Orbán, a bolha és az Unió

2017 szeptember 14 6:11 de.62 hozzászólás

Nem értek egyet azokkal, akik azzal gondolják sikerrel támadni Magyarország jelenlegi kormányfőjének legalábbis érdekes külpolitikáját, hogy: „köhög a bolha, egy ilyen kicsi ország úgysem rúg labdába”.

Az európai gondolat lényeges eleme, hogy nincs „egér” és nincs „elefánt” sem. Ugyanolyan jogai vannak a néhány lakosú Máltának, mint a 40 milliós Lengyelországnak. Az EU legfőbb döntéshozó szervének, az Európa Tanácsnak (ET) egyenjogú tagjai az egyes országokban megválasztott kormányfők, illetve a prezidenciális felépítésű államok államfői. (Pl: Franciaországé Macron)

Az Európa Parlament másként működik. Itt már a lakosság száma alapján oszlanak meg a képviselői helyek – Magyarországnak 21 képviselője van. Őket az adott országban lakók választják meg. Nem egyénileg, hanem az országban lévő pártok listájára szavaznak: így van ma Magyarországnak 9 fideszes, 1 mszp-s, 1 jobbikos és 1 dk-s képviselője. Az eu-s parlamentben már nincs vétójog, hasonlóan a többségi elv alapján működik, mint a nemzeti parlamentek. Itt szinte a parlament megalakulásától kezdve TÖBBSÉGE van a konzervatív, jobboldali nemzeti pártokat tömörítő Európai Néppártnak (EN). Ennek a Fidesz is tagja, egyik alelnöke Gál Kinga (Fidesz). Ezért is nevetséges a magukat jobboldalinak tartók vérmes acsarkodása az EU-ra. Netán Gál Kinga alelnök, vagy Navracsics Tibor (Fidesz) európai biztos szintén „sorosbérenc”?

Az Európai Bizottság (EB) elnökére az ET tesz javaslatot a parlament többségi frakciójának ajánlatára. Az EB tagjaira (biztosokra) az elnök tesz javaslatot, a nemzeti kormányokkal egyetértésben, így a Bizottságban is jelentős a jobboldali, konzervatív többség. Minden tagállamnak egy biztosa van: a 82 milliós Németországnak is, meg a tízezer(!) lakosú Máltának is.

A felépítésből kitűnik: a jogok egyenrangúak minden tagállam számára. Ez lehetőséget ad még a legkisebb államok érdekeinek figyelembevételére is. De persze az érdekek érvényesítésében döntő szava a többségnek van. Ugyanúgy, ahogy a nemzeti parlamenteknél is. Például a Magyarországon pillanatnyilag többségben lévő kormánypárt törvényben tiltotta meg a természetes vizeken a halászatot. Ez azt jelenti, hogy a boltokban vásárolható halak mesterséges vizekben tenyésztettek – „igazi” balatoni fogashoz, vagy dunai harcsához csak a horgászok zsákmányából juthatunk. Sokan nem értenek ezzel egyet, hiszen a hivatásos halászok nemcsak kifogták a halakat, gondoskodtak az utánpótlásról, bizonyos mértékben gondozták is a természetes vizeket. Ez olyasmi, mintha betiltanák a hivatásos vadászokat az erdőkben. Élünk a gyanúperrel, hogy erre sose kerül sor: mi lenne a nagy hobbivadász miniszterelnök helyettessel, meg kabinetfőnökkel? Saját kezűleg kellene etetniük télen az állatokat? Viszont az államfő közismerten lelkes pecás… Jó, tudjuk, az orvhalászat tetemes károkat okozott. De biztos, hogy a törvénytelenségek ellen jó módszer, ha a törvényes cselekedeteket is betiltjuk?

Vissza az Európai Unióba. A mostani magyar kormányfővel tehát nem az a baj, hogy „csak” egy, alig tízmilliós ország vezetője pillanatnyilag. Inkább az: hűbéresi pártjának szinte semmi köze sem a konzervatív, sem a jobboldali elvekhez. Mutatja ezt az is, hogy éppen az Európai Néppárt elnöksége rendelte raportra renitens tagját. A despotikus hatalomra épülő diktatúrának (ne feledjük: a diktatúra nem egyenlő a terrorral!!!) ugyanis nemcsak a konzervatív, hanem a jobboldali értékekhez sincs sok közük. Természetesen az EN is demokratikusan működik: nem zárhatja ki egyetlen tagját sem anélkül, hogy meghallgatná érveit. Arról nem is beszélve, hogy a kizárás veszélyeztetné az EP-ben meglévő néppárti többséget. Ha a kormányfő Pártja pl. a szélsőjobb frakcióhoz csatlakozna ez jobban megfelelne az egy személy által irányított Párt jellegének. Ebben a frakcióban ülnek az Európai Unió alapértékeivel – az egyenlő jogok és esélyek, a szolidaritás elveivel – szemben álló pártok. Mint a brexitet kezdeményező UKIP, a francia Nemzeti Front vagy a magyar Jobbik (eu-s képviselője Morvai Krisztina). E pártok ugyan már kevésbé hangoztatják Unió ellenességüket, de a „nemzetek Európája” jelszava tulajdonképpen azt jelenti: nincs szükség semmiféle unióra (szövetségre) az európai államok között, mindenki próbálkozzon egyedül. Na, ebben a pillanatban már van jelentősége annak, hogy mekkora egy ország, hány lakosa van és milyen erős a gazdasága, hadereje. Ezekben meg nem áll túl jól Magyarország a Föld 192 országának sorában.

Nagyjából ez a tétje a 2018-as magyar választásoknak: Európa – vagy???

Az Európai Unió fent vázlatosan ismertetett felépítése viszont azt is jelenti: az egyes döntések meghozatalát viták, elemzések és kontra-elemzések előzik meg, ez pedig időbe telik. A legnehezebb kérdés ma az EU előtt: hogyan lehet megoldani az elmaradott területekről megindult bevándorlást úgy, hogy a menekülők emberséges bánásmódban részesüljenek, de azok a civilizációs alapértékek se sérüljenek, amikre nemcsak Európa, hanem a Föld összes, jobb létben élő nemzete is épült. Ne csak általánosságban beszéljünk: ezek az alapértékek az emberi jogok egyenjogúsága a bőrszínre, világnézetre, vallásra stb. való tekintet nélkül, valamint a szolidaritás. És nem is csak az ezen a földrészen található államok esetében. Még akkor is, ha a Föld jelenlegi legerősebb államai közé tartozó USA ma úgy véli: első Amerika! (America first!) Megkérdeznénk halkan a nagyhatalmút: Közép- és Dél-Amerika szerinte hová tartozik? Vagy csak az USA-ra vonatkozik az elsőség?

Európa bizonyosan nem tudja egyedül (28 tagállamával sem) megoldani a globális méretű problémát. Az USA meg azzal van elfoglalva, hogy végképp sarokba szorítsa az eurázsiai hatalom Oroszországot – főképp az USA-nak érzékeny Csendes óceáni és Földközi tengeri térségben. Európának viszont szem előtt kell tartania, hogy a földrész nagyobbik területén az ukrajnai és az orosz állam működik – Putyinnal, meg Porosenkóval az élen, ami azért szintén felvet súlyos kérdéseket az európai alapértékek tekintetében.

Nem vagyok orákulum – nem tudom a választ – főképp ebben a súlyos ügyben. De úgy gondolom, hogy ezt is csak együtt tudjuk megoldani, lehetőleg hamis riogatások, altruista nyálaskodások nélkül.

Rátesi Margit

62 hozzászólás

 • HELYESBÍTÉS: Magyarországnak 21 képviselője van az Európai Parlamentben.
  Fidesz:12
  MSZP: 2
  Jobbik: 3
  DK: 2
  LMP: 1
  Párbeszéd Magyarországért (PM):1
  Elnézést a téves közlésért. Nem mentség, de talán európai küldötteink számára figyelemkeltő: keveset tudunk brüsszeli munkájukról. Köszönöm a szerkesztő gondosságát.

 • Mit nekünk Európa!
  Most olvasom, nemzeti konzultáció lesz a “Soros terv”-ről… Ha Hofi ezt megélhette volna, szégyenében elbújhatna, ilyet ő se talált volna ki soha… 😀

  http://www.origo.hu/itthon/20170914-ezert-kell-nemzeti-konzultacio-a-soros-tervrol.html

 • hat igen………….orban az a fajta aki mindig fel tudja kavarni a godorben a szart…………….aztan persze o obegat leghangosabban ha a szjaba csap neha

 • Ha emlékszik még valaki, Orbánnak ez az EU-val való szembenállása 2010-ben kezdődött, amikor kérte és nem engedték neki, hogy meghaladhassa az államháztartási hiány a 3 százalékot.

  Gondolta, úgy is megengedik, ezért a hiány 2011-ben -5,5 százalékos, de nagyon erős bírálatot (lebaszást) kapott, így a 2012-es már csak -2,3 százalékos lett, közben elkezdte (mert megsértődött) harcát az EU ellen. Eltűnt a parlamentből az EU zászló, sajtótájékoztatókon mögötte is csak magyar zászlók láthatók, 2016-ra vissza lett fizetve az Európai Bizottság számára a felvett hitel, megszűnt az IMF és a Világbak felé is az ország visszafizetési kötelezettsége. Eközben Juncker alázta őt nyilvánosan a pofozkodással, így választotta Putyint, és minden olyan országot, melyikeknek nincs szorosabb kapcsolata az EU-val, közben mindegyikben virul a diktatúra valamilyen formája.

  Azt is tisztán látta, hogy az uniós néppártja nem cseszi ki őket, és elkezdett egy ellensúlyozó területi gócot kiépíteni az addig is már működő V4-ekkel.

 • A cikkbol:

  ” Az EU legfőbb döntéshozó szervének, az Európa Tanácsnak (ET) egyenjogú tagjai az egyes országokban megválasztott kormányfők, illetve a prezidenciális felépítésű államok államfői. ”

  Igen. Es aztan a 6-7 leggazdagabb orszag vezetoi vagy megveszik a szegenyebb orszagok vezetoinek szavazatat, vagy addig zsaroljak es eroszakoskodnak veluk, amig beadjak a azok derekukat. Merhogy “haladni” muszaj.

  ” Az Európa Parlament másként működik. … Az eu-s parlamentben már nincs vétójog, ”

  Magyarul megfogalmazva; ez egy teljesen felesleges gittegylet, arra van csupan, hogy a demokracia es az egyenloseg latszatat fenntartsa.
  Egy alkalommal az angol Nigel Farage talalt egy jot mondani a kollegainak ott evvel kapcsolatban. Kar hogy nem emlexem melyik video az.

  ” A felépítésből kitűnik: a jogok egyenrangúak minden tagállam számára. ”

  Igen, a jogok egyenloek, csak a lehetosegek nem.

  Anyagi kerdesekben ez meg csak ugy-ahogy elmenne, de amikor le akarjak cserelni az egesz lakossagot, azert ott mar jobb ha megall a menet. Ne a nemet-francia-holland-sved-dan-belga komcsik dontsek el, hogy a magyarsagot le kell cserelni mindenfele azsiai es afrikai muzulmanra. Hadd legyen ez csak a magyarok belugye.

 • Miklós, a “demokratikus” nyugat is eszmél valamennyire, mert már a német liberálisok!! is hazaküldenék szegény menekülteket – jön a választás – a svédek is lázadoznak, mert a rendőrségük olyannyira túlterhelt, hogy a nemi erőszakokat, rablásokat egyáltalán nem nyomozzák már, a gyilkosságok kapnak egyedül prioritást – na meg ha hőzöngeni szeretnél a férfitársaiddal a csajaid, gyerekeid védelmében, na akkor lecsapnak.
  A svéd bűncselekmények 98%-a – februárban még “csak” 90% – bevándorló által elkövetett és szinte kivétel nélkül svéd az elszenvedője. Ha valaki polgárháborút szeretne féktelen gyilkosságokkal fűszerezve, akkor “jó” útra terelte a svédeket.

 • Igen Miklós (de nem Bánfi) minden svéd, holland stb. jobboldali, konzervatív, kereszténydemokrata, keresztényszocialista néppárti “komcsi”. A parlamentarizmus meg úgy hülyeség, ahogy van. Csak Ön helikopter.

 • nagyon jó lenne, ha európa a saját valós és nem mondvacsinéált érdekeit követné a mindennapi életben…érdekes módon a cikkíró is kiszúrta azt a kedves önző és pofátlan jelszót, mely szerint america first dehát america az nem az usa az usa van america ban sok más országgal együtt amelyekkel csakis rabszolgatartási alapokon nyugvó demagográciás úgynevezett külpolitikájával rátelepszik…végre persze a mi kis Trudeau -nk is felébredhetne és az ország érdekeit nézné valamint azt, hogy a természeti kincseket nem lerabolni és kifosztani kell, hanem felhasználni és megőrizni utánam a vízözön alapon amivel -többek között- a kinder morgan féle rablók is ügyködnek remélhetőleg perceik vannak hátra…
  és ha a menekülteket befogadja kanada a saját kultúrájuk tiszteletben tartásával akkor az itteni őslakosokat miért nem lehet legalább ennyire tisztelni és normális életet adni nekik a pénz adott “csak” oda kell adni ahol jól fel is használják

 • charlie,

  En is a napokban olvastam ezt Svedorszagrol. Ok mar nagyon elore vannak “haladva”, remeljuk, hogy Magyarorszag sosem eri utol oket.
  Viszont Kanadanak igencsak nagy eselye van erre. Itt annyival jobb, hogy tobbnyire csaladosokat hoznak, igy aztan az itteni bekeaktivistaknak legalabb szexualis emergency-juk nincs. Bar itt is mukodtetnek stikliben a kupikat.
  Viszont a gyerekeik itt is felnottek, illetve fel fognak noni, es ugyanolyanok (lesznek) mint a nyugat-europai 3.-4. generacios bekegalambok.

  talalom,

  Igazad van, nem komcsinak kellett volna hivnom oket, hanem “haladoknak”. A komcsit nem tudom bizonyitani.

  rodeo36,

  Itt most sok mindenben egyetertunk.
  Ugyan nekem semmi bajom azzal, hogy igazi menekulteket behozzanak ide, vagy elfogadjanak itt, de a bevandorlasi politikan lehetne talan valtoztatni egy kicsit. Itt nagyon sok embernek nem tetszik, amit lat. Nem lesz jo vege ennek sem.

  Az “oslakossagra” pedig nem jut penz, mert evi milliardokat kell kuldeni a fejlodo orszagokba, ahol potemkin project-eket epitenek, a kuldott – mondjuk – 500 milliobol 400 milliot lenyulnak, amibol jut jocskan a kanadai politikusoknak is, akik jovahagytak azt a “segelyt”. No es “termeszetesen” azert veszunk fel kolcsonoket a bankoktol minden evben, hogy ezt a viccet meg tudjuk csinalni.

  De amikor segitenek is a kanadaiakon, az is olyan, hogy nem tudod sirj, vagy nevess rajta. Meg a Vizfeju Kretyo idejen csinaltak egy programot B.C.-ben, ha jol remlik 600 millioert, hogy segitsenek a munkanelkulisegen. Az most mindegy, hogy a celbavettek indianok voltak. Adtak nekik valami munkat az erdeszetben 8 honapig, hogy a 8 honap utan szedhessek a munkanelkuli segelyt kb egy evig. De hogy allando jellegu munkat teremtsenek, az senkinek sem jutott, vagy jut eszebe. Helyette inkabb “szabad cserekeskedelem” megy, ami garantalja az amerikaiak monopoliumat.

  Ma olvastam a helyi Sun-ban valaki hozzaszolasat. A lenyege az volt, hogy ma Kanadaban mar csak allami alkalmazottnak, vagy politikusnak jo lenni. Minden mas alul-fizetett, es/vagy bizonytalan. Mintha en irtam volna…

 • Akinek van még türelme az EU bonyolult törvényhozási, érdekérvényesítési, működési rendjéhez.
  A magyar Kormány NEM a kvótatörvényt vonta kétségbe a most elbukott per során, hanem azt, hogy a rendelkezést meghozó Belügyminiszteri Bizottságnak nem volt joga a döntésre. Az EU bonyolult működési mechanizmusa általában is nehezíti a döntések meghozatalát, ez pedig a gyors, összehangolt cselekvést, ami a bevándorlás kérdésében vált élessé.
  Ezért ma napirendre került e felépítés megújítása. A vita sokszereplős: zajlik a nemzeti kormányok között, a konzervatívok, szocialisták, szabadelvűek és “függetlenek” között (ez utóbbiak a széljobb, ún. “nemzeti” pártok frakciója az EP-ben).

 • talalom,

  “” Ezért ma napirendre került e felépítés megújítása. A vita sokszereplős: zajlik a nemzeti kormányok között, a konzervatívok, szocialisták, szabadelvűek és “függetlenek” között (ez utóbbiak a széljobb, ún. “nemzeti” pártok frakciója az EP-ben). “”

  Es en ezert remelem, hogy minel hamarabb minel tobb orszag hagyja ott ezt az elfuseralt gittegyletet. Ha letre tudnak hozni egy egyszeru, egyenrangusagon, igazsagossagon alapulo es laza nemzet-szovetseget, akkor talan lenne ertelme.

 • Gittegylet… Szeretjük ezt a szót lekicsinylően használni. Csakhogy ki emlékszik az eredeti, Molnár féle gittegyletre, amelyet iskolás gyerekek alapítottak?
  Én mindig csodálattal gondolok arra, noha persze a gittrágás csacskaság, de mégse várhatjuk el, hogy kisiskolások komoly népnemzetifasiszta egyesületet hozzanak létre. Ők csak a gitt rágására szövetkeznek, de arra tökéletesen. A szervezeti forma, a tagok felelőssége, a demokrácia minden benne van, ahogy kell. Sok mai párt tanulhatna szervezetet építeni tőlük. Még pénztáruk is van, és a vörösingesek elleni háború anyagi szükségleteit állják is belőle!

 • Miklós! Nagyon nehéz olyannak magyarázni, aki nem ismeri az “egyenjogúság” jelentését. Az az,amikor a jogaid egyenértékűek – ez így van az EU-ban. Az “igazságosságon” nem tudom mit értesz, de az igazság nem az, amikor nekem van igazam – igaz az se, amikor Neked.

 • Hát igen! Kedves elvtársak!
  Többségben a jobboldal? Papiron lehet de? de akik végrehajtják azok nemigen ehhez tartoznak.Az “európai értékek” nem ezen pártok szerint lett megfogalmazva,az a balliberális oldalról lett és ezt szajkózzák állandóan felénk.” (CDU a „közép kereszténydemokrata, liberális és konzervatív pártja”, valamint a szinte állandóan -valamilyen formában balliberális francia pártok által vezetett kormányok határozzák meg az Eu politikáját,Merkeléknél a balliberális-szocialista nézetek erősebbek)Hát ezért mindegy ki hol van ott az Unió berkeiben mert a hátszél a döntő! Ugye nem utolsó sorban Soros elvtárs aki bement az Unióba—-és azóta ott azt hajtják amit ő mondott.Nahát ennyit ehhez a nagy elemzéshez amelyik a néppártra akar hárítani mindent
  Egyébként zűrzavaros az egész cikk.

 • Európa – vagy???

  Netán gyuriferi és csapata????

 • Idézet a cikkből:::
  ……”””””A legnehezebb kérdés ma az EU előtt: hogyan lehet megoldani az elmaradott területekről megindult bevándorlást úgy, hogy a menekülők emberséges bánásmódban részesüljenek,”””””…….
  Ugye egyrészt ::: bevándorlás
  másrészt ::: menekülők.Ez ebben a szituációban össze mossa a két dolgot és így akkor már később lehet csak menekültekről beszélni!!!
  Na ehhez csak egy dolgot :

  IDÉZET::::Határzárról is szó volt az olasz-líbiai egyeztetésen
  2017. szeptember 16. 16:21

  A Líbia déli határán át érkező migráció feltartóztatása, valamint az ott tervezett határzár megépítése is témája volt az olasz és líbiai kormány közötti egyeztetésnek Rómában – jelentette a szombati olasz sajtó.

  ……A líbiai migrációs helyzetről szóló pénteki találkozón mindenekelőtt az afrikai ország déli térségének határvédelme szerepelt napirenden. A déli határon lépnek be Líbiába a közép-afrikai államokból érkező migránsok tízezrei, akik Líbián keresztül Európába akarnak eljutni…….
  …….Az Il Giornale című olasz napilap értesülései szerint a találkozón szó volt egy 100 fős olasz csendőrkontingens missziójáról is Líbia déli térségében……
  …….. Az újság emlékeztetett, hogy a Líbia déli részén felállítandó “kerítés” régi tervnek számít, a líbiai fél még Moammer Kadhafi utolsó évében, 2011-ben rendelte meg az olasz Finmeccanica cégtől 300 millió euróért, amelyet ki is fizettek. A videokamerákkal, szenzorokkal és drónokkal felszerelt határzár vonalát már kijelölték a sivatagban – írta az Il Giornale……
  Na ugye az Olaszok is megelégelték a “menekülteket”,vagy ” bevándorlókat” és lassan tesznek ellene és nem szaladnak most már annyira a “civil szervezetek.????” által “”” kimentett”””-tek beszállítására!!!
  Na ugye elvtársak : Ki is rendelte meg a kerítést az olaszoktól : Kadalafi!
  Na de mi történt? ::: Kadalafit szétbombázták–majd megölték ::: a nyugati demokráciáért.
  Magyarország nem vett részt a bombázásokban!!!!!
  Szíriát a ” demokratikus erők ” káoszba,polgár háborúba taszították ,Szétbombázták az országot!!!
  Magyarország nem vett részt ebben!!!!!!
  Akkor miért is nekünk kell befogadni a “menekülteket”???
  Fogadják be azok a nyugati hatalmak akik e helyzetet létrehozták,no meg amerika ,a mindenható: és ő fogad be a legkevesebbet –mert fél a terrorizmustól!
  És még az iraki helyzetet nem is említettem.

  És Magyarországot kell böcsmérelni ???? Még olyanoknak is akik magyaroknak nevezik magukat?

  Nahát!!!??? Önmagukba kell nézni üdvözletével.

 • Kewdves TALALOM. teljesen teved.

  NINCSEN egyenloseg, meg az EU Parlkamaentben sem.
  Mert amig a lakossag nem kepes a sajat ohajai szerint , az NEV-SZERIONT hatrozni hogy kit ohajtanan megbizni sajat erdekeinek kepviseltetesere, s addig csak a paretok dontenek akkor NEM LETEZIK SEMMI DEMOKRATIKUS rendszer.

  Csupan csak a partok kenyuralmai !!!

  Az az egesz EU kormanyrendszere.

  A hatarozatokat NEM a lakossag altal egyenileg, nevszerint megvalasztott felelosegrevonhato kepviseltetjei, hanem SENKIK altal valasztott bizotsagok , es “minszterek” hozzak a donteseket.

  Meg a Szuprem Szovietnel is nem-demokratikusabb rendszer. Mert legalabb a part valasztotta azokat.

  Na de velheto, hogy maguknak az jelentektelen.
  Ha maga elhiszi ,s velne hoggy az barmi neven is nevezheto lenne demokratikusnak, akkor Maga felrebeszel !

 • talalom,

  “” Nagyon nehéz olyannak magyarázni, aki nem ismeri az “egyenjogúság” jelentését. Az az,amikor a jogaid egyenértékűek – ez így van az EU-ban. Az “igazságosságon” nem tudom mit értesz, de az igazság nem az, amikor nekem van igazam – igaz az se, amikor Neked. “”

  A Toth Peter es a Bendeguz mar lenyegeben elmondta, amit en is nehezmenyezek.
  Eloszoris hiaba a miniszterelnokok tanacsa a legfobb szervezet, ha kozben senki altal meg nem valaszott “modern komcsik” es “haladok” tobzodnak Brusszelben. “Termeszetesen” mindegyik hetprobas gazember, komcsiknak vagy haladoknak sem jok, csak annak hazudjak magukat.

  Masodszor ott a baj, hogy tul sok mindenbe akarnak belepofazni, nagyon azon vannak, hogy teljesen megszuntessek az egyeni allamokat, hogy mindenki egyutt lephessen az Internacionalera, mint annak idejen a Dicsoseges Szovjetunioban.
  Amig csupan gazdasagi dolgokrol, es a lopas ellenorzeserol van szo, semmi bajom vele (bar pont ez utobbit nem teszik a “haladok”, mert ok is lopnak ami belefer) de azt azert mar ne a kabitoszerektol elhulyult, vagy agymosott holland mondja meg, hogy egy masik orszagba kiket muszaj befogadni es kiket nem. (A holland csak egy pelda.)

  Aztan mint mar korabban is irtam, elvileg van jogi egyenloseg, csak ez ugye nem nyilvanul a lehetosegek egyenlosegeben is, ami enyhen szolva gyanussa teszi azt a hires jogi egyenloseget.

  Igazsagossag pl. az lenne, ha nem monopolium-teremtesre epult volna az EU, hanem fair versenyre. Nem tartom tul igazsagosnak azt sem, hogy pl. a nemet adofizetok azert kuldenek Magyarorszagra nehany milliardnyi eurot, hogy a nemet milliardosok altal gyartatott szemet egy reszet Mo-n is el lehessen adni. Ez hosszu tavon Nemetorszagnak sem lehet elonye.

  De van ott millio mar problema is.

 • B79-el nem foglalkoznék, csak annyit: az egyenlőség és egyenjogúság NEM UGYANAZ – a kettő egészen mást jelent a magyar nyelvben.
  Várnám a “komcsi” jelentését – mert végképp érthetetlenné vált számomra. Úgy tűnik, legyen az istenfélő keresztény, konzervatív, anarchoszindikalista vagy kommunista – ha nem ért egyet az illetőkkel: komcsi. Ez így kissé “primcsi”.

 • Ja, köszi Kalocsai a linkek jó részét ismerem, használom is: de ez nem jelenti azt, hogy a szavazók nagy tömegei tisztában lennének azzal, mit jelent:Európa – vagy????

 • Orbán az összes jogos illiberális jelzője ellenére, nyugodtan betehetné az elemózsiás tarisznyájába az összes EU-s “szuperhumanista, szuperszuverén, megvesztegethetetlen” népvezért, mert belőle legalább a jogos önvédelem korszerűtlen ösztöne még nem veszett ki.

 • Kalocsai Miklós

  talalom
  2017 szeptember 17
  1:53 de.

  “… a szavazók nagy tömegei tisztában lennének azzal, mit jelent:Európa – vagy????”

  Örülök, hogy ismered a linket, és használod is, de akkor miért írod, hogy keveset lehet tudni az EP képviselők munkájáról? Szerintem ebben az esetben meg kell különböztetni az átlag választót és az “írástudót”. A sajtó és az érdeklődők tájékozódhatnak a sajtó tájékoztatókon, közleményekből, egyéb párt kiadványokból, és párt rendezvényeken, ha érdekli őket, és hitelesen akarják tájékoztatni a nagyérdeműt. Az átlag választónak ezek kevésbé állnak a rendelkezésére, ők többnyire a médián keresztül jutnak információhoz, ezért fontos a szerepük. Ha az átlag választó alul informált, ezt nem nem csupán a pártok nyakába varrni, azért felelősök a médiában dolgozók is. Azt sem tartom korrekt eljárásnak, hogy mindenkit egy kalap alá veszünk, vagy szimpátia alapján hallgatunk el híreket. Ez nem kifejezetten Neked szól, csak most fakadtam ki, de akinek inge, az vegye fel!

 • Almási Alma !

  A “Soros terv” amely nincs, ami nem is létezik.

  .

 • Drizari! 11,47

  Tévedés, hogy Orbanini csupán 2010 óta áll szemben az Unióval.
  Tudniillik, még bent se voltunk, amikor – az ő újra megválasztásának* a rá jellemző nacionalista ködtől elhomályosult hamis és pökhendi tudatában – 2002-ben tette azt a hírhedt kijelentését, miszerint “Van élet az EU-n kívül is”.
  Már akkor is elszánt volt arra, hogy ha esetleg be is lépünk, majd ő kivezeti “nemzetét” abból az Unióból… Erről a rögeszméjéről azóta se mondott le, sőt miniszterelnökként, minden megnyilvánulása során az EU gyengítésére fókuszál. Ilyen ez a Soros tervnek titulált agyalmánya is, annak érdekében hogy az ő személyes hatalmi játszmájában csak akadályt jelentő Európai Uniótól végre megszabadulhasson…

  .

  * A 2002-es választásokon az említett kijelentése után röviddel hatalmas vereségbe vitte alapvetően szélsőjobboldali pártját, mely fiaskó komoly pszichiátriai kezelést tett szükségessé nála mind a mai napig, ami őszerénységét nem zavarta abban sem, hogy vészes megszállottságában a 2006-os vereségét is az általa szervezett utcai zavargásokkal bosszút vegyen a vele szemben győztes félen… – Ez ő, Orbán Viktor “a polgár”…

  .

 • Kommentár nélkül.:::::
  IDÉZET….””””Pénteken három terrortámadás történt néhány órán belül Nyugat-Európában. Londonban a metrón robbantottak, Párizsban járőröző katonára támadt egy szélsőséges férfi, egy másik francia városban pedig kalapáccsal sebesített meg két nőt egy szélsősége””””…..

 • tóth péter
  2017 szeptember 17
  2:03 du.
  Csak nem akarsz ezekből a mára uborkaszezoni hírekből összehangolt összeesküvésre asszociálni? (Én igen!) Ezek csak véletlen egybeesések voltak!

 • talalom,

  ” csak annyit: az egyenlőség és egyenjogúság NEM UGYANAZ – a kettő egészen mást jelent a magyar nyelvben. ”

  Nahat! Sosem gondoltam volna!

  “” Várnám a “komcsi” jelentését – mert végképp érthetetlenné vált számomra. Úgy tűnik, legyen az istenfélő keresztény, konzervatív, anarchoszindikalista vagy kommunista – ha nem ért egyet az illetőkkel: komcsi. Ez így kissé “primcsi”. “”

  Valamit tettek a Duna vizebe, hogy tobbsegetek megjatsza a kis naivat, aki meg sosem hallott semmit a nyugati komcsikrol, vagy bolsikrol (ha ugy jobban tetszik) vagy azokrol, akik legalabbis megjatszak azt? Itt van egy pelda a sok kozul:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Federica_Mogherini

  Ha nem megy az angol, baloldalt (neked konnyu azt megtalalni) ott van a “link” kekkel, hogy “magyar”. Az valoszinu nem ennyire terjedelmes, de talan elegendo.

  Meg annyit, hogy ez a “holgy” evekig jart Ramallah-ba az Arabfart segget csokolgatni, mikozben ott tamadta Izraelt, ahol csak birta. Tudod, merhogy o olyan nagy internacilyonalista kommejnista. No meg gondolom azert is, hogy kapjon egy kis penzt a PLO milliardjaibol.

 • tóth péter,

  “” Kommentár nélkül.
  … ”Pénteken három terrortámadás történt néhány órán belül Nyugat-Európában. ”

  Dolgoznak a bekeaktivistak.
  Es amig a Gollner Bandik (“haladok”) bizonyos torteneszeket vadolnak tortenelem-hamisitassal, addig a Gollner Bandik valoban hamisitjak is a tortenelmet szerte Europaban es Amerikaban. Itt egy pelda erre:

  https://www.jihadwatch.org/2017/09/spain-alicante-museum-whitewashes-islamic-conquest-calls-indigenous-spaniards-settlers

  A lenyege, hogy a bekeharcosokat annak idejen Spanyolorszagbol kivero oslakos spanyolokat “telepeseknek” hivja a tortenesz elvtars. Spanyolorszagban a spanyol “telepes”. Termeszetesen a hodito bekeaktivistakrol nem derul ki ugyanez. (A kepek egy muzeumban keszultek Spanyolorszagban.)
  Bar van egy masik vicces beszolas is benne: Mohamed az Isten szavat adta tovabb a Koranban (a tortenesz elvtars szerint) de a Keresztenysegrol mar csak annyit emlit, hogy a Keresztenyseg volt a dominans vallas. A Biblia mar nem az Isten szava…

  Na, es egy masik cikk Kanadarol:

  https://www.jihadwatch.org/2017/09/canada-no-charges-against-imams-who-called-for-the-deaths-of-jews

  Ennek az a lenyege, hogy a kanadai rendorseg “nyomozott” egy darabig abban az ugyben, hogy ket igazhitu imam szerint a zsidokat, vagy legalabbis a zsido ferfiakat ki kell irtani egy szalig. “Termeszetesen” a tokely es a szabadsag hazajaban semmi kivetnivalot nem talalt a rendorseg, illetve az ugyeszseg az imamok tevekenysegeben, tehat a jo imamok tovabbra is folytathatjak az uszitasaikat a tomeggyilkossagra.
  Fasza kis orszag lett Kanada…

 • cukihara
  2017 szeptember 17
  1:12 du.

  Az lehet, de hatalmát és pártja “vezető szerepét” csak 2010-től tudja érvényesíteni. Az államigazgatásban szintén kiépítette, egy esetleges kormányváltásnál nehéz lesz bármit is változtatni. Az alaptörvény módosításához eleve 2/3-al lehetne hozzányúlni, ami többség nem lesz meg az ellenzéknek 2018-ban. Orbán és kormánya veresége esetén már túl sokaknak van vesztenivalójuk.

 • Miklós! 10:15

  “…hogy mindenki együtt léphessen internácionaléra, mint annak idején a Dicsőséges Szovjetunióban”…

  Légy következetes a felsorolásban és ne csak egyet hozzál fel példaként, mert ha már egyes “egyesült államok” szövetségeiről beszélünk, abból ne hagyjuk ki már az egyesült német, de az egyesült olasz egységállamokat, de még az egyesült Osztrák Magyar Monarchiát se, amely államok nemzeti alapú egységre törekvésükben nyíltan ott viselték és hirdették is a birodalommá válás szándékát, mint aztán az hamarosan be is bizonyosodott… És méghozzá milyen birodalmakat vizionáltak e nagynemzetté vált >egyesült nemzetek< vezérei? Olyanokat, amelyek nemcsak saját nemzeteiket de más nemzeteket is gigászi világháborúkba cibáltak bele, százmilliók elpusztításával kísérve…

  Mindehhez hozzátéve, hogy e nacionálék, illetve az ilyen "internacionálék" mögött, valójában mindig is a tőke internacionáléja húzódott, lapult meg.

  Az Európai Unió végre valahára nem hordoz ilyen és hasonló nemzeti alűröket, inkább a közös sikerek útját igyekszik, vagy inkább igyekezne kikövezni, egyengetni, míg az általad úgynevezett "egyéni" államok – amilyen állapot pedig már történelmileg kizárt státusz – az úgymond önállóság, és "a nemzeti büszkeség megőrzésén"* csörtetik "őseik fogason függő, vértől rozsdás kardjukat"**…

  Na tehát, ennyit érne ha nemzeti alapon működő, általad itt röhejesen "egyéni államoknak" 😀 becézgetett, valójában azonban ezek a nacionalista hatalomlovagok vennék kezükbe a marsallbotot és vinnék harcba hős "futballdrukker" csőcseléküket, mint anno Mussolini, Hitler, avagy Horthy is már megtette…

  .

  * idézet Orbántól
  ** idézet Petőfitől

 • Ui:

  Az Osztrák Magyar Monarchia akkor vált csak igazán birodalommá amikor egyes – vagy inkább egyetlen – leigázott nemzetnek adta vissza az >egyéni állami< önállóságát. A magyarok aktívan vettek részt a "birodalom" többi, még mindig elnyomott nemzetének a sakkban-tartásában és a háborús felkészülésben.

  .

 • Ui II.

  Ezek az az akkor még elnyomott nemzetek ma önálló államok és tagjai az Uniónak…

  .

 • Kalocsai Miklós!

  A hazai média 95 %-a a fid SS “polgári” pasas kezében van…

  Így informálódik a magyar.

 • Bendegúz 3:22!

  Olvasva demokratikus sorait, megkérdezném, és mi a helyzet az USA

  Kongresszusában, és Szenátusában ezen a téren ?

  Ott ugyanezek a velünk párhuzamos funkciók miként érvényesülnek ?

  🙂

 • Kalocsai M: Igazad van, de hozzátenném: a voksok túlnyomó többsége az “alulinformált” sokaság kezében van, akiknek nem lehet a figyelmét hosszas fejtegetésekkel felhívni. (Az elzárkózásban érdekelt, korlátos “nemzettyhiekkel” most nem foglalkoznék.)
  Inkább arra buzdítanék,hogy a hétköznapi megfogalmazásokban használjuk úgy az EU-t, hogy MI. Magyarország (is) az EU: ezért is irtó hamis a mostani magyar kormány érvelése. Ami egyébként belföldi garázdálkodására is jellemző, ahogyan a parlamentarizmust is alázza A többségi (bolsevik) demokráciát itthon élteti – minek az ellenzék – az Unióban kárhoztatja, mert e többség nem neki ad igazat.
  Tóth: Pénteken HÁROM terrortámadás történt – és X darab fegyveres rablás, Y darab gyilkosság szerelemféltésből, haszon reményében, Z darab emberölés gondatlanságból vagy véletlenül, és ki tudja hány súlyos testi sértés ezer más okból. Ezerrel forog az agymosógép tárcsája. (Az automatát is megalkották már, csak még nem használják.)

 • talalom
  2017 szeptember 18
  6:25 de.

  Te a problémát kicsinyíteni akarod,amikor már megérted a helyzetet — késő lesz

 • cukihara,

  ” És méghozzá milyen birodalmakat vizionáltak e nagynemzetté vált >egyesült nemzetek< vezérei? Olyanokat, amelyek nemcsak saját nemzeteiket de más nemzeteket is gigászi világháborúkba cibáltak bele, százmilliók elpusztításával kísérve… "

  No es mennyivel volt jobb a francia, angol es amerikai triumviratus? Ne feledd, hogy ok mar akkor is "haladok" voltak!
  De emlithetnem a Szovjetuniot is. Fennallasuk 70 eve soran tobb szart kevertek nemzetkozi szinten mint Anglia, Franciaorszag es Amerika egesz tortenelmuk soran egyutt.

  "" Mindehhez hozzátéve, hogy e nacionálék, illetve az ilyen "internacionálék" mögött, valójában mindig is a tőke internacionáléja húzódott, lapult meg. ""

  Toke? 🙂

  " Az Európai Unió végre valahára nem hordoz ilyen és hasonló nemzeti alűröket, inkább a közös sikerek útját igyekszik, vagy inkább igyekezne kikövezni, egyengetni, "

  Azzal, hogy lecsereli a lakossagot vademberekre? De meg ha ez nem lenne, az EU akkor is csupan egy monopolium-teremto gittegylet marad, ami egyedul arra lett teremtve, hogy a nyugat-europai milliardosok meg jobban megszedjek magukat.

  "" Na tehát, ennyit érne ha nemzeti alapon működő, általad itt röhejesen "egyéni államoknak" 😀 becézgetett, valójában azonban ezek a nacionalista hatalomlovagok vennék kezükbe a marsallbotot és vinnék harcba hős "futballdrukker" csőcseléküket, mint anno Mussolini, Hitler, avagy Horthy is már megtette… ""

  Miert szuksegszeru az, hogy a leghulyebbek uralkodjanak? Mi nem a "baloldal" vagyunk. Horthy nem volt "sok", de meg o sem engedte meg a nyilasokat cincogni.

  " Ezek az az akkor még elnyomott nemzetek ma önálló államok és tagjai az Uniónak… "

  Hogyne! Es szepen szivatjak is oket.

 • A MIKLOS es TALALOM kozotti vutan;

  Barmi szloganokat is huzna ki a fiokjabol, de a valosag hgoy mind azok a nagyhatalmu egyenek akik a donteseket hozzak, egy sem volt megvalasztva a egyenileg a lakossaguk tobsegi szavazatai altal.

  Csupan a politikai partjaik altal kivalsztva es felhatalmazva .NEM a nemezeteik lakossai altal.
  Meg ha az “alulinformalt” szoval is ohajtana vadolni a lakossagot.

  De a valosag, s az amit maguk nem hajlandok belatni, vagy inkabb elismerni, hogy mind azok csupan a poliktikai partjaikat, es azok fonokeit kepviselhetik.
  NEM A LAKOSSAG TOBBSEGET, akinkenk soha nem volt lehetosege arra meg gondolni sem.

  Meg a TALALOM partja is hangoztatta “a demokratikus centralizmus” otletet a multban. Ami persze csak maszlag propaganda volt.
  Hat hol a demokracia otlete a maguk dicso EU-jaban ?

 • VALASZ CUKIHARA kerdesere;

  A US Congresusban a Demokratak mergesebbek mint a pokol, mert szeretet kiraltnojuket a nep visszautasitotta megkoronazni. S azert most csak gancsolnak mindent.

  A GOP meg nem kepes egyseget-velemenyt elerni.

 • Sajnalom, hibat kovettem valahogy.

  A valasz CUKIHARAnak.

  Azert most az elnok, habar a GOP neven nyerte az elnokseget, es most a Demokratakkal sikereskedik.
  De az csupan a jo politikai modszer jele.

  De a lenyeg, hogy mindenki, egyenileg a szvazo lakossag alatl a tobbseg hatarozata latal toltik be pozicioikat.

  Nem a partok valasztasai !

  Sot lassa Trump esetet. Nem koztarsasagi, NEM demokrata, sot parszor mar probalkozott politikaval de mindket part reszen, sot meg az “American Party” elnokjeleoltsegere is probalkozott.

  Az a demokratikus modszer egyedul !
  Mindenkit barmi poziciokban, a lehkissebb falu minden leheto poziciojara csak egyeni;leg, nevszerint barki aki ohajt probalkozni.
  A falu, varos, megye polgarmesterei, rendor fonokei,Sherriffei, ingatlan felbecslo, adoszedo, keruleti ugyesz, az orszag vezetesen a kormanyzo es alkormanyzo eggyuttesen, s kabinet minden tagja, az allam-miniszter, fo-allam0ugyesz,CFO (chief-financial-officer=penzugyminiszter) commissioner of banking and insurance, valasztasi felugyelo, jarsabirak jovahagyasai, az orszag leg-felsobb birainak allasai, kozmuvek intezoi (viz0villany, stb) mindenki egyenileg a lakossag 50+% szavaztaval leheto.
  A lakossag tobbsege szavazza az alkotmany modositasait, hozhat u.n. “kozvetlen torvenyhozasi joga alapjan ami torevnyeket ohajt a tobbseg. S azt NEM biralhatjak a birosagok.
  Az ahogy a demokracia mukodik. A nepozatai altal minden.

  Ohajt barmit is, kerdezze !
  Nincsen BSint ottan a torvenyeket kijatszani.

 • Miklós!

  Én a mondatomból éppen a hangsúlyt felejtettem ki gondolván, hogy ezt Te felfogod, és így érted, mégpedig azt, hogy ezek az . á l t a l u n k . nem is oly rég még elnyomott nemzetek voltak. Talán van egy kis különbség abban, hogy paraszti sorba kényszerített, jobbágy nemzetekről beszélünk, avagy az Unió által még pénzzel is megsegített, több mint támogatott . ö n á l l ó . államokról, akiknek többekközt Brüsszelben közvetlen joguk beleszólni a saját sorsuk alakulásába. Többjükben már – megnépszavazva – fizetőeszközként az Eurót is bevezették…

  Hüderossz jelen… 😀
  .

 • B79-es beírásait általában figyelmen kívül hagyom: fölösleges erőfeszítés a zűrzavaros mániáira időt pocsékolni.
  De van egy fixa ideája, amit többen osztanak: a közvetett demokrácia elutasítása. Vagyis az az elv, hogy a “nép”, tulképpen a szavazók közvetlenül válasszák meg képviselőiket. Ez a lenini, többségi(bolsevik) demokrácia elve. Nyilván ezért gyalázza az Európai Uniót, amit némiképp megértek. Úgy tudom, ő az USA-ban él, márpedig egy föderatív Európa erős konkurenciát jelentene az USA-nak.
  Mellesleg: az USA elnökét ugyan közvetlenül választják, de a jelölése elektorok útján történik, tehát a szavazók eleve a megszűrt készletből választhatnak.
  Az athéni demokráciában kivihető volt a közvetlen szavazás, hiszen maximum 1-2 ezer voksot kellett figyelembe venni. Szavazati joguk csak a felnőtt SZABAD (nem rabszolga) férfiaknak volt,akik közül feltehetőleg csak a köz ügyei iránt érdeklődők éltek a szavazati jogukkal. (Az idióta eredeti jelentése szerint azokat jelölte, akik annak ellenére sem vettek részt a szavazáson, hogy volt választójoguk.)
  Több millió voksot azonban nem lehet közvetlenül figyelembe venni – az egyénileg megválasztott képviselőket sem ismerik személyesen a rá szavazók: pártja, esetleg a kampányából megismert elvei alapján adják rá a voksukat. A csak egyéni jelöltek választása alapján a közösség jelentős része képviselet nélkül maradna – hogy mekkora része, az függ az egyéni jelöltek számáról. Pl: ha 100 szavazati jogúnak 10 jelöltből kell választania, elviekben 11 voks elég a győzelemhez: mi van a többik 89 választóval? Erre szolgál az arányosítás elve, illetve a listás szavazás. Nem tökéletes,de mint Churchill mondta: eddig nem találtunk jobbat.

 • találom, akár hogy sikerólt Trumpnak megverni Mrs.Clintont, nagyon örülünk neki! Ma reggel mondott egy kiváló beszédet az EN konferenciáján.

 • cukihara,

  ” Talán van egy kis különbség abban, hogy paraszti sorba kényszerített, jobbágy nemzetekről beszélünk, avagy az Unió által még pénzzel is megsegített, több mint támogatott . ö n á l l ó . államokról, akiknek többekközt Brüsszelben közvetlen joguk beleszólni a saját sorsuk alakulásába. ”

  Ertettem en, hogy mire celzol, de te ugy latszik nem latod be, hogy az EU csak latszatra jobb, mint a Monarchia volt.
  Az EU segitsege olyan, mint Soros elvtarse: kiad kisebb-nagyobb penzt valamire, aztan nagyobb-megnagyobb haszon jo be belole.

  No es hat hogyan magyarazod Magyarorszag (es a masik harom) onallosagat, amikor kotelezo nekik elfogadni a kvota-rendszert?
  Ez amolyan cocjalista “onallosagnak” tunik; addig azt csinalsz amit akarsz, amig azt csinalod amit en mondok neked.

 • talalom
  2017 szeptember 19
  8:20 de.

  A képviseleti demokráciáról írsz, ami a hazai ballibeknek egy mániája, mikor idehaza már mindenkinek elege van a pártok túlhatalmából.

  A konszenzusos demokrácia irányába kellett volna elmozdulni, ami a társadalmi csoportok közötti megegyezést jelenti, főleg a skandináv országokban.

 • HL! Szerinted a párt mi, ha nem társadalmi csoport? A demokrácia ma konszenzust jelent: a hatalmon lévő “társadalmi csoport” döntéseinek vitatását, a kontrollok útján a konszenzus kikényszerítését. Nem véletlen, hogy a mai magyar kormányfő is megvetéssel beszél a pártokról, miközben maga is egy párt elnöke. Igaz, a pártja inkább hűbéresek csapata, kb. 1999 óta, hiszen személyesen válogatta össze jelöltjeit. Az is beszédes jelenség, hogyha a gazdájuk nincs itthon, össze-vissza beszélnek.

 • talalom
  2017 szeptember 19
  5:33 du.

  “Szerinted a párt mi, ha nem társadalmi csoport?”

  Vannak olyan társadalmi csoportok, akiket egy párt sem képvisel a parlamentben, vagy csak névleg.

  Magyarországon a jelentős társadalmi szervezeteket mindig is semmibe vették, amióta a többségi demokráciát bevezették nálunk a rendszerváltók. Nálunk azóta a pártok fújják a passzátszelet, és teljesen semmibe veszik még a nagy érdekképviseleti szervezeteket is.

 • Kalocsai Miklós

  hazai lámpa
  2017 szeptember 19
  7:36 du

  “teljesen semmibe veszik még a nagy érdekképviseleti szervezeteket is.”

  Mondanál példákat?

 • Hazai L.:
  1. A nagy társadalmi csoportok nem akik, hanem amik. De ez a kevésbé lényeges.
  2. A pártok olyan társadalmi csoportok, amelyek a közösség különböző nézetű tagjainak az állam irányítására vonatkozó elképzeléseit jelenítik meg.
  3.A társadalmi szervezetek – közöttük a megkülönböztetett jogokkal rendelkező szakszervezetek – az egyes társadalmi csoportok érdekeit képviselik. Íly módon lehet érdekelt több egyesületben, szakszervezetben egyetlen személy is. Hegesztőként lehet vasasszakszervezeti, keresztényként egyház tagja, sokgyermekesként meg a NOE (Nagycsaládosok Országos Egyesülete) érdekeltje is, miközben nem törvényszerű, hogy támogatja a hivatalosan regnáló KDNP-t. Ugyanez vonatkozik a szocialista felfogású, de vallásos sokgyermekes hegesztőre is.
  A társadalmi együttélés igen sokrétű, bonyolult viszonyokat is jelent, így szükségszerűen érzékeny a hatalmon lévő párt és a társadalmi szervezetek közötti érdekegyeztetés is – és szinte bizonyosan nem tud megfelelni az egyének kívánságainak.
  De 2010 előtt létezett érdekegyeztetés a kormányok és e csoportok között – ma a kormány egyoldalúan, mindenféle egyeztetés nélkül változtatja pl. a munkavállalói érdekeket érintő Munka Törvénykönyvét, szűkíti a sztrájkjogot.
  A hivatásrendi kamarák, karok ügye egészen más. Kamara alakításáról, működése feltételeiről az aktuális kormánytöbbség dönt: sőt, vezető tisztségviselőinek megválasztását is a kormánynak kell elismernie. Nem véletlen, hogy a mai kormány szívének a kamarák, karok a kedvesek (az erőltetett pedagógusi kar pl.) – erős nyomásgyakorlási képességük is van a kamaráknak: nem mindegyiknek, de pl. az Ügyvédi kamrának joga van arra, hogy a kamarából kizárt, vagy annak nem tagjaként (pedagógusok kari, egyéni vállalkozók kényszerített, kötelező iparkamarai “tagsága”) működőket eltiltsa a tevékenységüktől. Ezt nevezik korporatív szervezeteknek, amely a fasiszta államrend egyik fő jellemzője. Nem a nácizmusé, a fasizmusnak eredetileg nem volt része a zsidóüldözés. A mai kormány ún. “érdekegyeztetése” kizárólag e szervezetekre vonatkozik – vagyis a tőle függő, általa kinevezett vezetők, és kötelező, kényszerített tagságú szervezetek mögé bújik.
  2010 előtt az Érdekegyeztető Tanács kereteiben a szakszervezetek fajsúlyos partnerek voltak: a különböző kamarákkal, karokkal, felturbózott fórumok, meg kerekasztalok

 • (Bocsi, elugrott) …kerekasztalok körül e korporatív, kormány által kinevezett és eltartott szervezetek tisztségviselői ülnek.

 • TALALOM Szept 15-i soraira;

  Dehogy nincsen a “Belugymiszteri tanacsjak joga donteni minden tag-nemzet ugyeben.

  Talan fel-kellene frissiteni emlekezetet.

  Az EU eseten, NEM a lakossa, sem a lakossag altal valasztott felhatalmazott kepviseloik hozzak a donteseket, HANEM az alanyok alapjan levo miniszterek.
  A bevandorlas eseten a ‘belugy miniszterek’.
  Akiket SENKI NEM VALASZTOTTA. S szavazataik szama/aranya NEM egyenlo meg az orszaguk lakossaghoz sem.

  AZ A MAGUK EUROPAI DEMOKRACIAJA !

  Sot, nem letezik ALKOTMANYUK, sem Alap-torveny, sem torvenyes presidence amit alapul lehetne velni.

  Csupan amit a gazdasagila/penzugyileg befolyasosak ohajtanak.
  Itt van az ideje azt elvezni ! Azt ohajtottak maguk .

 • TALALO Lampahoz cimzett ma reggeli soraira;

  Sajnalom Kedves Talalom, de Maga teves allitasaban.

  (2) pontjaban; Politikai Partok NEM alakossag tarsadalmi/kozossegi reszei, csupan POLITIKAI MAGAN VALLALAOK.

  (3) ponyja alatt; A “Szakszervezetek is hasonloan MAGAN Vallalatok. Csupan a fizeto tagjaikat van torvenyes joduk kepviselni,ill. azok erdekeit a tagsagaik dontesei alapjan.

  U.I. A partok fizeto tagja, hasonloan a szakszervezetek fizeto tagjaik egyenlok mint “reszvenyesek” barmi mas vallakozasokban. s csak azok donthetnek, ill. valszthatnak a vezetoik, elveik, hataorazaik megallapitasa. Senki mas nem !!!

  Tehat ugyan ugy minmt a General Motors, vagy EXXON Mobil, stb. eseteiben.

  Ne felejtse , hasonloan a “Koztrsasag” eseteben is, az adofizeo allam-polgarok mint a reszvenyesei.
  Sajnos azok csak fizetnek, s nem kapnak jovedelm-osztalekot, ill. profitot !

 • Kalocsai Miklós
  2017 szeptember 20
  4:29 du.

  Mondtam példát: szakszervezetek.

 • talalom
  2017 szeptember 21
  8:04 de.

  http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_520_partok_partrendszerek/ch03s03.html

  Nem bántásból mondom, de a mai diákok már ezt tanulják társadalomismeretből, hogy mi a különbség a konszenzusos meg a többségi demokrácia közt.

 • Tényleg muszáj B79-es marhaságait helyretenni örökké? Én azt írtam a kvótaperrel kapcsolatban: Magyarország kormánya nem a kvótaper jogosságát perelte, hanem azt, hogy a Belügyminiszterek Bizottságának nem volt joga a döntés meghozatalára. A bíróság ezt mondta ki, hogy de, joga volt, így vesztett a perben a magyar kormány. Erre ez az elszabadult B79-es azt mondja, hogy nem emlékszem jól (én???), mert a Belügyminiszteri bizottságnak joga van a döntésre. Mit olvas ez a szerencsétlen?
  Kösz Hazai L: most nincs közvetlen tapasztalatom a tanmenetről, de feltétlen elolvasom a linket.

 • TALALOM;
  Nem ,nem szukseges es nincsen mit korrektalnia.

  Az altalam emlitett esetben, a bevandorlasok eseten, az ami a BELUGYEK ugyei. Azt az EU Belugyminisztereinek Tanacsa hatarozza meg.

  Jeleztem ,hogy az az alanyok alapjan. Ertve, pl. hogy ha valmi a mezogazdasag alanyan valo dontes, azt a Mezogazdasagi Miniszterek tancsa donti el.
  S nem a tag-orszagok lakossagai latal valasztott kepviseloik.
  Na hat mi abban amit vel nem erthetonek, vagy korrektalni szuksegesnek.
  S a miniszterek SEHOL NEM VALSZTVA alakossaik latl.
  (Az csupan itten letezik, _az en orszagomban) hogy a kormany minden cabinet tagja a szavazo-lakossag alatl, egyenileg es nec\vszerint dirktly a lakossag szavazati altal valsztva).

  De valaszoljon mar legalabb egyszer, a ragalmazasai melett, hogy mit lat Maga az ottani rendszerben DEMOKRATIKUSNAK ?

 • TALALOM soraira az US elnok valasztasa es jelolesenek ugyen.

  Amit irt teljesen teves.

  Az elnoksgert az alkotmanyos koveteles a US szuletesu 35 even feluli egyen.

  Az elnoksegi remnyletek 2-3 evvel a valsztasok elott kezdodnek.
  Elsokben a penzt kell toborozni a koltsegek fedezesere.
  Obama valsztas 2008 es 2012-ben az egy billio dollart meghaladta.

  A penz es a tamoagtok toborzasa a kezdet.

  Minden (50) orszagban vannak ELOZETES valasztasok.
  Sot minden ev Sept. elso keddje az elso hetfo utan, s a masodik elozetes valasztasok Oktober elso keddje as elso hetfo utan. S a vegso valsztasok November elso keddje az elso hetfo utan.

  Minden orszagban van elozetes valasztas, az elnoki versenyert meg sokkal a hivatalos regular elozetes valsztasok elott. Kb. egy evvel kezdodve.

  Barki szaladhat. Kulombozo elozetes versenyek leteznek orszagonkent.
  Van ahol “zart’ elozetes valasztas van. A partok tartjak, es a “fuggetlen” regisztralat szavazok azon csak a NEM PARTIZAN alanyokon szavazhatnak. Pl. a birak valasztasian.

  Vannak orszagok ahol a partjaik kuldottekiket valsszak meg szavazni.
  Vannak orszagok ahol mindenki szavazhat az elozetes-valasztasokon.

  Orszagonkenti elozetes valasztasokkal a versenyzok szamai csokkennek. A vesztes a vesztes. Az semmit kap.
  Nincsen EZUST erem !

  Ahol a “semleges’ versenyzok tobbek, azok is a modon csokkentve.

  Mint mar irtam az 2016-os elnoksegi versenyen Trump, aki nem is GOP, de 17 GOP versenyzott vert meg.

  A Demokratak, 4 el kezdtek. De a DNC kijatszotta korruptul Senator Sanders-t.

  A nemzet 50 orszag szovetsege. Az telessegben 3145 kozigazfatasi megye.

  Mivel az ossz. 50 orszag 538 egyenlo kepviseltetesi resz, az 538 elnok-valaszto kerulet.

  Trump nyert 306-ban. Es a 3185 megyekben , 3045-ben nyertes lett.
  Mivel a valsztas lehetosege nem az egyeni szavazatok osszesegen alapzva, mert nem lehetne minden orszag lehetosege egyenlo. Azert lett ez a rendszer kidolgozva.
  Az alapito-atyak nem akartak kovetni az Europai peldat, ahol mindeg csak egy nehany nagy-orszag uralta a kissebbeket mindeg.

  Igy mindenhol, mindenkinek egyelo lehetosegeik letezik az ossz-atlag alapjan mindenki dontese ervenyesul.

  A partok jelentektelenek, csupan csak az anyagiak fedezeret segitik.
  A part-alap jelentektelen. Pl. FDR (Rosewelt) koztarsasagi volt, de a Demoktrata part neveben szaladt es nyert 1932-ben.
  Reagan demokrata volt, de Koztarsasagi part elven nyert.
  Trump, nem is tudja hogy mi, de a GOP (koztarsasagi_ part neven szaladt es nyert, elvek alapjan a dolgozo-kozeposztaly erdekeit orvosolni az elit demokrata-liberalisok ellen.
  S a partvezetok soha nem versenyeznek politikai pxiciokert. Az nem az ok munkaik. Arra azok nem kepesek, nem gyakorlottak.

 • Bendeguz79
  2017 szeptember 21
  6:48 du.
  Tudja mivel nyerte meg Trump a választást és vesztett Mrs. Clinton?
  Én kianalizáltam.
  Az utolsó “vetélkedőn” Mrs. Clinton utolsó mondata, Trump gyalázása volt. Trump utolsó mondata a vetélkedőn pl. ez volt:
  ” Én Amerikát újra naggyá teszem!”

 • A fenti példa, jó lehetne a magyar baloldal számára is a legközelebbi választáskor. A nép nem a másik fél szidását várja az ellenzéktől, hanem olyan ígéretet, amit a jelenkori nem tartott be.

 • Göllner András

  @ Figyelő

  “Tudja mivel nyerte meg Trump a választást és vesztett Mrs. Clinton? Én kianalizáltam.”

  Már csak ez hiányzott ebből a pinyóból. Ideje lenne szellőztetni…..

 • Göllner András,

  ” Már csak ez hiányzott ebből a pinyóból. Ideje lenne szellőztetni….. ”

  Szelloztetes helyett inkabb el kene gondolkodnod a jotanacson. Foleg neked, es meg 1-2 masik bekepzelt komcsinak, akik ide irogatnak.

  Nem akarjatok az Istennek (bocs Marxnak) se elhinni, hogy a hazudozassal, a tulzasokkal es ennel fogva az orszag es a nep lejaratasi kampanyaval epp az ellenkezojet eritek el annak, amit szeretnetek.

  Gondolkodtal mar azon, hogy lehetne pl. valami ertelmes programmal is elojonni, ami majd ertelmes es jol fizetett munkat ad a magyarnak? Vagy ugy vagy vele mint a kanadai komcsik, hogy hadd legyen a nep cocjalis segelyen, akkor majd talan allandoan ratok fognak szavazni? Ti pedig veszitek fel a kolcsonoket sorban amig van olyan hulye aki ad nektek, lenyuljatok a 3/4-ed reszet es mikor sullyed a hajo gyorsan leleptek a Bahamakra, vagy a Zold-foki Szigetekre. Ez utobbiert nem fognak ratok szavazni a magyarok, barmennyire is fasza tervnek tunik ez szamotokra.

This site is protected by Comment SPAM Wiper.