Az MSZP-ben a személyes ambíciók, a felelőtlenség és a sértettség felülírja a párt érdekeit

2017 október 2 9:25 de.75 hozzászólás

Sajnos az MSZP legalább 2002 óta így működik. Megválaszt egy elnököt, és a vezető politikusok egy része legkésőbb másnap el is kezd szervezkedni a választott vezető megbuktatása érdekében. Ez így volt Medgyessy Péter esetében, amikor meggyőződésem szerint MSZP-s politikusok szivárogtatták ki MP III/II múltjáról szóló dokumentumokat – jól lehet erről már akkor is tudtak, amikor miniszterelnök jelöltté választották -, így volt Gyurcsány Ferenc esetében és ennek az áldozata Botka László is.

A személyes ambíciók, a felelőtlenség és a sértettség rendre felülírja nemcsak a párt, hanem adott esetben az ország érdekeit is. Nem tudom, hogy túléli-e mindezt az MSZP, de ha igen, akkor ebből biztos, hogy csak egy olyan politikus tud egy tisztességes baloldali pártot csinálni, aki nagytakarítással kezdi. Kiszórja a pártból az összes árulót és szarkeverőt.

Ezzel próbálkozott Botka is, de gyenge volt és határozatlan, beletört a bicskája. Ahogy Gyurcsánynak is. A 2014-es összefogás nem azért bukott meg, mert maga az elképzelés volt működésképtelen, hanem azért, mert az MSZP akkori vezetői – élükön Mesterházy Attilával – szándékosan megbuktatták.

Sajnálom azt a néhány tisztességes MSZP-s politikust, akiknek mindennek ódiumát viselnie kell és akikre ugyanúgy ráfröccsen a sár, mint azokra, akik idáig juttatták a pártot.

Abban biztos vagyok, hogy a magyar baloldal története egészen máshogy alakult volna, ha tiszta lappal, nem az MSZMP utódpártjaként indul, és talán itt és most le kéne zárni ezt a történetet. És esélyt adni egy új baloldali alternatívának.

Vásárhelyi Mária

75 hozzászólás

  • Telitalálatosak az utolsó bekezdésben olvasható mondatok. Nincs mit hozzáfűzni. A Fidesz meg számoljon el a saját MSZMP-seivel.

  • Felejtsek el a multat !
    A mult elmult orokre.

    Elorelatonak szukseges lenni, a jovot tervezni, nem a ,ultat remelni felidezni.
    A problemajuk hogy mind az oreg vaszari-komcsik nosztlagiakat ,vagy a reg-elhaltak szellmeit szorongassak sziveikben.
    Azert nincsen jovojuk.

  • Orsós Elemér

    Drizari
    2017 október 2
    4:16 du.

    Igazad van, DE ne csak a Fidesz, az ÖSSZES párt számoljon el a sáros MSZMP-seivel! Na, de azért lehetetlen ne kívánjunk, mert maradna-e még egy-két ütőképes szűz leányka, akik teljesen ártatlanok? 😀 Szerintem Botka is bővent megfelelhetett volna, ha nem lenne enyhén támadható, pedig Ő Szegeden már bőven bizonyított.

  • ajaj…

    „Abban biztos vagyok, hogy a magyar baloldal története egészen máshogy alakult volna, ha tiszta lappal, nem az MSZMP utódpártjaként indul”

    Az MSZP azért bukik, mert a rendszerváltás óta, de főleg 1998 óta már nem „utódpárt”, vagyis „teljesen új lappal” – a korrupció lapjával – indult. Az persze kérdés, hogy az SZDSZ hová jutott volna (és mikor?), ha 1994-ben már nincs MSZP, hanem van mondjuk egy politikához nem értő kedves gyatrácska „Új baloldal” párt. Viszont az is egészen jó kérdés, hogy az jó lett volna e nekünk (az országnak).

    Szóval egyáltalán nem mindegy a szemszög, ahonnan a kérdést nézzük.

  • Ms.ALMA aoraira;

    Megtudna egyszer, csak egyszer,irni hogy a feneben lenne kepes az orszag egesz nepet elhitetni ,hogy a maguk ujja-elsztett messze-bal-oldali partjuk talan mas lenne mint voltak mind a multban?
    Ami persze wey szaz esztendo lessz ket honal mulva?

    Gondolja hogy talalhatna valakit is aki lenyelne azt a maszlagot?

    Soha ,sehol a vilagon maguk, sem barhol mashol a Foldon elvtarsaik nem voltak kepesek bekes uton, az az szabad-valasztasokkal meg egy merfoldre sem kozel jonni a kormany vezetesehez.

    Mi az amait ma, vagy holnap kepes lenne elhitetni a lakossag tobbsegevel hogy maguk uralmat ohajtanak ?

    Nagyon szeretenm olvasni azt, s azt igen oszinten irom.

  • Elolvastam a cikket. A baj ott kezdodik a baloldllal, hogy vannak ugyan baloldaliak, de nincs senkinek egy megfoghato programja, amit ki tudna tuzni maganak. Csak annyit tudnak es ismetelnek folyton, hogy a Fidesz, ilyen, vagy olyan, azaz csak ellenvelemeny van. Ha majd lesz egy elfogadhato programjuk akkor kezdjek elorul az egeszet. Biztos vagyok abban, hogy ma is vannak baloldaliak otthon.

  • A cikk kapcsan:

    Es hol a problema? Mi a baj?

    CSAK IGY TOVABB ELVTARSAK!!!

  • Tisztelem a szerző munkásságát – főként média-ügyekben való jártasságát, de most nagyon nem értek egyet vele.Megértem, de el nem fogadhatom, hogy személyes, családi sorsa elhomályosítja előtte a tényeket.
    Legfőképpen azt kifogásolom, hogy pont abból a „kamarillapolitikának” hívott szemszögből értékeli a történetet, amit egyébként meg elítél.

  • ujja-elsztett wey szaz esztendo lessz ket honalj mulva… Mi az amait ma szeretenm olvasni aztat…
    😀

  • Figyelő! Az, hogy Te abban a messzi országban nem tudsz a magyarországi pártok programjairól, egy dolog. A kormányzó Pártot leszámítva mindegyik ellenzéki pártnak VAN programja, programajánlata. Jól követhető elképzelései: mégha sokan kifogásolják is a „konkrétumok” hiányát. Olyan konkrétumokra hiába is várnak, hogy ha rájuk szavaznak, a Ló u. 2-ben lakó Kovácsék új bútort vehetnek jövő karácsonyra.
    De jól követhető, melyik párt mit tart fontosnak, sürgős teendőnek. Mivel a Pártellenes ellenzék csak együttműködve érhet el eredményt, muszáj a programokat úgy meghirdetni, hogy alakíthatók is legyenek egy esetleges koalíció számára. Aztán majd a kormányprogramban lehet konkretizálni, hogy hány százalék adót jelent a „fizessenek a gazdagok”, meg a költségvetés hány százaléka biztosítja majd az egészségügy és az oktatás rendbetételét.Sok feltételtől függ, mi valósítható majd meg ebből. Pl. Attól mennyit hagytak a kasszában a csodálatos gázszerelő és haverjai, meg valójában mennyi is az annyi. Mert pl. az államadósság kormány által sulykolt mértéke sem úgy igaz: jelentős összeget rejtettek el az állami tulajdonú fejlesztési bank fedezetvállalásaiban, hozomra adott hiteleiben, és a bőszen felülárazott államkötvényekre is el kell kezdeni a törlesztést.

  • „Kiszórja a pártból az összes árulót és szarkeverőt.

    Ezzel próbálkozott Botka is, de gyenge volt és határozatlan, ”
    Lehet, de azért aba is, hogy valós program hiányában nincs mivel kampányolni. (alkalmasint ma reggel a KlubRádióban volt egy szakértő jellegű bácsi, aki szerint szintén nincs gazdasági rpogram)

    „A 2014-es összefogás nem azért bukott meg, mert maga az elképzelés volt működésképtelen, hanem azért, mert az MSZP akkori vezetői – élükön Mesterházy Attilával – szándékosan megbuktatták.”
    Anno a 2012-2014 januári történetsor alapján gyakorlatilag előre megfontoltan buktak. Ezért a kijelentésért akkor az összes fórumon megátkoztak, és volt, ahol indexre is tették ezt a véleményt

  • talalom
    2017 október 3
    3:55 de.
    Ippeg az előbb írtam, hogy mások szerint sem igazán volt Botkának gazdaságpolitikai programja. Ahogy oktatáspolitikai sem szerintem.
    A „fizessenek a gazadgok” az egy üres jelszó.

  • Az ország érdekében az MSZP-t, (a DK-val együtt) a legjobb volna bezárni, megszüntetni, feloszlatni. Rég eljárt felettük az idő, és a káros semmittevésen túl elveszik a teret más hatékonyabb formációk létrejötte elől. Jól látszik, hogy pusztán a túlélésre, a megélhetési politikuskodásra tették fel létüket, és ha valaki naivan megpróbál az élére állni és tenni is, azt hamar „lefejezik” a rezsim akarata szerint. Ha egyszer csak nem lenne MSZP, a helyén keletkező űrben csak is életképesebb párt nőhetne ki annál, mint ami most egy partra vetett, vergődő halra emlékeztet leginkább.

  • TALALOM Figyelohoz cimzett soraira;

    Nem lathatja be ,hogy akik a vilag mas reszen elnek nem oly ismeretesek a minden napi magyarorszagi, s fokent a kulombozo politikai partok programjaival. Lehettnenek azok csak ures igeretek, vagy valojaban mukodtetheto es talan neha, vagy valami formaban mukodo programok.

    En magam is kerdeztem, sot kertem az elvtarsakat (Talalom, Almasi, Aczel, stb.)adni azokon valami informaciot, de arra senki soha nem volt hajlando.
    Az ellensegeskedo es pokroc ragalmazasokon kivul ,soha semmi tenyeket nem kozolt senki. Vajon miert nem ?

    Hasonloan mint az allando ‘Orban fasiszta’, ‘Orban diktator’, stb. de soha senki nem hajlando tenyeket listazni, vagy legalabb valami bizonyithato adatokra hivatkozni amit lehetne kovetni, kutatni a valosagra vezethetoket latni, legalabb is feltarni. De miert nem ?

    Ugy siznten az allando ‘csoszerlo ez’, ‘csoszerelo az’, stb. De amikor kertem oszinten es baratsagos modorban valami tenyek, adatok letezeset , Talalom sertodott modon csupan kifogasolasat jelezte, s iranyitott az allam hivatalos szervein valo kereseset.

    Ha nem kepesek, vagy nem hajlandok semmi allitott gonoszsagokra mutato adatokat nyujtani , hat kerdore teszik minden allitasaikat.

  • Andrew – még ha néha Simay is vagy – egyre igazabbakat írsz.
    Most szépen cafatokra szedik az MSZP hulláját a demokrata, szabadságszerető, toleráns hiénák, a Fidesz nevetve hátradől, a Jobbik meg a baloldali szavazóknak tetsző programpontokat emel a kampányába – és hello, szia, szevasz baloldal.
    Arra kell vigyázni, hogy a Gyurcsány pártja legalább 5%-ra erősödjön, mert elrettentő példaként mindig rá lehet majd mutogatni, szóval hajrá DK-sok!
    És ezek a szerencsétlen balos hülyék nevezik magukat szakértőknek, értelmiségnek, mérvadónak.
    Csak a hithű, becsületes baloldali szavazókat lehet sajnálni, de nem szabad csüggedniük, mert lesz képviseletük. 🙂

  • Már HunCanada-ból is aranyszájú fórumos lett. Hurrá!! Még szeretné valaki leköpni az MSZP tetemét? Tessék csak, tessék.
    Vásárhelyimáriás pólót kap a legügyesebb!!

  • Kalocsai Miklós

    Vásárhelyi Mária nem jól emlékszik a 14-es kudarcot előidőző okokra, csak a végjátékot említi. A folyamathoz hozzá tartozik, hogy a liberális média éveken keresztül ámokfutás szerű hajszát folytatott a baloldal ellen. Bajnai megjelenése remény keltő volt, de eltévedt a politika dzsungelébe a liberális véleményvezérek segítségével. Összeállt a sok lájkos Juhász Péterrel, és az együtmüködés felajánlása helyett kikosarazta az MSZP-t és a DK-t, mondván, először az LMP-vel állnak össze, majd szólnak, ki, mikor, milyen feltételekkel csatlakozhatnak. Ekkor Mesterházy futott két kört és Bajnaiék felriadtak álmukból, és kiegyeztek az MSZP-vel. Most már közösen próbálták a DK-t víz alá nyomni, de nem sikerült. A liberális mádia ritka kivételtől eltekintve, az egész kampány alatt a baloldalt ekézte az utolsó pillanatig. Közvetlen a választás előtt kezdték el biztatni a szavazókat, de melegen ajánlották, hogy előtte igyák le magukat. Így lelkesítettek Orbán leváltására. Lelkesítő volt? Nem, undorító volt! Azóta is mindent hadoválnak, csak saját felelőségükről hallgatnak sunnyogva!

  • Éljen!
    Kalocsai fórumtársunk is megvilágosodott, nem kellett hozzá sok, csak egy hatalmi harcoktól megfutamodó főszoci, jégcsákánnyal a hátában. Kalocsai fórumtársunk azt javasolja, ne az MSZP tetemét köpdössük, hanem inkább a liberálisokat.
    Ehhez is kívánok mindenkinek jó erőt, egészséget.

  • charlie,

    ” Kalocsai fórumtársunk azt javasolja, ne az MSZP tetemét köpdössük, hanem inkább a liberálisokat. ”

    Mindig is sejtettem, hogy 56-ban rengeteg komcsi szokott ki Magyarorszagrol, es hogy utana a kanadai Magyar Hazakba bevettek magukat ugy, hogy kirobbantani sem lehetett oket onnan.
    Ugy latszik igazam volt. Szinte hihetetlen hogy ennyi bolsi van a Kanadai Magyar „Hirlapon”.

  • talalom
    2017 október 3
    3:55 de.
    Nagyon erdekel, es megkoszonom, ha a Te partod programjat ismertetned velem.

  • Sok igazságod van Kalocsai! De mit lehet kezdeni egy olyan „elemzővel”, aki azt mondja: nem az MSZMP utódpártjaként kellett volna indulni az MSZP-nek. Azt még értem, hogy Figyelő szerint „beszivárogtak az MSZP-be”, ő messze él, nem tudhat mindent.
    De könyörgöm: a Magyar Szocialista Munkáspárt 1988 októberi kongresszusának nagy többsége úgy döntött, hogy a párt a továbbiakban Magyar Szocialista Párt lesz. Nem új pártot alapítottak, hanem megváltoztatták a nevüket! A 800 ezer tagból addigra már elsunnyogott vagy 500 ezer. Tudod, akiket igazgatói poszttal, hivatali gépkocsival üldöztek. Sőt, olyan válogatott kínzásoknak vetettek alá, hogy el kellett fogadniuk a Munka Érdemrendet (mint szegény Antall Józsefnek), néhányuknak súlyosbították a büntetésüket egy Szocialista Hazáért éremmel. Aztán ülhettek a gyerekeik (mint Kövér László) felvételi nélkül egyetemen – borzasztó!
    De megnézheted most is: mi a legszarabb? Hogy „Nincs” ellenzék, „nem csinál semmit”. Holott amikor egyedül állt ki egy párt a választási kötelező regisztráció ellen, akkor mást sem hallottál, minthogy bohócok, semmirekellők. Holott ez volt az EGYETLEN SIKERES akció, amikor nem szar adókérdésben (máshol különben is behozták), több pénzért állt ki valaki, hanem a JOGÁLLAM védelmében.

  • A rendszerváltozás után nem volt képes megalakulni EGY normális BALOLDALI párt, mondjuk egy Szociáldemokrata Párt szerűség, amely tiszta múlttal indulhatott volna. Ehelyett a volt elvtársak egy MSZP-be tömörültek, a Nagykörúton belüliek pedig megcsinálták az SZDSZ-t. Miért? Vásárhelyi Mária – családi emlékei alapján – erre nyilván tudna hiteles magyarázatot is adni.

  • charlie
    2017 október 3
    9:00 de.
    Ez az aranyszájú fórumos cimke igazán megtisztelő, köszi! 😀 de tegyük ezt helyre. Igazából ezt úgy hívják, hogy függetlenség. Egyszerűen független vagyok mindegyik párttól. Nem követem vakon és nem is védelmezem konzekvensen „csakazértis” mentalitással egyiket sem, mert hiszen Ők szolgálnak engem, mint polgárt és nem fordítva. Ez orbanisztánban a fidesz hívő alattvalók körében furcsaságnak tűnhet, ahol imádni kell a pártot és a vezért. Bármit is csináljon az, nem kerülhet még gondolatban sem más vélemény a felszínre. (Lásd friss példa: Erdő Péter bíboros, aki inkább kussol, mert mégis csak Budapestről jön a pénz és nem Vatikánból. Onnan vügülis „csak” az ige jön. Undorító!!!)
    De visszatérve a szocialista pártra. Évek óta túl sok sebből vérzik az MSZP, ami képtelen hatékonyan megújulni, akárhogy próbálkozik. Ezért mondom már régóta, hogy az lenne a legjobb, ha feloszlatná magát és így szó szerint teret engedne valami újnak.
    DE Attól, hogy az MSZP évek óta egy nagy nulla, (csak ezt épp az MSZP nem akarja tudomásul venni), attól még a Fidesz a valaha volt legkárosabb kizsákmányoló – felépítésében maffia-szerű, tekintélyelvű daganatos képződmény az országunk népének, a magyar emberek nyakán Magyarország újkori történelmében. Ebben pedig az MSZP évtizedes töketlenkedése, az ötlettelenség, a cselekvőképtelenség is szerepet játszik. Jól lehet, hogy igazságosak legyünk, az MSZP-nek töredéknél is kevesebb lehetősége van a Fideszhez képest, amely az emberek pénzén korlátlanul és gátlástalanul bármit megtehet és uralhat. Ahogy bármit meg is tesz, és ural a médiától kezdve a jogállamiságot elvileg biztosító, különböző hatalmi ágakig.

  • talalom
    2017 október 3
    3:28 du.

    „De mit lehet kezdeni egy olyan “elemzővel”, aki azt mondja: nem az MSZMP utódpártjaként kellett volna”
    Ez azért lehet, mert az MSZP se volt soha tekintettel más rendszerek sikereire.
    Ha elismerték volna a szocialisták az MSZMP hibáit, illetve az 1949 előtti rendszerek esetleges sikereit, akkor más lenne a helyzet. Lenne joguk követelni maguk irányába is a megértést. Hivatkozhatnának a sikereikre, mert azért olyanok is voltak.

  • @lámpa,
    Írod:
    „Ha elismerték volna a szocialisták az MSZMP hibáit, illetve az 1949 előtti rendszerek esetleges sikereit, akkor más lenne a helyzet. Lenne joguk követelni maguk irányába is a megértést.”

    lefordítlak:
    „Ha a komcsik elismerték volna a saját régi hibáikat és a Horthy rendszer nagyszerűségét, akkor most őket is megértenénk…”

    Na, ilyeneket írsz… 😀

  • Általában kedvelem Vásárhelyi Mária munkásságát. De hogy ő ír kritikus nekrológot az MSZP-nek, az kissé visszás a szememben.

    A magyarországi baloldali érzelmű választók elég nagy tábort képviseltek, amely a rendszerváltás előtt egy évvel még a rendszerváltáskori MSZMP-hez kötődött. Ezen nincs mit szépíteni.

    Ez a tábor osztódott először úgy, hogy a liberálisabb gondolkodásúak a hajdani „lukácsistákhoz”, az SZDSZ-hez álltak, amely valóban a rendszerváltás egyik motorja volt. Az SZDSZ természetesen azonnal az MSZMP ellenfele lett, eléggé ellenszenves retorikával, sajnos.

    Úgy is mondhatnám, az MSZMP tőlük kapta az első halálos szúrást. (Később még jóval többet is, emlékezzünk Kiss Jánosra, amikor arrogáns hangon visszautasította Vitányi békejobbját, vagy Horn Gábor pikirt megjegyzésére a 2010-es választáskor…)

  • Aztán a legkevésbé baloldalinak tekinthető réteg is levált, és létrehozta az MDF-et. Függetlenül a politikusi retorikától a maradék baloldal felé (amely szerintem szintén eléggé méltatlan volt), az ő híveik is kezdetben baloldaliak voltak, „népiek”, vagyis mindazok, akiket Kádár a hajdani Népfront szervezetein keresztül kezelt (Lezsák például…). Ezt a társaságot fejelték meg Antall József és társai, akik határozottabb jobboldali konzervatív arculatot formáltak az MDF-nek.

    És csak ekkor kaptak észbe az MSZMP-ben, hogy sajátmagukat átigazítsák az egyébként ténylegesen már régóta képviselt szociáldemokrata irányba. Ekkor lettek ők MSZP.

    Vagyis a többé-kevésbé baloldali tömeg három nagy pártba tömörült. Ez volt az 1990-es választási kép. Maguk a liberális SZDSZ és a konzervatív MDF is a baloldali választókon osztozott, hiszen azok, akik 1990 előtt sem voltak baloldaliak, tulajdonképpen nagyon kevesen voltak.

    1994-re az MDF-ben csalódottak visszatértek az MSZP kebelébe. Véleményem szerint mindkét párt azért bukott meg, mert már nem tudott mit kezdeni a saját hívei baloldaliságával (ami ugyebár nem ugyanaz, mint ha valaki „komcsi”, ami egy eredményes gyűlöletre irányuló jelző lett, amely a 94-es kormánykoalíció után gyorsan liberálbolsivá „nemesedett”.)

    Vagyis igazából a választópolgárok nagy része lelke mélyén még mindig balos volt. Emlékezzünk Miviktorunk kockásinges látogatására egy óbudai panelproli családnál a 98-as kampányidőszakban.)

    Az MDF-fel, SZDSZ-szel lett, ami lett, nem hullatok értük könnyeket, mert megérdemelték. Az MSZP pedig 94 után erős korrupciós folyamatot élt át, ami azonban még sokáig rejtve maradt, ezért a választók nem is pártoltak el tőlük. Volt még néhány korrekt politikusuk, és az elég volt. 2002 után azonban – amikor Medgyessy majd Gyurcsány mögül is kiálltak, – már aláírták a halálos ítéletüket. Ami mostanában lesz végrehajtva…

  • Hogy per pillanat hányan balosok még, azt nem tudom, Miviktorunk, Csurka és Vona keményen dolgoztak azon, hogy az új generáció már ne legyen az. Ők a ti hőseitek, imádjátok őket!!!!

    Az MSZP-nek pedig béke poraira…

  • Huncanada! „Az ország érdekében az MSZP-t, (a DK-val együtt) a legjobb volna bezárni, megszüntetni, feloszlatni.”
    Azért azon csodálkozom, hogy éppen Benned lángolt fel Rákosi Mátyás szelleme. Mert az régóta világos, hogy a mai magyar kormányfőt ez a szellem vezeti. Igaz, vagy 20 éve jobbra tette ki az indexet, de valójában megbukna a rutinpályán: már fellökdöste az összes bóját, láthatólag egy nagy csattanással járó karambolra hajt.
    Azon kívül: ki elöl, mi elöl veszi el a lehetőséget a két párt, a kb. 1 millió szavazójával? Ma Magyarországon – egyelőre még, mert ennek a törvénynek a megbuherálását is belengette már a Párt – a gyülekezési és egyesülési törvény alapján 10 ember alakíthat pártot. Ráadásul van kb. 2,5 millió választópolgár, akinek egyik mai párt sem tetszik, úgyhogy van bázis. Nosza!

  • Váráshelyi Mária írásának a címét én inkább úgy módosítanám hogy „…felülírja az ország érdekeit”
    Már pedig az ország jelenlegi állapotához mérve a párt érdekek előtérbe helyezése nagy luxus, még akkor is ha ez alapjában véve közhelyként hangzik.
    Botka minie.jelöltségével nem az volt a baj elsősorban, hogy -szerintem- személyében alkalmatlan Orbán és a NER lebontására, hanem az,hogy ő egyértelműen az MSZP (ön)jelöltje volt és nem ellenzéki jelölt!Nagy különbség!Így aztán nem is volt senkitől elvárható, hogy különösebben kiálljanak mellette, és támogassák. Kimaradt a bölcs szándék miszerint lesz előválasztás ahol nagyjából megnyugtató módon ki lehetett volna szűrni a „kínálatból” azt a jelöltet akit az együttműködésre hajlandó pártok elfogadnak, és akkor van ki mögé állni! Sem Botka, sem a pártja nem akart erről tudomást venni, és valami oknál fogva ezt nemigen forszírozta senki. Nyilvánvaló volt, hogy borulni fog a dolog, csak idő kérdése volt, hogy mikor. Ez a párt semmiből nem tanul, ugyanazt adták elő mint 2014-ben. Akkor sem hallgattak senkire, majd ők, ők megmutatják Mesterházyval az élen! Értékes hónapok vesztek el,és még ott sem tartunk mint a tavalyi ősz végén. Sajnálom az MSZP-t de mivel ez a párt se nem rugalmas, se nem felvilágosult, és úgy tűnik az együttműködést is csak a saját felfogásában tudja értelmezni, aligha érdemes a mentegetésre. Van viszont néhány jobb sorsra érdemes szakpolitikusa akikért nagy kár, de ha ők sem tudtak odahatni – már hónapokkal ezelőtt mikor tisztán látszott, hogy önhittségükben előbb utóbb padlót fognak – hogy a fő hangadókat „áthangolják” akkor tényleg nincs mit tenni. Ám ettől mi választók még ott vagyunk ahol voltunk – sehol.

  • HunCanada, nem vagy te független, csak az elvárásaidnak megfelelő formációra még nem találtál rá. És nem fogod elhinni, de még én sem, mivel a pártokráciát megvetem. Azonban a legkevésbé rossz, és káros a választható politikai kínálatból, az már meg van. Nincs mese, valamely tömörülést támogatni kell, mert akkor a fejed felett döntenek majd a sorsodról nálad elhivatottabb emberek. És akkor majd megy a sírás évekig, hogy hogyan lett Orbánnak megint túlhatalma.
    A többiben meg igazad van.

  • 1. Kedves Figyelő! Nem találom a Sokak Magyarországa bekopizható formáját, de nem feledkezem meg a kéréséről: okt. 3. 2:56.
    Emlékeztetőül: egyszer ebben a lapban elemeztem a Jobbik programját, és azt kértem, az MSZP és a DK programjait más cincálja szét, hiszen én elfogult vagyok a hozzám közelállókkal. De ezt senki nem tette meg.
    Legnagyobb sajnálatomra nem tudom értelmezni a mai kormánypártok „szövetségének” a programját sem, mert azok ilyesmivel bevallottan nem rendelkeznek. Vezérük még ’14-ben kijelentette: az ilyesmi fölösleges, úgyse olvassa senki.
    Úgyhogy kérem türelmét: a DK programajánlata 117 oldal, igyekszem digitális formában előkeríteni. És azért programAJÁNLAT, mert a párt számított-számít mások észrevételeire, javaslataira is. A DK szándékai ebből az ajánlatból is jól kiolvashatóak.

  • Besancon! Nincsen abban semmi kivetnivaló, ha az ellenzék bármely pártja saját miniszterelnök-jelölttel áll ki. Hiszen az 1% körüli PM-nek is van jelöltje: Karácsony Gergely személyében, és biztos, hogy a 4-5/ között lebegő LMP-ek is lesz, miért ne lehetne az ezeknél még azért befolyásosabb MSZP-nek? Nem az a fontos, hogy Neked vagy Nekem tetsszen: hanem az, hogy képes-e maga MELLETT integrálni azokat, akik az alapkérdésben egyetértenek vele. Ő azonban maga MÖGÖTT akarta összefogni a mai kormánypártokkal sokféle okból szemben állókat – ráadásul ki is válogatta azokat, akik szerinte részt vehetnek e szövetségben. Hát, ez maradt a számára.

  • Voltaképpen az MSZP mostanáig kénytelen volt közös listában gondolkodni, mert a közvéleménykutatások (?) és a saját véleményük szerint ők a legerősebb baloldali párt, tehát így ők kapják a legtöbb helyet a listában, és a legnagyobb frakciót a parlamentben. Ha viszont mindenki saját listán indul, megdőlhet ez a hiedelem…

    Természetesen nem tudom, a 106 egyéni helyben hogyan osztoznak (ha ezt a formát választják), de nagyon azt gondolom, ott már nem szabadna „cicázni”, mert abból megint sértődések lesznek, NAGYVONALÚNAK kellene lenni (az jó vért szül), és lehet független jelölteket is indítani közösen… talán ez volna a legjobb megoldás.

  • talalom!
    okt.4.10:13

    Nagyjából én is ide akartam kilyukadni, valószínű nem fogalmaztam elég sarkosan, és úgy tűnik neked jobban sikerült megfogni, mert az egésznek valóban az a lényege, mennyire nem mindegy, hogy MELLETT vagy MÖGÖTT!
    Persze, hogy állíthat az MSZP(is) min.e. jelöltet, ez nem is kérdés! Ám ha előzőleg abban állapodtak meg, hogy lesz egy előválasztás, ahol megmérettetnek a pártok által jelölt vagy civil min.e.jelöltek, és annak eredménye fog érvényesülni, milyen alapon várta el Botka és a pártja, hogy őt tekintve közös jelöltnek, mögé sorakozzanak fel a többiek? Volt módjuk erről véleményt nyilvánítani? Megkérdezték bármelyiküket is, vagy egyeztettek arról, hogy a Botka Lacinkat vajon tudnátok-e, akarnátok e támogatni, és ha igen miért nem? Egyáltalán miből gondolta azt az MSZP, hogy az ő feladata, joga, és kiváltsága meghatározni az ellenzéki politikát? Botka szerintem már a megjelenésében is ellenszenves volt, de ez lehet akár egy szubjektív vélemény is a részemről és az sem biztos, hogy erről sokat tehet – megállt a plexi pult mögött, és kihirdette az aktuális elvárásait! Ő nem beszélt, hanem kinyilatkozott, és eszébe sem jutott, hogy a sokat emlegetett „mindenki előtt nyitott ajtaján” ő maga is kilépdelhetne, hogy tárgyalásra bírja mindazokat akikkel együtt akart dolgozni, és megnyerni az ügynek még azokat is akik egyébként addig nem benne gondolkodtak. Lehet, hogy nem járt volna eredménnyel, de legalább megpróbálta. Ha saját magát tekintette jelöltnek, és elvárta a többiek csatlakozását, neki magának kellett volna nyitottnak lenni minden olyan stratégiára ami nagyjából mindenki számára elfogadható, és nem a kirekesztéssel kezdeni, mert láthatóan az már 2014-ben sem vezetett sehova! Ezért írtam, hogy ez a párt nem csak, hogy nem nyitott, de nem is tanult semmiből. Bajnai 2012-ben „ernyőszervezetet” hirdetett, amely alá bárki demokratikus erő aki kormányváltást akart betagozódhatott volna; meg is nőtt a támogatottsága nagy hirtelen, mert mindenki örült, hogy lesz végre kire szavazni, egy és közös célt látott az ellenzék és a támogatóik is! Aztán, ahogy múlt az idő, a rossz tanácsok elérték, és ő sajnos vevő volt rájuk, hagyta magát megvezetni, és kezdte a szelektálást, ki jöhet, mikor jöhet, ki ki után jöhet, vagy nem jöhet stb és lassan olvadni kezdett a kezdeti népszerűség, míg nem az MSZP egy laza mozdulattal félretolta Bajnait, és előhúzta a kalapból Mesterházyt! Bajnainak akkor kellett volna kiszállnia, hogy köszöni, de ehhez már nem adja a nevét, nem így indult nem erre „szerződött” de még akkor sem ismerte fel a helyzetet, Mesterházy meg elment a falig. A mostani helyzet félelmetesen összecseng a négy évvel ezelőttivel, talán annyiból rosszabb, hogy személyében Botka talán még szerencsétlenebb választás volt mint Mesterházy.
    Persze, ahogy mondani szokták, a politikában nincs olyan hogy mi lett volna, meg nincs olyan hogy ha stb mégsem árt legalább ennek kapcsán felmérni, mi az ami abszolút nem nyerő felmelegítve!

  • Almási 7:15, a kommunista párt 1949-ben átvette a hatalmat és egypártrendszer rendszert alakított ki. Igaz, hogy orosz megszállás alatt voltunk, de az nem mentség mindenre. 2. Hol mondtam, hogy a Horthy-korszakban nagyszerű volt a rendszer? Azt írtam, hogy voltak sikerei is, és tényleg. Te is megtanulhatnál már olvasni … Az MSZP-nek pedig tényleg nincs véleménye, vagy elfogult.

  • @lámpa

    1. „a kommunista párt 1949-ben átvette a hatalmat és egypártrendszer rendszert alakított ki.” Tuggyuk.

    2. „Igaz, hogy orosz megszállás alatt voltunk, de az nem mentség mindenre.” Tuggyuk.

    3. „Hol mondtam, hogy a Horthy-korszakban nagyszerű volt a rendszer? Azt írtam, hogy voltak sikerei is, és tényleg.” Tuggyuk.

    4. „Az MSZP-nek pedig tényleg nincs véleménye, vagy elfogult” ????????

  • Kedves Alma! Egy apró korrekció: nem az MKP „vette át a hatalmat”, hanem 1948 nyarán egyesült az MKP és az MSZDP és Magyar Dolgozók Pártja néven vette át a hatalmat. Ez azért lényeges, mert az MSZDP egy jelentős része nem értett egyet az egyesüléssel. 89-90-ben több párt alakuló ülésére elmentem: a Jurta színházban rögtön rájöttem, hogy az a sok ásatag figura (nem a koruk alapján! fiatalok is voltak)az irredenta hőbörgésével nem nekem való, és kifordultam az ajtón, mielőtt a gálám fordult volna ki.
    Az MSZMP-s ismerőseim(nem elv-társaim!), szaladtak szerte szét – így lettem ’89-ben főosztályvezető, egy politikailag érzékeny szervezetben pár hónapra, csak már egy db főosztály sem volt sehol. 1989 áprilisában nekem maradt kedves kötelességem, hogy bejelentsem, a munkahelyi MSZMP alapszervezet megszűnését (a négyigenes népszavazás egyik kérdése volt, hogy munkahelyen tilos a pártszervezés). Reménykedve mentem az MSZDP alakuló és toborzó ülésére (ha jól emlékszem szeptember elsején volt), a Ganz-MÁVAG kultúrházában tartották (akkor már 3 éve nem dolgoztam a GM-ben). Azt hiszem, ott lett elbökve a MSZDP sorsa. Néhány tényleg nagyon idős ember ült az elnökségben, és szó szerint a képünkbe rikácsolták (nem mszmp-s rendezvény volt, voltak ott nem párttag érdeklődők szép számmal a gyárból is), hogy márpedig árulókra nincs szükségük, MSZMP tagok ne is próbálkozzanak. Nem is értettem: másfél éves voltam az egyesülés idején – ráadásul nagyon igazságtalannak is éreztem, mert pár hónappal azelőtt még engem akartak kirúgni (már másodszor, előszörre azért nem sikerült, mert még nem voltam párttag), mert szerveztem egy Bibó konferenciát. Felálltam, eljöttem – nem egyedül.
    Ma is úgy vélem, ha mi sokan nem állunk ki a bornírt marhaságok ellen – nyilván ezért vagyok érzékeny a ma uralkodó kormánypárt hasonló húzásaira -, akkor bocs, de még évekig nyomhatták volna az aluljárókban az ellenzékiségüket, mert a tömegnek még pár évig esze ágába se jutott volna a rendszerváltás. Legalábbis addig, amíg be nem következett volna a teljes gazdasági összeomlás, mint pl. Lengyelországban és Romániában. (Ettől minket a az MSZMP pragmatista szárnya mentett meg, aminek emblematikus alakja volt Medgyesi Péter) Az ún. szocialista gazdaság így is összedőlt, de korántsem olyan sokkszerűen mint az említett két országban. Az akkori mszdp-sek pont úgy viselkedtek, mint most Botka.
    (Természetesen tudom, hogy a legjelentősebb tényező a Szovjetunió gazdasági összeomlása volt, de hogy a magyar változások békésen alakultak, abban nekünk nagy szerepünk volt.) 89 októberében természetesen az MSZP-be léptem be, és mondanám: az 1990-es választáson az MSZP 9,4(vagy7?) százalékot szerzett, és a 386 képviselő közül 33 db szocialista volt. Később 32 lett, mert Pozsgay nép-nemzeti et sürgősen elhagyta a süllyedni látszó hajót. Most még azért mindig van 1 millió körüli szavazójuk. Én pont a „botkaságok” miatt váltottam kb tíz éve pártot: ha hosszú időn át nem sikerül egy pártban, (csoportban, családban, mindegy) akkor állj odébb! Erre egyébként utaltam is Az MSZP dilemmája című írásomban.

  • Kedves talalom, mint tudod, én fizikus vagyok, a tények és a számok embere.

    A rendszerváltás óta minden választás, szavazás eredményét összegyűjtöttem, hogy lássam, merre mozognak a tömegek. Amikor Csurka elérte a kb. 250ezer választót (1998-ban), megkérdeztem magamtól, honnan, melyik pártból jöttek ők? És sehogyan sem tudtam máshonnan beilleszteni semmit a Petrasevics Anna 170ezer választóján kívül, akik viszont 1998-ra ezen a címen eltűntek. A Torgyán féle kisgazdák még akkor keményen tartották a 600ezer főt, a szadi egymilliót, a maszop viszont éppen az mdf-ből hiányzó szavazatokkal gyarapodott… Hja, a számok logikája…
    😀 😀

  • Almási Alma
    2017 október 4
    3:55 du.

    Mi a kérdésed?

    Pl. Mi a véleménye az MSZP-nek a kommunista hatalomátvételről? Bűnösök vagy csak az orosz megszállás hibáztatható, pl. a szovjetizálásért, kitelepítésért, koncepciós perekért?

  • Bocs Alma, most látom, hogy azt az 1949-est Te HL-től idézted.

  • talalom
    2017 október 4
    10:06 du.

    „még évekig nyomhatták volna az aluljárókban az ellenzékiségüket,”

    Te hasonlítasz Orbánra. Orbán szerint ő zavarta ki az oroszokat, szerinted meg az MSZMP számolta fel a szocialista rendszert.

    Na, persze nem Grósz Károlyék vagy a reformkommunisták. Szerinted csakis a „szakértőknek” volt szerepe a békés átmenetben. Akik hozzá mertek érni a szent tehénhez, le merték bontani a szocialista központosított gazdaságot, pl. Medgyesi.

    Honnan jött nekik a megvilágosodás? Te honnan tudod, hogy nekik, és csak nekik volt igazuk?

  • nnen nézve, az MSZP-nek akkor fellegzett be végleg, mikor a Szovjet Unionak vége lett.

  • Innen nézve, az MSZP-nek akkor fellegzett be végleg, mikor a Szovjet Uniónak vége lett.

  • talalom
    2017 október 5
    10:06 de.

    A Magyar Dolgozók Pártja kommunista párt volt (elődje az MKP), amely 1949-ben átvette a hatalmat, és egypártrendszert alakított ki.

    Teljesen lényegtelen a témánk szempontjából, hogy 1948-ban csatlakoztak a szocdemek az MKP-hoz, miután a pártvezetőiket kizárták vagy megfélemlítették.

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2017 október 5
    10:10 de.

    Én úgy látom -most már visszatekintve- hogy, az MSZMP-nek akkor nagyon jól és még időben jött az a bizonyos „spontán” rendszerváltás!

  • Figyelő
    2017 október 5
    11:32 de.

    A térségben több ország volt, ahol végleg megbuktak a kommunisták 1989-ben. Magyarországon magasabb volt az életszínvonal. Ezért sok híve maradt az MSZMP utódpártjának, az MSZP-nek (ami demokratikus párt).

  • Orsós Elemér
    2017 október 5
    1:20 du.

    Az, hogy valaki MSZMP-tag volt 1989-ben, az sok mindent jelenthet, ahogy talalom szokta írni. Volt reform szárny, meg a szakértők, illetve a keményvonalasok.

    Ha nem bukik meg a Szovjetunió, még sokáig elvegetálhattak volna. Nem hiszem, hogy lett volna olyan gazdasági összeomlás, amit talalom elképzel. Ez csak olyan mese, amit az ellenzék beadott a tagoknak, hogy könnyebben térjenek át a (vad)kapitalizmusra.
    Társadalmi összeomlás elképzelhetőbb, pl. vészesen lecsökkent a megszülető gyerekek száma. Az oktatási rendszer is az összeomlás felé közelített.

  • hazai lámpa
    2017 október 5
    1:55 du.
    Tudod e miért volt magassabb szinvonal otthon? Mert a külföld pénzelte az akkori pártot, és volt mit felmutatniuk.
    Tudomásom szerint, sok segitséget kaptak kűlföldről.
    Ezért nem volt éhinség a Kádár korban.

  • hazai lámpa
    2017 október 5
    2:02 du.
    Tévedsz! Nem ezért, senki sem tudta, milyen nyomor uralkodik a Szovjet Unióban. Hatalmas csend volt erről.Csak később derült ki az igazság.

  • hazai lámpa
    2017 október 5
    9:50 de.

    „Almási Alma
    Mi a kérdésed?”

    Hozzád semmi…

  • talalom
    2017 október 5
    10:06 de.

    Én úgy tudom, az egyesülés után nekik volt „többségük”. És sokáig még vegetáltak is más pártok mellettük, csak aztán kihaltak, bizonyára némi rásegítéssel. Ilyen a diktatúra. Ma is.

  • @lámpa

    A háború előtti „elit” ledarálása, majd a saját belső ellenzékük ledarálása – még perek és halálos ítéletek árán is – magától értetődően bűn volt. A Szovjetunió itt csak „minta”, amit önként követtek… Na persze Bendeguz szerint z az én bűnöm volt, de sebaj… 😀

  • Orsós Elemér
    2017 október 5
    1:20 du.

    Én úgy látom -most már visszatekintve- hogy, az MSZMP-nek akkor nagyon jól és még időben jött az a bizonyos “spontán” rendszerváltás!
    _________________

    Igen, ezt jól látod. Ők már eléggé „libeálisok” voltak a 80-a évek végén, és a GMK világban sokan meg is szedték magukat a korrupció során titokban. Nem annyira a párttitkárok, hanem sokkal inkább az igazdatók, főmérnökök és főkönyvelők.

    Abban az időben naponta jártam a Svábhegyen sok üres, gazos telek volt, és néhány romos kis villa, de a rendszerváltás után szinte hónapokkal már csodálatos többemeletes villák, sőt erődítmények nőttek ki a semmiből.

  • Kedves Figyelő!

    ” senki sem tudta, milyen nyomor uralkodik a Szovjet Unióban.”

    TE NEM TUDTAD.

    De mi, magyarok azért rendszeresen jártunk az orosz nagyvárosokba társas kirándulásokon – pláne mi fizikusok egyénileg is – szóval lehetett a szegénységet látni.

    De mondok még valamit: Én voltam Egyiptomban 1960-ban több hónapig. Ott például cifra nyomorúság volt, kosz, koldusok, és velük szemben egy hihetetlen gazdag, európaias muszlim úri réteg. Ehhez képest a Szovjetunió muszlim vidékein eléggé kiegyensúlyozott volt a helyzet, nem volt olyan szörnyű kosz sem, gazdagság sem, de koldus sem. Még szegényebbek voltak, mint az oroszok, de annyira azért nem, mint az egyiptomi gyalognépek…

  • Hazai Lámpa:
    „Ez azért lehet, mert az MSZP se volt soha tekintettel más rendszerek sikereire. Ha elismerték volna a szocialisták az MSZMP hibáit, illetve az 1949 előtti rendszerek esetleges sikereit, akkor más lenne a helyzet.”

    Ha jól emlékszem, ez megtörtént.

    Gyurcsány még az MSZP elnökeként állapította meg, hogy az ország 1945-ben tért le a történelmi fejlődés helyes útjáról.
    (Addig, 1945 tavaszáig Gy.F. szerint tehát nagyjából minden rendben volt. Szerintem viszont – enyhén szólva – a legkevésbé sem volt rendben.)

  • „Tudod e miért volt magassabb szinvonal otthon? Mert a külföld pénzelte az akkori pártot, és volt mit felmutatniuk.
    Tudomásom szerint, sok segitséget kaptak kűlföldről.”

    Kedves Figyelő, ezt is rosszul tudod. Nem „pénzelték” és nem „segítséget adtak”, hanem Kádár – Fekete János bankelnök tanácsára – hiteleket vett föl, amelyeket vissza is fizettünk.

  • Almási Alma
    2017 október 5
    3:41 du.
    Igazad van, rosszul írtam, rengeteg kölcsönt kaptak, külföldről-.

  • Sajnos HL., nagyon a szélén álltunk az összeomlásnak. Olyasfélének, ami Romániában a nyolcvanas évek eleje óta pusztított. Nem tudom, ki tud itt erről: Romániában kb. 85-86 körül jött egy rendelkezés, ami megszabta, hogy mennyi élelmiszert tárolhat otthon valaki. Pl. 1 liter étolajat – ha ennél többet találtak, vitte őket a szeku. Évekig hordtunk a sógorom nagyváradi rokonainak mindent: az élesztőtől a cukorig, a gyógyszertől az olajig. De nagyon kellett vigyázni, hogy a készleteik ne lépjék túl a megengedett mennyiséget. Figyelő! Ez 1982-89 között volt, nem a háború után! 1984-ben Várnában nyaraltunk és vonattal jöttünk haza, mert a férjem iszonyodott a repülőtől. Romániában a töksötét állomásokon éjjel gyerekek, asszonyok rohanták meg a vonatot: Segítsetek, éhesek vagyunk! Mindent kiadtunk az ablakon, amit az útra vettünk, csak a gyereknek hagytunk meg egy üveg vizet, meg két szendvicset. Még szerencse, mert a vonat 4 órát késett – 27 órát tartott a kb. 1200 kilométer. Órákig álltunk a határokon: olyan attakkal kutatták át a vonatot, amit én az ötvenes években sem éltem meg: pedig a jugoszláv határhoz jártunk a nagyszüleimhez nyaralni, ahová 1957 előtt már februárban igényelni kellett a határsávit.
    Iszonyú volt a táj is, amit nappal láttunk: félig megépült házak álltak, csupasz téglafalakkal, tető helyett fóliával letakarva. Az ipartelepek vöröslöttek a rozsdától, minden helyről folyt-dőlt valami: gyanús lé, sárgás füst. Éjjel síri sötétség, akár falu, akár város mellett haladt el a vonat, az ablakok sem világítottak. Még így, átutazva, vonatablakból is iszonyú volt. ILYEN MÉRTÉKŰ összeomlást kerülhettünk el, kedves Hazai L. Közösen sikerült elkerülnünk, és ebben annak az MSZMP-nek, aminek fegyveres párthadserege volt – a Szovjetunió is állt még – igenis jelentős szerepe volt.
    1986-ban öt hetet töltöttem Moszkvában – a Lomonoszovra jártam nyelvi kurzusra. Tehát nem turistaként rohantam végig a Vörös teret, meg a Kremlt. Akkor már Gorbacsov volt az SZKP főtitkára, szabadabb volt a levegő, bár az orosz ismerőseink így is nagyon óvatosan beszéltek. A fővárosban persze nem volt a románhoz hasonló rikító nyomor, de vidéken nyilván ott sem volt egyszerű. Viszont állandó volt a hiány. Az alkohol más, akkor volt a „szuhoj zakón” (száraztörvény). Alkoholos italt csak kijelölt üzletekben árultak (ahogy Stockholmban is láttam 20 évvel később), sört néha el lehetett csípni nagyobb élelmiszerüzletekben. De étteremben sem kaptál italt, csak ha ettél is. Az ottaniakhoz képest rengeteg pénzünk volt – de ha négyen vacsoráztunk és kértünk hozzá egy üveg bort, a pezsgőt csak akkor hozták ki, ha megint rendeltél valami ennivalót. 17 forint volt egy rubel, és egy kolléganőmmel a moszkvaparti Ukrajna szállóban laktunk, egy előszoba+háló+fürdőszoba+nappalis lakosztályban (akkora volt, mint a pesti lakásom) 11 rubel/nap áron, vagyis 187 forintért naponta. Viszont az üzletek kirakatában havi 36 rubelért kerestek takarítót. Találkoztunk a Pravda főszerkesztőjével is, az ő magasan kiemelt fizetése volt 90-100 rubel havonta.
    Elnézést a fecsegésért, de nagyon érdekes évek voltak – bennem váltakozott a szorongás, meg a remény. A szorongás Magyarország sorsa miatt. Meg a remény amikor egy nemzetközi csapatban végigvettük: mi várhat, mit lehet tenni: és a szovjetek (nem mindenki volt orosz, sőt) érdeklődéssel kérdezgettek, a lengyelek itták a szavunkat, a csehszlovákok (akkor még azok voltak) szkeptikusan bírálgattak. Az NDK-sok mereven, szó nélkül hallgatták a vitáinkat – a románok el se jöttek, ahol magyar is volt. Ott nagyon-nagyon jó volt magyarnak lenni.

  • Figyelő 2:48, én azt írtam 1:55-ös kommentemben, hogy Magyarországon nem lett volna gazdasági összeomlás. Nézd meg Kínát, az mai napig kommunista ország, de most piacgazdaság van náluk. Ettől még társadalmi értelemben fontosnak tartom az 1989-es rendszerváltást.

  • Találom 6:30, és mik voltak a jelei annak, hogy gazdasági összeomlás felé tartott Magyarország? Pl. amióta a 2. Orbán-kormány van, azóta is mindennap halljuk, hogy összeomlik a gazdaság (nem mintha össze lehetne hasonlítani az akkori és mostani gazdaságpolitikát).

  • Belzebub 3:30, 1945-ben volt a földosztás, azzal mi a baja Gyurcsánynak?

  • Ezt nehéz egy hsz-ben. Kornai János a Hiány című könyvében írja le, milyen okok, hogyan vezetnek az összeomláshoz a hasonló rendszerekben. Anno közgazd Nobel-díjra is szóba került a neve, pedig karcsú kis könyv, és nem kell különösebb előképzettség a megértéséhez, elég a józan ész.
    Csak két jelentős ügy: a mezőgazdaság kb. a harmada teljesítményt hozta, mint pl. a dán. Ezért a magyar élelmiszer drága volt nagyon (ma is), ráadásul a minőségével és a mennyiségével is baj volt – már a nyolcvanas évek elején-közepén (a konvertibilis rubel nevű csodabogárral) a szovjetek szívesebben vásároltak volna „nyugati árut – de politikai kérdés volt a KGST. De nem vacakoltak – nem volt tétel: az egész magyar mg export eltűnt egy-két város boltjaiban. (Moszkvában akkor 9, Leningrádban 3-4 millió ember élt.)
    A második olajválsággal – ’79 – eljutottunk oda, hogy iparunk büszkeségei többe kerültek, mint amennyiért el tudtuk adni őket. A keleti blokkba szállított termékeink – gyakorlatilag a komplett gép- és járműipar – importtartalmának ára megnőtt (elsősorban az energia,de az alapanyag is), a készterméket meg nem tudtuk eladni annyiért. A külföldi hitelek törlesztését – amelyek jó része már akkor technológia, know-how, licensz, gyártóeszköz volt – nem tudtuk kitermelni. A híradás-iparnak a fegyverkezési verseny tett be. A szovjetek (kb olyan arányban finanszírozták a Varsói Szerződést, mint most az USA a NATO-t) egyre nehezebben tudták fizetni – 1979-ben beütött az afganisztáni háború is, meg az ottani népek is morgolódtak:hogy a fenében van az, hogy mi vagyunk a győztes nagyhatalom, aztán mi nyomorgunk, a vesztes németek-magyarok meg „dőzsölnek”? (A Szovjetunióban nem hívták felszabadításnak -oszvobazsgyennije – a magyar április 4-ét, hanem megszállásnak: okkupácija. Nekem ez meglepetés volt.)
    De politikai kérdés volt, hogy Magyarországon nem zárhat be gyár, nem bocsáthatnak el embert, nem lehet munkanélküli. Sok hülye fröcsögött, hogy hová lettek a dollármilliárdok? Itt voltak azok: a gyárak udvarán rozsdásodó, soha használatba nem vett gépekben, a mezőgazdasági, meg ipari exporttámogatásokban.
    Mindezek ellenére azt mondom: azt a kölcsönt mi költöttük el, mindannyian: a folyamatosan emelkedő nyugdíjakban, az enyhe nyugdíjtörvényekben (10 év munkaviszony kellett a hetvenes években a teljes nyugdíjhoz), az ötnapos munkahétben, a mezőgazdasági munkások szabadságában, jogaiban, az olcsó lakásokban (évente 20-30 ezer lakás épült!), a gyesben, gyedben,üdülőkben. Volt pár nyugodt, emelkedő évtizede a magyar többségnek (jóvanna, legyen nép). De már a nyolcvanas évek elején látni lehetett – ez nem tartható soká, főként, mert a Szovjetunió megrendült. A román géniusz az utolsó centig visszafizette a kölcsönöket, FÜGGETLEN LETT – a fentebb már vázolt következményekkel.
    A jelenlegi kormány öles léptekkel masíroz ezen az úton csak nem hitelekből, hanem az esélyünkre kapott pénzen, ráadásul jóval irritálóbb társadalmi különbségekkel. Van elképzelésem, hogy merre lehetne – de erről 100 oldalakat lehetne írni. Csak egyet: oktatás, oktatás, oktatás MINDENKINEK, ingyen akár! Nem NEVELÉS – OKTATÁS!
    De még az is lehet, hogy bejön az ékírásos hátranyilazás, és mi leszünk a janik. Minden megeshet: egyre bolondabb a világ

  • talalom
    2017 október 6
    3:41 du.

    Köszönöm a választ, de én ebben nem látom a közeledő gazdasági összeomlás jeleit.

    Inkább arra a véleményre hajlok, hogy a Kádár-kor nagyobb részében a modern technológiát nem engedték oktatni, nem képeztek elég szakembert, és a hagyományos nehézipart támogatták, vélhetően ideológiai okokból.
    Tehát a szocialista oktatáspolitika bizony több ponton is hibás volt (gondolom, a többi szocialista országban is hasonló volt a helyzet).

    A mezőgazdaság inkább kereskedelmi okokból szokott gyengélkedni. Pl. mert olyat termelnek Magyarországon, amiből Nyugaton is sok van, és ők olcsóbban tudják adni a támogatások miatt. Nehezen hiszem, hogy a magyar zöldség ne lett volna olyan minőségű és mennyiségű, mint a dán.

    Amit az oktatásról írsz: a balliberális kormányok mit tudnak fölmutatni? Pl. elitiskolákat és elitóvodákat, ahol már elkülönülnek a gyerekek. A liberális oktatásnak csak a jelszavait vették át, de sajnos a gyakorlat nem tudott kibontakozni.

  • Sajnálom HL. De a saját bevallásod szerint te 1985-ben sem láttad közeli összeomlás esélyeit. Pedig már az MSZMP XII. kongresszusa is elég világosan fogalmazott. Ja, bocs: Te, meg néhány idióta „nem foglalkozik politikával”. Akkor most mi a fenének ugattok hülyeségeket?
    Az athéni demokráciában azt nevezték idiótának, aki nem foglalkozott a közügyekkel (politikával), holott lett volna joga erre.

  • talalom
    2017 október 6
    3:41 du.

    Jól írtad le a szocialista gazdaság összeomlásának a jelet, amihez hozzátartozott a gyárak, üzemek és téeszek hatalmas összegűre duzzadt körbetartozása. Egyes termelő és kereskedelmi egységek eljutottak odáig, hogy csak készpénz ellenében teljesítették a megrendeléseket.

  • Találom 4:54, ??? Te lehet, hogy ugatni szoktál, én beszélgetni járok ide. Örülnék, ha nem beszélnél hozzám többes számban! 1985-ben valóban nem foglalkoztam politikával, mert akkor voltam elsős. De ha megengeded, nekem is lehet véleményem?

  • Drizari 5:29, a Szovjetunióban a legmodernebb haditechnika mellett koplalt a társadalom nagy része. Az eladósodottság csak egy dolog. De a Szovjetunió bukásához az is hozzájárult, hogy a haditechnika nem ment át a mindennapi életbe, mint az USA-ban.

  • @lámpa
    Egy kollegám szerint azok a legjobb viták, amelyben a vitázó felek semmit sem tudnak a témáról, mert így nem fogja vissza a rút valóság a szárnyalást… 😀

  • Meglepődtem HL. A hsz-eid alapján inkább olyan Boross Péter szerű idős úrnak képzeltelek, akinek valaha a lábára lépett egy pimasz lakatosinas, és azóta sem tudja megbocsátani a tekintélyén esett bolsevista ármányt.
    Az ugatásról – elszakadt a cérna, mentségemre szóljon, nem túl gyakran esik meg. A gond az,hogy az nem vélemény, hogy a „gyilkoshazaárulóolsikleszerepeltekmindenkitudja”. Szegény Boda nyilván a gazdasági vezetőségig való üldöztetés miatt képtelen józanul mérlegelni.Lefogadom, még egy Ágazati Kiváló Dolgozó-val is megkínozták.
    Megismerve az életkorodat, pár dolog érthetővé válik. Ugyan minket sem terheltek túl a XX. század eseményeinek értékelésével (1967-ben érettségiztem), de engem szenvedélyesen érdekelt ez az időszak, és sokat olvastam ebben a témában. Különösen,hogy a pártiskolán újabb és újabb ellentmondásokat fedeztem föl,és kerestem az okokat. A közhiedelemmel szemben ezeken a kurzusokon lehetett kérdezni, sőt. A ml-egyetemen pl. nekünk az a Fehér tartotta a filozófia szemesztert,aki félévben egyszercsak eltűnt: kiderült,távozott az országból, mert a Charta ’77 aláírójaként retorzió várt volna rá. Sok olyan egzisztencia tanított a ilyen helyeken,akiket büntetésből nem engedtek „rendes” egyetemen oktatni, de, hogy ne haljanak éhen, kaptak egy-egy kurzust,hogy hintsék az igét a kádereknek. Ha valaki figyelt, kérdezett, annak örültek, ajánlottak forrásokat. Szegény Slapajnak, tudom az a baja, hogy nem tagadom le, hogy jártam ilyenekre. Sőt – és ez az élet fintora – éppen ezekből jöttem rá, hogy a Kádár-rendszer diktatúra (bár legalább nem tagadták, hiszen a proletárdiktatúra bevallott eszköz volt). A fiam tán valamivel idősebb, mint Te, de elképesztő, miket (nem) tanult történelemből, pedig az ELTE-n végzett jogot. Beszélgettünk, és nem tudta, ki az a Kis János altábornagy. Valami „komcsinak” nézte, mivel régóta utca viseli a nevét Budapesten. Megdöbbent, amikor mondtam neki, hogy horthysta tiszt volt,aki néhány magasrangú katonával együtt – kicsit későn ugyan, – 1943-44-ben próbálta Horthy ellenében megakadályozni, hogy Magyarország hadszíntérré váljon. Még Horthy idején kivégezték őket. Mire a fiam: Ugyan anyu, minket fasiszta történelemtanár tanított! Jöhetett a következő szpícs, hogy szerinte ki-mi az a „fasiszta”.

  • talalom
    2017 október 9
    6:16 de.

    Nagyon kedves vagy, de ha megengedsz egy tanácsot, ne hanyagold azokat a memóriajavító kapszulákat!

    Ugyanis írtam már neked az életkoromról.:)

    A történelemleckét köszönöm, de nem tudom, hogy jön ide az altábornagy. Te nem éltél a Horthy-korban, úgyhogy nem tudom, milyen jogon írsz és gondolsz bármit is arról a korról. Milyen jogon írsz a fasizmusról, mikor nem is éltél benne? (irónia)

  • talalom
    2017 október 9
    6:16 de.

    „Meglepődtem HL. A hsz-eid alapján inkább olyan Boross Péter szerű idős úrnak”

    Még annyit, hogy sokszor írok a férjemről. Te viszont olvasol-e vagy csak írsz?:)

    A többi mániádat, hogy pl. én a kommunistákat üldözöm, is ilyen „tényekre” alapoztad?

  • Elnézést, hogy nem tartom fejben a HL összest – tényleg,rémlik, hogy korábban is írtad, hogy a fiatalabb korosztályhoz tartozol.Nem írtam sehol, hogy „üldözöd a kommunistákat”, bár, hogy nem nagyon tudsz különbséget tenni a kommunista, a bolsevik, meg a szocialista között az egészen nyilvánvaló. Nem írtam a Horty-rendszerről, mint megélt tapasztalatról,csak néhányszor kiigazítottam néhány tényt: pl., hogy nem volt demokrácia, hiszen nem volt általános és titkos szavazati jog. Vagy:Horthy-t a németek állították félre. De főként: Horthy védte a zsidókat!!! Hogyne, a ’38-as és a következő években hozott zsidótörvényekkel…
    Tény,vannak „mániáim”: pl.a tényekhez való ragaszkodás.

  • Hazai Lámpa:
    „1945-ben volt a földosztás, azzal mi a baja Gyurcsánynak?”

    Hogy mi a baja földosztással, nem tudom. Ezt tőle kellene megkérdeznie, én Gyurcsányt nem ismerem, legfeljebb képeken láttam.

    Ám emlékszem Önnek egy korábbi itteni vitájára valakivel (már nem tudom, kivel), aki a földosztást, akárcsak a nagybankok, bányák, 10.000 főnél több dolgozót foglakoztató nagyüzemek államosítását egyaránt közönséges rablásnak tartotta.

    Nekem történelmi távlatból, utólag voltaképp egyik ellen sincs kifogásom (csak a későbbi államosítások ellen, bár családom utübbiakban sem volt érintve), ám azt valóban nem értem, hogy a kettő, egyfelől a földosztás, másfelől a nagybankok, bányák, 10.000 főnél többet alkalmazó nagyüzemek elvétele között voltaképp mi is volt az a kardinális különbség, ami az elsőt erkölcsileg és jogilag helyessé, míg a másikat közönséges rablássá tette?
    Szerintem ha a második rablás, akkor az első is az volt, ha pedig az első helyes volt, akkor a második is.

  • olvastam az Origo-ban, hogy Simicska bánatában firkálta tele a plakáthelyeit, mert Botka visszalépett, pedig ők ketten, na meg még Vona már lezsírozták a választást…