Biztosítás = biztonság

2017 augusztus 11 9:52 de.12 hozzászólás

Egy minapi kancelláriaminiszteri utasítás értelmében az erre a célra kijelölt kormánymegbízottaknak a megyei és fővárosi kormányhivatalok hivatalnokaiból, szükség esetén más területeken alkalmazottaiból még az utasítás napján plakáthely-ellenőrző és -listázó munkacsoportokat kellett alakítaniuk. És ezt megelőzően haladéktalanul, tehát azonnal kellett felvenniük a kapcsolatot valamennyi megyei és a fővárosi rendőr-főkapitánnyal: „A kormánymegbízott haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitánnyal a jogsértő módon kihelyezett plakátok eltávolításának szervezett és hatékony biztosítása érdekében.”

ennek vége

Mert egy dolog a plakáthelyek ellenőrzése és listázása, egy másik az e helyeken jogsértően elhelyezett plakátok eltávolításának megszervezése és végrehajtása, de egy harmadik biztosítani a járókelőket, autózókat és a közösségi közlekedés utasait, hogy a jogsértően kihelyezett plakátok eltávolíttattak, ilyeneket a listázott plakáthelyeken nem láthatnak, plakátbántalom tehát garantáltan nem éri őket. Ha mégis, ha például egy eltávlítandó, de hírdetőoszlopon maradt plakát láttán kitört verekedésben bárki megsérül, vagy egy hasonló eltávolíttatlan óriásplakát bizonyítottan karambolt okoz, a károsultak kártérítésben részesülnek. Amiképpen az okozott esetleges pszichikai károsultság kezelése, gyógyítása, megszüntetése is ingyenes.

Plakátbántalmaktól még sehol a világon nem oltalmazzák az állampolgárokat, s ennél fogva az oltalom bizosítása is egyedi. Amennyiben másutt megpróbálkoznának ezzel, liberális rendszerekben kártérítést csakis a biztosítási díj fizetését önként vállaló, s a részleteket a vállalt rendszerességgel leperkló állampolgárok kapnának. Nálunk viszont valamennyi károsult joggal számíthat erre, így például a fent jelzet karambolban életét vesztett gépkocsivezetőnek még a házastársa és más hozzátartozója is, mert a biztosítás költségeit teljes egészében az állam vállalja át.

Világszerte rengeteg biztosító cég kínálja különféle szolgáltatásait, és ajánl a biztosítás révén biztonságot a potenciális bajbajutóknak az élet (és a halál) szinte minden területén. A járókelők és az utazók pszichéjére jogtalanul zúduló és zúdítandó eseleges plakátbántalomtól való megóvás biztosítása azonban a biztosítási cégek ajánlati listáján semelyik országban nem szerepel. Ezen oltalom biztosítását most a magyar kormány – nézetem szerint helyesen – a közrendvédelmi feladatok közé sorolta.

Megbízathatta volna a kormány e feladat ellátásával a lakosság általános biztonságát nem állami úton szolgáló őrző-védő vállalkozások egyikét, de ezek közül a kormány számára megbízhatóak embereit gyorsan mozgósítani lehetetlennek bizonyult, mert a védelmi piac nyáron bezár, lévén a legjobbjai megérdemelt szabadságukat töltik esetleg tengerentúlon, vagy távoli szigeten.

Ötletként felmerült a rendet és a biztonságot közvetetten szolgáló fegyveres szervezet – például biztonsági őrség, mezőgadasági őrszolgálat – megbízattatása is, sőt – mert a plakátagresszióban a külső befolyás nem kizárható –, az ország külső támadásai elleni védekezésre kiképzett honvédség megbízattatása, de ezeket az ötleteket, más-más, itt nem közölt okból elvetették.
Kapcsolatfelvételre alkalmas testületnek maradt a rendőrség, amely noha biztosítási szakembereket jelenleg ugyancsak nem foglalkoztat, de amely az ország belső rendjének védelmére akár kényszerítő erő alkalmazásával is hivatott.

A velük felvett kapcsolat azonban, mint bármely kapcsolat – és ennek a biztosító cégek jutalékos ügynökei a megmondhatói – még nem szerződés, nem megkötött biztosítás!
Egyelőre azt nem hozták nyilvánosságra, hogy kik közül kik, milyen alapon és hogyan jelölték ki a kapcsolafelvételre utasított kormánymegbízottakat, de feltételezhető, hogy a kijelölteket a kormány képviseletében a belügyminiszter bízta meg, azt meg már tudjuk, hogy kapcsolatfelvétellel bízták meg őket. Meglehet, hogy a kapcsolatfelvétel módja és tartalma az utasítás időpontjában – az akció sürgőssége okán – még nem volt kidolgozott, s ezért nem tudhatjuk, hogy a megbízottak a rendőr-főkapitányokkal hogyan és hol vették fel a kapcsolatot; hogy utasítást tolmácsoltak-e, vagy ajánlatot tettek-e nekik, hogy felszólították vagy felkérték-e őket bármire.

Vegyük magától értetődőnek – mert az! –, hogy ennek a bárminek a rendőrség általi, s emiatt elvárt megelőlegezettséggel szervezettnek és hatékonynak vélelmezett biztosítása nem tűrt haladékot.

Nem állítom, hogy kapkodtak volna, vagy hogy kapkodnának, de ez az azonnaliság lehet az egyik magyarázata annak, hogy a rendőrség biztosítással való megbízattatásának minden elemét még a kapcsolatfelvételre kijelölt kormánymegbízottak sem ismerték pontosan, így aztán én sem ismerem őket most teljesen, s amit ismerni vélek belőlük, annak sem minden részletével tájékoztathatom az olvasót.

Egy üzleti modellt parancsuralmi szervezetbe beépíteni – ahogy az mondani szokták – nem piskóta (amely könnyed, légies, puha, de a formáját tartja). A szerződéskötés szabadságát deklaráló polgári jogi elv lehetőséget teremt ugyan a szerződési szabályok sajátos értelmezéséhez, de olyan még nem volt a világon, hogy az állampolgárai képviseletében maga az állam kössön biztosítási szerződést az egyik napról a másikra pénz- és tőkepiaci szereplővé formált tulajdon rendőrségével.

Nem csodálnám, ha e világszabadalomnak tekinthető eljárás részleteit ötven évre titkosítanák.

Aczél Gábor

12 hozzászólás

  • Hmmm? Erdekes hogy a „.. kancellarministerium..”-ot tamadja ez alkalommal.

    Lenne valahol mashol is a kormanyfo „KANCELLAR” nemetorszag kivetelevel ?
    Legalabb is en nem tudok eggyet sem mashol.

    Tehat jelentene a cikk,hogy Aczel elvtars kezdi a nemetkormanyt is cikkeivel tamadni ?

    De amint a szovegbol kiveheto ,hogy a nemet Szovetsegi Kormany NEM uralkodik a tag-orszagok hellyi szervezetek ugyeiben, mert a demokratikus elve pont az ellenkezot biztositja.

    ONURALMAKAT, on-hatarozatot minden helysegekben a lakosoknak.
    Tehat a szoveg tobbi hivatkozasai nem jelenthetenk a Nemetorszagi eseteket !

    Vagy talan ismet az eset ,hgoy Aczel elvtars elfelejtette hogy mire hivatkozik. Mint az elobbikeben
    nevezte Bendeguz79 ketszer cikkeben, de WINNIE soraira valaszolva azt tagadta !
    Igazan csodalkozom.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Bendegúz9710:59

    Az úgynevezett kancellária, Orbanini parvenü úrhatnámságának az egyik jellemző terméke. Tudniillik Führerünk a Miniszterelnöki Hivatalt keresztelte át . K a n c e l l á r i á n a k, illetve ennek felelős hivatalnokát, Lázár János miniszterelnöki hivatalt vezető a >k a n c e l l á r i a m i n i s z t e r< címmel tüntette ki, véletlenül sem kancellárnak. 😀

    Amúgy a fenti trollkodó kommentjét nevezhetném szarkeverésnek is, ahol maga szövegértés hiányában összevissza hablatyol csak azért hogy megzavarja a témában kevésbé jártas fiatalabb olvasókat.

  • TISZTELTHOLGYEMESURAM soraira;

    Ohhhh ? tehat most meg „atkozott” PM-juket a szeretet Mutti Merkelhez hasonlitjak ???

    Az a Kancellar aki teszi majd orszagukat a laba ala.
    Merkel hivta meg az azsiai es agrikai megszallokat.

    S dontese alapjan mahuknak 65,000 lesznek kenyszeritve befogadni. Ill. eltartani, s mindennel elleatni azokat.
    S mivel azt ellenzik, talan nem a leg-kepesebb arabokat, hanem inkabb majd a Boka-Harrani afrikaikkal lesznek majd megaldva. Mind az ellenzekeskedesek utan nem lessz lehetoseguk valasztani.

    Lenne talan az majd egy aldas is maguknak ?
    Ki tudja. Csupan az ido fohja azt mondani !

    De az majd egy kivallo genetikai keverek lehet majd maguknak. Jobb szinuk lesznek majd !
    Tanuljanak majd Swahilit !

  • TISZTELTHOLGYEMESURAM megjegyzesere;

    A „Kancellaria” nem engedelyezett az Alaptorvenyuk altal.
    Sem a Parlament altali torvenyszerint.

    Tehat torventelen az !!!!

  • Parács Péter Pál

    Plakát? Reklám?
    Kezdeném a reklámokkal: Abban a kis szabadidőmben szeretnék nézni egy filmet a TV-műsorából. A 60 perces film másfél-két óra, minthogy jobb esetben 10 perc filmet és 5 perces reklámokat látok-hallok. Igaz-nem, de halottam olyan szurkolóról, aki szét verte a televíziót, mert nem az Ő focicsapata állt nyerésre.
    A politikai és „pártista” plakátokról „csak annyi” a véleményem, hogy jó bornak nem kell cégér. Elég csak egyszer megkóstolni és „szájról-szájra” terjed, nem kell „tacepaózni”. A jó „bort” nem kell tukmálni. A rossz pedig nem tartja az évjáratot. Eleve zavaros és előbb utóbb besavanyodik. Felfoghatjuk azonban másképpen is. Némely politikusaink igazi antikommunisták. Valahol elismerendő, de „ne olyan borról prédikáljanak, aminek semmi köze nincs a tőkéhez.”

  • P.P.P. soraira;

    Megfelelo parhuzamossagot jelzett a jo borra vonatkozoan.

    Politikusok akik a nep szuksegleteinek megfeleloen cselekszenek nem kell izzadniuk,hogy a kovetkezo valasztassal majd munkanelkulive valhatnak.

  • Parács Péter Pál

    Kedves Bendeguz79!

    Vagy én nem értem soraidat vagy félreértjük egymást. Meg próbálom rövidebben. „Bort iszik és vizet prédikál”. Ha, az egyes plakátok nem párosulnak a valósággal és csak „jól hangzó” szavakban nyilvánul meg, akkor ez alkalmas arra, ami már többször beigazolódott a történelemben. Nem akarom részletezni az egyszerű emberek „megvezetésére” a történelmet.
    Lehet, hogy félreérthető volt a hozzászólásom, ha szó szerint és nem annak „mögöttes” tartalmát nézzük. Nem az alkoholról van szó, de egyébként Magyar Népi mondás is: „Bort, búzát, békességet”! „Öregjeink” is így próbálkoztak élni.Mostanságra ezt úgy lehetne „átfogalmazni, hogy: „Bombaital-narko,chips,vagányság”.
    Személy szerint azonban egyben biztos vagyok. Nem a plakátok erdejében akarok eligazodni, hanem azt próbálom felfogni, hogy valójában mi folyik körülöttünk.
    Az más kérdés, hogy a plakátozás jó üzlet és kvázi pénzmosásra, profitérdekeltségre is alkalmas lehet.

    SZERINTEM ÉPPEN EZÉRT NEM VÉLETLENÜL RAGADOTT TOLLAT A CIKK ÍRÓJA.
    PPP

  • Parács Péter Pál

    Ui.:

    Egyébként mi van akkor, ha mondjuk egy főútvonalon járművel haladok és az út mentén egy hatalmas reklám- vagy politikai reklámplakát elveszi a figyelmemet -„mondjuk feldühít”- és közúti baleset lesz a vége? Netalán a hatalmas tábla még a „szélirányt” is megváltoztatja?
    PPP

  • Tisztelt Paracs ur!

    Igen, meg en is emlekszem az os-regi magyar kozmondasokra.
    De felejtse azokat el, mert ma mar mas vilagban el az emberiseg.
    S azt, mind az elobbi politikai plakatok hoztak elo.
    Azok a regi „kozmondasok” a jozan es es erkolcsos idok kovetkezmnyein alapultak.
    Manapsag, s vilagszerete annak vege. Csupan az emberi onzoseg ,kegyetlenseg ami a cel es az utmutato a tomegeknek. Sajnos!

    Az elozo idok politikai propagandai voltak annak elolenditoje. Csak remlje, hogy talan az emberiseg felebredne majd, mert mind a mi erkolcsok ,s az emberiseg robbans-szeru szaporodasai,a termeszet es letlehetosegek teljes pusztitasai a vegutra vezet.

    Remlve,hogy felebrednenek a tomegek mielott tul keso arra.

    Ami az utibalesetet jelenti, maga kotelessege nem figyelmet forditani a hirdetesekre, csupan a biztonsagos hajtasara.
    Sot az a legjobb modszer mindenekre vonatkozoan. Figyelmen kivul hagyni a felrevezeto propahandakat.
    Csak a maga sajat meglatasa alapjan elni a felrevezeto hirdeteseket, mint a propagandakat mellozni.

  • Parács Péter Pál

    Tisztelt Benedguz79 !

    Úgy tűnik, hogy egy hajóban evezünk. Én még hiszek, hogy vannak és lesznek olyan emberek, akik „nem válnak ki az emberiségből”. Lehet ezért állok úgy, ahogy a béka a fenekével?
    Köszönöm a bárbeszédet

    Üdv.
    PPP

  • Tényleg nem látjátok? (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

    Itt mifelénk csakis azt szabad látnunk, amit PÁRTUNK ÉS KORMÁNYUNK engedélyez. Itt mifelénk egy olyan bűnös, rohadt, mocskos, náci, fasiszta rendszer alakul – mert hagyja a buta „nép”, meg szemmel láthatóan Európa is!(!!) -, amilyet még nem látott a világ. Európa meg csak a fejét csóválja, mert József Attilát, Thomas Mannt legfeljebb névről – nem hírből!!! – ismeri, ha ismeri egyáltalán.

    Mondom itt a magamét, de ha rájönnek, honnan szólok, a gyerekemnek annyi. Úgyhogy aki még nem tudná: nyomás olvasni történelmet, irodalmat! „Oszt jó napot!”

  • Parács Péter Pál

    Tisztelt Kálmán!
    Hozzászólásod szavai igen kemények és tiszteletre méltó, hogy „kiadtad” magadból érzéseidet.
    Lehet megvetsz az én buta gondolatomért, de én úgy érzem, hogy Magyarország már régen nem „önálló”, mint ahogy Európa sem. Vannak ugye „nagyhatalmi érdekek”. Amikor nekem tanították a történelmet teljesen fonákja a mai könyvekben írottaknak. Amit József Attilától olvashatunk annak is meg kell világítani a „gyökereit” és okozati előzményeit.
    Nagyon sok olyan dokumentum létezik, ami még nem került napvilágra, sőt nem is fognak illetve csak „magasrangú” íratlan „paktum”.

    Javítsatok ki, ha nem jól látom, de a történelmet, sőt az irodalmat is az éppen hatalmon lévő politikai rendszer szemlélete publikálja.
    Mi buta emberek éltünk már „Nagy Magyarországban”, Habsburg-Magyar monarchiában, fasiszta-náci, álkommunista időszakokban. De! Nem tehetünk arról, hogy ezekbe „cseppentünk”.
    Ezért gondolom azt kedves Kálmán, hogy tiszteletre méltó a hozzászólásod. Igen is ki kell mondani azt, amit egy tisztességes ember ki akar fejezni és ez az emberi méltóságot motiválja. Akár „klaviatúrát” akár tollat ragadva, mint utóbbit József Attila és sokan mások is megtették.
    A baj az,amit szerintem „mindketten” gondolunk, de…..!

    Üdv.
    PPP