Ki az ellenzék mostanában?

2017 szeptember 2 8:42 de.45 hozzászólás

Előre bocsátva: Az, aki ma a kölcsönös kompromisszumok keresése helyett a választási rendszeren rugózik, nem a kölcsönösen előnyös kompromisszumos összefogás kereteit keresi, hanem a választókat is megosztva izmozik, egy másik párt vezetőjét akarja leváltani, az egyszerűen nem ellenzéki. Nagyon leegyszerűsítve: aki az összefogáson dolgozik, és nem csak pofázik, az ellenzéki. Míg az, aki csak pofázik, illetve azt hangoztatja, hogy „ma kivel nem fogok össze”, illetve „mindenről a választási rendszer tehet”, az nem ellenzéki. Pontosabban: Orbáné és a Fideszé biztosan nem.

Egy ideje, hallgatom, olvasom azokat a nagyon remekbe szabott ellenzéki megnyilvánulásokat, amelyek a választási rendszer kritikáját igyekeznek megfogalmazni. Nehéz is lenne velük nem egyetérteni. Ugyanakkor van egy apró problémám a kritikai hangok közül nem is eggyel. Azokkal, amelyek szerint a választási rendszer tehet mindenről. Amiből következik, hogy Orbán hatalma a választási rendszer következménye.

(Where’s Waldo? és Andy Warhol kombináció)

Holott tudhatjuk, hogy a 2010. év előtti bénázások nyomán a „régi” választási rendszer alapján kaptak kétharmados jogosítványt az országgyűlésben. A választási rendszer átalakítása csak ezt követte. Azon is érdemes lenne elgondolkodnia a társadalomnak, hogy miként jött össze az a 2010-es Fidesz-győzelem. De a történelem számos más esetet is tartogat, ahonnan meríthetnénk tanulságokat. Arra nézve, hogy a tömeges szellemi gumicsont-osztogatás, azaz a programtalan demagógia miként győzedelmeskedhet. Akkor, ha kellő mennyiségű féligazságokkal van alámelegítve. Felhasználva az akár jogos ellenérzéseket is, mint gyújtóst. Úgyhogy maradjunk a választási rendszernél.

A Fidesz által kreált választási rendszerről tudható, hogy manipulatív. Pontosabban azt az elvet ülteti át a gyakorlatba, hogy a győztes mindent visz. Ezt 2014-ben, de már korábban is tudhatta az ellenzék. Nem véletlenül hangoztatták annyira, hogy a választási rendszer hibája, hogy kikényszeríti az összefogást. Innen szinte egyenesen következik, hogy mit kellett volna tenni korábban. Összefogni. Tehát mit tettek az ellenzéki pártok és mozgalmat? Nem fogtak össze. Kihasználtak minden egyes kis személyes ellenérzést. Annak megmagyarázására, hogy melyik párt miért nem szövetkezik még véletlenül sem a másikkal. Esetleg a másik vezetőjével. Amolyan igazi „ősdemokrata” módon megszabva azt, hogy egy tőle teljesen független politikai szerveződésnek ki legyen a vezetője. Úgyhogy ebből a szempontból Botka, manapság, csak folytatja azt a visszahaladó hagyományt, amit annak idején Juhász indított útjára. Amikor látványosan kirohant Gyurcsány ellen. Hosszú távra meggátolva minden értelmes összefogást.

Ha ezzel összevetem azt, hogy ma sem sokkal jobb a helyzet, akkor legfeljebb egy tanulsággal lehet az ember gazdagabb. Azzal, hogy az ellenzék egyes hangadói a saját, illetve pártszintű, hülyeségükből sem tanulnak. Ezzel szemben találtak páran egy remek vesszőparipát. A választási rendszert. Azt, amelyik minden manipulatív hatásával, de adott. Amely két irányba ígérhet ésszerű kiutat. Amelyik három. De a harmadik egy olyan alternatíva, ami a pártokon is túlmutat. az, amikor egy olyan népszavazás következik be a politikáról, amelyben flaszterből vannak a szavazócédulák. A két lehetséges út egyike aktív választási bojkott. Amelyet egyik ellenzéki párt sem akar, illetve mer kezdeményezni. A bojkott kapcsán megmaradva a „maradj otthon piálni” jellegű passzív bojkott ötleténél. Ami baromi jól hangzik, nem is tartogat felelősséget, a nagy vízen túlról is „bátran” hangoztatható. Amellett, hogy oltári baromság. A maradék lehetőség az összefogás lenne. Amellyel kapcsolatban jelenleg is a kölcsönös köldöknézés zajlik.

Ellenben lehet kritizálni a választási rendszert. Elfeledkezve egy „apróságról”. Azzal a taktikával, és programtalansággal a 2014-es zakó egyenes következménye volt az ellenzéki produkciónak. Egy 2012-től zajló folyamatnak. A választási rendszer lehet oka egy elsöprőnek tűnő győzelemnek, de nem a győzelem tényének. A Fidesz országgyűlési többségének mértékét okozhatta csak a választási rendszer manipuláltsága. Azonban egy futóversenyen az aranyérmet az sem kapja meg, aki egy lépéssel marad le. Nem csak az, aki méterekkel.

Amikor ma, a kompromisszumos összefogás helyett azt hangoztatja egy politikai erő, hogy a választási rendszer a hibás, akkor nem politikai erő, hanem legfeljebb erősködő. Olyan kocsmabivaly, aki előre mentséget keres az irgalmatlan pofonokra. Amit majd kapni fog. Előre megmagyarázva, hogy az ellenzéket megosztó, szétosztó, újraosztó pofázás okozta választási vereség nem következett volna be, ha arányosabba választási rendszer. Holott a győztes akkor is mindent vinne, ha az ellenzék szerezne több mandátumot. akkor a Fidesz lenne irgalmatlanul megverve. Ehhez „csak” együtt kellene tudni fellépni. Ha valóban Orbánt és nem egymást akarnák leváltani.

Aki tehát ma a kölcsönös kompromisszumok keresése helyett egy másik párt vezetőjét akarja leváltani, a választási rendszeren rugózik, nem a kölcsönösen előnyös kompromisszumos összefogás kereteit keresi, hanem a választókat is megosztva izmozik, az egyszerűen nem ellenzéki.

45 hozzászólás

  • Ebbe belekötni és mit hozzátenni sem lehet. Tények.

  • Szerényen megjegyzem: miután a demokratikus oldalon nem vertek egyatáboregyazászló-ba mindenkit – mert ez nem demokratikus – szinte megoldhatatlan a dilemma, bár az ellenzék egésze keresi a megoldást. Ezért nem felesleges pl. a választási rendszert kifogásolni.
    A legfőbb baja, hogy egyfordulós, így ÖSSZEFOGÁSRA kényszerít, holott MEGEGYEZÉSRE lenne szükség a demokratikus erők között. Az egy forduló megakadályozza a koalíciókötést – ezzel segítve az egypártrendszer teljes kiépítését.
    Az „erősebb mindent visz” helyett célszerűbb lenne azt hangoztatni, hogy miközben a győztes jelöltre leadott szavazatokat kétszer számolják be, a többi szavazat közül az 5%-ot elért listákra adott szavazat egyet ér, a többit figyelembe se veszik. (Részletesen is elmagyarázhatom, de az hosszú lenne.)

  • Amíg nem lesz vállalható jobboldali párt a mostaniak helyett, addig nem lehet a fideszt leváltani.

    Ugyanis a jobbos szavazók nem fognak se kicsi, se nagy ballib pártra szavazni. Tehát hiába szaporodnak osztódással a pesti balos és liberális pártocskák. A régi ballib pártok pedig leszerepeltek, ők már nem nyernek meg újabb szavazókat.

  • talalom
    2017 szeptember 2
    10:14 de.

    szinte megoldhatatlan a dilemma, bár az ellenzék egésze keresi a megoldást. ”

    Mint korábban kifejtettem (párszor) a dilemma nem meg-, és feloldhatatlan.
    Pusztán nem az utolsó pillanatban, nem a másik párt vezetője ellen ágálva, és nem részletes programok nélkül kell nekiállni.

    Botkával, és az utpoolsó pillanatban meg lehet támogatni, de nem lehet megbuktatni Orbánt. Szintén többször körbejárva.

    Beleszámítva az egyeztetés idejét, a win-win helyzetre törő kompromisszumokkal lehet mindenki számára képviselhető megoldást találni. Egy megegyezésen alapuló összefogásra.
    Párton belüli és párton kívüli diktátumigénnyel, személyes messiáskomplexusokkal, és mindenkinek a torkán lenyomandó szónoklatokkal csak egy lost-lost konfiguráció tud előállni. Nem a választók hibája, ha a 2014-es zakóból sem tanuló ellenzék kínálatát látva inkább otthon maradnak majd. Orbánt hagyva a hatalomban. Mert a megegyezésen alapuló, kölcsönös előnyökkel kecsegtető összefogás nem azonos a megegyezésnek hazudott, de legyőzésre törekvő hataloméhséggel.

    Amúgy meg tök mindegy, hogy szerinted mit lenne jobb HANGOZTATNI. A valóság egy olyan választási rendszer, amiben a győztes mindent visz. Ez ellen két lehetőséggel élve lehet tenni. Ami három, mint a cikkben van. AZ ellenzék jelenleg hangnyúl a porondon.

  • A problemajuk megoldasa igen egyszeru am.

    Sot ANDREW_s sorainak utolso paragrafussaban tisztan irta !

    Talan javasolhatnam,hogy a regi u.n. demokratikus modszer lehetne a legkieligitobb. Ami; minden felnott polgar jogosulva RGY szavazatra.
    S ugy aki az ossz-szavazatok 50%-nal tobbet kap az lesz az allamfo, kormany-fo, polgar-mester, tanacs-tag, rendor-fonok, ado-szedo-,iskola-bizotsagi-tag, vilagitasi-kerulet-bizotsag tagja, viz-elleatasi-keru;let-bizotsagi-tagja, stb.

    Persze azt az elvtarsak ellenzik. Legalabb is barmikor azt jeleztem soraimban, a hozzaszollok tomegei azt csak „butasag”, „hulyeseg”, „marhasag”, s mas jelzokkel illettek,amit itten nem irnek.

    Na se amig maguk elvezik a jelen ohajtott rendszeruket, remelem elvezik?! A politikussaik biztos elvezik azt !!!

  • A cikkben emlotet valsztasi boycot az nem megoldas semmire.

    Amodon a politikusok nyertesek lehetnek csupan a sajat szavazataikkal.

  • Göllner András

    Az hogy a magyar demokratikus ellenzék képtelen labdába rúgni, képtelen kihúzni a mutató újját az orrából, képtelen másra mint a fikázásra, nem feltétlenül az ellenzék hibája.

    Az ócska, a világ által is már megvetett magyar „politikai futbal”, a „senkiháziak” sorozatos győzelme, mint azt már Ady, Márai, Bibó rég bemutatták, a szégyenletes magyar politikai kultúra, neveltetés, hiányosságát tükrözik.

    Nem véletlen hogy a felcsúti köpcös pont a közoktatásból szivja el a legtöbb pénzt, egy gázszerelőnek játsza át az egész gazdaságot, Vajna Timi fánkos férjének passzolja át a vidékis sajtót, közmunkára szokta százezreket, adatokat hamisít, és a múlt század eleji politikai értékek újramelegítésével próbálja fenntartani magát.

    Orbán, a magyar politikai kultúra további züllítésével veri szét a jövő generációk jövőjét. A korszerű oktatást úgy hátráltatja, hogy azt át passzolja Prohászka Ottokár örököseinek, a Katolikus egyháznak, a nagytekintélyű Veres András püspöki karának, vagy Erdős Péter eszement feleségének. Ez fogja növelni a magyar fiatalok versenyképességét a nagyvilágban ? Túrót !

    Nem csoda, hogy pont a fiatalok menekülnek legtöbben Orbán romlott paradicsomából. Nem véletlen, hogy pont az idős pelenkások pátyolgatják leginkább a bugrist. Akkor fog igazán jól teljesíteni magyarország, ha visszatérnek élére a Prohászka Ottokárok, rinocéroszok…. Akkor fog igazán jól pislogni a hazai lámpa.

  • talalom
    2017 szeptember 2
    10:14 de.
    Nem akarlak elkeseríteni, de szerintem az úgynevezett demokratikus oldal már a régi jóelvtársi „egyatáboregyazászló” módszer 100 %-os sikerével sem tudna labdába rugni, mert akkor az elfideszesedő Jobbik és az eljobbikosodó Fidesz és talán még az állandóan helyezkedő LMP „kénytelen lesz” szent koalícióba lépni, napersze nem a hatalomért, á dehogy, hanem az „édes” haza önfeláldozó megmentéséért. A demokratikus oldalon már csak egy amerikai ihletésű spontán magyar tavasz segíthet, amit a gyermekeink és unokáink érdekében még Neked sem ajánlanék.

  • Az ellenzeknek egysegesnek kell lennie, ha eredmenyt akar elerni.

  • 1. Részletes programmal nem lehet választási megegyezést kötni. Hiszen az éppen arról szól, hogy 1-2, legfeljebb 3 alapvetésben kell megegyezni a leváltás érdekében – részletekről nem lehet ilyen esetben szó.
    2. A hangnyúl olyan, mint a köldökszösz????

  • A „magyar politikai kultúrát” Trianon és a „nemzeti Magyarország” szétverése züllesztette le, pontosabban Horthy, amikor a saját uralkodását erre a könnyes „igazságtalanságra” alapozta – nem mellesleg a Tanácsköztársaság emléke ellenében. Rákosi és Kádár ezt a politikai kultúrát csak ideiglenesen elhallgattatni tudta, de megváltoztatni nem.

    Sajnos a rendszerváltáskor az új pártoknak eszük ágában sem volt politikai kultúrát építeni, vagy naivságból, vagy kényelmességből, nem tudom. Most aztán itt állunk bodamarcsikkal és lámpákkal… És az utóbbi a maga zagyvaságával még jobbnak is tűnik, ilyen a mi szerencsénk… 🙁

  • Vegre volt egy olyan cikk, amiben 1-2 felesleges „orbanozast” kiveve az iro vegre sajat magaban keresi a valaszt, hogy miert is nem kell o a kutyanak sem?

    Ez dicseretes. Meg az is, hogy az osszefogast ajanlja, azt ugyan soxor, azonban ezen kivul semmi mast.

    En segitenek: Eloszoris abba kell hagynotok a masik fel alaptalan pocskondiazasat (de amiben valoban bunos, azt nem elhallgatni), befejezni a tulzasokat, a bugyuta alhireket, es legfokepp Magyarorszag lejaratasat.

    Mikor mar csak magatokkal foglalkoztok, le kell ulnotok es megbeszelni, hogy mi fontosabb: Az hogy a kovetkezo 4 ev soran ti lopjatok el az EU-tol jovo penzt, vagy az, hogy behordjatok Magyarorszagra 100 000-nyi vadembert, es hogy meg elkotyavetyeljetek a nyugati haveroknak mindazt, ami meg megmaradt (egy jo kis kick-back fejeben)?

    Ugyanis a nep annyira hulye, mint ti gondoljatok. Es ez lenne az utolso tanacsom szamotokra: Szalljatok le a magas lorol, ne probaljatok meg az elit szerepeben tetszelegni mert hanyingere van mindenkinek ettol. Vegyetek eszre, hogy nem mindenki hulye. Ha mas nem, tanuljatok meg jobban hazudni.

    Göllner András,

    ” Az hogy a magyar demokratikus ellenzék képtelen labdába rúgni, képtelen kihúzni a mutató újját az orrából, képtelen másra mint a fikázásra, nem feltétlenül az ellenzék hibája. ”

    Bandikam, a magyar demokratikus ellenzek kepes labdaba rugni, csak ti, megbizhato jo elvtarsak nem.
    De ha nevet valtoztattok es atmentek egy plasztikai muteten is, valamint megtanultok jol hazudni, talan meg lesz eselyetek!

  • Göllner András !
    A multkor ajánlgatta Noah Y. Harari könyveit, amit talán nem is olvasott… Mert akkor tudná, hogy az emberi fölény, az együttműködésben (együttérzésben) rejlik… Meg számolna azzal, hogy a lopás, a gúnyolódás, a kisszerű irigykedês stb. nem politikai kategória..
    Az hogy az ellenzékünk, csak akkor fog össze ha „összefujja a szél” ezt Simay „author” igen érzékletesen, ábrázolja..
    Én ezideig, gyakran fikáztam, dolgozatait, de most elismerem, hogy nam a hazai tróger sajtó leleményeit, öklendezte ide hanem magas színvonalon egy látleletet adott..
    Nem hibáztatható Göllner Úr, hogy lemaradt a hazai, ellenzéki verbalitástól, de a Prohászka Ottokározás, meg az Erdő Péter felesége nekem is új…

  • talalom
    2017 szeptember 2
    2:47 du.

    1./ Csak részelétes programtervezet lehetett volna bármilyen kompromisszum alapja. Hogy még véletlenül se érezze a másik fél, hogy valami bianko átverést ír alá. Ez nem csak a politikáan igaz, hanem bárhol. De a politikában is. Az, hogy a politika ott sem tart, mint a sarki szatócs, az elég szomorú.

    2./ A hangnyúl olyan, aki csak beszél, konfabulál, hangoskodik. De tenni…..

  • Göllner András

    @ Slapaj

    Ne haragudj, de nem volt időm elolvasni a butaságot amit odefenn hozzám intéztél.

  • Göllner András

    @ Almási

    „Sajnos a rendszerváltáskor az új pártoknak eszük ágában sem volt politikai kultúrát építeni, vagy naivságból, vagy kényelmességből, nem tudom. Most aztán itt állunk bodamarcsikkal és lámpákkal…”

    Ezt most eltalálta kisasszony. Hogy miért nem jutott eszük ágába az részben tapasztalatlanságuknak köszönhető, de főleg annak, hogy ők is, mint a Slapaj, e kultúra leszármazottjai, örökösei. Mint ahogy azt Thomas Kuhn már jó pár évtizede elmondta – paradigmaváltás nélkül minden marad a helyén. Ezt egy másik fizikus, Heisenberg, matematikai módszerekkel már 1927-ben bebizonyította. A valóság attól függ, hogy milyen szemszögből nézünk rá, hogyan mérjük azt. A Slapaj nekem pl egy seggfej, de bizonyára másoknak ő akár maga a Dalai Láma is lehetne.

  • Almási Alma
    2017 szeptember 2
    5:42 du.

    „A “magyar politikai kultúrát” Trianon és a “nemzeti Magyarország” szétverése züllesztette le,
    lámpákkal… És az utóbbi a maga zagyvaságával”

    Olvasd el pl. Babits Csonka Magyarország című versét!

    Utána hadováljál politikai kultúráról, ami neked láthatóan egy csepp sincs …
    Ami van, azok marxista hazugságok nagy összevisszaságban a begyepesedett agyadban! És nem szégyelled terjeszteni, ez a te kultúrád.

  • Göllner András
    2017 szeptember 2
    1:20 du.

    „Ady, Márai, Bibó rég bemutatták, a szégyenletes magyar politikai kultúra, neveltetés, hiányosságát tükrözik.”

    Ezt Ady a hazai „demokratákról” írta.

    „Minden, minden ideálunk
    Másutt megunt ócskaság már,
    Harcba szállunk
    S már tudjuk, hogy kár a harcért.

    Csak cammogva fonjuk éltünk
    Mások elhányt guzsalyáról
    S nem kár értünk,
    Ha elvágják fonalunkat.

    Csak valami más is volna
    A mi másolt életünkben,
    Mint új borba
    Belesajtolt szagos fürtök.”

  • Göllner András !
    Szánandó, módon szólított meg, egy lankadt eros, aki vita kultúráját tekintve rottyon van…Sajnálom, de nekem (mint kanadai diáknak) még van tenni valóm a tapasztalatlanságom, leküzdésére, de emeritus uram már elérte a csúcsokat… fejlődés innen, hova ??
    Nem, haragszom a „seggfej”-ért, aki,egykoron, az egyetemen oktatással próbálkozott, feltételezem sokszor megkapta ezt a jelzőt !

  • Slapaj!

    Vigyázz csak magadra Kanadában, mert ha előjön belőled a magyar náci szellem, akkor kib*szunk az országból. Az tutibiztos.

  • @Göllner
    Kikérem magamnak, nem kisasszony vagyok, hanem vén vasorrú bába… 😀

  • „A választási rendszer lehet oka egy elsöprőnek tűnő győzelemnek, de nem a győzelem tényének.”
    Tény!

  • Göllner András

    @ Slapaj

    „mint Kanadai diáknak, még van tennivalóm”

    Slapajkám, van bizony, főleg azóta, hogy úgy ki csaptunk téged a McGill egyetemről, mint a macskát szarni, mert plagizáltad a szakdolgozatodat. Üdvözlöm Zsoltit, és a többi fasiszta haverodat Pálpusztán.

  • Göllner András

    @ Almási

    Én a vasórrú bábákhoz is udvarias vagyok, ha leszállnak a seprőnyelükről, és okosakat mondanak 🙂

    Szeretném a tudomására hozni, hogy 4 nap erjedés után be ért egy 5 literes üveg kovászos uborka a teraszomon. A piaci uborka árús kisasszony kér egy kettőt kostolóban, így hát most ell kell búcsúznom, hogy teljesítem kívánságát, ápoljam népem jó hírnevét Kanadában. Köszönöm megértését.

  • Nyolc ellenzéki, „demokratikus” pártvezető a hétvégén kiállt egy színpadra a nép elé, és elmondta a mondókáját a még rájuk kíváncsi kétszáz!! agyhalottnak. Súlyos a jelző, de mit lehet ezekre a résztvevőkre mondani, akik megtapsolják Gyurcsányt, meg a vízióját a kétharmados győzelméről.
    http://index.hu/belfold/2017/09/01/agora_ellenzek_valasztasi_rendszer_kozos_orszag_mozgalom/
    ………
    Remélhetőleg mind a nyolc párt eltűnik a süllyesztőben a kiterjedt sleppjükkel egyetemben, és megszületik egy őszinte hang a baloldalon.
    ………
    Apropó Göllner, még mindig nem sikerült a balos és jobbos kormányok mutatóinak összehasonlítása? Vagy kozmetikából nincs meg a felsőfok?

  • Nos kár ezt a dolgoz ragozni!
    A választási rendszer szabályos,törvényes a választásokat rendszeresen felügyelik,ellenőrzik!
    A hiba a csupán hatalomra vágyó és ennek érdekében még egymást is
    irtó ellenzéki pártokban van,(jobb és baloldali egyaránt)akik már
    az eddigi ciklusokban leszerepeltek, igazolt csalás,hazugság,lopás,bűncselekmények….tények!!,.na erre most még igyekeznek „egy lapáttal” rátenni!
    Sopánkodnak,vádaskodnak és egyre hiteltelenebbek lesznek,szint alá csúsznak!
    Se ész,se becsület (hazaárulás igen!)csak így tovább……!

  • Amúgy már csak a határvédelem(Magyarország!!)miatti hatékony intézkedése miatt is a Fidesz fog győzni(és ez nem az egyetlen,de nyomós ok!!a többit nem sorolom,mert nincs rá időm és aki itthon él az úgyis tudja!))és nem a népellenes,kétes migránsokat imádó hazaellenes Uniós s….nyalók!
    Egyenlőre nincs egy hozzájuk hasonló,nemzetet képviselő párt sem!
    ne izguljanak feleslegesen,mert árt az egészségnek!

  • Egy kis humor…de van benne valami!

    Itt a vége (vicc..)

    Isten elégedetlen a művével,ezért elhatározza.hogy elhozza a világvégét.
    A hírt előre közli Putyinnak,Trump-al és Orbánnal.
    Mindhárman beszédben fordulnak a néphez:
    Putyin: Van két rossz hírem:
    Isten létezik,és nyakunkon a világvége!
    Trump : Van egy jó és egy rossz hírem:
    Isten létezik,de jön a világvége!
    Orbán: Van két jó hírem:
    Isten létezik,s addig fogok kormányozni,míg világ a
    világ…..

  • Nekem az tetszik egyes hozzaszolasokban, hogy Magyarorszagon csak akkor van „politikai kultura” ha a bolsikra szavaznak. Ha nem rajuk, akkor nincs.

    De jobb is, hogy igy hulyenek neznek mindenkit, mert amig ezt csinaljak a kutya sem fog rajuk valasztani.

    Ha osszejon, 5 ev mulva visszamegyek Magyarorszagra, hogy egyel tobb legyen, aki leszavazza ezeket.

  • Miklos
    2017 szeptember 3
    6:44 du.

    Akkor ma Magyarországon nagy politikai kultura vanb, mert Orbán igencsak bolsevik módszertant használ. Kis geobbelsi beütésekkel.
    Úgyhogy jöhetsz leszavazni a feltsuthy szented.

  • Boda Marcsi
    2017 szeptember 3
    2:49 du.

    A választási rendszer manipulatív, és valójában egy kancellári rendszer előszobája.
    „jobb és baloldali egyaránt)akik már az eddigi ciklusokban leszerepeltek, igazolt csalás,hazugság,lopás,bűncselekmények”
    Abszolút. Például Orbán. Aki a liberaizmustól eljutott a konzervatív decibelkeresztényig. Valamint létrehozta a jelenleg egzisztáló korruptokráciát a maga oligarcháinak.

  • Miklós: „Ha osszejon, 5 ev mulva visszamegyek Magyarorszagra, hogy egyel tobb legyen, aki leszavazza ezeket.”
    ……
    Na, ez a beszéd! Gyere nyugodtan, ha még a Jóisten megsegít egy finom vacsorára és egy poharazgatós elbeszélgetésre a vendégem vagy.

  • Puff !
    Gratulálok !

  • TALALOM megjegyzesere;

    Sajnalom TATALOM, a „koalicio” NEM a demokracia eredmenye !

    A demokratikus modszer ahol a szavazo lakossag hatarozza meg az altaluk valsztott gyoztest.
    Hasonloan a veszteseket is.

    KOALICIO a demokratikus modszer hamis kijatszasa.
    Csupan mert a valszto lakossag hatarozata elleni.
    A vesztesknek semmi joguk hamis alkudozasokkal azt kijatszani, mert az teljessegeben a nep hataroztai elleni.

    A veszetes az vesztes! Mi demokratikus alapokon alkudozhato a gyoztes reszeve lenni.
    A vesztesek csupan eltunnek, mint a szuirke szamar a kodben. Nincsen semmi hely szamukra.
    Vegetvetni a csalasoknak !

  • Andrew-s!

    Ne erőlködj feleslegesen,a rendszer tisztességes ,kontrollálható
    és nem derültek ki olyan csalások,mint az MSZP idején,:kétes megvehető cigányok lefizetése…amit be is vallottak!
    Most nincs szükség csalásra,a normális többség nem szavaz az egymással
    is boxoló,szánalmas,leszerepelt baloldali törpékre!

  • Andrew_s,

    ” Akkor ma Magyarországon nagy politikai kultura vanb, mert Orbán igencsak bolsevik módszertant használ. Kis geobbelsi beütésekkel.”

    Aszencsegit! Huha! Tellleg?
    Kiirtott Orban mindenkit, akinek 100 forintnal tobbje volt? Egypart rendszer van Magyarorszagon? Te rettegsz leirni a velemenyedet, mert meg ma ejjel ertek jonnek?

    A kurva eletbe, hat ez borzalmas lehet! En kis buta majdnem bedoltam a kapitalista metelynek itt. Koszi, hogy felvilagositottal!

    charlie,

    Nehogy szavadon fogjalak! 🙂
    Pest megyeben elsz, ugye?

    Gyerekkoromban – ha jol remlik 5 evig – Aszodon nevelodtem, ugy kb 4 eves koromtol 9 eves koromig.
    De nem a nevelo intezetben. 🙂
    Bar jartam oda is surun, mert apam ott volt nevelotanar, a javito, vagy nevelo(?) intezetben. Oregszem, mar nem emlexem, hogy mi volt a neve. De asszem „javito” volt.

  • Miklós, fogj csak szavamon, megtisztelnél vele.
    Pest megyei vagyok, egy természetvédelmi terület mellett gyönyörű környezetben, biztos tetszene. Pesten születtem, de az asszonykám idevalósi, és kénytelen voltam követni „vidékre”. A legjobb döntésem volt, mert kiváló emberek kiváló közössége szeretettel befogadott.
    ………
    Aszódon még mindig meg van a nevelőintézet, híres a szigoráról.

  • Marcsi, Marcsi, Boda Marcsi…)))
    Ha már cigányok megvásárlásáról esik szó, ugyan hogy nem Farka Flórián jut eszedbe, a minelnök kebelbarátja, aki milliárdokat költött el luxusra.
    Na jó, tudjuk, hogy még be sem fejezte a nyolc általánost, de már 3x volt büntetve (ha jól emléxem), de legalább az egyetemi tanulmányok alatt már a parlamentben volt, nemde ?!
    Szervusztok, jó napot !

  • Miklos
    2017 szeptember 4
    5:36 du.

    Ülj le öcskös. Elégtelen.
    Ha nem tudod mit jelent, honnan származik, és mi a háttere a „bolsevik” szónak, fogalomnak és politikumnak, akkor ne szólj bele a nagyok vitájába.

  • Boda Marcsi
    2017 szeptember 4
    3:14 du.

    Igazad van. Nem erőlködök. Olyan szintű szövegértési problémád van, hogy megkérheted Bendike kezét.
    Amellett legalább olyan tudatlan is.

  • Szerencsére nagyon is értem az itteni „lángelméket”(gyuri 10,Geyza,Andrew és még páran) és nem vagyok egyedül,lehet,hogy ettől olyan idegesek?….sebaj,én tudok számolni,olvasni,értelmezni és hiteles forrásokból tájékozódni,ami nem mindenkiről mondható el …az itteni ész nélküli fanatikus balosokról!
    Túlragoztuk a dolgot!

  • charlie,

    Valamikor a 80-as evekben en is gondolkodtam, hogy elmegyek a nevelointezetbe dolgozni. Mikor elmentem oda apammal az intezet lakoinak kb 80%-a ciganyfiu volt. Regebben mintha kevesebben lettek volna.
    Apam egyik kedvenc tortenete az volt az Aszodon eltoltott evekbol, hogy az egyik megszokott gyerek nem a szokasos utvonalat hasznalta – vonattal Pest fele (vonattal, mert az intezet egyik vege nagyon kozel van az allomashoz) – hanem keletnek ment, es emiatt nem kaptak el ot nehany oran belul, hanem csak ket nap mulva. A magyar-szovjet hataron kaptak el a hatarorok, a Szu.-ba akart disszidalni. Aztan persze visszavittek Aszodra, es mivel apam „szakaszaba” tartozott, apam megerdeklodte tole, hogy miert akart a Szu.-ba disszidalni. Mire a gyerek: „Mert Magyarorszagon nem lehet ervenyesulni.”

    Jo tudni, ha annak idejen odamegyek dolgozni es maradtam is volna, meg mindig lenne munkam.

    Multkoriban keresgeltem a Google terkepen a volt iskolamat Aszodon, de meg az „utca” neve is eltunt. Irtam egy email-t az aszodi polgarmesternek, hogy hova tunt, es volt olyan kedves, hogy elmagyarazta mi tortent azzal a tulajdonkeppeni nyilt lepcsovel a hegyoldalban, ami hasonlitott egy utcahoz. Ott volt Magyarorszag akkori egyetlen zenei altalanos iskolaja. Nagyon jo, eros iskola volt. Minden nap volt enek ora, volt amikor dupla. A 4.-et mar egy Fejer megyei kis falu iskolajaban kezdtem, es erettsegiig semmit sem kellett tanuljak zenebol, mar belemvertek Aszodon. Igaz, hogy zeneiskolaba azert meg onnan is jartam kozben.

    Az emlekek… 🙂

  • Andrew_s,

    Mi van batyuska? Annyit sem tudsz, hogy a „bolsi” a komcsik es cocjalistak gunyneve?

    Gy.k.: Ettol lehet barmilyen zavaros agyu rablogyilkos-jelolt is a lelkem.

  • Andrew, amgyarok igen jól tudják mi a bolsevizmus. Köszönik, nekik ebből elég volt.

  • mavtelep!

    Bizony több cigány vezető visszaéléseket követett el,ebben teljesen igazad van,de ugye választási csalásra a szocik a szerencsétlen,lecsúszott cigányokat bérelték fel jó pénzért,ami pechjükre kiderült,nyílt,egyenes TV adásban be is vallották!
    Nem vagyok fajgyűlölő, bizony több gazdag,tanult cigány ,de mellettük a sok csóró is is nem a becsület mintaképe,persze
    ismerek sok tisztességes,dolgos embert(kivételt)a környezetemben,például a házunkban!
    Csak tárgyilagosan!