Várszegi Asztrik távozik, az üzenete marad

2017 november 20 7:03 du.9 hozzászólás

A Pannonhalmi Bencés Főapátság éléről távozik Várszegi Asztrik. A főapát Szent Márton ünnepén jelentette be lemondását. Búcsúbeszédében, amelyet a Kisalföld idéz, azért közreadott néhány olyan gondolatot, amely könnyedén túlmutathat a főapátság kerítésén. Ahogy a lemondás gesztusa is.

Márton püspök annak idején a szegények pártfogójává szegődött. Ahogy Jézus sem a gazdagok kizárólagos megváltójaként teljesített küldetést ezen a sártekén. Nem Jézus hirdette a vagyon alapján való megkülönböztetést, és aligha az ő tanaiból volt levezethető a búcsúcédulák intézménye sem. Ahogy, néhány politikustól eltérően, azt sem hirdette, hogy a gyermek megkülönböztetendő, illetve megkülönböztethető a szülők együttélésének módja alapján. Akkor is, ha különben a gyermek megbecsült családtagként, szeretetben nevelkedik. A főapát szerint „Márton nem csupán a Kr. utáni IV. században, hanem a mi XXI. századunkban is időszerű, mert a szegények, kiszolgáltatottak sokasága és valósága mindig kihívás”. Amihez hozzátehetjük, hogy sajnos a gyermekek szegénysége sem időszerűtlen. Mert a szegénységben felnövő, szegénységhez szocializálódó gyermekek száma is egyre több. A különböző kimutatások szerint hazánkban is.

Ez lehet kedves az önzés kormányának, de messze nem azonos azzal, amit Jézus tanított. Akkor sem, ha a kormányban van olyan politikai képződmény, amely magát kereszténynek nevezi. De akkor sem, ha a szociális gettóképzés politikáját megvalósító országvezetés hangosan üvölti magát kereszténynek. Ellentétben a pápával, aki november 19-ét a szegények világnapjának nyilvánította. A szegényekének. Nem az ilyen, vagy olyan szegényeknek, hanem a nélkülözőknek általában. Igaz, a lelki szegénység, a diszkriminatív embertelenség, alapján a hazai kormány is nyugodtan tekinthetné a saját világnapjának. Akár Erdő Péter, a menekülteket annak idején megvető, kiszolgáltató, illetve kizáró pap ajánlásával. Azonban Ferenc, az Orbán-Erdő párostól nyilvánvalóan elhatárolódó, pápa aligha erre gondolhat.

Ahogy emlékezhetünk: Várszegi Asztrik annak idején, a szükség idején, az apátság kapuinak megnyitásával üzent. Erdőnek, a kormánynak, és a keresztényeknek. Azt, hogy a kereszténység a cselekedeteken és nem a lózungokon keresztül nyilvánul meg. Most, a főapát lemondása kapcsán, kicsit nehéz nem gondolni arra, hogy némi politikai nyomás is közre játszhatott a döntésben. A hívők egyfajta kiéheztetésével bármikor zsarolható az, akinek a hithez való hűsége nagyobb, mint a kedv a politikai keresztények talpának nyalásához. Ha pedig elindul egy utólagos karaktergyilkolászás, akkor biztosak is lehetünk abban, hogy Várszegi útban volt az Orbán-Semjén páros fémjelezte társaságnak.

De addig, ellenkező gondolatok igazolása híján, vegyük komolyan a közölt indokot. Azt, hogy 27 év után időszerűnek látja a fiatalítást. Ami önmagában is példamutató hozzáállás lehetne nem egy vezető számára.

9 hozzászólás

 • Napjaink egyik nagy hőse. Érdekes lesz látni, hogy néhány “renegát” társa is talán követi-e? Vagy csak a tisztogatás kiterjed másokra is… Bár ez veszélyes lenne a hatalomnak, azonban húztak ők már ilyeneket – büntetlenül – éppen eleget.

 • “A bencés közösség 1991-ben választotta meg Asztrik főapát urat legfőbb elöljárójának, és ezt a bizalmat már két ízben, 2000-ben és 2009-ben megerősítette. Várszegi Asztrik főapát úr a legutóbbi bizalmi szavazás után, tehát 2009-ben kinyilvánította a bencés közösség előtt szándékát, hogy 2018 elején, a harmadik főapáti ciklus végeztével vissza kíván vonulni az apáti szolgálatból” – áll a szerzetesek közleményében. Az új főapátot jövő januárban vízkeresztkor választja meg a bencések közössége, a döntést a Vatikánnak kell jóváhagynia.
  A volt főapát, küldetését, Pannonhalmán, továbbra is új feladatokkal, nagy energiákkal fogja szolgálni !

 • @Miklos Banfi
  Alig várom keresztény fórumtársaim véleményét… 😀

 • Miklos Banfi
  2017 november 20
  10:19 du.

  A kora miatt is tényleg visszavonulhatott. De igen. A korom miatt túl sokat láttam, hogy az ilyen hirtelen elhatározások mögött politikai tisztogatás, nyomásgyakorlás áll.
  Márpedig Várszegi elég nyilvánvalóan ment szembe az Orbán-Erdő féle álkereszténységgel

 • Tisztelt Simay úr !
  Meglepetéssel olvasom a katolikus Egyházzal is foglalkozó (viszonylag) visszafogott cikkét. Első felbuzdulásomban elküldtem azt idősb barátomnak Asztrik főapát úrnak. (Még előfordulhat, hogy meghívja Önt egy kis tereferére!) Ugyanakkor felhívtam figyelmét a kanadaihirlap.com -ra, különös tekintettel az ön blogjaira. A Főapáturat itthon is sokan liberálisnak tartják, ezt nyilván kikérné magának. Ő csak egyszerűen normális ! Üdv’ , -n.i-

 • A Bumm szlovákiai online újság címében olvasom:
  “…Kitüntette a főapát Halzl Józsefet, és bejelentette lemondását…”

  Csakis ez késztetett a reagálásra. Halzl József a Rákóczi Szövetség elnöke, mely több mint 20 éve menti a felvidéki-szlovákiai magyarságot!

  Néhány éve Kövér lászló köztársasági elnök adta át HJ-nek a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje polgári tagozatának kitüntetését, idén a Bethlen Gábor Alapítvány jutalmazta a Rákóczi Szövetséget Teleki Pál érdemrenddel.
  A két Fidesz kitüntetés mellé ez az apáttól kapott mindenképp megerősíti a párttól kapott kitüntetések értékét, pedig Halzl József előtt nincs miért fejet hajtani, csak azok tisztelegnek előtte, akik nem ismerik a valódi énjét, és azok, akik tudják mit művel lassan 2 évtized óta, de megfelelt és megfelel nekik.
  Halzl József Duray Miklós után a 2. számú vétkese Zoboralja szakadékba juttatásának, röviden ennyi!!!
  A Teleki Pál érdemérem után bővebben kifejtettem a véleményem, miért nem érdemel kitüntetést:
  http://zoboralja.sk/a-rakoczi-szovetseget-a-felvideki-magyarok-erdekkepviseleteert-dijaztak/
  Én rég kitiltottam volna Zoboraljáról, a kitartott szolgáival annyi kárt okoztak nekünk, hogy a legvadabb magyar gyűlölő szlovák nacionalisták egész regimentje 100 év alatt nem okozna annyi kárt, mint Halzl József és csapata!!!

 • Nem kereszteny forum tarsi iras.-
  es hogy elhizott a kolostorban mi?

 • slapaj
  2017 november 21
  1:24 de.

  “áll a szerzetesek közleményében. ”
  Egy nappal a történtek után….
  Amit úgy adtak hírül ott és akkor, hogy “hirtelen” jelentette be a visszavonulást.

 • ISTVAN Nagy! (2017 november 21 6:34 de.)

  Nem is tudod, mennyire megnyugtattál.

  Ha a normális ennyire összekavarható a liberálissal, akkor ezt a liberálisok igen-igen nagy örömmel nyugtázzák. (… és ezt én nem kérem ki magamnak …). “Oszt jó napot!”

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.