a Budai Várban, az akkorra bevezetett díszes horthysta parádékban és dísszemlékben, valaimnt egy új vidéki nagybirtok rendszerben kulminálhat – amelyek persze a külföld számára [nekik az EU is az] természetesen csak mint túrista látványosságokat képviselnek… Orbán – most képzeljük el abban a kinőtt zakójában – a maga 150 centiméterével, majd ott a 180 cm-t megközelítő Horthyt jelképezve fogadja a dísszázad kétméteres szittya vitézeit. – Szép lesz.

    – Vitézek! Csak szépen és apránként előre az új, s még újabb
    . m u t á c i ó k . felé !!!**
    ˙

    .

    ˙
    *A Horthy politikáját rehabilitálni törekvő ún. megszállási emlékmű mellett, és más már az I.Orbanisztán idején is jelentkező nevetségesen "urizáló" pózai és lépései, de főleg az a feltűnő . h a l l g a t á s a . [azaz, hogy ő soha se határolódott el a magyar nácik horthysta törekvéseitől, inkább némán hallgatott] árulta el az ő tagadhatatlan horthysta irányultságát, azaz a Vezér ilyetén terveit…

    ** Ungváry Rudolf, az 1988-ban alapított '56-os(!) Történelmi Emlékbizottság egyik alapító taja nevezte Orbán rendszerét rendkívül találóan: . m u t á n s . f a s i z m u s n a k.

  • DonGolo 5:22
    nyomtatásilag fals
    kommentem törlését
    kérem Christopher Adam főszerkesztő Úrtól.

    (A jó, hibátlan szöveg: D.G. 5:24)

  • Pityi Palkó
    2017 június 23
    9:30 du.

    Mint fentebb, más, rámutatott. Avassuk szentté Hitlert is…..
    Elvégre az a pár millió áldozat… Hátistenkém hullott némi forgács….

  • Ökör Tamás! 12:02

    Mégis, hány év, vagy hány század tesz egy népet, csoportot, családot vagy személyt úgymond befogadottá. Ki mondja meg azt, hogy a Novák, a Dvorák, a Kubatov, Imrédy, avagy a Schwartz nevűek a befogadott, avagy a kitagadott kaszt tagjai közé sorloltatnak bármely – és melyik – Ökör, vagy Ökörkör által…?

    S hogy „mit műveltek a zsidók Magyarországon” ahogy ezt Ökör Úr a hozzá méltó, ökörhugyozás szerű fortyogásában idehányta a KMH oldalára, bizonyítva a cikkíró Ökör Tamás megnyilvánulásaiban így továbbélő setét megállapításait, arról csak annyit, hogy a Kiegyezés után a párnacihából előkerült „tőkéjükből” varázsoltak egy középkori országból, városokból végre valahára modern, ipart, szecessziót és Art-Deco-t, stb., egyszóval egy XX.századi, európai színvonalú kultúrát. Arról sem ők tehettek, hogy az ilyen primitív, tiszaeszlári szintű, szóval hiedelmeken nevelt népséget nem sikerült máig sem mondernizálni, és még mindig csak a gyűlölködésben és antiszemitizmusban látják a boldogulásuk útját… Ahelyett hogy végre legalább megkövetnék legalább a véletlen(!) mégis életben maradott áldozataikat…

    🙁

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    Már az Amerikai Népszava, de a KMH lapjain mi is évek óta hangoztatjuk, hogy Orbanisztánban Horthy-restauráció van készülőben… És íme ! Itt van.

    Nem véletlen, hogy a virtigli Horthysták, de még a terrorházabeli nyilasok is rögtön vért hányva kardot rántanak, ha mi, demokraták az ő hirhedett atyjuknak a történelmileg igazolt tényszerű dolgait csupáncsak elő merészeljük cibálni…

    .

  • Andy, te meg azt hiszed, hogyha valaki leírja az igazságot, akkor védi Orbánt.

  • Tisztelthölgyekésurak! 7:34

    Persze, hogy ideges a Fid SS, amikor úgy érzi, hogy a nagy és egyre színesebb, újra horthyasító, világrengetően szép projektjükbe belepiszkítotok.
    Most pedig képzeljünk egy európai tagállamot amely Horthy Miklós ellendiktátor elveire építi az államrezon fő vonalát. Nem is kell elképzelni, csak ki kell nyitni a szemünket. Itt van a szemünk előtt: Katonák sorakozóóóóó – nemsokára soroznak minket…
    Úgy egyébként Orbán, afféle faluvégi jó machiavellistaként (első a hatalom és a harács), előre beszámítja a kf. hatásokat. A, B és még C ellenvariánsai is vannak az egykori disznópásztornak az ellenlépések visszaverésére, az esetleges visszalépésének az egérútjait is előre beprogramozza – a „stáb”. Nem véletlen az a sok egyre újabb fegyveres biztonági „magánhadsereg” körülötte mindenűtt…

    Azért barátaim! Legyünk lojálisak – legalább Horthyval szemben – Horthy nem lopott… 😀

    .

  • Zsófia, én nem szégyenlem a rokonaimat, azért írok róluk. Te ellenben leírtad, hogy katona család volt a tiéd akkoriban, mégis szidod azt a kort. Akkor kettőnk közül ki is kompenzál?

  • Andy Mage 7:54

    🙂

  • Andy! 7:45 ugyancsak: 🙂

  • Pityi Palkó, sok megoldatlan probléma maradt a Horthy-korban, bár a Károlyi-kormánynál azért sikeresebb volt. A mezőgazdaság nagy vesztese volt annak kornak, elvesztettük az addigi piacokat. A hatalomban fölborult a három uralkodó osztály egyensúlya. Az arisztokrácia és a nagytőkések szembekerültek a dzsentrivel. Az úri középosztály radikalizálódott, főként a katonatisztek és a vezető tisztségviselők. A parasztságot kizárták az uralmi konszenzusból, lsd. Kisgazdapárt.

  • Pityi Palkó
    2017 június 23
    9:30 du.

    Az utolsó bekezdésedben a lényeg: a lakosság 5-7 százalékát kitevő zsidók közül az erős pénztőkével és vállalkozói tehetséggel megáldottak helyreállították az ország gazdaságát, megküzdve a világgazdasági válsággal is.

    Ennek eredményeképpen a társadalmi és gazdasági életet befolyásoló, és kézbentartók nagyjából 70 százaléka lett zsidó, ami tűrhetetlenné(?) vált a hangadóknak, és ezért 1938-ban Horthy asszisztálásával megalkották az első zsidótörvényt! Ezzel a zsidókérdés előtérbe került, és mindennapossá vált, ezért gyorsan megalkották 1939-ben a második zsidótörvényt, szintén Horthy hallgatólagos jóváhagyása mellett!
    És mindez nem volt elég, következett a harmadik zsidótörvény 1941-ben! És Horthy ismét nem emelt kifogást.

    És ebben az évben Erős Pistákkal tele az ország, hadüzenet Szovjetuniónak, amit nem kértek a németek, majd 1942-ben felállítják a 2. magyar hadsereget és elküldik a Don-kanyarba a fegyvertelen MUSZ századokkal együtt. Ez is Horhy asszisztenciájával.

    Orbán Viktor szerint példakép lehetne Horthy? No hiszen…

  • Orsós Elemér 8.55, az őszirózsás forradalomnak (1918) volt társadalmi támogatottsága, ha jól tudom. Ha Károlyi megcsinálta volna a földosztást, megnyerte volna a parasztokat. Csak ugye szokás szerint cserbenhagyták őt balliberális támogatói. Fontosabb volt nekik a hadsereg leszerelése, mint a közrend fenntartása. De azt nem hiszem, hogy ez a háttér hatalom miatt lett volna. Inkább a gyávaság és tudatlanság miatt. A szocdemek jobban bíztak a kommunistákban, mint a magyar emberekben (Tanácsköztársaság). A liberálisok meg csak nagyítóval voltak láthatók.

  • Andy Mage 7:37!

    Hogy akkor, a nyolcvanas évek vége felé mit is gründolt össze ez az „üldöztetése” 😀 során kettéfűrészelt óriás, arra csak A MA adja meg választ. MA Ő Orbanisztánban a leggazdagabb ember, pláne ha beszámítjuk a a szintén nulláról startolt, szintén faluja-beli, eredetileg gázos multú Stróman Lőrinc, önmaga-sem ismert vagyonát is. És a Führerünk mindezt nem ám gazdasági vállalkozásból, hanem csakis politizálásból „gründolta” össze…

    Esküszöm, sokszor jut eszembe, hogy ez a kétes alak már akkor és ott, ama úgynevezett Ellenzéki Kerekasztal körül sertepertélve is magának „gründolta” már saját, mai jogszabályrendszerét is, legalábbis a környezete elhülyítésével tudatosan készítette elő ezt.

    És csupán még egy gondolat sor:

    N é h a i . Ifjabb Várady András juhász, ha nincs Gázos Mészáros Stróman Lőrinc felcsúti önkormányzó, akkor e juhász még ma is él. Mészáros viszont még ma is egy senki lenne, ha nincs mögötte e permanens gründoló Orbán Viktor, ez a . k e r e s z t a p a…

    Ehhez ajánlott alapirodalom:

    A MAGYAR MAFFIAÁLLAM ANATÓMIÁJA
    [tudtommal angolul is létezik]

  • A magyar nemesek es volt magnasok alig voltak anayagi allapotoaikban segiteni a Horthy csaladot penzel emigraciojaban.
    Azok zomei „szenet-lapatoltak nyugaton ” sok evekig.
    Mindenuket a Rakosi rendszer elkobzott magyarorszagon.
    Nygaton mint a „DP”-ek nyomorogtal.
    Meg a US-ban is volt gyakorlatom sokkakal akik valamikor Magyarorszagon nagy urak voltak. De nyugaton semmik.

    Orok emlekem maradt sokakrol, pl. one Dr. Torok laszlo, a „Hangya” vezerigazgatoja. szenlapatolasokbol tengette maggat sok even at. Vegre mint VAS-ESZTERGALYOSSA kepezte magat.

    De a Horthy csladot egy ideig 45-utan a John McCormick,segitette penzel. A volt US kovet magyarorszagra (1933-1941) akinek lehetosege volt ismerni Horthy=t,s mind az akkori magyar jelentosegeket.

    Horthy semmit nem kapot meg elet-torteneytenek (Ein Lieb fur Ungarn) kiadasabol sem. Tobb zsidok adakozasabol fozettek annak kiadasat. Jovedelmet az NEM hozott.
    Horthy-nak NEM volt vagyona sem penze.
    A Kenderesi csaladi hazat es foldjet elkobozta Rakosi.

  • Andy Mage
    2017 június 23
    7:54 du.
    Na, na! Kicsit gondolkodjanak az elvtársak!
    Horthy KÉNYSZERÍTVE volt a lemondásra. Fiát internálták, stb. Nem örült Szálasinak, és nem az az ember volt, aki csak úgy lemond! A németek megszállták Magyarországot azért, mert Horthy „Zsidó politikáját” nem helyeselték! Szálasi alatt már a zsidók deportálása üzembe jött!
    A „szocialista” uralom alatt, egy nagy mumust csináltak főleg, Horthyt.

  • Figyelő, szerintem abban hibázott Orbán, hogy államférfinak nevezte Horthyt. Államférfinak azt a politikust nevezzük, aki egyik rendszerből sikeresen átdobja a népét egy másikba, pl. Kohl kancellár, aki egyesítette Németországot. Horthynak ez nem sikerült, hiányzott egy nagy dobás, de amúgy jó politikus volt. Pl. ha kiugrik sikeresen a háborúból, akkor nem lett volna nyilas rémuralom. Azt viszont el kell ismerni, hogy a kulturális élet pezsgett abban a korban, mennyi híres magyar alkotta akkor az életművét!

  • Drizari 8:34, sok igazság van abban amit írtál. Csak azt hagytad ki, hogy a rekord munkanélküliségről az „aljas, mocskos fasiszta magyarok” tehetnek. Tehát minden, ami működött az országban, az zsidóknak köszönhető, a 3 millió koldust meg a magyarok gyártották (irónia).

  • AndyMage, a te hibád a szalmabáb érvelés. Senki nem mondta azt Hitlerről, amit vizionálsz. Viszont a háborúnak 75 éve vége van, ha nem vetted volna észre. Senki nem kíváncsi a gyűlölködésre, vagy akkor vegyük elő az angol bűnöket is, meg a többiekét!

  • Figyelő!

    Nagyon örülök,hogy hozzászóltál és konkrét tényeket is írtál,én
    akkor még nem éltem,de az idősebbektől,ismerősöktől sok információt kaptam,meg hiteles internetes dokumentumokból is tájékozódtam.
    A háború után,majd 56-ban amikor szovjet uralom alatt álltunk
    (gyarmat voltunk) sok komcsi (szoci elődök…)még az elnyomóknál
    is kegyetlenebbek,vérengzőbbek voltak…..sokan megúszták a számonkérést,vagy felmentették őket..(Biszku és társai…) .na erről se ártana cikket írni…..
    Amúgy ha a „szovjet hősöknek”,akik raboltak,erőszakoltak lehetett emlékművet állítani,akkor talán egy kormányzónak is lehet,aki nem követett el ilyen ocsmányságokat!

  • ANDY MSAGE irta;

    „Horthy Miklos 1944 Oktober 16-an lemondott es egyideileg Szalasy Ferencet bizta meg kormanyanak alakitasaval.”

    Maga nagyon jatszik a szavakkal !

    A teneyk jelentosen masok voltak.

    Hitler kovetelte az Austriai talakozoik idejen a pro-nazi miniszterelnok kijeloleset.

    Horthy, Lazar Gezat jelote ki miniszterelnoknek.
    Lazar parancsot adott a fegyveres ellenalasra HA a nemet csapatok a zsidok tovabbi ki-toloncolasat probalnak.

    Oktober 15-en, Skorzeny SS egysegei, nehany Tiger tankokkal a Becsi-kapu-nal valo osszecsapasban, tobb magyarkatona vesztette eletet. Tobbek megsebesultek.

    Mivel a Szoviettel valo „armistic” eggyezmeny a nemetek tudatra jott.
    Fiat Miklost, aki annak ugyeiben volt a kepviseloje a kormanynak, a nemtek letartoztattak, s szonyegbe csavarva azonnal Dachauba szallitotta az SS.

    Horthy-t Vassenmnyer (Hitler kovete) tartoztatta le, s kijelentette Horthy-nak HA nem irja ala lemondasat a kovetkezo nap ( Okt.16) reggelen fia Miklos kilessz vegezve.

    Horthy fegyveres eroszak alatt azt alairta.
    Eichman engedte Szalasit a bortonbol.

    Horthy emlekezeseiben ( Ein lieb fur Ungarn) hogy SOHA nem mondeott le, csupan alairasat cserelte egyetlen fia eleteert. S hogy barmi engedelmesseg a halal fenyegetes a toltott-fegyver mogotte soha nem a hitelesitheto.

    Inkabb kozel alt a Nagy Imre sorsahoz.

    Tehat az esemenyek igen masak voltak. Sokfelekeppen abrazolhatok valogatott szakertok szavaikk alatl.

    Javaslom olvassa megbizhato adatokat, nem az egyoldalu propaganda forditasokat.
    Probalaja „Horthy” bio-jat a WIKIPEA-n. Vagy a Britanica, stb. electronic konyvtaraiban.

  • DON GOLO soraira;

    Igen, az igazsag mindeg, meg ha idokkel kesobb is ,de „kibujik a zsakbol”.

    A bizonyitott adatok, jegyzokonyvek, birosagi dossziek, nemzetkozi kivizsgalasok adatai nem eggeyznek a propaganda celu kijelntesekkel.

    Az a „Horthy” eseteben is valo. Persze az nem ment senkit a felelosegtol tetteiert.

    De mint elobbiekben a soraimban tisztan jeleztem, hogy Horthy legnagyobb vetke volt a „semlegesseg”-et mellozni, de azt 1920-ban lett volna szukseges minden erovel kovetni.

    Azon kivul, Horthy a hibai kovetkezmenyeinek lett az aldozata.
    Eross semlegesseg hianyaban, a 30-as evektol lehetetlenseg volt a nemet birodalmi hatalomtol elmaradni.

    Soakaik kedvelikaz „OFOMELTOSAGA” cimzetet dobalni, mint ragalmakat.

    De Uram, a valosag hogy az NEM volt Horhty tette.
    Az csuapn az ezereves tarsdalmi rendszer megfelelo cimzesegge amint letezett.

    S azert lenyegeben csak Vajk vezert (akit maguk csak Szent Istvan_ neven ismernek).

    „Szent Istavan”-uk aki valojaban eladta a magyart a „szent nemet Romai birodalom”-nak, ezere eve elott.

    S azzal, nem csak hogy a Magyar eldobta nemzeti onallaosagat, multat, hagyomanyait, kulturajat, vallasat, meg sajat nyevet es irsaat is ,de tarsadalmi es gazdasagi rendszeret is !

    Azon nyugati Feudalis remdszer cimei altal lett a nemzet vezetoje „Ofo-meltosag” s a „Legfelsobb Hadur”.

    A magayrok azelott TEGEZTEK vezetoiket, de meg a kiralyt is.
    Tahet inkabb „Szent Istvanuk” vadolhatobb azert,s nem Horthy !

    Mivel efogadta a Keresztenyizmus elvet, azzal a Fedudalis tarsadalmi es gazdasagi rendszert is.

    Azzal valt a fuggetlen magyar egyen nyomorult, ingatlanelkulli es semmivel rendelkezo „jobbagy”.

    Hat hogy a pokolban vadolhatnak azert Horthy-t?

    Eppen az amit jeleztem a Mr.Simay sorai ellen hogy „sorai, gondolatai nem elfogulatlanok”, hanem nagyon ELFOGULTAK !!!

  • Bendeguz79
    2017 június 24
    11:55 de.
    Köszönet, hogy helyettem is leírta a történelmi igazságokat. Nekem már ehhez nincs türelmem, annyiszor leírtam, HIÁBA!

  • Valasz MIKLOS soraira;

    A semlegesseg az egyedulli allaspont a veres es pusztito haborukbol elmaradni !

    De, Magyaroszag eseten, ha Horthy-t vadoljuk a haboruba valo bekeveredesert, azt teljesen keptelenseg lett volna elerni amikor mar Hitler hadai elfoglaltak Nyugat Europa legtobb nemzeteit.

    Kezdve azt 1920-tol, sot a Varseles-i beke-moratorium eseten tenni hitelesse, mind a gyoztes nyugati es Szlav orszagok (velhetoen kozottuk a Szovietet is) lett volna leglehetobb sikereskedni, s meguszni mind II.V.H. aldozatait, de a Holocust-ot is.
    A Szoviet megszallas es a dicso voros-paradicsomtol valo mentesseg lett volna egy masik aladasa a magyarnak.

    No de, azt maguk ma is ellenzik tobbsegben.
    Hasonloan a jelen kormany es mag az itten torekvo liberal-bal erok is.

    Tehat mit velnek ? Eljen a csatlossag es a hadakozasok ?

    Mert az az egyedulli lehetoseg a nemzet joveijet illetve.

  • Nehany szo megjegyzesek a HAZAI LAMPA soraiban a DRAZIRI-hez adott valaszaban.

    Ahol emlitest tett a „harom millio koldus” esetere.

    Valosag, koldusnak lenni Magtarorszagon az hivatalos foglalkozaskent volt elismerve es engedelyezve.

    Mind az Biblia alapon volt veve, hogy az anyagilag sikeresebbeknek erkolcsi kotelessege volt a szuksegesek-nek gondjait viselni.

    Jolemlejkszem gyermekkormbol, Cipo Kalira. A kozseg (ahol en eltem gyermekkoromban)jol ismert „keregeto”-je.
    Cipo Kalinak(nem cigany) 16 gyermeke volt, volt sajat haza (ONCSA haz). Soha-sehol nem dolgozott.
    A mozi mogottti kugli-palyan toltotte napjait. Ahol volt kocsma is (bor-sor-palinka meres).

    Szerda volt a kergetok napja. Szeretett apam ot-pengost szokot adni neki.Minden jobb korulmenyek-kozott elok adakozasa volt a „kapital”-annak az alapja.

    A „felszabadulas” utan, szeretet-anyam talalkozott felesegevel, akinek akkor takaritania kellet a kozsegi es a part irodaikat, tette a megjegyzeset; hogy „jobb volt a multban”.

    Szegenynek lenni soha nem lehetett irigyre melto, sem kivanatossag senkinek.
    De sajnos az lett a Magyarorszag tarsadalmi es gazdasagi rendje, a Kersztenyizmus es az azzal jaro FEUDAL rendszer alkalmazasa.
    Az volt VAJK vezer (Szeny Istvan) tette a Szent Nemet Vallas Birodalomhoz valo behodolasa.

    Nem olvastam soha ,hogy barki is valaha vadolta volna Vajk es atobbi osi-vezereket a szuksegtelen behodolasukert. de miert nem ?

    Folytatas kovetkezik.

  • FOLYTAYAS elobbi soraimhoz.

    Ahol mar jeleztem Vajk vezer vetkeinek a kovetkezmenyeit.

    Meggyozodesem a tortenelmi adatok alapjan, hogy az orokkevalo atkos kovetkezmenyeket hozott a magyarsagra.

    Vajk vezernek NEM volt let-szukseglet behodolni a nyugati Kersztenyizmushoz, sem a feudalis gazdasagi es tarsadalmi rendszernek.

    Mivel a magyarok kivallo, es felelmetes hadakozo, de porthazo lovas muveletekkel nyugtek s felelmlitettek mind a nyugati kereszteny nemzeteket.
    Konnyen felfoghato, hogy azok boldogan eltek volna a bekes magyar szomszedaikkal.

    De arra azokat megnyerni csupan a bekes elet es joszomszedossag lehetett volna a meggyozo.

    Hasnoloan evszazados tiszteles es dicsoitese Matyas kiralynak a magyarok altal.
    De a masik oldala a valosagnak, hogy Matyas anyagilag tonkre tette a nemzetet a rettenetes adoztatasaival.

    Kellett a penz a nagy Fekete zsoldos hadsereg fentartasara, de meg az oriasi adakozasait fedezni amit a Papasagnak nyujtott. Mert Matyas elet-celja volt hogy a Papa a Szent Romai Csaszarrnak nevezne ki.
    Az soha nem tortent meg. De a sok adakozas Romanak az elment, amit a nmezet lakossai viseltek az arat.

    Mathas halal utan a birodalma ossze-omlott. Hires Fekete Hadserege, a fizetesek hianyaban feloszlott, s mint rablo-bandakka alakulva fosztogatta a lokossagot.

    A hatalomert valo civakodasok es kuzdelmek a nemzetet tonkre tette. A novekvo Ottoman hatalommal szemben nem volt kepes a nemzet sikereskedni.

    Jott nem csak 150 eves Ottoman uralom, de kovetkezmenyekent a 400 eves Habsburg csaszari meghodoltsag.

    1914-ben a nagyhatalmak gazdasagi erdekei a nemzetet verontasba sodorta.A nemzetnek nem volt onnallo hatarozata abban.

    A haboru utan Magyarorszag kaoszba esett. Idegen megszallo cspatokra volt a kenyszer.
    Sajnos a magyar ismet a mult hibait kovette. Ellensegeskedve vette a haboru utanni beket, s a kialakulo rendszer csak a mult hibainak a koveteset latta. Semlegesseg a kerdesen kivul alt. De miert ?

    Talan a hatalom visszaszerzese lett volna a cel, inkabb a remeny? Visszanyerni haboruval a szomszedos nemzetek teruleteit? Lett volna az mozdito ero a Magyarnak csatlakozni ismet a haboruba?

    Akar mi is lett volna, de veres vetek volt az ketsegeken kivul is.

    De most miert ismet azt ohajtja kovetni a magyar ?

    Mikor fog tanulni a magyar a mult hibaibol?
    Olvasva a cikkeket ezen a MKH-on es a HFP lapjan, a valsz ugy remlik hogy SOHA.

    Csatlossag es hadakozas a magyar nemzeti jelszo !

    Siralmas, barki is velne a jovot !

  • FIGYELO soraira;

    Figyelem, turelem, es remeny az egyedulli megoldas.

    Minden mas csak ertelmetlenseg, sikertelenseg es on-pusztito tettek.

  • Bendeguz79,

    Ugy latom, hogy nagyjabol egyetertunk.
    De vannak itt, akik zsigerbol es vakon gyulolik Horthyt. Ennek valoszinu elvi es nem szemelyi okai vannak.

    A fenti cikk legnagyobb hibaja az, hogy a szovegkornyezetbol kiemeleve idez.
    Ha valaki vegighallgatja az egesz beszedet, kivilaglik szamara, hogy Orban ebben a beszedeben elitelte Magyarorszag masodik vilaghaborus tevekenyseget. Tehat amikor Orban Horthyt magasztalta nem a II. Vilaghaborus szerepre gondolt, hanem a gazdasagi es kulturalis eredmenyekre.
    Ezt minden targyilagos ember azonnal kiszurja a beszedbol, csak olyanok lovagolnak ket kiragadott szon, akik esztelenul, vakon gyulolkodnek. Mikozben masokat vadolnak ugyanazzal.

  • Andy Mage
    2017 június 24
    6:06 de.
    Nem akarok senkit szentté avatni.Csak gondolatébresztőnek közlöm az alábbiakat:::::
    A kommunizmus fekete könyve (Le Livre noir du communisme) 1997 novemberében jelent meg:
    A könyv adatai szerint a kommunizmus számlájára mintegy 100 millió áldozat írható (s ezek csak a halálos áldozatok):

    Szovjetunió: 20 millió áldozat;
    Kína: 65 millió;
    Vietnam: 1 millió;
    Koreai Népi Demokratikus Köztársaság: 2 millió;
    Kambodzsa: 2 millió;
    Kelet-Európa: 1 millió;
    Latin-Amerika: 150 000;
    Afrika: 1,7 millió;
    Afganisztán: 1,5 millió;
    a nemzetközi kommunista mozgalom, illetve a hatalomra soha nem került kommunista pártok számlájára pedig körülbelül 10 000 áldozat írandó (14. o.).
    Ha összeadjuk itt nagy szám jön elő.

  • Most lattam az ABC News-on hogy Orban nyiltan magasztalta Horthy-t.

    Mr. Simay mind az maga blah-blah-ival nem volt kepes jelenteni azt az egyszeru esemenyt.
    Persze ahir-jelentes ugyszinten kozolte a zsido-szervezetek vezetiy akik elleneztek Orban allaspontjat.

    Tehat asok propagandasagok kozoot a z esemeny pontja elveszett. Az az itteni szelsosges jeournalizmus erdemenye.

  • TOTH PETER soraira.

    De ok azt velik szelsosegesegeknek. A valosagot nem szabad jelenteni. Csak a propagandat ami a vorosek celjait elolenditi. Nem tudta azt Maga ?

  • MIKLOS soraira.

    HA Horthy a Varsellesy-beke asztalanal kijentette volna Magyarorszag semlegesseget, s kerni azt minden hatalmanak elismerni es garantalni, Magyarorszag meguszta volna mind a II.V.H. kegyetlensegeit, a Holocust aldozatait, de meg a Szoviet megszallast es a communista uralmat, es az 56-os forradlamat is.

    S amint figyelembe vennek az 1920-1940 kozotti gazdasagi,tarsdalmi elolenduleseket, ma Magyaroszag egy pelda nemzet lenne a felvilag elott.

    Persze a semlegesseg es haboruk mentesen elni ,az elkpzehetetlen a Magyaroknak ma is.

    Ma is csak a csatlossagot es a nemzetkozi problemakban valo veres reszvetelekt kedvelik. Szegyenletesseg !

  • Bendegúz 1:45, a feudalizmus a Habsburg királyok alatt szilárdult meg Magyarországon. Ennek oka az európai munkamegosztás volt, ti. Nyugatnak Kelet-Európa volt az éléstára, és felvásároltuk az ipari termékeket. Itt nem alakult ki polgárság.

  • Miklos
    2017 június 24
    3:03 du.
    Köszönöm, hogy erre a fontos pontot megvilágította!
    .

  • Miklos
    2017 június 24
    3:03 du.
    Köszönöm, hogy erre a fontos pontot megvilágította!
    .Nem fogadja most el a beírásom? Érdekes!!

  • Bendeguz79,

    A semlegesseg kapcsan hadd tegyem hozza, hogy Ausztria is semleges volt, es minden orszag garantalta hogy ezt tiszteletben tartja. Aztan jott az anschluss.
    Gondolom Csehszlovakia teruleti epseget is garantaltak, csakugy, mint Lengyelorszaget, vagy Hollandiaet. Soroljam?

    Miert pont Magyarorszag maradt volna ki a szorasbol, ha nem lep szovetsegre a hitleri Nemetorszaggal?
    Raadasul, nagyon valoszinu, hogy a magyarokat erosen utalo romanok es szlovakok tettek volna e nemes gesztust Hitlernek.

    Az lehetseges, hogy a semlegesseg fenntartasa mellett Magyarorszag tartott volna egy nagy hadsereget, de kerdes, hogy ki szerelte volna fel azt modern fegyverekkel es gepekkel, hogy kepes is legyen megvedeni magat Magyarorszag legalabb a szomszedai ellen?

    Szerintem egy kicsit komplikaltabb ez a kerdes, es en nem tudom pontosan milyen askalodas ment vegbe a szomszed orszagok reszerol a 30-as evek kozepetol, tehat biztonsaggal nem tudom eldonteni hogy volt-e egyaltalan lehetoseg a semlegessegre.

  • Figyelo,

    Szivesen!

    Erdekes, hogy ez senkinek sem tunt fel.

  • Bendeguz79,

    Az amerikai hatterhatalom mediaja (CNN, MSNBC… stb) mar-mar nevetseges. Felesleges idotoltes olvasni, hallgatni, vagy nezni.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2017 június 24
    7:34 de.

    A restauráció kb. öt éve zajlik.-óta nyiltan.
    A blogszférán kívül ez alig zavar valakit a jelek szerint

  • tóth péter
    2017 június 24
    4:04 du.

    Ne relativizálj Egyelrőre maradjunk annyiban, hogy Horthy egy utolsó, rasszista, gyáva csirkefogó volt.
    A többieken is végigmehetünk ettől.
    De nincs az a Sztálin, Un, és akárki, akinek a tevékenysége felmenthet bárkit.
    Csak akkor, ha a téged agyon, bocsánat koponyacsonton verőket is felmentik majd azon az alapon, hogy sokakat vertek meg a történelem során.

  • Bendeguz79
    2017 június 24
    5:27 du.

    A fenti cikk kép alatti sorai:
    „Akkor, amikor a miniszterelnök kijelentette: „Horthy Miklós kivételes államférfi volt”. ”

    Azt, hogy nem tudsz írni, pontosabban egy műmájer és láthatóan szándékolt „akcentusban” gépelsz, azt értem. Kell az image-hoz. De, ha olvasni sem megy, akkor mihez szülsz hozzá? A címhez?

  • Bendeguz79
    2017 június 24
    11:55 de.

    ANDY MSAGE irta;

    “Horthy Miklos 1944 Oktober 16-an lemondott es egyideileg Szalasy Ferencet bizta meg kormanyanak alakitasaval.”

    Maga nagyon jatszik a szavakkal !”

    Átadta a hatalmat Szálasinak vagy nem?
    Átadta.
    Felszólított az utolsó hadparancs a németekkel szembeni ellenállásra? Nem.

    Lázár nem szólított fel ellenállásra.
    A várban a történelmi tények alapján a kormányzó testőrsége és a Palotába betörő német katonák között volt szórványos lövöldözés.
    Reguláris, kormányhatalmi elrendelésre zajló ellenállás tehát nem volt.

    Bendeguz79, Bendeguz79….
    Nem megy ez kendnek…

  • HAZAI LAMPA soraira;

    A Habsbugh csak a torok visszaszoritasa utan nyerete a lehetoseget magayrorszagot gyarmattava tenni. Az a 17. szazadban tortent! Emlekszik?

    A Feudalizmust a Keresztenyizmusssal vette at Vajk vezer 1001 tol kezdve.
    Harszaz eszdendot figyelemen kivul hagyott !

  • Orsós Elemér

    Voronyezs
    2017 június 23
    6:15 de.
    Két numera között azért elgondolkodhatnál azon hogy, a két numerus clausus törvénynek olyan országsorvasztó előzményei voltak a szupertevékeny főrészvényesek hiperaktiv részvételével, amiért hálálkodni abszurdum lett volna!!!

  • MIKLOS soraira;

    Meglarasat persze jelen hatarozat alapjan tette, hogy On ellenezne Magyarorszag semlegesseget ugy a multban mint a mai jelenben.

    Persze senki nem allithatja biztonsaggal hogy az multban ez vagy az tortent volna HA , a korulmenyeket maskent vette volna a nemzet.

    De Swajc esete tiszta. A Westfalleni beke altal es a maguk telejes semleges hatarozataik es meglatasuk tette azt is lehetove.

    Auisztria NEM jelentette semmi semlegesseget 1920-ban a Varselesy beke idejen. Csuoan azt remeltek a NEM pro-German elemek ausztriaban.

    Hitler NEM szalta meg, vagy NEM foglalta el Ausztriat, hanem a lakossag ohajait eligitte ki elfoglalni „sz\ulofoldjet”.

    Lengyelorszag csatlossa volt a nyugati eroknek.
    Csehek nem voltak semlegesek !

    De mind azon nemzetek melyeket Hitler megszalt DE azok nem mutattak fegyveres ellenallast, szazszor jobban jottek ki a haboru utan. Mint Hollandia, Luxemburg, Swed es Norvegia, Dania, stb.

    Csupan a Swajciak voltak semlegeseg 400 eve.

    Semlegesseg nem jelenti a kereskedelem nem-gyakorlasat.
    Swajc sikeresen folytatott kereskedlmi akciokat mindket fellel a haboru idejen is.

    Miklos, mielott ellenez valamit, racionalisan szukseges azt az alnyt elemzni. Azt Maga nem tette, csak elitelte es ellenzi oszinte dontese hianyaban.
    Belatja azt ?

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2017 június 24
    5:40 du.
    Igaza van, de szerintem a semlegességbe Európa önző nagyhatalmai soha nem egyeztek volna bele, mert a csonkítással az volt a céljuk, hogy Európa közepén egy rivális gazdasági nagyhatalom soha ne jöhessen létre!

  • Elnézést,de annyi sül…, bocs pontatlanságot hordtatok össze.
    1.Bendegúz: Brezsnyev a II. vh. folyamán nem volt hatalomban. Ő Hruscsovot követte a Szovjetunió Kommunista Pártja első titkári székében a hatvanas években. Magyarországot a II. Ukrán Front szállta meg, Malinovszkij és Tolbuhin marsall vezetésével.
    2. A Horthy-rendszer már azért sem lehetett demokrácia, mert nem volt titkos választójog. Sokan szavazhattak ugyan, de csak a városokban volt urna és szavazólap: vidéken a listákat nyilvánosan kellett aláírni. Akkoriban még annyian sem laktak városokban, mint manapság. Ezt főként az akkor baloldalinak számító kisgazdapárt sínylette meg: a szocdemeknek és a kommunistáknak nem volt számottevő támogatottságuk.
    3. Az I. vh terheit is zömében a szegény lakosság viselte – ’17 őszén, Oroszország kiugrásával talán lehetett volna a Központi Hatalmaknak reményük egy méltányosabb békére az Antanttal – de a felsőbbrendűségi gőg belehajtotta a kimerült csapatokat a lázadásba. (Horthy is levert ilyesmit a hajóján a matrózok megtizedelésével – csak neki nem „bűne”, mint Lukács Györgynek az ellenkező oldalon.)
    4. Horthy pont annyira volt antiszemita, mint a nagy többség. Mivel a politikája a revansra épült, meg arra, hogy ő, mint jó kormányzó majd osztogat a népnek -,ez volt a legegyszerűbb: elvenni onnan, ahol van.
    Egyetértek azzal, hogy nem látott más kiutat: egy polgári társadalom megteremtése kivívta volna az arisztokrácia és a klérus támadását – és mint felsőházra, szüksége volt rájuk.
    Az antantnak is jobban megfelelt, mint a földosztó, köztársaságot alapító Károlyi.Az Antant reszketett az orosz-szovjet példától: a vesztes országokban (sőt, a győztesekben is) sokfelé volt munkás-katona lázadás: Horthy a magyarországit megbízhatóan leverte, néhány tízezer áldozattal. Úgy tudom, nem volt németbarát sem -aII. vh.folyamán sokat küzdött a hadsereg hitlerista tisztjeivel. A legnagyobb hibája szerintem az volt, hogy ahelyett, hogy oldotta volna a magyarokban a vereség okozta jogos elkeseredettséget, rájátszott: annak érdekében, hogy hatalmon maradhasson a klikkje. Egyszerűbb – és népszerűbb volt árvalányhajas bokrétát játszani, mint szívós munkával megértetni: a citromból lehet limonádét is csinálni. Nem használta ki a győztesek között is létezett erőket, amelyek a „magyar békét” igazságtalannak, tűrhetetlennek tartották még az angolszász oldalon is. (lord Rothermer pl.) Szövetségeseket kellett volna keresnie pl. az amerikai oldalon, ahonnan Winston – akárcsak mostanában Trump – kivonult, látva, hogy az új határok szinte garantálják a következő európai háborút. Lenin is rablóbékének ítélte. Erre kimegy a külügyminisztere és magyar felsőbbrendűségről, kulturális szupramációról,Kárpát-medencei „vezető szerepről” hablatyol. Egy tönkrevert, nyomorgó ország nevében.
    Elvakult,szűkkeblű, rövidlátó (illiberális) politikája sodorta a végzetes útra, aminek a legbűnösebb (de logikusan következő) állomása a nyilaskormány kinevezése volt. Jó, tudom, elrabolták a fiát. Hasonló helyzetben a megvetett, „hazaáruló” kommunista Nagy Imre a saját életét is odadobta – hogy ne lehessen elismert vezető a terrorral hatalomra került kormányzat.
    Orbán rájött – Kádár nem lehet, nincs hozzá kedvező helyzet: hát akkor országrontóként lesz hírhedett. Neki mindegy. Nekünk is?

  • T.Bendegúz79 – 12:27

    Az Ön fenti kommentjét magam mondanivalóját tekintve úgy általában eléggé tárgyilagos írásnak tartom. Ugyanakkor az a megállapítása, miszerint azzal mentegeti Horthyt, hogy ő CSAK a függetlenség kikiáltásának elmulasztásában mondható vétkesnek, több mint tévedés. Ugyanis nem csak elmulasztotta azt, de éppen az ő horthysta rendszerének volt az egyik, ha nem legfőbb bűne, hogy idézem „a Szent Istvánunk, aki eladta a magyart a Szent Római Birodalomnak ezer évvel korábban” – Aztán, az a mondata, hogy „inkább a mi Szent Istvánunk vádolható ezzel, de nem Horthy”, hogy a Horthyrendszer már létrejöttében, céljai és retorikája minden elemében éppen az Ön által emlegetett és el is marasztalt 1000 éves hagyomány . k o n z e r v á l á s á r a . jött létre. Nemcsak úgy általában, hanem gyakorlatilag az 1867-es K i e g y e z é s [a polgári újjászületés] e l l e n é b e n.
    …De miért is, és kiknek is az érdekében ? Nem mások, mint a magát az említett Kiegyezés v e s z t e s é n e k tekintő, és az által valóban levitézlett nagybirtokos, az addig csak az uradalmi birtokaik jövedelméből élő . ú r i . o s z t á l y, ill. a dzsentri réteg megmentésére.
    Márpedig ez az egész, ez az új . ú r i . h o n f o g l a l á s – megismétlem, 1867.sőt kijelentem, hogy 1848-49. ellenében is(!) – a Szegedi Gondolatnak nevezett „ideológia” jegyében, Horthy részéről ez nem csupán egy kis pillanatnyi kiruccanás, megingás volt, hanem egy tudatos, a saját 1000 éves osztálya megmentésével együtt, természetesen az önmaga és családja érdekét is szolgálta. Azon önmagáét, aki addig egész életében a Habsburg Birodalmat fegyverrel is szolgálta*. S most 1919-ben, hogy végre tényleg magyar lehetett volna, mint Bendegúz79 is említi, nem a magyar nép politikai függetlenségben kereste a megoldás kulcsát, hanem éppen Szt Istváni á l l a m r e n d és a Római anyaszent Egyház ezer éves együttműködésének a restaurációjában. Ehhez pedig úgy gondolta, remélte, hogy ehhez ismét csak a „Német-Római Császárságon” át vezt majd a közös út, s mint Ön arra helyesen rámutatott, az ország érdeke (a jobbágynéppel egyetemben), a függetlenség kinyilvánítása véletlenül(?) háttérbe szorult.

    Ha ez nem történelmi bűn, akkor hát micsoda ?
    ˙

    .
    *Horthy 1909. és 14.között közvetlen személyes beosztottként Habsburg Ferencz József Császárunk és Királyunk szárnysegéde.

  • Elnézést,de muszáj még egy dolgot megemlíteni. A magyarországi gyilkos zsidógyűlölet eszmei megalapozója a kiváltságait (nagybirtokait és az oktatásban élvezett primátusát) féltő,a római központot is meghaladóan szemellenzős katolikus klérus volt. Bár Horthy maga úgy tudom református volt, nem nélkülözhette a katolikus papok támogatását, még ha a nacionalista alapú kálvinista eszmék közelebb is álltak hozzá, mint az internacionalista katolikus (egyetemes) egyház.

  • Bendeguz79

    „Meglarasat persze jelen hatarozat alapjan tette, hogy On ellenezne Magyarorszag semlegesseget ugy a multban mint a mai jelenben.”

    Soha nem elleneztem. Sot! Azt tartanam helyesnek. Ezt irtam irtam is fenn.
    Az csak a problema, hogy olyan kozegben, ahol Magyarorszag van, es abban a korban a semlegesseg talan nem tartozhtatott az opciok koze.
    Jelenleg hatarozottan jobb lenne semlegesnek lenni.

    „De Swajc esete tiszta. A Westfalleni beke altal es a maguk telejes semleges hatarozataik es meglatasuk tette azt is lehetove.”

    A bankjaik tettek a semlegesseget lehetove. Valamint minden csirkefogo svajci bankszamlaja, amik ha veszelybe kerulnek mindjart a fejere koppintanak annak, aki tul kivancsi ra.

    ” Auisztria NEM jelentette semmi semlegesseget 1920-ban a Varselesy beke idejen. Csuoan azt remeltek a NEM pro-German elemek ausztriaban. ”

    Ausztria semleges volt. Tessek utananezni.

    „Hitler NEM szalta meg, vagy NEM foglalta el Ausztriat, hanem a lakossag ohajait eligitte ki elfoglalni “sz\ulofoldjet”.”

    Ertem. A romanok is csak meglatogattak a roman rokonaikat Budapesten 1919-ben. Nemeteknek voltak rokonaik a Szovjetunioban is, az olaszoknak Libiaban, az angoloknak Indiaban es igy tovabb.

    „Lengyelorszag csatlossa volt a nyugati eroknek.
    Csehek nem voltak semlegesek !”

    Hat epp ez lett volna a rovid irasomnak a veleje: Ha katonai szovetsegben levo allamok teruleti szuverinitasat semmibe veszik, mennyire tisztelnek azt egy-egy semleges, vedtelen allam eseteben? Foleg, ha strategiailag fontos helyen van az az orszag.

    ” De mind azon nemzetek melyeket Hitler megszalt DE azok nem mutattak fegyveres ellenallast, szazszor jobban jottek ki a haboru utan. Mint Hollandia, Luxemburg, Swed es Norvegia, Dania, stb.”

    Ebben van valami, foleg a german eredetu nepek koreben. De mint korabban irtam mar, Magyarorszagot nem szuksegszeruen Nemetorszag szallta volna meg, vagy legalabbis nem teljes egeszeben, hanem inkabb a romanok es szlovakok (es talan a horvatok is), aminek konnyen lehetett volna katasztrofalis kovetkezmenye.

    Megegyszer: nem a semlegesseg ellen vagyok, csupan azt merlegelem, hogy volt-e Horthynak akkor es ott arra lehetosege?
    Remelem most mar ertheto.

  • Fonros újra, meg újra diszkutálni, hogy Horthy apánknak mennyi jó zsidó barátja volt továbbá fehér lova, amellyen a rengeteg tengereit járta be furtonfurt…
    Lámpa is újra küzdhet, mint a süllyedő fehér ló…

    Szóval csupa új infó…

  • Andy Mage,

    ” Átadta a hatalmat Szálasinak vagy nem?
    Átadta.

    Bendeguz79, Bendeguz79….
    Nem megy ez kendnek…”

    Hat igen, vannak, akik idosodnek es neha felreertenek egyet s mast. De legalabb oszintek.

    Az ilyen kijelentesek: „Átadta a hatalmat Szálasinak vagy nem?
    Átadta.” viszont mar nagyfoku tudatlansagot, vagy a tenyek szandekos felremagyarazasat mutatjak.

    Ez olyan, mintha Angliat, Amerikat es Oroszorszagot hibaztatnank imigyen: Megoltek kozel 7 millio nemetet? Bizony meg!”
    Mintha semmi elozmenye nem lett volna, mintha semmi mas nem tortent volna kozben.

  • Andy Mage,

    ” Egyelrőre maradjunk annyiban, hogy Horthy egy utolsó, rasszista, gyáva csirkefogó volt.”

    Ugy latszik egyike vagy azoknak akik szeretnek ures es egyuttal hibas kijelentesekkel operalni.

    Hogy Horthy „utolso” lett volna barmiben is (kiveve talan a maratont) nehezen hinnem. Hogy rasszista volt, abban egyetertunk, de ezt is az o sajat koraban illene vizsgalni.
    Hogy gyava lett volna azt erosen ketlem, amikor Hitlerrel lepaktalt a nemzet sorsa erdekelte, nem a gyavasag vagy batorsag. Azt mar egy 3 eves gyermek is tudja, hogy tobb batorsagra van szukseg haboruba lepni, mint kimaradni abbol.
    A csirkefogo pedig vegkepp nem all Horthyra. O nem volt kommunista.

    Tehat nem tudsz „egyelore ebben maradni” senki olyannal, akinek tobb mint ket agysejtje van.

    Probald ki egyszer erzelmek helyett racionalisan megkozeliteni a kerdeseket, amik erdekelnek.

  • Rémhírterjesztők ellen

    Egyesek azt a rémhírt terjesztik Horthyról, hogy antidemokratikus lett volna.

    Nem igaz, hiszen ezt az állítást még a fenti fotó is cáfolja azzal, hogy ő az ellentengernagy szóba áll, s szinte kézenfogva bandukol egy közönséges közkatona tizedessel… 😀

    .

  • Boda Marcsi
    2017 június 24
    11:33 de.

    Valamiről le tetszett nagyon maradni, a „szovjet hősök” most éppen a NER megbecsült barátai!

  • Andy Mage
    2017 június 25
    3:59 de.
    nem baj,hogy itt félrebeszélsz. sebaj.
    egy biztos : nem vagy különb megnyilvánulásoddal senkinél.
    nem kell olyat belemagyarázni ami nincs ott!
    maradjunk ennyiben üdvözletével.

  • Bendegúz 8:41, István király idején a középkori korai feudalizmus volt Európában. Amerika felfedezése után Nyugaton kibontakozott az ipari forradalom és a kapitalizmus. Kelet-Európában megszilárdult a késői feudalizmus az 1500-as évektől kezdődően. A jobbágyok jogait korlátozták a nemesek, hogy a mezőgazdaság hasznát kézben tarthassák (második jobbágyság). Kelet-Európa volt a Nyugat éléstára, pl. lábon hajtották a szürke marhát a bécsi piacra a magyar pusztákról.

  • Andy Mage, talán nem kellett volna évek során a németek hadiipari megrendeléseiből élni, és akkor nem lett volna németbarát a magyarországi közvélemény, a románhoz hasonlóan. Hitler a revízióban segítette az országot az akkori közvélemény szerint, és ezért németbarát volt a magyar tisztikar és a vezető tisztségviselők. Csak ugye élni muszáj valamiből, még Csepelen is a németeknek termeltek!

  • Jó a fotó. Hol lehet ezt megvenni poszternek, tudja valaki?

  • TALALOM irta;

    „Brezsnyev a II VH golyaman nem volt hatalmon.”

    Tud On lavasni magayr szovefet ?

    Hat ki az ordog irta hogy Brezsnyev valami hatalom lett volna 1944-45-ben? Hm ?

    !944-45-ben Brexsnyev NFDV vezerornagyja volt a Voroshadereg vezerkari tisztje, a II.Ukran fronttal.

    Hole jart maga iskolaban ?
    Kerem NE allitson dolgokat amit en SOGHA NEM irtam !!!

  • <IKLOS soraira;

    Igen ! Austria semleges volt 1920-1938 kozott pont mint Mgayarorszag.
    Hitler 1938-ban szalta meg szulofoldhet. Horthy meg 1940-ben irta ala az "egyutmukodisi szerzodest" Hitlerrel.

    Hat hol a feneben lett volna "semlegesseg" mint Swijc eseteben, akit 1648 ota erosen vereikkel vedtek amikor szujseges volt arra.

    Kerem legyen oszinte, es NE csvargassa kifejezeseket.

    Biztos vagyok hogy On tudja tisztan hogy mit jelent a "SEMLEGESSEH' az europai allando haboruskodasokban !!!

  • HAZAI LAMPA soraira;

    Orulok hogy listazta mind az adatokat hogy mive lett a Magyar miutan Vajk vezer beszart es eladta hazajat a nemet keresztneyismusnak.

    Semmi szuksegesseg nem volt arra.
    3/4 evszazadon at rettegtek a nyugat-europai nepek a magayrtol. Csupan a Masodik Ausburg melletti kudarcaik lett volna figyelemztetes elni bekesen a nygatiakkal.

    A keresztnyizmus s avele-jaro Feudalizmus szolgasagot hozoot a mgyarra ezer evre.
    Az a teny FIGYELO.
    Azt nem tudja jozan modon cafolni !
    Maig is fizeti a buntetest azert a magyar.

    Tudna valamit is adni amiben a nyugatiak elorehaladottabbak lettek volna ?

    Vallasuk, nyelvuk, iraskepesseguk, gazdasagi, tarsadalmi hadi, modszereik mind masodlagos volt az osmagyarokehoz.

    S nem csak hogy maig is fizetik annak a veteknek arat, de meg maig is valtoztathatalan az !

    A magayrok mindenben elobbreallok voltak. Talan a „pokol” felelme kenyszeritte oket a teljes megalazasra.

  • DON GOLO soraira;

    Nem DON, nem irtam hogy „CSAK” !

    Az a maga allitasa, s teszi azt mintha en valoban irtam volna.

    Ha lenne hajlando ismet elolvasni, talan oszintebben ertene meg.

    Az nem a CSAK volt, hanem HA azt sikeresen ohajtotta, es kovette volna a kezdettol (1920-tol) mind a kovetkezo esemenyek nem tortenhettek volna.

    Mint a csatlossag Hitler fascista haboujaban magayar katonak halalai es szenvedesei az Orosz fronton.
    Magyartorszag nem lett volna Holocustja, szoviey megszallas, Rakosi komonizmussa, stb. de meg 1956-sem.
    Persze mind az a feltetelezett SEMLEGESSEG sikereivel.

    De nem fognanak SEMLEGESEK LENNI A KOVETKEZO HABORUSVERONTASAKBAN AM.
    Na azt tapsolhatja vigan ma.

  • talalom,

    Erdekes a hozzaszolasod! Csak nehany aprosag nem stimmel benne. Persze mindenki maskepp ismeri a tortenelmet:

    http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1920_junius_4_a_trianoni_beke_alairasa/

  • Bendeguz79,

    Nem csavargatok semmit sem. 🙂

    A semlegesseg kerdese az egyike az olyanoknak, hogy „ha a nagynenikemnek aramszedoje lett volna villamosnak hivtak volna a Tantit.”

    Amig abban tokeletesen egyetertunk, hogy jobb lett volna semlegesnek lenni (es ma is jobb lenne) addig ott vannak a nagy kerdesek, hogy vajon erdekelte-e volna Hitlert, hogy fejlessze, illetve dolgoztassa-e a magyar ipart, es ha nem, mibol tudta volna a magyar kormany fejleszteni a hadsereget arra a szintre, hogy legalabb a szomszedaitol meg tudja magat vedeni?
    Mert nekem van egy olyan szereny erzesem, hogy a Nemetorszaggal csatlos Szlovakia es Romania orommel osztozott volna egy teljesen vedtelen Magyarorszag egesz teruleten. A nemetek ugyanugy bejottek volna, ha mas nem, amikor a szovjet csapatok mar kozel voltak a hatarhoz, de valoszinu hamarabb.
    Ez esetben valoszinu a magyarorszagi zsidosag kb. 90%-a ki lett volna irtva.

    A semlegesseg lehetesegenek kerdeseben nem ismerek eleg reszletet a korabeli tortenelembol. De sejtem, hogy a Horthy es a korabeli magyar elharitas valamit azert tudhatott, ha ugy dontott, ahogy dontott. Csak nem lehettek komplett idiotak.

  • Alma 12:02, itt inkább te küzdesz az igazság ellen kézzel-lábbal, miközben szájadig érnek a hazugságok arról a korról. Én szívesen adok felvilágosítást a korszakról, mert a történészek sokat földerítettek a rendszerváltás óta!

  • Bendegúz 6:48, én katolikus vagyok, tehát nincs bajom a kereszténységgel, de tény, hogy a középkorban volt erőszakos térítés. A kalandozásoknak bealkonyult (955, augsburgi csata), mert a németeknél megszűnt a feudális anarchia, és várakat építettek a lovas harcmodorú magyarok ellen, és páncélos lovag sereget állítottak fel. A magyar törzsfőknek más megélhetés után kellett néznie, a törzsszövetség felbomlott. Gejza fejedelem magához ragadta a kezdeményezést, amit lehet sunyi árulásnak is nevezni, de én inkább egészséges önzésnek hívnám.

  • talalom
    2017 június 25
    11:01 de.

    Bagoly mondja verébnek, hogy sületlenséget hord össze!:)

    2. Senki nem mondta, hogy demokrácia volt a Horthy-korban. De a parlament működött, többpártrendszer volt, miközben Európában több helyen is katonai diktatúrát vezettek be vagy polgárháború volt.
    A Kisgazdapárt azt sínylette meg, hogy a grófok nem csinálták meg a földosztást, ebben Horthynak nem sok felelőssége volt. Ezért fordultak sokan vidéken a szavazóképesek közül pl. Gömbös Gyula programja felé szimpátiával, nem csak azért, mert 6 embert lelőttek valami választási rendezvényen.

    3. A központi hatalmak nem voltak egységesek az I. világháborúban. Károly király különbékét akart kötni, csak a franciák nyilvánosságra hozták a levelét (Sixtus levél)! Persze, hogy a német szövetséges ezt nehezményezte, és ezért nem sikerült a Monarchia kiugrása.
    Horthy semmit nem vert le, ezt már tisztáztuk a Lukács György-topikban, hogy a legprimitívebb kommunista propaganda szöveg kering Magyarországon a cattarói matrózlázadásról! Az bezzeg nem közismert, hogy olasz búvárok a békekötés másnapján felrobbantottak egy hadihajót, amin 400 ember, köztük 100 magyar életét vesztette!

    Ez a szégyen, hogy a balliberális pártok 1990 óta a legaljasabb komcsi propagandát is átvették, és nem cáfolták! 30 évük volt erre az ún. demokráciájukban, és nem tették. Most meg csodálkoznak, hogy Orbán pillanat alatt népszerű lesz, ha az igazságnak csak egy kis morzsáját is napvilágra hozza? Lehet, hogy 90% hazugság, amit mond, de elég ha egy kis igazságot elrejt a szövegében, és azt az emberek hálásan fogadják.

  • talalom
    2017 június 25
    11:40 de.

    Ahogy azt a mórocska elképzeli meg az Amerikai Népszava…

    A Népszavát nem képzett történészek írják, én erre már rég rájöttem. A 20. századi politikai antiszemitizmus a 1879-es gazdasági világválság után alakult ki, sorra alakultak az antiszemita pártok Európában. A vallási eredetű antijudaizmus a középkorból ered, és azt valóban a középkori katolikus egyház prédikálta, de ez nem azonos a modern antiszemitizmussal, bár a képviselőik közt van némi átfedés, pl. Prohászka Ottokár.

  • talalom
    2017 június 25
    11:01 de.

    4. Horthy nem verte le a Tanácsköztársaságot, mert azt Friedrich István kereszténypárti politikus szüntette meg román katonák közreműködésével (1919. augusztus)!
    Ezután 3 hónapnyi anarchia következett az országban, több önjelölt kormányzóval, pl. József főherceg. Ezek közül az antant Horthyt választotta (1919. november), mert közismert volt angolbarátsága, és nem katonai diktatúrában gondolkodott. Igaz, hogy vele voltak a tiszti különítmények, de az nem volt valami félelmetes hadsereg, és nem is Horthy volt a főparancsnokuk.

    Minden életért kár, de a Tanácsköztársaság leverése nem járt polgárháborúval, pláne nem több tízezer emberélettel! Egy vad bosszúhadjárat volt, aminek 2-3000 áldozata volt becslések szerint. Ezt a tiszti különítmények, a román hadsereg, és Pesten a rendőrség követte el a fehérterror során. A kommunista vezetők külföldre menekültek, pl. Kun Béla.

  • hazai lámpa
    2017 június 26
    7:52 de.

    Bocsánat, jav.: 1873-ban volt az első gazdasági világválság, ami érintette Magyarországot. Ez az Osztrák- Magyar Monarchiából indult, és szintén egy óriási hitelezési lufi pukkant ki, amiben a magyar bankok nyakig benne voltak!

  • talalom
    2017 június 25
    11:01 de.

    4. A revíziós politikával (nem revánspolitika!) én sem értek egyet, de azt minden társadalmi réteg támogatta, még a liberálisok is! Olvasd el Babitstól a Csonka Magyarországot, aminek a címét a kommunisták kicenzúrázták később. Vagy Juhász Gyula Trianon c. versét, amiből olyan világfájdalom csöpög, ami mai ésszel már nehezen érthető.
    Különbségek abban voltak, hogy volt teljes, etnikai vagy optimális revíziós elképzelés. A Bethlen-kormány az optimálisat támogatta, vagyis szerezzük vissza békésen, amit lehet. Gömbös Gyula a teljes revíziót támogatta, fegyveres erővel!

    Gömbös Gyula nevezte ki a tisztikarba azokat a fiatalokat, akik az 1944-es kiugráskor a végzetes német szövetségben tartották az országot.

  • Don Golo
    2017 június 25
    11:03 de.

    A Magyar Királyságban a kapitalizálódást akadályozta, hogy az állam nem kárpótolta vagy csak részben a nemességet a jobbágytelkek és a robot elvesztéséért. Amiről a nemesség önként mondott le az 1848-as áprilisi törvényekben!

    Ezért nem volt tőke a vállalkozásokhoz, tehát a nemesség két szék között a pad alá esett. Ezért nem hibáztathatók.
    Sokkal inkább hibásak a Habsburgok, az önző nagybirtokosok és a nagytőkések, akik visszaéltek az erőfölényükkel. Nehezen érezhető irántuk szánalom, amiért a kommunista rezsim kisajátította később a vagyonukat, ill. az antant lerugdosta a Habsburgokat a trónról.

  • Örök Tamás

    DonGolo
    2017 június 24
    6:45 de.
    Soroljam a tényeket, vagy elég ha diszkréten megjegyzem, az kiabál a legjobban akinek a háza ég! Még a végén kiderül hogy Önök ártatlan, humanista, önfeláldozóan jótékony mártírok!

  • talalom
    2017 június 25
    11:01 de.

    4. Károlyi pont nem volt földosztó és köztársaság alapító ÁLLAMFÉRFI, éppen csak elindult ezen az úton. Országosan nem merte lefektetni az új rendszer alapjait, pont ebbe bukott bele. Nem nyúlt hozzá a nagybirtok rendszerhez a saját földjét kivéve, és az általános választójogot is csak későn hirdette meg.

    A szociáldemokraták behívták a komcsikat, mert reménykedtek a szovjet katonai segítségben. Ez volt a magyar politikai élet baloldala, egy nagy nulla. A liberálisok egy szabad szemmel láthatatlan társaság voltak.

    Az általuk sokat szidott Horthy magasan kiemelkedett ebből a mezőnyből politikai tehetségben, ez azért sokat elmond az akkori balliberális oldalról …
    Végül a Horthy-rendszer sem tudta lerakni az új Magyarország alapjait, tehát ugyanúgy megbukott, mint Károlyi meg a kommunisták (Ormos Mária). De legalább megalapozta a magyar kultúrát a következő száz évre, ez azért nagy siker.

    A bukás oka vélhetően a magyar társadalmi szerkezet, ami Európában példátlanul polarizált. Máshol valahogy kiegyeztek az uralkodó osztályok, vagy egyik kiirtotta a másikat, nálunk egyik sem erősebb a másiknál.
    Kiemelném viszont, hogy mindeközben nálunk virágzott a szellemi élet, aminek különösen jót tesz, ha az alkotók nincsenek elkényeztetve, de azért nem is halnak éhen! És valamennyi társadalmi mobilitás mégiscsak volt.

    Mai rendszer óriási baja, hogy a kiöregedett rendszerváltó politikusok szellemileg mára kiürültek, de azért kapaszkodnak a székükbe, Orbánt is beleértve. Nincs fiatalítás, Botka is az előző harminc év figurája (kilencvenes évek).

  • ANDY MAGE 2017,June 23-iki valaszara;

    Igen Andy, hivatkoztam tiszztan a fizikai torvenyre. Fokent Newton torvenyere, hogy miert esik az alma az alam-fa ala.

    Sajnos hogy Maga nem volt kepes ertelmezni amint velemnyem altal HORTHY IS ESETT AZ ALMA FA ALA.

    Az arra vezeto eletkorulmenyeit. Az egyeni, tarsadalmi, gazdasagi, katonai-nevelese altal befolyasolo lenyeket.

    Javasolnam hogy olvassa ismet.

    S annak idejen erthetonek velheto volt hogy mirt nem is gondolt az orszag semlegesegere 1920-ban.

    Az volt legjelentosebb oka annak amiket az orszag 1930-as, de fokent a 40-es evek szenvedeseit garantalta.

    Mind a hozzaszollasokban idezett kegyetlensegek es verontasok annak a kovetkezmenye volt.

  • Valasz MIKLOS soraira;

    Miklos, harmadszor ismetlem soraimat, hogy a „semlegesseg” 1932 utan lehetetlenseg lett volna.

    De 1920 Juniusan a Varselesi-beke asztalan kijelenteni Magyarorszag SEMLEGESSEGET, hatarozatat hogy minden tovabbi haboruktol tavol ohajtott volna maradni.
    Persze azt tettekel lett volna szukseg bizonyitani es teljes meggyozodesekkel kovetni. Mint Swajc tette 400 evig.

    Nagyon erossen velem, hogy MIND a nagyhatalmak, sot mind a szomszedos orszagok elismereset, betartasat es boldogsagait jelentette volna.
    (Talan emlekezne hogy Sztalin nem kovette Finnorszag elleni harcokat, csupan mert az a 150,000 fos hadtestekre szuksege volt Hitler hadai ellen.)

    Azt alig hinnem hogy hasonlithatna a „villamossa”-hoz.

    1920-ban Hitler csak egy szobafesto volt. A Szoviet a sajat bajaival kuzdott akkor.

  • HAZAI LAMPA June 23 soraira, amit Bendeguz79,6;41-ban tett.

    Uram, maga teljesen figyelmen kivul hagyta a valo tenyeket!

    A Karpatmedencet elfoglalo magyaroknak volt nyelvuk, irastudasuk, vallasuk (ami hierchia es eroszak, theologia, anyagi erdek es kizsakmanyolas-mentes vallas volt).
    Tarsadalmi es gazdasagi rendjuk is a legkozelebbi a Mozes-altali rendszerhez. ( a foldek a torzsek kozott egyenloen a fold-minosege altal, s a torzs-egyeneik szama alapjan elosztva). Az az egyenloen mindenki szuksegleteihez. Minden, mindenki reszere egyenloen a szukseglete alapjan.

    Mind az a Kesztenyizmushoz valo behodolassal megszunt, s FEUDALIS rendszer lett a napirend.
    A torzsfonokok „nemesek” a torzsek tagjai „jobbaggya valtak.
    A hierchial rendszer a tomegek teljes kizsakmanyolosan lett megalapitva.

    Az a Feudalis rendszer szelsosegei ami okozta mind a kesobbi felkeleseket, lazadasokat, forradalmakat. Tehat teljesen elpusztitotta a Magyarok osi tarsadalami es gazdasagi rendszeret.
    De mit vel, mi magasztalni valo jott abbol a Magyar nemzet javara?

    Figyelmen kivul hagyta Matyas magasztalt tettei is.
    Nem is emlitve Kossuth onzo celjait ami a legszuksegtelenebb verontasokat es az azt koveto rem-uralmat garantalt.

    Olvats volna valaha is Szechenyi elveit? Meg Gorgey kepessege altali tetteit, s celjat ?

    Azert lenne a Magyarok ezereves szerencsetlensegei ma is az elhaszathatatlan lecke a jovore vonatkozoan !

  • Miklós! A hivatkozott cikk első mondatai egyikében a Károlyi kormány által kikiáltott „NÉPKÖZTÁRSASÁGRÓL” beszél. Ha a többi is ilyen hiteles…
    Nem cáfolod azt se, hogy gróf Apponyi érvelése mi volt. Károlyi a Vyx jegyzék miatt adta át a hatalmat Kun Béláéknak, akik május elsejétől mozgósítva a K.u.K. sereg megmaradt magyar részeit és hazaszerető munkásszázadokat állítva ki,felvette a harcot a területfoglalásra törő kisantant seregekkel. Horthy „hálából” válogatás nélkül irtotta a vöröskatonákat – mégha azok korábban a KuK sereg tagjai voltak is.
    Többeknek: 1989 előtt is volt forrás, sokféle. Sokak elképzelésével szemben a történelem nem mese, hanem tudomány, amiben szerepelnek bizonyított tények, és áttételes formában valószínűsíthető hipotézisek.
    A fantazmagóriák és vágyálmok nem tartoznak a történettudomány körébe.

  • terminus!

    Már megint mellébeszél az akkori „szovjet hősök” meg a Szovjetunió ugye már szerencsére nincsenek sehol,a mai Oroszországgal és vezetőivel jó a kapcsolat,függetlenek vagyunk(nem vagyunk gyarmat..!!!.) és előnyös gazdasági kapcsolatokat ápolunk.
    Aki a kettő között párhuzamot von az bizony beteg……

  • HAZAI :AMPA soraira;

    Az on vallasa s annak hite vagy gyakorlasa az egyedul az on magan ugye.

    A kerdesem volt hogy valoban mi okbol vagy celbol hodolt Vajk vezer a nyugati rendszerhez, teljesen eldobni mind a nemzet letrendszeret ?

    Maga az Ausburg melleti kudarsra hivatkozoot, DE azutan a a Magyar vitezek folytattak hadi=porthazasaikat nem a nyugat ,hanem ekelt-fele. A Byzanci birodalom reszei ellen, mint pl. Bulgarok, stb.ellen.

    De bekes eletmod lefegyverezeset jelenthette volna ugy a nyugati mint mind a keleti szomszedasagoknak.

    Hasonloan 1920-ban. A semlegesseget velhetoen minden vilaghatalak, es a szomszedosaiknak is beket es boldogsagot jelentett volna.

    Persze a „VOLNA” ma mindeg ott van, amint kozel 199 ev utan ertelemzzuk az esetet.

    De elhiheto, hogy barmi mas dontes is jobb lett volna, mint mind az ami a kovetkezmenyek lettek annak hianyaban.

    De velne hogy a semlegesseg hianya a jovoben majd jobb, vagy rosszabb kovetkezmenyeket fogg okozni ?

    Minden jovobeli haboru sokkal veresebb es pusztitobb lessza majd mint barmely a multban !!!
    Arra mindenki fogadhat am !!!

  • talalom
    2017 június 26
    12:24 du.

    Ezt jól írják a cikkben, mert Károlyi tényleg Magyar Népköztársaságot kiáltott ki (1918 november), de ez abban a korban nem a kommunizmust jelentette!

    Egyébként Károlyi nem adta át senkinek a hatalmat, mert a lemondó nyilatkozata alá a szociáldemokraták hamisították oda az aláírását! Szóval az ő hatalomátadása hasonló Horthyéhoz 1944 októberében, csak ezt a grófnak nem vetik szemére a mai balliberálisok!

  • DON GOLO megjegyzesere;

    A nemzetkozi itelobirosag NEM itelte Horthy-t „artatlannak”!

    Hanem soha nem vadoltak semmivel. Tehat a felelosegre vonas kerdese nem jott fel.
    Igen, meg legnagyobb ellensege, az On Sztalin elvtarsa is megerositette azt.

    Altalanosagban volt belatva hogy Horthy nem kovetett el semmi buntetteket ontudatosan, celzatosan, amit barki is kepes lett volna ellen-bizonyitani.Rettenetes hibakat igen kovetett, s azt altalanosan am, s gyakran.

    Politikusok (habar Morthy tisztan nem volt politikus) allami vezetok legnagyobb hibai , hogy mind, mindeg csupan a pillalatnyi esemenyekre reagalnak.

    A hosszutavu, jovore valo tervek, celok ,fokent az erkolcsos elveik hianyaban kudarcokka valnak gyorsan.

    Sajnos, Horthy bibai nagyon sok veres kudarcokat okozott rem sokakanak.

  • MIKLOS irta hogy nem hiszi a hirjelenteseket az ABC,CNN,MSNBC, stb.adokon.

    Akkor a fuggetleneket javaslom.

    Probalja a http://www.pbs.com-ot.

  • Bendeguz79
    2017 június 26
    3:12 du.

    Bugac puszta közelében pár éve hatalmas katolikus kolostor romjait találták meg a régészek. Arany kapcsos Bibliák voltak a leletek között, és még bizánci pénzek is, mivel a templom zarándokhelyként működhetett. Csanád nevű törzsfő birtokán feküdt az Árpád-korban. A tatárok kipusztították vagy elüldözték a magyar lakosságot, és a tatárjárás után pogány kunok települtek a vidékre.

    Tehát semmi jel nincsen arra, hogy a kereszténység fölvétele után visszaesett a magyar gazdaság! Sőt inkább bekapcsolódott a középkori európai kereskedelembe.

    Az igaz, hogy a magyar társadalom átalakult az Árpád-korban, mert a katonáskodó parasztok elvesztették a szabadságukat, és összeolvadtak a volt rabszolgák rendjével, belőlük lettek a jobbágyok. De a magyar történelem kudarcait nem ez okozta később, hanem a nagyurak és a király csatározásai, pl. IV. Béla idején. De feudális anarchia volt Lengyelországban is, és azok is súlyos vereséget szenvedtek a mongoloktól a leibnitzi csatában (1242). Arról ne is beszéljünk, hogy a kijevi fejedelemséget még évszázadokig sarcolták a mongolok, pedig a kijeviek ortodoxok voltak, tehát a nyugati kereszténység felvételével sem lehet őket vádolni!

    Szent László valóban próbált kisebb balkáni államokat hódoltatni, pl. a horvátokat az országához csatolta házasságból kifolyólag. A bolgárokat nem sikerült meghódítania, mert a féltékeny Bizánci Birodalom felbérelte ellene a kunokat, és László király velük folytatott csatározásokat, ez több népmondában is ismeretes.
    Más irányban nem volt esély a hódításra, tehát a magyar uralkodók hatalma a Kárpát-medencére terjedt ki vallástól függetlenül. További hódító hadjáratok csak veszteséget és emberáldozatokat okoztak Magyarországnak, lsd. pl. Mátyás király harcai a csehek és németek ellen.

  • talalom
    2017 június 26
    12:24 du.

    Károlyi feloszlatta a K.u.K hadsereg megmaradt alakulatait, amelyek egyébként is soknemzetiségűek voltak. Nem voltak elkülönítve a nemzetiségek a KuK. hadseregben, a közismert hasonlat szerint olyan volt, mint egy omlett, amiből egyenként kellett volna kivonni a tojásokat!

    Mije nem volt még az új Magyar Népköztársaságnak? A hadseregen kívül nem volt önálló valutája és vámrendszere, valamint külképviseletei sem, ugyanis ezek a Monarchiában mind közös ügyek voltak, és Bécsből irányították! Ezt mind az új magyar kormánynak kellett volna megteremteni, és ez Károlyinak és az akkori balliberálisoknak egyáltalán nem sikerült!

    Mivel nem volt hadsereg, ezért a magyar határokat senki nem védte, és a román sereg Csucsáig nyomulhatott előre. Az országban munkanélküliség volt és élelmiszerhiány, a kormány pedig nem csinált semmit. Csúfos bukás volt ez, ráadásul a végén átjátszották a hatalmat a kommunistáknak. Ez a szégyen, nem Horthy tevékenysége. És nem Károlyi szégyene, hanem a tehetetlen polgári pártoké. Mert minek köhög a bolha, ha tüdeje nincsen? Minek pattognak a polgári pártok, ha nincs tömegtámogatásuk?

    A trianoni békediktátumban ez azonban mellékes volt, mert az egy eldöntött ügy volt. Ugyanis az antant a kisantant igényeit maximálisan ki akarta elégíteni a magyar érdekek feláldozása árán. Hogy végül az új kisantant országok nem voltak az elmúlt 100 év sikertörténetei, az azóta bebizonyosodott, pl. a délszláv háborúban.

  • talalom
    2017 június 26
    12:24 du.

    A magyar Vörös hadsereg valóban védte a magyar határokat (1919 tavasz), de egyébként ez volt az egyetlen, ami legitimálta őket. Nem voltak kommunista tömegek mögöttük, sőt országosan a szociáldemokratáknak se volt tömegbázisa. A szocdem pártok paktáltak le a kommunistákkal Károlyi háta mögött, a szovjet katonai segítség miatt, ami végül nem következett be. Sőt Lenin egyáltalán nem örült a Magyar Tanácsköztársaság kikiáltásának (Ormos), mert utálta a szocdemeket!

    Horthy nem vett részt a fehérterrorban, persze szemet hunyt felette. Tehát „vörös katonák tömeges irtásával” talán nem vádolható. Különben meg vörösterror is volt, kb. 500 áldozatról tudunk bizonyíthatóan.

  • Miklos
    2017 június 25
    12:25 du.

    Ha összekotortad az összes IQ-dat, akkor hátha sikerül.

    – Horthy rasszista volt. Nem történelmileg, hanem rasszizmusilag. Attól, hogy a fasiszta haverok gyűrüjében wz volt a norma, attól a rasszizmus még rasszizmus.
    – Horthy gyáva volt. Még a saját hazájának a megszállását is csak úgy volt képes tető alá hozni, hogy ebben az Antant segítsége kellett. S csak úgy mert Budapestre jönni, hogy messziről elkerülte a románokat. Később sem vállalt fel érdemi, személyes kockázattal járó döntést. Szálasi kinevezéséig. Ahogy Orbán is már csak lejátszott meccsben mer fogadni.
    – Egy utolsó csibész volt, mert amikor valóban megtehette volna, hogy keresztbe megy a német megszállásnak, akkor kis híján sírva egyezett bele mindenbe. De előtte azért százezreket gondolkodás nélkül áldozott fel a németek kedvéért a keleti fronton. Egy büdös szava nem volt a gettók ellen, és a zsidótörvényeket sem a Holdon hozták.

    Pont olyan senki volt a maga korában, mint most Orbán. Történelmi szempontból egy senki. Akkor is, ha éltében ugyanúgy százezreknek keserítette meg az életét, most ez a felcsúti vályogvető

  • Bendeguz79
    2017 június 26
    9:56 de.

    Ennek fuss neki még egyszer. Kivételesen zavaros. Már csak azért is, mert Te problémáztál egy publicisztika vállaltan szubjektív volta miatt, és a fizikai törvényekre ezzel kapcsolatban hivatkoztam. Olvass vissza ha nem hiszed.

  • Nagyon jó elemzés, csak egy kis pontosításra szorul: Horthy és a mögötte álló feudális-klerikális-katonai uralkodó osztály ugyanúgy a legsötétebben ultrareakciós szélsőjobboldal volt mint a nyilasok. Csak egymás riválisai voltak. Napjainkban a Fidesz és a Jobbik ugyannak a szélsőjobbos ultrareakciónak két rivális vonulata. Hunniában a polgári képviseleti demokráciákban jobboldalnak számító konzervatív-liberális erők számítanak baloldalnak ( „ballibeknek” ).

  • Boda Marcsi
    2017 június 26
    2:20 du.

    „előnyös gazdasági kapcsolatokat ápolunk.”

    Kinek is előnyös? A Gazpromnak, Roszatomnak, és a fideszes meg putyinista oligarcháknak, akik ugyebár milyen átlátható módon gazdagodnak az adófizető alattvalók által kiköhögött forintokból…

  • hazai lampa,

    ” Senki nem mondta, hogy demokrácia volt a Horthy-korban. ”

    Nem akarok senkit sem elszomoritani, de lehet hogy a Horthy rendszer kozelebb volt a demokraciahoz, mint a mai, akar nyugat-europai, vagy eszak-amerikai „demokraciak”.

    Ugyan nem volt sok a kulonbseg, az atlagembernek se ott, se itt nem volt/nincs beleszolasa semmibe, de a Horthy rendszerben legalabb letartoztattak es lecsuktak a „demokracia” ellensegeit, mint pl. a magyar nacikat.

  • talalom
    2017 június 26
    12:24 du.

    A trianoni béketárgyalásokon valóban rossz taktikát választott a magyar delegáció, de azért voltak ennél súlyosabb hibák is. Az volt a baj, hogy a magyar politikai elit elkényelmesedett a Monarchia akolmelegjében, ahol nem kellett külpolitikával foglalkozni, mert azt Bécs úgyis intézi. Ezzel szemben a többi kis nemzet a Habsburgok birodalmában olyan volt, mint a hiúz, csak az alkalomra figyelt, és nem szégyellt vinni mindent!

    Miközben a háború alatt a többiek emigráns politikusokkal bombázták a párizsi szalonokat, a csehek és a románok például, a magyarok kitartottak végig az osztrákok mellett, akiket amúgy utáltak. Azért meg kell említeni, hogy a Fehér Ház előszobájából úgy dobta ki Wilson elnök Beneséket, mint a macskát …

    A háború után Budapesten abban bíztak a naiv lelkek, hogy az antant ezt „úgysem meri megcsinálni”. Horthynak talán ez volt az előnye, hogy voltak nemzetközi kapcsolatai, tapasztalatai a katonai pályafutása révén.
    Ez a naivitás máig jellemző a magyarokra, hogy egyik nemzetközi szövetségből a másikba csak úgy átesnek, és teljesen felelőtlenül állnak hozzá. Manapság pl. fel sem fogják egyesek, hogy mit jelent a NATO tagság meg az oroszbarátság egyszerre, lsd. Marcsi kommentjeit. De a ballibek ugyanezt csinálták, mikor bevitték az országot az NATO-ba a Varsói Szerződésből, mintha az olyan természetes lenne. Egyáltalán nem tudták megbecsülni a saját elért eredményeiket!

    Orbánnak abban igaza van, hogy ha mi nem állunk ki magunkért, akkor senki nem áll ki értünk. Csak az a baj, hogy 2008 óta teljes külpolitikai fordulatot vett, és míg az akkori szavazóit nagyrészt elvesztette, a szocializmusban élt nyugdíjasok nagy része azt hiszi, hogy az valami egyszerű dolog, hogy most az oroszokkal barátkozik. Ők alkotják a masszív egymilliós szavazótáborát a fidesznek, akikben 2018-ban reménykedik Orbán. Persze fiatalokat is megnyer ez a politizálás, de ők inkább Jobbikosok.

  • Bendeguz79,

    Nem mintha a temaban perdonto lenne, de Hitler sosem volt szobafesto. Talan kiskoraban segithetett az apjanak…

    A tobbit nem ismetlem el, ha nem erti, hat nem erti.

  • talalom
    2017 június 26
    12:24 du.

    1949-89 között is voltak történelmi források valóban, legfeljebb nem kutathatták vagy publikálhatták a történészek! Esetleg nem is kaptak állást, ha nem voltak marxisták.

    Megértem, hogy nehéz neked elhinni, de a szocializmusban volt olyan téma, amit a Párt megvétózott vagy előzetes cenzúra nélkül nem jelenhetett meg! Például nem volt tiltott gyümölcs, hogy az ókori Görögországban hogyan szavaztak a népgyűlésen. De Horthyról azt kellett mondani, amit a Párt előírt, pl. fasiszta, népnyúzó diktátor, miközben egyik sem volt igaz.

    Olyan is volt, hogy a Habsburg királyokat pártutasításra eltávolították a Hősök tere szoborcsoportból, és erdélyi fejedelmekkel helyettesítették. Az egyik marxista elméletgyártó volt Mód Aladár, aki a Habsburg uralkodás 400 évét szörnyű elnyomásnak minősítette, és ez elterjedt a magyar köztudatban, máig él. Az erdélyi fejedelmeket pedig akkor is szabadsághősöknek minősítette, ha a török zsoldjában álltak. Ezért igazán kár volt rendszert váltani, ha ugyanazt kell mondani, amit a kommunistáknak! Másképp a ballibek országos hajszát és karaktergyilkosságot indítanak ellened.

  • talalom
    2017 június 26
    12:24 du.

    Itt arról is írnak, hogy megjelent 2012-ben egy cikk 12 téves mítosz címmel. 12 olyan könyvről, melyek máig hatással vannak a magyar közvéleményre, de hatásuk negatív. Pl. Mód Aladár 400 év c. könyve, amit 56 óta nem adnak ki, mégis sok magyar aszerint gondolkodik! Mert a foxi-maxikon, pártzsargonban terjedtek a megállapításai.

    http://ujkor.hu/portre/mod_aladar

  • talalom,

    ” A fantazmagóriák és vágyálmok nem tartoznak a történettudomány körébe. ”

    Ez elvileg igaz, de akkor miert alkalmazod oket? (Mellesleg, ha beleolvasol az emberiseg oskori „tortenelmebe” – mondjuk 20 000 evvel ezelott – mit talasz bennuk? Csak nem fantazmagoriakat es vagyalmokat? Hallottal a komcsik jo kis kulon „tortenelmerol?” Mi a velemenyed a 30 000 eve egy helyben lako Palesztinokrol, akiket a „megatalkodott” zsidok kirugtak az osi hazajukbol? Csak hogy nehany peldat emlitsek arrol, mennyire „nem fernek bele” a mai modern „tortenelembe” a fantazmagoriak es vagyalmok.)

    Az viszont igaz, hogy a cikkiro elirta a „koztarsasag” szot. Neha elofordul, hogy a szoveg ujraszerkesztesenel bennfelejtunk egy oda nem illo szot. Nem ez volt a lenyeg.

    Es az sem lenyeg, hogy az Apponyi mit mondott, mert ha kicsit figyelmesebben olvastad volna a cikket (vagy elolvastad volna) abbol kiderul, hogy teljesen mindegy volt, ki es mit mond.

    Bendeguz79,

    Ez a keresztenyseg felvetele versus fel nem vetele mar megint egy „ha a nagynenikemnek aramszedoje lett volna…” tema.
    Senki sem tudhatja mi lett volna ellenkezo esetben. Lehet, hogy a magyarok jobban jartak volna, de az is lehet, hogy rosszabbul.
    Pl. a tatarjaras mindket esetben valoszinu megtortent volna, nagyon valoszinu ugyanazzal az eredmennyel. Kiveve a folytatast. Honnan hordtak volna be „ujmagyarokat” a magyar vezetok? Arabiabol, Kinabol, Indiabol, vagy gyorsan felfedezik Amerikat? Mert ugye az europai keresztenyek nem nagyon koltoztek volna be egy „pogany” orszagba, sot – feltehetoen – hatarozottan orultek volna, hogy a tatarok kiirtottak a poganyok nagy reszet, aztan talan befejeztek volna, amit Dzsingisz Kan elkezdett.

    Es probalja meg eszrevenni a sok „volna”-t itt. Nem sokra megyunk a feltetelezesekkel.

  • Lassanként épp száz évvel ezelőtt a legalapvetőbb demokratikus társadalmi reformokat bevezető köztársasági berendezkedés –
    az antant azaz a “szabad, nyugati világ ” által is támogatott – bukásával, eldőlt hogy Hunnia a 20. századra a kontinens sereghajtó legelmaradottabb országai közé fog tartozni, amely a nagyhatalmak cipőpucolója és háború esetén ágyútölteléke, emberi pajzsa lehetett csak. Hogy ebből az 1956 és 1989 közötti államkapitalista rendszernek egy a korábbi rezsimekhez – és a szomszédos “blokkbeli” országokhoz képest – viszonylag széles társadalmi rétegek számára egész emberi életviszonyokat sikerült biztosítania, az országot az ántikvilág által hagyott romhalmazból újjáépítenie, modernizálnia az egész nagy teljesítmény magyar viszonylatban. Hogy Magyarország az 1989 – ben kapott biankócsekket a fejlett polgári demokráciákhoz való felzárkózáshoz nagyjából 100 évvel Károlyi köztársaságának bukása után húzza le végérvényesen a klozetba, potenciálisan a múlt századihoz hasonló pusztulásnak kitéve magát, az szomorúan szimbolikus…

  • Azért az előbbiekhez még hozzáteendő, hogy az Európai Unió – ahogyan az antant támogatta Horthy hatalmának megszilárdítását – úgy támogatta Orbánnak a harmadik Magyar Köztársaságot felszámoló rezsimjének megszilárdítását. Elsősorban a két világháború tanulságait levonva az ezúttal az angolszász hatalmakkal és Franciaországgal ” egy csapatban focizó ” Németország tőkés uralkodó köreinek érdekeltségeit szolgáló Merkel-féle CDU/CSU-Európai Néppárt. Aztán ahogyan Horthy is a maga korának “antikomintern” német-olasz-japán tengelyéhez, úgy Orbán is a mai “illiberális” orosz/poszt-szovjet, török, iráni stb. tengelyhez penderül… Már olyan csacskaságokkal remélnek az “új tengelynél” jó pontokat szerezni, mint a putyinék által támogatott iráni nukleáris programba való ” előnyös ” beszállás… A tűzzel játszanak ezek, csak ahogyan az lenni szokott, a magyar népet tolják maguk előtt, hogy adott esetben ne ők égessék meg magukat… De a nép miért hagyja még mindig az ilyesmit?

  • Miklós! Azt mondtam: tények ÉS közvetett bizonyítékon alapuló hipotézisek – vagyis feltételezések. Fogalmunk sincs, hogy 20 ezer évvel ezelőtt azon a tájon palesztinoknak hívták-e magukat, akik ott éltek, és zsidóknak egy másik csoport. Valószínűbb, hogy volt egy csoport, aminek az egyik része Allahnak tisztelte istenét, akinek Mohamed az ő prófétája, a másik meg Mózestől fogadta el az isteni útmutatásokat.
    Ennek akkor van jelentősége, ha efféle feltételezések alapján követelsz MA előjogot bármire.
    Kétségtelen: a hellenizmus (és a római kor) kényelmes, sok kis isten kívánságait teljesítő emberével szemben az egyistenhit keményebb feladat: legyen az akár Allah vagy Jehova.
    Többeknek: itt most is, máskor is a szememre hányják: komcsi történelmet mondok. Az milyen? Volt, ami nem volt tény pl.Horthyval kapcsolatban? (Amit én írtam, nem másvalaki.) Mi, egészen pontosan? Egyébként én is elírtam egy nevet, akárcsak HL a „népköztársaságot”, bár megismételte -, Winstont írtam Wilson helyett,de ez gondolom nem a komcsik ármánykodása, csak a nem kellően ellenőrzött memória.
    Kérem, a Horthyról általam írtak melyik része komcsi? Mitől? Nem volt antiszemita? Nem volt katona? Nem ő verte le a cattarói lázadást? Hogy jó katona volt-e,, megítélés kérdése. Szerintem nem volt jó katona.Először is csúful kiporolta az ellen azt a hadsereget, amelynek magasrangú tisztje volt. Másodszor hadúri minőségében hibázott végzetesen, amikor ’44 őszén nem készítette elő a kiugrást katonai szempontból. Ő maga megúszta – ok.De a magyar nép és Magyarország nem. Az ilyen nem államférfi.

  • T. Bendegúz79 3.48

    Jó lesz, ha Ön is tudja:

    A győztes szövetséges nagyhatalmak négyhatalmi egyezményében létrehozott Nürnbergi Háborús Bűnösök Bírósága – ü g y é s z i – azaz a vádlói, ill. a vád beterjesztése vonatkozásában lefektetett szabályainak, a közöttük történt . ö v e z e t i . felosztást figyelembe véve a keleteurópai vádlottak, így Horthy ügyében is a . S z o v j e t u n i ó . főügyésze, Roman Rudenkó volt az . i l l e t é k e s . vádló.

    Tudjuk, és ez történelmi tény [ld: Nagy Ferenc miniszterelnök visszaemlékezéseiben, magyar a kormányküldöttség 1946-ban a generalisszimusznál tett hivatalos látogatása], hogy az ott teljhatalmú . S z t á l i n . valamiért – ez fentebb, és már többek által, több helyen is kifejtve – s z e m é l y e s e n . n e m . a k a r t a , sőt ezek szerint meg is akadályozta a már megírt vádirat előterjesztését…

    NA! EZÉRT NEM VÁDOLTÁK MEG HORTHY MIKLÓST.
    ˙

    ˙
    Utóirat:

    Úgy egyébként, ahogy a mai miniszterelnökünk amúgy dícséretképpen úgymond; „k o r m á n y z ó . n é l k ü l . nincs miniszter”. Akkor logikusan következik az a kérdés is, hogy k o r m á n y z ó . n é l k ü l, ugyan lett volna e háború [azaz hadbalépés], és lettek volna e ama háborúsbűnös miniszterelnökök, miniszterek, államtitkárok stb., akiket a Magyar Népbíróság már Nürnberget megelőzve halálra ítélt ???

    🙁

    .

  • Ökör Tamás 8:52

    Honnan veszi, hogy Én, illetve Mi szólunk a maga aljasságát soroló kommentemből. Mindvégig Ők beszélnek többeszám harmadik személyben az ilyen sötét, gyűlölködő alakok, mint a maga is, és vezérük alattomosságáról és tényszerű bűneikről…

    🙁

    Ui: A KMH jó kis fórum maguknak, ügyesen kihasználják a szerkesztő demokratikus naívságát, pedig ez már Weimarban is megbukott…

  • Andy Mage
    2017 június 26
    4:33 du.

    Úgy látszik, te becsmérlő jelzőkkel pótolod ki az ismerethiányaidat.

    Károlyi liberális minisztereinek ott volt a lehetősége, hogy felvegyék a harcot a demarkációs vonalak védelmében (1918 december), miért nem tették? Feltételezem nem gyávaságból, hanem hülyeségből, kontárságból.

    Szóval ha kritizálunk valakit, akkor azt a tények alapján tegyük már, bár tudom, ezt egy megrögzött balliberális bloggernek képtelenség felfogni. Mert te újságíró nem vagy, legfeljebb blogger, brosúraíró …

  • Nyuszika
    2017 június 26
    6:53 du.

    Az Antikomintern paktumhoz Imrédy csatlakozott, ha jól emlékszem, nyilván a parlament jóváhagyásával. A Horthy kor arról volt ismeretes, hogy sohasem érvényesült egy személy vagy klikk akarata, kivéve 1944 októberben. Azt a németbarát felső vezérkar döntötte el, máig nem eléggé ismert okokból.

    A történészek feltételezik, hogy nem a tisztikar gyakori sváb származása volt az ok, hanem a tiszti nevelés.
    Ugyanis a hadsereg állam volt az államban, és ez a tisztek gondolkodásából adódott, ráadásul nem is hittek igazán a német győzelemben! Tehát itt egy olyan érdek félreértelmezés történhetett részükről, ami katasztrófába vitte az országot. És manapság szintén megfigyelhető a magyar politikai „eliten”.

    Kiemelném a kártékony ballib „elitet”, akik Bajnaival az élen megakadályozták, hogy anno az EU felfüggessze a támogatásokat. Bolondokkal vagyunk körülvéve, akik kapaszkodnak a székükbe, itt is van néhány szép kövér példány …

  • Nyuszika
    2017 június 26
    6:51 du.

    Most nagyon elgurult a gyógyszered, bocs.

    A felzárkózás a nyugati világhoz nem csak erkölcsi kérdés. Ebben az is döntő, hogy a magyar társadalom szerkezete alapvetően különbözött a szomszédokétól. Tudniillik az arisztokrácia szinte csak nálunk volt fellehető. Szlovákoknál, románoknál gyakorlatilag nem volt arisztokrácia, csak értelmiség, mármint az után, hogy elüldözték a magyar földesurakat (1918).

    Nálunk a Habsburg király támaszai voltak a grófok és a katolikus klérus, és ez több száz évig igen előnyös volt az országnak. A baj 1849-ben következett be, mikortól elhaladt mellettünk Európa és a modern világ. Nálunk megmerevedett a mezőgazdasági szerkezet a nagybirtokosok oldalán, míg a nagytőkések egy teljesen eltorzult, társadalmi alap nélküli modernizálást vezettek be, és ezt a Ferenc Jóska szentesítette. Ez szinte törvényszerűen bukásra volt ítélve.

    A szégyen az, hogy a rendszerváltó pártok úgy szabadították rá a vadkapitalizmust az országra, hogy nem vonták le a tanulságokat 1918-ból, Károlyi bukásából! Károlyi liberálisai szintén semmibe vették a Kisgazdapártot, későn vették fel a kapcsolatot az elnyomott társadalmi rétegekkel.
    Itt a tsz elnökök látták, hogy most akkor fel van emelve a sorompó a szabad rablás előtt, amit privatizációnak hívtak. Aki mindent visz, az él, a többi haljon meg akár. A cigányokat a legkisebb lelkifurdalás nélkül kivonták a számításból, ezzel egy egymilliós mélyszegény réteget kötöttek lélegeztetőgépre, azaz segélyre. Ez a réteg Orbánnak stabil szavazója, mert Orbántól dupla pénzt kapnak közmunka címén!

    Szóval semmi nincs a történelemben ok nélkül, csak éppen a vadliberálisok és szélsőbalosok kiabálással vonják el magukról a figyelmet, ha az ő házuk ég, ahogy ezt föntebb írta valaki.

  • hazai lámpa
    2017 június 27
    9:28 de.

    Még annyit az arisztokráciáról, hogy nem a létükkel volt baj, hanem az hogy megmerevedtek egy elavult gondolkodásmódban, ahogy haladunk keletre Európában!

    Angliában megnyitották a kastélyt pl. bizonyos napokon, hogy a pórnép szerény belépő ellenében csodálhassa. Ennek nyilván történelmi, gazdasági okai voltak. Nálunk Weis István szociológus megfigyelése volt jellemző:

    “A falu vagy kisváros közepén, ritkán szélén lévő, őspark lombjai közül kikandikáló, Mansard tetejű kastély felé áhítattal néznek a helybeliek, és boldog az a honorácior, aki olykor-olykor ebédmeghívást kap, vagy valami hivatalos ténykedés végeztével a hallban vagy a férfiszobában koccinthat a házigazdával és rágyújthat egy bőrszivarra”

    Nyugaton volt erős polgárság, munkásság, de nálunk úgy kellett nézni a felső tízezerre, mint az istenekre, talán ezért is volt törvényszerű a bukásuk.
    A dzsentri se volt különb, de azok csak azt adták lefelé, amit föntről kaptak.

    Na, a pesti polgári radikális pártok egy fokkal nem voltak különbek, azok is semmibe vették a nemeseket, a kommunisták nem különben! Úgyhogy nem kell ahhoz „kék vér”, hogy lenézzék a többi embert egyes kiváltságosok.
    Ez egy káros beidegződés a magyar társadalomban, itt is meg lehet nézni, hogy milyen tiszteletlenül beszélnek egyesek, sokszor éppen az állítólag nagy demokraták …!

  • HAZAI LKAMPA megjegyzesere;

    A magyar vitezek az Ausburgi meletti kudarcaik utan keletrfele porthazgattak. A Byzanci bisodalom teruletein, mint Bulgaria, stb.

    Az a Vajk vezer hatarozatai utan nem igen tortent.

    Maga keverte Matyas esetet abba, de az kb 4 evszazaddal kesobbi. Hasonloan a Kunok befogadasat a Mongol invazio elott.
    Tortenelmi adatokra hivatkozik, de evszazadokat ugral.

    Az en megjegyzesem Vajk vezer 100% meghodolasara, es a teljes nemzetiseguk mindenreszu aldobasat jeleztem.
    Amire maig nem letezik ertelmes elfogadhato magyarazat.

  • HAZAI LAMPA;

    1919-ben nem vol „nepkoztarsasag”.
    A kopirozott „Magyar Szoviet koztarsasag” neven mukodott.

    Vannak akik azt a „tanacs” rendeszerehez hasonlitva forditjak ma.
    Na, de az EU mukodik ugyan azon a szerkezeti modon.

    Bizotsagok-nal nevezve ma inkabb. De lenyegeben egyenlo.

  • A cikkre vonatkozoan mindenfele vadak, hivatkozasok feljottek itten.
    De a kerdes valasznelkulli maradt.

    A Habsburg birodalom , mely Austria, Magyarorszag, Chech orszag, Szlovakai, Erdely, Szlovenia, Horvatorszag, Bosznia, Dalmacia,stb. teruleteit jelentette.

    1914-ben a birodalom kezdte az I.V.H.
    Amit 1918-ban veresen elvesztette.
    A Habsburg birodalom megszunt,a Habsburg uralkodo haz is.

    Mind azok a nemzetek azonnali fuggetlensegeiket jelentetek ki, s teruleteiket biztositottak.

    Austria kijelentette a Koztarsasogot.
    A Habsbugokat orokke szamuztek torvenyesen.
    Hasonloan mind az ujonann fuggetlen nemzetek Koztarsasagot alapitottak,melyet a vilag elismert.

    Csupan Magyarorszagon egyedul tortent a politikai, gazdasagi, tarsadalmi felfordulas, sot verontasokka terjedt.
    Az Oroszbol visszatero hadifoglyok alatal okozva mind.Akik a Lenin-i oktatasaik alapjat es kegyetlensegeit kovettek.

    De az NEM tortent Austriaban, Cheh orszagban, Szlovakiaban, Erdelyben, Horvatorszagban, Szoleniaban, sehol, sehol , csupan a magyar ahol a haboru vege nem hozott beket , de tobb verontast, csak sulyosabb problemakat.

    Csodalnam ha a sok zsenik kozott valakinek lehetne valssza arra?
    Persze csak tenyeken alapozott meglatasokat, kerem !

  • MIKLOS soraira;

    Nem , nem volt „szoba-festo. Festegtett, mert muvesz akart lenni eredeti ohaja szerint.
    S a szakertok altal veve, hogy muvei egyenlo minosegbeliek voltak mint Churchil festmenyei.

    De a vilag ra-ragasztotta a „Hitler-ellenes-propagandak” alapjan, hogy „szobafesto’ lett volna.

  • Don Golo
    2017 június 27
    6:39 de.

    Ne panaszkodj, a kommunista propagandának ugyanúgy helyt ad Chris, nyilván szánalomból.

  • Andy Mage
    2017 június 26
    4:33 du.

    A történészek szerint Horthy azért nem ment a Tiszántúlra, mert az ő pár ezres tiszti „hadserege” nem volt alkalmas semmilyen fegyveres harcra a románokkal, még a fegyvereket is az antanttól kapta! A kommunistákat megbuktató Friedriech István kereszténypárti politikus elutasította az antant követeléseket (1919. augusztus), ezért lett bukott miniszterelnök, és különben is a román katonákat használta fegyveres erőként. Horthy és a szegedi kormány elfogadta Trianont, vagyis megegyeztek az antanttal.

    Viszont a tiszti különítmények arra alkalmasak voltak, hogy az anarchiát megakadályozzák! Ezért az antant ráparancsolt a románokra, hogy vonuljanak ki Budapestről! (1919. ősz) Ez tehát az ország, a magyarok érdekét is szolgálta. Tehát ez a hagymázas a szöveged a gyávaságról egy nagy humbug. Különben se lehet háborút megjárt katonatiszteket gyávasággal vádolni, főleg nem az íróasztal mellől!

    forrás: Tényleg honlap

    Gyengébbek kedvéért: a fehérterror ugyanolyan mocskos volt, mint a vörös, és súlyosabb is, viszont időben a vörös volt előbb.
    Károlyiék alatt nem volt terror, de anarchia volt, szénhiány, halálos influenzajárvány és éhezés (1918 nov-1919. márc). Ezt egy vasmarokkal fogott közigazgatással és ügyes szervezéssel kellett volna legyőzni, na ez az, amire a balliberálisok már akkor se voltak képesek!

  • Bendeguz79
    2017 június 27
    10:35 de.

    1918. októberben volt az őszirózsás forradalom (polgári demokratikus forradalom), ezután kiáltotta ki Károlyi a Magyar Népköztársaságot (törvényesen, mert IV. Károly szabadon engedte a népeit dönteni egy nyilatkozatban).

    1919. márciusban a szociáldemokraták megpuccsolták Károlyit, és a kommunistákkal együtt megalapították a Magyar Tanácsköztársaságot.

    Ezt 1919 augusztusban Friedrich István kereszténypárti politikus buktatta meg, úgy hogy román katonák körbevették a miniszterelnökség várbeli épületét. (Kun Béláék akkor már szökésben voltak, a kormányt a szakszervezeti vezetők vették át ideiglenesen.)

  • Bendeguz, ugz

    Ugy tudom, hogy a cseheknel, szlovakiaban is volt orosz megszallas..Ausztriában is volt, rovid ideig. De onnan jottek be majd a magyarokhoz.A cseheknek is volt hasonlo miniszterelnokuk mint nekunk.

  • Bendeguz79
    2017 június 27
    10:31 de.

    Szent László király István után volt a trónon kb. 80 évvel (1077-95)! Ő támadta meg Bulgáriát, de a rivális Bizánc felbérelte ellene a kunokat. Ez ismert történet a magyar népmondákban, és templomi freskókon, Szent László harca a leányt rabló kun vitézzel.
    Sikeresen Magyarországhoz csatolta Horvátországot.

    Könyves Kálmán sikeres hadjáratot vezetett Dalmáciába. Ennél több hódítást a magyar királyok nem értek el, pedig sokat háborúztak.

    Hunyadi Mátyás tényleg később volt, csak arra hoztam példának, hogy ő is megpróbált hódítani, de nem sikerült neki. Több értelme volt az apja politikájának, aki a törökellenes keresztény összefogás jelképe 500 éve, a déli harangszó is a magyarok hősiességének köszönhető, és az egy világhírű dolog! Ti. a nándorfehérvári csata támogatására rendelte el a pápa!

    Egy magyar újságíró írt erről mostanában egy remek történelmi sorozatot, már a megfilmesítését is tervezték évekkel ezelőtt, de Andy Vajnának nyilván nem tetszik, mert nagy csönd van a projektről. A Toldit is beharangozták pár éve, aztán a kaszinós Andy azóta se adott rá pénzt a rendezőknek, pedig őt a fidesz nevezte ki filmügyi kormánybiztosnak, hehe.

  • hazai lámpa
    2017 június 27
    9:04 de.

    Ami nem megy, ne erőltesd.
    Károlyi sem mert lépni, de az ő ténykedése nem menti Horthy-t.

    Cáfold, hogy Antant segítséggel került hatalomba.
    Cáfold, hogy a román csapatok, alkalmasint az Antantnak köszönhetően elkerülték Siófokot és az ott állomásozó horthystákat.
    Cáfold, hogy Horthy Szeged felöl nem a legrövidebb úton, hanem a románokat gondosan kikerülve hatolt be Budapestre.
    Cáfold, hogy Horthy regnálásakor jöttek létre a zsidótörvények és az első gettók;
    Cáfold, ha tudod, hogy Horthynak ugyan meg volt a lehetősége a németekkel szembeni fegyveres ellenállásra, de ilyen parancsot sosem adott ki.
    Cáfold, hogy Horthy tudtával szervezték meg az embertelen munkára, gyakorlatilag rabszolgának szervezett munkaszolgálatot az ellenzékieknek és a zsidóknak.
    Cáfold, hogy Don-kanyarba Horthy tudtával vezényletek számolatlanul katonákat, gyakorlatilag a biztos megsemmisülésbe. ami a pocsék minőségű ellátás miatt is prognosztizálható volt;
    Cáfold, hogy Horthy átadta Szálasinak a hatalmat.

    Azért, ha mindezt nem sikerül cáfolnod, ne bánkódj. Van az úgy, hogy valaki ismerethiányosan éli le az életét.

  • Örök Tamás

    Don Golo
    2017 június 27
    6:39 de.
    A mienkhez rokon weimari tanácsköztársaságra gondolt, ahol ugyanazok serénykedtek mint nálunk a népköztársaság majd tanácsköztársaság alatt, aminek egyenes következménye lett a III. birodalom?

  • Bendeguz79
    2017 június 27
    10:52 de.

    Valóban sok állam született vagy született újjá a Habsburg Birodalom romjain (1918), pl. Csehszlovákia, a nagy Románia, Jugoszláv Királyság stb.

    Nagy különbség, hogy azok nem voltak dualizmusban az osztrákokkal! Tehát a nemzetiségi politikusaik éberek maradtak, míg a magyarok elkényelmesedtek. Hiába volt a kurucos büszkeség Jókai korában, bizony nem volt szuverén állam a magyar az osztrákok mellett, a külügy, hadügy, pénzügy területén.

    Nem voltak a magyarok felkészülve a hegymagasságú problémaözönre, ami a vesztes háború után rájuk szakadt: saját pénz, nemzeti bank, új államszervezet, ezeket mind a káoszban kellett volna megteremteni. Mindeközben az antant éberen figyelte, hogy nehogy Habsburg legyen a kormányzó, és minden módon a Monarchia régi intézményeinek a felszámolására törekedett.

    A balliberálisok csúnyán leszerepeltek, mint azóta annyiszor a magyar történelemben. Horthy volt az egyetlen szóba jöhető politikus, és nem azért, mintha zseniális lett volna, hanem mert a többi még nála is rosszabb volt.

  • TALALOM Jun 27-i soraira.

    Maga emliti Mohamedet es Mozest hivatkozva azon vallasok eredetere.
    De taln figyelem kivul hagyta hogy a ket egyen kb 2,200 evvel egymastol eltek.
    De venne a Mozes szoveget, belatna hogy mind Abraham utodai.
    Persze a Quran is figyelmeztet arra.

  • DON GALO megjegyzesere.

    Persze hogy voltak akaik ohajtottak volna vadolni Horthy-t, sot vadoltak is.
    De a vad nem elegendo elitelesre.
    Meg a maga isten misszimussza Dzsugaszvilli is beleatta azt.

    A nemzetkozi torvenyesseg altal mindenki artatlan amig buntette be-nem bizonyitott a leg-sekelyebb ketelkedesek arnyakolasai nelkul.

    S a „bun” kovetesre a tudatos, ertelmes hatarozat bizonyitasa kovetelt.
    Azert nem buntet a torveny elmegyengeket, akik nem voltak tudataban tetteiknek.
    Sem akik nem celzatosan kovettek el bunt.
    Mint pl. ha maga veletlen garambolba kerul. Felelosnek tartva annak jovateteleert, fizetni, de az NEM bun tett.
    Csupan HA azt celzatosan, tudatosan tenne.

    Az lett volna a leg-biznyithatatlanabb Horthy eseteben.
    Tudta Horthy hogy mi eredmenyek lettek a kovetkezmenye a csatlossaganak a nemethez.
    Azert irtam es velem, hogy a semlegesseggel mind azt megelozhette volna a nemzet.

    Ma mindannyian lattuk, de nem azelott. Azert a regi mondas hogy „Mindenkinek 20/20-as UTOLAGOS-LATASA van”.

    S amaikor latta az eredmenyt, minden lehetoseget vett, meg fia eletet is reszkirozta, hogy Armisztiok-ot nyerjen a haborubol valo kiugrassal. Ami kudarc lett.

    S a Jul 4 -i Budapest belvarosanak bombazasa utan Szovetseges legierok alatal, belatta hogy az egy jelzo volt, s megallitotta deportalasokat.
    Sot meg az elobbi deportalasok eseten, volt Horthy tisztan tudataban hogy az „Arebeit Macht Frei” valoban tomeg gyilkossag vagy csak munka szukseglet lett volna?

    Eichman es Szalasiek vadolva voltak, bunosnek itelve es buntetve. Akkor ok mar nem tagadhattak, mikor mindenki latta az eredmenyeket.

  • talalom
    2017 június 27
    4:46 de.

    Horthy a Monarchia haditengerészetének főtisztje volt, és nevét az tette ismertté, hogy áttörte az antantblokádot az otrantói szorosnál. Tehát jó katona volt.

    A többi vádról annyit, hogy Horthy hiába nyalta ki a zsidó nagytőkések s..gét, a késői utódok csak Horthynak a holokausztban betöltött szerepét nézik, ti. hogy miért nem mentett meg minden zsidót.
    Erről folyik a vita, nem gazdasági módszerekről meg politikai rendszerekről, sorry.

  • Kiváló interjú Romsics Ignáccal! Pontosabban a történész válaszai kiválóak, nem a kérdések.

    „Az 1920-as években, majd a gazdasági válság és a háború közötti időszakban a kormányzat e téren jelentős eredményeket ért el. Ekkor hozták létre a Nemzeti Bankot és az új valutát, a pengőt. Ekkor vetették meg a modern szociálpolitika alapjait. Megszűnt az analfabétizmus, és a pesti tudományegyetem mellett felépült a debreceni, a szegedi és a pécsi. Kétségtelen viszont, hogy a szociális különbségek nagyok voltak. Az elit úgy, vagy majdnem úgy élt, mint a francia és a német; a társadalom legalább negyedét kitevő városi és falusi szegények viszont olyan nyomorban, ami Európa nyugati felében ismeretlen volt. ”

    http://nepszava.hu/cikk/1131663-horthy-es-kadar-nem-volt-levalthato-orban-igen

  • talalom
    2017 június 27
    4:46 de.

    Egy irodalmi antológia, amiről sosem hallottunk az iskolában.

    Vérző Magyarország

    http://mult-kor.hu/20110604_trianon_sokkja_a_magyar_irodalomban

  • Bendeguz79,

    ” De az NEM tortent Austriaban, Cheh orszagban, Szlovakiaban, Erdelyben, Horvatorszagban, Szoleniaban, sehol, sehol , csupan a magyar ahol a haboru vege nem hozott beket , de tobb verontast, csak sulyosabb problemakat.

    Csodalnam ha a sok zsenik kozott valakinek lehetne valssza arra?
    Persze csak tenyeken alapozott meglatasokat, kerem !”

    Nem vagyok zseni, se tortenesz, de talan az lehetett az oka, hogy a legtobb nemzetiseg Magyarorszag teruletebol akart kiragadni kisebb-nagyobb reszeket.
    Kun Bela pl. meg akarta akadalyozni a Felvidek elcsatolasat. Kar, hogy ezen a teren jobban lehetett szamitani egy komcsi orultre, mint a magyar urakra.

  • Andy Mage
    2017 június 27
    1:45 du.

    Minek cáfolnám, mikor 1:04-es kommentemben hasonló tényekről írok.

    Amit cáfolok: Horthy motivációja, ami szerinted gyávaságból volt. Szerintem meg a tények azt mutatják, hogy egyrészt személyes érdekek, másrészt hazafiság vezették.

    A háborús bűneiből az tényszerűen nem igaz, hogy számolatlanul küldte pusztulásba az embereket, pocsék ellátással, a túlélés reménye nélkül. Ezeket valami komcsi brosúrában olvastad?

    A magyarországi holokausztban van felelőssége Horthynak. De személyes érdeke nem fűződött a deportálásokhoz, és nem is támogatta ezt az ötletet. Mások közvetlen hasznot húztak a zsidók kirablásából, és személyesen támogatták a német náci felajánlkozást a zsidókérdés megoldására, pl. a kormánypárt szélsőjobbos tagjai.

    Ha egy közúti balesetet okozót bíróság elé állítanak, tudtommal nézik a körülményeket. Más elbírálás alá esik az, aki részegen, rossz fékkel elgázol egy vétlen gyalogost.
    De ha csak az volt a cél, hogy a Mazsihisz meg legyen nyugodva, akkor én kérek elnézést, hogy megzavartalak a tényekkel.

    Én Orbántól függetlenül is tartom magam a tényekhez a Horthy-korral kapcsolatban, volt ez már téma itt többször is.

  • „elüldözték a magyar földesurakat (1918).”

    Ez a lényeg. A társadalmak szerkezete alapesetben nem egy merev, gyémántszilárdságú változtathatatlan valami, kivéve ha az uralkodó osztályok hatalmukat féltve erőszakkal nem „fagyasztják be” azt. Ekkor a felgyülemlett feszültségek, bizony forradalmi hevülettel törhetnek fel, mint a sistergő gőz a lefojtott kuktából, vagy az olvadt földmagma a vulkáni kürtőből… De nemcsak a szlovákok, románok stb. , de a Monarchia másik pillére, Ausztria is megfosztotta saját arisztokratáit privilégiumaiktól, társadalomszerkezet ide vagy oda. És végül Magyarország is a Felszabadulást követően…
    Horthy meg moshatja kezeit, nyilván csak úgy került egy ország elnyomorításának és népirtó háborúba lökésének kellős közepébe, mint Pilátus a krédóba…

    A mai magyar „balliberális” (ál)ellenzék meg a Horthy rendszert legitimáló szocdemek és egyébb arisztokratikus allűrökkel súlyosbított középpolgári reakciós erők méltó utódai, a rendszerrel együtt fognak előbb-utóbb a történelem szemétdombjára kerülni.

  • Andy Mage,

    ” Cáfold, hogy Antant segítséggel került hatalomba.
    Cáfold, hogy Horthy Szeged felöl nem a legrövidebb úton, hanem a románokat gondosan kikerülve hatolt be Budapestre.
    Cáfold, ha tudod, hogy Horthynak ugyan meg volt a lehetősége a németekkel szembeni fegyveres ellenállásra, de ilyen parancsot sosem adott ki.
    Cáfold, hogy Horthy átadta Szálasinak a hatalmat. ”

    Ennyi hagytam meg a sok kozul. Akivel vitatkozol mar jovagyta mindezt, egyetert veled. Csak mas szempontbol nezi.
    Tudod, a konspiracios elmeletek is tenyekre epulnek, tortenesek sorat veszik szemugyre es hatso, megbuvo okot, vagy okokat keresnek.
    Te ugyanezt csinalod. Tenyeket vizsgalsz es levonsz beloluk egy bizonyos konzekvenciat. De azokbol le lehet vonni mas konzekvenciakat is, ha valaki nem szemellenzos.

    Mi van akkor, ha Antant segitseggel kerult hatalommal a Horthy? Hogyan mashogy kerulhetett volna barki (mas) akkoriban hatalomra Magyarorszagon, ugy hogy dicsoseges uralmanak ne legyen vege 2-3 honap utan?

    Mi van akkor, ha Siofokra ment a 8000-nyi katonajaval? Ahhoz, hogy at tudja venni a hatalmat meg idore es katonakra volt szuksege. Mit vartal volna tole, hogy 8000 gyatran felszerelt katonaval kiverje a romanokat az orszagbol? 8000 katona arra sem volt eleg, hogy biztositsa a rendet Magyarorszagon. Gondjaid vannak azzal, hogy ezt megertsd?

    Mi van akkor, ha elkovethetett volna nemzeti ongyilkoosagot azzal, hogy hadat uzen Nemetorszagnak (ami azonnal haduzenet lett volna Szlovakianak, Horvatorszagnak es Romanianak is), de nem tette, mert nem volt komplett idiota?

    Azt pedig mar tobbszor szadba ragtak hogy milyen korulmenyek kozepette „adta at a hatalmat Szalasinak”.

    A problemad a szemellenzod, es a beled itatott gyulolet, ami lehetetlenne teszi szamodra, hogy targyilagosan szemleld a vilagot.

    Van itt egy kis idezet:

    ” A harcban, amelyben az adriai hadviselés történetében először mesterséges köd bevetésével is próbálkozott a Novara-csoport parancsnoka, maga Horthy is fej- és lábsérülést szenvedett,5 repesz fúródott lábaiba, de sebei ellátása után hordágyon a parancsnoki hídra vitette magát, ahonnan tovább irányította a csatát, amíg el nem veszítette eszméletét a vérveszteség következtében.[12] A több találatot kapott Novarát a Saida vette vontába, és a lassan haladó menetet csak a Budapest csatahajó valamint a SMS Kaiser Karl VI. és a SMS Sankt Georg páncélos cirkálók vezette erősítés megjelenése mentette meg. ”

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Miklós_(kormányzó)

    Ez neked gyava embernek tunik? Akkor ki a bator szerinted?
    Csak nem a komcsi verolegeny, aki a megkotozott rabot veri felholtra, vagy a szovjet komisszar, aki a visszavonulni akaro szovjet katonakat lovi?

  • talalom;

    „Fogalmunk sincs, hogy 20 ezer évvel ezelőtt azon a tájon palesztinoknak hívták-e magukat, akik ott éltek, és zsidóknak egy másik csoport.”

    Egyetertunk. Viszont vannak „torteneszek”, akik piszkosul biztosak abban, amit mondanak. Tenykent emlitik, vitatkozni sem szabad rola.
    De pl. ha tortenelem szakra jarsz egyetemre es megerdeklodod egy ateista professzortol hogy honnan tudja mikent eltek az emberek 20 000 evvel ezelott, kenytelen lesz bevallani, hogy mindaz a suletlenseg amit addig tenykent osszehordott csupan elmelet.

    ” komcsi történelmet mondok. Az milyen? Volt, ami nem volt tény pl.Horthyval kapcsolatban? ”

    Hat kerlek, a tenyek egy reszet kenyelmesen kifelejtettek, aztan amolyan Andy Mage fele modon levontak a sajat vilagnezetukbol fakado konzekvenciat, teljesen figyelmen kivul hagyva, hogy lehet dolgokat mas szemszogbol is nezni, nem csak a dialektikus materializmus csodas ablakabol.

    „Másodszor hadúri minőségében hibázott végzetesen, amikor ’44 őszén nem készítette elő a kiugrást katonai szempontból. Ő maga megúszta – ok.De a magyar nép és Magyarország nem. Az ilyen nem államférfi.’

    Lehet, hogy csupan szemantikai kerdes, de szerintem csak azert, mert egy vezeto politikus elkovet egy vegzetes hibat, meg vezeto politikus, illetve volt vezeto politikus marad. Mint olyan, allamferfinak szamit.
    Ha mindenkitol megvonnank az allamferfi „megtisztelo” cimet, aki valaha is valami hibat vetett, akkor nagyon keves vezeto politikus maradna annak. Joforman csak a leghatekonyabb gyilkosok, mint Dzsingisz Kan, Mohamed, vagy Sztalin.

  • Sajnalom FIGYELO, amire hivatkozott az 1944-45-beni tortenet.
    De az 1918-20-as esemnyekre vonatkozan irtam az elozo megjegyzest, ill. kerdest.
    No de a magayr esete sajnos allandoan ismetlodo. Mert sohan nem hajlando a mult vetkeit nem meg-ismetelni.

  • HAZAI LAMPA soraira;

    Maga nagfyon sokat ir mint konyv masolatokat.
    Velemenyeit elismerendo, s sok adatokat hoz nyilvanossagra.

    De kisse elter azon adatoktol amiket kerddore teszek fel ,reamutatni hogy tobb esemenyek talan ma, utolag lathatobba tunik szamunkra itelni az akkori esemnyek okait.

    Mint pl. nem a teljes reszleteket kozolni, hanem rea mutatni hogy mirt, es mi eredmenyeket okozott a nemzet szamara, minmt pl.
    a. Vajk vezer behodolasa a Romai szent-xsaszarsahnak,
    b. Mit okozott p-l. Matyas hatalma a hosszutavon a nemzetnek,
    c. mit okozott pl.Kossuth politikai hatalom-onzese a nemzetnek,
    d. Miert nem volt senki mas csak Horthy a kozbiztonsag es kozrend helyreallitasara,
    e, miert nem gondolt volna Horthy a nemzet erdekeben a „Semlegesseg”-re,
    f, miert irta ala Horthy 1940-ben a nemet egyuttmukodesi szerzodest,
    g, miert irta ala Horthy „lemondasat” a sajat es fia eletenek fenyegetese eseten,

    Persze a valao adatok, a gyulolonek elfogadhatatlansag.

    No de kovetnunk szukseges majd az alanyt, a nemzet kovetekezo uralaionak megvitazasaval. Mint Rakosi, Gero,
    Nagy, Hegedus, Kadar,Gyurcsany, Orban.

  • Andy Mage
    2017 június 27
    1:45 du.

    A kiugrási kísérletben kiemelik, hogy a magyar tisztikar a németek oldalára állt Horthy helyett. Ezért ki a hibás?

    http://index.hu/tudomany/tortenelem/2014/10/15/kiugrasi_kiserlet/

  • HAZAI LAMPA reagalasa ANDY MAGE-hoz.

    Horthy probalakozasat a nemet felderitok konnyen megeloztek.

    Horthy brobalkozasa a bekeert 24 evvel kesobb volt a lehetosegtol.
    Ez is bizonyitek hogy Horthy NEM politikus !
    Soha nem gondolkodott elore, a jovo lehetosegeire.
    csak reagalt az esetek utan.
    De a csatolt INDEX cikke nem idezi az eredeti esemenyeket.

    De a beke kerdese ma sem jelentos a magyaroknak, tehat miert is irogatni azon?.
    A csatlossag a magyar orok tortenelme.
    Tovabb a kudarcokkal !

  • Bendeguz79
    2017 június 27
    6:41 du.

    Mátyás király csak a mesékben volt igazságos. A valóságban súlyos adókat vetett ki, és börtönbe záratta az ellene szervezkedő nemeseket.

    A hazai balliberálisok is valami mesében élnek, ahol azt képzelik, hogy ők a főszereplők.:) Azt hiszik, hogy őket a nép mennyire szereti, pedig nem.

    Kérdem én, milyen eredményei voltak az elmúlt 100 évben a balliberálisoknak, amiért elvárják ezt a nagy szeretetet? A bukott Károlyi kormány, a bukott SZDSZ-MSZP, mit adtak ezek az országnak?
    Talán az Ellenzéki kerekasztal, amiben Orbán is benne volt, segített a szovjet rendszer lebontásában, és a reformkommunistáknak is volt ebben szerepe.

    Tehát a felsoroltak közül megint oda lyukadunk ki, hogy Horthy és Kádár voltak azok, akik tettek valamit az országért, és ezért tömegtámogatás volt mögöttük.
    Megjegyzem, mindkettő bukott politikus lett a végén, különböző okokból. Tehát Magyarországon továbbra is államférfi kerestetik, vagy államnő, aki a magyarokat végre a 21. századba vezesse!
    (irónia. Nem hiszem, hogy egy személy fogja megoldani a válságot.)

  • Bendeguz79
    2017 június 28
    8:29 de.

    Teleki Pál miniszterelnök koncepciója volt a „fegyveres semlegesség”, mikor az megbukott, akkor lett öngyilkos. Ti. a német segítséget elfogadni diplomáciai úton, de nem támogatni fegyverrel. Ez bukott el 1941-ben Jugoszlávia megszállásakor.

    Ezért nem Horthy a hibás, hanem a hadsereg meg a németbarát közvélemény. Ugyanis sokan nem látták át, hogy milyen következményei lesznek a németbarátságnak. Vagy azért, mert nem ismerték közelebbről a náci államot, vagy mert azt hitték, hogy a fasizmus győz Európában.
    Még a német emberek nagy része se látta át, hogy Hitler valójában egy szörnyállamot épít, és több nép kiirtását tervezi, akkor a magyarokra ez még inkább igaz! Ez persze nem ment fel senkit, főleg nem az utókort a gondolkodás alól!

    Talán hiba volt a revíziós politika, de abban akkor az egész magyarság egyetértett! Olvass utána a Vérző Magyarország c. kötetnek, abban a legismertebb magyar költők írnak a világfájdalomról, amit Trianon miatt éreznek, Kosztolányi, Karinthy, Babits stb.
    A szomszédokat ismerve ez nem volt hibás politika. Ugyanis azok nem elégedtek meg Erdéllyel, Felvidékkel, és sokkal többet akartak Magyarországból! Csehszlovákok egy szláv korridort, ami összeköti őket Jugoszláviával (Dunántúl). A románok meg az egész Tiszántúlt.

  • Bendeguz79
    2017 június 28
    8:29 de.

    Mi a fontos ma a magyaroknak?

    Ugye vannak az ún. balliberálisok, ezek eddig nagy USA barátok voltak. Amióta Trump győzött, ők úgy hallgatnak, mint kaka a fűben.

    A fidesz megőrült, az EU-t becsmérli lépten-nyomon, de közben Putyinnal barátkozik. Ha a Jobbik kerülne uralomra, az még rosszabb lenne.

    Én megkockáztatom, hogy ma káosz van Magyarországon, és a tragédia felé haladunk! Ami eredmény van, azt eddig az EU érte el, pl. beszedette a Brüsszelt becsmérlő plakátokat. Nagy problémája az EU-nak, hogy nincs akit Orbán helyett támogasson!

  • Nyuszika
    2017 június 27
    5:24 du.

    Ausztriában volt kormányzóképes balliberális oldal, azok kiáltották ki a köztársaságot 1918-ban. Ugye az osztrák ipar fejlett volt és erős, az osztrákok könnyebben kaptak banki hitelt, nem voltak úgy eladósodva, kifosztva, mint a magyarok.

    Az osztrák arisztokrácia a magyarhoz hasonlóan kompromittálta magát a vesztes világháborúban, csak szerintem őket a háború után se engedte vissza az antant Bécsbe, lsd. Károly király! A magyar főrendek is háttérbe szorultak, de megtarthatták birtokaikat. Annyi erejük még volt, hogy a földreformot megakadályozzák. Ez az, amit a Nyugat sohase tudott megérteni, és ma se érti, hogy Magyarország más, mint Nyugat-Európa, itt sokkal nagyobb a nyomor!

    A románok nem demokratikus hevületből üldözték el a magyar földesurakat, hanem nacionalizmusból! Az a sok elüldözött magyar mind a kis országba jött, legalább 200 ezer ember, és nekik is kellett volna valami megélhetés.

    Magyarországot a román hadsereg csúnyán kifosztotta, vasúti kocsikat, múzeumi kincseket vittek el. A román megszállásról elég kevés szó esik.
    Anyu mesélte, hogy a nagypapája emlékezett arra, ahogy látta, hogy román katonák szalonnát etettek a zsidókkal! Tehát az antiszemitizmus nem csak a magyarokra volt jellemző.

  • hazai lámpa
    2017 június 28
    10:52 de.

    Bocsánat, a lényeg lemaradt.

    Elvileg az volt a rendszerváltó pártok külpolitikája az 1990-es években, hogy mindenáron csatlakozzunk a nyugati világhoz, EU, NATO.

    Ez volt az egyetlen reális lehetőség valószínűleg, de a kommunikáció csapnivaló volt. Lehurrogták azokat, akik a hátrányokról beszéltek, és csak az előnyöket ecsetelték a magyar pártok.

    Manapság a magyar emberek nagy részének tök mindegy, hogy mibe vagyunk benne, csak legyen munkavállalási lehetőség Angliában. Akiket még érdekel a politika, azok nagyrészt Putyin-pártiak, és a Nyugat közeli bukását várják minden nap. Persze a következményekkel már nem gondolnak. A Magyar Idők kormánylapban olyan képtelenségek és álhírek vannak, hogy nehezen hihető, hogy azt nem Moszkvából írják. De már az Origót is ők szerkesztik, és a TV2-t, ezek kereken kimondva népbutítást csinálnak.

    Megjegyzem az Origóban a külpolitika alatt rögtön bulvárhírek jönnek, de valami egészen alacsony színvonalon, pl. „Puncik és fenekek biciklizés közben”.

  • NYUSZIKA 2017,June 26-i megjegyzesere;

    Meglatasom hogy Orban csupan azert szeretne peldakpekkent venni Putin,Erdogan es par mas doktatorokat mert azok eddig sikeresen megusztak hatalmaik megdonteseit.

    De hogy Orban miert magasztalta Horthy-t az talan jelezne hogy valamit tart a csoreben, amit nagyon szeretne.

    Talan a kovetkezo magyar allam-fo poziciojat tette celjanak, de nem mint Koztarsasagi elnok, hanem mint kormanyzo.
    S horthy-hoz hasonlo lehetoseggel a PM kinevezesere vagy eltavolitasaval jaro joggal.

    Csak a szagok alapjan velem azt, de talan mernek egy rantott beka-combot fogadni azon.

    Emlekeznenek majd arra ?

  • Orsós Elemér

    Nyuszika
    2017 június 27
    5:24 du.
    „“elüldözték a magyar földesurakat (1918).”

    Ez a lényeg. A társadalmak szerkezete alapesetben nem egy merev, gyémántszilárdságú változtathatatlan valami, kivéve ha az uralkodó osztályok hatalmukat féltve erőszakkal nem “fagyasztják be” azt. Ekkor a felgyülemlett feszültségek, bizony forradalmi hevülettel törhetnek fel, mint a sistergő gőz a lefojtott kuktából, vagy az olvadt földmagma a vulkáni kürtőből…”

    Meg mersz rá esküdni hogy, a felgyülemlett feszültségek, forradalmi hevületek, spontán keletkeztek, csak úgy a törvényszerű történelmi evolúcio hatására? Ki birnád-e röhögés nélkül ha, Neked kellene bebizonyítani hogy, a háború utáni jogos elégedetlenségeket senki nem lovagolta meg, senki nem akarta saját, egyelőre nemlétező, de vágyálmaiban dédelgetett világhódító céljaira kihasználni? Szerinted kipattant volna csak úgy spontán a vesztes, hadisarcra kényszerített országok egyszerű, meghunyászkodásra kényszerített, a legtöbb veszteséget elszenvedő munkásainak agyából, ráadásul egyszerre, hogy mérhetetlen szenvedéseiket csak egy „jogos” proletár világforradalom tudja kompenzálni? Szerinted ez nem egy előre megtervezett, irányított összeesküvés volt? Nyuszika, miért nézel mindenkit, sárgarépával megvezethető buta nyuszikának?

  • Horthy 1944 Oktoberi probalkozasa az Armistik-ra sikertelen volt csupan mert a nemet felderitok tudataban voltak annak.
    S Horthy-t egyszeruen eltavolitotta a Nemet katonai erok.

    Hasonloan 1944 Oktobereben az tul kesoi tett kett volna.
    De a sajat es fia eletet megmentette a kenyszeritett korulmenyei kozott alairni lemondasat.

    Persze a fegyveres kenyszerites es a halal-fenyegetesek kozootti tettet sehol, semmi torvenyesseg nem ismerne el.

    Talan mondhato lenne, hogy azok alapjan maradt Magyaroeszag kormanyzoja?

  • Miklos
    2017 június 27
    5:56 du.

    „Mint olyan, allamferfinak szamit.”

    Ez attól függ, mit értünk államférfi alatt?

    1. Sokáig áll az ország élén, viszonylagos stabilitás, ez pl. Ferenc Jóska, Horthy és Kádárra igaz.

    2. Új rendszerbe dobja át a népét, és sikeresen, ez pl. Kossuth Lajos az újkori történelemből.

  • Orsós Elemér
    2017 június 28
    11:38 de.

    Ja, tehát az ipari forradalom óta a dolgozók mozgalmai érdekeik érvényesítésére ( olyan „apróságok”, hogy ne dolgoztassák ki a tőkés tulajdonosok a belüket éhbérért életveszélyes munkakörülmények közöt, ne legyen törvényes gyermekmunka, legyen társalombiztosítás stb. ) mind félrevezetett hülyék gyülekezetei voltak, akiket a „tudjukkik” rángattak madzagon, és véletlenül sem a saját jól felfogott racionális érdekeik szerint cseledetek. Hogy egyesek – mint mondjuk a bolsevikok, akik nevükkel ellentétben a korabeli orosz-birodalombeli baloldal egy kisebbségi frakciója voltak – a dolgozók mozgalmait meglovagolták, hogy a megszerzett hatalommal visszaéljenek, az kiváló alkalmat biztosít a mindenkori jobboldalnak a baloldali eszmék és az egész baloldal demagóg lejáratására. De ez a trükk tényleg csak répával megvezethető buta – és méginkább tájékozatlan, illetve tájékozatlanságban tartott – nyuszikák esetében működik. Arról a pszichiátriai határokat súroló tévképzetről nem is beszélve, hogy a történelem folyását alapvetően titokban összeesküvő kis klikkek tervezték, terveznék meg a legapróbb részletekig, nem pedig egy sor összetett gazdasági, társadalmi, kulturális, vagy akár természeti folyamat, változás határozta, határozná meg. Ez utóbbi tévképzetet szintén a megvezetett kisnyulakkal lehet megetetni.

  • Orsós Elemér
    2017 június 28
    11:38 de.

    Ja, tehát az ipari forradalom óta a dolgozók mozgalmai érdekeik érvényesítésére ( olyan „apróságok”, hogy ne dolgoztassák ki a tőkés tulajdonosok a belüket éhbérért életveszélyes munkakörülmények közöt, ne legyen törvényes gyermekmunka, legyen társalombiztosítás stb. ) mind félrevezetett hülyék gyülekezetei voltak, akiket a „tudjukkik” rángattak madzagon, és véletlenül sem a saját jól felfogott racionális érdekeik szerint cseledetek. Hogy egyesek – mint mondjuk a bolsevikok, akik nevükkel ellentétben a korabeli orosz-birodalombeli baloldal egy kisebbségi frakciója voltak – a dolgozók mozgalmait meglovagolták, hogy a megszerzett hatalommal visszaéljenek, az kiváló alkalmat biztosít a mindenkori jobboldalnak a baloldali eszmék és az egész baloldal demagóg lejáratására. De ez a trükk tényleg csak répával megvezethető buta – és méginkább tájékozatlan, illetve tájékozatlanságban tartott – nyuszikák esetében működik. Arról a pszichiátriai határokat súroló tévképzetről nem is beszélve, hogy a történelem folyását alapvetően titokban összeesküvő kis klikkek tervezték, terveznék meg a legapróbb részletekig, nem pedig egy sor összetett gazdasági, társadalmi, kulturális, vagy akár természeti folyamat, változás határozta, határozná meg. Ez utóbbi tévképzetet szintén a megvezetett kisnyulakkal lehet megetetni.

  • Bendeguz79
    2017 június 28
    11:28 de.

    Igen; a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének, a hatalmi ágak szétválasztásának felszámolását megvalósító Orbánnak valóban egyfajta modernizált kormányzói – azaz diktátori – hatalom az alapelképzelése. A Horthy-féle allűrök mindennek az eszmei igazolása. Csakhogy ezek az allűrök a magyar (szélső-)jobboldal sajátjai voltak a háború utáni évtizedekben is, amelyet 1989 óta teljes mellszélességgel vállalnak. Horthy rehabilitációját már az Antall-kormány elkezdte.
    http://nepszava.us/kertesz-akos-a-kiveteles-magyar-allamferfi-horthy-miklos/

  • Orsós Elemér
    2017 június 28
    11:38 de.

    Az első világháború egy vízválasztó volt, forradalommal vagy anélkül! A nők dolgozni kezdtek a hátországokban a férfi munkaerő hiányában. A technikai fejlődés szédületes volt a háborús fejlesztések hatására, vegyipar, elektronika stb.

    A nők rövidebb ruhát viselnek, sportolnak, munkát vállalnak, csupa olyat, ami a békeidőkben lehetetlen volt. Aztán meg sok minden úgy maradt a háború után, pedig a konzervatívok talán megpróbálták visszaforgatni az idők kerekét. Csakhogy az emberek jobban érezték magukat, mint a boldog békeidőben, amikor a konflis volt a legmodernebb városi jármű.

    Az európai forradalmakat vagy köztársaságokat 1918-ban nem a kommunisták kiáltották ki, hanem a szociáldemokraták, pl. Németország, Ausztria! A kiváltó ok úgy tudom az volt, hogy a konzervatív elitek képtelenek voltak a békekötésre, miközben a hátországban éhínség volt.

    Proletárforradalom csak Oroszországban volt, mert ott volt tömegbázis. A magyarországi Tanácsköztársaságot a szocdem döntés előzte meg, hogy társulnak a KMP-vel.

  • HAZAI LAMPA irta;

    ” 2. Uj rendszerbe dobja at a nepet, es sikeresen,ez pl. Kossuth Lajos az ujkori tortenelembol.”

    Elso pontjaval sem eggyezhetek meg, DE a masodikra valo valasz a tenyek alapjan, s nem a nemzetiseges politikai szloganokat kovetve.

    Kossuth aleg-szuksegletlenebb korulmeneyek idejen vesztes haboruba dobta a nepet, amit csak ket-evtizedes legnagyobb kegyetlensegek sorozatai kovetkezett. De miert ?

    Mert egyeni celja a hatalomra nem sikerult ?!

    Az orszagot legalabb egy fel-evszazadilag hatradobta.
    Csupan 1868 utan kezdett a lehetoseg kezdoddni a nmezet elohaladasaban.
    S azzal a leg-dicsotebb magayrnak tartva maig is.
    Mindazok akik azt erdemeltek volna meg a biton fjeztek eleteiket, vagy az osztrak kivegzo rajok elott.
    Kossuth meg meglepett.

  • hazai lámpa
    2017 június 28
    11:10 de.

    És akkor mindebből mi következik? Hogy akik egy demokratikus, jogállami köztársaságot akartak, az ezer éves anyagi és szellemi nyomor felszámolásának hosszadalmas munkájába belekezdeni, a magyar parasztot felszabadítani a retardált feudális viszonyok alól, a dolgozót pedig a legkizsákmányolóbb vadkapitalizmus viszonyai alól ( amely viszonyok közül „kitántorgott Amerikába másfél milió emberünk…” – akárcsak manapság néhány százezren Ny.-Európába és ha így folytatjuk megint meglehet az másfél millió is… ) és nem mellesleg szembeszálltak az antantot képviselő revansista román nacionalista-reakciós megszállókkal, azok a „hazaárulók”? A románok hátában bevonuló Horthy és fehérterrorista különítményei, akik az antant támogatásával konzerválták az arisztokrácia, a klérus és a dzsentri-katonai-tisztviselő réteg hatalmát azok meg nyilván a rohadt nagy nemzetmentők?

  • hazai lámpa
    2017 június 27
    „5:01 du.
    Andy Mage
    2017 június 27
    1:45 du.

    Minek cáfolnám, mikor 1:04-es kommentemben hasonló tényekről írok.

    Amit cáfolok: Horthy motivációja, ami szerinted gyávaságból volt. Szerintem meg a tények azt mutatják, hogy egyrészt személyes érdekek, másrészt hazafiság vezették.

    A háborús bűneiből az tényszerűen nem igaz, hogy számolatlanul küldte pusztulásba az embereket, pocsék ellátással, a túlélés reménye nélkül. Ezeket valami komcsi brosúrában olvastad?

    A magyarországi holokausztban van felelőssége Horthynak. De személyes érdeke nem fűződött a deportálásokhoz, és nem is támogatta ezt az ötletet. Mások közvetlen hasznot húztak a zsidók kirablásából, és személyesen támogatták a német náci felajánlkozást a zsidókérdés megoldására, pl. a kormánypárt szélsőjobbos tagjai.

    Ha egy közúti balesetet okozót bíróság elé állítanak, tudtommal nézik a körülményeket. Más elbírálás alá esik az, aki részegen, rossz fékkel elgázol egy vétlen gyalogost.
    De ha csak az volt a cél, hogy a Mazsihisz meg legyen nyugodva, akkor én kérek elnézést, hogy megzavartalak a tényekkel.

    Én Orbántól függetlenül is tartom magam a tényekhez a Horthy-korral kapcsolatban, volt ez már téma itt többször is.”

    Aha, a deportálások, mint baleset… Lámpás, ha meggyilkolják apád-anyád, gyermeked és a cinkostárs-bűnrészesnek, valamint védelmezőinek lenne bőr a pofáján azt mondani, hogy ez egy „baleset” volt, mit szólnál…? Erre jobb lenne megállva az okoskodást nem válaszolni ( legalább erre, a tisztesség minimumának megőrzése végett ), a kérdés csak retorikus volt.

  • hazai lámpa,

    ” A Magyar Idők kormánylapban olyan képtelenségek és álhírek vannak…”

    Tudnal erre nehany peldaval is szolgalni?

    „Ez attól függ, mit értünk államférfi alatt? …

    2. Új rendszerbe dobja át a népét, és sikeresen, ez pl. Kossuth Lajos az újkori történelemből.”

    Kossuth sikeres volt? 2 evig tartott az egesz.

  • NÁCI KOLLABORÁCIÓ, ÁLLAMI RABLÁS

    A minap mondta be a rádió, hogy
    „A Herczog örökösök tulajdonát képező, [eredetileg Herczog Mór 2500 db-os műgyűjteménye, ill. 1934-es hagyatéka] ma mintegy 40 világhírű festményéért most már, mint jogi harc nemzetközi színtéren folytatódik”, – miután a kétezres évek elején azok műtárgyi védettségére hivatkozva az LB. elutasította az örökösök követelését…

    Viszont e perben mégiscsak . p r e c e d e n s . értékű . l e h e t . Maria Altmann egykori osztrák állampolgár, bizonyos 5 db Klimt festmény jogos örökösének az USA megfelelő bíróságán megnyert hasonló pere, amely az ítéletében többekközt kimondta, hogy a mai osztrák állam, mint egykori náci . k o l l a b o r á n s – alpresi hivatkozás szerint szintén „megszállt” állam – legalábbis náci törvények alapján, ergo . j o g t a l a n u l . tette rá a kezét, ill. vette birtokába a perelt képeket. [Ma már az addig kiállító Belvedere e képeknek már csak a hűlt helyét őrzi.]
    Magyarországon pedig éppenséggel a Herczog hagyatékot ugyanakkor, azokkal egy időben, az úgynevezett . Z s i d ó . M ű t á r g y a k . K o r m á n y b i z t o s s á g a . [ilyen is volt] vette az ő „óvó” szárnyai alá – azok tehát szinte ugyanúgy, ugyanolyan nonszensz jogi környezetben kerültek a magyar állam birtokába, mint a Klimt-képek Ausztriának.

    Azt hiszem, ennek a pernek is – a több, mint 100 milliós perértéken felül – legalább akkora, vagy még nagyobb lesz a rabló Horthy-rendszer bűnösségének erkölcsi megítélésére irányuló elvi jelentősége…

    .

  • Nyuszika
    2017 június 28
    6:34 du.

    Szerintem H. Lámpa nem a holokauszt bűnét akarta kicsinyíteni azzal, hogy a „közúti balesetet” hozta fel példának arra, hogy „lám, a bíróságon még a legkisebb vétség esetén is figyelembe veszik a körülményeket”. Horthy-t egyáltalán nem olyan egyszerű politika és ideológia mentesen megítélni. Attól, hogy H.Lámpa elemzi próbálja a körülményeket, attól nem lesz kevésbé humánus.

    Én sem ismerem az egykori összes körülményt, de gyanítom, a németekkel szembeni katonai ellenállás nagy áldozattal és kudarccal végződött volna. Annyi értelme viszont lett volna, hogy az utókor másképp ítélné meg Horthy-t, ha úgy viselkedik, mint annak idején Zrínyi, vagy a kortárs Bajcsy Zsilinszky vagy az orosz hadsereggel szembeszálló későbbi 56-osok. Viszont, meg kell jegyezni, hogy annak idején Trianon esetében is úgy alakultak a körülmények, hogy akkor is gyakorlatilag ellenállás nélkül szállták meg az országot (kétharmadát végleg), holott jó esélyeink lehettek volna.

  • Nyuszika

    Hogy Orbán mit akar a Horthy témával – az más kérdés. Szerintem, valami figyelemelterelés.

  • Nyuszika
    2017 június 28
    6:34 du.

    Nem értem a kifogásodat. Szerintem össze lehet hasonlítani egy halálos közúti gázolással a népirtást. Csak annyit jegyeztem meg, hogy szerintem nem ugyanaz, ha a sofőr direkt beszáll részegen az autóba, és nekimegy a szomszédnak. Vagy mondjuk egy száguldó kamion fölnyomja a járdára, ehhez hasonlítottam Horthyt.
    Ha nem így van, cáfold meg nyugodtan!

    Ez persze az áldozatoknak már sajnos mindegy, viszont attól a történetírás még lehet korrekt. Te is elvárod, hogy normálisan írjanak a kedvenceidről.

  • Nyuszika
    2017 június 28
    5:16 du.

    Szalmabáb a te érvelési hibád. Én ugyanis nem mondtam itt senkire, hogy hazaáruló vagy nemzetmegmentő! Nem keversz valakivel?

    A Tanácsköztársaságról az a véleményem, hogy az esetleges jó célok nem mentik a diktatúrát, és a vallásellenességet. Egyébként több kiváló magyar híresség vállalt valamilyen pozíciót, később ebből bajuk is lett, pl. Kodály, Babits. Őket az ember nem árulónak gondolja, de ettől még tévedhettek.

    A parasztot a kommunisták nem akarták fölszabadítani, hanem idővel szövetkezetbe kényszeríteni, ezért talán nem kéne csodálkozni, hogy megbuktak.

    A nemzeti ellenállást a határok védelmében a vörösök tették meg, és ebben sok nemzeti érzelmű magyar is résztvett. Ezt mindenképp el kell ismerni, de Horthyék esetében talán érthető, hogy nem dicsérték agyba-főbe a fő ellenfelüket.

  • Nyuszika
    2017 június 28
    5:16 du.

    „egy demokratikus, jogállami köztársaságot akartak”

    Ha Károlyira gondolsz, én arra se mondtam, hogy hazaáruló.

    Viszont a Károlyi-kormány nem szállt szembe a románokkal, nem védte a demarkációs vonalakat. Halogatta az általános választások kiírását, talán azért, mert félt, hogy a csóró nép nem őrá szavazna!
    A gazdasági káoszban a vadliberáliosk ugye azt számolgatták, hogy hogyan lehetne a nagybirtokot legelőnyösebben átjátszani, miközben „annyira” aggódtak állítólag a szegény népért. Aztán elsőként menekültek 1919. márciusban a süllyedő hajóról.

    Úgyhogy pont te ne szépítsd a polgári pártokat, nem véletlen voltak azok nagyítóval láthatók, ugyanazok voltak, mint az ún. reakciósok, csak pepitában. Károlyi volt az egyetlen becsületes, naiv lélek, fölosztotta a saját hitbizományát.

    A szocdemek meg a jobb kezüket a baltól nem tudták megkülönböztetni, ennyit a „zseniális” politikájukról …

  • Nyuszika
    2017 június 28
    3:46 du.

    Vicces, hogy te vádolsz másokat okoskodással. Miközben hemzsegnek a tárgyi tévedésektől az ideírt kommentjeid. Ebből is látszik, hogy Magyarországon máig él a marxista propaganda Horthyról, olyan mélyen beégett!
    Szerintem is szükség van ennek a megváltoztatására, persze nem „kiégetésre” gondolok, mint a kormányszóvivő.

    A kormányzó nem volt diktátor, vagy ha az, akkor a király is az. Én nem vagyok Antall József, nekem nincsenek nosztalgiáim és allűrjeim abból a korból. Volt egy osztálytársam a gimiben, az idős apukája katonatiszt volt. A rendszerváltás utáni években boldogan mesélte, hogy hivatalos valami bálba, ahol ott lesz a nőtlen kis Habsburg. Ezen én nagyon csodálkoztam, de azóta sem érzek semmiféle késztetést vagy hiányt, hogy én és a férjem nem vagyunk „jó családból valók”.

  • Miklos
    2017 június 28
    8:38 du.

    és Bendegúz.

    Kossuth valamelyik reform országgyűlésen tűnt fel, akkor kezdődött a karrierje. Megváltoztatta az országot, ugyanis a liberális nemességnek volt a szellemi vezetője, persze mások mellett.
    A köznemesség programja ezután az volt, hogy átmenteni az országot a kapitalizmusba és a polgárosodásba, a köznemesség politikai szerepének megőrzése mellett!
    A jobbágyokat az ingyenes földváltsággal nyerte meg.

    Arról már nem Kossuth tehet, hogy a Habsburgok nem kártalanították a birtokosokat a szabadságharc bukása után.

  • Miklos
    2017 június 28
    8:38 du.

    Elég megnézni a Magyar Idők címlapját.

    Ma pl. Brüsszel „migránsbiznisz-tagadása” és a mexikói elnök Obama iránti rajongása van címlapon a külpolitikai témákban.

    Az menti részben a fideszeseket, hogy a ballib médiumok majdnem ugyanilyen elfogultak, csak azok Putyinról meg Trumpról írnak rosszakat.

  • Nyuszika
    2017 június 28
    6:34 du.

    Még annyit a gázolós hasonlathoz, hogy te fölakasztanád a gázolót, lehetőleg az első lámpavasra? Engem a „cinkostárs-bűnrészesnek” vagy azok „védelmezőjének” tartasz?!

    Nem tudom, te örülnél annak, ha azt kéne hallgatnod állandóan, hogy „aljas, náci, fasiszta magyar, aki nem bánt meg semmit, nem érez semmiért felelősséget” stb?

    Nemcsak a nagyszüleim generációjáról írjátok ezeket, mégha az én nagyszüleim nem is voltak se csendőrök, se más formában a rendszer kiszolgálói vagy irányítói. Ezt az összes magyar generációról írjátok, aki azóta született.
    Ugyebár ez egyrészt kollektív elítélés, másrészt nem fedi a valóságot.

  • MIKLOS 2017, June 27=-i soraira;

    Nem Miklos, csak azok alatal lakott teruleteket nyilvanitottak magukenak.
    Persze, Erdelyben van tobb magyarlakta tobbsegu reszek a roman lakott tobbsegek kozott.

    Kun Bela csak a politikai kapzsisaga hajtotta igerni a kovetkezo magyarok verontasat az ingatlan foglalalsra.
    Mert amodon remelte erositeni remuralmat, s valami npeszeruseget nyerni.
    Tahat nagyobb „fascista” volt meg Horthy-nal is !

  • NYUSZIKA 2017,June 28 -i soraira.

    Horthy magyaroszag kormanyzoja volt kozel 1/4 evszazadon at.

    Az az akkori torvenyesseg altal tortent. NEM eroszakkal lett kormanyzo. Sot, az elso felhatalmazasat a Parlament altal visszautasitotta. Csupan miutan a Parlament elfogadta a PM kijelolesenek es eltavolitasanak jogat fogadta el.

    Az u.n. „antant” meseik ,valosgban semmi mas mint csak mesek.
    A szomszedos nemzetek csapatait a gyoztes nagyhatalmak dontesere tortent. Nem azok ingatlanszerzo celjaikbol.

    Csupan a felbomlott, kormanytalan, kaoszba es verontasokba esett nemzet lakossainak a biztonsagait vedeni. Mint ma az ENSz (UN) gyakran tesszi, az u.n. „kek-sisakos” hadakkal.
    Akkor senki mas nem letezett a horizonton Horthy-n kivul.Tehat a gyoztes szovetsegesek nem ellenztek,mint elleneztek a Habsburg ismetelt hatalomra jutasaanak lehetoseget.

    Horthy nem volt politikus. Sem elorelato gondolkod egyen.

    Legnagyobb veteke volt, hogy a semlegesseg otletet figyelmenkivul hagyta.De azt 1920-ban lehetett volna lenyeges. Az okozta a legsulyosabb es vceresebb kovetkezmenyeket 20-25 evvel kezobb.

    De mimt mar elobbiekben jeleztem hogy meg Vajk-vezer is, s mint Matyas-kiraly, de Kossuth is remesen elszurtak a nemzet erdekeit. Volt a bun, tevedes, vagy ostobasag?

    De ketsegtelenul nem igen hasonlithatok a Rakosi, Kadar fele nemzeti uralkodokhoz. Mind akik legtobbjuk okatatoi voltak. s akik elveit ma is oly buszken ismetelni oahjtanak.
    Tehat, HA Orban azt tervezne, lehetne majd az mennyivel rosszabb, veresebb, kegyetlenebb mint amit ma hirdetnek az „ellenzekeik” ???

    A logikus gondolkodast, s azon modu megoldasokat a magyarok ma is visszautasitjak.

    Minden elv, ami nem az emberijgok garantalasan alapozva,
    az nem vezethet semmi sikeres es elfogadhato megolfasnak majd a tomebek altal a hosszu-tavon.

  • Miklos soraira;

    Kossuth ket eves, valojaban csak alih mas-fel-eves sikere ami remesen elszurta a nmezet elohaladasat.
    Sot a 20 eves Bach uralom legalabb fel-evszazadra visszanyomta a nemzet lehetosegeit.
    Azt pesze csak Kossuth egyeni uralom=vagya hajtotta arra.

    A tortenelem valojaban bizonyitotta Szecsenyi es Gorgei elveit. Na de ok nem voltak hangos ugyvedek !

  • DON GOLO June 27-i soraira;

    Uram, kerem olvassa ismet eredeti velemnyemet.

    Nem irtam hogy Horthy a semlegesseg mellekelsevel vadolhato.
    Hanem hogy CSAK a selegesseg bistositasaval 1920-ban lehetett volna megelozni mind verontasokat, kudarcokat, a haborut, a Holocust-ot, a Voroshadsereg altali megszallast, a Kommonizmust, a forradlamat, stb.
    Persze mind az csuopan a logikus feltetelezes alapjan velve.
    Arra nincsen, s NEM lehet utalagos bizonyitek !

    Mind ami tortent 1940-45 kozott, s az utanna valokat is csupan annak mellozese volt a kezdet.

    Tobben vitattak az 1944 Oktoberi probalkozasat a haborubol kiugrani. Az eso utanni koponyeg volt, S a rengeteg emberielet pusztitasait mar nem befolyasolta.
    Az teljes lehetetlenseg volt, s az magat Horthy-t is fogsagba jutatta. Fia eletet alig tudta megmenteni.

    Kerem, probaljon, s probaljanak annak ertelmeben velni soraimat amint azt irtam !
    NE adjanak semmi mast hozza.

  • hazai lámpa,

    Es ezekben mik a „képtelenségek és álhírek”?

    Mexiko helyzetet veletlenul eleg jol ismerem, tobb nagyon jo mexikoi baratom is van. Ok is ugyanezt mondjak. De ha szerinted ok is hazudnak, olvasd a mexikoi hireket az interneten.
    Ez a Mexikorol szolo cikk meg ki is felejtette azt, hogy nem csak ujsagirok, egyetemi tanulok is csak ugy „eltunnek” Mexikoban, aztan senki sem tudja, hogy hova tuntek. Kozben duhong a korrupcio es a bunbandak haboruja.

    A „migransbiznisz” kapcsan mit serelmezel? Talan szerinted Sorosnak semmi koze sincs Europa tonkreteteleben? Meg akkor is van koze hozza, ha ot csak mint front man-t alkalmazzak, aminek soran nyilvanvaloan csurran-cseppen neki is valami. Nem beszelve a varhato milliarodkrol, amiket majd akkor kaszal be, amikor beall a penzugyi valsag Europaban.
    Gondolom arrol tudsz, hogy Soros vagyonanak nagyobbik reszet penzugyi valsagokbol szerezte. Most upgrade-elt, talan ugy donthetett, hogy ez alkalommal besegit, hogy hamarabb legyen penzugyi valsag.

    En nem latok egyik cikkben sem alhirt, vagy keptelenseget. Te latsz?

  • HAZAI LAMPA Jun 29-i soraira MIKLOS-hoz irt soraira;

    Kossuth egy nagyhangu ugyved volt.
    Nemesi szoknyan keresztul jutott polituskent a Parlamentbe.

    Erthetetlen hogy az ottaniak elfelejtetek volna az 1848, Mrcius 15-i esemenyeket.
    Petofi Nemzeti Dalanak szavalata utan, a felbuzdult ifijusag a Nador epuletehez vonult.
    A Nador elfogadta a koveteleseiket.
    Sot a csaszar (I Lipot) is elfogadta mind a Marciusi koveteleseket.
    Fuggetlen Parlament lett Budapesten, a kovetelesek alapjan.

    Tehat mi az ordogert kelett Kosuthnak a hadsereg toborzasa Becs ellen. Az egy nyilt haduzenet volt !

    Az orszag nem volt kepes onalloan fejlodeset kezdeni a Habsburg hatalom ellen.
    Szechenyi elve teljesen realis volt. A gazdasagi fel-lendules hianyaban az orszag jelentektelen volt.

    Meg a haboru idejen, Gorgey is belatta, s celja volt, hogy a Habsburggal valo egyut-mukodesre szuksege volt a nemzetnek. Remenye volt hogy amikor katonailag elonyokben volt a nemzet, bekes egyutmokodesre valo lehetoseg mentette volna a nemzetet, az Orosz beavatkozsa elott.

    Kossuth azt rem elszurta. Gorgewivel allando ellentetben volt. Csak amikor a Honvedsereg bajokban volt kellett neki Gorgey.
    De amint Gorgey kivallo taktikaja a helyzetet rendebe hozta, Kossuth rogton levaltotta Gorgey-t.

    Segesvarnal otthagyta ot 20,000 gyalogos es 2 ezer huszarral a 200 ezer fos Orosz hadakkal szemeben.

    Kossuth meglepett.

    Gorgey 19 evet toltott Osztrak katonai bortonben.
    De Kossuth lett a nagy hos, Gorgey-t meg „haza-arulas”-sal vadolta az utokor.

    Esztelen gondolkodas volt a kezdettol, s meg utolagosan is.

  • Bendeguz79,

    „Tehat mi az ordogert kelett Kosuthnak a hadsereg toborzasa Becs ellen. ”

    Bizonyos kulfoldi hatalmaknak erdekeben allt a Habsburg Birodalom gyengitese, legalabbis atmenetileg.
    Kossuth csak kiszolgalta azokat a hatalmakat.

    Nezze meg mennyire osszeesnek a datumok:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Mexican–American_War

    Ha esetleg nem tudna: Mexico annak idejen a Habsburg Birodalomtol kapta a fegyvereit es municiot. Nehanyan talan ugy erezhettek, hogy busy-ve kell tenni a Habsburgokat, hogy kikapcsoljak a fegyverkereskedelmet, es Kossuth es tarsai volt a legegyszerubb modja ennek.

    Az is onmagaert beszel, hogy Kossuth mint nagy hos Amerikaba szokott. Nem Angliaba, nem Torokorszagba, Amerikaba. Ami ilyen esetekben szokasos. Mindig oda szokik a bukott vezer, ahonnan tamogatjak.

    De amugy egyetertunk.

  • Elnezest! Kossuth eloszor Angliaba szokott, es csak kesobb koltozott Amerikaba.

  • Miklós 1:03, talán még nem a Magyar Idők mondja meg, hogy kit kell szeretni! Ha a mexikói elnök Trumpot kedveli, akkor nem rossz a közbiztonság? De újra mondom, ebben az elfogult állami médiában semmi újság nincs Magyarországon. Ami furcsa, az Orbán 180 fokos külpolitikai fordulata. Ti. ellenzékben az oroszbarátság nála szóba sem jöhetett.

  • Miklós 2:37, szerintem K. először Törökországba menekült, majd haláláig Torinóban élt. Turini remetének hívták.

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2017 június 28
    4:05 du.
    „Proletárforradalom csak Oroszországban volt, mert ott volt tömegbázis.”

    Ez igaz, de próbálkozások máshol is voltak, azonban az oroszországi hatalmas külső finanszírozások kimerítették a forradalmakra szánt keretet, másrészről a rossz tapasztalatok láttán a hatalomban lévők még időben észbe kaptak.

  • Vögelein, ez már volt itt téma. A műkincseket a nácik és az oroszok is elrabolták, többször gazdát cseréltek.

  • MIKLOS soraira;

    Miklos, maga kezd ugy irogatni mint Hazai Lampa, aki irogat sokat,de remesen osszekever nem csak adatokat, idoszakot es esemenyeket is.

    HA Kossuth , a maga elmelete szerint felfegyverzessel veszelyestette a napookal elobb nyert onallosagat a nemzetnek a Habsbug hatalom alatt, mert a US-Mexicoi haborut remelte kihaszalni, akkor Kossuth elme-bajosnek kellet lennie.
    De meggyozodesem hogy az nem volt.

    Maga remesen osszekeveri a Maximilian csaszarasagat a US-Mexicoi haboruval.
    S csatolta is annak adatait a Wikipedia lapjain,
    remelm olvasta volna. Az 1846-48 ban tortent.
    Mexico esete szegyenletes volt, s US nagyhatalmi erok elsobbsegesek. De Mexico kudarca volt alegnagyobb sikereik.Mert kaptak $15 milliot Caloforniaert, amikor fillernelkulliek voltak meg a kezdettol.

    Maximilian, Ferenc-Jozsef testvere, akit a Mexicoi foldesurak meghivtak Mexico csaszaranak.
    De Maximilian sokkal progressziv elvu volt mint a Mexicoi foldesurak akartak. S a forradalom aldozta lett.
    Juarez lovette agyon. Austria,de meg a US tehetetlen volt abban.

    Hasonloan osszekeverte az elso V.H. eseten amikor a Kizer udvarolt Mexiconak mert a nemet tengeri hadak remeltek lehetoseget hogy a US anyagi tamogatasat megakadalyozni,ill. annak szallitasait az oceanon pusztitani Mexicoi kikotokbol.

    Hasonloan, Kossuth a torok birodalmon talalta lehetoseget meglepni a Hajnau hadai elol.
    Persze utazott Angliaban es US-ban is. Remelve tamogatast kapni. De az gyerekes elkepzelese volt.
    Totokorszagban elte eletet. Tobb masok is, sot Bem is nyert katonai lehetoseget. S mint Bem Pasa szolgalta a Tork Szultant.

  • Orsós Elemér
    2017 június 29
    5:42 du.

    Németországban 100 ezres tüntetések voltak a háború végén, azokat a szocdemek szervezték, bár volt egy erős kommunista csoport is valóban.
    Magyarországon a Károlyi párt és a szövetségesei szerveztek egy százezres tüntetést a háború vége előtt a Tisza-kormány ellen, akkor még a kommunisták sehol nem voltak.
    Ezt csak arra írom, hogy biztos voltak próbálkozások, hogy befogják a tömeg elégedetlenségét egyes pártok. De az is biztos, hogy a többszázezer tüntető jogosan követelte a háború végét, mert a tengelyhatalmak városaiban konkrétan már az éhínség fenyegetett, munkanélküliség stb. És a német tábornoki kar még mindig támadott a nyugati fronton.
    A Monarchia hadseregében akkorra már tömeges volt a hazaszökés, pl. sok magyar katona indult haza gyalogosan.

    Hogy a német tábornokok részéről jogos volt-e ezt tőrdöfésnek nevezni, arról a történészeknek az a véleménye, hogy úgysem nyerték volna meg a németek a háborút, ha kitartanak az utolsó emberig és töltényig, akkor se.
    Inkább az a baj, hogy az antant egy csepp önmérsékletet se tanúsított, és kifosztotta a vesztes országokat, tekintet nélkül a békeszerető lakosságra!

  • Bendeguz79
    2017 június 29
    9:41 du.

    Mit kevertem össze?

    Kossuth szerintem hazafi volt. Megírta Deáknak, hogy ne kapcsolja hozzá a Magyar Királyságot a halálra ítélt Habsburg Birodalomhoz! Hogy ez azért volt-e, mert utálta a Habsburgokat, vagy azért mert a szabadkőműveseknél látott valami térképet, ami a felszabdalt OM- Monarchiát ábrázolta? Ezt valszeg nem tudjuk meg.

    Egy hazafi figyelmezteti a honfitársait. Inkább azok voltak a sunyi szabadkőműves zsoldosok, akik még biztatták is Deákot, hogy kapcsolja hozzá az országot az osztrákhoz, aztán majd ha szorul a csizma, akkor lépjenek le a magyarok!

  • Miklos
    2017 június 29
    2:26 du.

    „Bizonyos kulfoldi hatalmaknak erdekeben allt a Habsburg Birodalom gyengitese, legalabbis atmenetileg.”

    1848-ban mondjál kérlek egy nagyhatalmat, amelyiknek útjában állt a Habsburg Birodalom!
    A forradalmárok között sok talpig becsületes ember volt. Inkább az olyan forradalmároknak állt útjában, mint pl. Marx, aki megfogalmazta a Kommunista Kiáltványt 1848-ban.

    1918-ig európai érdek volt, hogy az OM-Monarchia fennmaradjon. Mert ellensúlyozta keleten az oroszokat, nyugaton meg megakadályozta a német terjeszkedést.
    Sajnos 1918-ban IV. Károly nem tudott időben kiugrani a háborúból, ezért elvesztette a birodalmát. De ha a francia szabadkőművesek és a kisantant nemzetiségi politikusai diktálják a békét, akkor Magyarországból zsemlemorzsa se maradt volna!

    Így legalább maradt egy zsemle. Csak nehogy elveszítsük azt is, ha Orbán még sokáig ugrál.

  • Bendeguz79
    2017 június 29
    1:21 du.

    „Sot a csaszar (I Lipot) is elfogadta mind a Marciusi koveteleseket.
    Fuggetlen Parlament lett Budapesten, a kovetelesek alapjan.”

    Állítólag én keverem össze a dátumokat. Na akkor nézzük ezt a mondatot!
    helyesen:

    1848-ban V. Ferdinánd király szentesítette az áprilisi törvényeket. Őt puccsolta meg az unokaöcsikéje, a későbbi Ferenc Jóska.
    Magyar kormány alakult, amelynek Batthyány Lajos gróf volt a miniszterelnöke. Szerintem az országgyűlés Pozsonyban maradt.

    Mikor Ferenc József nem egészen tiszta körülmények között trónra került, akkor próbálta visszacsinálni, amit Ferdinánd szentesített. A forradalmárok biztos rengeteg hibát elkövettek, és lehet azon vitatkozni, hogy minek mentek bele a szabadságharcba.

    De az tény, hogy 1848. márciusban a pozsonyi országgyűlés követelte a polgári átalakulást, és meg is csinálták. Ez Kossuth érdeme! A Habsburgok ki akarták hagyni a modernizálásból a magyar rendeket, és Széchenyi is az arisztokratákat akarta a középpontba állítani! Kossuth volt az, aki a köznemességet fölkarolta!

    Később a kiegyezés, amit Deák meg Andrássy zsírozott le Ferenc Józseffel, egy tipikus arisztokrata képződmény volt, na olyan is lett! Egy teljesen torz vadkapitalizmust zúdítottak az országra, és eladósították a magyarságot, amiből mai napig nem keveredtünk ki! A dualizmusban kezdett tekeredni a magyar adósságspirál, ami mai napig tart!

    Egy újabb Kossuthra lenne szükség, aki letörné a szarvát ezeknek az oligarcháknak, akik nyomortanyát csináltak az országunkból. Orbánnak ugyanúgy le kéne törni a szarvát Mészárostul, mint Gyurcsánynak és társainak.

  • Bendeguz79
    2017 június 29
    10:58 de.

    A Bach rendszer maximum 10 évig tartott. Akkor vezették be az osztrák mértékegységeket és az érettségi vizsgát.

    Nem vetette vissza az országot gazdaságilag az a kor, mert pl. folytatódtak a vasútépítések. Az volt inkább a baj, hogy erőből akarták modernizálni Magyarországot, nem meggyőzéssel.

    Az 1867-es kiegyezés se volt valami nagy szám, arról azóta is megy a vita. Ugyanis Deákék föladták az önállóságot a hadügy, pénzügy, külügy területén, pont ahol nagy szükség lett volna a szuverenitásra! Viszont a belügyben szabad kezet kaptak a magyar uralkodó osztályok, nem is lett meg a polgárosodás Magyarországon, általános választójog és nemzetiségi autonómia stb.

    Orbánnal pont ez a baj. Hiába vannak jó ötletei a külügyben, ha azokat az EU-ban nem tudja érvényesíteni. De eközben Magyarország elnyomorodik, elmarad a fejlődésben, és ezt senki le se sz.rja az EU-ban!

  • Az „elvtarsak” tobbsegei ismetelten ,remelve, elvezettel folyamodnak a Rakosi idokbol visszamaradt propagnda szloganaira, fokent az I.V.H. esemenyeiin az u.n. „ANTANT”
    jelzot.

    Hat valosagban NEM volt soha antant.
    Maga szo, egy Pesti ujsagiro alkalmazasaibol eredt.

    Lenyegeben az 1904-es Angol-Francia (cordial understanding) szobol eredt. Ami NEM egy kotelezo nemzetkozi szerzodest, hanem a csak latalanos egyertelmu celok, erdekek ertelme.
    Az hogy az Angol az Efyptom es kesobbi kozel kelet, amig a Franciak a Marocco es eszak-afrika gyarmatositasat celoztak.
    Persze az I.V.H.-ban erdekeik egyenlo volt a nemet-osztrak es torok birodalmak haborui ellen.

    Axz u.n, „kis-antant” is egy masik valotlan propaganda a Kun Belaek alatal terjesztve.
    Akkor meg nem volt nemzetkozi beke-rendfentartasi szervezet, mint ma az ENSz.(UN).

    Mivel hogy magyaroszag osszeonlot, mykodokormany, rend es kozbiztonsag hiamnyaban a gyoztes nemzetek hatarozatai lapjan a Csehszlovak es Roman katonai eroket voltak bekuldeni az orszagba.

    Amint a „nemzeti hadsereg” a Horthy vezetese latt latszott kepesnek, azt nem elleneztek.
    Az Angol reszrol a katonai vezetes a hadtengereszet vezetosege alatli volt. Talan az admiralisok u.n. kollegai eggyuttertelem szamotrevo volt abban , az csak saccolva, de nem adatokkal bizonyitva.
    Minden eseter, s ez NEM Horthyt mentetgeto sorok, de a *magyarok latal valasztott tobbparti) Parlamant kerte fel elsokben , amit Horthy visszautasitott. Masodszori keresre elfogadta.

    Tahat abban az u.n. nevezett „antant” nem kozbejaro volt. de a vilag elfogadta hogy talan vegre Magyaroeszag kepes lehetne a sajat ugyeit intezni.
    Ugy lett Horthy kormanyzo. Ellenzi-e azt barki ma vagy nem, de az tortent.

  • Mint mar tobbszor irtam hogy Hothy leg-nagyob vetke eredt abbol hogy a nemt csatlossava tette az orszagot 1940-ben.

    Persze az europai esemenyek akkor azt nagyban befolyasoltak.

    1939-ben Lengyelorszag peldaja lehetett jo lecke meg Horthynak is.
    A nyugati hatalmak serkentettek a Lengyelt a nemet ellenasllasara. Sot igertek a segitseget is. Voltak Angol cspatok ottan. ( A Dancig-i menekuleseleik)

    A Lengyelek ellentalatk hosiesen a Tigris tankok es Stuka zuhano bombazok ellen. De az alig ket heteing volt kepes arra.
    S nem csak hogy a nemet, de meg Szoviet elvtasaik is a masik oldalrol elfoglaltak Lengyelorszagot.
    S 1939-tol 1945-ig a legbrutalaisabb modon pusztitiottak a Lengyeleket. A zsidoasg akinek nem volt lehetosege valahogy elmenekulnie, mind biztos halalt ertek el.

    Mit velne barki is, lett volna kepes a magyar meg ket hetig is ellentalni a Hitler hadainak ?

    S utanna teljes meretu pusztitas 1945-ig lett volna a napirend.
    Tehat talan a szovetseg Hitlerrel mentette a magyart 1940-tol 45-ig. Az u.n. hatarozat a haboru es a pusztitas kozotti lehetosege volt.

    Hogy dontott volna akkor maga a Horthy helyeben?
    En maradok a teljes semlegesseg melett, de az csak 1920-ban lehetett volna valosag.

    Na maguk ismet a haborut kedvelik. Ami az emberiseg termeszeteben elmardhatatlan lehetetlenseg.
    Volt es lessz haboruskodas mindeg.
    Talan majd elvezik a kovetkezo haborus verontasokat jobban a jovoben?!

  • ˙

    ORBÁN VIKTOR PUTYIN FALTÖRŐ KOSA
    írja az orosz Szputnyik című lap.

    Mi szól emellett ?

    1. A mentalitására jellemző vonás, hogy makacs és FAFEJŰ…

    2. Bár az arcélét illetően, egy 45°-ban HÁTRAHAJLÓ HOMLOK mögött inkább dominál ama kidomborodó SZEMÖLDÖKPÚPJA, amely keményen emlékeztet az ún. ezüsthátú hímgorilla, mint egy faltörő fiúbirka szarvára, viszont tudjuk, hogy a felcsúti kocsmabunyókban bizony ez a típus az örök >GYŐZŐ<.

    .

  • HAZAI LAMPA soraira; (3 megjegyzeseire)

    A maga Lampaja nem sok villagossagot nyujt !

    Az orszaggyules helye Pozsonyban volt a Marcusi kovetelesk elfogadasaig. Pesten kesobb nyilt meg.

    A csaszar I Lipot volt. De volt csaszar valtsaok mert Lipot, mint tobb Habsburg, szellemileg nem a legelfogadhatobb allapotokban voltak szellemileg.
    S az nem csoda, a birodalom szloganja volt hogy ok hazassaggal, ill. ossze-hazasodasokkal epittek a biroda;lmat.
    Volt csaszar valtas meg F.J elott is.
    Sot F,J, sem mutatta a teljes normalis elmei magatartasat. Ami nem csoda hogy a szabadszellemu Erzsebet hosszu-idokre elhagyta. A leghosszab tavoletuk 2 evet meghaladta.
    F.J. elkepzelhetetlenul gyulolte a magyarokat. Egesz eletet a Segesvari csata festmenye altt elte. Agyafelett alt.
    Sot egyesz eletet egy regi katonai (laktanyai) vas-vaskon elte. Minden aldott napon ugyan azt a nemet marha-hus-levest ette.
    Fia Rudolf sem bizonyitotta normalis magatartasat soha.
    Na de az az eleddeiknek a vetke volt.

    Az 1868-as „kieggyezes” adta az elso lehetoseget a Magyarnak a sotet kozepkorbol kezdeni kilabbadni.

    Az orszag gazdasg helyzete az igazi kozep-(sotet)kori elmaradottsag, az okor-hatsofelenel valo elmaradottsag, nymor volt.
    Csupan az urasagok es fo-papsag elvezett eletet.
    „Kapitalizmus”-i szlogan hivatkozasai teljesen erdektelenek az akkori idot abrazolni. A legelmaradotabb ahrar-feudaliamus letezett, kozepkori korulmenyek kozott.
    Hivatkozni megjegyzeseire hogy a Habsburg nem fedezte a nagybirtokok koltsegeit a parsztsag foldhozjutasahoz az teljesen targytalan dolog.
    Sot meg Nagyatadi is kevesbe volt sikeres abban 3/4 evszzaddal kesobb.

    1868 utan a nemzet kezdte iparosodasat.
    Pl. 1850-ben M.orszag lakossag 13.2 millio volt.
    Vasutvonali 11 merfold millio-lakoskent. Az kb. 200 Km az egesz orszagnak.
    Vas termelese 0. tonna.

    1910-ben, az oszz-lakossai 20 millio.Vasutvonalai 620 merfold millio lakoskent. Ossz. Kb. 3 ezer km.
    Vas termelese 1/2 millio metric tonna.
    (Adatok; Rand McNally)

    Minden amit meg ma is mutogatnak a vilag turistaiknak buszken, s a kepeken, lapokon, konyveikben. A Parlamnettol a Halaszbasthaig minden a kieggyezes utani idoknek az eredmeneyi.
    Az elott Pest utcai saros fold-utak voltak, mint regi faluk. Minden modern berendezesek, kozponti kozszuksegletek kezdotdtek 68 utan.

    Persze voltak remes vissza esesek kozben.
    Pl. en 1990-91-ben voltam ottan. Meg mind a hadiserulesek a Budapesti epuleteken mindenutt latva, soha nem kijavitva.
    A regi Grasalkowitcs-palota a pincejetol minden emelet felpoznazva, az osszeomlasat megelozni. De NEM epito-anyag gerendakkal, hanem kivagott fakkal, meg a fahejak is rajya. Csak az agak voltak eltavolitva.

    A kieggyezes utan, minen tag-nemzet szabadon intezte a sajat belugyeit.
    Csupan a Kul-ugy, Penz-ugy es a Honvedelem volt eggyesitve. DE volt a „Csaszari”, „nemzeti” es az u.n. „Kozos” hadserege a Monarchianak.
    Lassa a regi Austro_Hungarian cimert. Mind azon nemzetek melyeknek a cimere azon talalhato, onallo-belugyekeiket inteztek.
    Pelda; A Szarajevoi merenyletet a Bosnyak igazsagszolgaltatas intezte.Nem az Osztrak.

    Igen, Kossuth irogatott mindefele otleteket torokorszagbol.
    Valami Dunai-szovetseget almodozott. Probalta igerni a del-szlavoknak (szerb, Horvat, Szloven, stb. hogy majd onnallo-belugyeik lehetnenek az o magayr birodalma alatt.
    Kosuuth nagyon ellenezte a kiegyezest.
    Mindent probalt meg-szabottalni.
    De azt akkor senki nem fogadta el. A vilag sokat valtozott 1848-ota.
    Kossuth 1/4 evszazaddal kesoo volt otleteivel.
    Miert NEM kuzdott azon nemzetek fuggetlensegeert, amint beszelt a magyar celjaiert?

    Kossuth nagyon onzo es bekepzelt volt. Csak a sajat hatalmat lebegtette mindeg.
    Persze kivallo orator volt. Az tagadhatatlan. de az nem volt elegendo. Nem volt meglatasa a hosszutavon a jovore.
    Egyszeruen ELSZURTA. Az a tagadhatatlan valosag.

    1868 utan a nemzet gazdasagi elohaladas utjan indult. Iparosodas kezdodott. Az persze sok-sok penzebe kerult.
    Minden befektetst finacirozni kellet, s az volt a lehetoseg mindeg.
    De allitasa hogy azt meg maig is fizetik,nem hinnem hogy nem velne azt tulzottnak ? Ki adna kolcsonoket 150 evre ?

    A Kadar eladosodasait persze a vorosbarok dicsosegeikre koltotte Kadar, a gazdasagi befektetesek helyett. Azert lett mind az csak gazdasagi teher. Teher, nem hoz jovedelmet.
    Ugy latszik hogy ma az Orban adminsztracio is hasonloan kolti a nemzet es az EU penzt.S annak bajai lesznek am !

  • Bendeguz79
    2017 június 30
    3:53 du.

    Voltak felvilágosult főurak 1848 előtt, pl. a Széchenyi család, amelyik a Nemzeti Múzeumra meg az Akadémiára adakozott. Ugyancsak a reformkorban kezdődtek az ipari beruházások, pl. Lánchíd építése, Budapest-Szolnok vasútvonal.

    Volt már ez itt téma, hogy sajnos a magyar nemesség abban az időben nem rendelkezett tőkével. A napóleoni háborúkban meggazdagodott zsidó terménykereskedők fektettek az induló iparba, pl. gőzmalmok, papírgyárak. Akkor indult pl. a Hatvani-Deutsch család gazdagodásnak.

    Széchenyi ezért írta a Hitel c. művet. Sokan fölháborodtak rajta, de a nemesség nagy része melléállt. Ugyanis látták, hogy a mezőgazdálkodásból már nem sokáig tudnak megélni normális színvonalon, és modernizálni kell a birtokaikat.

    Sajnálatos, hogy a Habsburgok ezt másként gondolták. Kossuthot börtönbe csukták, az országgyűlést indítványait a király leszavazta.

  • Bendeguz79
    2017 június 30
    3:53 du.

    Az EU-ban pont ez van, hogy a külügyben meg a pénzügyben a németek és még néhány nagyobb állam diktál, most akarnak közös hadsereget is! A belpolitikában mindenki azt csinál, amit akar.

    Szerintem pont fordítva kéne! Megkövetelni a demokratikus minimumot minden kormánytól! A többiben viszont nem teljesen ugyanaz az érdeke a nyugati meg a kelet-európai országoknak. Ezért vannak a visegrádi országok is általában különvéleményen, de azzal nem sokra mennek.

  • Bendeguz79
    2017 június 30
    3:53 du.

    A dualizmusban a vasipar és a nehézipar valóban rohamos fejlődésnek indult Magyarországon. De nem volt könnyűipar, ami felszívta volna a zselléreket és egyéb munkanélkülieket.

    A mezőgazdaságot nem korszerűsítették, mert Tisza Kálmán kormánya elsősorban az ipart támogatta. Ez volt az agrár-merkantil ellentét.
    Tisza Kálmán ugyanazt akarta, mint Ferenc József, bármi áron fönntartani az Osztrák-Magyar Monarchiát. Csakhogy ez agyaglábon álló kolosszus volt.

    Mire a világháborúhoz értünk, a Monarchiának volt egy gyakorlatlan, nem a legmodernebb hadserege. Csak az nem fedezte föl a hadititkokat, aki nem akarta, lsd. Redl ezredes esetét.
    A titkosszolgálat szintén súlyos kudarcot vallott, azt a szerencsétlen Ferenc Ferdinándot szinte tálcán kínálták fel a szerb terroristáknak. A diplomaták se voltak a legjobbak, mert a kis Szerbia kijátszotta őket többször is. Mindez azért lehetett, mert elkényeztetett arisztokratákkal volt tele a hadsereg és a külügy.

    Szóval a fényes külsőségek elfedték a belső rothadást mind Budapesten, mind Bécsben azokban a „boldog békeidőkben”!

  • hazai lampa,

    ” talán még nem a Magyar Idők mondja meg, hogy kit kell szeretni! Ha a mexikói elnök Trumpot kedveli, akkor nem rossz a közbiztonság?”

    Nem vagyok biztos abban, hogy mire gondolsz. A Magyar Idok cikkeben volt valami olyan, hogy „ha Trump-ot szereti a mexikoi elnok, akkor jo a kozbiztonsag Mexikoban”?

    A Magyar Idok tenyeket kozolt ebben a cikkben. Vagy talaltal benne valamit, ami hazugsag?

    Nem lehet, hogy egy kicsit te is elfogult vagy a FIDESZ-parti ujsagokkal szemben? Mit varsz toluk? Hogy szo nelkul elturjek az ellenzek(i media) teljesen alaptalan mocskolodasat? Legalabbis ami az „antidemokraciat” „fasizmust” es egyeb zoldsegeket illeti.

    A masik tema: Az igaz, hogy Kossuth elete utolso eveit a taljanoknal toltotte le, de elotte hol volt?

    Az elobb mar irtam egy hosszabb valaszt a Bendeguznak, de valahogy elszallt amikor megnyomtam veletlenul a control vagy a shift gombot. Nincs kedvem ismetelni. A lenyeg, hogy a fo szarkevero Amerika volt, feltehetoen angol de minden bizonnyal torok segitseggel.
    Ok nem akartak szuksegszeruen szetbomlasztani a Habsburg Birodalmat (kiveve talan a torokoket) csak atmenetileg elfoglaltta tenni oket. Ennyi a lenyeg.
    Az elokeszuletek meg 1846 elott elkezdodtek, valami miatt kesett a dolog, de igy is jol jott, hogy konszolidalodhasson a helyzet Eszak-Amerikaban.

    Nem hinnem, hogy Kossuth orult volt. A legtobb ilyen kulfoldrol megbizott ugynok abban bizik, hogy neki majd menni fog. Rakoczi is belesett ebbe a hibaba, Hitler, Lenin, Saddam Hussein… es meg sokan masok is.
    De sokkal jobb kimaradni a nagyhatalmak torzsalkodasaibol. Intezzek egymas kozt.
    Ezert is volt Szechenyinek igaza.

  • Bendeguz79,

    ” HA Kossuth , a maga elmelete szerint felfegyverzessel veszelyestette a napookal elobb nyert onallosagat a nemzetnek a Habsbug hatalom alatt, mert a US-Mexicoi haborut remelte kihaszalni, akkor Kossuth elme-bajosnek kellet lennie. ”

    Meg csak annyit, hogy On keveri ossze az okot az okozattal. Nem Kossuthnak allt szandekaban meglovagolni az adott haborut, hanem amazok hasznaltak ki Kossuth torekveseit.

    Az is teljesen mindegy, hogy Maximilan mikor elt. Neki semmi koze nem volt ehhez. Mibol gondolta On, hogy en a Habsburg Birodalom alatt Maximiliant ertettem?

    Az egadta vilagon semmit sem kevertem ossze semmivel. Tessek alaposabban atolvasni a szoveget, mielott valaszol ra.

  • hazai lampa,

    „Így legalább maradt egy zsemle. Csak nehogy elveszítsük azt is, ha Orbán még sokáig ugrál.”

    Ne izgulj! A Nagy Fejlett es Halado Nyugat (ami a kommunizmusba halad, hacsak kozben le nem fejezik oket masok) garantalni fogja Magyarorszag teruleti integritasat. Ok csak a magyar vezetoket akarjak eltavolitani, es megismertetni teged es a tobbi magyart azzal a gyonyorrel, amit a nehany szazezernyi eroszakos, alulmuvelt (azaz az iszlam altal agymosott) muzulmannal valo egyutteles ad.

    Ugye no vagy? Milyen ugyesen eroszakoljak meg a nyugat-europai lanyokat, noket, oreg nenikeket a muszlimok, nemde? Meg a tolokocsiban ulo oreg nenit is.
    Gondolom, mar te is alig varod az elso 200 000-et beloluk!
    Na es tudom, hogy te ezt nem irtad, csak mintha valamiert nagyon oda lennel Orbanek ellen, ahelyett, hogy orulnel nekik. Mert hianyukban csak a „liberalis (vagy nyiltan a proletar) nemzetkoziseg” es a „haladas” hazug leple alatt erkezo hazaarulok fognak jonni am!

  • Don Golo,

    ” ORBÁN VIKTOR PUTYIN FALTÖRŐ KOSA
    írja az orosz Szputnyik című lap.

    Mi szól emellett ?

    1. A mentalitására jellemző vonás, hogy makacs és FAFEJŰ…

    2. Bár az arcélét illetően, egy 45°-ban HÁTRAHAJLÓ HOMLOK mögött inkább dominál ama kidomborodó SZEMÖLDÖKPÚPJA, amely keményen emlékeztet az ún. ezüsthátú hímgorilla, mint egy faltörő fiúbirka szarvára, viszont tudjuk, hogy a felcsúti kocsmabunyókban bizony ez a típus az örök >GYŐZŐ<. "

    Nahat! Ennyire tudomanyos meghatarozast meg nem lattam eletemben!

    Az ilyen hozzaszolasok es cikkek viszont jobban jonnek Orbaneknak, mint gondolnatok. Meg veletlenul sem fog ratok szavazni senki sem!

  • hazai lampa,

    „Orbánnal pont ez a baj. Hiába vannak jó ötletei a külügyben, ha azokat az EU-ban nem tudja érvényesíteni. De eközben Magyarország elnyomorodik, elmarad a fejlődésben, és ezt senki le se sz.rja az EU-ban!”

    Hat epp ez a lenyege az EU-nak. Hogy azok, akik le vannak maradva maradjanak is lemaradva.
    Nem tudom mikor jott letre a Kozos Piac, es mondjuk Spanyolorszag mikor lepett bele halkan. De mar eleg regota lehetett ahhoz, hogy Spanyolorszag felfejlodhessek – a tobbi hasonlo orszaggal egyutt. De egyik sem fejlodott fel, mert epp ez a cel.

    Valahol lattam hogy nem helyesled Orban oroszbarat politikajat. Szerinted ki mashoz lehetne fordulni a kornyeken, ha a Nagy Halado Nyugat igazi segitseget nem ad?

  • Orsós Elemér

    Miklos
    2017 június 30
    9:58 du.
    Ezt a korrekt hozzászólást bekeretezem és ajánlom értelmezésre a túl homályos szemü, alaposan elkábított EU imádóknak is!

  • Orsós Elemér,

    Olvastam a Magyar Idokben az Orban torokorszagi beszedet. Gurultam a rohogestol, mint pl. hogy Torokorszag vedi manapsag Europat. 🙂

    Nem tudom Orban hogyan birta ki ezeket rohoges nelkul. De az a szomoru az egeszben, hogy a Nagy Halado Komcsi Nyugat erre kenyszeriti Magyarorszagot.

  • Miklos Egy orszagot sem lehet az akarata ellen felfejleszteni. Hiaba kap penzt, paripat, fegyvert, ha ellopjak vagy fontosabb a szieszta.

  • Orsós Elemér

    Miklos
    2017 július 1
    11:00 de.
    Azt már egy párszor leírtam hogy, a mai Oroszország nem azonos a Szovjetúnióval, azt azonban nem merném bátran kijelenteni hogy, a mai Törökország nem egyenlő a néhai oszmán birodalommal, főleg Erdogán erőszakosan kiharcolt teljhatalmának fényében. Megértem hogy, egy ilyen jelentéktelen kis országnak mindenfelé kell orientálódnia, de azért nem kéne akárkinek leköteleződni, mert a törökök sem a szavahihetőségükről híresek!

  • MIKLOS elveire;

    MIKLOS, a US -Mexicoi haboru az 1846-48 kozott tortent.

    Kossuth 1849 Juliusaban lepet meg, hagyva Gorgeit hatra Seggesvarnal.

    Hogy a pokolkent vehet barmi osszekotest a ket eset eseten ?
    Emlitesre tettem a Maximilian esetet mert akkor a Franciak igyejeztek a US elleni eroket epiteni Mexicoban. De mind az ket-evtizeddel kasobbi esemeny volt. Alig a nagy Osztrak veresege idejen a Poroszok alatal.

  • HAZAI LAMPA nehany elobbi megjegyzeseire;

    Kossuth NEM volt a nemsek vezetoje. Kossuth csa egy nemes-szoknya lehetosege altal jutott az alsohazba.

    A nemzet iparosadasa 1868 utan a szuksegleteket kovetve alakult ki.
    Magan befektetesek a jovedelmezes lehetosegeit veve figyelemben.
    Talan maga tulsagosan el van illasztva a „szocialista gazdasagi” eszmekkel.

    NEM volt menyszeritett „vasipari” fejlodes. Az a Rakosi odejen tortent a Szoviet allami tervezes alapjan.

    Irtam mar hogy minden tag-nemzet onallo volt a belugyekben.

    Mifele „karterites”-re gondolt maga a Habsbugrendszertol a Szabadsagharc megbukasa utan a nagybirtokosoknak ?

    A nagybistokosoknak nem volt sok penzuk, de az ingatlan ami az igazi „toke” ill. a hitel legbiztosabb alapja.

  • HAZAI LAMPA soraira az EU-ra vonatkozoan.

    Honnan vette az EU „kozoshasereg” hiret ?

    Ma reggel meg az nem letezett.
    Csak a NATO letezik. S a US vedte nyugat europat 1945-ota.
    Eppen azert haragos Trump, s kovetel megteritest.

    Igen , nemetorszag az ipari hatalom ottan.
    De demokratikus alapokon az NEM add semmi felsobbseget nekik. Tehat Merkel csupan Adolf tetteit utanozza.

    Az EU nem az europai Nemzetek Szovetsege. Ahol minden tag-nemzet egyenlo lenne. Egyenlo alapon valo hatarozatai, donteseik az egyenlo kepviseltetesi alapon.

    Persze az egyseges Alkotmany hianyaban az lehetetlen.
    EU mai vezetoi nem a lakossagaik alatl valasztva.
    Nem kepviselnik a valaszto lakossagot.
    Nem valaszolnak senkinek. Nem felelosegre vonhatok senki alatal.
    Pl. hany magyar, lengyel, vagy mas polgar valasztotta Merkel asszonut? Draghit? vagy barmelyiket?

    Hol van minden EU lakos egyeni jogainak a biztositasa, ami csupan az allamhatalom hataskorenek a tiltasaival leheto.
    Csupan elvekrol beszelnek, amik jelentektelenek jogi alapok hianyaban.
    S hol, mikor, mi volt a lakossagaik altal jovahagyva ?

    Nemelyek demokratikusnak velhetok a sajat beugyeikben, de az nem adhat lehetoset egynek sem, mas nemzeteket meg befolyasolni sem. S nem felsobsegi jogokat !!!

  • Orsós Elemér,

    ” Megértem hogy, egy ilyen jelentéktelen kis országnak mindenfelé kell orientálódnia, de azért nem kéne akárkinek leköteleződni, mert a törökök sem a szavahihetőségükről híresek! ”

    Az uzlet az uzlet. Ha el tudnak nekik adni nehany milliard eu erteku szemetet, akkor meg kell oket dicserni az eszukert. 🙂

    Nem hinnem, hogy Orban tervezne sokkal melegebb kapcsolatokat veluk, bar valoszinu epiteni kell majd nehany mecsetet.

  • Llanfair,

    A Kozos Piac es az EU is „szakosodasra” (magyarul monopolizalasra) epult. Amikor a spanyolok csatlakoztak bele kellett egyezniuk, hogy mit es mikor gyarthatnak, allithatnak elo. Csereben garantaljak a tobbiek, hogy atveszik toluk a termekeiket.

    Ha sziesztazol ha nem, ha futball stadionokat epitesz, ha korhazakat, az iparodat nem tudod felfejleszteni, mert beleegyeztel, hogy nem fogod. Sot, sok helyen a farmereket is azert fizetik, hogy gazt novesszenek a foldjeiken.

    Ez hosszu tavon gatolja a fejlodest meg a legfejlettebb orszagokban is, de majd meglatja a jelenlegi ifju nemzedek, hogy mikent alakul ez 20-30 ev mulva, hacsak kozben valami mas miatt nem lesz alkalmuk meglatni.

  • Orsós Elemér
    2017 július 1
    2:16 du.

    „a mai Oroszország nem azonos a Szovjetúnióval”

    A SZU politikája az volt Európában, hogy ne legyen rajta kívül más nagy nagyhatalom. Most szerinted megtűrik, hogy az EU nagyra nőjön mellettük?

  • Bendeguz79
    2017 július 1
    3:52 du.

    1867 után vasútépítési láz volt. Megalakult a Ganz Gyár, a Salgótarjáni Vasmű, az Óbudai Hajógyár, a Láng gépgyár.

    A malomipar is magas színvonalú. Könnyűipari gyárak nem jelentősek, és nincs fogyasztási cikk termelés kisebb üzemekben.

    Ma is hasonló van. Az összes nagy ruha, cipő gyár kitelepült Kínába, pedig ezekben rengetegen dolgoztak a rendszerváltás előtt. Manapság összeszerelő üzemek vannak, autó, elektronika, ezekkel lehet a legkevesebb pénzt keresni!

  • Miklos
    2017 június 30
    9:16 du.

    Nem tudom, hogy pontosan hova vezet az EU mostani külpolitikája, de te úgy látszik nagyon tájékozott vagy a témában! Ez a világvége forgatókönyv, hogy a migráns hordák randalíroznak majd, nyilván nem az európai polgárok érdeke, de nem lehet senkit megmenteni akarata ellenére.

    Sajnos a fideszes sajtó pont olyan elfogult, mint a ballib. Én annyit írtam, hogy 2008 óta 180 fokot fordult Orbán külpolitikája. Én ezt nagyon furcsának tartom, és mivel demokratikus fórumon vagyunk, nem tudom mit zavar, ha ezt leírom?

    2008-ban keleti barbár birodalmakkal riogatott. Aztán Tusnádfürdőn áradozott, hogy Keleten hogy szalad a szekér az illiberális demokráciákban. Ma már a rothadó Nyugatnál tart.

    Én már az EU-belépésnél, amit Orbán írt alá, ismertem az EU-szkeptikus véleményeket, pl. a zöldekét. Ezek azóta igazolódtak is, mert nincs önálló nemzetállami politika bizonyos területeken. De azért világvégétől nem tartok.

    Azon viszont jót röhögök, mikor Orbánt szívatják, mert megérdemli. Persze az nevet, aki utoljára nevet.

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2017 július 1
    9:26 du.
    Ha mellettük az nem olyan nagy gond mint ha belőlük.

  • Orsós Elemér

    Miklos
    2017 július 1
    8:07 du.
    A mecset építést én kizáró oknak tartanám, okulva Buda alattomos elfoglalásából, sőt még a meglévő romos mecseteket is csak addig rekonstruálnám hogy, vallási célra alkalmatlanok legyenek, a többivel egyetértek.

  • Valasz LAMPA soraira.

    A US-ban a szakszervezetek megallithatatlan fizetes-emeleseket ertek el ectizedeken at.
    Ami, mint a rendszeres 6 honaponkenti fizetes emeleset ertek el,mint norma.

    De az arucikkek aranak emelese nem lett hasonloan es allandoan emelheto.Mert a dragabb arucikket az importalt cikke ellensulyoztak.

    Dong Xia Ping latta az ‘iarst a falon’, s nehany del-keleti tartomanyokban „szabad-ipoari-zonakat’ teremtett.
    Mindjart US cegek oda vittek at ipari termeleseiket. (60 billio befekteset.)
    Ottan fillerekert kaptak korlatlan szamu munkaerot.
    Jovedelmezesuk megszoksorordott.
    Kina azon gazdagodott.

    Hasonlot a magyar a regi Marxista eszmek altal ellenezte.
    A reagalasuk volt mindeg ,hogy, „akkor am kiviszik a profitot”.
    Nem voltak kepesek belatni hogy a profit csak par szazalek. De a befektetes 100%-a ott marad orokre.
    Ugy lett Kina egy iparositott nagyhatalom. S gazdagodik!

  • hazai lámpa,

    Orban hatra arcat illetoen igazad van, es ossze is hord mindenfele marhasagokat a kereskedelmi partnereirol, amik sok esetben felernek egy kabareval.

    De azt probald meg felfogni, hogy ha a Csodalatos Halado Nyugat segitsege olyan, hogy csak az ottani milliardosokat segiti, akkor mas iranyban kell keresnie Magyarorszag szerencsejet.
    O legalabb nem szallt bele a nemzetkozi bunbandaba es nezi vegig ahogy szep sorban tonkretesznek minden orszagot, koztuk az ovet is. Ezzel a politikajaval hatarozottan Magyarorszag erdeket vedi. Ez akkor is igaz, ha kozben hulyesegeket puffogtat a torokokrol, oroszokrol, vagy barki masrol.

    A migransok csak hab a tortan. Az utolso csepp a pohar vizhez, amikor mar tobb nem kell a „halado gondolkodasuakbol”.

  • Orsós Elemér,

    Ugy tudom, hogy a hataratkelohelyeken a kerites ota is Magyarorszag teruletere tudnak lepni a magukat menekultnek mondo muzulman megszallok. Magyarorszag fogad is valamennyit, de nem tudom mennyit, es hogy ha nem fogadjak el oket menekultnek, akkor tovabbkuldik-e oket, vagy visszatoloncoljak?

    Mindenesetre, en egyet sem fogadnek el beloluk, mar eleve athagtak a menekultekre vonatkozo nemzetkozi szabalyokat. Bizonyitott bunozokre pedig nincs szuksege az orszagnak, meg akkor sem, ha nemzetkozi bunozok.
    Tehat en egyetlen mecsetet sem epitenek, amik vannak, azokat atalakitanam.

    Viszont befogadnam a muzulman orszagokbol erkezo mas vallasu menekulteket, csak azert, hogy a kvota kilegyen. 🙂

  • Bendeguz79,

    Vegre belefutottam valakibe aki egyetert velem, hogy az amerikai ipart az amerikai szakszervezeteknek sikerult ilyen tokeletesen eluldozniuk otthonrol!

    Na es nem azzal uldoztek el oket, hogy napi 8 oras munkat, a gyerek-foglalkoztattsag megszunteteset es tobb bert kertek.
    Ha csak az lenne meg turheto is lenne.

    De nem. Az egesz csaladnak kozel ingyenes fogorvos (es az itteni fogorvosoknak valamitol „kotelezo” egy even belul milliomosoknak lenniuk), gyogyszerek, kulon betegbiztositas, kulon nyugdijalap, reszvenyek a cegnel… es most hirtelen nem jut eszembe tobb orultseg, de lenyegeben ugy nez ki, hogy ha kapott havi 5000 dollart, akkor a cege ugy atlagban kb. megegyszer annyit fizetett utana havonta.
    Ha nem olt meg senki meg kirugni sem lehetett, mert a szakszervezet vedte, amitol a munkamoral olyan is lett.

    Meg igy is, hogy Trump kezdi az Amerikaba valo befektetest kicsit csabitova tenni, en egy centet nem invesztalnek be Amerikaba, amig a szakszervezetek szarvat le nem torik.
    De abbol nem lesz semmi, mert ahelyett hogy fogyna, inkabb erosen novekszik az „elvtarsak” szama ott is.

  • Orsós Elemér

    Miklos
    2017 július 2
    1:31 du.
    Nem azokkal a valódi menekültekkel van probléma, akik a határátkelő helyeken, valódi papirokkal igazolva, hagyják magukat az EU-s szabályoknak megfelelően regisztrálni és hajlandók kivárni a menekült státus elbírálását a határkerítésen kívüli menekült zónákban! Azonban ezek a menekültek olyan ritkák mint a fehér holló, talán 0.1 %. A többi „úgynevezett menekült” mind a dupla határkerítésen átjutva, papirok és regisztráció nélkül szökik, ezeket jobbára elkapják és (jogos, tettenéréskori agyonlövés helyett, mint mondjuk az USA-ban vagy Izraelben) agyon babusgatva visszatoloncolják a kerítés mögé, azonban azt nem akadályozzák hogy, onnan visszatérjenek Szerbiába, ahonnan illegálisan próbálkoztak. Mázlinkra azok a szerencsések akik regisztráltak és megkapták az EU-s menekült státust, mint a vadlibák rögvest elhúznak innen, mert túl szegények vagyunk az ő „jogos” igényeik kielégítésére és sajnálatosan helyetünk a gálánsabb németekkel, osztrákokkal és svédekkel akarják eltartatni magukat.

  • Orsós Elemér

    helyettünk, bocs!

  • Miklos
    2017 július 2
    1:18 du.

    Van egy híres fénykép, mikor Orbán ott ül kettővel arrébb Bush elnök mellett a rendszerváltás időszakában. Mikor az elnök meglátogatta az Ellenzéki Kerekasztalt. Bush mögött Magyar Bálint áll.

    Azért váltottunk rendszert, mert állítólag az ország működésképtelenné vált a központi tervutasításos gazdálkodás miatt. Az volt az ígéret, hogy a nyugati cégek behozzák a szükséges tőkét az üzemek korszerűsítéséhez.

    Orbán liberális volt a rendszerváltáskor. Lehet, hogy ma már másképp gondolja, de részt vett akkor mindenben.
    Az EU csatlakozást ő írta alá. Szóval most már kicsit késő meggondolnia magát.

  • Miklos
    2017 július 2
    1:49 du.

    A fogorvosok mindenhol milliomosok. Megjegyezném, hogy Magyarországon sokan kényszerülnek hiányos fogazattal élni, mert nincs pénzük fogpótlásra!

    A megelőzésnek csak egyik módja a fogmosás, ha jól tudom. Az is számít, hogy megvannak-e a szükséges nyomelemek, vitaminok.

    Elmondanám, hogy a gyárban ahol a férjem dolgozik, múltkor a mentő vitt el egy férfit epilepsziás roham miatt. A mentőorvos megállapította, hogy alultáplált. Nem jellemző, de nem is ritka a hasonló eset.

  • Bendeguz79
    2017 július 2
    10:37 de.

    A nagytőke az 1980-as évek óta ellenőrizhetetlen az államok számára.

    Nagyon gyorsan mozog, és egyik kontinensről a másikra könnyedén áthelyezik. Az offshore cégek is a 80-as évek óta vannak.
    Tehát nem hiszem, hogy a szakszervezet hibás abban, hogy extraprofitot akarnak elérni egyesek.

    Az USA-ban a túlzott liberalizmus okozza szerintem a problémákat. USA-ban már 100 éve is trösztellenes törvényeket kellett hozni, mert a nagyvállalatok lenyomtak mindenkit.

  • Orsós Elemér,

    Az jo, ha tovabbmennek a „menekultek” Magyarorszagrol, az csak a baj, hogy ha ott kaptak meg a menekult statuszt, barmikor oda vissza is lehet toloncolni oket. Ha ugy adodik majd.

    Honnan szeded, hogy az USA-ban es Izraelben lovik a hatart illegalisan atlepoket? Mondjuk Izraelbe nem tul sok ilyen akad, kiveve a drug-kereskedoket eszakon, azokat sem lovik, de aztan Amerikaban a hatar delen es eszakon is atjarohaz, boldog-boldogtalan jar-kelm senkire sem lonek.

  • hazai lámpa,

    Soha nem keso kilepni az EU-bol. Csak azert mert annak idejen atvertek a „halado” nyugat-europaiak a magyarokat az nem jelenti azt, hogy muszaj maradni.

  • Orsós Elemér

    Miklos
    2017 július 3
    2:11 de.
    OK, rosszul tudtam, de ha nem is lőnek, azért gondolom nem ilyen barátságosan elnézőek a határsértő bűnözőkkel mint nálunk.

  • HAZAI LAMPA soraira;

    Uram mit beszel maga , hgoy ; ” a nagytoke ellenorizhetetlen…”

    Mifele otletei, vagy taln alkepZelesei vannak Onnek?

    Kinek a penze van a maga zsebeben? Nem a magae az ?

    Hat mi a pokolbol lehetne berki masnak, kulonosen az allamank joga azt donteni maga helyett hogy hol es mire ohajtana azt kolteni, vagy befektetni ?
    Maga csupan a diktaturai elvek alamaiban el, amikor ahoz hasonlo megjegyzeseket ir!

    Az ANTI-TRUST torvenyek korlatozasa a szuksegek alapjan a lakossag, ill. a fogyasztok erdekeit vedi.
    Megakadalyozni a monolopiumokat, amely a gazdasagi versenygest korlatozna. Tehat a szabad versenygest biztositani.

    Pl. Amikor a nyugati bankok es ipar vallalatok felvasaroltak mind a magyar gazdasagi termelo-lehetosegek cegeit, rogton lezartak azokat. Mert azzal a „verseny-lehetosegeiket” megszuntettek, s a nyugati iparcegek versenytelenul gazdasagi diktaturakat elveznek ottan.

    Az ellen semit NEM tett egyetlen magyar kormany sem.
    Sot, az elvtarsak adtak el mindent, s zsebre vagtak az arait mindennek.
    Na mit fog ma tenni azon a jelen kormanyuk ?

    Az off-shore bankszamlakat az ado-csalasok erdekeben hasznaljak akiknek a reszki megeri azt.

  • Tovabbi sorok LAMPA valaszara;

    A „szkszervezetek” legelso baja volt hogy a MAFIA behatolta es zsarolta a vezetosegeiket.

    A masodik,hogy a bereket a sajat nepszerusegeik erdekeben allandoan emeltek, s NEM a gazdasagi korulmenyek alapjan.

    A „liberalizmus” a politikai es erkolcsi szinvonalat dontotte meg, az eredeti Marxista celokat kovetve.

    Elforgacsolni a tarsdalmat mindenfele megnevezheto kulombsegek alapjan.
    Pl.kepviselni erdekeiket, kivaltsagokat kovetelve reszukre ; csak a „kozeposztaly”, csak a „szinesboruek”, csak a „noket”,csak a hispaniokakt”, csak a „fiatalokat”, csak a ferjtelen anyakat”, csak a „buzikat”, csak a „torvenytelenul beszokotteket”, csak a „musulmanokat”, stb, stb.

    S azzal mindenki mindenki ellen lett allitva erdekeik szerint.
    S aki nem kovette volna azt buzgon, azt rogton azon csoportok ellensegnek nyilvanitva.

    Igazi Marxizmus, a „liberalizmus” szlogana alapjan.

    Azert van ma a nagymeretu „ellenalllas” ,ami a Trump tamogatasaval tortenik.Eltekintve hogy mit vel, mit mond, de azt teljesen ellenzi. Az hozza jelen nepszeruseget, meg ha nem is a tobbsegek altal.
    De tamogatoi, s fokent a munkasosztaly, akiket a liberalis magnasok a legnagyobb meretekben felaldozott.

  • MIKLOS soraira;

    A kilepeshez kozeledo orszagok szamai novekednek.
    Lengyelek, Csehek, s talan majd a magyar is eleri azt a pontot mint az Angolok.
    A nemzeti fuggetlenseg talan fontosabb mint valaki anyagi jovedelmei.

    Nem volt „hazassag”, de a „valas” igen leheto am.
    Kulonosen mind az azsiai es afrikai „meghivottak”, es a novekedo anti-orosz ellensegeskedesek esetein.

  • Miklos
    2017 július 3
    2:19 de.

    Most már kiléphetünk nyugodtan, mert Orbán összes barátja dagadtra kereste magát az EU által támogatott építkezéseken?

    Nekem ugyan mindegy, de most legalább tudnak munkát vállalni Nyugaton, akiknek itthon nincs munkalehetőség.

  • Orsós Elemér,

    Detto ugyanaz. Torvenyek vannak, de azok legkevesbe a torveny oreit erdeklik.

    Most uj torvenyt hoztak Amerikaban, hogy ha deportalas utan ujra felbukkansz az orszagban, akkor fegyhazba csuknak 2 evre. Egy nesze semmi fogd meg jol torveny.

    De hat kellenek is az illegalisok, mert az amerikai inkabb szocialis segelybol es bunozesbol el meg, mintsem elmenjen mimimum oraberert dolgozni. Az illegalisbol pedig nem lehet szakszervezeti tag sem, nem kell a munkaltatojanak fizetni utana a kulonbozo biztositasokat es meg kevesebbert is dolgoznak.
    Tehat mindenkinek megeri rovid tavon, csak az egesz orszagnak nem hosszu tavon. Tehat gyorsan mindenki megprobalja megszedni magat az illegalis bevandorlo bizniszbol.

    Az egesz undorito: Amikor a hatterhatalom es a csurhe erdekei talalkoznak. Konyvet lehetne rola irni.

    Csak drasztikus modon lehetne ezt megvaltoztatni.

  • Bendeguz79
    2017 július 3
    10:04 de.

    Ugyebár szerinted minden bajnak az okozója a szakszervezet, de a multinacionális vállalatok nem felelősek semmiért?

    Én nem turkálok senkinek a zsebében, csak megemlítettem, hogy elmúltak már a neoliberális idők. Ez jól hangzó szlogen, hogy „az állam ne avatkozzon be”! De akkor jók voltak a csóró adófizetők, mikor meg kellett menteni a tőzsdei spekulánsokat? 2009-es világválság után mindenhol az államnak kellett beavatkozni a gazdaságba, hogy ne legyen még nagyobb a válság!

    Mára mindenkinek nyilvánvaló az is, hogy a multicégek nem foglalkoznak azzal, hogy a nemzetgazdaságot védjék. Az amerikai autógyárak visszaállításának ígéretével nyerte meg Trump is a választást! Orbán is azt ígérte, hogy védi majd a hazai kis és középvállalkozásokat. Néhány trafikost milliomossá tett azzal, hogy az állam mondja meg, hogy ki vezethet trafikot.

  • HAZAI LAMPA soraira;

    Maga mit vel „multinacionalis” cegeknek?

    A szbadkozgazdalkodasban barki befektetheti megtakaritott enze barhol. Nem tudna maga azt ?

    S igen, a szakszervezeteknek a hatalmai,ill. lehetosegei korlatoztak, mondhatnank meg az allamhatalom lehetosegeit es kotelessegeit is.

    Maga talan nem emlekszik a PATCO strajkara?

    Vagy az NEA , meg mas szakszervezetek benito dontesein, s tetteire ? Melyek megbenitottak az allam szereveinek a mukodeset is.
    Tehat, tetteikben, meg a szovetsegikormanyt is uraltak.
    S hasonloan minden kulfpldi gazdasagi tulajdonban resztvett cegeket is.
    S a muffia uralta szakszervezeteket.

  • HAZAI LAMPA 2017, June 27-i megjegyzese soraiban, ahol vadolta a magayr katonatiszteket a Horthy 1944 Oktoberi eseteert.

    Az 1944 Oktoberi 15-i tettek az Eichman, de szemelyesen a Wassenmeyer es Skorzeni* (Hitler Rambo-ja) tettei voltak.
    Teljesen fuggetlenul es befolyasolhatatlanul.

    Persze a hadsereg nemi egysegei probalkoztak az ellen, de nehanu magayr katon ahalal es tobbek serulesei ellenere,
    az Eichman puccha volt az egeyedulli tortenet.

    * Skorzeny-t a haboru utan tobb tetteiert vadolva a nemzetkozi birosag altal. De Skorzeny ravaszul meguszta mind azon eseteit sikeresen. Sot megszokott, majd a Massad szolgalataban mukodott.

  • hazai lámpa

    Arra gondoltál már, hogy a Fidesz „lopásai” és osztogatásai mögött nem biztos, hogy pusztán primitív kapzsiság, hanem az a racionális felismerés van, hogy gazdasági háttér és módos támogatók, főleg oligarchák nélkül nehéz megmaradni a hatalomban. A rendszerváltás idején ezt a baloldal is felismerte és politikai hatalmát kihasználva először gazdasági hatalmat szerzett, aztán pedig azt változtatta ismét politikai hatalommá.

  • hazai lámpa,

    „Most már kiléphetünk nyugodtan, mert Orbán összes barátja dagadtra kereste magát az EU által támogatott építkezéseken?”

    Kifelejtetted a „Halado” magyar elvtarsakat 1990 utaqn, akik bagoert eladtak az orszag vagyonat a meghaladobb nyugat europai milliardosoknak. Miert csak pont az faj, hogy Orbannak sikerult nehany millio eu-t osszsecsencselnie, mikor masok milliardokat loptak?

    De azt hiszem, meg mindig nem erted az EU. lenyeget. Ok nektek igazabol vajmi keveset adnak.
    Azt se a milliardos nyugat-europai adja neked, hanem az adofizetoik, bar az sem teljesen igaz, mert annyira el vannak adosodva, hogy tkp. a nyugat europai (es talan mas??) bankok adnak nektek mondjuk evente 20 milliard eurot. Ebbol epitkezhettek kedvetekre, teremtven nehany ezernyi atmeneti munkat, amig a penz tart. Amig dolgoznak a melosok van penzuk arra, hogy megvegyek a nyugat-europai termekeket.
    Tehat ha kicsit jobban megnezed a nyugat-europai polgar adojabol (elvileg) adnak nektek egy kis koncot, hogy a nyugat europai milliardos meg jobban gazdagodhassek.

    Ha tehat olyan nagyon oda vagy az epitkeseken valo meggazdagodason, akkor mennyire vagy oda a sokkal nagyobb disznosagert?

    „Nekem ugyan mindegy, de most legalább tudnak munkát vállalni Nyugaton, akiknek itthon nincs munkalehetőség.”

    Ugyanmar, nem kell izgulni! Az elkenyeztetett nyugat-europai inkabb szocialis segelyen es bunozesen el, a muszlim bevandorlokkal egyutt, mintsem elmenjen valami „alantas” munkara. Meg az uj bevandorlok is kizarolag a szocialis segelyre mennek. Na es drug-ot arulni.
    Anglia mar most felismerte ezt, es megengedte a EU tagosoknak, hogy maradhatnak dolgozni. Kell nekik a munkaskez, es manapsag nem tul sokan akarnak legalis munkabol megelni.

    De ha minden kotel szakad, meg mindig lehetnek illegalisok is.

  • hazai lámpa,

    „Ugyebár szerinted minden bajnak az okozója a szakszervezet, de a multinacionális vállalatok nem felelősek semmiért?”

    Furcsallom, pedig Bendeguz batyad es en is elegge jol elmagyaraztuk ezt neked. Te vagy keveredet, vagy talan nem is veszed eszre az ok-okozat viszonyt itt.

    A nagy multinacionalis cegek pont azert keletkeztek, mert a szakszervezetes elvtarsak nem tudtak abbahagyni a harcot azutan hogy mar nyertek. (Ahogy a noi egyenjogusagert, vagy a homoszexualisok jogaiert harcolok sem tudtak abbahagyni es soha nem is fogjak.)
    Ezek az elvtarsak nem csak Amerikabol, minden nyugati orszagbol sikeresen eluldoztek azokat a gyarakat, uzemeket, amik a legjobb fizetest adtak nekik.

    Menetkozben a multinacionalis cegek rajottek, hogy nem is olyan nagyon rossz ez! Igaz, ez a fajta rablogazdalkodas is csak rovidtavon belul uzheto, mert nehany evtized utan elfogy a penz odahaza, aztan a kulfoldon megtermelt javakat mar hiaba hozza haza, senkinek sem lesz ra penze… De kit erdekel? Ha ez penteken meg jo volt, akkor szombaton is ezt csinaljuk!

    „Ez jól hangzó szlogen, hogy “az állam ne avatkozzon be”! De akkor jók voltak a csóró adófizetők, mikor meg kellett menteni a tőzsdei spekulánsokat? 2009-es világválság után mindenhol az államnak kellett beavatkozni a gazdaságba, hogy ne legyen még nagyobb a válság!”

    Latom, kicsit megartott neked a Kadar rendszer. De sebaj, annak idejen nekem is. 🙂
    Amikor az allam-bacsi beleavatkozik valamibe, az azonnal nagy, komplikalt, hatastalan es borzalmasan draga lesz. (Ezert is van eleve halalra itelve a szocializmus, barhogy, barhol, barmilyen formaban probaljak megvalositani.)
    No es tevedsz, hogy a csoro adofizetok penzebol mentettek meg a tonkrement milliardosokat. A csoroeknak sincs penzuk, minden megy a bankokba. Itt vagy a bankok adtak kolcsont, vagy az allam nyomtatott penzt (esetleg mindkett).

  • HAQZAI LAMPA soraira;

    Sajnalom hogy elibbiekben „Uram”-nak szollotottam.

    Igen a „Toke” ma az Internet lehetosegeivel pillanatok alatt leheto vilgaszerte atruhazhato.

    A szakszervezeteknek ma mar veguk van. Csupan nehany kormany-alkalmazottak szervezetei, amlyek inkabb mint politikai akcioi szervezetek mukodnek manapsag.

    A 2008-as bankrendszer hibait persze mindenki erdeke volt orvosolni, s megmenteni az osszeomlastol. S csupan az „adofizetok” hitelessege volt kepes arra.

    Na de azt mar reg visszafizettek a bankok a kamatokkal.
    Tehat az is egy uzleti tett volt, ami mindenki erdekeit segitette. Tehat NEM beavatkozas, hanem segitseg volt a bankrendszer megmentese.

    S mind az indito okok azert tortenhetett mert a kormany NEM avatkozott be egyaltalan. Maskent mind az megelezheto lett volna.

    Teljesen igaza van abban amit irt, hogy a „multicegek” nem foglalkoznak azzal hogy a nemzetgazdasagot vedjek.”

    Remelve nem, es soha sem am !
    Minden gazdasadi valalkozasok egyedulli celja a termeles, ill. gazdasgi sikereik elerese. Csupan az ami segiti ugy a munkavallaokat, befektetoket, mint az allami kincstart.Ill. a kormany fizetokepesseget, s az adofizetoket is.
    Ami persze mindenki kozos erdeke.

    Sajnos hogy ottan a kormany sok mas mindefele dolgokkal foglalkozik, amihez nem lehetne semmi foga, sem felhatalamzasa a lakossag altal, de ketsegtelenul nincsen kepessege sem.
    De azt csupan az ottani lakossag belatasa es tettei altal tortenheto.
    Nem remnykedhet, hogy majd valaki Mr.Wonderful fogja azt majd csodak modjara letre-hozni.

  • Miota Orban ki akar lepni, hogy
    Megszaporodtak itt az EU ellenes predikatorok. Nem baj, mar kilephettek.

  • MIKLOS soraira a HAZAI LAMPAHOZ irottakban.

    Ezen a vilagon az emberei letben minden az „anyagi” es „erkolcsi” alapkon letezik, ill. annak eredmenyeik ami teszi az emberiseg letet lehetove.

    Persze, az erklcsi dolgok ma mar jelentektelennek veve.
    S annak hianya ami tisztessegtelensegekre , minden leheto vonalokon nyitotta ki az ajtokat az anyagi ugyek eseten.
    Az tortent vilagszerete minden vonalon.

    Hasonloan a „szkaszervezetek”-kel is. Ami nem csak positive es szikseges is volt a kesdetukben ,az 1930-as evekben. Minden vonalon a dolgozok erdekeit segitette.
    De mivel a szakszervezeti tagok havi dijjakat fizettek, ami a szervezkedesekkel novekedett, ugy az hamar erkolcsi romlas lehetosege lett.

    Mivel ,hogy 1913-ban Wilson elnok szavazati jogot igert a noknek, akik meg alkohol tilalmat akartak Wilsontol, ferjeiket otthon tartani, s nem a kocsmakban.
    Persze az alkohol fozes es kereskedelem torvenytelenul mukodott a ganszterek altali, a nagy jovedelmekert.

    1932-ben FDR (Roosewelt) vegett vetett az alkohol tilalomnak. A Gangszterek a szakszervezeket vettek celjaikba,s oriasian jovedelmeztek azon.

    Manapsag a gangszterek (Mufia) sok mas lehetosegeket alkalmaz. Mint pl. a kabitoszerek, sot mint Mexico a sajat nemzetukke valt, nehany mas kozep es del-amerikai oeszagok eseteben is a kormanyok lepenzelesekkel alatvaloikka valtak. Az u.n. nemzetkozi „bun-szervezetek”.

  • Orsós Elemér

    Miklos
    2017 július 3
    3:28 du.
    2017 július 3
    3:47 du.
    Bár a közgazdaságtanhoz (is) laikus vagyok a fenti állításaidat nagyon elképzelhetőnek tartom, azt is sejtem hogy, az úgynevezett 2008-as világválság igazándiból csak egy false flag lehetett a kóbor apácák megtévesztésére, a telhetetlen pénz és hatalom csinálók részéről a -szerintük sajnálatosan lassuló- globalizáció felgyorsítására. Na persze az is lehet hogy, csak szimlán rémeket látok!

  • Orsós Elemér

    Llanfair
    2017 július 3
    5:17 du.
    Ne röhögtess, még hogy, Orbán ki akar lépni az EU-ból? Egy frászt, csak demokratizálni akar -igaz illiberálisan- egy lekötelezet vízfej által sunyin, lelkeket és perifériára szorított országokat újragyarmatosító diktatúrát. A mostani antidemokratikus diktátumok hatására az EU sorsa ugyanaz lesz mint a Római birodalomé volt, de ezt feltételezem Te is tudod, csak még magadnak sem mered bevallani, legalább is amig Te is élvezheted a kivételezettek tortáit. Az EU alapötlete jó volt, de időközben pont azokat az alapelveket sorvasztották el a liberális benfentes vezérek amik tényleg demokratikussá tehették volna! Az EU alapszabályát 100 tömör oldalba bele lehetne foglalni, helyette 10000 oldalom „szabályozzák”, már az is szabályozzák hogy, a saját WC-mben milyen szellentést improvizálhatok.

  • Orsós Elemér,

    Csak varj! Meg nehany ev es kotelezo lesz kiraknod a WC-d ajtajara a nemzetkozi jelet, miszerint ferfi, noi, vagy semlegesnemu a budi.

  • Orsós Elemér

    jani
    2017 július 3
    2:25 du.

    Engedelmeddel, kiegészítenélek még avval hogy, ez nem egyedi magyar sajátosság, ez a politikai hatalom természetes velejárója az egész világon, még ott is ahol törzsfők kormányoznak, csak a magyarázkodások és megitélések különbözőek.