Radikális vendégszeretet

2017 november 27 12:09 du.36 hozzászólás

Jézus személyesen is megtapasztalta a kirekesztést. A betlehemi fogadós elutasításával veszi kezdetét az az út, amely végül a kereszthez vezet. Jézust csaknem mindenki elhagyott aki azt állította, hogy szerette. Ma sincs ez másképpen, amikor oly annyi kapút bezártak Krisztus előtt. Egyszerűen nincs hely menekülteknek. Nincs hely hajléktalanoknak és családjaiknak és azoknak sincs hely, akik fogyatékkal élnek, esetleg betegbiztosítás nélkül, illetve azoknak akiknek gender identitásuk nem tölthető be rendes kis sablonokba. A félelemmel táplált kirekesztés egy erős ellenség, amely Jézust, Isten fiát is kínozza.

Advent idején felkészülünk befogadni azt a gyereket, akinek a világ nem talált helyet. Ezt ma úgy tesszük, hogy saját életünkben teremtünk számára otthont. Advent és Karácsony alatt joggal ünneplünk, hiszen milyen lenyűgöző, hogy Isten közöttünk járt! Milyen gyönyörű az inkarnáció misztériuma! De amikor az ünnepek befejeződnek, vajon marad-e még hely Krisztus számára? A háborúk folytatódnak és annak áldozatai lebombázott kórházakkal és lezárt határokkal szembesülnek. Az előítéletek távol tartják a kisebbégi közösségeket és az LGBTQ embereket a hatalom központjaitól.

Jézus arra emlékeztet minket, hogy a keresztény tanítványság egy olyan mozgalom, amely a perifériák felé visz minket, szolidaritást vállalva mindazokkal, akik a peremre lettek szorítva. Jézus születése azt is tanítja, hogy áldott helyek ezek a perifériák. Amikor Krisztus visszatér, a központ ki lesz üresítve, a világi hatalom pedig ki lesz utasítva. Isten lesz az új központ és magához hívja majd a peremen élőket.

Rachel Schmidt és Robert Shine

(Fordította: C. Adam)

*

A fenti írás a „How is the Christ Child urging me to practice radical hospitality in my life” című reflexió részleteit mutatja be. A reflexiót a Pax Christi USA nevű római katolikus karitatív szervezet publikálta angolul.

(A Pax Christi Washington DC-ben idén márciusban.)

36 hozzászólás

  • Ez mind igaz, de Krisztus tanitásai szerint, az önvédelemre is tanitott.

  • Megszívlelendő sorok. Köszönet értük!

  • „Az előítéletek távol tartják a kisebbégi közösségeket és az LGBTQ embereket a hatalom központjaitól.”
    Mit akarhatnak az LMBTQ..XYZ emberek a hatalom központjaitól?
    Megváltoztatni a normalitást? Több pénzt a reklámjaikhoz?
    A közösség finanszírozta műtéteket?

  • Az emberiseg onzo, gyarlo es kegyetlen magatartasai sokkal erosebbe valt barmi szellemi,ideologiai elveknel es hiteknel. Sot, mint a tortenelem adatai bizonyitjak meg a vallasok es ideologiak is aldozataiknak esetek az emberi gyarlosag es onzesnek.

    Az letezik hasonloan minden vallasokban is. A Keresztenyizmus szektaik kozott allnadoan ment a verszenyges, s az ellenzekeskedes is. A multban meg a verontasok is. Az Iszlam hit kovetoi, megallas-nekul nem kepesek a verontasok zomei nelkul kovetni vallasukat. De meg az igen kis szamu Izraelita hitben is megy az hasonloan. A pelda tortent ismetelten itten a KMH sorain. Mar emlitettem elobbi megjegyzeseimben, Karaita hitemet. Ami ma is egy nem-rabinikai hit. Az az nem vetik ala magukat sem hituket a kozponti rabbik velemyei es hatarozataiknak.

    S jo-nehyszor, minden magat zsidonak vallo hozzaszollo igen erossen kritizalt engem azert. Meg „Izraeli” es „Miklos” is, a legcivilizaltabb hozzaszollok itten. Masok meg teljes ellenseges modon tamadtak tobbszor.

    De mint mar nehanyszor, es hangsulyozva tettem azon tenyt, hogy az emberi leny a Foldon amely nem csak a Fold minden termeszeti, ecologiai, sot minden elolenyeket, allat, noveny, sot meg sajat embertarsat is celzatosan es tudatosan kihasznalja es pusztitja, de nem sajat letenk fentartasa erdekeben, hanem onzoen az anyagi jovedelme es on-dizsoito celjabol.

    Meglepoen, tobb olvasok azt csupan „ember gyulolo” magatartasnak, es a „ragadozo allatok” magasztalasnak veltek.

    Tehat hogyan varhatna, vagy remlehetne az emberiseg, meg imaik alapjan is, hogy az emberiseg valaha is emberi magatartast gyakorolna embertarsai irant? Sajnos, mint a fentiekben jeleztem, meg mind a vallasok is mindig igen tavol estek celjaik eleresetol.

  • CHARLEY soraira;

    Mirol beszel hogy tavol tartjak a „hatalom kozpontjatol” az LGBT-ket?
    Vannak ma mar vezeto politikusok, kepviselok, polgarmesterek, stb. es stb.
    Mit velne Chris Jenner, a decatlon olympiai es vilagbajnok ,a tiz kulombozo sportok bajnoka, aki ma Katlin Jenner.
    Sot volt aki nem volt boldog az „at-alakulasa ” utan, s most vissza akar menni elobbi nemere.

  • Nem igazából értem a cikk eredetét. Ha a Pax Christi (USA) valóban egy katolikus szervezet, akkor egy milyen alapon szolgáltat ki szentséget(?) a laikus hölgy bárkinek is ?! (Csak az szóljon hozzá, akinek legalább minimális teológiai ismerete van…)

  • Szerintem ezek kissé életidegen gondolatok.

    Sok beteg emberen nagyon nehéz segíteni, mert speciális segítségre van szükségük. És még a szakembert is fenyegeti a veszély, hogy kiéghet!

    Más. Egy időben az volt a divat, hogy boldog-boldogtalan megkapta a rokkantosítást, mert a rendszerváltás után az állam nem tudott mit kezdeni a sok munkanélkülivel! Máskor meg az ellenkezője van, még a valódi betegeket is meggyanúsítják, hogy szimulálnak. Nem a szakemberek, hanem az állami bürokrácia gépezetében. Talán a betegeken akar spórolni az állam, mindegy milyen színezetű kormány van hatalmon.
    Szerintem nem azt várják el a betegek, hogy piedesztálra legyenek emelve. De az is lehetetlen elvárás, hogy a sánta szaladjon, a vak meg hirtelen megvilágosodjon, ha a megyei járási hivatal bizottsága előtt áll. Ilyen csodák történtek, mikor Jézus a földön járt. De nehezen hiszem, hogy ez a csoda mindennapos lenne a területileg illetékes kormányhivatalokban, a nagyságos doktor úr szemei előtt.

  • István Nagy:
    „Ha a Pax Christi (USA) valóban egy katolikus szervezet, akkor egy milyen alapon szolgáltat ki szentséget(?) a laikus hölgy bárkinek is ?!”

    Valószínűleg az „ex opera operato” dogmája alapján.

    Ha ez, s ezen belül a szentségek érvényes kiszolgáltatásának, valamint érvényes és hatékony felvételének szükséges és elégséges feltételei részletesebben érdeklik, akkor azt javasolom, hogy – az én hozzá nem értő, esetleges magyarázatom helyett – olvasson bele egy jó róm.kath. dogmatika könyvbe.

    (Hogy a nem római kath. keresztény vallások milyen szentségeket ismernek, és azok milyen feltételekkel és módon szolgáltathatók ki és vehetők fel, nem tudom.)

  • Hogy mindenki megértse: A Katolikus Egyházban a nők nem sok labdába rúghatnak a pasztoráció terén, lelkészek, papok nem lehetnek. Kivétel: haláleset előtt keresztelhetnek. Esetünkben valami bérmálás kiszolgátatása szerű esemény történik (ami egyébként csak szigorúan püspöki végezhet!) S mindezt egy udvar közepén történik, balról és jobbról fotózva, (mindez propaganda esemény benyomását kelti.) Utána olvasva az interneten, Mr Robert Shine élfuttatója az „LGBTQ people”-nek. Elképzelhető, hogy ez egész kis irás is ebbe a propagandába simul be.
    Mindezek ellenére érdekes ez az amerikás felvétel!

  • Nagyapám születési anyakönyvi kivonatán (1875-ből) az áll: „keresztelte a bába, szükségből”. Más kérdés, hogy nagyapám végül is megmaradt.

  • Christopher Adam

    Istvan Nagy,

    A helyzet ennél bonyolultabb, ráadásul a képen nem keresztelnek, ott Hamvazószerdáról van szó. Nálunk — ottawai egyházközségemben — sok helyen szerepet játszanak nők. Például a legtöbb vasárnapi szentmisén a celebráló pap nem mond homiliát, hanem egy egyházközségi tag mond reflekciót. Leginkább nők töltik be ezt a szerepet.

  • Nem szukseges es ketsegtelenul nem erdemes kritikus elmei allapotba jutni, vernyomasat emelni amint masok vallasi hiterol probal a cikk iroja izgatni az olvasokat.

    Amit az minden egyen teljesen sajat ugye. Ismerjek el legalabb azt. S barmi velemenyeket ohajt is kifejezni az olvaso, vegye figyelembe mindenki mas sjaat jogainak elismereset. Mert a vallas az valoban egy jog. Ugy mint kritizalni masok hitet.

  • Más kanadai templomkban is sokszor nők szerepelnek beszédet mondanak stb. Egyetlen dolog amit nő nem csinálhat, misét celebrálni.
    De tudomásom szerint a zsidó vallásnál is, a rabbi tartja a szertartást, zsinagógákban meg kűlön űlnek a nők és a férfiak.

  • Chris, köszönöm válaszát/válaszodat. Sőt mi több készséggel elismerem tévedésemet, hisz alaposabban megnézve a képet (és a dátumot…), nyilvánvalóan „hamvaszkodásról” van szó, nem pedig a BÉRMÁLÁS szentségének a kiszolgáltatásáról. Sorry… Azt azonban megjegyezném, hogy – tudomásom szerint – homiliát a pap helyett csak diakonus mondhat. Gondolom, hogy a felszentelt személyek hiánya, ami a jelenlegi megoldásokat eredményezi. AVE!

  • Mindjárt az elején (bocs’, C. Adam, de kénytelen vagyok szólni):

    Az első bekezdés második sorában a mondatot valószínűleg így gondoltad (és gondoltad fordítani):

    Jézust csaknem mindenki elhagyta, aki azt állította, hogy szerette. („elhagyott, vessző nélkül” helyett; – a többiről itt most nem szólok, nem érinti a mondanivalót; – az idő nagy úr, gondolom …)

    De ez itt most mellékes.

    A lényeg: „Advent idején felkészülünk befogadni azt a gyereket, akinek a világ nem talált helyet.”

    Az viszont elgondolkodtató, és erről igen-igen ritkán olvasok: például Szaúd-Arábia vagy a többi, olajból élő muszlim(!!!) állam miért nem hajlandó akár egyetlen migránst is befogadni. (A „homousion-homoiusion még mindig eszét veszi az oly nagyra tartott NÉPnek?)

  • Vannak sokan akik arra ameggyozodesre jutottak, hogy a ok kuldetese menni az utcan es terjeszteni hituket.

    Az minden egyen emberi joga. Akkar tetszik az barkinek is vagy nem. Nem szukseges tul sok theologaii tudat. Legtobbjuk teljesen ismeretlenek a Bibliai szoveggel. Csupan amit a celjuknak vettek memorizaljak es ismetelik mindenkinek.

    De az mindenki sajat ugye. Nagy varosokban mindeg lathat egyeneket akik taln meg a nagy fa-keresztet hordanak a vallukon, amit alig biznak huzni.

    De mimt a regi magyar mondas; ‘kinek a pap, kinek a papne’.

    Figyelo, ma vannak sok no-predikatotok es miszterek, sot rabbik es kantorok is. A „vallas-szabadsag”-nak nincsen hatara!

  • Figyelő 12:52

    Azt írja, hogy „Krisztus az önvéldelemre is tanított”.

    Lenne oly kedves felviágosítani világosítson bennünket is a konkrét újszövetségi tételről.

    Csak nem arra az igehelyre tetszik gondolni, ahol azt mondja,
    „ha arcul ütnek, tartsd oda a másik orcádat is!”
    Mert ez nem éppen azt fejezi ki, amit kegyed önvédelemnek nevez.

    Vagy lehet arra,ahol a tanítványoknak kardok(!) vásárlásához ad pénzt, akik aztán két karddal térnek vissza…? Ugyan miért is ? Hisz ez meg ellentmond az előbbi szépséges szavaknak…

    Vagy kérem, keresse ki a megfelelő példát: 🙂

    .

  • FORTIMBRAS
    2017 november 29
    6:29 de.
    Probálja egyszer elolvasni az olajfák hegyén Jézus meditálását. A tanitványok közlik vele, hogy a farizeusokat, akik Jézust meg akarták támadni, a tanitványok levágták a fülüket, így védték meg Jézust, például.

  • FIGYELO es FORTIMBAS vitajara;

    Az emberi leny, meg a leg-jobbindulatuak is elismerik sot jovahagyjak az onvedelem jogat.
    A Torah is azon modon iteli.

    De a fiatal rabbi tanitasa hogy inkabb egy buntett aldozata legyen, mint hogy egy masik buntettet kovesen el.

    Fortrimbas emlekeztette arra, emlitve a sorokat azon.
    S valoban azt az elvet predikalta az eroszakos reagalast az eroszakkal szemben.
    De a termeszetes reagalasa az emberi lenynek az eletenek es szeretteinek a vedelme.

    De a nagy problema az emberiseggel, hogy azt agresszive modokon kihasznaljak mindig a legkissebb indokok eseten.

  • 8,55

    Tudtommal nem Jézus, hanem Simon Péter [ a majdani szent] volt az, aki az egyik templomszolgának [nem is farizeusnak !!] levágta a jobbfülét, ÉS ez . n e m . t ö b b e s s z á m, mert nem „a tanítványok”, hanem csak az egyik hevesvérű tanítvány, akin érdekes és furcsa mód’, Jézus kérésére a bevonuló csapat ennek ellenére nem áll bosszút…

    Jézus ellenezte még az önvédelmet is, amiről még ott is külön beszél az egybegyűltekhez. Tehát Figyelő ezzel az önvédő szöveggel, J. szájába adva a maga pszihés beállítottságát akarja a fenti kommetjében érvényesíteni.

    Nagysasszony, tegye már félre ezt a hebrencs fölényeskedő stílusát és szavakkal való dobálódzását. Idézzen, de azt legalább tartalmilag pontosan !!!

    Fogadok, hogy éppen maga az, aki az idézett igerészeket, mind a négy evangéliumban(!) mégcsak végig sem olvasta…

    Mielőtt pedig másokat kioktatna inkább vegye a fáradságot és olvassa mán el, de mind a 4-et !

    😀

  • Bendegúz79
    9,47

    Az e kommentjében foglaltakkal nagyon egyetértek.

    🙂

  • FORTIMBRAS
    2017 november 30
    2:32 de.
    Bocsi, én egy MÁSIK idézetről írtam, ha nem ismeri az nem baj, de ne hazudtoljon meg. Mert az bizony bűn.

  • Felre teve mind az itteni vitakat, amit a kep mutat, s mivel hogy Marciusban tortent, hat nem az amit a Katolikus vallas nevez ASH WEDNESDAYY-nek? Az az hamvazo szerda-nak?
    Ami a kepen Washington DC-ben tortenik.

  • Judith Kopacsi

    Figyelő, a zsidóságnak igen sok ága van. Az orthodox hitközségekben valóban külön ülnek a nők a férfiaktól, és természetesen nincsennek nöi rabbik. Ellentétben a neolog hitközségekkel, ahol férfiak és nők egymás mellett ülhetnek és számtalan női rabbijuk is van. A bramptoni neolog hitközségnek pl. volt nöi rabbija, akin a férjével együtt, (aki szintén rabbi volt) az Egyesült államok katonaságánál kötöttek ki, mint tábori lelkészek.

  • Köszönöm, Judith!

  • íBendeguz79
    2017 november 30
    3:16 du.
    Igy van. A katolikus egyháznál a Hamvazó szerda, az ami elinditja a Nagy Bőjtöt, Krisztus szenvedéséről szoló evangáliai megemlékezést. Ez Húsvétig tart, a Feltámadásig.
    Ami még megjegyzendő, hogz Hamvazó Szerda a bűnbocsánat ünnepe is, a hamú amit a homlokra tesznek azt mondja a pappal, „Ne feledd, hogy porból vagz és porrá leszel”.

  • Szeretnék még a cikkre is válaszolni.
    Tudomásom szerint, Kanada többezer menekültet fogad be, amit igen helyeslek. Itt nagyon sok hely van és pénz is ha kell.
    VIszont, nem értem, miért erőlködnek egyesek, hogy a magyarok is ezt tegyék. Kis ország és elég szegény.
    A másik pont , ami a lényeges, hogy Kanada a bevándorlókból tevődik ki, Legtöbben kűlönböző országokból jöttűnk, különbözö kulturákból. Mint az USA-ban a lakosság nagy részét ők adják.

  • Judith Kopacsi

    Látod Klára ez a legnagyobb disznóság, amit a jelenlegi Magyar kormány elkövet lakóival szemben. Speciel azt, hogy hazudnak, mert szó sincs és nem is volt tömeges bevándorlásról, csupán arányszámban összesen 1200-1500 ember beengedéséről, akikről aztán ők döntenék el, hogy valóban menekültek-e vagy sem. De, ha már a bevándorlásnál tartunk, miután napjainkban tömegesen hagyják el az országot, főleg tanult, értelmiségi, vagy jó szakképzettséggel trendelkező emberek, elöbb-utóbb mégiscsak rá lesznek kényszeritve, (ugyanugy mint a török megszállás után is)hogy a hiányzó lakosságot külföldi telepesekkel töltsék fel.

  • „Azt cselekedd mással, amit veled szeretnéd, hogy cselekedjenek” „Szeresd felebarátodat, mint magadat” – szerintem ezek az igék a felebarát megvédése mellett felszólít az önvédelemre is.

    Az ember a szájával(beszédével) is tudja védeni magát is, és másokat is. Jézus és az apostolok is védték magukat. Sőt, keményen vissza is szóltak. Szerintem ugyanez vonatkozik arra ha, fizikális támadást kell visszaverni. Az, hogy mikor minek van értelme – más kérdés.

  • Az u.n. bevandorlok, vagy menekultek eseten.

    Ami a haborus menekulteket illeti, hazajukban a beke-kitorese lehetne a leg humanisabb megoldas, s aztan segiteni oket eletuket, otthonaikat ujja-epiteni.

    Az EU tervei alpjan magyarorszag 65 ezer jutna a taborokban levokbol.
    A kerdes hogy magyarorszagnak szukseges lenn-e mas nemzetisegu, nyelvet nem erto, s alig megtanulhato idegen bevandorlok?

    Az magyarok elhagyjak hazajukat nagy szamokban mert nem talalnak othonyukban megfelelo let-lehetoseget.
    Szukseges vagy ertelmes es celszeru lehetne azokat meg tobb idegenkkel potolni?
    Mert valojaban mind azok is ugyan azon letlehetoseget keresnek.
    Ki velne hogy majd azok sem mennenek tovabb a jobb letlehetoseget talalni?

    Ha annyira ohjatanak azsiai es afrikai bevandorlokat, miert nem fogadnak be, ill. segiteni a szomszedos orszagokban elo magyarokat letelepiteni magyororszagon ?
    Miert nem segitani magyar-embertarsaikat magyarkent elni a magyar hazaban ?

    Egyeni velemenyem, hogy nem ohajtananak tenni valojaban semmit, csak a lehetoseget az ellenzekeskedesnek elvezni. Hmmm???

  • Juidithka:
    ANNYIRA hazudnak hogy az már mindenek felett van.
    Mostmát ott tartunk hogy a kormány által ellenőrzött ” média ” ( és tegyük hozzá hogy az ún. ellenzéki, vagy inkább ál-ellenzéki is ) egy egyszerű időjárás-jelentésben sem képes igazat mondani.
    Mit várhatunk akkor ezektől a szar firkászoktól komolyabb dolgokban ?

  • Valojaban nem az altalanos bevandorlasrol van itten szo mostan, hanem ellatni mind a haboruk es a tulnepesedet orszagokban levo nyomor elol menekulok sokait.

    A kozep-keleti haboruk menekultjeik a 10-12 milliok kozot van kulombozo sator tanorokban.
    A Rohynga vallasi menekultek es eszak afrijaban a kozep-afrikabol menekulo a szgenyseg elol ahol a tulnepesedes egy igen jelentos problema.
    Az ENSz adatai alapjan vilagszerte 65 millio emberi leny szamitva menekultnek.

    Frau Merkel invitalta a Sziriaiakat. Egy milliot nemetorszag be is fogadott, mert volt szukseg a munkaerore.
    De tobb millio jott meghivasok nelkul is.
    A kerdes meddig fogja az iparosodott vilag gondjat venni a tulnepesedett vilag lakossainak?

    Ma amikor nagy problemak alnak a vilag ecologiaj eseten.
    Az athmosfera igen jelentos meretben szennyezve. Minden eggyes emberu leny naponta 1 Kg CO2 produkal lelegzese altal. Sokszorossat allandoan a technikai letfentartas altal.

    Ne feledjek, a Fold athmoszferaja egy ‘reducing” athmosfera.
    Az Ionoszfera legfelsobb-retegen az oxygen molekulak a Nap-szelevel a vilagurbe tunnek el. Az athnoszfera oxygen tartalma 50% csokkenve a nagy hullok idejetol.
    A tengerek vizeben tobb szemet van ma mint halak.

    A termo-foldek nem csak hogy nagy meretben csokkennek, de a kemai anyagok az agrar-ipar altali alkalmazasaik alapjan mind a szerves-anyagok pusztitva, s az asvany elemek oxydalodnak.
    Oriasi foldteruletek naponta takarva aszphalt es betonnal.

    Az eso erdok oriasi meretekben pusztitva, ami a fold egyik jelentos oxygen termeloje. 300 fa pusztitva masod-percenkent.

    Ugyana akkor az emberi lakossag szama allandoan szokszorosodik. Mikor en fiatal voltam a 2 billio (milliard) kuszoben leve. Ma 7. es fel billio (milliard).
    Duplazodik a kovetkezo 40 evben.
    Amikor az szakertok allitjak hogy 10 billio (milliard) a max. amit a Fold kepes elviselni. Azt elerjuk a kovetkezo 15-18 ev alatt. Mit tessz majd az emberiseg akkor?
    Talan mar ma is keso arra gondolni ?
    A megoldas ketsehtelenul az emberiseg szaporodasanak hatart szabni es tartani.

  • Örök Tamás

    jani
    2017 december 1
    8:40 de.
    Naivka, Neked nem tűnt még fel, hogy ezen az oldalon Jézus osztályidegen?

  • Judith Kopacsi
    2017 november 30
    9:58 du.
    Kedves Judith, hogy sokan hagyják el az országot, szerencsét probálin, azon nem csodálkozom. 45 évig voltak a határok zárva, senki nem mehetett ki. A másik, régi hiedelem, hogy a szomszédban ” zöldebb a fű”, azaz könnyebb, jobb az élet, magas fizetéssel.
    Ezek nem mentek még át a kivándorlás és új ország választás nehézségein. Még nem tudják, hogy kűlföldön, erősebbn, jobban kell dolgozni, hogy megéljen a nyelvtudásról nem is beszélve.

  • Öröktamás
    7-45

    Hol és ki fejezte ki, hogy számára úgymond „Jézus osztályidegen” ? Nevezd meg és idézd! Én visszalapozva sem fedeztem fel ilyen és hasonló diszkriminációt sőt, igéről igére, sorrol sorra idézik őt és cselekedeteit.
    Nálad legföljebb a vita során számodra fel-felsejlő igazság okozhatja azt a skizofrén (be)nyomást, hogy na tessék, már megint üldöznek…!!!
    A kormányotok már külön hivatalt is fölállított valami „keresztényüldözés” címén. Úgy látszik, nagyon akarnátok a mártíromságot… 😀

  • Cukihara 6:00 kommetjéhez:

    Amikor Jézus azt súgta Iskarioti Júdás fülébe, [hogy mindenki hallja] „Tedd azt, amit tenned kell”, azzal nemcsak, hogy legalizálta sorsa eleve elrendeltetését, de föl is mentette az azóta oly sokat szidott tanítványt az árulás bűne alól, hisz annak cseklekedete kimondottan kívánatos megnyilvánulás volt az ő, de elsősorban az ő jövendő egyháza számára…
    De nemcsak a katolicizmusban, az iszlámban is a megdicsőülés egyik elvárása, alapfeltétele a mártíromság – és biztos út a mennyek oszágába. Szent, alias Simon Péter „a kapus” állítólag maga is így jutott be oda… 😀