Kormányzás – titokban

2017 augusztus 7 3:22 du.7 hozzászólás

Nem szokásom minden szire-szóra a képviselőmet zargatni. Se a helyit, se az országost. De van, amikor nem tudja az ember elkerülni.

Helyi lapból hiányzanak a hírek, valamint az ök. képviselők elérhetősége, fogadónapjának ideje, helye. 2010 előtt benne volt, félre is tettem egy példányt, hogy kéznél legyen, ha valami miatt kellene. De most csak képviselők kétdimenziós képe virít minden oldalon. Három dimenzióban még nem sikerült találkoznom a területem felelősével. Igaz, nem rá szavaztam: de itt lakom, ő nem válogathat. Elméletben.

daniel-arsham-sculptures-feature

(Illusztráció: Daniel Arsham)

Az történt, hogy van a ház előtt négy öreg fa. Egy ideig vártam, mert a túloldalon, meg feljebb mindenütt megújították az utcai fákat – hátha ideérnek. Miután az egyik fa teljesen elhajlott és gyakorlatilag ráborult a tetőmre, sürgetővé vált a dolog. Gondoltam, mielőtt egy szél végképp rámdönti a súlyos növényt, és betöri a tetőt, szólok. De kinek? A városgazdának nevezett cég központi számán nem tudtak felvilágosítást adni, hogy hová forduljak. No, gondolom, erre is van a helyi képviselő. Se címe, se telefonja, se e-mailje nyilvánosan. A fogadóórákról nyilván leszoktak a képviselő urak-hölgyek.

Végül a Párt (a néha fiatal demokraták).hu címen sikerül elérnem az urat. Annyit kértem, hogy adjon egy telefonszámot, meg egy nevet, ahol az ilyen ügyeket intézik. Tavaly júliusban írtam az e-mailt – novemberben hívott fel az úr, miután jeleztem, hogy legalább választ várnék. A fa közterületen áll, így önhatalmúlag nem nyúlhatok hozzá – nem vagyok én kormánytényező.
Akkor megígérte, hogy kiküld a cégtől valakit: nézze meg a fákat. Jelzem 2010 előtt is volt ilyen gondom, akkor egy héten belül kijöttek, megnézték, két nap múlva levágták a tetőre boruló ágakat – a törzs akkor még nem volt annyira megdőlve, mint most.

Tavaly november óta is eltelt néhány hónap. De nem vagyok telhetetlen, igen megörültem, hogy az önkormányzati cég kisbusza állt meg a kapu előtt, és egy fiatalember csengetett. De korai volt az öröm: a fiatalember ugyanis ADOMÁNYT GYŰJTÖTT, munkaidőben, a helyhatóság autójával valamilyen alapítványnak. A fára rá sem nézett. Augusztus végén megpróbálom ismét: hátha még az idei téli álom előtt sikerül a fákat megrendszabályozni. Ha addig tetőstül össze nem töri egy, a tegnapihoz hasonló vihar. Kíváncsi leszek, akkor mit mondanak majd, ha követelem, hogy a tetőmet is javítsák meg.

Más. Van egy kormányzati pályázat: energiatakarékos háztartási gépek vásárlására lehet 25-40 ezer forintot kapni állami támogatásként. A kormány erre 630 millió forintot szán: ez több mint a harmada annak, amibe a vizes vb gagyi megnyitója került! Igazán gáláns! A nagynéném már régóta szeretné kicserélni a régi nagy fagyasztóját takarékosabbra. Két és fél órát töltöttünk – ketten összesen ötöt – ő a telefonnál, én a neten, mire kiderült. 1. A kormányablaknál intézik 2. A kormányablaknál csak elveszik a kérelmeket, pályázati ívet nem adnak. Pályázati ívhez úgy jut az ember, hogy nyit egy ügyfélkaput, hogy intézkedni tudjon. Nekem volt ilyen, de amikor megszűnt az önfoglalkoztató cégem, nem használtam, így megszüntették az elérést. Az ember beballag az okmányirodába (bocsi, már ott is a kormány kandikál kifele, az már a kormányablak). Ott megadja az e-mail címét, és kap egy belépési kódot. Akkor hazabandukol, belép a kormány.hu-ra – ha eléri, mert most pl. két órája nem lehet elérni –, hosszasan kibogarássza a megfelelő oldalt. Ehhez jó, ha valahonnan megtudja a rendelet számát, mert pl. az „támogatás takarékos háztartási gépekre” előforduló kifejezésre 0 találatot ad az oldal. Kinyomtatja a pályázati ívet, kitölti, beballag a kormányablakhoz, beadja… Nem tudom hogyan tovább, mert eddig az öt órai nyomozás után nem jutottunk el.

Néhány éve óriási felháborodást keltett, hogy a nemzeti bank elnökének a felesége (az úrnak havi 5 millió a fizetése) is igénybe vette a maximális, 40 ezer forintos támogatást, amikor hűtőt vásárolt.

Hát, istenem! Ki tehet arról, hogy neki van számítógépe, e-mail postafiókja, tudja is kezelni (vagy van ember, aki kezeli helyette), Miskolcalsón meg a hatgyerekes Kovácsnénak nincs ilyesmije. Há’ mer’ élhetetlenek, azé’ olllyan szegények!

2008-ban egy adóbevallásomat vesztette el az akkori fővárosi önkormányzat – a pénz a folyószámlán megvolt: többletfizetésként kezelték. Napokig jártam utána, hogy egyrészt igazoljam a feladóvénnyel az elküldést, másrészt elérjem, hogy töröljék a kiszabott büntetést. Akkor azt mondtam: na, ennek az adminisztrációnak nem jósolok nagy jövőt.

Két év múlva jött 2010…

Rátesi Margit

7 hozzászólás

  • Pech hátán pech! TALALOM, maga tényleg a balszerencse lánya. De jön jövőre a 2018-as választás,- lehet bizakodni…

  • „Kedves” ISTVAN Nagy!

    Cinizmusod már-már Kovács Zoltán-i (dupla kisdoktori
    kormányszóvivői) „magasságokba” szárnyal.

    Amúgy pedig: intéztél már ügyet kis nemzeti szotyialista hazánkban? (A részleteket most itt nem taglalom: én például többszörös túlfizetésben vagyok – hú, de szépmagyarul fejezem ki magam (Bendegúz kísért?) – a szemétszállítási nemzeti pénzbegyűjtő cégnél; lassan fél éve nem képesek kiküldeni számomra az egyenlegemet. Telefonon sikerült egyszer „érdemben” beszélnem velük, akkor azt mondták,, nem tudják elővarázsolni a számítógépes rendszerükből az adataimat. Megkérdeztem, akkor mi alapján állították ki az utolsó negyedéves számlámat. No, képzeld el, miféle dadogás követte ezt a kérdésemet …!
    E-mail-jaimra pedig egyszerűen nem válaszolnak.
    Ha olvasnád az itthoni sajtó teljességét – még van néhány fórum, ahol (érdemben!!!) szabad szólni -, értenéd, miről is beszélünk.
    Ha meg nem itthon élsz, vagy csak a válogató olvasás módszerét követed – no, akkor nem tudok veled/veletek mit kezdeni.
    „Oszt jó napot!”

    Szóval: Hol élsz?

  • A helyzet 2010 óta romlott. Korábban a képviselők neve mellett ott volta mobilszámuk: ez lenne a minimum, hiszen egy mobilt pont erre a célra fizet az önkormányzat nekik.
    Ez nem balszerencse (pech), hanem az államigazgatás működésképtelensége – ami a mindenkori kormányzó erő felelőssége. A 126 államtitkárból, helyettes államtitkárból, számlálhatatlan kormánymegbízottból kéne egy legalább, aki ért is valamihez.
    Egyébként nem vagyok kekec ügyfél: a ház előtti csatornanyílást nem a képviselőmmel akarom kitakaríttatni – felhívom a csatornázási műveket, másnap ott vannak, kitakarítják. Általában elmegyek azokra a tájékoztatókra, ahol a helyi ügyekről van szó: mostani kormánypárti képviselő ilyesmit még nem tartott. 2010 előtt se. Bár lehet,hogy valami titkos helyen egymás között megbeszélik, milyen zseniálisak – de erről a nyilvánosság nem tud.
    A szolgáltatóknál 1990 óta sokat javult a helyzet: az ügyintézők udvariasak, és általában tudnak is segíteni. Amióta magánkézben vannak, nem gondolják magukat hatóságnak.
    Nem szoktam hőbörögni – azt meghagyom annak, aki csak gúnyolódni képes.

  • Okostojást várják a komment szekcióban! Figyelem, figyelem! Okostojást várják a komment szekcióban!

  • Kiss Kálmán
    Budapesten élek, valamivel ötven fölött. Fizikusi állásom mellett Kft-ben is érdekelt vagyok. Négy gyerek, unoka még sajnos nincs. Az APEH-al is kijövök, sőt a szemétszállítási ügyeimet is sikeresen oldom meg. (Oroszlán csillagképben születtem ! Persze erre utólag már nehéz módosítani…)

  • Kedves ISTVAN Nagy!

    Bocs’!
    Erről egyikünk sem tehet: nekem van hozzávetőlegesen két évtizednyi előnyöm; úgy hívják, hogy élettapasztalat (ebben azért némi ismeretanyag is benne leledzik.) Igyekszem ezzel a mai napig – szüleimnek hála! – nem visszaélni. De azt is elmondták, hogy a „Vének Tanácsa” általában bölcs útmutatásokat ad igen sokféle élethelyzet megoldására, ebbe beleértve sok-sokféle konfliktushelyzet megoldását is.

    Ha már fizika: Einstein, Bohr, Heisenberg vagy akár – uram bocsá’!: Maróti Lajos – mondjuk úgy: nem egészen erősítette meg az asztrológia iránti, hál’ istennek még ki sem alakult érdeklődésemet. (Én például egy családi házban születtem kis városkánk egyik utcájának páros számú oldalán az utolsó házban.
    No, ezt is elég nehéz lenne utólag módosítani; meg ennek aztán az égadta világon semmi értelme sincs.
    De megmaradtam, és ennek végtelenül örülök feleségemmel, gyerekeimmel, unokáimmal stb. együtt.)
    „Oszt jó napot!”

  • Kiss Kálmán urnak!
    Köszönöm sorait és barátsággal üdvözlöm.
    Jó éjt!
    N.I.