A Párt parancsol

2017 november 19 8:44 de.89 hozzászólás

„Állampolgári megkeresésre jártam el a Mezőkövesden és térségében tapasztalható üzemanyagárak tekintetében. Egyeztetéseket folytattunk a MOL illetékes képviselőivel, amelynek eredménye: az október 31-ei állapothoz képest Mezőkövesden a benzin ára 11 Ft-tal míg a gázolajé 5 Ft-tal csökkent.”

A fenti elképesztő kijelentéssel Tállai András fideszes képviselő, államtitkár, sőt a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nagyhatalmú elnöke dicsekedett. Ebben a két mondatban minden benne van, ami miatt a jelenlegi kormányt sürgősen el kellene zavarni Magyarország éléről, sőt, az országot bármily kismértékben érintő döntések közeléből. Ez ugyanis azt jelenti, hogy mindenféle kormányzás megszűnt, az itt lakók mindegyikének sorsa attól függ, barátja-e a kormányfőnek az illető által megválasztott képviselő. Egészen az olyan hétköznapi dolgokig, minthogy mennyiért juthat a napi élelméhez, közlekedéséhez.

Jól tudom, hogy minden civilizált állam igyekszik a szabadpiacot befolyásolni, kontrollálni: az olyan, minden szempontból fontos termékek, mint az energiahordozók, vagy közszolgáltatások, mint az egészségügy területén. A kontrollt vesztett akarnokság, vagy a semmilyen határt nem ismerő szavazatvásárlási sunyiság viszont magát a gazdaságot veri szét. Gondoljunk bele: most az északkeleti kisváros lakóinak lett olcsóbb a nafta, holnap majd egy másik – jelenlegi kormánypárti reménybeli képviselő „beszéli rá” az egyébként állami tulajdonú, kőolaj és származékai kereskedelmével foglalkozó monopólium baráti vezetőjét (akinek a kinevezése a mindenkori kormánypárttól függ) egy még ennél is nagyobb árengedményre.

Magyarországon még a magukat baloldaliaknak tartók nagy része sem sír a monopóliumok hasznának csökkentésén – ez így jól is lenne… Ha – és ez már kicsit bonyolultabb összefüggés.

Elöljáróban tudni kell, hogy a benzin mai, magyar árának a felét sem éri el maga a termék –vagyis a kőolaj, és az átalakításához szükséges feldolgozás költsége. Az összes többi adó. Mégpedig: általános forgalmi adó (áfa) 27%, készletezési adó (kksz), valamint a jövedéki adó, aminek a mértékét a parlament többsége határozza meg. Ez a jelenlegi 343 forintos benzinárból (MOL) 125 forintot tesz ki. Európában ez nem kiugróan magas: nagyjából az átlagosnak mondható.

Fontos, hogy a kiskereskedelmi árrés – vagyis az az összeg, amit a nagykereskedő MOL-árakra rátehet a benzinkút tulajdonosa, az 7,9%, szintén államilag meghatározott maximum. Ebből kell fenntartania a kutakat, fizetni az ott dolgozókat, adózni a forgalom és az esetleges nyereség után stb. Annak nincs akadálya, hogy ennél kevesebbet kasszírozzon a töltőállomás tulajdonosa. És, mint minden kereskedésnél, itt is sokat számít, hogy az adott töltőállomás (tulajdonképpen „benzinbolt”) mekkora forgalmat bonyolít le. Ahol naponta eladnak 500-600 liter benzint, ott – literenként kb. 28 forint haszonnal számolva összejön 14000-16800 forint, ami már fedezheti a kút fenntartásának költségeit, sőt, hasznot is termel. Ahol viszont – mint például a 16 ezer lakosú szegényebb régióban lévő Mezőkövesd – legfeljebb 100-200 liternyi forgalom esik egy napra, már kérdés, elég-e a napi 2800-5600 forint a kút fenntartására.

A benzin – és a legtöbb energiahordozó – kereskedelme azonban nem pusztán piaci kérdés, ez könnyen belátható: hiszen nemcsak (sőt, elsősorban nem) a személyautózás drágul meg, ha a tankolás lehetőségéért is hosszú kilométereket kell megtenni, hanem a napi cikkek szállítása is számottevően emeli az összes termék árát. Ezért is igyekszik minden állam az infrastruktúra e fontos elemét is országosan fejleszteni.

A nagyobb, sok töltőállomással rendelkező hálózatok itt is előnyben vannak: forgalmas kútjaik hasznából tartják a kevésbé jövedelmezőket is, de a veszteséges egységeket előbb-utóbb felszámolják.

Tudni kell azt is: a földgáz árát a nemzetközi piacon mindig a kőolajéhoz képest szabják meg. Magyarországon a legfontosabb fűtőanyag ma a földgáz – nemcsak a háztartások nagy részét fűtik ezzel, de a villamos és a fűtőerőművek is többnyire földgázzal üzemelnek. Jelentős kivétel a paksi atomerőmű, ami ma a felhasznált áram mintegy 20%-át állítja elő.

Az energiaellátás – termelés, szállítás, felhasználás – csakis közösségi szabályozással oldható meg, ezt talán könnyű belátni. Méghozzá nem is nemzeti keretekben, hanem globális szinten. Azért, mert ma a Föld lakhatóságát a legnagyobb mértékben az energiaipar veszélyezteti.

Hiú ábránd, hogy megoldhatná a gondot a „visszatérés a természetbe”. Szakemberek modellezték: ha a 7 milliárd ember egyszerre szeretne felforralni egyetlen csésze vizet nyílt tűzön, valamennyien belefulladnánk a füstbe.

Mi köze ennek a Párt államtitkárának említett akciójához? Nagyon is sok: mutatja azt a jelenlegi magyar kormányban uralkodó szemléletet, amely minden közösség széteséséhez vezet. Amely paranccsal akarja megszabni minden dolog menetét, legyen az a benzinár, a gyerek iskoláztatása, a nagymama műtétje. És teljesen mindegy, hogy a parancsadó puszta jószándékból cselekszik-e, vagy bántó ostobaságból: mindenképpen a közösség issza meg a levét.

Rátesi Margit

Robert Heinlein / nightmare vision

89 hozzászólás

  • ez olyan szép, hogy „megkönnyeztem”, csak azt ne próbálja -bárki- elhitetni a negyérdeművel, hogy egyébként létezik szabad piac és az a szabad piac szabályozza és nem a monopolpista (lásdmégtállaiandrás) az árakat… ha nincs profit nincs áru…vagy kitalálnak neki egy új nevet, lásd még tengeri herkentyű amit nagyon „óccón” a bolhapiacon (az csak hétvégén üzemel) $27,45 -rt vesztegetnek, és amikor hétfőn beesel a sarki kisbüdösbe ott egy tucatot ajánlanak $3,49 -ért

    mindesztetetetetetet a monopolpistáékkal kellene megbeszélni élsre töltött géppuskával a kezemben

    egyébként Móricz azt is írta, hogy kuncog a krajcár (vagy az Attila volt, a József?)

    ha nem lennének szegények, akkor egyetlen gazdag sem létezne, ezért gyártják szalagopn a szegénységet szerte szana

  • Az első három bekezdéssel egyetértek, de ami utána következik, az már vitatható.

    Nem féltem a MOL-kutakat a tönkremenéstől, tudomásom szerint a töltőállomások nincsenek bérbe adva külön-külön egyéni vállalkozó üzemeltetőknek.

    A másik, hogy a fuvaroztatók és a mezőgazdasági gépek üzemeltetői az államtól kedvezményt kapnak a felhasznált (vásárolt) üzemanyaghoz, vagyis nekik végül kevesebbe kerül a benzin és a gázolaj, mint a civil polgároknak és amit kiírva látni a kutaknál.

    A Tállai jelenséghez nem kevertem volna a Föld lakhatóságát, mert először az országot kellene már végre mindenki számára élvezhetően lakhatóvá tenni. A hangsúly a mindenkin van, és nem a fideszes és a hozzájuk lojális „képződményeken”.

  • Drága Margit Néni!
    Annyi, igaz az írásából, hogy Pesten a a benzin ár 343-353 Ft. körűl nivellál… Mezőkövesden 374.-Ft./liter áron adták ugyan ezt ! Ami tényleg dúrva !
    Ha olyan nagy szakértő nézze meg hogy képzik a üzemanyagárakat pl. itt Kanadában, nagyon csodálkozna !
    Én, a benzinkutas felelősségét firtatnám, tudva hogy emiatt nem fog lemondani a kormány…
    Bár szerintem lakossági, bejelentésre, is reagált volna a MÁSZ aki sok forgalmazó közűl itt az érintett…
    Azt, hogy egy képviselő lenyúlta, a „sikert” az az Ő kis kampányfogása… Lelke, rajta…

  • GRATULALOK Ms.Ratesi, kezdi figyelembe venni a tarsadalom gazdasagi mukodesenek fundamentumait.

    Persze meg mindeg a regi politikai dogmak alapjan kovetve veli a kozgazdasag mukodeset.
    Az ami vezette nehany ellentmondsaira;

    1.,Allitasaban, hogy a „Fold lakhatosagat csupan az energia-ipar veszelyezteti”.
    Az inkabb pont az ellenkezoje. Mivel maga is bizonyitotta kovetkezo soraival a csesze viz forralasat a nyilt tuzon.
    Az energia ipar teszi lehetove hogy a Fold lakhato !

    2.,Ha jol tudnam, az MOL reszvenytersasag ma. Nem allami monopolium tobbe. De a kerdes, van-e annak ma versenytarsai?
    Mert ha nem, akkor az monopolium ismet.

    3., A politikusok altal iranyitott kozgazdasag kudarcot vallot vilegszerte. Elfelejtette a Szoviet Unio esete. Hasonloan magyarorszag kozgazdasaga sem mukodott jobban. Sot ma Cuba, Venezuell, stb.eseteik is peldak arra.

    4. Jelenleg, az energia (olaj arak) befolyasaoljak, ami emelkedett a Saudi politikai es a Yemeni haboru alatal okozott felelmetkeltese miatt.
    Itt az USA-ban meg a hurrikanok altal befolyasolta a Texas-i fonomitok le-allasai miatt.

    5. Az adok kizarolag a politikai eredetuek. Ami csupan a kiskereskedelmet befolyasolja.Az csupan a politikusok lehetosegei kolteni azt.

    6. A kiskereskedelmi arakban ,kihagyta(a gaz-pumpasok) alapbefekteteseit.
    Elsokben az ingatlan arakat. Az epites,ill.felszerelesek arait.
    S gyakran a legnagyobb koltseg az ecologiai vedelmi eloirasok elokeszuletei. Mert a foldben levo tartalyok lukadasaik eseten az uzemanyag nem mehet a talajvizekbe.
    Az manapsag az eggyik legnagyobb koltseg a tolto-allomasok befektetseinek.

    7. Ha a politikusoknak joga lehet az u.n.fel-arat megszabni 7.9%-ra , kevesebb tolto-allomasok lesznek majd ottan a jovoben.

    Egy liter benzin (auto-uzemanyag)343 Forint, adoval.
    S a minimum oraber 733 Forint.
    Ma itt (Floridaban) egy Gallon (3.8 liter)$ 2.38. Minimum oraber; $ 10.10.
    Tisztan, minel kisseb az allamhatalom beavatkozasa annal jobb lehet a lakossag eletmodja. A regi mondas tagadhatatlan,; „the least government is the best government”. (A LEG-minimalisabb kormany a LEG-jobb kormany !)

    Ma a vilagpiacon, s az egyedulli ami szamot-ado, a ko-olaj ara $50+ (egy hordo, ami 42 gallon. Abbol 21 gallon kifinomitott auto-uzemanyag keszul.

    De az olajmezok is koltesegkbe kerulnek.
    Az olaj-kutasai is koltsegesek.
    Az olaj furasok is oriasi koltesgekbe kerul.
    A ko-laj pumpalasa, ill. felhozsa a foldbol is koltseg.
    A ko-olaj szallitasi a vilagkorulli piacokra is koltseg.
    A ko-olaj finomitasa,(ingatla,epites, feleszerelesek, gepezetk, energia koltseg annak), oriasi befektetes es koltseg mukodtetni azt biztonasagoasan.
    A finomitott termekek eloszto-szallitasai is nagy koltseg, mivel remesen veszelyes azt szallitani.
    S vegul van az eloszto es kiskereskedeli, ill. az utakon levo pumpa-allomasok. Amiknek a befekteteseit es koltsegeit maga is jelezte, sot fentebb irtam ami mas is nagy koltseg.

    Tehat a kozgazdasagot HA nem a korulmenyek alapjan engedi az allam mukodni, akkor maguk is majd talan egy masik Venezualava valnak.

    De minden esetre, maga igazan fejlodik meglatasaival,amikor figyelembe hajlando venni az osszes adatokat ami befolyasolja a kozgazdasag mukodeset.
    Folytassa azon az uton !

  • Talan amit jeleztem volna, hogy Venezuelanak van allitolag a vilag leg-nagyobb olaj-lerakata a termeszetben.
    Nagyobb, ill. tobb ko-oalj mint Orosz, Saud Arabia, Iran vagy barmely mas nemzet.
    De alkossag sultos gazdasagi problemakkal all szemben. Alapveto elelmiszerek, mint rizs es bab jegyre kaphatok. Hus, tojas, stb. nem letezok.
    Mint oriasi elelmiszer hianyok. Tomegek menekulnek azert Brazilba, sot sokan vannak menekult taborokban.
    De a kozgazdasaguk teljesen allam-altal igazgatott rendszer.

  • Mi itt a probléma?…..Talán csak nem az,hogy Mezőkövesden szabálytalanul jóval többet kértek a benzinért-gázolajért, mint
    másutt,és Tállai András jogosan intézkedett az ottaniak érdekében?…
    A MOL maga szabja meg az árakat(önálló szerv),több tényező alapján,se őket,se
    a kinti szolgáltatókat nem kell félteni,jóval az indokolt ár fölött értékesítenek ……
    Na Margitka kár volt ezt a cikket megírni!

  • A ko-lalj ara ma reggel $55.25 el nyilt meg.
    Az elmult 52 het alatt a $ 43.03 es a 56.58 kozott mozgott.
    Az 42 gallon ko-olaj.
    Kapnak abbol mas termekeket is, mint dieselolaj, motor olaj,sot meg katranyt is, ami mind jovedelem.
    Azt kifinomitva ad 12 gallon auto-uzemanyagot ami itten $ 2.38 (abban fizetunk US es Fla, adot 44.5 centet) gallononkent kaphato.
    Szamitsa abban minden koltsegeket amig az az olajkuttaktol a maga kocsijanak a tankjaba kerul, s lathatja hogy mi abban a profit.

  • Bocsanat;
    Az 21 gallon auto-uzemanyag egy hordo ko-olajbol.

  • Bendeguz79
    2017 november 19
    11:47 de.

    feltaláltad a meleg vizet?

    eccer már békén hagyhatnád Venezuelát (is) az, hogy „mi” van ott, az nem mond semmit sem arról, hogy miért van ez úgy?

    ídézlek: az a rohadt szocializmus és az a rohadt kommunizmus az a sok egyik csődből a másikba..és természetesen gonoszok is és eleve ki akartak b…ni a saját vérükkel!

    szóval a világ (Föld bolygó, Naprendszer) 98 % -ka kapitalista amelynek semmiféle érdeke sem fűződött/dik bárki prosperálásához ha az nem ő maga! és Venezuela aszongya? nyasgem (ugye értessz magyar zsargont?) és akkor szankciók, kiba—!!! jaa, a szása, aki másképpen Alexander de ebben az esetben Szása…szóval még nem sikerült egészen megfolytani de még dolgoznak rajta
    lásd még:
    yemen, Etiópia, Szudán, Szíria, Afganisztán, Iraq, Lybia, és mitadisten??? netuddki, déleurópa a volt yugoszláv akárkik akikkel lehet pókeert és schnapszert játszani de csak a tök alsót kapta 12 szer

    ugye te m indent tucc onnan Floridából? vagy csak vak vagy?

  • Rátesi, honnan veszi, hogy Mezőkövesden naponta csak alig féltucat kocsi tankol? Utazzon le oda életében egyszer… Hallott már valamit pl. az NB-I- ről ?

  • Kedved Ms.Boda; Most kenytelen vagyok magaval ellentetben lenni.

    Sot, igazi halaadas volt TALALOMtol hogy irta az adatait.

    Ma delben, a vilagapiaci aron a ko-olaj $ 55.14-ert kelt.
    Az auto-uzemanyag $ 1.68-1.71 kozott ment.
    Persze mind az 15 percel kesve jelenik meg a web-en.

    Tehat adja ahoz az arhoz az adokat (ami itten $0.44.5), s tegnap tankoltam fel $ 2.38 /Gallon. Mert az itteni tolto-allomas kozel az Inter-state-hez ( a nemzetkozi auto-uthoz. De mashol, ahol nincsennek versenyzo tolto-allomasok sokai, ottan meg $ 2.49 ert is ment.)

    Ottan maguk Orosz olaj elletast elveznek, de azt is a vilagpiaci arakat kovetve megy.

    Ne felejtse szamolni mind az elozo soraimban adott koltsegeket, amit barki is lenne a vallalatt neve,az jelentektelen.
    Fizetne maga $ 1.70 a gazert,( itten mi a gazolint, Angliaban Petrol-nak nevezik, maguk meg benzin-nek.Habar a „benzin” az egy kemiai termek,mi csak gaz-nak hivjuk, es tiz centes felarral kepes lenne fizetni minden koltsegeit es befekteteseit, s remlhetoen meg megelni is abbol ?

    Remlve inkabb ,hogy lennenek majd nehanyan kepesek es hajlandok gondolkodni ,hogy valoban azok a rettenetes „kapitalistak” nem raboljak a nepeket, hanem modern elet lehetosegeit teszik lehetove mindenki szamara.
    S kozben a lakossag megelhetest is nyerhet azzal.

    Az inkabb elorehaladas TALALOM eseten,figyelmet forditani a valosagokra. Csupan igy lathatjak hogy a „vilag hogyan forog” valojaban.

  • NAGY ISTVAN soraira;

    Igen, TALALOM irta tisztan hogy „allampolgari megkeresre” erdekeben utazott oda.
    Nem irta hogy mennyi ideig figyelte meg az ottani gaz-allomasok forgalmat, de jelezte hogy az uzemanyag ara es a diesel are esett.
    Nem tudom mit jelenthet az az „allampolgari kereses”, de a sajat egyeni tapasztalata alapjan tette jelenteset.

    Ha erdelkelne hogy hanyan tankoltak fel az napon hat az ottan levo egyen ,ha dolgozo vagy tulajdonos kepes azt megadni maganak. Az nem allam-titok.

    De a kerdes alapja az ara amit fizetnie kellett es amiert kepes eladni. Levonva az adok osszegeit. A fentartas osszegeit, es szamitsa a befektetes osszegeit amibe kerult oda jutni hogy kepes uzemanyagot arusitani.
    S hogy mind az 100%-os reszkirozas volt am.
    Rengeteg uzemanyag-tolto-allomasok (gas-stations)nem mukodnek ma mar. Tonkre mentek !

  • SLAPAJ soraira;

    Hat maga miert nem mondta nekunk hogyan „kepesik az uzemanyag arakat Kanadaban „?
    Igazan erdekes es erdekelt enne.

    A vilagpiaci arakat kattinthatja barmikor. Meg ha az 15 perces kesesel adja is de tisztban lehet vele.
    A helyi adokat magank szukseges felfedezni.
    A tobbi a sajat megallapitasara var.
    Sot ha veli hogy az talan igen jo uzlet lehetne, ne felejtsen penzt tenni abba.
    Minden eggyes order 100 hordot jelent.
    Sok sikert maganak.

  • Slapaj,ISTVÁN Nagy!

    Egyeseknek ( a cikkírónak…)az piszkálja a csőrét,hogy épp egy
    fideszes ……intézkedett,(„bosszantó” a dolog….)az emberek érdekében,de nem kell aggódni, nem csupán ezért vezetnek a népszerűségi listán!

  • A Metallica amerikai heavy metal zenekar gratulált a gyöngyösi Berze Nagy János gimnázium diákjainak, és megengedték, hogy feltöltsék a közösségi videomegosztóra az egyik zeneszámukat, amit a diákok adtak elő.

    Nézve és hallgatva őket, van remény, hogy ezeknek a fiataloknak a kortársai majd elzavarják ezt a jelenlegi autoriter bagázst.

    A kisdiákok profi munkát végeztek a videoklip elkészítésében is:
    .
    .

  • Ennyi okosságot azé má rég láttam..mint itt a kommentekben hehe..
    Mostan majd nem tok aludni rendesen.
    Szocilizmus meg szabadpiac..sok ez egy egyszerű állatszámadónak, mint amilyen én is vok.

    Az kétségtelen viszont hogy irdatlan nagy baromság ez a ” vissza a természethez ” baromság.

    Sok hülye meg tágranyitott szemmel magyarázza ezt a baromságot, hogy mért jó az.

  • Ismetelten olvastam, de csodalkozom hogy talan tevesen lett volna a cikkben, hogy Tallai Andras lehetne kepviselo, allamtitkar es a Vam-hivtal elnoke is ugyan akkor egyben ?

    Az meg ha torvenyesen lehetseges is lenne, vajon mikor kepes mind azon poziciakat elvegezni mind egyszerre ?

    Lenne barkinek is valasza arra?

  • B79. Nem tudom, miből gondolja, hogy egy baloldali gondolkodású nem ismeri a társadalmi rendszerek működését. Nyilván abból, – ahogy eddigi hsz-eiből kitűnt -, hogy halványsárga fogalma sincs, mi történik a világban, és utoljára a hidegháború éveiben hallott harangozni valamit erről. McCarthy szenátor büszke lenne Önre.
    A bodaságok szóra sem lennének érdemesek: csakhogy ez az önelégült ostobaság egyáltalán nem ritka idehaza, de a világban sem – mindkét oldalon vannak elszánt hívei. Minden diktatúra, minden parancsuralom a sötétségre épít – nem eredménytelenül.

  • T.Bendegúz!

    A MOL „Részvénytársaság”-ban az állítólagos magán-tulajdonosi arány is mindössze kb. 10%, talán még annyi se.

    A . t ö b b i . 90% . á l l a m i, illetve úgynvevezett „intézményi”(?) tulajdon.

    Az ott árusított termékek 99%-a külföldi, import áru.

    Ennek tudatában kérem levonni a konzekvenciáit.

    .

  • A CIKK szerint ez „a párt államtitkárának” akciója volt…

    Megnyugtatom a T.Cikkírót, hogy a Pártnak nemcsak az államtitkára, de a a Párt >első titkára< is benne volt a buliban, hisz Orbanini Pártfőtitkár foghhegyről csak annyit vetett oda az őt kérdező újságírónak arra, hogy mit szól hozzá:

    Gratulálok hozzaaa…! Csinaaalja maaas is így…!

  • Drizari
    2017 november 19
    3:57 du.

    Tényleg nagyon jól sikerült a felvétel, nem csodálkozom a gratuláción! A Metallica sokáig a fiam kedvence volt fiatalabb éveiben, így akarva akaratlan mi is „részesültünk belőle” amennyiben a lakás valamennyi négyzetméterét betöltötte ha épp az szólt – és mikor nem? A szobája falán – az ajtóval szemben – egy hatalmas M. poszter volt, amint egy koncert alkalmával James Hetfield akkor még hosszú, lobogó fürtjeivel előredőlve, épp a közönség közé készül ugrani a színpadról: kissé félelmetes volt, ahányszor beléptem, egy kicsit mindig visszahőköltem. Ezt a számot azonban én is nagyon szerettem, sok másikkal együtt.
    Köszi,hogy belinkelted a gimiseket!

  • T. Bendegúz!

    A tulajdonképpen ez az állami vállalat az importját voltaképpen az adófizetők pénzéből fedezi, mely tartalék az államkincstár jóvoltából mindig rendelkezésre áll.

    Bendegúz Uram, hallott e Hernádi Zsolt MOL vezér horvátországi 10-millió eurós korrupciós kalandjáról, amiért még az Interpol is körözte ezt a Fid S S kádert…?

    .

  • Ezek a (kis)diákok és egyetemista társaik alkotják a JOBBIK szavazóbázisának az alapját. Utána lehet nézni: a 18-25 éves
    korosztály 60-70 százaléka JOBBIK-szimpatizáns. (Gyurcsányék/Juhászék labdába nem rugnak….)

  • TALALOM soraira;

    Gratulaltam cikkere mivel nemi megjegyzesei mutatott arra hogy maga nehany korulmenyeket jegyzett meg a kozgazdasag mukodesere vonatkozoan.

    Persze Sztalinista eszmeitol es gondolkodasaitol maig sem kepes elvalni. Bizonyitja azt jelen sorai is.
    Mert valaszat csupan ellnsegeskedesere forditotta.

    S hogy a femebe jonne Joe McCarthy ebbe az alanyba?

    Latja? Ez is bizonyitja a maga szelszoseges es gyuloletes ellensegeskedeseit. Miert nem maradt a cikke alanyaval?
    Azt vitatjak a hozzaszollok. Nem Joe McCarthy-t!

    S mi celbol jott az is hogy mit tud barki is a vilagban torteno minden esemenyekrol?
    Nagy a vilag, igen sok tortenik allandoan, senki nincsen tudataban mindennel.
    De azert kovetem a vilagszerti adatokat,s kutatom mind ami letezik.
    A vilagszerte letezo es arult kozszuksegleti cikkek arai allandoan kaphatok a http;//www.cnn.com/business/comodities, es a http;//www.bloomburg.com weblapokon.

    Barki is olvassa ezeket a hozzaszollasokat, tisztan mutatjak hogy a maguk es az u.n. szocialista celu iranyitott kozgazdasag igen sulyosan serti, sot rabolja az atlag egyeneket minden vonalon.

    Maga irta hogy a benzil ottan 345 Ft-ba jerul.
    Mr.Adam irta hogy a minimal oraber ottan 733 Ft.
    Az az egy orat kell dolgoznia csupan ket liter benzinert.
    Mint irtam itten (egy Gallon)3.8 liter benzin $ 2.38, s a minimal oraber $10.10.
    Tehat itten ahol ezek a rettenetes kapitalistak kizsakmanyoljak es raboljak a szegeny dolgozokat, egy orai munkaberbol vehet 4 gallon, az az 15 liter benzint.
    Hogayn hasonlit az a maguk 2;15 aranyaikhoz.
    Az csupan mert a szabad versenyzes garantalva!
    S nem tiltva, sem „el-rendelve” segfeju burokratak altal, mint ottan a maguk dicsoseges szocialista-formaju banan-koztarsasagukban.
    Nem kepes latni a kulombseget ?
    S mi a kulombseg Venzuelaban ? A vilag leg-gazdagabb olaj-orszagaban? S vajon miert ?

    Gondolkozzon azon egy percet, mielott gepelne kovetkezo ragalmait.

  • MALNASZOR soraira;

    1.,Tahat az allamtitkar altal „elrendelt” benzin arak bizonyitja hogy ottan maig is a Sztalinista dirigalt kozgazdasag mukodik.
    S nem a szabad versenyges!

    2., Az MOL ketsegtelenul az ma egy reszvenytarsasag. Minden adat bizonyitja. S minden reszvenytarsasag esetein vannak akkik nagyobb mennyisegu reszevnyeket tulajdonoznak.

    3.,Hermandi, sem senki mas elvtarsaik nem erdekel engem.
    De volt a hirekben kozel egy eve, hogy MOL terjed, ill. fog mukodni a Balkani orszagokba is. Az nem gazemberseg ,hanem valuta jovedelmet hozz majd az orszagnak.

    4., Persze hogy importalt termeket arusit az MOL ! Magyarorszagon nincsenek olaj-mezok !
    Orosz olajat importalnak Sziberiabol a del-keleti csovezeten keresztul.

    Van barmi mas is ami maganak problemak jelentebe ?

  • Na azért nem kell félni,hogy a mai kétkulacsos,jellemtelen Jobbik
    kormányváltó ….helyzetbe kerül,a fiatalok sem mind díjazzák….
    Ami Gyurcsányt illeti,hát róla meg egyenesen kár beszélni
    ,ma „felhívott”a szerencsétlen a magyarok ellen kezdett agitálni…

  • Boda Marcsi
    2017 november 19
    11:38 de.

    „Mi itt a probléma?…stb …Talán csak nem az,hogy Tállai András jogosan intézkedett az ottaniak érdekében?… ”

    Azt, hogy mi a probléma, szerintem magadtól is tudnod kéne, mint átlagos magyar állampolgárának: konkrétan az, hogy Tállai uram nem csak a térség „fideszes” képviselője és volt polgármestere – ez esetben talán még némileg beleférne, hogy a „saját településéért” lobbizik, más kérdés, hogy a Mol mennyire vevő rá – de a gond, hogy Tállai a NAV elnöke, és mint ilyen nem csak Mezőkövesd és térségének a felelőse, hanem az egész országé! Érthető? A NAV egy országos szervezet – ennek elnöke nem teheti/tehetné meg ha csak egy kicsit is tisztában lenne a hivatala és betöltött szerepe követelményeivel és bizonyos viselkedési normákkal, hogy erősen részrehajlóként csak és kizárólag az ország bizonyos részének (szűkebb pátriájának)kedvezve „veti be magát.” Vannak dolgok ugyanis ami egy hivatalban lévő NAV elnöknek, államtitkárnak, miniszternek, miniszterelnöknek stb „nem fér bele” – legalábbis addig amíg a hivatalában van!
    Ha Tállai elvtárs úgy gondolta, hogy neki mint NAV elnöknek, államtitkárnak, képviselőnek stb belefér, hogy a magas benzinárak ellen felemelje a szavát és hatékonyan eljárjon ez ügyben, akkor tette volna úgy általában, az ország lakosainak érdekében, mert felteszem,nem csak Mezőkövesden magasak az árak – bár lehet, hogy ő csak arra közlekedik, de mint adóügyi „tótumfaktumnak” talán nem ártott volna kicsit tájékozódni ez ügyben, ha már! Utóbbi esetben nem valószínű, hogy bárkinek is „piszkálta volna a csőrét” az akció!
    Egyébként született már olyan cikk a jelen hatalom visszaélését illetően, amit te nem találtál feleslegesnek?

  • Bendegúz 79!
    Most kivételesen nem értetted a cikk lényegét,pláne,hogy itthoni
    helyzetről volt szó!
    Geyza meg ugye nem vitapartner,ész nélkül hablatyol szerencsétlen..

  • Ahogy én látom:

    A „Mezőkövesden és térségében tapasztalható üzemanyagárak” az ország egyéb térségeiben „tapasztalható üzemanyagárakhoz” képest kiemelkedően magasak voltak. (Hogy miért, azt a kutak üzemeltetői tudják; vagy elmondják, vagy nem.)

    Tállai „elvt…” – (hogy elharapta a hölgy – a szó végét! Jót kuncogtunk a feleségemmel együtt!) – ezt szóvá tette annál a cégnél, amelynek a logóját viseli a benzinkút.

    Nem az a baj, hogy szóvá tette. Az a baj, ahogyan tette. „Oszt jó napot!”
    (Az ellenzék meg ugrott. Csak nem nézte meg, hova fog huppanni.)

  • Geyza:
    „Ennyi okosságot azé má rég láttam..mint itt a kommentekben hehe..”

    Hát igen, én is azért szeretem olvasgatni egyik-másik kommentet, mert többet tanulhatok belőlük, mintha a MIT doktorandusz-képzésén lennék témavezető.

    Geyza:
    „Mostan majd nem tok aludni rendesen.”

    Hát én azért tudok. Jó alvókám van.

    Geyza:
    „Szocilizmus meg szabadpiac..sok ez egy egyszerű állatszámadónak, mint amilyen én is vok.”

    Tudtam, hogy rokonszakmát művelünk!! Állatgondozó és idomár volnék…

  • ISTVAN Nagy
    2017 november 20
    6:36 de.

    Elég szomorú, hogy a fiatalság ma egy rasszista alapvetésű pártban találja meg a helyét.

  • Ms.Boda soraira;

    Ugya, ugyan Ms.Boda.
    Naga is bele esett abba modszerbe hogy utanozza az ottani elvtarsak ragalmait.
    Azzal hogy nem erternem, vagy mert csupan az ottani esetekrol van szo.

    Ms.Boda,egy a vilag ma, egy a vilagakereskedelme is. Minden kozszuksegeelti dolgok a vilagpiacon, ill, a vilagpiaci arak alapjan mukodnek.
    Ottan a gazembersegek alkalmazasaval emelve mindennek az arat.

    Tobb evtizedeken at eletem jelentos resze volt azt intezni. Meg ha ma mar nem is allando jelleguen mukodom, de allandoan kovetem a vilag piacot.

    Mint irtam elobbi soraimban, sot jelezve a reggeli, deli, sot most a keso mdelutani vilagpiaci arakat.
    Ma delutan 5 P.M.-kor a ko-olaj ment $ 56.09 =ert.
    Tehat emelkedik.
    (Ha erdekli menjen a http;//www.bloomburg.com
    Kattintsa a Commodities aztan az energy-t.
    Talal ottan mindennek az arat).
    Az auto benzin meg $1.7439 ert. az is emelkedik. (Az is Gallononkent, ami 3.8 liter)
    Azt az arat fizeti az MOL. S adja el ottan 345 Ft-ert.
    Az igen magas persze,de vonja le abbol az ado osszeget.
    S nem felejtse hogy minden benzin kut mibe kerul mint az eredeti befektetese. Atlag, 20 evi befektetes visszaszerzeset szamitva.
    Talalom cikkeben csupan a pumpak fentartasanak osszeget jelezte. Ami csupan a vilanny koltsege, de mibe kerlt az ingatlan, az epitkezese, a felszerelesek, nem is emlitve a ‘termeszetvedelmi koltsegeik.
    Tudok hivatkozni egy 18-20 evvel ezelotti esetre, amikor csupan a termeszetvedelmi eloirasok betartasa $ 20 ezer US dollarba kerult minden eggyes pumpankent.
    Barki is lenne a toltoallomas tulajdonossa, annak eredeti koltsege valtozatlan.

    Persze hogy az arak ottan magasabbak, mert nagyon keves a konkurancia.
    Peldakent, ma delutan jottem haza a US 301-esen. Tankoltam egy forgalmas (Walmart) aruhaz toltoallomasan. $ 2.33 fizettem Gallononkent (1 Gallon=3.8 liter).
    Ot merfoldre tavolabb, az ures uton levo toltoallomas $ 2.47, de senki nem volt ottan tankolni.
    Ahol nincsen szabad versenyzes az araknak magasabbnak kell lenni. Az a maguk problemaja. Az tortenik Mezokovesden is.
    Minel tobbet kepes eladni, annal olcsobban kepes azt eladni, s jovedelme magasabb.

    Az elvtars az allamhatalom altali lehetosevel rendelte el az uzemanyag arak le-szallitasat. Az a politikai celjaik, az allamhatalom kifogasaval, az az igazi Szatalinista modszer.
    De azert maguk szavaznak majd rea. Hm?
    Belatja hogy mi csapdaba esett ?
    Vissza a multba, az amai gondolkodas ma is.
    Ugy soha nem erik utol a vilagot.
    Csupan a szabadversenyges hozhat jobb eletmodot!
    Nem a korlatozott !

  • B79! Agypusztító kommentjei miatt ugyan jobban illene a B52 nicknév (Little Boy). MOST sértegetem.
    Mert az ugyan miért sértés, ha azt mondom, hogy annyit tud az európai életről – konzervatív, kommunista, szocialista, szociáldemokrata, kereszténydemokrata, keresztényszocialista, soviniszta stb. nézetekről -, amennyit McCarthy szenátor idejében engedélyeztek. A legrosszabb sztereotípiákat erősíti, ami az európai emberek nagy részének fejében él egy USA-beliről.
    Nagy hangon beszél sötét hülyeségeket a sztálinista „cocilistákról”, korábban a hitlerista Németországról, ami Európát akarja gyarmatosítani. Veri a mellét, hogy 1 órai munkája árán tud 15 liter benzint elcseszni – elég baj, mert így sose tanulnak meg takarékoskodni az energiával. A fogukat képtelenek megmosni izomerővel, ahhoz is a konnektorba kell dugni őket, hogy működjenek.Légkondi zümmög a vécéjükben is, mert meghalnak, ha meleg van, de akkor is, ha leesik a hó. „Hó” persze kell a „fehér karácsonyhoz”, hát telifújják a pálmafát műhóval. Teliszarják a Földet műanyaggal, mert reszketnek, hogy baktérium ugrik rájuk, ha a pék megfogja a kenyeret. Lenézik, aki „nem dolgozik””, holott egy afrikai nő és férfi százszor annyit dolgozik, hogy vizet, élelmet, fedelet adjon a családjának, mint bármelyik floridai medencetisztító, vagy los angelesi segget rázó marketinges. Akinek az a dolga, hogy lenyomja az ilyenek torkán a műtejszínt, ami napokig kemény, meg a világító franszia Eifel-tornyot, mert az olyan műveltségi izé.
    Normális európai ugyan tudja, hogy nemcsak ilyenek élnek az USA-ban -, de elnézve legújabb elnöküket, félő, hogy egyre többen vannak. Legalábbis egyre hngosabbak.

  • @talalom
    😀 😀 😀

  • Belzebub:

    NE próbáld meg einstandolni a hivatásomat.
    Én állatgondozó vagyok a viccházban heheheheheehe
    De lehet hogy belépek az Új Magyar Gárdába.
    Ott mégtöbb az állat…

  • OIM* drága megint sokat karattyol maga.
    Még szerencse hogy nem sok értelme van amiket leír.
    Bár…ha lenne értelme, akkor sem lenne sok értelme.

    Inkább mennyen le legközelebb Kötsére és boruljon térdre Istenkegyelmébőlmiurunk előtt…a kézcsókot se felejtse el !
    (Ahogy sokan mások is megteszik.Mert megérdemli.)

  • Talalom:
    B79 valóban próbálja kipusztítani az értelmet sűrű agymenéseivel.
    De..ahogy elnézem…a hatás leginkább saját koponyájában mutatkozik leginkább…

  • 6.00 Alma, szomorú vagy nem szomorú, de ez szinte törvényszerű. A Gyurcsány/Juhász féléktől herótjuk van, a napos oldalra még nem jutottak fel, a szociknak már a nevük is előítéletes…, egyszerűen nem marad más párt! S hogy hülyéskedjek: aki pedig netán bal-liberáliskodni akart volna, az meg a KMH-on a (G-vel kezdődő) kommentelőktől riadt el ettől a kalandtól egy életre …

  • Miért lenne törvényszerű?

    1. mi baja van Juhásszal, Gyurcsánnyal egy fiatalnak?
    2. miért előítéletes egy fiatal a szocik iránt?
    3. mi baja egy fiatalnak van a liberalizmussal?

    Ja, hogy „a napos oldalra még nem jutottak fel”… Mi dolga egy fiatalnak a saját napos oldalával?

    Egy fiatalnak rendszerint ideáljai vannak. Ezek szerint az ő ideáljuk a napos oldal, meg a rasszizmus? EZ VOLNA A TERMÉSZETES?

  • TALALOM,Talalom, sajnos nem talalt semmit soraival.

    Sot, mivel hogy elobbi cikke eleg ertelemes es logikus modon kozelitette meg az MOL sikeres uzleti mukodeset.
    De az utobbi hozzaszollasat, keptelen lennek „hozzaszollasnak” velni.
    Csupan ossze-vissza ugralo alanyokrol alanyokra, minden osszefugges es ertelem nelkuli ,de teljes gyulottel telt sorokat irt. Semmi mast.
    Azt tukrozi sorai.
    Mivel semmi alanyt, semmi ertelmet nemm tett, hat reagalas sem letezheto.

  • Legfőképpen pedig: hogy lehet egy fiatalnak ideálja a rend és a tekintélyelv? Fából vaskarika.

    Szerintem nem igaz, hogy a fiatalság Jobbikos, vagy pedig máris félrevezette őket a hazug propagandagépezet.

  • Maguk minden adatokat, minden esemenyeket, csupan tudatlansagnak es ostobasagnak velnek nem csak a vilag olaj es energia elletasan, de meg a sajat MOL vallalatukat is cafoljak, sot valotlan es ostoba allitasokkal vadoljak.

    A teny az hogy MOL magyroszagon mukodo leg sikeresebb es leg jovedelmezobb valalta.
    S nem csak ottan, de vilagszerte reszesse az olajipar mukodeseben.
    Egy kilenc billio dollaros valalat. Magan valalat, ill. reszvenytearsasag. A magyar allam 24%-at tulajdonozza az ossz reszvenyeinek.
    MOL 2 ezer tolto-allomast tulajdonoz kozep-kelett es a Balkanon.
    Igen progressziv minden technikai vonalokon is.
    Elobbiekben egy Osztrak valalat probalkozott az u.n. unsoliciteted modon, amit gyakran mint „hostile-takeover”-kent nyilvanitva. Az amit az EU-i Comission vizsgalt-ki.
    S nem az elnokenek az allitolagos 10 millio Euros penz-mosasat.

    Barmelyuknek lenne valami esze, javasolhato befektetni az MOL-reszvenyeibe. Ara ma eleg jo, olaj arak emelkednek.
    Sot 29 ezer + reszvenyek ajalnva ma.
    Lassuk milyen eszsek maguk !

  • Bendegúz 79!
    Azt kérem mind a cikkben, mind a hozzászólásomban a lényeget értse meg,és ne üzemanyagárakról vitatkozzunk feleslegesen!

    Geyza meg ne hivatkozzon „értelemre” olyan,akinek esze sincs,vagy
    ha volt már rég elitta…..A gyógyszert nem alkohollal veszik be
    a „normális” emberek…….

  • Ms.Boda soraira;

    Ms.Boda, Ms.Ratesi cikke csupan az ottani energia es az auto-uzemanyag vasarlasi lehetosegeirol es annak ararol jelentette.

    Remelve belatna hogy az energia ellatas ma nem csupan egy Mezikovesdi ugy, hanem egesz-vilag jelentos kerdese hogy az emberiseg mi formaban es kovetkezmenyek alatt lessz kepes elni ezen evszazadban. Az mindenkit erint egyenloen bar hol is elnek !

    A maguk MOL energia (olaj es gaz) vallalat nemzetkozileg mukodik, s igen jelentos ,sikeres ,technikailag igen progresszive es jovedelmezo.
    MOL magan vallalat, az az reszvenyvallalat. Az allm 24% at tulajdonozza. Ami azt jelenti hogy jovedelme 24%-a az allmkincstarba fizeti. Tehat a jovedelme jo resze is a nemzetet serkenti jobb eletmodra.

    Ugya az energia, olaj, foldgaz,mint minden kozszugsegleti anyagok ami elkerulhetetlen a vilagon, vilagpiacion folyositva. Az araik is a vilag-szuksegletik altal befolyasolva.

    Barkinek is ketelekdese lehetne abban, adtam tobb web-cimeket (de rem sok letezik)ahol a sajat szemvel olvashatjak az adatokat. Tehat NEM magan elkepzeleseket irok.
    Tanuljak inkabb, az jovedelmezobb is lehet szamukra, mint engem szidni durva pocskos modon .

  • OIM*
    Akkor te miért iszol mindig rá a nyugtatódra ?
    Ahogy írsz valami ilyesmi tűnik ki.

    *OIM = Oldal Idióta Macája

  • ISTVAN Nagy
    2017 november 20
    6:36 de.

    6.00 „Alma, szomorú vagy nem szomorú, de ez szinte törvényszerű. A Gyurcsány/Juhász féléktől herótjuk van,…”

    Tulajdonképpen miért „törvényszerű” túl azon, hogy fiatalabb korában általában hajlamosabb az ember fia/lánya egy kissé a szélsőségesebb elemek felé fordulni, mert sok mindent nem ismer még, nem lát át, esetleg vágyik valamiféle extrém dologra – van aki ezt letudja a sportban, saját életcéljainak elérésében – de valószínű, hogy fiatalon talán vevő mindarra ami nem konzervatív! Ez persze nem általános (hál’Istennek) így nem is minden fiatalra jellemző – azonban tagadhatatlan, hogy van egy réteg aki valamiféle önmegvalósítást, és kitörési lehetőséget lát a szélsőségesekben. Ennek oka lehet sok minden, leginkább önbizalom hiány, kiforratlanság vagy egyszerűen a történelem még nem eléggé ismerése! Az sem véletlen, hogy a legtöbbjük pár év múlva általában másként áll a dolgokhoz, másként nyilatkozik, mást gondol. Egy részük megmarad az elképzeléseinél, mások azonban egy idő után egyéb szempontok szerint mérlegelnek.
    Gyurcsányból/Juhászból stb pedig szerintem Önnek van „herótja” és mint ilyen, hajlamos azt általánosítani. Valójában azonban egyetlen személy ill. politikai formáció iránti ellenszenv sem magyarázza, hogy bárki is beleszaladjon olyan elképzelésekbe, amelyet egyébként nem tenne! Hogy mely oldalt tartja Ön „naposnak” az nem derült ki(vagy csak nekem nem) ahogy az sem, miért lennének a ma fiataljai előítéletesek a szocialista vagy liberális eszmékkel szemben – azt gondolom, ez is inkább a saját alapállása, melyet előszeretettel gondol bele mások, kivált a fiatalok „viszonyrendszerébe.”

  • Geyza!

    Dugulj már be nem szedek nyugtatót,veled ellentétben normális vagyok és a napi egy két pohár sör evés után,még nem veszi el
    az eszemet,ami neked eddig sem volt….!
    Vedd már észre,hogy senki nem kíváncsi rád!
    Befejeztem!

  • Amúgy többnyire ásványvizet és 100%-os gyümölcslevet iszom,talán
    te is kipróbálgatnád pia helyett……!

  • Bendegúz79!

    Se a jobb,se a baloldali szélsőségeseknek nincs szerencsére
    semmi esélyük,az emberek többsége ugyanis normálisan méri fel
    a helyzetet(a múltat….,a jelent és a várható jövőt)!

  • Besancon!

    Amúgy nem szerinted a „hatalom”,hanem egy normális ember intézkedett a helyiek érdekében,történetesen fideszes,na ez piszkálja egyesek csőrét…. „Rém” kellemetlen….Sebaj!majd lenyugszanak!

  • Boda Marcsi
    2017 november 22
    4:29 du.

    Édes Istenem Marika néni. Dehogy az a baj. Az a baj, hogy újra itt vannak az elvtársak, pedig 90-ben elvileg rendszert váltottunk többek közt éppen azért, hogy ilyenféle dolgok ne történjenek többé – de ez az elmúlt 7 év kormányzása mindent szépen visszacsempész az átkosból. Ez cucializmusban volt divat, hogy a Párt embere odaszól, odahat, nyomást gyakorol kénye kedve szerint, csak mert pozícióból megteheti. De látom, hogy Önnek nagyon hiányoztak az elvtársak ’90 óta, és el kell Öntől fogadni, hogy oda van értük.

  • OIM* még nem tudja hogy a ” 100 %-os gyümölcslé ” miből készül valójában.
    (Ez a túlhajszolt kőolaj származék-fogyasztás is egyik forrása lehet agyi elgyengülésének )

    *OIM : Háát..igen : )

  • Idd a sörödet szépanyám. Csak aztán ne az enberek között büfögjed fel a habot heheeeheehehe..
    még elokádják magukat.

    ( Egy idős jóasszony aki sörtől bűzösen tántorog kifelé a kricsmiből. )

  • Geyza!
    Eltűnt a hozzászólásom,még egyszer:Veled ellentétben keveset iszom,nem böfögök mások képébe,(volt gyerekszobám) ahogy a kocsmában te szoktál…,100 %-os ellenőrzött , drágább üdítőt iszom,itthon is csinálok gyümölcslevet (turmix),telik a megdolgozott nyugdíjamból
    Egyébként már a közölt képed is delériumról árulkodik,önkritika?
    Ne válaszolj,igyál tovább!

  • Szegény HunCanada néni,vagy bácsi?!
    Részvétem….Az elvtársakkal csak a magához hasonlók szimpatizálhattak,szerencsére eltűntek,vagy éppen kétségbeesetten
    próbálnak fennmaradni,szerepelni……kevés sikerrel,szerencsére,
    meg ugye a fideszes Tállai nem elvtárs,ha jól tudom!
    Na jó film megy,csak benéztem,de minek?……

  • Amúgy Tállai 1998-ban lépett be a Fideszbe,előtte régebben az
    azóta megszűnt MDF tagja volt……mindezt a gyengébbek kedvéért,akik
    ugye ezen a fórumon többen is vannak…..!
    Ha szoci lett volna bármikor is,most nem lehetne ebben a pozícióban!!!!!4

  • talalom
    2017 november 20
    8:30 du.
    Én nem élek Amerikában, de ahogy te lefested az ottani embreket és életet, emlékeimbe jön, az a komcsi propaganda, amit mindig hallottunk és olvastunk anno az amerikaiakról.
    Ha hiszed , ha nem, én negyra becsűlöm az ottani népet.
    Egy hatalmas ország és főlakoságuk a bevándorlókból ered.
    Valamikor indiánok éltek csak ott. Viszont,az indián nem dolgozik, még ma sem. Tehát, ami Amerikát naggyá tette a bevándolrók munkája és értelme vitte az első helyre a világban. Azt is elmeséltem már, hogy egyszer egy tengerparti városban vacsoráztaam, és mglepett a vendégek szerény öltözéke a rangos vendéglőben, ami bizony elég drága hely volt. A férfiak kockásingben vacsoráztak és nem volt semmi „rangoskodás” bár a számla nem volt kevés.

    Szerintem, ott az emberek nem rangoskodnak, hanem igen erősen dolgoznak, nem csak fizikailag, hanem szellemileg is.
    A szocializmus „egyenrangusága” ott látható a legjobban a világban.

  • Nehazudozzál kisboda Tállai efftass a nyolcvanas évek közepén lépett be az MSzMP-be a felesége még kongresszusi küldött is volt.
    Igazi komcsi család.
    (Azért nem írtam kommunistát mert az egy másik kategória.)

    Kisboda te is komcsi voltál nem ?
    Másképp hogyan érhetted volna el sekélyes karrieredet abban a harmadrendű szakiskolában ahol áskálódás és s..ggnyalás révén kerültél a szertárosi funkcióba ?

  • Annyi esze van ennek a nőnek mint egy marék molylepkének.
    És ez okítgat itt magasan képzett embereket…

    Igen OIM* rólad írok.

  • Marika néni! Mire alapozza azt amit mond velem kapcsolatban? Mi az, hogy „magához hasonlók?” Közöm nincs az elvtársakhoz, soha nem is nyilatkoztam ilyet amiből ennek kicsiny árnyalatát is leszűrhette volna (mondja meg mire alapozza, ne csak a szája / keze járjon amikor hazudozik).
    Én, bár fiatal voltam akkor, de pont azért váltottunk rendszert, hogy az úgynevezett elvtársak, elhúzzanak a Pi…csába. Erre itt van ez a NER, ez a Fidesz kormány amely visszalopja őket szépen csendben a fű alatt, Tállaik, Németh Szilárdok, Hollikok, Semjének formájában, miközben egypártrendszert épített ki, ahol minden hatalmi ágazatban a saját embereit ültette, így ellehetetlenítva az ország demokratikus berendezkedését és a jogállamiság alapjait. Ahogy Orbán ezt aposztrofálta „illiberális” autokráciát épített ki.

    Következő hozzászólására (3:59 du.) pedig megint csak azt mondom, hogy Te jóságos Istenem, Marika néni. Most viccel, bolondozik megint szokása szerint? Nem Tállai múltja elvtársi, hanem a tempó, a habitus, a modell. De ha már pártagokat hiányolt, akkor teljesítem kívánságát ezen szemszögből is, ne aggódjék szemezgessen az „aranyifjú” fideszesek, fidesz közeliek nem teljes névsorából.

    Járai Zsigmond – MSZMP-tag

    Matolcsy György – MSZMP-tag

    Martonyi János – MSZMP-tag

    Pintér Sándor – MSZMP-titkár

    Schmitt Pál – az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban

    Hoffmann Rózsa – MSZMP-tag

    Mikola István – MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke

    Stumpf István – MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke

    Fónagy János – MSZMP-tag

    Vonza András – MSZMP-tag

    Ligetvári Ferenc – MSZMP-tag

    Chikán Attila – MSZMP-tag

    Boros Imre – MSZMP-titkár

    Turi-Kovács Béla – MSZMP-tag

    Harrach Péter – MSZMP-tag

    Kerényi Imre – MSZMP alapszervezeti titkár

    Pozsgay Imre – MSZMP PB-tag

    Szűrös Mátyás – MSZMP KB-titkár

    Boross Péter – MSZMP-tag

    Balogh Gyula – MSZMP-tag

    A Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) tisztségviselői voltak:

    Orbán Viktor – gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár, majd Soros tanítvány.

    Varga Mihály – KISZ-titkár

    Rogán Antal – KISZ-titkár

    Deutsch Tamás – KISZ-titkár

    Szóval van honnan meríteniük így is meg úgy is a Fideszéknek „elvtársiasságból”, ne aggódjék, úgy is ezt a habitust szereti.

    Jó Szulejmán nézést Marcsi néni.

  • Kedves Figyelő! Ugye tudod, mit jelent a „sztereotípia”? Merthogy azt írtam: B79 a legrosszabb sztereotípiákat erősíti, ami az USA-beliekről él: öntelt és ostoba.
    Egyébként nagyon beakadt nektek ez a „nem dolgozik”. Mitől „dolgozás” az, ha valaki belégeket lajstromoz a felhasznált krétákról? És miért „nem dolgozik” az, aki csak a két gyerekét eteti, gondozza, esetleg még az idős felmenőit is támogatja? Ja, hogy az utóbbinak nincs elszámolt munkabére? Elég baj.

  • Talalom 8,30 / Figyelő 4:13 E témában ajánlom szíves figyelmükbe:

    Oliver Stone: AMERIKA ELHALLGATOTT TÖRTÉNETE könyv és dokufilmet.

    Megjegyzem,hogy ez szinte mindenben Talalom igazát támasztja alá.

    Figyelő viszont szövegével megerősíti saját rasszista előítéletét

    .

  • Bendegúz 11.10

    Megmondaná nekem kérem, hogy az USA-ban létezik e . á l l a m i . többségű, azaz állam tulajdonában lévő . d ö n t ő
    . r é s z v é n y p a k e t t e l . olaj, vagy más nyersanyag kereskedelmi részvénytársaság ?

    Éppen ezen a többségen van tehát a hangsúly, amit maga joggal nevez sztálinistának…

    .

  • Hun Canada:OIM*-nak te magyarázhatsz bármit.

    Nomen est omen :
    *OIM = Oldal Idióta Macája

  • És akkor mi van?sokaknak a beosztásuk folytán be kellett lépni
    a pártba,de ahogy tehették ki is léptek és nem követtek el bűncselekményeket,mint több még mindig szabadlábon lévő szoci…
    Amúgy „agymosott”(degenerált) Geyza?
    Én tanultam,nem képtem be a pártba és egy jónevű iskolában voltam
    gazdasági vezető!

    Sokaknak a munkakörükhöz előírták a párttagságot,mmajd amikor lehetett kiléptek,és nem lettek bűnözők,mint sok szoci.
    Egyébként engem is agitáltak(akkor még belső ellenőr voltam egy másik iskolában,de udvariasan kitértem.az igazgató normális volt…..
    Bunkó Geyza meg a kocsmában tanult….

    Tanultam,bizonyítottam,így voltam 20 évig gazdasági igazgató
    Pest egyik legnívósabb szakközép iskolájában!

    A

  • Egyébként levontam a konzekvenciát,nagy az Isten állatkertje….
    olyanok próbálnak sértegetni,akik semmire se vitték szegények!
    és most sem számítanak…..
    Részvétem!
    Egyébként Tállai MDF-es volt utána lehet nézni…..

  • Egyébként hosszú ideje szólok hozzá a fórumhoz,és aki ezek után
    komcsinak,vagy szocinak tart,hát az valamikor biztosan szakma nélküli bunkó pártitkár lehetett,most meg pechjére senki,aki a lecsúszott baloldal fanatikus híve…nagyon szánalmasak,észre
    vehetnék végre!
    na lapozzunk,én megértettem a baloldal „sirámát” a cikk lényegét!

  • OIM* nagyon védekezik DDDDDDDDDD
    Tehát mégis lehet benne valami.
    A kis komcsi áskálódó bürokrata nyanya abban a lepukkant iparitanuló iskolában.

    *OIM= Mit ismételgessem hiszen tuggyuk 😀

  • OIM*
    Azt látjuk hogy állandóan hozzászólsz, bár fingásod sincs miről van általában szó.

    De hidd el : kár a motalkóért, amint Benedek művészúr mondá egy régi kabaréban.

    Mindenkinek jobb lenne ha szépen lecsitulnál, magadnak is meg spórolnád a napi idegbajt.

    *OIM = Oldal Idióta Macája.

  • Fanatikus,értetlen kötekedőkre és bunkó,primitív alkoholistára nem
    pazarolom az időm,magukat minősítik!
    Jobb,tartalmasabb programom van szerencsére!
    Na pá,további jó őrjöngést……

  • Besancon:
    „Tulajdonképpen miért “törvényszerű” túl azon, hogy fiatalabb korában általában hajlamosabb az ember fia/lánya egy kissé a szélsőségesebb elemek felé fordulni, mert sok mindent nem ismer még, nem lát át, esetleg vágyik valamiféle extrém dologra – van aki ezt letudja a sportban, saját életcéljainak elérésében – de valószínű, hogy fiatalon talán vevő mindarra ami nem konzervatív! Ez persze nem általános (hál’Istennek) így nem is minden fiatalra jellemző – azonban tagadhatatlan, hogy van egy réteg aki valamiféle önmegvalósítást, és kitörési lehetőséget lát a szélsőségesekben.”

    Tisztelt Besancon:
    Egy ősrégi, 13 éves kis irományra hívnám fel a figyelmét. A szerzőnek nincs mindenben igaza (nem is szólva arról, hogy az akkori időkhöz képest sok minden alapvetően megváltozott), de szerintem érdemes egy kicsit elgondolkodni a cikkén.
    https://mno.hu/velemeny/szegeny-naci-gyermekeink-606014

  • OIM* Hát akor ne gyere többé ide.
    Megnyugtatlak nem fogsz hiányozni senkinek, leszámítva a helyi nyilasokat.
    (Neocsárli , HUNT* és hasonlók)

    *OIM = Oldal Idióta Macája
    *HUNT= Humor Nélküli Tóthpéter

  • Még szidja valaki a magyar egészségügyet,ahol akkora fejlesztés
    volt,hogy az elmeosztályon,meg az elvonón is van internet…..és
    és a szerencsétlen ápoltak akarják megszabni,hogy ki is netezhet……

  • Tóth Péter és a többi normális!
    Nem kell aggódni ,egyesek hülyesége ilyen távolról(netről)nem fertőz…meg abba is bele kell nyugodnunk,hogy hol nácik,hol komcsik,szocik vagyunk (a hozzászóló(k..) állapotától függ!

  • Ja mellesleg maradok és remélhetőleg a többi normális is,különben
    nagyon unalmassá, egyoldalúvá(kerekasztallá) válna ez a többnyire
    hiteltelen állításokat közlő fórum!
    Amúgy moderálni azokat kellene,akik a csökkent szellemi színtűk mellett még közönségesek,sértőek is….csak észre kellene venni!

  • FORTIMBRAS
    2017 november 24
    4:41 de.
    Talalom 8,30 / Figyelő 4:13 E témában ajánlom szíves figyelmükbe:

    Figyelő viszont szövegével megerősíti saját rasszista előítéletét

    .Nagy szivességet tenne, ha beirná, hogz „mitől lettem raasszista”?
    ű
    Mágis szeretném tudni.

  • Figyelő!

    Oda se neki,itt több „sérült” is van…..akik hol „volt” komcsinak,hol rasszistának,nácinak minősítik ugyanazt a személyt,kínjukban csak erre képesek szerencsétlenek azokkal szemben,akik más
    véleményen vannak!

  • Boda Marcsi
    2017 november 27
    12:24 du
    Már máshol megirtam, hogy kommunizmus ellen voltam 17 éves koromtól.

  • Figyelő kérdezi tőlem, hogy az én 4,41-es bejegyzésem szerint

    „mitől is lett Ő rasszista ?…”

    Hogy mitől lett rassszista azt én nem tudhatom, de viszont a
    4:13-as kommentjének

    „az indián lustaságról, illetve az amerikaiak híres szorgalmáról”

    ott kifejetett néhány mélységesen előítéletes mondata mégiscsak ezt a tényt látszik igazolni… 🙁

    .

  • A GYENGÉBBEK(vannak páran..)kedvéért,:aki nem kommunista,vagy
    szoci az nem jelenti azt,hogy rasszista,vagy náci,csupán
    egyszerűen normális ember!
    Szerencsére a többség ide tartozik!
    Remélhetőleg felfogják?…

  • OIM* ebben igazad lehet..
    Téged már nem kell megfertőzni.
    Ahogy elnézlek a kergemarha kórosak hozzád képest sehol nincsenek.

  • Itt van hogyan lehet felismerni az OIM*-féle kergemarhákat :

  • FORTIMBRAS
    2017 november 29
    5:35 de.
    Miért vagyok én rasszista, ha az igazságot megirom. Voltam indiánoknál, sőt volt egy indián „barátom” is akivel sokat beszélgettem. AZ igazság, az, hogz ők vadászni és halászni jártak régen. MIota az állam olyan jóságos és milliókat ad nekik, hogy ne panaszkodjanak, azóta más a helyzetük. Ők NEM hajnlandók a rezervátumukat elhagyni és a fiaatlok csak isznak, de sokat.

  • Érdekes…..?

    Megint nem jelent meg a hozzászólásom,de röviden megismétlem.

    MODERÁLVA.———–

    (Azért nem jelenik itt meg, mert az ellenzék lecsótányozása sztálinista tempó. –A szerk.)

  • Nocsak az tény ,hogy Geyza „ellenzék”,de aki leökröz egy más véleményen lévő hozzászólót és rendszeresen,primitív módon provokál az nem számít?
    Attól,hogy balliberális a fórum,még tiszteletben tarthatnák a
    kulturáltabb (esetleg nem egyetértő ..)hozzászólók jogait is egy
    provokatív alkoholistával szemben!
    de már semmi nem lep meg!
    Nem „sztálinista” tempóról,hanem jogos visszavágásról van szó!

  • Amúgy a fórum javára válna,ha végre igazságosan,azokat tenné helyre,akik ordenáré módon sértegetnek rendszeresen másokat!
    El kéne ezen gondolkozni…
    A „moderált”véleményem fenntartom!

  • Egyébként nagyon vicces,hogy egy közismerten jobboldali hozzászólót sztálinista módszerekkel vádol egy közismerten
    balliberális fórum……!

  • Geyza!

    Ne aggódj,te vagy a „krémje” a fórumnak,ugyanis moderálták a sorozatos primitív,provokatív sértegetésidre írt válaszomat,amelyben én is
    egy állathoz hasonlítottalak…amit nem közöltek le,de remélhetőleg kitalálod?

  • Azért szerencse,hogy a „lényeget” nem törölték,így nem kell találgatni,hogy melyik állatra gondoltam……a véleményem meg
    ezek után könnyű kitalálni,annak akinek van némi esze…!
    Részemről szeretném befejezni a szócsatát és ezután ha lehet mindig a közölt
    cikk tartalmához hozzászólni,így lenne normális!