A hanyatló magyar vitakultúráról

2017 november 14 12:11 du.23 hozzászólás

A történelem korai időszakában még tanították az érvelést, létezett „szónoklattan” és csak a legjobban érvelő politikusok tudtak valódi népszerűséget szerezni maguknak. Arisztotelész már a Krisztus előtti IV. században megalkotta a retorika alapjait; szerinte „a retorika olyan képesség, mely minden egyes tárgyban feltárja a meggyőzés lehetőségét.” Később Cicero (Kr.e. 106-43), Cato (Kr.e. 95-46) és Fabius Quintilianus (Kr.u. 35-96) megmutatták, hogy milyen az igazi, hallgatóságot is magával ragadó beszéd. Még később újabb ragyogó szónokok tűntek fel a történelem színpadán, mint: Napóleon, Lincoln, Kossuth, Theodore Roosevelt, Churchill, Gandhi, Kennedy, Martin Luther King vagy Mandela. A színvonalas beszédekkel párhuzamosan a vita „műfaja” is csiszolódott, az ókor nagyjai a szenátusban majd az újkori politikusok és vezetők a szélesedő médiában VALÓDI eszmecseréket és érveléseket folytattak, személyeskedés nélkül, a másik fél meghallgatásával, logikusan felépített mondanivalóval, higgadt szempontokkal és nagyon gyakran frappáns, humoros visszavágásokkal.

Mára a „vita” csak nagyon kevés országban maradt igazi „műfaj”, ahol felfedezhetőek a tényleges retorikai elemek, a nagy elődök szelleme és örökségük megidézése. Az Egyesült Államokban például nincs kongresszusi választás, elnökjelölti vita nélkül.

Emlékezetes volt Nixon és Kennedy 1960 szeptember 26 -án lefolytatott elnökjelölti televíziós vitája, mely a XX. századi politikai eszmecserék egyik fordulópontját jelentette.

Idehaza két jelentős szellemi párbaj is zajlott a médiában: 1998 május 19-én Horn Gyula és Orbán Viktor közt a Közgazdaságtudományi Egyetemen (az utóbbi fölényes győzelmével) és 2006 április 5 -én Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közt, mely ma talán kicsit meglepő módon de Gyurcsány Ferenc egyértelmű győzelmével végződött.

(Horn Gyula és Orbán Viktor 1998-ban)

Mindkettő fontos politika- és média történetei esemény volt Magyarországon, a vitakultúrát fejlesztette és a korrekt vita iránti igényt terjesztette. (A lenti képen látható kézfogás, akár szimbolikus jelentőségű is lehetne.)

De lényeges, hogy voltak viták, léteztek IGAZI eszmecserék, tényleges szellemi párbajok, vagyis fellelhető volt valamiféle magyar vitakultúra. Ez azonban mára teljesen eltűnt, ahogyan az igazi szónokok is. Nem hallunk már meggyőző beszédeket, jól felépített érveléseket és frappáns riposztokat, mint ahogyan a közbeszédből is eltűnt az ésszerű vita iránti igény.Ma az internet megjelenésével kialakult egy aránylag széles, körülbelül 0,5 – 1 milliós réteg (a felnőtt lakosság 10-13% -a) mely a különböző honlapokon és blogokon folytat ugyan vitákat, de ezeket az eszmecseréket elvétve lehet csak kulturált és színvonalas disputáknak nevezni. Ennek három oka van: egyrészt túl sok az érvelésekben az emóció és a személyeskedés, másrészt minden három kommentelőből kettő troll (valamilyen politikai csoportot szolgáló hozzászóló), harmadrészt pedig egész mai társadalmunkban NINCS vitakultúra. Már az iskolában sem törődnek ennek kialakításával, a szülők sem érzik fontosnak meglétét és a hazai értelmiség sem töri magát túlságosan, hogy a médiában fejlessze. De ha már ennyiszer szóba került a kifejezés, lássuk mi a vitakultúra 10 legfőbb eleme:

  • 1.) Ne személyeskedj, ne a vitapartnered személyével, hanem mondandójával foglalkozz
  • 2.) Ne az érzelmeid vezessenek a vitában
  • 3.) Érvelj, vagyis objektív, tényszerű, logikus tényezőket sorakoztass fel, a másik meggyőzésére
  • 4.) Ne térj el a témától, vagyis ne úgy próbálj fölénybe kerülni, hogy más terepre viszed a vitát
  • 5.) Ismerd el, ha valamiben – például a vita egy-egy fejezetében – jobb a másik
  • 6.) Mindig csak akkor kardoskodj valami mellett, ha valóban jártas vagy az ahhoz kapcsolódó témában
  • 7.) Sorakoztass fel hivatkozásokat, idézeteket, adatokat, melyek forrását pontosan ismered
  • 8.) Hallgasd végig a vitapartnered ne akarj a másik szavába vágásával vagy hangerővel felülkerekedni
  • 9.) Mindig reagálj a másik érveire, ne negligáld a vitapartnered érveit
  • 10) Maradj mindvégig udvarias a vita során

Aki a fentieket betartja, az képes kulturált vitát folytatni. Közös érdek lenne, hogy minél többen legyenek, mert ha valamikor szükség volt komoly eszmecserékre, számtalan ügy társadalmi megvitatására akkor az éppen a jelenlegi korunkban van.

A magyar vitakultúra ha létezik is egyáltalán fejlesztésre szorul és éppen a hazai értelmiség közös feladata lenne a folyamat elindítása, például az internetes kommunikációban.

Forum Curia

*

A fenti reflekció a Forum Curia című blogban jelent meg. A blog címe az ókori Rómára utal, amely a magasszintű, értelmes vitákról volt ismert.

23 hozzászólás

  • magyar vita kultura = zsidozas, ciganyozas, idegen gyulolet………….esaki nem ert ezekkel egyet az egy szar.

  • Göllner András

    A magyar politikai vitakultúrának Orbán Viktor, 2009-ben tartott, titkos, Kötsei beszédével befellegzett.

    Nem kell teljesen Arisztotelészig visszamenni. A 60-as évek során, Jürgen Habermas által kiadott diskurzus etikai írásokban utána nézhetünk e műfaj alapszabályainak, melyek elől úgy menekül a Magyar Nemzeti Szégyenfolt (MNSZ) mint patkányok egy sülyedő hajótól. Többek közt azért nem mer vitába szálni Gyurcsánnyal, mert az úgy felmosta vele a padlót, utolsó nyilvános vitájuk során, mint egy házmester a lépcsőházat.

  • Ma már se kulturált vita, se párbeszéd, a hatalom jól elszórakoztatja önmagát. Ellenzéki vagy annak vélt médiának nem nyilatkoznak, az újságíróikat általában kirekesztik, és ellenségnek számít mindenki, aki ellentétes véleménnyel szól, hovatovább hazaárulónak titulálják.

    Megkezdődött az ellenzék elsöprése, felszámolása, megsemmisítése, ami sokkal modernebb módszerekkel történik, mint azt tették a XX. századi diktatúrákban. Nincs bebörtönzés, kínzás és akasztás, csak olyan körülmények kialakítása, amik miatt az illető külföldön keres magának megélhetési lehetőséget.
    Ha az emigráció valami oknál fogva nem sikerül, vagy nem lehetséges, akkor visszahúzódás, kollaborálás a túlélés lehetséges folytatása.

  • A gyuriferi handabandázott!!! Nem feltörölt! Amikor valaki „nagyokat ” mond az nem a másik legyőzése.

  • A „példás” vitakultúrára a „barlev-összeset” ajánlanám, aki a fenti 10 pontból még egyet sem tudott betartani. De már habzó szájjal magyarozik.

  • Vitakultúra?

    Az meghalt 2002-ben: „A haza nem lehet ellenzékben!”

    Volt rá még egy kísérlet 2006-ban – (április 5.) -, amikor a kultúra felülmúlta az erőt; azóta isszuk ennek a levét.

    Amíg a buta nép nem jön rá, hogy a „magyar emberek” egyetlen óriási átverés, addig ez így is marad. Ezt tudja a regnáló hatalom (nevesíteni lehet, de nem sokat segít), és ki is használja rendesen (Őcsény, Perbál jól modellezi ennek a propagandamódszernek a „lélektanát”.

    „Oszt jó napot!” –

    (Vagy mégsem? Ehhez ugyan némi humán kultúra is szükségeltetik; de amíg szeretett szotyolahéj-köpködő nemzetvezetőnk engedékenységén múlik, hogy József Attila nézheti-e, hogyan úszik a dinnyehéj …

    Drizari!

    Nagyon igaz, amit írsz. (2017 november 14 3:35 du.)

    Én ide, ehhez a laphoz húzódtam vissza, hisz’ emigrálni nem tudok (Radnóti, Tompa), meg itt még lehet közvetlenül(!!!) hozzászólni, véleményt mondani. A kollaborálás nem kenyerem, a passzív rezisztenciát édesanyám nevelte belém még az ötvenes években, a túlélés nálam már csupán biológia. A gyerekemet meg nem akarom kirúgatni az állásából, esetleg sok-sok évre ellehetetleníteni. Mert bizony tényleg nincs manapság minálunk „kínzás és akasztás”, a bebörtönzés, az egzisztenciális ellehetetlenítés „bizonyos formái” azért fel-feltalálhatók, ha jól figyeli az ember az eseményeket „az elmúlt nyolc évben”.
    (Néhány név azonban óvatosságra int: Váradi, Komáromi, Szebellédi, Welsz …)

  • Na tessék : vitakultúra !
    HUNT* beokádott egy csoportjára jellemzőt.

    *HUNT = … …

  • Gyurcsany vita valóban gyenge volt. DE, mikor is volt az?

  • Charlie
    latom telitalat erte a hazad elejet…………….maskulonben nem pofaznal annyira.

  • beokádott ,pofaznal,az egy szar,:::::Gondolom ezek a szavak nem balliberális tanítások , eszmei futtatások,ezek itteni emberek (?) szájából kiömlött szófoszlányok, finoman tanítanak ” felső fokon ” -nem középiskolás fokon- , nem minden nap és nem mindenki által használt magyar szavak megtanulására. Ezekért csak nagyon,nagyon nagy köszönetet lehet mondani a tanítómestereknek.Köszönet érte.
    Üdvözletével.Csak így tovább,egyre többet egyre jobban!

  • Göllner András

    @ Figyelő

    „Gyurcsany vita valóban gyenge volt. DE, mikor is volt az?”

    Ha látta volna, nem felejtené el. A MNSZ bezzeg emlékszik rá. Számára felejthetetlen volt az a pofon amit ott kapott. Azóta egyszer se állt ki a nyílvánosság előtt vitázni vele. Inkább kis vasutakkal játszik, s hülyíti a magyart. Ahoz ért igazán 🙂

  • „7.) Sorakoztass fel hivatkozásokat, idézeteket, adatokat, melyek forrását pontosan ismered”

    Rendszerint a kedves olvtársak egyike-másika ilyenek kérésekor szokott nagy ívű hallgatásokba burkolódzani.
    Súlyosbító körülmény, ha a saját maguk által leírtakat idézik nekik vissza. Akkor meg is sértődnek, és olykor közlik: olyat nem is írtak.
    Mert ugyebár zsigerből migránsozni sokkal egyszerűbb, mint tényszerűen, arányok figyelembe vételével állítani bármit. Ahogy sokkal egyszerűbb közölni: támadás érte a keresztény eszméiket. Az, hogy eközben az evangéliumokkal vitáznak, az nem szokta zavarni a T. egybesülteket.

    Ahogy az sem, hogy kollektíven közlik időnkint, hogy a „mi fajtánk”, mintha az felsőbb rendű lenne (from Sirius), és hasonlók.
    S igen, méltó tükrei a fórumok az egész közhangulatnak. Amikor nem ellenfeleket, hanem ellenségeket keresnek, mint Orbán, és nem meggyőzni akarnak másokat, hanem legyőzni, sárba döngölni, esetleg Dunába-lőni. Legalább virtuálisan. Egy egész élet megkeseredettségét, kielégítetlen vágyait vetítve arra, akinek a legfőbb bűne, hogy nem ért egyet velük. Valamint nem tiszteli Istenként, az önfelkenten küldetéskomplexusokkal küzdő messiást.

  • Göllner András
    2017 november 15
    11:47 de.
    Lehet, hogy emlékszik rá, de mikor is volt?
    Azóta szerintem felőtt Orbán.
    A másik, hogy a vitát elvesztette, de a választást megnyerte.

  • Figyelő! (2017 november 15 12:43 du.)

    2006. április 5.

    (Azóta Orbán nem mer kiállni senkivel nyílt, demokratikus vitára, az nem az ő terepe. Az ő terepe az erő, mint nem egyszer kifejtette.) „Oszt jó napot!”

  • Figyelő
    2017 november 15
    12:43 du.

    „Azóta szerintem felőtt Orbán.
    A másik, hogy a vitát elvesztette, de a választást megnyerte.”

    A vita a 2006-os választások alkalmából történt, Orbán akkor 43 évesen gyermek lett volna akinek azóta kellett felnőni? Ez esetben az Ön logikája mentén az első kormányzása (1998) idején egyenesen éretlen taknyos volt, lévén 35 éves!
    Úgy egyébként az emlékezete megcsalta, 2006-ban Gyurcsány nem csak a vitát nyerte meg – a választásokat is! -:))))

  • toth peter
    annyira nem bal liberalis hogy tobb mint 35 eve az Israeli ultra-jobb partokra voksolok mint pl a -/ma mar betiltott israelben/-kahana chai.
    ugyhogy igencsak melle lottel hulyegyerek……….

  • AZ MIJEN VITA KULTURA HOGY AKI NEM VELETEK ERT EGYET AZT AZONNAL KIKIALTJAK LIBARLABOLSINAK,BALOSNAK,ZSIDONAK,CIGANYNAK…
    ES MEG VERIG SERTODOTTET JATSZOTOK HA A FEJETEKRE OLVASSAK.

  • Göllner András
    2017 november 15
    11:47 de.
    Tisztán emlékszem rá, mert lehallgattam itt.

  • barlev
    2017 november 16
    2:51 de.
    Szerintem te nem létezel.

  • toth peter
    meg csak le se sz..om mit hiszel…….

  • barlev
    2017 november 18
    10:52 de.
    Váljon egészségedre.Szavaid fentiekből táplálkozik.!

  • „…troll (valamilyen politikai csoportot szolgáló hozzászóló),” – írja a szerző.
    Ez vicces. A vita ALAPJA ugyanis, hogy eltérő véleményük, tapasztalatuk, ismeretük van van az embereknek a világ dolgairól, közügyeinkről – azaz a politikáról. A vita MÓDJÁT lehet változtatni, javítani, rontani, de hogy elítéljük, ha egyáltalán van valakinek világnézete, az magának a vitának az elítélése, és ilyen módon puszta szemforgatás.