Egy diktátor sorsa

2017 november 15 2:12 du.16 hozzászólás

Robert Mugabe esete mutatja legjobban, hogy teljhatalmú vezért gyakran nem a “hivatalos” ellenzék és nem is hivatásos forradalmárók kergetik el vagy alázzák meg, hanem sajátnak vélt emberei. A zimbabwei elnök 37 éve uralja az elszegényedett afrikai országát, a hetvenes évek végén sikeres gerillaharcot folytatott az akkori Rhodesia nevű állam fehér kisebbségének uralma ellen. Ma viszont a 93 éves elnök ellen fordultak azok az úgynevezett “háborús veteránok” akik eddig hatalomban tartották őt és a Zanu-PF nevű pártját. Mugabe autoriter hatalma azért ingadozik, mert dinasztiát próbált kiépíteni az által, hogy 52 éves feleségének – Grace Mugabe-nek – akarta átadni hatalmát a jövő évi választás után. Egyik legrégebbi szövetségesét, Emerson Mnangagwa-t azért távolította el alelnöki posztjáról Mugabe a múlt héten, mert elnöki ambíciókat dédelgetett, feleségével szemben.

Végül a hadsereg egy eddig erőszak nélküli puccsot hajtott végre a kormány ellen. Mugabe elnököt házi őrizetbe vették és azzal indokolták a fellépést, hogy a Mugabe körülötti korrupt politikusokat számoltatják el. A valóság az, hogy a korrupció mellett az elszámolás alá kerülő politikusok általában Grace Mugabe szövetségesei voltak.

(Robert Mugabe alszik a “trónon”. Fotó: Bulawayo24.com)

Tehát korántsem arról van szó, hogy demokratikus lázadás tört ki Mugabe diktatúrája ellen. Inkább a diktatúra eddigi kiszolgálói és haszonélvezői rendezik belső konfliktusait. Mugabét saját pártjának embere válthatja le, egy öreg motoros aki esetleg kissé megreformálja majd az állam működését, a hanyatló gazdaságot stabilizálhatja, de valódi demokratikus fordulatot nem fog hozni. Legalábbis a közeljövőben biztosan nem.

Hatékony külső ellenzék nélkül is megbukhat egy rendszer, különösen amikor az állampártban repedések keletkeznek és amikor politikai ambícióval rendelkező személy a hattérben építi lépésről lépésre birodalmát.

Az elmúlt évek és évtizedek folyamán Mugabe egy a sok közül, aki teljhatalomból őrizetbe került. Ott szerepel még a lajstromon Slobodan Milosevic, Nicolae Ceausescu,  Hosni Mubarak, a pakisztáni Zulfikar Ali Bhutto, a kínai Zhao Ziyang, vagy éppen a brutálisan meggyilkolt Muammar Gaddafi. Az első években, nagy reményeket fűztek Mugabéhoz. A fehér kisebbséget megvédte, történelmi kiegyezést keresett velük és lehetővé tette, hogy szerepet vállaljanak az ország politikájában (a törvényhozásban mandátumokat garantált a fehéreknek). Gazdasági szerepüket is csak a kilencvenes évek végén számolta fel. De az elmúlt másfél évtizedben egy korrupt elnyomó diktatúra alakult ki Zimbabwében. A Mugabe korszak valószínű véget ért, valódi demokráciára viszont még várni kell.

16 hozzászólás

 • 2-3-szor voltam Zimbabwéban. Amikor elöször vagy huszonegynéhány éve, akkor D-Afrikai kt után óriási kontraszként egyenlöség és szabadság volt. Nem voltak másodranguak. Szociális hálokat épitettek ki. Egy fantasztikusan élvezhetö, biztonságos ország volt. A környezetvédelem jol müködött. Majd évekkel késöbb a fehér farmereket a forradalom nevében irtották és földjeiket elvették. Már nem mehettek turisták, csak kevés helyre. Oriási lett a hiperinflácio és a fekete váltás.
  Olyan olcson még nem élvezhettem ötcsillagos szállodai ellátást. A Viktoria-vizesés turistái az addigi oldalrol áttelepültek Zambia határvárosába. (Talán Livingstonba, ha jol emlékszem)
  Korábban Zambia volt kegyetlenül szegény, napi 1-2 dollárért dolgoztak a helyiek.

  Orbánnak akkor már csak 40 évnyi diktaturája várhato 93 éves koráig, amit meg féllábon guggolva is kibirunk. Azután jöhet a dinasztia….
  De addig végig azzal etetnek majd minket, mi meg vágobarmok modjára elhisszük, h ha most el is buktunk a választásokon, akkor majd a következön, majd az azt következön és majd az azt következön gyözünk! Na ezt a beetetö baromságot fogjuk beszopantani, magunknak hazudni 4 évenként,meg közben is kisemmizett rabszolgaként.
  Pedig demokratikus uton nem lehet eltüntetni orbánt!
  De hátha a diktátorok jogos sorsa vár rá!
  Vannak akik abban reménykednek, h talán már holnap.
  Nekem is vannak titkos kivánságaim. Nem vagyok önző…
  Mások reményei váljanak valora!

 • Minden (AFRIKAI) politikát nem érthet meg az ember… Én megragadtam a 60-as években… Akkoriban énekeltük a híres olasz dalra:

  Hahó, Lumumba és a Belga Kongó,
  a Belga Kongó… a Belga Kongó…
  (Hahó, Lumumba és a Belga Kongó,
  a Belga Kongó… a Belga Kongó…)
  Katanga volt, Katanga volt, Katanga
  a szakadár, a szakadár,
  (Katanga volt, Katanga volt, Katanga
  a szakadár, a szakadár)
  Csombe, Csombe, ronda renegát,
  (Csombe, Csombe, ronda renegát)
  Kaszavubu, Kaszavubu, Kaszavubu, Kaszavubúúúú…

  Mind megette őket vacsorára Mobutu!

 • Érdekes, több helyen olvastam kommentekben párhuzamosságot Mugabe bukása és Orbán között. Azokban is saccolták Orbán várható bukásának évszámát, és szinte egyik sem az ellenzék fellépése okán várja.

  Magyarországnak nincsenek történelmi hagyományai a demokráciából, jól elvan ez a nép addig, amíg a zöme élelemhez és szórakozáshoz jut. Talán kár volt lebontani a Vidámparkot, mert a tömegnek a foci nem sok örömet hoz.

 • Mugabi sorsa meg ketelkedheto, de mint egy oreg diktatornak igazan eleg lehetne 37 ev. Meg tamogato hivei is ugy velik.

  Mugabi az egyik leg-gazdaagabb egyen a sokaik kozott, amig a lakossag zome nyomorog.

  Afrikanak igazan szuksege van demokraciara es szabad kozgazdasagra. Sajnos legtobb nemzeteik korrupt diktaturak.

 • Én már régóta ezen vagyok és mondom, hogy a választásnak és az ellenzéknek semmi köze nem lesz a kormányváltáshoz…

 • igen igen orban sorsa is ez lesz majd ha 93 eves lesz

 • Na jó de ki tudja kivárni a 92 évet ?????

 • ORBANT NEHEZEBB LESZ BUKTATNI……………..MOGOTTE OTT ALL PUTYIN

 • “Magabét a saját embere váltja le.”Valoszinü,hogy ez igy van.Magyarországon biztosan nem lesz igy.A magyar nép nincs olyan okos,mint a Zimbabweben élők.Magyarországon birka tulajdonságu emberek élnek.Ma magyarországon nincs olyan párt,vagy “SAJÁT EMBER”,aki amely-vagy aki leváltaná a mi vezérünket.Ugy,hogy felkészülhetünk mi magyarok is,hogy DINASZTIA FOG KIÉPÜLNI nálunk is.Csak abbn bizhatunk,hogy az évtizedekkel késöbb születő polgárok mernek fellépni a diktatura ellen.

 • Christopher Adam

  Vannak párhuzamok…évek óta követem fokozott érdeklődéssel a helyzetet Zimbabwe-ban, az ország történelme is nagyon érdekel. Javaslom mai angol nyelvű cikkemet:

  http://hungarianfreepress.com/2017/11/16/hungary-and-zimbabwe-and-thoughts-from-activist-doug-coltart/

 • Én egy édes mély-csoki-színű zimbabwei babát követtem a minap a Körúton.
  Kábító volt a csípő-technikája…

 • epp hogy tegnap ugrattak meg mugabe-t az ex hivei……………van is nagy banzaj most miatta ott

 • Szukits Rezső

  Orbán kontra Simicska, és a legférfiasabb testnedv izgalmas története.

 • Egy 2002 – ből származó cikk,(amikor még volt szabad hazai sajtó) , amit a párizsi Le Monde -ból vettek át .
  Azé közlöm hogy nevessetek. Ugyanis egy karikatúráról esik szó benne.

  “Döbbenetes karikatúra Orbánról a Le Monde-banA mai Le Monde számában megjelent grafika Orbán Viktort náci stílusú egyenruhában ábrázolja. A figura karján karszalag látható, rajta egy-egy betűvel. A hétszeresen ismételt alak karszalagjának betűi egymás mellé rakva Magyarország nevét adják ki franciául.

  Orbán Viktor feje felett magyar zászlót lenget a szél, amelyet egy szintén náci egyenruha-szerűségbe öltözött figura tart, és a zászlón a Magyar Köztársaság felirat látható, amelyen a Köztársaság szó át van húzva pirossal.

  A grafika jobb felső sarkában egy kéktollú, EU-s csillagokat a hátán viselő strucc a homokba dugja a fejét. A strucc a tőle jobbra lévő kisebb madártól azt kérdezi, hogy “Szavazzunk Le Pen-re?” mire a válasz: ” Ne, a magyarokra!” A strucc erre azt feleli: “Megijesztettél! ”

  A kép a hírneves grafikus, Plantu műve, aki a Le Monde-ban először publikált magyar témájú grafikát.”

  http://kephost.com/image/ETi9

 • Mugabe tonkretette az orszagat. Miutan eluldoztek a fehereket, ropke 10 ev alatt sikerult lekuzdeniuk magujat elelmiszer exportalobol elemiszer importalova. Aztan elfogyott minden, a penz is.
  Termesztesen nem csak a feherek eluldozeserol van szo. Mugabe elvtars marxista-leninista volt, amit kesobb atvaltott szocialistara, es letrehozta a mugabeizmust. Mivel tudjuk mivel jar a szocializmus – barhol is probalkoznak vele – nem csoda, hogy nyomor es ehezes lett a vege a kiserletnek.

  Ket erdekes idezet Mugabe elvtarstol:

  ” The only white man you can trust is a dead white man. ”
  Csak a halott feher emberben lehet bizni.”

  “Our party must continue to strike fear in the heart of the white man, our real enemy!”
  Partunknak tovabbra is felelmet kell keltenie a feher ember sziveben, aki a mi igazi ellensegunk!

  Gondolom Barlev elvtars egyet is ert ebben, hiszen ha a fekete ember rasszista, akkor minden rendben van, nemde?

  Barlev elvtarsnak talaltam egy erdekes cikket, mivel o allitolag szatmar-zsido, es szerinte a szatmariak sose voltak anti-cionistak:

  http://www.tabletmag.com/jewish-arts-and-culture/books/178913/satmar-rebbe-1

  es az iras masodik resze:

  http://www.tabletmag.com/jewish-arts-and-culture/books/178925/satmar-rebbe-2

 • amit a párizsi Le Monde -ból vettek át
  Egy ekkora ” szabad sajtó termék “-nek csak ennyi képzett észe van ?

This site is protected by Comment SPAM Wiper.