A kárpátaljai magyarság érdekében összefogott a teljes magyar ellenzék

2017 szeptember 9 9:54 de.108 hozzászólás

Elítélendő és deklaráltan kisebbségellenes törvényt fogadtak el Ukrajna törvényhozói, amely nem teszi többé lehetővé, hogy a kárpátaljai magyarok anyanyelvükön tanulhassanak. A döntés oly annyira felháborító és igazságtalan, hogy a szétszort magyar liberális és baloldali ellenzéket teljes összefogásra késztette. Vasárnap tüntet Budapesten az Alkotmány utcában a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, Bokros Lajos Modern Magyarország mozgalma (MOMA), a Momentum és a Párbeszéd. A demonstrációt pedig a Gulyás Márton aktivista nevével fémjelzett Közös Ország Mozgalom szervezi.

Mint, ahogy a szervezők írják:

„A demonstráción szolidaritásunkat fejezzük ki a kárpátaljai magyarságnak, amiért az ukrán kormány saját alkotmányát, valamint az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket semmibe véve korlátozza a gyermekek és fiatalok anyanyelvi oktatásának lehetőségeit”.

Érdemes kiemelni, hogy bár a baloldaliak és a liberálisok kezdeményezték ezt a tüntetést, a kisebbségellenes intézkedéseket mindenki hivatott elutasítani, így a szervezők a Fidesz, a Jobbik és a Kétfarkú Kutya Párt szimpatizánsait is meghívták a demonstrációra.

Az elfogadott ukrán törvény szerint, a közeljövőben már csak az elemi iskola 1-4 osztályaiban teszik lehetővé, hogy magyarul, illetve más kisebbségi nyelven tanuljanak a diákok. Három éven belül teljesen megszűnik a magyar nyelvű oktatás az általános iskolákban, azaz az ötödik osztálytól a kilencedik osztályig.

A kárpátaljai magyar szervezetek — pontosabban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség — közös tiltakozást adtak ki a nyíltan diszkriminatív intézkedés ellen. Elmondták, hogy Petro Porosenko ukrán elnökhöz fordulnak abban a reményben, hogy az államfő nem írja alá a törvényt. Sajnos ennek kicsi az esélye, hiszen Porosenko pártja majdnem egyöntetűen megszavazta az anyanyelvi oktatást megszüntető törvényt. Az egyetlen kívétel a frakció magyar tagja volt, Brenzovics László, aki nemmel voksolt.

Lilija Hrinevics ukrán oktatásügyi miniszter azzal az érvvel próbálta védeni a védhetetlen törvényt, hogy a kisebbségi diákok jelenleg nem sajátítják el eléggé az állam nyelvét, így az ukrán érettségi vizsgán, illetve az egyetemi felvételiken hátrányt szenvednek.

A Szolidaritási demonstráció a kárpátaljai magyar oktatásért nevű tiltakozást Budapesten, szeptember 10-én szervezik d.u. 4 órától az Alkotmány utca 2 alatt. Lapunk – még ha csak távolról is – de teljes mértékben támogatja a magyarság számára fontos kezdeményezést.

108 hozzászólás

  • Ami nem tiszta ebben az hogy a „tiltas” jelentene hogy a magyarok nem tanitathatjak gyermekeiket magyar, vagy barmi mas nyelvek tanulasara, VAGY az Ukran adofizok penze nem lessz koltve a magyar, vagy mas nyelvek tanitasara Ukrajnaban? Az am nagy kulombseg.

    Egyszerubben, mivel tudom hogy tobben mit kritizalnanak majd:

    Az hogy NEM tanitathatjak, vagy hogy a kormany nem tanitana oket azon nyelvekre?

  • Elméletileg hatalmas tömegre, hozzávetőleg százezresre lehetne számítani, ha ideszámítom a CÖF mozgósító képességét is. Előérzetem szerint nem lesz ott a CÖF, és nem képviselteti magát a Fidesz sem. Liberálisokkal és baloldaliakkal egy sorban? Mintha piros hó esne. Holnap, ha a Fidesz együtt mutatkozik az ellenségeivel – annak tartja és ellenségesen is viselkedik a liberálisokkal és a baloldaliakkal – akkor holnaputántól nem lehetne velük szemben tovább ellenséges.

  • Hát ez most jó nagy kavarodás. Az itteni viszonyokat nem ismerő, de azért hosszasan belekotyogónak: az európai államokban az állami oktatás keretében kötelező a kisebbségek nyelvtanulásának, az államigazgatásban, egészségügyben stb. pedig nyelvhasználatának biztosítása. Persze a kisebbségek bizonyos arányán felül, amit nem országosan hanem településenként kell számítani, hiszen a 156 ezer magyar az ukrajnai lakosság mintegy 0,3%-a. További kérdés: vajon mi legyen a kb. 17,3%-ot kitevő orosz nemzetiségű lakosság nyelvhasználati jogaival?

  • Egri-Eiben István

    Én odavalósi zsidó vagyok. Kárpátalján, amikor még cseh uralom volt a két világháború között, javarészt az ottani zsidó tanárok oktatták magyar nyelvre és irodalomra, kultúrára a helyi magyarokat, ugyanis a magyar értelmiség többsége elmenekült Trianonkor.
    Kárpátalján és (a ma) Máramarosban, mely szomszédos, csak a Tisza választja el, élt Budapesten kívül egy tömbben a legtöbb zsidó, kb. 250 ezer. Mára csak temetők maradtak utánuk, ám az a hazafiság, amit a magyarság azon a részen képes volt a háborúk között megőrizni, nem kis mértékben nekik köszönhető. Erre történeti adatok vannak, s Jancsó Miklós is forgatott egy filmet „Maradékok” címmel a dologról.
    Mélységesen föl vagyok háborodva a magyarsággal való bánásmódon, nemcsak mert szülőföldem, hanem mert az ostoba, szűklákörű, bekebelező és vak nacionalizmus, rasszizmus évszázadok óta a legkártékonyabb tényező ezen a glóbuszon. Ráadásul a saját honfitársainkat igyekeznek tönkretenni, beolvasztani, identitásukat egy nem létező „ukrán” nemzetazonosságra lecserélni.

  • A Nyugat által demokratizált Ukrajna a tönk szélére került. Teljesen eladósodott, gazdasága stagnál, 20 milliós orosz nyelvű lakossága kivándorolna „keletre”, a nyugatabbra élők pedig egymást könyöklik a lengyel vendégmunkási státuszért.
    Ezzel a „nyelvtörvénnyel” tulajdonképpen Putyinnak tesznek óriási szívességet. Ami pedig a kárpátaljai magyar családokat illeti: középiskolás gyerekeiket mind többen fogják magyarországi iskolákban taníttatni. S majd itthon diplomáznak.
    Porosenko messze jobb volt egykoron csokoládégyárosnak mint jelenleg Ukrajna elnökének.
    A KMH nevében ki fog holnap tüntetni? Szeretnék megismerkedni vele a közös platformon !

  • de ne fogjanak ossze az isten szerelmere…………….hagyjanak mar beken minket. minden beavatkozasnak magyar kormany reszrol mi itt elo isszuk ki a keseru poharat.
    otthon pofazzatok ne nalunk es rolunk.

  • mar megint ti magyarok otthonrol pofazva mondanatok meg ukrajina-nak milyen torvenyt hozhat meg. mi legyen a hivatalos nyelv.
    kuss legyen verge. coki haza.
    itt nem less tusnadfurdo.

  • Tuntetnek majd hogy az Ukranok a sjat nyelevuket ohajtjak alkalmazni a sajat iskolaikban.

    Van az ottani magyaroknak lehetosegeik a sajat iskolaikat alkalmazni?

    Nem ugyan az a Pesti hatalom kiofogasa a keleti bevandorlok ellen, hogy nem aszimilalodnanak mjad talan a magyar korulmenyekhez, mint a magyar-nyev elsaajatitasat?

    Kulon mercet alkalmaznak ugyan azon alany ellenzesein.
    Fog majd a magyar allam Arabic vagy Swahili nyeveken tanitani azok gyerkekeit, mivel hogy a pert elvesztettek az EU birosaga eleott.
    De MIERT ?

  • A baloldal mindennek ellensége ami nemzeti, vagy értékmegőrző. Népszerűséget próbál szerezni a hazug tüntetésével, de a magyarság nem felejti nemzetárulásainak sokaságát. Az ukrán törvény amúgy az oroszokról szól, csak sajnos az elszakított magyarság issza meg a levét.

  • Hat nem csoda hogy a liberalis nemzetkozi szocialistak ezt eltahadjak mint lehetoseguk.

    Kun elvtarsuk is igerte fegyveres hadakkal megszalni Szlovakia, Jugoszlavia, illetve hatalmaba hoditani azokat az 1918 altali teruleteket amelyek onallosagaikat jelentettek ki.

    Barmi verontas lehetoseget ragadjak mindig HA az elosegiti erdekeiket a hatalomra. Soha nem valtoznak, barmit is allitananak, igernek, az mindeg hazugsag, mindig !

  • Oda jutottunk, hogy a jobboldal helyi lángesze – Bendeguz79 – Trianonnak és Magyarország megcsonkításának tapsol…

  • PUFF elvtars soraira;

    Ha veli es jogosnak talalna, hogy Szlovakia, Rutenia, Szlovenia, Horvatorszag,stb.stb. a magyar allam tulajdonna lehetne minden emberi es erkolcsos jogok alapjan, AKKOR elkel fogadniuk az Oroszok koveteleseit is hasonloan.

    Akik kovetelik birodalmukat vissza szerezni, s azt ok ma is hasonloan ugyan olyan jogosnak es erkolcsosnek velik mint maguk a szomszedaik orszagaikat.

    Mozskvaban egyre tobben, nem csak Zseranyowsky kiabaljak;
    MINDENT VISSZA, Alaszkat vissza, DDR-t vissza. Stb.

    Boldogok lennek majd ismet az elvtarsaik birodalmainak terulete lenni ismet ?

    Ugyan azon alapon mind a szomszedaik is fuggetlenek es onallok ohajtank lenni.

    Hat mit lat maga abban megtapsolni valonak ???

  • Jól látod puff:)
    Benji egyszerű eset. Olvashatatlan. Még a tudás vákum is darabokban, túl hosszú darabokban esik ki belőle. Ha az írással töltött időt olvasással és informálódással töltené, ki tudja mi lenne?:)
    Charlie sértő hazúgság, amit írsz… Ez nálad egy becsípődés, de legalább konzekvens…
    Amúgy tényleg érdekes szituáció, amit a Fidesz valami furfangos kommunikációs trükkel – talán Finkelstein szellemével konzultálva megold.

  • BANFI;
    Sajnalattal hogy maganak eddig meg nem sikerult eggyetlen ertelmes velmenyet kifejezni az itt megjelent cikkek es hozzaszollasokon.
    Mindeg csak megallas nelkul a hozzaszollok egyeni tamadasaira kenyszerul. Vajon miert ?
    Legalabb egyszer probalna velemenyet kifejezni az alanyon, s nem az egyeni tamadasait ismetelgetni megallas nelkul.

    Probalaja azt ! Nem artana magank sem azzal.

  • Dienes Erzsébet

    Egri-Eiben István!

    Hálásan köszönjük barátságos soraidat, igazán megható, liberális és lojális a véleményed.

    Csak egyetlen apróságot mellőztél belőle, amiről itt már évek óta folyik a diszkurzus. Mi a különbség a batyus bevándorlók és valamely ország területét a saját szülőföldjével növelő, idegen lakosság között?

    Oroszok (tatárok), magyarok bizony akkor sem ukránok, ha hozzácsatolták őket szülőföldjükkel együtt az ukrán területhez. Nekik nem kisebbségi jogaik vannak hanem államalkotó tényezők, és bizony így már nem kegyelem-jogok járnak nekik, hanem saját kulturális és létfenntartási jogaik vannak.

    Egri-Eiben István!

    Köszönöm sorait!

  • Egri-Eiben István

    Kedves Dienes Erzslébet.

    A batyus bevándorlók – ha őket a magyar honfoglalók viszonylatában nézzük – a honfoglaló törzsek közül a nyolcadik volt, a kabar, kik zsidó vallásúak voltak. Nem véletlenül volt második királyunk Aba Sámuel, kinek neve héber: Aba Sámuel (Ava=atya, S’muél= Isten kedveltje)zsidó, s nemzetségük nevét egy megye és több agyar település őrzi.
    Ez Európa történetében egyedülálló bizonyítéka annak, hogy az Árpád-korban a zsidóság és a magyarság szimbiózisban élt.
    A Nemzeti Múzeumban is láthatóak az érmegyűjteményben olyan 4. Béla korabeli pénzek, melyek fonákján héber fölirat van.
    Tudom, ezt a magyar „nemzeti” oldal nemigen veszi tudomásul, de akkor is régészeti és történeti információkkal aládúcolt masszív tény.

  • puff
    te egyedul vagy ennyire hulye vagy esti tagozaton orakat veszel?
    karpataljan ti nem hianyoztok a nyuves kutyanak se……..otthon ugassatok.

  • Az angpl nyelvu HFP-en egy teljes beszamolot olvashatnak , kezdve a Kanadai Ukranok, Magyarok nyelvi iskolaztatasairol. Ottan semmi problema a bevandorlok idegen nyelvi tanitatasaiaval.

    S hasobnloan emlitenem a Swjci rendszert, ahol a csop-kis nemzetben negy (4) hivatalos nyelv letezik.
    S soha semmi problema hogy ki milyen nyelvet beszlne vagy tanulna.
    Ha emkitenek az US eseten, akkor tudom mind a gyuloletes vadalmazasok sorakoznak majd mas alanyokra utalava.

  • Egri-Eiben-Istvan
    igy van………….es meg ott voltak a szinten israelita hitu kazari-ak is. nekik volt egeszen nagy es komoly birodalmuk.

  • Az angol nyelvu HFP-en egy teljes beszamolot olvashatnak , kezdve a Kanadai Ukranok, Magyarok nyelvi iskolaztatasairol. Ottan semmi problema a bevandorlok idegen nyelvi tanitatasaiaval.

    S hasobnloan emlitenem a Swajci rendszert, ahol a csop-kis nemzetben negy (4) hivatalos nyelv letezik.
    S soha semmi problema hogy ki milyen nyelvet beszlne vagy tanulna.
    Ha emlitenem az US eseten, akkor tudom mind a gyuloletes vadalmazasok sorakoznak majd mas alanyokra utalava.

    De a lenyeg az hogy mas nyelvek tanitasa nem okozhatnanak problemat inteligens es oszinte egyeneknek sehol. Csupan a szelszoseges gyulolkozest kell elhagyni masok ellen. Na az amait maguk elleneznek !

  • A baloldal „megatüntetése” megint „sikeres” volt, a családtagokkal és újságírókkal együtt is max. 150-en voltak.
    A köpönyegforgatókra már a sajátjaik sem kíváncsiak.
    Hiába a nemes cél, a hitelességért sokat kell még dolgozniuk.

  • Egri-Eiben István 1:13, ne haragudj, de sok marhaságot összehordtál itt. A kabarok zsidó vallását egy linkkel erősítsd már meg, a héber nyelv hogy jön a képbe? a kabarok és a kazárok is török nyelvűek voltak. Zsidó vallásúak legfeljebb a kálizok lehettek, de szerepük marginális.
    A kazárok aprították a kabarokat, ezért kötöttek ki mellettünk az elvándorláskor, kazar nem jött „hont foglalni”.
    ……
    Ha „a zsidóság? és a magyarság szimbiózisban élt” akkor mi értelme lett volna héber nyelvű érméket verni? Ja, oké, elásni az utókornak. Héber betűk felvillanása a korabeli pénzérméken a zsidó pénzverőt vagy bányabérlőt jelölte maximum.
    Hogy Aba Sámuel milyen vallást hagyott el a kereszténységért, azt nem tudni, akár muzulmán, ősmagyar vallású vagy zsidó is lehetett. A Sámuel név a bolgár királlyal való szövetségre utal. Az Aba ( meg a törzsi eredetére.

  • Mive lett a leg-alapvetobb nemzetkozi tisztelet normajaval es az emberi lenyek onallosagat biztosito elv?

    Az mewg az osi (1648)beli Westfallen eggyezmeny alap-elve volt.
    Ma mar ismeretlen, sot elkepzelhetet;en is.
    Es az alapveto egyeni emberi jogok ?

    Hat enm az ami pontosan es egyedul lenne az iaranyado a cukk, ill. az Ukran-mgayar neyelvtanitas eseten is.

    1. Ez Ukrajna sajat ugye,
    2. Mindenki jogait Ukrajna biztositana,

    Sajnos, Ukrajna egy korrupt es bank-rupt nemzet.
    Meg a csokolade kiraly elott is nagyban !

  • CHARLEY soraira;

    Az „ABA”, „ABU” barhogy is irna a Latin betukkel az osi beduin-bol eredo. AB-ram, majd AB-RAHAM. Sot ma is mind az Arab nevek az ABA= apa jelentesbol eredok.

    Ne feledd, a Heber az egy kialakult nyelv lett, kezdve a Cananite bevandorlassal, s veleve a szakertok altal eredve a Phoniciaktol. De az ertve mind a Foldkozi tenger keleti reszen levo nepeket.

  • Charlie
    Nem akarok beleszolni a vitaba,
    csak nyelvileg-
    Aba- heberul- apa
    Megjegyzendo, hogy Izrael egyik kulugyminisztere-
    Aba Even- volt.
    Samuel- szinten osi heber nev.
    Megtalalhatod a Bibliaban- Samuel profetat.

  • DRAZIRI soraira;

    Sajnalom ! Az nekem valo !

    De mi az urge? Diplomata vagy uzletember?

    Hogyan jatszik ket allaspontot? kulugyminiszrer es a kozgazdasag minisztere. Melyik ? Vagy eggyik sem ?

  • A cikkre ez az első alkalom, hogy a baloldal valahol kiállt a magyar nyelv és magyar érdekekért.
    Egyben,nem értem, hogy miért nem csatlakozott ehhez a megmozduláshoz a jobboldal?!

  • talalom
    2017 szeptember 9
    11:12 de.

    Szerintem elfelejtedeted, hogy az a terület egyszer magyaroké volt, és csak az orosz elfoglalta, mint az erősebb szokása általába.

  • bendeguz79
    teved.
    mar az egyptomi rabsagban is az o-hebert beszeltek a Goshen foldjen elo zsidok………
    a heber a vilag legregibb beszelt nyelve

  • Figyelő
    2017 szeptember 10
    8:06 du.

    Kedves Figyelő! A válasz egyszerű, és egyben azért felháborító is. A Fidesz tudatosan kerüli azt, hogy ha bármiben is egyezik a teljes ellenzékkel a véleménye, akkor sem áll oda, nem szerepel velük együtt, mert akkor csorbul a megosztás politikája. Pontosan ez mutatja azt, hogy a kormánypárt csak a pillanatnak él, és nagy ívben tesz a magyarokra éljenek bárhol is, ha a politikai cél más irányt mutat. Ez undorító és megint bebizonyosodott, hogy az árokásás a megosztás a Fidesz sajátja. Egy ilyen közös célnál sem áll oda, azaz semmibe veszi az ország másik felét (nem beszélve a kárpátaljaiakról), hisz így a Fidesz hívők megint vitázhatnak az ellenzéki hívőkkel, a vált vállvetve a közös célok elérése helyett. Mennyivel szebb lett volna, ha A Fidesz elfogadja a meghívást, és együtt közösen adnak hangot az ukránok törvénye ellen a teljes ellenzékkel. De nem mondtam újat, csak nagyon szomorú ez a megosztás – kizárólag a hatalom megtartásáért.

  • Bendeguz79
    2017 szeptember 10
    7:39 du.

    Jópofa egy szenilis vénember vagy! 😀 Szórakoztató. 😀 És a betűid is random helyett kezdenek egyes szavaknál helyes magyar szót eredményező sorrendbe állni. 😀 Mondjuk sok összefüggő értelmük így sincs, de legalább elolvasható magyarul. 😀

  • Sajnos, nagyobb volt a füstje…

  • Nem egedem Bendeguzt bántani!

  • Egri-Eiben István

    Kárpátalja a honfoglalás kora, tehát több, mint 1100 éve magyar föld. Amikor vele együtt az ország több, mint 2/3-át elcsatolták az 1947-es párizsi békeszerződésben (Trianon ugyanis már érvénytelen volt akkor), megismételték a trianoni igazságtalanságot. Sztálin ráadásul Kárpátalját, melyet Trianon idején Csehszlovákiához csatoltak, teljesen jogtalanul kapcsolta Szovjet-Ukrajnához.

  • HunCanada
    2017 szeptember 11
    4:33 de.
    Semmi árokásás, ez igen unalmas már! Azt képzelem, hogy elég sok van a napi tálcán a kormánynak, hogy azokkal foglalkozzon. Talán , nem is realizálta itt a lényeget. Mindenki ember, még a kormány is azokból tevődik ki, tévedhet!

  • Charlie

    Az egy tény, hogy a királyi székhelyű Esztergomban a Szent István alapította első magyar keresztény székesegyház szomszédságában ott volt a zsinagóga is. Nagyjából egy időben épültek.

    Kicsit hosszú, de érdemes elolvasni: http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201202/hagar_orszaga_volt_hungaria

  • Jani, elolvastam, köszi. A vita a „zsidók, mint a magyarokkal együtt hont foglalókon” volt. A nyolcadik törzsként elismert, a honfoglalásban velünk harcoló kabarokat és a zsidó vallású kazárokat érdemes külön említeni.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Egri-Eiben István ! 11:47

    Egyetértve mondandóddal, egy pontatlanságra mégis felhívnám szíves figyelmedet.
    Ugyanis szép költői módon, szimbolikus erővel írod, hogy „mára csak temetők maradtak utánuk”, ti. az egytömbű 250’000 zsidóság után…
    Igaz, ami igaz, csakhogy a tények jóval drámaibbak. Azok az említett, utánuk maradt temetők az akkori magyar hatóságok által elsőként, és teljes egészében elhurcolt, akkor még élő zsidó állampolgároknak már csak az őseit, szüleit, nagyszüleit és ükeit, stb. foglalják magukba. Őket viszont, a „szabályos” kirablásukat követően a rájuk is kiterjesztett horthysta zsidó törvények sokasága alapján teljes egészében az otthonaikból előbb gettókba deportálták, majd pedig Auschwitzba és más lengyelországi megsemmisítő táborokba transzportálták…
    Tehát, a tapasztalatlanabb olvasók kedvéért: az említett kárpátaljai magyar hazafias zsidók (gyerekek, öregek, asszonyok és férfiak) után nem maradtak mégcsak temetők, de sírok sem… Az őt temetetlen poraikat, és éppen ezért a bolygó lelkeiket is, valahol Szilézia és Mazúria között, a Kelet-Európai síkság jeltelen homokdűnéi egyikéről a másikra hordozza ma is a hideg északi szél…
    Vagyontárgyaik, háztartási és szakmai eszközeik és házaik viszont szintén, de jeltelenül „beolvadtak” a kárpátaljai magyar lakosság „kultúrkincsébe”, így – noname – gazdagítva azt. Egyedül a kifosztott, ámde megmaradt és államilag hasznosítható zsinagógák hirdetik nyílt mementóként, hogy ott valaha egyáltalán még zsidók is éltek…

    Tisztelettel: THU

    🙁

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    .

    Fenti kommentemet Dienes Erzsébetnek, Góg és Demagóg lányának 09:11 [ez a szám is, nem mondom, kellemes időpont, mondhatni, jó ómen… 😀 ] is ajánlom azzal a megjegyzéssel, hogy egykoron Árpádapánkék is sok batyuval [sőt, még zsidókkal is kísértetve] törtek be, „Verecke híres útján” ide jőve, oszt mégiscsak üzleti alapon – egy fehér lóért – jutottak hozzá ehhez tejjel, mézzel folyó Kánaánhoz.

    Tisztelettel: THU

  • Egri-Eiben István
    2017 szeptember 10
    1:13 de.

    Nagyon szépen köszönöm írásodat és megtetézném a magyar nyelv általad is méltatott szerepét az alábbi igaz történettel:
    Nejem egész szerteágazó és összetartó népes rokonsága Erdély trianoni határához közeli kisvárosokból és Kolozsvárról származik, magyar, román, szlovák, sváb, zsidó és szász felmenőktől. 2010-ben hivatalosak voltunk egy katolikus rokon esküvőjére, ahol is a család szatmárnémeti zsidó és a 70-es években aliázott máramarosszigeti zsidó rokonai 20 év harag után magyarul békültek ki, mert 2010-re már csak ezen a nyelven tudtak tolmács nélkül beszélgetni, ugyanis az Izraelbe települtek sürgősen elfelejtették a kötelező románt, a Szatmárnémetiben maradottak meg a közösség hiánya és asszimiláció miatt a jiddist. Ebből most semmilyen következtetést nem akarok levonni, pedig lehetne, főleg a népeket egymásnak ugrasztó politikusállatokra mutogatva!

  • Eddig nem vettem részt ebben a vitában, mert kicsit unok már tízezredszer is elmondani egy egy tényt, amiről másnak meg „véleménye” támad. Tényt cáfolni szokás.
    De. Figyelő szept. 10.8:11: „..az a terület egyszer magyaroké volt, és csak az orosz elfoglalta, mint az erősebb szokása általába.”
    Nem volt soha magyaroké. A Magyar Királyság területe volt, a XIX-XX. század elején-folyamán az Osztrák-Magyar Monarchiáé. A királyok birodalmában sokféle népcsoport élt, azon a vidéken a korábban összefoglaló néven „nyugati szlávoknak” nevezett többféle nép: lengyelek, tótok (ma szlovákok), ukránok, ruszinok és persze a nem szláv magyarok is.
    Charlie: egyszer és mindenkorra fejezd be a „hazaárulózást”. Én sem hívom a jobbosokat hazaárulónak, pedig sokat tettek – és tesznek ma is Magyarország tönkretételéért. De nem árulók: ahhoz ismerni is kellene ezt a hazát, nemcsak dagályos közhelyeket pufogtatni, meg piros-fehér-zöldet hányni minden sarokba.
    Orsós: Az esküvői példád épp azt támasztja alá: a magyar – meg a többi nemzet – nem attól lesz „nagy”, ha kakaskodik. A nyolcvanas években sok született román, szlovák tanult magyarul, mert „Magyarországon van a jövő”.
    De ha a „jövőt” örökké az elhazudott múlt büdös leplével takargatjátok, ide jutunk. Aztán megint lehet siránkozni, hogy a szlovák, meg a román életszínvonal jobb – persze, mert báncsákamagyart.
    Egri-Eiben István: köszönöm.
    THU: Úgy.

  • talalom
    2017 szeptember 12
    12:56 du.

    „De ha a “jövőt” örökké az elhazudott múlt büdös leplével takargatjátok, ide jutunk.”

    Az elhazudott múlt a legkisebb probléma, mert annak utána lehet járni! Sokkal nagyobb probléma a habsburgok önigazolásra szánt finnugor elméletéhez hasonló, mindenféle kézzel fogható tények és leletek nélküli, az utóbbi 30 évben legyártott „tudományos származási elméletek” köztudatba kényszerítése és elfogadtatása, mint például a magyar-kazár vérrokonság.

  • kedves Orsós Elemér, Nagy Gyulával kellene konzultálnod… 😀

  • Kedves talalom: „Charlie: egyszer és mindenkorra fejezd be a hazaárulózást.
    Akkor segíts ki egy jobb szóval, amit használhatok, ha azt látom, hogy Medgyessy, Kovács, no és Göncz Árpád Erdély elrablásának évfordulójára pezsgővel koccint a román miniszterelnökkel Nastaseval, miközben magyar testvéreink az elszakított részeken fekete karszalagot viselnek.

  • Almási Alma
    2017 szeptember 12
    3:58 du.
    Jó ötlet, fel is veszek vele egy dekódolhatatlan kapcsolatot! 🙂

  • Egri-Eiben István

    Kárpátalján a ruszinok (a „leghűségesebb nemzetiség”), a magyarok és a zsidók évszázadokig békében éltek együtt. Zrínyi Ilona, II. Rákóczi Ferenc édesanyja Munkácsot évekig tartotta a Habsburgok ellen. Noch dazu: A Zrínyi-család soha nem volt magyar, horvátok voltak ugyanis.
    Ez, meg sok más történelmi tény igazolja, hogy a magyar tolerancia és türelem évszázadai mennyi türelmet hoztak a nemzetiségek együttélése terén.
    Mondja ezt egy túlélő családból leszármazott magyar zsidó.

  • talalom

    Meglep, hogy szerinted Kárpátalja „soha nem volt a magyaroké”, amit azzal támasztasz alá, hogy a Ausztria része volt, a királyok idejében pedig „nyugati szlávok éltek ott”. Én úgy tudom, hogy Kárpátalját Magyarország részeként csatolták a Monarchiához. Talán nem mellékes, hogy az ukránok és ruszinok nem nyugati szlávok, a nagy létszámú zsidókat pedig kihagytad, az eredetileg szintén jelentős számú magyarokat pedig épp hogy csak említetted, átugorva az etnikai változásokat. Egyébként, Trianon előtt olyan politikai egység nem volt, hogy „Kárpátalja”. Legfeljebb olyan tájegység, hogy Hegyalja, ami nem teljesen ugyanaz.

    Veled ellentétben én nem elsősorban a magyarok „kakaskodásában” és „elhazudott múltjában” látom a romlásunk okát. Bár „elhazudott múlt” alatt sok mindent érthetünk.

  • Ja igen! Bár szerinted Kárpátalja sose volt magyar, az odavaló zsidók mégis a magyarokhoz asszimilálódtak.

  • Charlie! Medgyesi nem Erdély elszakítására koccintott, hanem a román állam ünnepén, főként az erdélyi magyarok érdekében. Erdély ügyét egyébként is érdemes hosszabban végig nézni – ti. Erdély többnyire ÖNÁLLÓ volt a történelem folyamán, nem a Magyar Királyság része. (1848 12. pont: Uniót Erdéllyel! Nem Erdélyt vissza!) A II.vh.tovább rontotta a két állam viszonyát. Az 1944. augusztusi román kiugrást követően mozgalmas két év következett Romániában (is). Ennek fő jellemzői. 1. A Román Királyság sosem ismerte el a második bécsi döntést, Észak-Erdély Magyarországhoz való csatolását. 2. Romániában szovjet katonai megszállás volt, amely a baloldaliak, főként a kommunisták hatalomra jutását segítette, el is érték, hogy a király a polgári kormány helyett Petru Grozát bízza meg kormányalakítással, amelyben a román kommunisták jelentős szerepet játszottak.
    Észak-Erdély kérdése mindvégig vita tárgya volt. Főként hogy a szovjet vezetés kijelentette: addig nem lehet román közigazgatás Észak-Erdélyben, amíg nem fékezik meg a Maniu gárdisták és más bosszúszomjas elemek garázdálkodását, gyilkosságait a térségben.
    Emellett sok kérdés is felmerült, pl. a vámunió Románia és Magyarország között,ami végül 2007-ben valósult meg, Románia EU tagságával.
    Akit részletesen érdekel: http://www.jakabffy.ro/magyarkisebbseg/pdf/2008_1-2_011Muhely-Olti.pdf
    Még egy megjegyzés: A mostani magyar kormány nemrégiben felvetett célzása arra, hogy a székely autonómiát, valamint a székelyek önálló népcsoporttá nyilvánítását támogatja, jellegzetes öntökönszúrás. Ezzel ugyanis a magyar kisebbséget csonkolják ismét, hiszen a székelyek többnyire nemzetiségként a magyar-t jelölték meg.
    Csak így tovább, kedves Charlie! Lehet ez még rosszabb is!

  • Bocs, még egy megjegyzés: a román állam megalakulásának ünnepe az 1918. december elsején alakult gyulafehérvári nemzetgyűléshez kötődik, Erdély Romániához csatolását meg 1920 júniusában mondta ki a Versaille-ben kötött béke. Már csak ezért sem koccinthat senki december elsején „Erdély elszakítására”.

  • nem eleg nektek tusnadfurdo?
    meg ide ukrajina-ba is be kell pofatlankodnotok ugye? nem kelletek ide…………..ugassatok otthon. mi itt elunk evszazadok ota es itt fizetunk adot. mi nem ugatuink a magyarok otthoni ugyeibe. ti se a mienkbe.
    40-41-ben bemutatkoztatok rendesen a megszallaskor………tomeg gyilkos banda voltatok kameniec podilskij-ban 42-ben.
    nem kerunk beloletek.
    ti konnyen pofaztok magyar erdekekrol……………mi itt elok isszuk a keseru levet miattatok.
    ugyhogy KUSS LEGYEN………….

  • talalom

    Erdély Romániához csatolásában jócskán benne volt az is, hogy Sztálin elvtárs pedig elcsatolta Romániától Besszarábiát és Észak-Bukovinát. Erdéllyel fizette ki őket, ahogy az elcsatolt keleti lengyel területekért pedig német területekkel kárpótolta Lengyelországot.

  • talalom

    Én nem hiszem, hogy pl. a németek öncsonkításként élik meg, hogy Ausztriában a németeket osztrákoknak hívják. Ahogy azt sem gondolom, hogy attól csonkulna a magyarság, ha Székelyföld autonómiát kapna.

  • jani
    tevedsz
    mi zsidok nem asszimilalodtuynk senkikhez………..eppezert kellet varosokban a ghettoban, videken a csk zsidok lakta stetl-ekben elnunk. es voltak szinte havonta pogromok amikben reszt vettek a karpataljai magyarok is a kozakok oldalan

  • talalom
    2017 szeptember 12
    12:56 du.

    Sajnálom, de magyar tulajdon volt, ha szerinted a Magyar Királyság uralma alatt, hogy az akkor éppen a magyar Austro-Hungária volt, akkor is! Nem élt rajta pl. ossztrák sem.

  • barlev

    A magyaroknál a nyelv számít. Ha egy magyar nyelvet vált, hamarosan elveszíti a magyar identitását is. Egy zsidó a nyelv váltástól nem, hanem a vallása megváltozásával veszíti csak el identitását. Valahonnan te is tudsz magyarul.

    Egyébként pedig rokonokra, ősökre hivatkozva te is beleszólsz a magyar ügyekbe. Senki nem bánt ezért..

  • Mellesleg én is jártam arra, 2OOO-ben. Bizony sok faluban beszélnek még magyarul. Egyetlen hely volt, ahol a egyik kávézóban nem akart magyarul beszélni a ki

  • jani
    az nem beleszolas a magyar ugyekbe,-(foleg mert az nem kizarolag magyar ugy)- hogy megirom azt amit es ahogy meveletek ti magyarok.
    csaladra hivatkozva??
    jaaa merthogy a magyar csendorok segitettek eichmannt zsidokra vadaszni………..-ez meg igaz.
    nem ertem mit akadekoskodik maga.
    az izraelita identitast maga ne akarja itt firtatni. azt em jobban ismerem. a nyelv elvesztese is szamit……….mert nem mindegy hogy -/nekunk zsidoknak nem az/- redet aus yiddisher, vagy ukranul hablaty.
    viszont ez itt YKPAJIHA…………es nem orbania. ide ne ugassanak kulfoldrol mi legyen a hivatalos nyelv nalunk.

  • Figyelo
    -„nem elt rajta osztrak sem…”
    teved espedig sulyosan.
    eltek es ma is elnek ott szaszok…………..akiknek egy reszuk osztrak eredetu.

  • Nos, igencsak elkanyarodtunk az eredeti témától. Ami az „ügyünket” illeti: rosszul áll a szénánk. 1. Ha Porosenko visszakozna, a hívei szemében gyávaságnak tűnne. 2. De nem kell visszakoznia: Brüsszel nem szól bele, s az EU-tól Ukrajna úgyis megkapott már mindent – vízummentesség, társulási szerződés stb. -, amit rövid távon megkaphatott, Washington pedig kimondottan üdvözölte a jogszabály elfogadását.

  • porosenko nem fog visszakozni……………sot le se szarja mit nyervog a magyar osszellenzek……..
    erdekes cask az ellenzek…………..ezekszerint a kormanypart nem

  • Többeknek.
    Királyságokban MINDEN a király, a legfőbb hűbérúr tulajdona volt, tehát Erdély sem volt soha a „magyaroké”. Sőt, amikor három tenger mosta a Magyar Királyság területét a XIV. században, akkor sem a magyaroké volt az, hanem Nagy Lajosé, aki mellesleg a FRANK eredetű Anjou-ház tagja volt. A logikátok alapján Franciaország igényt tarthatna a Nagy-Alföldre.
    Ugyanez áll Kárpátaljára is – csak ott gyakoribb volt a „tulajdonos-váltás”.
    Barlev! Ha tudsz bővebben erről a nyelvtörvényről, oszd meg velünk. Azt hallottam ugyanis, hogy csak az egynyelvű iskolákra vonatkozik – vagyis minden iskolában, a nemzetiségiekben is tanítani kell az ukránt is. Nyilvánvaló, hogy elsősorban a 17,3%-ot kitevő orosz nemzetiség rendszabályozására vonatkozik ez. A 156 ezer magyar (0,3%) csak beleesett a szórásba.

  • 156 ezer magyar nem esett bele a szórásba, csak ennyi magyar MARADT ott, mert a többi elmenekült.
    Persze 156 ezer magyar sem semmi, azért. Egy kis város lakosságának is van ennyi száma.

  • találom, szeretnék egyet tudni, Te magyarnak tartod magad?

  • Kedves Figyelő!

    Itt midenki magyarnak tartja magát, és minél messzebbre szaladt a hazától, annál harsogóbban, annál NAGYOBB MAGYARNAK.

    Mi – talalom, meg én, meg még néhányan – szép szerény picinyke magyaroknak tartjuk csak magunkat, akik nap-nap után teszünk érte, elviseljük, aggódunk érte, próbáljuk javítani.

    Elmész te, Figyelő, az ilyen kérdésekkel a bús… majd megmondtam, hová…

  • talalom
    2017 szeptember 14
    11:32 de.

    Megrémítesz! Lehet, hogy akkor mi nem is vagyunk magyarok?
    Viszont, akkor Madagaszkár magyar, mert Benyovszki Móric volt a királya.

  • Látom Alma, hogy valódi éned csak kitör néha! Igen sajnálatos, ha valaki nem képes más ember meggyöződését elfogadni!
    Valóban, emlékeztet egy bizonyos korra, amiért eljöttem hazámból!

  • „Igen sajnálatos, ha valaki nem képes más ember meggyöződését elfogadni!”

    Kedves Figyelő!
    Miről beszélsz?
    Onnan az ábrándos Kanadából, ahol 60 éve élsz és kibicelsz a jólétben és pirosfehérzöld mámorban, onnan kérdőjelezed meg egy itthoni, az országért gürcölő ember magyarságát?

    Sokkal erősebben is fogalmazhattam volna.

  • Figyelő: elsősorban ember vagyok, másodsorban nő, harmadsorban európai ÉS magyar, úgy, ahogy Te kanadai És magyar vagy.
    Jani!”Megrémítesz! Lehet, hogy akkor mi nem is vagyunk magyarok?”
    Nem értem a kérdést. Vagy szerinted csak az a magyar,aki birtokol valamilyen darabot a Földből? Ezek szerint a felvidékiek, erdélyiek, Kanadában élők nem is magyarok, mert nem a magyar állam keretei között élnek?

  • Almási Alma
    2017 szeptember 15
    3:47 de.
    Hát, elég gorombán válaszoltál, az biztos.
    Nem uszom a jólétben, mert nyugdíjból élek. Az igaz, hogy nincs semmiben hiányom, mert a 4 gyerek akit mint menekült világrahoztam és iskoláztattam, segít anyagilag!
    „Lubickolásról” szó sincs.
    Viszont, azt kell hinnem, hogy Te kissé irigy vagy..

  • barlev
    2017 szeptember 14
    9:46 de.
    Nem zavar hogy, ez a csodás rendelet nem csak a -szerinted ármánykodó- magyarok anyanyelvére, hanem Porosenko nevü rokonod és a Ti közös jiddis anyanyelvetekre is fog vonatkozni? 🙁
    Ha okos válasz helyett megint csak egy babonás átokra telik, akkor feleslegesen ne fáradj vele, mert az előzőek is hatástalanok voltak!

  • Kedves Figyelő!

    írod:”Viszont, azt kell hinnem, hogy Te kissé irigy vagy..”
    ______________________________

    Olyan ez, mint az istenhited: engem nem zavar. Hidd azt, amire szükséged van ahhoz, hogy önbizalmad legyen és jól érezd magad a világban.

    Valójában nagyon is együttérzek veled, csak eléggé irritál, ha a többévtizedes szóbeszédekre, mint alapigazságokra hivatkozol… De ez van, nincs mit tenni, senkit sem lehet megváltoztatni, és a gondolkodási hibák az öregséggel csak jobban kidomborodnak… Nálam is, természetesen.

  • Almási Alma
    2017 szeptember 16
    4:27 de.
    Nagyon sajnálom, hogy valami iritál, álláspontomban.
    Hidd el, én alaposan megtanultam a baloldali fiozófiát már diákkoromban is!
    Ez maradandó emléket hagyott , t.i. az az év amit a Fiatakoruak börtönében, és előtte az AVH kihahallgatásai után tapasztaltam!
    A szocializmus is hatalomra törekszik , amit a kapitalista világban nehéz lesz elérni.
    T.i. a szocializmus is kapitalizmus, csak állami, ebben kűlönbözik, az egyéni kapitalista gyakorlattól.!

  • Alma, amit meg az öregségről írsz, azaz, az én öregségemről, azért kissé szégyelheted magad! Remélem, hogy egyszer utolérsz és emlékezni fogsz rám.

  • talalom
    2017 szeptember 15
    5:39 de.
    Ebben a beírásodban, részben válaszoltál magadnak.
    Nem az a fontos, hogy ki hol él, a fontos, hogy mit érez?!
    Azt akarja e, hogy volt hazája, vagy a szűlőföldje, sikeres, boldog, szabad ország legyen, vagy ismét egy külső hatalomnak szolgája.

  • Kedves Figyelő! Te melyik külső hatalomra gondolsz? Putyinra, akinek a kebelére vezet minket éppen most a te kedvenc Orbánod, vagy az EU-ra, amely ellen fogvicsorítva küzd a te kedvenc Orbánod?

    És ha választasz a kettő közül – nekem úgy tűnik, harmadik út nincs – akkor légy szíves indokold is meg!

  • Orsos Elemer
    a yiddish nyel minden tiltas ellenere letezett es letezni fog…………….azt ugyanis kizarolag a yeshivakban vagy otthon lehetett-lehet tanulni. a yeshiva egy magan valklasos iskola ami felett kizarolagosan az izraelita hitkozseg rendelkezik. ott az allami nyeltorveny nem hatalyos.

  • barlev
    2017 szeptember 17
    4:28 de.
    Köszönöm az okos válaszodat és remélem a többi nemzetiség is élni fog a Ti mintátokkal és ehhez az anyaországok -belügyekbe való beleavatkozás mentes- segítségének lehetőségét sem vitatod, mert gondolom Izrael sem hagy cserben Benneteket!

  • Alma, már írtam, nem kell egyik sem. Fűggetlen magyarra gondoltam, már ideje lenene!

  • Almási Alma
    2017 szeptember 17
    4:22 de.
    Szerintem van harmadik út:
    Szabadon kereskedni -akár Orbánnal, akár a nektek kedvesebbel- az oroszokkal és kiegyezni az EU-val, úgy hogy az eredeti igéretük szerint egyenlő partnernek tekintsenek bennünket és a többi nekik kiszolgáltatott második vonalbelit, akiket eddig csak szép szavakkal és bécsi cukrázdák igéretével akarnak hitegetni, és nagy ívben tesznek a felzárkóztatásunkra, mert akkor a bérrabszolgák és a selejt felvevő piacaik elveszítésével elég nagy szarban lennének!

  • Kedves Figyelő!
    Azt gondolom, bizonyára jó lenne teljesen függetlennek lenni, persze nem ilyen szemét kormány alatt, amely az állampolgárok között állandóan ellentéteket szít „nemzet” alapon. Más kérdés, hogy meg tudnánk-e állni gazdaságilag a saját lábunkon, ebben néha kételkedem.

    Egy dologban azonban teljesen biztos vagyok: ha nem EU, akkor megint az „orosz tábor” része leszünk, legalább annyira ál-függetlenek, mint Brezsnyev alatt. Nem véletlenül dörgölőzik Orbán hazaáruló módon olyanokhoz, mint Putyin meg hogy is hívják azt az azeri gazfickót?

    Én viszont az EU határozott híve vagyok, és egyáltalán nem látom azt a szörnyű elnyomatást, amiről Mivikotrunk folyton szónokol.

  • Orsos Elemer
    mi az hogy az „anyaorszagok…”
    UKRAJINA AZ ANYAORSZAG……..

  • Orsos Elemerr
    izrael allam NEM szolt bele es NEM szol bele sosem egy masik orszag nyelvtorvenyebe………….
    az ugyanis arrol szol hogy az adott orszagban mi hivatalos nylevnek szamit es mi nem.

  • Találom! 11:32

    Jómagam remeknek talalom 🙂 ezt a hozzászólásodat.

    Valóban, a középkorban és még jó azután is, a felvilágosodás hajnaláig, ha nemzetről beszéltek, akik beszélhettek ebben az országban egyáltalán, azaz a nemesek [nemzetesek], akkor is csak magukról szóltak, hisz majd’ ezer esztendőn keresztül csak ők voltak a nemzet >törzsökös<, azaz nemzetséghez tartozó és ennek genetikailag örökölt lelki és szellemi tulajdonságaival bíró tagjai. A többiek lényegében élő, n e m t e l e n . termelők.

    Az tehát alapkérdés, hogy nagy-Magyarországra vetítve is mindössze ez az uszkve tízezer emberre tehető sokaság(?) [felső tízezer] bírt azzal a lehetőséggel, hogy magát magyarnak vallhassa. Azt is csak akkor, ha egyáltalán érdekelték az ilyen fölösleges sallangok, mint a nemzet fogalom…

    Tán a tudománynak éljek?
    A tudósok mind szegények.
    Nem írok, nem olvasok,
    Én magyar nemes vagyok. [részlet: Petőfi Sándor; A magyar nemes]

    Hanem, ezen az "ősi" jogon – mert ez biza kemény – szerintük isten által adatott – j o g i . d i k t á t u m . volt az egész hatalmas országra nézve – "megláncolták butították a dolgozó milliókat". (A nemes Ady: Történelmi lecke fiúknak szerint is.)

    .

    Ergo, az egyszerű tétel az, hogy Kárpátalja földje a többihez hasonlóan . s o h a . n e m . volt a ma magát magyarnak valló kb tíz-millió ember, vagy ezek őseinek . k ö z ö s , hanem csupán néhány földesúr hűbéri – vazallusi, m a g á n – tulajdona, hitbizományban, apáról fiúra… Ez különösen érdekes, ha figyelembe vesszük, hogy csak példának okáért Igazságos Mátyás idejében azon az óriási birtokhalmazon a haza létszáma emberben nem vóttt több úgy kb. 4 milliónál, mely adtba az itt élő nemzetiségnek tartott – már amennyire ezt akkor minimálisan számontartották – személyek is beletartoztak.

    .

    Szeretettel tálalom üdvözletemet: c-a

  • barlev
    2017 szeptember 18
    5:18 de.
    Nevezzük akkor bárhogy, de Nektek Ukrajna csak galut, Ti igazándiból Izrael az őshazátok, mint ahogy az emigrációban élő magyaroké Magyarország. Ha akarod ezt megértheted.

  • BAR LEV soraira;

    Sajnalom de tevedt !.

    A maig ismert leg-osibb nyelv a Sumerian volt. Amihez. legalabb is grammatikai alapon a magyar es a Basque 97%-ban egyenlo.
    (A Heberben csak 8% talalhato).
    A Heber a Pheonicia-bol eredo.
    De ketsegtelenul az akkori nemzetisegek minden problemak hianyaban voltak kepesek megerteni egymast.
    Tehat mindeg letezhetett valami „kozos-nyelv”. Mint ma az Angol, ezerevvel elobb a Latin. stb.

  • barlev
    2017 szeptember 18
    5:20 de.
    Soha nem mondtam hogy, Izrael beleszól bármely ország nyelvtövényébe, de azt nehogy már bemeséld nekem hogy, az ő jogos eszmei és anyagi támogatásuk nélkül Ti üzemeltetni tudnátok Európa legszegényebb országában az összes saját szuverén vallási és oktatási intézményeiteket! Izrael a sajátjait miért ne támogathatná és mi miért ne támogathatnánk hasonlóan -belügyekbe való beleavatkozás nélkül- a mi határon kívülre szakadtjainkat?

  • cukihara

    A középkori Magyarországon a nemességet nem csak örökölni, hanem dicső tettel, vitézséggel stb. kiérdemelni is lehetett. Volt átjárás jobbágyok, polgárok és nemesek közt.

    Egyébként, Magyarországon a lakosság 6 százaléka, azaz kb. minden huszadik ember nemes volt.

    Magyarországot pedig már akkor is „magyarnak” nevezték, amikor még nem voltak feudális királyai, sem nemesei. Magyarországot a területét meghatározó domináns lakosairól nevezték magyarnak.

    Mátyás idejében még a magyar volt a meghatározó etnikum az országban. Kb. 80 százalék. A török pusztítás változtatta meg a számát és az összetételét.

  • Orsos Elemer
    de mondom.
    mert mar joval tobb szaz evre visszamenoleg is mukodtunk……….pedig izraelt hivatalosan cask 1948-ban kialtottak ki.

  • Almási Alma, nem érti meg egyes ember, hogy ki vagyunk szólgáltatva Putyinnak a gáz miatt, tőlűk kapjuk a gázt ezért illik diplomatikus módon „barátkozni” vele.

  • Almási Alma
    2017 szeptember 17
    4:46 du.
    Amig szőksége van magyaroknak más országok gáz használatára, addig nem tudnak teljesen fóggetlenek lenni. Valamikor Romániából kaptuk az olajat. Sajnos a magyarnak MÁS értélkei voltak és vannak, mint a gáz.
    Már írtam arról is, hogy valamikor az agrál kultúrűnk olyan magas vol, hogy expotáltunk még a németeknek is búzát,. borjút például-

  • Almási Alma
    2017 szeptember 17
    4:46 du.
    Amig szőksége van magyaroknak más országok gáz használatára, addig nem tudnak teljesen fóggetlenek lenni. Valamikor Romániából kaptuk az olajat. Sajnos a magyarnak MÁS értélkei voltak és vannak, mint a gáz.
    Már írtam arról is, hogy valamikor az agrál kultúránk olyan magas vol, hogy expotáltunk még a németeknek is búzát, borjút például-

  • barlev
    2017 szeptember 18
    11:10 de.
    Na ez igaz, de akkor én meg hadd gratuláljak az irigylésre méltó -és nekünk is követendő példát mutató- testvéri összetartásotokhoz, amit 1948-óta még természetesen Izrael is támogat, amit nagyon helyesnek tartok! Viszont akkor, Te se tartsd bűnnek, ha mi meg a történelmi okokból Magyarországból kirekesztett nagyszámu magyarjainkat támogatjuk, mert nem tehetnek arról hogy, más országba kerültek annak ellenére, hogy nem hagyták el a szülőföldjüket és mind ahogy Ti sem, Ők sem akarnak beolvadni!

  • Figyelő
    2017 szeptember 18
    11:11 de.

    „Almási Alma, nem érti meg egyes ember, hogy ki vagyunk szólgáltatva Putyinnak a gáz miatt, tőlűk kapjuk a gázt ezért illik diplomatikus módon “barátkozni” vele.”
    _________________

    Igen, „diplomatikus módon”. De nem eladni az országot egy méregdrága PaksII-vel, egyéb huncutságokról nem is beszélve. Még Simicskának is – pedig hát ő se piskóta – ettől lett tele a hócipője.
    Természetesen tudom, hogy ha Orbán teszi, akkor te mindent elfogadsz. De megéred még, hogy magad előtt is szégyellni fogod ezt a feltétel nélküli hitedet benne. Mint ahogy mások is.

  • Orsos Elemer
    tamogatas es egy szuveren orszag-/ukrajina/- torvenyeibe valo belepofazas magyaroszagrol. kozt oriasi a kulombseg.
    senki se mondja hogy ne tamogassak………..de senki se ugasson bele az ukran torvenykezesbe onnet.

  • orban uvoltene a leghangosabban verig sertodve ha ukrajina beleszolna a magyar kissebbsegi torvenyeibe…………….pedig vannak keletmagyaroszagon ukran eredetu szlavok is evszazdok ota

  • barlev
    2017 szeptember 21
    5:47 de.

    Határozottan ráismerek jellemző, tanult vitastílusodra, a lényege a következő: még ha mindenben megegyezek beled, mint ahogy most is az történt, akkor is CSAK Neked lehet dafke igazad, ezért szándékosan kifordítod a szavaimat. Ám legyen, én ebből nem csinálok hiúsági kérdést, de okultam belőle és ezentúl csak kérdésekkel fogok válaszolni, ahogy anno jóindulatu belvárosi barátaim beavatottak.

    barlev
    2017 szeptember 21
    5:49 de.

    A magyarországi 13 nemzeti és etnikai kisebbség plusz a zsidó közösség nemzetiségi, vallási, oktatási és nyelvi jogainak csorbítását eddig még soha senki nem firtatta, mert -most nem kell megsértődni- az összes regnáló kormány presztizs kérdést csinált abból hogy, legalább az Ő seggük ki legyen nyalva, amit én személy szerint nem irigylek tőlük!

  • Orsos Elemer
    azt azert nem allitanam oly batran hogy „soha senki se firtatta”…………mert rakosi,kadar,es meg egy ket masik megtette.
    valahogy elfeledodott a jobbbikos -/A MAGYAR PARLAMENTBEN!!!!/- zsidolistazas velelme nemzetbiztonsagra hivatkozva……….
    ne hidd mar hogy mi akik nem ott elunk mindjart vakok es suketek is lennenk……….
    de semi gond.;- osszzehozunk egy politikai csoportosulast-/szelsojobb-ot itt ukrajinaban/- es elkezdjuk firtatni a magyarorszagi ukranok,ruszinok jogait………….kovetelve autonomiat…./mint teszi azt a magyar kormany evente tusnadfurdon pl……….ne tagadd lattam hallottam az orban beszedet ott/-
    no kivancsi leszek az obegatasra hogy mi innet milyen jogon szolunk bele…………..mert hogy less obegatas ezerrel az mar most biztos.

  • az apropos hogy mi mit firtatunk most lenyegtelen………..de ha egy kissebbbsegnek az jar a magyar kormany szerint akkor jar a tobbinek ugyan ugy. mitol lennetek ti kivetelezettek mindeki massal szzemben???

  • Almási Alma
    2017 szeptember 19
    10:41 du.
    Tévedsz! Én soha nem voltam Orbán „párti” Viszont ő volt az egyetlen anno, aki kiállt a magyar szabadságért. A baloldal nagy dumája, bizony sok magyart megbutított.

  • barlev
    2017 szeptember 21
    10:37 de
    Sok mindenben igazad van, de azt hiszem a magyarországi ukránokkal és ruszinokkal rossz lóra tettél, mert sokkal jobban élnek itt mind az ukrajnaiak, az ukrán szélsőjobbot sem kell összehoznod, mert arra ott van a banderista Pravi Szektor. Azért azt se felejtd el hogy, az erdélyi magyarok százszoros túlerőben vannak a magyarországi ruszinokhoz és ukránokhoz képest és Ők nem elcsatoltak. Orbán meg egy populista hülye, akit még mi sem veszünk komolyan, ezért Nektek sem kellene!

  • barlev
    2017 szeptember 21
    10:39 de.
    Rosszul értelmezted a soraimat, mert nem mi vagyunk a kivételezettek, de nem bánjuk, mert általában nem élnek vissza a kiváltságaikkal és még azokkal is viszonylag jól kijövünk, akiket nekünk kell eltartanunk!

  • Orsós Elemér
    2017 szeptember 21
    11:45 de.
    Érdekes amit ír. Nekem az volt mindig a benyomásom, hogy Orbán azért popúlár, mert kitűnő esze van és jó szónok egyben.
    Azonkivűl víziója van a jövőről, ami igen kevés ország vezetőnek adatik meg.

  • Almási Alma
    2017 szeptember 17
    4:46 du.

    „Én viszont az EU határozott híve vagyok, és egyáltalán nem látom azt a szörnyű elnyomatást, amiről Mivikotrunk folyton szónokol.”

    Én is az EU határozott híve vagyok, és hidd el, Miviktorunk sem látja azt a „szörnyű elnyomatást” épp ezért szónokol róla folyton, mert ő is ismeri azt az alapvetést, hogy amiről rengeteget beszélünk, vizionálunk, sulykoljuk azt előbb utóbb már mi magunk is elhisszük – hát még akiknek szánjuk! Gondolj bele, semmi más eszköze, hogy a közhangulatot vagy annak legalább egy részét maga mellé állítsa, mint az arra fogékony rétegeket beetetése! Ezt a célt szolgálja a legújabb „konzultáció is” – fogynak a hívek, kell a nyilvántartás és a megmaradt réteg „erősítése” érdekében nem riad vissza a legocsmányabb hazudozástól sem. Végül is én azt hiszem, ez már olyannyira részévé vált, hogy valamilyen szinten hiszi is amit mond.

  • …megmondta 1990-ben a kollegám, hogy csak Orbántól mentsen meg az isten!

  • a lenyeg hogy felejtsek el ukrajinat es az itt eloekt a mahgyar kormany reszerol……..
    a barom romanok elturik a tusnadfurdoi pofazasokat………………mi nem turjuk el hogy onnet mondjak meg nekunk hogyan akarunk elni